Issuu on Google+

DESIGN JOURNEY

BOONYAWEE TOSAKULCHAI ARCHITECTURE MONTFORT DEL ROSARIO SCHOOL OF ARCHITECTURE AND DESIGN ASSUMPTION UNIVERSITY THAILAND

+ 660899255704

boonyaweeto@gmail.com


BOONYAWEE TOSAKULCHAI

BOONYAWEETO@GMAIL.COM +660899255704

EDUCATION

2015 2010

Assumption University // Thailand Bachelor Of Architecture (3.05GPA.) Satrichaiyaphum School // Thailand Primary Education And Highschool // Science

PROFESSIONAL EXPERIENCE 2015 Studio Point Line Plane // Thailand From August- December // Junior Architect position Developed architectural schematic design and drawings // Managed graphic design of proposals, presentations and client correspondence.

COMPETITION

2013

ASA Architect 2013 Border-less

INTERNSHIP 2014 Forx Design Studio // Thailand From June- July Preparing presentations and models // 3D visualize and prepare construction drawings.

TECHNICAL SKILLS Autodesk Revit AutoCAD Microsoft Office 3D Modeling and Rendering Google Sketchup Lumion Adobe Creative Suite Illustrator Photoshop Indesign


CONTENTS

PROFESSIONAL WORK

01 FILL THE PLANT

00 RESUME

Apartmen

Residential Commercial Mixed Use

ACADEMIC WORK Architecture For Learing Architecture For Culture Architecture For Hospitality

Architecture For Urban

04 BRING

INTERACTION

Public School

05 CURRICULUM ON SPACE

Alternative School


02 INSIDE OUT

Arteed Wellness And Spa

06 SPACE AND ACTIVITY

Pattaya Performing Art Village

03 RIVER

ATTRACTION

Wedding Studio

07 CENTRALIZE SPACE

Inspiration Hotel

08 CITY LINKAGE Urban Project


PROFESSIONAL WORK RESIDENTIAL

01 Fill The Plant

COMMERCIAL MIXED USE 02 Inside Out 03 River Attraction


01 FILL THE PLANT Apartment

Location : Sukhumvit 50 Road, near Bts On Nut Professional project with : Studio Point Line Plane

The place where comfortable for worker who find the place where near the public transportation and easy to go to the business district. The design is attend to create clean and minimal look which white perforated and white concrete also create simply design the pipe run out the building which easy to maintenance.

1


2


Site analysis

Visual

2.00

Accessibility

691.854 Sqm.

2.00

3.00

2.00

Area and setback

3

Service access

Sun and wind direction


Mood and tone

Mood and tone of the exterior and interior design, the idea of bring the sanitary system outside to create minimal and easy to maintenance.

4


Diagram show the design method of the building

5

Path side

Setback

Parking arrangement

Total building area

Added greenery space

Fire exist

Building core

Column and floor

Added residential unit

Added green facade design

Added sun roof


Function diagram show the building usage

Lobby area

Main stair& elevator

Fire exist

Service

Green space

Residential unit

Guest room

Corridor

6


4

2 1

5

6

3 7

Ground Floor Plan

9

9

9

9

9

7 9

6 8

7

5

6 9

9 9

Second floor Plan

7

9

9


9

9

9

9

9

7 9

6

8

7

5 9

9 9

9

9

Third- Fourth Floor Plan

10

10

10

12

11 10

6 8 5 13

Fifth Floor Plan 1. Lobby 2. Reception 3. Garbage room 4. Pump room 5. Fire stair

6. Main stair 7. Green area 8. Residential Units 9. Corridor 10. Guest room

11. Maid room 12. Water tank 13. Sun roof

8


Core circulation,

Perforated floor are used to the design to create visual look though the entire space. The roof top has provided translucent glass to penetrate natural light through the corridor space.

9


Residential unit interior,

partition is design to divided space between bedroom and prepare area to create privacy feeling. Material is using pie wood as a floor and furniture to create cosy feeling to user.

10


02 INSIDE OUT

Arteed Wellness and Spa Location : Lat Pa Kou 10 Road Professional work with : Studio Point Line Plane

Arteed Wellness and Spa is the place that client attend to create sense of cozy. The idea of this project is inside out mean the healthy outside starts from inside. Inside the spa, the partitions and shelves are divided the space by its function and user. All the partitions are create as modular

11


12


D. Consult room

C. Workshop area

B. Therapy rooms

A. Reception area

13


Ventilation& lighting box Transparent roof

D

Consult room

D

Modular window

Modular cupboard Modular cupboard Modular partition Modular partition

Storage area Workshop area

C

A

Reception area

B

Therapy room

14


1

3

2 6

4 7

5

4

3

3 8

4

9

4

10

4

10

1. Reception 4. Toilet 7. Changing room 2. Waiting area 5. Preparing area 8. Staff room 3. Massage room 6. Workshop 9. Storage

15

10. Consult room


Section A

Section B

16


03 RIVER ATTRACTION Wedding Studio

Location : Petra marina pier, Patumtani Professional work with : Studio Point Line Plane

The main idea of this project is to add value to the land, client need this land as the spot that attract traveller who pass from Bangkok- Ayutthya by criuse. The programs that provide as the event plaza to lead people to the site moreover, there have wedding studio, restaurant, and gourmet shop from local people to create value to the community.

17


18


Site analysis 6m.

3,920 Sqm.

6m.

3,920 Sqm. UT AY

A AY

TH

BA NG KO K

PIER

YA HA

T UT

AY

YA HA

T UT

BA NG KO K

PIER

BA N

GK OK

AY

Accessibility

Wind and sun direction

19

PIER

Potential

Visual


Inspiration/ Transition of sailcloth

Sail Elements

Bring the elements to the details of the building, diagonal rope or rope tile are used in the design

20


Design inspiration and concept

Public

Semi- Public

Private

Restaurant Wine bar River-front

Event plaza Pantry

Studio Office Dressing room Toilet

Half- open

Close

Space design Frame

Proposed Idea

21


7

4

6 6 1 1

4 3

2

2

6

3 5

Ground Floor Plan

1. Studio 2. Pantry 3. Dressing room 4. Event plaza 5. Restaurant 6. Toilet 7. Pier

Proposed Idea

22


ACADEMIC WORK ARCHITECTURE FOR LEARNING 04 Bring Interaction 05 Curriculum Interpret

ARCHITECTURE FOR CULTURE 06 Space And Activity

ARCHITECTURE FOR HOSPITALITY 07 Centralize Space

ARCHITECTURE FOR URBAN 08 City Linkage 23


04 BRING INTERACTION Public School

Location : Wachiratham sathit Road Studio : Thesis Institution : Assumption University

This thesis aims to focus on the study of architecture that enhances learning, living, and playing in public school for Attention Deficit Hyperactivity Disorder children(ADHD) and normal children. The role of architecture seeks to create space that facilitates learning for both normal students and ADHD children, to create space that facilitates development of children, to study programs and facilities that facilitate learning ability for all children and to create space that reduces distraction for learning efficiency.

24


25


Conceptual Diagrams

All together (ADHD& normal students)

Being separate

Lack of social development

Integrated space

Space for all

Create natural light

Passive visual linkage

Active visual linkage

Typical corridor

Integrated private space in corridor

Private space /

Gathering space

Diagram shows space design for ADHD and normal students that enhance emotional, social, and development for all students.

26


Reading room’s lighting design 1

2

3

4

Reading room’s lighting design, diagram represents the lighting design in reading room that studies the effect of lighting in different times and the lighting which creates concentration feeling to ADHD children.

Classroom design development

Provide gap between classroom

Intersect classroom with reading room Alternated lower and upper classroom

Kindergarten classroom arrangement

Integrated greenery space for sensory

Provide gap and void

Added facade between gap

Primary classroom arrangement

27


OSR. 6.5 = 5,278.45 Sqm.

0m

6.0 .

3.0

0m

.

Conceptual diagram 3.00

m.

3.0

0m

.

3.0

0m

Site area = 18,016.72 Sqm. FAR. 4.5 = 81,207 Sqm. OSR. 6.5 = 5,278.45 Sqm.

3.0

.

0m

.

0m

6.0 .

28

3.0

0m

.

Site area and setback

Site accessibility for main entrance and service

Main axis and minor circulation

Provide green space for doing activities and play

Create linkage to shared programs

Create void and bring modular classrooms


Zoning Diagram

L4

Kindergarten Programming Classrooms Toilet Support facilities

L2

L3

L1

L2

L1 Primary Programming Passive programs Teacher room Multi- purpose Fire stair Service Active programs Toilet Classroom

29


Kindergarten Playscape Court

Kindergarten Playscape

30


Kindergarten Building

Canteen and Gymnasium

31


Ground Floor Plan

32


First Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Fourth Floor Plan

33


Section A

Section B

Section C

Section D (Cut through site)

Section E (Cut through site)

34


Reading Court

Main Court

35


North Elevation

East Elevation

South Elevation

West Elevation

36


Reading Room

Sensory space between corridor

37


05 CURRICULUM ON SPACE Alternative School

Location : Soi Wat Pho Mean Studio : 5 Year studio Institution : Assumption University

Waldoft theory is emphasize on human anthroposophy which mean study of human nature and seek the true bring organize to harmonize with human characteristic and development of each age. The curriculum is concern about main lesson integrated with art. The major idea is to study the human nature and seek the true bring organize to harmonize with human characteristic and development of each age.

38


39


Human + Art & Nature

ACTIVE SERVICE

PUBLIC

NATURE

CLASS ROOM

SCIENCE LAB OUTDOOR ACTIVITIES INDOOR ACTIVITIES

CANTEEN

ART STUDIO CRAFT STUDIO TEXTILE STUDIO MUSIC STUDIO

GARDEN

PASSIVE

CLASS ROOM

NATURE

They categorize development that in this age children will learn from impression therefore the instruction should emphasize on feeling of aesthetic.

Functional Diagram The curriculum are represents in program and space, which is passive program consist of art, craft, textile, and music studio. Active program are science lab, outdoor and indoor activities. These program are integrated by nature to enhanced learning environment

40


Design Methodology

A. Sport-field at the centre link with B. Bring passive program at the the classrooms centre to link all classes

D. Classroom top of the shared

programs face to north direction

C. Green integration as the core of the project to create sensory

E. Integrate green area as ventilation F. Inside out facade to create sense between each classrooms

of privacy yet visualize

Section Ventilation was designed to create wind flow through the entire space of the building. Classroom are separated between green space to create interact and students.

41


13

11

6 12 10

7

8

9

6

1

2

3 4

5

5

A

1. Parking area 2. Drop off 3. Lobby 4. Reception 5. Administration office 6. Toilet 7. Landscape 8. Multi- purpose area

42

9. Sport field 10. Canteen 11. Service 12. Main stair 13. Fire stair 14. Art studio 15. Textile studio 16. Craft studio

17. Library 18. Music studio 19. Demonstration practice 20. Science lab 21. Classroom 22. Green space 23. Teacher room 24. Storage room


C

B 13

24

13

24 13

8 18

20

7

18

6

20

20

6 12

19

8

8

17

17

14 14

7

20

12

19

13

8

14 15

14

15

D

E

23

21 21

13

23

6

22

12

22

6

21 21

13 21

22

21

12

21

21

21

F

G

23

21 21

13

22

6

22

21

13 21 21

D. Fourth Floor Plan E. Fifth Floor Plan F. Sixth Floor Plan

6

21

12

22

A. Ground Floor Plan B. Second Floor Plan C. Third Floor Plan

23

21

12

21

21

G. Seventh Floor Plan

43


Multi- Purpose Green space indoor and outdoor create various experiences and purpose to children to use their sensory.

44


Landscape Landscape act as the transition space to other programs. Its create ventilation through the space.

45


06 SPACE AND ACTIVITY Pattaya Performing Art Village Location : Jomtien Beach, Pattaya Studio : 3 Year studio Institution : Assumption University

Pattaya is the centre of culture, theatre would be the place where attractive foreigner and it could be centre of art and culture where expand Thai art to other countries. The performance would be musical which it can combine difference culture but still give sense of harmony. In order to make theatre that can be place for expanding cultural, the design will provide museum including with hall of frame as the place for learning history of art and provide place for talent people can perform. Moreover, it can exchange knowledge and culture.

46


47


Design Concept

LOBBY PARKING AREA

ACADEMIC AMPHI-THEATRE

Sectional Diagram

Physical Model

48

MUSEUM

AUDITORIUM

Night - Day/night - Day Programs

LOBBY

SERVICE

Chaotic -Less chaotic -Calmness Programs

TICKET

BACKSTAGE

Space - Transition - Space


Audit o

Chaotic Programs

rium

Rea tau

Calmness Programs Calmness Programs

Amp h

rean t

Acade m

i- th

ic

Audit o

eatr e Muse

rium

Rea tau

um

Amp h

rean t

Acade m

i- th

ic

eatr e

Chaotic Programs

Conceptual diagram

Calmness Programs

Chaotic Programs

Chaotic Programs

Calmness Programs

Chaotic Programs

Calmness Programs

Audit o

rium

Rea tau

Amp h

rean t

Acade m

i- th

Audit o

eatr e

Calmness Programs

rium

Acade m

ic

Rea tau Muse

um

Site access waterfront and road

Main axis and visual

Divided zoning from axis

Walking to site and car parking

Create landscape lead to auditorium and raise restaurant platform

Provided step down to museum under water

Create shading device as facade design

Juxtaposition of concrete and wood represent sense of calmness and chaotic

Section A-A (Cut through Centre axis auditorium and museum)

49

Amp h

rean t

i- th

eatr e


Ground Floor Plan

Second Floor Plan

50


Central Activity Perspective

Theatre Lobby Perspective

51


07 CENTRALIZE SPACE Inspiration Hotel Location : Lang Suan Road Studio : 3 Year studio Institution : Assumption University

Lyricist, musician, and singer are job that need an imagination to create lyrics in concentration space by using an imaginative that have variety of melody that compose to be rhythm. Therefore, site is located in Laungsuan road, it is around business area where mess of people but when walk into Laungsuan road, it has calmness atmosphere.

52


53


FITNESS

RESTAURANT

RESIDENTIAL UNITS

SWIMMING POOL

STUDIO RETAIL SHOPS

ENTRANCE

LOBBY

LIBRARY

BAR& RESTAURANT

RHYTHMIC DISPLAY AREA

RESIDENTIAL UNITS

ZEN GARDEN

Collage

Public Semi- Public Private

Sectional diagram Space design in hotel are divided into 3 spaces which is public, semi- public, and private. The concept is to create concentration feeling within entire space by using transition space which is Zen garden, indoor and outdoor garden.

54


Zoning Diagram

Zen garden Rhythmic display area

Zen garden Rhythmic display area

Pool Pool Studio Studio

Pull Pull

Zen garden Rhythmic display area Pool

Studio Pull Pull

Pull

Zen garden Rhythmic display area Pool Zen garden Studio

A. Existing tree in front the site

Rhythmic display area

B. Create axis link existing tree as the C. Divided 3 zone, public, semi- public, and private by programs main entrance Pull

Pool

Studio

D. Create open space, indoor garden, outdoor garden, and swimming pool

F. Pull the mass, residential units

G. Slope roof

Pull

Pull

Pull

Pull

Section

55


16

8 6

5

12

3

4

11

2

7

9

6 6

4 1

11

10

15 15 17

13 14

9

17 9

19

17

17

19 18

16

15

15 17

17

17 9

1. Lobby 2. Reception 3. Administration 4. Retail shop 5. Zen garden 6. Toilet

56

17

7. Restaurant 8. Kitchen 9. Rhythmic Display area 10. Library 11. Studio 12. Fitness

17 9

17

13. Bar 19. Changing room 14. Restaurant 15. Service 16. Pump room 17. Residential units 18. Pool


Hall Space Semi- private space between lobby and restaurant are provided natural light that penetrate through Zen garden to create sense of concentration to space

57


08 CITY LINKAGE Urban Project Location: Ramkhamheang district Studio : 4 Year studio Institution : Assumption University

The assignment is to solve problem and design the around Ramkhamheang district to enhance the community and bring the characteristic of the community. As we research and explore the problems around the area, we found that mostly the problem is the density of traffic and street vendors are block the pedestrian and also main road. Therefore, we divided the 4 zone which its can connect to other place that can flow the traffic and enhance zone by bring its characteristic to create tourism spot.

58


Grouping zone by define characteristic of each alley

The objective is to connecting people from both side of canal by adding sharing activities, reclaim public pedestrian by providing zone for street vendors, adding sky-walk and transportation hub to connect people from internal and external area, connecting green space by create bike route for its community, providing parking lot to reduce number of car. Traffic in working day morning, evening

Node

Street size

Low density of car Medium density of car

Main road (type A) Main road (type B) Sub road (type C)

High density of car

Street direction

Traffic in working day, noon

Open space

Road with sidewalk

Empty space

Road without side walk

Green area

Low density of car Medium density of car One way

High density of car

Traffic in weekend morning, evening

Local road (type D) Local road (type E) Local road (type F)

Street network

Main activities

Figure and ground

Transportation hub

Two way

Low density of car Medium density of car High density of car

Traffic weekend noon

Low density of car Medium density of car High density of car

Bus station

Motorcycle station

Van station

Boat station

59


Zone 1/ Commercial zone

This site located next to Soi Thepleela Which connect to Ramintra express way and town in town. Moreover, the building next to the site is Big C and Major Hollywood. Thus, target user in this site is office worker and student. The programs that use for attract people is market fair, shop, and public facilities. However, it includes office building and condominium to make a community spot.

Zone 2/ Education zone and Transportation Hub This site located next to Ramkhamheang 43/1 which connect community of Ramkhamheang University directly. Moreover, it has opportunity to get access by pier. In front of university where transportation hum is existing, it blocks an aesthetic of the university. Also, pedestrian along alley quite narrow. People walk on street to pass through site. It becomes our objective that try to own land along this alley by university to makes this site as a centre of transportation. Furthermore, university could use this land to build educational zone and public program such as library, exhibition and museum.

60


Zone 3/ Cultural zone This zone aims at education about the Muslim culture around the site, enhance the culture and accentuate the presence of the mosque. This site is located along a crowded road leading to one of the bridges connecting the canal sides. The presence of the mosque gives a cultural feel to the area. The area around mosque needs to support the mosque and also the need to enhance the cultural aspect of the area

Zone 4/ Healthy Community Zone This site is separated in 3 zone that are office building, community mall and condominium. This community can manage people who interested in healthy. We provided green space, spa, massage, and healthy food which the programs are connect to the canal that create activities along the river front in order to lead people from skywalk trough the site and also traveller from the river.

61


+ 660899255704

boonyaweeto@gmail.com


Architecture Portfolio Boonyawee.tosakulchai