Page 1

Nr 1.10

Vær så god! Her får du en ny utgave av Vi i Villa – til hygge og nytte.

Norges største boligblad!

,5 1 millioner lesere!

SIKKERHE T: 10 smarte tips for en tryggere bo lig

SKAP DIN EGEN STleIdL KErN KJØseK l, samvæ og matg e – for triv

hagens blomsterprakt planlegges!

www.viivilla.no

GJØR DET SELV:

EKSPERTENE SVARER:

Slik får møbler «gammel» patina

Om trefelling, gulvvarme og boliglån

N m ye ed m d ul i i Vi gi gh de h ti eter g jel å v pe al el r -T ge V

SNART VÅR: Nå kan

Finn nyheter og inspirasjon på


Varmepumpe luft-luft

Varmepumpen som senker dine oppvarmingskostnader opp til 50 prosent! Energiklasse A

l

Toppresultat i SP’s kvalitetstester

l

Konstruert for å klare nordisk klima med garantert drift ned til -20 °C

Moderne luftbehandlingsteknikk sørger for å bekjempe dårlig lukt, bakterier og mikropartikler av luftmengde

l

Multifunksjonell fjernkontroll med innbygget temperatursensor

Vaskbart frontpanel ”Quiet Mode”

l

Nattfunksjonen gir en rolig og energibesparende gange

l

l

l

l

Automatisk regulering

Mulighet for programmering av on/off

Mulighet for ekstra lavt lydnivå med

N-merket for nordisk klima

Varmepumpe luft-vann CO2 Endelig er den her – en miljøvennelig varmepumpe som varmer både hus og varmtvann.

Gulvvarme eller radiatorer, uten borrehull! Sanyo Inverter CO2 ECO er en verdensnyhet; Den første luft/vannvarmepumpen spesielt utarbeidet for det nordiske markedet som går på det naturlige kuldemediet CO2. Med sin innovative, miljøvennlige teknikk og suverene varme-økonomi, er den perfekt for både små og store villaer. CO2 ECO gir høy vanntemperaturer selv ved streng kulde. Den gir varmtvann opp til 70°C og levererer varme helt ned til -26 °C utetemperatur, noe som konvensjonelle løsninger ikke klarer. Det store arbeidsområdet for CO2 ECO gjør den sammenlignbar med jord eller bergvarmepumpe - til en betydelig lavere totalkostnad.

2     vi i villa  februar 2010

Hovedkontor: 32 24 08 00 Bergen: 55 94 47 00 - Trondheim: 73 93 01 84 - Stavanger: 51 81 85 00

www.sanyo.no


Kjøleskuff Hvor står melken? Kjøleskapet mangler. Ikke en vertikal linje å se; men de to skuffene under benkeplaten rommer en hemmelighet. Kjøleskuffsmodulen er på 170 liter totalt. Den har to utvendige skuffer og en innvendig skuff. Skuffene kan trekkes helt ut, og er utstyrt med selvinntrekk og demping. Med vår kjøleskuffmodul åpnes helt nye muligheter for utforming av kjøkkenet. Her har du plass til alt du trenger, og samtidig full oversikt. Finn nærmeste forhandler og les mer om kjøleskuffen og andre spennende kjøleløsninger på www.norcool.no

Postboks 34, N-1701 Sarpsborg, Kampenes Industriområde, Borgenhaugen, Sarpsborg. e-post: post@norcool.no www.norcool.no

M8 Design as

tar vare på råvarene vi i villa  februar 2010     3


Fremkall

bilder gratis! Gå til www.fujidirekte.no/villa

* Porto 49 kroner tilkommer. Tilbudet gjelder bilder i 11x-format (gjelder ikke 11x hvit ramme) t o m 2010-03-18 og bare en gang per husholdning.

”Gode fargebilder til god pris!” Bernt Carlsson, Ansvarlig FUJIdirekte 4     vi i villa  februar 2010


RIVAL SKYVEDØRSGARDEROBER Kvalitet har mange venner

THE ART OF LIVING Vi gir deg frihet til å velge. Rival skyvedørsgarderober produseres etter dine mål og ønsker. Dører, skuffer og hyller, alt lages etter mål. Velger du Rival får du kvalitet til riktig pris.

Finn din nærmeste forhandler på

www.rival.no

Mølleveien 20, 1540 VestbyTlf. 64 95 63 80, fax 64 95 27 45, E-mail rival@rival.no Be om vår 76 siders produktkatalog vi i villa  februar 2010     5


Nå kan alle i Norge spare strøm – uten å tappe sparekontoen!

Kr 600,- pr mnd i 3 år Les mer på var mepumpe.no eller ring vår var mepumpetelefonen 73 200 700

Kampanje – rentefri nedbetaling Få en ferdig montert Fujitsu varmepumpe for kr 600,- pr måned i 3 år inkl. termingebyr. Totalpris: kr. 21.600,-. Gjelder ved kjøp av varmepumpe til kr 19.990,- med standard montering (se varmepumpe.no). Vårt eksempel passer de fleste Men noen kan ha behov for en mindre løsning, noen større. Velger du en annen Fujitsu varmepumpe vil månedssummen endres. Rentefritt, er det mulig? Ja, for deg er det mulig. Det er importør og forhandler som betaler rentene for deg.

Gebyrer da? Ja, du betaler et termingebyr på kr 45,til DnBNOR. Den er allerede inkludert i månedssummen. Det må da være en hake ved dette? Ja, det kan bli noe ventetid på installasjon i kampanjeperioden. Hvilke Fujitsu modell passer vår bolig best? Du finner din lokale Fujitsu forhandler på varmepumpe.no. Forhandleren kommer hjem til deg på en gratis befaring, og sammen finner dere riktig modell.

Fujitsu leverer varmepumper av høy kvalitet over hele verden hele året.

6     vi i villa  februar 2010

Kjøp ferdig montert varmepumpe med rentefri nedbetaling!

www.varmepumpe.no varmepumpetelefonen 73 200 700


Hos oss er både gode råd og inspirasjon gratis!

velkommen

Husets hjerte

er en bra betegnelse på kjøkkenet, for det er her en viktig del av husets liv utfolder seg:

D Strøken kjøkkenkomfort Riktige farger på kjøkkenet skaper trivsel

14

Forsidefoto: Stefan Ek

9 Kjøkkenøya – husets møteplass 1 2 Slik planlegger du ditt nye kjøkken 1 7 Komfyren – kjøkkenets hjerte 20 Termofotografering avslører varmelekkasjene 22 Hagen akkurat nå 24 Møbler med «gammel» patina 26 Smarte tips for en tryggere bolig 3 1 Nytt sluk på badet 35 Utendørs panel uten vedlikehold 38 Digital-TV i flere rom 40 Spør ekspertene 47 Nytt og nyttig Norges største boligblad. 1,5 millioner lesere. Distribueres gratis gjennom Posten. ANSVARLIG UTGIVER Vi i Villa AS Øvre Vollgate 6, 0158 Oslo (etter 01.11.09) SENTRALBORD Tlf + 47 22 04 74 00 Fax + 47 22 04 74 01

POSTADRESSE Postboks 797 Sentrum, 0106 Oslo E-POST info@viivilla.com SJEFREDAKTØR Tor Erik Solberg Layout/repro Marit Hole RenessanseMedia AS, Oslo ANNONSEMOTTAK Rikke Walstad ADM.SEKRETÆR Lisbeth Fosser SALGSSJEF Hans Erjefält

et er lenge siden kjøkkenet var «husmorens» domene, hvor det stort sett ble laget mat og vasket opp. Nå utspiller en stor del av hverdagen seg der, for alle i familien. Å møtes på kjøkkenet, enten ved komfyren eller mikroen, eller ved kjøkkenbenken i forbifarten med en brødskive, eller over en kopp kaffe ved kjøkkenbordet, det er en viktig del av familiens sosiale liv. Jeg tror de fleste som har spisestue, gjør som oss: Middagene inntas som regel på kjøkkenet, unntatt når det skal dekkes «fint» for gjester. Derfor snakker vi også mer sammen på kjøkkenet, her oppdaterer vi hverandre og diskuterer dagens store og små begivenheter. Det er rett og slett blitt husets «allrom». Og når det skal pusses opp, tar stadig flere hensyn til nettopp det faktum at vi tilbringer stadig mer tid på kjøkkenet. At det skal være praktisk og lettstelt, er selvsagt. Men det bør også innredes med tanke på at alle skal trives her. Behovene er annerledes nå enn da kjøkkenet ble innredet for kanskje en generasjon siden. Det er ikke bare matvaner og arbeidsfordeling i hjemmet som har endret seg, det har også familiens hverdag og krav til komfort.

Å totalrenovere kjøkkenet er en tung investering, det er vanligvis bare badeværelset som koster mer å pusse opp. Det forutsetter god planlegging. Vi i villa gjennomfører jevnlig markedsundersøkelsen Villapanelet, hvor over 3500 nordmenn svarer på spørsmål om forbrukervaner. I følge det seneste Villapanelet har hver femte familie planer om å pusse opp kjøkkenet i år. Noen tenker bare å bytte ut noen hvitevarer og male litt, andre planlegger nytt kjøkken til flere hundre tusen kroner. I snitt opplyser de at de akter å bruke ca. 50.000 kroner på å fornye kjøkkenet. Det er kanskje for tidlig å avblåse finanskrisen helt. Men etter fjorårets nøling tør vi nå å investere i egen bolig igjen. Og det er som regel en svært fornuftig pengebruk.

KEY ACCOUNT MANAGERS Jan Arne Dagsvik, Monica Brenne,   Haakon Herregaarden, Anne Lene Drillestad MARKEDSSJEF Annette Stuen Slåtten (permisjon) ADM. DIREKTØR Christian Rudén viivilla.no: Webredaktør: Einar Vestheim

SALGSANSV. INTERAKTIVE MEDIER Tor Helge Mattland TRYKKERI Prinovis Ltd. & Co. KG, Tyskland

Tor Erik Solberg Sjefredaktør

Vi i Villa tar forbehold om trykkfeil   og prisendringer.

vi i villa  februar 2010     7


Forny fasaden – med nye vinduer og dører

SPAR

800,– NÅ KUN

Krysspost vindu - Furu 4.195,– Hvitmalt - Type 712H - 99 x 149 cm. Med hvite alu lister

Mange muligheter Velg den løsning som passer deg og din bolig best

Sprossetyper

Profiltyper Classic profilen er profilert og passer godt til sprossevinduer og klassiske boliger.

Gjennomgående sprosse

Ilagt sprosse

Pålimt sprosse

Pålimt sprosse med wienersprosse

Se flere vinduer og dører på

Bruveien 12 3055 Krokstadelva Tlf. 815 58 58 1

Softline tilpasset en moderne og minimalistisk stil, og er enkel med en myk avrunding på kantene.

· Dansk produsert – DVC godkjent – CE merket · 5 års garanti · Superlavenergiglass · Alu bunnglasslister

www.nvk.nu

Kjeller Vest 3 2007 Kjeller Tlf. 815 58 58 2

Alle priser er inkl. mva. og miljøvederlag · Frakt kommer i tillegg · Tilbudet gjelder til og med 05.03.2010

8     vi i villa  februar 2010


Kjøkken

Nå er kjøkkenet blitt det nye oppholdsrommet: Dagens småbarnsfamilier foretrekker både flatskjerm, musikkanlegg og isbitmaskin på kokerommet.

Kjøkkenøya – husets nye «møteplass» Dette kjøkkenet fungerer i en travel hverdag

Midt i rommet står boligens nye «kommandosentral», kjøkkenøya. Her er komfyrtoppen nedfelt i trebenkeplaten. Det høye arbeidsbordet fungerer også som spiseplass og leksepult. Alt på ett sted. Praktisk og sosialt.

Kokeøy: En solid øy av treplate i

massiv eik som er oljet og trukket ned på to sider, er kjøkkents midtpunkt. På langveggen i bakgrunnen er det skap fra HTH både over og under benkeplaten. Barkrakkene kommer fra Ikea.

Fortsetter på side 10

vi i villa  februar 2010     9


Rikelig med skapplass gjør at nesten ingen gjenstander behøver å stå fremme, og barna får ikke tak i ting som kan veltes eller knuses.

Kompositt benkeplate. Solid benkeplate i sort kompositt fra Askim Steinindustri kler det hvite kjøkkenet fra HTH.

F

or noen år siden skjedde det en liten revolusjon på norske kjøkken­ er da folk begynte å få øynene opp for den praktiske nyvinn­ ingen, kjøkkenøya. Egen «øy» i kokerommet står høyt på manges prioriteringsliste når nytt kjøkken skal bygges eller det gamle skal pusses opp. Paret som nylig har flyttet inn i nytt hus var helt klare på at øy, det skulle de ha og det har de nå fått. – Vi er veldig godt fornøyd med kjøkkenøya, det er noe av det beste med hele huset. Her foregår det meste, alt fra matlaging til å se nyheter. Når vi har gjester kan de sette seg på de høye barkrakkene og enten hjelpe til med matlaging­en eller slappe av med noe godt å drikke før vi setter oss til bords i spisestuen, som ligger vegg i vegg med kjøkken­et, sier eierne. Rommet er designet slik at det ligger litt på skrå med urette linjer, for å gjøre kjøkken­et skjermet for innsyn fra naboer og gi rommet dør ut til terrassen. På den ene lang­veggen er det en rekke med underskap og luftige overskap. Her er vask og oppvaskmaskin plassert. Benkeplaten på langveggen består av sort skifer, som nærmest er uslitelig.

Lettstelt og komfortabelt. På den andre langveggen i rommet står et dobbeltsidig

10     vi i villa  februar 2010

kjøleskap, komfyr og mikrobølgeovn. – Å tappe vann med isbiter i fra et moderne kjøleskap var en annen drøm vi ønsket å realisere. I tillegg kan vi tappe vann med kullsyre fra kjøleskapet, som er en liten ekstra luksus i hverdagen. Med to små barn i huset og med en til på vei har ekteparet vært opptatt av å skape et kjøkken som fremstår med mest mulig ryddige overflater. Rikelig med skapplass er derfor prioritert. Til daglig er det nesten ingen gjenstander som trenger å stå fremme. Det meste skjules bak lukkede skapdører, slik at barna ikke får tak i ting som kan veltes eller knuses. Selv om kjøkkenet er barne­ vennlig er det også designet med tanke på å være et tidløst rom som kan være moderne i flere år fremover. Derfor er det valgt lyse farger på skap, vegger og gulv.

Stål, treverk og granitt.

Kjøkkenøya består av treplate i massiv eik som er trukket ned på to sider. På den ene halv­ delen er det skap under øya. Den andre halvdelen fungerer som daglig spisebord. Her spiser familien frokost og middag til daglig, hører på musikk eller ser på TV. For å unngå matos i rommet er det montert en sirkelrund komfyrhette i børstet stål over den flate induksjons-toppen.

Fra bredt AEG kjøleskap kan man tappe vann med isbiter i eller kullsyre.

Husets minste liker å leke på kjøkkenet. Legoklossene ligger ofte strødd utover gulvet.

Materialvalget er klassisk med lys eikeparkett på gulvet, hvitmalte vegger og hvite skapdører. For å unngå for mye hvitt i rommet har paret valgt å bryte stilen med en røff benkeplate i sort av kompositt, samt en leken designlampe over kjøkkenøya, som liver opp i interiøret. – Det tok litt tid å planlegge kjøkkenet, sier eierne. For oss var det viktig å skape et kjøkk­ en som fungerer praktisk i en travel hverdag og som er et stilrent og hyggelig rom å oppholde seg i. Sluttresultatet er blitt slik vi drømte om. Kjøkkenet er blitt favoritt­ sonen i huset. •

Forbrukerinfo: Kjøkkeninteriør, benkeplater i massiv eik, HTH tlf. 22 86 29 20 www.hth.no Benkeplater i kompositt, Askim Steinindustri tlf. 69 88 19 52 Dobbeltsidig kjøleskap, komfyr og mikrobølgeovn, AEG tlf. 815 30 222 www.aeg-electrolux.no Barkrakker, Ikea tlf. 815 44 000 www.ikea, Ventilatorhette, Røros Metall tlf. 72 40 94 00 www.rorosmetall.no

Av Anne Marit Muri Foto: Thomas X. Floyd

Solid plate Treplaten på kokeøya kommer fra HTH.


INNREDNINGSTIPS: KJØP EN LUFTVARMEPUMPE. Endelig finnes det en luftvarmepumpe som rett og slett er fin å se på. LGs Art Cool Gallery ser nemlig ut som et bilde og kan enkelt henges opp på veggen. Og skulle du gå lei av motivet, er det bare å løfte på rammen og skifte bildet. LG er verdens største produsent av klimaanlegg for hjemmebruk, og Art Cool Gallery er en av de siste innovasjonene. Den glir godt inn i ethvert interiør og har luftstrømmer fra tre forskjellige retninger, noe som gir en raskere og jevnere varme. Den er altså ikke bare vakker, men smart også.

ART COOL Gallery, www.lge.com.

Forhandler: Bauer Energi, Tel: 02555,viwww.lgvarmepumper.no. i villa  februar 2010     11


God planlegging er nøkkelen til et vellykket resultat.

Foto: Vedum

Planlegg nytt kjøkken

Å dekke en hel vegg med høyskap og innbyggete hvitevarer har blitt populært i det siste. Smart og lekker oppbevaringside.

12

Benkeplater i laminat gir uendelige utseendemessige muligheter. Dessuten er de vedlikeholdsfrie. Laminat består som oftest av en kjerne av sponplate som er impregnert.

Glem ikke å utnytte all plass.

Det finnes smarte hjørneløsninger for både skap og skuffer.

skritt til et nytt kjøkken

Trøtt av ditt gamle kjøkken? Er det for mørkt, for trangt, for upraktisk eller bare for fullt? Kjøkkenet er (etter badet) det mest populære rommet   å renovere og nå er det altså din tur! Vi guider deg hele veien med 12 smarte tips. Begynn med å kikke 1leverandørene, rundt hos de forskjellige kjøkkenkjenn på kjøkkenet, dra Forberedelser.

ut skuffer og liknende. Tenk over hvor mange penger du vil spandere og sett opp et budsjett. Mål deretter opp alle veggene i rommet, takhøyden samt størrelsen på dører, vinduer, eventuelle karmer og radiatorer. Lag en nøyaktig skisse over rommet, marker hvor stor plass dører og vinduer trenger for å åpnes og om de åpnes innover eller utover. Marker også el-uttak, strømbrytere og varmeovner.

for ulike maskiner, slik at du sparer benkeplass.

Å be3 stemme seg for om man skal tegne Det er selv eller få hjelp av en kjøkkenkonsulent 5 viktig å skape en naturlig arbeidsflyt er ofte et økonomisk spørsmål. Flere i kjøkkenet. Del inn kjøkkenet i tre arTegn selv eller be om hjelp.

Tenk på arbeidstriangelet.

kjøkkenleverandører har ulike planleggingsverktøy der man selv kan tegne sitt kjøkken. Du kan laste ned slike program fra hjemmesidene til flere av kjøkkenleverandørene for deretter å ta med tegningen din til kjøkkenkonsulenten.

Still deg spørsmål De 2 om hvilke hvitevarer du trenger. 4 vanligste formene på kjøkken er Hvor stort kjøleskap og hvor stor frys U-form, L-form, kjøkken med kjøkkenHva trenger du?

trenger du. Hvordan bruker du komfyren? Har du bruk for gass, induksjon, en mikrobølgeovn eller en espressomaskin? Du kan få smarte innbyggningsløsninger

12     vi i villa  februar 2010

trenger kanskje ikke overskap på alle veggene, noen skap kan med fordel erstattes av åpne hyller.

Hvilken form passer best?

øy, G-form (med utskutt barløsning), parallellkjøkken og rett kjøkken. Spør din kjøkkenleverandør om hvilken variant som passer best til ditt kjøkken. Man

beidssoner – matlaging, oppbevaring og oppvask. Riktig plassering avgjør om du får et ergonomisk arbeidstriangel der du har alt innen rekkevidde. Det er praktisk å plassere oppvaskbenken mellom kjøleskapet og komfyren – da går både matlaging og oppvask lettere. For at kjøkkenet skal fungere best mulig er det veldig viktig med en romslig arbeidsbenk. Den største benkeflaten bør være på min. 80 cm.

6 Tenk grundig over hvordan man vasker opp og bruker kummen. Fyller

Oppvaskmaskin og oppvaskkum.


Foto: marbodal

Lek deg med fargesetting. Mørke dører på underskapene og lyse på overskapene gjør at rommet virker større. Finn flere gode kjøkkentips på www.viivilla.no

hvit og Gallery fra Marbodal i sprek kombinasjon.

7 MDF er et materiale som brukes i mange skapdører – for eksempel lakkede Skapdører – MDF, finer eller tre.

eller folierte. MDF er en trefiberplate som er et hardt og glatt materiale tilvirket av 100 prosent bartre. Overflatebehandlingene i lakk eller folie beskytter mot fukt og støt. Mange skapdører produseres også i massivt tre eller i en kombinasjon av massivt tre og finer. For eksempel kan rammen være i tre og dørspeilet i finer. En skapdør i massivt tre er naturligvis eksklusivt, men kan innebære risiko for at treet slår seg og døren blir skjev.

Skuffer er 10 ofte en meget smidigere måte å oppbevare porselen, glass og kolonialSkuffer å bli glad i.

form av eventuell sliping og oljing, men den gir en lun følelse i kjøkkenet. Granitt – naturstein trekker ikke til seg vann og misfarges derfor ikke når det brukes i kjøkkenet. Den tåler varme og mange bakere bruker granitt da den letter utbakingen. Silestone– Silestone er et materiale hvor ca. 90 % består av uorganiske komponenter (slik som kvarts og silikon). Den er meget slitesterk, er betydelig lettere enn granitt og finnes i en mengde ulike farger og strukturer. Laminat– Billig, slitesterkt, formstabilt og i prinsippet vedlikeholdsfritt (men vær litt forsiktig med skarpe kniver). Med laminat kan du i prinsipp få et hvilket som helst utseende på din benkeplate til en meget gunstig pris. Kanskje en knallrød variant eller en som ser ut som eik? Laminat har som regel en kjerne av sponplate.

8 – det fins benkeplater i Man får sjelmassivt tre i alt fra valnøtt og svartbeiset 9 den for mye oppbevaringsplass i et eik til ask og hvitbeiset bjørk. En benkekjøkken og det er mange steder som ofte Benkeplater. Massivt tre

plate i heltre krever litt vedlikehold i

Lars Peter Sandung fra Marbodal mener at hans kunder ofte er «mål-  optimistiske» når de kommer til ham.   De vil ofte ha plass til alt og ønsker skap fra gulv til tak, i tillegg til en kjøkkenøy.   Det er sjelden man får plass til alt, man må prioritere. Derfor, mener han, at   det er viktig å ta seg tid til å kunne   komme fram til hvilken kjøkkenløsning som passer best hos deg.

utrolig mengde ulike løsninger for hjørneskap med uttrekkshyller og det er også uttrekksløsninger for skap som skal romme brett, kjeler, gjenvinningsbeholdere, kjøkkenhåndklær og div rengjøringsutstyr. Et godt tips kan være å utnytte plassen på innsiden av skapdørene – krydder på innsiden av et overskap og rengjøringsmiddel på innsiden av skapdøren under oppvaskbenken. Hyller for dette finnes hos kjøkkenleverandøren.

Kjøkkennyhetene Grappa

man den opp og legger oppvasken i bløt, er det praktisk med 2 kummer. Skyller man kun av oppvasken under rennende vann holder det med en. Vil man kunne bløtlegge langpanner og andre store ting, bør man vurdere en ekstra stor kum.

Kjøkkenkonsulentens beste tips

Oppbevaringsideer.

ikke utnyttes ordentlig. Det finnes en

varer i enn skap. Det behøver ikke å synes fra utsiden at det er skuffer. Nå kan man også få skuffer til høyskap, slik at det bak skapdøren finnes en mengde uttrekksbare hyller som gir et bedre overblikk og gjør det lettere å komme til varene.

Har 11 man en åpen planløsning mellom kjøkken og stue, eller man har ofte gjestNytt på belysningsfronten.

er på kjøkkenet, er det fint å kunne dimme lyset. Det er viktig å ha et skikkelig arbeidslys når man gjør rent og lager mat for igjen å dempe lyset når det er tid for hygge og kos. Den miljøvennlige LEDbelysningen har gjort sitt inntog i kjøkkenet og finnes i flere varianter. Den gir lavere energiforbruk og klarere lys.

12 Flere kjøkkenleverandører har ulike elektroniske løsninger for å åpne og Det elektroniske kjøkkenet.

stenge skuffer og skap med. De fleste løsningene styres av et enkelt tastetrykk på en fjernkontroll. Dessuten fins det leverandører som tilbyr heisbare underskap, slik at man kan få kjøkkenbenken i ulike høyder. •

Av Charlotte Frey Svidén Foto fra Ikea, Vedum, Marbodal   og Ballingslöv vi i villa  februar 2010     13


Kjøkken

Peis og sofa gir allromfølelse på kjøkkenet, og innbyr til hyggelig samvær.

Lyst og luftig: To vinduer utstyrt med liftgardiner slipper inn rikelig med dagslys på kjøkkenet nær kokesonen. Skapdører fra Drømmekjøkken går helt opp til taket på kortveggen. Barkrakkene kommer fra Ikea.

Strøken kjøkkenkomfort Riktig fargevalg gir økt velvære

En miks av varme og kalde farger, en dose sort lakris, mye vanilje, og en passe mengde lun kanelvalør var oppskriften da familien i Nittedal gav ny kulør og form til sitt nyoppussede kjøkken. 14     vi i villa  februar 2010


Her er det til og med blitt plass til en hjemmekontor-sone i et hjørne av kjøkkenet.

Spisebordet er laget av snekkerfirma Olerud AS og har to innleggsplater.

Lunt treverk. Kjøkkenøya er toppet med treplate av merbau som tilfører lunhet til det lyse rommet.

tter å ha levd med det samme kjøkkenet i 13 år synes familien de hadde behov for fornyelse. De ønsket dessuten å utvide rommet og innstallere peis nær spisebordet. En vegg mellom kjøkken og spisestue ble slått ut for å åpne opp rommet. Den gamle spisestuen ble dermed intergrert i det nye kjøkkenet. Gamle kjøkkenskap fra 1980-tallet ble revet ut, sammen med gulv og alt annet inventar. Rommet ble fullstending strippet for tidlig 1980-talls stil og bygget opp på nytt med skipsgulv, tretak med downlights og nye og lyse Drømmekjøkken-skap. Benkeplater i Merbautre gir fin kontrast til de lyse veggene, taket og kjøkkenskapene. Det uttrekkbare kjøkkenbordet er også i Merbautre. Montering av kjøkkenskap, tilpasing av benkeplater, uttrekkbare skuffereoler og det spesiallagde bordet er laget av Olerud Male-og Snekkerverksted.

blank avtrekksvifte og barstoler i sort skinn og stål gir rommet et tidsrikitg uttrykk. Merbaubenkeplater og skipsgulv myker opp rommet. Detaljer i linjeføring er viktig for husets kvinne, som har lekt med spenstige dekorelementer i flisene over kjøkkenbenken. Ved å bryte opp flatene skapes personlig vri. Lampetter og lyskilde over spisebordet er i stram stil. Alle lyskildene kan dimmes individuelt for å skape stemning eller gi supert arbeidslys til matlagingen.

E

Kontraster. Husets frue ønsket fargeskala i eggehvitt, litt brunt, og noe sort i rommet for å gi det et tidløst preg. I tillegg ønsket hun å blande moderne stil sammen med et mykt landpreg. Benkeplatene skulle være av tre, fremfor sort skifer, det ville blitt for kaldt, mener hun. Induksjonskomfyr, sort kjøleskap,

Peisvarme. Både når familien har gjester, er hjemme i helgene og nyter lange frokoster er det hyggelig å fyre på peisen nær spisebordet. Peisen er en innsatspeis bygget inn i en rektangulær ramme. Rundt peismuren er det lagt fliser. Oppå peishyllen er det plass til stearinlys og skulpturer. Pipeløpet er koblet på peisen i stuen som ligger vegg i vegg. Murmester Ole Krav i Nittedal har murt peisen etter ide fra ekteparet. På kalde dager fyres det i peisen fra tidlig om morgen til sent på kveld og da brukes også rommet som familiens allrom og stue i ett. Brukervennlig. Med tre barn i familien, og to voksne som stadig liker å skru på

pc´en er det smart å ha hjemmekontorsone på kjøkkenet. To skufferader har påmontert hjul og kan trekkes ut og inn fra benkeplaten. Mor og far i huset har hver sin kontorskuff og der ligger macen som det jobbes på. Barstolene skyves frem slik at man sitter godt og komfortabelt når man jobber nær benkeplaten. Fra vinduet er det hyggelig utsikt til livet utenfor. I en dyp skinnsofa kan man slappe av å se på tv på kjøkkenet. Barna tar seg gjerne en hvil her etter at de kommer hjem fra skolen og gjester kan sitte her å nyte noe godt å drikke før maten er klar. De to kontorskuffene har benkeplater på toppen og kan skyves frem også for å fungere som buffe med serveringsfat. Øya i midten brukes både som frokoststasjon og som arbeidssone når det skal bakes eller lages middager. Med gjennomtenkte løsninger har kjøkkenet blitt praktisk og innbydene. Spisestuen er nå i daglig bruk, noe som gjør det ekstra hyggelig å samles til felles hverdagsmåltider omgitt av peis og tv, og ikke minst er det å behagelig å sitte godt på myke skinnstoler også til daglig.• Av Anne Marit Muri Foto: Thomas X. Floyd

Smart kontorplass. Under kjøkkenbenken står to kontorskuffer på hjul. Tips 1: Bruk matolje på benkeplatene, som ivaretar impregneringen og gir ekstra glød. Tips 2:Lag et enkelt hjemmekontor med skuffer på hjul   som kan trekkes ut fra   benkeplaten. Forbrukerinfo: Kjøkkeninnredning, levert av Olerud Male-og Snekkerverksted AS med utgangspunkt i skap fra Drømmekjøkken. www.olerud.no, tlf. 61 32 26 30 Fliser over benkeplate og rundt peis, Norfloor www.norfloor, ttlf. 22 81 27 00 Benkeplater i Merbau, tilpasset av snekkerfirma Olerud www.olerud.no Komfyr, Miele induction, www.miele.no, tlf. 67 17 31 00 Ventilatorhette, Thermex, www.thermex.no, tlf. 22 21 90 20 Skipsgulv, levert av Akershus Brensel, Bygg og Trelast AS, tlf, 63 97 28 55 Barstoler, Bohus, www.bohus.no, tlf. 815 44 080 Skinnstoler og sofa, Living, www.living.no

Les mer om   kjøkken på viivilla.no vi i villa  februar 2010     15


Bestselger

fra Solingen Vår kampanjepris

1.295,-

Passer til alle varmekilder, inkl. induksjon

Veil.pris: 2.490,-

Fåes også i sort Mod. Anita 453 - sort

Eksklusivt fra Solingen 7 delers grytesett med glasslokk Mod. Anita 452 - rød

Inkludert!

• Kvalitetsgryter i titan med tykke solide bunner • Størrelser 1,2 til 4,2 l • Maten brenner seg aldri fast • Håndtak som ikke blir varme • 5 års garanti

Chefline titanpanne - 28 cm - inkludert i prisen ved svar innen 14 dager!

Verdi kr. 498,-

Spar kr. 1.693,Grytesett, 7 deler: Titanpanne: Verdi:

2.490,498,2.988,-

Du får alt for:

1.295,-

Bestill i dag: 16     vi i villa  februar 2010

Telefon 69 39 90 40

Ingen ekspedisjonsavgift - kun porto tilkommer

E-post salg@postshop.no

Nettbutikk www.postshop.no

Leverandør: HELGESEN ENGROS, FREDRIKSTAD


Komfyrguide

Komfyren er kjøkkenets hjerte, og de beste varer livet ut!

Kjøkkenskriverens store glede Komfyrglede: Matglade Arnt Harald Stange fremhever komfyren som en av sine kjæreste eiendeler. Fra produsenten Ilve kan man velge mellom retro og moderne design i tillegg til en rekke ulike størrelser og kombinasjoner av topper og stekovner for fleksibel matlaging.

A

rnt Harald Stange er svært glad i komfyren sin og storkoser seg med matlaging i sitt hyggelige kjøkken. - Komfyren er blant mine aller kjæreste eiendeler. Derfor steller jeg nok ti ganger bedre med komfyren enn med bilen min, smiler den entusiastiske hobbykokken. Komfyrvidunderet i stål er en ektefødt italiener fra Ilve. Med koketopp godt over en meter bred, og med stor og liten stekovn, troner komfyren som selve hjertet i det trivelige gårdskjøkkenet. Koketoppen består av tre gass- og ett wok-bluss, samt

en keramisk koketopp i midten. Wok-blusset gir en ytelse på hele 5,3 kw og er i tillegg til woking spesielt velegnet til raske oppkok og matlaging i store gryter.

Hyggelig med gass. Kera-

mikktoppen er ikke så mye i bruk til daglig fordi Stange sverger til å tilberede maten på gass. Ifølge Stange er gass omtrent like effektivt som induksjon. - Har laget en del mat på induksjon, som selvsagt er en fantastisk god innretning, men synes det er mye hyggeligere med gass, påpeker han, mens herlige dufter fra grillet

Valgfritt: AEG gulvkomfyr. Samme modell leveres enten med induksjon (41106 IE) eller keramisk (41136 EWN) topp. Pris induksjon kr.10.999, keramisk kr. 7.999 hos Expert.

Trygghetskomfyr:

Eldre foretrekker fortsatt støpejernsplater. Her en trygghetskomfyr fra Asko (CS9621 W) med tidsbryter. Pris kr. 5.999. Fortsetter på side 18 vi i villa  februar 2010     17


Det viktig å velge en komfyr som passer til familiens matvaner KOMFYRTIPS

Bestselger: Asko (CC 9631 W). Gulvkomfyr med keramisk topp. Bestselger hos Expert. Pris kr. 6.499.

Ny design fra Siemens.

Stekovn med automatisk hurtigoppvarming og nøyaktig temperaturregulering fra 30-300 grader. Veiledende pris kr. 13.900.

Vedfyrt: Interessen for vedfyrte komfyrer øker. Varmeeffekt 8/11 kw. Pris hos Byggmakker fra kr. 30.000.

Innbygging : Elektrolux innbygging stekovn (EOB 64140). Hvit/sort/stål. Innebygget steketermometer, varmluft, grill, pizza, gratinering. Nedfellbart takelement for enkere rengjøring. Veil. pris fra kr. 10.400. kylling og øl-marinert lammestek med hvitløk og rosmarin i stekovnen brer seg i kjøkkenet.

Perfekt til kylling og file-

ter. Den minste stekovnen er utstyrt med roterende grillspyd, perfekt til grilling av hele fileter og til kylling. I tillegg har den svært kort oppvarmingstid og er derfor mest i bruk til daglig. Begge stekovnene rengjøres enkelt ved hjelp av pyrolyse.

- Hadde alltid drømt om en slik komfyr og fikk et knakende godt tilbud på messen som var umulig å takke nei, forteller han fornøyd. Ifølge Stange lå veiledende utsalgspris på hans utgave av Ilve-komfyren den gangen på rundt 35.000 kroner. - Som regel får du det du betaler for, og denne komfyren håper jeg vil vare livet ut, sier Arnt Harald Stange.

Får hva du betaler for.

Komfyren kjøpte Arnt Harald Stange i forbindelse med en messe i 2002.

18     vi i villa  februar 2010

Av Astrid Inger S. Abusdal Foto: Cedric Archer

Praktiske funksjoner:

Innbyggingsstekovnene fra Siemens (øverst) og Husqvarna er utstyrt med mange kjekke funksjoner. Husqvarnas toppmodeller har blant annet automatiske matlagingsprogrammer, som valg av oppskrift, vekt eller steketermometer.

,  Elektrisk, gass, keramisk eller induksjon. Spekteret innen koketopper er i dag bredt. 30, 60, 90 eller 120 cm. Sett sammen en koketopp med ulike funksjoner og få et kjøkken ikke alle andre har. Også stekovner fåes i ulike bredder. ,  Induksjon: Lynrask reaksjon, kjappere enn gass, men   krever kokekar som leder   magnetisme. Svært barne-   og eldrevennlig fordi varme-  utviklingen kun skjer under kokekarene. ,  Keramisk: Lett å holde ren, men kan skades av sukkerholdig overkok. ,  Pyrolyse: Nyhet som har revolusjonert rengjøring av   stekovner, en prosess der fett og smuss forbrennes ved ca 500 grader og omdannes til støv som bare kan feies ut. ,  Kombidamper: I motsetning til rene damp- eller stekovner kan du velge mellom damping og steking. Super til heving av gjærbakst, fin til steking. ,  Med en frittstående komfyr kan du velge keramisk eller induksjon uten å måtte   forandre kjøkkenet ditt. ,  Komfyrer av et anerkjent merke bør minimum vare 10-15 år. ,  Billigutgaver har gjerne en levetid på 5-8 år. ,  Velg en komfyr som passer til ditt bruk. Er du lite glad i å lage mat, velg gjerne en enkel modell. ,  Enkelte forhandlere merket i 2009 økt etterspørsel etter gulvmodeller, samtidig som salget av hvite komfyrer økte. ,  Komfyrer med keramisk topp ligger i dag øverst på salgsstatistikken.

Flere kjøkkenråd 

viivilla.no


KL. 3

Norges mest solgte siden 1969 HUSPAKKE 1 - kan bygges som A

Hvorfor JAM

AX?

eller B

Totalvekt kun 170 kg

PAKKEPRIS

A

14.500,B

Arbeidshøyde ca. 5 m.

Arbeidshøyde ca. 7 m.

inkl. mva.

Lengde 3 meter

Et naturlig førstevalg for maling og vedlike hold Mange forn øyde bruk ere Enkel og h urtig monte ring Typegodkje nt

Stillbare føtter 0 - 75 cm Lengde 6 meter NORSK PR O D U S E R T

HUSPAKKE 2 - kan bygges som C eller D eller E

C

Totalvekt kun 280 kg

PAKKEPRIS

23.700,-

Lengde 3 meter

inkl. mva.

E

Arbeidshøyde ca. 5 m.

Arbeidshøyde ca. 7 m.

Arbeidshøyde ca. 9 m.

D

Lengde 6 meter

Lengde 9 meter

ALUTEC AS TELEFON: 56 30 41 00 E-POST: info @ alutec.no

www.alutec.no

vi i villa  februar 2010     19


Foto:Termografi og Måleteknikk AS

Energi

Mange blir forundret når de ser hvor stort varmetap boligen deres har – og hvor enkelt det ofte kan forbedres.

Lekker boligen din varme? H

ar du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme. Termografering og tetthetskontroll kan avdekke uønskede energitap og gi deg svar på hva som kan gjøres for å forbedre hjemmet ditt. Nå kan du få tilskudd på opptil 3000 kroner av Enova til termografering. Ukontrollert varmetap betyr dårlig komfort og økte fyringskostnader på grunn av blant annet utetthet i vegger, vinduskarmer og tak. Mange er ikke klar over hvor stort varmetap boligen har og at det faktisk kan være enkelt å gjøre noe med det, bare man vet hvor man skal sette inn tiltakene. – Jeg tror mange vil bli overrasket når de ser hvor mye varme boligen deres 20     vi i villa  februar 2010

lekker og hvor lekkasjene er, forteller spesialrådgiver Sverre Heimdal i Enova. Ved å gjennomføre en termografering vil du kunne avdekke hvor boligen din lekker varme. Selve undersøkelsen utføres ved hjelp av en vifte og et infrarødt kamera som avslører temperaturforskjellene i hjemmet ditt. På den måten får man identifisert hvor problemet ligger. Før man termograferer skaper man et undertrykk i boligen for å sjekke hvor tett boligen er. Denne testen forteller hvor mange ganger luften skiftes ut i boligen, gjennom sprekker og åpninger i vegger, gulv og tak, i løpet av en time. Samtidig bidrar undertrykket til at termograferingen kan avsløre lekkasjer. En trykktesting med termografering vil

for en normal bolig koste mellom 7.000 og 10.000 kroner.

Isolert og tett . Mange tenker først og fremst på isolasjon som avgjørende for om boligen krever mye energi for å varmes opp, men like viktig er vind- og fuktsperren som gjør at boligen ikke lekker varme ukontrollert og skaper grunnlag for soppvekst. Den vanligste feilen man finner i typiske «kalde bygg» er faktisk luftlekkasjer. Ofte har beboerne en opplevelse av at det er veldig kaldt på gulvet. Tetthet har ofte sammenheng med håndverksmessig utførelse. Ofte finner man større varmetap i overgang mellom ny oppussing og gammel bygningskropp, i overgangen mellom vegg og himling og gjennom downlights. Tetthet balanserer


Foto: Colourbox

Selv helt nye boliger kan ha store varmelekkasjer.

hele tiden mot kvaliteten på ventilasjonssystemet. En moderne bolig skal ha forskriftsmessig tetthet og være riktig ventilert.

Nye boliger også utsatt. Selv helt nye boliger kan ha store varmelekkasjer. – Krev at entreprenøren tar en trykktest og gjerne også termografering av boligen når den er ferdigbygget. Da vet du at arbeidet er utført etter forskriftene, anbefaler Heimdal, som selv aldri kunne tenkt seg å kjøpe ny bolig til 2 millioner eller mer uten å trykkteste før overtakelsen. – De nye byggeforskriftene setter høyere krav til tetthet i boliger og vil nok gjøre termografering mer vanlig. Vi håper folk kan få øynene opp for hvordan en relativt liten investering kan gi trygghet for godt utført arbeid, lavere strømregning og økt bokomfort sier Heimdal. Få støtte til termografering av Enova. I løpet av 2010 vil Enova gi tilskudd til et begrenset antall undersøkelser. Tilskuddet formidles ved at termograføren avkorter sin faktura med 3.000 kroner etter utført måleoppdrag, hvis du benytter et selskap Enova har avtale med. Tilbudet gjelder bare innflyttede boliger. Bakgrunnen for tilskuddsordningen er at Enova ønsker å få kopi av målerapporter for et større antall undersøkelser for å kunne danne seg et bilde av hvor mye varme som lekker fra norske boliger og hvor lekkasjepunktene er. Målet er å få inn 400 rapporter. Oversikt over hvilke selskaper som utfører termografering for Enova kan du finne på Enovas hjemmesider www.enova.no/hjemme •

Av Anne Baltzersen

Flere energiråd   www.viivilla.no vi i villa  februar 2010     21


Susanna Rosén er biolog og journalist.

Hagen akkurat nå – Vårløk i krukke til å sette avskårne løkblomster i en vase er isteden å sette en krukke med ferdigdrevne løker i vinduet eller på bordet. Narcisser gir ikke bare en generøs blomstring, de dufter også av vår. Når blomstringen er over kan man sette krukken med løkene på et kjølig sted. Når våren har gjort sitt inntog kan man grave ned løkene i hagen og nyte dem igjen i kommende år. Dette kan man gjøre med de fleste løker i

Et alternativ

t frossent landskap kan E være overjordisk vakkert, men det er ikke spesielt barmhjertig mot hagens vekster. Om det ikke er noe snø, er det bedre for plantene at det ligger litt hageavfall i rabattene for beskyttelse mot frosten.

Det er nå fuglene er mest glad for at man henger ut frøautomater, epler og andre godsaker i trærne. Det gir dem et sårt tiltrengt energitilskudd.

krukker, men hyasinter blir lett litt spinkle når de blomstrer igjen. •

»

Blomstrende potteplanter i blonde fargetoner gjør at det lysere ut

Skjem deg bort Nyt en bukett av vårens tulipaner i en vase.

Vårfriske krukker Forny gjerne vinduskarmen

med blomstrende planter i pastellfarger, så ser det lysere ut. Det gir en illusjon av vår. Det kan være primulaer i ulike farger, engelske pelargoniaer eller Saint Paulia i farger som hvitt, rosa eller blekblått. En av mine favoritter er primula. Til tross for at den er

22     vi i villa  februar 2010

tørst, blomstrer den lenge. Får den for lite vann «slokner» den øyeblikkelig, men reiser seg like raskt når den har fått en slurk. Vanlige farger er hvitt, blått og rosa. En annen skjønnhet med vårfølelse er hortensiaen, også den litt tørst. •

Februar er den måneden det er flest tulipaner å velge mellom. Bland gjerne ulike sorter med varierende farger og form på blomstene. Det kan være dobbelte, enkle, papegøyetulipaner og frynsetulipaner. Gi stilkene et nytt snitt før du setter tulipanene i vasen. La de stå med papiret på og suge til seg det kalde vannet før de arrangeres i vasen, da holder de

seg lengre. Bland gjerne tulipanene med flere av vårens snittblomster eller kvister (vårgyvel, forsythia, kirsebær etc )som du har drevet fram

Les mer om hage og   blomster på   www.viivilla.no


ENERGIVINDUER! Norges laveste priser Kalkuler prisen med en gang på www.sparevinduer.no FURU - MAHOGNI - TRE/ALU - CE MERKET - ENERGIRUTER - 5 ÅRS GARANTI - LAVESTE PRISER

Norges billigste kvalitetsvinduer Sparevinduer er et norsk firma, og en del av en solid og selvfinansiert konsern, som ble grunnlagt i 1975. Vi selger direkte fra egen fabrikk, uten dyre mellomledd og det betyr at vi kan selge den samme gode kvaliteten til en lavere pris

VINDUER OG DØRER PÅ SPESIALMÅL Sprosse vindu 6 energiruter f. eks. 80x80 cm umalt

2269,Krysspost vindu 4 energiruter f. eks. 80x130 cm umalt

3419,-

Sprosser Gjennomgående sprosser er standard og energisprosser kan velges som tillegg. Energisprosser er pålimte sprosser (kan ikke tas av for vasking)

Toppsving vindu 1 energirute f. eks. 80x80 cm umalt

2079,42 mm gjennomgående sprosser er standard

Energisprosser velg mellom 31 mm og 25 mm

Toppsving vinduer Vinduet leveres med 1 grep. Vinduet kan snus så det kan vaskes fra innsiden og samtidig kan det lukkes på gløtt, for lufting.

Ytterdør 4 energiruter, 3 fyllinger f. eks. 80x200 cm umalt

5659,-

Sidehengt vindu 2 energiruter f. eks. 80x80 cm umalt

Sidehengt vindu 8 energiruter f. eks. 80x90 cm umalt

2179,-

2679,Toppstyrt vindu 1 energirute f. eks. 80x80 cm umalt

Krysspost vindu 10 energiruter f. eks. 80x130 cm umalt

4419,-

1679,-

Vinterhage element 3 energiruter f. eks. 80x200 cm umalt

2089,Ytterdør 6 energiruter, 2 fyllinger f. eks. 80x200 cm umalt

5459,-

Balkongdør 1 energirute f. eks. 80x200 cm umalt

3989,Balkongdør 10 energiruter f. eks. 80x200 cm umalt

5019,-

Tel. 66 90 03 03 FSCs logo viser, at produktet støtter ansvarsfull skogsdrift og er sertifisert i samsvar med FSCs regler

www.sparevinduer.no

e-post:post@sparevinduer.no

vi i villa  februar 2010     23


Interiør

Vil du også være litt «shabby chic»? Kjøp et ubehandlet møbel og sett i gang med å patinere.

Møbler med vakker patina

Gjør  det selv

Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

S

habby chic – slitt eleganse, en populær stil innen innredning. Møblene er ofte vakkert parinert av tidens tann med merker av flittig bruk og avskallet maling. Men tro ikke at møblene alltid er gamle og verdifulle, de kan være nye og dyre med kunstig slitasje. Møblene er patinert på forskjellig vis for å se litt slitte ut og reslultatet blir en varm og koselig stil. Du kan selv hoppe på shabby chic bølgen og patinere selv. Visst krever det mot å bearbeide sine møbler med slipepapir, stålbørste og hammer, men riktig utført gir

patineringen både charm og vakker eleganse til møblene. Du skal bare følge noen enkle regler.

Stopp i tide. Resultatet blir best om du bearbeider et gammeldags møbel. Hele ideen er at den skal være slitt kun der den ville blitt det ved normal bruk, altså langs kanter, på hjørner, ved håndtak osv, men kunsten er å stoppe i tide. Vi har patinert en kommode av ubehandlet furu. Vi begynte med et tynt strøk med grunnfargen før vi effektmalte med hvit maling

(med svamp og pensel) som ga liv og struktur til overflaten. Jo større fargeforskjell mellom grunnfargen og effektfargen, dess mer markant blir strukturen. Kommoden behandles så med slipepapir (kanter og hjørner) og stålbørste (ved håndtakene) før den lakkeres med matt lakk.

Test teknikken. Bruk grunnmaling og effektmaling. Grunnmalingen tørker raskt, så når du legger på effektfargen, må du være rask med penselen. Du kan jo først prøve på baksiden av kommoden eller på en trefjel.

Slip overflaten og rengjør godt med salmiakk eller rødsprit for å fjerne fettet. Forsegl alle kvister med kvistlakk. Bland grunnfargen til ønsket valør med farge eller fargepulver og stryk over kvistlakken. Når dette har tørket påfører du et tynt strøk over hele møbelet en gang. 24     vi i villa  februar 2010

2

Mens grunnfargen fortsatt er fuktig, drar du den litt forsiktig ut med en nylonskuresvamp, slik at overflaten blir litt stripete. Dra svampen i en ubrutt bevegelse fra den ene til den andre siden i trevirkets lengderetning.

Les mer om patinering på  www.viivilla.no

Effektmale...

Slipe, grunne og male 1

Effektfargen krever lengre tørketid, så det gjelder å blande passe mengde effektmaling med vanlig maling for å få passe tørketid. Prøv deg fram med ulike blandinger. Kontroller at skuffene er lette å dra ut, dersom de går tregt kan du slipe kantene litt. Ellers blir det ikke plass til malingen og da går de enda tregere. •

3

Når grunnfargen har tørket, slipes overflaten lett, børst litt her og der. Gni så mye at du kommer ned til bart tre noen steder. Det gjør ikke noe om du tar bort for mye maling. Du kan alltid legge på mer senere. Børst bort alt løst slipestøv og tørk over med en ren klut.

1

Bland effektfargen og legg på et tynt lag. Dra ut fargen med svamp, med lange drag slik som med grunnstrøket. Det gjør ikke noe om de barslipte flekkene males over. Det gir et slitt utseende uten alfor dype slitemerker.


Slik fikk den kjedelige kommoden en vakker «gammel» patina

SPRUTSIKKER RADIO OG CD-SPILLER For bad/kjøkken

Ferdig! Det er helt i orden om overflatene der knottene senere plasseres er ekstra slitne – slik som kanter og hjørner. Det ser bare mer ekte ut.

Kun

899,RADIO/PLATESPILLER KONVERTERER LP TIL MP3 33, 45, 78 omdr./min. Kun

1.799,-

NOSTALGISK RADIO/MUSIKKSENTER

Treknottene ble fjernet før møbelet ble patinert og siden erstattet med nye, «antikke» knotter.

Konverterer LP, kassett og CD til MP3

...og lakker

Når fargen har tørket slipes kanter, hjørner og områdene rundt håndtak og lås med slipepapir og stålbørste. Sett på plass skuffene, da blir det lettere å se om noen deler skal patineres en ekstra gang. Slip ikke for hardt.

3

Kommoden ser passe slitt ut, børst den ren slik at alt slipestøvet forsvinner. Tørk over med en lett fuktig klut. Lakkere med matt lakk, stryk først på tvers av treet struktur og dra deretter lakken forsiktig ut langs treets lengderetnig slik at overflaten blir slett og fin.

Kun

Du trenger 3 Effektmaling 3 Grunnmaling 3 Farge 3 Lakk 3 Toner eller fargepulver Dessuten: 3 Slipepapir 3 Pensel 3 Nylonskuresvamp 3 Salmiakk 3 Stålbørste 3 Kvistlakk

SLIK  GJØR DU!

3.499,-

Mer informasjon og bestilling:

www.powermaxx.no eller ring 38 26 45 52

DigiDesign as

2

vi i villa  februar 2010     25


Sikkerhet

Du har selv ansvar for at huset ditt er best mulig sikret mot hjemmeulykker.

10 smarte tips for en tryggere bolig Det er et sørgelig faktum at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Men ved å være føre var, kan risikoene for både ulykker, innbrudd og skader reduseres betraktelig. Her er ti effektive sikkerhetstiltak for et tryggere hus:

Tekst: Anne Marit Muri Foto: G4S, Trygg og Sikker, WaterGuard

på en magnetventil på hovedvannledningen kan vanntilførselen kuttes raskt og effektivt om det oppstår uregelmessigheter. Anlegget styres av en sentral som overvåker signaler fra ulike sensorer, plassert der det er mulig at vannlekkasjer oppstår. Ved å koble til temperatursensorer kan systemet også varsle om frostskader på boligens rør. Gjennom vaktselskapet og via

1 Effektivt mot ­vannskader Daglig rammes om lag 200 mennesker i Norge av vannskader, i følge forsikringsbransjen. Dersom du sørger for å koble 26     vi i villa  februar 2010

SMS varsles så huseier om at noe er galt med rørene. For mer info: www.waterguard.no Vanndetektorer kan også kobles mot en boligalarm som varsler mot brann og innbrudd, se www.g4s.no Det er heller ikke helt ubetydelig hvilke rør du velger til huset ditt. Dersom du skal skifte ut gamle rør i eksisterende hus

eller bygge nytt, kan du velge rør fra produsenten Viega som har utarbeidet rørsystemer med synlig lekkasjesikring og varslingssystem i rørskjøtene. www.viega.no


Dokumenter dine verdier, ta foto av inventar, og legg bildene i bankboks.

Livredderen Brannvarsler er en meget effektiv livredder. En under­

Varsler overfall

3

Dersom du er redd for overfall og innbrudd i hjemmet, og for eksempel har soverom i første eta­ sje, kan du utstyre deg med en personalarm nær sengen. Ved å trekke ut en liten splint i alarmen kommer lydstyrken opp i 130 db. Alarmen vil garantert vekke naboer som kan komme til unn­ setning i en nødsituasjon. Lyden er pulserende og så høy at den kan påvirke hørselen. Den skrik­ ende lyden vil virke avskrekk­ ende på en eventuell innbrudds­ tyv eller overfallsperson, slik at vedkommende forhåpentligvis vil prøve å komme seg unna. Alarmen er liten og hendig og kan ligge på nattbordet uten å vekke mye oppmerksomhet. Dessuten er den rimelig i anskaffelse, kun 98 kroner. For mer info, se : www.tryggogsikker.no

Lynvern I Norden er man ofte utsatt for tordenvær med lynnedslag om sommeren. Hvis dette skjer kan det få fatale konse­ kvenser som brann, og elek­ triske apparater vil ofte bli   satt ut av drift. En god huskeregel er derfor   å trekke ut stikkontakt til TVapparater og PC-er før du drar på ferie. Dette er det rimelig­

varsler i huset er en av de aller viktigste sikkerhetstiltakene for å oppdage brann, og det er derfor alarmerende at omlag 500 000 personer lever i bolig­er uten tilstrekkelig brannvars­ lingstiltak. I alt er det om lag 25 000 ­branner eller branntilløp i ­norske privatboliger hvert år. Over 50 prosent av de som har omkommet i branner de siste årene, hadde ikke brannvarsler i boligen sin.

søkelse foretatt av Norsk Brann­ vernfore­ ning viser at   36 personer i løpet av de tre første måned­ene i fjor klarte   å komme seg ut fra brennende hus som følge av lyden fra røykvarsleren. Det er liten tvil om at brann­

Barnesikring

ste tiltaket mot ødeleggelser av verdifulle elektriske appa­ rater. Et annet tiltak er å instal­ lere overspenningsvern/­ lynvern som er FG-godkjent, som leder overspenninger   ned i jord. Om du skulle være så uheldig å få TV-en eller PC-en ødelagt   i tordenvær, vil dette normalt bli dekket av din ordinære ­husforsikring. Om lag 40 prosent av alle

Optisk, trådløse og serie-  koblede røykvarsler ­tilbys   blant annet av www.modum.com www.tryggogsikker.no Kombinert lommelykt og r­ øykvarsler som er smart å   ta med på reiser får du hos www.sikkerhetsbutikken.no

2

5

Barn er mest utsatt for hjemme­ ulykker. En lang rekke risikofylte områder i huset kan sikres bedre, blant annet stikkontakter, åpne skuffer og skap og usik­ rede trapper. Barn har sterk utforskertrang og vil gjerne pirke borti det meste. Da er   det viktig at du tenker på mulige uhell før det eventuelt skjer. Statens informasjons­tjeneste har i samarbeid med Helsetil­ synet og Barne- og familiede­ partementet utarbeidet en   egen sjekkliste om sikkerhetstil­ tak for småbarn. Blant rådene: ,  Gelender/rekkverk med stående sprosser må ikke ha mer enn 10 cm åpning, og bør ikke innby til klatring. ,  Åpne trappetrinn skal ha maks åpning på 10 cm. ,  Trapp må være sikret med grind oppe og nede

For mer info: www.brannvernforeningen.no

,  Vinduene må være sikret slik at de ikke kan åpnes mer enn 10 cm i luftestilling ,  Dører må være sikret slik at barn ikke kan klemme fingrene sine. ,  Sørg for barnesikrede stik�­ kontakter. ,  Bokhyller må være festet til veggen. ,  Medisiner, kjemikalier og skarpe kniver skal være innelåst og utenfor barn rekkevidde. For info om barnesikringspro­ dukter til blant annet skuff- og skapsikring, vindussikring, ­kontaktbeskytter, møbelsikring, dørstopper og komfyrskjerm, se www.tryggogsikker.no

branner i boliger starter i elek­ triske apparater. Det er mulig å sikre seg mot brann, blant annet i TV-en, med en TV-­ slukker og galvanisk skille   som fjerner risikoen for brann. For mer informasjon om Elotec TV-slukker, se   www.sikkerhets­butikken.no om lynvern, se www.tryggogsikker.no

4 vi i villa  februar 2010     27


Sikkerhet Boligalarm Årlig registreres om lag 35 000 innbrudd, tyverier og ran i Norge. Mange velger derfor å installere en boligalarm for å hindre at huset blir hjemsøkt av innbruddstyver. Det er viktig at skiltet eller klistremerkene som viser at alarm er installert, er godt synlig. Det forteller tyvene at dette huset bør de holde seg utenfor. Med trådløse sensorer er det enkelt å montere alarmanlegget uten ­sjenerende ledninger. Når alarmen går, vil en døgnbemannet alarmsentral fange opp alarmsignalet, og avtalte ­prosedyrer for det gjeld­ende alarmanlegget iverksettes.  

De fleste hjemmeulykker kan avverges – med enkle forholdsregler!

6

En vekter rykker   ut for å sikre boligen. Til boligalarmens sentralenhet kan man nå også koble til bevegelsesdetektorer, vanndetek­ torer og røykdetektorer. Flere alarmselskapene har ­inngått avtale med brann­ vesenet, som rykker ut når brannalarmen går og kunden ikke avkrefter alarmen.   Dermed spares viktige ­minutter. For mer info: www.g4s.no www.sikkerheten-selv.no www.vaktservice.no www.securitasdirect.no www.sectoralarm.no

Merk vinduene

9

Hvis det oppstår brann, er det uhyre viktig for brannmann­ skapene å raskt finne ut hvor soverommene i huset er.   Mange branner oppstår når folk sover, og det lønner seg derfor å merke vinduene ­utvending med eget klistremerke som viser at her er det soverom. Soveromsrefleks er anbefalt av flere brannvesen. I 2007 omkom 74 personer i Norge i brann,   i følge Norsk brannvernforening. En dyster statistikk. Noen av disse brann­ene kunne muligens vært unngått med bedre sikringstitak samt merking av soveroms­vinduer. For mer info: www.sasafe.no 28     vi i villa  februar 2010

Sjekk elektrisk utstyr Sørg for jevnlig kontroll av sikringsskapet. Har du elektriker på besøk for el-arbeid, be vedkommende ta en titt i sikringsskapet for å sjekke at alt står bra til der. Nærmere 1000 branner oppstår i elektriske apparater hvert år. Trekk derfor ut kontakten av kaffetrakter etter bruk, og ikke la mobilen lade over natten. Mange er ikke klar over risikofaktoren det er å stadig «varme opp» elektriske apparater. For å unngå brann i slike, som for eksempel strykejern, krølltang, osv., kan du montere tidsur i strømuttaket, som kutter strømmen etter for eksempel 30 minutter. For mer info om tidsur: www.if.no

10

Sikker gasskobling

8

Gasskomfyrer er ikke lenger   et eksotisk fenomen som kun forbindes med profesjonelle kjøkken. I dag er det mange ­private her til lands som velger ren gasskomfyr eller en kombinasjon av vanlige koketopper   og gassbluss. Å ha gasstank til komfyren i huset er ikke helt risikofritt, og derfor er det   viktig at du sørger for at gass­ apparatet er CE-merket med fire tall etter. Det anbefales at du kontakter en autorisert gassinstallatør   når du kjøper gasskomfyr for   å sikre mest mulig trygg tilkobling. Dessuten bør selve gasstanken være koblet til gjennom en ledning i ytterveggen, slik at gassbeholderen står ute i et skap nær fasaden. Det finnes egne retningslinjer for størrelsen på gasstank, avhengig av om du bor i villa eller rekkehus. For mer info: Norsk Petroleumsinstitutt www.np.no Direktoratet for Sikkerhet   og beredskap www.dsb.no Norsk gassforum   www.gassforum.no

Mye å velge: Vil du vite

mer om sikringstiltak i hjemmet, kommer vaktselskapet gjerne med forslag.

Dokumenter verdisaker Dersom du blir utsatt for tyveri eller brann og mister dine verdisaker, kan det være vanskelig å dokumentere den komplette verdi av gjenstander som er stjålet eller brent opp. Derfor er det smart å ta bilder av alle dine verdisaker, slik som malerier, sølv, smykker, antikviteter, boksamling, lysekroner, flatskjermer, piano osv. Du kan bruke fotoapparat eller video for å dokumentere verdisakene. Bildene kan du oppbevare i bankboks eller lage et foto­ album på internett, med   egen kode, der kun du og dine nærmeste har adgang. Dette vil gjøre det betydelig ­lettere å forklare overfor ­forsikringsselskapet hva du ­krever erstatning for. For mer info: www.storebrand.no

7

Utrykning: Når alarmen går i tomt hus, rykker vekteren raskt ut og gir også melding til huseieren.


www.albatros-travel.no

Enestående opplevelse

Opera i Verona - Aida og Carmen

Med Albatros på opera i Verona - med skandinavisk reiseleder, 4 dager La drømmen om en operakveld i den berømte arenaen i Verona gå i oppfyllelse! Bli med på reisen vår til Verona, der vi i tillegg til å høre de to fantastiske operaene, Aida og Carmen, også får tid til å besøke den hyggelige byen Sirmione ved Gardasjøen, og ikke minst nyte den vakre byen Verona, som var Romeo og Julies by. Dagsprogram Dag 1 Avreise fra Oslo til Milano. Dag 2 Verona og operaen Carmen. Mulighet for besøk på Amarone Vingård, kr. 175,Dag 3 Gardasjøen, lunsj i Sirmione og operaen Aida. Dag 4 Avreise fra Milano til Oslo.

Avreise 20. august 2010 Kr. 7.990,Prisen inkluderer: Fly Oslo – Milano, alle flyskatter og -avgifter, skandinavisk reiseleder, transporter og utflukter jf. program, billetter til Operaen. Unummererte plasser (mulighet for oppgradering av billetter), innkvartering i delt dobbeltrom (tillegg for enkeltrom), frokost og to buffetmiddager på hotellet och lunsj i Sirmione.

Les mer på www.albatros-travel.no/VIV7 Informasjon og bestilling www.albatros-travel.no tlf. 800 58 106 info@albatros-travel.no

Kloppen-søyla er en limtrekonstruksjon i gran av god kvalitet. Dette gir god stabilitet og bæreevne. Det mest vanlige er å bruke Kloppen-søyla i hel utførelse. Vi kan også, som på tegningen, levere søylene delt med not og fjær. Da kan man kle inn eksisterende stolper, eller bruke hver halvdel mot vegg.

Opplys reisekode VIV7

Opera og ballet på første klasse Den ultimative opera- og ballettopplevelse i Den Estiske Nasjonalopera og med opphold i det eksklusive femstjerners Swissotel i vakre Tallinn – individuell reise, 4 dager

Søylene kan også leveres i glatt rund utførelse. For mer informasjon, se vår hjemmeside www.kloppen.com

Avreise 20. mai 2010 Kr. 4.490,(tillegg for enkeltrom)

Reis med hjerte, hjerne og holdning

2850 LENA – TLF. 61 16 07 88 – FAKS: 61 16 03 65 vi i villa  februar 2010     29


TrioVing CodeHandle

RESIDENZ

Thermoglass AS, 78 44 36 80 Låsservice Nor AS, 77 00 19 20 Låsgruppen AS, 09145 Hålogaland Lås & Sikkerhet AS, 76 94 80 81 Låssentret Bodø AS, 75 54 10 10 Polarvakt AS, 75 64 68 88 Låsservice Sture Larsen, 76 08 09 99 Nordland Lås & Sikkerhet AS, 75 15 45 55 Nordland Lås & Sikkerhet AS, 75 15 45 55 Lås & Sikring AS, 74 21 68 80 Lås & Sikring AS, 74 21 68 80 P A Elektro AS, 74 07 30 40 Beslag Consult AS, 72 89 67 60 Låsgruppen AS, 09145 Systemsikring AS, 73 82 07 30 Lås & Sikkerhet AS, 71 68 55 88 Låsteknikk Molde AS, 480 90 400 Verdisikring Vest AS, 70 01 51 00 Møre Beslag AS, 70 15 80 00 Låsservice AS, 970 55 300 Stryn Låsservice AS, 57 87 34 26 Bergen Låsservice AS, 55 53 91 50 Låsgruppen Wilh. Nielsen AS, 55 38 93 00 Låsservice AS, 970 55 300 Låsservice Haugesund AS, 52 73 95 00 Sikring & Låseservice AS, 52 71 31 55 Sikring & Låseservice AS, 51 68 60 70 Låsgruppen AS, 09145 Stavanger Låsservice AS, 51 82 88 50 Arve Karlsen, 37 02 63 80 E.T.System AS, 38 11 12 30 Norlock DB Montasje AS, 38 07 72 77 Brann og Sikringsservice AS, 35 55 46 33 Lås og Beslag AS, 35 52 79 90 Låsesmed E. Haugan, 33 04 95 94 Låsesmeden Larvik AS, 33 13 93 93 Låsgruppen AS, 09145 Vakt Service Teknikk Vestfold AS, 33 00 34 80 Låsgruppen AS, 09145 Eiker Lås-service AS, 32 75 50 90 Byggsikkerhet AS, 32 73 10 93 Lås & Sikring AS, 62 41 96 40 b&t Låsservice AS, 61 14 56 00 b&t Låsservice AS, 62 55 34 00 b&t Låsservice AS, 62 81 27 00 b&t Låsservice AS, 61 24 71 10 Aker Lås og Nøkkel AS, 07 70 7 Eiendomssikring AS, 23 28 81 00 KeyWest Lås og Sikkerhet AS, 22 11 22 73 Låsgruppen AS, 09145 Låshuset Larsens Eftf. AS, 22 47 75 75 Låsmester 1 Oslo AS, 22 70 90 90 Låssystemer AS, 22 27 26 80 Vrio Lås og Nøkkel AS, 22 17 77 00 Låsservice AS, 66 77 81 00 Accesio Lås & Sikkerhet AS, 67 17 22 22 Ingeborg Beslag & Låssystemer AS, 63 93 69 20 Karl Jensen AS, 63 89 22 30 Romerike Lås Service, 63 81 01 01 Myhre Lås & Mek. Verksted AS, 67 07 30 10 Follo Lås og Glass-Sikring AS, 64 87 69 70 Låsgruppen AS, 09145 Fredrikstad Låsservice AS, 69 34 66 34 Låsgruppen AS, 09145 Låsgruppen AS, 09145 Holmens Eftf. Lås og Nøkkelservice, 69 15 47 05 Vakt Service Teknikk Østfold AS, 69 84 54 90

Bytt din balkong- og vindusvrider til en elektromekanisk vrider med kodelås.

DØRVRIDERSERIE

Alta: Harstad: Tromsø: Narvik: Bodø: Fauske: Gravdal: Mo i Rana: Mosjøen: Namsos: Steinkjer: Verdal: Trondheim: Trondheim: Trondheim: Kristiansund: Molde: Ulsteinvik: Ålesund: Førde: Stryn: Bergen: Bergen: Bergen: Haugesund: Haugesund: Sandnes: Stavanger: Stavanger: Arendal: Kristiansand: Kristiansand: Porsgrunn: Skien: Horten: Larvik: Sandefjord: Tønsberg: Drammen: Hokksund: Kongsberg: Elverum: Gjøvik: Hamar: Kongsvinger: Lillehammer: Oslo: Oslo: Oslo: Oslo: Oslo: Oslo: Oslo: Oslo: Asker: Bærum: Jessheim: Lillestrøm: Strømmen: Nittedal: Ski: Halden: Fredrikstad: Fredrikstad: Moss: Sarpsborg: Slitu:

vi i villa-1.indd 1

Code Handle DOOR

Din lokale sikkerhetsleverandør

DØRVRIDERSERIE

EPOK

La design og funksjon spille på lag!

ALDRI MER KALDE FØTTER!

TrioVing Sikkerhetssentere er en landsdekkende kjede som tilbyr et bredt utvalg av produkter og tjenester for å hjelpe deg med din sikkerhet. www.triovingsikkerhetssenter.no 20.01.2010 12:50:29

I mange hjem er badet familiens favorittrom. Det skyldes med stor sannsynlighet varmekablene under baderomsgulvet. Den samme komforten kan man skaffe seg i alle rom. Nexans har varmekabelprodukter som passer for de aller fleste rom samt “uterommet”.Tradisjonelt forbindes varmekabler i gulv med støping og tykke gulvkonstruksjoner. I dag finnes løsninger for lavtbyggende støpte gulv (rask oppvarming), og løsninger som ikke krever innstøping.

Tradisjonell Nexans varmekabel er ideelle for gulvoppvarming i støpte gulv, både tradisjonelle og lavtbyggende.

MILLCABLE (varmekabel) og MILLICLICK (plate med spor for varmekabel). Med denne løsningen er det ikke behov for støpemasse. I tillegg til varme gir løsningen også økt isolasjon i gulvet og trinnlydsabsorbering.Gulvarmesystemet bygger 8mm inkl. plate og varmekabel og er egnetbåde til rehabilitering og nybygg.

MILLIMAT™ - lavtbyggende varmekabelmatte for rehabilitering, byggehøyde kun 4,5mm.

SNOWMAT er ideell for rask og kostnadseffektiv installasjon av is og snøsmelteanlegg i utendørsarealer som oppkjørsler, gårdsplasser, etc. Kan benyttes i arealer med asfalt, betong, heller eller stein.

Ta kontakt med din lokale elektroinstallatør for et tilbud. Nexans varmekabel er en norsk oppfinnelse og produkt, produsert siden 1926. www.nexans.no/varme. 30     vi i villa  februar 2010

Global expert in cables and cabling systems


Badet

Lei av å ha sluket midt på baderomsgulvet? Det finnes elegante alternativer… så rent... så enkelt...

Lekkert med slukrist inntil veggen G ina Albrigtsen, en av grunderne bak baderomskjeden «Ha det på badet», mener Unidrain sluk gjør baderommet mer moderne og sikrere mot vannskader. Hun har selv valgt det nye systemet på nyoppusset bad i familiens bolig i Oslo. - Jeg oppdaget Unidrain for første gang på en messe i utlandet, og ble umiddelbart begeistret for det smarte konseptet, sier Gina. I mitt daglige virke er jeg omgitt av designprodukter og jeg reiser regelmessig på messer til blant annet Italia, Frankrike, Tyskland og Spania for å finne smarte produkter til forretningen. - Unidrainslukets unike system gjør at man slipper å ha en dominerende slukrist midt på gulvet med fall fra fire kanter. Ved å legge sluket helt inntil veggen får baderommet et mer gjennomført estetisk uttrykk. - For ett år siden gikk min mann og jeg i gang med å renovere et av de to baderommene vi har i leiligheten vår på Frogner. Badet er på 9 kvadratmeter. Da vi flyttet inn i boligen for snart 17 år siden, pusset vi det enkelt opp og pigget opp de originale sort/hvitt flisene fra 1927. - Jeg har siden angret mye på at vi ikke tok vare på de gamle flisene, men til alt hell fant jeg prikk like fliser i 30x30 cm gjennom den italienske fliseforhandleren Bella i Drammen. Flisene er gjennomglasserte og har et eksklusivt preg. I og med at vi skulle renovere baderommet fra bunn til topp, ønsket vi samtidig å benytte det nyeste systemet innen

baderomsteknologi og Unidran-rist var dermed et enkelt valg. - Det er et stort pluss for baderomsgulvets helhet at vi slapp å legge en sirkelrund rist midt i rommet og dermed bryte opp mønsterstrukturen i det særpregede gulvet, mener Gina. - Baderommet er enkelt innredet med hvit servant, hvitt badekar og høyglansede baderomsskap.

Enkelt for rørleggeren. - Som forhandler av ulike baderomsprodukter får jeg ofte tilbakemeldinger fra kunder og håndverkere hvordan de ulike produktene fungerer i hverdagen. - Fra samtlige rørleggere jeg er i kontakt med, har jeg fått kun fått positive reaksjoner på Unidrain-slukene. De er lette å montere og brukes nå mer og mer av håndverkere, enkeltpersoner og entreprenører. - På eget bad har en av rørleggerne jeg samarbeider med montert Unidrain HighLine sluk på 80 cm i dusjsonen. Arbeidstiden han brukte på dette er mindre enn hva et ordinært sirkelrund slukrist ville ha krevd, med montering midt på gulvet. - Baderom er kostbare å pusse opp og løsninger som forenkler selve byggeprossesen er kjærkomne nyvinninger for alle. Selv setter jeg stor pris på innovative løsninger som gjør baderommet tryggere og penere, mener Gina.•

Av Anne Marit Muri

Populært forbrenningstoalett til h y t t e , b o l i g e l l e r b r a k k e r. Enkel montering og bruk. Hygienisk og luktfri.

220 V eller propan? Dette er toalettløsningen for hytte - Norge... Finn nærmeste forhandl er på:

WWW.CINDERELLA.AS

Mer informasjon: www.unidrain.no www.hadetpåbadet.no vi i villa  februar 2010     31


Foto: Jimmy Lind Sørensen

Foto: Stig Kälvelid

DRA PÅ BILFERIE MED

Nyhet

Kroferie i Danmark 6 DAGERS FERIE PÅ HISTORISK 3-STJERNERS KRO I NORDJYLLAND

Pr. person i dobbeltrom

2.449,-

• 5 overnattinger • 5 x frokostbuffet • 5 x 2-retters middag/buffet

Ankomst: Juni: 16., 21., 26. Juli: 1., 6., 11., 16., 21., 26., 31. Aug.: 5., 10., 15., 20., 25.

Ankomst: Fredager 19.02.-18.06. og 20.08.-10.12.2010. Valgfri 12.-26.02., 31.03.-03.04., 12.-14.05., 21.-22.05. og 15.-22.10.2010.

2 barn 6-14 år halv pris!

Oppholdet inkluderer kun rengjøring ved avreise

Foto:Thomas Nykrog

Hytteferie i skjærgården 4 DAGERS FERIE PÅ 4-STJERNERS FERIESENTER I GREBBESTAD, SVERIGE

• 3 overnattinger • 3 x frokostbuffet • 3 x 3-retters middag • Strøm, vann, fyring og sengetøy • Rengjøring ved avreise

pr person i hytte

2.299,-

Her får dere egen utstyrt hytte – og samtidig halvpensjon servert i hotellets resturant pluss adgang til innenog utendørs basseng, barneklubb og en mengde aktiviteter. Tanum Strand ligger nord for Göteborg helt ut til vestkysten ved den koselige byen Grebbestad med sine vakregamle hus, kaféer og små butikker.

Spør om barnerabattene!

32     vi i villa  februar 2010

1.299,-

Oppholdet inkluderer kun rengjøring ved avreise.

6 dagers sommerferie kun 2.849,-

Hotel Selma Lagerlöf

Ekstradøgn m/ frokostbuffet kr. 449,-

Schlosshotel Neetzow

Alpene i Østerike

2 barn opptil 12 år gratis!

8 DAGERS FERIE PÅ 3-STJERNERS HOTELL I SALZBURGERLAND

• 7 overnattinger • 7 x frokostbuffet • 7 x 3-retters middag inkl. øl, vin og mineralvann ad libitum • Is til barna hver kveld • 1 x Joker Card-opplevelsespass

Pr. person i dobbeltrom

3.599,-

Hotel Gungau ★★★

Tanum Strand ★★★★

Ankomst: Torsdager frem til 09.12.2010.

• 2 overnattinger • 2 x frokostbuffet • 1 x 3-retters middag/buffet Forfatter Selma Lagerlöf hentet inspirasjon til sine fortellinger i Värmland. I Mårbacka kan en besøke hennes fødegård, og 10 km herfra, i byen Sunne, ligger hotellet, som er oppkalt etter henne. Her finnes både basseng og den populære ”Herregårdsresturanten”, og på en utflukt er det opplagt å besøke Karlstad eller Hammerö, hvorfra pilgrimsleden går helt til Nidarosdomen i Trondheim.

Tylstrup Kro

Pr. person i dobbeltrom

3 DAGERS FERIE PÅ 4-STJERNERS HOTELL I SVERIGE

Hotel Selma Lagerlöf ★★★★

Tylstrup Kro ★★★ Opplev Danmark på sitt beste med base på kroen i den vesle stasjonsbyen Tylstrup på toppen av Danmark – mindre enn en halvtimes kjøring fra Vesterhavet ved berømte Blokkhus strand, Fårup Sommerland og Aquapark, og bylivet i Aalborg sentrum. Etter en times kjøretur kan en dessuten oppleve Skagen. Eller reise en dagstur til Legoland Billund, 3 timer unna.

Skjønne Värmland

Tanum Strand

4 barn 4-12 år halv pris!

I den vesle østeriske byen Hinterglemm finner dere dette hotellet i typisk alpestil med balkong på alle rom og blomstrende balkongkasser ved foten av fjellet Zwölferkogel. Her bor man rett ved dalstasjonen, hvor svevebanen går til fjellets topp med den mest spektakulære utsikt over den frodige dalen under sydens sol. Bruk også en dag på å besøke badebyen Zell am See (22 km) eller isbreen ved Kaprun (30 km).

Hotel Gungau

Ankomst: Lørdager i perioden 05.06.- 21.08.2010.

Informasjon og bestilling på:

tlf. 800 61 005 eller


Reiser med glede

HAPPYDAYS Sveriges flotteste spahotell 3 DAGERS FERIE PÅ 4-STJERNERS HOTELL I BOHUSLÄN

• 2 overnattinger • 2 x frokostbuffet • 1 x 2-retters middag • 1 x velkomstdrink

Pr. person i dobbeltrom

1.349,-

Vann Spa Hotell

Ekstradøgn m/ frokostbuffet kun 649,-

Ankomst: Søn-, man-, tirs-, ons-, tors-, og fredager frem til 11.06.2010.

Nordens Venezia

3 DAGERS FERIE PÅ 4-STJERNERS HOTELL I STOCKHOLM

• 2 overnattinger • 2 x frokostbuffet • 1 flaske rødvin på rommet Park Inn Solna ★★★★

Ekstradøgn m/frokostbuffet kr. 449,-

Oppholdet inkluderer kun rengjøring ved avreise.

Sommer i Göteborg

• 5 overnattinger • 5 x frokostbuffet • 2 x 3-retters middag • 1 x vinsmaking • Vin på rommet ved ankomst

• 3 overnattinger • 3 x frokostbuffet

6 DAGERS FERIE PÅ VINGÅRD I SYDTYSKLAND

1.999,-

Weingut Albert Schwaab Det venter en skikkelig opplevelsesferie i livsgledens og vinens tegn på denne familieeide vingården, som drives av fjerde generasjon i den vesle landsbyen Erden, i kanskje verdens vakreste elvelandskap. Erden er en meget autentisk vinby med smale gater, bindingsverkshus og gode spisesteder – og en opplagt førnøyelse i dette populære ferieområdet er en båttur nedover elva, forbi vinterrasser og middelalderslott mot romernes gamle høyborg, Trier.

Weingut Albert Schwaab

Ankomst: Søndager frem til 29.08 og 24.10.-05.12.2010.

www.happydays.nu

Foto: Olof Holdar

Ankomst: Fredager 19.02.-11.06. og 20.08.-10.12. Valgfri 26.02.-05.03., 26.03.09.04., 12.-14.05. og 29.10.-05.11.2010.

Vingård ved Moselelven

Pr. person i dobbeltrom

Pr. person i dobbeltrom

1.149,-

Shopping til lav kurs kombinert med historisk sjarm uten sidestykke og en beliggenhet på 14 skjærgårdsøyer gjør Stockholm til en av tidens mest spennende storbyer. På det 4-stjerners hotellet i forstaden Solna bor dere på business-rom med ekstra store senger, og i gangavstand til buss- og T-bane – og på mindre enn ti minutter kommer dere til sentrum og kan spasere i Gamla Stans krokete middelaldersmug og storbyens gågater.

Vann Spa Hotell ★★★★ Rett ut til den store Gullmarnfjorden litt over 100 km nord for Göteborg ligger det helt nyrenoverte Vann Spa Hotell, som huser et av Sveriges største spaanlegg. Entréen hit koster kun SEK 100,- for hele oppholdet og inkluderer lån av morgenkåpe og håndkler, vann og fruktbuffet, og fri adgang til 1000 m2 med badstu, 6 forskjellige pools med alt fra 10 til 38 grader varmt vann og rikelige muligheter for å koble av. Hotellet har dessuten bl.a. resturant, bar, privat strand og brygge.

Vi i Villa samarbeider med Happydays, et dansk reiseselskap med bilferie som spesialitet. Du kan få mer informasjon og bestille alle reisene på www.happydays.nu ved å inntaste reisekoden ”Villanorge”. OBS! Hjemmesidens tekst er på dansk, men alle priser er norske!

4 DAGERS FERIE PÅ 3-STJERNERS SENTRUMSHOTELL Grand Hotel Opera

Pr. person i dobbeltrom

1.599,-

Grand Hotel Opera ★★★ Ønsker dere å bo der hvor tingene skjer, og hvor alt ligger i gangavstand? Ved Drottningtorget ligger Grand Hotel Opera, som byr på en fantastisk storbystemning. Dere kan nyte en kop kaffe i lobbyen, mens dere følger med på det pulserende livet utenfor og se trikken rusle forbi. Her bor dere side om side med det store kjøpesenteret Nordstan, gågatene og Sentralstasjonen, og på sommeren er førnøyelsesparken Liseberg (2 km) og en havnerundfart en sikker success i ”Sveriges koseligste storby”!

Foto:Kjell Holmner

Ankomst: Hver 3. dag i perioden 20.06.- 16.08.2010. Husk reisekoden: Villanorge Åpent hverdager kl. 8.00 – 15.30

Enkeltrom og avbestillingsforsikring kan kjøpes i tillegg. Ekspedisjonsgebyr kr. 49,- februar 2010     33 vi i villa  Teknisk arrangør:


Det ble god tur av det! Mange fordeler og store rabatter med et av Norges nyttigste medlemskap!

Melder du deg inn i Huseiernes Landsforbund oppnår du en rekke fordeler. Du får gode rabatter på en mengde varer og tjenester hos våre mange samarbeidspartnere. Vi tilbyr deg også gratis juridisk, økonomisk og teknisk rådgivning, samt mye mer. Gå inn på våre nettsider, huseierne.no, eller ring 22 47 75 00 og se hvor enkelt du kan få nyttig hjelp og spare flere tusenlapper. Husk at du kan bli medlem uansett om du eier enebolig, rekkehus, leilighet eller hytte. Noen av våre samarbeidspartnere:

Huseiernes Landsforbund (HL) er en landsomfattende interesseorganisasjon for eiere av bolighus og fritidshus, boliggårder, gårdselskaper og sameier/borettslag. HL er partipolitisk uavhengig og har til formål å ivareta medlemmenes huseierinteresser.

www.huseierne.no 34     vi i villa  februar 2010

renomme.no

Det kostet oss 430,å spare 3500,-


Fasaden

Norskprodusert Kebony-tre er miljøvennlig og holdbart, og behøver ikke males eller beises Ytterpanel på funkisbolig. I et nytt boligfelt

i Drøbak er det bygget funkishus i Kebony-tre.

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk For mer informasjon: www.kebony.com

Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar 2009 i Skien, etter fire års pilotprosjekt i Porsgrunn. Planken er en revolusjonerende verdensnyhet som er miljøvennlig   Fortsetter på side 36 og gjør livet til huseiere og byggherrer vesentlig enklere.

Å

ha eget hus med terrasse er for mange forbundet med mye arbeid, særlig med fasader som med jevne mellomrom må beises eller males. Etter 12 år med forskning og mange år med pilotproduksjon er fabrikken i Skien nå i full gang med storskala produksjon av miljøvennlig og hard treplank som har gjennomgått en spesiell behandlingsprosess. Gjennom en patentbeskyttet herdingsprosess omdannes alminnelig trevirke som norsk furu til et unikt og vedlikeholdsfritt materiale som har gode tekniske og estetiske egenskaper. I løpet av produksjonsprosessen der det blant annet benyttes biologisk avfall fra sukkerrørsproduksjon, blir trevirket av løvtrær svært sterkt og bestandig mot vær, vind og annen slitasje

og oppnår samme hardhet som tropiske tresorter, slik som teak. Dagens globale utfordringer med avskoging av den tropiske regnskogen gjør Kebony-treets miljøvennlige materiale mer aktuelt enn noensinne.

Populært blant arkitekter. Med sin særegne overflatestruktur og ikke minst på grunn av sin gode holdbarhet uten behov for beis og maling har Kebony-tre fått anerkjennelse blant arkitekter. De anbefaler gjerne fremtidige byggherrer å bruke miljøvennlig trevirke til tross for at dette er noe dyrere i innkjøp enn ubehandlet trevirke. Lund Hagem Arkitekter valgte å bruke Kebony-tre da de fikk i oppdrag å tegne Quality Spa & Resort i Kragerø, som åpnet i 2007.

Arkitektfirmaet er særlig begeistret for treets naturlige egenskaper og for den sølvgrå patinaen som oppnås etter noen år i fin harmoni til øvrige materialer som skifer, stål, betong og glass. Estetiske materialer som glir fint inn i naturen med sterk miljøprofil vil nok bli mer etterspurt i fremtiden. Dermed er tiden nå moden for et nytt og mer holdbart trevirke.

Brukervennlig. Det er nesten ingen grenser for brukervennligheten til Kebony-tre. Utvending er det mange muligheter som ytterkledning, tak, listverk rundt vinduer eller som underlag på terrassen. Mange velger også å benytte kebony-tre på hytta, der man helst vil bruke all fritid på å være ute eller inne for å nyte hyttekos. Til og med på båtdekk kan man vi i villa  februar 2010     35


Treverket kan brukes blant annet som ytterpanel på fasader, på terrasser og på brygger, og får en vakker, sølvgrå patina. Tilpasset naturen: Her er treverket brukt på et moderne hus som ligger i naturskjønne omgivelser.

Hytteidyll: På hytta er det smart å benytte Kebony-tre på ytterveggene,

Kebony kan erstatte vanlig overflatebehandlet hvitt tre, som må grunnes og males med jevne mellomrom. Det kan også erstatte impregnert trevirke og tropisk regnskogtre, i tillegg er treplanken bedre beskyttet mot sopp og råteskader.

På mange måter ligner Kebonytre på teak og på andre tropiske tresorter. Det er mørkt og får over tid en sølvgrå patina. Dessuten er det langt hardere enn de fleste tresorter.

bruke Kebony-tre. I tillegg til det estetiske uttrykket får man mer fritid med på kjøpet, dermed kan man slappe mer av og bruke mindre tid på krevende vedlikeholdsarbeid.

Fremtidsrettet. Flere kommuner og offentlige etater i landet har allerede tatt i bruk Kebony-tre ved oppføring av nye skolebygg og barnehager. Miljødepartementet har vedtatt følgende handlingsplan for 2007-2010 som gjør at offentlige aktører er blitt mer bevisst på miljøriktige materialvalg. «Regjeringen vil medvirke til at det offentlige går foran som ansvarlig forbruker og etterspør miljøvennlige varer og tjenester som er tilvirket etter høye og etiske standarder». «Varer og tjenester 36     vi i villa  februar 2010

velges på bakgrunn av livsløpskostnader, kvalitet og miljøegenskaper». «For varer hvor det er utviklet miljømerkingskriterier i regi av Svanen eller EU-blomsten skal disse kriteriene så langt som mulig legges til grunn. Kebony finnes for tiden i 4 ulike tresorter, i furu, bøk, lønn og amerikansk furu uten miljøskadelige stoffer. Furuplanken er Svanemerket og et sikkert valg hvis du ønsker mer fritid og mindre vedlikeholdsplikter på husfasaden i årene som kommer. •

Av Anne Marit Muri   Foto: Produsenten og Darren Saines

Mer om utvendig vedlikehold på viivilla.no

Terrasse med tropisk preg:

Kebony-tre på terrasser ser nesten ut som tropisk treslag og har samme hardhet som for eksempel teak, noe som gjør planken svært holdbar.

Hagedesigner Darren Saines Den anerkjente hagedesigneren Darren Saines som opprinnelig kommer fra   England og som nå har bodd i Norge,   i flere år, bruker Kebony-tre når han   designer terrasser, utekjøkken og dekortreverk rundt blomsterbed og spesiallagde blomsterkasser. Treverket er på grunn av sin hardhet godt egnet for   røffe værforhold utendørs, mener han.


Vi i villa_januar_90x253:Layout 1

Det finnes to typer massasjebad. Hurricane – og alle de andre. Et vanlig massasjebad krever sterke kjemikalier og klor i kampen for å unngå vekst av biofilm i rørsystemene. Vi har derimot gjort det geniale og fjernet alt av skjulte rør og slanger. Her bader du garantert bakteriefritt. Med våre gjennomsiktige bunnplater kan du alltid se at karet er helt rent. Alt vaskes enkelt med mildt såpevann og svamp.

19-01-10

13:09

Side 1

Noen miljøvennlige sparetips fra oss i IVT Varmer du opp boligen din med olje eller direktevirkende strøm, kan du spare penger og miljøet på å investere i en IVT varmepumpe.

I hvilket kar tror du det er hyggeligst å bade? Les mer om flere badekar og massasjebad på www.hurricane.no, eller ring Fjordbad AS på 33 45 39 50 for mer informasjon.

IVT Nordic Inverter er topptestede luft/luft varmepumper med høy virkningsgrad og verdensunik luftrenser.

Ren vannkraft.

! NYHET

Varmer du opp boligen og varmtvannet med olje eller strøm, men ikke har mulighet til å borre en energibrønn, er verdensnyheten IVT Air løsningen for deg.

IVTs væske/vann varmepumper er den mest optimale løsningen hvis du har et vannbårent varmesystem, eller skal bygge ny bolig. IVT Greenline gir den beste besparingen.

IVT er norges første varmepumpe med miljømerket svanen!

Hurricane Massasjebad leveres med 10 års garanti, og er markedets eneste bad med det garantert bakteriefrie NonBac™ massasjesystem.

VA R M E P U M P E R

For mer informasjon og forhandleroversikt

www.ivt-naturvarme.no

vi i villa  februar 2010     37


Hjemmeunderholdning

Med flere TV-apparater i huset, kan hvert rom få sin egen «spesialsydde» programpakke

Slik får du TV-signaler i flere rom

Stuen er oftest stedet for full programpakke.

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger. Mor vil se på «Frustrerte fruer» mens far i huset vil se sport og barna vil se tegnefilmer. De fleste kjenner seg igjen i dette scenariet, som vi kaller «kampen om fjernkontrollen». TV-apparater er det imidlertid nok av i de tusen hjem. Hvordan får man så delt på tvsignalene i disse digitaltider? 38     vi i villa  februar 2010

I

kke så enkelt. Det å dele et analogt signal var en enkel sak. Hadde man signaler fra en antenne på taket eller kabel-tv, var det bare å bruke en såkalt «splitter» og legge en kabel frem til tv nummer to så var saken biff. Men i dag der «enere og nuller» har erstattet det analoge tv-signalet, så er det dessverre ikke så enkelt lenger. Mottakerboksen er det vi nå bruker til å dekode de digitale tv-signalene, og det er denne vi skifter kanaler på. Tv-en har nå fått en passiv

rolle som monitor, noe som definitivt kommer til å blåse nytt liv i tv-lisens debatten siden man ikke lenger kan se NRK med den innebygde analoge tv-tuneren… Vi tenker oss et scenario der vi ønsker tv-signaler i de rommene der vi oppholder oss mest. Stuen, loft/kjellerstue, og barnerom. For andre rom der vi oppholder oss mindre finnes det enklere løsninger. •

Av Darren Waring,  Lyd & Bilde


Hvis du ikke er tilknyttet et kabelnett, må du ha en dekoder for å se TV, men det gir også mange muligheter…

Barnerom

Loft/kjellerstue

Stuen

Kabel-tv: Barn bruker (for) mye tid på tv, slik at de gjerne prioriteres. Vegguttaket i stuen utstyres med en splitter og kabel legges frem til tv-en. Men kan de klare seg med kanalene i den analoge grunnpakken er det langt rimeligere å fore junior med tv-signaler. Parabol: Skal barnet ha parabolmottaker på rommet må en egen kabel strekkes fra mottakeren til en ledig utgang på LNB-en på parabolen. Man trenger også et tilleggs programkort siden alle kanaler er kodet. Men finnes det mulighet for å gå på en av de mindre grunnpakkene, kan det være penger å spare.

Kabel-tv: En egen kabel må legges frem til tv-apparatet fra vegguttaket. IKKE åpne veggboksen montert av kabelselskapet da den har en såkalt endemotstand som gir riktig totalmotstand (impedans) på kabelen. Kobler man feil, kan signalet bli kraftig forringet. Man må splitte signalet på «utsiden» av vegguttaket med en enkel splitter av plugginn typen, eller få en montør til å koble kabelen inne i boksen dersom man fortsatt ønsker «skjult anlegg». Dersom kabeltv leverandøren har en analog grunnpakke kan disse kanalene nå søkes inn med den analoge tuneren i tv-en. Ønsker man kanaler i den digitale pakken må man ha en mottaker til + programkort. Enkleste og rimeligste måten er å leie en slik tilleggsdekoder mot en   fast sum i måneden.

Kabel-tv: Har man tv-signaler via kabeltv kan man velge mellom digitalbokser med ulik funksjonalitet. Kabel-tv selskapet sørger for nødvendige kontakter, og en egnet dekoder for mottak av digital-tv vil være den beste løsningen. Ser man mye på tv kan man gjerne velge en mer avansert boks med opptaksfunksjonalitet (PVR) i stuen. Her bør man også ha den   største kanalpakken.

Bakkenett: RiksTV mottakere har den fordelen at de kan utstyres med en bordantenne som gir gode resultater i sterke signalområder. Dette letter spesielt installasjonen i flere rom der behovet melder seg etter hvert. Det er også enkelt å flytte mottakere til andre rom senere. Men ved svake signaler må kabel legges til en splitter/forsterker tilkoblet utvendig antenne. NRK kanalene er gratis, men ønsker man mer enn bare disse så er programkort og   tilleggsabonnement eneste alternativ.

Hva med kjøkkenet? Tv på kjøkkenet er en trend   om dagen. Kjøkken-tv-er er ofte vesentlig mindre, og kan   tolerere en noe dårligere signalkvalitet. Her kan en trådløs videosender koblet til en av husets eksisterende mottakere være en enkel og rimelig løsning for å få «Frokost tv»   på kjøkkenet.

Parabol: Parabolselskapet vil i de fleste tilfeller besørge montering og trekking av nødvendige kabler frem til AV-benken. Har man en nyere flatskjerm anbefaler vi også her å gå for en HD-PVR mottaker. Denne krever imidlertid 2 uavhengige kabler fra parabolen frem til mottakeren for full kanalfrihet, dvs mulig-

heten til å ta opp en kanal mens man ser på en annen. Velger man en vanlig digitalmottaker uten PVR holder det med en kabel til stuen. Bakkenett (RiksTV) Velger man RiksTV som digital-tv leverandør avhenger mottaksutstyret av hvor man bor i forhold til senderne. Bor man i svært sterke signalområder kan en innendørsantenne være tilstrekkelig for å gi signaler til bakkenett mottakeren. Også her finnes det enkle og avanserte PVR mottakere, men disse krever ikke flere ledninger fra antennekilden slik som med parabol. Men i områder med svake signaler må man selv bekoste større antenne utstyr og kanskje kostbare forsterkere og splittere.

om   Les mer ns   e fremtid r på ge tv-løsnin bilde.no og www.lyd

Parabol: Generelt kan vi si at alle   nordiske parabolkanaler er kodet og man trenger en tilleggs dekoder og programkort. Mottaker kan leies eller kjøpes, og for en rabattert pris får man et tilleggskort. Mottakeren må ha en egen kabel direkte til et uttak på hodet (LNB-en) på parabolen. Velger man en HD-PVR boks så trenger også denne 2 uavhengige kabler frem til boksen. Bakkenett: Siden alle kanaler er digitale er også her eneste løsning egen mottaker og kort som tilbys for en redusert pris. Antennesignaler må man selv besørge, så installasjonen vil variere i pris etter dekningsområde. Ved sterke signaler vil også her en liten aktiv antenne duge. Ved mer krevende   forhold må man ty til utvendig antenne med splitter og   forsterker. Slike monteringer bør overlates til fagfolk.

På barnerommet kan programtilbudet begrenses til barnas favoritter.

Egen dekoder for kjellerstue-TV’en gir valgmuligheter. vi i villa  februar 2010     39


Spør ekspertene

Du kan spørre våre eksperter om alt om hus og bolig på www.viivilla.no

Beising av trapp

Felling av trær

Foto: Colourbox

Vi ønsker råd om farge- og produktvalg til vår nye furtrapp, som har en eikelist i fronten av hvert trinn. Veggene oppe og nede hvor trappen kommer, er beiset med tre strøk Jotun hvitkalket interiørbeis, og gulvet i begge etasjer er aloclutet furu. Ønsker å male rekkverk og vanger i en lys farge, og å beise trinnene og toppen av rekkverket i samme farge. Har du noen duse, nøytrale og varme farger å anbefale oss, og har du noen tips om slitesterke gode produkter vi kan bruke?

Lån til utleieleilighet Vi har fire store bjerketrær inntil grensen til en bensinstasjon, vi har bodd her i over 30 år og det har vært bensinstasjon der hele tiden. Nå forlanger de at trærene felles på grunn av alt løvet son kan skape uheldige situasjoner. Dette medfører en utgift som vi blir pålagt å betale på ca. 20 000 kr. Kan de påføre oss en utgift som dette? Vi vil i utgangspunktet ikke felle disse trærene. Hva kan vi gjøre for å slippe dette? Utgangspunktet her er naboloven. Det er da desverre slik at dere ikke må påføre naboen ulemper - i dette tilfelle løv.  

I tillegg er det slik at trær kan kreves redusert til tre ganger avstanden til grensen. Utgifter til å utføre dette må grunneier, i dette tilfellet dere, dekke selv. Se lovdata for ytterligere informasjon: www.lovdata.no/all/ nl-19610616-015.html. Dersom du har spørsmål   i forlengelsen av vårt svar   eller spørsmål om andre   problemstillinger må   du gjerne ta   kontakt   med oss.   Se vår   hjemmeside Pål-Morten www.grandeco. Grande advokat no . •

Vi er en familie på fire med en inntekt på ca. 500000 kr. Vi ønsker å innrede leilighet for utleie i sokkeletasjen. Men banken sier vi har for lav inntekt til å låne mer. De vil ikke skjønne det at både de og vi vil få det bedre med en ekstra inntekt på 9000 kr pr mnd. Er det noe sted vi kan få noe hjelp med et tilleggslån? Kona mi er ufør pga. leddsykdom. Å leie ut deler av egen   bolig gir skattefri inntekt (dersom utleiedelen utgjør mindre enn 50% av markedsverdien). Jeg skjønner derfor godt at dere ønsker å lage til en utleiedel. Nå kjenner jeg ikke til hvor

Jeg ville valgt en oljebehandling slik at du ikke bygger en film hvor riper fort synes. Da slipper du også en trapp som blir glatt. Du bør velge en herdende olje, slik at du ikke får «seige» trinn. En slik olje er også drøyere og har et lenger vedlikeholdsintervall enn en vanlig gulvolje. De fleste gulvslipere som jeg har kjennskap til, sverger til denne oljen. Den får du i flere farger: forskjellige bruntoner, klar, hvit, antrasittgrå og Heidi S sort. Lykke til med Sørensen Malingsbehandlingen. ekspert

stort lån dere har fra før og kan derfor vanskelig avgjøre om bankens avslag er fornuftig. Generelt sier man at man kan låne ca 3 ganger inntekt. Men ettersom dere er fire personer i husholdningen, så vil det være for høyt i dette tilfellet. Flere banker har også en policy om at de kun regner inn halvparten av den potensielle leieinntekten som grunnlag for hvor mye man kan låne til dette formålet. Dette for å ha en sikkerhet mot manglende innbetalt leie eller at man ikke får leid ut en periode. Det beste rådet jeg kan gi, er at du forhører deg med flere banker om muligheten for å Christine Warloe ta opp ekstra   Forbrukerlån. • økonom

Husvekt Vi har tomt ved elv vi ønsker å bygge på, men grunnen består av sand. Vi må balansere vekten ved å fjerne masse tilsvarende det vi tilfører, men kan ikke grave av masse på grunn av kun 3 meter høyde over elven. I byggegropen kan det fylles 40     vi i villa  februar 2010

med løsleca og sand. En kubikk sand veier ca. 2.2 t., vekt på løsleca har vi ikke sjekket ennå. Spørsmålet vårt er: Hva er ca. vekten på et standard hus på 150 kv.m. med alt på en flate?

Dette er interessant. Jeg har tidligere beregnet vekten av et hus som skulle bygges på myrgrunn. Dette huset var i 2 1/2 etasje og hadde en grunnflate på ca 80 m2. Beregnet vekt på dette var 56 tonn. Jeg ville anslå vekten på ditt beskrevne hus til mellom 20 og 25 tonn.

Dette bør du nok få beregnet eksakt, da små avvik kan medføre at huset synker, hever seg eller får store settninger.•

Kai-Haftor Olsen Bygningsingeniør


Varme under vegg til vegg-teppe Jeg vil legge vegg til veggteppe og ønsker varme under. Hva anbefaler du? Vil vel ikke anbefale varme under et teppe. Teppet vil fungere som et hinder for varmenspredningen, og en kan få overoppheting i og under teppe. Må i tilfelle kun brukes på varmekabler nedstøpt i betonggulv, og sjekke at teppet tåler varme.

Jostein Mjelde Elektriker

Beskjæring av roser Vi har to store klatreroser (flammentanz). Den ene må flyttes, og den andre må beskjæres kraftig, men får stå i ro. 1. Hva med den som skal flyttes? Hvor mye bør den beskjæres, og når? Når kan vi flytte den? 2. Den andre vokser helt over taket, så den må skjæres en god del ned. Når er det mest gunstig? 1. Det er best å flytte roser på våren. Det er litt uenighet om man bør klippe dem ned først eller ikke, enkelte mener at man skal ta med hele planten uten å klippe den ned. Personlig klipper jeg ned roser før jeg flytter dem, ikke minst av praktiske årsaker (4 meter tornete rose kan være en tanke upraktisk å

flytte rundt på..). Du må imidlertid være klar over at du tar blomstringen det første året. Jeg ville

klippet den ned ganske dramatisk, ned til en meter/halvannen meter. Pass på at du får med så mye som mulig av rotklumpen og røttene, da er det lettere for rosen å klare flyttingen.

Foto: Lisbeth Fosser

Du kan spørre våre eksperter om alt om hus og bolig på www.viivilla.no

2. Den som bare   skal beskjæres,   ville jeg ventet   med å beskjære   til etter   blomstringen.•

Solfrid Cristina Kvernsveen Roseekspert

vi i villa  februar 2010     41


Vinn kamera 4

1

6

5 4

gen på sms:

982) n (sendes til 1 jo s a in b m o k ll ) Send if7 + ta endes til 1982 (s 5 4 3 7 if l: e Eksemp og løs

4 2

1

mobilen nen du får på Følg instruksjo vis du ikke klarer å løse . H nye oppgaver kodeord SUDOKU til 1982 nd oppgaven, se ny oppgave. og du vil få en

mera, flaxlodd Du kan vinne kagge konkurransene! og GPS i be

Vinn 50 flaxlodd! 2

3

4

5

12

7

11 13

14 16

15 18

17 20 22

6 9

8 10

10 flaxlodd hver!

Send inn løsnin

2

1

10 vinnere får

Canon Eos 450D

5

5

3

Trøstepremie

19 21 23

VANNRETT

LODDRETT

1. Grønn mat 6. Dersom 8. Rasere 10. Nordvest fork. 11. Skrekk 12. Vintermåned 15. Føle 16. Merk! 17. Gate fork. 18. Skjult 20. Brygg 21. Mikkel ... 22. Tråd 23. Galoppere

Send inn løsningen på sms: Send x7 + løsningsord (sendes til 1982) Eksempel: x7 løpe (sendes til 1982)

1. Hviledagen 2. Ventetid i desember 3. Glise 4. Grønske i vann 5. Holder drikken varm 6. Pluss 7. Hunnhest 9. Oldinger 13. Kikke 14. En fra Estland 18. Gråbein 19. Utrop 20. Susete

Informasjon: Tjenestene koster kr. 24,- pr uke. Fungerer kun på mobiltelefoner med wap. Virker ikke på iPhone/smartphones. Innsending av oppgaver koster kr. 1,- pr stk. Du kan være med i en eller begge konkurransene. Abonnementstjeneste som kan stoppes når du vil, ved å sende stopp til 1982!

4

1

premie Trøste5

10 vinnere får

10 flaxlodd 4 er! 3 hv 5 2

Vinn G TomTo m

Vinnere kåres ars .m 15. februankrurraognsen2e)9

PS 73 0

2

G PS

(Begge ko

Abonnementstjenester. Når vinnere kåres startes en ny runde og alle poengsummer nulles ut. Tjenestene fungerer kun på mobiltelefoner som kan lese WAP og for øyeblikket ikke på iPhones / smartphones. Spillet avgjøres ved å oppnå poeng for riktige løsninger på oppgavene du mottar - ved å sende inn svar med mobiltelefonen som er påmeldt. Når du sender inn svar vil du umiddelbart motta nye oppgaver på mobiltelefonen, så antall meldinger du mottar avhenger av hvor mange du svarer på. Pris pr. innsendte oppgave er kr. 1,- pluss normal operatørtakst. (Fra ca. 30 øre til ca. en krone pr sms i Norge). Spillerne mottar en oppgave på mobilen en gang i uken som koster kr 24,-. Er du med både på Sudoku og på Kryssord koster tjenesten 24,- pr uke / pr tjeneste. Tjenesten løper til den sies opp. For å stoppe tjenesten send STOPP til 1982 (gratis). Vajola as kan gjøre endringer 42     vi i villa  februar 2010 i konkurransene men vil om så informere alle spillere før disse evt. skjer. Ved å sende inn svar på oppgaven i annonsen til 1982 aksepterer man betingelsene. Man kan når som helst avmeldes ved å sende STOPP til 1982. Kundeservice tlf. 46811507 (man-fre 09-15). Alle vinnere og komplett reglement står på www.smsquiz.as. Ansvarlig for tjenesten er Vajola as.


Torget | Torget | Torget | Torget | Torget | Torget | Torget | Torget | Torget | Torget

Lageret tømmes nå...

Spar opptil

44 000,Vedlikeholdsfritt terrassegulv Vedlikeholdsfrie rekkverk Sklisikkert og miljøvennlig 25 års garanti!

www.hotspring.no Trondheim Tlf 73 10 99 00 Oslo ved E18 på Høvik, Ramstadsletta 8, Tlf 67 53 01 00

SMULDRER PIPEN DIN OPP? Fukt er problemet - og vi har løsningen! Regn og snø kommer ned i din skorstein som gjør at tegl og mur smuldrer og fryser i stykker. Har du varmepumpe eller fjernvarme kan det medvirke til fukt.

Vestfold og Hamar-distriktet. Øvrige områder kontakt oss for informasjon.

www.skorstein.net

et over h ev

 Direkte fra produsent  Ingen dyre mellomledd

h

RADON

Norske KJØKKEN & BAD

Drikker du radioaktivt vann?

t Garanterer tørr kjeller! t Fjerner fukt med svakstrøm t Ingen graving nødvendig t Erstatter ny drenering t Sunnere og varmere hus

Radonett RADONETT gir deg og dine barn • garantert rensegrad av Radongass 97–99,9 % et sunt og friskt • fjerner hydrogensulfid (lukter som råttent egg) vann! • høyner law pH-verdien til ca 7,5 uten kjemikalier

kenet •

LØSNINGEN ER EPS!

Radonett er Europas mest effektive gassutskiller. Radonett har den absolutt høyeste virkningsgraden i samtlige tester av blant annet SSI (Svenska Statens Strålskyddsinstitut).

5

t - på k j

Finn din forhandler på www.radonett.com eller ring +46-248-102 78 eller e-post info@radonett.com så hjelper vi deg

S LU

Tlf: 67 07 84 21

1

- 20 års er

rfaring -

ng

e rs

www.poolkungen.no

T TS

PUR

Pa s sp å in du nen kjø pe bas pr isø kn sen g m ingen . ed 25% T.o.m 2 rab a t t. 8 /2 k a * n

www.eps-system.no

års erfari 20

an

øk

Ca. 30 000 brønner i Norge har helsefarlig vann med for høyt radon innhold og må utbedres!

Vi er de eneste som kan garantere kjelleren så tørr at den kan brukes til boligformål! Monteringen foretas raskt og enkelt!

4

nksjone Fu

g eleg lt o

6

inger

RÅ, FUKTIG KJELLER?

taljer og De

Z"edhi/^c[d5c^Wj#cdlll#c^Wj#cd

n løs

Tlf: 21 30 06 70 Stabels vei 2, 1540 Vestby

7A6C8D6A6GDH[€h^&%[Vg\ZgbZYh`_²gZ[_ZaZcZ^]k^iiZaaZghdgi

rdagen • ve

Monter markedets beste beskyttelses for skorsteiner! Denne har en hette som stabiliserer trekken i pipen, gir utmerket beskyttelse og er enkel å åpne når pipen skal feies. Pris fra kr 3700, - inkl. mva og montering. Ring nå! Vi kommer og tar mål av din skorstein for ett kostnadsfritt prisoverslag. Gjelder Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud,

T

Leverer til hele Norge Tlf: 75 04 84 22

www.kvandal.no

*Tilbudet gjelder så langt lageret rekker. (t.o.m. 28/2-2010)

vi i villa  februar 2010     43

-2 ring 0 å fa


Boligguiden | Boligguiden | Boligguiden | Boligguiden | Boligguiden | Boligguiden KVALITETSTID - med familie og venner...

TILBUD!

Nå kun kr 499,-

Trappefornyeren i eik

Spar ti tusener! Glem skifting eller sliping. Trinn i 14 m.m. eikeparkett fra kr 298, - pr. trinn (inkl. mva). Sender over hele landet. Besøk oss på internett. Nå har vi salg! www.bccollection.no - Tlf: 97 11 69 45

Easy 808A Fingeravtrykkslås 7.490, - ink mva Easy 908 Kodelås 4.490, - ink mva

Rent vann rett fra springen!

Vannet smaker som vann på flaske. Fjerner farge, vond lukt og smak som f. eks. klor. Spar penger på å innstallere Instapure drikkevannsfilter. Enkel montering. www.aram.no - Tlf: 22 79 75 50

Espegard Bålpanne

Leveres komplett med grillrist i rustfritt stål, kjetting til kaffekjele og glooppsamler. Pannestr: 60 og 70 cm. Se vår netthandel for mer info og priser. www.espegard.no - Tlf: 32 08 63 30

Det originale varmepumpehuset Impregnert overbygg

Easy 903 Kodelås 2.990, - ink mva

1800, inkl. mva

Ubehandlet overbygg 1150, inkl. mva

Sikker lås uten nøkler

Fremtiden er her. Nå kan du få en dørlås som kan åpnes med fingeravtrykk eller kode. Spesielt utviklet og patentert for nordiske klima. Flott design, enkel i bruk. www.fingeravtrykk.no - Tlf: 45 49 29 23

Mus i bilen eller huset ditt?

Med elektroniske Topo Stop får du en effektiv beskyttelse mot gnagere, fluer, veps og andre insekter. Bekvem, hygienisk og for alltid! 2 års åpent kjøp. www.musfritt.nu/no - Tlf: 0046 31684640 44     vi i villa  februar 2010

Pynt opp fasaden

Vi gir 5 års garanti. Norskprodusert. Passer de fleste pumper på markedet. Enkel å montere. Flatpakket, sendes over hele landet med posten. www.coverconsult.no - Tlf: 45 66 77 78

Gipsheis

Enkelt, sikkert og solid verktøy for montering av gips- og sponplater mot tak og skråvegger. Lastekapasitet 68 kg . Løftehøyde 3.35m Sammenleggbar. www.gipsheis.no - Tlf: 99 47 19 70

Kåpe til din tilhenger

Vi utstyrer din tilhenger, uansett merke, med JAXAL-kåpen. Vekten er fra ca 35 kg for en mindre modell og 65 kg for den største. Kåpen er enkel og rask å montere. Kontakt din nærmeste tilhengerforhandler for pris. 3 års garanti. www.jaxal.no


Boligguiden | Boligguiden | Boligguiden | Boligguiden | Boligguiden | Boligguiden

Interiørglass

Skadedyr - Nei takk!

Kjølerom/kjølehjørner

Utepeis/grill fra Promek ANS

Mindre ved - mere varme

Drivhus - for vekst og glede

Se vår brede designkolleksjon av herdet glass til bruk mellom benkeplate og overskap i kjøkken. Unikt, tilpasset, lett å holde rent og meget hygienisk. www.okside.no - Tlf: 22 64 00 22

Eneste norskproduserte, dette er originalen! Nyhet: Meget smart og fin håndlaget rustfrigrillrist med trehåndtak. Sender over hele landet. Bestilles på nett/tlf: www.promek.info - Tlf: 61 34 78 20

Spar tusenlapper med våre “gjør det selv” produkter mot alle typer skadedyr; mus, rotter, katt, rådyr, maur, fluer, mygg, knott, snegler, kakkerlakker, sølvkre m.fl. www.gardex.no - Tlf: 22 25 32 00

Ecofan sprer varme fra ovnen på en unik måte. Ingen montering. Lager sin egen strøm. Stille - tre størrelser, messing og nikkel. www.ecofan.no - Tlf: 78 99 00 99

Vi lager og skreddersyr kjølerom/kjølehjørner etter egne mål og ønsker. Store valgmuligheter, bakteriehemmende og hygienisk (food safe), norsk kvalitet. www.thermocold.no - Tlf: 69 16 40 50

Tilpasset norske værforhold. Ekstra kraftig konstruksjon (ABsystem), vedlikeholdsfritt i natureloksert aluminium. Sammenleggbart. Leveres ferdig montert. Lav pris. www.a-proof.no - Tlf: 91 53 14 06

(JSMFUUPHMBWCZHHFOEFCFUPOHHVMW NFETUFSLCSFFWOF

PAX baderomsvifter

PAX er en av Europas ledende produsenter av stillegående vifter av en meget høy kvalitet. Velg form og farge til DITT bad. Finn din forhandler og mer informasjon på: www.pax.se

Bytt ut din gamle trapp!

Det har aldri vært enklere å bytte trapp. Du får trappen din akkurat slik du vil ha den. Oppdag Drömtrappor® i dag! Gå inn på vår nettside og bli inspirert. www.dromtrappor.no

Lewis - Svalehaleplater

t#SBOOTJLSFPHMZEUFUUFFUBTKFTLJMMFSF t(VMWWBSNFNFEUPQQWBSNFGPSEFMJOH t#BEFHVMW t3FIBCJMJUFSJOH www.til-tak.no - Tlf: 32 83 03 00 vi i villa  februar 2010     45


SPIS FROKOST I DITT GAMLE KJØKKEN....

...LAG MIDDAG I DITT NYE!

www.herjedalskjøkken.no Tlf: 926 97 995 / 970 53 160

Herjedalskjøkken fornyer gamle kjøkken til nye kjøkken på under én dag. Vi monterer helt enkelt nye fronter og skuffer. Vi dekker hele landet!

Frihet – ta en pause fra hverdagen i et sommerhus fra dansommer

Et dansommer hus er en garanti for en vellykket ferie – vi setter full fokus på å gi deg den optimale service fra det øyeblikket du booker til du kommer hjem igjen.

Book nå på: www.dansommer.no dansommer : Voldbjergvej 16 : DK-8240 Risskov : 46     vi i villa  februar 2010

1 uke

>> fra NOK 1.395.-

Tlf.: +45 8617 6122 : dansommer@dansommer.dk : www.dansommer.no


Nytt & nyttig

Flere store og små nyheter til hjemmet på viivilla.no

Dancing Chicken!

Rund sofa-suksess Møbelprodusenten Brunstad i Sykkylven var spent før lanseringen av den utradisjonelle sofaen Stream, men modellen har raskt blitt en suksess i hele Skandinavia. Designerne MNIL Helge Taraldsen og Arild Alnes har kombinert elegant, organisk form med romslige sofaputer og myk sittekomfort.

Resultatet er en buet sofa som blir stuens midtpunkt og godt kan stå alene med mye rom rundt seg. Leveres i to lengder og mange farger og tekstiler. Priser fra 18.850 kr. for 2-seter og 20.810 kr. for 3-seter. Mer informasjon: www.brunstad.no

Kjølerom på mål

Nå kan du bestille kjølerom på mål – Fredrikstad-bedriften Thermocold leverer store og små kjølerom på bestilling. Et godt eksempel er plassen under trappen, det kan bli til et kjølerom for vinsamlere, eller ekstra kjøleskap for lagring av kjøtt og frukt, grønnsaker, blomster osv. Med riktig temperatur blir vinen ikke ødelagt og epler og poteter får lenger holdbarhet.

I nettbutikken trend-in fant vi denne enkle innretningen som garanterer en perfekt kyllingmiddag: Dancing Chicken er et stålrør for å lage verdens beste, stekte kylling. Kjøp rå kylling og bruk olje og krydder på utsiden. Fyll deretter opp stålrøret med f. eks øl og urter - gjerne hvitløk. Sett kyllingen på stålrøret i varm ovn ca. 150 grader i 1,5 time - og ut kommer den

beste og saftigste kylling   du noensinne har   smakt!   Pris Kr. 259,-. Mer informasjon: www.trend-in.no

For det lille kjøkkenet Bosch har lansert en fargerik serie med benkoppvaskmaskiner, ActiveWater Smart, som passer for det lille kjøkkenet, i feriehuset, eller for den stilbevisste med sansen for farger. Med fargene rød, sort, hvit, gul og stål/sølv skal det finnes noe for enhver. I tillegg er alle oppvaskmaskinene i serien «grønne» på innsiden, i form av lavt strøm- og vannforbruk: 48% mindre vannforbruk per kuvert sammenlignet med tidligere modeller – og 17% lavere strømforbruk per oppvask. Flere av modellene har smarte programmer, som halverer oppvasktiden og dermed sørger for en riktig så rask og smidig oppvask. Priser fra kr. 3.790. Mer informasjon: www.bosch.no

Mer informasjon og nærmeste forhandler: www. thermocold.no

Klebersten holder på varmen Handöl 34T og 35T er to kleberstensovner med godt synlig bål, god varmelagring og en   ny og høy, slank form. Siden brennkammeret er plassert såpass høyt, kan du se flammene bedre på avstand - uten at møbler kommer i veien for innsynet. En annen fordel med høyt plassert brennkammer, er at du kan stå bekvemt når du

fyller i ved, tømmer aske   eller regulerer effekten. Hvis du velger et varmemagasin i olivinstein, får du en ovn som sprer varmen jevnt i mange timer, omtrent som en kakkelovn. Magasinet består av hele 70 kg olivinsten og det forlenger avkjølingstiden med over 4 timer. At peisovnene er svanemer-

kede, gjør at du kan fyre med den reneste samvittighet. Mer informasjon: www. handol.eu og www.varmefag.no vi i villa  februar 2010     47


Nytt & nyttig

Flere store og små nyheter til hjemmet på viivilla.no

Kongelige påskeegg

Skreddersøm til kjøkkenet Fibo-Trespo har stor suksess med sine skreddersydde benkeplater til kjøkken. I løpet av kort tid er omsetningen tredoblet, og nå lages laminatplater med en rekke nye overflater som både leveres i standardmål og skreddersys på millimeteren etter kundens ønske. Ettersom samme produksjonsutstyr brukes til standardplaterne og benkeplatene som leveres på standardmål, er prisene konkurransedyktige. Som en del av Sørlands-bedriftens satsing på kjøkken inngår også Kitchen Board, en videreutvikling av Fibo-Trespos velkjente veggpanel. Med dette produktet vil de aller fleste, uten håndverkerhjelp, kunne fornye veggen mellom benkeplaten og overskapene på kjøkkenet i løpet av en liten ettermiddag. Mer informasjon: www.fibo-trespo.no

Er du en av de mange som setter pris på de elegante påskeeggene fra Royal Copenhagen, er det bare å begynne å glede seg. I år utvider Royal Copenhagen kolleksjonen med en ny dekorativ bonbonnier med lilla primula, et stort gåseegg med rosa tulipaner og nye poetiske motiver på de populære påskeeggene: rosa primula, lyesblå iris samt grønnfink   og gjerdesmett. Veil. utsalgspris på de små påskeeggene   er 189 kroner. Det store gåseegget koster 379 kroner,   den nye lille bonbonnieren   koster 449 kroner.

Radiator-design Hos Designer Radiators & Varmesenter i Oslo er radiatorer mye mer enn bare oppvarming. Ettersom radiatorene er en så synlig del av interiøret i mange hjem, ønsker mange å kombinere design, farger og funksjonalitet innen oppvarmingsløsninger. Derfor tilbys lekre, prisbelønte designprodukter i rustfritt stål og aluminium fra den kjente produsenten AccuroKorle. Produktene kan benytte både vannbåren tilkobling eller elektrisitet. Mer informasjon: www.designerradiators.no

Snørydding uten stopp Lei av at utkasteren tetter seg? Toro har   løst problemet. Snøfreserne i Toro Power   Max-serien har et patentert system som   gjør at du aldri kjører deg fast i snøen.   En konstant mengde snø mates gjennom   utkastingsrotoren og eventuelt overskudd   trykkes ut foran snøfreseren slik at den kan   gjenvinnes. Du kan rydde inntil 998 kg snø   per minutt og stille kastelengden inntil 14 meter.   Med den hendige joysticken styrer du enkelt både   kastelengde og -retning. Power Max-modellene er blitt en   stor suksess, ikke minst på grunn av høy driftssikkerhet og   overkommelig pris. At den i tillegg har garanti mot at utkasteren ikke tetter seg, gjør den til et spesielt godt valg. For mer informasjon: www.hako.no

NESTE NR.

Behagelig vekking Å våkne til naturlig lys gir en bra start på dagen. Philips Wake-up Light begynner å lyse opp soverommet en halvtime før du skal våkne. Lyset blir gradvis sterkere og setter dermed i gang kroppens fysiske oppvåkningsprosess. Forskning viser at lyset sender et signal til hjernen, som så begynner å produsere energihormonet cortisol. Ved angitt 48     vi i villa  februar 2010

tidspunkt avspilles en selvvalgt lyd som på en behagelig måte vekker deg til en ny dag – full av energi! Med dokkingstasjon for iPod kan du sette favorittmusikken din som oppvåkningssignal. Når du våkner, er iPoden dessuten fulladet. Hvis du kun ønsker å lade opp iPoden, kan du velge å bli vekket av din favorittkanal på radio, fuglekvitter, jungellyd

KOMMER I POSTKASSEN 13. APRIL 2010

eller den behagelige lyden fra en vindharpe. Pris ca 1 099 kr.

, , , , ,

HAGEN UTEPLASSEN GARASJER GRESSKLIPPER-GUIDE GJØR DET SELV-TIPS

FLERE TIPS OG IDEER PÅ WWW.VIIVILLA.NO


Nye Toyota Prius. Endelig er morgendagen her. Bli med !

Nye Toyota Prius - Avgiftsvinner! • Redusert avgift med kr 7 600,• Kåret til Årets Bil i Norge • Pris fra kr 272 600,-* Det finnes pionerer innenfor alle områder. De som går foran og viser vei. Pionerene utfordrer etablerte sannheter og våger å tenke nytt. Det krever at man erkjenner at gårsdagen ikke var bedre enn morgendagen. Toyota Prius er bilen som viser at verden går fremover. For over ti år siden lanserte vi verdens første hybrid, og siden da har nærmere 2 millioner førere tatt steget og våget å tenke nytt. I dag er fortsatt ingen annen familiebil i nærheten av Toyota Prius når det gjelder avansert teknologi, lavt forbruk og ultralave utslipp. Tredje generasjon Toyota Prius er en fullhybrid uten kompromisser. Større, sterkere og renere. Endelig er morgendagen her. Bli med!

www.prius.no * Veil pris lev. Oslo: Nye Prius fra kr 272 600,-. Forbruk, blandet kjøring: 0,39 l/mil. Utslipp CO2 89 g/km. Prisen inkluderer frakt-, leverings- og registreringsomkostning kr 8 500,-. Bilen leveres med Toyota Eurocare inkludert i prisen. Vi har også gunstig tilbud på Toyota Finansiering og Forsikring fra Toyota Financial Services. Bildene kan avvike noe fra modellene. Beskrevet utstyr kan være tilvalg. Avbildet modell er med ekstrautstyr. Importør: vi i villa  februar 2010     49 Toyota Norge AS, Boks 665, 3003 Drammen. Med forbehold om trykkfeil.


Prisene gjelder 16/2–3/4 2010

baderom

>Allt dette er inkludert:

Kar og front

6 stk jet munnstykker for kroppsmassasje

Dinavi blandebatteri i krom

4 + 4 stk micro jets for ryggmassasje

10 stk dyser for luftmassaje

Booster - uslåelig - uslåelig massajeeffekt

Terapibelysning - Med en fast farge eller flere skiftende farger skapes belysning i hele karet.

1,5 kW vannvarmer

>NYheT!

t Svenskproduser

>AKKURAT NÅ! Hafa EAST 140 Eksklusivpakke Pluss

19.995,Spar 17.995,(37.990,-)

Solo 420 m speil

Moon toalett

2.190,-

1.790,-

Ord. veil. pris fr. 3.995,-

Ord. veil. pris 2.295,-

Komplett Wall toalett

2.990,-

fr. Ord. veil. pris fr. 4.995,-

East 600 m speil

5.990,-

Ord. veil. pris fr. 6.995,-

Fåes i hvit høyglans eller sort matt.

50     vi i villa  februar 2010

Fåes i hvit, sort eller rød

Uten toalettsete


Mye mer enn en vanlig dusj >AKKURAT NÅ! Hafa SPIRIT 900 med speilhylle

9.990,Spar 6.005,(15.995,-)

>AKKURAT NÅ! Hafa KIOTO STEAMER™ 90 SQUARE eller ROUND

21.990,Spar 5.005,-

Quiq Høyskap 300

1.490,-

(26.995,-)

Ord. veil. pris 2.795,-

Solo 420 m speil

2.190,-

Ord. veil. pris fr. 3.995,-

ROUND baderom

baderom

>AKKURAT NÅ!

! >BYTT BAD

baderom

ime - Hafa L NYHnEfoTr hele baderommet Desig

Bestill den nye katalogen og tegn ditt baderom på hafabad.no

erens design er om Les m er, side 3. tank

OTO . fa KIt Clo se™ sete

Ha Hafa IGLOO ROUND DUSJ 90x90 3.995,Toalett

og Sof

3.990,Se side

81

Spar 2.505,(6.495,-)

2010

AD! >BYTT B

2010

rom Hafa Bade 310 230 69 490 Telefon: 69 300 Telefaks: ad.no info@hafabad.no www.hafab NO Art

nr. 908

49 10.

Hos oss finner du hele kampanjen og hele sortimentet til Hafa:

vi i villa  februar 2010     51

Prisene gjelder t.o.m 3/4 2010 eller så langt lageret rekker. Vi reserveres oss mot at produktene kan bli utsolgt og eventuelle trykkfeil. Alle tilbud er uten blandebatteri og håndtak om ikke annet er oppgitt Frakt kan tillkomme.

Du som leser dette her, trenger ikke lete lenger. Her får du dusjen som får alle andre dusjer til å blekne. Et dusjkabinett som forvandles til ett minispa gjennom ett lett trykk på touchdisplayet.


drommekjokkenet.no

navigator

Din personlige smak er den viktigste ingrediensen i vüre kjøkken.

Profile for Bonnier Media

Vi i Villa 01/10  

Vi i Villa nummer 01/2010: Skap din egen kjøkkenstil!

Vi i Villa 01/10  

Vi i Villa nummer 01/2010: Skap din egen kjøkkenstil!

Advertisement