Page 1

1 2018

på hytta Med skiskoene på:

Godt inneklima med klebersteinsovn

Tramp trygt inn

Fremhev panelet på soverommet

Sjekk dette hvis du skal kjøpe hytte

FOTO: GETTY IMAGES

Huskeliste:


GULV

TRAMP TRYGT INN MED SKISKOENE PÅ Det kan ende med knall og fall hvis du labber inn på hardt gulv med snø under skiskoene. Med teppe på gulvet unngår du å ende på ratata. TEKST OG FOTO BJØRG OWREN/IFI.NO

D

et høres kanskje ut som et dårlig tips å legge teppe rett innenfor døren, men teppet vi snakker om her er et spesialteppe som tåler hardt tråkk, slaps, søle og mer til. Det er egentlig feil å kalle det teppe, si heller et tekstilt gulv. Det er som en krysning mellom teppe og vinylbelegg. Gulvet har slitestyrke og holdbarhet som et vinylgulv, komforten og sklisikkerheten til et teppe, og det kan vaskes med vann. GULVET FOR AFTERSKI – Ja, dette er en skikkelig problemløser for gulv der mange tråkker inn med snø. Det er slike gulv de bruker på alle skidestinasjonene blant annet i Hafjell, Trysil og Geilo. Og når det funker der, funker det de fleste steder, mener Gunni Marie Blunck fra Forbo Flooring. Gulvmaterialet hun snakker om heter Flotex. Det har korte nylonfibre som står rett opp og en underside som er vanntett. Vann kan enkelt tørkes opp fra teppet, og smuss kan hvis nødvendig skrapes bort.

2 NR. 1 – 2018

– Alle som har vært på afterski, vet at gulvet på slike steder må tåle både det ene og det andre, sier Gunni Marie Blunck, og tenker at det er en bra garanti for at det vil fungere andre steder der glatte sko mot harde gulv er et problem. Gulvet kommer på rull i to meters bredde, eller som plank. Det finnes i et utall farger og mønster.

VANNTETT: Flotex-gulvet har en underside av vanntett PVC-skum og tåler å bli rengjort med vann.


VEGGER

sjös

DEMPET: Rolig med grått – Nordsjös Original Panellakk 10, i farge Geiteryggen 804.

FREMHEV PANELET PÅ SOVEROMMET Har du ubehandlet tre på soveværelset på hytta – se hvor fint det kan bli med litt farge. AV TRINE MIDTSEM FOTO NORSJÖ OG TYRILIN

E

n transparent overflatebehandling tilfører farge både til treverket og omgivelsene, samtidig som du bevarer de naturlige tegningene og mønstrene i treet. Resultatet vises raskt, og det i seg selv er jo tilfredsstillende. Både ferskt og gammelt panel og tre får nytt liv med et slør av farge, og et mye mer spennende utseende enn som naturell. Dersom det attpåtil er gulnet og har mørke kvister, gir det fort et urolig inntrykk. Tilfører du derimot farge, er det ikke bare overflaten som roes ned. Det gjør også noe positivt med atmosfæren i rommet, og det vakre mønsteret i treverket fremheves mye mer enn før. FORSKJELLIGE BEHANDLINGER Trebeis,panellakk, hardvoksolje, interiørbeis, panelvoks, treolje, panelbeis – utvalget er bredt. Felles for dem er at de gir en gjennomskinnelig behandling. Utover de har de forskjellige egenskaper, overflater og glans. Flere av produktene beskytter treet mot gulning, og noen lysner det også. De ymse behandlingene kommer i mange farger, som gjør

4 NR. 1 – 2018

det er enkelt å tilpasse dem til omgivelsene og skape lekre, hyggelige hytteinteriører. HUSK AT UNDERLAGET GIR UTSLAG Ved valg av transparente overflatebehandlinger er det uhyre viktig å ha i bakhodet at underlaget vil påvirke den endelige fargen. Er treverket av nyere dato og lyst i løden, får du et resultat preget av det, mens når treet er gulnet og mørkt vil sluttresultatet bli helt annerledes – og ganske sikkert også mørkere.

LUNT OG HYGGELIG: Tømmeret har en lun farge; 13 Skumring. Hodegjerdet i 20 Stølsbrun. Begge er beiset med Tyrilin Interiørbeis.


UNIDRAIN MATLINE Det nordiske klimaet kjennetegnes av slaps, regn og søle store deler av året. Det gjør det vanskelig å holde det rent på hytta med aktive barn og voksne. Unidrains MatLine er en funksjonell og elegant løsning på hverdagsproblemene. MatLine monteres i gulvnivå i entré eller vaskerom. Den intelligente matten kobles til det eksisterende rørsystemet slik at overskytende smuss og vann ledes bort. Tør smuss, som sand, kan enkelt fjernes med støvsuger.

Unidrain AS | Anolitveien 4 | 1400 Ski post@unidrain.no | www.unidrain.no


HYTTEBILAG Slik fyrer du i en klebersteinsovn I en ekte klebersteinsovn kan du fyre i to timer og få varme i opptil 12 timer. Vi anbefaler å bruke to til tre kilo tørr ved nederst i ovnen med opptenningsved og et par tennbrikker på toppen. Ha peis­døren på gløtt til varmen får godt tak. Fyr alltid med full åpning på trekkventilen hele tiden. Det gir en renere og mer effektiv forbrenning. Legg i mer ved til ovnen er gjennom­varm etter en til to timer. La ilden brenne ut og lukk trekk­ventilen. Ovnen vil nå avgi varme i opptil 12 timer, avhengig av mengden stein. Fyr en kortere frekvens dersom lavere effekt er ønskelig.

FÅ TING SLÅR EN EKTE KLEBERSTEINSOVN En ekte klebersteinsovn gir en jevnere og mykere varme enn andre peisovner. Den porøse klebersteinen trekker raskt til seg varmen og avgir den sakte. Noe som fører til et godt inneklima. TEKST OG FOTO VARMEFAG

T

ore Johnsen, daglig leder hos Varmefag Arendal, har solgt klebersteinsovner med stor entusiasme i tre tiår. På spørsmål om hvorfor man bør velge en klebersteinsovn fremfor en annen type peisovn, svarer han kontant. – På grunn av at effektspekteret, altså kilowatten, er bedre enn på mange andre ovner. På en skala fra null til maks, så går en klebersteinsovn jevnt til max. De fleste andre peisovner blir for varme, forklarer han og fortsetter. – I mitt hode er klebersteinsovnen den beste ovnen å fyre i, bare du passer på å fyre riktig. I en ekte kleber­steinsovn må du fyre på full styrke hele tiden. Altså full åpning på trekkventilen. Så må du lære å stoppe i tide. Du har varme i steinen etter cirka 20 minutter. Ovnen er gjennom­varm etter en til to timer, og den fortsetter å avgi varme i opptil tolv timer etter at ilden har slukket, sier han. Han forklarer videre at hvor lenge ovnen avgir varme etter at ilden har slukket, avhenger av mengden stein.

6 NR. 1 – 2018

Jo flere kilo stein, jo lenger varmer den. En stor kleber­ steinsovn vil passe perfekt i eldre hus. Mens i nyere boliger, som ofte er tette og godt isolerte, vil det holde med en mindre kleber­steinsovn fordi den kan avgi lavere watteffekt enn vanlige ovner. Den lave overflatevarmen i klebersteinen gjør også ovnene mer barnevennlige enn ovner i stål eller støpejern. KOMFORTABEL VARME – I Norge har vi tradisjonelt blitt «stekt» av støpejerns­ ovner i mange år. Så kom stålovnene med konveksjon eller sirkulasjon på markedet. Klebersteinsovner er den tredje måten å bli varm på. Med riktig fyring gir de en myk og komfortabel varme, og du kan fyre hele året, forklarer Tore Johnsen. Ovnene er også svært økonomiske i bruk. Målinger viser at så mye som 80–90 prosent av varmen går ut i rommet når man fyrer i en klebersteinsovn.


Ekte klebersteinsovner fra Gudbrandsdalen Utmerket for alle typer boliger, nye og gamle. Bygget uten stĂĽlinnsats for optimal varmelagring. Klebersteinene gir langvarig varmestrĂĽling.

Modell Domino

post@norskkleber.no |

www.norskkleber.no

|

61 23 69 60

|


Norges mest solgte boblebad!

ud: altilb Spesi ongkode kup 00, Bruk g få kr. 5 tt o ri f » g a l l «vil på va varer t t a i rab Tilbudet ! ! ril Mspa . 15. ap t.o.m

√ Blåser seg selv opp

√ Filter- og boblefunksjon

√ Plug & Enjoy!

√ Uslåelig kvalitet

Norges største nettbutikk og forhandler av portable spabad: mspa.no

Over 39´500 stk solgte i Norge BESTILL IDAG!

www.mspa.no


HYTTEKJØP

Foto: Getty Images

DETTE MÅ DU SJEKKE HVIS DU SKAL KJØPE HYTTE

Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista. AV JØRGEN BERG PEDERSEN

H

østen er her, og mange av oss trekker til fjells enten det er for å jakte, for slappe av, nyte fargespillet eller – litt senere på året – nyte kilometer på kilometer med bakglatte ski og sutrende småbarn. Hvis man er så heldig å ha tilgang til en hytte, da. Har man ikke det, er man kanskje på markedet for å kjøpe en. Og da gjelder det å holde tunga rett i munnen, gjøre grundig research og passe på at man ikke får noen negative overraskelser. På bakgrunn av dette har vi satt sammen en sjekkliste du bør gå gjennom når du er på hyttevisning. Følg denne, vær nøye, sjekk området og prat med megleren og naboer – så øker sjansene for å realisere hyttedrømmen, og ikke hyttemarerittet.

UTVENDIG PANEL OG VINDUER Sjekk vinduene nøye. Er de i god stand eller må de skiftes? Titt på panelet, særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller tilløp til råte? Og husk at det kan være stor forskjell på solsiden mot sør og bak buskene mot nord, så se rundt hele hytta. TAKET Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (med lommelykt eller telefon) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut? KJELLER/KRYPKJELLER Du må også kikke i kjelleren/krypkjelleren. Se etter fukt og vannskader, med lys om nødvendig, og se om det står noe om fukt i taksten. Sjekk om du kan komme til under hele hytta, om bjelkelaget under hytta ser ok ut, særlig langs kantene. Og om er det tilstrekkelig med lufting der nede. GULV Et skjevt gulv kan være dyrt å rette opp. Så sjekk om det er rett! Ta med en klinkekule og se hvor mye den ruller.

PIPE Mange hytter har gamle vedfyringsovner. Forhør deg om pipa er inspisert av brannvesen eller feier, i så fall når og om det er noen merknader på den. I tilfelle kan det være du må ha kjøpe ny ovn, bygge om eller fôre om pipa. BAD Er du i markedet for en hytte med bad! Digg for deg! Men sjekk hyttebadet like grundig som du ville sjekket et vanlig bad, eller enda grundigere! Se på membran og sluk. Sjekk fliser for sprekker. Er arbeidet pent gjort? Er det sprekker i de nederste flisene på veggen? Det kan bety at bjelkelaget gulvet er støpt på, ikke har tålt tyngden. Hvis badet har mangler bør du lage et anslag over hva som bør må gjøres for å oppnå ønsket standard. INTERNETT/KABEL TV Hyttefolk er forskjellige. Noen sverger til stearinlys og oppvask for hånd, andre vil ha full komfort med oppvaskmaskin, kabel-TV og lynraskt internett. Hvis du, kona eller barna sogner til den siste kategorien, bør du sjekke hva slags muligheter det er for kabel-TV og internett i området.

NR. 1 – 2018 9


HYTTEKJØP VANN OG KLOAKK Vanntilgang er ikke noen spøk, så sjekk hva slags tilkobling hytta har. Er det koblet på det kommunale vannog kloakkanlegget eller et brønn- og septikanlegg? Hvis sistnevnte - sjekk om kommunen har planer om å koble hytta på det kommunale nettet og hva det vil koste! BRØNN Hvis hytta du ser på er koblet til en brønn - hvordan er tilsiget? Noen steder går brønnene tomme hvis det er en varm og tørr sommer. VEI Dann deg et tydelig bilde av hva hvilken rett du har til å bruke veier og parkeringsplass, og hva slags kostnader som er knyttet til dette. Er det et veilag i området? Hva er kontingenten her? Måkes veien helt frem til døra? TOMT Klarlegg hvor tomtegrensene går. Flere hytter har tomt delvis med innmark, delvis med utmark og gjerder som ikke nødvendigvis går ved tomtegrensen. Så be om å få se kartet, eller sjekk grensene på Kartverket. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.

Sjekk forholdene grundig før du kjøper hytte.

MULIGHETER FOR SKOGRYDDING I likhet med punktet over, bør du også se på mulighetene og begrensningene for rydde trær og skog på tomta. Hvis dette er strengt regulert, bør du være veldig sikker på at den lokale floraen ikke vil komme i veien for hyttegleden din. Bokstavelig talt.

INNBO Spør om hva som følger med hytta. Noen hytter selges med innbo. Se da nøye over om at alt er med, eller om selger likevel tar med noe.

MULIGHETER FOR UTBYGGING Forskjellige kommuner har forskjellige regler og restriksjoner for hva som er tillatt av byggeendringer. Sjekk de lokale føringene for utbygging, påbygg og oppussing.

EID ELLER FESTET TOMT Hvis hytten står på festet grunn, må du sjekke festeavgiften. Hvor stor er festeavgiften, hvor lang er kontrakten og er det lenge til neste regulering? Dette er av avgjørende betydning for eiendomsforholdet.

HVEM BYGDE HYTTA NÅR? Det er mange gamle hytter i Norge, og flere er bygd mer på dugnad og tæl enn på faglig kompetanse. Hvis du er tvil på hyttas tilstand, kan det være at info om byggherre og byggeår kan hjelpe deg i å finne ut det du trenger å vite.

OMRÅDET RUNDT Hytta ligger idyllisk til NÅ, ja. Men hva er planene for området fremover? Skal kommunen eller private aktører bygge ut? Blir den vakre lia en byggeplass? Blir utsikten blokkert? Blir det mer trafikk? Få megleren til å hjelpe deg med svar på dette, eller hent inn info selv.

SKATT OG AVGIFTER Kartlegg hva slags regler for eiendomsskatt og kommunale avgifter som gjelder i området. Disse kan variere stort fra kommune til kommune.

Foto: Pixabay

10 NR. 1 – 2018

BLI KJENT I OMRÅDET Sett av tid til å gjøre deg kjent med

området der du vurderer hyttekjøp. Er det fine turmuligheter? Gode solforhold? Greie bilveier med akseptabel helgetrafikk? En dagligvarehandel i nærheten? Sånne ting som du ikke legger merke til på selve hytta, men som er viktig for selve hytteholdet. AVSTAND TIL ALPINBAKKE ELLER SKILØYPER For noen (av oss som er født med ski på beina) er dette det første som sjekkes, og sånn sett en no-brainer. Men hvis dette ikke er din første pri, sjekk det likevel. Nærliggende ski- og alpinmuligheter øker verdien på hytta, er fin vinteradspredelse og, hvis du ikke er så glad i skisport, en utmerket måte å få bråkete gjester ut av hytta et par timer :) PRAT MED NABOEN Og mens du først er i gang med å bli kjent med området. Ta en prat med naboene, hvis det er noen. Er de hyggelige? Hva kan de fortelle om hyttefeltet eller hyttefeltets velforening? Sitter de på innside-informasjon megleren kanskje ikke er kjent med? Eller kanskje de inviterer på høstgryte? Det er uansett verdt å kikke innom! Lykke til med hyttejakten!


Når naturen kaller

Moderne og miljøvennlige toalettløsninger

Kun aske som sluttprodukt Barnesikkert Enkel installasjon www.cinderellaeco.com

Modeller for strøm eller gass

Ingen frostsikring

Krever lite plass

Høy kapasitet 10 - 12 personer pr. døgn

Trenger ikke vann eller avløpstilkoblinger

For hus, hytte, bobil og campingvogn

Lær mer om Cinderella og finn din nærmeste forhandler på www.cinderellaeco.com


Filial av Blåskog Invest AB SE556657785301

Artichouse er en av de ledende Finske produsenter av laftede tømmerhus og -hytter og eksporterer i dag til over 40 land. Med over 35 års erfaring og tusenvis av leverte prosjekter verden over, produserer vi det aller ypperste av kvalitet og standard i egen hypermoderne fabrikk – alt fra 20- til 650 m2 hus og hytter i alle tenkelige stilarter – til komplette ferielandsbyer og de mest luksuriøse hotell- og presidentpalass der bare fantasien setter grenser.

I tillegg til vår hovedvirksomhet Strömstad Stålbygg hvor vi leverer og bygger industri- og næringsbygg, er vi også representant for finske Teri-Hus som tilbyr et meget bredt spekter av fantastiske og prisgunstige kvalitets-hus i element.

Strömstad Bygg har siden 2016 nå gått inn som hovedagent for Sverige og Norge og tilbyr med dette lokal service, oppfølging og økonomisk trygghet for deg som kunde.

Velkommen til oss på stand nr. 255, Hyttemessen på Hellerud 5–8. april.

Kontakt oss for mer utfyllende informasjon og besøk gjerne våre nettsider. Vi sender gjerne gratis produktkataloger per post.

Strömstad bygg, v/ Morten Geirholt. Blåskog 1. 452 94 Strömstad – Sverige. Norsk mob. 900 52 318 Svensk mob.+46 766 123 414 E-post: post@stromstadbygg.com www.stromstadvillan.com www.artichouse.se www.terihus.se


10 års garanti - Kundeservice i topp - Trygg E-handel - 100.000 kunder i Skandinavia - Gasellene 2013, 2014, 2015, 2016, 2017

Energivennlige vinduer og dører til din hytte Bestill trygt, enkelt og billig på nett

10

års jubileum Se kampanjen på nettsiden

Direkte fra fabrikk til din hytte* *Så langt en lastebil fra Bring kan kjøre

3062,-

3598,Sprossevindu

Sprossevindu

1199,-

Mål: 109 x 119 cm

Topphengslet vindu

2 fag 4 ruter - Furu

2 fag 6 ruter - Furu SPAR

2676,-

SPAR

1020,-

WWW.SPAREVINDUER.NO

Mål: 89 x 119 cm

Epost: post@sparevinduer.no / Tlf. 66 90 03 03 Besøk vår utstilling: Leangbukta 46, 1392 Asker

6 ruter - Furu SPAR

891,-

Mål: 109 x 79 cm


Når du er lei av maur Klassikeren mot maur inne, ute og i reiret. UTE

INNE

Fjerner maur www.bayergarden.no Biocider skal brukes på forsvarlig vis. Les alltid bruksanvisningen og produktopplysningene før bruk.

SKAL DU BYTTE TAKET PÅ HYTTA? Vi hjelper deg med riktige løsninger for et flott resultat. Vi har markedets beste priser på komplett tak og leverer varer over hele landet. Be om pristilbud på ditt prosjekt nå!

215,pr. m2

ICOPAL DECRA CLASSIC TAKPLATER 4 farger: Grå Antikk, Kullsort, Teglrød og Rød Antikk.

269,pr. m2

BENDERS GLASSERT

TEGLTAKSTEIN Tvilling, standardfarger. (ekskl. frakt og heising på tak)

169,pr. lengde

ICOPAL TAKRENNER

125 mm takrenne, 4 m lengde. 75 mm nedløp, 3 m lengde. Leveres i sort og hvit. 30% rabatt på tilbehør.

Kom gjerne innom vår butikk på Skedsmokorset å se vår store utstilling. Vi kan hjelpe deg med råd under hele leggeprosessen. Vi kan også lage beslag på mål. Gode rabatter for deg som skal kjøpe komplette tak.

For info og åpningstider se www.nortekktaksenter.no - Tel 63 87 15 50 - Tilbudene varer til: 30.04.2018


HYTTEBILAG

GI HYTTEBORDET ET ANSIKTSLØFT Tilfør interiøret noe spennende ved å sette farge kun på deler av bordet. TEKST TRINE MIDTSEM/IFI.NO FOTO PER ERIK JÆGER/IFI.NO

H

vis du synes det blir vel mye ubehandlet tre, som kanskje attpåtil er gulnet og fullt av kvist, er det ikke dermed sagt at du må bytte ut bordet for å få en forandring på hytta. Ta vare på det du har, uten at jobben trenger å bli altfor stor, og ikke behøver du å behandle eller male hele møbelet heller. Ved å sette farge kun på understellet, får det et helt nytt utseende, og blir straks mer interessant. FIN KOMBINASJON Her viser vi to tidligere ubehandlede og gulnede hyttebord, som med malte underdeler byr de vante omgivelsene på noe nytt. Sortnyanser fremhever bordplatenes tegninger og lød.

Møblene tilføres tyngde og får mer karakter på enkelt vis, og kombinasjonen av malte og naturlige overflater er veldig heldig. OVERFLATEBEHANDLINGER Maling, beis, lakk eller olje – her finnes det mange muligheter og farger. Det kommer an på hvorvidt du ønsker at trestrukturen fremdeles skal være synlig eller ei. Beis, lakk og olje slipper treets tegninger igjennom i større eller mindre grad, mens maling dekker treverket helt. Ergo – har du et hyttebord som ikke lenger passer inn av ulike årsaker, kan det være vel verdt å vurdere en enkel oppussing av møblene fremfor å forkaste dem! ANNONSE:

Start din hyttedrøm idag

www.eikenhytter.no

post@eikenhytter.no Tlf.: 383 49 650 facebook.com/eikenhytter instagram.com/eikenhytter


Modell Holmsbu

Hytteliten - Et isolert anneks med full bokvalitet.

Modell Hemseheim

Anneks på hytta

Anneks i hagen

Anneks ved sjøen - pulttak

Anneks på fjellet - villmarkspanel

Drammens Hus & Hytter har levert hytter, hus og anneks i over 50 år. Vi er en av Norges eldste produsenter. Våre hytter, hus og anneks blir produsert på Vikersund i Buskerud. Vi hjelper deg å realisere drømmen din, enten det er hytte på fjellet eller ved sjøen. Våre modeller tilpasses slik at den blir akkurat slik du drømmer om og ønsker deg. Vi leverer alt fra ferdig oppsatt bygg til flere typer byggesett og råbygg. Hytteliten er vår serie med små bygg. Hytteliten er isolert som et fullverdig bygg og må ikke sammenlignes med uisolerte billige boder og anneks. Hytteliten kan du ha som gjestehytte eller anneks i hagen. Vil du se den så har vi den ferdig oppsatt på vår hytteutstilling på Lierskogen, der kan du avtale et møte med oss eller ta turen alene alle dager i året. Besøk vår nettside www.dhh.no.

Drammens Hus & Hytter as Lierstranda 84 - 3414 Lierstranda - Telefon: 32 84 93 00 Hytteutstilling: GPS-adresse Gamle Drammensvei 85, 3421 Lierskogen facebook.com/dhh.no

www.dhh.no

Vi i villa på hytta 2018  

Hyttebilag til Vi i Villa 01 2018

Vi i villa på hytta 2018  

Hyttebilag til Vi i Villa 01 2018