Page 37

vi i villa Rebecka og Maria:

«Vi skal bytte til en tettere ytterdør»

Lever bevisst og unngår sløsing av strøm og mat.

M

ange bekker små, er energisparemelodien for Maria Melin og Rebecka Jonsson. De forsøker å tenke energisparing i alt de gjør ettersom de fra barnsben av har vært interesserte i miljøvern og svært bevisste på hvilke konsekvenser overforbruk har for kloden. Paret tiner for eksempel alltid opp fryst mat i kjøleskapet, og dusjer ikke hver dag eller unødvendig lenge om gangen. — Vi har ikke tørketrommel, forsøker å unngå å kaste mat og skraper av matrester i stedet for å skylle tallerknene før vi setter dem i oppvaskmaskinen, sier Rebecka. Tipsene snapper de opp litt her og der, blant annet i boligmagasiner og på nettet. — Det føles dumt å kaste penger ut av vinduet ved å sløse energi unødig. Samtidig føles det bra å gjøre en innsats for miljøet. Vi forsøker også å videreføre disse tankene til barna våre. En bevisst holdning til energiforbruk gir paret noen ekstra hundrelapper i året.

Emelie og Andreas:

«Lærer barna å slukke lyset»

«Vedovnen skal senke kostnadene»

K Kommer dere til å fortsette å spare energi? — Ja, neste prosjekt er å bytte ytterdør til en som er tettere, sier Maria. TRE ENERGISPARETIPS: 4 La ingen apparater stå på unødig (f.eks. TV-en) eller gå halvfulle (vaskemaskinen). 4 Ha riktig temperatur i kjøleskap og fryser. 4 Dra opp gardinene så sollyset varmer opp. Åpne stekeovnen når den er ferdig og slipp ut varme fra badet når du har dusjet. FAMILJEN JONSSON–MELIN Maria Melin og Rebecka Jonsson, barna Signe (3) og Vidar (7). Jobber som: Lokfører og journalist.

Å spare energi er viktig for hele familien.

I

jobben som miljørådgiver er energisparing svært viktig for Emelie Persson-Lindqvist. Og hjemme i den 137 kvadratmeter store villaen i Knivsta er hele familien med to voksne og tre barn meget bevisst på hvordan de best sparer energi. — Vi har det ikke unødvendig varmt hjemme og det er sjelden vi lar radiatorene i andre etasje stå på, de trengs ikke engang på vinteren. Vi bader sjelden og dusjer ikke lenge. Vi kjører alltid fulle vaskemaskiner og slår av apparaterer som ikke er i bruk, sier Emelie. — Dessuten slukker vi alltid lyset i de rommene vi ikke befinner oss i, og forsøker å lære barna å gjøre det samme. Det går sånn passe, ler Emelie. Hvert år koster familiens oppvarming med fjernvarme 13 000 kroner. Takket være de små tiltakene for å spare energi, har familien regnet ut at de sparer flere hundrelapper i året. Hvor viktig er penger vs. miljø når det kommer til energisparing? — Miljøet er viktigst. Vi har råd til å ofre penger for miljøet – og å handle med hensyn til miljøet er nesten utelukkende lønnsomt. Hvis

Kerstin og Anders:

erstin og Anders Blomgren vil være forbilder for sine barnebarn – derfor forsøker de å spare så mye energi de bare kan i sin villa i Tullinge. — Det er viktig både for miljøet og for økonomien – en av drivkreftene for oss er å ha en lav bokostnad, sier Anders. For å kunne spare enda mer, installerer de nå en vedfyrt kamin som de regner med kommer til å bety mellom 700 og 1000 kroner hver måneder i sparte utgifter til oppvarming. — Vi ønsker oss den koselige stemningen som en vedfyrt ovn skaper, men også sikkerhet ved et eventuelt strømbrudd. Den 217 kvadratmeter store eneboligen fra 1995 varmes ellers opp ved hjelp av vannbåren gulvvarme med luft-til-luft varmepumpe. Dette koster omtrent 25 000 kroner i året. — Vi har bodd i huset i 20 år og har i praksis hatt det samme, lave forbruket hele tiden. Det føles bra å ha en streng kontroll og vite hvor mye det årlige energiforbruket er – for økonomien såvel som miljøet. Kaminen kommer til å være et reelt miljøtiltak, det føles veldig bra, sier Kerstin. TRE ENERGISPARETIPS:

4 Optimaliser ditt energisystem. 4 Styr temperaturen ut fra behov, med vi ikke gjør det, vil det å slå tilbake på oss selv før eller senere, mener Emelie. TRE ENERGISPARETIPS:

for eksempel lavere temperatur på sove— rommet. 4 Kle på deg en ekstra genser og ullsokker i stedet for å sløse varme.

4 Les om og tenk igjennom hva som er viktig og hva som kommer til å føles naturlig for akkurat din familie – og sats på å gjøre akkurat det. 4 Begynn med å fokusere på det som går relativt smidig og naturlig. De nye vanene skal oppleves som en forbedring. 4 Utvid ambisjonene underveis. Som med alt annet i livet. FAMILIEN PERSSON/AHLSTEDT Emelie Persson Lindqvist og Andreas Ahlstedt, barna Juni (8), Jackson (6) og Lin (4). Jobber som: Miljø-/bærekraftrådgiver og ITspesialist.

FAMILIEN BLOMGREN Kerstin og Anders Blomgren. Jobber som: Lektor og ingeniør.

En vedfyrt kamin skal både øke kos— faktoren og senke varmekostnadene.

Nr. 4 – 2016

vi i villa 37

Vi i Villa 4-2016  
Vi i Villa 4-2016