Page 37

vi i villa Bruk kun tilkoplingsslanger som er godkjent for bruk i Norge.

HUSKELISTE VED UTSKIFTING AV DUSJ- OG BADEBATTERI: Sjekk at tilkoblingspunkt har tilstrekkelig feste. Tett gamle rørgjennomføringer med egnet tetningsmasse. (gjelder ikke rør i rør – systemer) Anbefal utbedring av synlige fuktskader. Sjekk at varmt og kaldt vann er riktig koblet. Sjekk varmtvannstemperatur (institusjoner: 38oC /generelt: 55oC). Rens siler i dusjhode og perlator.

HUSKELISTE VED MONTERING AV NYTT DUSJKABINETT: Følg monteringsanvisningen. Rens sluk og sjekk om sluk ”svelger” unna. Bruk 40 mm avløpsrør og påse at røret ikke stikker helt ned i vannlåsen. Bruk kun godkjente PEX - baserte slanger.

HUSKELISTE VED MONTERING AV NYTT KLOSETT:

I tillegg handler det om lovlydighet. Rørleggere har i følge Plan- og bygningsloven ikke lov til å montere eller installere produkter som ikke er godkjent for bruk i Norge. Grunnen til dette er er at feil valg av armatur og rør i verste fall kan føre til vannskader som både koster tid og penger å rette opp. Rørleggerens råd når du skal velge VVS-produkter er derfor hans og din trygghet. En trygghet som handler om følgende: Produktet må være godkjent for bruk i Norge. Produktet må være tilpasset norsk vanntrykk. Det må være mulig å få tak i reservedeler. Begge parter må få god oppfølging ved eventuelle mangler. Produktet må ikke avgir giftige stoffer.

Forsikringsselskapene har de senere årene utbetalt nesten tre milliarder kroner Oslo og Akershus

i forbindelse med vannskader i norske bygg. Bak disse enorme summene ligger mange ødelagte hjem og lange perioder med gjenoppbygging. Av og til rammes naboen din hardere enn deg, selv om det er dine rør som lekker. Det er derfor forståelig at forsikringsselskapene stiller krav til riktig utført rørleggerarbeid. Og godt rørleggerarbeid avhenger av riktige og skikkelige produkter. Risikoen knyttet til ukjente produkter er stor. Norske Rørleggerbedrifters Landsforening anbefaler sine medlemsbedrifter å si nei til både å montere og reparere produkter levert av kunden som han ikke kjenner, eller som ikke følges av nødvendig dokumentasjon. Kontroller at dine varekjøp skjer gjennom leverandør/grossist som følger FL VVS 2001.

Av: Anne Marit Muri Foto: Colourbox

Sjekk at vanntilkoblingspunkt har tilstrekkelig feste. Sjekk underlaget og lim klosettskålen dersom gulvet har membran. Bytt ut gammel klosettstuss hvis mulig. Bruk støttehylser på glødde rør og PEX – rør. Bruk kun tilkoplingsslanger som er godkjent for bruk i Norge.

HUSKELISTE VED SKIFTE TIL VEGGMONTERT KLOSETT MED INNBYGNINGSSISTERNE: Sjekk at membranen under og bak sisterne fanger opp lekkasjevann fra sisterne. Sjekk at skruefeste på ramme ikke er for langt ned på gulvmembranens oppbrett. Varslingshull for lekkasjevann under klosettskålen. Monter lekkasjestopper i rom uten sluk. Dersom du ønsker mer informasjon har NRL kategori viet til produkter og kvalitet til forbrukersider: http://www. skikkeligrorlegger.no/produkter/ Mars 2013 www.viivilla.no

11

Vi i Villa 02/2013  

Sett farge på badet

Vi i Villa 02/2013  

Sett farge på badet