Page 1

Nr 5.10

Vær så god! Her får du en ny utgave av Vi i Villa – til hygge og nytte.

Norges største boligblad!

,5 1 millioner lesere!

Hage, innredning, økonomi, trender: Bloggerne på viivilla.no gir

deg tipsene

TID FOR S O K S I E P g n ri fy d e v g ti k ri d e m e g g y Ren h - effektivt og miljøvennlig

Inneklima: V

– sjekk avløp og bytt gamle rør!

Bedre liv med ny varmepumpe

– IN sofo T m rl ER m en H er g en er AGE !

Dusjhjørne, kabinett eller mini-spa?

EN

Dusjguide:

Våtrom


Ruukki Classic™. Alltid like holdbart. Ruukki Classic er et moderne tak av høy kvalitet og med et klassisk utseende. Søker du en vakker og motstandsdyktig beskyttelse for huset ditt under mange år fremover er valget Classic. Vi leverer komplette og enkle system med alt av tilbehør til alles behov. Hva behøver du? Ruukki’s tak finner du hos byggevarehandlere over hele landet. 2     vi i villa  oktober 2010


Delta i Gjør Det Selv og Vi i Villas store konkurranse

Norges beste gjør-det-selvmagasin

Vinn flotte premier fra Bosch! Gevinster 1 stk. Bosch kompostkvern Det nye "Turbine-Cut"-systemet garanterer en ekstremt rask materialgjennomstrømning, uansett om det er snakk om myke materialer eller hardt tre, og arbeider stort sett uten blokkeringer.

for i alt

17 224,–

Pris: 5400,– pr. stk.

1 stk. PSR 18 Li-2 boremaskin Lekker bore-/skrumaskin fra Bosch. Maskinen er utstyrt med en intelligent 3-trinns batterinivåindikator, regulering av omdreiningstall og PowerLight og har dreiemoment i 25 trinn som sikrer optimal kraft i alle situasjoner.

Pris: 1848,– pr. stk.

1 stk. Bosch PSR 18 Li stikksag Sag opptil 50 sponplater (900 x 19 mm) på en enkelt Akku-lading. Electronic Motor Protection (EMP) beskytter motoren mot overbelastning og sikrer en lang levetid. Mobil muskelbunt: Håndterer snitt på opptil 51 mm dybde.

Pris: 1598,– pr. stk.

1 stk. Bosch PSR 18 Li slipemaskin Det handy multitalentet blant slipemaskinene. En allsidig maskin på 80 W ved sliping og polering – også på steder med begrenset plass og på små flater.

Pris: 1498,– pr. stk.

5 stk. Bosch Isio multiklipper Helt nytt sett med både en gresskantklipper til nøyaktig klipping av plenen og en busksakskniv som du kan lage et perfekt snitt med.

Pris: 848,– pr. stk.

5 stk. Bosch Ixo skrumaskiner Nyskapende, ergonomisk skrumaskin fra Bosch i praktisk design med optimal håndteringskomfort og kraftoverføring. IXO IV+ er utstyrt med 3,6 volt motor, høyre-/venstreløp og spindellås.

Pris: 528,– pr. stk.

Delta i konkurransen på www.viivilla.no/bosch Konkurransen varer fra 28. september til og med den 15. november 2010.

vi i villa  oktober 2010     3


4     vi i villa  oktober 2010


Varmepumpe Varmepumpen som senker dine oppvarmingskostnader opp til 50 prosent! • Energiklasse A • Toppresultat i SP:s kvalitetstester • Konstruert for å klare nordisk klima med garantert drift ned til -30 °C • Moderne luftbehandlingsteknikk sørger for å bekjempe dårlig lukt, bakterier og mikropartikler • Automatisk regulering av luftmengde • Multifunksjonell fjernkontroll med innbygget temperatursensor • Mulighet for programmering av on/off • Vaskbart frontpanel • Nattfunksjonen gir en rolig og energibesparende gange • Mulighet for ekstra lavt lydnivå med ”Quiet Mode” • Innedelen har et stilrent design

Telefon: 45 25 21 64

Sølvfarget panel er standard. Flere farger er tilgjengelige.

Sanyo, en av verdens største produsenter av airconditioning og forbrukerelektronikk. Sanyo har i mange år levert problemfrie varmepumper til det norske markedet.

vi i villa  oktober 2010     5 www.sanyo.no


Hos oss er både gode råd og inspirasjon gratis!

velkommen

En huseiers våte drøm …

Badet sk eie avslapping og egenpl – dusjen bør gi en liten … dose hverdagsluksus

14

8 Nytt bad – en bedre start på dagen 12 Husdoktoren om våtrommet 18 Myter om maling 20 Energi: Effektiv varme med peisovn 24 Økonomi: Ny ligningsverdi på boligen 26 Interiør: Gi gulvet ny glød 27 Med sprit på peisen 34 Inneklima: Bedre liv med ny varmepumpe 38 Vinterhagen: Med himmelen til tak 40 Gjør det selv: Stålpipe forlenger sesongen 49 Nytt og nyttig Norges største boligblad. 1,5 millioner lesere. Distribueres gratis gjennom Posten. ANSVARLIG UTGIVER Vi i Villa AS Øvre Vollgate 6, 0158 Oslo SENTRALBORD Tlf + 47 22 04 74 00 Fax + 47 22 04 74 01 6     vi i villa  oktober 2010

POSTADRESSE Postboks 797 Sentrum, 0106 Oslo E-POST post@viivilla.no SJEFREDAKTØR Tor Erik Solberg Layout/repro Marit Hole RenessanseMedia AS, Oslo ANNONSEMOTTAK Rikke Walstad ADM.SEKRETÆR Lisbeth Fosser SALGSSJEF Hans Erjefält

J

oda, man kan både oppleve brann og innbrudd, men der prøver vi å sikre oss så god vi kan med både alarm og stadig sjekking av varmeovner og elektriske småsaker. Jeg tenker heller ikke på frostsprukne vannrør i kjelleren eller plutselig sprut fra vannslangen til vaskemaskinen. Selv om det også er en ubehagelig oppdagelse. Jeg tenker på mange små drypp! Fuktighet, som skaper sopp og råte over lang tid og ikke oppdages før det er blitt en stor og kostbar affære. Det er som oftest på badet elendigheten oppstår: Dårlig fagarbeid i byggefasen, membraner, fuger og pakninger som lekker fuktigheten inn i vegger og gulv – det er så vanskelig å oppdage at det ofte er først lukten som avslører sopp og råte. Og da er marerittet blitt virkelighet: Antakelig er det gått så mange år at du kaster bort tid og krefter på å krangle om garantier til ingen nytte – det er bare å punge ut til årets dyreste renovering, og håpe at forsikringsselskapet er i godlune… I denne utgaven av Vi i Villa får du noen nyttige tips til hvordan vannlekkasjer kan unngås.

Baderommet er husets «akilleshæl». Det hjelper ikke om hvitevarer, tekstiler og smådetaljer er aldri så lekre, hvis ikke grunnarbeidene er fagmessig utført. Når badet skal bygges, finnes det ingen billige snarveier: Å bruke håndverkere med våtromssertifikat, å ta bilder underveis for å vise hvordan arbeidet er utført og å selv kontrollere sluk, avløp og pakninger på kraner og rør av og til, kan alt i alt være meget lønnsomt. Selv er vi heldigvis blitt spart for vannlekkasjer og fuktskader, og det skyldes forhåpentlig både godt grunnarbeid og litt årvåkenhet fra familiens side. To tredeler av alt vannet som renner gjennom huset, brukes på badet. At alt finner veien ut igjen gjennom avløpet, er viktig både for helsen, inneklimaet, lommeboka – og huseierens natteTor Erik Solberg søvn.• Sjefredaktør

KEY ACCOUNT MANAGERS Jan Arne Dagsvik, Monica Brenne,   Haakon Herregaarden, Anne Lene Drillestad MARKEDSSJEF Annette Stuen Slåtten (permisjon) ADM. DIREKTØR Christian Rudén

viivilla.no: Webredaktør: Einar Vestheim SALGSANSV. INTERAKTIVE MEDIER Tor Helge Mattland TRYKKERI Prinovis Ltd. & Co. KG, Tyskland Vi i Villa tar forbehold om trykkfeil   og prisendringer.

Forsidefoto: Jefunne Gimpel /Futureimage

Dusj – en REN velsme opple al være ro met for

…eller snarere mareritt: Fuktskader! Det er mange bekymringer som kan frata en stakkars huseier natte-  søvnen, men dette er blant de oppdagelsene jeg frykter mest.


Nå kan alle i Norge spare strøm – uten å tappe sparekontoen!

Kr 600,- pr mnd i 3 år Les mer på var mepumpe.no eller ring vår var mepumpetelefon 73 200 700

Kampanje – rentefri nedbetaling Få en ferdig montert Fujitsu varmepumpe for kr 600,- pr måned i 3 år inkl. termingebyr. Totalpris: kr. 21.600,-. Gjelder ved kjøp av varmepumpe til kr 19.990,- med standard montering (se varmepumpe.no). Vårt eksempel passer de fleste Men noen kan ha behov for en mindre løsning, noen større. Velger du en annen Fujitsu varmepumpe vil månedssummen endres. Rentefritt, er det mulig? Ja, for deg er det mulig. Det er importør og forhandler som betaler rentene for deg.

Gebyrer da? Ja, du betaler et termingebyr på kr 45,til DnBNOR. Den er allerede inkludert i månedssummen.

Kjøp ferdig montert varmepumpe med rentefri nedbetaling!

Det må da være en hake ved dette? Ja, det kan bli noe ventetid på installasjon i kampanjeperioden. Hvilke Fujitsu modell passer vår bolig best? Du finner din lokale Fujitsu forhandler på varmepumpe.no. Forhandleren kommer hjem til deg på en gratis befaring, og sammen finner dere riktig modell.

Fujitsu leverer varmepumper av høy kvalitet over hele verden hele året.

www.varmepumpe.no varmepumpetelefonen 73 200 700 vi i villa  oktober 2010     7


Badet

Med god planlegging og godt håndverk blir resultatet en følelse av luksus og velvære.

FAMILIEBAD:

Hele familien storkoser seg med sitt nye baderom. Stort, deilig badekar med undervannslys og boblefunksjon er til stor glede for både barn og voksne. Fortsetter på side 10

Nytt bad –

en bedre start på dagen

Badet er rommet hvor du virkelig skal kunne slappe av og kose deg. Samtidig er badet kanskje det rommet i huset som er mest i bruk.   Da er det viktig å velge kvalitet som sikrer lang levetid.

D

a familien på fire i Horten skulle pusse opp badet sitt ifjor, valgte de en velrenomert rørleggerbedrift til å utføre jobben. Det var et omfattende arbeid som skulle utføres og familien tok seg derfor god til å tenke gjennom behovene de hadde. Badet ligger i andre etasje og besto tidligere av et lite, trangt bad med separat toalettrom. Nå ønsket familien å utnytte plassen best mulig og valgte derfor å slå rommene sammen. Dermed fikk de syv kvadratmeter til disposisjon.

God planlegging En lang

rekke plan- og interiørløsninger ble studert før alt kom på plass. I dag er familien kjempefornøyd med valgene sine og har endt opp med et deilig, lyst bad med italienske

8     vi i villa  oktober 2010

fliser og plass til både dusj, badekar og vegghengt toalett. – Et bad der vi hittil virkelig ikke har funnet en eneste ting som irriterer oss eller noe vi angrer på, understreker mor og far i huset.

Bobler og lys Badet inneholder et stort og dypt badekar med luftboblefunksjon. Karet har i tillegg lys i bunnen. Her koser barna på fem og ni seg og morer seg med vannet som bare bobler og bobler. Mammaen synes det er deilig med det dype og bekvemme karet, der hun kan slappe av med vann helt opp til halsen. Karet er samtidig stort nok for to. Dusjen har glassdører som kan svinges inn og gjør badet mer romslig når dusjen ikke er i bruk. Toalettet er vegghengt, noe som både letter renholdet

og bidrar til at rommet virker mer luftig.

Utsikt til stjernene

Husets skråtak ga badet altfor lav takhøyde på langsiden. To nye Velux-vinduer, med stålbjelke mellom og bærekasse rundt, ble satt inn og ga den nødvendige høyden uten at taket trengte oppløft. Vinduene gir godt lys om dagen, og fra badekaret et romantisk glimt av stjernehimmelen etter at mørket har senket seg.

Praktiske detaljer Familien valgte baderomsmøbler i sort fra Aspens, med store skuffer i stedet for skap. Skuffer gir bedre oversikt. Vasken over skuffeseksjonen er dyp og god. I øverste skuff har stikkontakt til hårføner og barbermaskin fått en praktisk og diskret plassering. Ved siden av skuffeseksjonen, en

elegant og plassbesparende elektrisk håndkletørker. Speiler innfelt i veggflisene sparer ytterligere plass. Det moderne sluket innerst i dusjen førte til enklere flislegging og gir samtidig et innbydende uttrykk.

Avtalt vanntest Faren i

huset ønsket å sikre seg mot vannskader. Derfor ble byggeprosessen avtalemessig stoppet for en todagers vanntest av baderomsgulver. Rommet ble fylt med 18 mm vann som ble værende i to døgn. – Gulvet ble nå dokumentert helt tett og ga meg en god følelse, understreker faren i huset. Totalt endte utgiftene til badet, inkludert nytt røropplegg og ny varmtvannsbereder, på rundt 300.000 kroner.•

Av Astrid Inger S. Abusdal Foto: Cedric Archer/privat


TIBE2 10224

VI KAN HJELPE DEG Å REDUSERE ENERGIKOSTNADENE!

Tenk varme og miljø I de fleste husholdninger er det mulig å redusere energikostnadene betydelig. Kanskje til og med i hjemmet ditt. Comfort vil hjelpe deg med alt fra rådgivning, smarte produktvalg og installasjon til vedlikehold. Vi har nærmere 40 års bransjeerfaring i Norge. Med nærmere 800 kompetente rørleggere med utdanning og erfaring i nettopp legging av vannbårne varmeløsninger kan du være trygg på at jobben utføres forskriftsmessig.

aper løsnger

COMFORT

tt 30% raba 1 Uke 40, 4

Vil du vite mer, kom innom og få vår Varmekatalog, eller bestill den på www.comfort.no

R

ETE Årets NYH O fra LANGL og 42

nglo.no www.la

DIN KOMPLETTE LEVERANDØR AV SKYVEDØRSGARDEROBER. OPPBEVARINGSSYSTEMER MED FUNKSJONELLE DETALJER SOM OVERGÅR ALLE FORVENTNINGER.

www.comfort.no www.langlo.no vi i villa  oktober 2010     9


Badet

Å ta vanntester underveis, gir trygghet: Badegulvet ble fylt med 18 mm vann flere ganger under arbeidets gang. Serv ant over en, held ekke skuf n fe er dy seksjon de e p og god. n,

Tips , Sats på kvalitetsprodukter og bruk fagfolk når du skal pusse opp badet , Unngå trender. Det rare med trender er at det som er veldig inne, snart er veldig ute , Hold stilen. Bestem om du vil ha et klassisk, minimalistisk eller romantisk bad og gjennomfør stilen

Forbrukerinfo:

KLART: Opplegg

for vegghengt toalett står klart.

LYST OG FINT:

Badet er under bygging og de nye Velux-vinduene kommet på plass.

HARMONISK:

Italienske fliser i beige og rosa gir et harmonisk uttrykk.

SLUKRENNE: Mor falt umiddelbart for den lekre slukrennen. Denne typen sluk fører samtidig til enklere flislegging.

SKRÅSKÅRET: Romslig dusj med skråskåret glass tilpasset taket. Dusjdørene slåes inn når dusjen ikke er i bruk. Svært plassbesparende. Vegghengt toalett gjør rommet luftigere og letter renholdet. Praktisk hylle under skråtaket. 10     vi i villa  oktober 2010

Fliser og pynteborder:   Gardenia Orchidea:   www.gardeniaorchidea.com Flisleverandør: Flisgiganten, Drammen. www.flisgiganten.no INR Diamond dusj,   håndkletørker og –knagger: www.inr-as.no Slukrenne: Waterline Blücher: www.blucher.no Clessidra boblekar med   lys og front- og endepanel fra Interform:   www.interform.no Damixa Jupiter dusjbatteri med Trijet komplett dusjgarnityr: www.damixa.com Oras Vienda dusj-   og badekararmatur:   www.oras.no Pakkeløsning med komplett, vegghengt toalett og Grohe Dalsisterne: www.grohe.no Entreprenør:   Rørleggerbedriften   Olav B. Terjesen as.   Tlf 33 34 55 50

Les mer om bad på viivilla.no


SKYVEDØRSGARDEROBER

Vi har nå 40% på både fronter og innredning

Vi Kan Garderobe! Spør oss om råd og tips

Møbelplate i lakkert MDF Tips! Fyllingene fås også med fasettslipt speil

Oppgi kode: V10 når du bestiller, så får du en ekstra rabatt på kr. 250,-

Gjelder KUN ved bestilling av komplett skyvedørsfront t.o.m. 20. oktober 2010. Rabatten gjelder kun 1 gang pr. kunde og gis ikke i ettertid.

INNREDNINGSPAKKER

Vi kan tegne din garderobe i 3-D tegninger

NORGES STØRSTE PÅ GARDEROBER!

Våre mest populære innredningsløsninger til meget hyggelige priser. Priser opptil bredde 279cm med topphylle og stenger. A=Langt tøy B=Vanlig tøy

A

KLART SPEIL

15

,- /cm

kr.

Komplett front laget på dine mål. Hvite profiler og KLART SPEIL inkludert skinnesett. Bredder opptil: 240cm=2dører, 360cm=3dører og 480cm=4dører. Maks høyde 250cm.

En praktisk og flott skyvedørsgarderobe på baderommet, gjør det ryddig og stilig.

ALLE FRONTER OG INNREDNING

40%

på veil.prisliste i perioden frem t.o.m 20.oktober 2010 Gjelder ikke på kampanje- og heltrefronter, cm-tilbud og innredningspakker.

A

A

Pakke 4

1990

B

kr. ,1 stativ b45 h205 d50 m/10 stk kurver 18,5cm

B B B B B

Pakke 6

2990

kr. ,2 stativ b45 h205 d50 m/20 stk kurver 18,5cm

Pakke 9

3990

kr. ,3 stativ b45 h205 d50 m/30 stk kurver 18,5cm

Innredningspakkene kan IKKE endres. Hyller og stenger tilpasses ved monteringen Tips! Her benyttes fronten som en TV-benk. Praktisk.

Romdeler

Tips! Et lite speil gjør nytten. Her som et signatur-felt.

Norges Største Garderobe-kjede !

Vår visjon er å tilby deg som kunde markedets beste skyvedørsgarderober og innredninger til en BEDRE PRIS enn våre konkurrenter. Dette i tillegg til god service, fagfolk, seriøsitet og store butikker med masse utstillinger. Vi håper at du vil BLI en av våre FORNØYDE kunder.

GARDEROBE-MANNEN Din leverandør av skreddersydde skyvedørsgarderober

Besøk våre nettsider for butikker

www.garderobemannen.no eller ring oss på 69 36 81 57

Hvorfor velge oss?

- Gratis oppmåling/hjemmebesøk (nær våre butikker) - Selgere som hjelper deg å designe forslag - Profesjonelle montører - Standard fronter og innredning på lager - Meget god kvalitet til hyggelige priser - 15-års garanti på hjulsystem vi i villa  oktober 2010     11


Badet

På badet bruker vi 63 prosent av alt vann i huset, så her stilles det høye krav til at det holdes tett. Se opp for sprekker i fugene, spesielt i vinkler og hjørner.

Sjekk at rørgjennomføringene er tette.

Pakning

Sjekk sluket jevnlig

Våtrommet

Hold slukbrønnen ren og sjekk at rammen rundt risten sitter fast. Vær også oppmerksom på forandringer i gulvet rundt sluket, toalettet og avløpsrør.

– Sjekk sluket og bytt ut gamle rør!

Største fellene: Utsatte baderomsrenoveringer og lekkende gulvbrønner koster norske husstander milliardbeløp. Til tross for innskjerpede byggeregler har kostnadene for vannskader fordoblet seg siden 1980tallet. Den vanligste skaden i   våtrom er lekkasje mellom avløpet i gulvet og gulvets   fuktsperre. Deretter kommer lekkende rør og koblinger som har rustet i stykker og lekker gjennom gulv eller vegg. – Mangelfull våtroms-  isolering er vårt vanligste   problem. Keramiske konstruksjoner på trebjelkelag i trehus som beveger seg, skaper   fremfor alt problemer med   gulvet, sier Vi i Villas Husdoktor, Peter Bratt. Selv om man   forsterker med gipsplater og bruker fleksibel tetningsmasse for våtrom, er det alltid bevegelse i konstruksjoner av tre. Lekkende rør er en annen felle. Rør har en levetid på 12     vi i villa  oktober 2010

40-60 år. Når de begynner å lekke, kan det bli kostbare   skader. Så utsett ikke renoveringen – forsikringsselskapene skiller på utsatt vedlikehold   og uforskyldte vannskader. Alt arbeid i våtrom må   utføres etter den gjeldende våtromsnormen for at   forsikringsselskapene skal erstatte eventuelle skader   fullt ut. Forsikringsselskapet kikker spesielt på hvordan   fuktsperrene er utført.•

Sjekk: På badet er det ofte ikke så lett å se feilene, overflaten ser ofte fin ut. – Men se etter sprekker i fugene. Det er et tegn på at det skjer noe bakenfor. Fukt kan ha trengt gjennom tettskiktet,   sier Peter Bratt. Vær også oppmerksom på fuktflekker i fuger i nærheten av dusjen. Hold gulvbrønnen ren. Sjekk at evt. klemring/  pakning sitter fast – den   skal ikke være løs. Følg nøye

monteringsanvisningen (som skal være på norsk) dersom   du skal installere nye VVS-  produkter på badet. Bruk   fagfolk med våtromssertifikat hvis rør, avløp, blandebatterier osv. skal skiftes. Lukt og kjenn etter fukt og sjekk ventilasjonen. Dugg på speilet etter dusjing bør være borte innen en halvtime. •

Tiltak: Unngå borehull i badeværelsets fuktsperre. Lim såpekopp, dusjblander og toalett istedenfor å skru og bore gjennom keramikken og tetningslaget innenfor, anbefaler Peter Bratt. Hvert hull gjennom   tettskiktet er en potensiell risiko for vannskader. Når du renoverer, se over gulvbrønn, fuktsperre og rør. Unngå å forsøke å reparere avløpsrør ved å forsterke   dem med plast eller andre   tetningsmidler. Nye fliser og klinker har ca. 30-40 års  

levetid. Bytt ut de gamle rørene samtidig, de kommer antagelig ikke til å holde like lenge. Finn   ut hva slags rør du har i huset. Finn installasjonstegninger eller få hjelp av en VVS-  installatør som kan vurdere rørenes tilstand. Bygger du nytt? Pass på   at alt blir riktig fra begynnelsen av. Arbeidet bør utføres av   fagfolk som dokumenterer at de følger våtromsnormen. Det er lurt å ta bilder av detaljer og installasjoner underveis, da   har du dokumentasjon hvis det oppstår problemer senere. For mer informasjon:   Se fagrådet for våtrom   www.ffv.no eller Sintef Byggforsk www.bks.byggforsk.no

Kontakt umiddelbart ditt   forsikringsselskap dersom du har mistanke om en skade.

Mer om bad finner du på viivilla.no


Vinduer & dører Nytt rom på

20% på ALLE v i og dørenrduer

For best resultat på kortest tid NÅ KUN

NÅ KUN

3.604,-

3.868,-

F.eks. sidehengslet vindu med sprosser 89 x 99 cm - Hvitmalt tre 2-lags glass

F.eks. krysspost vindu 89 x 139 cm Hvitmalt tre 2-lags glass

på Spar ien g r ene nye med uer vind

NÅ KUN

3.520,-

F.eks. toppstyrt vindu 109 x 119 cm - Tre/alu 2-lags glass

Energiglass utnytter solens stråler optimalt

Det er opplagt å plassere de store glassflater mot syd, så de opptar solens varme og samtidig slipper masse lys inn. 3-lags glass med optimal isoleringseffekt

Ved store vindusflater som vender mot nord eller ligger i skygge, er det en god ide å styrke isoleringen med 3-lags ruter med varmkant. Alle våres energiglass er med ”varm kant” laget av kompositt, som hverken leder kulde eller varme.

Les mer på

Bruveien 12 3055 Krokstadelva Tlf. 815 58 58 1

Flott resultat er avhengig av godt forarbeid. Vask, sparkle, slip og maskér.

2 Påføring

Bruker du pensel sammen med en rull som dekker godt og ikke spruter, går jobben raskt unna, og du får best mulig resultat.

3 Vedlikehold

Stort utvalg av vinduer og dører: • Tre - Tre/alu - PVC - Mahogni • 4 sprossetyper • Dansk produsert

1 Forarbeid

• DVC godkjent og CE merket • 5 års garanti • 10 års erfaring

www.nvk.nu

Vask vegger/tak med mikrofibermopp med jevne mellomrom, så holder overflaten seg pen lengre.

Kjeller Vest 3 2007 Kjeller Tlf. 815 58 58 2

Alle priser er inkl. mva. og miljøvederlag · Frakt kommer i tillegg · Tilbudet gjelder til og med 22.10.2010

vi i villa  oktober 2010     13


Dusjløsninger

Dusjkabinett er et våtrom i seg selv – det tryggeste valget når det gjelder vannlekkasje.

Dusj – en ren

opplevelse

Det å ta en dusj er som en liten dose hverdagsluksus. Den vekker deg om morgenen og vasker bort stress etter en travel arbeidsdag.

PRAKTISK: BellaVita 2-delt

slagdør i klart, herdet glass med hjørneinngang. Praktisk der barn eller voksne trenger dusjassistanse. Duscholux. Pris fra kr 18.900.

14     vi i villa  oktober 2010


En lekker dusjløsning gjør dagen lysere, men velg en seriøs leverandør som også har reservedelene du vil trenge.

V

i dusjer mye mer enn før. Selv om membran og fugemasse med årene har bedret seg betraktelig, må baderomsgulvet fortsatt tåle hard belastning. Det sikreste vil derfor alltid være et dusjkabinett, selv om mange av designmessige grunner ønsker et dushjørne, sier butikksjef Anne Sofie R. Valskar i rørleggerbedriften Olaf B.Terjesen på Nøtterøy. En dusj med et pent utseende er i mange tilfeller også en god dusj. Holder form og materialer høy kvalitet, er dette som regel et godt utgangspunkt med tanke på funksjon og dusjopplevelse.

Trygt valg Et dusjkabinett har fire vegger og et dusjkar som samler opp vann. Dette gjør dusjkabinettet til det tryggeste valget når det gjelder vanntetting. Vannet holder seg på innsiden av kabinettet. Dusjkabinetter kommer i mange ulike størrelser og utforminger og kan være en stilfull alt-i-ett-løsning med blandebatterier, dusjhoder og hyller integrert. Tilleggsutstyr kan være tregulv, krakker og silikonmatter.

Mini-spa En steamdusj er et dusjkabinett der du kan dusje og samtidig nyte en avslappende atsmosfære med damp tilsatt nettopp den duftessensen du ønsker. Et luksus minispa med plass til én eller to personer. Et alternativ til badstu som kun krever kort oppvarmingstid. Det finnes mange modeller på markedet. – Velg en seriøs leverandør og sjekk at det er mulig å skaffe reservedeler. Jo mer elektronikk, jo mer er det som kan gå galt, understreker Anne Sofie. Dusjkar Fordelen med dusjvegger er at plassen kan utnyttes mer fleksibelt enn ved å ha et dusjkabinett.

Derfor gjør noen ganger utformingen av rommet dusjvegger eller dusjdører til den beste løsningen. En kompromissløsning kan være å montere et dusjkar for å spare gulvet. Dusjkar leveres i mange størrelser og former og kan også bygges inn. Vanligvis er dusjkar bestillingsvare.

Glassklare løsninger –

Når det gjelder dusjhjørner, -vegger og -nisjer er mulighetene utallige. Spesialløsninger med skråskåret glass tilpasset skråtak, to- og tre-delte nisjedører, skyvedører og lekre walk in-løsninger i glass. En nyhet er glass med speileffekt, i tillegg til farget glass, frostet glass, og glass med mønster i forskjellige farger og motiv. Du kan også lage ditt eget designuttrykk ved hjelp av en spesialfolie som selges i baderomsbutikkene. – De fleste kundene ønsker mest mulig glass og minst mulig profiler, men velger ofte en veggprofil, sier Anne Sofie. Enkelte dusjvegger er produsert med tanke på et enklere vedlikehold. – Sjekk i baderomsbutikken, råder Anne Sofie.

Sparer plass Dusjhjørner har ofte dører som kan svinges i begge retninger, slik at de kan foldes innover når dusjen ikke er i bruk. En hengslet skjermvegg som kan foldes inn mot veggen når den ikke er i bruk er en kjempesmart løsning på et lite baderom. Men det er viktig å tenke på om gulv og vegger er rette. Rørleggeren anbefaler minst en flisetykkelse nedsenking i dusj. Dette, og flere andre faktorer, er med på å avgjøre hvilken dusjløsning du bør velge. • Av Astrid Inger S. Abusdal Foto: Cedric Archer/ produsentene

DUSJGLEDE: Ingenting er som en deilig dusj. Den vekker deg om morgenen og roer deg ned om kvelden.

FRITTSTÅENDE: Collection X frittstående frontvegg. Klart herdet glass. Duscholux. Pris fra kr 7.850.

SKYVEDØR: BellaVita Nova skyvedør for nisje. Klart herdet glass. Duscholux. Pris fra kr 17.500.

STEAMDUSJ: Box Steam fra Marco. Steamaggregat, belysning, stor, innebygd takdusj og 6 massasjedyser i ryggsøylen. Pris ca kr 46.300. NB! Tilkobling av steamaggeregat skal utføres av fagmann.

TRYGT VALG: Showerama 7–5 basic fra Porsgrund. Herdet sikkerhetsglass i klart, røkfarget eller struktur. Pris kr 18.700

Fortsetter  på side 16

vi i villa  oktober 2010     15


Glass gjør at badet virker større

Dusjtips En CTC varmepumpe stjeler effektivt varme fra naturen rundt deg. en CtC varmepumpe er en miljøvennlig varmekilde som i tillegg kan suppleres med solfangere.

, Tenk helhet i planleggingen – rommets utforming, design og avløp , Sjekk gulvfall og ta nøyaktige mål , Velges dusjdører som slår innover, må gulvet være mest mulig rett , Velges dusjkabinett, sjekk at deksel på sokkel kan taes av for et enklere renhold. , Velg en kjent leverandør eller kjent merkevare. Du vil mest sannsynlig få behov for reservedeler ut over garantitiden , Husk at også gummilister må skiftes etter noen år , Ikke glem at byggetekniske regler må følges. Bruk derfor fagfolk , Tid er penger. Rørleggeren bruker lenger tid på å montere noe når han først må lese bruksanvisningen for et ukjent produkt

KVALITET: Sats på kvalitet. Da varer badet ditt mye lenger, understreker butikksjef Anne Sofie R. Valskar.

DUSJKAR: Magic Life montert på innebygd dusjkar. Klart hedret glass. Duscholux. Pris fra kr 29.000. Dusjkar kommer i tillegg.

Bli En EffEkTiv miljøTyv du også. Gå inn på www.ctc.no for å lære mer og for å bestille gratis informasjonspakke.

EcoAir

EcoHeat

Luft/Vann 5,7-25 kW

Væske/Vann 5,7-12 kW

16     vi i villa  oktober 2010

DUSJHJØRNE: Hafa Igloo Round Flower dusjhørne i 6 mm herdet glass, der dørene kan svinges innover for å spare plass når dusjen ikke er i bruk. Pris kr 7.995.


KL. 3

Norges mest solgte siden 1969 HUSPAKKE 1 - kan bygges som A

Hvorfor JAM

AX?

eller B

Totalvekt kun 170 kg

PAKKEPRIS

A

15.300,B

Arbeidshøyde ca. 5 m.

Arbeidshøyde ca. 7 m.

inkl. mva.

Lengde 3 meter

Et naturlig førstevalg for maling og vedlike hold Mange forn øyde bruk ere Enkel og h urtig monte ring Typegodkje nt

Stillbare føtter 0 - 75 cm Lengde 6 meter NOR SK PR O D U S E R T

HUSPAKKE 2 - kan bygges som C eller D eller E

C

Totalvekt kun 280 kg

PAKKEPRIS

24.800,-

Lengde 3 meter

inkl. mva.

E

Arbeidshøyde ca. 5 m.

Arbeidshøyde ca. 7 m.

Arbeidshøyde ca. 9 m.

D

Lengde 6 meter

Lengde 9 meter

ALUTEC AS TELEFON: 56 30 41 00 E-POST: info @ alutec.no

www.alutec.no

vi i villa  oktober 2010     17


Vedlikehold

Vanntynnet eller oljemaling? Hva passer til gammelt og nytt treverk? Bør impregnert treverk grunnes?

Myter om maling Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket?   Eller at maling var mye bedre   før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og   forvirring blant huseiere.   Her får du fakta som stopper diskusjonen. Påstand: Malingen var mye bedre før.

1.

SVAR: Innen maling og beis   har det vært en rivende teknologisk utvikling de siste tiårene. Oljene og bindemidlene som brukes i dagens produkter kan ikke sammenlignes med det som ble brukt for 50–60 år siden. Spesielt har beskyttelsen mot nedbrytende UV-  stråler blitt markant bedre. Bruken av giftstoffer har også endret seg. Tidligere ble det brukt mer skadelige stoffer, som effektivt tok livet av sopp og andre mikroorganismer. Dagens malinger er atskillig mer miljøvennlige, men   slett ikke dårligere. De sopp-  hindrende midlene som nå brukes er effektive og selektive. Det betyr at de hjelper mot akkurat det de skal, uten at de samles opp i næringskjeden   og skader andre levende organismer – slik for eksempel tungmetallene i sin tid gjorde. Til sammen gjør dette at dagens moderne maling er 18     vi i villa  oktober 2010

langt mer miljøvennlig enn   sine forgjengere, og minst like holdbar.

2.

Påstand: Vanntynnet maling for utendørs bruk skader treverket.

SVAR: Frykten for vanntynnet utendørs maling er kjent, men ubegrunnet. Vannet brukes som et løsemiddel, på lik linje med at White spirit fungerer som løsemiddel i oljemalinger. Vannet trekker ikke inn i tre-  verket, men fordamper etter påføring. Malingsfilmen blir   liggende igjen som et beskyttende lag på kledningen.

3.

Påstand: Man kan ikke bruke en vanntynnet maling på et tidligere oljemalt underlag. SVAR: Dagens alkydolje-  produkter og vanntynnede

produkter er bygget opp på en helt annen måte enn det som var vanlig for mange år siden. Blant annet benyttes andre råstoffer. I dag er det ikke noe problem å legge vanntynnede produkter utenpå alkydolje-  produkter, eller omvendt.

4.

Påstand: Moderne vann– tynnede malinger blir liggende som ett intett plastlag på kledn gen, og stenger alt vann inne. SVAR: Det stemmer at malingsfilmen ikke puster eller slipper ut vanndamp. Dette er heller ikke nødvendig, fordi moderne malinger for treverk er formulert for å holde vann vekk fra kledningen. Dette   gjelder både oljemalinger og vanntynnede akrylmalinger. Tørt treverk som er påført

grunning og maling av høy   kvalitet, er godt beskyttet mot fukt. Fuktproblemer i kledningen kan oppstå, men da som følge av konstruksjonsproblemer eller skader i malings-  filmen. De eneste reelt  pustende moderne malingene er utviklet for mur (f.eks.   silikatmaling eller silikone-  mulsjonsmaling). Disse   murmalingene er ikke fleksible nok til å benyttes på treverk.

5.

Påstand: Hvis huset har stått ubehandlet i mange år, kan jeg beise for å gjenoppta beskyttelsen av treverket.

SVAR: Sol og andre klimatiske påkjenninger bryter ned tre-  verket. Når treverket først er brutt ned, er det umulig å


Spørsmålene om moderne maling er mange… beskytte det med maling eller beis. Årsaken er at det ytterste laget av løse fibere ikke klarer å holde på malingen, i stedet vil den flake av i løpet av kort tid. Det blir som å male på et løst sandskikt.

6.

Påstand: Jeg trenger ikke å grunne impregnert treverk.

SVAR: Impregnering beskytter bare mot råtestopp, og ikke mot nedbrytende UV-stråler eller fukt. Hvis du ønsker å male eller beise huset, er det derfor svært viktig å grunne   så snart som mulig etter at impregneringsvæsken i   treverket har tørket i fire til seks uker. Grunning er nødvendig for å unngå at treverket brytes ned og blir uegnet for videre behandling.

7.

Påstand: Jeg velger dekkbeis fremfor maling, så slipper jeg å skrape.

SVAR: I dag trenger du ikke å velge bort maling for å unngå å

skrape. Moderne malinger, som for eksempel Drygolin Extrem og Optimal, er langt mer fleksible enn sine forgjengere. Fleksibiliteten gjør at produktene takler de spenningene som oppstår i malingsfilmen som følge av temperatur-  svigninger, fukt og bevegelser   i treverket. Malingen beholder festet til kledningen, og blir ikke tørr eller «flakete». Det betyr at du slipper å skrape, samtidig som du oppnår lengre og bedre beskyttelse enn med beis og dekkbeis.

8.

Påstand: Alle farger fungerer like godt ute som inne.

SVAR: Noen farger inneholder pigmenter som bare er egnet   til innendørs bruk. Jotun   anbefaler derfor å velge farger fra eksteriørfargekart.   Pigmentene som brukes i Jotuns eksteriørprodukter   er meget værekte, noe om innebærer at de beskytter underlaget mot solned-  brytning og beholder sin   opprinnelige farge svært   lenge. •

vi i villa  oktober 2010     19


Energi

Som rommets blikkfang skal peisovnen også være et vakkert og tidløst møbel i stua.

VED OG PARAFIN: Dovre 35 CB3 kombi, med parafinbrenneren i sokkelen under peisovnen. Effekt 2.500–8.000 kWh kun peisovn. 800–4.000 kun brenner. Husk montering av autorisert installatør. Pris ca 20.000 kroner.

Effektiv varme med ny peisovn

INNSYN: Moderne klebersteinspeis med runde former – Jøtul FS 162 Pris ca. 40.000 kroner.

Av de totale energiutgiftene i en normal bolig går cirka 60 prosent til oppvarming. Nesten 70 prosent av norske boliger benytter strøm som hovedoppvarmingskilde. Med dagens ustabile strømpriser ønsker mange derfor å investere i alternative varmekilder.

E

n peisovn er med på å skape lun hygge og god atmosfære i hjemmet. Samtidig er peisovnen en effektiv og besparende varmekilde. – Mange prioriterer nå en ovn eller peis i boligen sin, gjerne i kombinasjon med varmepumpe, forteller avdelingsleder Stein Magnus-

20     vi i villa  oktober 2010

sen ved Modena i Søgne utenfor Kristiansand. Gode ovner får du fra rundt 5000 kroner og opp til 80.000 kroner for en ferdigmontert kakkelovn.

Varmelagrende ildsteder Det er salget av peisovner som dominerer. Men samtidig øker interessen

for varmelagrende ildsteder som massive klebersteinsovner, kakkelovner og peisovner med innebygd magasinerende materiale. Stadig nye produkter kommer på markedet. – Blant annet emaljerte kakkelovner som magasinerer varmen på lik linje med kleberstein, fortsetter Magnussen.

Høy forbrenning Klebersteinsovner har høy forbrenning, lav overflatevarme, god varmelagringsevne . Gir godt inneklima og god varmeøkonomi med ca 12 timers ettervarme. Klassiske kakkelovner har vært rentbrennende i mer enn 100 år og tar vare på varmen inntil et døgn etter god oppfyring.


Ved å bytte ut den gamle vedovnen med en ny, kan vedfyringskostnadene reduseres med 30 prosent. I hjørnet: Peis Manhatten fra Nordpeis kan monteres med personlig vri. Høy eller lav utgave , i hjørne eller på rettvegg. Manhatten lav har en effekt på 2-10 kWh. Priser fra 28.740 kroner.

NYHET: Handöl 26 K er en vakker, hvit kakkelovn som passer inn i de fleste interiører. Pris kr 24.900,-

MEST POPULÆR: Prisbelønte Jøtul F 370- serien fåes i flere varianter, også med dreibar fot. Pris fra 17.000 til 30.000 kroner.

RENT MILJØ: Alle ovner som selges i Norge tilfredsstiller strenge utslippskrav. Ovner med to trinns forbrenning anbefales, sier varmeekspert Sturla Kirkevold.

Austroflamm har utviklet systemet Heat Memory System (HMS) som kan kjøpes som et tillegg til mange av fabrikantens stilige peisovner. Systemet sørger for at ovnen holder seg varm i mange timer etter at fyringen er avsluttet.

Svanemerking Samtidig som designet er viktig, forventer dagens ovnskjøpere at ildstedene skal oppfylle såvel miljømessige som oppvarmingsmessige krav. – Alle dagens ovner skal ha godkjenning. Mange er også svanemerket, påpeker Magnussen. Moderne boliger er godt isolerte og holder på varmen. Derfor er det viktig å velge en ovn etter størrelsen på oppvarmingsarealet. Med vanlig takhøyde anbefales en ovn som yter cirka 60 watt per kvadratmeter langs kysten

og cirka 80 watt per kvadratmeter i innlandet.

Miljøvennlig pellets – Salget av pelletskaminer øker når strømprisen stiger, erfarer avdelingsleder Sturla Kirkevold ved Byggmakker Zeiner Stormarked i Tønsberg. En god pelletskamin koster fra i underkant av 20.000 kroner og oppover. Prisen avhenger av lagerkapasitet, støynivå og design. Fyring med villapellets koster fra 40 til 70 øre/kWh avhengig av hvor store mengder brendsel man kjøper. Pelletskaminer er best egner for boliger med åpen planløsning og et totalt energibehov på mer enn 20.000 kWh i året. Komplette fyrkjeler beregnet på pellets er også et alternativ for mange huseiere. Det samme gjelder pelletsbrennere som kan byttes ut med oljebrennere i eksisterende fyr-

Fortsetter  på side 22

kjeler. Regjeringen har en tilskuddsordning for alternativ oppvarming, som omfatter pelletsovner. Mer informasjon finnes på www.enova.no.

Vedovner dominerer

Ifølge Kirkevold er det imidlertid salg av vanlige peisovner og peiser med innsats som dominerer. For den som har tilgang til billig eller gratis ved, er dette det rimeligste alternativet til oppvarming. Tradisjonelle småovner fra produsenter som Jøtul, Dovre og Norpeis koster fra i overkant av 4000 kroner og oppover. Større ovner og peiser fra cirka 12.000 kroner og opp til 50.000 kroner. Reglene for godkjenning av vedovner sikrer at ovner som selges i Norge, gir tilfredstillende forbrenning, utnytter energien i veden godt og reduserer partikkel- og røykgassutslipp. – Det er forbudt å selge eller

nyinstallere vedovner som ikke tilfredstiller utslippskravene, understreker Kirkevold, som anbefaler ovner med to trinns forbrenning. Kombinerte ovner for ved og parafin er et annet alternativ. Begge brennkammerne kan benyttes samtidig. Fordelen er at ovnen er rundtbrennende. Ulempen at parafinen er kostbar og en lite miljøvennlig energikilde.

Ikke for stor Moderne boliger er godt isolert og holder godt på varmen. Tenk derfor gjennom hva du skal bruke ildstedet til. I tillegg har du kanskje andre kilder til oppvarming. – Mange gjør den feilen at de installerer en altfor stor ovn som de ikke kan bruke fordi ovnen avgir altfor mye varme, påpeker Kirkevold.

Av Astrid Inger S. Abusdal Foto: Cedric Archer/  produsentene vi i villa  oktober 2010     21


Energi

Ovnen må tilpasses huset og bruken, for stor ovn kan gi for mye varme. så rent... så enkelt...

Ny Lysnet:

Bilbao 90 med sort vokset betongbelte. Gulvplate i sort glass, samt innsats N-20 i chrome matt. Pris kr 29 190,-

Populært forbrenningstoalett til h y t t e , b o l i g e l l e r b r a k k e r. Enkel montering og bruk. Hygienisk og luktfri.

RIKTIG VALG: – Oppvarmingsareal er viktig ved valg av peisovn, understreker avdelingsleder Stein Magnussen.

Midtpunkt: Bilbao 120. Gulvplate i grått glass, samt innsats N-20 i chrome. Pris kr 26 970,-

FOR PELLETS: Celina Nera pelletsovn. En varmekilde som kan programmeres til å tenne og slukke når du vil. Effekt fra 3 til 5,8 kWh. Pris ca 20.000 kroner. 22     vi i villa  oktober 2010

Mer informasjon: www.jotul.no www.dovrepeisen.no www.modena.no www.varmefag.no www.contura.eu/no www.nibefire.eu/no Pelletsovner: www.bye.no

220 V eller propan? Dette er toalettløsningen for hytte - Norge...

De oppgitte prisene kan variere fra butikk til butikk.

Finn nærmeste forhandl er på:

Les mer på viivilla.no

WWW.CINDERELLA.AS


Opplev vårt nye malingssortiment 199,SPAR 100,-

299,-

TAK- OG VEGGMALING HVIT 10 L Tak- og veggmaling perfekt for garasje, bod eller kjeller. Malingen er helmatt med glansverdi 2. Støvtørr etter ca. 30 minutter, kan males over etter ca. 2 timer. Forbruk: 5-7 m2/liter. Farge: Hvit. Volum: 10 l. 500-358 . . . . . . . . . . . Ord.pris 299,- NÅ 199,-

99,SPAR 30,-

129,-

STRIE- OG TAPETLIM 5 L Lim til både strie og tapet. Tørker på ca. 24 timer. Forbruk: 4 m2/liter. Volum: 5 l. 500-403 . . . . . . . . . . . . . . Ord.pris 129,- NÅ 99,-

99,SPAR 50,-

149,-

VEGGMALING HVIT 2,7 L Helmatt maling med glansverdi 7. Støvtørr etter ca. 30 minutter, kan males over etter ca. 3 timer. Forbruk: 5-7 m2/liter. Farge: Hvit. Volum: 2,7 l. 500-351 . . . . . . . . . . . . . . Ord.pris 149,- NÅ 99,-

79,-

Kanonpris! VEGGSPARKEL 3 L Sparkel for tetting eller for å jevne ut en veggflate. Kan brukes for å fylle hull i tre eller gips. Kan pusses og males over etter ca. 12 timer. 500-408. . . . 79,-

www.jula.no Haugesund, Kristiansand, Lørenskog, Mjøndalen, Mo i Rana, Moss, Skien, Trondheim, Ålesund Prisene gjelder i Julas varehus t.o.m. 24.10.2010, med reservasjon for utsolgte varer og eventuelle trykkfeil.

vi i villa  oktober 2010     23


Økonomi

Den nye beregningen av ligningsverdien på boliger, vil gi de fleste lavere formueskatt!

Ny likningsverdi på boligeiendommer I høst får over to millioner boligeiere beskjed   om å innsende opplysninger om boligen sin   til Skatteetaten. Hva betyr det for deg?

E

n ny metode for å fastsette boligers likningsverdi er innført fra og med inntektsåret 2010. Formålet med endringen er å skape bedre sammenheng mellom boligeiendommers likningsverdi og omsetningsverdi. De nye reglene omfatter alle boligeiendommer, med unntak av boliger på Svalbard, fritidsboliger, våningshus og boliger i utlandet.

Fram med målebåndet? I løpet av

september skal 2,4 millioner boligeiere ha fått et brev fra Skatteetaten med informasjon om de nye likningsreglene. Her blir de bedt om å innrapportere opplysninger om boligareal, byggeår og boligtype. Opplysningene skal danne grunnlag for boligens nye likningsverdi. De fleste boligeiere finner disse opplysningene i salgsoppgaver og taksdokumenter, men noen må kanskje fram med målebåndet. – Vi trenger areal av boligens primære rom, det vil si P-ROM. P-ROM er alt som kan defineres som oppholdsrom i boligen din; kjøkken, stue, bad, vaskerom, entré, soverom og lignende. Garasje, uinnredet loft og kjellerrom, boder og andre typer oppbevaringsrom regnes ikke som P-ROM. Har du ikke opplysninger om P-ROM, kan du i stedet oppgi BOA (boligareal), forteller skattedirektør Svein R. Kristensen i Skatteetaten.

Formuesskatt versus inntektsskatt Endringen i boligens liknings24     vi i villa  oktober 2010

verdi vil kun få betydning for formuesskatten, ikke inntektsskatten. Selv om de nye reglene fører til at gjennomsnittlig likningsverdi – og det totale formuesskattegrunnlaget – øker, vil økningen av bunnfradraget medføre at de aller fleste får uendret eller lavere formuesskatt. Beregninger fra Finansdepartementet viser at 120 000 færre vil betale formuesskatt. Om lag 615 000 får lettelser, mens kun 155 000 får skjerpelser. De samlede lettelsene (økning av bunnfradragene og endringer i skattebegrensningsreglen) vil utgjøre 760 millioner kroner. Hele 310 av disse millionene tilfaller pensjonister og enslige forsørgere. De som får en lettelse på mer enn 6 000 kroner, har en bruttoinntekt på om lag 300 000 kroner i gjennomsnitt. De som anslås å få økt skatten med mer enn 15 000, har en gjennomsnittsinntekt på 3 millioner kroner.

Slik fastsettes den nye likningsverdien De nye reglene innebærer

at likningsverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris. Kvadratmeterprisen bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger, og bestemmes ut fra boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder. I tillegg tas det hensyn til om boligen ligger i et område som er tett eller spredt bebygget. – Det er Statistisk sentralbyrå som skal fastsette boligens kvadratmeterpris. Prisen skal gi uttrykk for en anslått markedsverdi per kvadratmeter. SSBs

beregning vil oppdateres hvert år, slik at likningsverdien endres i takt med endringer i boligmarkedet, påpeker Svein R. Kristensen. Når likningsverdien skal beregnes vil Skatteetaten skille mellom primærboliger, der man er folkeregistrert bosatt, og sekundærboliger, alle andre boliger man måtte eie. Likningsverdien for primærboliger vil utgjøre 25 prosent av beregnet kvadratmeterpris multiplisert med boligens areal, mens den for sekundærboliger vil utgjøre 40 prosent. •

Fristen er 15. oktober! Den nye metode for å fastsette   boligers likningsverdi innføres fra og med inntektsåret 2010. Alle boligeiere må i høst sende inn opplysninger om boligen sin til Skatteetaten. 31. august: Innrapporteringskanalene åpner. Boligopplysningene kan   leveres på skatteetaten.no eller via SMS. Skjemaet man mottar i posten kan også leveres på skattekontoret eller sendes i posten. 15. oktober: Siste frist for å sende   inn opplysningene dersom den   nye likningsverdien skal hensyntas ved beregning av skattetrekket   for 2011.


vi i villa  oktober 2010     25


Interiørmaling

Gulnet tregulv kan males lyse for å gjøre interiøret mer moderne.

Slik går du frem: 1. Vask gulvplankene, gjerne med   Jotun Husvask.   Det er viktig å fjerne skitt, støv, voks og fett slik at malingen fester seg   godt på overflaten.

Gi gulvet ny glød med maling Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du oppskriften på hvordan du går frem.

Å

male tregulv lyse eller mørke er høy interiørmote for tiden. Mange er lei av gulnet treverk på gulv, vegger og møbler. For en tid tilbake kunne vi nesten ikke få nok furuplank i huset. I tillegg til at vegger, tak og gulv var dekket med «furuskog» skulle helst møblene også ha furupreg med framskap, bokskap, bord og stoler i treverk. Med årene har det lyse treverket som luktet så friskt av furuskog gulnet og mistet mye av sin opprinnelige friskhet. Gulnet treverk i ulike sjatteringer er ikke fullt så trivelig å være omgitt av derfor 26     vi i villa  oktober 2010

har trenden med å male på treverk bredt om seg. Mange foretrekker nå lysere overflater og finner frem malerkosten når man har fått nok av dystre og mørke rom. Dersom du velger å gjøre malejobben selv lønner det seg å ta seg god tid til å uføre jobben skikkelig. Vask grundig før malingen bres utover flatene, bruk slipemaskin om nødvendig og påfør et strøk med grunning og to toppstrøk med maling slik at overflatene blir pene. Grundig arbeid gjør at man slipper å male om gulvet for ofte.•

Av Anne Marit Muri

2. For å få malingen til å sitte ekstra godt kan det lønne seg å slipe   overflatene med sandpapir. Med sandpapir eller en slipemaskin får   du mattet ned overflaten, for å gi bedre heft til malingen. Du bør   også skrape bort løs maling dersom gulvene er malt fra før av.  Før toppstrøkene påføres, legg et fortynnet strøk med Oxan gulvmaling for tre & betong 40, fra Jotun, på gulvet. Tynn med 15 prosent white spirit. 3. Påfør toppmalingen, for eksempel Oxan gulvmaling fra Jotun for tre & betong 40. Husk å påfør malingen i gulvbordenes lengderetning. Mal 2–3 gulvbord om gangen og la   malingen tørke mellom strøkene.   Påfør gulvet to strøk.

Dette trenger du: u Sandpapir u Malingskrape u Pensler/fordriver u Malerull u Forlengerskaft u Rullebrett, rullebøtte u Dekkplast, papp u Penselrens/white spirit u Husvask u Oxan maling for tre & betong 40


Energi

Biopeisen gir deg kos og varme – med sprit. Miljøvennlig er den også.

Med sprit på peisen De er lekre, sotfrie og kan plasseres nær sagt hvor som helst. Biopeisen er blitt et alternativ både for de designerbevisste og de miljøvennlige.

Rett på veggen: Modell VB 82 er norskprodusert. Buet innramming i eloksert aluminium og dobbelt brennkammer. Veil. pris 7.900 kr.

Ute og inne: Modell Athen kan plasseres på terrassen, i peisen eller som peisovninnsats. Veil. pris 5.900 kr. Plasseringsvennlig: Modell Milano har 6 mm runde sideglass og antrasittfarget fot i pusset overflate. Veil. pris 7.900 kr.

B

iopeis er peiser som fyres med bioetanol. Dette er alkohol som er utvunnet av biologisk materiale som mais og poteter, og den avgir svært lite karbondioksid når den brennes. Det gjør biopeisen til et miljøvennlig alternativ til de som ønsker seg en peis til kosefyring

Avgir vanndamp I stedet

for CO2 produsere biopeisen vanndamp. Det har fått enkelte til å rope et varsku om at det kan føre til fukt i boligen. Tor Egil Nordlie, daglig leder ved Biopeis AS, ser ikke problemet. – Vanlig fyring en kveld med biopeis gir ikke noe problem. De fleste har heller pro-

blemer med at det blir for tørt om vinteren, for vanligvis vil en peis tørke ut rommet. Fyrer du med ved, får du derfor et tørt inneklima. Biopeisen, derimot, produserer litt vanndamp, slik at du slipper det, sier Nordlie.

Peis uten pipe Siden bio-

peisen ikke fører til røyk og sot, kan den også installeres i boliger uten pipeløp. Det gjør den aktuell både for rom hvor det ikke er pipeløp og til alle slags blokkleiligheter. Biopeisene er dessuten plasseringsvennlig. – Den vegghengte typen er nok den mest solgte, og det skyldes nok at den er lett å plassere hos de fleste. Men det går også en del frittståen-

de, og i det siste har vi solgt mange frittstående glasspeiser, forteller Nordlie. Hos Biopies AS kan du til og med få en biopeis som ikke er stort større enn en salatbolle. Bollen er i forniklet stål og med svarte ben, og kan like gjerne plasseres på kjøkkenbenken som på terrassebordet. Eller kanskje vil du ha den på badet, hvor du kan nyte flammene fra badekaret.

Varme og hygge Biopeisen er selvsagt en varmekilde, men Nordlie innrømmer at de fleste som kjøper dem, anskaffer seg dem for kosen. – De fleste av de modellene vi selger har en effekt på mellom 2000 og 3000 watt, og det tilsvarer jo et par tre panelov-

ner, det. Men det er nok likevel mest for hyggens skyld at folk kjøper biopeiser. Varmen er en hyggelig bieffekt, sier han. I følge Nordlie bruker de fleste biopeiser rundt 0.3-0.5 liter bioetanol i timen. Vær oppmerksom på at du kun skal bruke etanol på disse peisene, og at du aldri må fylle på en peis som er i bruk. – Du kan kjøpe bioetanol hos de som selger biopeiser og hos byggvarekjeden Montér, så det begynner nå å bli ganske greit å få tak i bioetanol, sier Nordlie. Som med de fleste produkter, finner du biopeismodeller tilpasset de fleste lommebøker. Biopeis AS selger modeller fra 5 900,- og opp mot 30 000. •

Av Sesselja Bigseth

vi i villa  oktober 2010     27


! T E H NY VASKER VINDUS

w w w.k a

rc h e r.n o

0 600 - 815 2

og ngjøring net til re g le e v vindu ett osv. vask av r. usjkabin llegg til d ti i il, r beholde e e p r mlet i en bord, s svaske a s u s s d lir la in b g V e r væsk a f.eks Kärche t, og all æske fr t resulta ing av v it g fr u e s ip p tr p o gir et s askeren Vindusv 28     vi i villa  oktober 2010

Karcher vindusvasker august 2010.indd 1

01.09.2010 14:54:53


SOM DE BESTE - BARE BILLIGERE! Norges laveste priser Kalkuler prisen med en gang på www.sparevinduer.no

Kjem Høst pe Kjøprabatt nå!

FURU - MAHOGNI - TRE/ALU - CE MERKET - ENERGIRUTER - 5 ÅRS GARANTI - LAVESTE PRISER

Norges billigste kvalitetsvinduer Sparevinduer er et norsk firma, og en del av en solid og selvfinansiert konsern, som ble grunnlagt i 1975. Vi selger direkte fra egen fabrikk, uten dyre mellomledd og det betyr at vi kan selge den samme gode kvaliteten til en lavere pris

VINDUER OG DØRER - SPESIALMÅL Toppstyrt vindu 1 energirute f. eks. 80x80 umalt

Sprosse vindu 6 energiruter f. eks. 80x80 umalt

1960,-

1448,-

Ytterdør 6 energiruter, 2 fyllinger f. eks. 80x200 umalt

Ytterdør 4 energiruter, 3 fyllinger f. eks. 80x200 umalt

4893,-

4724,-

Krysspost vindu 4 energiruter f. eks. 80x130 umalt

2958,-

Sidehengt vindu 8 energiruter f. eks. 80x90 umalt

2318,-

Balkongdør 10 energiruter f. eks. 80x200 umalt

4340,-

Balkongdør 1 energirute f. eks. 80x200 umalt

3446,-

VINDUER OG DØRER - STANDARDMÅL

Sprosser Gjennomgående sprosser er standard og energisprosser kan velges som tillegg. Energisprosser er pålimte sprosser (kan ikke tas av for vasking)

Sprosse vindu 6 energiruter f. eks. 89x99 umalt

1628,-

Toppstyrt vindu 1 energirute f. eks. 119x119 umalt

1544,Ytterdør 6 energiruter, 2 fyllinger f. eks. 95x212 hvitmalt

Ytterdør 4 energiruter, 3 fyllinger f. eks. 95x212 hvitmalt

42 mm gjennomgående sprosser er standard

6959,-

Toppsving vinduer Vinduet leveres med 1 grep. Vinduet kan snus så det kan vaskes fra innsiden og samtidig kan det lukkes på gløtt, for lufting.

FSCs logo viser, at produktet støtter ansvarsfull skogsdrift og er sertifisert i samsvar med FSCs regler

5999,-

Krysspost vindu 4 energiruter f. eks. 99x149 hvitmalt

4410,-

Sidehengt vindu 2 energiruter f. eks. 89x99 umalt

2096,-

Balkongdør 10 energiruter f. eks. 95x212 hvitmalt

5039,-

Balkongdør 1 energirute f. eks. 95x205 umalt

3599,-

KVALITET TIL LAV PRIS!

DETTE FÅR DU HOS OSS:

• INGEN DYRE MELLOMLEDD: Ingen dyre mellomledd fra produkterne forlater fabrikken til de er fremme hos kunden. • EGEN FABRIKK: Sparevinduer produserer vinduer og dører på egen høyteknologisk fabrikk, dette gjør produksjonen billigere og vi kan produsere etter behov.

• HØY KVALITET TIL LAV PRIS: Alle dører og vinduer er produsert av sakte voksende nordisk furu med en høy andel kjernetre med lang holdbarhet og at produktet er værbestandig. • KVALITETSGODKJENTE PRODUKTER: Alle våre produkter er merket CE, de er testet og godkjent og med 5 års produktgaranti.

Tel. 66 90 03 03

www.sparevinduer.no

e-post:post@sparevinduer.no

vi i villa  oktober 2010     29


Fantastiske ferie tilbud i samarbeid med

VI I VILLA

Riga - 4 dager ★★★★ Nordic Hotel Bellevue

Teknisk arrangør: Best Travel.

London - 4 dager Teknisk arrangør: Best Travel.

✓ Flyreise med Norwegian Air ✓ Oslo - London (Gatwick flypass) t/r. ✓ Alle flyskatter og avgifter. ✓ 3 overnattinger inkl. frokost

✓ Flyreise med Norwegian Air Oslo - Riga t/r ✓ Alle flyskatter og avgifter ✓ 3 overnattinger inkl. frokost på SPA-hotell Avreise 2010: 12 - 15 nov.

Inkl. fly o g hotell

19 - 22 nov. 26 - 29 nov.

Gøteborg - 3 dager

Inkl. 1 to -retters middag

Avreise 2011:

Inkl. fly o g hotell

03 - 06 feb.

Praha - 3 dager

✓ 2 overnattinger ✓ 2 frokoster ✓ 1 to-retters middag lørdag kveld ✓ Gratis kaffe/te

✓ 2 overnattinger ✓ 2 frokoster ✓ Gratis kaffe/te

17.12.2010.

Tjøme - 3 dager

Ankomst:

Gratis ka ff på romm e/te et

Nov.: 26. Des.: 3. 10. 17. Ekstra døgn med frokostbuffé kr 499,-.

✓ 2 overnattinger ✓ 2 frokoster ✓ 1 to-retters middag ✓ Gratis internett ✓ Gode barnerabatter

Ankomst: Fredager frem til 17.12.2010.

Inkl. 1 to -retters middag

Besparelsen er i forhold til hotellets ordinære pris – med forbehold om spesialtilbud. Kun sluttrengjøring inngår. Reise inngår ikke, med mindre annet er spesifiert. Ekspedisjonsavgift kr 89,-/69,- (ved best. på nett). Med forbehold om utsolgte datoer og trykkfeil. Medlem av Danmarks Rejsegarantifond nr. 1061.

Bestill nå! www.dtf-travel.no eller 800 300 98 Opplys annonsekoden VI I VILLA

Ankomst 06.09. - 31.10. - pristillegg kr 400,- per person.

Radisson Blu Park Hotel Oslo

✓ 2 overnattinger ✓ 2 frokoster ✓ Julebord lørdag kveld ✓ Gode barnerabatter ✓ Gratis parkering ✓ Gratis adgang til spaog treningsavdelingen Ankomst 2010:

Valgfri inntil 29.03.2011.

Oslo - 3 dager

Rica Havna Hotel i ytre Oslofjord

30     vi i villa  oktober 2010

27 - 30 jan.

★★★★ Clarion Hotel Prague Old Town, Tsjekkia

Fredager frem til 29.10. + 12.11. -

Inkl. froko ster og julebord

20 - 23 jan.

★★★★ First Hotel G, sentralt i Göteborg, Sverige

Ankomst:

Stig Kälvelid - Göteborg & Co

★★★ Hotel Bayswater Inn

Ekstra døgn med frokostbuffé kr 349,-.


Alt kan organiseres

Diplomat ytterdører Ved valg av ny og godt isolert ytterdør, kan du redusere strømutgiftene. Yttergangen blir varmere og trekk som eventuelt var i din gamle ytterdør fjernes. Uansett om det er utskifting av dør eller dør til nybygg, kan vi i Diplomat tilby et bredt spekter av ytterdører i forskjellig design. Ytterdørene leveres med solid TrioVing forsikringsgodkjent låssystem. Ytterdørene fåes i flere standardfarger. Se vårt sortiment av ytterdører til hus, hytte eller bod, våre innerdører, balkongdører, vinduer og sist men ikke minst garasjeporter i aluminium. Mer om våre produkter på www.diplomat.no

Design & Sikkerhet

BK Grafisk. 08-2010

www.diplomat.no – for et godt inneklima! vi i villa  oktober 2010     31


Fredag 1. og lørdag 2. oktober inviterer vi til åpnet hus hos Crawford Center. Vi byr på kaffe, brus og vafler. I tillegg byr vi på gode råd og tips om garasjeporter – og masse gode tilbud: Motorpakke: portautomatikk og ekstra fjernkontroll til halv pris (gjelder ved kjøp av port)

orp M ot

e ak k

50%

Trådløst kodelås: kun kr. 995,(ordinær pris: 1.750,-) 25 % rabatt på spesiallakk (RAL og NCS S farger) 25 % rabatt på woodgrain dekor (lys og mørk eik) 25 % rabatt på vindu Utstillingsmodeller og demomodeller selges til sterkt reduserte priser!

Vi tilbyr også montasje, kom innom og vi kan gi deg et komplett tilbud på port og montasje. Har du en eldre port som trenger service, kan vi bistå med dette også. Velkommen! Bodø: Tlf: 993 42 033

Gjøvik: Tlf: 913 87 016

Kristiansand: Tlf: 911 05 163

John Giævers vei 7, 8019 Bodø bodo@crawfordcenter.no

Ringveien 11, 2815 Gjøvik gjovik@crawfordcenter.no

Barstølveien 22 4636 Kristiansand

Oslo: Tlf: 957 37 828

Rygge: Tlf: 489 53 150

Brubakkveien 16, 1083 Oslo

Ryggeveien 404, 1580 Rygge

haugerud@crawfordcenter.no

rygge@crawfordcenter.no

Tromsø: Tlf: 916 25 288

Trondheim: Tlf: 906 36 996

tromso@crawfordcenter.no

Vestre Rosten 85, 7075 Tiller trondheim@crawfordcenter.no

kristiansand@crawfordcenter.no

Stavanger: Tlf: 415 09 189 Sømmevegen 2, 4050 Sola stavanger@crawfordcenter.no

Norges største garasjeport kjede!

www.crawfordcenter.no 32     vi i villa  oktober 2010

Foto: Colourbox

Åpent hus!

Spør ekspertene Selge tomt Jeg har avtalt å selge en allerede fraskilt tomt til min datter og svigersønn. Lurer på hvordan jeg skal gjøre dette rent praktisk? Må jeg gjøre det via eiendomsmegler? Jeg har hatt byggetillatelse på denne tomta tidligere, men den er gått ut på dato. Overføring av tomten kan du greit gjøre selv. Gå inn på   www.tinglysing.no og last ned skjøte. Veiledningen bør gi deg svar   på de fleste spørsmål du måtte ha til utfyllingen, og du kan   kontakte tinglysingen på 32 11 88 00 hvis du har andre spørsmål. Hvis du ikke ønsker å gjøre jobben selv,   kan du søke hjelp hos en advokat eller en   eiendomsmegler. Pål-Morten Dersom du har spørsmål i forlengelsen av vårt Grande svar eller spørsmål om andre problemstillinger, må Advokat du gjerne ta kontakt med oss. Se vår hjemmeside   www.grandeco.no eller ring 416 50 500. •


På viivilla.no gir Eksperthjelpen svar på det meste om hus, interiør, oppussing og hage. Hos våre villa-bloggere får du både nyttige tips og inspirasjon.

Flislegging og varme i gulvet

Kle igjen brannmur

Har lagt fliser for ca. en ukes tid siden. Når kan vi sette på varmen i gulvet?

Vi pusser opp kjelleren og har brannmur inne på det ene rommet som skal bli soverom. Veggene skal fores inn og isoleres, og vil da kle igjen brannmuren som går i ett med resten av murveggen. Det er ikke ildsted i denne etasjen. Er dette da lovlig, da mange snakker om at dette ikke kan gjøres?

Når du kan sette på temperaturen, er litt avhengig av hvor tykk innstøpingsmassen er og hvor mye fukt som skal tørke ut som kan gi svinn og bevegelser i underlaget. Har underlaget

tørket ut og det er en uke siden du limte, kan du sette på kablene. Begynn med å sette kablene på svak varme. Så kan du øke tempera- Arne Nesje Flisekspert turen et par   grader pr. døgn.

Behandling av ny benkeplate Vi har fått nytt kjøkken og spisestue på hytta. Farge: svart/antikk med helt lys ubehandlet benkeplate og bordplate. Vi ønsker å behandle benkeplaten/bordplaten med en gyllen farge. Hva kan dere anbefale? Da tar jeg utgangspunkt i at   din benkeplate er av heltre. Jeg ville brukt en god olje

med litt hvit pigment i seg. Da blir platen gyllen med et skjær av hvitt, så den vil få en gyllen og varm gråtone. Resultatet blir knallbra og lysner opp og bryter med det Trude Wold mørke kjøkkeHansen Interiørnet. Pass på å designer etterbehandle. Lykke til! •

Så lenge det ikke er ildsted knyttet til pipen og brann-

muren i denne etasjen, er det intet i veien for at brannmuren kan kles inn, ja, endog fjernes. Så snart ildsted monteres, så   utløser det krav til brannmur etc. Hvis det   ligger feieluke på pipa mot nåværende brannmur, så kreves det KAI-HAFTOR sikker avstand OLSEN Bygnings­ fra feieluken til ingeniør treverk på min. 300 mm. •

Vanntrykk Når trenger man reduksjonsventil til vaskemaskin? Trykket til vaske- eller oppvaskmaskin bør ikke overstige 6 kg/bar. Har du høyere trykk, er reduksjonsventil å anbefale.

Ole Tonny J. Larsen Rørlegger

PAX Håndkletørkere Mange ulike modeller, fasonger og størrelser, faste og svingbare, høye og lave, brede og smale. Unn deg den praktiske luksusen det er med varme og tørre håndklær hver morgen.

Gjør som proffene bruk PA X-k valitet på ditt bad !

PAX Baderomsvifter • kun 4W strømforbruk • svært stillegående • suveren kvalitet Ikke ta til takke med en støyende og svak vifte, spør din håndverker efter PAX. I N SWE

E

I N SWE

D

EN

MA

EN

A • M

D

D

E

D

www.pax.se vi i villa  oktober 2010     33


Inneklima

Varmepumpe med et nytt filtersystem kan gi astmatikere og allergikere et nytt liv

Anbefaler pumpe

I fin form:

Kristina jubler sammen med fotballkameratene sine i Hægebostad ILs jentelag. De kom til finalen i årets PlussbankCup.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) bekrefter at varmepumper kan være med og gi allergikere et bedre liv. Mange, også de fleste astmatikere og allergikere, vil oppleve at luft til luft varmepumper av god kvalitet gir et bedre inneklima, opplyser informasjonstjenesten på sin hjemmeside. NAAF anbefaler løsninger som benytter veldokumenterte filtre som f.eks HEPA- eller elektrostatiske filtre – eventuelt med tillegg av karbonfiltre, og som kan dokumentere effektiviteten av filtreringen. Spesielt sensitive astmatikere / allergikere kan reagere negativt på økt luftsirkulasjon og bør derfor teste denne type løsninger før de eventuelt går til innkjøp og installasjon av slike produkter, skriver NAAF.

Bedre liv med ny varmepumpe

Fortsetter på side 36

Den sterkt astma- og allergiplagede tenåringen Kristina Ågedal (15) fra Konsmo ble friskere nærmest over natten etter at familien installerte varmepumpe med et nyutviklet filtersystem.

J

eg hadde ikke så mye tro på at det ville hjelpe noe særlig å få varmepumpe i hus. Jeg blir helt syltet uansett når pollensesongen slår til. Til min store overraskelse ble jeg merkbart bedre allerede etter noen dager, forteller Kristina. I sommer deltok den aktive Konsmojenta på PlussbankCup for første gang. Sammen med de andre jentene på laget tok hun Hægebostad, jenter 16, til finalen på Kristiansand stadion. Der tapte de knepent for Lyngdal. – Vi spilte fem kamper på fire dager. Jeg hadde ikke drømt om at jeg skulle stå 34     vi i villa  oktober 2010

løpet ut. Men når jeg kommer ut på en fotballbane så løper jeg til jeg ligger flat. Det er så artig, sier den aktive tenåringen. Hun er overbevist om at hun har fått mer fysisk overskudd med et bedre inneklima og renere luft hjemme.

Vellykket test Kristina har levd med sterke allergiplager og astmareaksjoner siden hun var sju år gammel. Anfallene har blitt verre og verre for hvert år, noe som påvirker både skolearbeidet og fritiden hennes. I pollensesongen kan hun få kraftige anfall, som blant annet fører til at luftveiene snører seg sammen.

– Jeg får store problemer med å puste. Når anfallene kommer om natta, får jeg vansker med å sove. Om dagen er jeg slapp og uopplagt, forteller Kristina. Det var Bauer Energi som i vår tok initiativ til å få prøvet ut en ny varmepumpe fra Panasonic. Den har et nyutviklet filtersystem som skal ta bort selv de minste partikler i innelufta, blant annet pollen. Pumpa har en utedel som henter energi fra luften ute og tre innedeler som blåser luft inn i ulike rom i huset. På innedelene sitter det filtre som fjerner støvpartikler og mikroorganismer i lufta som sirkulerer gjennom.


Jubileumsport Spar inntil 40 %**

akkurat

nå Jubileumsport MicroMatic 75 i 6 ulike farger, inkl. portåpner kun

85 ,-

75 år med kvalitets-produkter: Benytt deg av Hörmanns jubileumstilbud nå! Bli med i trekningen av en

jubileumsport!

Europas nr. 1 feirer 75-års jubileum og gir deg spesielle tilbud. I denne forbindelse tilbyr vi jubileumsutgaven av garasjeporten MicroMatic 75 med Micrograin-overflate. Denne porten leveres i 4 kampanjestørrelser inkl. ProMatic portåpner. Vær med på feiringen og spar du også.

Ytterligere informasjon om jubileumskonkurransen får du hos din Hörmannforhandler.

flow m 90 massasjekabinett

8.990,spar 8.205,(17.195,-)

Fås i hvitt eller sølvgrått kar.

deep r 1800

9.990,spar 5.005,(14.995,-)

Industri- og garasjeporter * Utsalgspris for kampanjestørrelser inkl. mva. Frakt til forhandler kommer i tillegg. Gjelder frem til 31.12.2010. ** I forhold til LPU-port med samme motiv og overflate.

Offisiell samarbeidspartner til Norges Fotballforbund

Du finner flere jubileumstilbud på:

www.hoermann.no

wave 140 c

19.990,spar 13.805,(33.795,-)

Wave deluxe boblekar fås med front, 8 stk powerjets, roterende rygg- og fotmassasje, lysterapi og blandebatteri Soft.

Prisene gjelder t.o.m 28/9 2010 eller så langt lageret rekker. Vi reserveres oss mot at produktene kan bli utsolgt og eventuelle trykkfeil. Frakt kan tillkomme.

*

Bestill katalog og se hele vårt sortiment på:

www.westerbergs.no vi i villa  oktober 2010     35

25359016 m60/10


Ren inneluft uten støvpartikler, pollen og bakterier gir både krefter, overskudd og nattesøvn Ren luft:

En nyutviklet varmepumpe med et svært effektivt filtersystem surrer og går på lekserommet til Kristina Ågedal (16) fra Konsmo i Audnedal. Hun puster renere, og tenker klarere med det nye systemet i hus.

– Systemet benytter seg av negativt ladede ioner for å fange opp partiklene i lufta. Testresultater viser at 99,99 prosent av partiklene i lufta fanges opp. Vi ønsket å teste hvordan en allergiker som Kristina ville oppleve å få et slikt anlegg i hus, sier Anders Jonasson i Bauer. Han er glad for at Kristina er blitt friskere med renere luft.

Investering i helse Vamepumpesystemet fungerer som oppvarming i vinterhalvåret og som kjøling i sommerhalvåret. For Kristina betyr kjølingen at hun slipper å ha vinduene oppe i vår- og sommermånedene. – I pollensesongen opplever jeg huset som en frisone, der jeg kommer unna pollen og raskt føler meg bedre. Det gir meg overskudd til å gå ut på gressmatta og spille fotball, eller dra ut og finne på ting med venner, forteller hun. Kristinas foreldre er skilt og Kristina bor delvis hos pappa og delvis hos mamma Reidun Dalan. Den nye varmepumpa står i farens hus. Nå vil Reidun gå til anskaffelse av det samme systemet hjemme hos seg. – Jeg opplever at Kristina er blitt bedre etter at varmepumpen kom i hus hjemme hos faren hennes. Det betyr svært mye for meg. Jeg ønsker at hun skal leve et mest mulig normalt liv med allergien og astmaen. En investering i Kristinas helse er en god investering, sier mor.• 36     vi i villa  oktober 2010

Når anfallene kommer og halsen snører seg til, hender det at Kristina Ågedal må hente fram forstøverapparatet for å åpne luftveiene.

Pumpe som gjør «rent bord» I mange år har varmepumpeleverandører jobbet med å forbedre filterteknologien for å få en mer effektiv rensing av innelufta. Panasonics nyeste system med e-ion filtre gjør «rent bord», ifølge testrapporten fra det statlige forskningsinstituttet Japan Food Research Laboratories. – Filtrene tar 99,9 prosent av alle partikler i luften, også de aller minste. Selv pollen, bakterier og viruspartikler blir fanget opp, sier Anders Jonasson, salgssjef i Bauer Energi. Jonasson forteller at det er langvarig forskning som ligger bak den nye filterteknologien. – En «kanon» på pumpens innedel skyter ut milliarder av negativt ladede ioner i lufta. Disse fester seg til støvpartikler i lufta. I pumpens innsugningsdel sitter det finmaskede, positivt ladete filtre som trekker til seg 99,9 prosent av partiklene i lufta som sirkulerer gjennom pumpa, inkludert pollen, sier Jonasson.– Dette er godt nytt for pollenallergikere og astmatikere som er spesielt avhengig av godt inneklima. Jonasson understreker at disse filtrene må renses ofte om de skal fungere optimalt, gjerne en gang i uka, dersom det er mye partikler i innelufta.

Mer informasjon om varmepumper Bosch Climaveneta cTc Daikin Euronom Fujitsu General IVT LG Mitsubishi Electric Nibe Panasonic Sanyo Thermia Toshiba

bosch.no flaktwoods.no ctc.no daikin.no flaktwoods.no varmepumpe.no general.no ivt-naturvarme.no lgvarmepumper.no miba.no nibeenergysystems.no ecoconsult.no sanyo.no thermia.no toshibavarmepumper.no

64 87 89 90 22 07 45 50 63 90 40 00 23 24 59 50 22 07 45 50 72 88 86 64 22 65 04 15 62 82 88 00 02 555 02 650 22 90 66 00 22 90 79 90 51 81 85 00 22 97 52 50 02 320


Vinn

reisegavekort til 5000, Gjør det enkelt ved å bli tilhenger av og på

www.interform.no

Alle som er tilhengere av Vi i Villa innen 1. desember 2010 er med i trekningen. Følg oss på www.viivilla.no/facebook Premien er levert av vi i villa  oktober 2010     37


Vinterhage

En isolert vinterhage som kan brukes hele året, er drømmen for mange.

TETT PÅ: Med naturen tett på hygger Tore Eriksen seg i familiens lyse og vennlige vinterhage.

Med

himmelen til tak

Ikke et øyeblikk har vi angret på at vi bygget vinterhage, slår Marvel og   Tore Eriksen fornøyd fast. Vinterhagen ble straks familiens favorittoppholdssted.

N

aturlig nok, for her flommer dagslyset inn. Kanarifuglene kvitrer fornøyd i buret, appelsintreet bærer frukter og skyter nye skudd. Blomstrende orkidéer i store krukker. Naturelementene oppleves på nært hold. Månen, stjernehimmelen og ikke minst

38     vi i villa  oktober 2010

høststormene. Vinden som uler rundt hjørnene, regnet som trommer på taket. En følelse av å sitte midt i uværet. – Vi har fått naturen inn i huset, synes det er deilig med alt lyset, og har det heller aldri ubehagelig varmt, sier ekteparet.

Valmet tak Den isolerte vinterhagen,

bygget på husets tidligere terrasse, er på rundt 24 kvadratmeter, har glassvegger mot syd og vest, samt spesiallaget, valmet glasstak. Stor skyvedør mot syd fører ut til terrassen som løper langs husets front, med trapp ned til hagen. Vestfasaden har


Den naturlig belysningen fra himmelen er behagelig og avslappende Fagmannens råd

KONTRAST: Frisk frukt på appelsintreet, blomstrende orkideer og kvitrende kanarifugler står i kontrast til vinterlandskapet utenfor.

u Med et fullisolert system kan vinterhagen inngå som en fullverdig del av boligen. u Et uisolert innglassingssystem kan monteres direkte på et vanlig terrassegulv eller på et betonggulv. u Ved valg av glasstak slippes mye dagslys inn i boligen. u Solavskjerming er ofte nødvendig. Kombiner derfor gjerne gjerne med solavskjermende glass i taket. u Konstruksjonene av glass og aluminium er nærmest vedlike-  holdsfrie. For å lette renholdet er   det mulig å velge selvrensende   glass. u Innglassing eller vinterhager i forbindelse med boligen krever tilpasning til huset, noe leverandøren bør kunne hjelpe deg med. u I de fleste tilfeller er det nødvendig med en forenklet byggemelding til kommunen.

GODE RÅD:

Trond Hansen, glassmester og daglig leder ved Centrum Glass as gir gode råd om vinterhager og utestuer.

Glassklare løsninger Mange ønsker å skjerme seg mot dårlig vær og velger komplette utestueløsninger, enten i tilknytning til huset eller som separat løsning i hagen. Utestuen bør kunne lukkes helt, samtidig som den enkelt skal kunne åpnes på varme sommerdager. Valget faller ofte på usiolerte løsninger med mye glass i veggene, eventuelt også i taket. Innglassing av terrassen gir en helt ny utnyttelse av arealene og slipper samtidig lyset inn i boligen ved valg av glasstak. Stadig flere får øynene opp for vedlikeholdsfrie produkter i glass og aluminium, der bare fantasien setter grenser for utformingen. Glasstaket kan leveres med fast eller skyvbar løsning, samtidig som skyvbare dører og vinduer gjør bruken av utestuen enkel og fleksibel. En usiolert utestue bygget på rette måten kan brukes store deler av året, spesielt om man har mulighet til oppvarming. Bygget i tilknytning til huset vil utestuen samtidig ha en viss isolerende effekt, noe som kan bety lunere bolig i vinterhalvåret.

GOD INVESTERING: – Etter inn-

glassingen bruker jeg verandaen min fra påske og til langt ut i oktober, sier Halvor Eid fornøyd. Her sammen med glassmester Trond Hansen (t.h.).

SOLOPPVARMING: Solen sørger for mye av oppvarmingen, mens det solavskjermende glasset i taket gjør for at temperaturen aldri blir ubehagelig høy.

skyvevinduer og utvendig solskjerming. Ny dobbel skyvedør intergrerer hagestuen med resten av huset, gir mye lys og er mer funksjonell enn den gamle terrassedøren.

Skreddersydd Vinterhagen er

skreddersydd til huset og produsert etter mål. Konstruksjonen er utført i isolerte, pulverlakkerte aluminiumsprofiler. I taket solavskjermende sikkerhetsglass, grad fire, noe som tilsvarer en markise. Før glassbygget kom på plass, ble den gamle terrassen revet, grunnen gravd

opp og pukket med lecakuler, som er lett å håndtere og har god isolasjonsevne. Siden ble fundament og gulvet støpt, med nedlagt varmekabel og skiferheller.•

Av Astrid Inger S. Abusdal Foto: Cedric Archer vi i villa  oktober 2010     39


Oppvarming

Når regn og sludd pisker mot rutene, varmer ovnen opp hele hytta – rent og miljøvennlig.

Peisovn og stålpipe forlenger hyttesesongen

FØR: Hjørnet av stuen uten ovn.

MONTERING: Først monteres ovnsplate og ovn, deretter stålpipen som føres opp gjennom hullet i taket.

PEISKOS: Hytteeieren nyter høstkvelden med første oppfyring i sin nye Contura peisovn. Konveksjonsovnen har doble sider og krever derfor ikke brannmur.

FYRINGSTIPS UTVENDIG: Mest arbeid over tak. Underbeslag med walkaflex, et selvklebende plastmateriale, fungerer som membran og gir dobbel tetting. Limes under takpapp i overkant.

H

ytta på Langenes i Søgne er i bruk hele sommeren. Familien stortrives og ønsket derfor å utvide sesongen. En god peisovn var drømmen, både for å ha det lunt og koselig når vinden uler og regnet pisker mot vinduene, og ikke minst for oppvarmingens skyld i vår- og høstsesongen. Hytta ligger værutsatt til, er vinterisolert og tilknyttet strøm, men manglet skorstein. 40     vi i villa  oktober 2010

ENDELIG FERDIG: Ovnsmontør Magnar Kløvfjell jubler over vel utført jobb. Ovn og pipe på plass i løpet av syv timer.

På sensommeren ifjor ble derfor Modena Søgne kontaktet, med spørsmål om hva som skulle til for å oppfylle peisdrømmen. Fagfolkene i butikken anbefalte en moderne, rentbrennende peisovn, tilkoblet isolert stålpipe fra Nordpeis. Noe beboerne i ettertid er svært tilfredse med. – Vi er kjempefornøyde. Ovnen

Moderne, rentbrennende ovner liker ikke opptenning med aviser. Aviser avgir mye sot. Bly i trykksverten er heller ikke bra for miljøet. Bruk derfor tennbriketter!

varmer opp hele hytta, bruker lite ved og tar liten plass, skryter eierne. Kostnadene beløper seg samlet til ca. 34.000 kroner. Stålpipe, inkludert montering av ovn og pipe, ca 19.000 kroner. I tillegg kostet den valgte Contura-ovnen i underkant av 15.000 kroner. •

Av Astrid Inger S. Abusdal Foto: Cedric Archer


Anbudstorget:Layout 1

Torget

8/12/08

9:48 AM

Page 1

Anbudstorget

Er du lei av gulnet panel? Drypper ikke!

Herdins Tak- og Panelhvitt er en lasur som både forebygger og bremser treet`s gulning, samtidig som overflaten blir lysere.

Søker du håndverker? Be om anbud på jobben!

Herdins Tak- og Panelhvitt egner seg for ubehandlet eller tidligere lakkert bartre innendørs. Herdins Tak- og Panelhvitt finnes i 1 ltr boks og 3 ltr spann, nå også som Ekstra hvit!

www.anbudstorget.no www.poolkungen.no tel: +46 31 9198 00

HERDINS AS. www.herdins.no

Restparti grillhytter kr 27 990, Komplett grillhytte 9m. Inkl pipe, benker og grill. Levert fra en av Norges ledende leverandør på grillhytter og lysthus.

AKKURAT NÅ!

høstens beste tilbud på basseng!

Prisen gjelder et begrenset parti hytter. Frakt kommer i tillegg.

Telefon: 45 86 75 08 / 95 20 09 89

RÅ, FUKTIG KJELLER?

Norske KJØKKEN & BAD  Direkte fra produsent  Ingen dyre mellomledd

RADON Drikker du radioaktivt vann?

LØSNINGEN ER EPS!

Radonett er Europas mest effektive gassutskiller. Radonett har den absolutt høyeste virkningsgraden i samtlige tester av blant annet SSI (Svenska Statens Strålskyddsinstitut).

t Garanterer tørr kjeller! t Fjerner fukt med svakstrøm t Ingen graving nødvendig t Erstatter ny drenering t Sunnere og varmere hus

Radonett RADONETT gir deg og dine barn • garantert rensegrad av Radongass 97–99,9 % et sunt og friskt • fjerner hydrogensulfid (lukter som råttent egg) vann! • høyner law pH-verdien til ca 7,5 uten kjemikalier

Ca. 30 000 brønner i Norge har helsefarlig vann med for høyt radon innhold og må utbedres!

Vi er de eneste som kan garantere kjelleren så tørr at den kan brukes til boligformål! Monteringen foretas raskt og enkelt!

Finn din forhandler på www.radonett.com eller ring +46-248-102 78 eller e-post info@radonett.com så hjelper vi deg

Ditt eget vannparadis

Tlf: 67 07 84 21

www.eps-system.no

Nyhet!

rfaring -

- 20 års er

e rs

i

ng

20

års erfar

Ny 4 manns modell 10 første kun 44.000,-

Leverer til hele Norge Tlf: 75 04 84 22

www.kvandal.no

Nyhet!

Ny 6 manns modell 10 første kun 69.000,-

Tlf. 67 53 01 00 www.hotspring.no

vi i villa  oktober 2010     41

-2 ring 0 å fa


www.glendimplex.no

SP16 Optiflame® – vår nyeste designpeis med 1,2 m widescreen-effekt og LED-lys. Peisen gir 2 kW varme og kan også felles inn i veggen.

Stilren peisvarme uten pipe

Intelligent comfort

Elektriske peiser gir både varme og stemning – i tillegg ser de lekre ut! Varmen kommer øyeblikkelig, og flammeeffekten er svært realistisk. scanpartner Foto: Cathrine Dillner Hagen

SP1

Obsidian

SP14

SP8

SP19

SP16

Ekspert på Skyvedører! Vi jobber hver dag for å gi deg den beste kvaliteten til laveste pris. Kontakt oss for et uforpliktende og gratis hjemmebesøk. Vi er eksperter på Walk-in løsninger. Kom innom for inspirasjon og råd, så hjelper vi deg å realisere din garderobedrøm!

Vi er en av få leverandører av skråtaksløsninger til skyvedører. Her har vi lang erfaring og ingen slår oss på pris.

42     vi i villa  oktober 2010

GRORUD - KOLBOTN SLEPENDEN - DRAMMEN www.skapnett.com Tlf: 482 11 000


Klarer din støvsuger dette? Grovstøvsugerne fra Kärcher takler utfordringene din vanlige støvsuger ikke håndterer. Fjerning av krevende smuss som f.eks vannsøl, snøslaps i entreen og rester etter oppussing blir en enkel jobb. Din perfekte hjelper på vaskerommet, i bilen, i garasjen eller ved oppussing er en grovstøvsuger fra Kärcher.

www.karcher.no - 815 20 600

Karcher våt-ogtørrsuger august.indd 1

ALDRI MER KALDE FØTTER!

01.09.2010 14:48:26

I mange hjem er badet familiens favorittrom. Det skyldes med stor sannsynlighet varmekablene under baderomsgulvet. Den samme komforten kan man skaffe seg i alle rom. Nexans har varmekabelprodukter som passer for de aller fleste rom samt “uterommet”.Tradisjonelt forbindes varmekabler i gulv med støping og tykke gulvkonstruksjoner. I dag finnes løsninger for lavtbyggende støpte gulv (rask oppvarming), og løsninger som ikke krever innstøping.

Tradisjonell Nexans varmekabel er ideelle for gulvoppvarming i støpte gulv, både tradisjonelle og lavtbyggende.

MILLCABLE (varmekabel) og MILLICLICK (plate med spor for varmekabel). Med denne løsningen er det ikke behov for støpemasse. I tillegg til varme gir løsningen også økt isolasjon i gulvet og trinnlydsabsorbering.Gulvarmesystemet bygger 8mm inkl. plate og varmekabel og er egnetbåde til rehabilitering og nybygg.

MILLIMAT™ - lavtbyggende varmekabelmatte for rehabilitering, byggehøyde kun 4,5mm.

SNOWMAT er ideell for rask og kostnadseffektiv installasjon av is og snøsmelteanlegg i utendørsarealer som oppkjørsler, gårdsplasser, etc. Kan benyttes i arealer med asfalt, betong, heller eller stein.

Ta kontakt med din lokale elektroinstallatør for et tilbud. Nexans varmekabel er en norsk oppfinnelse og produkt, produsert siden 1926. www.nexans.no/varme. vi i villa  oktober 2010     43


Boligguiden

Det originale

KVALITETSTID - med familie og venner...

varmepumpehuset Impregnert overbygg

jepris Kampan kl. MVA in ,0 139

1800,inkl. MVA

Ubehandlet overbygg

jepris Kampan . MVA kl 990,- in

1150,inkl. MVA

Teleskopstiger i aluminium Praktiske, sikre og brukervennlige. 6 trinns, 200 cm: Kun 995,- (Før 1.620,-) 12 trinns, 380 cm: Kun 1.690,- (Før 2.950,-) Se mer på våre nettsider: eddadesign.no Tlf: 67 81 82 00 - edda@eddadesign.no

PyntPynt opp opp fasaden fasaden.

Vi gir 5 års garanti. Norskprodusert. Vi gir 5 års garanti. Norskprodusert. Passer de Passer flestepå pumper påEnkel markedet. flestede pumper markedet. å montere. Enkel å montere. sendes Flatpakket, sendes Flatpakket, over hele landet med over Posten. hele landet med Posten. www.coverconsult.no- Tlf: - Tlf:45 4566 6677 7778 78 www.coverconsult.no

Espegard Bålpanne

Leveres komplett med grillrist i rustfritt stål, kjetting til kaffekjele og glooppsamler. Pannestr: 60 og 70 cm. Se vår netthandel for mer info og priser. www.espegard.no - Tlf: 32 08 63 30

Easy 808A Fingeravtrykkslås 7.490, - ink mva

Innendørshåndtak i aluminium. Stilren design som forener hø y kvalitet med funksjonalitet o g god opplevelse. Avbildet produkt: B922

Beslagsboden tilbyr bredt utvalg av hardware for dører

Enten du foretrekker moderne eller klassisk design, polert eller børstet krom, aluminium eller rustfritt stål. For andre interiør produkter til hjemmet - kroker, knotter, skuffehåndtak etc - og hvor du finner nærmeste forhandler, vennligst besøk vårt nettsted. www.beslagsboden.no

Easy 908 Kodelås 4.490, - ink mva Easy 903 Kodelås 2.990, - ink mva

Sikker lås uten nøkler

Fremtiden er her. Nå kan du få en dørlås som kan åpnes med fingeravtrykk eller kode. Spesielt utviklet og patentert for nordiske klima. Flott design, enkel i bruk. www.fingeravtrykk.no - Tlf: 45 49 29 23

Kun 1.49 0 inkl mva .

,-

10 års g

aranti!

Stort utvalg av alt til taket til markedets laveste priser!

Trenger du komplett tak? Be våre selgere om pakketilbud. Alt av beslag lages etter mål. Usikker på hva du skal velge? Spør oss - vi kan tak! Vi fører merkevarer som: Zanda, Benders, Skarpnes, KDN Laumanns, Icopal, Nortett, Lindab, Lobas og Armat. Vi leverer tak over hele landet til meget rimelige priser. www.nor-dekk.no - Tlf: 63 87 15 50 44     vi i villa  oktober 2010

Tak til varmepumpe

Beskytt pumpen med norskprodusert varmepumpetak i edelplast. Forlenger levetiden på pumpen. Enkel montering og vedlikeholdsfritt. Epost: salg@nopro.no www.nopro.no - Tlf: 35 02 96 40


Boligguiden

Mus i bilen eller huset ditt?

Med elektroniske Topo Stop får du en effektiv beskyttelse mot gnagere, ilder, mår, flaggermus og andre skadedyr. Bekvem, hygienisk og for alltid! 2 års åpent kjøp. www.musfritt.nu/no - Tlf: 0046 31684640

Bytt ut din gamle trapp!

Det har aldri vært enklere å bytte trapp. Du får trappen din akkurat slik du vil ha den. Oppdag Drömtrappor® i dag! Vi har 85-års erfaring. Bli inspirert på vår nettside. www.dromtrappor.no

100% tett terrassegulv

Utnytt plassen under terrassen! Ettermonerbart system som gir et fullverdig vanntett resultat under din terrasse Meget prisgunstig. Rask og enkel montering. www.til-tak.no - Tlf: 32 83 03 00

HØSTKAMPANJE! før 179,-

NÅ 125,-* pr. m 2

Taksteinsplate i stål

Elegant design i et bredt utvalg farger. Vi lager skreddersydde takløsninger. *Kampanjen gjelder ved kjøp av over 100m2 frem t.o.m. 30. okt 2010. 40 års garanti. www.til-tak.no - Tlf: 32 83 03 00

Norskproduserte hagestuer og vinterhager

Bøcon har i en årrekke designet og produsert kundetilpassede løsninger for norsk klima. Vi har gjort det enkelt for deg: send inn en målsatt skisse og du mottar en 3D tegning sammen med pristilbud. Ta kontakt og be om vår store idékatalog eller last den ned fra vår webside (PDF). Katalogen er sprekkfull med idéer og praktisk informasjon. www.bocon.no - Tlf: 51 95 88 20

Godkjent

Godkjent

Dusjkabinett

Dusjhjørne

Før 11.500, -

Før 3.500, -

6.900, -

Gjør det selv!

Bygg din egen skyvedørsgarderobe. Vi har beslagene og verktøyet du trenger for å lage flotte innredninger selv. Alt til interiørbygging, kurs og maskiner. www.gustavsenas.no - Tlf: 99 58 01 20

Polar dusjkabinett

2.300, -

Polar dusjhjørne

t Lekkert design t Herdet sikkerhetsglass t FM Mattsson integrert termostatbatteri t Hev-senk t Uttakbar bunnseksjon for renhold etc. t Alle størrelser. Høyde 198 cm. t Enkel og rask klikkmontering t Enkel montering Tlf: 22 06 03 10 - post@spadesign.no - www.spadesign.no vi i villa  oktober 2010     45


Sundolitt byggsystemer ®

Etterisolering er lønnsomt og miljøvennlig Sundolitt® byggsystemer er perfekt for både eksisterende og nye huseiere som ønsker å tenke miljø og økonomi gjennom energisparing. Å isolere godt og sikre mot varmetap er en av de viktigste og mest lønnsomme investeringene som gjøres ved nybygg eller rehabilitering. Sundolitt® er rask og rimelig å montere, og du kan glede deg over høy boligkomfort og lave strømutgifter gjennom hele byggets levetid. Sundolitt® byggisolasjon benyttes i alle konstruksjoner i et bygg. De gode egenskapene egner seg både i tak, vegger og kjeller og produktene er vedlikeholdsfrie i mer enn 50 år.

B O K S Reklamebyrå

Les mer om våre løsninger på www.sundolitt.no

BUSTEPETTER

PETTER SMART

TIL DE FLESTE TILHENGERTYPER • markedets sterkeste, Letteste og rimeLigste • 100% resirkuLerbart materiaLe • senker drivstofforbruket • Låsbar “minigarasje” for hageredskap o.L • 3 års garanti • kontakt nærmeste tiLhengerforhandLer for pris • WWW.jaxaL.NO

TILHENGERTOPPER 46     vi i villa  oktober 2010


Vil du gjøre noe for å redusere energibruken hjemme?

Enova gir økonomisk støtte til energisparende tiltak i din bolig Enova gir økonomisk støtte til energisparing og alternativ oppvarming i private hjem. Utvalgte tiltak støttes med inntil 20 prosent av kostnaden. På enova.no/hjemme finner du informasjon om støtteordningen, og vilkår for de ulike tiltakene. Ta kontakt med Enova Svarer på telefon eller nettprat på enova.no/hjemme!

800 49003

Drivkraften for fremtidens energiløsninger

vi i villa  oktober 2010     47


Alta: Harstad: Tromsø: Narvik: Bodø: Fauske: Gravdal: Mo i Rana: Mosjøen: Namsos: Steinkjer: Verdal: Trondheim: Trondheim: Trondheim: Kristiansund: Molde: Ulsteinvik: Ålesund: Førde: Stryn: Bergen: Bergen: Bergen: Haugesund: Haugesund: Sandnes: Stavanger: Stavanger: Arendal: Kristiansand: Kristiansand: Porsgrunn: Skien: Horten: Larvik: Sandefjord: Tønsberg: Drammen: Hokksund: Kongsberg: Elverum:

Thermoglass AS, 78 44 36 80 Låsservice Nor AS, 77 00 19 20 Låsgruppen AS, 09145 Hålogaland Lås & Sikkerhet AS, 76 94 80 81 Låssentret Bodø AS, 75 54 10 10 Polarvakt AS, 75 64 68 88 Låsservice Sture Larsen, 76 08 09 99 Nordland Lås & Sikkerhet AS, 75 15 45 55 Nordland Lås & Sikkerhet AS, 75 15 45 55 Lås & Sikring AS, 74 21 68 80 Lås & Sikring AS, 74 21 68 80 P A Elektro AS, 74 07 30 40 Beslag Consult AS, 72 89 67 60 Låsgruppen AS, 09145 Systemsikring AS, 73 82 07 30 Lås & Sikkerhet AS, 71 68 55 88 Låsteknikk Molde AS, 480 90 400 Møre Beslag AS, 70 15 80 00 Møre Beslag AS, 70 15 80 00 Låsservice AS, 970 55 300 Stryn Låsservice AS, 57 87 34 26 Bergen Låsservice AS, 55 53 91 50 Låsgruppen Wilh. Nielsen AS, 55 38 93 00 Låsservice AS, 970 55 300 Låsservice Haugesund AS, 52 73 95 00 Sikring & Låseservice AS, 52 71 31 55 Sikring & Låseservice AS, 51 68 60 70 Låsgruppen AS, 09145 Mellon Vest AS, 51 82 88 50 Arve Karlsen, 37 02 63 80 E.T.System AS, 38 11 12 30 Norlock DB Montasje AS, 38 07 72 77 Brann og Sikringsservice AS, 35 55 46 33 Lås og Beslag AS, 35 52 79 90 Låsesmed E. Haugan, 33 04 95 94 Låsesmeden Larvik AS, 33 13 93 93 Låsgruppen AS, 09145 Vakt Service Teknikk Vestfold AS, 33 00 34 80 Låsgruppen AS, 09145 Eiker Lås-service AS, 32 75 50 90 Byggsikkerhet AS, 32 73 10 93 Lås & Sikring AS, 62 41 96 40

Gjøvik: Hamar: Kongsvinger: Lillehammer: Oslo: Oslo: Oslo: Oslo: Oslo: Oslo: Oslo: Oslo: Asker: Bærum: Jessheim: Lillestrøm: Strømmen: Nittedal: Ski: Ytre Enebakk: Halden: Fredrikstad: Fredrikstad: Moss: Sarpsborg: Slitu:

TrioVing Sikkerhetssentere er en landsdekkende kjede som tilbyr et bredt utvalg av produkter og tjenester for å hjelpe deg med din sikkerhet.

www.triovingsikkerhetssenter.no

vi i villa-3.indd 1

N JO

b&t Låsservice AS, 61 14 56 00 b&t Låsservice AS, 62 55 34 00 b&t Låsservice AS, 62 81 27 00 b&t Låsservice AS, 61 24 71 10 Aker Lås og Nøkkel AS, 07 70 7 Eiendomssikring AS, 23 28 81 00 KeyWest Lås og Sikkerhet AS, 22 11 22 73 Låsgruppen AS, 09145 Låshuset Larsens Eftf. AS, 22 47 75 75 Låsmester 1 Oslo AS, 22 70 90 90 Låssystemer AS, 22 27 26 80 Vrio Lås og Nøkkel AS, 22 17 77 00 Låsservice AS, 66 77 81 00 Accesio Lås & Sikkerhet AS, 67 17 22 22 Ingeborg Beslag & Låssystemer AS, 63 93 69 20 Karl Jensen AS, 63 89 22 30 Romerike Lås Service, 63 81 01 01 Myhre Lås & Mek. Verksted AS, 67 07 30 10 Follo Lås og Glass-Sikring AS, 64 87 69 70 Follo Sikkerhetsservice AS, 64 92 66 50 Låsgruppen AS, 09145 Fredrikstad Låsservice AS, 69 34 66 34 Låsgruppen AS, 09145 Låsgruppen AS, 09145 Holmens Eftf. Lås og Nøkkelservice, 69 15 47 05 Vakt Service Teknikk Østfold AS, 69 84 54 90

L DE

E

S

RA NE

GE Y N

UÊ UÊ UÊ UÊ

Billedtekst: Velg mellom følgende fargealternativer: Farge, farge, farge, farge,

©ÞiÀiÊ}>˜Ã farge, farge og farge. ii}}ʓi`Êxä¯Êi˜}ÀiÊÛ>Àˆ}…iÌ ˆ˜`ÀiÊ}Àœˆ˜} "««}À>`iÀÌÊ«Àœ`ՎÌÊÕÌi˜Ê«ÀˆÃ̈i}}

48     vi i villa  oktober 2010

29.04.2010 13:11:44


Nytt & nyttig

Flere store og små nyheter til hjemmet på viivilla.no

Elegant til badet Skuffer med innebygd lys, duggfrie speil og ultratynne porselensvasker – baderomsserien Calidris fra Dansani byr på lekker finish og praktiske detaljer for den kresne. Med kvadratiske moduler i hvitt, sort eller røkfarget ek kan badet innredes etter form, størrelse og individuell smak. Og detaljene gir en følelse av luksus: Speil med sensor som tenner lyset automatisk, varmefelt som forhindrer dugg,

skuffer med LED-lys og   integrert stikkontakt – alt   pakket inn i stilfull design. Veil. priseksempler:  17.525 kroner for Kantate   vask med skuffeseksjon og speil/belysning. 8.305 kr for overskap og hylle hos ledende VVS-forandlere landet rundt. Mer info og nærmeste forhandler: www.dansani.no, tlf. 23 05 21 50

Berøringsfritt på badet Vi møter det på flyplasser og restaurant-toiletter. Nå inntar berøringsfrie blandebatterier og klosettspylere norske hjem. Økt fokus på smittevern og hygiene gjør berøringsfrie VVS-produkter stadig mer etterspurte. – I tillegg har berøringsfrie produkter en viktig miljø-  dimensjon, siden både   vann- og strømforbruk   reduseres. Likevel er det   nok først og fremst hygienebevissthet som øker etterspørselen, sier Torodd Blad hos VVS grossisten Brødrene Dahl as. – Toalettlokk som lukker seg selv eller toalettskåler som registrerer   bevegelse, møter fremdeles skepsis blant folk flest, men berøringsfrie blandebatterier og tørkedispensere er noe

man har begynt å venne seg   til. De fleste store produsenter kan nå tilby berøringsfire   VVS-produkter tilpasset vanlige hjem innenfor en rekke kategorier. Blant annet finnes berøringsfire kjøkkenbatterier, berøringsfire blandebatterier for dusj, toalett med sensor-  basert nedspyling, berøringsfri veggplate for vegghengt   klosett og selvlukkende   toalettsete. Mer informasjon og nærmeste forhandler: www.skikkeligrorlegger.no og Brødrene Dahl as tlf. 22 72 55 00

Sprayboks mot småbrann Slukkebokser har blitt brukt i Europa i lang tid, og nå er den endelig godkjent for salg i Norge. 110 Slukkeskum er en liten sprayboks som raskt og effektivt kveler småbranner og branntilløp. Den kan brukes av alle, også eldre og uføre som har vansker med å håndtere et vanlig pulverapparat. Ha den tilgjengelig ved grillen, på telttur, på hytta eller på kjøkkenet for rask slukking ved et branntilløp. Skummet inneholder ikke miljøgifter eller

helseskadelige stoffer. Boksen skal selvfølgelig ikke erstatte vanlig slukke-  utstyr, men kan være god å   ha i et nødsfall. Navnet 110   er ikke tilfeldig – det er nødnummeret til brannvesenet. Veil. pris kr. 199.-, selges i mange byggvarehus og   jernvarehandler over hele landet. Mer informasjon og nærmeste forhandler: www.slukkeskum.no Tlf. 21 55 57 00

Praktiske oppheng Enkelte detaljer er så praktiske at vi lurer på hvordan vi har klart oss uten: Se bare på denne magnetiske holderen for oppvasklut og svamp på kjøkkenet! Diskret plassert nede i vasken – ute av veien. Eller magnetiske knagger som holder håndklær og forklær på plass på alle overflater av metall, enten det er kjøleskapdøren eller   vannrør i skapet. Enkle å montere, enkle å fjerne. Veil. pris er kr.149.Reenbergs er et lite dansk designfirma som har spesialisert seg på å løse hverdagens små utfordringer. Mer info om produkter og   netthandel: www.reenbergs.dk tlf. +45 22 66 00 05 vi i villa  oktober 2010     49


Nytt & nyttig

Flere store og små nyheter til hjemmet på viivilla.no

Selvrensende murfasade Med en helt ny generasjon fasademaling fra Nordsjö blir murveggen selvrensende,   takket være ny nanoteknologi. Nyheten heter Murtex V Nanotec og gir murveggen en smussavvisende overflate som holder fasaden ren og pen – i opptil 15 år. Nanoteknologi anvendes særlig innen medisin og elektronikk. Forskerne arbeider helt ned på atom- og molekylnivå, og det gjør det mulig å fremstille malingsprodukter med helt nye egenskaper. Å lage maling som er elastisk og samtidig hard og sterk, har tidligere vært en umulig kombinasjon. Men et nytt bindemiddel

Kniver med luftskjær

gjør at Murtex V Nanotec tørker raskere enn andre malinger etter regnvær, samtidig som vannet tar med seg skitt, grønske og andre avleiringer når   det renner av muren. Kan også brukes på tidligere malte overflater som pussede fasader, murstein og sement. Mer informasjon og nærmeste forhandler: www.nordsjo.no tlf. 66 81 94 00

Støvfritt med lekker design En god støvsuger er avhengig   av en god luftgjennomstrømning. I svenske Testfaktas store   støvsugertest er den nye   generasjons støvsuger fra   Siemens, Parquet Performance Z6.0, kåret til vinner. Med et nytt «air guidance system», økt diameter på støvsugerslange og en større filteroverflate presterer den optimalt på alle typer underlag. Alt av tilbehør oppbevares integrert i støvsugeren og er lette å ta ut og legge tilbake. Veiledende utsalgspris: kr. 3190,For mer informasjon og nærmeste forhandler: www.siemens-home.no

Årsaken til at enhver kokk bruker ulike kniver til ulike oppgaver, og ofte har sitt eget spesielle knivsett, forstår enhver som prøver å skjære ost og tomat, fisk og storfekjøtt med samme kjøkkenkniven – det blir både hakkete og sølete. Den berømte knivfabrikken Granton i Sheffield, England, som leverer veldig dyre kniver til slakterier og storkjøkken, lanserte allerede i 1928 en serie spesielle knivblad som kalles grantonskjær eller luftskjær. Ovale fordypninger ovenfor kniv-  eggen gjør at f.eks.   fersk røkelaks   ikke kleber seg   til knivbladet. Rosendahl   lanserer nå   fem nye   Global-kniver   med granton-  skjær, som  vil lette   tilværelsen   for mang   en hobby-  kokk: To all round kokkekniver, to grønnsakkniver og en spesiell santoku-kniv som markerer Globals 25 år jubileum. Priser fra ca. 530 kr til 1250 kr.

Mer informasjon og nærmeste forhandler: www.rosendahl.dk, tlf. +45 45 88 66 33.

Y-stolen fyller 60 Et design-ikon fyller år: Den legendariske Y-stolen fra den danske møbelprodusenten Carl Hansen & Søn er blitt produsert siden 1950. Jubileet markeres med nye farger på den robuste, lette   stolen som forlengst har funnet veien til Kunstindustrimuseer   verden over. Ocean-serien leveres i fire blåfarger, mens   Citrus-serien består av fire friske, syrlige farger. Stolen lages i bøketre fra danske skoger, setet er flettet   av 120 meter sterkt og spenstig papirgarn. Holdbar til tusen.  Veil. pris: kr. 4.749.Mer info og nærmeste forhandler: www.carlhansen.com, tlf.. +45 66 12 14 04 50     vi i villa  oktober 2010

Slutt på farlige tilhengerlass Har du sett «kvisttrollene» folk kjører rundt med på tilhengeren etter hageryddingen? Løs kvist som ramler av lasset er selvsagt til fare for trafikken, og mange tar seg ikke tid til å surre eller sikre lasset godt nok. Men det fins råd: En hengertopp løser både dette og andre problemer. Jaxal leverer topper i ulike størrelser til de fleste hengertyper. Toppene er lette og sterke og gaper over det meste. – Med hageavfall på hengeren trenger du ikke engang tenke på fastsurring eller nett. Toppen beskytter lasset enten hengeren er i bruk eller ikke. Med en beskyttende, låsbar topp blir   tilhengeren også en «minigarasje», hvor man kan stue bort snøfreser, kjelker og hva det måtte være, Dermed utnyttes plassen tilhengeren opptar, ellers står den altfor ofte og samler snø, løv og skitt. For mer informasjon og nærmeste forhandler www.jaxal.no, tlf. 915 85 055

NESTE NR. KOMMER I POSTKASSEN 16. NOVEMBER , , , , ,

TILBYGG INTERIØR OG BELYSNING SNØFRESERE VINTERFORBEREDELSER GJØR DET SELV-TIPS

FLERE TIPS OG IDEER PÅ WWW.VIIVILLA.NO


Grønn Energi tilbyr kjente kvalitets varmepumper med markedets beste service gjennom forhandlere og samarbeidspartnere i hele Norge!

Eneste med 7 års garanti!

Problemer med pumpen din? Vi har delelager også til gamle modeller!

Mitsubishi Electric:

fra kr 16.990 inkl. standard montering

Panasonic:

fra kr 12.990 inkl. standard montering

Toshiba:

fra kr 12.990 inkl. standard montering

Tlf: 02485 www.gronn-energi.no vi i villa  oktober 2010     51 Vi søker forhandlere, ta kontakt for markedets beste betingelser!


I Trondheim er det 23.987 småhus under 200 m2.

I Kvinesdal er det 171.

r e r o t s Hvor ? n i d n e g i bol (Kilde: SSB)

Ny likningsverdi på boligeiendommer.

Har du husket å sende inn boligopplysningene dine? Lever enkelt på nett eller SMS innen 15.

oktober.

Se skatteetaten.no for mer informasjon. 52     vi i villa  oktober 2010

Vi i Villa 05/2010  
Vi i Villa 05/2010  

Tid for peiskos: Ren hygge med riktig vedfyring - effektivt og miljøvennlig