Page 24

24 september - oktober 2010 BOOT

TEKST & FOTO’S : ALAIN VAN EECKHOUT

Zeilvakantie als opstapper “Als je het wil en je kàn het, doen ! Niet aarzelen, jongen, doen”. Aan tafel zitten enkele mannen met grijze baarden rond Carl Neeskens. Carl zeilt al jaren. Ooit begonnen als ‘Optimist’ is hij nu een veertiger met reeds enkele zeetochten in zijn logboek genoteerd. De enige boot die zijn ziel raakt is een X-Yacht. Je hebt wat comfort onderdeks en wat vooral aanspreekt, bij elke zucht wind vertrekt die boot als een 420. Carl zou het ook niet kunnen verdragen dat andere boten hem zouden kunnen oplopen, al was het maar op papier. “De eerste zijn” is niet weg te denken uit zijn vaarfilosofie.

V

orig jaar werd de ‘God der Goden’, Xaman-Ek, herdoopt in een X-34. Een schipper betalen om je boot naar België te brengen is voor een zeiler absurd. De maidentrip – zomer 2009 – werd Haderslev, København, Frederikshavn, Esbjerg, Lauwersoog, Blankenberge. Niet mis voor een debutant ! Het boottype en het vaargebied van een deel van de zomertrip 2010, lieten mij vrij vlug beslissen dat ik zijn e-mailtje positief zou beantwoorden. Ik ken Carl helemaal niet – en vraag me nog steeds af van waar hij mijn e-mailadres heeft – maar voor één week en met een gemeenschappelijke hobby moet het wel te doen zijn samen. Xaman-Ek heeft een schipper met grootse plannen, maar geen vaste bemanning. I like it. Dirk Van Der Stock is de andere, mij eveneens onbekende, opstapper voor de tocht Brest – Kanaaleilanden – Cherbourg. Marina du Chateau Brest. Rond 15 uur verlaat ik het station. De jachthaven is een eindje wandelen en aan de meest zuidelijke ponton moet ik Xaman-Ek vinden. In de ‘Marina du Château’ zelf, ben ik het noorden kwijt en loop uiteraard met pak en zak de hele haven rond. Dirk verwelkomt me aan boord want de schipper is een eindje gaan wandelen. ’s Avonds een restaurantje om elkaar te leren kennen en de komende dagen te overlopen, is een leuk idee. Carl is goedlachs, Dirk een duivel-doet-al … Een aangename week ligt voor de boeg!

Zondagochtend 7.30 uur UTC gooien we de trossen los. Een leuk windje helpt ons de haven uit. Met grote slagen vorderen we richting L’Aberwrac’h. Dit is de tweede rivier na de ronding van het meest westelijke Franse vasteland. Aan bakboord laten we l’Ile d’Ouessant liggen. Carl heeft dat eiland vorige week aangedaan. Om de beurt nemen we het roer over. Wil de schipper ons testen ? Rond het middaguur wordt het brood aan dek gebracht. Beleg à volonté. De zeelucht doet zijn werk en meer dan één stokbrood moet er aan geloven. De zee is vrij vlak, de wind constant … Genieten ! Het laatste rak gaat richting kust. Voor het eerst moeten we uitkijken voor rotspartijen. Xaman-Ek is heel goed uitgerust met elektronische navigatie-instrumenten. Toch volg ik mee op papier. Ik kan het niet laten. Voor mij blijft het veel overzichtelijker. Elke boei wordt ruim gerond. We zagen reeds een groene midden op een ‘eiland’ staan. Vaar je er te dicht bij, dan mag je rekenen op een ferme knal !

BOOTmagazine # 21 - september/oktober 2010  

BOOTmagazine # 21 - editie september/oktober 2010, 5de jaargang nr.4 - Tijdschrift voor watersport en -recreatie: alles over zeiljachten, mo...

BOOTmagazine # 21 - september/oktober 2010  

BOOTmagazine # 21 - editie september/oktober 2010, 5de jaargang nr.4 - Tijdschrift voor watersport en -recreatie: alles over zeiljachten, mo...

Advertisement