Page 62

vi i villa

test

Vateret bidrar til å sikre perfekt resultat når du bygger vegger, henger opp hyller eller legger tak over terrassen. Vi har testet seks vatere. Alle er ganske enkle og i allroundstørrelsen 120 cm. Pristaket er 750 kroner.

Bygg rett med vater E

t vater er en del av standard-utstyret til enhver gjør det selv-er. Enten det er et solid merkevareprodukt eller en litt billigere utgave. I en tidligere test av vatere har vi sett en helt billig utgave som måtte gi opp livet som presisjonsverktøy etter et enkelt fall i gulvet. Denne gangen har

vi også relativt billige modeller med, men de klarer alle testens presisjonskrav, også etter en tur i gulvet fra én meters høyde. Likevel er det forskjell på de billige og de dyre vaterene. Det handler primært om soliditet; hvor mye “juling” kan vateret tåle og hvor lenge kan du regne med at det fortsatt er fullt funksjonsdyktig?

Slik har vi testet 40% Presisjon

30% Betjening 30% Styrke

70 i en plaststøp, og vi ser på profilen, altså selve huset, som ofte er av aluminium. Støtdempende endestykker er et pluss.

Betjening vekter vi med 30 % Presisjon vekter vi med 40 % Presisjon er helt avgjørende. Vateret skal, innenfor en rimelig toleranse, vise deg om noe er i lodd eller vater. Vi måler på flere flater og vender vateret 180 grader for å sikre at det viser samme helling. Vi ser også på hvor mye boblen i libellen beveger seg, og om den fyller ut mellom strekene i libellen. Den bør fylle stort sett hele mellomrommet for å kunne måle tilstrekkelig nøyaktig.

Styrke vekter vi med 30 % Forutsetningen for at vateret bevarer presisjonen sin, er at det tåler å bli mistet eller å bli veltet, når du har lent det opp mot et eller annet. Vi ser på hvor godt libellene er beskyttet, for eksempel 46 viivilla Mars 2013

Enkelt og stabilt

Selve betjeningen og håndteringen av vateret er av stor betydning hvis du bruker det jevnlig. Vi ser på hvor lett det er å avlese libellene fra flere forskjellige vinkler. Er det enkelt å streke opp etter vateret, og er det enkelt å holde det opp mot en vegg eller en annen rett flate? Innfelte grep er et pluss.

DETTE BETYR KARAKTEREN 9-10 Toppkvalitet Fås ikke bedre. 7-8 Riktig god Mengder av kvalitet. 4-6 Middels Gjennomsnittsprodukt. 2-3 Dårlig Under middels, bør unngås. 0-1 Elendig Gå langt utenom.

Stabila

6,5

Konklusjon: Stabila har et stort utvalg av vatere, fra de billige til de dyre. Dette er et av de enkleste. Det ligner Bauhaus’ modell til forveksling, bortsett fra fargene. Presisjon: Akkurat som testens øvrige modeller er presisjonen bra og akkurat som lovet. Et unøyaktig vater ville dumpet med et brak, og det har ingen av produsentene råd til å sette navnet sitt på. Boblene fyller godt ut i libellene. Styrke: Robust pulverlakkert aluminiumsprofil med plastpropper i endene, som beskytter mot støt og slag. Stabila gir 10 års garanti på libellene, som er opphengt etter et patentert system. Og en tur i gulvet var ikke noe problem. Betjening: Vater uten grep gjør det litt vanskeligere å håndtere redskapet og holde godt fast på det. Spesielt når du for eksempel skal måle om en stolpe er i lodd. Når vateret ligger ned, har det mindre betydning om det har et grep. Hull til opphenging. Antall libeller: 1 lodd, 1 vater Pris: 426 kronor www.fischernorge.no 23 24 27 10

Enkelt og billig

16192

Biltema

6,5

Konklusjon: Selv om dette er testens billigste vater, fungerer det godt. Det er like presist som de øvrige, og boblen fyller fint ut mellom strekene. Presisjon: Den lave prisen avspeiles ikke i libellenes presisjon. Presisjonen er like bra som hos konkurrentene. Libellene er enkle å avlese, og boblen fyller fint ut mellom strekene. Styrke: Aluminium er et holdbart materiale, og et fall på én meter volder ingen skade. Enkle plastpropper beskytter endene av vateret mot slag. Libellene er innstøpt i plast. Vateret virker ikke fullt så gjennomarbeidet som de øvrige, men det fungerer, og måler fint alt det skal måle. Betjening: Har som det eneste av de testede vaterene en libelle, som kan vise en helling på 45 grader. Kan brukes som en pekepinn om for eksempel en takvinkel. Plasten rundt libellene har en forstørrende effekt, som gjør det lettere å lese libellene. Antall libeller: 1 lodd, 1 vater og 45° Pris: 139 kronor www.biltema.no 81 53 28 15

Vi i Villa 02/2013  

Sett farge på badet

Vi i Villa 02/2013  

Sett farge på badet