Page 1

BOOT

tijdschrift voor watersport en -recreatie: alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld

Belgium

HAVENS EN EEN STAPJE LANDINWAARTS

Tweemaandelijks (niet in jan./aug.) Jaargang 4 - editie 5 november/december 2009 € 3,90

ZEILPROEFVAART:

Custom build zeiljachten: Atlantic 43 Noordkaper 43

VAARIMPRESSIES ‘Steel is the deal’ Staalkaart Hollandse jachtbouw Oyster Commuter Boat , taxi te water OP E OP N WA EN

TE R. GE .. ES T

Wij de len dezel fde passie...

1

‘Een tweede vrouw in Port Camargue’ Dragonfly 28, krinkelende waterding! ‘De vele gezichten van Sète’

BOOT 2009 november - december

magazine.be

# 17


2 november - december 2009 BOOT

www.porsche.be

Stilte. Storm. In de volgorde van uw keuze. De cijfers : 368 kW (500 pk), 11,4 l/100 km. Met andere woorden meer kracht en vermogen gekoppeld aan een lager verbruik en minder CO2-uitstoot. En dit dankzij een volledig nieuw ontworpen motor. In combinatie met de optionele Porsche Doppelkupplung vermindert het brandstofverbruik tot 16% en de CO2-uitstoot tot 18%.

De nieuwe Porsche 911 Turbo. Ultieme prestaties, maximale efďŹ ciĂŤntie.

Milieu-informatie (KB 19/03/2004) : www.porsche.be.

Gemiddeld verbruik (l/100 km) : 11,4 - 11,6 / CO2-emissie (g/km) : 268 - 272.


Woord vooraf Het roer omgooien

De Belgian Boat Show blijft dan weer wel trouw aan zijn allesomvattende formule, maar het is de vraag of deze specifieke beurs weet te voldoen aan de rendementseisen van zijn aandeelhouders. Sta me toe even een ‘gek’ idee te lanceren om het creatief denken aan te wakkeren. Als er één evenement is dat de Belgian Boat Show kan bedreigen, dan lijkt mij dit Oostende voor Anker dat jaar na jaar uitgroeit tot een publiek succes. Ik weet wel, dat is een toeristischhistorisch evenement en dat is heel wat anders dan een bootshow. Maar is dit echt zo anders? Maakt het publiek dat in boten geïnteresseerd is geen deel uit van de brede doelgroep die OvA aanspreekt? Vandaag delen we consumenten niet langer op in strikt gescheiden profielen, maar hebben we te maken met mensen die én bootliefhebber én nog zoveel meer zijn. Mocht Oostende voor Anker zijn evenement laten voorafgaan van een paar ‘dagen voor professionals’ en de exposanten aansluitend laat genieten van de massale publieksbelangstelling, wordt misschien de impasse bij het zoeken naar nieuwe geïnteresseerden doorbroken.

blz. 30 Oyster Commuter Boat, het aloud Amerikaans concept van taxiboot, nu in een nieuw kleedje.

p. 03

Woord vooraf: Het roer omgooien

p. 08

Brokerage Toppers

p. 10

‘Steel is the deal’: staalkaart Hollandse jachtbouw

p. 20

Custom build zeiljachten: Atlantic 43 en Noordkaper 43

p. 24

Zeilimpressie: Dragonfly 28... krinkelende waterding

p. 28

Nautische berichten

p. 30

Oyster Commuter Boat in nieuw kleedje

p. 34

Havenverkenning Languedoc-Roussillon:

p. 36

Een tweede vrouw in Port Camargue

p. 40

Sète, stadshaven met vele gezichten

p. 48

Belgische Marineschilders: Michel Brosseau Foto: Golfbreker Domburg, Guy Heyligen

p. 50

blz. 32 Havens en een stapje landinwaarts Waar is het aangenaam afmeren in de regio Languedoc-Roussillon? Bootmagazine ging op ontdekking langs de Franse Zuidwest kust. Een eerste tocht bracht ons van Port Camargue naar Sète. In de volgende editie zetten we onze reis verder.

Als we terugdenken aan de tijd toen Open Steiger een succes was, dan had dit juist te maken met het samengaan met het historische groot publieksfeest Waterkant in Antwerpen. Wie verantwoordelijk is voor het loskoppelen van beide evenementen heeft waarschijnlijk bewust of onbewust Open Steiger de doodsteek gegeven. Een interessante denkoefening wordt dit voor de beroepsvereniging Nautibel. Dat wordt geen makkelijke discussie met een bestuursraad waarin de sector ondervertegenwoordigd is. Toch nog dit, wanneer de dimensie in de markt ontbreekt om de aanpak uit het verleden te handhaven, dan is er niets verkeerds aan om het roer om te gooien. Integendeel. Leo Van Dorsselaer, hoofdredacteur.

Boeken maritiem

blz. 24 Dragonfly 28 Het Deense Quorning Boats presenteerde haar nieuwe trimaran, de trailerbare in de range.

3

Wat Cap Okaz betreft wordt het even afwachten, want nu deze tweedehandsbeurs ook nieuwe schepen voorstelt, is meteen een directe aanval op de hegemonie van de Belgian Boat Show ingezet.

‘Steel is the deal’ De vaardagen in het NoordNederlandse Hindelopen brachten een ‘staalkaart’ van de Hollandse staaljachtbouw.

2009 september - oktober BOOT

De watersportevenementen beleven moeilijke tijden, maar ja, wie niet, zal je terecht denken. Het samengaan van tweedehandsbeurs Cap Okaz en de Antwerpse natte bootshow Open Steiger heeft alvast voor deze laatste geen soelaas kunnen brengen. Watersportwinkel Landtmeters bracht nog een beetje animo onder de weinige mensen op de steiger met een sportkledingshow en dat deed ook vaarschool Navi-Class met een ‘man-over-boord’ demo. De meeste exposanten hadden wel het gevoel eraan te zijn voor hun moeite. Slechts een tiental motorboten, totaal geen zeiljachten en op de kade was de catering met de kroket met filet d’anvers zowat het spannendste dat er te beleven viel. Een beperkt aanbod lokt een beperkt publiek. Blijft de vraag hoe deze vicieuze cirkel te doorbreken.

blz. 10


4 BOOT september - oktober 2009

BELGIAN BOAT SHOW

ALLE ASPECTEN VAN WATERSPORT, WATERRECREATIE EN WATERTOERISME ONDER 1 DAK!

POWERED BY MERCEDES-BENZ

-€3

VOORVERKOOP VIA www.belgianboatshow.be

6 - 14 FEBRUARI 2010 – FL ANDERS EXPO GENT w w w. b e l g i a n b o a t s h o w. b e

www.varen.be


BOOT 2009 november - december

5 Rodman Muse assortiment is compleet met de modellen Rodman MUSE ‘54 en Rodman MUSE ‘74 Voor meer informatie, bezoek onze website: www.rodmanmuse.com

��������������������������� ������������������������� ������������������������������������������������� �������������������������������������������������


Veerdam 3 Kortgene Tel: +31[0]113-307171

6 november - december 2009 BOOT

�������������������� ����������� ����������������� ���������������������������

��������������������������

Osmose Behandeling

����������������

Ons professionele Service Center biedt naast Hotvac Osmosebehandelingen alle vormen van reparaties en onderhoud.

Ligplaatsen

����

Beschutte full-service familiehaven aan het Veerse Meer. Winterberging 16 ton �������

��������

Zeer scherpe tarieven

����������

������������������������������������������������������ ������������������������������������������ ������������������������������

www.deltamarina.nl

Marijs Daelman Agrion Products

Klein- en Groothandel

INTERNATIONAL NAUTICAL SERVICES Onafhankelijke scheepsexperts en taxateurs

Aankoopkeuring

Schade expertise

Hoogstraat 50 9308 Hofstade (bij Aalst) GSM: 0497 256 777 marijs.daelman@pandora.be http://www.agrion.be

Bouwbegeleiding

Transport van schepen

www.ins-survey.com

info@ins-survey.com

���������������������������� ��������������������������� ����������������������������� ������������������������ �������������������� ��������������������

���������� ���

Grimaldilaan 69 B-2940 Stabroek Tel. +32 (0)3 568 81 69

INS Nederland ‘s-Hertogenbosch +31 (0)800 40 80 160

����������������������

����������������������

������������������� ���������������������

������������������������������������������� ������������������������������������������������


BOOT 2009 november - december

7


8 november - december 2009 BOOT


BOOT 2009 november - december

9


10 november - december 2009 BOOT

‘Staalkaart’ Hollandse jachtbouw Gepersonaliseerde jachtbouw, het is het enige antwoord dat lokale werven hebben om de opmars van de buitenlandse seriebouwers te stuiten. Op vlak van prijs ligt de concurrentie een beetje moeilijk, maar er is zoveel meer. Het feit dat je samen met een jachtbouwer een schip kan ontwikkelen dat volledig tegemoet komt aan je wensen en verlangens, dat je nauw kan toezien op kwaliteit en verwerking van de materialen en je uiteindelijk met een vrij uniek schip kan uitpakken met een degelijke herverkoopwaarde, zijn geen geringe argumenten. Binnen de Hiswa, de Nederlandse beroepsvereniging van de watersportindustrie vormt de stalen jachtbouw een belangrijk segment. In Hindelopen, een onooglijk stadje met net geen 900 inwoners aan het Friese IJselmeer werden half september heuse ‘sea trials’ georganiseerd. Twaalf werven presenteerden een recent jacht uit hun programma en lieten de internationale pers een sterk ‘staaltje’ van hun kunnen zien. En wanneer nodig, steekt de reddingsmaatschappij de handen uit de mouwen.

A

lhoewel in Hindelopen nog degelijke Hollandse principes leven - zoals een minuutje stilte voor de maaltijd - zijn de staaljongens niet fanatiek en worden ook aluminium boys in hun midden getolereerd. Het charmante haventje werd drie dagen lang bezet door het mooiste wat de Nederlandse stalen jachtbouw te bieden heeft, een mooie ‘staalkaart’ dus. ‘Steel is the deal’ kreeg het evenement als titel en dat ‘deal’ wisten de deelnemers elk op eigen wijze en met een persoonlijke invalshoek kracht bij te zetten. Huisje, tuintje De jachtbouw in Nederland doet me spontaan denken aan de woningbouw in België. Op basis van plannen wordt een ‘huisje, tuintje’ gerealiseerd dat aan alle woonwensen van de klant tegemoet komt. Een zelfde aanpak zien we bij de gepersonaliseerde jachtbouw in Nederland. Er wordt vertrokken van een basisontwerp dat doorgaans in verschillende maten leverbaar is.

Is het zo dat de individualiteit die Nederlanders missen in de woningbouw tot uiting komt in de jachtbouw?

TEKST EN FOTO’S: LEO VAN DORSSELAER

De klant kan kleur, indeling, motorisatie binnen welomlijnde plannen kiezen. Wanneer Belgen met een baksteen in de maag geboren worden, dan lopen er heel wat Nederlanders met een kielbalk (stalen?) in de buik. In België levert de individuele woningbouw


‘Steel is the deal’

De Belgisch baggeraar Jan De Nul is actief van Argentinië tot Dubai en precies deze groep heeft twee werkboten van No Limit in gebruik. Van een referentie gesproken. Maar wat doet een doordeweekse schipper met een No Limit. Laten we eerlijk zijn, aan boord hebben we niet zo onmiddellijk doordeweekse schippers ontmoet maar mannen met zout in de aderen die van een plezierjacht verwachten dat het hen veilig, snel en zonder complimenten brengt waar zij willen zijn. En dat kunnen de kusten van Kroatië of de Griekse eilanden zijn, maakt niet uit. Ze lijken een beetje op gezellige, overjaarse belhamels die van wanten weten, geen kapsones, recht door zee. De No Limit schipper is, net als zijn jacht, dan ook van geen kleintje vervaard. Moesten er nog mannen met baarden te kaperen varen, ik zou durven te wedden dat ze dat in een No Limit zouden doen. Het is duidelijk dat de No Limit een heel zeewaardig motorjacht is dat zijn gelijke niet kent. Oorspronkelijk is het schip voor beroepsdoeleinden en reddingsbedrijven gecreëerd. Maar een paar ingrepen lieten toe om van deze werkpaarden ook ‘plezierpaardjes’ te maken. Kleine ingrepen, het is maar hoe je het bekijkt. De tubes werden aan de buitenkant geplaatst en het gangboord verhoogd. Zo ontstond binnenin extra

ruimte, temeer daar ook gewerkt werd met lichtere motoren met schroeven in plaats van met hydrojets zoals gebruikelijk op reddingsvaartuigen. Die motoren konden achterin geplaatst worden en dat leverde nogmaals extra accommodatie op. Zo zijn we erin geslaagd om een volledige leefomgeving te creëren zonder afbreuk te doen aan de zeewaardigheid van het schip. De No Limit schrijft zich in in de CE categorie A. Voor de beroepsvaart worden ze in Nederland gebouwd onder Loyds certificaat. Het eerste werkschip liep in 1996 van stapel en pas in 2000 zag het eerste type voor de particuliere markt het water. Vandaag is de werf aan nummer 22 voor de privé markt, voor de professionele markt worden jaarlijks 4 à 5 exemplaren gerealiseerd. De romp wordt gebouwd uit Corten staal en de opbouw in aluminium. Met een explosielas worden een strook staal en aluminium verbonden, zuurstofvrij zodat corrosie onmogelijk is. Romp en bovendek worden dus staal op staal en aluminium op aluminium gelast. ,,Alle techniek doen we zelf,” stelt Piet Wieringa, directeur van No Limit Ships die verrassend goed zijn grenzen kent. ,,Wanneer een particuliere klant een technische storing heeft dan is de vakantie bedorven, er is niets erger dan dat. Bij de beroeps betekent een technische storing een werkonderbreking en dat kan al evenmin. De techniek is het hart van het schip en door

NO LIMIT 1550, AFGELEID VAN EEN BEROEPSVAARTUIG, ZONDER TOEGIFT AAN DE ZEEWAARDIGHEID. NO LIMIT SCHIPPERS ZIJN DAN OOK VAN GEEN KLEINTJE VERVAARD.

11

Breder en stiller De droom op gebied van motorjachten wordt steeds breder en stiller. De 10 meter grens is reeds lang overschreden. Dat is een beetje logisch bij de individuele bouw omdat een voet of zelfs een metertje meer niet zozeer weegt op het totaal kostenplaatje. Maar opmerkelijk is de toegenomen breedte, geen enkele van de voorgestelde motorjachten meet nog minder dan 4 meter. Het kan misschien een beetje afbreuk doen aan de rankheid van het schip, maar de toename van het ruimtegevoel is enorm. Dertig centimeter breder geeft makkelijk een winst aan ruimte waar één tot anderhalve meter extra lengte voor nodig is, stelde een deelnemer. De hedendaagse motoren zijn niet alleen stiller, de isolatie van het motorruim is in alle gevallen zonder meer voortreffelijk. Je hoort dus weer het water langs de romp glijden en voelt de wind door je haren spelen.

No Limit Ships , in de voetsporen van Jan De Nul

2009 september - oktober BOOT

pareltjes op, maar ook huizen die het mooist zouden zijn onder de grond. Dat is voorlopig niet het geval voor de Nederlandse jachten, integendeel. Misschien is het wel zo dat de Nederlandse bevolking de individualiteit die ze missen in de woningbouw kunnen botvieren in de jachtbouw. Het heeft ook iets fascinerend, zo getuigen gelukkige eigenaars, je schip zien ontstaan op een werf in de buurt, het overleg, het kantelen van de romp, de eerste pasjes aan boord… Het zijn allemaal gelukkige momenten in de realisatie van een droom.


Van de No Limit bestaan twee versies, de 1550 en de 1640, respectievelijk met een lengte van 15,50m met 2 X 480 PK en 16,40m met 2 x 550 pk Volvo Penta motoren, in beide gevallen ligt de topsnelheid boven de 25 knopen.

12 november - december 2009 BOOT

Zelfoprichtend vermogen en vijf afzonderlijk waterdichte compartimenten garanderen lange afstands cruisen in ,,all seas, allweathers”. Met het zelfoprichtend vermogen en met 5 afzonderlijk waterdichte compartimenten is lange afstand cruisen in “all weathers, all seas” in veilige en comfortabele omstandigheden geen loze bewering. EEN JOCKEY-ZIT GEEFT HOUVAST TIJDENS HET RUWE WERK OP ZEE.

die in eigen handen te houden kunnen we ook alleservice verlenen. Een kras in het schilderwerk, daar lijdt de vakantie of het werk niet onder, dus schilderwerken besteden we uit, maar de techniek nooit.” De indeling is heel flexibel, maar de 22 tot nu toe gerealiseerde schepen voor particuliere eigenaars blijken wonderwel op mekaar te lijken. Er worden andere materialen gekozen, details verschillen maar de behoeften van schipper en bemanning op het water zijn toch heel gelijklopend. Natuurlijk kan een No Limit ook heel rustig varen op de binnenwateren en in de NO LIMIT 1550, BREEDTE ‘,!À M, VERPLAATSING 18,6 TON,

sluizen zijn zelfs geen fenders nodig, de tubes maken deze overbodig. De vaargedrag ziet er van buitenaf heel spectaculair uit, maar binnenin beleef je een opmerkelijke rustige vaart. Bij hoge snelheid priemt de neus zich in de golven, maar door de tubes krijgt het schip een liftvermogen waardoor het als een eendje over die golven glijdt. Dat levert wel een fantastische boegspray op waaraan de No Limit waarschijnlijk de trofee van het meest gefotografeerde schip te danken heeft.

Voor de nieuwe generatie No Limit schepen past de werf een efficiëntere methode van interieur inbouw toe. Maar zoals bij alles op deze werf wordt er niet over één nacht ijs gegaan. Daarom werd de ‘Blauwe Stad 8.80’ gebouwd, een luxueuze sleepboot met klassieke, authentieke lijnen maar met modern, recreatief comfort. Bleek dat deze ‘oefening’ heel wat aandacht trok tijdens de presentatie op een watersportbeurs en de rest is geschiedenis. Jaarlijks worden een tiental van deze slepertjes gebouwd en intussen is er ook een 10.40 m versie beschikbaar. NO LIMIT SHIPS, GRONINGEN - WWW.NOLIMITSHIPS.COM

CATEGORIE A-OCEAN MET 2 X VOLVO PENTA 09A, 423 KW/575 PK. MAX. SNELHEID 26 KNOPEN.


BOOT 2009 november - december

13

Thomasz Yachts – Tristan 45, ervaring uit verhuur gebundeld Wie dertig jaar ervaring heeft met de verhuur van motorjachten, weet zo onderhand wel wat er fout kan gaan en waar pleziervaarders belang aan hechten. Met die kennis in het achterhoofd startte Rudy Reineman in Sneek een eigen jachtwerf op. Alleen hij deed dit op een zeer eigenzinnige manier, zonder infrastructuur. Het bouwproces wordt uitbesteed aan vakkundig onderaannemers terwijl de zaakvoerder de volledige coördinatie ter harte neemt en het aanspreekpunt voor de klant blijft. Deze openheid voor overleg schept een nauwe band met de klant die het gevoel krijgt mee te bouwen aan het eigen jacht. Dat alles gebeurt binnen een vooraf duidelijk omschreven budget. ,,De klant mag zelfs de kleur van de kopjes kiezen en bepalen of hij sterke of slappe koffie aan boord schenkt…”. Thomasz Yachts creëerde een ‘Tristan Business Class’ lijn met een open kuip concept. De stuurstand bevindt zich in de kuip en een vast windscherm en radarbeugel vormen een perfecte aanhechting voor de cabriokap die, indien gewenst, de kuip volledig afsluit. De besturing in de kuip maakt dat de schipper bij zijn gasten is. Wanneer man en vrouw samen varen, is het toch niet leuk wanneer de man vooraan de stuurpositie bemant en mevrouw moederziel alleen in de kuip zit.

Een relatie-vriendelijk ontwerp, afstand nemen kan maar hoeft niet. Dat is de ervaring uit de verhuursector die hier aan bod komt, blijkbaar waren heel wat motorjachten van de vorige generatie niet relatie-vriendelijk ontworpen, maar daar maakt Thomasz Yachts komaf mee. Andere aandachtspunten die directeur Rudy Reineman toepast in bij de bouw lijken misschien maar details, wanneer ze echter aan de aandacht ontsnappen kunnen ze vervelende gevolgen hebben. Zo maakt hij uitsluitend gebruik van een krachtige professionele pomp voor de waterafvoer in de natte cel, zeep en zelfs sponsresten worden door de pomp genadeloos afgevoerd. Dat vermijdt op termijn vervelende overstromingen. De diesel- en andere filters zijn niet alleen optimaal bereikbaar, maar stammen ook uit de beroepsvaart. Daar staat een prijskaartje tegenover, maar dat verzinkt in het niet bij het geknoei dat vaak hoort bij het vervangen van ordinaire filters. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Die aandacht voor het detail en het nauw toezicht op de kwaliteit leveren tevreden klanten op. Die groeien steeds door van de basis Tristan 32 voet naar de 40 voet en dit jaar kwam de eerste Tristan 45 in de vaart. Dit is een juweeltje met een subtiele kleurstelling. De opbouw is in een metaalkleur met een ondertoon van brons die zacht reflecteert in de schaarse zonnestralen en perfect harmonieert met de diepblauwe rompkleur. Het geheel is zo strak afgebouwd met elegante afrondingen dat mensen soms denken dat het om polyester schip gaat, niets is minder waar. In de kuip zijn zitplaatsen voor 10 personen en onder de stuurbank bevindt zich

TYPISCH EEN BOOT OM MET TWEE TE VAREN, SAMEN IN DE OPEN STUURCABINE, SAMEN IN HET GEZELLIG SALON. INRICHTING VOLGENS DE SMAAK VAN DE KLANT.

THOMASZ TRISTAN 45, 13,50 X 4,30 X 1,10 M. AANDRIJVING VOLVO PENTA 3D 160 PK CRD THOMASZ YACHTS, SNEEK WWW.THOMASZYACHTS.COM

een bar met extra koelkast en kastjes voor glazen en flessen. Een proefvaart bevestigt het elegant en sportief karakter van het jacht, de motor doet amper waarneembaar zijn werk. Zei Rudy Reineman niet dat luisteren naar klanten een belangrijk gegeven is om tot een mooie realisatie te komen? Wel zijn jachten leggen hem op dat vlak geen haarbreed in de weg.


“Steel is the deal”

14 november - december 2009 BOOT

De “All inclusive” formule van Babro ,,We merken dat de klanten het beu zijn om mega grote optielijsten in te vullen, ze krijgen dan een aantrekkelijke basisprijs maar vallen achterover wanneer het kostenplaatje volledig is,” aldus Harm van der Wal, directeur van Babro Yachting. Daarom pakte de werf uit met een “all inclusive” formule. ,,We stelden vast dat de meeste klanten opteren voor een zeer vergelijkbare uitrusting. Logisch ook, iedereen heeft toch dezelfde behoeften. GPS, kaartplotter, cabrio kap, microgolf tot wasmachine en droogkast werden in bijna alle gevallen besteld. Dat zit nu allemaal standaard in onze basisprijs en laat ons toe om nog efficiënter in te kopen en al even efficiënt af te bouwen. Want zeg nu zelf, wat brengt een discussies over waar welke wasmachine moet komen bij? Ze kost alleen tijd en dus geld. Wanneer klanten vaststellen wat allemaal in onze standaardprijs inbegrepen is, trekken ze grote ogen. Kan dat wel? Zeker dat kan”, beklemtoont Harm van der Wal. ,,Wij bouwen een 10 tot 12 schepen per jaar, ik doe dit samen met mijn echtgenote die de administratie voor haar rekening neemt. Ik zorg voor inkoop, verkoop en aansturen van de medewerkers. Die werken binnen zelfstandige entiteiten met volledige autonomie, wat niet alleen een efficiëntie, maar ook flexibele aanpak waarborgt. Verder hebben wij geen dure gebouwen

en slechts twee technische medewerkers in dienst die de nazorg waarnemen. Dat maakt dat onze overheadkost heel laag is en zodoende kunnen wij een zeer competitieve ‘all inclusive’ prijs bieden.

Een ‘all in’ basisprijs laat toe om efficiënter in te kopen en al even efficiënt af te bouwen. BABRO CLASSIC 1260 LENGTE: 12,80M BREEDTE: 4,35M DIEPGANG: 1,10M DOORVAARH.: 2,60M GEWICHT: 14 TON MOTOR: VETUS-DEUTZ 140 PK CE-CATEGORIE: C (B OP AANVRAAG) PRIJS ALL INCLUSIVE: € 249.000,00 BABRO YACHTING, JIRNSUM WWW.BABRO.NL

De Babro jachten bieden een fijn, huiselijk aspect. Er is nergens op bezuinigd, de warmwaterboiler heeft een capaciteit van 60 liter, er zit een standaard afzuigkap in de keuken, een volwaardige wasmachine en het interieur is zeer degelijk afgewerkt met prima materialen. Elk nieuw schip verplichten wij om minstens 60 uur in de buurt te varen. Je moet eerlijk zijn, niemand is perfect, er kan altijd een kleinigheidje haperen. Wanneer de schepen in de buurt zijn worden de ‘kinderziektes’ binnen de kortste keren verholpen en na die tijd kan de nieuwe eigenaar met een gerust gemoed het ruime sop kiezen.” Aan het roer van de 1150 XL stellen we vast dat de Vetus-Deutz 114 PK motor zich in alle stilte van zijn taak kwijt en dat de vaareigenschappen een zeer betrouwbaar gevoel bieden. De Babro Classic Line jachten worden standaard in CE categorie C geleverd maar kunnen door een paar ingrepen in categorie B worden geleverd. De multiknikspant romp is hier alvast op voorzien. De zaakvoerder komt uit de binnenvaart en stapte in 2003 over op de jachtbouw, maar zijn aandacht voor de levenskwaliteit aan boord, een cruciaal gegeven in de professionele vaart, brengt hij over op het Babro Classic gamma dat bestaat uit een 1150 XL, een 1260 en een 1400/1500 die ieder op zich een grote actieradius bieden en voorzien zijn op een langdurig verblijf op het water in een sfeer van comfort en ontspanning. Oh ja, wat is nu de ‘all inclusive’ prijs van de Babro 1150 XL? ,,Twee en een halve ton, alles erop en eraan”, aldus Harm van der Wal. Voor je naar de weegschaal loopt, dat is 249.000 euro, inclusief btw.

DE BABRO CLASSIC LINE JACHTEN ZIJN STANDAARD CE CATEGORIE C MAAR ZIJN MAKKELIJK NAAR CATEGORIE B OM TE BOUWEN. DE MULTIKNIKSPANT ROMP IS HIER ALVAST OP VOORZIEN.


BOOT 2009 november - december

15

DE K-1150 OFFSHORE IS VOORZIEN OM SNELVAREND LANGE AFSTANDEN AF TE LEGGEN EN IS DAN OOK GESCHIKT VOOR ZOWEL DE NOORDZEE, HET IJSSELMEER ALS DE BINNENWATEREN.

K-1150 Offshore, Engeland binnen handbereik Wie zich wil onderscheiden in het motorjachten landschap moet uitpakken met een snelvarend en zeewaardig jacht. Engeland binnen handbereik zeg maar. Met de K-1150 Offshore is Kuperus Watersport uit Workum daar in elk geval in geslaagd. Het koele, naakte aluminium van de romp en het rode onderwaterschip geven de K-1150 Offshore een dynamische look. Het schip vaart onder een CE B-certificatie, maar kan probleemloos een A-certificaat krijgen. Dat vraagt een paar aanpassingen in de afwerking, de romp is op de A-keuring voorzien. ,,Mocht de klant voor een A-certificaat opteren, is dat geen enkel probleem, aldus Kuperus. ,,Het scheelt natuurlijk in de prijs omdat deze keuring duurder is. Die A-keuring is ten andere alleen zinvol mocht je naar Amerika willen varen, maar met de brandstofvoorziening red je dat niet, dus met B ben je klaar.” Het interieur is standaard uitgevoerd in Hard Maple, een blank hout dat vooral in Canada en de noordelijke regio’s van de Verenigde Staten groeit. Het blanke, harde hout geeft samen met de aluminium accenten een ruimtelijk en modern effect. Het stuurhuis biedt plaats aan zes personen. Onder de stuurhut bevindt zich het gastenverblijf. De kombuis is aan stuurboord gesitueerd en is zo ingericht dat er uitgebreid kan gekookt worden. Tegenover de kombuis bevindt zich de natte cel met aparte douche ruimte, geheel gemaakt van onderhoudsvrije kunststofpanelen. De eigenaarshut biedt voldoende kastruimte voor een

lang verblijf aan boord en een vluchtluik en twee te openen patrijspoorten zorgen voor voldoende lichtinval en ventilatie.

Het onderwaterschip met diepe V-bodem, brede sprayrails en waaiersteven staan borg voor een droge, stabiele tocht over ruw water.

K - 1150 OFFSHORE LENGTE: 12,55M - BREEDTE: 3,95M - DIEPGANG: 0,85M KRUIPHOOGTE: 2,70M - GEWICHT: CA. 8.500 KG MAX. SNELHEID: > 33 KN. MOTORISATIE: 2 XYAMAHA ME432PD1, TRP, 315 PK UITGEVOERD MET HYDRA DRIVE STAARTSTUKKEN EN TEGENGESTELD DRAAIENDE PROPELLERS. PRIJS STANDAARD UITVOERING: € 426.000,00 INCL. BTW WERF: KUPERUS WATERSPORT, WORKUM WWW.KUPERUSWATERSPORT.NL

Licht en snel De K-1150 Offshore is gebouwd in zeewaterbestendig aluminium, 6 mm dik. Dat geldt zowel voor romp, dek als opbouw. De spanten zijn om de 40 cm aangebracht. Het totaalgewicht bedraagt ca. 8.500 kg en dat is licht voor een schip met een romplengte van 11,50m en een breedte van 3,95m. De bouwer schat dit gewicht op ongeveer een derde van een vergelijkbaar stalen schip. Een een lichter schip geeft betere prestaties bij een minder brandstofverbruik. De K-1150 Offshore haalt probleemloos 33 knopen met 2 x 315 pk Yamaha scheepsdiesels. Yamaha, zijn dat geen buitenboordmotoren? ,,Ook natuurlijk, de binnenboordmotoren van Yamaha zijn minder bekend bij ons, maar doen het uitstekend in een snelvarend schip. Kuperus Watersport is Yamaha verdeler en trok de lijn consequent door. De binnenboord motoren zijn op basis van een Toyota motorblok ontwikkeld, waar ook Yanmar gebruik van maakt.” De aandrijving is uitgevoerd met Hydra Drive staartstukken en tegengesteld draaiende propellers. Het onderwaterschip heeft een diepe V-bodem, brede sprayrails en waaiersteven en die staan borg voor een droge, stabiele en comfortabele tocht over ruw water. Het geheel is voorzien om snelvarend lange afstanden te kunnen afleggen, de boot is dan ook geschikt voor zowel de Noordzee, het IJsselmeer als de binnenwateren.


16 november - december 2009 BOOT NOORDZEEKOTTER 1200 OK - LENGTE OVER ALLES: 12,27 METER - BREEDTE OVER ALLES: 4,20 METER - DIEPGANG: 1,15 METER - WATERVERPLAATSING: 16 TON - DOORVAARTHOOGTE: 2,46 METER - ONTWERP: VRIPACK YACHTING - WERF : BRANDSMA JACHTEN, SNEEK - WWW.BRANDSMA-JACHTEN.NL

Noordzeekotter 1200 OK, houdt u van rond? “De grote open ‘ronde’ kuip is ook het visitekaartje van de Noordzeekotter 1200. Het is er stil, open en dicht bij het water. Daarom ook is dit schip heel erg in trek bij mensen die hun hele leven gezeild hebben,” aldus een woordvoerder van Brandsma Jachten uit Sneek. Brandsma heeft een jarenlange expertise opgebouwd in de staalbouw met onder meer de gerenommeerde Brandsma Vletten. Met de Noordzeekotter zetten zij een nieuw ontwerp in de markt van Vripack Yachting. Opdracht was een schip te creëren met optimaal comfort gecombineerd met een hoge mate aan privacy. Een taak waar het ontwerpbureau bijzonder goed in geslaagd is. De bedoeling was dat alles rond moest zijn, niets mocht rechtlijnig overkomen. Dat leverde een mooie ronde kuip op, ronde ramen, zachte rondingen in het meubilair en de deurstijlen. Kortom van dekhuis tot vooronder, rond is de dominerende lijnvoering. Dat geeft de Noordzeekotter een opmerkelijk eigen karakter, zacht en gemoedelijk. Maar door de degelijke en robuuste bouw mogen open wateren zeker op het programma staan. Ook de brede gangboorden (47 cm) en de veilige zeereling (70 cm) wijzen in die richting. De doorvaarthoogte van 2,46m maakt dat de bruggen op de Franse kanalen evenmin een probleem zijn. Vast op koers Met een waterverplaatsing van 16 ton trekt het schip zich geen zier aan van de hek- en boeggolven die de collega’s kwistig laten uitdeinen, de Noordzeekotter blijft vast op koers. De Noordzeekotter betaat in 11, 12 , 13 en 14 meter uitvoering, naargelang de ruimtebehoefte van de klant. Die kan aardig wat ‘spelen’ met het basisplan en de indeling naar zijn hand zetten. Alle comfortvoorzieningen zijn erop gericht om een lang verblijf aan boord aangenaam en comfortabel te maken. Dit is een schip voor mensen die intensief waterrecreatie willen beleven en dit gedurende vele jaren. Gemiddeld bouwt Brandsma 15 à 20 schepen per jaar afhankelijk van de lengte. Daarnaast is het bedrijf ook importeur van de Saga, polyester spitsgatsloepen uit Noorwegen. Nieuwbouw, import, onderhoud en service maken van Brandsma Jachten een vrij compleet bedrijf.


‘Steel is the deal’ Waterspoor 920 Tendersloep, met hoog ‘top gear’ gehalte

BOOT 2009 november - december

Een sloep met een hoog ‘top gear’ gehalte, fun, extreem, ongelooflijk … het zijn allemaal woorden die van toepassing zijn op de Waterspoor 920 Tendersloep. De naam omvat ‘tender’ en ‘sloep’ en dat is heel bewuste want het vaartuig combineert de eigenschappen van beide boottypes. Het stille, rustige vaargedrag van een sloep en het stevige, pezige werk van een tender. Was er nu nood een dergelijke ‘fusion’ concept? “Zeker weten”, stelt Hessel Fekkes, initiatiefnemer van Waterspoor Jachtbouw uit Koudum. ,,De sloepvaarder wil een groter vaargebied, na een paar jaar heeft hij het wel bekeken om almaar rondjes te varen omheen de kerktoren. Door de beperkte snelheid van de sloep is het vaargebied heel beperkt. Maar de top van onze tendersloep ligt in de buurt van de 90 km per uur en daarmee kom je nog eens ergens.”

17

Sloepsnelheid 90 km/u U leest het goed, 90 km per uur wanneer de 370 pk motor ten volle wordt aangesproken. Het is een understatement te zeggen dat deze sloep supersnel is. Met een scherpe V-bodem klieft de boot door de waterturbulenties en een kleine halflange kiel houdt de boot op koers. DE WATERSPOOR 920 TENDERSLOEP MOET ZOWAT DE SNELSTE SLOEP VAN NEDERLAND ZIJN. ZELDEN WERD HET ‘TOYS FOR BOYS’ PRINCIPE OP EEN MEER OVERTUIGENDE WIJZE IN DE PRAKTIJK GEBRACHT.

Maar pas echt spectaculair wordt het wanneer aan topsnelheid het roer wordt omgegooid. Je ervaart de middelpuntvliedende kracht zoals je die voorheen alleen in een pretpark kon meemaken. De stevige handgreep omheen de stuurconsole is dan ook levensnoodzakelijk. Het varen is spectaculair, sensationeel. Daar zorgt ook de directe sturing voor via een staartstuk. Zelden werd het ‘toys for boys’ principe op een meer overtuigende wijze in de praktijk gebracht. Het gaat hier om het topmodel, een exclusieve uitvoering in aluminium met een overnaadse verwerking. Dat maakt het laswerk bijna dubbel zo omslachtig, maar levert een lichte, stijve en strakke romp op. Met een lengte van 9.45 m en een breedte van 3.35 m bedraagt het totaalgewicht 2.800 kg. Het mooiste kontje? Van dit model staat ook een polyester uitvoering op het programma die wel wat zwaarder zal zijn en dus wat aan snelheid moet inboeten.Daar staat echter een aantrekkelijker prijskaartje tegenover. ,,De klasse komt ook in tal van details tot uiting, zo gaat de kabelharing door de stevenbalk en niet er omheen. Er wordt gebruik gemaakt van robuuste kikkers en niet van fletse plopkikkers. De uitrusting en inrichting van het schip zijn volledig ‘tailor made’, aldus nog de zaakvoerder van Waterspoor Jachtbouw. ,,We verwachten geen grote aantallen van deze boot, een paar per jaar voor de happy few, voor de echte liefhebber. Maar voor de polyester uitvoering bestaat een veel ruimere markt. Met een snelheid van 50 km per uur kom je in sloepenland toch ook al een eind weg, niet?” En als we de kenners mogen geloven heeft deze tender het mooiste kontje van Nederland, maar daaromtrent kunnen de meningen verschillen.

WATERSPOOR TENDERSLOEP 9.20 LENGTE O.A.9.45 M BREEDTE 3.35 M DIEPGANG 0.80 M KRUIPHOOGTE 1.50 M WATERSPOOR JACHTBOUW, KOUDUM WWW.WATERSPOOR.COM


18 november - december 2009 BOOT DE OPEN KUIP IS GECOMBINEERD MET EEN LAGE OPBOUW WAARDOOR DE WINDVANG BEPERKT IS. HET SCHIP LAAT ZICH DAARDOOR

Pikmeerkruiser, op dwarsspanten gebouwd Van de Pikmeerkruiser zijn drie maten (11,50m, 12,50m en 13,50m) en drie types beschikbaar, met open kuip, met achterkajuit of fly bridge. Dat levert niet minder dan 9 combinaties op en met dat gamma komt Jachtwerf De Groot uit Grou tegemoet aan de verlangens van een breed varend publiek. Kenmerkend voor de Pikmeerkruisers is dat ze op dwarsspanten worden gebouwd. Die krijgen een lichte bolling wat een heel stijf constructieverband oplevert. Daarna wordt de romp versterkt met langsspanten. De meeste werven passen een omgekeerde werkwijze toe. De aanpak van werf De Groot resulteert in een schip met strakke rondingen. Laag zwaartepunt We varen met de Pikmeerkruiser 1350 OK, open kuip dus, waarvan de doorvaarhoogte beneden de 2,50m valt en dat levert een uitgestrekt vaargebied op doordat bruggen geen belemmering vormen. Hert schip weegt om en bij de 15 ton en door de geringe doorvaarthoogte ligt het zwaartepunt eveneens laag wat een zeer stabiel schip oplevert. Ander voordeel van de open kuip is dat de windvang vrij beperkt is, waardoor het schip niet alleen comfortabel is, maar zich zeer relax laat sturen. De standaard verwarming zorgt voor een verlenging van het vaarseizoen. Heel aangenaam is dat wanneer je op de bank gaat zitten je naar buiten kunt kijken en dus direct contact hebt met het water. Voor de passagiers vormt dat een heel belangrijk comfortaspect. Geheime kamer Vanaf de 12,50m uitvoering is optioneel in de Pikmeerkruiser een ‘geheime kamer’ in te plannen. Voor de fantasie op hol slaat en uideint naar de gelijknamige succesroman van Jeroen Brouwers, het gaat om een

PIKMEERKRUISER TYPE: 13.50 OK LENGTE O.A.: 13,90 M LENGTE WATERLIJN: 12,55 M BREEDTE: 4,35 M DIEPGANG: 1,20 M GEWICHT: 13 TON STAHOOGTE: AAN TE PASSEN ROMPVORM: KNIKSPANT CE CATEGORIE: C WERF: JACHTWERF B DE GROOT, GROU - NEDERLAND WWW.PIKMEERKRUISER.NL PASSAGIERS OP

COMFORTABEL EN RELAX STUREN.

achterkajuit die zich onder de kuip uitstrekt en die een afzonderlijke ingang heeft. Door de zitting van de achterbank op te klappen krijgt men toegang tot deze cabine met twee afzonderlijke bedden. De lichte aankleding en de raampjes geven de beperkte ruimte een aangenaam en open aspect. Onder de kuiptent kan de toegang op open stand blijven en wordt t dit een volwaardige extra tweepersoons gastenkajuit. Luxe afwerking Verder ademt de Pikmeerkruiser alle luxe uit, met wortelnoten fineer afwerking, sfeervolle verlichting, skai overtrokken plafondpanelen en ovaal vormgegeven salon en kuipbank. Het volledig schip wordt op de werf gebouwd, van het allereerste laswerk tot en met de eindmontage. Jachtwerf De Groot is dan ook een van de best geoutilleerde bouwers van stalen motorjachten in Europa.

DE BANK KUNNEN ZITTEND NAAR BUITEN KIJKEN EN HEBBEN DUS DIRECT CONTACT MET HET WATER.


Sportieve jetski´s in hal 10

Spectaculair windsurfen in hal 1

Snelle motorboten in de hallen 4-6, 9-10

BOOT 2009 november - december

23. - 31.1. 2010

19

360° Watersport beleven.

Mensen met een voorliefde voor snelheid, rondspattend zeeschuim en de schittering van het water, worden op boot Düsseldorf met fascinerende motorboten en uitrustingen welkom geheten. Breng van 23 tot en met 31 januari 2010 een bezoek aan ‘s werelds grootste jacht- en watersportbeurs, en beleef aan den lijve het complete scala aan watersporten: www.boot.de. Informatie, entreekaarten en catalogi: Fairwise bvba Ottergemse Steenweg 5 9000 Gent Tel. 09/245.01.68 Fax 09/245.01.69 info@fairwise.be


“Steel is the deal”

Custom build zeiljachten, zo verschillend 20 november - december 2009 BOOT

Tijdens de ‘Steel is the deal’-vaardagen op het IJsselmeer met uitvalsbasis Hindelopen waren twee zeiljachten present. Beiden totaal verschillend en toch heel vergelijkbaar. Let wel, een koper van een Atlantic 43 haalt zijn neus op voor de nostalgische look van de Noordkaper 43 en de schipper van dit laatste jacht doet de Atlantic af als ‘racetuig’. Ze hebben alle twee ongelijk.

TEKST & FOTO’S: LEO VAN DORSSELAER

Duidelijk is wel dat zij een totaal verschillende doelgroep aanspreken die nochtans dezelfde amibities koesteren. Met een beperkte bemanning op een veilige en comfortabel manier de wijde wateren trotseren, de toerzeiler met ruime ambities zeg maar. En zowel de Atlantic als de Noordkaper voldoen met verve aan de verwachtingen, alleen doen ze het elk op een heel eigengereide wijze. Maar wie had anders gedacht van de Friese jachtbouwers die op een indrukwekkende ervaring kunnen terugblikken. Is voor ‘custom build’ zeiljachten een plaats weggelegd in de door seriejachten gedomineerde markt? De zaakvoerders van beide werven geven volmondig toe dat ze qua prijs niet concurreren met Franse of Duitse seriebouwers, maar dat is ook niet de bedoeling. Waar zij wel hun oog op hebben laten vallen is op de prijzen van de Scandinavische serie jachtbouwers. Met een verstandige en rationele aanpak komen de custom build prijzen heel dicht in de buurt van de X-en, Najads en Rasseys van deze wereld stellen zij. In de prijsvork van deze topmerken proberen zij een plaatsje te veroveren. Met jachten beneden de 40 voet lukt dat niet, maar eenmaal boven deze lengte komen zij aardig in de buurt. Veel heeft natuurlijk te maken met het uitrustingsniveau. Maar toegegeven, dat lukt iets beter voor de stalen Noordkaper dan voor de aluminium Atlantic. Alhoewel de Scandinavische types zeker niet mogen klagen over de herverkoopwaarde, hebben Atlantic en Noordzeekaper toch een sterke troef op de tweedehandsmarkt, het unieke karakter van het schip. Je treft ze zelden aan tussen de lange lijsten van te koop aangeboden jachten en duikt er eentje op, dan is er binnen de kortste keren een liefhebber gevonden. De initiële aankoopprijs wordt doorgaans vlot gehaald bij herverkoop, beweren de werfverantwoordelijken. Doghouse versus dekhuis Onder de meeste opvallende kenmerken van de Noordzeekaper mag men het dekhuis rekenen en op de Atlantic treffen we een ‘doghouse’ aan, een beschutte voorloop van de kajuitingang. Dit is het zaligste plaatsje aan boord, weet een ervaren zeiler ons te vertellen, hier kan je rustig beschut zitten, de loop van het schip controleren, een blik op de zeilen werpen… het is puur genieten. Dat doen de schipper en zijn bemanning ook in het zo typische dekhuis van de Noordkaper, men hoeft niet meer in een kelder te leven, vanuit het dekhuis is er zicht rondom. Het is duidelijk dat geen van beide schepen in de massa verdwijnt, de Noordkaper met heel klassieke lijnen en de Atlantic met een sobere strakke, maar zeer appellerende lijnvoering. Beiden hebben een variabele diepgang met hef- of zwenkkiel. Een essentieel verschil is dat de Atlantic in aluminium wordt gebouwd en de Noordkaper in staal.


en toch vergelijkbaar BOOT 2009 november - december

Atlantic reeks met zwenk- of hefkiel Bij de Atlantic dekt de naam volledig de lading, geen zee te hoog geen oceaan te breed, de Atlantic met A-certificatie is gebouwd voor alle omstandigheden. Het schip is volledig afgestemd op de toerzeiler die van prestaties houdt, een makkelijk bediening wenst en niet beperkt wil worden in zijn vaargebied. Droogvallen, de havens langs de Franse kust verkennen of een oversteek, het kan allemaal. De Atlantics hebben variabele diepgang en zijn daartoe uitgerust met een elektrisch hydraulisch systeem. De 36, 38 en 42 worden gebouwd met een zwenkkiel, de 43, 48 en 51 zijn voorzien van een hefkiel. De zwenkkiel staat wat meer vrijheid in interieurindeling toe en de hefkiel levert een wat betere zeilprestaties. De Atlantic 43 mt hefkiel heeft een minimale diepgang van 1,30m en een maximale diepgang van 2,95m. De kiel wordt vastgezet waardoor hij niet kan klapperen en dus geen invloed heeft op de zeilprestaties.

21

Echt comfort is geen kwestie van ingebouwde apparaten, maar vooral van uitgekiende ergonomie. De bediening gebeurt volledig vanuit de kuip waar stevige Andersen lieren ruim berekend zijn op hun werk. Een uitgekiende deklayout zorgt er voor dat het hijsen, trimmen, reven en strijken van zeilen door één persoon gedaan kan worden. De dubbele roeren zorgen voor een lichte hand aan het stuurwiel - wat ook de werking van de stuurautomaat of de windvaan ten goede komt - en zijn handig bij het droogvallen.

ACTIE OP DE ‘CLASSIC ADDY’

Atlantics beschikken over veel ingebouwd comfort, juist op de momenten waarop dat het meest nodig is: op zee. Echt comfort is niet een kwestie van ingebouwde apparaten, maar vooral van uitgekiende ergonomie: zitten, werken en rusten moet DE DEKLAYOUT VAN DE ATLANTIC 43 MAAKT

DAT HET HIJSEN, TRIMMEN, REVEN EN STRIJKEN VAN ZEILEN DOOR ÉÉN PERSOON GEDAAN KAN WORDEN.

makkelijk gaan, aldus Fimme Baarda die samen met zijn zwager Wessel Veenstra Jachtwerf Atlantic runt. Het custom built interieur wordt afgestemd op uw wijze van gebruik. ,,Een Atlantic voor twee personen die verre reizen willen maken, vereist een andere interieurindeling dan een schip voor een echtpaar met kinderen, dat vooral dagtochten maakt,” stelt de zaakvoerder heel terecht. Jachtwerf Atlantic in Harlingen bouwt gemiddeld één tot anderhalf jacht per jaar, dat maakt hun jachten bepaald exclusief en meestal gaat het om ‘vertrekkers’ die rondje Atlantic of meer plannen. Je ontmoet ze dus zelden op het water. Alhoewel, Atlantic claimt niet alleen de ‘vertrekkers boot’ te zijn, maar ook ‘de ‘behouden terugkeer boot’. Noordkaper serie, moderne nostalgie De Noordkaper zou onderscheidend zijn of hij zou niet zijn… De klassieke lijnen verbergen een heel modern schip met een typisch dekhuis wat men op weinig zeiljachten aantreft. Men houdt ervan of men houdt er niet van, maar aan de excellente toereigenschappen doet dit in geen geval afbreuk. Met een binnen- en buiten besturing is het schip in alle weersomstandigheden comfortabel te varen. Het gedrag op zee is aangenaam, het schip beweegt zich over de golven maar de bewegingen zijn rustig. Het volle voorschip en de naar de boeg overlopende kiel zorgen ervoor dat het schip ook aan de wind stevig in


22 november - december 2009 BOOT DE KLASSIEKE LIJNEN VAN DE NOORDKAPER VERBERGEN EEN HEEL MODERN SCHIP MET EEN TYPISCH DEKHUIS WAT MEN OP WEINIG ZEILJACHTEN AANTREFT. MEN HOUDT ERVAN OF MEN HOUDT ER NIET VAN, MAAR AAN DE EXCELLENTE TOEREIGENSCHAPPEN DOET DIT IN GEEN GEVAL AFBREUK.

het water ligt en niet steeds met zijn voorschip in de golven slaat. Een geruststellende ervaring aan boord van de Noordkaper 43 die op het IJsselmeer bij een lichte 3 à 4 beaufort regelmatig meer dan 5 knopen liet optekenen. Geen slecht resultaat voor een jacht van 21 ton. Met de elektrisch bediende hefkiel varieert de diepgang van 1,35m tot 2,55m. Dat laat toe om ook havens met geringe diepgang aan te lopen. Maar het meest opmerkelijk zijn toch de rust en het vertrouwen die het schip uitstraalt. Staal wanneer gewicht er minder toe doet ,,Helemaal van staal gebouwd omdat staal een eerlijk product is, je ziet waar het mis gaat. Als gewicht niet de eerste bekommernis is, is staal het meest degelijke materiaal waarin gebouwd kan worden,” aldus Ronald van Enkhuizen van de Jachtbouw en Scheeptechnische dienst Gebroeders van Enkhuizen uit Makkum. Het bedrijf vierde zopas zijn 10 jarig jubileum als jachtbouwer. Naast de Noordkaper worden er ‘custom build’ gebouwd en als installatiebedrijf hebben de Gebr. Van Enkhuizen een goede naam verworven en zijn er motor- en zeiljachten geïnstalleerd tot 25 meter. Het Noordkaper gamma strekt zich uit van 40 tot 60 voet, het profiel blijft in elke maatvoering zeer herken-

ATLANTIC 43 LENGTE :13,90 M BREEDTE: 4,30 M DIEPGANG :1,30 - 2,95 GEWICHT: 10,5 TON ZEIL. : 114 M² /197 M² MOTOR: 50 PK/36,7 KW WERF: ATLANTIC YACHTS, HARLINGEN WWW.ATLANTICYACHTS.NL

NOORDKAPER 43 LENGTE: 13,95 M BREEDTE :4,50 M DIEPGANG: 1,45 - 2,70 GEWICHT: 28 TON KOTTERGETUIGD MOTOR: 125 PK WERF: GEBR. VAN ENKHUIZEN, MAKKUM WWW.NOORDKAPER.COM

baar. De schepen worden allen custom build gebouwd. Alhoewel de romp steeds gelijk is kan er veel aangepast worden aan de wensen van de opdrachtgever. Geen van de Noordkapers is dan ook gelijk, van binnen is elk schip uniek in styling en lay-out. Vanuit het dekhuis heeft men een heel goed zicht rondom en dat is mooi meegenomen wanneer de weersomstandigheden wat minder worden. Daardoor valt er met de Noordkaper in onze regio zo goed als het hele jaar door te zeilen. Concurrentieel Gemiddeld bouwt de werf twee tot drie jachten per jaar. Van de Noordkaper zijn er momenteel reeds 14 gebouwd volgens hetzelfde concept met een ruim dekhuis, ruime kuip, mooi breed gangboord en stevig zeereling. Het gaat telkens om zogenaamde ‘zusterschepen’ want de werf beklemtoont dat zij geen tweelingen bouwt, elk schip heeft een uniek karakter. Dat komt tot uiting in de herverkoopwaarde. ,,Mensen denken niet altijd aan de waardevastheid van hun investering,” aldus Ronald van Enkhuizen. ,,Wanneer dat element mee in rekening gebracht wordt, durf ik te stellen dat onze kwalitatief gebouwde jachten ook op prijstechnisch vlak best concurrentieel zijn.”

HET INTERIEUR VAN ELKE NOORDKAPER IS UNIEK IN STYLING EN LAY-OUT. VANUIT HET DEKHUIS HEBBEN SCHIPPER EN BEMANNING EEN HEEL GOED ZICHT.


www.gransoleil.net

THE NEW

DESIGN & PERFORMANCE Exclusief verdeler voor België: Dali Sailing Oplevering en servicepunt: Breskens Yacht Service Middenhavendam 3 - 4511 AX Breskens ralph@breskensyachtservice.eu T +31 117 383126 M +31 6 132 07 913

46

De Grand Soleil zeiljachten worden gebouwd op en door de Italiaanse kwaliteitswerf Cantiere del Pardo

Een greep uit onze diensten:

• Polijsten

• Liften en kranen - tot 80 ton lift

• Bootbetimmering -interieur & exterieur

In & uit water -voor enkel knippen & scheren- kleine inspectie op bootstoel voor stalling of werkzaamheden - laden van of op vrachtwagen en verladen - buiten maten en officiële metingen

• Alle onderhoudswerkzaamheden aan uw schip: motoren - anodes - batterijen • Alle reparaties: composiet - kevlar - carbon - gelcoat - epoxy

• Masten en ontmasten

• Volledige refits

• Inpakken

• Insplitsen running rigging

• Winter & zomerstalling - binnen 7000m² vorstvrije ruimte &

• Laswerken: rvs - aluminium - staal

grote parking buiten • Schuren & antifoulen

• Hoogglans polijsten van rvs • Draaien en frezen

Middenhavendam 3 - 4511 AX Breskens - Tel. +31 117 383126 Mob. +31 6 132 07 913 info@breskensyachtservice.eu - www.breskensyachtservice.eu


Dragonfly 28

24 november - december 2009 BOOT

O krinkelende, winkelende, maar nerveuze waterding! Het Deense Quorning Boats presenteerde in de lente van dit jaar haar nieuwe trimaran Dragonfly 28. Deze kleinste en trailerbare in de Dragonfly-range, is een niet alledaagse verschijning op het water die, voor je het goed beseft wat daar voorbij schuift, al terug aan de einder is verdwenen. Bootmagazine kon de snelheid van dit waterding op het Markermeer en de Gouwzee ervaren.

S

inds 1967 maakt oprichter Borge Quorning er een erezaak van om hoge kwaliteitstrimarans te ontwerpen die naast uiterst snel ook veilig dienen te zijn. Sindsdien rolden zo’n 850 boten van stapel in maten van 16 tot 52 voet en werd in 1981 de Dragonflyrange boven de doopvont gehouden. In 1988-’89 ontwikkelden Borge en zoon Jens hun “Swing Wing”systeem, waarmee men op enkele minuten tijd vanuit de kuip beide zijrompen kan toevouwen tot minder dan de helft van de totale breedte en dit zonder enig gereedschap. De Deense werf stoelt op 40 jaar knowhow in het bouwen van trimarans en gaat vandaag mee met zijn tijd door het implementeren van de allernieuwste technologieën en het gebruik van moderne materialen. Dragonfly brengt na een ontwerp- en constructiefase van een jaar een nieuwe trailerbare 28 voets trimaran. Naast de standaard “Touring”-versie met alu-mast van MET EEN GEWICHT VAN DE TRAILER IN ALU VAN 500 KG EN DE BOOT VAN 1.700 KG BLIJFT MEN ONDER DE MAXIMUM 12m10 is er tevens een “Sport”-versie met carbon mast TOEGELATEN GEWICHTSGRENS VAN DE MEESTE MIDDENKLASSE AUTO’S. van 13m50 en high-tech zeilen. De drie rompen en structurele delen van het interieur zijn volgens hand-lay-up methode gebouwd in een sandwichconstructie van glasvezel en PVC-cellenschuim. Elke zijromp bestaat uit drie volledig afgesloten compartimenten. Neem hierbij de ingelamineerde aanvaringsschotten in de middenromp en je weet waarom de werf Het Deense Quorning Boats heeft de onzinkbaarheid van de Dragonfly 28 garandeert. De totale breedte van 6m50 40 jaar ervaring in triootjes. wordt in amper twee minuten vanuit de kuip omgetoverd tot een trailerbreedte van 2m55. Met haar lengte van net geen 10 meter en gewicht van 1850 kg heb je toch al iets of wat van trailer nodig. Men spant dan ook best wat meer dan een mini’ tje voor om dit gevaarte naar de plas te trekken. Van de trailer tot zeilklaar in het water moet lukken in een tijdspanne van 2 à 3 uur en dan… wordt het scheuren over het water! Wind door de haren, tranen in de ogen

SCHEUREN OVER HET WATER, DE SNELHEIDSMETER IS HET ER MEE EENS.

De pruttelende buitenboord trekt de Dragonfly 28 de box en jachthaven uit. Trekwerk vanuit de kuip aan één lijn per zijromp, laatste eindje op de winch en inderdaad, het duurt maar anderhalve minuut per romp en het waterding ontplooit haar vleugels. Een dubbele veiligheidsband moet voorkomen dat tijdens het zeilen de rompen ongewild zouden dichtklappen. De zijstagen, die berekend zijn op het inplooien, worden eveneens vanuit de kuip op spanning getrokken. Neus in de wind en het


BOOT 2009 november - december

25


WIE OP ZOEK IS NAAR HET GROOTSTE EN SNELSTE, NOG TRAILERBARE ZEILJACHT, ZAL AUTOMATISCH UITKOMEN BIJ DE DRAGONFLY 28.

DE HELMSTOK LIGT UITERST RUSTIG IN DE HAND.


Dragonfly 28

DE GASHENDEL ZIT VERDOKEN ONDER HET KUIPBANKDEKSEL.

BOOT 2009 november - december

35 m² laminaat catgrootzeil van Elvström kruipt de 12m10 hoge mast van onze “Touring”-versie in. De motor wordt het zwijgen opgelegd en uit het water geklikt. Een zwakke westenwind blaast ons langs achter weg van het pittoreske en zo gezellige Monnickendam. Wanneer vóór Marken de Dragonfly over bakboord wordt gestuurd en de wind iets aantrekt naar 3 Bft voel je de trimaran accelereren. Op deze halve windse koers loopt het wijzertje al snel op van 6,5 naar 14 knopen. De loefromp hangt zelfzeker boven het water terwijl aan lij het Markermeer aan stukken wordt gesneden. Op een aan de windse koers richting “Paard van Marken” komt er nog een Beauforke bij. Wanneer we de oefening maken de tri zo scherp te laten lopen als een éénromper valt de snelheid toch weg tot “maar” 9 knopen. Sturen we iets ruimer dan breekt de furie los en stuift de Dragonfly terug weg. Met de wind nu achterlijk, komt de asymmetrische spi aan dek. Wanneer het Hollands oranje zeil in volle glorie bol geblazen wordt gaat het nog wat sneller. De trimaran scheurt uiteindelijk tot 17,5 knopen snelheid over het sop! Bij deze prestaties geeft het jacht geen krimp, niets kraakt, niets plooit. De helmstok geeft geen zier om het geweld en blijft vederlicht in de hand liggen. Puur sensatie is het!

Ondanks haar uiterst slank figuur biedt de Dragonfly onderdeks toch verrassend veel efficiënte leefruimte voor een 28 voeter. Door de rode kleur van de kussens te combineren met verschillende tinten grijs en massief houten lijstwerk, krijgt het interieur een fris modern cachet. De kleuren van de binnenbekleding, lijstwerk en wanden zijn ook in andere kleuren leverbaar. De voorpiek biedt plaats aan twee slapers en herbergt ook een natte cel met wc en wasbakje in de binnenmal gevormd. Dit vooronder kan afgesloten worden met een schuifdeur. In de salon kunnen de 2 meter lange banken ook nog fungeren als slaapgelegenheid. De tafel bestaat uit twee klapbare bladen en een middenstuk dat tevens dienst doet als behuizing van het zwaard. Van op de banken kijk je zo door de modern ogende ramen van de opbouw naar buiten. De kombuis is opgesplitst over stuur- en bakboord en heeft een roestvrijstalen spoelbakje en afdekbaar tweepitsfornuis. Het bakboordgedeelte kan tevens dienst doen als kaartentafel. Er zijn diverse kastjes met rolluiken en bergplaatsen onder de banken. Onder de kuipvloer kan, mits het trapje weg te schuiven, nog een vijfde persoon slapen. De afwerking van het geheel is op en top Scandinavisch.

EEN RODE VEILIGHEIDSBAND VOORKOMT HET DICHTKLAPPEN VAN DE ZIJROMPEN.

KLEINE KOMBUIS EN EEN GEZELLIG, MODERN UITGEVOERD SALON.

In het kort Wie op zoek is naar het grootste, snelste, nog trailerbare zeiljacht, zal automatisch uitkomen bij de Dragonfly 28. Niet enkel de topspeed van deze trimaran is verbluffend en verleidelijk. Door de aanpasbare diepgang (ophaalbare kiel en roerblad) wordt niet enkel het assortiment vaarwater aanzienlijk uitgebreid maar worden eveneens dromen over droogvallen op een paradijselijk strand werkelijkheid. Aan de kleinste details is te zien dat alles op de Dragonfly 28 berekend is om de enorme krachten die tijdens het extreme zeilen aan het schip rukken op te vangen. Door het “Swing Wing”-systeem is deze tri uitermate gebruiksvriendelijk en handelbaar. Het interieur heeft een luchtige, moderne uitstraling en is degelijk Deens afgewerkt. Bewonderenswaardig is bovendien dat je op deze 28 voeter stahoogte hebt en er kan overnachten met vijf volwassenen.

WERF: QUORNING BOATS, DENMARK INVOERDER NEDERLAND EN BELGIË: DRAGONFLY HOLLAND, MONNICKENDAM TEL. 0031299652716 - E-MAIL: DRAGONFLYHOLLAND@HETNET.NL WEB: WWW.DRAGONFLY.DK - WWW.DRAGONFLY.NL

Technische specificaties Dragonfly 26 LOA 8,75 meter LWL 8,60 meter Lengte romp 9,99 meter Breedte zeilend 6,50 meter Breedte geplooid 2,54 meter Diepgang 0,40 meter tot 1,70 meter Gewicht 1700 kg Doorvaarthoogte Touring: 13,75 meter Sport: 15,25 meter Grootzeil Touring: 35 m² Sport: 42 m² JIB Touring: 19 m² Sport: 21 m² Assymetrische spi Touring: 65 m² Sport: 80 m² Gewicht trailer (alu) 500 kg Max.trailergewicht 2500 kg Motor buitenboord 8-10 HP, max 15 HP Prijs Touring: 104.150,- € (excl. btw) - Sport: 117.918,- € (excl. btw) Design Quorning Boats CE Certificate C+B

27

Libellentaille met body


Nautische berichten Volvo Open 70, nieuwe voorschriften

28 november - december 2009 BOOT

De boten aan de start van de 11de Volvo Ocean Race zullen er even anders uitzien. Samen met de Notice of Race’ werden zopas de veranderingen die de vloot moet ondergaan bekend gemaakt door de wedstrijdleiding. De start zal plaats vinden in de herfst van 2011 in Alicante, Spanje waar de organisatie haar nieuwe thuisbasis heeft gevestigd. De veranderingen zijn een resultaat van uitgebreide analyses die de voorbije 12 maanden werden uitgevoerd in overleg met de teams. De belangrijkste boodschap van de teams en de deelnemers was ‘verander niet teveel’. De boot is snel en sterk. Rol voorzeilen worden geïntroduceerd met het oog op de veiligheid. De organisatoren willen zo weinig mogelijk bemanning op het voordek want daar schuilt een enorm gevaar, gezien de tonnen water die over de boeg slaan.

Koninklijk jacht ‘Alpa’ is Posillipo Technema 90 van Inrizzardi Tijdens het 49ste ‘Salone Nautico Internazionale di Genova 2009’ dit najaar presenteerde de Inrizzardi Group drie nieuwe motorjachten. Het grootste, de Posillipo Technema 90 werd voor het eerst aan het Internationale publiek getoond. Dit is het type jacht dat de Belgische koning Albert II eerder dit jaar kocht. Dat zorgde in een land waar koning en kardinaal de versobering predikten voor aardig wat opschudding. Het prijskaartje van dit drijvend paleis bedraagt 4.600.000 euro, exclusief btw. Om te ontsnappen aan de belasting op de toegevoegde waarde, goed voor bijna één miljoen euro, werd het plezierjacht van de

vorst ingeschreven als militair vaartuig met diplomatieke status. Meteen kreeg hij militair personeel ter beschikking. Drie matrozen en een kapitein, wist het persagentschap Belga te melden, goed voor een loonkost van 34.000 euro per jaar. Duidelijk dat het hier om deeltijdse ter beschikkingstelling van militairen gaat. Het jacht dat onder de weinig originele naam Alpa (afgeleid van Albert en Paola) de zeeën trotseert heeft naast de eigenaarscabine nog plaats voor 6 gasten in drie afzonderlijke kajuiten. Daarnaast zijn er nog twee cabines voor vier bemanningsleden, die sluiten aan op het motorcompartiment. Dit zijn de minst gunstige verblijfplaatsen, maar in de luxe jachtwereld is het niet ongewoon dat die aan het personeel worden toegewezen. De Posillipo Technema 90 is een dubbeldek jacht met een indrukwekkende flybridge met ruim openlucht

DE EIGENAARSCABINE, MOOI VRIJSTAAND BED VOOR VORST EN VORSTIN.

Onder de veranderingen noteren we een vermindering van het aantal zeilen van 24 naar 17 per boot. Een boot team mag slechts 15 nieuwe zeilen maken voorafgaand aan de race en een team dat een nieuwe boot of een boot van de tweede generatie gebruikt mag tot 23 pre-race zeilen maken. Het opstapelen van de zeilen en uitrusting is beperkt tot het middendeel van de boot onderdeks. Het totaal gewicht van het jacht werd verhoogd en moet nu tussen de 14.000 en 14.500 kg wegen en het maximum gewicht van kiel en buld werd bepaald op 7.400 kg. De bemanning die uitsluitend uit mannen of mannen en vrouwen bestaat wordt beperkt tot 11, het Media Crew Member inbegrepen. Maar een bijkomende verplichting deze maal is dat drie bemanningsleden moeten geboren zijn na 1 september 1980. Een vrouwenteam mag 14 vrouwen tellen, de ‘mediamadam’ inbegrepen, dus drie meer dan een mannenteam. Geen bijkomende bemanningsleden zijn toegelaten bij de races in de havens die in elke stopover zullen gehouden worden.

salon. De stuurhut loopt uit in een salon en eetplaats die aansluit op het open terras op het achterdek, wat een indrukwekkende leefruimte oplevert. . In de achtersteven vindt een tender onderdak en de dynamische lijn wordt omkaderd door een imposante spoiler . Met tweemaal 2.400 pk MTU motoren bedraagt de maximum snelheid 33 knopen of iets meer dan 60 km/u. Dat vraagt toch om een ‘vaste’ hand aan het roer. Technische gegevens: Lengte over alles: 26,56 m. Breedte.: 6,50 m, Diepgang: 2,06 m, waterverplaatsing (halve lading): 76 ton, Max. snelheid: 33 knopen Motoren: 2 x 2400 pk MTU 16V2000M93 Prijs: € 4,600,000.00 + BTW.

Leven op zee krijgt nieuwe dimensie Wally Hermès Yachts, afgekort WHY, onthulde eind vorige maand een bepaald ongewoon concept. Een combinatie van een motorjacht en wat we een beetje oneerbiedig een ‘boothuis’ kunnen noemen. Dit 58 meter lange en 38 meter brede model op ware grootte wordt gebouwd op de Ancona’s jachtwerf in Italië. Deze werf is een joint-venture van Wally Yachts en Hermès. Het contact tussen het Parijse modehuis en Wally Yachts ontstond toen Wally bij Hermès ging aankloppen voor interieur accessoires voor een van zijn jachten. Deze samenwerking leverde dit grensverleggend project op, dat een ongekende leefruimte op zee wil bieden. De oppervlakte is bijna te vergelijken met een half voetbalveld. Bedoeling van het model is om onder meer in een testbassin de gedragingen van het jacht te analyseren.


Eigenzinnige en ecologische boten scoren bij verkiezing Motorboot 2010

BOOT 2009 november - december

De Bavaria Deep Blue 46 Sport Top, de Rego Fury 1010 en de Greenline 33 Hybrid zijn genomineerd voor de Hiswa Motorboot van het Jaar 2010. De uiteindelijke winnaar wordt door de juryvoorzitter bekendgemaakt op de openingsdag van de Hiswa Amsterdam Boat Show 2010 op dinsdag 2 maart in Amsterdam RAI.

Nog nooit gingen Vissen en Toervaren Zo perfect samen

De jury selecteerde vijf boten die begin oktober in Muiden aan een uitvoerige test werden onderworpen. Naast de genomineerde boten, waren ook de Endeavor 44 en de Intercruiser 28 geselecteerd voor de test. De boten werden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria, waarbij innovatief karakter het zwaarst weegt, gevolgd door constructie, vaareigenschappen en in iets mindere mate design en prijs/ kwaliteitverhouding.

Bavaria Deep Blue 46 Sport Top – Eigen gezicht De jury was aangenaam verrast door de Bavaria Deep Blue 46 Sport Top. Met name de vaarkwaliteiten, het design en de diversiteit van de boot maakten indruk op de juryleden: “De Bavaria vaart uitzonderlijk goed bij alle snelheden. De boot zit technisch goed in elkaar, heeft een heel eigen gezicht en is bijzonder goed toegespitst op de doelgroep. Daarbij is de prijs zeer acceptabel gehouden”. Rego Fury 1010 – Consequente keuze De Rego Fury 1010 werd geprezen om de consequente keuze die is gemaakt voor een eenvoudige, degelijke, duurzame en vooral complete boot met laag prijskaartje. “Veel boot voor erg weinig geld” en “Een eigenwijs bootje met alles er op en er aan“, waren uitspraken die tijdens het juryberaad naar voren kwamen. “Dit concept zal een bepaalde doelgroep sterk aanspreken”, aldus de jury.

29

Greenline 33 Hybrid - Gedurfd concept “De Greenline 33 Hybrid viel op door het gedurfde concept dat vanuit een nieuwe optiek is uitgedacht en van begin tot eind slim en met lef is uitgevoerd”, zo was de jury van mening. De boot die is ontworpen om optimaal elektrisch te kunnen varen, maakt weinig geluid, is koersvast en is opvallend scherp geprijsd.

Rhéa

800 Timonier

De authentieke kwaliteit en zeewaardigheid van Rhéa Marine, La Rochelle Gamma Timonier: 650 – 750 – 800 – 850 – 900 –1100 Gamma Open: 750 – 850 - 900 Gamma Trawler 43 - 47 -57 - 67

In België in exclusiviteit:

Marine technics Werfkaai 43 B-8380 Zeebrugge T. + 32 (0)50 54 60 31 F. + 32 (0)50 54 52 55

info@marine-technics.be www.marine-technics.be


30 november - december 2009 BOOT

Oyster Commuter Boat

SPLINTERNIEUW MET RETRO ‘LOOK’, DE 36 VOETS OYSTER COMMUTER BOAT

Taxi op het water, van casco naar retro De markt wordt overspoeld met nieuwe auto’s die uiterlijk steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Het gebeurt evenzo in de botenwereld. Wie echter weet te verbazen met “iets apart en anders” kan het verschil maken. Het Nederlandse Triton beseft dit. Vanuit het Friese Grou gaan ze de internationale toer op en halen door toedoen van een Turkse werf een aloud Amerikaans concept van taxiboot naar de lage landen. De Oyster Commuter Boat, een nieuw kleedje voor een oude bekende.

Het Triton Nautisch Centrum uit Grou is in eerste instantie gekend om de ranke sloepen met ‘look’ van weleer. De range van Tritonsloepen bestaat uit een 540, 650, 700, 765 Cabin en een 800. De zoektocht naar betaalbaar vakmanschap en degelijk hout voor de bouw van deze sloepen brengt de Friezen in Turkije. Alex Dijkstra van Triton weet met zijn ervaring als voormalig CE inspecteur, welke Turkse werven garant staan voor het leveren van kwaliteitswerk. Het polyester casco met houtafwerking ziet inderdaad het eerste levenslicht in Turkije vanwaar de “naked”-sloep verhuist naar Grou. Op de Tritonwerf in Grou kan de bezoeker kennis maken met het casco en zelf vaststellen dat alles tot in detail picobello is afgewerkt met eerste keus teak en mahoniehout. Het aankleden van de sloep met beslag, motor, elektra, enz, gebeurt door Triton in samenspraak met de klant. Nieuw bij het Triton Nautisch Centrum is de introductie op het Europese vasteland van een stuk Amerikaanse vergane glorie en nostalgie: de taxiboot. Deze schepen verzorgden vroeger korte overtochten voor beperkte aantallen passagiers met toch de luxe om beschut en comfortabel binnen te zitten. Roemrijk verleden Triton haalde met de Turkse Aby werf dit vergeten concept vanonder het stof en bouwt een 36 voets Oyster Commuter Boat. Met zijn retro look knipoogt de Oyster naar het roemrijke verleden. Van de klassieke scheepsbel en scheepshoorn tot het bronzen patrijspoortje in de deur, de nostalgie druip eraf. De Oyster heeft nog iets van een sloep maar dan wel in een metamorfose naar luxe motorjacht. Door zijn geringe diepgang en brede romp is het schip rijkelijk beloond met een ruim interieur.

TEKST EN FOTO’S: BART DERUYVER

De vinylester romp telt onder de scheepsvloer drie afzonderlijke, afgesloten compartimenten met elk een eigen bilgepomp. Ook de bombastische ankerbak is als ruimte gescheiden gebouwd en fungeert tevens als aanvaringsschot. Het plaatsen van alle electro, navigatieapparatuur, opties en de eindafwerking gebeuren in Grou, eveneens in samenspraak met de klant. Met zijn delen teak, glimmend donker gelakt houtwerk en witte ‘roof’ is het een juweel op het water.


BOOT 2009 november - december

Salonboot Het voordek van de Oyster Commuter Boat is voorzien van een kuip met leuke zithoek. De kuipvloer is er in twee delen openklapbaar en geeft toegang tot de ruime motorkamer. De Yanmar van 75 pk heeft er een zee van plaats en dit maakt dat alle onderdelen goed bereikbaar zijn. Apparatuur, zoals warmwaterboiler en acculader, is er eveneens in onder gebracht. Alle leidingen en elektrische bekabeling zijn keurig geplaatst. Via een klein opstapje kan je aan bakboordkant naar achteren. Een lange handgreep op de roof biedt hier enig houvast. De achterkuip is ruim en rondom voorzien van banken. Tegen de kajuitwand zit een kastje waar mogelijkheid bestaat voor inbouw van een koelkast, wasbakje en zelfs een buitengrill. Aan stuurboord bevindt zich de stuurstand met stuurwiel en een heel instrumentarium. Schipperen doe je wel rechtstaand van op een platformpje in teak. Je kijkt dan over de ‘roof’ naar voren, een vlaggenmastje op de neus van het schip geeft aan waar de Oyster begint. Het teak zwemplatform loopt over de breedte van het schip en wordt gedragen door een roestvrij stalen constructie die met een volhouten boord is afgezoomd.

31

SLAPEN MET ZICHT OP HET WATER. LAMELSTRUCTUUR MET VOLHOUTEN SPANTEN,

De interieurindeling van de Oyster Commuter Boat is verkrijgbaar in twee versies: de “Cabin” en “Tender”. Op beide uitvoeringen is bij de afwerking het retro aspect niet vergeten. Zo is de lamelstructuur met volhouten spanten tegen het plafond prachtig en voorzien van oud uitziende spotjes.

Technische specificaties LOA 11 meter(inclusief zwemplateau) Breedte 3,30 meter Diepgang 0,48 meter Gewicht 4500 kg

VOORZIEN VAN RETRO UITZIENDE SPOTJES.

Dieseltank/Watertank 270 liter/200 liter Motor Yanmar 75 Pk Design ABY Yacht Yesign Prijs Vanaf € 125.210,- excl. btw CE Certificate Ontwerpcategorie: C LEUKE ZITHOEK BIJ DE BOEG.


32 november - december 2009 BOOT

Oyster Commuter Boat De “Cabin” heeft een indeling die niet veel verschilt van dat van een luxe jacht. In de salon kan je relax wegzakken in de L-vormige bank. De kombuis lijkt misschien klein maar heeft alles om de crew aan boord te vergasten: kookpits, wasbakje, stevige koelkast en een werkblad uit onslijtbaar corian. Vanuit de salon kom je in de natte cel met wc, wastafel en douche. De voorpiek heeft twee langs geplaatste éénpersoonsbedden met centraal een kastje. Onder de bedden zijn vele opbergkasten.

brio’-versie van de Oyster. In tegenstelling tot de “Cabin” en “Tender” krijgt dit schip, door zijn open spiegel en afwerking van hout in combinatie met grijze kunststof afgeronde vlakken, ultramoderne allures.

Bij de “Tender”-versie valt de afgescheiden voorpiek weg en is één ruimte gecreëerd met luxe zitbanken. Natte cel en kombuis heb je er ook. De “Tender” is de geschikte boot om te fungeren als taxischip, rondvaartboot of luxe dagcruiser.

De 75 Pk Yanmar geeft meer dan voldoende power en is nauwelijks te horen doordat de motor vooraan op het schip is ingebouwd. Met de hulp van een boegschroef draait het schip met amper een halve bootlengte extra moeiteloos om zijn as. Je kunt er rustig mee rond toeren maar als je op open water de registers open trekt merk je dat de Oyster ook gemaakt is voor het zwaardere werk. Varen met de Oyster is niet enkel genieten, het is puur romantiek.

Een derde type Oyster, met name de “Runabout”, is in aanbouw. Deze Runabout wordt als het ware de ‘ca-

VERDELER EUROPA: TRITON NAUTISCH CENTRUM, GROU - NEDERLAND WWW.TRITONNAUTISCHCENTRUM.NL

Groen en geruisloos genieten Nieuw op de Triton werf is dat geopteerd kan worden voor een elektrische aandrijving. Hiervoor wordt een professionele wisselstroommotor gebruikt die zijn kunnen al uitvoerig heeft bewezen op verschillende rondvarende pontjes in Friesland. De 48 volt motor met een maximum vermogen van 25 kilowatt kan je met behulp van een 3 op 1 reductiekast het toerental terugkoppelen naargelang de grootte van de sloep of boot. In Grou kan men deze stille kracht in werking zien op de Triton 765 Cabine. Op deze sloep is de motor teruggekoppeld naar 7 kilowatt wat bij een gezapige snelheid van 7 km/uur een vaartijd mogelijk maakt van circa 6 uur met een oplaadtijd van 8 uur. De 4 accu’s van elk 230 Amh leveren 48 volt aan de motor. Lekker relax en geruisloos varen, genieten. ’s Avonds de stekker in en de dag nadien terug probleemloos het water op. Buiten het feit dat deze motor onderhoudsvrij en milieuvriendelijk is, wordt eveneens bespaard op ruimte in de kuip. Het grotere, meestal centraal opgestelde dieselblok valt immers weg en de extra batterijen die het elektrisch varen vraagt kunnen verdeeld worden over sloep of schip.

TRITON 650 CABINSLOEP MET ELECTRO AANDRIJVING

DOOR HET WEGVALLEN VAN HET DIESELBLOK WORDT DE KUIP RUIMER

DE ULTRAMODERNE

RUNABOUT.


Stoffeerdersbedrijf Cobbaert Guy Overtrekken van kussens voor boten, caravans en mobilhomes.

Ook aangepaste overgordijnen leverbaar. Matrassen in alle maten en vormen. Kwaliteiten nasi viscose traagschuim, latex en koudschuim. Lattenbodems op maat Appelstraat 27 - 9300 Aalst Tel.: 0498/12 31 02 - 0475/30 69 47

Voorschot

Lagere maandaflossing

Overnameprijs

Gratis prijsbestek.

cobbaertguy@gmail.com

www.cobbaertguy.be

��������������� ����������������� ������������������������������������� �����������������������������������������

���������������������

WINTERBERGING binnen & buiten Verkoop en herstelling: Motoren en keerkoppelingen

Anodes

Schroeven

Motorsteunen

Aslijnen

Elastische koppelingen

Besturingen

Boegschroeven

Havenlaan 84 B-9060 Zelzate Tel: ++32(0)9/345 61 71 Fax: ++32(0)9/345 61 47 info@carronmarine.be www.carronmarine.be

Voorheen Fortis Yacht Services NV

NIEUW ! Flexiyachtkrediet FLEXIFIN FLEXIFIN: de formule voor levensgenieters • Lage maandaflossingen laten u ruimte binnen uw gezinsbudget. • U krijgt de mogelijkheid vroeger over te stappen op het nieuwste model... • Uw Yacht aan zeer aantrekkelijke maandaflossingen! Wat gebeurt er op het einde van het contract? Er zijn drie mogelijkheden: • U laat het vaartuig over aan de verkoper van uw nieuw yacht (deze laatste betaald de eindwaarde aan Alpha Credit) • U behoudt het vaartuig en Alpha Credit stelt u een krediet ter regeling van de eindwaarde • U behoudt het vaartuig en stort de eindbetaling aan Alpha Credit

������������ ����������������������������������������������������

Uw onmisbare partner op het water Verschelling Assurantiën is een onafhankelijk tussenpersoon voor Watersportverzekeringen en Scheepsfinancieringen.

Belgium Yacht Services NV kapelstraat 6 9140 Steendorp Tel: 02 228 89 71 E mail: p.dewert@skynet.be Gsm: 0479 65 65 29

Brenda Verschelling Meijland 7 - 4553 CX Philippine - Nederland Mob 0031 (0)6 53 617 952 - Tel 0031 (0)1 15 615 913 E-mail b.verschelling@zeelandnet.nl

Preferred partner of BNP Paribas Fortis

33

���������������

Belgium Yacht Services NV

BOOT 2009 november - december

Grote keuze in stoffen leder en lederlook, bestand tegen zon en zeewater.


34 november - december 2009 BOOT

De havens en een stapje landinwaarts,

M

arina, marina… klonk het in mijn hoofd en dat had nu eens niets te maken met het ontroerend mooie liedje van onze Limburgs-Italiaanse Rocco Granata, maar met de

leuke optrekjes in Port Camargue. Een huisje aan het water met een aanlegsteiger is een ‘marina’. Voor een ‘marina’ in Port Camargue betaal je gauw een half miljoen euro, of zo ongeveer. Dan heb je een garage landwaarts en een privé aanlegsteiger zeewaarts gericht. Maar vergis je niet, voor die prijs heb je er nog geen bootje bij. Waar je verder met een boot heen kan in de regio Languedoc-Roussillon ging Bootmagazine ontdekken in een tocht die ons bracht van Le Grau du Roi, waarvan Port Camargue deel uitmaakt, over Sète, Cap d’Agde,


tussen Le Grau du Roi en Collioure (deel 1) BOOT 2009 november - december

35

Arguelès sur Mer en Collioure tot Cerbère aan de Spaanse grens. We ‘proefden’ letterlijk en figuurlijk van het leven in en om de plezierhavens. Oesters en vis wipten er bij wijze van spreken uit de zee op je bord – is het nu ‘loup’ of ‘bar’? – en de Picpoul de Pinet, de Viognier of de Banyuls hebben voor ons geen geheimen meer. Desondanks wierpen we een heldere blik op de haveninfrastructuur, peilden naar de strategie van de havendirecteurs en luisterden naar verhalen van landgenoten die langs of op het water leven als ‘God in Frankrijk’. Zou hun tweede vrouw het fijn vinden aan de steiger? In dit eerste deel lees je onze ervaringen in Port Camargue en in het stadshaventje Sète. In het tweede deel, in onze volgende editie, leggen we onder meer aan in de immense ‘Port Principal’ van Cap d’Agde.


36 november - december 2009 BOOT

D

e tweede haven van deze kustplaats, ‘Port Ambonne’, ligt in het hartje van het naturistendorp en om onduidelijke redenen bedraagt de diepgang daar amper 1 meter. Verder verkennen we Port Argelès en de afmeermogelijkheden in de pittoreske plaatsjes zoals Collioure, Port-Vendres, Banyuls en Cerbère aan de Spaanse grens. Golfe du Lion Leuk vaargebied, de Golfe du Lion waartegen de streek Languedoc-Roussillion zich aanvleit. Alleen moet je rekening houden, afhankelijk van de breedtegraad, met de Mistral of de Tramontane. Beide valwinden hebben de onhebbelijke gewoonte om vrij abrupt aan te rukken en het plezierjachten krek lastig te maken. Ten Westen van Sète is het vooral de Tramontane die als spelbreker optreedt, ten Oosten van dit havenstadje laat de Mistral, de koude noordelijke valwind uit de Rhóne-vallei, zich gelden. Beiden hebben een eigen karakter, maar ze kunnen een tochtje langs de kust aardig verstoren. Gelukkig zijn er tal van haventjes waar beschutting te vinden is. De regio biedt een vrij vlak kustbeeld met lange zandstranden, meer naar het Zuidwesten gaat het landschap over in een dynamisch bergpatroon met rotskusten en krijg je zicht op de flanken van de Pyreneeën. Roken zonder vuur We vliegen naar Nîmes met Ryanair, nu ja vliegen, busvervoer door de lucht is het. De lage kosten maatschappij heeft net een wonderbaarlijke ontdekking gedaan. Zij verkoopt tijdens de vlucht dure sigaretten die verslaafden van hun portie nicotine voorzien, zonder dat er rook of vuur bij komt kijken. Geniaal… alleen is er geen enkele roker die op het aanbod ingaat, zeker niet wanneer hun op het hart gedrukt worden dat ze deze nepsigaretten in geen geval mogen aansteken. Toch zo dom nog niet, die rokers. De luchthaven van Nîmes lijkt op een grote schoolrefter. Daar staat ons vervoer te wachten. We krijgen een

TEKST: LEO VAN DORSSELAER FOTO’S: PAUL BOLSIUS EEN EXTRA FOTOREPORTAGE

Berlingo toegewezen. Dat is een ‘upgrade’ in vergelijking met het oorspronkelijk geboekte model. Wat zou dat kunnen geweest zijn… Een trapfiets? Maar eerlijk is eerlijk, de auto waarmee moeders die de SUV de rug toekeerden hun kinderen aan de schoolpoort droppen, rijdt verbazend comfortabel en op minder dan een uurtje zijn we in Le Grau du Roi, het stadje waar Port Camargue deel van uitmaakt. Daar is het toevallig feest, net als vorige week en de week voordien.

OVER ‘LA COURSE

CAMARGUAISE’ IN LE GRAU DU ROI VAN PERSFOTOGRAAF

PAUL BOLSIUS, ZIE: WWW.BOOTMAGAZINE.BE

La Course Camarguaise De regio heeft een heel aparte relatie met stieren, terwijl een paar 100 km verder in Spanje stieren als slachtvee worden behandeld is in deze regio de stier de vedette tijdens ‘La Course Camarguaise’. Die worden gehouden in het zuidwesten van Frankrijk, de Camargue regio. Dit soort ‘spelletje met de stier’ vindt plaats in een arena en lijkt op een stierengevecht, alleen wordt er niet gevochten. Gedurende maximum 15 minuten strijden een tiental ‘raseteurs’, dat zijn viriele jongemannen in het wit, tegen elkaar om de rozet, de kwastjes en de wollen draadjes die om en tussen de horens van een stier gebonden zijn te bemachtigen. Daarvoor gebruiken ze een ‘raset’ een soort metalen klauw met tanden waarmee ze de draadjes kunnen doorsnijden. Tijdens de wedstrijd wordt de beloning voor het bemachtigen van een draadje steeds opgevoerd. Lokale handelaars verhogen stelselmatig de premie die kan oplopen tot meer dan 1.500 euro. De ‘raseteurs’ zijn professionelen die tijdens het seizoen het wedstrijdcircuit afwerken en samen met de stier zorgen zij voor een bloedstollend spektakel. Hoe het dier het weet is mij een raadsel, maar met zijn imposante horens heeft hij het telkens op het klokkenspel van de ‘raseteurs’ gemunt. Om hun hebben en houden te redden springen ze over de houten omheining van de arena en ontsnappen zo aan de aanstormende stier. Na afloop klinkt loeihard een fragment uit Bizets ‘Carmen’ en gaat de stier onder luid applaus terug naar zijn ‘toril’ of stierenhok. Want zoals gezegd, de stier is de ster, bij zijn intrede worden zijn heldendaden op een rijtje gezet. Elke arena bekroont de stier die het meest dynamisch optreden neerzet. Onze absolute favoriet is stier ‘Casimire’ omdat hij de arena wat minnetjes vindt en steevast over de omheining in de ‘contre-piste’ wipt en spelers en veiligheidspersoneel de piste in jaagt. De vreugde van het publiek werkt aanstekelijk wanneer de verschillende ‘Banda ‘s y Pena’ een soort prettig gestoorde fanfares, kleurrijk uitgedost, Spaans geïnspireerde marsmuziek door de arena laten schallen. Het publiek klapt niet alleen mee, maar beweegt dicht op mekaar gedrumd, met alles wat nog te bewegen valt op het ritme van de muziek. En bij de slotmelodie ‘Valencia’ stoort het niet als je de Vlaamse tekstvariant van dit lied meebrult. Voor wie niet met het repertoire vertrouwd is: ,,Valenciaaa, alle maskes zonder centen zitten in de cinemaaa, terreretata…”

CASIMIRE, ONZE LIEVELINGSSTIER, IS DE VEDETTE VAN DE ARENA IN LE GRAU DU ROI. HIJ GAAT ACHTER DE ‘RASETEURS’ AAN TOT IN DE ‘CONTRE-PISTE’.


Ecologische exploitatie Maar een ecologische exploitatie is een werk van lange adem, in 1988 werd het buizensysteem geïnstalleerd naar het achterliggende nat poldergebied met de zuiveringsinstallatie. De permanente watercirculatie is het geheim van een gezonde waterhuishouding, weet Bernard. ,,Wij waren de eerste haven in Frankrijk met een ecologisch label en elk jaar opnieuw slagen wij er in alle herkenningen op dat vlak opnieuw te verwerven.” Voor de buurtbewoners in een straal van 30 tot 50 km zijn er tijdelijke zomersteigers waar kleine visserboten of open skiboten of kleinere zeiljachten een plaats vinden. Die mensen komen vaak na het werk een tochtje maken. Dat alles maakt de haven tot een levendige en natuurlijk ontmoetingsplaats voor zowel verblijfs- als Port Camargue Heet geblakerd verlaten we de arena en hebben afspraak met Bernard Suzzarini, communicatiemanager van Port Camargue, die ons met het havenbootje een rondleiding geeft. De haven doet denken aan Venetië maar dan met jaren 70 architectuur aan banden gelegd. Alle gebouwen hebben maximaal twee verdiepingen. Hoe de Franse urbanisatie de projectontwikkelaars in toom heeft weten te houden is een raadsel, maar feit is dat dit geslaagd is en een vakantiedorp en haven op mensenmaat oplevert. Alhoewel van een indrukwekkende omvang zorgen de laagbouw en de schiereilanden structuur met verschillende entiteiten er voor dat het kleinschalige, dorpse karakter dominant blijft. Port Camargue ontstond toen in 1969 een 150 hectare grote lagune omgevormd werd tot een jachthaven door in het oosten een afsluitdijk te bouwen die meteen ook komaf maakt met de verzanding door het slib van de Rhône . Dat paste in het toenmalig plan van

EERSTE DEEL VAN ONZE VERKENNING, VAN NÎMES NAAR LE GRAU DU ROI (PORT CAMARGUE) EN SÈTE.

37

Bernard voert ons langs een verbindingskanaal tussen de haven en de zee met op de oever een goed uitgebouwde camping met een slipway waar campingbewoners en dagjesmensen hun boot te water kunnen laten. In Port Camargue is speciaal werk gemaakt van de waterhuishouding. Het water in de haven wordt constant vernieuwd, een ondergronds buizenstel zorgt voor een permanente doorstroming en landinwaarts is een zuiveringsstation waar het afvalwater van de bewoners en de haven via een gescheiden stelsel wordt heengevoerd. Dat levert een onwaarschijnlijk helder water op in de haven waar je de rotsbodem en vissen kan zien.

BOOT 2009 november - december

Franse president De Gaulle die met lede ogen de zijn landgenoten tijdens de vakantiemaanden zag afzakken naar de Spaanse kusten. Door een aangepaste vakantie infrastructuur uit te bouwen in eigen land wou de overheid beletten dat de vakantiebudgetten nog langer naar het buitenland zouden verdwijnen. Vandaag, 40 jaar later, is dit een zeer geslaagde zet gebleken. Port Camargue telt 5.000 aanlegplaatsen en betekent een hefboom voor de economie in de regio.


38 november - december 2009 BOOT

buurttoerisme. Die functie sluit nauw aan bij de visie van Michel Cavailles, directeur van de plezierhaven. Een nieuwe ontwikkeling die de Port Camargue een goed hart toedraagt is de botenverhuur. Mensen willen steeds vaker een of andere vorm van watersport beoefenen, zonder eigenaar te zijn van een boot. Vooral jongere mensen hebben doorgaans niet de financiële draagkracht om een boot aan te kopen. Vergeet daarbij ook niet de ligplaats en onderhoudskost. Voor hen is een verhuurformule een goede oplossing.

MICHEL CAVAILLES, DIRECTEUR VAN PORT CAMARGUE, WIJST OP DE BELANGRIJKE ROL VAN DE JACHTHAVEN IN ONTWIKKELING VAN DE LOKALE ECONOMIE.

WATERSPORTPLEZIER VOOR MENS EN DIER... NAAST HET VUILWATER DEPOT - VOLLEDIG GRATIS - WERPT EEN VISSER EEN LIJNTJE. ‘PORT PROPRE’ MAG HEEL LETTERLIJK GENOMEN WORDEN.

,,Vijf jaar geleden hebben we de actoren verzameld rond de tafel en de verhuur activiteit opgestart met de inbreng van botenbouwers, zeil- en vaarscholen en de verhuurkantoren. Dat alles onder de noemer ‘Station Nautique’. Het eerste jaar leverde de verhuur een omzetcijfer op van een paar honderduizend euro en vandaag genereren de verhuurbedrijven een omzet van 6,5miljoen euro”, rekent Michel Cavailles ons voor. Uit een recente studie van de toeristische dienst blijkt dat van de mensen die naar de kust komen om hun vakantie door te brengen slechts 4 procent een of andere vorm van watersport beoefent. ,,Er is dus nog een enorme groei mogelijk”, aldus directeur Cavailles. ,,Niet iedereen kan zich een boot veroorloven maar er zijn formules met onder meer huurabonnementen waardoor de drempel om aan watersport te doen wordt verlaagd. Werven en toeleveranciers, havens, de hele sector wordt er beter van. Zo creëer je ook voor later een eventueel koperspubliek.”

Slechts 4 procent van de vakantiegangers aan de kust is watersporter... er is nog een enorm potentieel.

BERNARDSUZZARINI, COMMUNICATIEVERANTWOORDELIJKE PORT CAMARGUE, ZIET MOGELIJKHEDEN TOT EEN VERRUIMING VAN HET WATERSPORTPUBLIEK DOOR DE VERHUUR TE STIMULEREN.

Het aanbod van de verhuurbedrijven strekt zich uit van motorbootjes die geen vaarbewijs vereisen over sportieve ribs en snelle console boten tot zeiljachten. Ook wordt met toenemend succes ingezet op incentives voor bedrijven. Aan boord van een sportief zeiljacht leren medewerkers van een bedrijf in andere omstandigheden overleggen en samenwerken. Er worden teams gevormd die met eenheidstype zeiljachten onderling wedstrijdjes varen en tegelijk aan de teamgeest binnen de onderneming werken. Op het haventerrein hebben in de loop der jaren een 70-tal nautische bedrijven onderdak gevonden. De technische zone is uitgerust met afvoerkanalen die het chemisch vervuild water bij het afspuiten van de boten rechtstreeks naar het zuiveringsstation voeren. De haven beschikt over een lift die 80 ton aan kan en voor de catamarans is er een speciale telescopische kraan in gebruik. Het ledigen van de vuilwatertanks en het deponeren van afval in het containerpark op de haven is volledig gratis. Dat is een heel bewuste keuze, zo komen mensen niet in de verleiding om te sluikstorten. De gespecialiseerde bedrijven, van zeilmakers, elektronica specialisten, watersportwinkels tot onderhoud en tweedehands verkoop zorgen samen voor 300 werkplaatsen en een omzet van 112 miljoen euro. De haven geeft een eigen magazine uit, ‘Carnet de Bord’, waarin wordt bericht over activiteiten in en om de haven.


Een tweede vrouw in Port Camargue Maar hoe is het leven in de haven, in de marina’s, aan boord van een jacht? Wij werden hartelijk ontvangen door een paar landgenoten die reeds jaren hun vakantie ter plaatse doorbrengen. Er komt wel enig overleg en diplomatie aan te pas wanneer je boot als naam ‘Second Wife’ draagt. Maar de eerste vrouw wordt met andere dingen gelukkig gemaakt dan met een grotere winch of een nieuw laagje antifouling. Met een huisje aan het water? Genoeg gewerkt stelde de nu 77 jarige Willy Tribout uit Leuven een aantal jaar geleden. Hij was en is nog steeds een fervent zeiler. In de jaren 80 schuimde hij de kusten van de Languedoc af met een sportief zeilbootje, type 420, achter de auto. Zo kwam hij toevallig in Port Camargue terecht waar net een nieuwe fase in de ontwikkeling van de jachthaven werd opgestart. Op plan kocht hij een vakantiehuisje met één slaapkamer maar met een aanlegsteiger. Er kwam een 32 voet zeiljacht in plaats van de open zeilboot. Na een paar jaar werd het huis te klein en kocht Willy een grotere ‘marina’ met een grotere aanlegsteiger en daar dobbert nu een Océanis 411. Hij heeft nog steeds een goed gevoel ter plaatse, het is wel groot maar niet overladen en het zeilgebied is prachtig. Er is geen hoogbouw die het blikveld ontsiert en verder zijn er kilometers strand. Langs de kust kan men de jachthavens tussen Marseille en Port-Vendres aandoen. Naar Nice vaart Willy liever niet, want daar is het file op het water tijdens de zomermaanden. Maar verder is de haven ook een perfecte uitvalsbasis voor langere zeiltochten naar de gebieden rond de Middellandse Zee. De eilanden Corsica, Sardinië, de Italiaanse kusten, Willy heeft er prachtige herinneringen aan.

Ook Jos Sterkmans uit Houthalen is na een speurtocht langs de Franse Zuidkust in Port Camargue terecht gekomen. Hij nam alle jachthavens van Nice tot Marseille onder de loep, maar de files op het water tijdens de zomermaanden deden hem twijfelen. Een uitnodiging

van vrienden in Port Camargue gaf de doorslag. Hij kocht in 2001 een marina en heeft daar nog geen moment spijt van gehad. Het was de bedoeling zijn boot, een 41 voet one off waarvan het casco gebaseerd is op een Koopmans ontwerp, over te varen. Dat beloofde een indrukwekkende tocht te worden door de Golf van Biskaye, langs de Portugese kust, door de Straat van Gibraltar naar de Middellandse Zee. Maar een muiterij aan boord besliste er anders over. Na twee nachten was de complete voorraad chocolade opgesoupeerd en deden ze Le Havre aan. De onwillige bemanning werd op de trein terug richting België gestuurd en de boot ging op transport dwars door Frankrijk om uiteindelijk in Port Camargue aan te komen. Samen met een paar vrienden worden regelmatig tochten en tochtjes ondernomen. De dagprijzen in de Franse havens noemt Jos ‘menselijk’, voor zijn 12 meter jacht betaalt hij tussen de 30 en 40 euro in het hoogseizoen voor een overnachting in de pittoreske haventjes als Port-Vendres of ander plaatsjes langs de kust. Het leven in de jachthaven gaat gezapig zijn gangetje, de Franse buren zijn heel open en spontaan. Het

Jakke-doe, of wat had je gedacht? Een boot kan moeilijker een meer toepasselijke naam hebben dan ‘Jakke-doe’. Het ultieme bewijs dat er tussen Limburgers en West-Vlamingen geen taalbarrière bestaat, integendeel. Limburger Jean wist lang geleden al vrij vlug wat ‘jakke-doe’ in het WestVlaams betekende en wie dacht dat het in Limburg soms een beetje trager gaat, is er aan voor de moeite, “Jakke-doe” betekent ‘ja, ik doe het toch’ en dat bracht Jean onverwijld in de praktijk. Na het huwelijk en de kinderen werd er gedacht aan een boot en toen kwam deze uitdrukking andermaal geweldig van pas. Zeilboten hoorden er altijd bij. ,,Op 35 jaar heb ik er twee versleten”, zegt Jean, ,,met schitterende tochten

JEAN HEYLEN EN MARTINE DECONINCK LIGGEN MET HUN PRINCESS 44 AAN DE QUAI D’HONNEUR IN PORT CAMARGUE. LIGPLAATS KOST NIET MEER DAN IN DE BETERE HOLLANDSE HAVENS EN HET KLIMAAT IS EEN FANTASTISCHE BONUS.

39

WILLY TRIBOUT (R.) EN JOS STERKMANS (L.) AAN BOORD VAN ZEILJACHT ‘SECOND WIFE’ , ACTIEF IN DE ‘ASSOCIATION DES PLAISANCIERS’. ZEILEN (EN OOK FIETSEN) HOUDT HEN JONG EN DAARVOOR MAG DE BOOT OOK EEN ANDERE NAAM HEBBEN.

De locatie is ook makkelijk bereikbaar maar wat Willy en Jos ook niet onbelangrijk vinden is de nabijheid van een aantal grote steden die een prachtig aanbod hebben op vlak van cultuur. In Nîmes, Arles, Montpellier staan vaak schitterende concerten geprogrammeerd. Je zit dan wel in het diepe zuiden maar je bent niet verstoken van kunst en cultuur. Zij zijn ook fervente fietsers en malen in het binnenland ettelijke kilometers af De prijzen in de restaurants en de supermarkt zijn niet spotgoedkoop, maar liggen wel beduidend lager dan in België. En om het spreekwoord: ,,Wanneer twee Vlamingen samen komen, richten ze een vereniging op…” hard te maken, zijn Jos en Willy actieve leden van de ‘Association des Plaisanciers’. Die brengt havenbewoners dichter bij mekaar en organiseert zeiltochten onder vorm van flottielje. Het moedigt veel mensen aan om te blijven zeilen en ja, wat is er aangenamer dan een ‘second wife’ op de golven, stelt Willy retorisch.

BOOT 2009 november - december

aperitief - l’apéro’ - is berucht want dit moment neemt vaak indrukwekkende tijdsproporties aan. Verder zijn er faciliteiten voor kinderen, goed uitgebouwde zeilscholen en kilometers lange stranden. ,,En alles is netjes, het water in de haven is van uitstekende kwaliteit”, benadrukt Jos, ,, je kan er probleemloos zwemmen. Het leven is hier aangenaam, familie en vrienden met kinderen komen heel graag.”


40 november - december 2009 BOOT

langs de Engelse en Franse kusten en naar Denemarken. Maar wanneer na jaren de gezondheid het een beetje liet afweten, was de liefde voor boten nog lang niet voorbij. Het zal zeker met vrouw Martine iets te maken hebben, de motorboot werd een ‘Princess’ , 44 voet lang met drie slaapkamers en twee badkamers. Die biedt al het leefcomfort dat nodig is, met een stapelruimte die vrij gemaakt wordt wanneer de kinderen komen. Jean heeft nu ook een flybridge met besturing. Als zeiler heeft hij zich jarenlang afgevraagd wat die mannen daar boven op een motorboot deden. Kijken die soms neer op die zwoegende zeilers? ,,Wel nu ik zelf een motorboot heb weet ik wat een fantastisch gevoel het is om boven op de flybridge het roer in handen te hebben. Ik geniet van de omgeving en van de natuurelementen. Misschien vind ik daar voor een deeltje de vrijheid en de rust terug van het zeilen.” Na een paar jaar in Nederlandse havens, was een bezoekje aan vrienden in Port Camargue voldoende om een aanvraag voor een ligplaats in te dienen. Dat liep niet van een leien dakje. Zij kwamen op een wachtlijst terecht die eerst zeven jaar in het vooruitzicht stelde, maar na vier jaar kwam het heuglijk nieuws dat de boot op transport naar het zuiden mocht. Via wegtransport werd de boot naar Chalonsur-Saône gebracht. Vandaar ging het over de binnenwateren, via de Saône, de Rhône en het Canal du Rhône à Sète om uiteindelijk in Port Camargue te belanden. Daar was een plaatsje gereserveerd aan de Quai d’Honneur, zo heette toevallig de steiger waar Jean en Martine een ligplaats kregen toegewezen. ,,Het was elke minuut wachten waard”, aldus Martine. ,,De bereikbaarheid voor de kinderen is optimaal. Met de goedkope vluchten van Ryanair komen familie en vrienden makkelijk een paar dagen afzakken. Wij gaan ze dan oppikken op de luchthaven van Montpelier, een kleine 30 km van hier. Of anders vliegen ze op Nîmes, waar een treintje op minder dan een uur naar Le Grau du Roi spoort. Port Camargue is een wijk van dit stadje en het station is op wandelafstand, 10 minuten, van de haven.” De Jakke-doe ligt aan een extra brede steiger die aansluit op een wandelpromenade met bomen en een paar meter verder beginnen de terrasjes, de bistro’s en de restaurantjes. ,,Gezellig en we hebben op geen enkel moment last van de horecazaken, de Fransen nemen het leven langs de zonnige kant en dat maakt het leven aangenaam”, aldus Jean. De pizzeria tegenover hun boot maakt zijn naam ‘la mama’ echt waar.

Jacques Brel maakte in 1974 een tussenstop in Port Camargue met de Askoy II.

,,DE HAVEN BESTAAT UIT VIJF VERSCHILLENDE HAVENS EN DAT SAMENGAAN HEEFT EEN APARTE CHARME”,

Kleinkinderen krijgen hun pizza mee om aan boord op te eten en dan kunnen ze naar bed terwijl de ouders, met zicht op de boot, van het terras kunnen geniet. ,,Maar de boot zelf biedt nog het mooiste terras”, weet Martine. Is een permanente ligplaats aan de ‘Quai d’honneur’ betaalbaar in Port Camargue? Jean en Martine winden er geen doekjes om, de prijs is vergelijkbaar met wat ze in Nederland betaalden. ,,Wij betalen voor onze 44 voet jacht nu 3.500 euro per jaar en daar is water en elektriciteit inbegrepen, plus éénmaal per jaar de kosten voor de kraan om het onderwaterschip schoon te maken. We liggen met de spiegel tegen de vaste steiger en via het zwemplatform is de instap heel comfortabel.” Vandaag staat de Jakkedoe te koop, jammer, maar Jean heeft problemen met het zicht en kan niet meer varen. Het is met pijn in het hart dat zij afscheid zullen nemen van hun boot en van de mooie jaren in Port Camargue. Van Brel naar Brassens Port Camargue was de pleisterplaats van veel beroemde oceaanzeilers, Eric Tabarly, Michel Desjoyaux, Olivier de Kersauson, om er maar enkele te noemen, hadden allemaal een speciale band met de haven als oefen- of vertrekplaats voor hun tochten die hen rond de wereld leidden. De eerste Franse vrouw die in wedstrijdverband rond de wereld zeilde, Isabelle Autissier had en heeft nog steeds een band met deze jachthaven. Antoine, de protestzanger uit de jaren 60, maakte er zich klaar voor zijn avontuurlijke tochten en een nieuw leven op een verre atol. Een van onze beroemdste landgenoten Jacques Brel maakte in 1974 een tussenstop in Port Camargue met de Askoy II voor hij koers zette naar de markiezen, zijn ultieme bestemming.

LEGGEN HAVENMEESTER FABIEN LUAIS EN ASSISTENTE CORINNE UIT.


DE VRIJGEVOCHTEN DICHTER MET DE GITAAR GEORGES BRASSENS WERD GEBOREN IN SÈTE EN VOND ER OOK ZIJN LAATSTE RUSTPLAATS. HIJ KREEG ER EEN EIGEN MUSEUM EN EEN DIJK.

Sète, stadshaven met vele gezichten We blijven in de sfeer van de zangers-dichters want onze volgende bestemming is Sète. Daar werd in 1921 de vrijgevochten dichter met de gitaar Georges Brassens geboren. Hij werd onsterfelijk met zijn lied Les copains d’abord, een ode aan de vriendschap en kameraadschap. Georges Brassens stierf in 1981 op zestigjarige leeftijd en werd bijgezet in het familiegraf op de armenbegraafplaats ‘Le Py’ van Sète. Het liefst was hij op het strand begraven, maar dat stootte op wettelijke bezwaren. In La Pointe Courte, de wijk waar Brassens verbleef voor hij in Parijs succes kende als chansonier, leeft nog de aparte sfeer die in zijn non-conformistische en eigenzinnige liederen doorklinkt. Daar draagt een dijk de naam van Brassens, het is een miserabel bouwwerk bestaande uit aangeklitte restjes beton. Het is een paradijs voor poezen die er in hun gammele paleizen de rebelse onafhankelijkheid, die Brassens zo dierbaar was, levendig houden. Sète is een schiereiland tussen de Middellandse Zee en de Etang de Thau. ,,De haven bestaat uit vijf verschillende havens”, legt havenmeester Fabien Luais uit. ,,Vooreerst de handelshaven waar jaarlijks meer dan 1.000 handelsschepen aanmeren. Daarnaast de vissershaven met vandaag nog een dertigtal vissersloepen waardoor wij meteen de grootste visserhaven langs de Franse Mediterrane kust zijn . Zij leveren hun vangst in de vernieuwde vismijn die tot 1.000 loten per uur kan verwerken. De komende tien jaar blijven de vissers alvast een kleurrijk onderdeel van Sète. In buurhaven Frontignan wordt een nieuwe infrastructuur ontwikkeld met invriesinstallaties en verwerkingseenheden. De tonijnvissers, geen kleine jongens met een tonnenmaat tussen de 100 en 300 ton, zouden in de toekomst ook daar onderdak vinden. Als de vissers verdwijnen zal het wel wat rustiger zijn, maar we zullen ook een beetje aan authenticiteit inboeten.” Steeds plaats voor passanten Verder omvat de haven van Sète een aanlegplaats voor de cruiseschepen en voor ferryboten en tenslotte is er de plezierhaven. Daar zijn iets meer dan 400 ligplaatsen en staan een 200-tal boten op de wachtlijst. Maar voor bezoekers is er altijd plaats. ,,Wij weigeren geen bezoekers”, benadrukt de haven assistente Corinne. ,,We hebben een veertigtal plaatsen voor bezoekers beschikbaar en

vinden steeds een oplossing. Tot eind september noteerde het haventje reeds 6.000 overnachtingen, vooral Franse en Engelse pleziervaarders maar toch ook reeds dertig Belgen.”

Sète is een vaste aanlegplaats voor de vele kanaalboten die het Canal du Midi afvaren.

Pas wel op je woorden in het havengebouw van Sète want de assistente Corinne spreekt meer dan een mondje Nederlands. Jaren geleden volgde zij haar grote liefde naar het Nederlandse Amstelveen. Maar na vier jaar bekoelde de liefde en kwam Corinne terug naar Sète maar hield er wel een aardig mondje Nederlands aan over. In combinatie met een Franse tongval levert dat een heel pittoreske klankkleur op. Sète is ook het eindpunt van het Canal du Midi dat ingenieur Paul Henri Riquet realiseerde en dat in 1683 werd afgewerkt. Het vormt de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het is een vaste aanlegplaats voor de vele kanaalboten die het Canal du Midi afvaren. Het haventje ligt praktisch in het hart van de oude stad en dat heeft een aparte charme. Aan de wachtsteigers leggen mensen aan om boodschappen te doen of om een restaurantje mee te pikken. Of een museum, want Sète is meer dan een dagverblijf waard. Het museum van Georges Brassens brengt zijn memorabele optredens in herinnering. Verder is Sète ook de geboorteplaats van Jean Vilar (1912-1971), Frans acteur en regisseur en van Paul Valéry (1871-1945), Frans dichter en essayist die er ook een eigen museum heeft. Vanuit de haven is een fikse klimtocht naar het ‘Cimtière Marin’ net naast het Valéry musuem de inspanning meer dan waard. Een prachtig lichtspel doorbreekt de wolken en omhult de grafzerken met een wonderlijke


SÈTE, OOK WEL HET VENETIË VAN DE LANGUEDOC GENOEMD, DOOR DE TAL-

gloed. En wie nog even doorstapt komt in het ‘Quartier Haut’ en wordt beloond met een van de machtigste panorama’s met zicht op alle aspecten van de haven.

RIJKE KANALEN DIE DE STAD

42 november - december 2009 BOOT

DOORKRUISEN. GEBOUWD

De volkswijk La Pointe Courte was de verblijfplaats van de nouvelle vague cinéaste Agnes Varda die in 1928 in Brussel geboren werd. Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog vond haar familie er onderdak in Sète. Agnes Varda studeerde in Parijs fotografie en keerde in 1954 terug om er te trouwen met de cineast Jacques Demy en er haar eerste langspeelfilm op te nemen, dat werd ‘La Pointe Courte’. Die wordt gezien als de voorloper van de Nouvelle Vague. Haar volgende films in de jaren 60, ‘Cléo de 5 à 7’ en ‘Le Bonheur’, maakten haar tot een van de grondleggers van de vernieuwende filmstroming in Frankrijk. Varda heeft meer dan dertig veelal sociaal bewogen, feministisch getinte films en documentaires gemaakt. In Sète zijn verder tientallen kleine kunstgalerijen te vinden. Op de dagelijkse markt bieden vissers en lokale producenten de heerlijkheden van de streek aan en die komen zowel van het land als van de zee. De oesterparken van de Etang de Thau leveren de verrukkelijke ‘Bouzigues’ oesters op. Die kan je ook proeven in de vele restaurantjes in deze bruisende stad vol contrasten.

OP DE FLANK VAN DE BERG

MONT SAINT CLAIR, TUSSEN HET MEER VAN THAU, DE ZEE EN DE KANALEN.

Praktische informatie: Alles over de regio Languedoc-Roussillon is terug te vinden op de centrale website: www.sunfrance.com Meer informatie over verblijfsmogelijkheden in Le Grau du Roi (o.a. kalender van de ‘Courses Camarguaise’): www.vacances-en-camargue.com Tarieven en diensten Port Camargue: www.portcamargue.com Alles wat er te beleven valt in Sète: www.nl.ot-sete.fr

HET ‘CIMTIÈRE MARIN’

NET NAAST HET VALÉRY

MUSUEM VRAAGT EEN HELE KLIM MAAR IS ELKE STAP

We rukken ons los van Sète en zetten onze verkenningstocht langs de Franse Zuidwest kust verder.

WAARD. EEN PRACHTIG LICHTSPEL DOORBREEKT DE WOLKEN EN OMHULT DE GRAFZERKEN MET EEN

Wordt vervolgd.

WONDERLIJKE GLOED.

������������������������� ������������������ ������������������

���������������������� �������������������������������� ��������������������������������� ����������������������� �����������������


The Naval Store since 1938

������������������������������������������ ���������������������������������������

La nd tm ete rS

������������������������������������� ������������������������������������ ������������������������������������

bootmag okt2009.indd 1

19-10-2009 09:31:58

Verkoop van originele Volvo Penta onderdelen

����

������������

Onderhoud en herstellingen Verkoop Volvo Penta motoren (diesel en benzine) Diverse motoren leverbaar uit voorraad

dealer sinds 1992

Ensure the fun!

Marine en Industrie Kant Antwerpen nv Schouwkensstraat 5 - B-2030 Antwerpen - T +32 3 543 98 81 (82) - E volvopenta@kant.vtrucks.be


www.indumar.be info-insurance@indumar.be - info-brokerage@indumar.be

Verzekeringen

ALTENA EXCEL 48 CABRIO, ’99, 14.80 x 4.40 x 1.40 m, 1 x John Deer 225 pk, teak dek ingeoliëd 09/2009, 2 kajuiten, boegen hekschroef, alle instrumenten, nieuwe cabriokap 09/’08, € 295.000

ALTENA KRUISER LOOK 2000, ’92, 13.85 x 4,05 x 1,20 m, Ford Lehman 185 pk D, riante stalen kruiser met 4 hutten, mooie betimmering, ideaal & compleet familiejacht, € 149.000

NELSON 31, ’82, 9.00 x 3.00 x 1.00 m, 2 x Mercedes-Benz 125 pk D, robuust en zeewaardig schip, vele vernieuwingen in ’08, geschilderd door Nagaki, onderhoud door Boto, € 59.500

HUTTING 50, ’04, 15,25 x 4.33 x 1.72 m, Yanmar 100 pk D, langkieler getekend door Koopmans jr., kwaliteitsbouw, volledig geïsoleerd, eerste eigenaar, in nieuwstaat, € 825.000

Unigarant Delta Lloyd Fortis Europeesche

Wij bieden: �

Polis op maat

Tot 40% korting (no claim)

Geen franchise bij sleepkosten

Geen aftrek nieuw voor oud

Berging tot 2 miljoen euro

Vaste taxatie

Werelddekking

Wedstrijddekking

Afzonderlijke rechtsbijstand

Ongevallen opvarenden

Advies en begeleiding (VHF, Vlaggenbrief, registratie, BTW,...)

Zekerheid en deskundigheid

35.000 zeemijlen ervaring

PROUT 46, ’01, 14.02 x 6.35 x 1.14 m, DEHLER 35 CWS, ’94, 10,50 x 3,30 x 1,90m, 2 x Volvo 30 hp D, fully equipped, lying med, 1 x Yanmar 30 pk D, 2 hutten, instrumenten reduced € 195.000, OFFERS INVITED. aanwezig, profesioneel herschilderd in ’08, grootzeil van ’07, € 78.000

European certificated Yachtbroker (EMCI)


www.indumar.be jachtmakelarij - scheepsfinancieringen en -verzekeringen Thonetlaan 96 - 2 050 Antwerpen Te l : 0 3 / 2 1 9 . 20.02 - Fax: 03/219.20.04 - info-brokerage@indumar.be

FAIRLINE SQUADRON 62, ’93, 19.20 x 5.28 x 1.45 m, 2 x MAN 1100 hp, 4 cab. + crew, top class condition, first owner, const. upgraded, lying Turkey, € 475.000 + VAT if appl

NEPTUNUS 174, ’94, 18.90 x 5.28 x 1.35 m, 2 x MAN 820 pk D, keuring door Neptunus in ’07, kabola met 4 radiators, 2 hutten + 2 voor bemanning, € 599.000

TARQUIN 595, ’89, 18.10 x 5.44 x 1.50 m, Detroit 2x 650 pk, mooie documentatie, € 299.000

FAIRLINE TARGA 43, ’98, 17.74 x 3.80 x 1.00 m, 2 x Volvo Penta 370 pk D, boeg- en hekschroef ‘07,in perfecte staat, € 265.000

EUROBANKER 40 EUROPA, ’82, 12.86 x 4.25 x 1.35 m, 2 x Ford Lehman 120 pk, zeer grote flying bridge, versie Europa met overdekte kuip en gangboorden. Uitzonderlijke optie, € 87.500

BEACHCRAFT 1250, ’85, 12.50 x 3.30 x 1.10 m, Daf 120 pk D, stalen knikspant, goed onderhouden, ’02 boven waterlijn geschilderd, ’04 onder waterlijn behandeling antifouling, € 79.900

OCEAN ALEXANDER 39, ’87, 11.96 x 4.24 x 1.20 m, 2 x Volvo 306 pk, ruim achterdek in teak, flying bridge, € 146.000

GRAND BANKS 36 CLASSIC, ’73, 11.23 x 3.82 x 1.25 m, 2 x Ford Lehman 100 pk D, 3 kajuiten waarvan 2 slaapkajuiten, zeer mooi houten motorjacht, € 110.000

ZUIDERZEE ALPA 35 AK, ’02, 11.00 x 3.85 x 1.05 m, 1 x Deutz D 106 pk, zo goed als nieuw, stabiel en veilig, geschikt voor franse kanalen, eerste eigenaar, € 159.000

DE BRUIN KOTTER, ’98, 10.80 x 3.50 x 1.00 m, Peugeot 62 pk D, uitzonderlijk mooie stalen motorboot, door werf afgetimmerd als demonstratieschip, schip is in 2002 te water gegaan, € 159.000

EXCELLENT 1000, ’05, 10.00 x 3.00 x 0.90 m, 1 x VW Marine 100 pk D, polyester, 1ste eigenaar, boeg- en hekschroef, geschikt voor Franse kanalen, € 154.000

FAIRLINE 32, 9.80 x 3.30 x 0.75 m, 2 x Volvo, 200 pk D, duoprop, ruim interieur, gerenoveerd, biedingen welkom, € 28.000

PRINCESS RIVIERA 286, ’90, 9.50 x 3.30 x 0.80 m, 2 x Volvo Penta 211 pk, benzine, interieur volledig vernieuwd, in prima staat, € 51.000

SAGA 27, ’80, 8.35 x 2.85 , 0.80 m, 1 x Perkins 48 pk (gereviseerd in ’08), Diesel, vele vernieuwingen in ’08, motor gereviseerd 09/’09, goed onderhouden, € 30.000

45

LUXEMOTOR, ’29, 32.95 x 5.05 x 1.35 m, 1 x Man 206 kw, vrachtschip ingericht als woonboot, technisch in perfecte staat, € 305.000

BOOT 2009 november - december

WOONBOOT, ’54, 55 m x 6.6 m, ingericht door interieur architect: LOFT stijl. Volledig gerenoveerd in 2006, extra kapiteinswoning en matrozenverblijf. € 700.000

TRIPP 56, ’01, 17.27 x 4.51, 2,29 m, Volvo Penta 100 pk, volledig uitgerust om permanent te bewonen, sterk verlaagde prijs!!! Ligplaats Newport USA, € 400.000

SPRAY CUTTER, ‘02, 14.60/12 x 4.60 x 1.60 m, Allpa 100 pk D, gaffelgetuigd, professioneel herschilderd, mast opnieuw gestript, nieuw-staat, € 210.000. Geschikt voor permanente bewoning.

KALIK 43, ’85, 13.10 x 4.20 x 2.50 m, Mercedes 72 pk D, zeilen Wittevrongel (2000) (gereviseerd), zeer mooi uitgerust, eerste eigenaar, € 140.000

KALIK 40, ‘84, GRP, 12.00 x 3.90 x 2.00 m, 1 x Yanmar 56 hp D, (‘99) 1200 hrs € 79.000

CLASSIC ONE OFF KETCH 47, ’83, 14.30 x 4.30 x 2.40 m, Volvo 116 pk, gerevis in ’02, 1ste eigenaar, oceaanzeiler, chartermogelijkeden,+ bijboot Avon 6 pers., € 139.000

KOOPMANS 41, ’66, 12.00 x 3.85 x 1.70 m, 1 x Yanmar 51 pk D, aluminium, eerste eigenaar, snel en zeewaardig, geschikt voor wereldreizen, € 129.000

STALEN KNIKSPANT KETCH, ’85, 13.88 x 4.20 x 1.80 m, Perkins 82 pk D, voll. uitgerust vr wereldreis, nieuwe zeilen, boegspriet, winches, reddingsmat., 2 x 2 slaappl., € 119.000

NAUTICAT 39, ’94, 11.85 x 3.50 x 1.90 m, Yanmar 50 pk D, 2 kajuiten + extra grote badkamer en bakskist, uitstekende zeileigenschappen, € 149.000

ARCOA 760, ’90, 7.60 x 3.00 x 0.80 m, Yamaha ‘02, 210 pk, interieur vernieuwd in ’02, teak uitvoering, € 23.900

WAUQUIEZ CENTURION 45S, ’03, 13.72 x 4.06 x 1.95 m, Yanmar 75 pk D, teak dek en zeer complete uitrusting, comfort en snelheid. € 269.200

BOSTON WHALER, 5.61 x 1.95 x 0.70 m, Yamaha 80 pk (nieuw aug. ’08),+ trailer Pega 1350 kg, cockpit- en transportzeil, afsluitbare bagageruimte, € 23.000

NICHOLSON 43, ‘72, 13.20 x 3.65 x 2.06, Yanmar 36 hp D (‘92), osmosis treatment by NAGAKI, full heritage and original, for the joy and pride of ownership, € 69.000

Het volledige aanbod zeil- en motorjachten vindt u op

www.indumar.be PROUT SNOWGOOSE 37 ELITE, ’91, 11.30 x 4.95 x 0.83 m , 1 x Yanmar 35 pk D, veilig en comfortabel cruisen. Aanbevolen door Indumar! € 90.000

COLIN ARCHER, ’89, 11.00 x 3.90 x 1.50 m, Perkins 65 pk D, stalen ketch, inox masten, grote stabiliteit, vele verbeteringen in ’06/’07, geschikt vr 2 pers., € 115.000

SUN ODYSSEY 34.2, ‘98, 10.30 x 3.29 x 1.70 m, 1 x Yanmar 27 hp D, many new options (‘06) furling main, owners version, € 84.000

ETAP 30, ’85, 9.10 x 3.00 x 1.45 m, Volvo Penta 18 pk D, zeilen ‘06, prime + antifouling, 6 lagen AWL grip, nazicht elektr., bod gevraagd, € 29.000

European certificated Yachtbroker (EMCI)


46 november - december 2009 BOOT


BOOT 2009 november - december

47


Doek & Foto Belgische Marineschilders

48 november - december 2009 BOOT

Michel Brosseau , grafisch eigentijds Michel Brosseau werd geboren in Nantes, Frankrijk, in 1954 en leeft en werkt vandaag deels in Brussel en deels in Cap Ferret aan de baai van Arcachon. Hij behaalde een graad in de rechten en een diploma in de politieke wetenschappen en begon zijn loopbaan in de journalistiek. Na een paar jaar koos hij resoluut voor zijn grote passie, de schilderkunst.. Een passie die vele vormen aanneemt, hij stort zich niet een diversiteit aan stijlen maar tracht telkens technieken, werkwijzen of thema’s uit te diepen. Hij realiseerde geschilderde muurdecoraties in tal van wijnkastelen in de streek van Bordeaux met vaak een trompe-l’oeil effect of een ander vormenspel, waarbij hij de geschiedenis van de schilderkunst combineerde met deze van de wijn. Vandaag schildert Michel Brosseau hoofdzakelijk op doek en behandelt bijna uitsluitend maritieme thema’s. Dat doet hij in een eigentijds, grafische benadering waarbij hij het onderwerp uit de context en het anekdotische licht zodat het een diepere dimensie krijgt.

Fotografie Guy Heyligen: Golfbreker Domburg Eind januari 2009 bracht ik een bezoekje aan Domburg in Zeeland, de op twee na oudste badplaats van Nederland. Het was er gezellig koud, een schraal zonnetje brak zo nu en dan door de grijze wolken, een enkele eenzame wandelaar kuierde langs het verlaten strand. Een unieke combinatie van duinen, zee, bossen, wandelpaden en brede schone stranden maakt van Domburg een geliefde badplaats, een echte aanrader. Deze foto werd genomen met een Canon EOS 5D met Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM lens, bij ISO 100, diafragma f/8,0 en drie belichtingstrapjes EV-2, EV 0 en EV +2. M.a.w. eenmaal 2 stops onderbelicht, eenmaal normaal belicht en eenmaal twee

stops overbelicht. Met het HDR (High Dynamic Range) programma Photomatix werden de 3 negatieven nadien met de computer tot één beeld herleid en bewerkt tot dit eindresultaat met zowel detail in de hooglichten, de middentonen als in de schaduwen. De omzetting van kleur naar zwart-wit gebeurde met Photoshop. Enkele tips: - Om tot dit effect te komen werk ik met statief, kabelontspanner, manuele scherpstelling en één diafragmavoorkeuze voor de 3 belichtingsstops. Het resultaat is een eindplaatje met subtiel belichtingsevenwicht, met behoud van detail in de lucht (op veel landschapsfoto’s is de lucht overbelicht). -In Bootmagazine willen we u echter niet overvallen met hoogstaande technische uiteenzettingen. U wil op een gewone eenvoudige manier toch een zo goed mogelijk belichte foto van een zeezicht of een landschap maken. Wanneer u de lichtmeting op de voorgrond afstemt is de lucht meestal overbelicht, wanneer u de lichtmeting op de lucht baseert is de voorgrond meestal onderbelicht. De meeste camera’s hebben een functie om de belichting manueel bij te stellen. Eén stop onderbelichten (-1) helpt u al aardig op weg om meer tekening in de lucht te krijgen.


BOOT 2009 november - december

49

Continental II ���

������������

���������������������

�����������

������������������������ ��������������������������� ����������������������� ������������������� ������������������ ���� � ���

Wim van der Valk C O N T I N E N TA L YA C H T S Wim van der Valk Jachten B.V. The Netherlands

A : Industrieweg 47 a 514 5 P D Waalwijk

T: + 31 (0) 416 6 51 562 F: + 31 (0) 416 650 566

E: info@wimvander valk.com I : www.wimvander valk.com


Boeken maritiem

50 november - december 2009 BOOT

Moderne klassieke jachten, voor een paar uurtjes nostalgie Denk nooit meer, “wat heb ik toch een oude boot”. Dankzij het nieuwe boek ‘Moderne Klassieke Jachten’ van Jan Kuffel is er behoorlijk wat kans dat uw schip in deze categorie thuis hoort Het boek biedt een overzicht van dertig jaar ontwikkeling in jachtbouw. Wat opvalt is dat een paar decennia geleden het esthetische aspect een duidelijk ondergeschikte rol speelde. De opbouw ging langzaam maar zeker voor meer sta hoogte benedendeks en dat was aan dek heel goed te merken. Talloze fraaie rompvormen kregen een behoorlijk lelijke bubbel mee. He boek wil een antwoord bieden aan mensen die door de bomen het bos niet meer zien op de tweedehands botenmarkt. Hoe weet ik of ik niet teveel betaal? Hoe kan ik eventuele tekortkomingen ontdekken? Er wordt ruim aandacht besteed aan de ‘zwakke punten’ van elk ontwerp. Maar vooreerst gaat de auteur in op de karakteristieke kenmerken van ieder scheepstype en geeft hij de lezer tal van praktische tips over waarop hij moet letten bij de speurtocht naar een gebruikt zeiljacht. Daarbij gaat de auteur echt in op de details. Zo vermeldt hij: ,,Het roer moet geïnspecteerd worden op lekkage via het roerbeslag of de vingerlingen.” Hij heeft het hierbij niet over een obscuur merk maar over de HallbergRassy 312 , tussen 1979 en 1993 gebouwd. De goede reputatie van het jacht, die hij terecht niet onvermeld laat, staat de kritische analyse niet in de weg. Ook is achtergrondinformatie opgenomen over het ontwerp van het schip, de historie, de vaareigenschappen De keuze is wel Hollands eigenwijs gemaakt, daar is niet verkeerds mee. Maar dat brengt mee dat een succesrijke klassieker zoals de Etap 28i, om er maar eentje te noemen, niet in het boek voorkomt. De voorganger en zeer gedateerde Etap 28 uit 1977 is wel terug te vinden. Van de de gewezen Belgische werf Van Heygen zijn de van der Stadt ontwerpen van zowel de Spirit 28 als de 32 dan weer wel opgenomen. De richtprijzen werden zo te zien bepaald voor er van enige crisis op de tweedehandsmarkt sprake was. Toch wordt de marktwaarde in perspectief gezet, dit door

gebruik te maken van vier categorieën, gaande van slecht onderhouden jachten of renovatieprojecten tot ‘in perfecte conditie’. Bij jachten van recente datum, tot ongeveer twintig jaar, is het bouwjaar vooral bepalend voor de vraagprijs, maar naarmate de jachten ouder zijn wordt dit criterium steeds minder belangrijk. Dan speelt de algemene conditie van het jacht. Alles samen zijn er 99 moderne klassiekers in het boek opgenomen, van de A van Albin tot de X van X-yachts. Elk type wordt beschreven op een dubbele pagina en zowel foto’s als een getekend dek en interieurplan en een zijaanzicht worden samen met de technische gegevens weergegeven. Als je het boek doorbladert, belet niets om je over te geven aan de nostalgische gevoelens die veel van deze jachten en jachtjes zullen oproepen. Een paar uurtjes zalig wegdromen gegarandeerd. Moderne klassieke jachten – Jan Kuffel Harde kaft – 224 pg. - € 27,90 Hollandia – Haarlem, 2009 - ISBN 978 90 6410 482 4

Het vlakke land en het zeil Handboek varen met platbodemjachten Oude vakkenis en vaardigheden raken maar al te snel in de vergetelheid. Dat gold ook bijna voor het omgaan met traditionele Nederlandse vaartuigen, tot men besefte dat deze kennis ook in de 21ste eeuw nog veel kan bijdragen aan de kwaliteit van de watersport. ,,Onze voorouders bevoeren de Nederlandse wateren met speciaal daarvoor ontwikkelde zeilschepen. De voortdurende aanpassingen en verbeteringen die zij in hun schepen aanbrachten, hebben geleid tot een graad van perfectie die nog steeds bewondering afdwingt,” aldus Jan Kooijman, de nestor van het platbodemvaren. Hij vatte zijn kennis van bouwtechnieken en jarenlange vaarervaring samen in ‘Het vlakke land en het zeil’. Ries de Jong leverde een bijdrage aan de tekst en Michiel Scholtes nam de redactie voor zijn rekening. Dirk Drost verzorgde de beeldregie en Jan Neef maakte sfeervolle aquarellen en andere zeilers stelden hun foto’s ter beschikking. In België leeft het bewustzijn dat met de teloorgang van het oude scheepsambacht een waardevolle kennis en kunde dreigt verloren te gaan evenzeer. Maar voorlopig ligt bij de diverse, doorgaans sociale tewerkstellingsinitiatieven, de nadruk vooral op effectieve restauratie. De uitvoerige documentatie van deze werkzaamheden komt voorlopig nog onvoldoende aan bod. Toch gaat het hier om een noodzakelijke aanvulling in het kader van de watererfgoed vrijwaring. Het zou dus logisch zijn mocht dit documentaire aspect mee opgenomen wordt als een essentieel onderdeel van restauratie activiteiten. Ongetwijfeld levert dit stof op voor een publicatie in de lijn van ‘Het vlakke land en het zeil’. Dit prachtig uitgevoerde boek met ook hoofdstukken over toertochten, wedstrijdzeilen en admiraalzeilen met een platbodem vertellen het verhaal van eigentijds zeilplezier met klassiekers. Dat is geen onbelangrijk bijdrage aan de instandhouding van ons varend erfgoed. Het vlakke land en het zeil - Handboek varen met platbodemjachten Auteur: Jan Kooijman - Harde kaft – 254 pg. - € 29,90 Hollandia – Haarlem, 2009 - ISBN 978 90 6410 4732 BOEKEN VERKRIJGBAAR IN DE WATERSPORTHANDEL DISTRIBUTIE BELGIË: DENIS, SINT-NIKLAAS.

Colofon BOOTmagazine Belgium - tweemaandelijks, 5 x per jaar (niet in jan. / aug.). Hoofdredacteur: Leo Van Dorsselaer mob. + 32 (0)475 67 03 02 Medewerkers: Ineke Beckers, Paul Bolsius, Marleen De Geest, Bart Deruyver, Herwig De Weerdt, Luc Hennebel, Guy Heyligen, Joris Luyten, Tristan Van Dorsselaer, Alain Van Eeckhout Coverbeeld: Capitainerie Port Camargue / Foto Paul Bolsius Redactionele informatie: BOOTmagazine Belgium Brusselsestwg 118 - 1850 Grimbergen e-mail: editor@bootmagazine.be Abonnement 1 jaargang, 5 edities België: € 10,00 - Europa: € 15,00 rek. 001-2185773-51 van BOOTmagazine - Grimbergen Advertenties: Cprojects&Advertising Peter de Vester - mob. + 32 (0)497 55 15 41 Susan van Ham iov. - tel. +32 (0)3 326 18 92 Uitgave: aemen n.v. in samenwerking met mare-mare bvba Brusselsesteenweg 118 1850 Grimbergen-België tel. 02 / 269.24.22 e-mail: editor@bootmagazine.be website:: www.bootmagazine.be Verantwoordelijk uitgever: Leo Van Dorsselaer


BOOT 2009 november - december

51

Bright Eyes! STERLING! �� High-gloss, mirror-like finish

�� Coats can be either sprayed or brush-applied

�� Marine, aviation and industrial applications

�� Low maintenance: only soap and water treatment necessary

�� Over 100 colors and finish up to 3 times more durable than ordinary paint

STERLING EUROPE NV Hoek 76-unit 8 - 2850 Boom tel: 0473/366.377 - Fax: 03/844.60.36 info@sterling-europe.com

www.sterling-europe.com


52 november - december 2009 BOOT

BOOTmagazine # 17 – november-december 2009  

BOOTmagazine, tijdschrift voor watersport en –recreatie met alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde w...