Page 45

vi i villa 5 vanlige feil på badet — og hvordan du kan unngå dem

1

Feilmontert sluk. Er sluket i gulvet montert feil på en eller flere måter er det vanskelig å få til en tett overgang mellom sluk og membran. Dersom dette ikke er tett kan det oppstå fuktskader. LØSNING: Det kommer selvfølgelig an på hva som er feil, men dersom badet er nybygd eller nyrenovert bør du kontakte entreprenøren som utførte arbeidet. Ta også med en nøytral takstmann/fagmann som kan vurdere om det er en risiko for skade.

2

Feil fall på gulvet. Hele gulvet skal helle mot sluket. Om det ikke gjør det, kan det legge seg vanndammer på gulvet som forårsaker fuktskader.

LØSNING: Dette kan ikke rettes opp i ettertid, så du må være nøye med at fall i gulvet blir riktig når membran og fliser monteres. I dusjen og under badekaret skal fallet være 7–20 mm/m mot sluket. På resten av baderommet skal fallet være 5–10 mm/m mot sluket.

3

Feil røropplegg gjennom gulvet. I bad- eller dusjrom skal ingen andre rør føres gjennom gulvet enn rør til wc, avløp og sluk. LØSNING: Hvis det er flere rør i gulvet enn det som er tillatt, er det ikke mulig å rette opp dette i ettertid. Bruk en autorisert rørlegger som legger en plan for røropplegg gjennom gulvet før renovering av badet settes i gang.

4

Fastskrudde fester i vegger som er montert feil. Om man monterer blandebatteri og dusjvegger feil, for eksempel rett i gipsplaten uten forsterkninger, kan det komme inn vann i skruefestet som senere kan føre til muggsopp. LØSNING: Kontroller at det finnes en trelekt eller en kryssfinérplate bak gipsplaten. Dersom skruen ikke festes ordentlig, men bare snurrer rundt, er det ingen trelekt bak.

5

Det mangler membran bak vegghengt WC. Har du et toalett med innebygd cisterne skal det være membran bak og en lekkasjeindikator på cisternen. LØSNING: Dette er vanskelig å rette opp i ettertid, disse installasjonene krever planlegging. Kravet er at vann som eventuelt lekker fra det vegghengte toalettet ikke skal skade bade­rommet.

Feil fall på gulvet og feilmonterte sluk er vanlige årsaker til fuktskader.

NYHET: Komplett varmepumpe med «alt» – Innebygget backup, ekspansjonstank, sirkulasjonspumpe & varme/varmtvann/kjøling.

• Erstatter din gamle fyrkjele

Oljekjel, el-kjele, dobbeltmantlet bereder, pellets osv.

• Særdeles enkel montering • Høyeste energiklasse A++ • Mest spart energi per investerte krone Mindre enn 5 år nedbetalingstid.

• Få 10 000,– i støtte fra Enova når anlegget er montert

Kun

59 900,– 5+. T 9kW - V Gjelder AW lkommer. ti Montering

Send forespørsel på montering på

2007–2016

www.energysave.no eller ring 67 49 55 00 Nr. 4 – 2016

vi i villa 45

Vi i Villa 4-2016  
Vi i Villa 4-2016