Issuu on Google+

8 daagse reis Suriname 2014

Programma- & Informatiebrochure

1


2


Inhoudsopgave Hoofdstuk

Blz.

1. Kaart Suriname

4

1. Inleiding

5

2. Programmaoverzicht

6

3. Programma per dag

7

3. Start 4 daagse Paramaribo

10

4. Dag van vertrek

17

5. Suriname algemeen

18

6. Reisinformatie

20

7. Kaart Paramaribo

21

Bereikbaarheid

22

3


4


1. Inleiding

Vakantie Suriname Beste wandelliefhebber, met de grootste zorg tref je hierbij het eindresultaat van de op maat gemaakte junglereis door Suriname. Het is een reis waarin de schoonheid van Suriname en haar unieke plekken op een natuurlijke manier, zonder veel woorden, zichtbaar wordt. Dit in combinatie met de unieke avondwandelvierdaagse van Paramaribo. Toegeven, bij het plannen van een tropische vakantie in combinatie met een wandelmars is Suriname niet direct het eerste land dat in onze gedachten opkomt. Terwijl hiervoor zoveel voordelen te bedenken zijn, om te beginnen de Nederlandse taal, het gunstige klimaat, de uitgebreide keuken en de prachtige natuur. Door het ontbreken van massatoerisme kost het je in het binnenland amper moeite om je alleen op de wereld te voelen. Een ervaring waar je dwars door het Surinaamse woud vaart maak je niet elke dag mee in je leven. Geef je over aan de natuur en de stroomversnellingen (sula) in de jungle die het woud in tweeĂŤn splitst. Terwijl de bootsman voorzichtig laveert tussen de rotsen in het water, word je vanaf de oevers begroet door de Indianen- of Marronvrouwen die daar baden of de afwas staan te doen. De laatste eeuwen is nauwelijks iets veranderd, waardoor het leven stil lijkt te staan. Daarnaast word je in de dorpen overladen door de gastvrijheid van de dorpsbewoners. Uitkijkend over de met een laag dauw beklede rivier en het mysterieuze woud kun je in het vroege ochtendgloren baden op een unieke manier in de Surinamerivier. In diezelfde rivier kun je vissen, peddelen met een korjaal of gewoon op de oever rusten terwijl je de zon ‘s avonds in de rivier ziet zinken. ‘s Nachts is het aardedonker, met uitzondering van de duizenden sterren aan de hemel. Bij een reis door Suriname mag de rijke Surinaamse keuken niet ontbreken. Of je nu aan het ontbijtbuffet, de warme lunch of het diner verschijnt, alles wat jij op je bord vindt smaakt naar meer. Deze bijzondere reis is speciaal voor wandelaars samengesteld. Je houdt van wandelen en een actieve manier van reizen. Daarnaast zie je graag wat meer van de cultuur en natuur dan alleen de voorgekauwde reizen en bezienswaardigheden. Wel verwacht ik een sportieve instelling en een gezonde dosis aanpassingsvermogen. Door het karakter van deze reis en van het land kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen, waardoor het programma niet helemaal kan worden uitgevoerd zoals gepland. In overleg met de plaatselijke begeleiding en contactpersoon wordt in dit soort gevallen overleg gevoerd en naar oplossingen gezocht.

Welkom in Switi Sranan!

5


2. Programmaoverzicht dag

datum

van

naar

vervoer

overnachting

vliegtuig

Appartement

1

ma 21-apr

Amsterdam

Paramaribo

2

di 22-apr

Paramaribo

Citytour

bus

Appartement

3

wo 23-apr

Paramaribo

Dolfijnen 4 daagse

boot/bus

Appartement

4

do 24-apr

Paramaribo

Plantage 4 daagse

bus

Appartement

5

vr 25-apr

Paramaribo

Weg naar Zee 4 daagse

bus

Appartement

6

za 26-apr

Paramaribo

4 daagse

7

zo 27-apr

Paramaribo

Domburg

8

ma 28-apr

Paramaribo

9

di 29-apr

Appartement bus vliegtuig

Appartement Vliegtuig

Amsterdam

6


3. Programma per dag dag datum 1 Ma 21 apr

vervoer vliegtuig

Programma Amsterdam - Zanderij

Zanderij (officieel Johan Adolf Pengel International Airport) is de nationale luchthaven van Suriname. De luchthaven ligt bij het dorp Zanderij, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Paramaribo. De herkomst van deze naam laat zich makkelijk raden bij het aanschouwen van de savanne die op de luchthaven van bovenaf te zien is, midden in het schijnbaar oneindige groen van het oerwoud eromheen. Het vliegveld is in de Tweede Wereldoorlog door de Verenigde Staten aangelegd en uitgebreid. Het Amerikaanse leger gebruikte het vliegveld voor tussenlandingen bij vluchten naar Noord-Afrika. Zanderij - Paramaribo Bij aankomst wordt je welkom geheten door onze gastheer of gastvrouw. Ondanks de lange zit in het vliegtuig is het wel prettig om even sfeer te proeven en iets te gebruiken bij restaurant café ’t Vat. Blijf je liever bij je onderkomen dan is dat uiteraard prima.

Overnachting; Eigen onderkomen in Paramaribo. 7


dag 2

datum

vervoer

Programma

Di 22 apr

auto/bus

Citytour Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. De exotische hoofdstad (met ca. 250.000 inwoners), ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van de zee. Een groot deel van de stad ligt aan de trotse Suriname rivier. De witte houten gebouwen met de typische groene luiken vertellen het verhaal van het koloniaal verleden. Er zijn geen grote musea, parken of bezienswaardigheden, maar de sfeer van de stad is geweldig om te ervaren. De ochtenddrukte van alle mensen die naar hun werk gaan, de zondagochtend op het Onafhankelijkheidsplein, de winkels in de stad, de

historische gebouwen, Fort Zeelandia en de verschillende wijken met ieder hun eigen karakter, zijn allen een bezoekje waard. Je diner is deze dag op Blauwgrond. Elke Surinamer kent Blauwgrond, het is een stadswijk in Paramaribo Noord, die vooral bekend staat om zijn vele Javaanse warungs. Blauwgrond vormt al jaren het culinaire hart van Javaans Suriname. Je vindt er heel veel heerlijke warungs met heerlijke Javaanse gerechten.

ďƒŁ

Overnachting; Eigen onderkomen in Paramaribo. 8


dag 3

datum Wo 23 apr

vervoer auto

boot

auto

dag

datum

vervoer

Programma Paramaribo-Dolfijnentour

Met een spottingspercentage van 99% ga je vandaag opzoek naar dolfijnen in de monding van de Suriname rivier in de Atlantisch Oceaan. De dolfijnen komen soms nieuwsgierig op de boot af om hun kunstjes te vertonen. Na het dolfijnen spotten vaar je naar Braamspunt. Dit is het uiterste puntje strand bij de monding van de Suriname rivier en de Atlantisch Oceaan. Op het strand tref je verschillende zelfgemaakte vissershutten aan. Van diverse vissers krijg je uitleg hoe het vissersleven op Braamspunt is. Ook heb je hier even de tijd om te zonnen of even heerlijk te zwemmen in de Atlantische Oceaan. Na Braamspunt vaar je naar plantage Rust en Werk. Op deze voormalig koffieplantage met een rijke geschiedenis krijgt je een rondleiding van een kleurrijke gids. Na de dolfijnen tour keer je terug naar Paramaribo om je voor te bereiden op de eerste dag van de vierdaagse van Paramaribo.

Programma 9


3

Wo 23 apr

De Surinaamse avondvierdaagse (AVD) is uniek. Het is niet slechts een wandelevenement, maar tevens een culturele manifestatie en een show van kleding en bedrijfspromotie. Elk jaar heeft de vierdaagse een ander thema. Het thema voor 2014 is momenteel nog niet beken. luid; “een gezonde levensstijl, voor altijd!”. De slogan Dagelijks verzamelen we om 15.30 uur op het terrein van de BVSS, na afloop vertrekken we weer gezamenlijk naar onze accommodatie. Je loopt de vierdaagse van Paramaribo als individuele loper. Als deelnemer aan de vierdaagse is het niet toegestaan te roken gedurende de wandelmars. De afstanden voor 2014 jaar zijn: Dag 1 – 10 km Dag 2 – 12 km Dag 3 – 24 km Dag 4 – 9 km Bij vertrek- en eindpunt zijn verzorgingsposten voor eventuele massage en voetbehandeling. Het adres van start en finishpunt is: Sportcomplex Bedrijven Vereniging Sport en Spel Johannes Mungrastraat 5 Paramaribo Exotische Reizen Suriname wenst je een prettige 4 daagse toe. Succes!

10


dag 3

datum Wo 23 apr

vervoer

Programma 4daagse Paramaribo In de namiddag is het dan eindelijk zover. Na het startschot begint de 50ste editie van de Avondvierdaagse van Paramaribo. De start van deze unieke 4daagse is altijd rond 17.00 uur. Met een prettige zon, verfrissende windvlagen, diverse artiesten en een uitgelaten mensenmassa zijn alle ingrediënten voor een succesvolle 4daagse aanwezig.

Een paar duizend deelnemers lopen de komende dagen vier dagen, gemiddeld 16 kilometer per dag, heupwiegend en dansend door de straten van Paramaribo. Rijen dik staat op sommige het publiek de wandelaars enthousiast aan te moedigen. Dit zijn momenten die je niet snel meer zult vergeten.

De route is elke dag anders en verrassend. Het is één en al genieten als je door de diverse wijken, met ieder zijn eigen karakteristieken, aan het wandelen bent. je komt ogen te kort! Het is ontzettend leuk om de zingende en swingende mensenmassa, veelal uitgedost in fantasie- en kleurrijke kleding te passeren en dan weer stil te staan tot dat ze voorbij zijn. De vele kraampjes langs de weg met de geur van verschillende Surinaamse gerechten, geroosterde mais en popcorn maken de sfeer aangename en gezellig. Bruisend en vol energie loop je ongemerkt de zwoele avond in.

Overnachting; Eigen onderkomen in Paramaribo. 11


dag datum 4 Do 24 apr

vervoer auto

boot

Programma Na je ontbijt start je de dag met een plantagetour. Bezoek en rondleiding voormalige suikerrietfabriek te MariĂŤnburg. Plantage Frederiksdorp is het eerste project buiten Paramaribo dat op de monumentenlijst geplaatst is. Frederiksdorp is een oude plantage dat zich kenmerkt door haar unieke verzameling historische gebouwen en haar

fraaie ligging aan de oever van de Commewijnerivier. De prachtig gerestaureerde gebouwen zorgen voor een unieke sfeer waardoor je je levendig kunt voorstellen hoe het leven vroeger op de plantages geweest moet zijn. Na dit bezoek steek je weer met de boot over om met de auto de Plantagetour te vervolgen. auto

Nieuw Amsterdam en Gerookte vis Onderweg naar Nieuw Amsterdam maak je een korte stop bij een kleine authentieke visrokerij. Hier krijg je uitleg over het proces van vis roken en

mag je natuurlijk ook een stukje vis om te proeven. Op Nieuw Amsterdam, gelegen bij de samenvloeiing van de Suriname- en de Commewijnerivier, heb je de gelegenheid om even rondlopen. Hier werd in de 17de eeuw Fort Nieuw-Amsterdam gebouwd. Het nabij gelegen openlucht museum is de moeite waard maar vraagt wat meer tijd dan vandaag over is. Na de plantagetour reis je door naar je verblijf in Paramaribo. Daar heb je weer de tijd om je voor te bereiden voor de tweede dag van de vierdaagse. 12


dag 4

datum Do 24 apr

Vervoer

ďƒŁ

Programma Vanmiddag start de tweede etappe van de vierdaagse van Paramaribo.

Overnachting; Eigen onderkomen in Paramaribo. 13


dag 5

datum Vr 25 apr

Vervoer auto

Programma Na het ontbijt is het weer tijd voor een dagtrip, vandaag wordt dit een tripje naar “Weg naar Zee”. Weg naar Zee Bezoek aan openluchtcrematieplaats waar hindoes hun doden verbranden. Niet ver van de crematieplaats is een bedevaartsoord ingericht die je ook kunt bezoeken. De tempel heeft zowel binnen als buiten indrukwekkende kleurrijke beelden van Hindoegoden, zoals een enorm beeld van Hanuman, van de godin Shiva

Vanmiddag staat de derde etappe van de vierdaagse op het programma. Over het algemeen is dit de langste route. Maar met al het feestelijke gebeuren is het net alsof je gedragen wordt.

Overnachting; Eigen onderkomen in Paramaribo. 14


dag 6

datum

vervoer

Za 26 apr

Programma Vandaag kun je tot aan het begin van de vierdaagse je dag vrij invullen.

De laatste dag van de vierdaagse zal een heus spektakel worden. Het wordt de kortste route maar als je de tijd in de gaten houdt wordt het de langste dag. Vanaf begin tot eind en na het einde is het een groot feest.

ďƒŁ

Overnachting; Eigen onderkomen in Paramaribo. 15


dag 7

datum

vervoer

Zo 27 apr

bus

Programma Sightseeing - Domburg

Ruim na het ontbijt vertrek je vandaag naar Domburg. Het liefelijk dorpje Domburg ligt aan de linkeroever van de Surinamerivier. Rond de stijger is een klein “centrum” ontstaan waar Javaanse Warungs eten verkopen.

Op zondagmiddag kan het gezellig druk zijn met dagtoerisme en een leuke markt. Daarnaast is Domburg het ontmoetingspunt van zeezeilers uit Nederland. Zowel voor als na je bezoek aan Domburg zijn er mogelijkheden om in overleg enkele bezienswaardigheden te bezoeken.

Overnachting; Eigen onderkomen in Paramaribo. 16


4. Dag van vertrek dag 8

datum vervoer Ma 28 apr

Programma Dag van vertrek. Nog een laatste wandeling door Paramaribo en snel nog wat souvenirs inslaan. Nog een borreltje bij ‘t Vat, daarna klaarmaken voor vertrek. Je wordt met de bus opgehaald en naar vliegveld Zanderij gebracht. Je Suriname jungletour is nu helemaal rond.

Bedankt voor je bezoek aan Suriname! Volgend jaar, in april 2015, wordt de 50ste editie van de 4 daagse van Paramaribo gehouden. Wij zouden je ook dan weer graag willen verwelkomen. bus

Paramaribo – Zanderij Namens Exotische Reizen Suriname wens ik je een prettige en aangename vlucht!

vliegtuig Di 29 apr

Zanderij - Amsterdam Aankomst Schiphol

17


5. Suriname Algemeen

Suriname Tot 1499 waren de enige bewoners de inheemse volken: Arowakken, Caraïben en Trio-indianen. Suriname werd in 1499 ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda. De Engelse kolonisten bouwden in 1653 een verdedigingsfort en zij legden hun eerste plantages aan. De Zeeuw Abraham Crijnssen veroverde dit fort in 1667 en noemde het Fort Zeelandia. In 1667 ruilden de Nederlanders New Amsterdam (het tegenwoordige New York), voor Suriname. Suriname is ruim 4 x zo groot als Nederland. De buurlanden van Suriname zijn; Guyana, in het westen, Frans Guyana, in het oosten en Brazilië, in het zuiden. In het noorden grenst Suriname aan de Atlantische Oceaan. De kustvlakte bestaat hoofdzakelijk uit moeras. Na een brede strook droog savanneland waarop de meeste steden en dorpen gebouwd zijn, krijg je het echte tropische regenwoud. Dit oerbos neemt 80% van Suriname in beslag. Het is een groot, onbedorven regenwoud zonder lucht- en bodem bedervende industrieën. Een meer dan 100 kilometer brede breuklijn loopt dwars over het land en veroorzaakt een groot aantal kleine-, grote- en vaak zelfs zeer grote stroomversnellingen die je met eigen ogen zal aanschouwen. In het binnenland leven de Indianen- en Bosneger (Marron) stammen. Ze worden geleid door een Groot Opperhoofd (Granman). Deze wordt in ieder dorp bijgestaan door een dorpshoofd, de Hoofd Kapitein, die op zijn beurt weer geassisteerd wordt door Kapiteins en Basja’s. Vertaalt naar Nederlandse begrippen zou je het als volgt kunnen beschrijven:  GranMan = minister (de Granman heeft ook zitting in de Nationale Assemblé te Paramaribo).  Hoofd Kapitein = commissaris van de koningin  Kapitein = burgemeester (iedere familie heeft een Kapitein)  Basja = wethouder De verhoudingen liggen wel iets anders, maar op deze manier heb je een beeld van de bestuursvorming. De vergaderingen, krutu's genaamd zijn openbaar waarbij iedere meerderjarige zowel vrouwen als mannen hun inbreng in kunnen en mogen hebben.De besluitvorming is democratisch. Het vele water in Suriname maakt dat je je nooit verveelt: een spiegelgladde rivier, een mysterieus stuwmeer en een weidse oceaan. Kleine eilandjes, tabbetjes, soms niet meer dan een reusachtige steen, liggen her en der in de rivieren. De grootste stroomversnelling is die van Wonotobo, in de Corantijn-rivier. Door de uitstoot van modder van de Amazone is de zeekust bruin en niet helderblauw. De stranden zijn echter prachtig. Drie soorten zeeschildpadden komen op deze stranden regelmatig aan land om eieren te leggen, met name bij Galibi. Natuurverschijnselen als een sibi busi (een plotseling opkomende slagregen) en de enorme helderheid van de nog niet door een overmaat aan kunstlicht vervuilde sterrenhemel, is een gebeuren om meegemaakt te moeten hebben. Door nieuwe telecommunicatie is telefoonverbinding (en internet) met binnenen buitenland ook op de meeste plaatsen in het binnenland mogelijk. Paramaribo Op de plaats waar Fort Zeelandia nu ligt, bevond zich ten tijde van de kolonisatie het indianendorp Paramurupo, waaraan Paramaribo haar naam te danken heeft. De stad werd ooit sieraad van West-Indië genoemd, vanwege de vele witte houten huizen en schaduwrijke lanen. Deze status is Paramaribo kwijt. Menig huis is jarenlang overgeleverd geweest aan weer en wind en schreeuwt om een likje verf. Op braakliggende terreinen, waarvan de eigenaren dikwijls in Nederland vertoeven, is het onkruid hoog opgeschoten. Paramaribo heeft de grootste overdekte markt van het Caribisch gebied. Hier bieden mensen uit de omringende dorpen hun koopwaar aan. Exotische junglevruchten, groenten en enorme vissen liggen hier in de marktkraampjes. Een vrolijk en kleurrijk spektakel! 18


Het klimaat De aangenaamste jaargetijden zijn die van februari-april en van juli-oktober. De zogenaamde "droge tijden". De temperaturen zijn het gehele jaar door vrij hoog. Ze variëren van 25° - 36° met een gemiddelde temperatuur van 31° C. De vochtigheidsgraad schommelt tussen de 65 en 90%. De mensen De kleurrijke bevolking van Suriname, oorspronkelijk afkomstig uit vele oorden over de gehele wereld verspreid, bezit een schat aan culturen en godsdienstige gebruiken. Er wonen ongeveer 500.000 mensen in Suriname. 33% Hindoestanen, 30% Creolen, 17% Javanen, 8% Marrons (bosland-creolen), 3% Indianen, 9% Chinezen, Buru’s (nazaten van Nederlandse boeren), Libanezen, Joden, Brazilianen en overige. Het grootste deel daarvan is geconcentreerd in de kustvlakte en in- en om Paramaribo. Het binnenland omvat 80% van Suriname en er wonen slechts 28.000 mensen (Indianen en Marrons). De Marrons stammen af van Afrikaanse slaven die van de plantages vluchtten en zich vestigden in het ondoordringbare regenwoud.

Tijd In Suriname is het 4 uur vroeger dan in Nederland in onze wintertijd. Tijdens de zomermaanden (onze zomertijd) is het daar 5 uur vroeger. Economie Suriname is zeer rijk aan natuurlijke hulpbronnen en wordt op grond daarvan wel als zeventiende land op de lijst van rijkste landen geplaatst. Een belangrijke pijler van de Surinaamse economie is de winning van bauxiet. Van de Surinaamse export komt 70% op rekening van het bauxiet. Een tweede belangrijke pijler is de winning van aardolie door Staatsolie Maatschappij Suriname. Andere takken van de economie zijn houtwinning, landbouw (rijst en bananen), visserij (garnalen) en handel. Export: onder meer rijst, garnalen, bananen en palmolie. Import: consumptiegoederen, olieproducten, voedingsmiddelen, katoen en productiemiddelen. Munteenheid is de Surinaamse dollar (SRD). 1 euro is ongeveer 4 SRD. waard. Politiek Suriname is naar staatsvorm een presidentiële republiek en naar regeringsvorm een parlementaire democratie. De grondwet dateert van 30 september 1987. De nieuwe grondwet voorziet in een sterke positie voor de president in het staatsbestel en de invoering van de functie van vicepresident. De ministers kregen in vergelijking met de grondwet van 1975 minder macht, omdat ze ondergeschikt werden aan de president, die regeringsleider en staatshoofd is. Suriname heeft een éénkamer parlement, De Nationale Assemblée (DNA), welke 51 zetels telt en rechtstreeks gekozen wordt voor een termijn van vijf jaar. De regering bestaat uit de president, de vicepresident en de ministers. De president en vicepresident worden gekozen door De Nationale Assemblée. Het rechtssysteem van Suriname is gebaseerd op dat van Nederland, zij het dat er duidelijke verschillen zijn op enkele punten. De huidige president van Suriname is Desi Bouterse die op 19 juli 2010 is gekozen tot staatshoofd. 19


6. Reisinformatie Gezondheid Paramaribo is malariavrij, maar niet alle plaatsen in het binnenland. De plaatsen van onze jungletrip zijn wel Malaria vrij. Je bent echter vrij om desondanks toch Malariatabletten in te nemen. Ook dengue (knokkelkoorts) komt voor. Daarnaast raden wij vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aan. Hoewel de hygiënische omstandigheden in Suriname redelijk tot goed zijn, is het wel verstandig enigszins te letten op wat je eet en drinkt. Om je tegen muskieten te beschermen raden we je aan een antimuggenmiddel met het bestanddeel DEET mee te nemen (40 tot 50%). De accommodaties in het binnenland waar wij overnachten zijn voorzien van klamboes. Zelf zijn wij in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal. Veiligheid Suriname is een veilige toeristische bestemming. Net zoals in Nederland en op elke andere bestemming, moet je in Suriname ook op je hoede zijn. Het is niet verstandig om veel geld of sieraden op zak te hebben. Loop 's nachts niet alleen in donkere en verlaten straten. In sommige rivieren leven krokodillen, slangen en piranha's. Wie geen gekke dingen doet en luistert naar de gids, is veilig. Voltage Het voltage in Suriname is : 110 volt Visum Voor de reis naar Suriname heb je een toeristenkaart nodig. De toeristenkaart kan voor 20,00 €worden aangeschaft op Schiphol gedurende alle inchecktijden van de SLM en KLM naar Suriname, bij de balies RC167 en RC168. Deze zijn te bereiken via vertrekhal 3, ingang A van Schiphol. Pinnen Alleen in Paramaribo kun je pinnen. Wel kun je met Visa en Mastercard bij banken geld opnemen. Je kunt voor je persoonlijke uitgaven het beste contante euro’s meenemen. In wisselkantoortjes kun je hiermee ook ’s avonds en in het weekend eenvoudig wisselen. Voor een euro krijg je circa 4 Surinaamse dollars. Bagage Gezien het rondtrekkend karakter van deze trip is het verstandig om naast je gewone koffer(s) ook een weekendtas mee te nemen. Deze zijn gemakkelijker op te bergen in de verschillende vervoermiddelen. Verder adviseren we om luchtige katoenen kleding mee te nemen. Benodigdheden  fototoestel, videocamera  gemakkelijke dichte schoenen (licht en snel drogend)  hemd met lange mouwen  kleine rugzak en weekendtas  lange broek  muggenmelk (middelen met DEET erin werken goed)  slippers en eventueel waterschoenen  sokken  toeristenkaart  zaklamp en batterijen  zonnebrand en zonnebril  zonnehoed of pet  zwemkleding Verzekering Sluit een dekkende reisverzekering af. 20


7. Paramaribo

21


Bereikbaarheid

Exotische Reizen Suriname +31(0)10–5222359 +31(0)6–22981778 of +597(0)8900438 +597(0)7555235 +597(0)8855636 Telefoonnummers in Suriname Alarm Politie

115

Ambulance

112

Ambassade

477 211

KLM

411 811

SLM

432700

Mail: info@exotischereizensuriname.nl Web: www.exotischereizensuriname.nl Tot ziens en…. Kon hesi baka !!!

22


Programma 8 dagen 2014