Page 1

NY volgens Rob


Eindelijk! Je komt naar New York.

Misschien wel de meest adembenemende city trip van de planeet. Om alles -maar dan ook alles- uit je bezoek te halen, heb ik eens de “must visits” en mijn persoonlijke best of’s opgeschreven. Persoonlijk, dus volstrekt subjectief en minstens zo onvolledig. Maar zowel in mijn ervaring als toerist, als directeur van het New Yorkse communicatiebureau BENG!, draagt ieder item in dit lijstje gegarandeerd bij aan een wereldtijd in de stad.

A New York State of Mind.

De New Yorker is vriendelijk, beschikt over een lekkere scherpe humor, is nieuwsgierig en helpt je graag op weg. Binnen no time heb je een leuk gesprek met een wildvreemde en als je vertelt dat je uit Holland komt dan heb je al snel een streepje voor. Ook hier geldt: wie goed doet, goed ontmoet. Het mooie is dat je tegenwoordig je hele trip via het web kunt boeken: van hotels, via transport en restaurants, tot aan kaartjes voor voorstellingen en attracties. En dat is vaak een goed idee, omdat je anders de kans loopt om ter plekke achter het net te vissen. Top restaurants hebben niet zelden wachtlijsten van een maand en ook attracties als het Vrijheidsbeeld zijn vaak uitverkocht. De blauwe woorden in deze insider tips linken naar handige websites. Veel voorpret! Rob Captijn


Voor je vertrekt:

Wat je tegenwoordig in ieder geval moet regelen voor je in het vliegtuig stapt, is een elektronische VISA waiver. Die geeft je als Nederlander toestemming om de VS binnen te komen (geldt vervolgens 3 jaar). Dat regel je hier. Zorg ook voor paspoorten met chip! Anders kom je alsnog niet verder dan Schiphol.

Bij aankomst:

Als je in New York aankomt, bereid je dan voor op een uurtje in de rij voor de douane (korter als je geluk hebt, langer als er net een vliegtuig uit Pakistan voor je in de rij staat). Zorg dat je de formulieren die je in het vliegtuig krijgt heel secuur invult. Voor gegevens die afwijken van je paspoort (namen etc.), kun je terug naar de achterkant van de rij. De douanier neemt je foto en vingerafdruk. Transport naar de stad is er in overvloed. Trein (overstappen op subway!), gedeelde shuttlebusjes, taxi’s of geheel in stijl per limo. In heavy traffic duurt dat ruim anderhalf uur, normaal ca. een uur. Houdt daar vooral terug rekening mee. Taxi’s en limo’s van en naar de luchthavens hebben fixed tarieven ex. tol en fooi. Iedere Amerikaan verwacht er een in de orde van 15%. Het heeft geen enkele zin om zelf een auto te huren. Daar heb je in Manhattan alleen maar last van. Het verkeer is er nogal chaotisch en parkeren is hogere wiskunde. Reken voor transport terug naar de luchthaven, van hotel tot aan de gate, zeker 3 1/2 uur. Niet alleen sta je einde dag gegarandeerd in de file, maar ook de security op de vliegvelden kost doorgaans behoorlijk wat tijd. Hotels kunnen dat ritje voor je regelen.


Wegwijs in de stad.

Ik beperk me in deze insider tips in belangrijkste mate tot Manhattan. Zeker als je een paar dagen of een weekje gaat, heb je daaraan méér dan genoeg. Voor een eerste orientatie vind je hier een interactieve kaart en tips die je als novice alvast in het goede spoor zetten. Alles onder Fifth Avenue (globaal: onder Central Park) heet “East”, alles daar boven “West”. Straten die evenwijdig aan Central Park door de stad lopen heten “avenue’s”, verticale straten heten “streets”. Een New Yorker of taxichauffeur vraagt je voor een nauwkeurig adres altijd naar de “cross”. Als je bijvoorbeeld naar de “Strawberry Fields ingang” van Central Park wilt, geef je als adres: west 72 and Central Park (west 72e straat en Central Park). Wil je daar het park in (en dat wil je) dan is de ingang aan je rechterhand. Wil je even contempleren voor het Dakota Building waar Lennon leefde en aan zijn einde kwam, loop je nèt even 72e straat in (hoek rechter trottoir bij portiersloge).

Transport en betalen.

Veel bezienswaardigheden zijn gewoon te voet te doen. En anders zijn Yellow cabs spotgoedkoop en alom aanwezig. De zwarte towncars, die ook nog wel eens stoppen als je een taxi probeert aan te houden, zijn aanzienlijk duurder. Niet doen. Ook al belooft de chauffeur je een “nice price”. Een eigenaardigheid in de VS is, dat alle prijzen in winkels en restaurants exclusief “taxes” worden genoteerd. Aan de kassa wordt er zodoende nog het een en ander bij je aankoop opgeteld (minimaal 7,5%). Vroeger leefde obers van de fooi. Tegenwoordig is service vaak inclusief, hoewel de ober niet echt meer je vriend is als je hem daaraan herinnert. Sommige restaurants tellen zelf snoeihard 20% bij het bonnetje op en vertellen je niet, dat je ook zelf (een lager percentage) mag tippen. Bonnetjes goed checken dus voordat je dubbele fooi bijna hoger uitvalt dan je restaurantbesteding...


Logeren:

Wij vinden het altijd volstrekt zinloos om in New York te kiezen voor een superdeluxe hotel (we gaan liever wat extra culinair uit de bol). De stad bruist 24 uur per dag, dus iedere seconde in het hotel is er in onze visie één te veel. We willen feitelijk alleen een goed bed en een lekkere douche (zelfs ontbijten kan overal en vaak nog leuker/lekkerder ook). Ons vaste en voor New Yorkse begrippen zeer redelijk geprijsde hotel is het Park South Hotel in East 28 street (vraag om kamer 306), centraal gelegen in de wijk Murray Hill, tussen Park Avenue en Lexingon Avenue (of in taxichauffeur termen: East 28 and Lex). Ze halen hun simpele maar prima ontbijt bij de buurman rechts, maar kopen daar eigenlijk precies het verkeerde deel van diens assortiment. Daarom halen we daar zelf nog wel eens een zakje. Op de andere hoek een 24 uur per dag geopende winkel, waar je werkelijk alles kunt kopen. Zoals water, want New Yorks kraanwater bevat zoveel chloor dat het alleen aan te raden is als je je tanden wilt bleken. Je proeft het ook in post-mix limonades in de Horeca. Ik vraag daarom altijd om een flesje of blikje. Op de hoek van Lexington Avenue is een metro station. Taxi’s zwaai- en fluitbaar voor de deur. Vind je een hotel wel belangrijk en wil je helemaal los op je accommodatie (bijvoorbeeld het hippe Mondrian in SoHo of Gansevoort Hotel in het even hippe Meatpacking District), dan hebben we de beste prijservaringen met Booking.com waar je aanbiedingen van meer dan 350 New Yorkse hotels treft. Wel goed de locatie checken, want de geachte hoteliers jokken nog wel eens over hun centrale ligging. Op Tripadvisor.com vind je recensies van ieder hotel. Die van Amerikanen zijn doorgaans wat negatiever. Voor top 10 lijstjes van “van alles en nog wat” ga je naar 10best.com. Die sites hebben me nog nooit in de steek gelaten.


De sferen van New York.

De wijken van New York hebben allemaal een specifieke vibe. Midtown, met o.a. Times Square en Broadway is super toeristisch. De alom aanwezige T-shirtwinkeltjes en camerazaken zijn pure rip off’s. Toch moet je er minimaal één keer overdag en één keer ‘s avonds naar toe, vanwege de adembenemende neons en verlichting. Ook 5th avenue met z’n statige winkels, het Empire State Building, het Rockefeller Plaza (‘s winters de beroemde ijsbaan) met het Rockefeller Center (op de bovenste verdieping: Top of the Rock, leuker dan Empire State), horen bij je New York vuurdoop. Hip doen ze in Meatpacking district, Greenwich village, soho en -sinds kort- Tribeca. Heb je weinig tijd, ga dan in ieder geval naar Soho voor de geweldige winkels en Meatpacking District voor te leuke restaurants en de unieke sky garden, die op oude treinviaducten is aangelegd. Chinatown en het aangrenzende Little Italy zijn kleiner dan je denkt, maar een wandelingetje langs de bijzondere (voedsel)winkeltjes en vermakelijke “Soprano would be’s” meer dan waard. Hetzelfde geldt voor de punt van Manhattan; het Financial District met de 9-11 put, Wall street, maar ook Battery Park (waar ooit de eerste Nederlanders aan wal kwamen). Je treft er ook de pieren, waar je o.a. de gratis Staten Island pont kunt pakken die langs Ellis Island en het Vrijheidsbeeld vaart (wij nemen altijd meteen de volgende pont weer terug). Central Park is een aparte vermelding waard. Besteedt hier een zonnige middag, met een lunch (en misschien een roeitochtje) bij het Boathouse. Overigens vind ik Bryant Park (Av of the America’s and west 41) minstens zo leuk. Er is (ook voor kinderen!) altijd wat te doen.


Haal alles uit je bezoek.

Tien tegen één, dat je de eerste ochtend nogal vroeg wakker wordt. Is het niet vanwege dankzij de zes uur tijdsverschil, dan toch zeker vanwege de verwachtingsvolle vlinders in de buik. Een prima moment om de Amerikaanse TV te ontdekken, met zijn locale nieuwszenders, zijn shoppingchannels, TV dominees en mijn favoriet: The Food channel, waar iedere Amerikaan zijn calorieën en kookideeën haalt. Of natuurlijk vroeg ontbijten en erop uit. De truc is om niet als een dolle door de stad te gieren. Plan je dagdelen per wijk of rond een activiteit. Hier vind je de link naar een aantal activiteiten die je gedaan moet hebben in New York. Onze persoonlijke favorieten: The Staten Island Ferry De beste (en gratis) manier om Manhattan vanaf het water te beleven. Je vaart op prettige foto afstand (tele mee voor de close-upjes) langs Ellis Island en het Vrijheidsbeeld op Liberty Island. Als je die eilanden ook daadwerkelijk op wilt, vind je hier alle informatie. Top of the Rock Voor de beste bird eye view van New York, staan dagelijks duizenden mensen in de rij voor het Empire State Building. Mocht je dat perse ook willen, koop dan op straat bij de mannen in gele pakken in ieder geval een priority pass kaartje. Wel iets duurder, maar dat scheelt je via de achterdeur minimaal een uur wachten. Maar nog beter is, in plaats daarvan, naar de bovenste verdieping van het Rockefeller Center te gaan. Top of the Rock is rustiger en biedt mooier uitzicht (geen tralies voor je lens). Wil je echt super foto’s, ga dan rond schemertijd.


Times Square & Broadway Mijn eerste keer op Times Square was er één in de categorie: “Is dit het nu”. Nauwelijks een Square te noemen. Meer een soort weg met een vluchtheuvel. Maar New Yorkser dan dit wordt het niet. Hier “dropt” op Nieuwjaar de “ball”. Hier glinstert en neont Amerika je zintuigverdovend tegemoet, kortom: hier wil je een keer overdag én ‘s avonds geweest zijn. Te leuke winkels zijn er de flagship stores van Chocolade giganten Hershey’s en M&M. Da’s nog eens wat anders dan het snoepschap bij de Shell. Als je van daar richting Central Park en Columbus Circle wandelt, kom je ondermeer langs het beroemde Ed Sullivan Theatre, waar David Letterman dagelijks zijn Late Night Show opneemt. In de zijstraten vind je de beroemde Broadway Theaters. Als je van musicals houd, wil je hier sterven. Maar deze wijk is ook de kraamkamer van toekomstig theatertalent. Off Broadway zie je vaak geniale probeersels en start ups. Hier werd ooit The Blue Man Group geboren. En Stomp. Wij zijn er vaak te vinden. Als je een echte Broadway musical wilt bijwonen, dan zijn op dit moment (december 2011) mijn persoonlijke favorieten nog steeds Wicked en Mary Poppins (beide in het Engels toch net even echter dan in Scheveningen). Je kunt je geluk aan de theaterkassa proberen, maar kaarten kopen vanuit Nederland is zekerder. Dat kan bijvoorbeeld via Ticketmaster. Dit soort kaartenmakelaars zijn wel een stuk duurder, maar dan ben je ook verzekerd van alle rangen en standen op jouw favoriete dag. De kaarten worden naar keuze keurig gefedext naar Nederland of zijn af te halen aan de kassa (daarvoor bij bestelling “will call” optie kiezen). Ben je nu in november/december in de stad (uitverkoop!!!), check dan de nabij Rockefeller Plaza gelegen Radio City Music Hall. Als daar inmiddels the Christmas Spectacular draait, GAAN! Vooral met kinderen is dit Amerikaanse kerst op z’n best, met de enige echte Santa Claus.


The High Line Van de verschillende redenen om een middagje/avond in het hippe Meatpacking district door te brengen, is een persoonlijke favoriet deze op oude spoorviaducten aangelegde tuin met fraaie uitzichten over de rivier en de oude pakhuizen die inmiddels stuk voor stuk nieuwe bestemmingen krijgen (waaronder geweldige restaurants). Meer stadsgroen uiteraard in de New Yorkse Parken, Hoewel je op zich al een dag, wandelend, picknickend of skatend in Central Park kunt doorbrengen is mijn favoriete wandelingetje van de “strawberry Fields ingang” aan de West 72e straat, via de Pethesda Fountain, de lake met het Boathouse en de Conservatory Pond met z’n radiografisch bestuurde bootjes, en dan links naar de uitgang aan 5th avenue. Neem zeker wat voer voor de eekhoorntjes mee. Het barst er van.

Art en Uitgaan.

Ga je meer voor de kunsten, dan vind je in New York niet alleen de “usual suspects” zoals MOMA (museum of Modern Art), Guggenheim, en het Metropolitan maar ook tal van bijzondere verzamelingen off the beaten track. Voor de leukste galeries is het beste vertrekpunt de wijk Chelsea met meer dan 300 verschillende galeries. Modene kunst, antiek, fotografie, objecten... je treft het er allemaal. Natuurlijk is het ook prima uitgaan in New York. Hier tref je de tien beste nightclubs. Maar de stad biedt veel meer. Het barst er van de geweldige comedy clubs, zoals mijn favoriet: The Gotham Comedy Club. En Jazz liefhebbers vinden er onder andere de club van het wereldberoemde Jazz label The Blue Note.


Shopping.

Mijn devies: Neem een haast lege koffer mee naar New York. Niet zelden hebben we er hier namelijk een bij moeten kopen, om het resultaat van ons gewinkel mee terug te nemen. In zijn algemeenheid valt te zeggen dat kleding in New York een stuk goedkoper is dan in Nederland. Voor elektronica (laptops, telefoons en camera’s), betaal je er grosso modo in dollars wat ze in Nederland in euro’s rekenen. Ik ben fan van de enorme Apple Store op 767 5th Avenue (24 uur per dag open!) en Sony Plaza op 550 Madisson and 55h. Ik ben ook altijd goed geslaagd bij discounter J&R op 23 Park Row aan het City Hall Park. Laat je niet verleiden door de oplichters rond Times Square. En mocht je hier toevallig kerst en oud & nieuw doorbrengen (adembenemend maar tyfuskoud!) dan zou ik naast thermo ondergoed helemaal niets meenemen, want de traditionele end of year sale vanaf de “Black Friday” na Thanksgiving, geeft kortingen tot wel 85%. Rond die klok is het geweldig om binnen te lopen in misschien wel de mooiste speelgoedwinkel van de planeet: FAO Schwartz op 5th avenue and 58th. Wie aan shoppen New York Style denkt, denkt als eerste aan 5th avenue. De straat die de Amsterdamse PC qua merken en flagship stores, doet verbleken tot een hobbelige zandweg in de achterhoek. Maar om heel eerlijk te zijn heb ik veel meer affiniteit met de winkelstraten in Soho. Laat je maar eens door een taxi droppen op west Broadway ergens tussen Springstreet en Broomstreet en meander door alle zijstraten. De gepassioneerde shopper die niets wil missen, treft de volledige New York shopping blauwdruk hier.


OK, dus je wilt lekker eten...

Zo ongeveer de meest gestelde vraag van mensen die weten dat ik nog wel eens buiten de deur eet is: “waar moet ik in New York naar toe?” Er valt in New York 24 uur per dag zoveel te knagen, dat het onmogelijk is om daar een volledig antwoord op te geven. Dus laat ik je vertellen waar je mij altijd voor mag wakker maken.

Een maand van te voren reserveren, het kost een arm, maar dan heb je ook wat, hier mijn top 3 in het hoogste echelon: 1. Daniel 2. Persé 3. Le Bernadin Mijn culinaire held in New York is chef Daniel Boulud. Een aimabel Frans driftkikkertje met 3 Michelin sterren op de gevel van zijn flagship Daniel in het voormalige zwembad aan E65th en Park (we aten er op de avond dat hij zijn derde kreeg). Net als veel Culinary Royalty heeft hij meerdere zaken in de stad (allemaal top!). Zo kom je bladerend door de New Yorkse culigidsjes ook ongetwijfeld de naam “Jean Georges” tegen. Die heeft er ook een handje vol. Het grote verschil is dat deze meneer Vongerichten voor de poen staat te koken en Boulud voor de passie. Dat merk je aan alles en dat proef je. Ben geen fan van JG... Persé, een beetje weggefrommeld op de bovenste verdieping van het winkelcentrum op Columbus Circle, is gecreëerd door Thomas Keller, chef van Amerika’s beste restaurant: The French Laundry nabij San Francisco. Ook hier geldt: bestel het menu. Dat geeft je een uitstekende impressie van de filosofie van het restaurant. Voor vis op topniveau ga je naar Le Bernadin. Chef Ripert wordt al jaren door Zagat uitgeroepen als kokkie van het beste voer in Manhattan. Bij mij staat hij echter op 3.


New York is het perfecte voorbeeld van het horeca gezegde: “ze vreten me arm en ze zuipen me rijk”. Zelfs in top restaurants vallen de prijzen voor voor-, hoofd- en nagerechten eigenlijk best wel mee. Maar zodra je de gemiddelde wijnkaart openslaat, begrijp je waarom. Zelfs wijntjes die ik voor een euro of vier in een Spaanse supermarkt oppik, staan hier snoeihard voor zeventig dollar op de kaart. ‘T is maar dat je het weet...

Haute-Burger

Je zult er minimaal één keer aan moeten geloven. Een echte, onvervalste, torenhoge, sappige, naar alle kanten saus lekkende hamburger. Het aardige is dat er in New York momenteel een culirage waart: de Haute-Burger, de ideale mix tussen fast food en haute cuisine. Het begon in 2001 toen Daniel Boulud (jawel...alweer!) in zijn DB Bistrot Moderne de burger hiernaast voor $ 32,00 op de kaart zette met Foie Gras, Short Ribs en truffel. En toen was het hek van de dam. Pizzabakkers als Nino’s Bellissima volgden, met hun $ 1000,00 pizza met verschillende soorten Kaviaar, maar liefst 5 kreeftenstaarten en een crème fraîche topping met witte truffel. Of ijsboeren als Serendipity 3, die voor hetzelfde bedrag een ijsje serveren bestaande uit 3 bollen Tahitiaanse vanilleboon roomijs, met bladgoud, de fijnste Amadei Porcelana chocoladesaus en handgemaakte Belgische truffels. Wie gewoon lekker een prima huisgemaakt hamburgertje wil, kan verder overal terecht voor tussen de twee en 10 dollar.


Als je toch in de buurt bent.

Inmiddels hebben we in iedere wijk wel een paar favorieten, mooi te combineren met je site seeing. Brooklyn Je hebt in ieder geval drie redenen om je over de Brooklyn Bridge naar Brooklyn te laten transporteren: allereerst, het maken van een prachtige foto van de skyline van Manhattan. Onder de pijler van de brug tref je vervolgens een witte woonboot, waarin de “moeder” van alle River Café’s. Een perfect lunchadres met super uitzicht over de rivier en Manhattan, met heerlijke oesters, 3 bereidingen van Foie Gras, een geweldige lobster sandwich en het signature toetje; een ijsje met de beroemde brug in chocolade. Ook in Brooklyn tref je één van New York’s meest beroemde “chop shops”: Het steakhouse van Peter luger. Waarom die chop shops heten? Omdat ze er sinds 1887 koeien doormidden zagen, tot in perfectie bereiden en serveren. Lower East Side Een bezoek aan New York is niet compleet zonder een bezoek aan één van de geweldige -van oorsprong Joodse- Deli’s in de stad. Katz’s is misschien wel de beroemdste, niet in de laatste plaats omdat Meg Ryan hier in de film When Harry met Sally, haar beroemde orgasme fakete. Boven de bewuste tafel nog steeds het bord: “We hope you have what she had...enjoy”. Hier bestel je in ieder geval een broodje Pastrami met pickels. Midtown Een geweldige ervaring is op zondagmiddag in het Waldorf Astoria aan te schuiven voor de brunch. Om de buffetten zoals je ze nog nooit hebt gezien en de constatering dat de Waldorf Salade van meneer Johma, toch een geheel andere is dan die aan de bron. Probeer ook eens Ma Peche van culinair superstar David Chang (of één van zijn andere Momofuko knaaghuizen).


Ook is Grand Central Station, het centraal station van New York, een bezoekje waard. Los van het decor dat je uit menig film herkent, is het station beroemd om de oesterbar in zijn food court. Als je onder de brug voor het station, met je rug naar de ingang straat en naar links loopt, zie je even verder aan de overkant Cipriani’s. Een klassieke “New Yorkse” Italiaan, waarvan gefluisterd wordt dat hier de hoofden van zekere Italiaanse families nog steeds een privé tafel hebben. Harry Cipriani is de Harry van Harry’s bar, waarvan het origineel in Venetië te vinden is. Er zit er ook een Cipriani in Soho. Die vind ik eigenlijk nog leuker (foto). Nog zo’n klassieker is PJ Clarck’s. De originele ging in 1884 open op 3rd avenue en is sindsdien stampvol. Frank Sinatra was er de eigenaar van tafel 20. Mocht je moegewinkeld zijn in midtown east, dan gaat een gezellige clam chowder, een crab cake, een bowl of Chili of een heerlijke Ierse shepherd’s pie er hier wel in. Upper West Side Mocht je in de buurt van Columbus Circle zijn, loop dan ca. 400 meter de straat in links van de enorme globe bij Trump Tower. Daar tref je Bar Boulud. Bedoeld als ode aan zijn jeugd in de buurt van Lyon. Aan de muur ingelijste servetten met vlekken van beroemde wijnen. In een informele setting eet je daar de heerlijkste pate’s en “boudins” ten westen van Parijs, bereid door de wereldberoemde paté genius Gilles Vérot. Grove plakken houtoven brood, cornichons en een glaasje rood erbij....beter wordt het niet (tenzij je daarna nog een steak frites bearnaise bestelt, natuurlijk...). Voor adembenemend Italiaans ga je met je beste kleren aan naar Del Posto op 85 10th Avenue. Central park Het Boathouse aan het “Lake” van Central Park kent een restaurant en een terras/ grill. Het eten is niet bijzonder vermeldenswaardig en de bediening is ruk, maar hier ga ik op een mooie dag toch met het grootste plezier heen voor de ambiance. Hier is ook de roeibootverhuur, mocht je een uurtje willen rondpeddelen.


Broadway Eten na een voorstelling doen we bij een ander fameus steakhouse: Gallagher’s. Ook hier breek je je enkels als je van je biefstuk afspringt. De bijlagen gebakken uien en hash browns zijn een must! Het aardige van dit restaurant is dat de etalage uitzicht biedt op hun prime beef, dat er minimaal 21 dagen ligt te besterven. Als je het open keukentje ziet, geloof je haast niet dat ze het hele restaurant bedienen vanaf zo’n lullig grilletje. Soho Hier hebben we twee favorieten. De eerste is het Cupping Room Café, voor ontbijt, lunch of gewoon een bakkie. De tweede is Bouley, het “bakkertje” op de hoek van west Broadway en Duane street (formeel nèt Tribeca). Als je het dubieuze New Yorkse brood zat bent, dan trek je in deze lunchroom weer helemaal bij. Meatpacking District Op het “pleintje” voor het Gansevoort Hotel (9th avenue and 12th), tref je eigenlijk (bijna) alleen maar leuke restaurants. Ik zeg bijna, want in de boekjes kom je ongetwijfeld Spice Market tegen, de edel Thai van Jean George Vongerichten. Los van het interieur, mijden als de builenpest. Mijn locale favoriet: Pastis. Familie van het veel bekendere restaurant Balthazar op 80 Springstreet and Broadway, maar dan minder onbeschofte bediening en wat hipper. Een ongecompliceerd Frans knaaghuis met een goede steak Frites en uitstekend brood uit eigen bakkerij. Hou je van dit sfeertje, dan is ook de derde telg van de familie: Schiller’s, aan de andere kant van de stad op 131 Rivington and 2nd avenue een uitmuntende keuze. De meeste restaurants reserveer je eenvoudig van OpenTable.com. Voor de toppers is het goed te weten dat de American Express Lifestyle service er iedere avond tafels heeft.


Tot slot.

Ik zou nog pagina’s kunnen vullen met hyperventilerende superlatieven over zaken die de stad zo uniek maken: een wandelingetje over Wall Street (even de gouden stier over de ballen aaien voor geluk), in schrille tegenstelling tot een bezoekje aan het kerkje op de kop ervan. De geweldige oosterse kruidenwinkeltjes en de Italiaanse delicatessenwinkels (hiernaast kocht ik 80 jaar oude Balsamico) in China Town, Little Italy en pal naast mijn favoriete hotel in Murray Hill. De echt superspannende maar vaak obscure restaurants waar de NY Chefs zelf eten na hun service. Of de laatste exponenten van New Yorks culinaire traditie en historie. Maar volgens mij ben je met deze tips minimaal een week onder de pannen en haal je werkelijk alles uit je eerste bezoek aan New York. De ingesloten links bevatten vaak nog veel meer zinnige informatie, dus ga lustig je muis achterna om jouw bezoek geheel op eigen smaak te maken. Voorpret en voorbereiding zijn minimaal 35% van je New York Experience. Welkom in New York!


Rob's Insider Tips New York  

Wie voor de eerste keer naar New York komt, plant met deze interactieve insider tips een geweldig verblijf. Weblinks en video's inside.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you