Page 1

#5

G ONDOL

augusti 2 01 1

•   b o n n i e r s l i t t e r ä r a k l u b b   •

PR ISVÄ RT & GEDIGET BOK PA K ET Foto: ull a montan

Foto: nancy crampton

Nya romaner av två av Amerikas främsta författare!


”Oates levererar en riktigt spännande roman med makt och begär som främsta ingredienser.” Norrköpings Tidningar

En fager mö av Joyce Carol Oates 119:-

(ord. medlemspris nästa period 229:-)

DU BBELER BJ U DA N DE!

Endast 119:- per bok om du köper båda

Indignation av Philip Roth 119:-

(ord. medlemspris nästa period 229:-)

Nr 14183 • Paketpris 238:En fager mö Joyce Carol Oates

Indignation Philip Roth

Orig Titel: A Fair Maiden Övers: Kerstin Gustafsson 212 s. inb. Albert Bonniers Förlag

Orig Titel: Indignation Övers: Nancy Westman 185 s. inb. Albert Bonniers Förlag

Nr 14175

Nr 14167

OBS! Om du bara vill köpa En fager mö (Nr 14175) alternativt Indignation (Nr 14167) så gäller specialpris 159:- per bok.


Jocye Carol Oates – älskad, beundrad och prisbelönt Hon är oerhört produktiv. Över hundra böcker har det blivit genom åren. Hon har skrivit romaner, noveller, essäer, barnoch ungdomsböcker, deckare, diktsamlingar och pjäser. Hon är verksam som litteraturprofessor vid Princetonuniversitetet. Hon skriver litteraturkritik i prestigefyllda tidningar. Hon är en av vår tids stora amerikanska författare. Den nya kortromanen, En fager mö, är en utmärkt introduktion till Joyce Carol Oates författarskap och samtidigt självklar läsning för de redan beroende, skriver Lotta Aquilonius.

Foto: ull a montan

H

an ser ut som en romantisk hjälte ur någon Hollywoodmusikal. Fred Astaire eller kanske Gene Kelly. En stilig, äldre gentleman i gul kavaj och oklanderlig sportskjorta, fläckfria ljusa byxor och vita seglarskor. Hans ögon är isande blå, med fina rynkor i ögonvrårna efter flera decenniers leenden.   Katya träffar honom av en slump när hon dröjer sig kvar framför en butik på Ocean Avenue, den lilla badortens shoppingstråk. Plötsligt står han bara där vid hennes sida. ”Och vad skulle du välja, om du fick din önskan uppfylld?” frågar han. Som en trollkarl nästan! Hon vänder sig om mot skyltfönst­ ret och ser de exklusiva underkläderna i spets och silke exponeras på smala, uttryckslösa skyltdockor.   Han heter Marcus Kidder. Som namnet antyder är han kanske inte helt att lita på.   Katya är sexton år när de möts. Han är sextioåtta. Hon har just lämnat den slitna industrihålan där hon växt upp för ett arbete som barnflicka i Bayhead Harbor. Han är en respekterad medborgare i den lilla staden, etablerad barnboksförfattare, målare och kompositör, förmögen, bildad och bosatt i ett stort, vackert strandhus i de mest pittoreska kvarteren.


”En roman i klassisk tappning med en enkel men fascinerande dramaturgisk struktur, vilken ytterligare fördjupas av Oates språkliga finesser och hennes vackra natur- och personporträtt.”

Foto: shut terstock

Tidningen Kulturen

En fager mö är en roman fylld av sval, frisk havsluft, sol, sand och saltvatten. Bayhead Harbor är en charmfull idyll av det slag som man kan läsa om i inredningsreportage från den amerikanska östkusten, med bilder på väderbitna men värdiga trähus i mjuka pasteller, med branta skiffertak och glimmande spröjsade fönster alldeles i närheten av öppet hav. Vackert, fräscht och mycket väl­ mående. Men hur ser det ut under den polerade fasaden? Joyce Carol Oates nöjer sig förstås inte med att skildra ytan. Hon har gjort sig känd som en av de främsta uttolkarna av det samtida Amerika, med en enastående förmåga att levandegöra både de människor och de miljöer hon berättar om. Hon har skrivit om vuxna, tonåringar och barn, människor med olika yrken och från olika samhällsskikt och lyckas både svepa över större skeenden och borra sig ner i enskilda individers öden. Hon skriver om äm­ nen som klass, kön, makt, kärlek, våld och rasism och rör sig ledigt mellan genrer, format och berättarstilar. Hon kan vara både fanta­ sifull och romantisk, humoristisk, stram och realistisk och lyckas gestalta de mest komplexa situationer och känslolägen.   I En fager mö möter vi en ung kvinna på väg in i vuxenlivet. Det är ett tema som återkommer hos Joyce Carol Oates, liksom konstellationen ung kvinna och äldre man. Redan i den omtalade novellen ”Vart ska du, var har du varit?” från 1966 – två år efter debuten – berättar hon om det laddade mötet mellan femtonåriga Connie och den erfarne Arnold Friend, som påstår att han är ar­ ton men som förmodligen är betydligt äldre. Han står och väntar med sin bil utanför familjens hus med oklart uppsåt. Men hans ena stövel ser ut att sitta i en konstig vinkel nedanför de urblekta jeansen, den är liksom böjd vid ankeln och pekar utåt. Misstänkt likt en bockfot, kan man tycka ...   Inte heller Marcus Kidder avslöjar sina avsikter i förstone. Att han har någon form av plan står snart klart, också för den unga

Katya. Men vad går den ut på? Vad vill han ha av henne? Trots att det finns något hotfullt i luften, trots en dov känsla av osäkerhet, tar hennes nyfikenhet över. I hans hus vid havet uppslukas hon av en förtrollad värld som står i skarp kontrast till hennes egen bak­ grund, som är kantad av missbruk och kriminalitet.   Joyce Carol Oates romanfigurer är alltid sammansatta och ibland motsägelsefulla, som vi människor ju faktiskt är, vilket gör att de heller inte alltid agerar som förväntat. Handlingen tar därmed ofta oväntade vändningar. Katya Spivak är visserligen ung och en aning naiv, men också gatusmart och förslagen. Inte alls det lätta offer man skulle kunna tro. Och Marcus Kidder? Ja, han är som sagt inte att lita på. Kanske står han också för den allra största överraskningen.   Oates är oerhört produktiv med en utgivningstakt om flera böcker per år. Hon är älskad och beundrad, inte minst av sina många svenska läsare, och har tilldelats en rad stora litteratur­ priser. Det kan kanske tyckas svårt att hänga med i svängarna, men den som väl har upptäckt hennes böcker vill gärna ha mer. Men var ska man börja? frågar väninnan som har hela äventyret framför sig. Ja, varför inte med Blonde? säger jag. Hennes roman om Marilyn Monroe, den är fantastisk. Eller med familjeskild­ ringen Det var vi som var Mulvaneys eller kanske Dödgrävarens dotter. Eller med någon av de kortare romanerna, Mörkt vatten eller Våld. Nej, börja förstås med den allra senaste, En fager mö! Här finns allt det som kännetecknar en fulländad kortroman sig­ nerad Joyce Carol Oates. En utmärkt introduktion med andra ord. Och samtidigt självklar läsning för de redan beroende. Lotta Aquilonius Skönlitterär förläggare på Albert Bonniers Förlag 

4

w w w. g o n d ol . se


”Ren lekfullhet och dödligt allvar är mina närmaste vänner.” Det citatet av Philip Roth inleder den officiella hemsidan för The Philip Roth Society. Sällskapet föddes på nätet 2002 och har sedan dess ägnat sig åt att vända och vrida på detta stora amerikanska författarskap. En omfattande produktion och ett otal priser av högsta dignitet – dock inte Nobelpriset - håller sällskapet sysselsatt. Roth själv fortsätter skriva, med ”ren lekfullhet och dödligt allvar” som ledstjärnor. Bådadera finns i stora doser i Indignation, den senaste romanen av Philip Roth som nu finns på svenska. Hans nuvarande svenska översättare och tillika nära vän, Nancy Westman, berättar.

Foto: Nancy Crampton

Philip Roth, högaktad amerikansk författare vars böcker sprudlar av energi, oförskämdhet och fräckhet!


Book Award – en synnerligen prestigefylld utmärkelse i USA. I Sverige har den inte kommit ut alls. Någon litteraturvetare borde ta reda på varför. Men visst, huvudpersonen är en ruggig typ, utan måtta och utan vett att skämmas över att han vid fyllda sextiofyra är en sådan samvetslös förförare av kvinnor som är fyrtio år yngre och som ofta är hans elever därtill.   Inte vet jag hur jag hade reagerat på Roths förfat­ tarskap om jag hade satt mig att läsa Sabbath’s Theater innan jag totalt knockades av Pulitzerbelönade Amerikansk pastoral (1997). Men nu var det just denna inle­ dande del till trilogin om amerikansk samtidshistoria som väckte min kärlek till denne mästerlige konstnärs verk. Amerikansk pastoral följdes av Jag gifte mig med en kommunist och Skamfläcken. För nya Roth-läsare är den här serien en fantastisk ingång till ett brett och oförutsägbart, provocerande och underhållande, ja, ly­ sande författarskap. Det omfattar nu inalles tretiotre titlar varav sju är romaner skrivna de senaste tio åren.   Kortromanen Indignation är, som så många svenska recensenter upptäckt, försåtligt enkel. Den unge hu­ vudpersonen Marcus Messner gör ett tappert, tragiskt och bitvis komiskt försök att både frigöra sig från sin alltmer krävande och kvävande far, koscherslaktaren i Newark, och att rädda sig undan en så gott som säker död i det blodiga Koreakriget. Det college han väljer som räddningsplanka visar sig vara ett mikrokosmos där religiösa motsättningar, politiska konflikter, tradi­ tionens fastlåsningar och sociala skrankors beständig­ het gör livet till en fertil grogrund för just indignation. Marcus Messner är upprörd och förbannad mest hela tiden – däremellan trånar han efter en ung dam som han verkligen borde hålla sig miltals ifrån, av flera skäl, som det visar sig, men då är det för sent …   Just nu arbetar Philip Roth på ännu en bok. Vad den handlar om vill han inte berätta, den är bara en amorf massa än, påstår han när vi talas vid på telefon. Han har slagit av på takten, skriver bara fyra timmar om dagen mot tidigare åtta. Han försöker också dagligen komma ikapp med ordnandet av alla papper som ska skickas till Library of Congress. Mer hinner han inte berätta, han är på väg till sin dagliga simträning.   Man får vara glad åt att Roth och hans ofta förekom­ mande huvudperson Nathan Zuckerman lever separata liv. I Vålnaden försvinner, som kom före Indignation, berättar Roth om hur förnedrande konsekvenserna av en prostataoperation kan vara. En läckande urinblåsa gjorde det omöjligt för Zuckerman att simma i offent­ liga bassänger. Philip Roth, däremot, kan simma lugnt. Av Nancy Westman, översättare  

6

w w w. g o n d ol . se

Foto: scanpix / eric thayer

”du har väl förstått att Marcus lever nästan hela boken igenom? Folk påstår att min roman handlar om en död man. Hur läser de egentligen?”   Philip Roth är i högform när vi ses över en middag på Upper East Side, ett par kvarter från Manhattans mest fashionabla adresser. Det är bara någon vecka kvar innan jag ska lämna min översättning av Indignation till förlaget – och jo, jag har förstått att roma­ nens huvudperson, Marcus Messner, lever när berät­ telsen tar sin början år 1951.   På den diskret eleganta restaurangen blir förfat­ taren på amerikanskt vis ”Mr Roth-ad” av den upp­ märksamma hovmästarinnan – som han snabbt nog presenterar för mig. Han är en gentleman, det kan jag försäkra. Vissa människor tycks tro att han är en buse men den sidan syns bara mellan bokpärmarna.   För han har verkligen en busig sida och den visar han fortfarande i sina romaner – trots sina sjuttioåtta år. Ska man tro professor Ross Posnock vid Columbia Univer­ sity, är detta en synnerligen medveten strategi: ”Det som blåregn och alkohol är för Faulkner, och fiske och tjur­ fäktningar är för Hemingway, det är oförskämdhet för Roth.” Så lyder den första meningen i Posnocks infalls­ rika och lärda bok Philip Roth’s Rude Truth. The Art of Immaturity. I den hävdar han att Roth länge bemödat sig om att vara frivol och att oförskämdhet och fräckhet är kryddor som tillför Roths verk extra energi.   Men jag har träffat amerikanska akademiker (läs: kvinnor) som tog så illa vid sig när de läste Roths Portnoys besvär (1967) att de aldrig mer ville öppna en bok författad av denne libertin, nej, förlåt, denne författare som skrivit en hel del om grymt expansiva och frispråkiga njutningsmänniskor. Liv och verk må icke sammanblandas!   Den famöse unge Alexander Portnoy prövar i alla fall de flesta gränser, framför allt på erotikens område. Sådant var inte det minsta passande på den tiden.   Philip Roth var trettiofyra år gammal när han skrev boken som innebar hans stora genombrott. Det var så mycket han skulle ta itu med då: sitt judiska främ­ lingskap och sitt amerikanskt bigotta liv, till exempel. Etikettsbrotten borde vara preskriberade vid det här laget, men god litteratur har hög verkningsgrad under lång, lång tid.   Det har kommit fler romaner sedan dess som har spätt på ryktet om att Philip Roth är något av en mansgris. Om en ”decidedly unlikable hero”, en klart otrevlig hjälte, handlar till exempel Sabbath’s Theater. Det är författaren själv som karakteriserar berättel­ sens huvudperson Mickey Sabbath så, enligt den dedi­ kation han skrev i boken jag fick när vi träffades första gången 1998. Han ville väl se hur mycket jag tålde av den allt annat än gentlemannamässiga Sabbaths han­ tering av kvinnor. Romanen fick 1995 års National


”Det är helt enkelt en Roth på sitt bästa, och mest dräpande berättar­humör, och snart sagt varje mening dryper av ironi, smärta och besvikelse.” Helsingborgs Dagblad

En fager mö av Joyce Carol Oates 119:-

(ord. medlemspris nästa period 229:-)

DU BBELER BJ U DA N DE!

Endast 119:- per bok om du köper båda

Indignation av Philip Roth 119:-

(ord. medlemspris nästa period 229:-)

Nr 14183 • Paketpris 238:Indignation Philip Roth

Orig Titel: A Fair Maiden Övers: Kerstin Gustafsson 212 s. inb. Albert Bonniers Förlag

Orig Titel: Indignation Övers: Nancy Westman 185 s. inb. Albert Bonniers Förlag

Nr 14175

Nr 14167

OBS! Om du bara vill köpa En fager mö (Nr 14175) alternativt Indignation (Nr 14167) så gäller specialpris 159:- per bok. Foto: ERIC THAYER

En fager mö Joyce Carol Oates


nähe, inte i år heller, har det uppgivet suckats världen över när två av Amerikas främsta författare, Joyce Carol Oates och Philip Roth, som trots att de varje år är bland med mest hög­ oddsade, inte (ännu!) tilldelas Nobelpriset i litteratur. Dessa giganter – för det här är författare man talar vördnadsfullt om – är båda mycket produktiva. De skriver minst en roman per år, ibland omfångsrika, ibland innehållande lite färre sidor – men alltid briljanta och tokbra.   I detta nummer av Gondol presenterar vi deras allra senaste böcker, En fager mö och Indignation, och erbjuder dem i ett attraktivt och prisförmånligt bokpaket. Båda böckerna har fått fantastiska recensioner och är dessutom föredömligt korta, cirka 200 sidor var. Den lov­prisade översättaren, Nancy Westman, skriver underhållande och mycket intressant om sin gode vän Philip Roth och Joyce Carol Oates förläggare Lotta Aquelonius berättar varför man – vare sig man redan är ett Oates-fan eller inte – absolut måste läsa hennes senaste bok. Se sidorna 2–7. Mycket nöje (för det kan vi garantera att det blir) önskar vi på Gondol! Väl mött

PASSA PÅ! När du beställer periodens utvalda bokpaket kan du köpa denna finstämda ljudboks­ berättelse för endast 19:Endast

smycket Guy de Maupassant

19:-

Uppläsare: Lena Söderblom 1 CD-skiva, speltid: ca 24 min. Bonnier Audio Nr 14191 19:- vid köp av periodens utvalda bok (Ord medlemspris 99:-)

Vackra men fattiga Mathilde blir bjuden på en exklusiv fest, men har varken en fin klänning eller något smycke att ta på sig. Då kommer hjälpen i form av Mathildes förmögna väninna, som lånar ut ett bländande vackert diamanthalsband. Med det om halsen ser ingen hur enkel hennes klänning är, och Mathilde blir festens drottning. Hon dansar och skrattar. Men när hon kommer hem och ser sig i spegeln får hon en chock: Halsbandet är borta …   Guy de Maupassant har med all rätt kallats novellkonstens mästare. I denna fina novell fångar han med några enkla drag huvudpersonerna och gör dem högst levande. Lena Söderbloms röst är inlevelsefull, varm och trollbindande.

andra BR A ERBJUDA NDEn I DETTA NUMMER

Specialpris

239:-

Specialpris

189:-

Se priset

Specialpris

159:-

199:8

w w w. g o n d ol . se

Specialpris

219:-

Specialerbjudande

249:-


Evert Taube – han skrev de bästa visorna! I denna fina utgåva som är en riktig svensk visskatt, finns de flesta och de bästa av Evert Taubes visor samlade. Sångerna du kan som Maj på Malö, Dansen på Sunnanö, Fritiof och Carmencita men även många andra melodier som tar dig till skärgården, gröna ängder, Stockholm och andra platser runt om i världen. Här finns 118 visor, indelade i tio vackert illustrerade avsnitt som t ex Stockholmsmelodier, I Roslagens famn, Min älskling du är och Från hamnar och oceaner.

Evert Taube. Sångboken Anders Palm 296 s. inb. ill. Bonnier Fakta Nr 13896 Medlemspris 199:-

Kräftor kräver dessa drycker – och glada sånger Bok och 4 nubbeglas i lyxig kartong!

Sveriges 101 bästa snapsvisor Karlsson, Petter 114 s. + 4 st nubbeglas Max Ström Nr 13904

Specialpris

239:-

Varför tycker vi svenskar det är så vansinnigt roligt att sjunga snapsvisor? Hej hopp, gäddorna leker i vikens vass och nuuuu är det vår, se upp där nere – här kommer den! Det sägs att det finns nästan tiotusen olika snapsvisor. Riktigt så många fick inte plats i denna bok, men väl 101 stycken – de allra bästa! Du köper den tillsammans med fyra snygga, stilrena, klassiska snapsglas i en fräsig förpackning. Detta måste man väl säga är presenternas present till kräftskivan eller sommarfesten! Måtten på kartongen: ca 75 x 200 x 390 mm Glasens höjd: 138 mm

Specialpris 239:-

Som en försmak av det stora kalaset i himlen Kyrkkaffe – det låter gammeldags, snällt och trevligt. Idén till denna bok kom för några år sedan då församlingsmedlemmar runt om i Sverige uppmanades att skicka in recept och minnen. De kom en masse och över 200 pålitliga favoritrecept på kakor och bullar samlades in, gavs ut i bokform och har nu sålt i över 35 000 exemplar. Succé kan man väl säga! Detta är en nyutgåva, med ett lägre pris, och här finns goda recept på mjuka kakor, bröd, skorpor, småkakor, långpannebak blandat med charmiga berättelser, bordsböner och minnen från olika kyrkkaffe-träffar.

Kyrkkaffe Anna Braw 236 s. mjukband. ill. Libris förlag

Över 200 recept - glutenfritt - snabbakat - mjölkfritt - sockersnålt

Nr 13912 Medlemspris 129:-

9

w w w. g o n d ol . se


Lovordad av läsare och recensenter!

Tryck på knappen och fågeln sjunger! Smart, mindre fältupplaga!

Film- & pocketnyheter

Fågelsång Jan Pedersen

3096 dagar Natascha Kampusch

Mot ljuset Elin Boardy

Nu kommer succéboken Fågelsång i ett nytt mer praktiskt format – ett så kallad fältupplaga som är billigare och mycket lättare att ta med ut i skog och mark.

Det här är en skräckskildring som skulle ha varit outhärdlig att ta till sig om det inte vore för Kampusch kloka och lugna röst. Hon har levt det här, nu är det hennes rätt att få berätta, på sitt eget sätt. Och vår skyldighet att lyssna.

I efterdyningarna av andra världskriget följer den unga kartriterskan Elly med sin syster på dennas bröllopsresa till Malaya i Sydöstasien. Mycket kommer att hända under resan och sakta växer de ifrån varandra. En stark berättelse om en kvinnas strävan efter kärlek och frihet.

192 s. inb. ill. Max Ström Nr 12872 • Medlemspris 239:-

Orig Titel: 3096 Tage Övers. Per Holmer 254 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 13565 • Medlemspris 169:-

330 s. inb. Wahlström & Widstrand Nr 13417 • Medlemspris 240:-

filmboxar

Vanity Fair, Northanger Abbey & The Other Boylen Girl

Med bland annat filmen Intermezzo och Juninatten

Roman Polanski

Ingrid Bergman

Hasse & Tage Box med 8 revyer

BBC klassiker 2

Mästerregissören och Oscarsvinnaren Roman Polanskis fyra långfilmer – Repulsion, Cul-De-Sac, Bitter Moon och Kniven i hjärtat – som av många anses som det bästa han någonsin gjort.

Begåvad, vacker, glamorös – Ingrid Bergman var en av våra stora internationella skådespelarskor. I denna box finns debutfilmen Munkbrogreven samt Dollar, Intermezzo och hennes kanske mest kända film Juninatten. Alla inspelade mellan 1934 och 1940.

Så man skrattar! Maffig filmbox med åtta utvalda och nyuppfräschade revyer från Hans Alfredsons och Tage Danielssons Svenska Ord, plus en hel del intressant extramaterial.

BBC-produktioner står för kvalité. Intressanta, dramatiska filmer med bra skådespelare. I denna box får du tre historiska kvalitetsfilmer – Vanity Fair, Jane Austens kärlekskomedi Northanger Abbey och The Other Boleyn Girl.

DVD. 4 filmer. speltid 7 tim 13 min. Atlantic Film Nr 13938 • Medlemspris 249:-

DVD-box, 5 filmer, speltid: ca 12 tim. Pan vision Nr 13953 • Medlemspris 399:-

DVD-box, 4 filmer. speltid 5 tim 30 min. SF Film Nr 13920 • Medlemspris 299:-

DVD-box, 3 filmer. speltid:8 tim Atlantic Film Nr 13946 • Medlemspris 199:-

Pocket

En annorlunda guide till New York!

Han skrev succéromanen En dag

Louise Boije af Gennäs genombrottsroman!

Mitt livs roll David Nicholls

New York-boken Martin Gelin

Tändstickskungen Ivar Kreuger Frank Partnoy

Stjärnor utan svindel Louise Boije af Gennäs

Stephen C. McQueen är skådespelaren som begåvats med ett olycksaligt namn, en hopplös agent, en dotter han knappast känner och en dalande karriär – på sin höjd får han spela död eller någon förbipasserande. Men på en fest förändras allt. Av författaren till supersuccén En dag.

En passionerad guidebok till New York. Hur får man bord på de bästa restaurangerna i West Village? Var bor Woody Allen? Var shoppar Chloë Sevigny? Varför ryker det egentligen ur gatorna? Hur undviker man att gå vilse i Chinatown?

När Financial Times rankade alla tiders största svindlare hamnade kalmarsonen Ivar Kreuger på tredje plats. År 1930 tillverkade hans fabriker tre fjärdedelar av alla tändstickor i världen, han umgicks med presidenter och filmstjärnor, men bubblan sprack.

Orig Titel: The Understudy Övers: Katarina Jansson 336 s. pocket. Månpocket Nr 13961 • Medlemspris 49:-

470 s. pocket. Månpocket Nr 13979 • Medlemspris 49:-

Övers: Margareta Eklöf 335 s. pocket. Månpocket Nr 13987 • Medlemspris 49:-

Perfekt karriär, perfekt man, perfekt liv. Så en dag möter Sophie lesbiska Kaja och inget blir någonsin som förut. Stjärnor utan svindel utkom 1996 och blev Louise Boije af Gennäs stora genombrottsroman som sålde i över 150.000 exemplar. Nu kommer den i nyutgåva.

10

w w w. g o n d ol . se

535 s. pocket. Månpocket Nr 13995 • Medlemspris 49:-


Smart och fängslande kriminalhistoria!

Nominerad till Edgar Allan Poe Award 2011

Av författaren till Okänt offer & Till skogs

Brottsplats Faithful Place Tana French Orig. titel: Faithful Place Övers. Peter Samuelsson 419 s. inb. Albert Bonniers Förlag Nr 14019 Medlemspris 189:-

Är det dags för Radovans dotter att ta över?

Möt polisinspektör Vera Stanhope – snart även som TV-serie En envisare och mer excentrisk polisinspektör har sällan skådats!

Efterlängtad fortsättning till Snabba cash & Aldrig fucka upp

Dolda djup Ann Cleeves

Livet deluxe Jens Lapidus

Orig Titel: Hidden depths Övers: Jan Järnebrand 368 s. inb. Albert Bonniers Förlag

496 s. inb. Wahlström & Widstrand Nr 14027 Medlemspris 189:-

Nr 14001 Medlemspris 189:-

Natalie är dotter till juggemafiosen Radovan Kranjics. En söt, bortskämd men smart tjej, Van att besöka lyxkrogar och umgås med de hippa i Stockholm. Hon har läst juridik och vill fortsätta med det. Men nu tar saker och ting en ny vändning – Natalie ställs inför den lika oväntade som oundvikliga frågan: Är hon redo att ta över pappas livsverk?   Det har gått några år sedan sist. JW är nyss utsläppt från fängelset, Jorge har levt svenneliv och Stockholms Gudfader, Radovan Kranjic börjar bli gammal. Nu möts de igen. Ränderna sitter i, de stora peng­ arna lockar och kontakterna finns. Spelet kan börja!

Ann Cleeves har tidigare skrivit flera prisbelönta deckare som utspelar sig på Shetlandsöarna. I denna bok möter vi den medelålders, vresiga men mycket intelligenta och envisa po­ liskommissarien Vera Stanhope. De fall hon sätts att utreda är två unga människors märkliga död. En tonårspojke och en ung lärarinna hittas vid olika tillfällen döda under vatten – kropparna har täcks med vackra blommor. Ju längre mrs Stanhope går i sina efterforskningar desto märkligare och obehagligare blir de båda fallen …

11

w w w. g o n d ol . se

Foto: k yran o´brien

Frankie och Rosie är nitton år och upp över öronen kära i varandra. De har också tröttnat på den torftiga tillvaron i arbetarkvarteren i Dublin. I månader har de planerat inför resan (och flykten) till London. Nu börjar livet – ingenting kan stoppa dem. Men när Frank huttrandes står och väntar i kylan och mörkret på Faithful Place där de bestämt möte och ingen Rosie dyker upp är det som om någonting dör inom honom. Sin flickvän hör han aldrig mer av.   Nu har det gått mer än tjugo år sedan den där överjäv­ liga natten, men för Frank är det som om det var igår. Själv blev han kvar i Dublin. Tog tjänst hos polisen. En dag blir han uppringd av sin syster. Det hon har att berätta försätter honom i chock. Någon har hittat Rosies resväska - den hon packade för tjugo år sedan ...


Så tog sig Oprah Winfrey från botten till toppen Hennes uppväxt är fylld av misär och övergrepp. Men hon föresätter sig att bli något och med en oerhörd envishet och kämparvilja slår hon till slut igenom med en lokal pratshow i Chicago i början av 80-talet. Och efter det öppnar sig världen för Oprah Winfrey. I denna gedigna biografi som tagit författaren Kitty Kelly tre år att skriva får vi veta ALLT om Amerikas megastjärna nummer ett. Specialpris

Oprah Kitty Kelley

189:-

Orig Titel: Oprah Övers: Göran Grip inb. Bokförlaget Forum Nr 14035 Specialpris 189:-

Ärligheten och den uppriktiga nyfikenheten, engagemanget och värmen måste vara svaren på Oprah Winfreys stora framgång. Hennes eget oerhört populära teveprogram – The Oprah Winfrey Show räknas som ett av tevehistoriens viktigaste. Här har hon i årtal samtalat med och intervjuat kända och okända personer om deras innersta hemligheter. Det har skrattats och gråtits och Oprah har delat med sig av sina egna livserfarenheter, kärleksbekymmer, sorger och viktproblem.   Det har alltid skvallrats om Oprah. Är det sant att hon som 15-åring var prostituerad? Vem är hennes biologiska pappa? Fick hon barn som tonåring? Är hon och väninnan Gayle King ett lesbiskt par? Författaren Kitty Kelly, som gjort över 850 intervjuer med släktingar, vänner, före detta älskare, medarbetare och barndomsvänner , säger: ”Jag älskar henne, hon är en levnadstecknares dröm. Jag påbörjade och avslutade boken på samma sätt – med en stor dos respekt för henne.”

Ligan som spred skräck i Salatrakten under 30-talet

”Jag var fastkedjad runt halsen vid ett träd, fråntagen all frihet ...” Sex år i fångenskap i den columbianska djungeln

Ett av Sveriges mest kända kriminalfall!

Även tystnaden har ett slut Ingrid Betancourt

Den magiska cirkeln Ett reportage om Salaligan Anders Sundelin

Orig Titel: Même le silence a une fin Övers: Elisabeth Olin 624 s. inb. Norstedts

256 s. inb. Leopard Förlag Nr 14043

Nr 14050

Medlemspris 199:-

Medlemspris 209:I sex och ett halvt år var Ingrid Betancourt fången hos FARCgerillan i den colombianska djungeln. Under denna tid var hon mer eller mindre ständigt fastbunden och undernärd, hon för­ flyttades nästan varje dag och var i ett eländigt fysiskt skick. Hon gjorde en mängd flyktförsök men fångades in gång på gång och blev allt hårdare behandlad. I juli 2008 blev Ingrid Betancourt, tillsammans med fjorton medfångar, fritagen av den colombian­ ska armén och kunde återförenas med sina två barn och sin mor. Det här är hennes berättelse.

1937 dömdes fyra av Salaligans medlemmar till livstids straffarbete och deras ledare, Sigvard Thurneman, till sluten psykiatrisk vård på livstid. Då hade dessa personer hunnit utföra fem bestialiska rån­ mord där de sköt, gasade och brände inne sina offer. Det otäcka var att ligan inte var ute efter pengar - Thurneman själv berättade att det som lockande var spänningen och njutningen i mördandet. Anders Sundelin har skrivit en intressant bok som berättar om en svensk småstad i snabb förändring vid slutet av 1930-talet, om den första bilburna ligan i Sverige och om en fumlig polisutredning.

12

w w w. g o n d ol . se


Sommar, skärgård, syskon – sammanbrott Anna Fredriksson har tidigare arbetat som manusförfattare och manusredaktör på SVT Drama. Sommarhuset är hennes första roman och här berättar hon om tre syskon som efter att deras mor dött, tillsammans tvingas ta många svåra beslut. På familjens skärgårdsö återförenas Eva, Anders och Maja under några sommarveckor. En vistelse som ska förändra dem allihop.

Sommarhuset Anna Fredriksson

Nr 14126 Medlemspris 169:-

Foto: Helén k arlsson

ca 250 s. inb. Bokförlaget Forum

Eva älskade sin mamma och hon var den som stod henne närmast. Hennes syskon, Maja och Anders, brydde sig aldrig om att hålla kon­ takt med varken modern eller Eva. Nu är mamma död och det är tungt att bära.   På begravningen möts de igen, men är som främlingar inför varan­ dra. Och det dröjer heller inte länge förrän de börjar strida om arvet – inte minst sommarhuset i skärgården. Eva var säker på att det var hen­ nes, men Maj och Anders vill sälja snarast. Av olika anledningar samlas ändå syskonen på ön denna sommar. Huset fylls återigen av vuxna och barn som diskuterar, bråkar skrattar och gråter. Kanske finns det ändå tid för försoning, kanske kan de hitta tillbaka till varandra!?

Sann kärlek börjar med bråk

Se priset

159:-

Mr Darcy och Elizabeth Benning heter huvudpersonerna i en av tidernas mest klassiska kärlekshistoria skriven av Jane Austen. På äkta 1700-talsmanér möts de två, missförstånd uppstår, ilska, vanmakt, svartsjuka rasar, men allt är ändå så civiliserat, så artigt, sirligt och behärskat. Stolthet och fördom är Austens mest berömda och älskade roman. Här i fin nyöversättning av Gun-Britt Sundström.

Stolthet och fördom Jane Austen Orig Titel: Pride and Prejudice Övers: Gun-Britt Sundström 474 s. mjukband. Albert Bonniers Förlag Medlemspris 159:-

Foto: shut terstock

Nr 14076

Det är på den stora gillebalen som Elizabeth möter mr Darcy för för­ sta gången. Det är inte bara hon som i smyg sneglar på den stilige mannen från staden. Han ser väldigt bra ut och verkar både världsvan och belevad. Men den där pirrande känslan Elizabeth känner i mag­ gropen försvinner dock snabbt, när någon förslår att Darcy ska bjuda upp henne till dans. Han har fräckheten att avböja och lyckas samti­ digt med att förolämpa Elizabeth på det mest otrevliga sätt.   Detta upprör hela familjen Bennet, inte minst Elizabeths mamma. Hon som redan har fullt sjå att försöka gifta bort alla sina fyra döttrar. Den förmögne mr Darcy hade varit ett riktigt kap.   Fester, middagar, tebjudningar och andra visiter måste avläggas re­ gelbundet, helst varenda kväll. Turerna blir många för alla fyra flick­ orna Bennet och självfallet blir ingenting som de tänkt …


Fortsättningen på Gryning över Kalahari

Foto: samir hadj-abderrahmane

”Lasse Berg är en av våra bästa populär­ vetenskapliga författare. Han skriver enkelt och entusiastiskt, utan att tappa bort nyanserna.” Upsala Nya Tidning

I sin förra bok, succén Gryning över Kalahari, berättade författaren och journalisten Lasse Berg om hur människan spred sig över världen från Afrika för 83 000 år sedan. Men vad hände sen? Efter årmiljoners nomadliv blev vi bofasta och organiserade. Vad har detta gjort med oss? Vår inre natur är ju skapad för ett annat liv än det vi lever. Ständigt i rörelse framlevde våra förfäder i flera miljoner miljontals år ett fridsamt liv som jägare och samlare mellan Afrikas öppna horisonter. Men för 10 000 år sedan hände något - hela mänskligheten begav sig ut på en lång resa. Ingenting skulle någonsin bli sig likt. Vi bytte liv helt enkelt, satte upp staket, blev jordbrukare, samlade ihop oss i städer, organiserade, fick bråttom, började slåss. Varför blev det så här? Vår inre natur är ju skapat för ett annat liv. Vad har denna revolution gjort med oss?   Dessa frågar lämnade Lasse Berg ingen ro. På mängder av resor i öknar och regnskogar jorden runt under flera decennier har han mött både framstående vetenskapsmän, forskare och urbefolk­ ningen på de mest fantastiska platser och sökt efter svaren. Det han berättar om i denna bok ger oss många aha-upplevelser kring så vitt skilda ting som religion, döden, optimism, skam, Jantelag och fetma. Bildande är bara förnamnet eller som författaren säger: ”I det förflutnas spruckna spegel kan vi klarare se vår framtid!”

Medlemsregler Din medlemstidning Åtta gånger per år får du en ny medlemstid­ ning gratis hem i brevlådan. Här presenteras utförligt Gondols utvalda bok och ett axplock av intressanta och aktuella böcker samt special­­priser och erbjudanden. Dina beställningar Du beställer snabbast och enklast via vår hemsida. www.gondol.se  Du kan också beställa och avbeställa via vår telefonservice dygnet runt. Tel 08-696 81 50. Vår personliga kund­service har öppet mån – fred 08.00 – 18.00.  Om du enbart vill ha Gondols utvalda bok ska du inte göra någonting, boken kommer då automatiskt hem till dig.  Du har givetvis 14 dagar ånger-/returrätt. Eventuell retur skickas tillsammans med fakturan till Bonniers Bokklubb, 173 80 Stockholm. Returportot står du själv för.

Betalningsvillkor Med dina böcker följer ett inbetalningskort. Du har 25 dagar på dig att betala. Expeditionsavgiften är för närvarande 29:- oavsett hur många böcker du beställer. Vid försenad betalning tillkommer en påminnelseavgift på för närvarande 50:-.   Vid betalning på annat sätt än med det bifogade inbetalningskortet måste du alltid ange ditt medlemsnummer.   Vill du avsluta ditt medlemskap efter fullgjort åtagande, gör du det på hemsidan eller på telefon.

läge, inkomstnivå, antal barn, resvanor och livsstil. Uppgifterna insamlas från dig, genom dina inköp, eller från annan källa, t.ex. från offentligt tillgängliga register och databaser.  Uppgifterna används av företagen inom Bonnier för fakturering, leverans av produkter, m.m., och som underlag för statistik och marknadsföring. Uppgifterna analyseras och grupperas inför urval, prioritering och planering av kontakter med dig. Marknadsföring kan ske via post, telefon, eller på annat sätt (e-post och sms används endast i befintlig relation eller efter samtycke). Dina personuppgifter kan lämnas ut till samarbetspartners utanför Bonnierkoncernen.  Personuppgifter sparas under den tid du har en pågående prenumeration (medlemskap) och för en tid därefter då du kan utnyttja fördelarna med att vara kund hos Bonniers. Våra kunder väljer ofta att till fördelaktiga villkor teckna sig för nya engagemang efter en tids uppehåll. Om du vill avsluta kundrelationen helt efter en aktiv prenumerations- eller medlemsperiod är vi

Bonnier AB (där Gondol ingår) äger ett gemensamt register över koncernens kunder. Registret innehåller namn, personnummer, adress/teleadress, leverans- och betalnings- och inköpsuppgifter om dina produkter. Till dina grundläggande uppgifter påförs områdesbaserade och statistiskt beräknade profiler med utgångspunkt från din bostadsadress. Profilfaktorer för området är utbildning, civilstånd, ålder, boendeform och bostadsortens

14

w w w. g o n d ol . se

Skymningssång i Kalahari Hur människan bytte tillvaro 312 s. inb. ill. Ordfront Förlag Nr 14084 Medlemspris 229:-

tacksamma om du meddelar detta så att vi kan radera dina uppgifter.  Du har rätt att skriftligen utan kostnad begära ett registerutdrag eller rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter om dig. Du kan också spärra uppgifterna mot marknadsföring. Beställningar/avbeställningar gör du enklast på www.gondol.se eller på 08-696 81 50 GONDOL. Bonniers litterära klubb Ansvarig utgivare: Sofia Bertills Redaktionsansvarig: Maria Törner-Mason Formgivning: Lukas Möllersten Adress: Gondol. Bonniers litterära klubb, Box 3159, 103 63 Stockholm Tryckeri: Forssa Print 2011, Finland Kontakta oss Hemsida: www.gondol.se Beställningsservice (dygnet runt) 08-696 81 50 Postadress: Box 3159, 103 63 Stockholm Postgiro: 417 33 02-3


Fashion will fade. Style is eternal ”Fashion will fade. Style is eternal.” Orden är den världsberömde designern Yves Saint Laurents och kan stå som motto för båda de här böckerna. På olika sätt beskriver de hur vi kan skapa oss en egen look genom att knyta an till de klassiska stilarna.   Som modeförläggare känner jag mig extra stolt över att presen­ tera två av Sveriges mesta stilproffs för Gondols läsare: Martina Bonnier, chefredaktör och modechef för Damernas Värld, och Ebba von Sydow, modejournalist och programledare för bland an­ nat Det kungliga bröllopet.   Martina Bonniers Obsession handlar om en färgstark svensk modefamiljs öden och äventyr under ett år och är en spännande uppföljning till debuten Fashionista. Kombinationen personlig berättelse, intressanta modefakta, initierade råd och bedövande

vackra bilder gör detta till en helt unik bok – en lyxig present till dig själv!   I Kungligt snygg får vi lära oss vad som utmärker kunglig stil och hur vi själva kan skaffa en. Vi möter powerprinsessorna Mary, Mette-Marit, Victoria och Màxima och gör nostalgiska tillbaka­ blickar på stilikoner som Prinsessan Diana, Grace Kelly och Jackie Kennedy. Roligt, kunnigt, bildgeneröst - och oavbrutet inspireran­ de. En läcker pralin!   Jag hoppas att ni ska bli lika förtjusta som jag!

Specialpris

Ann Pålsson, förläggare på Bonnier Fakta

Specialpris

199:-

219:-

Obsession En modefamiljs bekännelser Martina Bonnier

Kungligt snygg Mäktiga modedrottningar och stilsäkra prinsessor Ebba von Sydow

176 s. inb. ill. Bonnier Fakta

160 s. inb. ill. Bonnier Fakta

Nr 14092

Nr 14100

Specialpris 199:-

Specialpris 219:-

15

w w w. g o n d ol . se


Beställ nu! www.gondol.se Beställer/avbeställer gör du enklast på vår hemsida www.gondol.se

DU BBEL ER BJ U DA N DE!

Endast 119:- per bok om du köper båda Gondols utvalda bokpaket

EN FAGER MÖ av Joyce Carol Oates & INDIGNATION av Philip Roth

Svara senast 26 augusti

Ditt medlemsnummer, som du behöver när du loggar in på hemsidan eller ringer till kundservice, hittar du högst upp på denna sida. Gör du ingenting får du automatiskt Gondols utvalda bok skickad till dig. Telefon: 08 - 696 81 50 Personlig kundservice: mån – fre 08.00–18.00 och automatisk beställningsservice dygnet runt.

Klassisk väska från Ceannis Specialerbjudande

249:-

Den här stilrena väskan från Ceannis med svart medaljongmönster har uppnått klassikerstatus på bara några år. Och det är inte svårt att förstå varför. Den är både praktisk på dagen med plats för A5-papper och lunchlådan och snygg nog att få komma med ut på kvällen. Väs­ kan är utrustad med reglerbart axelband och dragkedja samt med en innerficka med dragkedja och en praktisk nyckelrem. Storlek: Bredd 26 cm. Höjd 27 cm. Djup 9 cm. VÄSKA FRÅN CEANNIS Nr 14118 Specialerbjudande 249:Vid köp av bok till ord. pris (Ord. medlemspris 449:-)

Gondol 5 2011  
Gondol 5 2011  

medlemstidning nr 5 2011