__MAIN_TEXT__

Page 1

• NR 1, 2018

NORGES MEST LESTE – 792 000 LESERE

Guide

BESKJÆRING Nå er det tid for hagens frisør­t ime. Lær hvordan du ­k lipper riktig.

kk e j s Vår ta ket av

4 4 e d i s

RIKTIG FORSIKRET

Kult ungdomsrom – VEKK MED STRIETAPETEN

Bad og våtrom – SLUKET KAN GI LEKKASJER

Utvendig husvask

Jan Guillou:

Min norske skrivestue

SJEKK OM DU ER

– DETTE MÅ DU TENKE PÅ

Duellen:

Dyrt og billig


PERFORMANCE BY HUSQVARNA

GÅ IKKE GLIPP AV HUSQVARNAS VÅR- DM I VI I VILLA!

NYHET

Husqvarna Automower® X-LINE

med mobil samhandling, førsteklasses design og intelligent klipping

Husqvarna 115iHD45

2.766,-

Inkl batteri og lader

Høy ytelse

Ingen avgasser

Mindre støy

Enkel i bruk

INTRODUKSJON AV X-LINE. Funksjonene til det nye X-Line Automower®sortimentet fra Husqvarna tar robotgressklipping til et høyere nivå. Med ny X-Line-design ser gressklipperen like bra ut som plenen din! Når hagen din er klar for neste nivå, besøk HUSQVARNA.NO


VELKOMMEN På side 8 forteller jeg hvordan du sikrer huset ditt mot radon!

SNART ER DET HAGETID

I nr 1 finner du...

VÅRSOLA har begynt å varme, og kanskje har de første krokusene og snøklokkene allerede tittet opp av bakken. Det betyr også at det er på tide å komme i gang med litt jobb ute i hagen og ellers rundt huset. Er du den heldige eieren av et frukttre er det snart på tide å finne frem beskjæringsutstyret. Gjør du denne jobben riktig får du et penere tre som også vil gi mer frukt.

10

MARS MÅNED er også tiden for å starte hagesesongen innendørs. Den norske sommeren er som kjent ganske kort og skal tomatplanter, agurker og sommerblomster rekke å bli ferdige i tide må frøene sås innendørs. Det er kjempespennende å følge prosessen fra frø til ferdig plante – ta gjerne barna med på denne koselige aktiviteten.

Lesernes gjør det selv-tips

SKAL DU MALE huset i sommer? Det er en stor jobb hvis du skal gjøre alt selv, men vel verdt det med tanke på alle pengene du sparer. Det er for tidlig å begynne å male ennå, men du kan starte forberedelsene. Vasking av fasaden kan du gjøre så snart det ikke lenger er nattefrost. Det er uansett viktig å vaske godt før du maler – og helst bør du vaske huset hvert år. LYSERE DAGER gir kanskje også inspirasjon til å sette i gang med innendørs oppussing? Her i bladet kan du få nyttige tips til hvordan du kan fornye et slitent soverom med gammel strietapet. Ved hjelp av sparkel, veggfornyer og mørkeblå maling fikk tenåringen det rommet han ønsket seg. God lesing!

Anders Carlén, sjefredaktør

17

Frukttrærnes frisørtime

viivilla.no Følg oss på face­book. com/viivillano eller sjekk ut nett­­siden vår: viivilla.no! Har du spørsmål om hus, hage og vedlikehold? Søk blant våre artikler, tips og ideer. På vår nettside kan du også stille spørsmål til ekspertene eller diskutere i vårt forum.

Forbered hagesesongen nå – så frø innendørs

28

36 Psst! Lær hvordan du kan unngå fuktproblemer på sidene 30 og 32

Les:

SEND POST Vi i Villa, Postboks 797 Sentrum, 0106 OSLO VI I VILLA distribueres tll 850 000 husholdninger og har 792 000 lesere (TNS Gallup, 2017.1). ANSVARLIG UTGIVER: Bonnier Media TRYKK Prinovis Ltd&Co. KG

På side 49 viser vi hvordan du kan få et fint resultat med matt veggmaling.

FOTO: GETTY IMAGES

MAIL OSS post@viivilla.no VIL DU ANNONSERE? Salgsjef Anne-Lene Drillestad anne-lene.drillestad@bonnier.no

Guide til vask av fasaden

BESØK OSS på viivilla.no eller facebook.com/viivillano Mediekonsulent Haakon Herregarden haakon.herregarden@bonnier.no

FØLG OSS på Instagram: @viivilla


Kjøp den originale

Kjøp den originale

VI PØSER UT 3000 DAB + RADIO - med + Radio + Kassett + Platespiller + CD + USB

samlet i et anlegg - for under 3000,-

Art. 40165

STANDARD MODELL

Vår uslåelige pris

2.499.Sjekk prisene i markedet! Ikke betal mer enn du må AUDIO

product

5 ÅRS

GARANTI

Følger med i pakken • • • • • • • • • • • • • •

DAB + og FM radio CD spiller og Kassettspiller USB Bluetooth Platespiller for 33/45/78 Fjernkontroll Hodetelefon tilkobling 2 x 5 W stereo høyttalere med vanvittig god lydgjengivelse Ekstra uttak for eksterne høyttalere bak på radioen Kabinett i ekte treverk Størrelse 51x35x25 cm Strømforsyning: 230 V Leveres i elegant gave forpakning Norsk bruksanvisning

Verdens nyhet! Verdens nyhet! Girdeg deg ekstrem ekstrem god Gir godHI-FI HI-FI lydgjengivelse. lydgjengivelse.

Art. 40167

Retro radiobord kr. 549.Art. 40196 EKSTRA stift til platespiller kr. 119.Samme bord selges av konkurrent for kr. 999.-

STARMASTER Hi-Fi MUSIC PAL Kobles enkelt til dine nye eller eldre hode/øre telefoner. Hør den fantastiske forskjellen. Art. 40198 kr. 795.Leveres komplett med 100% fornøyd garanti eller pengene tilbake.


Kjøp den originale

Kjøp den originale

ADIOER TIL NORGES LAVESTE PRIS! LUX MODELLEN

Standard modellen har vært en suksess i mange år. Nytt av året er luksus modellen som er oppgradert, har lysere treverk, høyglans polert og flott display. Her får du også lydgjengivelse i særklasse. Du får også med på kjøpet hodetelefoner uten kostnad for deg.

Art. 40195

LUX MODELL

Vår uslåelige pris

Trådløse hodetelefoner med super lydgjengivelse.

2.995.-

Bestill innen 10 dager å få med HODETELEFON VERDI KR. 795.- HELT

UTEN KOSTNAD

DAB+RETRO HiFi

Kan kobles med mobiltelefon for trådløs musikkavspilling og betjening av samtaler. Integrert fjernkontroll og mikrofon, plass til minnekort. USB-lading. Rekkevidde 10 m. Suppler med art. 40198 Starmaster MUSIC PAL hodetelefonforsterker for ytterligere oppgradering av lydkvaliteten! Art. 40199 hodetelefon kr. 995,-

Frakt etter postens takster tilkommer.

Velkommen i vår butikk på Bryn i Oslo Villanytt as, Tvetenvn. 55 0666 Bryn/Oslo. Innkjøring Nils Hansens vei - GRATIS PARKERING Åpningstider: mandag/onsdag 10 -17 torsdag 10 - 19, fredag/lørdag 09 - 16

FOR MER INFORMASJON SE WWW.VILLANYTT.NO

Enkel bestilling Rask levering tlf. 22 68 00 01


Bruk fagfolk når du skal pusse opp våtrom Mesteparten av alle våtromsskader skyldes arbeid utført av en ufaglært. Det kan bli dyrt! Rørkjøp er en av landets største rørleggerkjeder og består av nær 400 rørleggerbedrifter representert i alle landets fylker. Teknisk fagansvarlig i rørleggerkjeden, Espen Engmann, er tydelig på at badet er rommet der ufaglærte ikke skal leke håndverker. – Mange lar ufaglærte håndverkere pusse opp bad og kjøkken i den tro at det er billigere. Men det kan få uønskede konsekvenser. Ved manglende dokumentasjon på jobben risikerer man at forsikringsselskapet ikke dekker skadene som følger av feil utført arbeid. På våtrom bør man overlate arbeidet til fagfolk med fagbrev! Fliser er ikke tette – Fliser og fuger er i seg selv ikke tette og slipper gjennom fuktighet. Derfor vil vann lett trenge inn i konstruksjoner dersom membranen ikke er optimal eller fraværende, forklarer Engmann som selv har erfaring fra oppussing av mer enn 2000 bad. – Har du nylig overtatt bolig og er usikker på baderommets tilstand, la en fagmann utrede og eventuelt oppgradere det. Dryppende kran = dryppende pengesluk – Som boligeier kan du selv begrense  skader som følge av feil i rørsystemer ved at du jevnlig tar en kontroll, sier rørlegger i Rørkjøpkjeden, Tom-Erik Stræte. Han legger til at en dryppende kran eller et rennende toalett fort kan bli et stort pengesluk.

– En kran som drypper med en dråpe i sekundet koster rundt 150 kroner i året, mens en lekkasje i toalettet kan koste deg 6-7000 kroner i året. Så suser det i toalettet hele tiden, bør du tilkalle en rørlegger, understreker Stræte. Selv har han mer enn 25 års bransjeerfaring og har sett det meste. Han har følgende tips til alle boligeiere: - Se over tilgjengelige kraner og toaletter, sjekk vannmåleren og installer vannstoppventil! Dette kan vi i Rørkjøpkjeden hjelpe deg med. Gå inn på rorkjop.no og finn en rørlegger i ditt nærområde. I tillegg til å ha fagekspertisen for montering, vil en rørlegger fra vår kjede kunne skaffe alle nødvendige produkter for å få jobben gjort i henhold til gjeldene forskrifter, forteller Stræte. – Og så har jo vi i Rørkjøpkjeden Norges hyggeligste rørleggere! Behov for baderomsprodukter? På rorkjop.no har vi samlet de mest populære produktene fra mer enn 40 anerkjente merkevarer. Finner du ikke det du er på jakt etter, ta kontakt med kundeservice da vår nettbutikk viser kun et lite utvalg av våre mer enn 100 000 produkter. Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste. Behov for rørlegger? Rørlegger i ditt nærområde finner du på rorkjop.no under «Finn Rørlegger»

Vi har rørleggerne som gir deg trygghet og produktene som sikrer kvalitet. rorkjop.no Kundeservice: 66 77 53 54 - e-post: kundeservice@rorkjop.no For inspirasjon, følg oss på facebook og instragram @rorkjop


Villeroy & Boch Duravit

Korsbakken

Tapwell

Gustavsberg

Dansani

Oras

Laufen

Mora

Grohe

FM Mattsson

Vikingbad

Mer enn 40 anerkjente merkevarer samlet i ĂŠn nettbutikk: rorkjop.no


HANDYMAN

BYGG & FIKS

MED BJÖRN CHRISTIERNSSON

Radonsikre boligen Bor du i et radonhus? Ingen fare – det finnes mye du kan gjøre selv. Vi i Villas Björn Christiernsson forteller hva og hvordan. Radon er en gass som verken lukter eller synes.

3 X TETNINGSTIPS

1.

TETT LEKKASJENE

Hvis radonet ditt kommer fra bakken under huset, bør du tette alle sprekker og hull som gassen kan komme inn gjennom. Sjekk rundt vann- og avløpsrør. Gå over betongsokkelen i hele huset og tett alle synlige sprekker med fugemasse som ikke slipper gjennom gassen.

2.

BRUK RIKTIG JORD

Gratis fyllmasser er ofte et kjærkomment tilskudd når du bygger nytt – men du må vite hva du fyller rundt huset, slik at du ikke skaper et radonproblem. Spør derfor den du får massene av om det er et radonproblem. Har du kjøpt masser eller jord skal det ikke være noen radon-risiko.

DET FØRSTE DU MÅ GJØRE hvis du mistenker at det er radon i huset, eller om du vet at naboen har det, er å kartlegge problemet. Du må også finne ut om det er snakk om radon som kommer fra bakken under huset, eller fra byggematerialene som er brukt. Så lager du en plan for sikring og utbedring. Du trenger ikke vaske, rense eller rive – å bli kvitt radon handler nesten alltid om ventilasjon og å styre luften i og under huset. HAR DU RADON I BAKKEN er det best å skape et undertrykk slik at gassen ikke siver opp og inn i huset. Det kan du gjøre med kanaler og vifter, såfremt det er snakk om hus med kryp­kjeller. Noe tilsvarende kan også gjøres i hus med betongsokkel. Da borres det flere hull

8 NR. 1 – 2018

som kobles til en kanal som ved hjelp av en vifte får gassen ut og vekk. Et tredje alternativ er en såkalt radon­brønn. Med en slik kan flere leiligheter sikres mot høye radonverdier. RADON FRA BYGGEMATERIALER blir du kvitt ved å øke mengden luft som ventileres ut. Man sier gjerne at om du dobler antall kubikkmeter luft UT av huset, halveres mengden radon INN. Uavhengig av typen radon bør du bruke en ventilasjonsløsning som tar vare på mest mulig av varmen. Moderne løsninger med mekanisk inn- og ut-luft er det beste. TIL SLUTT: Få hjelp av en ekspert med gode referanser. Alle boliger har ulike forutsetninger. Skal du først betale for å bli kvitt noe som verken synes eller lukter, vil jeg satse på en ekspert med lang erfaring fra arbeid med nettopp radonsikring.

3.

TAPETSER VEGGENE

Lettbetong ble brukt for å bygge både yttervegger, innervegger og bjelkelag. Radonverdiene varierer fra hus til hus avhengig av hvor råmaterialet til betongen kom fra. En enkel måte å redusere utslippet, er å tapetsere med egen radontapet. Den stenger den farlige gassen ute.

FOTO ISTOCKPHOTO

B

yggebransjens kunnskap om radon har på relativt kort tid gått fra ikkeeksisterende til bortimot komplett. Fra å bruke radonholdig betong på både ytter- og innervegger, vet vi i dag bedre. Jeg hadde som tenåring sannsynligvis ikke bodd i en garasje med skyhøye radonverdier om jeg fikk velge på nytt i dag.


Bli klar –

15% rabatt på alle

Odla modeller! – våren er her!

NB: Kampanjen varer t.o.m. 26. februar

Odla alu 8,2 m2 - fra kr. 12.154,- (spar 2.145,-)

Bli klar –

15% rabatt på alle

Odla modeller! – våren er her!

Odla sort 9,8 m2 m. takpynt - kr. 21.571,- (spar 3.807,-) Kontakt kundesenteret: Tlf. 38 18 18 18 / 08-15.30 man-fre E-post: info@grontfokus.no Besøk våre butikker Vi har butikk i Kristiansand, Oslo, Os og på Forus. Se www.grontfokus.no for åpningstider og adresser

www.grontfokus.no


IDÉER

S LE

ERNES

beste

idéer Morsomme ting du kan lage selv

MÅNEDENS IDÉ:

«Stolen ble en gåvogn» «Jeg hadde en gammel stol som jeg hadde tenkt å kaste. Så fikk jeg en god idé: gjøre den om til en gåvogn for min sønn Hjalmar. Først kappet jeg av stolbeina med en vanlig håndsag. Så målte jeg opp fire plankebiter som skulle bli kassen i gåvognen. Vi hadde en del kapp fra husbygging som passet perfekt til det. Plankebitene saget jeg til riktig mål med en stikksag for å få rene kanter. Så satte jeg bitene sammen med lim og skruer. Så skrudde jeg fast to gjengestenger med muttere og stoppskiver. Til slutt satte jeg på hjul fra et par inline-rulleskøyter og en sparkesykkel.»

OM ELLEN Navn: Ellen Strand. Alder: 32 år. Bor: I Barnarp, Jönköping. Familie: Samboer og sønnen Hjalmar. Jobb: Fritidsassistent og personlig trener.

FLERE SMARTE IDÉER!

SNURRENDE FUGLERESTAURANT «I mange år funderte vi på hvordan vi kunne sette opp fuglematerne på en lur måte. Da vi likevel skulle kaste den gamle parasollen fikk jeg en idé: riv av det gamle tøyet, sag vekk det meste av stengene. Så skrudde vi fast materne i endene.» Harrieth Pederson

SENGEGAVLER BLE SPENSTIG STAKITT «To sengegavler ble lett til et lite gjerde som passer godt sammen med trappa vår - den var også et funn på et loppemarked» Per-Ole Ekstrand

Mal krukkene kule ig jen ! Har du noen gamle utekrukker som er blitt matte eller avflasset i fargen? Eller kanskje du bare ønsker en forandring? Med et par strøk Bengalack i din favoritt­farge blir de enda finere enn da de var nye. Rens dem godt på forhånd med salmiakkvann og mal både innsiden og utsiden.

10 NR. 1 – 2018

TALLERKEN-TRICKSET «Jeg laget et morsomt kakefat av noen gamle tallerkener jeg arvet. Borret hull med et bor for stengods. Stangen i midten fant jeg på nettet.» Ingrid Börlin


GJELDER SÅ LENGE VAREBEHOLDNINGEN REKKER

VILLANYTT.NO

36. 460 fornøyde kunder. Kilde: QXL.

VI PØSER UT DUSJKABINETTER

FOR UNDER 5000.-

Enkel bestilling – rask levering

Leveres i høyde 180 og 200 cm

Leveres i 5 mm herdet glass med skyvedører. Bakvegger i herdet ugjennomsiktig frostet glass. Lett å montere. Leveres komplett med dusjstang, hånddusj, dusjslange, såpekopp og integrert dusjbatteri samt vannlås og avløpsslange til karet. Karet er produsert i tykk 3 lags glassfiber på integrert stålramme som tåler vekt opp til 160 kg.

Art. nr. 16046

Pris kr.

3.680.-

Leveres i høyde 180 og 200 cm

Velg størrelse som passer for ditt bad

Art. nr. 16058-V

et ant Firk unn b

Art. 16046 70 x 70 x 200 cm kr. 3.680.Art. 16051 80 x 80 x 200 cm kr. 3.990.Art. 16053 90 x 90 x 200 cm kr. 4.260.-

Høyre inngang

Pris kr.

Bu hjør et ne

3.990.-

Leveres med inngang fra Venstre (som avbildet) eller inngang fra Høyre. Art. 16058-V 70 x 90 x 200 cm kr. 3.990.Art. 16058-H 70 x 90 x 200 cm kr. 3.990.Art. 16056-V 80 x 110 x 200 cm kr. 4.680.Art. 16056-H 80 x 110 x 200 cm kr. 4.680.Venstre inngang

Høyre inngang

Få blandebatteri uten kostnad verdi kr. 890.-

kr. 0.-

Se vår hjemmeside www.villanytt.no

NORGES BILLIGSTE FRAKT

Dusjkabinett levert hjem på døren

Alle Dusjkabinettene

Venstre inngang

UNDER

5.000.Alle leveres komplett med blandebatteri

RING idag: 2268 0001

Drammen, Fredrikstad, Hamar, Hønefoss, Larvik, Raufoss, ÅL, Otta, Trondheim, Kr.sand, Bergen, Haugesund, Molde, Ålesund, Sandnes... kr. 699.Alta, Tromsø, Vadsø, Hammerfest, Kirkenes .........................................................kr. 998,-

Art. nr. 16059

Pris kr.

3.990.80 x 80 x 200 cm Leveres komplett!

Buet hjørne

5 års

TI GARAN

Buet hjørne: Art. 16059 80 x 80 x 200 cm. kr. 3.990.Art. 16057 90 x 90 x 200 cm. kr. 4.260.-

FRAKT LEVERT HJEM fra kr. .-

684 ☎ 22 68 00 01

Besøk vår butikk på Bryn i Oslo VELKOMMEN - GRATIS PARKERING Villanytt as, Tvetenvn. 55, 0666 Oslo, (Innkjøring Nils Hansens vei) Åpningstider: mandag/onsdag 10 -17 torsdag 10 - 19, fre/lørdag 09 - 16


Frittstående hagestue Ønske 14,5 m2, komplett. Sommer fra kr. 64.628,- | Vår/høst fra kr. 82.706,-

Vi gjør somm

Kjøp en komplett hagestue eller

38 18 18 18 / 08-15.30 man-fre info@grontfokus.no Åpn.tider butikk se www.grontfokus.no

Besøk våre butikker i Oslo, og utenfor Kristiansand, Stavanger og Bergen. Bli inspirert!


Hagestuen Feire 14,9 m2, komplett. Sommer fra kr. 49.136,- | Vår/høst fra kr. 64.876,Hagestuen Feire 19,1 m2, komplett. Sommer fra kr. 56.635,- | Vår/høst fra kr. 75.310,-

10%

rabatt på skyvedører for sommerbruk!

15%

rabatt på Isolent skyvedører for vår/høst!

Gjør det enda triveligere i hagestuen! Kjøp hagestueprodukter for minst 19.000,- og få en Audio Pro T3 på kjøpet!

Verdi 2.400,-

meren lenger! eller bare de delene du trenger! Kampanjen varer t.o.m. 9. april Fraktpris tilkommer

www.grontfokus.no


VEDLIKEHOLD

FIKS OPP HUSET

Tak skal du ha (lenge) Når er det egentlig på tide å skifte taket? Og hvordan tar du vare på det? Finn ut hvordan husets «lue» holder lengst mulig. AV ANJA KÄLLSTEDT

D Josef Egfors

Magnus Hidetun

Noe å tenke på før du velger firma:   1 Be om anbud fra tre takfirmaer. 2 Sjekk firmaenes økonomi først. 3 Be om referanser – altså prate med tidligere kunder. 4 Spør i forbindelse med anbudet om garantitid, byggestart og byggeslutt. 5 Spør også om hvordan betalingen skal foregå. Når skal første innbetalingen skje, og når skjer sluttbetalingen?

For å sammenligne tre anbud likt må alle ha regnet inn samme materialkvalitet på takpapp, lekter og rustfritt festemateriell. 6

en vanlige levetiden på et tak er 30–40 år. Med riktig vedlike­hold kan det vare enda lengre. – Taket som helhet består av flere deler og de er laget for å fungere i harmoni. Taksteinens funksjon er å beskytte taket mot vær og vind. Det taksteinen ikke takler, skal takpappen ta hånd om. Inspiser helst taket ditt hvert år, så vet du når det til slutt er på tide å legge nytt, sier takleggeren Josef Egfors hos Västra Götalands Bygg och Tak AB. Må jeg legge helt nytt, kan jeg ikke bare male det? – Hvis lekter og papp er dårlig, hjelper det ikke å male taket, men det vil forsterke taksteinens overflate. Betongstein blekner, får svakere overflate og ser ikke like bra ut etter 15–20 år. Da kan det være aktuelt å male taket for å få tilbake den beskyttelsen taksteinene skal gi. Malingen gjør også steinene tettere og vannavrenningen blir bedre, sier takmaleren Magnus Hidetun hos Fixer Göte­borg AB. Før du vurderer å male taket på nytt, må det kontrolleres nøye. Magnus Hidetun anbefaler at du får flere firmaer på befaring og så spørre hva de anbefaler. – Å male eller vaske takstein er en klok investering om det gjøres for å få taket til å se bedre ut. Men takets tekniske verdi kan forlenges om arbeidet gjøres tidsnok og med riktig mellomrom. Å male eller algebehandle er kun lønnsomt dersom taket forøvrig er i god stand. Å bytte tak er en nokså stor jobb som koster mye, men da vet du at taket som helhet blir som nytt, sier Magnus Hidetun. IKKE GJØR RENGJØRINGEN SELV Taket ditt trenger rengjøring med jevne mellomrom, men det anbefaler ikke Magnus Hidetun at du gjør selv. – Ikke en gang tenk tanken på å gjøre det selv, med mindre du har nødvendige kurs i HMS og vet hvordan du skal operere på et tak med sikkerhetssele. Faller du ned, kan det være det siste du gjorde, sier han. Hvordan finner jeg en seriøs taklegger? Du bør i hvert fall ikke engasjere en av de mange omreisende taktekkerne som ringer på dører rundt omkring i Norge. Strategien deres er gjerne at de oppsøker eldre mennesker og forteller dem at taket på huset er dårlig, men at de kan fikse det for dem. Så krever de å få utbetalt et forskudd til å kjøpe materialer, og det er gjerne det siste du ser til dem.

FOTO ISTOCKPHOTO

Skal du få utført reparasjon av taket – benytt deg alltid av seriøse firmaer som kan vise til referanser.

14 NR. 1 – 2017


BESKJÆRING

Frisørtime i hagen Tidlig vår er tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker, roser, og en del prydbusker og prydtrær.

VII VI L PÅ

.NO

ES

LA

MER

AV BJØRNHILD FJELD OG TORE FJELD/SPIREA.NO

B

eskjæring er et tema det er mange ulike meninger om, ikke minst når og hvordan det skal beskjæres. Noen mener at det beste er å beskjære på sommeren, men de fleste gartnere anbefaler beskjæring på våren. Hvilken vårmåned kommer an på hvor i landet du bor og hvor sen våren er – men generelt kan du beskjære i mars i Sør-Norge og i april i Nord-Norge og noen steder i Innlandet.

L

Hvorfor beskjære? Det er ikke sånn at busker og trær vil dø eller ta stor skade av å ikke bli beskåret. Men beskjæring vil gjøre at planten får en sunnere og bedre vekst, da et luftig tre vil være mer motstandsdyktig mot sykdom og råte. Beskjæring er også en måte å forme busken eller treet slik at den vokser penere, og det blir lettere å komme til for plenklipping og stell. Hvis det er snakk om frukttrær og bærbusker får du større avling, og frukten vil få bedre kvalitet. Når kan du beskjære? Før du setter i gang med saks og sag, må tempera­turen være over 0 grader, hvis ikke er det fare for frostsprenging i trevevet. En grei tommel­fingerregel er å vente med beskjæring til det er behagelig å jobbe ute uten hansker. Men du må heller ikke vente for lenge: Hvis sevja har begynt å stige, altså etter løvsprett, er det for sent å beskjære.

Bruk gjerne en liten sammenleggbar sag til å beskjære de tykkeste greinene.

Hva skal beskjæres når? – Alle frukttrær som er vanlige i Norge skal beskjæres på ettervinter/tidlig vår: Eple- og pære­trær, plommer og kirsebær. OBS: Tidligere ble det anbefalt at steinfrukter skulle beskjæres om høsten, men dette har man nå gått bort fra på grunn av faren for sykdom ved høstbeskjæring. – Bærbusker beskjæres også nå om våren. – De fleste prydbuskene beskjæres om våren. Unntaket er vårblomstrende busker som for eksempel syrin, forsythia og brudespirea, som skal beskjæres etter blomstring. – Vintergrønne busker som tuja skal ikke beskjæres mens det er tele i bakken, men kan ellers beskjæres frem til september. – Roser skal beskjæres når de er i vekst, altså når knoppene viser seg.

NR. 1 – 2018 17


BESKJÆRING

– PÅ GRUNN AV PLANTE­ HORMONENE BLIR DET IKKE FRUKT PÅ GREINER SOM PEKER RETT TIL VÆRS, BARE BLADER. DET VILLE OGSÅ VÆRT VELDIG UPRAKTISK Å PLUKKE EPLER I TOPPEN AV ET TRE.

Tapper som stikker ut av hovedgreinen bør fjernes.

Redd et gammelt frukttre Det finnes håp selv for et epletre som er blitt neglisjert i mange år. Men det tar minst tre år å få treet tilbake til «normalen». AV BJØRNHILD FJELD OG TORE FJELD/SPIREA.NO

N

aboen har et gammelt epletre som ikke har blitt beskåret på mange år. De fleste greinene peker rett oppover, og i fjor kom det ett enkelt eple på det. Vi spurte derfor naboen om vi kunne få lov til å prøve å beskjære epletreet slik at det kanskje kan komme noen epler på det igjen. Det er lett å se på epletreet at det i sin tid er blitt gjort en jobb for å beskjære det i riktig form. Men ifølge naboen er det ikke gjort noe særlig med treet siden han flyttet hit på 1980-tallet. Vi snakker med andre ord om cirka 30 år uten beskjæring. For å få treet tilbake til «god gammel form», må vi derfor beregne å bruke litt tid. En gradvis beskjæring over tre år anbefales. Årsaken til at ikke alt kan beskjæres på en gang, er at da vil treet rett og slett få skikkelig sjokk. Fjerner du for mye av treet på én gang, vil treet tro at det befinner seg i den ytterste livsfare, og dermed reagere med en voldsom skuddvekst. All beskjæring vil føre til skuddvekst, men desto kraftigere beskjæring, desto mer skuddvekst.

ANDRE ÅR: ● Fjern igjen en god del av de opprette skuddene inne i kronen. ● Beskjær ledegrener til utovervendene skudd, klipp igjen av toppene for å stimulere forgreining. ● Fjern noen få grove greiner i midten av treet for å åpne for lys og sirkulasjon inne i kronen. ● Fjern halvparten av veksten fra forrige årsvekst, men la de best utviklede utovervendende greinene være.

LAG EN TREÅRSPLAN for beskjæringen. Det første året fjerner du cirka 1/3 av de greinene som peker rett oppover. På grunn av plantehormonene blir det ikke frukt på greiner som peker rett til værs, bare blader. Det ville også vært veldig upraktisk å plukke epler i toppen av et tre. Det er også viktig at du fjerner alle greiner som er døde eller skadet. Greiner som krysser hverandre eller går innover i treet kan også fjernes. På 1/3 av skuddene som er igjen, klipper du toppene.

● Nå bør det være mulig å forsiktig starte

18 NR. 1 – 2018

TREDJE ÅR: ● Fortsett å klippe av toppene på skuddene

for å stimulere forgreininger. ● Fjern sterktvoksende greiner som skyter fra

greinkragene av fjernede greiner. ● Nå bør det formes noen fruktbærende skudd.

Sørg for at de får lys og luftsirkulasjon. normale beskjæringsrutiner. Selv om frukttreet ditt er blitt neglisert i mange år, er det vanligvis bedre å prøve å få skikk på et gammelt tre, fremfor å sage det ned og plante nytt. Unntaket er hvis treet har sykdom som for eksempel frukttrekreft, eller det er en gammel sort som lett blir angrepet av sykdom eller skadedyr.


10% rabatt

Glassrekkverk & WPC-gulv

Våre priser tåler virkelig en sammenligning! WPC-gulv Våre planleggingsverktøy på nettet

Ord. pris fra 449 kr/m2 NÅ fra 404 kr/m2

Gjør det enkelt for deg selv å planlegge og bygge din uteplass!

Glassrekkverk

Tegn opp og beregn materialforbruk for ditt nye glassrekkverk og/ eller WPC-gulv og få pris direkte. Gå inn på www.willabgarden.no

Ord. pris fra 1 690 kr/lpm NÅ fra 1 521 kr/lpm

ALT FOR UTEPLASSEN! 10% på alle drivhustilbehør

Fraktfritt i hele Norge når du handler for over 20 000 kr.

Showroom og butikk med hagestuer og drivhus. Innredning og tilbehør.

SØNDAGSÅPENT

18/3 KL 11-15 VELKOMMEN!

Kjørerute på willabgarden.no. Norsktalende personell i Munkedal og Bromma/Stockholm

Munkedal • Bromma

Båstad

Man - Fre 9 - 18 Lør 10 - 14

drivhus

hagestuer

willabgarden.no


50%

på limtrereisverket Spar opptil

31 395 kr

Saltak

20,9 m2 Sesong Sommer Pluss Ord. pris: 88 089 kr

NÅ 71 407 kr DU SPARER 16 682 kr

*Se willabgarden.no for kampanjevilkår.

Bestill senest 29. mars!

FORBERED FOR SOMMEREN 10%

10%

på våre hagestuer med aluminiumreisverk

på alle våre tak og partier


10%

rabatt på alle drivhus (Gjelder dog ikke våre lagerhus)

Spar opptil

14 999 kr

10% på hele vårt sortiment

Gothic 7,3 – 18,7 m2 Lakkert fra 35 990 kr

Nå fra 32 391 kr

Våre planleggingsverktøy på nettet

DU SPARER 3 599 kr

Gjør det enkelt for deg selv å planlegge og bygge din hagestue, drivhus eller uteplass!

MED VÅRENS KAMPANJE! STORMGARANTI

5 år

Green Room Classic 10,1 - 21,2 m2

10% på Green Room Classic og nye Square

Lakkert fra 42 900 kr

Nå fra 38 610 kr


FORSIKRING

Er du riktig forsikret? Er du usikker på om forsikringen på huset ditt dekker det du trenger hvis uhellet er ute? Les videre. AV ANJA KÄLLSTEDT

1.

Du kan sammenligne ulike forsikringer, priser og vilkår på nettstedet forsikringer.no. Innholdet er som regel viktigere enn prisen på forsikringen. Prisene varer som regel også bare ett år om gangen, så det lønner seg å sjekke ofte.

2.

Tegne boligforsikring og innboforsikring ut fra ditt behov. Du får ofte tilbud om en pakke med både bolig- og innboforsikring, men det går også an å bruke to ulike selskaper, for eksempel hvis du har mulighet til å få en kollektiv innboforsikring via en fagforening.

3.

Innboforsikringen dekker alt som er inne i huset, som møbler, klær og annet løsøre som må erstattes på grunn av tyveri, brann eller vannlekkasje. Bolig­forsikringen erstatter skader på selve huset og eien­dommen. Noen skader kan være unntatt, som råte-­/soppskader eller skadedyr. Her må det tegnes tilleggs­forsikring.

4.

Ha kontroll på hvem som har ansvar for å følge opp en skade. Om noe går feil når en skade skal utbedres, er det som regel du som forbruker som har ansvar for å fremme en reklamasjonssak mot håndverkeren.

5.

6. 7.

Har du hytte, må du tegne en egen forsikring for fritidsboliger. Dette gjelder både innbo og selve hytta.

Sjekk med forsikringsselskapet at du har de forsikringene du trenger. Skaff deg en oversikt over hva som er inkludert slik at du ikke bruker penger på å være dobbeltforsikret. Det er smart å gå gjennom forsikringene dine en gang hvert andre år, for å sikre at de fortsatt dekker det du trenger.

8.

Det lønner seg ofte å samle alle forsikringer i samme selskap – da kan du få rabatter. Det er lett å miste oversikten over hvor mye du betaler totalt og følge med på prisøkninger hvis du har flere selskaper å forholde deg til.

9.

Du kan være forsikret gjennom din arbeidsgiver eller fagforening. Dette gjelder ofte for eksempel reise- eller innboforsikring med gunstige priser.

10.

Ta bilder eller film av dine eiendeler. Da har du dokumentasjon hvis noe skjer, og det hjelper deg også til å ikke glemme viktige ting i et forsikringsoppgjør. Oppbevar bildene et annet sted enn hjemme.

FOTO ISTOCKPHOTO

Innboforsikringen gjelder for hele familien. Forsikringstaker og ektefelle/samboer med felles adresse i Folkeregisteret, samt barn som bor hjemme er

dekket. Dersom barn bor borte for å studere eller avtjene førstegangstjeneste og ikke har meldt adresseendring er de også omfattet av forsikringen.

22 NR. 1 – 2018


N MED ME S

V FOR GES SK RI

st 2016 Luftavfukterte

2016-08-29 6P05187

N

IN

INSTI TU GS

T

LALI VIL V

S

E

T

Best i test!

A

M

Les mer på woodsnorge.no

Kanadiske Wood’s begynte å produsere luftavfuktere allerede i 1950 og har siden det hjulpet over 500.000 husholdninger i de nordiske landene med å forebygge fukt- og muggskader. I over 60 år har Wood’s kjennetegn vært høy kvalitet, pålitelighet, høy kapasitet, samt lavt energiforbruk. I dag har Wood’s produksjon både i Canada og Sverige, og distribuerer til 20 land.

Få utvidet garanti, registrer produktet på warranty-woods.com


Koble på & ro ned PowerView® motoriserte gardiner Et nytt og fantastisk system som gjør at gardinene dine beveger seg på egen hånd gjennom hele dagen, slik at du kan bruke tiden din på noe annet. Skap personlige scenarier som passer til ditt liv, morgen, middag og kveld. Det betyr at hjemmet ditt alltid er i bevegelse, uansett om du er hjemme eller ikke. Vakkert, stilfullt og innovativt, intelligente gardiner som gjør livet ditt litt enklere. Se PowerView® i aksjon på www.luxaflex.no


IDÉER DUELLEN

Planlegg & organiser Nytt år betyr en ny start! Få orden i hverdagen med en koselig arbeidsplass hjemme. Her finner du innredning i både luksus- og budsjettklassen! AV ANJA KÄLLSTEDT

Spare

S p a n de r e Saks Frej, Lagerhaus, 49 kr.

Stol Wood, Rum21.se, 750 kr.

Lampe Copenhagen, Jotex.no, 799 kr.

Kalender Ferah, Jysk, 50 kr.

Kalender Eternity, Royaldesign.no, 244 kr.

Lampe, House Doctor/ Lavanille.com, 3 959 kr.

Oppbevaringsboks, Åhléns.se, 149 kr.

Klyper, 10-pakk, Lagerhaus, 29 kr.

TOTALT: 4 044 kr

26 NR. 1 – 2018

Stol Lilla Åland, Svens­ sons.se, 2 885 kr.

Oppbevaringsboks Detalj, Lagerhaus, 79 kr.

Skrivebord Vittsjö, Ikea, 298 kr.

Teppe Fårö, 160 x 230 cm, Matt-tema.se, 1 990 kr.

Saks House Doctor/ Rum21.se, 150 kr.

Klyper, 10-pakk, Designtorget. se, 89 kr. Teppe Cover Rose, 170 x 240 cm, Glassoginterior.no, 5 985 kr.

Skrivebord Signe, Svenssons.se, 11 195 kr.

TOTALT: 24 656 kr


GLASSREKKVERK VI HJELPER DEG HELE VEIEN!

ALUMINIUMREKKVERK CA PRIS FRA 2 030 kr/m

HÅNDLØPERE

CA PRIS FRA 1 050 kr/m

RUSTFRITT REKKVERK CA PRIS FRA 2 900 kr/m

Flere varianter og alternativ på vår hjemmeside

www.rekkverkbutikken.no - Tel: 85 23 06 40 Jeg heter Anita og svarer gjerne på spørsmål om ditt glassrekkverk via telefon, chat eller mail.

Prisene er basert på vår standardvalg for hvert produkt etter bestemte mål. Den virkelige meterprisen kan bli både høyere og lavere basert på de valg man gør og størrelsen på rekkverket man kjøper.


HAGETIPS

SÅ GJØR VI SÅ… Kan du ikke vente med å komme i gang med hagesesongen? Du kan starte allerede nå med å så frø innendørs. AV BJØRNHILD OG TORE FJELD/SPIREA.NO, GETTY IMAGES

Det å kunne følge med på prosessen fra frø til ferdig plante, og til slutt kunne høste spiselige vekster, er veldig spennende både for barn og voksne. HVA SKAL DU SÅ? Har du aldri prøvd å så før, så salat. Det er nesten umulig å mislykkes med. Plukksalat kan høstes fra fire uker etter såing, så hvis du sår jevnlig har du alltid fersk salat. Spinat spirer også villig og er et greit nybegynnerprosjekt. Urter er også enkle å så, for eksempel oregano, timian, koriander, salvie og basilikum er lette å få til. TIPS: Har du en pakke tørre erter i kjøkkenskuffen? Legg dem i vann over natten og så dem i en potte med jord i vinduskarmen dagen etter. Etter 10 til 14 dager kan du høste knasende sprø erteskudd som passer supert i salaten.

I sårommet bør du haekstra vekstlys.

Etter noen uker kommer spirene opp.

UTSTYR DU TRENGER Såjord: Dette er jord som er svakt gjødslet og med lett konsistens, den er ofte iblandet enten sand eller perlite (en vulkansk bergart). Såjorden er laget spesielt med tanke på å gi god drenering og godt opptak av fuktighet for små, sarte spirer. Potter/såbrett: Små plastpotter, jordbær­kurver eller melkekartonger fungerer bra. Ta det du har, det er ikke nødvendig å kjøpe masse nytt. Minidrivhus: Nysådde frø bør dekkes til inntil de spirer. En tom drueboks funker for eksempel supert som minidrivhus. Du kan også legge litt plastfolie over brett/potter. Merkelapper/-pinner: Sår du flere sorter, er det lett å gå i surr. Ta gjerne også vare på frøposene sånn at du kan registrere hvilke sorter du lyktes best med.

Erteskudd kan du så når som helst.

28 NR. 1 – 2018

HUSK NOK LYS Sår du frøene før april måned må du bruke ekstra vekstlys for at plantene skal utvikle seg optimalt til det er på tide å plante dem ut. Fra april måned kan du så frøene og sette potter/ brett i vinduskarmen, da er det lys nok til at de vil klare seg uten vekstlys.


VÅREN ER RETT HJØRNET, PLANLEGG DIN NESTE UTEPLASS!

Piccolo drivhus

Anneks

fra 19 490,–

fra 24 829,–

Veranda

Paviljong

fra 28 990,–

fra 38 990,–

Orangeri

Belysning

fra 43 990,–

Nytt i 2018!

Spesialist i Telt – Paviljong – Drivhus – Hagemøbler – Bod

Skolmar 32A – 3232 Sandefjord – Tlf. 33 42 99 10 – post@teltfritid.no www.teltfritid.no


FUKT

Har du fukt i huset? Blant annet på grunn av klimaendringer opplever stadig flere å få problemer vannlekkasjer og fukt i boligen. Her er tegn du skal se etter. AV BJØRNHILD FJELD FOTO GETTY IMAGES

VANN I KJELLEREN. Det kan være mange årsaker, men som regel kommer vannet inn i kjelleren fordi grunnmuren tar opp vann fra jorda, eller det er svake punkter i konstruk­sjonen. For eksempel en sprekk i muren der vannet vil klare å komme inn når det regner mye. I perioder med flom på grunn av regn eller stor snøsmelting kan det også rett og slett bli oversvømmelse.

1.

FUKTIGE KJELLER­ MURER. Er det saltutslag på vegger og gulv er det tegn på fuktinntrengning. Mange har laget oppholdsrom i kjeller som ikke var beregnet til dette i utgangspunktet, det kan by på problemer med fukt og dårlig inneklima.

2.

Dårlig ventllasjon kan føre til fuktig inneklima.

SVARTSOPP/MUGG PÅ VEGG/TAK. Dette kan for eksempel sees bak møbler som står mot kalde yttervegger. Oppdager du dette må du gjøre

3.

tiltak umiddelbart – ikke for eksempel male over eller dekke til det som er svertet. VANNLEKKASJER i bygnings­konstruksjoner eller husets røranlegg. Hvis det drypper noe sted, må du fikse det med en gang!

4.

KONDENS på vinduer. Dersom du har for dårlig ventilasjon/luftutskifting, vil luften bli for fuktig og gi dårlig inneklima.

5.

MUGGLUKT. Lukter det mugg, er det høyst trolig underliggende problemer med fukt og råte i boligen. Vær obs på at du raskt venner deg til lukten – spør gjerne folk på besøk om de merker noe spesielt.

6.

INSEKTER. Sølvkre kan være indikasjon på at det er fuktskader for eksempel på badet.

7.

Kan gi helseskader Det er godt dokumenter at det å oppholde seg i bygg med fukt- og muggsoppskader gir økt risiko for helseplager. Det er nemlig slik at mugg, alger og støvmidd som trives i fuktig klima kan være årsak til allergi og andre overfølsomhetssykdommer. Flere studier har også funnet en sammenheng mellom fukt- og muggsoppskader i innemiljøet og helseplager som hodepine, unormal trøtthet og nedsatt konsentrasjonsevne. Oppdager du muggsopp må årsaken fjernes.

30 NR. 1 – 2018

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund


Fuktig eller tørr kjeller? I 1995 uttalte Svein Erik Torgersen fra Sintef Byggforsk:

«For en mur som trekker vann nedenfra vil dette være den eneste redningen».

Før og etter

Et aktivt system som presser fukten ut mot grunnen ved hjelp av svakstrøm. Elektroder og digitale sentraler monteres etter en metode som gir tørrere vegger allerede etter to uker. EPS-systemet er gjennom 30 år utviklet spesielt for norske kjellere. Et fuktsikringssystem som leveres med funksjonsgaranti. Les mer på vår hjemmeside og kontakt oss eller en av våre forhandlere for befaring.

Fuktspesialisten AS – Tlf: 918 74 360 post@eps-system.no

www.eps-fuktsikring.no NEMKO-testet og sertifisert. Alle krav i forhold til brannsikkerhet, stråling og giftstoffer er oppfylt og dokumentert.


VÅTROM

Eksperten: HAR DU ET SLUK SOM ER FEIL MONTERT? Gulvsluk som er installert feil er vanligere enn man skulle tro – og kan føre til store og kostbare skader. Les videre for å lære hvordan du sjekker sluket ditt. AV ANJA KÄLLSTEDT

Hva skal jeg se etter for å vite at sluket sitter riktig? – Når du løfter på risten skal du se selve avløpet og at det ikke er noe tetningsmasse i avløpet. Du skal også se på klemringen, hvis den er borte eller sitter løst er det fare på ferde. Da er det nemlig ikke tett. Det er også viktig at sluket sitter på samme nivå som

32 NR. 1 – 2018

tetningsskiktet. Sitter sluket for langt ned klarer ikke tetningsskiktet å holdes tett ved hjelp av klemringen, og det er stor fare for lekkasje. Dette er ifølge Peter Bratt en ganske vanlig årsak til vannlekkasjer. – Ofte har man montert sluket for lenge siden, og senere lagt inn gulv­varme eller andre ting som bygger i høyden, uten å tilpasse sluket med en godkjent forhøynings­ring. Uansett om du har gulvvarme eller ikke, og uavhengig av hvor tykt gulvmaterialet er, skal sluket ligge på samme nivå som tetningsskiktet. – Gulvet skal ha fall mot sluket for at vannet skal renne ned. Men sluket skal ikke ligge for dypt, da blir det ikke tett. Ofte kan man se at det er tatt tetningsmasse rundt klemringen for å skjule at det ikke er tett. Hva gjør jeg hvis jeg ser at sluket sitter feil? – Det lar seg ikke løse på en enkel måte, du kan bli tvunget til å gjøre om på hele badet. Får jeg dette dekket av forsikringen? – Om det blir en lekkasje som skyldes at det er utett rundt sluket får du som regel ingen erstatning. Om det derimot lekker fra ledningene i veggen får du erstatning så fremt installasjonen er riktig utført. Hvordan vet jeg at håndverkeren installerer sluket riktig når jeg renoverer badet? – Bruker du autoriserte fagfolk som følger bransjereglene og har renovert mange våtrom tidligere, skal du kunne føle deg trygg. Hvordan kan jeg kontrollere at det blir riktig før det er for sent? – Du bør be om en kontroll av alle sluk før det legges inn tetnings­ skikt, gulvvarme og så videre. Det er mye lettere og billigere å rette opp en feil tidlig enn når alt er ferdig.

Riktig eller feil? FEIL Det skal ikke ligge tetnings­ masse i sluket.

Det er viktig at sluket ikke sitter løst.

FEIL

RIKTIG Sluket skal festes i en monterings­plate.

RIKTIG Tetningsskikt og sluk må sitte på samme nivå – sånn skal det se ut!

FOTO ISTOCKPHOTO, PETER BRATT

V

annlekkasje er blant de vanligste skadene som kan oppstå i et hus, og mange ganger handler det om at sluket på badet eller vaskerommet ikke sitter som det skal. – Hvis du har et feil­ montert sluk er risikoen stor for en skape som det koster flere hundre tusen kroner å reparere, sier Peter Bratt, spesialist på bygningsskader.


Villapakker Villapakker

VillaVilla 2 2

Kan bygges som 3som etasjer på 3 meter lengde, som 2som etasje på på Kan bygges 3 etasjer på 3 meter lengde, 2 etasje 6 meter lengdelengde eller som etasje på 9 meter lengde. 6 meter eller1som 1 etasje på 9 meter lengde. Max gulvhøyde er 7 meter. Max gulvhøyde er 7 meter.

24.750,24.750,-

RingRing 52 84 52 64 84 00 64 for 00 nærmere for nærmere informasjon. informasjon. www.stillasgruppen.com www.stillasgruppen.com

Villa 2-1 Arbeidshøyde 9m

15.750,15.750,Villa 2-3 Arbeidshøyde 5m

Villa 2-2 Arbeidshøyde 7m

Villa 2-2 Arbeidshøyde 7m

Villa 2-1 Arbeidshøyde 9m

Villa 2-1 Arbeidshøyde 9m

Kan bygges Kan bygges som 2som etasjer 2 etasjer på 3 meter på 3 meter lengdelengde eller som eller1som etasje 1 etasje på på 6 meter lengde. Max gulvhøyde er 5 meter. 6 meter lengde. Max gulvhøyde er 5 meter.

Villa 2-3 Arbeidshøyde 5m

VillaVilla 1 1

Villa 1-1 arbeidshøyde 7m

Villa 1-2 Arbeidshøyde 5m

Verdens Verdens raskeste! raskeste! Villa 1-2 Arbeidshøyde 5m

Villa 1-1 arbeidshøyde 7m

Villa 1-1 arbeidshøyde 7m

Norskprodusert Norskprodusertaluminiumsstillas aluminiumsstillas


269,Drivhus Av gjennomsiktig plast. Høyde: 150 cm. 14-1948

Dyrk selv !

7990 Fra

,

Dyrkingskasse Av ubehandlet gran. Stable kasser på hverandre til ønsket høyde. Mål: 60 x 80 cm, umalt 14-2444 79,90 Mål: 60 x 80 cm, svart 14-2445 99,90 Mål: 120 x 80 cm, umalt 14-2411 99,90 Mål: 120 x 80 cm, svart 14-2420 149,ALTA, ARENDAL, ASKIM, BODØ, BRYNE, BÆRUM, BERGEN SANDSLI, BERGEN ÅSANE, BØ, DROTNINGSVIK, DRØBAK, EGERSUND, ELVERUM, FAUSKE, FINNSNES, FOLLO (SOFIEMYR), FREDRIKSTAD, FØRDE, GJØVIK, GOL, HADELAND, HAMAR, HARSTAD, HAUGESUND, HELL, HØNEFOSS, JESSHEIM, KARMØY, KIRKENES, KONGSBERG, KONGSVINGER, KRISTIANSAND, KRISTIANSUND, LADE, LARVIK, LIER, LILLEHAMMER, LYNGDAL, MJØNDALEN, MO I RANA, MOLDE, MOSJØEN, MOSS, NAMSOS, NARVIK, NORDFJORDEID, OSLO, SANDEFJORD, SANDNES, SARPSBORG, SKIEN, SKJETTEN, SOGNDAL, STEINKJER, STORD, TROMSØ, TRONDHEIM, TØNSBERG, ULSTEINVIK, VALDRES, VOSS, ÅLESUND


899,-

DAB+

Stort utvalg i hageredskaper!

99

pk.

90

Søppelsekk 10-pk Av resirkulert råvare. Med håndtak. 10 stk. 125 l, sort 26-2103 26,90 5 stk 119,125 l, transparent 26-2104 29,90 5 stk 129,240 l, sort 26-2105 44,90 3 stk 119,240 l, transparent 26-2106 49,90 3 stk 129,-

Spade, spiss Total lengde: 1050 mm. 14-1906

Social icon

Square Only use blue and/or white. For more details check out our Brand Guidelines.

2690 Fra

FØLG OSS 815 32 815 - www.biltema.no

Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil. Utsolgte og forsinkede varer kan forekomme.

Hørselsvern med FM/DAB+radio/AUX Med FM/DAB+-radio og AUX-inngang. God lyd, komfortable hodetelefoner og trinnløst justerbar bøyle. Frekvensområde: FM 87,5-108 MHz. Drives med oppladbare Li-ion-batterier (medfølger). Oppfyller 89/686/EEC, EN 352. Vekt ca. 420 g. 23-3207


VEDLIKEHOLD AV HUS

Derfor skal du vaske huset grundig

FØR DU MALER Dropper du å vaske huset før du skal male, risikerer du at malingen flasser av etter kort tid. Men ikke bruk høyttrykksspyleren til fasadevask! AV BJØRNHILD OG TORE FJELD/SPIREA.NO

D

e som har greie på både maling og hus, anbefaler at huset vaskes en gang i året. Og du må i hvert fall vaske grundig før du maler. Det å vaske huset er ikke så mye jobb som du kanskje tror.

BRUK SPESIALVASKEMIDDEL Det viktigste er at du bruker et godt vaskemiddel beregnet på utvendig husvask. Det finnes ulike kjerringråd om å bruke Zalo, rødsprit eller salmiakk til å vaske fasaden, men dette vil gi et dårligere resultat enn om du bruker spesialvaskemidler. Spesialvaskemidler inneholder blant annet soppdrepende midler og fjerner grønske, skitt og alger fra fasaden. Det er mye skitt og lort som fester seg på veggene. De veggene som oftest ligger på skyggesiden er mest utsatt for svertesopp – dette ser du ved at det er svarte prikker utenpå den gamle malingen. Når du skal male etterpå bruker du et vaskemiddel som inne­ holder lut – til den årlige husvasken bruker du et vaskemiddel uten lut.

VISSTE DU AT ...

du ikke trenger å vente til sommeren med å vaske huset – det kan gjøres så lenge det ikke er nattefrost. Det beste er å vaske fasaden på en overskyet dag. Børst og skrubb vekk all skitt og grønske før du setter i gang med male huset.

ENKLEST MED SPRØYTE Det er flere måter å påføre vaskemiddelet på veggen. Du kan bruker en pensel, en svamp eller en sprøyte. Vi valgte å bruke en 5 liters sprøyte med en lang «pistol», den gjør at du enkelt kommer til og får tatt på vaskemiddel på et stort areal uten at du trenger å flytte på stigen/gardintrappen. Påfør vaskemiddelet på ett og ett felt om gangen. Hvis du påfører middelet med sprøyte, kan du med fordel bruke en oppvaskbørste eller lignende for å gni middelet utover veggen enda bedre. La det virke i 2–5 minutter. OBS: Vaskemiddelet kan virke etsende på glass, og korrodere på metall. Spyl av vinduer, beslag etc. med en gang. Unngå også å få middelet på planter, hvis dette skjer spyl av med en gang. SPYL MED HAGESLANGE Etter at vaskemiddelet har fått virke noen minutter, kan du spyle det vekk med en vanlig hageslange, helst med et munnstykke som kan skifte mellom dusj og stråle. Start nedenfra og jobb deg oppover, gjenta ved å spyle ovenfra og nedover. Ser du at det er partier der det sitter fast gjenstridig møkk, bruk børsten til å skrubbe det løst. Det er viktig at du spyler godt av veggen slik at det ikke sitter igjen noe vaskemiddel.

En lavtrykkssprøyte er veldig praktisk å bruke for å påføre vaskemiddelet.

36 NR. 1 – 2018

IKKE HØYTTRYKKSSPYLER Noen bruker høyttrykksspyleren til å rengjøre huset, men dette er ikke så lurt. Har du for høyt trykk på strålen kan nemlig vann trenge inn bak bordkledningen og i verste fall kan det komme fukt inn i isolasjonen.


sj 10 år

b

250 kr

rabattkode:

de tko

18 000 fornøyde vinduskunder på nett siden 2008

umsra

at

10 års jubileum

ile ub

viivilla1

Se vår hjemmeside for jubileumstilbud

Koden gjelder til og med d. 17/4-2018

10 års garanti – kundeservice i topp – trygg E-handel – 100 000 kunder i Skandinavia – Gasselle 2013, 2014, 2015, 2016, 2017

Gode priser – god kvalitet - direkte fra fabrikk

Se prisen og bestill direkte på nett

Hos Sparevinduer bestiller du direkte på nett fra vår fabrikk, uten fordyrende mellomledd. Dette innebærer at vi kan tilby deg høy kvalitet til lave priser!

Vi tilbyr mer enn 300 forskjellige skreddersydde vinduer og dører, og 200 forskjellige typer av vinduer og dører fra lageret.

Fornøyde kunder – vårt varemerke! Tusenvis av vinduer og dører har blitt levert til flere tusen norske huseiere i 2017 – og vi er i topp på Trustpilot.no. Kort og godt – vår misjon er å bli best på fornøyde kunder – og det er vi kanskje allerede? – Prøv oss neste gang du skal kjøpe vinduer og dører.

3598,Sprossevindu 2 fag 6 ruter - Furu

1199,-

Mål: 109 x 119 cm

4576,-

Trygg E-handel Hos Sparevinduer vil vi gjerne gi deg et trygt og godt kjøp. Vi er godkjent av Trygg E-handel og du kan dermed føle deg helt sikker når du bestiller vinduer og dører hos oss.

Krysspostvindu 2 fag 4 ruter - Furu SPAR

Mål: 99 x 149 cm

1456,-

2809,-

“Det var utrolig enkelt” “Har før kjøpt noen kjeller vinduer, og var kjempefornøyd med disse. Var derfor ikke redde for å kjøpe vinduer til huset. Det var utrolig enkelt å krysse av hvordan jeg ville ha vinduet.

Sidehengslet vindu 2 fag 2 ruter - Furu SPAR

936,-

Resultatet er jeg kjempefornøyd med, og kommer nok til å bruke Dere igjen. Tusen takk.”

- Tor Anvig

Betal etter levering

WWW.SPAREVINDUER.NO Epost: post@sparevinduer.no / Tlf. 66 90 03 03 Besøk vår utstilling: Leangbukta 46, 1392 Asker

Mål: 89 x 99 cm

10 års garanti

Reserverer for utsolgte varer og evt. trykkfeil. Alle priser er inkl. MVA og aktuelle rabatter. Frakt kommer i tillegg

SPAR


Norske favoritter mot smerte, s Ledd-bandasjene Norge elsker! Sitter kjempegodt rundt leddene!

Oddvar Brå

Erling Jevne

Ole Ellefsæter

Skriftlig garanti og 6 måneders prøvetid Vi garanterer deg at magnetene beholder effekten i minimum 20 år. Du kan prøve bandasjene dine i 6 måneder, og har full returrett. Det eneste vi krever er at du bruker dem i minimum 4 måneder for å få full effekt.

Per Egil Sørensen, Det norske Naturhuset as


te, stivhet og dårlig sirkulasjon Alle bandasjene inneholder sterke magneter som er festet i bandasjen på strategiske steder. Du vil ganske rask merke hvor godt de gjør. Kan brukes under klær.

Ankel Hvis du sliter med vonde, stive eller hovne ankler bør du prøve denne! Nå kun kr. 399,-

Knær

Legg

De sitter mykt og godt på kneet og gir økt blodsirkulasjon. Smerter og stivhet vil gradvis gi seg.

Hvis du sliter med leggkramper, smerter i leggene eller kalde ben og føtter er denne perfekt!

Nå kun kr. 399,-

Nå kun kr. 399,-

Albuer, under- og overarm

Rygg

Denne universal-bandasjen passer til hele armen.

Naturhusets nyutviklede ryggbelte støtter og behandler på samme tid. Inneholder store sterke magneter.

Nå kun kr. 399,-

Nå kun kr. 499,-

Håndledd, hender og musearm Den sitter som en fast støtte rundt håndleddet og gir bedret sirkulasjon i hele området. Nå kun kr. 299,-

Ukes-tilbud til Vi i Villa-lesere!

Nakke/skulder Nå har vi nakke/skulder-­ bandasjen på lager igjen. Nå kun kr. 399,-

Tlf: 67 13 90 90 Fax: 67 13 30 07 Mail: post@naturhuset.no

Jeg ønsker å benytte meg av tilbudet og vil prøve følgende bandasjer: stk. Knebandasjer (kommer i par). Kr. 649 pr./par Vi i Villa-pris: kr. 399,stk. Knebandasjer (XS) (kommer i par). Kr. 649 pr./par Vi i Villa-pris: kr. 399,stk. Albuebandasjer (S-M) (kommer i par). Kr. 649 pr./par Vi i Villa-pris: kr. 399,stk. Albuebandasjer (L-XL) (kommer i par). Kr. 649 pr./par Vi i Villa-pris: kr. 399,stk. Håndledd/Hånd/Musearm (kommer i par). Kr. 499 pr./par Vi i Villa-pris: kr. 299,stk. Ryggbelte. Kr. 799 pr. stk. Vi i Villa-pris: kr. 499,stk. Leggbandasjer (kommer i par). Kr. 649 pr./par Vi i Villa-pris: 399,stk. Ankelbandasjer (kommer i par). Kr. 649 pr./par Vi i Villa-pris: kr. 399,stk. Skulder/nakkebandasje Vi i Villa-pris: kr. 399,Porto og ekspedisjon kr. 79,- pr. sending uansett antall bandasjer.

Navn: Adresse: Postnr.:

Sted:

NATURHUSET BETALER FOR SENDING I NORGE

Svarsending 4182 0093 Oslo


HJELP TIL HÅRET

% FÅ 20 T T o RABnA o rd i c . n

på new ttkode Raba

viivilla

Annette (47) fra Vestfold har aldri hatt bra hårvekst, og hun sveiset gjerne på håret for at det skulle se bedre ut. Inntil for et par år siden. Da begynte håret hennes å brekke samtidig som Annette også begynte å miste mye hår. - Jeg har alltid vært på jakt etter noen mirakeltabletter for håret som kunne gi meg både fyldigere og mer glansfullt hår. Hun har gjerne vært innom både frisørsalonger og helsekostforretninger for å sjekke om de har noe for problemet

hennes, og for Annette så ble dette nå enda viktigere.

BLE ANBEFALT HAIR VOLUME TABLETTEN

Det var også bakgrunnen for at hun var innom den lokale helsekostbutikken. Her fikk hun anbefalt kosttilskuddet Hair Volume, som inneholder blant annet eple, og hun gikk ut av butikken med en stor ekse i veska. Annette fikk anbefalt å bruke tablettene i minimum tre måneder, og hun startet allerede samme dag.

HÅRTABLETT MED

INGREDIENSER FOR NORMAL HÅRVEKST Hair Volume™ er en hårtablett og den eneste tablett på markedet som inneholder eple ekstrakt medprocyanidin B2. Tabletten forsyner også hårsekkene med biotin og sink, som bidrar til å opprettholde normalt hår.

SLUTT PÅ LØSE HÅR

- Huden var det første jeg merket det på. Noe som jo var en veldig positiv tillegseffekt. Jeg synes at huden virket mykere og at den hadde fått ny glød. Håret var det mannen min som kommenterte først. Man kunne helt tydelig se nytt hår i hårfestene. Hun har ikke turt å slutte med å ta tablettene og føler nå at håret har mer glans og liv enn noen gang. Derimot så har hun sluttet helt med å bruke løshår.

HER FÅR DU KJØPT HAIR VOLUME

Hair Volume™ fås kjøpt hos Life, Sunkost, VITA og H Naturkost. Du kan også bestille det på www.newnordic.no Ved spørsmål, ring New Nordic på tlf.nr.: 69 25 73 00.

www.newnordic.no

Online Store

BESTILL I DAG FRI FRAKT på alle kjøp i Norge. KUNDESERVICE mandag til fredag 8:30 -16:00 www.newnordic.no


PORTRETT

RIKET VED VEIENS ENDE Her har stormakter barket sammen, russiske spioner blitt henrettet og en invasjon blitt forhindret – med luftgevær og peanøttsmør. Velkommen hjem til suksessforfatteren Jan Guillou. AV ANDERS CARLÉN FOTO ANGELICA SÖDERBERG

Jan Guillou Alder: 73 år. Familie: Gift med Ann-Marie Skarp, har to barn fra tidligere forhold. Bor: På Østermalm i Stockholm og i Flybo i Uppland. Bakgrunm: Journalist og forfatter. Har skrevet over 40 bøker om blant annet agent Carl Hamilton og ridderen Arn Magnusson, hvorav flertallet er blitt filmatisert. Aktuell: Med romanserien Det store århundret.

Denne gamle husmannsstuen var tidligere Jan Guillous skrivestue.

– Avislesning og støvsuging er bare en flukt fra arbeidet. Ingen støv­dott i verden kan distrahere meg når jeg arbeider, sier Jan Guillou.

T

o hus kommer til syne i det upp­landske land­ skapet. Det ene er klassisk svensk falurødt med en tegl­ste­inspipe fra 1700-taller. Det andre er i nygammel norsk stil med svarte vegger og gress på taket. I begge disse husene har det skjedd et utall for­ brytelser og tragedier, formet i huseierens eget hode. Svik. Mishandling. Mord. Og en og annen sverdduell med fatal utgang. – Jeg skrev sju av ti bøker om Carl Hamil­ton her på torpet. Da det var tid for å skrive den åttende boken hadde jeg tjent nok til å bygge meg et norsk langhus, som ble min nye skrivestue, forteller Jan Guillou når

han tar imot oss på trappen. Her i Flybo nord for Østhammar har Jan Guillou holdt til nå i nærmere ett halvt år­hundre. – På 70-tallet hadde jeg lite penger og små barn og ville finne et sted nær havet. Ettersom prisene var høyere sør for Stockh­olm ble det til at jeg havnet her i Upp­land. Tidligere eiere var et pensjonert akademikerpar. – Det var ikke verken innlagt vann eller toalett og det blåste rett inn gjennom vinduene. Jeg gjorde mye selv: nye gulv, ny ovn og gelender i trappen – det var alltid noe å gjøre. I dag ville det nok lønt seg å leie inn profesjonelle håndverkere i stedet for å bruke av min

NR. 1 – 2018 41


PORTRETT

«I DAG VILLE DET NOK LØNT SEG Å LEIE INN PROFESJONELLE HÅNDVERKERE I STEDET FOR Å BRUKE AV MIN EGEN TID. MEN JEG ER IKKE EN INTELLEKTUELL MED TI TOMMELTOTTER». I dette langhuset, inspirert av norsk bygge­­stil, skriver forfatt­eren sine bøker.

egen tid. Men jeg er ikke en intellektuell med ti tommeltotter. Snekkerkunnskapene har han fått med seg fra skolens sløydtimer og ved å hjelpe til med å holde familiens seilbåt i stand. – Det var normalt på den tiden. Alle holdt på sånn. Hadde du råd til å skaffe et sommer­sted var det automatisk mye som måtte fikses. De fleste menn i min generasjon kunne slike ting. Vi hadde også mer allmenn­kunnskap enn dagens unge menn. JAKTTROFEER Det svarte granittgulvet i langhuset leder inn til to store stuer, den første med en stor åpen peis prydet med et jakttrofé fra Ungarn («Det tok meg tre år å skyte akkurat den hjorten»), langs veggene henger diverse svensk vilt av ulike arter og hornstørrelser. I en plassbygd bokhylle står noen av Guillous mest solgte bøker: Fiendens fiende, Veien till Jerusalem og Ondskapen. – Den store forskjellen med å få dette nye huset er at jeg nå kan skrive også om vinteren. Det var litt vanskeligere når jeg satt i den gamle stuen og det var 25 minusgrader ute. I forfatterens arbeidsrom er det enkel og praktisk møblering: Skrivebord, en god stol og en skrivemaskin. Vegger og tak er panelt med tre, beiset i mahognybrune toner, og på veggene finnes store deler av rollegalleriet fra Jungelboken, minus Mowgli. – Bortsett fra de to bjør­nene på gulvet og gaupen i entreen så er alle trofeene dyr som jeg har skutt i Afrika. I mange år jaktet jeg fra hesteryggen i Sibir. Det er en fantastisk opplevelse, men det ble for farlig. Derfor vendte jeg under tvil blikket mot Afrika, forteller han.

42 NR. 1 – 2018

«Menneskene er ikke skapt for å skrive bøker og intervjue hverandre, vi er jegere, mener Jan Guillou som tilbringer en stor del av sin ledige tid med gevær i hendene.

ROTTEINVASJON I huset og hagen pågår det også en konti­ nu­erlig jakt på ulike dyr, der dyreriket fore­ løpig leder kampen. – Min kone er en lidenskapelig tulipandyrker og vi har mange hundre vakre tulipaner her på gården. Men vi har fått invasjon av vannrotter, noe som delvis er min skyld, sier han. Det hele begynte for noen år siden når en tam hareunge, Hampe, bosatte seg i hagen. Da ble det innført besøksforbud for rev, som ble håndhevet med vold. Og plutselig begynte vannrottene å formere seg noe voldsomt.

– Nature strikes back. Og plutselig gravde de seg inn i bedet og spiste opp tulipanløkene som jeg hadde importert fra Holland. Til å begynne med forsøkte jeg å skyte dem med et kraftig luftgevær, men det ble for mye jobb per rotte. Så prøvde jeg å grave ned et nett, men rottene lot seg ikke stoppe av det. – Mitt siste forsvar består av rottefeller, her har jeg endelig funnet riktig åte, nemlig eplebiter innsmurt med peanøttsmør. Men jeg jobber på flere fronter og skal sette opp sittepinner til rovfugler. Jeg håper på musvåk på dagtid og ugler om natten.


ANNONSE

KJØP GODTERI PÅ NETT – SPAR TID OG PENGER UNDER TOLLGRENSEN

Etter at den norske regjeringen økte sukker­skatten, benytter stadig flere seg av muligheten til å handle godteri og brus fra utlandet.

Alle ordrer under 350 kroner er tollfrie – det vil si at du kan handle varer for 330 kroner og så er frakten til Norge 19,90 kr (nasjonalfrakt kommer i tillegg og betales også i kassen).

Selskapet Yoolando.com selger godteri og brus fra Tyskland, og opplever at stadig flere velger å kjøpe godsakene via deres nettbutikk.

– Mange av kundene har oppdaget at det er veldig behagelig å handle godterier og andre varer på nett. I stedet for å bruke mye tid og penger på kjøre til Sverige, kan du sette deg ned ved datamaskinen og bestille, uten å stå i kø noe sted. Tiden du får til overs kan du heller bruke til å gjøre hyggelige ting sammen med familien, sier Steen Jonassen.

– Vi hadde i fjor en årlig omsetning til Norge på rundt 10 millioner kroner. Spesielt fra områder i Norge som er langt ifra grensen til Sverige, sier partner i Yoolando Steen Jonassen, som sier de fleste ordrene er på under 350 kroner. Yoolando fører en rekke kjente merkevarer som Coca Cola, Pepsi, Haribo, Marabou, Capri Sun, Fazer og Malaco. Her finner du både bestselgerne og spesialiteter som ikke er så lett å få tak i.

Coca Cola 96 stk.

329,96 kr + frakt

Du kan spare opptil 75 prosent sammenlignet med norske priser og varene holder den samme høye kvaliteten som om du skulle handlet i butikken.

Pepsi MAX 96 stk.

299,80 kr + frakt

Quality Street 2,9 kg.

Caprisonne 10x200 ml

27,48 kr + frakt

Haribo Matadormix 1 kg

237,49 kr + frakt

52,99 kr + frakt

7 Up/7 Up Light

Redband Smile

Kinder Riegel

96 stk.

1,2 kg

219 g

299,80 kr + frakt

45,99 kr + frakt

28,49 kr + frakt


TAK

Sjekk taket!

Løft blikket og ta taket ditt i nærmere øyesyn – det kan være noe av det mest lønnsomme du gjør. KILDE: TAKGUIDEN.NO FOTO: GETTY IMAGES

DETTE BØR INNGÅ I DEN ÅRLIGE VÅRSJEKKEN ETTER AT SNØEN HAR SMELTET FRA TAKET: • Sjekk at vannet renner ned i takrennene og videre ned i nedløpet og deretter bort fra huset. Fjern gammelt løv, barnåler og annet rusk som ligger i takrennen. Sjekk også at bakken rundt huset heller vekk fra husveggen, dette for å unngå at regnvann ikke ledes inn mot grunnmuren. • Ta en visuell sjekk på all takstein og mønestein for å eliminere at de er ødelagte eller forsvunnet. Det hender i ny og ne at takstein blåser ned fra taket. Taksteinene kan også forskyve seg, da må man skyve dem tilbake på plass. Går ikke dette kan lektene/sløyfene under være ødelagte/råtne. • Har du flatt tak er det viktig å sjekke sluk og sørge for at vannet renner ned i nedløpet, slik at det ikke blir liggende igjen på taket.

T

aket beskytter huset mot vær og vind, og blir fra tid til annen utsatt for store påkjenninger. Likevel pusser de fleste opp både kjøkken og bad oftere enn de sjekker taket sitt. Taket er husets femte fasade og den absolutt viktigste. Dersom det viser seg at det er skader på taket, ta kontakt med en taktekker eller blikkenslager så hjelper de deg til den riktige løsningen for deg og ditt behov!

• Fjern mose og begroing, det vil øke levetiden på sikt. Det finnes vaskemidler som fjerner mose fra tak slik at du slipper å klatre opp – for eksempel Nelson Garden Takrengjøring. • Sjekk pipeløpet for fuktutslag samt feieluke. • Alle områder der takflatene perforeres/gjennomføringer bør kontrolleres spesielt. (piper, luftehatter, takvinduer etc) • Gå på loftet for å inspisere undertaket, se etter misfarging/ råte i treverk, plater etc. • Om vinteren: Er det istapper ved takrenne/gesims/raft? Bulkete takrenne eller istapper fra takrennen indikerer fuktproblemer på loft.

44 NR. 1 – 2018


ANNONSE

DEN ORIGINALE ØYETABLETT

Bestill Blue Berry i dag!

Vidunderlig å ha gode øyne

1/2 PRIS på første forsendelse Bestille Blue Berry™ abonnement til redusert pris i dag: • Ring til 69 25 73 00 • Bestill direkte på www.blueberrynorge.no

Madeleine skrev til oss for å fortelle sin historie om hvordan Blue Berry™ har påvirket livskvaliteten hennes. Mitt navn er Madeleine. Jeg er pensjonist og i fritiden liker jeg å tilbringe tid i naturen, og male vakre planter og landskaper. På mine eldre år har synet begynt å bli svakere. Dette gjorde meg veldig trist, ettersom jeg elsker å male. Dette er en hobby som er krevende for øynene og der jeg trenger et godt syn. Da jeg gikk til min optiker fikk jeg beskjed om at dette var aldersrelatert, og han fortalte meg også at dette dessverre ville bli verre med tiden.

LESTE OM BLUE BERRY™ Jeg la merke til en annonse for Blue Berry og kjøpte en eske hos mitt lokale helsebutikk. Jeg begynte å ta tablettene allerede samme dag.

Nå har jeg tatt Blue Berry i nesten ett år, og jeg er veldig fornøyd med produktet. Jeg maler ofte og humøret mitt er mye bedre. Jeg er veldig glad for å ha funnet dette produktet fra New Nordic, og jeg anbefaler det varmt til alle som ønsker å ta godt vare på synet sitt.”

Madeleine F, Quebec HVOR KAN MAN KJØPE BLUE BERRY™? Blue Berry™ får du kjøpt hos Life, Sunkost, VITA, H Naturkost og på www.newnordic.no

www.newnordic.no

Online Store

Jeg mottar 2 måneders forbruk, og får halv pris på forsendelsen. Deretter mottar jeg 1 pakke med 120 tabletter hver 2. måned til kr. 396 (440 kr – 10%) som leveres med en faktura fraktfritt hjem i postkassa. Det er ingen bindingstid og du kan når som helst endre eller justere abonnementet. Tilbudet gjelder kun nye kunder.

FRI FRAKT på alle kjøp i Norge KUNDESERVICE TLF. 69 25 73 00 mandag til fredag 8:30 -16:00 www.newnordic.no


Alltid et godt reisetilbud - mer enn 700 hoteller i Europa

BESTSELGER Unik sparpris!

Skinnarbu Nasjonalparkhotell

Spar opp til

Fra kun

1171,-

979,-

2 x overnattinger

2 x frokostbuffé

• • •

2 x 1 tallerkenrett Gratis parkering Gratis internett

Dagali Hotel AS

Supertilbud

• • • • •

Spar opp til

Fra kun

661,-

1329,Gratis entre, Bad & Velvære, 2x3 retters

Middag og Wellness

Fra kun

301,-

2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 2 x 3-retters middag 2 x Inngang til Bad og Velvære Gratis internett og parkering

• • • • •

Bestselger i Danmark

Spar opp til

Spar opp til

1649,Røros Hotell

2 x overnatting 2 x frokostbuffé 2 x 3-retters meny/buffé Gratis parkering Gratis internett

V

Spar opp til

• • • • •

Fra kun

2051,-

Fra kun

449,-

1879,Norefjell Ski & Spa

• • • • •

2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 2 x 2-retters meny Inngang til Bøeseter Bad & Trening Gratis internett og parkering

317,-

Dronninglund Hotel • • • • •

1 x ovenatting m. frokostbuffé 1 x 3-retters meny/buffé 1 x kaffe og småkaker 1 x aperitif Inkludert miljøtillegg

R

V

S


Så billig, at du ikke har råd til å bli hjemme

Middag og Wellness

Dr. Holms Hotel

Spar opp til

Fra kun

491,-

1299,-

2 x overnattinger

2 x frokostbuffé

• • •

1 x fruktkurv på rommet Tilgang til wellnessavdeling Gratis internett

NYHET på Kvamsfjellet

Høyfjellshotell i Valdres!

Halvpensjon inkludert

Spar opp til

Fra kun

701,-

Valdres Høyfjellshotell

Fra kun

1327,-

• 2 x ovenattinger m. frokostbuffé • 2 x 3-retters meny/buffé • 1 x alkoholfri velkommensdrink • Tilgang til basseng, sauna, fitness • Kano, robåt & sykler (sommer)*

p til

,-

Vi tilbyr både SPA OG WELLNESS, så ta en kikk på Risskov Bilferies mange gode tilbud!

Risskov.no

32 82 90 00

Ring og hør nærmere i hverdager mellom 09 – 17. Stengt i helgen

Husk bestillingskoden: VILLA Vær oppmerksom på utsolgte datoer og trykkfeil • Evt. miljøtillegg betales på hotellet Reisearrangør: Risskov Autoferien AG • Prisen er pr. person i dbl. rom. Minimum inkl. sluttrengjøring • Ekspedisjonsgebyr fra kr. 79,Spar ift. hotellets egen pris

Fra kun

861,-

1279,-

1349,Hotel Rondablikk

2 overnattinger 2 x frokostbuffé 2 x 2-retters meny Gratis parkering Gratis internett

Spar opp til

Spar opp til

999,• • • • •

Venabu Fjellhotell • • • • •

2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 2 x 3-retters meny/buffé Gratis parkering Gratis internett


TOALETTPAPIRHOLDER

DUBBELKROK

BK1098 Krom rustfritt stål. Selvklebende.

BK1093 Krom rustfritt stål. Selvklebende. På vår hjemmeside finner du hele sortimentet av beslag til ditt hjem.

www.beslagsboden.no

SKAL DU BYTTE TAK? Vi hjelper deg med riktige løsninger for et flott resultat. Vi har markedets beste priser på komplett tak og leverer varer over hele landet. Be om pristilbud på ditt prosjekt nå!

209,pr. m2

ICOPAL DECRA CLASSIC TAKPLATER 4 farger: Grå Antikk, Kullsort, Teglrød og Rød Antikk. Billigst i Norge?

259,pr. m2

BENDERS GLASSERT

TEGLTAKSTEIN Tvilling, standardfarger. (ekskl. frakt og heising på tak)

159,pr. lengde

ICOPAL TAKRENNER

125 mm takrenne, 4 m lengde. 75 mm nedløp, 3 m lengde. Leveres i sort og hvit. 30% rabatt på tilbehør.

Kom gjerne innom vår butikk på Skedsmokorset og se vår store utstilling. Vi kan hjelpe deg med råd under hele leggeprosessen. Vi kan også lage beslag på mål. Gode rabatter for deg som skal kjøpe komplette tak.

For info og åpningstider se www.nortekktaksenter.no - Tel 63 87 15 50 - Tilbudene varer til: 30.04.2018


MALING

VII VI L PÅ

.NO

ES

LA

MER

– DET SOM ER SPESIELT MED DEN SUPERMATTE MALINGEN SOM VI BRUKTE PÅ HENRIKS ROM, ER AT DET VIL SYNES VELDIG GODT HVIS DU IKKE MALER HELT JEVNT, ELLER DET ER UJEVN SPARKEL UNDER.

L Utgangspunktet var malt strietapet i lyse farger – som skulle males i en mørkere blåfarge.

Puss opp gutterommet

SUPERMATT OG TRENDY Utgangspunktet var et litt slitent gutterom med strietapet. Resultatet ble et stilig ungdomsrom med slette vegger og blå, supermatt finish. AV BJØRNHILD OG TORE FJELD/SPIREA.NO

D

a 16-åringen ønsket seg en matt finish på veggene, falt valget på malingen Supermatt Rom fra Gjøco, som er helt glansfri. Han ønsket seg også en ganske mørk blåfarge, og valget falt på fargen Blåveis (NCS S 4040R90B).

VEKK MED STRIEN Er du lei av strietapeten fra 1980-tallet, har du flere muligheter til å få veggene helt slette/glatte igjen: Helsparkling: Du tar på sparkel på veggen som du fyller i alle ujevnhetene, og pusser etterpå. Du må som regel sparkle og pusse minst tre ganger for å få det resultatet du ønsker, og det er mye jobb. Fjerne tapeten: Er det flere lag tapet på veggen kan det være nødvendig å ta vekk tapeten – men dette er mye jobb og anbefales som regel ikke. Du må uansett også sparkle eller tapetsere på nytt, så det spørs om det er verdt strevet å fjerne tapeten. Tapetsere med veggfornyer: Dette var den løsningen vi valgte,

og som vi anbefaler. Du tar rett og slett på et nytt lag tapet uten struktur, som dekker til den gamle tapeten. Dersom det er hull eller store ujevnheter i veggen fra før, bør dette sparkles før du legger på tapeten. TIPS NÅR DU SKAL TAPETSERE La sparkelen tørke og puss overflaten før du begynner å tapetsere. Dere bør jobbe to sammen når dere skal tapetsere veggene. Ta av gulvlistene, eventuelt også taklistene. Mål opp lengden fra tak til gulv og skjær tapeten. OBS: Viktig at du ikke lager lengdene for korte, de må dekkes av listene. Rull på tapetlim for en lengde om gangen. Bruk en vanlig, bred malingsrull, f eks Jotun rosa. Start i et hjørne, og pass på at den første lengden med tapet er rett/i lodd. Deretter er det bare å legge tapeten kant i kant bortover hele veggen. Bruk en tapetsletter for å få ut luft og fordele limet bak tapeten.

NR. 1 – 2018 49


MALING KLART FOR Å MALE La tapetlimet tørke til dagen etter med god utlufting. Deretter er det klart for å male. Det vil si – først bør du maskere lister, tak, dørkarmer, etc, for å unngå at du søler. Gulvet bør dekkes med plast som teipes fast inntil veggene (ikke på veggen). Rull ut malingen med malingsrull. Når du skal male en mørk farge over en lysere, er det viktig å være nøye med å dekke alt, slik at det ikke skinner gjennom. Det bør uansett males to strøk. Det som er spesielt med den supermatte malingen som vi brukte på Henriks rom, er at det vil synes veldig godt hvis du ikke maler helt jevnt, eller det er ujevn sparkel under. Derfor er det viktig å være nøye med grunnarbeidet – og at du tar deg god tid med malingen. Moderne interiørmaling tørker imidlertid svært raskt, slik at du fint kan male to strøk på samme dag. 1. Sparkle alle hull og andre ujevnheter før du tapetserer, da er det mye lettere å få et godt sluttresultat.

– NÅR DU SKAL MALE EN MØRK FARGE OVER EN LYSERE, ER DET VIKTIG Å VÆRE NØYE MED Å DEKKE ALT, SLIK AT DET IKKE SKINNER GJENNOM.

LISTER OG KARMER TIL SLUTT Etter at veggene var ferdig malt, brukte vi en annen type maling til dørkarm, vinduskarm og lister. Her trengs det en mer slitesterk maling med mer glans, siden dette er steder som skal vaskes med jevne mellomrom. Også taket bør males når du først holder på, helst med en malingstype beregnet for tak. 2. Har du gammel tapet på veggene, kan du dekke den med en slett tapet, også kalt veggfornyer. Denne er som regel ferdig grunnet.

ANNONSE

Pris från 10m² inkl grill, pipa, MVA Gäller t.o.m. 18-03-31

3. Det er en stor fordel å være to sammen når dere tapetserer. Bruk en tapetsletter til å få vekk all luft bak tapeten.

7m² 10m² 12m² 17m²

NO tel.+47

466 56 866 922 614 00 FI tel. +358 16 445 375 SE tel. +46

4. Gjør du godt grunnarbeid, er det fort gjort å male. Bruk malingsrull, da

unngår du penselmerker. Vær nøye med å dekke alt, og mal minst to strøk.

50 NR. 1 – 2018

e-post info@laplandhouse.com


36

fornøyd. 460 e Kilde: Qkunder. 5 års ga XL. på alle ranti

VILLANYTT.NO

CERAMIC WOK

varer

TÅLER HØY TEMPERATUR 28 CM DIAMETER HØYDE 7 CM Art. nr. 62520

CERAMIC WOK

Ceramic wok stekepanne 28 cm + GRATIS SMART LINE vakum bokser verdi kr. 479.-

28 CM DIAMETER - HØYDE 7 CM

• Woken kan benyttes på •

• • • •

alle varmekilder Wok panne med keramikk hvor maten ikke setter seg fast Bakelitt håndtak som ikke blir varm under koking Tåler ekstra høye temperaturer når man lager wok Du kan steke med woken i stekeovnen Kan vaskes i oppvaskmaskin

Art.nr. 62520 Ceramic wok kr. 498.-

kr.

498.-

100 % fornøyd eller pengene tilbake

5 ÅRS GARANTI

VED KJØP AV WOK STEKEPANNE FÅR DU SMART LINE SETTET GRATIS GRATIS PÅ KJØPET VERDI KR. 479.-

Unngå å kaste mat

Dette er den mest geniale nyheten vi har sett på lenge. Nå kan hvem som helst vakumpakke frukt, grønnsaker og matrester enkelt og lettvint. Maten holder seg frisk og lekker flere uker. Kan flyttes direkte fra fryser til mikroovn!

Justerbar datomerking

Tåler oppvaskmaskin!

Ingen ekspedisjonsgebyr, kun frakt etter postens takster kommer i tillegg.

Bestill på

villanytt.no

eller

☎ 22 68 00 01

Besøk vår butikk på Bryn i Oslo. Tvetenvn. 55 0667 Bryn/Oslo, Innkjøring Nils Hansens vei


LUKSUS PÅ KJØKKENET

SOLINGEN GRYTESETT HAR BLITT EN SUKSESS I NORGE. vElg mellOm 2 modeller

Velg mellom Solingen lux med titanbelegg og soft grip håndtak kr. 1.398.- eller Solingen standard kr. 995.med teflon belegg og plast håndtak.

Leveres i flott gaveeske

Kan brukes på alle komfyrer også induksjon.

Art. nr. 62560 Burgunderrød

SOLINGEN LUX Art. nr. 62570 sølvgrå

TITANBELEGG Verdens sterkeste belegg Med Solingen lux modell slipper du brent saus, grøt og melkeprodukter!!

5.0 L 3.3 L 2.5 L

1.5 L

Gryter fra 1-5 liter

kr.

1.398.-

Bestill innen 10 dager å få 2 gratis stekepanner verdi kr. 790.-

✶ ✶ ✶ ✶ ✶ 5 ÅRS GARANTI ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

SOLINGEN STANDARD

SOLINGEN LUX

kr. 995.-

Leveres i fargene: Art. nr. 62560 - Burgunderrød Art. nr. 62570 - Sølvgrå

• Til induksjon og alle type kokeplater Bestill innen 10 dager å • Kvalitets gryter med få 1 gratis stekepanne verdi kr. 395. tykke bunner/sider • Håndtak som ikke blir varme • Vaskes i oppvaskmaskin

Veil pris 2.180.-

Nå kun kr. 1.398.-

Kun postens frakt kommer i tillegg, ingen ekspedisjonsgebyr. Leveringstid ca. 3 dager med posten. Forbehold for lengre leveringstid ved mange ordrer.

Levers i sort Art. 62518 eller burgunderrød Art. 62516

Din garanti: 100 % FORNØYD ELLeR PENGENE TiLBAKE.

Bestill:

Besøk vår butikk på Bryn i Oslo Enkel VELKOMMEN - GRATIS PARKERING bestilling. Villanytt as, Tvetenvn. 55, 0666 Bryn/Oslo. Rask Innkjøring Nils Hansens vei levering. Åpningstider: mandag/onsdag 10 -17 torsdag 10 - 19, fre/lørdag 09 - 16 tlf. 22 68 00 01

www.villanytt.no

Profile for Bonnier Media

Vi i Villa 1 - 2018  

Vi i Villa 1 - 2018  

Advertisement