Page 1

BOOST! BOOST • januar 2013 • 1

Nr. 1 januar 2013

- sundhed, skønhed og velvære

Når den irriterede tyktarm skal på kur En frikadelles flugt Sund mad på SU! Vægttab og muskler: Hvilken gentype er du? Mænd, motion og for lidt testosteron Bims med Bambus

Gitas hårde liv blev til en blød landing Besøg os på facebook.com/BOOSTBOOST.dk

Rabatbil let til Sun d Livsstil i Århus

Vild med makeup - foundation trin for trin


2 • BOOST • januar 2013

4

Vi vil gerne være med til at sætte lidt liv i kludene, vi vil gerne gøre en forskel! Hvad er op og ned på tilsætningsstoffer i parfumer, cremer og foundation? Er alt, der har et E-nummer bandlyst, eller kan vi være med til at skabe nogle mere sundhedsbevidste forbrugere, som nøgternt og med viden i baglommen får købt den neglelak, som er ren uden at være så fanatisk ren, at den falder af, næste gang fingrene løber over tastaturet? Og hvad er egentlig velvære? Sådan helt ned i storetåen, helt ud i hårrødderne og ind i hver eneste celle? Kan man sætte det ind i en formel? Har yoga folket ret i, at øvelser er vejen frem for krop, sind og ånd eller hvad med pilates?

Vi vil gerne grave et spadestik dybere. Også når det gælder vores madvarer: Hvad er økologi, og hvor fritgående er høns egentlig? Helt ude af tangenten er man nu begyndt at dyrke kørvel i containere. Det lyder vanvittigt! Vanvittigt er det også midt i en krisetid at skabe et nyt magasin. Men vi ved, at det er nødvendigt og godt. Ikke mindst fordi alle farer forvirrede rundt i fakta om de reneste produkter. Her vil vi gerne gøre en forskel. Vi har samlet en redaktion af nogle af de bedste inden for Sundhed, Skønhed og Velvære.

14

32 36

52

Velkommen til en helt ny måde at

BOOST!E

Side 4 Når den irriterede tarm skal på kur Side 10 Sund mad på SU Side 14 Bims med Bambus Side 18 Mad, motion, myter Side 22 Hvilken gentype er du? Side 24 Skønhed, økologi og masser af smil Side 26 Vild med makeup Side 28 Spot på dig Side 32 Gitas hårde liv blev til en blød landing Side 34 Økologiske ildsjæle Side 36 Et mikrogrønt eventyr Side 40 Skønheden kommer indefra Side 42 Kickstart 2013 og lad det blive dit sunde år! Side 45 Raw Food - til hverdag og fest Side 46 Tæt på de sunde råvarer Side 48 Far, mor og børn Side 52 Helt groggy af velvære Side 54 At finde den rette blodsukkerbalance Side 57 Total forkælelse Side 58 Komposten - om alt, der rører sig i dig Side 60 Vores grønne jort - Den sande historie om Garden Guerrilla Side 62 Brændende kærlighed Side 64 Med kærlig solhilsen Side 67 Konkurrence - vind en cykel!

18

10

26

BOOST • januar 2013 • 3

60

dit liv på

48

67

Abonnementsaftaler: (bladet udkommer hveranden måned) A-abonnement: 1 stk. af hvert nummer gældende for et år: 250 kr. B-abonnement: 40 stk. af hvert nummer til videregivelse til klienter som en del af behandlerens service og support til et sundere liv: 250 kr. halvårligt. Send en mail til abonnement@boostboost.dk med navn og adresse, og oplys hvilken abonnementsaftale du ønsker (A eller B). Herefter vil du modtage en opkrævning fra nets.dk, hvor du kan tilmelde dig PBS-ordningen, hvis du ønsker det.

ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ

LAYOUT Gitte Hammer

MILJØMÆ R

www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000001/DK

ING

facebook.com/BOOSTBOOST.dk

Kompensation er købt hos: South Pole Carbon

SK

541-004 TRYKSAG

e-mail: boost@boostboost.dk

TRYK DOThouse media group

FOTO Hans Ole Hansen, Shutterstock m.fl.

OPLAG 40.000

Informationerne fra BOOST må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle ulige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

KN

Denne tryksag er klimakompenseret i henhold til ClimateCalc.

Har du spørgsmål til dit abonnement? Du er velkommen til at sende en mail til abonnement@boostboost.dk. Betaler du lige efter, vi har udsendt et magasin, skal du påregne lidt ventetid. Udsendelsen sker som regel den første uge i alle lige måneder.

N OR D I

Velkommen til et funklende nyt magasin!

INDHOLD


4 • BOOST • januar 2013

BOOST • januar 2013 • 5

Fra mundhule til endetarm, en frikadelles flugt

Når den irriterede tarm skal på kur!

Af Marianne Palm

Det skønnes, at 20 % af alle danskere lider af irritabel tyktarm. Det giver en ringe livskvalitet, når ubehag i de lange tarme kan være problemer, du skal bokse med i hverdagen.

Tyg din mad grundigt, så du danner mere af enzymet ptyalin, der skal hjælpe med at nedbryde maden, inden den lander i mavesækken.Tyggebevægelserne fortæller i øvrigt, at nu kommer der mad, så mavesækken bliver klar og parat.

Årsagerne til problemerne kan være mangeartede. Af nogle af de belastende faktorer, som kan nævnes i flæng er:

1 2

• Stress, hvor vi måske glemmer at trække vejret eller hele tiden fodrer vores celler med stresshormoner, fx cortisol. Det kan også ske, hvis du af natur er et nervøst gemyt. Tarmene fungerer som et forlænget barometer for, hvordan du har det! • Usunde kostvaner med alt for meget junk, sukker, kager, slik og dårlige fedtstoffer fra frituremad og branket mad fra stegepanden. • Alt for meget kød, du ikke kan fordøje ordentligt. En akut mave/tarm infektion, som måske er væk nu, men hvor slimhinderne i tarmen stadig lider under fraværet af en stærk mikroflora. • Mangel på vitaminer og mineraler, som skal styrke slimhinder og hjælpe med at fordøje din mad. Mangel på enzymer til at nedbryde din mad! Og som rosinen i pølsenden: • Måske kan du slet ikke nedbryde de ellers sunde grøntsager og frugter optimalt!

Hører du til blandt en af de mange, som har ondt i maven, forstoppelse, træg tarm eller skiftevis diarre og forstoppelse, så har du måske irritabel tyktarm. Der kan også være tendens til halsbrand, en følelse af en klump i halsen, og masser af kvinder kan rapportere om problemer med smerter nederst i maveregionen, som man umiddelbart tror, har med blære eller underliv at gøre, men meget vel kan være de irriterede tarme, som koger og bobler. Symptomerne kan være ledsaget af ekstra slim i afføringen, og du bør altid gå til læge for at få stillet den rette diagnose, da mange af de samme symptomer kan forekomme ved mere alvorlige tarmsygdomme. Men som regel kan du heldigvis gå fra lægen med denne lidt blandede diagnose: irritabel tyktarm. Heldigvis, fordi det ikke er en alvorlig sygdom, selvom den er generende, og heldigvis, fordi du kan gøre noget ved den.

Der er hjælp på vej til de ømme tarme Fordøjelsen begynder mellem tænderne, ja faktisk forinden, hvor du beslutter, hvad der overhovedet skal nærme sig din mund. Dernæst kan det være en rigtig god ide at forstå de forskellige arbejdsområder, så lad os følge en frikadelle på vejen. Er du vegetar, så er det selvfølgelig en grøntsagsfrikadelle.

I mavesækken tilsættes mavesyre, som bl.a. påbegynder nedbrydningen af proteinerne, inden den portionsvis bliver skubbet ned i tolvfingertarmen, som er en del af de 7-8 meter lange tyndtarme. Her møder frikadellen en portion galde, skabt af leveren, opbevaret af galdeblæren og spyttet ud i tyndtarmen, så især fedtstofferne kan blive nedbrudt.

3 4 5

Fra bugspytkirtlen afleveres der enzymer, som nedbryder kulhydrater og proteiner, og det hele mixes og blendes i tyndtarmene, som i øvrigt også lige som tyktarmen indeholder små øer af immunstoffer, der er en særlig vigtig del af dit immunsystem, både det lokale og globale – i tarmene og i resten af kroppen.

Tænk over det, hvis du er en tyggegummi-gnasker. For hver gang du tygger, så tror mavesækken, at der er mad på vej, men bliver snydt. Det kan både give rumlen i maven, for meget mavesyre, sultfornemmelse og dermed overvægt….

Maden er, inden den kommer til tyktarmen, så tilpas blendet, at langt de fleste bestanddele er nedbrudt til så små komponenter, at de kan blive videre nedbrudt af tyktarmens mikroflora. Her kan de optages gennem slimhinden, ind i tarmvæggens blodkar og videre over i større blodkar, hvor de afhængig af funktioner bliver optaget af forskellige celler. Frikadellen, som nu er omdannet til en grødet masse, bliver af tarmbevægelserne, den såkaldte peristaltik, skubbet videre gennem tyktarmen, hvor mælkesyrebakterierne fortsætter deres arbejde. Her bliver visse B-vitaminer dannet, og ellers bliver der trukket væske og næring fra maden ind gennem tarmene og ud i blodbanen. Tarmen fortsætter med at skubbe maden fremad mod endetarmen, hvor affaldsstofferne slipper ud. Det skal de helst en til to gange om dagen og ikke, som der står i flere lægebøger: ”Det er normalt med afføring to til tre gange om ugen”. – Det kan godt være, det er normalt! Men ikke sundt…affaldsstoffer er, som navnet antyder, affald, og de skal elimineres fra kroppen i takt med, at de bliver skabt.

For meget luft i tarmene kan skyldes overspændte åbne-lukke muskler gennem hele fordøjelsen

1 Overgang mellem spiserør og mavesæk (under leveren) 2 Overgang mellem mavesæk og tolvfingertarm 3 Overgang mellem tolvfingertarm og tyndtarm

Irriteret tyktarm hedder på engelsk ´Irritabel Bowel Syndrome´ (IBS), der meget bedre beskriver, hvordan tarmene koger og bobler.

OBS

4 Overgang mellem tyndtarm og tyktarm 4 Overgang mellem tyktarm og endetarm

for lidt fibre i tarmen og for dårlig peristaltik? ....Frikadellen bliver stående og skaber forstoppelse…


6 • BOOST • januar 2013

BOOST • januar 2013 • 7

Sæt sejl og fat rorpinden

Styrk din lever og din bugspytkirtel

Der skal en styrmand til for at få de lange tarme på rette kurs. Og styrmanden det er dig! Du er den eneste, der 100 % bestemmer, hvad du skal hælde indenbords, og ikke mindst i hvilke mængder og i hvilken rækkefølge. Og hvor ofte du gør det. Det gælder også, selvom du måske er ung og ikke bestemmer hele familiens madvaner. Du kan fravælge det mest usunde og tilvælge det sunde. Og måske selv være med til at svinge køkkenkniven over de grøntsager, du bedst kan tåle, og lade de usunde fedtstoffer ligge til de andre.

Det gør du bl.a. ved at aflaste. Drop en masse junk, alkohol og sukker. Er det svært at lade sukker og usunde fedtstoffer blive liggende, så er den bedste kur: Spis rigtig sundt om morgenen både proteiner, kulhydrater og fedtstoffer. Så har du mindre lyst til junk i løbet af dagen. Tag et tilskud af chrom, som hjælper til at stabilisere blodsukkeret. Spis mange små sunde måltider, det skaber mindre trang til dårligt fedt og sukker. Bio-Chrom fra Pharma Nord har bevist deres biotilgængelighed. Spørg i din helsekost, om også andre produkter har gjort det samme.

Støtteterapi er nødvendig i en periode Der findes rigtig mange produkter, som kan hjælpe på forskellige dele af fordøjelsen, og du er nødt til at udvælge dem, der passer netop på dit problem. Fordelen ved at anvende støtteterapi er bl.a., at du betragteligt kan forkorte den periode, hvor du har tarmkatar. Så kort kan det siges. Men ud fra en naturterapeutisk tankegang, så er det på længere sigt også nødvendigt at fremme en god fordøjelse, for det er herfra mange andre og endnu mere kroniske problemer rundt omkring i kroppen bliver skabt.

Styrk din lever med et af følgende produkter

Udvælg to til tre produkter, som passer på din situation. Tag dem som en kur i minimum en måned. Overholder du de forskellige forslag til en sundere kost, og husker dine tilskud, kan de fleste mærke en lindring allerede inden for 14 dage. En lindring er ikke det samme som at være blevet rask. Det tager tid at opbygge fx en ny, sund mikroflora, og følg anvisningerne for hvert produkt. Tag fat i en uddannet behandler, som har specialiseret sig i fordøjelsen. Det kan være en biopat/naturopath, en heilpraktiker, en ernæringsterapeut eller en phytoterapeut.

Skal du have ekstra hjælp til at danne enzymer i bugspytkirtlen, er det nødvendigt med bitterstoffer. Dem finder du i et væld af urteprodukter, bl.a. i de ovennævnte leverurter, men også i papayafrugten. Spis dem med lidt lime, de smager himmelsk. Du kan også få papaya i rimelige mængder i Tarm i form fra Natur Energi eller i ORAX-MAX 22 fra Natur-Drogeriet. Mangel på enzymer mærker du nok mest til, hvis du har træg tarm eller forstoppelse, og hvor tilførsel af fibre og vand ikke byder på en løsning.

Boldocynara, Cypar eller Phytomin 6 indeholder alle tre artiskok til lever og galdeblære. Det er tinkturer eller ekstrakter og er derfor en del stærkere end fx at spise artiskokker. Phytomin 6 indeholder tre andre droger, som også fremmer funktionerne. Du kan også tage en kur med Salus friskplantesaft med artiskok. Tag en urtekur på en måneds tid, og mærk forandringen. Kombiner med mælkesyrebakterier og eventuelt om nødvendigt et produkt mod forstoppelse.

Hvis du lider af halsbrand, uro i mavesækken eller sure opstød Valleforce: regulerer syreproduktion i mavesæk, fremmer den naturlige mikroflora, hjælper til at formindske trang til søde ting, regulerer blodsukkeret. Valleforce fås med og uden urter, hvor urterne også skaber gunstige forhold i resten af fordøjelsen. Nogle af de samme ting kan du opnå med Bruttrunk.

Træg tarm og forstoppelse

Styr på din mikroflora Det er mælkesyrebakterierne i dine tarme, som skal hjælpes til at skabe et så godt miljø, at du let kan nedbryde din mad, så maden ikke opholder sig længere end nødvendigt i tarmene. En god mikroflora er med til at danne B-vitaminer, og i det hele taget skal de opretholde livet for os, da de er helt uundværlige som en del af vores immunsystem. Plej dem hver dag!

Drik to til tre liter vand hver dag. Gerne slurkvis og aldrig sammen med måltidet. Det fortynder mavesafterne, så du har sværere ved at fordøje maden. Drik aldrig for koldt vand, det kan give smerter.

Valleforce, Buttrunk og VitaBiosa er eksempler på drikke, som du meget gerne må gøre til en del af en almindelig hverdag – også selvom du ikke fejler spor.

Mavens ven fra Natur-Drogeriet indeholder urter, som hver især og sammen hjælper specielt ved træge tarme.

Er der opstået irriteret tyktarm, kan det være nødvendigt at supplere med mælkesyrebakterier i tre måneder. Der findes et væld af produkter, så her er blot nævnt nogle af dem:

Avivir Aloe Vera gel er også et hit, som ligeledes kan hjælpe i mavesækken, især hvis du har svie og sure opstød. Dine tarme skal fungere hver dag året rundt og gerne to gange om dagen. Det opnår du, hvis du spiser mange grøntsager og frugter, som skaber ekstra mange fibre og dermed større volumen på tarmindhold.

Garpro, der med sit indhold af stærke mælkesyrebakterier og allicin fra hvidløg er vigtige til at fjerne eventuelle parasitter og svampe, samtidig med at mælkesyrebakterierne udfører to af deres roller: at være i så god en stand og i en sådan mængde, at fremmede indtrængere giver op og samtidig være af sådan en beskaffenhed, at tyktarmen kan udføre de øvrige opgaver, som fx at danne visse B-vitaminer. Symbioflor er en anden mulighed. Med sit indhold af tre forskellige mælkesyrebakterier og FOS (mad til bakterierne) og mange

studier bag er de en værdifuld hjælp til mange problemstillinger i tarmene. Ved diarre og især hos børn er BioGaia på forkant, når det gælder at hjælpe en mikroflora, som er blevet forstyrret især af bakterier, som kan forårsage diarre.

For meget luft i tarmene? Det skyldes en dårligt fungerende mikroflora, men også overspændte åbne-lukke muskler gennem hele fordøjelsen. Prøv Three Fennel fra Pukka! En særligt velsmagende te, som virker. Kombiner med mælkesyrebakterier. I det hele taget er især pebermynte, kamille, fennikel og anis kendte for at hjælpe på lukkemusklerne, og så smager de godt som urteteer. Dida antyder, at den virker på Candida, en af de parasitter, der kan tage ophold i tarmene, hvis ikke mikrofloraen er i orden og kan holde fremmede indtrængere i skak. Med sit indhold af kanel virker produktet også mod luft og oppustethed.


8 • BOOST • januar 2013 Vitaminer og mineraler

BOOST • januar 2013 • 9 Frugter, der skal undgås:

Året rundt kan det være nødvendigt med et tilskud af vitaminer og mineraler. Ikke kun for at fylde tomme depoter op, men også for at have ekstra til de sarte slimhinder i fordøjelsen, til det lokale immunsystem og i det hele taget for, at alle celler får de optimale betingelser. Der er mange produkter at vælge imellem, så rådfør dig med din helsekost. Spørg efter de stærkeste og de produkter, som kan dokumentere en god optagelighed. For jo svagere tarme, jo sværere har du ved at udnytte virkningen af vitaminer og mineraler. En rigtig dum nedadgående spiral, da du netop skal bruge vitaminer og mineraler for at opbygge en sund fordøjelse…

FODMAP Australske forskere har opdaget, hvad vi andre har set i mange år på vores klinikker: Selvom frugter og grøntsager i udgangspunktet er sunde, har en del mennesker problemer med at nedbryde især de kortkædede kulhydrater, som findes i rigtig mange fødevarer. Det kan give smerter og løse afføringer eller forstoppelse, nøjagtig som ved irriteret tyktarm, og er måske hos mange hovedårsagen til problemet. FODMAP diætister har kortlagt hvilke fødevarer, du bedst vil kunne tåle, og hvilke du måske i en periode skal holde dig fra.

FODMAP diæten har været testet igennem flere år i Australien. Der er undersøgelser i gang i USA og England, og her hjemme kører der i øjeblikket et forsøg på Herlev Sygehus. FODMAP er en forkortelse af Fermenterede Oligo-, Di- og Monosakkarider og Polyols. Brug endelig de forskellige kosttilskud, som er nævnt her i artiklen til hurtigere at få det bedre. Du kan accelerere din mulighed for at blive symptomfri og endog måske endda kunne tåle alle frugter og grønsager igen ved at genopbygge din naturlige mikroflora.

Styrmand på egen skude Det er ikke let at navigere gennem de mange fødevarer, og nogle af forslagene kolliderer måske med andre ernæringsprincipper, hvor du fx forsøger at undgå kartofler pga. stivelse, der omdannes til sukker, som kan blive til fedt. Men hvis du lider af irriteret tyktarm, så er det vigtigere, at du får orden på det problem. En velfungerende fordøjelse nedbryder og omdanner lettere fx kartoffelstivelse, når den fungerer optimalt. Mit forslag er, at du i en måned forsøger at undgå alt, hvad der er nævnt, samtidig med, at du tager de foreslåede kosttilskud. Derefter kan du stille og roligt forsøge at øge mængden af de ellers ”forbudte” fødevarer. Læg ud med en enkelt ting ad gangen, fx avokado, som ikke indeholder fruktose og fruktase, så det ”kun” er polyolerne, du får. Går det godt, kan du i de kommende dage vælge flere ting fra listen, men altså en ting ad gangen.

Frugter med meget fruktose Æble Mango Nashi Pære Sharon Litchi Vandmelon Frugter med meget fruktase Sharon Litchi Vandmelon

OBS Du kan ikke bare spise løs af de egnede! Begræns indtag af egnede frugter til en portion pr. måltid, fx en hel banan eller appelsin. En tredjedel til et halvt glas egnet juice. Lille håndfuld bær eller druer. Lille mængde af tilladt tørret frugt (fx 10 sultanas)

Grøntsager, der skal undgås: Frugter med meget polyol Æble Abrikos Avocado Brombær Kirsebær Litchi Nashi Nektarin Fersken Pære Blomme Dadel Vandmelon Egnede frugter: Banan Blåbær Boysenbær Cantaloupe melon Stjernefrugt Tranebær Durian Vindruer Grapefrugt Honningmelon Kiwi Citron Lime Mandarin Appelsin Passionsfrugt Paw paw Ananas Hindbær Rabarber Jordbær Tangelo Egnede tørrede frugter: Banan chips Tranebær (ikke sødet) Korender Paw paw Ananas (ikke sødet) Sultanas Rosiner

Grøntsager med meget fruktose Sukkerærter Grøntsager med meget fruktase Artiskokker Asparges Bede Rosenkål Kål Cikorie Mælkebøtte blade Fennikel Hvidløg Porre Bælgplanter Okra Løg Ærter Radicchio salat Skalotteløg Forårsløg (den hvide del af løget) Grøntsager med meget Polyol Avocado Blomkål Svampe Sneærter EGNEDE grøntsager: Alfalfa Bambusskud Bønneskud Bønner grønne Bok choy Broccoli (måske ikke egnet for alle) Chili Gulerod Selleri Purløg Choy sum Majs (rå majs kan genere nogle mennesker) Agurk Julesalat Aubergine Ingefær Salat

Marrow Oliven Pastinak Persille Kartoffel Græskar Sølvbede Forårsløg (den grønne del) Spinat Squash Kålrabi Søde kartofler Tomat Majroe Bland ikke frugt og grøntsager i samme måltid. Det skaber luft og eventuelle smerter i en i forvejen irriteret tarm.

PROBLEM hvede & rug produkter: Brød (hvidt, fuldkorns, flerkorns, surdej, pita og mange rugprodukter) Pasta og nudler Morgenmadsprodukter (indeholdende hvede, meget tørret frugt & / eller frugtsaft). Kiks med smag (hvedebaseret) Kager og bagværk (hvedebaseret) Søde kiks (hvedebaseret) Wienerbrød og rasp Andre (semulje, couscous, bulgur) Alternativer Ris Majs Kartoffel Amaranth Tapioka Quinoa Hirse Sorghum Boghvede Arrowroot Sago Alternativer til hvedeprodukter: Glutenfrit brød, 100% spelt brød, hvedefri rug. Glutenfri pasta, risnudler, hvedefri boghvede nudler. Grød, hvedefri mysli, cornflakes og glutenfri korn. Riskager og -kiks, glutenfri kiks. Glutenfri kager, sukkerfri kager. Glutenfri wienerbrødsblandinger og brødkrummer, polenta. Boghvede, polenta, hirse, durrum, sago, tapioka, ris, majs og mel.

Andre fødevarer, som indeholder fruktose og/eller fruktase, og som skal undgås: • Honning • Majssirupper • Cikorie • Mælkebøtte te • Inulin • Kunstige sødemidler • Sukkerfri eller lav-kulhydrat slik, pastiller, tyggegummi og mælkedesserter • Baked beans, linser og kikærter Alternativer: • Treacle • Melasse • Ahornsirup • Hvidt, brunt, rå & castor sukker (saccharose) spises med måde. • Te, kaffe, og urtete • Nødder og frø (mådehold) • Havreklid • Bygklid • Psyllium (loppefrøskaller) • Risklid • Passende sødestoffer (NutraSweet, sucralose, stevia, saccharin, tic TAC, minties, almindeligt tyggegummi). – De fleste ikke nødvendigvis sunde, men det hører til i en anden artikel! Særlige bemærkninger: • Begræns indtag af alkohol • Undgå alkohol, som har højt indhold af ufordøjeligt kulhydrat, såsom øl • Klar spiritus såsom vodka og gin med vand/sodavand med frisk frugt i moderate mængder er at foretrække • Drik masser af vand • Spis med måde • Tyg din mad godt • Begræns forarbejdede fødevarer • Begræns eller undgå forarbejdet kød • Frisk frugt, grøntsager og helt kød/ fisk er bedst Farer du vild i de lange lister? Kontakt en biopat/naturopath ibm, en ernæringsterapeut eller en heilpraktiker, eller læs om FODMAP på internettet, hvor du også finder diætister, som arbejder med FODMAP. Vælg en behandler, som anerkender brugen af urter og mælkesyrebakterier – så får du det meget hurtigere bedre end udelukkende ved at forsøge gennem kosten. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Skriv til: marianne.palm@boostboost.dk


10 • BOOST • januar 2013

BOOST • januar 2013 • 11

Lam med danske rødder og indiske krydderier

Nanna kender du måske allerede fra sund-forskning.dk, hvor hun boltrer sig i økologiske muligheder i et køkken, hvor det skal være nemt, når man har to småbørn, som kræver sin plads. Nanna er uddannet ernæringsterapeut (DET) med speciale i kvindesygdomme, fertilitet, graviditet og spiseforstyrrelser. Følg også med på Nannas blog www.nannastigel.dk

Sund mad på

SU

Af Nanna Stigel Ernæringsterapeut

Sund mad

på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke har tid til at stå i køkkenet og snitte hver aften. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror), pengene ikke rækker. Med lidt kreativ tænkning, økonomiske indkøb og genanvendelse af rester kan der nemlig både blive råd til økovarer og sundhed på tallerkenen, også selvom tiden og økonomien er stram. Sund mad på SU er kort sagt inspiration til sund, billig og forholdsvis nem mad.

Madplanen! Søndag Lam med danske rødder, indiske krydderier & brune ris

Mandag Rester fra søndag. (Husk at sætte 500 g tørrede kikærter i blød til tirsdag) Tirsdag Henrivende humus & råkost med bid Onsdag Rester fra tirsdagen Torsdag Stirfry med resterende grøntsager & kogte kikærter Fredag & Lørdag Ingen madplaner herfra. Mon ikke der er en middag eller fest, du alligevel skal til?

Lad os bare være ærlige. Kød er dyrt. I hvert fald hvis vi går efter god kvalitet. Men selv på en SU kan der blive råd til kød af ordentlig beskaffenhed, hvis blot du går efter de mere budgetvenlige udskæringer, som fx bov, tyksteg eller klump. Tricket er, at kødet skal have lidt længere tid i gryden for at blive mørt. Imens kødet simrer derudaf, kan du snildt begrave dig i dine studiebøger, snakke i telefon, løbe en tur eller surfe på nettet. Det passer nemlig sig selv, når det først er kommet op i gryden. Du kan også købe en mindre mængde kød og så supplere med andre proteinkilder, fx bønner eller kikærter.

Det skal du bruge 5-600 g lammekød i stykker fx fra bov ½ kilo løg ½ kilo gulerødder ½ kilo persillerødder 1 fed hvidløg 1 dåse tomater 1-2 dl vand 1 dåse kokosmælk Kokosolie eller smør til stegning

Krydderier 3 ½ tsk. stødt spidskommen 3 tsk. stødt koriander 1 tsk. gurkemeje 3 tsk. god karry 1 tsk chili eller efter smag

Sådan gør du: Skræl og skær grøntsagerne i jævne stykker. Da der er tale om simremad, er det ikke nødvendigt at fintsnitte. Smelt kokosolie. Kom alle krydderierne i, og svits dem af. Kom kødet i, og brun det. Kom godt med salt og peber på kødet. Så er det i med løg, hvidløg, gulerødder og persillerødder. Vend herlighederne, mens løgene langsomt bliver klare, ikke brune. Nu skal tomaterne og vand i. På med et låg, og læn dig så tilbage de næste 2 timer.

Så er det i med kokosmælk, kog op igen, og smag så til. Kom fx lidt sødt i (1 tsk honning, sukker eller birkesød), ekstra salt og peber, mere spidskommen etc. efter behov og smagsløg. Kog igennem igen, og server fx sammen med brune ris og en nem salat af fintsnittet hvidkål, ristede sesamfrø, salt samt lidt olie og citronsaft.

TIP

Hvis listen af krydderier synes for lang, så køb en god stærk indisk karryblanding, og fyr op for den i stedet.

Henrivende humus Humus er alle tiders nemme og budgetvenlige proteinkilde. Spis det med en stor salat til aftensmad, med gnavegrønt til mellemmåltider, eller smid det i en opbevaringsdims, og tag det med i madpakken. Humus kan laves på et hav af måder. Jeg foretrækker godt med spidskommen og hvidløg, så den variant får du her.

Det skal du bruge 600 g kogte kikærter 
 2 store spsk. tahin
 10 spsk. koldpresset jomfruolivenolie
 4-5 tsk. spidskommen 
 2 fed hvidløg 
 Skal og saft af 1 økocitron
 10 spsk. vand Salt og peber 



12 • BOOST • januar 2013

Sådan gør du: Aftenen før sættes kikærterne i blød. Brug ca. 300 g tørrede kikærter for at få 600 g kogte. Jeg foreslår, at du tilbereder alle 500 g tørrede kikærter, for så har du allerede kogt de kikærter, du skal bruge i torsdagens Stir Fry + lidt ekstra, du kan fryse ned (se faktaboks her på siderne). Kog kikærterne i cirka en time og køl ned. Blend alle de øvrige ingredienser i en foodprocessor eller med en stavblender – hold lidt igen med citronsaften. Kom så kikærterne i, og blend videre. Smag til med salt, peber og citronsaft – og juster konsistensen med olivenolie og vand.

TIP

Server – fx sammen med en rustik salat eller ”Råkost med bid”.

BOOST • januar 2013 • 13

Det skal du bruge 400 g gulerødder 300 g hvidkål

Dressing af 1 fed hvidløg 2 spsk. citronsaft 4 spsk. olivenolie 1 toppet tsk. honning 1 tsk. sennep Salt og peber Leftover Stir Fry Kender du det der med gamle gulerødder i bunden af køleskabet eller resterne af en peberfrugt, der ender sine dage i skraldespanden? I stedet for at smide ud kan du bruge dine grøntsagsrester nemt ved at smide dem på panden med en passende mængde krydderier og lidt soja.

Det skal du bruge 500 g grøntsager fra køleskabet (fx resterne af gulerødderne, hvidkålshovedet, løgene eller hvad der nu har hobet sig op i ugens løb) 250 g kogte kikærter 15 g frisk ingefær 3 fed hvidløg hvidløg Soja eller tamari Kokosolie til stegning

Råkost med bid Vintersalater rimer på råkost. De kan laves straight-up af revne eller fintsnittede grøntsager med en dressing. Eller de kan pimpes med fx nødder og tørrede frugter. Denne salat dur fint uden, men bliver meget sjovere, hvis du kommer en håndfuld hakkede mandler og rosiner i, hvis de nu alligevel ligger derhjemme i køkkenskuffen.

Sådan gør du: Hak hvidløg og ingefær fint. Snit alle grøntsager fint. Svits ingefær og hvidløg af på panden eller i en wok. Kom øvrige grøntsager på samt kikærter. Gi’ det et par minutter. Så er det i med lidt soja. Vend det hele, og server, mens grøntsagerne stadig er godt sprøde. Drys evt. med sesamfrø – hvis du har.

Mad til hvor mange, sagde du? Lammeretten, humus og råkost med bid er lavet til to sultne personer i to dage. Bor du alene, betyder det altså, at du laver mad til fire dage. Du kan så enten vælge at invitere din bedste ven på middag, fryse ned til trangere og travlere tider eller lave halv portion. Leftover Stir Fry er bare til 2 personer.

Velbekomme! Indkøbslisten til alle dage ˚ 5-600 g lammekød, fx fra bov ˚ ½ kilo løg ˚ 1 ½ kilo gulerødder ˚ ½ kilo persillerødder ˚ 1 hvidkålshoved ˚ 1 dåse tomater ˚ 1 dåse kokosmælk ˚ Brune ris ˚ 500 g tørrede kikærter ˚ 1 helt hvidløg ˚ 2 citroner ˚ Evt. mandler og rosiner til ˚

råkost Evt. sesamfrø

Fra Køkkenskabet ˚ Olivenolie og kokosolie ˚ Spidskommen ˚ Koriander ˚ God karry ˚ Chili ˚ Tahin ˚ Salt og peber ˚ Honning ˚ Sennep ˚ Soja

Seks Sunde og SU-venlige fif Køb årstidens frugter og grøntsager Undlad at bruge dine penge på dyre eksotiske bær, der lover dig et langt liv. Det er sundere både for din pengepung og dit helbred at gå efter lokale frugter, grøntsager og bær.

Køb stort ind når der er tilbud på økologiske råvarer. Hvis det er frisk frugt og grønt, kan du tilberede dem og fryse ned, så har du også til de dage, hvor du ikke orker at lave mad. Spis dine rester! Tag

dem med i madpakken, spis dem til aftensmaden dagen efter eller frys dem ned til travle dage.

Spar penge på kød og gå efter bælgfrugter. Linser, bønner og kikærter er brillante og billige proteinkilder.

Skal det være kød, så gå efter de billige udskæringer og lav simremad. Og tro nu ikke, at simremad er lig med mange timer i køkkenet. Næ, nej. Konceptet er enkelt: alt i en gryde, lad det koge, mens du laver noget andet, smag til og spis.

Kikærtefif

Det er langt billigere at købe tørrede kikærter og koge selv end at gå efter dem på dåse. Og det tager ikke mange minutter at sætte i blød og koge dagen efter, men det kræver selvfølgelig lidt planlægning. Til gengæld kan du med sindsro koge en ordentlig balje, når du nu er i gang. Overskydende kogte kikærter kan du fryse ned – og når du så skal bruge nogle i en fart, kan du give de frosne kikærter et hurtigt opkog og vupti, du har kikærter klar til brug.


14 • BOOST • januar 2013

Bims med BAMBUS Af Malone Dee Jensen

Tøj af bambus er lækkert at have på, det er super kvalitet, og så er det bæredygtigt. Modebranchen ved også, at det nye sorte er varer af høj kvalitet og med tydelige mærkater. Vi vil nemlig vide, hvad vi køber. Læg dertil et sejt design. - Så handler vi.

Godt design er ikke det, vi ser mest til i den bæredygtige modeafdeling. Det skyldes, at bambussen bliver valgt fra af mange hippe designere. Enten på grund af en kemisk produktion eller manglende kvalitet i de materialer, der er mekanisk fremstillet (se bokse). Men heldigvis er der nogen, der har kastet sig ud i de spændende og bæredygtige muligheder, der er i tøj fremstillet af bambus. Blandt andre Underprotection og River and Raven, og de formår sandelig at levere superlækre designprodukter uden at gå på kompromis med hverken økologi eller bæredygtighed.

Bambus og BH’er Firmaet Underprotection er et spændende, nyere dansk firma, der efter høj etisk standard designer og producerer luksuriøst og fashionabelt undertøj til både mænd og kvinder – skabt af mekanisk forarbejdet bambus. - Vi er opsatte på at gøre en forskel ved at give vores kunder muligheden for at kombinere det æstetiske med det etiske i deres valg af tøj, siger Stephan Rosenkilde, marketingchef hos Underprotection. Og det er noget af en kunst at bringe et iøjnefaldende godt design igennem alle produktionens faser til et så bæredygtigt produkt. Men det er det, der er drivkraften i det team af folk, der står bag Underprotection med Sunniva Uggerby som ansvarlig for design og produktion

Ægte øko fashion River and Raven hedder den kun seks måneder gamle webshop, hvor ægte øko-fashionistas kan få deres dobbelte krav opfyldt. Det er Regitze Bay, mangeårig stylist i modebranchen, der står bag shoppen. Hun har bl.a. stået for flere

kampagner og har stylet stort set alle de fashionable musikere og kendisser, vi har i Danmark, og er bl.a personlig stylist for stjernerapperen L.O.C. Nu har hun valgt at forsøge sig med den til tider svære balancegang at forhandle mekanisk producerede og bæredygtige bambus basisvarer i lækkert design og labre kvaliteter. - Økologisk tøj er tit mere forbundet med idealisme end med godt design, og det behøver vi slet ikke at lade os nøje med. For der findes jo kreative idealister blandt designfirmaerne, som gør det muligt for den modebevidste kvinde at tage et aktivt valg og indtænke bæredygtighed i garderoben, siger Regitze Bay.

Det fælles ansvar Både Underprotection og de mærker, som River and Raven forhandler, vægter det sociale ansvar, der er forbundet med produktionen, meget højt. Produkterne er certificerede på flere måder med GOTS, Fair Trade og Fair Wear Foundation, der betyder, at der ikke er børnearbejde involveret, og at medarbejderne i produktionen får en ordentlig løn, ferie og gode sikre arbejdsforhold. Sidst, men ikke mindst, støttes lokalområdet på flere måder.

Multifænomenet bambus Den nøjsomme bambus vokser sig stor og stærk med lynets hast og indfrier selv de vildeste forventninger til økologi og bæredygtighed. Og vi kan bruge bambus til et hav af ting: Den er spiselig, stærkere end det sejeste egetræ, og den kan spindes til de silkeblødeste garner.

Baserange body med BH 349 kr. River and Raven

Bodystocking i silkeblød bambus 600 kr. Underprotection

Den kan vokse op til 60 cm om dagen og blive op til 40 meter høj på få år. Alt det klarer den helt uden brug af pesticider og andet bras, fordi den er naturligt antibakteriel. Den optager ca. seks gange så meget CO2 og udleder 35 % mere ilt end mange træer, og så kan den nøjes med regnvand i modsætning til bomuldsplanten, der kræver omfattende kunstig vanding. Når bambusstofferne derudover også er åndbare, svedabsorberende og antibakterielle selv efter mange vasketure, så kan vi næsten ikke få armene ned af begejstring. Et minus i regnskabet er transporten. Og så er der et men. Den kemiske produktion.

Baserange T-shirt body 375 kr. River and Raven

Kemi får smilet til at blegne ”Er det kemisk eller mekanisk produceret?” Det er et spørgsmål, der kan få selv det mest bæredygtige smil til at blegne. For det er der ikke mange, der ved. Så her står vi med vores herlige bambus – og så er der alligevel en faktor, der ofte tvinger bæredygtigheds-principperne til at gå lige lukt ud ad vores nyfundne redningsplanke: den kemiske proces. Her koges bambussen i lud af natriumhydroxid efterfulgt af en behandling med kulstofdisulfid, der er et vyderst giftigt, organisk

BOOST • januar 2013 • 15

opløsningsmiddel. Resultatet er fantastisk, men midlet….. Alternativet er at producere ved hjælp af den lidt dyrere mekaniske metode, der knuser bambussen og omformer den til en masse ved hjælp af naturlige enzymer, hvorefter fibrene kan trækkes ud og spindes til garn. Det kræver en hel del mere arbejde, men skader ikke dem, der arbejder med det, for forbrugerne og Moder Jord, selvfølgelig.

River & Raven • 27140725 • www.riverandraven.com Underprotection • 31130711• www.underprotection.dk


16 • BOOST • januar 2013

BOOST • januar 2013 • 17

BAMBUS - græs du ikke kan slå Den er ganske fantastisk, denne græsart, som bambus jo er. Og det er helt utroligt, hvad der kan laves af den smukke plante. Den er blevet udråbt til det mest populære produkt på jorden, som et materiale med uendeligt mange kvaliteter – og som en redningsplanke i CO2 udviklingen.

Lang smageske 39 kr.

Stor køkkentang 39 kr.

Lille rund grøntsagsbørste 59 kr.

- Vi er vilde med bambus, fordi det er det mest bæredygtige materiale i verden, siger Peter Wibroe fra firmaet Holse & Wibroe, som er Danmarks førende leverandør af bambus - et af de hårdeste materialer i verden, og derfor utroligt velegnet til møbel-, gulv- og byggematerialer, som er, hvad firmaet producerer. Og hvor et egetræ er ca. 50 år om at vokse op, er en bambus klar til at blive fældet efter fire til seks år – og det betyder, at bambus producerer næsten 15 km stamme i vækstperioden. Den enorme vækst giver også bambussen en fantastisk evne til at binde CO2 og frigiver meget større mængder ilt end almindelige træsorter. Den er nøjsom, og da ingen skadedyr gider angribe den, fordi den er naturligt antibakteriel, ja, så er der ingen brug for sprøjtemidler. Det er godt for dem, der forarbejder den, for spildevandet, for os og for jorden, selvfølgelig.

Af Malone Diee Jensen

Mere bambus

Her på siderne viser vi flere forskellige produkter af bambus. Fælles for dem er, at de kommer fra mindre virksomheder, der virkeligt brænder for den bæredygtige sag. De har alle en webshop, så du kan erhverve dig produkterne, uanset i hvilken ende af landet du bor.

Vi har ikke arvet jorden fra vores forældre, men lånt den af vores børn ......

Helt rundt på gulvet Hos Holse & Wibroe er de så vilde med materialet, at de har valgt udelukkende at producere af bambus – men ikke en hvilken som helst af slagsen. For man skal kende sin bambus. Så firmaet besøger jævnligt provinsen Zheijang i Kina, hvor lokale bønder dyrker den bambus, som bliver til Holse & Wibroes gulv- og møbelplader. Og som får nyt liv som designermøbler mange steder i Danmark. Alt forarbejdes på en fabrik i samme område og er i øvrigt CE-certificeret. Det betyder, at produktet opfylder de generelle sikkerhedskrav i relevante EU-direktiver.

Børnestol fås med blå, røde eller sorte kanter til 980 kr. fra WE:DO:WOOD

Hos SJ Bookcase kan kasserne drejes og flyttes efter behov. Fås med sorte, hvide eller som vist her her til 6.200 kr. for 4 kasser med opsætningsplanke fra WE:DO:WOOD Salatskål 549 kr.

Fod under eget bord Et af de firmaer, der producerer møbler af bambusplader fra Holse & Wibroe er WE:DO:WOOD - et spændende designfirma bestående af de to møbeldesignere Henrik Thygesen og Sebastian Jørgensen – et par herrer med alle ben solidt plantet i næsen. - Et møbel er vellykket, når det indbyder til at blive brugt og ikke kræver for mange forklaringer, udtaler de to yngre mænd, der på få år har gjort WE:DO:WOOD til et succesrigt foretagende. Det hele hviler på et gennemtænkt fundament og i en beslutning om at forene design og kvalitet med respekt for miljøet hele vejen rundt. Møblerne skal have en lang levetid gennem et ærligt og enkelt design udført i bæredygtige materialer og produktionsmetoder. For designfirmaet er bæredygtighed meget mere end stil, materialer og produktion. - For os er bæredygtighedskonceptet vores grundlæggende fundament, siger designer duoen.

psssst.....

Når pandaen stadig er en truet dyreart, er det ikke fordi tøj- eller møbelproducenterne snupper bambussen lige for næsen af den. Den art, Holse & Wibroe bruger, hedder Mao Zhu, og den kan pandaen ikke lide. Faktisk er den en rigtig kræsenpind og spiser kun af ca. 25 af de 1.000 arter, der findes.

Babyskål 99 kr.

Bambusplanke 299 kr.

Spisestuestolen i bambus fås med sort, blåt eller hvidt sæde til 1.900 kr. fra WE:DO:WOOD EcoEgo • 32120612 • www.ecoego.dk

WE:DO:WOOD • 27290291 • www.wedowood.dk

Objects&Use • 24248420 • www.objectsanduse.com


18 • BOOST • januar 2013

MAD•MOTION•MYTER

BOOST • januar 2013 • 19

MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER

Et særligt menneske Han ved næsten alt om kroppen, om motion og ernæring, han har studeret medicin og er også uddannet i traditionel kinesisk medicin. Han er vild med fitness, men får også energi og ro ved at dyrke qi gong. Mød Torben Bremann, som fra nu af vil dele sine tanker og sin viden med alle læsere af BOOST!

Torben kender

Mænd, motion og for lidt testosteron Hvis din mand skal ændre livsstil, skal han forstå hvorfor. Det er ikke nok, at Af Torben Bremann du fortæller om den seneste superseje Afspændingspædagog, specialist i anatomi og forfatter kostekspert, der slår til lyd for endnu en sund smoothie eller masser af spelt. Prøv i stedet at fortælle ham, at mave og stress kan reducere det mandlige kønshormon testosteron. Ja, faktisk omdanne det til østrogen. Og hvad bliver der så af din MAND? Vi ved det godt - vi burde røre os noget mere, spise lidt sundere, skære ned på alkoholen, få en mere regelmæssig søvn, skodde smøgerne for altid osv. osv. Vi går langt sjældnere til læge end kvinder, men er overrepræsenteret i hospitalssengene. Dobbelt så mange mænd som kvinder begår selvmord, og mænd har langt flere livsstilssygdomme end kvinder. Det er simpelthen ikke i orden!

alt til kroppens

udvikling

Kommer du forbi Gladsaxe Sportshal på Vandtårnsvej, så tag et smut op på første sal. Her finder du et tætpakket, men meget hyggeligt fitnesscenter, hvor kvinder og mænd i alle aldre får sved på panden, mens de bygger muskler op. Og som en god sidegevinst taber sig. Det er her, Torben Bremann huserer i det daglige, og det er her, han gerne fortæller om de mange myter, der hersker blandt motionister. Torben er med sine 52 år en erfaren herre. Ved siden af sin lederstilling i fitnesscenteret driver han egen klinik med speciale i idrætsskader og problemer i bevægeapparatet. Begge steder bruger han sin enorme viden, opbygget af sine mange uddannelser: afspændingspædagog, specialist i anatomi og bevægelsesanalyse, har studeret medicin, idræt og ernæring, og som coach ved han, hvordan han kan motivere sine kursister eller medlemmer i centret til at få begyndt på et nyt og sundere liv.

Ingen løftede pegefingre Torben er kendt for sin store viden om kroppens måder at reagere på - med eller uden motion - og om den værdifulde cocktail af fitness, motion, ernæring og Østens afbalancerende kampkunst. Torben er særlig. Og så bruger han aldrig løftede pegefingre. Glæd dig til at lære Torbens mange facetter at kende i BOOST!

Men hvorfor pokker er det så svært at få tag i mænd?

Torben Bremann (f. 1960) driver egen klinik med speciale i idrætsskader og problemer i bevægeapparatet. Han er samtidig leder af et trænings- og genoptræningscenter, hvor han træner, coacher og vejleder klienter i forskellige forløb. Han er afspændingspædagog, specialist i anatomi og bevægelsesanalyse og har studeret medicin, idræt og ernæring. Han er også uddannet i traditionel kinesisk medicin og forfatter til en række bøger, herunder Tai Chi Chuan (2003), Qi Gong - en tilstand af vågen opmærksomhed (2008), Hans og bjerget (2009), Overfladeanatomi - et funktionelt billedatlas (2011), Mænd, motion og myter (2012). Han har endvidere oversat og fungeret som faglig konsulent på flere bøger om fysisk træning og kinesisk medicin samt ernæring.

- Min påstand er, at vi simpelthen bliver motiveret på en anden måde end kvinder. Vi skifter fx ikke morgenkrydderen og kaffen ud med et glas rismælk og en portion grød, blot fordi en “kostekspert” på morgen-tv med speciale i spelt og smoothies fortæller os, det er sundere... Der skal noget andet til.

Vi vil se dokumentation – og mænd Skal vi skifte livsstil, handler det meget om, hvordan det bliver præsenteret for os. Vi vil se dokumentation for, at det virker. Vi vil have beviser og resultater. Det er lige før, vi skal have videnskabsmænd i hvide laboratoriekitler - en enkelt planche eller tabel skader i hvert fald ikke. Og vigtigst af alt: Vi vil se nogle mænd, der kan fortælle om, hvordan disse ændringer i livsførelse og motionsvaner har skabt afgørende positive forandringer i deres hverdag - både privat og i arbejdslivet. Vi vil se nogle mænd, vi kan identificere os med, og som kan fungere som rollemodeller. Og ikke mindst - vi vil kunne forstå det med vores intellekt. Det skal med andre ord give mening.

Hvad motiverer mænd Da jeg valgte at skrive bogen “Mænd, motion og myter”, tog jeg netop udgangspunkt i min erfaring med, at mænd motiveres på en anden måde end kvinder. Dommedagsprofetier og løftede

pegefingre virker ikke. Der skal oftest opstå noget radikalt, før vi vælger at tage skeen i den anden hånd. Vi motiveres til at skabe forandring af sygdom, penge, magt, viden, intelligens, impotens, udsigten til smukke kvinder, berømmelse, af andre mænds bedrifter m.m. Vi kan godt lide specifikke mål - og det gør bestemt ikke noget, at der kan prales med det resultat, vi opnår. Vi vælger sjældent at gå på slank og “tabe et par kilo, fordi vi er blevet for tykke”. Det er en kvindelig indgangsvinkel. Vi ser hellere vores eventuelle vægttab som en sidegevinst til en præstation, vi udfører. Vi kan godt lide fakta og data, hvorfor vi fx elsker at få en motions - eller helbredstest som en opstart på et træningsforløb. Så har vi nemlig et tal at forholde os til - og kan ved senere målinger se vores udvikling. Og stolt fortælle det til andre!

Vi vil lære af de proffe Mænd bruger også gerne penge på at blive vejledt og rådgivet i deres proces - og gerne af en mand, de kan se op til. De senere år er det blevet mere og mere populært, at mænd fx lærer at cykle af en cykelrytter, at bokse af en kendt bokser, etc. Og det gør bestemt ikke noget, hvis der er et element af konkurrence involveret i vores trænings-, kost- og livsstilsomlæggelse. Det kan være at deltage i et maratonløb, et cykelløb, måske et væddemål - eller noget helt fjerde. Men vigtigt er det, at vi bagefter stolt kan vise billeder frem fra vores præstation og gerne igen og igen fortælle historier om, hvordan vi bar os ad. Er det sygdom eller et kollaps, der har motiveret os til at komme


20 • BOOST • januar 2013

MAD•MOTION•MYTER

BOOST • januar 2013 • 21

MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER MAD•MOTION•MYTER

i gang, er det vigtigt for os, at vi bliver testet efterfølgende, og at det kan ses på resultaterne, at det har været sliddet værd. En ting, der desværre ofte overses i det danske sundhedsvæsen. Med andre ord: Det er vigtigt for os mænd, at vores udvikling kan måles, vejes - og prales med.

Impotens og brede hofter Skulle jeg vejlede og motivere til en livsstilsomlæggelse, ville jeg formentlig angribe det således: Alle ved, det ikke er sundt at drikke for meget, ligesom alle ved, at det er vigtigt at få tilstrækkelig hvile og en god nattesøvn. Og de fleste mænd har hørt om det mandlige kønshormon testosteron. Men hvis jeg nu i stedet for at moralisere over vigtigheden af et moderat alkoholindtag og en god nattesøvn fortæller og oplyser om, hvordan alkohol og for lidt søvn påvirker testosteron negativt, så resultatet bliver impotens, brede hofter og bryster? Så har jeg straks mændenes opmærksomhed.

For meget fedt kan give bryster Testosteron er det mandlige kønshormon, som spiller en central rolle i udviklingen af alle de maskuline karaktræk. Testosteron modvirker aldring, styrker musklerne og beskytter mod knogleskørhed. Det styrker personligheden, giver motivation og velbefindende og lyst, det påvirker styrken af de seksuelle oplevelser og har indflydelse på fordelingen af fedtlaget på kroppen. Testosteron og østrogen - det kvindelige kønshormon - ligner hinanden så meget, at det blot kræver et enkelt enzym - aromatase - at omdanne testosteron til østrogen. Det er ikke vanskeligere for kroppen at foretage ændringen fra testosteron til østrogen, end det ville være at vælge at komme peber på maden i stedet for salt. Desværre kan det kun gå den ene vej - ikke den anden. Din mands krop producerer alt det dejlige testosteron, som gør ham til en mand og får ham til at føle sig på toppen. Og hvad sker der så? Hvis din mand er overvægtig, omdanner fedtet på maven det til østrogen! Og samtidig med, at mavefedtet producerer østrogen, fortæller østrogen fedtcellerne, at de skal producere mere aromatase, som omdanner mere testosteron til østrogen. Mavefedt lagrer østrogen og frigiver det præcis, som det har lyst til. Man kan sige, at det at have en topmave svarer til at have æggestokke. Lad os antage, at din mand vejer 20 kilo mere, end han burde, og har et alkoholindtag på over det tilrådelige. Den øgede fedtmængde på hans mave vil producere og opbevare mere østrogen. Det øgede alkoholindtag vil øge mængden af aromatase og samtidig påvirke leveren negativt, så den ikke er i stand til at skille sig af med den øgede østrogenmængde. Han er nu godt på vej til at udvikle bryster, der minder om kvinders ...Ikke så attraktivt, vel? Alene det at holde sig slank er en væsentlig faktor til at bibeholde et højere testosteronniveau i kroppen.

følge - selvom lysten har været der. Når testosteron falder, stiger østrogen. Et højt østrogenniveau øger som nævnt kropsfedtet, fedtet lagres primært omkring maven hos mænd, og mavefedtet lagrer og frigiver østrogen. Altså en fiaskospiral! Som mand er man for alt i verden ikke interesseret i at have en livsstil, der permanent sænker testosteronniveauet og øger østrogenniveauet. Så ligesom med alt andet handler det her om balance: Et enkelt glas eller to kan være godt for helbredet for ham, der har rundet de 40 - flere glas end det, kan ødelægge alt det, der gør ham til mand!

Morgenerektion er et sundhedstegn Søvn er hormontid og ikke mindst testosterontid. Du bliver udsat for den største påvirkning af testosteron, mens du sover. Får du for lidt og ringe søvn, påvirker du dit testosteronniveau negativt. Vores moderne liv, hvor vi konstant er “online”, er den rene gift for vores testosteronproduktion. Søvn fremmer produktionen af testosteron - om aftenen og natten fremmer testosteron søvn. Mænd sover i gennemsnit halvanden time mindre end kvinder. Stigningen i testosteronniveauet begynder i det øjeblik, man falder i søvn, og stiger i løbet af natten, til det når sit højeste tidligt på morgenen. I løbet af natten er der flere perioder med erektion af op til 15 minutters varighed - hvilket svarer til varigheden af en testosteroncyklus. Et godt tegn på, at nattesøvnen har været genopbyggende, og at der er blevet produceret tilstrækkelig med testosteron, er at vågne med en erektion. Mænd over 40 sover lettere og mindre end yngre mænd, hvilket resulterer i en ringere testosteronproduktion. Med andre ord - lidt fokus på forbedrede søvnvaner, reduktion i alkoholindtagelse og lidt fokus på motion og kost - vil alt sammen bidrage til, at din mand både føler sig som og er - mere mand!

Det er vigtigt for mænd, at deres udvikling kan måles , vejes - og prales med. At have en topmave svarer til at have æggestokke!

Pas på fiaskospiralen Alkohol nedbrydes og forbrændes primært i leveren til giftoffet acetaldehyd. Netop fordi kroppen opfatter alkohol som et giftstof, vil den først og fremmest arbejde med at forbrænde alkohol - før den tager sig af forbrænding af sukker - og til sidst fedt. Alkohol påvirker testosteronniveauet - negativt. Det første glas booster det godt nok - men herefter går det ned ad bakke som mange mænd har erfaret med manglende præstationsevne til

Et enkelt glas eller to kan være godt for dit helbred, hvis du er mand og har rundet de 40 - flere glas end det, kan ødelægge alt det, der gør dig til mand!


22 • BOOST • januar 2013

BOOST • januar 2013 • 23

Hvilken gentype er du?

Af Marianne Palm

I Danmark findes der lige nu kun en type gentest, når det gælder motion og overvægt, men den er til gengæld et herligt bekendtskab. For her får du svar på, hvorfor du måske ikke taber dig nævneværdigt med motion, og om det nu også er korrekt, at du ligesom naboen kan tabe dig af flere fedtstoffer, eller du skal gøre som de fleste: justere på fordelingen af kulhydrater og proteiner.

Det er faktisk rigtig besværligt at have lyst til at smide 5, 10, 15 eller 20 kg! For vi bliver fodret med modsatrettede oplysninger konstant, og hvad der gælder for naboen gælder åbenbart ikke for dig. Du tabte dig ikke af at spise en masse grøntsager, og du har slidt et par løbesko op på løbebåndet, uden at det overhovedet er til at kunne se på hverken vægt eller målebånd.

Forklaringen kan ligge i dine gener! Man har nu lokaliseret de gener, altså den DNA, som fortæller, hvilken tallerkenfordeling lige netop du bør kigge på, før du spiser dit næste måltid, og du får oven i hatten at vide, om du har sprintergenet eller udholdenhedsgenet i dine muskler. DNA har været kendt et stykke tid, og forskerne er ikke helt enige om, hvilken vægt man skal lægge på de enkelte gener, når man skal rådgive om de rette madvaner for en befolkningsgruppe. Men ser man generne samlet og værdisætter dem i forhold til hinanden i en algoritme og sammenholder den med et skema med personlige oplysninger om vægt, højde, alder m.v., kan man få et rimelig klart billede af, hvem du er. Hvordan du bedst kan motionere, og hvilken kost du skal lægge mest vægt på.

og med en styring af kalorieindtaget og den rette tallerkenfordeling, så er du på rette vej. Du skal altså stadig være opmærksom på, at du ikke spiser for få eller for mange kalorier i forhold til dine motionsvaner. Men gentesten kan fortælle, hvordan det skal fordele sig på tallerkenen, hvilken type motion du er bedst egnet til, og hvor stor indflydelse motion og diæt hver især har på dit vægttab.

Velbekomme og velkommen til et liv med vægttab uden dårlig samvittighed! Et studie fra 2007 med 38.759 testpersoner viste, at de 16 % af deltagerne, som var disponerede for FTO-genet, vejede 3 kg mere og havde større risiko for overvægt sammenlignet med mennesker uden denne disponering. Du kan købe gentesten i din helsekostbutik. Vil du vide mere om testen, kan du læse den store artikel på www.sund-forskning.dk.

Konference om GENER, MAD & MOTION For fitness instruktører og behandlere

Test af 16 forskellige gener hjælper dig på vej De første 14 er hovedsagligt relateret til kost og giver indikation om: • man skal på en fedtrig, proteinrig eller en kulhydratrig kost • man har stor tendens til ulvesult og derfor bør spise mange mindre måltider • man har lav følelse af mæthed, når man har spist – og derfor bør lave portionsanretninger De sidste 2 er relateret til motion og giver indikation om: • man har gen-variationer, som giver en fordel ved eksplosive idrætsgrene - fx højdespring • man har genvariationer, som giver øget udholdenhed • hvilken motionsform, der bedst understøtter et ønske om vægttab og bedre velvære Hvis man har X;X er der ingen forandringer i genet, har man X;Y har man en enkelt variation og har man Y;Y, så har man en dobbelt forandring. Dobbelte forandringer er de ”stærkeste” for eventuelle egenskaber, det være sig både positive som negative egenskaber.

Det er variationer i generne, som kan tænde og slukke Ved at sammenligne overvægtige voksne europæere og et tilsvarende antal normalvægtige individer fandt forskerne tre variationer i et af generne, PCSK1, som var langt hyppigere hos de overvægtige personer. De samme varianter af genet kunne også kædes sammen med øget risiko for fedme hos børn. I alt blev mere end 13.600 personer undersøgt. De to fedmedisponerende ændringer i det pågældende gen findes hos henholdsvis 7 % og 29 % af danskerne og øger risikoen for fedme med ca. 15 %. Lige netop det her gen, PCSK1, har betydning for din evne til at få en sund appetit gennem reguleringen af dit blodsukker og et signal tilbage til hjernen om, at nu har du spist tilstrækkeligt. Der er andre gener, fx tre FTO-gener i hypothalamus, som også bestemmer dine spisevaner. Her var det bl.a. interessant at se, at motion kunne få genet til at holde mund, så musene valgte sundere madvaner ved at røre sig aktivt – og deres fedtmasse blev mindre.

Skal du spurte eller gå lange ture? Muskelfibrene er fra fødslen kodet med tre muligheder. Enten har du sprintergenet, hvor en stille vals og lange gåture ikke er nok til at stimulere et vægttab. Eller du bør lade din motion være med høj puls og høj intensitet, som når du fx roer eller løber på løbebånd. Du kan også være så heldig at være udstyret med begge dele, og så er det bare med at lave vekslende motion hele ugen

Gene/SNP X>Y

X;X

FTO 1

X;Y √

Apoa2 Mc4r 1

Adrb2 1 Pcsk1 1 FTO 2

Man ved fra analyser på dyr, børn og voksne, at forskellige gener og deres genvariationer kan skabe forskellige former for lyst til mad, og at man derfor ubevidst måske vælger en mere fedtholdig variation af noget mad, end man ville, hvis man ikke havde de pågældende gener. Forskellige gener kan tænde og slukke. Det er ikke et enkelt gen, som kan være årsag til overvægt, men en hel stribe. Og der kan sagtens komme flere til, når forskerne fremover dykker ned i fedt- og hjerneceller for at forstå de overvægtiges problemer.

Adrb2 2

Pcsk1 2

FTO 3

SDCCAG8 1 SDCCAG8 2

SDCCAG8 3

ACTN3 TMEM18

Konferencen koster kun 700 kr. for begge dage. Ved tilmelding inden 15. marts 600 kr. Tilmeld dig allerede nu, der plejer at være rift om pladserne. Konferencen er for behandlere og fitnessinstruktører. Vi går helt tæt på de genetiske faktorer, som er med til at bestemme, hvem du er, hvordan du ser ud – og hvad du bedst kan gøre for at ride uden om dem, du helst vil undvære! • Kom og bliv klogere på den nyeste genetik! • Få også den mest udsøgte viden om motion – hvilke motionsformer fremmer bedst vores hormonsystem, hvordan taber din klient sig hurtigt og let, og skal der altid sved på panden? • Vi kommer også rundt om den helt væsentlige grund til, at en slankekur ikke virker på alle – vi skal spise forskelligt afhængig af vores gener! • Konferencen lægger samtidig op til en helt ny rådgiver uddannelse for komplementære behand lere og fitnessinstruktører. Det færdige program kan tilsendes i det nye år.

Mc4r 2 Mc4r 3

Y;Y

Torben Bremann er en af underviserne ved den store konference i Holte d. 6.-7. april om Gener, Mad & Motion. Konferencen afholdes i samarbejde med sund-forskning.dk og Institut for Biologisk Medicin.

Tilmelding på info@sund-forskning.dk


Skønhed, økologi og masser af smil 24 • BOOST • januar 2013

BOOST • januar 2013 • 25

For Charlotte Fnug Munksgaard handler skønhedspleje om velvære, selvforkælelse og god samvittighed. Lige præcis det arbejder hun målrettet mod og helhjertet for. Og det kan mærkes. Prøv fx hendes mineralmakeup - den er som fløjl på huden. Som barn og teenager var neglelak forbudt land for Charlotte Fnug Munksgaard, i dag indehaver af firmaet BeautyBizzCompany, der bl.a. står for brands som FNUG og ORGANIC M.A.K.E. Det forbud førte nærmest til en besættelse af neglemakeup, og siden hun som 19-årig drog ud i verden, har hun søgt, testet, nydt og jagtet de bedste lakker. Den stædighed, nysgerrighed, det ønske om viden og søgen efter noget endnu bedre har hun taget med i sit senere arbejdsliv. Et arbejdsliv, der handler om skønhed, økologi og om at være på konstant udkig efter de bedste ingredienser og dermed produkter. Som fx mineralserien ORGANIC M.A.K.E, som Charlotte igennem flere år har arbejdet målrettet på for at skabe den helt rene mineralmakeup. Hun tog simpelthen jorden rundt på nettet for at finde de rette leverandører. Dem fandt hun i Australien, og nu er den 100 % naturlige serie, der indeholder blush, eyeshadow og foundation, på hylderne. - Mineralmakeup er noget af det mest neutrale og rene makeup, der findes. Det er som skabt til huden. Det dækker perfekt, holder hele dagen, giver huden lov til at ånde og skaber et fint, blødt skær, siger Charlotte. - Det er en makeup, der lever op til tidens krav om rene produkter, udvundet som den er af klipper i bjergfyldte områder, knust til den fineste pudder og helt uden mineralske olier, fyld- og tilsætningsstoffer eller parfume.

Glem alt om talkum Mineralmakeup - smag selv på ordet. Det smager rent, sundt og naturligt. Og sådan er den, den lækre makeup, som flere og flere skønhedsproducenter har opdaget, er genial og en gave til huden. Men kun hvis

4 BOOST

CHARLOTTE FNUG MUNKSGAARD

man bruger den i sin reneste form. Hvilket er et af problemerne på markedet. Mange fortynder nemlig mineralerne i produktionsprocessen med fx ris- og/ eller majsmel eller talkum for at lave et billigere produkt. Specielt talkum giver et ”kaget” pudder-look på huden, da det sætter sig i porerne. Det giver makeup’en et dårligt ry, da fyldstofferne ødelægger mineralernes ellers perfekte dækevne. Bismuth oxychloride, endnu et fyldstof, som tilsættes for at give et glimtende skær, er et andet problem. Det er pulveriseret metal, som kan få huden til at klø. Og så er der farverne. Man kan fx sagtens få en skrigpink blush eller en skarp blå øjenskygge, men så skal man bare være klar over, at de farver ikke kan skabes naturligt af jord- eller mineralarter. Rene mineralprodukter er jordfarvede. Blushen er ganske vist støvet rød, men farven kommer fra jernholdig jord.

Et smukt ansigt Charlotte Fnug Munksgaard har principfaste og stærke holdninger til branchen og ikke mindst til sine egne brands, som også indeholder en serie med plejeprodukter til ansigt og krop. Thalasso terapi på flaske, kalder hun det, og hvor hvert produkt typisk har flere funktioner. - Vi skal overforbruget til livs, siger hun. En rynkecreme skal man også se langt efter. - Lad nu rynkerne være. De er smukke og en del af livet. Og jeg tror heller ikke, at man kan gøre så meget ved dem. Det, man kan gøre, er at pleje sit ansigt med gode naturlige olier eller cremer. Og sørge for at komme til at smile så meget som muligt. Dét giver et smukt ansigt.

Af Lilla Loft

På egne ben - Vejen hertil har været lang, jeg har i mange år arbejdet i den etablerede kosmetik branche, hvor jeg virkelig lærte meget. Men pludselig kunne jeg mærke, jeg skulle noget helt andet. Og det blev til BeautyBizzCompany og ORGANIC M.A.K.E. - Det var et stort skridt. For nu var det jo pludselig mig, der var ansigtet udadtil. Og mig, der skulle stå til ansvar for, at mine produkter er 100 % i overensstemmelse med mit ønske om at skabe naturlige og rene varer. Men det er stort, det er fantastisk og meget, meget spændende.

Nemt med mineralfoundation Hæld lidt af krukkens indhold ud i låget. Kør en fed, tæt børste rundt i pudderet. Bank overskydende pudder af på lågets kant, og arbejd pudderet ind i huden i cirklende bevægelser. Man får hurtigt taget, og resultatet er en smuk, ensartet foundation, der dækker perfekt. Køb evt. en Kabuki børste, der er velegnet til arbejdet med det løse pudder. Børsterne er lavet af syntetisk taklon og dermed uden elementer fra dyr. Husk at dagcremen skal trænge ind i huden, inden du lægger foundation.


26 • BOOST • januar 2013

BOOST! DIN SKØNHED

BOOST! DIN SKØNHED

BOOST! DIN SKØNHED

Vild med makeup

Af Dina Marinelli Brandt

Lær at lægge makeup sammen med den amerikanske makeup artist Dina Marinelli. I hvert nummer vil hun guide dig gennem nemme måder at lægge makeup på. Mød hende her. Og skriv gerne til os, hvis der er noget, du vil vide mere om på dina.marinelli@boostboost.dk

BOOST! DIN SKØNHED

BOOST! DIN SKØNHED

BOOST! DIN SKØNHED

BOOST! DIN SKØNHED

BOOST! DIN SKØNHED

BOOST! DIN SKØNHED

Foundation trin for trin

BOOST • januar 2013 • 27

BOOST! DIN SKØNHED

BOOST! DIN SKØNHED

Hvordan er det nu lige med den foundation. Skal den fx være mørk om vinteren? Betyder det noget, om huden er tør eller fedtet? Skal halsen også have et lag? Få svarene her. Der er sikkert noget af nedenstående, du ved, men jeg vil alligevel lige gå de helt grundlæggende ting igennem. Foundation gør basalt set dit ansigt til et tomt lærred, der fungerer som overflade for anden makeup, fx blush. Den let farvede creme sørger for, at næste lag af makeup sidder bedre og holder længere. Derudover dæmper den uregelmæssigheder og giver huden en blød ensartet tone.

Kend din hudtype Foundations fås flydende, fast og i pulverform. Nøglen er at vælge den, der passer til din hudtype – og ligeledes vælge i forhold til, hvor meget den skal kunne dække. Har man meget tør hud, bør man vælge en flydende foundation, der indeholder en eller anden form for olie. Er huden fedtet, bør man normalt vælge en, som ikke bare er fedtfri, men også i pudderform.

Miks og match Der er power på Dina, der elsker at afprøve og udfordre sig selv med alle mulige makeup looks.

Hej alle sammen Da det er premiereudgaven af BOOST, vil jeg lige præsentere mig selv. Jeg hedder Dina, og jeg er makeup-artist/blogger/skøndhedsentusiast. Jeg er født og opvokset i Californien, men flyttede til Danmark efter jeg mødte min mand på en rejse. Jeg har arbejdet i San Francisco og Hollywood, hvor jeg har lavet makeup til spillefilm, musikvideoer, modeshoots m.m. Jeg er selvlært, hvilket jeg ser som en fordel, da jeg har haft chancen for at lære af mange dygtige makeup-artister gennem årene. Ikke nok med, at jeg er vild med at dele og udveksle skønhedstips, jeg elsker også at udføre dem. Når jeg hører noget nyt og spændende, så MÅ jeg bare prøve det af. Jeg tror, jeg blev interesseret i makeup, fordi det giver så mange måder at udtrykke sig på. Man kan rejse gennem tidens trends bare ved måden, man former sine læber på. Man kan endda skabe en hel ny person, hvis man keder sig. Den anden grund var, at jeg som ung var meget genert og havde dårlig hud. Makeup gav mig selvtilliden til at være den, jeg gerne ville være og til at vise min personlighed, selv om jeg inderst inde ikke var den mest udadvendte person. Det var lidt om mig. Nu handler det om jer, og jeg glæder mig til at give jer alle de tips og tricks, som jeg har samlet gennem årene.

Dernæst kommer farvevalget. Den bedste måde at finde den helt rigtige nuance på er at tone lidt ud på den nederste del af dit kindben. Så kan du med det samme se, om den matcher både ansigt og hals. Årstiderne forandrer din hudfarve. Når du er allerlysest om vinteren, så køb en foundation, der matcher på det tidspunkt, og køb så en, der er et par grader mørkere. Så kan du blande dem året rundt. Nogle gange mere lyst end mørkt og vice versa. Det er især en god ide at have to farver med, når du er på ferie og får lidt sol.

blød foundationbørste Kabuki børsten

Sådan gør du

Der er mange måder at lægge foundation på. Jeg har fundet en ny metode, nemlig en blød foundationbørste (ikke den typiske flade). Det er nemt og giver et super resultat. (Hvis du bruger mineralpudder, så hold dig til Kabuki børsten).

Trin for trin 1. Inden du lægger foundation, skal huden være ren og fugtet med dagcreme. Lad cremen trænge ind i huden, til du er sikker på, at der ikke er nogen fugtige områder. Det gør det nemlig svært at lægge en jævn foundation. 2. Hvis du bruger flydende foundation, så tryk en smule ud på håndryggen. Bruger du pudder, så ryst lidt op af beholderen. 3. Dyp børsten let i foundationen, og påfør først de områder, hvor du vil have mest dækning. Det vil typisk være næse, kinder og den nederste del af panden. 4. Start med at pensle nedad, brug dernæst cirkulære strøg for at ”blende” foundation ordentligt på huden. (Hvis du bruger mineralpudder, så gå lige på, og ”blend” og dup let med cirkulære bevægelser). 5. Tjek, at du når ind i alle områder omkring næsen og andre steder, der er svære at nå. Glem ikke kanterne ved hårlinje og under kæbe og hage. Her skal du pensle udad med den foundation, der er tilbage på penslen, så du får en jævn og naturlig fordeling. 6. Brug evt. lidt flydende foundation fortyndet med fugtighedscreme til din hals, hvis du føler, der er en stor forskel på farven mellem ansigt og hals. 7. Bruger du flydende foundation, så fordel til sidst et tyndt lag almindeligt pudder over hele ansigtet, så sidder makeuppen godt fast. Lad det tørre et par minutter, før du fortsætter med blush etc.

TIPS

Vidste du at et par dråber highlighter blandet med flydende foundation virkelig får huden til at lyse.

Perfekt læbemakeup

Hvis du vil have læbestift på, så blend lidt foundation ind over din læbekant. Det giver en perfekt læbelinje.


28 • BOOST • januar 2013

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT på dig

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

BOOST • januar 2013 • 29 SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

Cool colours til neglene

Superflotte negle med den nye Holographic Collection 12 fra FNUG. Futuristica, Blue, Psychedelic Silver og Fantastica, Green er high tech, trend, spontanitet og leg med shimmer og glimmer. Læg først et lag Aqua Fix Base Coat, der intensiverer den metalliske holografiske effekt. Læg så to lag lak. Afslut med Top Model Top Coat, der giver shine og forlænger holdbarheden. Pris pr. stk 125 kr. www.fnug.com

Masser af inspiration til et liv med sundhed, skønhed og velvære

Forår i din vintersmoothie

Pukka´s Clean Greens er et sandt mekka for alle os, der har brug for udrensning og opbygning, og hvor vi allerhelst vil gøre det gennem vores daglige kostvaner. Pukka Clean Greens indeholder en blanding af 12 grønne fødevarer, som spirulina, grønkålspirer, byg- og hvedegræs juice, bladgrøntsager, frø-spirer, tang, ferskvandsalger og urter. Og netop denne blanding kan ud over at tilføre kroppen en hel flok aminosyrer, enzymer, vitaminer og mineraler sørge for en sund og god udrensning – på den stille, men effektive måde. For de mange grønne ingredienser skaber en bedre syre-base balance, vitaliserer cellerne ved at tilføre masser af antioxidanter, retter op på blodets indhold af næringsstoffer og kan i det hele taget give din krop et skud af næringsstoffer, som kan hjælpe på både allergier og inflammationer. Du kan blande de vitale grønne ingredienser i din smoothie eller blot i et glas vand. Fås også som kapsler. Læs mere om produktet og de mange andre i serien af Pukkas meget fine økologiske produkter.

Skønne skygger Af Marianne Palm og Lilla Loft

Skift sodavanden ud

Med herligt velsmagende alternativer. Er du til cafeer, har du måske allerede mødt Naturfrisk. Små buttede flasker med sprudlende sodavand, fremstillet af kildevand fra Ørbæk kilde og tilsat ren økologisk inddampet frugtsaft og eventuelt sødet med rørsukker. Der er 13 forskellige at vælge imellem, og de smager faktisk bedre end almindelige sodavand! Det tror du ikke på, men prøv! Tag en slurk af deres Citrus, deres Cola Classic eller hvad med Ginger ale? Forfriskende – og du bliver afhængig på den sunde måde. Du kan læse mere om Ørbæk Drikkeklars 13 sukkerfri produkter på www.romernaturprodukt.dk

Vidste du?

la indeholder 25 En halv liter co knalder! er kk su me,

frem for sundheds (kilde: Center e) un m m ko e rd Va

De smukke øjenskygger er lavet af rene mineraler, som både giver en meget intens farve, og holder længe. Brug en enkelt farve, eller leg med et flerfarvet look. Powder Eyeshadow Mono er fra Anne Marie Börlind og har Eco Control certifikat. Pris 130 kr. www.borlind.com

Ny hud, nyt hår og nye negle ønskes

Du ønsker en fin glat hud med et sundt immunsystem uden bumser eller rynker. Du ønsker en smidig hud, der hverken er for tør eller for fedtet. Og du vil da gerne lige gøre den så stærk, at den også kan undgå at blive så påvirket af den forurening, vi omgiver os med. Du ønsker også et stærkt hår og sunde negle. Tag et kig på Evelle! Her er ingredienser, der tilfredsstiller alle behov. Med ekstrakter af agerpadderok, tomat, strandfyr og blåbær får du et vigtigt komplex af antioxidanter. Evelle indeholder tillige en letoptagelig selen, som er helt unik for hudens immunsystem samt en kombination af de vitaminer og mineraler, som man ved holder huden sund, nemlig Vitamin C, - E, - zink og biotin. Oven i hatten får du helt frisk Bio-Marin olie, som gør huden smidig og elastisk. Evelle er et produkt udviklet af danske Pharma Nord til kvinder og mænd i alle aldre. Flere oplysninger på www.pharmanord.com

En himmelsk duft - af hav Rav Deo Roll-on med antiperspirant effekt er det seneste skud i Naturfarms skønne rav-serie. Den er blid og mild mod huden, helt uden alkohol og aluminium hydroxychlorid, men beriget med ægte rav og et 100 % økologisk antibakterielt planteekstrakt. I stedet for vand er der brugt økologisk aloe vera, der virker plejende, og som sørger for, at huden hverken irriteres eller bliver tør. Ren fryd dagen lang. Pris 98 kr. www.redgel.dk

Makeup og bambus!

Spændende makeupserie fra det helt nye franske mærke, ZAO. Prøv fx Blush compact 321 brown orange, en intens rouge, der former ansigtet og giver glød til kinderne. Husk at ryste børsten inden brug, da farven ellers kan blive for dyb. Det kønne bambusetui beskytter både naturen og produkt. Certificeret af bl.a. Ecocert. Pris 228,50 kr. Fra All Natural. www.helsam.dk

Rosenkys til læberne

Lækre nye farver til læberne med navne som Rose Kiss, Sunset Orange og Deep Red. Den nye læbestiftserie fra Lavera tilbyder 10 spændende nuancer fra frække og provokerende toner til de mørke og mystiske. 
Plejende, økologiske ekstrakter fra bl.a roser, limeblomster og katost beskytter og holder læberne bløde og lige til at kysse på. Pris 139 kr. www.lavera.dk


30 • BOOST • januar 2013

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

SPOT PÅ DIG

Plej vinterhåret med Juhldals shampoo

Spinat, kokos og palmelilje skaber ny fugt og glans. Nogle gange kan håret være så tørt, at det næsten knaser. Plej det med en god shampoo, fx Juhldal Shampoo No 1, der er specielt udviklet til tørt hår og hovedbund. 200 ml 
89,50
kr.
 Nyhed: Rejsestørrelser i 100 ml fra 59,50 kr. www.juhldal.dk

Olivenolie, hvis det vel at mærke er den helt jomfruelige, indeholder rigtig meget af stoffet squalane, og 10 % af vores underhud er fyldt med stoffet - hvis vi altså har en sund hud. Forskning tyder på, at det skal være den økologiske ekstra jomfruolivenolie, for at man sikrer et indhold på 0,7 % squalane. Forskellige målinger har vist, at indholdet af det aktive stof falder umiddelbart før et udbrud af eksem eller psoriasis, så brug den rene olivenolie året rundt, da man ikke på forhånd kan regne ud, hvornår huden har mest brug for de fugtbindende stoffer. Der er dog for os alle en særlig grund til at bruge den lige nu og her. Den knastørre vinterluft giver knastør hud, hvilket både belaster hudens immunforsvar og evne til at skabe et naturligt værn mod forurening. I Danmark finder du et særligt højt indhold af squalene i Juhldal PSO specialcreme nr. 14.

Tilmeld dig konkurrencen på s. 67, og vind en Juhldal cykel til en værdi af 3400,-!

SPOT PÅ DIG

Skrub liv og glød i huden med Lavendel Bodyscrub fra Sæbeværkstedet. Økologisk fair trade rørsukker fjerner blidt, men effektivt døde hudceller og stimulerer blodcirkulationen. Mandelolie binder fugten og nærer huden, der bliver blød og glat. Og så er der duften… Den beroligende og dejlige duft af æterisk olie fra lavendel, der får sanserne til at vibrere og tankerne til at flyve sydpå. 250 g 110 kr. www.saebevaerkstedet.dk

OBS Bag E-nummer 300 finder du noget så harmløst som ascorbinsyre, med andre ord C-vitamin. Ascorbinsyren er tilsat en lang række kosmetik og fødevarer, fordi den anti-oxidante effekt hindrer harskning.

Fugtfest til børn og voksne

Giv kroppen et godt scrub, og smør dig derefter ind i den lækre Avivir Aloe Vera Creme til tør hud. Den indeholder 80 % ren økologisk activ aloe, som er bladgel, der plejer, beskytter, blødgør og gennemfugter samt styrker hudens forsvar. Plejende olier gør huden smidig og opretholder den naturlige fugtbalance. Cremen virker genopbyggende og reparerer huden, der bliver sund, glat og blød. Cremen absorberes hurtigt, så man kan tage tøj på lige efter brug. 500 ml 220 kr. 150 ml 110 kr. www.aloevera.dk

Hudpleje til eksem og psoriasis og til den vintertørre hud

SPOT PÅ DIG

Skrub dig til Provence

Herpes udbrud ØV

Det er velkendt, at de små irriterende herpessår på læber og kønslæber tit dukker op, når det er mest ubelejligt og meget ofte i forbindelse med eller lige efter en stressperiode. Du må styrke dit immunforsvar generelt, få kigget på din stress og så altid have to små hjælpere med dig. Når du mærker det allerførste prik, så smør med det samme med Melissa citronmelisse creme, og brug læbepomaden af samme navn flittigt. For den velduftende plante indeholder virushæmmende stoffer, som kan få virus til at stikke af igen. Virus kan i øvrigt fremmes af chokolade, nødder og gelatine pga. det høje indhold af aminosyren arginin. Til gengæld kan du hæmme med en anden aminosyre, lysin, som kan nedsætte risikoen for anfald. Lysin findes især i mælk, sojabønner og kød.

BOOST • januar 2013 • 31

Et studie viser, at citronmelisse i den rette mængde kan hele et forkølelsessår på den halve tid.

Vitaminbombe til tør hud

All Over Balm
fra ORGANIC M.A.K.E både fugter, plejer og beskytter. Brug den i ansigtet, på læberne, i hårspidser, til negle-bånd, hænder, albuer, fødder og til styling af bryn. Olier fra Fucus- og Laminaria-tang nærer huden. Arnicaolie beroliger og heler, arganoliens vitaminer og essentielle aminosyrer sørger for spændstig hud, honning nærer og blødgør, mens sheasmør og bivoks beskytter og styrker hudens egen modstandskraft. Er huden meget tør, så prøv All Over Balm sammen med ansigtscreme morgen og aften. Eller som natpleje i et tyndt lag. 50 ml 249 kr. www.organicmake.com

Fugt din hud med fedtsyrer!

Det lyder måske helt hen i vejret, men det er rent faktisk nødvendigt med de rette fedtsyrer, for at huden hverken bliver for tør eller for fedtet. De rette fedtsyrer, der også skaber en elastisk hud med et godt immunsystem, finder du bl.a. i lægehjulkrone, der findes i Epa-Gla+. Tag en kur et par måneder eller tre. Har du meget tør hud med fx eksem, så fortsæt året rundt med at tilføre huden disse rene og nødvendige fedtsyrer.

Blid peeling og pleje

En blid exfoliering gør huden klar til at modtage den efterfølgende fugtcreme. Ansigtsmasken Purifying Mint Mask fra Essential Care både exfolierer, plejer og renser i dybden ved hjælp af grønt ler, havtang, hindbær, padderokke, sukkerrør og mere end 60 mineraler, vitaminer, aminosyrer og alpha hydroxy syrer. Forhindrer tilstopning af porerne og stimulerer mikrocirkulationen, så huden igen vibrerer af liv. Bland det fine pudder med vand, lad masken virke nogle minutter, og nyd det. 
50 g 285 kr. www.wienerwaltz.dk

Svømmehallens svamp

Svamp fra svømmehallen, eller fordi du ikke lige får tørret fødderne grundigt efter bad? Garcin spray i en lille og diskret flaske er med sit indhold af allicin særlig effektiv.


32 • BOOST • januar 2013

Gitas hårde liv blev til en blød landing:

Af Bjørn Falck Madsen Videnskabsjournalist

Som barn voksede hun op med vold og alkohol omkring sig. Som ung forsøgte hun at tage sit eget liv. Som voksen blev hun narret ind i prostitution. Gita Gavare, en både smuk og begavet kvinde, der er født i Letland og endt i Danmark, har prøvet alt det, der giver os andre gåsehud, og måske lige derfor har hun i dag valgt at leve af at give usikre kvinder deres selvværd tilbage. BOOST har talt med Gita om hendes tankevækkende tilværelse, der trods barske vilkår endte lykkeligt.

Hvis Gita skulle bære alle de forfærdelige oplevelser, hun har haft i sin tilværelse, i en rygsæk, ville vægten af den tvinge hende i knæ. Hun har ikke glemt alt det, der er sket - langt fra - men hun har valgt at krænge rygsækken af, stille den hen i hjørnet og kun tage de ting fra den, hun hen ad vejen føler behov for at finde frem og bruge konstruktivt. 41-årige Gita Gavare, som oprindeligt er født i Letland, har en gang for alle gjort op med sin fortid og har vendt alt det negative til sin egen og andres fordel. I dag er hun, hvad hun selv betegner som en underfundig blanding af diva, coach og ”edutainer”, hvor sidstnævnte er en person, der lærer fra sig og underholder på een og samme tid. ”Jeg fortæller min historie for at vise og måske endda inspirere til, hvordan ens egen livshistorie kan skrives om – uanset hvad den indeholder,” beretter den kønne, lyshårede pige, hvis øjne trods et liv med barske oplevelser er blide og venlige.

Din skønhed kommer indefra I en video på sin webside kan man se Gita fortælle, at selvom hun er fraskilt mor til tre, og hendes liv bestemt ikke har været en dans på roser, bliver hun skudt til at være 10 år yngre, end hun i virkeligheden er. Normalt slider hårde tider på ens udseende, men Gita bruger faktisk sin egen fortid som løftestang for et af hendes favorit-budskaber, nemlig at skønhed kommer indefra. Som helt ung tvivlede Gita stærkt på sig selv, hun var ulykkelig, og hun har tilmed været tæt på at tage livet af sig selv, men hun har kæmpet sig op til overfladen, og i dag har hun opbygget en selvtillid, der er stærkere end hærdet stål. Netop troen på sig selv og især et positivt sind er vigtige for udseendet, fastholder

Gita. ”Vores ansigt er et spejlbillede af vores inderste tanker. Hvis du vil være smuk udvendig, skal du kun tænke positive tanker om dig selv,” forklarer Gita og understreger, at et højt selvværd er en af nøglefaktorerne for skønhed.

Alkohol og tæv I det hele taget har Gita valgt at lade skønhed gennemsyre hele sin tilværelse for netop at tage afstand fra den mørke tid, hun gennemlevede under sin opvækst. Hun er født den 26. september 1971 i Letland under det kommunistiske styre og voksede op med sine øvrige søskende under virkelig barske kår. ”Min far var en voldelig alkoholiker og sparkede af og til løs på min højgravide mor,” fortæller Gita. Både hun og hendes søskende er opdraget til at være pæne piger og kun tale, hvis de blev spurgt. Det var kæft, trit og retning, der gjaldt, og dagene bød på endeløse baner af opslidende arbejde. Gita har luget ukrudt i kilometervis, ryddet bjerge af svinemøg og båret tonsvis af kartofler. Hendes tøj var beskidt, gammeldags og lappet, og Gita blev mobbet og udstødt.

Troede på sig selv Det tærede selvklart på hendes selvtillid at føle sig som outsider. På et tidspunkt besluttede hun sig da også for at forlade landbruget og tage en uddannelse som beklædningsdesigner og skrædder, krydret med militærundervisning på ægte russisk manér. ”Jeg kan samle en Kalashnikov, løbe med gasmaske på og marchere ligeså perfekt som soldaterne ved Kreml i Moskva,” siger Gita velvidende, at det er det sidste, folk i dag ville forestille sig om hende. Når man ser hende nu, iklædt

stilfuldt og lækkert tøj og med forskellige trendy frisurer, er det umuligt at se for sig, hvordan hun har har levet under så kummerlige kår, at hun til tider kun har haft koldt vand at vaske sig i, og at hun blev pisket igennem daglige rutiner, de færreste kvinder i dag ville kunne overleve i bare en uge. Omvendt er det denne barskhed – som Gita iøvrigt på den tid svor til og opfattede som den eneste vej frem – der har åbnet en dør til et helt andet syn på tilværelsen.

Prostitution og falleret ægteskab De barske tider sluttede ikke med soldatertræningen og de kolde brusebade. I en alder af 21 blev Gita af sin daværende kæreste lovet et job på en eksklusiv café i Tyskland. De søgte serveringspersonale, havde han sagt, men det viste sig at være en lidt anden form for servering, og Gita forstod hurtigt, at hun var blevet solgt til prostitution. Efter to og en halv måneders ydmygelser, ussel behandling og kun en eneste mental flugtvej – nemlig lodret ned i champagneflasken – udløb Gitas visum, og hun kunne komme tilbage til Letland. Det var her, hun mødte, hvad der skulle vise sig at blive hendes kommende ægtefælle. Han var dansk forretningsmand og var både charmerende og beleven, og Gita faldt pladask for ham. I 1996 flyttede hun til Danmark med ham og fik et liv med materiel velstand og alt det, en kvinde umiddelbart kunne drømme om. Men trods BMW, pragtvilla og masser af penge, følte hun sig ikke lykkelig, men snarere som en fange i sit eget slot. ”Jeg var ydmyg og gjorde mig selv til en dørmåtte. Jeg tænkte kun på at gøre andre glade. Den eneste, der ikke var glad, var dog mig selv,” erindrer hun.

Sæbeboblen brast Tingene udviklede sig i den forkerte retning, og det endte med, at Gita og hendes mand gik hver deres vej. Det var med en underlig følelse indeni, fortæller hun. ”Jeg burde være trist, men følte samtidig, at jeg var sluppet ud af et bur og nød min nye frihed. Det var som at være barn i en bolsche-butik, for lige pludselig kunne jeg gøre alt, hvad jeg ikke havde kunnet gøre tidligere, både for mig selv og for mine børn.” De sidste fem år har Gita været igennem en enorm forvandling. Hun har taget utallige kurser i lederskab, studeret bøger om psykologi, spiritualitet, personlig udvikling og mange andre emner. Hun har fundet vejen til at være lykkelig, glad og fri. ”Nu er min mission at inspirere og lære andre kvinder at blomstre og udfolde deres unikke skønhed og feminitet og skabe det liv, de selv ønsker. Skønhed er min passion – både den indre og den ydre skønhed. Alle er unikke, det gælder om at elske sig selv, at elske andre, elske livet. Jo mere vi elsker, desto bedre bliver verden,” understreger Gita.

BOOST • januar 2013 • 33

- Nu vil jeg lære andre at tro på sig selv

Gitas skønhedstips Alt for mange kvinder tror, at skønhed handler om den rigtige creme og ansigtsbehandlingerne. De fleste råd fokuserer på at skabe skønhed udefra. Jeg har lært, at det hele handler om det indre. Alt andet kommer i anden række. Det er den udstråling, som kommer inde fra dig, der gør dig virkelig uimodståelig. Det er der, din ægte skønhed ligger – og den, alle lægger mærke til og som gør dig yderst tiltrækkende. Hvordan du føler dig indeni, afspejles nemlig i dine øjne, i dit sprog og dit ordvalg, i din kropsholdning – i hele din måde at være på, og hvordan du opfatter dit liv. 1. Tænk positivt. Først og fremmest om dig selv. Fokuser på det, du har og alt det, du kan fejre og være taknemmelig for. Stop med at sammenligne dig med andre kvinder - det er meningløst. Du er smuk og vidunderlig, som du er. Jo mere du selv tror på det, desto mere vil du stråle. 2. Stop med at kritisere din krop. Hvis du ikke kan sige noget godt om dig selv, så lad være med at sige noget. En negativ tanke er som en giftpille.

3. Bevæg din krop hver dag. Du behøver ikke at tvinge dig i motionscenter eller være fanatisk. Gå en tur eller dans i stuen til skøn musik. Tag tøj på, der føles lækkert. Lav noget, der gør dig glad hver eneste dag. Jo mere du nyder livet, desto mere stråler du. Dekorer dit hjem, køb blomster og frugter til dig selv, brug læbestift. Føl dig lækker. Smil til dig selv og alle på din vej det føles fantastisk. 4. Mærk dine følelser. Hold op med at skubbe dem bort eller dulme dem på forskellig vis. At mærke dem og tillade dem at være i dig er en af de vigtigste brikker til at sætte dig selv fri. 5. Elsk dig selv - på godt og ondt. Lær at være glad i din krop, og tag ikke tingene for alvorligt. Hvil i din kvindelighed: optimisme, tolerance og autencitet. Det smitter og løfter omgivelserne. Jo mere glad du er, desto mere stråler du - og det er det bedste anti-aging middel.

Gita Gavare


34 • BOOST • januar 2013

Økologiske ildsjæle

Af Lilla Loft

Den ægte vare. Økologi og plejeprodukter er, hvad indehaverne af Naturfarm, Jette og Carsten Nielsen, har beskæftiget sig med hele deres arbejdsliv. Og de går ikke på kompromis. Hvert produkt bliver gennemtestet og tjekket igen og igen, før det rammer butikkerne. For 40 år siden var der ikke mange, der snakkede økologi i plejeprodukter. Men siger navnet Allison dig noget? Det firma blev startet omkring 1970 af Jette og Carsten Nielsen, der i dag er indehavere af Naturfarm. De kastede sig med stor ildhu ud i deres drøm og introducerede de første, naturligt baserede og økologiske plejeprodukter i Danmark. Det var så stor en succes, at de efter nogle år solgte det. - Det blev for omfattende, siger Jette. Vi har det bedre med at kunne være med i hvert eneste led af en produktion. Og det er Jette og Carsten i dag. For nok var de færdige med Allison, men absolut ikke med økologi, plejeprodukter og produktion. Så efter nogle års tænkepause åbnede de Naturfarm, som har til huse i Esbjerg. Med en lille, men spændende produktion, som der i den grad er arbejdet med og kælet for. I dag sælges deres produkter over hele Danmark, men også i udlandet. Faktisk ryger størstedelen af produktionen ud over landets grænser.

Rav og caviar Carsten Nielsen er manden bag udviklingen af produkter. Han finder frem til de ypperste råvarer, han blander selv og er også med i aftapnings- og emballeringsfasen, der foregår ved håndkraft. - Hvert produkt indeholder mellem 30 og 40 forskellige råvarer, der alle skal være mindst 90 % økologiske og naturlige, siger Carsten Nielsen. - Det er et langt, men fascinerende forløb

Generne lyver ikke! BOOST • januar 2013

• 35

Der er godt nyt til alle, som hvert år kæmper med deres vægt, og bruger oceaner af penge på fejlslagne slankekure. Det kan bl.a. 28-årige Sabrina Scharling fra Fyn, som allerede har fået sine gener analyseret, bekræfte. Hun har tabt 11,5 kg på 12 uger, ved at følge anvisningerne.

Via en spytprøve analyserer vi den del af dit DNA, der bestemmer din evne til at omsætte fedt, protein og kulhydrater.

at skabe et produkt. Den nye Rav-serie har taget cirka tre år at udvikle, men den er, ligesom vores Caviar-serie, blevet fantastisk modtaget. Rav-serien sælges, som de andre produkter, i Naturfarms netbutik og i helsekostbutikker, men også så specielle steder som Nationalmuseet, vikingemuseer og strandhoteller. - Det er ravet, der gør det, siger Jette. – Det passer jo godt med det millioner af år gamle rav, der har ligget i havet og skvulpet for til sidst at blive skyllet op på strandene. Hvor noget af det altså er endt som ekstrakt i cremer, ansigts- og bodyscrubs og showergels. Men der er hele tiden nye produkter på vej. Alt bliver testet og afprøvet igen og igen, inden de bliver sat i produktion. Blandt andet til det formål har Jette og Carsten Nielsen indrettet et fabriksudsalg, hvor de prøvesælger nyhederne for at få respons. Ud over rav- og caviarserien står Naturfarm bag RedGel og Olinol, som er specialprodukter, og diverse hårprodukter. Og så har de udviklet en økologisk shampoo til dyr. Det er fordi, vi selv har dyr. De skal da heller ikke påtvinges alle mulige trælse tilsætningsstoffer, siger Jette.

Købes hos behandlere, helsekostbutikker og udvalgte Matas butikker. Se listen på dietandgenes.com

Jette Nielsen, indehaver af Naturfarm www.redgel.dk


36 • BOOST • januar 2013

eventyr

ET MIKROGRØNT Af Malone Diee Jensen

For nogle få år siden var Jakob Gjerulff, selvlært entreprenør og iværksætter bag det nye superfood `Mikrogrønt´, på vej lige lukt ned ad den snehvide cokebane i en hovedløs fart. Men så fik han en øjenåbner af den seje af slagsen og ændrede radikalt sin kurs for at dyrke små sunde ernæringsbomber i vand.

Højt at flyve Flere år med et tårnhøjt forbrug af stoffer, ikke mindst i den heftige musikbranche, lod sig ikke længere skjule bag en jeghar-totalt-styr-på-det facade, så Jakobs forældre satte handling bag tanker og bekymring og tog vejen fra Århus til København. ”Min far kørte mig ind til Istedgade. Der stillede han mig ved siden af fire afdankede alkoholikere, trådte tre skridt tilbage og stod så bare og så på os i sådan en 30 sekunder. Så sagde han, ”dér synes jeg, du passer meget godt ind”. Og så gik han. Jakob blev stående en halv times tid i Istedgade, mens sandheden langsomt gik op for ham. ”Den var hård. Dér kunne jeg godt mærke, at der skete et eller andet – at jeg ikke havde lyst til at blive associeret med nogen, som jeg gennem hele mit liv havde set lidt ned på og syntes var nogle lidt svage mennesker. Så dér gik det bare op for mig, at jeg selv var svag og helt fortabt – jeg var ikke andet end det – 100 %”.

Hjem til Århus ”Man bliver fandme træt af at lyve for sig selv. Coke er et psykisk potent stof - en total make-over! Du bliver til alt det, du ikke er, uden at du føler, at du ændrer dig. Du føler, at NU er du god nok. Men jeg vidste godt, at jeg løj for mig selv, det er der ikke mange, der indser, når de er på den bane. Jakob er cool, calm and collected. Han er en klartseende, beslutsom, filosofisk ung mand, der ikke er bange for at se sig selv i spejlet her få år efter at have kravlet

gennem en heftig afvænningsperiode hjemme i Århus. ”Jeg havde en hård barndom, uden at det egentlig var nogens skyld. Jeg blev klassens tykke dreng og moppet gennem en lang årrække. Der var bare mange udfordringer, jeg ikke kunne håndtere, så jeg udviklede mig til noget af en rod, men var enormt god til at skjule det – så mine forældre så det ikke. Al den modstand, jeg mødte, blev bare brændstof på bålet. Jeg var meget udadgående, da jeg var på stoffer, men sådan har jeg det ikke mere. I dag er jeg sådan lidt anarkistisk og narcissistisk – jeg kan godt lide, at der er regler, de gælder bare ikke sådan rigtigt for mig”, siger Jakob med et skævt smil. Den filosofiske mikrogartner har masser af holdninger til livet og os mennesker og er ikke bleg for at åbenbare et sandt hav af filosofiske dogmer omkring sine grønne projekter. Så det undrer ikke, at klassens tykke dreng uden en masse flotte eksamensbeviser i dag er fast tilknyttet som gæste- og kompetencelærer på LIFE, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet under Københavns Universitet.

Væksthus på 1. sal Jakob eller Jakes, som han kaldes, er musiker, komponist og kunstner – og det kan han helt ud til de grønne fingerspidser. ” Det er sjovt at lave musik, og jeg havde et fedt job på et produktionsselskab i nogle år, mens jeg syslede med planterne derhjemme. Jeg har altid været fascineret af at dyrke uden brug af jord, siden jeg som barn så en udsendelse, hvor Nasa

forsøgte sig med at dyrke grønt ude i rummet. Jeg endte med at sove i stuen, fordi mit soveværelse var blevet omdannet til et hydroponisk væksthus”. Hydroponic, aquaponic og aeroponic er alle sammen systemer, hvor man dyrker planter i lukkede vandsystemer uden brug af jord. Og det kan køres helt per automatik, men det kræver ret stor indsigt i at styre vand og teknik rigtigt, så det er ikke noget under, at Jakob en dag fandt mere vand på gulvet i lejligheden end hos planterne.

Container på Krøyers plads ”Jeg kunne bare mærke, at nu følte jeg trang til at flytte det her til det næste niveau, så jeg sagde mit job op og brugte det næste år på at tegne og brainstorme. Simpelthen fordi jeg var nødt til det, og der er ingen i Europa, der gør det her. For mig at se, var det både en tanke om at sammenkæde vitamindelen og næringsværdien med noget, der var lækkert, nyt og inspirerende ja, og så booste gejsten for det grønne. Så jeg besluttede at leje en container og opstille den som et rent privat forskningsprojekt lige ved siden af Nordic Food Lab, der bl.a., støttet af offentlige midler, eksperimenterer og udvikler opskrifter baseret på nye råvarer og teknikker”. I containeren opstillede Jakob et hydroponicsystem, hvor han dyrkede de første spireplanter, uden at have en eneste kunde, indtil han gennem en ven blev sendt lige i armene på Mette Helbæk, indehaver af virksomheden Din Baghave,

BOOST • januar 2013 • 37


38 • BOOST • januar 2013 der i København er blevet en berømt og anerkendt leverandør direkte til din dør af primært lokalt dyrkede luksusgrøntsager fra de bedste avlere. Og Mette besøgte Jakes i den 12 m2 store container og lagde den første af mange bestillinger. ”Spirerne er et meget spændende produkt med deres høje indhold af vitaminer og mineraler – og så smager de bare så godt”, siger Mette, der er lykkelig for at kunne bestille hos Jakes, når der ikke er så meget at hente op af jorden i den koldeste periode.

VIDEN

BOOST • januar 2013 • 39

– indsamlet gennem generationer og klargjort til dig

KbhGrønt.dk 2012 bød på helt nye muligheder, da Jakob erhvervede sig et lokale på 365 m2. Her er der plads til at levere et væld af spireplanter af nær sagt enhver type, og hver eneste m2 er udnyttet. Kunderne kan vælge mellem enormt mange forskellige spiretyper, og fra bestilling til levering går der kun mellem 4-10 dage – hele året rundt. ”Der er næsten uendelige muligheder at vælge imellem, lige nu arbejder jeg på at sammensætte et multivitaminmix også som fitnessgrønt, for det er svært for mange at få spist grøntsager nok, og flere af de japanske sorter er ligeledes sprængfyldt med proteiner. Og smagen af de fine kimplanter tiltaler også børnene, der ellers kan være svære at få til at spise grønt.

Det skal bære hele vejen igennem ”Det skal leveres lokalt, og der bliver kun dyrket det, der bliver bestilt. Det er virkeligt ressourcebesparende, også at der ikke skal holdes et lager. På sigt vil jeg udvikle systemer, der kan opsættes lokalt rundt i landet, for at varerne hele tiden bliver leveret friske og lokalt, og der kan spares en masse transport”, siger Jakob, der meget gerne arbejder om natten, hvor strømmen også er billigst. Den energi, der bliver brugt pr. kvadratmeter i denne type væksthus, er meget lavere end et traditionelt et af slagsen. Tæt på 90% af de dele, der indgår i produktionen, genanvendes, da det er så rent. Selv arbejdstiden bliver der skævet til i forbindelse med dyrknings- og udviklingsmetoderne, for det er da også vigtigt for Jakob ikke at arbejde mere end højst nødvendigt.

Artiskokekstrakt Artiskok er en tidselagtig urt med blålilla kurve, der oprindeligt stammer fra Middelhavsområdet. Artiskok har været dyrket siden romertiden for sine spiselige blomsterknopper.

Boldoblade Boldo er et træ, der kan blive op til seks meter. Det vokser i Chile på solrige og tørre skråninger. Bladene fra Boldotræet indeholder rige mængder af æteriske olier.

Frangulabark Frangula (tørstetræ) er en busk eller lille træ, der vokser i størstedelen af Europa og i Middelhavsområdet, gerne i fugtige kratskove. Det er barken, der bruges i Mavens Ven nr. 2.

Rabarberrod Rabarberrod er en tørret jordstængel af forskellige Rheum-arter hjemmehørende i Tibet og det vestlige Kina. I Danmark er rabarber en yndet spise som grød, kompot og i desserter.

Loppefrøskaller Loppefrøskaller er rene kostfibre. Loppefrøskaller kommer fra planten Plantago ovata og indgår i urtepræparater. Loppefrøskaller ligner til forveksling havre og hvede.

Sennesbælge Sennes (Cassia angustifolia) er en lille busk, der kan blive op til en meter i højden. Busken har delte blade med gule blomster, der bliver til ca. syv cm lange bælge.

Mavens Ven nr. 2 Mavens Ven nr. 2 indeholder en række urter til lettere mave- og fordøjelsesbesvær. Mavens Ven nr. 2 er sammensat af de seks urter artiskokekstrakt, boldoblade, loppefrøskaller, rabarberrod, frangulabark og sennesbælge.

Det naturlige, moderne menneske Et moderne liv fuld af aktiviteter giver sjældent tid til at opsøge naturen for at plukke urter og planter. Ofte ved vi som moderne mennesker ikke, hvilke urter og planter vi kan og må plukke. Derfor har vi gjort det nemt for dig. Hos Natur-Drogeriet samler vi gammel viden og nye opdagelser om naturen i enestående blandinger. Mærk naturen gennem produkter fra Natur-Drogeriet! Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler; helsekostforretninger, Matas og apoteker.

Natur-Drogeriet A/S, Tlf., 86 92 33 33, www.natur-drogeriet.dk


40 • BOOST • januar 2013

Skønheden

kommer indefra

Af Bjørn Falck Madsen Videnskabsjournalist

Selvfølgelig skal huden plejes udefra, men der, hvor det virkelig rykker, er, når du fodrer din hud med de rette vitaminer og mineraler. De er nemlig med til at danne masser af nye hudceller, der igen sørger for en stærk og elastisk hud. Her spiller bl.a. C-vitamin en stor rolle.

Det er ikke en skrøne, at skønhed kommer indefra. Det er nemlig under hudens overflade, at de nye hudceller dannes. Din hud efterlader tydelige ”fingeraftryk”, som afslører, hvad der foregår på den indvendige side – altså om du får de rette næringsstoffer, og om du er sund og rask og så videre. Mange tror fejlagtigt, at hudpleje foregår udvendigt, men det er på den indvendige side, du virkelig kan gøre en forskel.

Rynker eller stram glat hud..... Vi ved alle, hvad vi helst ville vælge, hvis vi kunne, og selvom hudens udseende i høj grad er styret af vores alder og vores gener, kan vi rent faktisk gøre meget selv for at bevare en smidig og smuk hud det meste af livet. Din skønhed kommer indefra – bogstaveligt talt – for det er på hudens bagside, de nye hudceller dannes. Cellerne skabes i underhuden (dermis), som er det hudlag, der ligger lige under yderhuden (epidermis). I det yderste hudlag skubbes hudcellerne systematisk udad og forvandles fra levende til døde hudceller. Derfor er det vigtigt, at du påvirker hudcellerne, når de produceres, og det gør du ganske enkelt ved at tilføre kroppen de vitaminer og mineraler, som især har betydning for hudens styrke og elasticititet samt evne til at regenerere sig selv. C-vitamin gør huden stærk og elastisk. Underhudens bindevæv består af collagene og elastine fibre samt blodkar. De collagene fibre er hudens ”skelet”, som gør huden stærk, hvorimod de elastine fibre sørger for, at huden er elastisk og kan bevare sin form. Kroppen bruger store mængder C-vitamin, når den laver collagen. Derfor er det vigtigt, at du får

rigeligt med C-vitamin igennem kosten, eventuelt suppleret med et tilskud. Ud over sin enorme betydning for collagendannelsen er C-vitamin med til at beskytte mod skadelige frie radikaler, der har en celle-ødelæggende effekt. Visse ting er med til at fremme dannelsen af frie radikaler, blandt andet solbadning, stråling, hård vind og vejr samt kontakt med kemikalier. Gode kilder til C-vitamin er blandt andet citrusfrugt, hyben, rød peberfrugt og solbær. Ryger du? Så bør du tage ekstra C-vitamin. Kroppen anvender C-vitamin til at beskytte sig selv mod tobaksrøgen, og det betyder, at der er mindre C-vitamin til rådighed til huden. Rygere har ofte flere rynker af samme grund.

Zink holder huden ren

Mineralet zink er uhyre vigtigt for sund og flot hud. Hvis du er plaget af uren hud (acne), er det særligt vigtigt for dig at få nok zink. I virkeligheden kan acne være et symptom på zink-mangel. Zink virker ved at regulere hudens naturlige olieproduktion og kan ligeledes hjælpe med at begrænse nogle af de hormoner, som er kendt for at fremme acne. Zink fremmer endvidere sårheling og er afgørende for hudens evne til at reparere sig selv. Gode kilder til zink: østers, græskarkerner, ingefær, havre, æg m.v.

Så meget skal du have Så meget skal du have

C-vitamin er vandopløseligt og udskilles derfor let, hvilket betyder, at du hele tiden skal fylde depoterne op. Du skal mindst indtage 5001000 mg C-vitamin dagligt, hvis du vil have optimalt udbytte af vitaminet. I modsætning til mange andre vitaminer og mineraler optages C-vitamin lige godt, uanset om det er syntetisk eller naturligt. Dog skal du være opmærksom på, at det kan være en god ide at fordele dagsdosis på flere måltider.

Zink skal ikke overdoseres, men du kan med fordel indtage 15-30 mg dagligt som tilskud til den mængde zink, du ellers får fra kosten.

BOOST • januar 2013 • 41


42 • BOOST • januar 2013

Kickstart 2013

og lad det blive dit sunde år!

Af Marianne Palm

Tag en beslutning lige nu, og lad det nye år være netop det år, hvor du fokuserer på din sundhed. Det kan du gøre med sunde madvaner, med de helt rette kosttilskud, og hvad med at skifte nogle af dine kemikalie befængte madvarer ud med sunde alternativer? Det behøver bestemt ikke at være kedeligt eller smage af kold pap.

Skal du samtidig af med nogle overflødige kilo, så suppler med to forskellige produkter. KONJAK er af EU godkendt til at hjælpe mod overspisning. Et par kapsler en halv time før måltidet, og du bliver lettere mæt til måltidet. Chili Burn har med sit indhold af chili en mærkbar effekt ude i cellerne. Stofskiftet øges, og du taber dig lettere end ellers. Du skal selvfølgelig stadig spise sundt, og få endelig energi til motionen med de adaptogene urter, som er nævnt ovenfor. Hvis du i forvejen er et energibundt, kan du måske nøjes med den grønne te, som Chili Burn også indeholder.

Kort og godt:

Rens ud med BioDrain Spis mindre med KONJAK Sæt fut i stofskiftet i cellerne med Chili Burn Sæt fut i resten af kroppen med de adaptogene urter.

Læs også om Green Cleans fra Pukka på side 28 – lige til at hælde i din smoothie.

Den sunde rod

Ingefær kan en masse ting på en gang, og nu er de velsmagende og stærke dråber samlet i en lille flaske, du kan have med dig overalt. Prøv en kur, fordi du måske har problemer med lidt af hvert fra top til tå! • Hjælper dine luftveje ved bihulebetændelse, løbende næse, hoste eller irritation i halsen. • Hjælper mod kvalme eller andet fordøjelsesbesvær med oppustethed og fx skiftevis træg tarm og løs mave. • Fremmer leverens funktioner, så du bedre kan nedbryde din mad. Køresyge, luftsyge eller søsyge. • Fremmer et sundt kredsløb, og er særligt virksomt, hvis du skal have blodet til at rulle hurtigere eller altid har kolde hænder og fødder. Ingwer Trophen er navnet på de effektive dråber. Bare 15 dråber to gange daglig er nok. 
Flere oplysninger på tlf. 45 87 60 04

Få energi til motionen med adaptogene urter og rødder

Udrensning, detox, nytårskur Kært barn har mange navne, og hvorfor ikke springe ind i det nye år med udrensning og lidt hjælp til stofskiftet? Eller blive bedre til at spise mindre på den sunde måde? Tre produkter er kendte for deres virkning: Biodrain med sine ti urter sørger for, at lever, tarme, nyrer, luftveje og hud virker optimalt. Drik rigeligt med vand til og mærk, hvordan toxiner og affaldsstoffer forlader kroppen på den rolige måde. Tag en kur på tre måneder.

BOOST • januar 2013 • 43

Kinesiske sportsfolk har med deres brug af ginseng roden ofte overvundet træthed og manglende energi til lige at give den en ekstra skalle på vej mod sejrsskamlen. I dag findes der rigtig mange adaptogene urter og rødder, som alle har det tilfælles, at de hæver kroppens stresstærskel. Arctic Root, Enaxin eller OmniVital indeholder særligt veldokumenterede droger, hvor du lettere kan komme i gang igen efter sygdom eller simpelthen overvinde den dovenskab, der har det med at snige sig ind over vintersind og krop.

Find støtteterapi til dine nytårsfortsætter

Sådan bevarer du din muskelmasse

Regelmæssig motion og et dagligt tilskud af stoffet CLA er en glimrende måde at vedligeholde og tilmed stimulere din muskelmasse på. Muskelmasse føles fast, ser godt ud – hvis det ikke ligefrem overdrives – og er i det hele taget utroligt vigtigt for helbredet, da det sikrer en sund forbrænding. Derfor skal du gøre, hvad du kan for at holde din muskelmasse ved lige hele livet. Den bedste måde er naturligvis at bruge kroppen aktivt og motionere regelmæssigt, men ny forskning har faktisk vist, at stoffet CLA (en naturlig fedtsyre i kød og mejeriprodukter) kan være med til at holde musklerne ved lige. Amerikanske forskere fra University of Texas Health Science Center i San Antonio gav CLA-tilskud til mus i cirka et halvt år. De observerede, at det aldersbetingede tab af muskelmasse var langt mindre end normalt hos de mus, der havde fået tilskud af CLA. Der var ligeledes en betydeligt højere energiomsætning i muskelcellerne hos de CLA-behandlede mus, ligesom tilskuddet også stimulerede antioxidant-enzymer i muskelmassen, som beskytter cellerne. Forsøg udført på mennesker har også vist, at CLA stimulerer muskelmassen. Det blev blandt andet vist i et skandinavisk forsøg, hvor overvægtige mennesker foruden et tab af kropsfedt på 8-9 % opnåede en forøgelse i deres muskelmasse på et par procent. CLA findes naturligt i kød og mejeriprodukter, men du kan også tage det som kosttilskud. Et præparat som C.L.A.+T indeholder både CLA i sin biologisk aktive form samt ekstrakt af grøn te, der har en dokumenteret evne til at øge kroppens fedtforbrænding. Kilde: Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):1118-25.


44 • BOOST • januar 2013

RAW FOOD•TIL HVERDAG OG FEST

BOOST • januar 2013 • 45

RAW FOOD•TIL HVERDAG OG FEST

RAW FOOD•TIL HVERDAG OG FEST

Sprudlende cup cakes

Økologisk hudpleje

Af Caroline Fibæk

Forkæl dig selv med naturens bedste olier samlet i ét produkt

- med chokolade, pink banancreme og crazykrymmel

Kast dig ud i skønne sunde cup cakes fyldt med creme og dækket af sødt farvestrålende krymmel, men helt uden sukker og tilsætning. Chokoladebund med dadler

Rødbedekrystaller er små smukke krystaller af vacuumtørret rødbedesaft - fulde af vigtige næringsstoffer.

Ca. 7-10 stk. mini cup cakes. Husk at købe 10 muffinsforme • 10 medjool-dadler • 1 dl rå kakaopulver • 2 tsk. vanilje

Ren blanding af 7 skønne naturlige olier: fordeles og optages lynhurtig på huden til hud med brug for intensiv pleje tilil forkælelse med en luksus massage olie oli til hurtig urtig afhjælpning af tør, rød, sart eller irriteret hud til forebygning af strækmærker og arvæv

EN NYHED DIN HUD VIL ELSKE

Chokoladecreme

Mellisa Ansigts- og kropsolier tilfører din hud rene vitaminer, mineraler og antioxydanter.

• • • •

1 dl kokossmør 2 bananer 4 spsk. rå kakaopulver 4 spsk. agavesirup

Du skal bruge blender til det meste og en saftpresser til den grønne pynt.

Blend kokossmør, bananer, rå kakaopulver og agavesirup. Lad cremen køle af. Fyld den i en sprøjtepose, og dekorer dine cup cakes.

Pink banancreme • • • •

Mellisa Ansigts- og kropsolie 200 ml Indeholder ingen vand – kun 7 rene naturlige olier til din hud. Tåles optimalt af alle – fri for konservering og parfume. Giver din hud ren velvære uden at fedte.

1 dl kokossmør (ikke kokosolie, men smør) 2 bananer 1 tsk. rødbedekrystaller Evt. 2-3 spsk. agavesirup, hvis du har en meget sød tand

Blend kokossmør, bananer, rødbedekrystaller og evt. agavesirup. Lad cremen køle af. Fyld den i en sprøjtepose, og dekorer dine cup cakes.

Vejledende udsalgspris 168 kroner. Forhandles hos Matas, i Helsekostforretninger og på mange webshops.

Caroline har skrevet bestsellerne ´Raw Cake´ og ´Nyd Dig Sund´. Mød også Carolines opskrifter på den københavnske raw food cafe 42RAW eller på hendes egen sprudlende hjemmeside. www.carolinefibaek.dk Af Caroline Fibæk Naturopath ibm og raw food entusiast

Crazykrymmel

Udsten dadlerne, og mos dem til en blød masse. Ælt rå kakaopulver i dadelmassen. Fordel massen i mini-muffinsforme. Du kan også trille dejen til en tyk “pølse” og skære små mundrette stykker af i cup cake-størrelse.

til håret som kur inden shampoo

Når man ser det farvestrålende crazykrymmel, skulle man næsten tro, der var brugt syntetiske farvestoffer. Men det er bare naturens egen fortryllende farvepalet.

Pink krymmel

• 1 tsk. rødbedekrystaller • 3 dråber vand • 1 dl kokosmel

Rør rødbedekrystaller og vand sammen til rødbedejuice. Bland juicen med kokosmel.

Lav en juice på en saftpresser af persille eller spinat. • 1 dusk persille eller et lille bundt spinat Rør 1 spsk. af juicen sammen med kokosmel. Du kan også • 1 dl kokosmel blande ½ tsk. spirulina med ½ tsk. gurkemeje og ½ tsk. Gul krymmel vand. Rør godt, og bland med • 1 tsk. gurkemeje kokosmel. Rør først gurkemeje • 1 tsk. vand og vand sammen. • 1 dl kokosmel Bland med kokosmel.

Grøn krymmel

Lilla krymmel

• 2 spsk. blåbær fra frost • 1 dl kokosmel

Tip

11/12/12 11.29

Pres de optøede blåbær gennem en sigte eller en finmasket si. Bland juicen med kokosmel.

I stedet for selv at dekorere de nylavede cup cakes, kan du stille creme og krymmel ind på bordet og lade gæsterne selv stå for pynt og dekorering. Lad krymmelen lufttørre på et stykke papir, og opbevar den i en lufttæt beholder i køleskabet. Kan gemmes i ca. 3 uger.

Mellisa-produkterne er dansk producerede, fri for parabener, alkohol og selvfølgelig ikke testet på dyr. www.mellisa.dk Mød os på Facebook - www.facebook.com/Mellisahudpleje

Mellisa-210x297-kropsolie.indd 1

RAW FOOD

GRATIS e-bog Chokoladekuren samt Nyd Dig Sund KURsus. Chokoladekuren er lavet til dig, der gerne vil være sund uden at lide afsavn eller kæmpe med gamle (usunde) vaner. Til dig, som gerne vil have det - ikke bare godt - men helt og aldeles fantastisk! Læs meget mere på www.chokoladekuren.dk


Annonce TÆT PÅ DE SUNDE RÅVARER

Vinteren er over os, og for at holde varmen kræver kroppen lidt tungere og kraftigere mad end om sommeren. Gode simreretter, supper og alt muligt i ovn. Her få du to ovnretter med græskar, der både smager, mætter og varmer.

Lisbeth brænder for lækker sund grøn mad og for bevidst livsstil, der giver daglig glæde, nærer optimalt og skaber balance i krop og sind. Lisbeth er uddannet holistisk kostkonsulent, biopat/naturopath og urteterapeut og er ekspert i brug af naturens skatkammer til at styrke kroppens selvhelbredende potentiale bedst muligt. Hun har egen klinik (www.biopat.info) og er forfatter til flere kogebøger senest den prisvindende “Grønne proteiner”.

Vintertid kalder på mad, der styrker og skaber dyb varme. Lidt federe, lidt tungere og lidt kraftigere mad. Ikke for meget og ikke for lidt, men mad, som skaber en tilstand i kroppen, der passer til vejret. Ovnbagt alt muligt, varmende stuvninger, supper og simreretter er god vintermad. Flere rodfrugter og lidt mere animalsk protein (eller simreretter med bælgfrugter, hvis du er vegetar). Hold igen med frugt (især tropisk), juice og bløde mælkeprodukter (drikkemælk, surmælksprodukter og smøreoste), der skaber kulde i kroppen. Spis oftere varmegivende grød (fx quinoa) til morgenmad end smoothies. Lav desserter af æble og pære, i ovnen eller som kompot. Brug generelt længere tilberedningstid, og brug mere af de varmegivende krydderier som kanel, ingefær og hvidløg.

Smuk & naturlig sødme Græskar er ideel vintermad. Deres sødme og aroma kommer rigtig frem i supper, gryderetter og når de bages. Og når den naturlige søde smag indgår i vores måltider, får vi mindre trang til slik og kage. Hokkaido græskar fås med både orange og grøn skal. De grønne er også orange indeni, og de er som regel sødere og mere fyldige i smagen end de orange græskar. Skallen kan sagtens spises, når blot du skærer de knudrede dele væk.

Bagt hokkaidogræskar med tofu-valnøddefyld til 6 personer hokkaido græskar 1 lille (1200-1500 g) hvidløg 2 fed løg 1 stort tofu naturel 300 g valnødder, knækkede 1 dl mørk miso (byg- eller ris-) 2 spsk. vand 1 dl ekstra jomfru olivenolie 2 spsk. tørret rosmarin 1 tsk. tomatkoncentrat 2 tsk

BOOST • januar 2013 • 47

TÆT PÅ DE SUNDE RÅVARER

Varmende vintermad

Af Lisbeth Tordendahl Biopat/naturopath, phytoterapeut, forfatter

TÆT PÅ DE SUNDE RÅVARER

Græskar er lette at dyrke selv

Skrub græskarret rent, og skær toppen af som et låg. Skrab kerner og trævlet græskarkød ud med en ske. Hak hvidløg fint, og skær løg i små tern. Skær tofuen i skiver, og pres dem grundigt fri for væde i et rent klæde eller køkkenrulle. Smuldr tofuen fint med fingrene ned i en skål. Hak valnødderne. Rør miso ud i vandet. Varm olien i en pande, og sautér hvidløg, løg og rosmarin et par minutter. Tilsæt tofu, misovand og tomatkoncentrat, og sauter yderligere 2 min. Sluk. Bland valnødder i blandingen, og fyld den i græskarret. Pres blandingen tæt, læg låget på, og sæt græskarret i en ildfast skål. Bag tildækket ca. 1 time og 15 min. ved 200°. Græskarret skal være helt mørt, men ikke så blødt, at det falder fra hinanden. Server fx med grønne grøntsager og ris, boghvede eller quinoa. Opskriften er fra min bog “Grønne proteiner”, som du finder på: www.groenneproteiner.dk

To x græskar i fad Nem og velsmagende ovnret med græskar og løg. Doser selv mængden af ingredienser alt afhængig af, hvor mange der skal bænkes om bordet.

hokkaido græskar, butternut græskar (også kaldet butternut squash) løg evt. hvidløgsfed ekstra jomfru olivenolie urtesalt frisk timian græskarkerner evt. citronskal Skær begge slags græskar i store bidder. Beregn 1 stor håndfuld pr. portion. Skær ½-1 løg i store bidder. Kom græskar og løg og evt. hvidløgsfed i en bradepande, og bland olie i, ½ spsk. pr. portion. Drys salt og lidt klippet frisk timian over. Bag i en 200° varm ovn i 30-35 minutter. Fordel lidt græskarkerner over blandingen, og bag yderligere 6-8 min. Klip lidt ekstra frisk timian over og eventuelt lidt reven citronskal.

Ny hjælp til dit hår

METTE TABTE SIT HÅR For ca. 6 måneder siden fødte Mette sin dejlige søn Mathias. – Det bekymrede mig, at jeg pludselig tabte en masse hår. Til sidst var jeg fuldstændig skaldet i tindingerne, og gik helt i panik! Nu har jeg taget Hair Volume™, og er lykkelig for, at mit hår har fået nyt liv og fylde.

O

fte er hårtab kun forbigående og hår på vej. Jeg har i mellemtiden læst, at de mest almindelige årsager er det er meget normalt at tabe håret efter graviditet, overgangsalder og en graviditet, men jeg er lykkelig for at stress. For mange kvinder hænger identitet jeg selv har gjort noget for at få mit hår sammen med deres hår og er vigtig for tilbage. Jeg har faktisk nu bestilt tid hos deres velvære og selvtillid. frisøren og glæder mig at blive klippet! - Da Mathias var omkring de 2-3 måneder, begyndte jeg pludselig at tabe rigtig meget Hvor kan man købe Hair Volume? hår. Der var hår overalt. Hver gang jeg Hair Volume fås i to pakke-størrelser vaskede mit hår under bruseren, stod jeg med henholdsvis 30 eller 90 tabletter. med en hel tot hår i hånden, og min børste DetDu køber dem i Matas, Helsam og andre gode råd gør forskellen var fyldt med hår. helsebutikker. Kundeservice, sidder klar www.matas.dk I vores stue har vi et meget flot sort ved telefonen på 46 33 76 00 hvis du har uldtæppe under sofabordet; der var hår spørgsmål. Se også www.newnordic.dk. overalt på tæppet, så jeg måtte støvsuge hver dag. Det var virkelig en skrækkelig følelse.

Jeg gik i panik

Til sidst var jeg desperat. Tilfældigt læste jeg om Hair Volume tabletterne i et ugeblad, og tænkte, at det ville jeg gerne prøve. Hos Matas købte jeg en kur til 3 måneder og gik i gang. Det var meget let, for jeg skulle kun tage én tablet om dagen.

Masser af nye hår

Nu har jeg taget en tablet hver dag i de sidste 3 måneder, og jeg har en masse nye

Modelfoto

46 • BOOST • januar 2013

TÆT PÅ DE SUNDE RÅVARER

Hår strå Ydre rodkappe De epidermale celler De ydre epidermale celler

cortex

Dermis Svedkirtel Follikler og hårrod

Det gode råd gør forskellen

UNIK TABLET Hair Volume er den eneste tablet, der indeholder den særlige B2 vækstfaktor fra æble - et naturligt stof, der kan stimulere hårsækkens celler. Tabletten forsyner også hårsækken med biotin, som er nødvendig for en normal sund hårvækst, samt kobber, som bidrager

til at opretholde en normal pigmentering - dvs hjælper med at undgå grå hår. Indeholder desuden også ekstrakter af hirse, silica og B-vitaminer, der øger hårvækst og volumen.


48 • BOOST • januar 2013

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

Far, mor og børn Røde babynumser

Jeg har en lille dreng på halvandet år, som meget hyppigt får bleeksem eller i hvert fald altid er rød bagi og området i lysken. Gode råd modtages gerne! Helle Kære Helle Moltex öko-bleer er en blød og superabsorberende engangsble med elastik, den er hudvenlig og helt uden parfume, lotions, klor og andre hud- og miljøbelastende stoffer. Bleen har fået højeste karakter i det tyske forbrugerblad “Ökotest”, og erfaringer viser, at bleerne kan få røde numser til at forsvinde. Som en bonus til os alle er den fremstillet af træ fra bæredygtige skove, hvor der ikke sprøjtes, og hvor man ikke fælder uden at plante nye træer. Prisen er den samme som ved kendte mærker. Smør i øvrigt ved hvert bleskift med Rescue Remedy creme. Det virker som regel med det samme.

En meget træt mor! Jeg har to børn på 6 og 8 år, jeg arbejder fuldtids, det samme gør min mand, og jeg er træt! Sådan en træthed helt ind til knoglerne. Ifølge lægen er der ingen medicinske årsager, men noget må der kunne gøres? Laila

Spørg Marianne Palm Du kan skrive til redaktionen, hvis du har et spørgsmål om familieliv. Vi bestræber os på at besvare alle spørgsmål pr. mail. Send til marianne.palm@boostboost.dk

Af Marianne Palm Biopat/naturopath ibm og phykoterapeut

Kære Laila Ja, noget må der gøres. Træthed giver mindre trivsel til hele familien, hvis ikke det ligefrem bliver til irritation, surhed og vrede miner. Sørg for et stabilt blodsukker. Skær ned på kaffeforbruget til fx en kop om morgenen. Eller fjern kaffen helt for en stund, det får blodsukker og energi til at rutsje op og ned. Spis mange små måltider og gerne lidt nødder sammen med noget frugt. Sørg for proteiner til hvert måltid, og undgå selvfølgelig alle de usunde fedtstoffer, alle typer sodavand - og prioriter i det hele taget dine madvaner højt. Det smitter også af på resten af familien. Du kan øge din stresstærskel ved at droppe for store forventninger til dig selv. Lad nullermænd være nullermænd, og planlæg i det hele taget din uge, så du skal lave mindre! Få indbygget alenetid, enten når børnene sover, eller skab plads til det ved at have en barnepige på et fast tidspunkt hver uge, så din hjerne ved, at der er belønning på vej i form af mere tid til dig selv. Spis et godt tilskud med vitaminer og mineraler. Der findes mange, spørg i din helsekostbutik. I en periode på to til tre måneder kan du supplere med de såkaldte adaptogene urter, som hæver kroppens stresstærskel fx Arctic Root eller Omni Vital. Det kan også være værd at kigge på alle de andre belastende faktorer, vi mennesker udsætter os for, og du kan finde skemaer og tests i lange baner i Sundhedshåndbogen, som kan lånes på biblioteket.

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

Æv, bleg hele vinteren Og øv, det kan være farligt med solarium

Jeg er bleg Jeg er træt og bleg hele vinteren! Det har jeg egentlig været hele livet, men det er da blevet værre af at have tre børn i småbørnsalderen og måske for lidt søvn. Gode råd modtages! Sofie, 32 år Hej Sofie Der er masser af tips her i BOOST! til at få mere energi. Kig på siderne om motion, og hvordan du kan kickstarte det nye år. Læs især om de adaptogene urter, som skaber mere energi både fysisk og mentalt. Du kan få en lækker og sund kulør med Easy Sun servietter eller spray, som indeholder sukkerstofferne DHA og Erythlose, som iværksætter en naturlig proces i hudens øverste lag og giver en ensartet, naturlig gyldenbrun farve efter bare 6-8 timer. Easy Sun er nem at anvende og smitter ikke af på tøjet eller sengetøjet. Det aktive stof er farveløst og farver derfor heller ikke, hvor det påføres – fx badeværelsesgulvet og lignende, hvis du vælger at bruge spray. Den brune farve kommer først, når den naturlige proces i huden aktiveres efter nogle timer. Der er huden for længst tør og kan derfor ikke smitte af. Ingen af produkterne indeholder parabener.

FAR, MOR OG BØRN

BOOST • januar 2013 • 49

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

PAC er nøgleordet til din blærebetændelse Meget tyder på, at det aktive stof i tranebær er et farvestof med navnet proanthocyanidin (PAC), at der er en virkning allerede ved 18 mg om dagen, og at effekten stiger ved højere dosis. Det er velundersøgt og veldokumenteret i flere forsøg. I Frankrig har man siden 2004 forlangt en dagsdosis på 36 mg PAC, for at produkterne kunne påberåbe sig effekt på urinvejene. Roseberry indeholder denne mængde i kun to tabletter, som er den mindste daglige dosis, producenten anbefaler. Og i kombination med et ekstrakt af Hibiscus, gør det Roseberry til et bakteriehæmmende og helende bekendtskab. Husk at drikke rigeligt med vand, så blæren bliver skyllet grundigt igennem. Tør dig altid forfra og bagud, så colibakterier ikke inficerer det lille urinrør, og bær løstsiddende trusser af bomuld! Vi ved godt, det lyder kedeligt, men det virker, og måske du kan forsøge i de perioder, hvor du typisk har flest blærebetændelser? Vidste du, at hyppige blærebetændelser kan skabes af dårlig energi i blæremeridianen? Har du ud over blærebetændelse også perioder med ondt i ryggen, smerter i nakken eller ved øjnene, eller føler du dig let nervøs eller bange, kan der være en sammenhæng. En akupunktør eller en zoneterapeut kan måske hjælpe dig sammen med de rette vitaminer, mineraler og fx Roseberry.

Skizofreni og glutenallergi! Skal du være mor, og har du mistanke om, at du lider af glutenallergi, så er det virkelig værd at få det undersøgt. Et studie på det anerkendte universitetshospital Karolinska i Sverige og Childrens Center i Baltimore antyder, at børn har 50 % større risiko for at udvikle skizofreni eller lignende lidelser som voksne, hvis fosteret har været udsat for morens glutenallergi. Håkan Karlsson, forsker i neurovidenskab (Ph.D og læge), fortæller: ”Vores forskning viser ikke kun betydningen af, hvad gravide spiser, og hvordan det har indflydelse på børnenes trivsel helt op i voksenalderen. Det giver også en virkelig billig og nem måde at reducere forekomsten af skizofreni på, hvis vi finder yderligere dokumentation for vores påstande”. I studiet indgik navlestrengsblod fra 764 fødsler i perioden 1975 til 1985. Forskerne fandt, at ca. 211 af børnene 25 år senere udviklede forskellige former for psykoser, skizofreni eller andre mentale problemer. Navlestrengsblodet blev samtidig undersøgt for, om mælk kunne skabe det samme problem, hvilket ikke er tilfældet. (kilde: Medical News Today)

Der findes masser af glutenfri alternativer i helsekostbutikkerne, så det behøver ikke at være svært at undgå gluten.


50 • BOOST • januar 2013

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

Mand! Vidste du, at græskarkerner ikke kun smager godt. Spis dem flittigt gennem livet, og du kan måske forebygge prostataproblemer. Er du ikke til kerner, og vil du gerne gøre en ekstra indsats, så kig på produkter som Prostasan (Bioforce) eller på Pro-Staminus (Mezina).

Skader mænds sædkvalitet De mest udskældte blødgørere er på vej ud af plasten. Men alternativerne er også skadelige. Der skal ganske vist højere koncentrationer til. Til gengæld er de langt dårligere undersøgt, skriver Ingeniøren. Nogle af de nye stoffer, som blødgør PVC-plast, kan skade sædkvaliteten og leveren; der er bare ikke forsket nok i de nyeste blødgørere, fastslår forskere på DTU. Så det gamle diethylhexyl phtalat, DEHP, er på vej ud, men hold også øje med et af de nye alternativer, Diisononyl phthalat, DINP, så sædkvaliteten er i top også i de kommende generationer.

Ny coaching-bog til ekstramødre Drømmer du om at finde dig bedre til rette i din sammensatte familie? Bliver du nogle gange jaloux på dit ekstrabarn? Tænker du, at dit familieliv ville være bedre og nemmere, hvis blot du havde nogle andre vilkår? Her er en bog, der kan gøre en mærkbar forskel. ”Førstehjælp til Ekstramødre, sådan navigerer du i en sammensat familie” giver masser af inspiration, forslag og fif til, hvordan man blandt andet håndterer børnene, højtiderne, mandens (h)eks og meget mere. ”Ekstramor” er forfatterens Janne Leth Førgaards bud på en ny definition af stedmor, papmor eller bonusmor. Som kæreste med et barns far er du ikke i ”stedet for” barnets mor, du er heller ikke en pap-udgave af dig selv, og det er desværre heller ikke sikkert, at barnet synes, at du er en ”bonus”. Men du er en ekstra ressource, en ekstramor, barnet har til rådighed, når de er hos deres far. Janne Leth Førgaard, Dansk Psykologisk Forlag, 248,-

Intelligensen begynder i mors mave Flere forsøg viser, at børns intelligens kan være afhængig af de rette fedtsyrer under graviditeten. I et forsøg, hvor 341 kvinder var tilfældigt udvalgt, og hvor hverken læge eller den gravide vidste, hvem der fik snydekapsler, så man en signifikant forskel hos børnene. Studiet begyndte i 18. uge af graviditeten. Halvdelen af kvinderne fik et omega-3tilskud, som blev givet i op til tre måneder efter fødslen. I barnets 4-års-alder scorede omegabørnene højere point på IQ-skalaen end børnene fra placebogruppen (snydepillerne). I et andet studie fra Perth i Australien, hvor 98 gravide kvinder deltog, så man, at børn af omega-3-spisende mødre havde en forbedret hånd- og øje koordination i 2½-års-alderen. Mumomega er et nyt produkt, udviklet af forskerne bag eyeq. En kapsel er nok i hele graviditeteten og ammeperioden. Mumomega er især rig på DHA og kæmpenatlysolie, der skal bruges for at danne AA, en cocktail af fedtsyrer, som hjælper på udviklingen af fostrenes hjerner. Og på intelligensen.

En ny fødsel

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

BOOST • januar 2013 • 51

FAR, MOR OG BØRN

FAR, MOR OG BØRN

Af Marianne Palm

Nyfødtes niveau af essentielle fedtsyrer kan forbedres med tilskud under graviditet. Da omega 3 og omega 6 ”familierne” konkurrerer om samme metaboliske enzymer, ser det ud til, at det er bedst med et tilskud af både omega 3 og 6 fedtsyrer.

Der er brug for en helt anderledes professionel hjælp til fødende kvinder. Det mener fødselscoach Karina Isolde Balslev, som gerne vil råbe højt og få sat fokus på den i hendes øjne forældede fødekultur. ”Fødekulturen i DK tilsidesætter ofte kvindens, og dermed også barnets behov. Vi har en alt for skæv fødekultur med centraliserede fødesteder, som mere minder om fødefabrikker, hvor fødslen ses som en risikobetonet affære, og hvor kvinden bliver en patient, som skal fixes. De skarpe betragtninger er Karina Isoldes, som fortsætter: - Der er alt for meget effektivitet frem for nærvær, indsigt og plads til individet. Der er ikke tid, tillid og plads til den individuelle proces, fødslen kræver for at kunne forløbe både hensigtsmæssigt og trygt for mor og barn, fortæller Karina Isolde, fødselscoach, som siden 2006 har undervist i fødselsforberedelse og været med til fødsler.

Forberedelse er nøglen til den bedste og mest trygge fødsel - Kvinden skal føle sig tryg og stole på sin egen kraft og styrke herigennem når det også barnet. Fødselsprocessen og oplevelsen er ikke blot et spørgsmål, om der kommer et sundt barn ud - det handler i høj grad også om, at kvinden kender til sine muligheder for at få det til at lykkes, at hun bliver i stand til at tage ansvaret for fødslen til sig og vokse som kvinde og mor. Den følelse opnår kvinden bl.a. ved at få støtte fra en omsorgsperson, som kvinden kender i forvejen, og som er med til at skabe en nærværende og betryggende fødsel”.

Doula [duu-la’]

Kvinde, som yder kontinuerlig støtte til den gravide før, under og efter fødslen. Doula er græsk og betyder ’tjenende kvinde’. Begrebet doula blev anvendt første gang i 1973 af den medicinske antropolog Dina Raphael.

Derfor håber Karina Isolde Balslev fra ’Tryg Fødsel’, at hele denne forberedelsesproces og styrken og troen på sig selv som fødende kvinde vil vinde mere og mere indpas. - Udenlandske undersøgelser viser, at kvinder, der føder med en kendt og professionel fødselshjælper, en såkaldt doula, bl.a. opnår en markant bedre oplevelse af fødslen, færre indgreb, nedsat brug af medicinsk smertelindring og ve-stimulerende medicin samt færre kejsersnit, slutter Karina, inden hun iler ind til en af hendes populære workshops, hvor du og din partner kan blive fødeklar på en weekend. En fødselscoach og doula udfører stort set samme arbejde. Uddannelsen til fødselscoach adskiller sig ved, at der stilles større krav til forudgående kvalifikationer, og den varer to år. Der findes 2 aktive fødselscoaches i Danmark foruden Karina Isolde, og dem kan du læse mere om på aktivfødsel.dk og drømmefødsel.dk. Du kan møde Karina Isolde Balslev, fødselscoach og doula på trygfoedsel.dk | karina@trygfoedsel.dk | 40 95 07 86 Line, som er i 38. uge, er til individuel fødselsforberedelse hos Karina Isolde for at få de sidste ting på plads inden fødslen.


Helt groggy af velvære 52 • BOOST • januar 2013

BOOST • januar 2013 • 53

Ægte saltvandsindsprøjtninger Års drømme om en rigtig velværeferie med forkælelse for krop og sjæl er blevet til virkelighed. Valget faldt på Tunesien, hvor de skønne thalasso terapi og spa hoteller bliver flere og flere. Grunden til hotellernes voksende popularitet er ikke kun de fantastiske velværeområder med alle mulige tilbud fra ansigtsbehandlinger til slankehjælp, de dybt professionelle behandlinger eller de smukke omgivelser. Det essentielle er havvand, der pumpes op fra 13 meters dybde. Derfor ligger hotellerne også langs kysten. Og eftersom Tunesien er begavet med en 1298 km lang kystlinje, er der pragtfulde muligheder og mange hoteller, der tilbyder sundhed og velvære via det vitamin- og mineralholdige vand - herlige behandlinger, som jeg ikke kan nære mig for at kalde livgivende saltvandsindsprøjtninger.

Er du ikke til mandlige behandlere, er der altid en kvinde, der har tid.

Algemand og babyhud En lidt mut herre viser mig ind i rummet, hvor en briks er dækket af et stort gummiunderlag. Jeg står lidt spørgende med badekåben sådan halvt af kroppen. Er det ham, der skal smøre mig ind i de grønne vitamin- og mineralrige alger? Jeg har jo ligesom ikke rigtig andet på end trusser. Det er det, og han er supereffektiv. I løbet af nul komma fem er jeg rullet ind i gummilagenet, dækket af tæpper og så bliver der sat turbo på varmen. En lille halv time ligger jeg i ca. 32 graders varme, mens algerne gør deres arbejde. Det er splattet, meget varmt, men en sjov fornemmelse. Ligesom at få lov til rigtigt at svine sig til i en mudderpøl, vel vidende, at man kan få et bad, når festen er forbi. Algemanden kommer retur for at befri mig for tæpper, gummi og alger. Jeg glider lidt rundt i algesuppen, men han får mig hurtigt gelejdet over til bruseren, hvorefter han spuler alt det splattede væk. På med badekåben og ud i en dækstol. Jeg er helt mør og meget afslappet. En smilende kvinde tilbyder forskellige urteteer, og langsomt kommer væskebalancen i niveau. Huden? Den er babyblød.

Tag en veninde under armen, og flyv til Tunesiens skønne Thalasso og Spa hoteller, som tilbyder sundhed og velvære via havets salt- og mineralholdige vand. Lad dygtige behandlere pleje jeres kroppe og mærk, hvordan sjælen følger med.

Af Lilla Loft

Jeg er på vej i spa, men hotellet er stort, og hvor søren ligger den forbistrede spa? Jeg er ved at komme for sent til min første velværebehandling og begynder at stresse. Men heldigvis dukker der et skilt op ude på hotelgangen, og snart kan jeg fornemme blide dufte, som fører mig resten af vejen til hotellets velvære- og spa område. Jo tættere man kommer, jo mere intens er blomsterduften. Tændte stearinlys, rislende vand og blid musik får skuldrene til at sænke sig, og badekåben, jeg iførte mig på værelset, er pludselig normal påklædning. Ligeså er de grimme, men faktisk behagelige plastictøfler, man får udleveret ved indgangen. Jeg nåede det, er på vej til skønne behandlinger, bl.a. mit livs første algebehandling.

Varmt havvand og massage Min næste behandling er først om en lille time, så jeg glider ned i swimmingpoolens 36 grader varme havvand, hvor alle mulige dyser masserer kroppen under vandet. Det er den rene fryd at svømme i den store runde pøl med glas i loft og facade og dermed udsigt til både himmel, hav og den frodige hotelhave. Der er udendørs pøl, men der er dejligt inde, hvor man næsten føler sig ude. Jeg stopper ved en dyse, der giver ryggen en omgang, plasker videre til den næste, der giver skuldrene en tur. Og går igen op til afslapningsområdet og en læskende kop te.

Helt groggy af velvære Det er blevet sen eftermiddag, solen kaster dagens sidste lunende stråler over palmestrand og Middelhav. Jeg sidder på min altan med en iskold øl fra minibaren og lettere opløst i ansigtet. Tre timer i Thalasso Spa har gjort sit arbejde. Først algebadet efterfulgt af varm swimmingpool, en let massage og til sidst en halv time i Hammam (tyrkisk bad). Total groggy, men nærmest lykkelig af al den velvære vaklede jeg op til mit værelse. Som tog imod med åbne arme.

Alt godt fra havet

Thalasso therapi er en mange hundrede år gammel terapiform, der bygger på havets helbredende kraft. Allerede de gamle grækere kendte og benyttede havets helsebringende kræfter, og navnet kommer af de græske ord for hav „thalassa” og for behandling ”therapia”. Behandlingerne er baseret på havvand, hvor den naturlige effekt af det helsebringende vand forstærkes af intensive behandlinger med alger, salt, rav og kisel, alt under medicinsk kontrol. Et vigtigt element i Thalasso terapi er havbade, der er opvarmet til 36-38°, så værdifulde indholdsstoffer bliver frigjort, og huden nemmere kan optage sporstoffer og salte. Man vil hurtigt mærke en afspændende og beroligende effekt. Mindst lige så afspændende og virksomme er massager og kropspakninger med alger og havsalt, som blødgør musklerne, renser huden, forbedrer blodgennemstrømningen og styrker vigtige stofskiftefunktioner. Helt generelt virker Thalasso terapi livgivende, fordi det direkte og effektfuldt påvirker kredsløb og nervesystem. En klassisk Thalasso-terapi omfatter mindst tre behandlinger om dagen over ca. en uge, men enkelt-behandlinger har bestemt også en helsebringende effekt – og så føles det vidunderligt. Ud over badene er luften ved havet også i sig selv sund, fyldt som den er af værdifulde salte som magnesium og calcium. Selve luftfugtigheden er også godt for åndedrættet og kredsløbet.

Vi var inviteret af Det Tunesiske Turistbureau og boede på Hasdrubal Thalassa & Spa Hotel, Port El Kantaoui, Sousse.


At finde den rette blodsukkerbalance…

54 • BOOST • januar 2013

BOOST • januar 2013 • 55

Af Marianne Palm

O V

ER

Den voksende fedme epidemi, og det at vi lever længere, betyder flere og flere diabetes 2-patienter. Vi ved, at regelmæssig motion og sund kost bidrager til at holde komplikationerne ved sygdommen på afstand, og nu har sundhedseksperter fundet ud af, at tilskud af rødvins-resveratrol også kan hjælpe med til, at man kan undgå mange af de skader, der ellers kan opstå på kroppen som følge af sukkersygen.

På vej mod bedre blodsukkerkontrol… Forskere rekrutterede 62 voksne med diabetes type 2 til et forsøg med resveratrol – et næringsstof, der findes i vindruer, vin, druesaft, jordnødder, blåbær og tranebær. Forsøgsdeltagerne fik ordineret 250 mg resveratrol om dagen ud over deres diabetes-medicin.

Laboratorieforsøg har vist, at væksten af gærsvampe, som ellers er resistente over for almindelige svampebekæmpende midler, fx fluconazol, i de fleste (men ikke alle) tilfælde kan stoppes med Cinnamomum cassia.

Cinnamomum cassias

helbredende evner skyldes tre grundlæggende typer af indholdsstoffer fra de essentielle olier i barken. Disse olier indeholder aktive komponenter kaldet cinnamaldehyd, cinnamyl acetat og cinnamyl-alkohol plus en lang række andre, flygtige substanser.

Et svært navn, som er lettere at udtale, hvis du deler ordet: Resve-ra-trol. Men det er virkelig værd at lære at kende, da forskere skønner, at Resveratrol har betydning også for endog meget alvorlige sygdomme som hjerte-kredsløbssygdomme og cancer.

NATURENS HJÆLP KONJAK er en helt nyt slankepille til overvægtige voksne.

Den enestående kanel i kampen mod candida og svingende blodsukker

Resveratrol

e Fiber-slankepill fekt EU godkendt ef Nu i Danmark

MOD OVERFLØDIGE KILO

Blodets indhold af hæmoglobin A1c, en markør for blodsukkerkontrol, blev målt ved forsøgets start og tre måneder senere. Andre helbredsmarkører, herunder kolesterolniveau og blodtryk, blev fulgt gennem hele forsøget. Efter tre måneder var hæmoglobin A1c niveauet, det samlede kolesteroltal og blodtrykket signifikant lavere hos de personer, der tog resveratrol sammenlignet med kontrolgruppen

Prøv fx Rødvins Resveratrol fra Natur-Drogeriet, som også står bag udviklingen af Insu Complex, (Kilde: Nutr res 2012;32;537-41)

Vægtskala

VÆG T

Har du svært ved at stabilisere dit blodsukker, og tager du lettere på end andre, og ved du oven i købet, at du allerede har diabetes 2 eller ligger i risikogruppen for at få det, så er det bare med at komme i gang med at tage nogle væsentlige skridt i den rigtige retning. Du skal simpelthen i gang med at forebygge, og det kan gøres på mange måder. Her er to fine muligheder med resveratrol og kanel.

I kanel findes en stor mængde af aktive stoffer, som direkte kan bremse bakterie- og svampevækst. Dermed er den stærke kanelbark en væsentlig hjælp til at stabilisere blodsukkeret, fordi du simpelthen får mindre trang til søde ting, når du lukker munden på fx Candida-svampen, som ellers har det med at hygge sig i vores tarme, hvor de råber på sukker og alverdens problemer kan opstå: tarmkatar, irriterede tarme, diarre, overvægt – for blot at nævne nogle af faktorerne. Kort og godt Insu complex kan bremse candida-svampen – som elsker sukker.

Antiklumpningsevne – et bedre kredsløb Der er forsket meget i kanels virkning på blodpladerne. Blodpladerne er de elementer i blodet, som skal klumpe sig sammen i tilfælde af nødsituationer (fx fysisk skade), så blodstrømmen standses. Men desværre kan der også i dagligdagen ske en sammenklumpning, som skaber grobund for blodpropper og andre alvorlige problemer.

KONJAK indeholder et naturligt kostfiber (glucomannan), der udvindes fra konjakplanten. Glucomannan har som det første naturprodukt fået EU´s godkendelse for, at det virker som hjælp til vægttab. Glucomannan er et vandopløseligt fiber, der har den egenskab, at det kan optage sin egen vægt 2-300 gange. Når tabletterne opløses i maven, dannes en gelémasse, der fylder mavesækken, så du hurtigere føler dig mæt. Når du anvender KONJAK sammen med en energireduceret diæt, vil det øge dit samlede vægttab i forhold til diæt alene. Læs mere om KONJAK på www.mezina.dk KONJAK kan købes i helsekostforretninger, hos Matas og på apoteket.

EFFEKT GODKENDT AF EU


Total forkælelse

56 • BOOST • januar 2013 ØKOLOGISK BASEREDE PRODUKTER DER VIRKER - med utrolige resultater. Med ægte rav...

RAV ®

BOOST • januar 2013 • 57

EU.TM.

C10H16O12 -C12H20O13 -C40H64HO14

Soft Shampoo

Vasker hår og hovedbund blidt.

N YHED!

Bathing and Shower Gel

Godt nyt til kærlighedslystne danskere.

Mindsker udtørring af huden.

Glycerin Håndsæbe m. ægte ravstykker Skånsom, mild og virksom sæbe.

Face and Body Scrub

Skånsom og mild og genopbyggende peeling. Ridser ikke huden.

Fugtigheds Dagcreme Skånsom, mild og virksom hudpleje.

Se mere på:

www.naturfarm.dk Naturfarm • 75 12 68 05

Fås hos udvalgte specialforretninger og førende helsebutikker i hele landet. Økologisk baseret hudpleje uden parabener, Sodium Laureth Sulfate, Amonium Lauryl Sulfate og PEG.

Er kærlighedslivet gået i stå? Nyhed: Nu er der spændende nyt på helsehylderne og hjælp at hente til dem, der har problemer med af få kærlighedslivet til at fungere. Naturmidlet, L-Argiplex, der i flere år har været på det svenske marked og som har hjulpet tusinder af kærlighedslystne svenskere med at få gnisten tilbage i parforholdet, kan nu også købes her i Danmark. L-Argiplex, findes i to varianter som hver især er tilpasset mænd og kvinder. Produkterne indeholder en

kombination af en naturlig aminosyre, L-Arginin samt vitaminer og mineraler, som bl.a. bidrager til hormonaktiviteten, slimhindefunktionen og energistofskiftet, når der er behov for ekstra fysiske udfoldelser. - L-Argiplex kan købes i Matas og helsekostbutikker, over hele landet, fortæller René Dominic, der er landechef, for den danske distributør, Medica Nord. Læs mere på www.largiplex.dk

ESKIMO-3 Godt for hjertet, hjernen og synet • Bæredygtig produktion

Miljøcertificeret af ”Friend of the Sea”.

• Ren fiskeolie

Testvinder

Den reneste fiskeolie i 5 ud af 5 undersøgelser. Renset for tungmetaller og pesticider.

• Frisk fiskeolie

Testvinder

Lugter og smager ikke af fisk. Harskner ikke kroppens celler (= bedre virkning).

• Naturlig fiskeolie

Samme sammensætning som i frisk fed fisk - ikke kemisk opkoncentreret. Omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 indeholder fedtsyrerne DHA og EPA, som bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. Morens indtag af DHA bidrager til at øjne og hjerne udvikles normalt hos foster og spædbørn som ammes. Den gavnlige virkning opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA udover det anbefalede daglige indtag for voksne på 250 mg DHA og EPA. Fås hos Matas, apoteket og i helsekostforretninger. Info: ANJO - tlf.: 38191889 - www.anjo.dk

lilyt/

Efter en lang, travl dag trængte jeg bare så meget til at blive forkælet. Og det blev jeg hos Authentic Living og Something Personal i Tullinsgade på Vesterbro. I den grad og med en ansigtsbehandling, der efterlod mig med en følelse af at se klarere, med ben, der næsten eksede af velvære og med en hud, der vibrerede af energi. Ligger med lukkede øjne under et lunt tæppe og lader den dæmpede musik give tankerne ro. Trine trækker blidt i mine ben, så lænden finder et godt leje, og tjekker så min hud for at finde frem til de rette cremer. Hun renser huden af og bruger en lækker body balm som fugtende maske. Samme balm bliver brugt til en fantastisk skulder-, hals- og lidt rygmassage. Allerede nu flyder jeg helt hen. Inden behandlingen fortalte jeg om nogle problemer, jeg har med min højre arm. Hun arbejder et godt stykke tid med den, og pludselig summer den af liv og varme. Trine går videre med den bedste og længste ansigtsmassage, jeg har fået i mit liv. En blanding af dybdegående zoneterapi og akupressur, som tilsammen virker opstrammende og giver liv og energi. Jeg faldt i søvn konstant, men vågnede hele tiden af mine egne små veltilfredse snork. Så er det tid til den dybderensende og opstrammende, mineralske maske, der blandes med rosenvand, og kølende vatrondeller på øjnene, fugtet med orangevand. Mens de gode sager virker, pusler

Trine i rummet, som hun ikke forlader et sekund. Det er trygt og rart. Herefter bliver huden blidt eksfolieret, efterfulgt af afrensning, serum, øjencreme og dagcreme. Da jeg endelig åbnede øjnene og fik et spejl i hånden, fik jeg et lille chok. Linjer og furer synede mindre, hele ansigtet var strammet op. Jeg havde saftsuseme, oven i alt det andet, fået en ansigtsløftning. Der skulle kunne holde en uge. Jeg må derind igen, og igen, og igen.

Omsorg med hjertet Behandleren, der formåede at sætte mig i den tilstand, hedder Trine Eskelund. Hun er uddannet Gestalt-psykoterapeut og Touching Dialogue terapeut (kropsterapeut) og deler lokaler med partneren Sabine Pøthe, der er uddannet massage – og psykoterapeut. Sammen driver de klinikken, hvor de arbejder tæt sammen og supplerer hinanden, men med selvstændige firmaer: Trine med sit Authentic Living og Sabines med Something Personal. Men uanset hvilken

Af Lilla Loft

behandling, man vælger - og der er mange - så er begges filosofi i forhold til forløbet ens: en holistisk tilgang, indre og ydre balance, omsorg og nærvær. Som Sabine siger: - Vi møder folk, hvor de er lige nu, og tilbyder en personlig og engageret behandling. Vi kalder det at give omsorg med hjertet. Det kunne mærkes.

Priseksempler Naturligt ansigtsløft 30 min. 280 kr Klassisk behandling 60 min. 475 kr. 45 min. 400 kr. Antistress 90 min. 675 kr. 70 min. 600 kr. DeLuxe 90 min. 800 kr. 70 min. 725 kr. Alle produkter i klinikken er økologiske og certificerede. Trine Eskelund • Authentic living www.trineeskelund.dk Sabine Pøthe • Something Personal www.somethingpersonal.dk


58 • BOOST • januar 2013

KOMPOSTEN•OM ALT, HVAD DER RØRER SIG I DIG

KOMPOSTEN•OM ALT, HVAD DER RØRER SIG I DIG

KOMPOSTEN•OM ALT, HVAD DER RØRER SIG I DIG

Komposten Af Marianne Palm biopat/naturopath ibm og phykoterapeut

Kort og godt

Kæm håret med den rene teatreeolie fra TTO – det virker med det samme. Og forebyg en gang om ugen med shampoo og balsam fra samme serie. Flere oplysninger på www.novasel.dk eller på tlf. 6323 0002

Skriv til marianne.palm@boostboost.dk Vi forsøger at svare på så mange spørgsmål som muligt.

Når det hele går lidt trægt Mavens ven nr. 2 kan med sit indhold af seks forskellige droger hjælpe til at regulere og normalisere en træg tarm. Mens nogle af plantestofferne virker smørende på tarmen, er der andre, der aktiverer leverens evne til at nedbryde maden, og alt i alt kan kombinationen også sørge for, at du kan danne flere fordøjelsesenzymer, så maden lettere bliver nedbrudt i de bestanddele, der gør, at næringsstofferne lettere kan optages.

Fedtsyrer og menstruationssmerter Jeg er så forvirret over de mange meldinger om fedtsyrer. Den ene dag siger eksperterne, at jeg skal spise fisk, den næste dag er de giftige, så er det kapslerne, der er harske, og sådan bliver det ved. Jeg har fået at vide, at jeg har brug for fedtsyrer til mine menstruationssmerter. Smerterne kommer ved hver menstruation og er så stærke, at jeg enten må dæmpe dem med medicin eller blive hjemme fra studiet. Hvad synes du, jeg skal gøre? Carla, 22 år

Fjern smerter med D-vitamin Mangel på D-vitamin kan give alverdens typer af smerter. Gå til lægen, hvis du er i tvivl, men prøv ellers med en dosis på 100 mcg D-vitamin dagligt, især fra september til maj, hvor vi på vores breddegrader ikke kan få hjælp fra solens stråler.

KOMPOSTEN•OM ALT, HVAD DER RØRER

Vintertid er lusetid!

om alt hvad der rører sig i dig

Hej Carla Jeg kan godt forstå, hvis du er forvirret, men heldigvis er meget af det, der bliver skrevet eller vist i TV, en vildand. Vi har brug for rene stærke fedtsyrer, især hvis man som du har problemer med smerter. Du har brug for især omega-3-fedtsyrerne, som du finder mest af i fede fisk. Du skal samtidig aflaste kroppen for de mange usunde fedtstoffer fra junk, kager og slik, og undgå at spise for meget dyrefedt. Hold dig til det magre kød fx fra kylling og kalkun. Og så må du rigtig gerne spise fede fisk flere gange om ugen. De fedeste af slagsen er laks, makrel, sild og ål. Du er nødt til at vælge en ordentlig kvalitet for at få omega-3-fedtsyrer nok, og i en periode på tre måneder kan det være nødvendigt at vælge fx Bio-Marin fra Pharma Nord eller Eskimo 3 fra Anjo. Suppler gerne med magnesiumtilskud, som du i tre måneder tager hver dag for at fylde depoterne op og efterfølgende i en ti dages tid før og under menstruation. Bio-Magnesium er et godt bud, og spis gerne to tabletter dagligt. Suppler evt. med zoneterapi eller akupunktur. Og lyt til din krop, og lad dagene med flest smerter være stilledage...

BOOST • januar 2013 • 59

KOMPOSTEN•OM ALT, HVAD DER RØRER SIG I DIG

Tag med BOOST! og sund-forskning.dk

til Sund Livsstilsmesse i Århus d. 1.-3. marts fra kl. 10-18 i Scandinavian Center, Margrethepladsen i Århus. Og kom forbi vores stand efter en pose med lidt af hvert! Du finder os ved indgangen og på vores stand nr. 25

Hjælp til vægttab Jeg er 32 år, har født et par børn og har aldrig hørt til den slanke type, men efter sidste fødsel er det gået helt galt. Jeg har fin hjælp fra min mand til at passe børnene, så jeg får løbet tre gange om ugen, men kan bare ikke tabe mig. Jeg er vegetar, så det burde vel ikke være så svært? Trine Kære Trine Undervejs i vores liv kan forskellige omstændigheder trigge nogle gen-variationer, som har ligget og slumret. Og måske er det netop graviditeten, der har gjort, at det er sværere end før at tabe sig. Som vegetar ved du sikkert en masse om sundhed, men er du opmærksom på, om du får proteiner nok fra bønner og linser, nødder og korn? Der skal en del til, især hvis du både ammer og motionerer. Du kan måske få glæde af en gentest, som jeg har skrevet om et andet sted her i BOOST!, en test som kan hjælpe dig med at få korrigeret dine madvaner, for det kan også være fedtstoffer, du får for lidt af – selvom det måske lyder som et paradoks. Ved du med dig selv, at du spiser for meget, kan du evt. regulere en del af mæthedsfornemmelsen med KONJAK fra Mezina. Ved du, at du har problemer med trang til søde ting, skal du supplere med et godt chromtilskud. Du kan også forsøge med en almen udrensning, fx Biodrain og Chili Burn, begge fra New Nordic. Det

første produkt renser alment ud, så alle organer får lidt hjælp til at give slip på toxiner og affaldsstoffer, og Chili Burn kan med sit indhold af chili og grøn te hæve stofskiftet ude i cellerne. Fortsæt endelig med motion, og måske kan du få sved på panden hjemme i stuen med boldøvelser, sjippetov, hulahopring eller enkle opstrammende pilatesøvelser?

Rabat på billetter! Betal blot 20 kr. ved indgangen TIL MESSE I ÅRHUS, klip denne kupon ud og medbring til messen.

RABATBILLET 2 0 KR. ENTR

É KU

Giver i udfyldt stand adgang til ét besøg for én person for 20 kr. (Normalpris: 80 kr.)

SPAR

N

75%

Øv, syg igen Nu er det femte gang, jeg har været syg i denne vinter. Først en ”kold lungebetændelse”, så to halsbetændelser, og nu ligger jeg syg for anden gang med influenza. Det må man da kunne gøre noget ved? Oscar 42 år Hej Oscar Møgirriterende er det, og jo, det lyder til, at du skal få styrket dit immunsystem, sådan helt generelt. Nu skriver du ikke noget om, hvordan du ellers har det, men forvirring, mangel på ro og alt for meget stress kan skabe et svækket immunsystem, det samme kan faktisk en dårligt fungerende mikroflora i tarmen! Prøv en kur med Immuforte fra Medica Nord, fire kapsler daglig, suppler med Kan Jang fra Anjo, og spis nogle stærke vitaminer og mineraler med ekstra C-vitamin hver dag. Prøv også med de ingefærdråber, Ingwer Trophen, jeg har skrevet om et andet sted i BOOST! Får du akutte problemer, kan du faktisk fordoble dosis af begge produkter, men husk at få lægen til at tjekke, om der er behov for fx antibiotika.

1. til 3. marts 2013 kl. 10-18 Scandinavian Center, Margrethepladsen, Århus

Kun gyldig med stempel:

BOOST!

Rabatbilletten må ikke sælges.

Tre dage med sundhed og velvære Se udstillere og eventprogram på

www.Sund Livsstil.dk

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS


60 • BOOST • januar 2013

VORES GRØNNE JORD

VORES GRØNNE JORD

VORES GRØNNE JORD

VORES GRØNNE JORD

Den sande historie om Garden Guerrillas Af Malone Dee Jensen

Garden Guerrillas spørger ikke om lov. De tager skovlen i egen hånd, rydder, gøder, sår og planter – og i et herligt miks af selvtægt og brændende kærlighed bliver selv den mindste tomme af ubrugt jord forvandlet til en glad lille have i det offentlige rum.

Garden Guerrillas arbejder som en, slags grønne og blomstrende graffitimalere. I det skjulte og gerne efter mørkets frembrud sniger de sig ud for at bekæmpe kedsommeligheden og sætte levende liv i det offentlige rum. Resultatet er ganske ufarligt, for her er ikke brugt spraydåser fyldt med farlige kemikalier, men alskens levende, grønne og organiske våben, der skaber grobund for ægte og vedvarende vækst.

En idé slår rod En guerrillabevægelse opstår som enhver anden græsrodsbevægelse udenom systemet og nedefra blandt almindelige borgere. Således også Garden Guerrillas, som har været kendt de seneste tre-fire hundrede år, men som især har taget fart gennem de seneste årtier i takt med internettets udbredelse. Specielt en person, en englænder ved navn Richard Reynolds, har givet bevægelsen sit udødelige skub fremad med sitet guerrillagardening.org. På hans site kan du lade dig inspirere til at dyrke og skabe vækst i dit eget nabolag – og her kan du finde ligesindede fra hele verden i alle aldersgrupper. Her forener de glade pensionister sig med de unge pionerer i fælles front mod tomme jordområder og forfaldet i det offentlige rum.

Have på en nat ’Have på en Nat’ er et dansk guerillaprojekt, som fandt sted i 1996 på Nørrebro i København. Projektet involverede mere end tusinde aktivister, der forvandlede en tom byggegrund til en frodig have på bare én nat. Projektet har vakt genlyd kloden over og kendes stadig som et af de største projekter indenfor Garden Guerrillabevægelsen. I dag er haven desværre nedlagt og grunden bebygget, men det har ikke stoppet den danske guerrillabevægelse.

En ægte Garden Guerilla Det offentlige rum består mest af alt af asfalt og fliser, træer på lange rækker, og bede med kedelige buske og affald. Hist og her ligger et stykke bar jord, og der er ikke en bænk eller affaldskurv i sigte. Her er der ikke plads til forskellige meninger om, hvorvidt der skal sættes pelargonier, solsikker eller storkenæb – det offentlige rum skal være praktisk og billigst muligt at renholde. Men det offentlige rum er dit i lige så høj grad, som planeten Jorden tilhører os alle. Du skal bare tage ejerskab – giv til jorden og spred glæde. Det er lige netop dét, en ægte Garden Guerilla gør.

VORES GRØNNE JORD

BOOST • januar 2013 • 61

VORES GRØNNE JORD

VORES GRØNNE JORD

Også kirkegårdene summer af liv

Bierne har svære tider, og meget peger på, at de bl.a. går under på grund af de mange sprøjtemidler, der anvendes i landbruget. Rundt om i danske byer, private haver, på flere uddannelsessteder og sågar på kirkegårde er der gennem de seneste par år sat bistader op, der huser millioner af bier. Som en kæmpe bonus bliver planter, buske og træer rigeligt bestøvet, så vi får en overflod af blomster og frugt. Og oven i alt det giver de mange projekt-flere-bier-i-byen arbejde til fx socialt udsatte, der bliver udlærte som biavlere, så de kan passe bierne på rette vis. Og honningen. Ja, den bliver selvfølgelig solgt og genererer dermed penge til flere projekter. Det er bl.a Foreningen Bybi, der står bag ideen.

Økologisk guld Det myldrede med mennesker, da Økologisk Guld i november løb af stabelen for femte gang. Med i konkurrencens opløb var 110 økologiske produktnyheder, så dommerne kom virkelig på arbejde. I deres bedømmelse blev der især lagt vægt på den gode smag, men også på bl.a. emballage og værdi for pengene. Vinderne blev gedekernemælk fra Knuthenlund. Gedepølse fra Hanegal. Jomfrubyg fra Aurion. Islandsk Tangsalt fra Urtekram. Hansens Solstang fra Hansens Flødeis og Gingerbeer fra Ørbæk Bryggeri. Mums. De seks kan nu pryde deres produkt med konkurrencens gyldne Ø-logo. Konkurrencen var arrangeret af Økosalg og Oplysning i samarbejde med Politiken og Økologisk Landsforening og var støttet af EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram.

Tal kærligt til din blomst Har planter følelser? Det satte tidligere CIA specialist Clive Backster sig for at finde ud af. Han placerede elektroderne fra en løgnedetektor på en af sine stueplanter for at se, om planten reagerede på at blive vandet. Det gjorde den! Så ville han teste, om den også ville reagere på truslen om at blive brændt med en tændstik. Manden fik nærmest et chok, for planten reagerede bare ved hans tanke, altså inden han overhovedet havde strøget tændstikken! Så tro mig, det giver virkelig mening at tale kærligt med dine planter.


Brændende 62 • BOOST • januar 2013

kærlighed

BOOST • januar 2013 • 63

Af Rikke Goerlich phytoterapeut

I stedet for at gå i en stor bue udenom klyngerne af brændenælde, så tag bluse, lange bukser og handsker på, og pluk løs. Brændenælden er nemlig en lægeplante med mange kvaliteter. Drik den som te, brug den som ansigtsrens og, ikke mindst, styrk dit jernoptag.

Er du glad for urter? Da vil du nok, ligesom de gamle arabiske læger, anse denne her for velsignet. Munkene kunne i øvrigt ikke drømme om at have en urtehave, uden at netop denne her var rigt repræsenteret. De var smarte og havde den i datidens højbede, da den er ret social og gerne vil blande sig med andre. Måske har du den stående i skammekrogen - eller du går langt udenom, når du møder den i naturen. Men læg mærke til, at den er på vej til at få fuld oprejsning for alle de år, hvor vi har negligeret og ligefrem bekæmpet den. Den er snart på vej med sine første skud, så brug den endelig. Det er og bliver en lægeplante med stort potentiale. Det gælder naturligvis den fantastiske brændenælde, Urtica dioica, som i dag bruges mod blandt andet gigt og smerter, både indvortes og udvortes, den beriger maden, og den renser huden, og ikke mindst fremmer den optagelsen af jern fra andre kilder i kosten. Brug den i dejen til dit brød, til en skøn brændenældesuppe, bland den med andre grøntsager i en tærte (a la spinat), er skøn som pesto, og som helt nye topskud frisk i salaten. Lav te af den, og lav din egen skønne maske, som renser huden og giver dig et friskt look, og brug den endelig som gødning.

For lidt jern svækker Ifølge Fødevarestyrelsen har 40% af danske kvinder i den fødedygtige alder meget små eller helt udtømte jerndepoter. Det er klart nok, vi får bare ikke så meget indmad i den moderne kost, måske slet ikke noget, og husker måske ikke på at få urter, som har et indhold af jern. Det kan betyde en ekstra tendens til infektioner og ikke mindst til en træthed, som man bare ikke kan se, hvor kommer fra. Nælden kan hjælpe dig, nok ikke som et direkte tilskud, men den kan styrke optagelsen af de jernkilder, som du ellers bruger, både på grund af dens eget indhold af mineraler, men også fordi den indeholder C-vitamin, jern og kalium.

Styrk dit optag Kom en halv liter kogende vand på en håndfuld nældeblade. Lad det trække i en time. Filtrer, og drik 3 kopper dagligt.

Rens huden 1 spsk. tørrede nælder, 1 spsk. arrowroot, 1 tsk. honning og 3 spsk. piskefløde. Blend og smør blandingen på huden i ansigtet – eller hvor du gerne vil rense ekstra. Lad blandingen sidde i 10 minutter, før du skyller den af.

Ledsmerter Et norsk forsøg har vist, at friske blade fra brændenælde kan virke smertestillende på mennesker, som er plaget af gigtsmerter.

Man pressede dagligt et friskt blad på et gigtplaget led i 30 sekunder. Resultatet viste, at ledfunktionen blev bedre, smerterne reduceret, og gruppen med de friske brændenældeblade brugte mindre smertestillende medicin. Efter afslutning af forsøget foretrak mere end halvdelen af forsøgspersonerne at fortsætte med nældebehandlingen frem for at gå tilbage til den smertestillende medicin, de havde taget tidligere. Forskerne mangler stadig at finde ud af, præcis hvorfor nælden har denne gavnlige virkning. En mulig forklaring er, at når man brænder sig på et nældeblad, vil nogle overfladiske nervesignaler fortrænge signaler fra dybereliggende nervebaner, hvor gigtsmerter typisk kommer fra.

Nældepisk Historien fortæller i øvrigt, at man allerede i Middelalderen var klar over nældens positive virkning på smertende led. Det var dog på en lidt finurlig måde, man opdagede det. Dengang kendte man ikke til sygdomme i sindet, man mente, at disse mennesker var besat af dæmoner. For at få maniske personer til at være mere rolige, og apatiske personer til at vågne lidt op, piskede man dem dagligt med nælder. Den hårdhændede behandling hjalp naturligvis ikke på sindets sygdom, men eventuelle smerter i led og knogler blev reduceret. Det er en gammel tradition i Norden, at man pisker sig med nælder efter saunabesøg og en kold omgang i havet. Det fremmer kredsløbet, styrker livsenergien og giver en boblende glæde, som ikke kan beskrives fysiologisk – men som nok bare skal opleves! Er man ikke til denne hard-core metode, så er der stadig hjælp at hente fra nælden. Plantens høje niveau af flavonoider, kalium og andre mineraler gør, at den også modvirker inflammation indvortes. Drik den som te, brug den i maden og brug gerne et ekstra drys af tørret, pulveriseret brændenælde i både mad og i din te. Det er nemt, det er gratis, og den er snart lige udenfor.

Brændenældegødning 1 kilo nælder (husk handsker) lægges i blød i tre liter vand i maks. to døgn, eller til du kan se, at nælderne har trukket ud i vandet - og filtrer dem fra. Brug én kop nældegødning til 10 liter vand. Pluk nælden, nedefra og op, så slipper du for den brændende og prikkende fornemmelse. Nælderne er tæt beklædt med hår på stænglen, som indeholder blandt andet histamin, og det giver kløe og hævelse. Brændenælden har dette som et enkelt forsvar, da den smager så godt, at mange dyr (også) elsker at gumle i den.


Med kærlig solhilsen

64 • BOOST • januar 2013

BOOST • januar 2013 • 65

Luk af for stress og jag ved at lukke op for yogaens velsignelser. Det hele handler om at være i nuet og gennem fysiske øvelser og en bevidst vejrtrækning at opnå ro, overskud og balance i krop og sind. I fuld fart fra arbejde, købe ind, lige snuppe en portion yoghurt og så hæsblæsende af sted til ugens yogaundervisning. Ind på måtten og smide sig fladt ned. Et minut for sent. Pyh. Halvanden time senere er kroppen varm, afslappet og smidig. Der er ro i hovedet, og det er næsten umuligt at tro på, at man fræsede af sted, som man gjorde. For pokker, der er jo tid til det hele. Finder hjem med rolige skridt, får sat en vask over, tilbereder en let middag og nyder den indre ro. Sådan burde det jo altid være, men sådan ser det desværrre ikke ud i den virkelige verden. Men lige præcis derfor skulle man unde sig selv et åndehul bare en gang imellem.

At være i nuet Der er rigtig mange måder at komme ned i gear på, at koble af og fokusere på sig selv, fysisk og psykisk. Yoga er en af dem. En træningsform, der fokuserer på at skabe harmoni mellem krop og sind. Yoga, der betyder ‘at forene’, er et over 5000 år gammelt indisk træningssystem, hvor man via fysiske øvelser (asana) styrker hele kroppen, mens man samtidig arbejder bevidst med åndedrættet, da det har stor mental betydning. Ved at bruge åndedrættet bliver man også opmærksom på sine fysiske begrænsninger og kommer derfor ikke til at øve vold på kroppen. Men det allervigtigste og den inderste kerne i yoga handler om at være til stede i det, man gør lige nu. Også når man, som man altid gør, afslutter yoga sessionen med afspænding. En afspænding, der giver så meget ro, at man ofte falder i søvn. Det er faktisk ikke meningen. Men det føles fantastisk.

Giv dig selv en gave Yoga er for alle, uanset alder og køn, og til de fleste yogastilarter behøver man ikke at være trænet og eller på andre måder i form. Man arbejder lige så stille med sig selv, og vil langsomt, men sikkert, mærke større smidighed, ro og balance. Både fysisk og psykisk. Det er en lille gave i hverdagen, der giver mere energi og overskud til at overkomme alt det, vi også skal nå.

Det hele menneske

Yogaens mål er at arbejde med hele mennesket og skabe ro, harmoni og balance mellem sind og krop. Hatha-yogaen er den mest udbredte i Danmark. Det er en af yogaens oprindelige hovedgrene og stamfader til en lang række yogaformer.
Ha betyder på det oldindiske sprog Sanskrit ’sol’, tha betyder ’måne’. Hatha er yin og yang, maskulin og feminin, mørke og lys, og via yogaen forsøger man at balancere disse modstående kræfter. Man arbejder med øvelser, åndedræt, afspænding (og meditation) for at styrke kroppen og øge kropsbevidstheden, koncentrationen, energiniveauet og det generelle velvære.
 Herudover stimulerer øvelserne de indre organer, de hormonproducerende kirtler, nervesystemet og energibanerne. For alle. Ashtanga-yogaen er også populær, men er ikke for begyndere. Det er en fysisk hård yogaform, der egner sig bedst til folk i god form.
Der arbejdes bl.a med vejrtrækningsøvelser og med forskellige serier, hvor der uden pauser skiftes stillinger.
Målet er at forbedre sit velbefindende via den hårde træning, der renser muskler, led og indre organer samt skaber balance i kroppen.
Især for den yngre generation. Iyengar er en mere gymnastisk og teknisk betonet yogaform, der udspringer af hatha-yoga. Stillingerne holdes længere, men forskellige hjælpemidler gør, at de fleste kan være med.
Målet er at få krop og vejrtrækning til at hænge sammen og skabe en øget opmærksomhed på kropsholdningen. Iyengar er god for ældre, handicappede og bevægelseshæmmede og som genoptræning. Power yoga
er en aflægger af ashtanga med elementer fra aerobic. I modsætning til almindelig yoga, hvor der er pauser, køres der på fra start til slut. Her er målet at kombinere udstrækning, styrketræning og åndedrætstræning.


Lyst til yoga

Det kræver ikke meget udstyr at dyrke yoga: Løst afslappet tøj, eventuelt et håndklæde til at tørre sveden af panden (jo, yoga kan godt få sveden frem) og en god måtte at ligge på. Yogaundervisning tilbydes over hele landet – ikke mindst i voksenundervisningen. Tjek fx www.aftenskolerne.dk. Man kan også dyrke yoga hjemme på stuegulvet sammen med en dvd, som kan guide dig gennem øvelserne. www.yogaudstyr.dk • www.iyengaryogaorg.dk • www.dansk-yoga.dk

Af Lilla Loft


66 • BOOST • januar 2013

Stop forkølelsen før den stopper dig!

konkur r

ence

Vind en cykel,

og gør 2013 til dit motionsår!

Du kan få masser af tips til et sundere liv i BOOST! Kig fx på side 42, hvor du finder ekstra energi til kroppen og hjælp, hvis du vil tabe et par overflødige kilo. Kig også på side 30, hvor du finder hjælp til hud og hår efter turen i svømmebassinet, i sportshallen eller på din nye cykel i det tørre vintervejr.

Tag Kan-Jang ved de første tegn på forkølelse. Lindrer forkølelsessymptomer og modvirker træthed efter sygdom.

JUHLDAL-cyklen er lavet i samarbejde med det finske kultmærke jopo og kan anvendes af næsten alle - uden hensyntagen til alder, fysik og køn. Med cykelkurv og andet udstyr har den en værdi af 3400 kr.! Vær den heldige vinder! Indsend svaret på spørgsmålet pr. mail til info@boostboost.dk eller pr. brev, hvor du skriver dit svar bag på konvolutten. Send den til BOOST!, Platanvej 31, 1810 Frb. C. Svaret skal være os i hænde inden d. 1. marts 2013. Vinderen får direkte besked og offentliggøres på www.boostboost.dk.

Forhandles på apoteket, Matas og helsekostforretninger. Yderligere info: Anjo - tlf.: 38191889 - anjo@anjo.dk Kan Jang Sund forskning ½ tvær okt. 2011 .indd 1

26-10-2011 11:29:08

Spørgsmål: Er Shampoo nr. 1 fra Juhldal? (få eventuelt hjælp på side 30)

shampoo nr.1 og special creme nr. 14, som er omtalt på side xx

Ny Effektiv Naturhelbredelse

Lev sundt med vitaminer og mineraler

Erik Kirchheiner skrev mange fremragende bøger. Ny Effektiv Naturhelbredelse i to bind var hans mesterværk med alle relevante oplysninger om vitaminer, mineraler, aminosyrer og fedtsyrer samt grundig gennemgang af de mest almindelige sygdomme. Emnerne er mange, og ud over en særdeles grundig gennemgang af de mest kendte vitaminer og mineraler kan du komme helt tæt på en stribe af urter og krydderier, brugen af aminosyrer, og hvordan Erik Kirchheiner med sin skarpe pen anskuer sygdomme og problemer som hyperaktivitet hos børn, hjerte- og karlidelser, gigt, akne, fibromyalgi, alkoholisme eller PMS. For blot at nævne ganske få aktuelle emner.

NU er Henrik Dillings bog om vitaminer og mineraler udkommet i en ny og opdateret udgave til alle, der gerne vil vide, hvilke vitaminer og mineraler kroppen har brug for – og sikre sig, at de får dem i høje nok doser.

Ny Effektiv Naturhelbredelse, bind 1 og 2, kan nu købes for kr. 250 (paperback, førpris kr. 675) plus forsendelse kr. 85, i alt kr. 335. Beløbet indbetales på reg.nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive navn og adresse. Har du spørgsmål vedr. betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk. Naturlig balance

Bogen indeholder bl.a.: • Grundig gennemgang af alle vitaminer, mineraler, fedtstoffer og antioxidanter • Tests, hvor du kan tjekke din egen krops tilstand • Råd om, hvad du skal spise, og hvordan du skal tilberede det for at få de vitaminer og mineraler, du har brug for • Anvisninger på, hvordan du forebygger daglig dags sygdomme og de store livsstilssygdomme Henrik Dilling kender du måske allerede fra hans faste spalter i sund-forskning.dk eller som biopat, psykoterapeut og coach. Bogen er på 272 sider og koster 249 kr. Den kan købes hos boghandlere eller bestilles hos BOOST! (portotillæg på 48 kr.). Hvis du bestiller to bøger, er porto gratis. Skriv til info@boostboost.dk eller ring på 22 79 44 14


68 • BOOST • januar 2013

VOGT DIG FOR KOPIVARER

Mærk forskellen! Du kan sjældent se forskel

i kvaliteten, men ved Bio-Qinon kan vi dokumentere den.

Bio-Qinon Q10

Danmarks originale Q10-kapsel 3,87 kr. pr. kapsel Dokumenteret optagelighed

Q10 kopi-kapsel Billigere

Dokumenteret virkning Dokumenteret sikkerhed Anvendes til international forskning Kapslen er produceret i Danmark* 22 års forbrugererfaring

? ? ? ? ? ?

DK_Q10Gold_Ad_SundForskning_0912_210x297

Bio-Qinon er Europas første og største Q10 brand; brugt i mere end 90 videnskabelige undersøgelser, som giver dig sikkerhed for kvalitet, virkning og renhed – produceret og myndighedskontrolleret på Pharma Nords egen fabrik i Danmark. Mest virkning for pengene Det er ikke altid, at produktet med den laveste pris er billigst i brug – pas derfor på kopivarer uden dokumentation for kvalitet og virkning.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk *Hele processen fra råvare til færdigt produkt (inklusive selve kapslerne) udføres i Danmark.

Boost Januar 2013  

Første nummer af bladet BOOST

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you