__MAIN_TEXT__

Page 1

albert bonniers fĂśrlag nyheter vĂĽr 2019


foto © Caroline Andersson

Michelle McNamara var som besatt. Under flera år kartlade hon på egen hand de spår som efterlämnats av den fruktansvärde brottsling som gick under namnet The Golden State Killer. Under 1970- och 80-talet terroriserade han Kalifornien med en rad inbrott, mord och våldtäkter, utan att bli vare sig identifierad eller gripen. Nu i vår ger vi ut Michelle McNamaras Jag försvinner i mörkret, berättelsen om hennes jakt på The Golden State Killer. När boken kom ut i USA våren 2018 sågs den som en exceptionell skildring av en privatspanares besatthet, och jämfördes med Truman Capotes Med kallt blod, som är en milstolpe i den genre som nu oftast går under namnet ”true crime”. Men historien slutar inte där. Till bilden hör också att McNamara själv aldrig fick se boken bli färdig. Innan hon hann bli klar avled hon, av ett dolt hjärtfel, och boken fick färdigställas av hennes make, skådespelaren Patton Oswalt. När den väl kommit ut dröjde det inte länge förrän polisen meddelade att man faktiskt gripit en man som av allt att döma var The Golden State Killer. Han var själv polis, och till slut hade hans gamla DNA-spår hunnit upp honom. Som sagt, det är en exceptionell historia, som trots sin tragik rymmer något slags postum rättvisa. Jag funderar på om den inte också säger något om bokens enorma kraft, som en artefakt som består när allt försvunnit. En bok kan kanske inte besegra döden, men en bok kan i alla fall lura den, och snuva döden på sista ordet. Välkomna till Albert Bonniers Förlag, våren 2019.

Daniel Sandström litterär chef


3

Det som inte kan utplånas FELICIA MULINARI vi lovade varandra inte ta makt i dom vita rummen sönderslita så som vi sönderslits Det som inte kan utplånas är en diktsvit sprungen ur en kollektiv erfarenhet av rasism och våld. En stridsskrift där ilskan blandas med sorg, stoltheten med skam, där mödrarnas exil och ömhet omvandlas till barnens gemenskap och kamp.

foto © Stefan Tell

Felicia Mulinari, född 1990, är poet, lärare och skribent, verksam i Malmö. Det som inte kan utplånas är hennes litterära bokdebut.

genre Lyrik omslagsformgivare Parasto Backman format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars

DEBUTANT


4

Lägenheten NORA SZENTIVÁNYI Budapest 1970. Ett ungt par packar ihop livet i sin lilla lägenhet och flyr från ett land och ett system byggt på rädsla. Allt de får med sig är sitt nyfödda barn och en resväska. Kvar i Ungern blir barnets mormor. Det här är hennes historia, berättad av det nu vuxna barnbarnet. Lägenheten är en roman om att leva på avstånd från sina allra närmaste.

foto © Pernille Marie Walvik

Nora Szentiványi, född 1969 i Budapest, är uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Norge. Hon debuterade på norska 2016 med romanen Leiligheten som hon nu har färdigställt på svenska.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars

DEBUTANT


5

Den åttonde kontinenten DANIEL YOUSEFI Den åttonde kontinenten är en plats som inte finns, men där miljontals människor på flykt ändå befinner sig. Daniel Yousefis debut är en dokumentärpoetisk skildring av flyktingkrisen där avskalat poetiska bilder blandas med intervjuer, samtal och reportageliknande berättande från flyktingläger i södra Europa. De personliga historierna, såväl flyktingens som volontärens, vävs samman. Tillsammans bildar de olika rösterna ett rop, en vädjan.

foto © Joakim Rolandsson

Daniel Yousefi, född 1989, är uppvuxen utanför Östersund och bor i dag i Stockholm. Under 2016 anslöt han sig till olika volontärorgani­sationer för att verka som tolk i flyktingläger i Grekland och Turkiet. Han har tidigare studerat dramatik och skönlitteratur på Biskops Arnös Författarskola.

genre Svensk skönlitteratur format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars

DEBUTANT


6

Där rinner en älv genom Saivomuotka by

Monopolet

PIA MARIANA RAATTAMAA VISÉN

Alice börjar som ”timmis” på Systembolaget och jobbar sig upp till en tillsvidareanställning. Hon ser nya muskler utvecklas i sin kropp och lär sig ett språk som bara kan användas i Butiken – ett slags organism som lever i samklang med löneutbetalningar, helger och årstider och vars anställda årligen samlar sig till den strid som stavas julhandeln. Monopolet är Måns Wadensjös fjärde roman.

MÅNS WADENSJÖ

Pia Mariana Raattamaa Visén, född 1962 i Muodoslompolo, Tornedalen, bor i Hälsingland. Hon är lärare och disputerade 2015 på en avhandling i språk­ didaktik. Där rinner en älv genom Saivomuotka by är hennes debut.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Jennifer Bergkvist format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Januari

DEBUTANT

foto © Sofia Runarsdotter

foto © Sofia Runarsdotter

En släktkrönika om en familj, men också en berättelse om betydelsen av en plats och ett Sverige i förändring. Skildringen tar sin början 1895, då Maja föds, en lillunge till att klara och älska, och Israel Raattamaa får ta över ett pörte vid Muonioälven, och den löper fram till 2010-talet, då släkten spridits över landet. Genom berättelsen flyter älven, konstant och rörlig på samma gång, precis som människorna som lever utmed vattnet.

Måns Wadensjö, född 1988, debuterade 2009 med Förlossningen, för vilken han tilldelades Katapultpriset och Carl-Johan Vallgrens litteraturpris till yngre författare. Hans senaste roman, Människor i Solna, utkom 2016.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Lotta Kühlhorn format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Januari


7

Det vi glömde säga KLARA GREDE Ella Larsson har kommit på den perfekta planen för att vinna tillbaka sin exman. Den innehåller ett avspänt förhållande till sex, lögner om ett flashigt jobb och om att hon älskar att träna och segla. Kort sagt: allt hon inte är. Hon ska bli en annan. En sportig, känslokall kvinna med välklippt frisyr. Sin exmans dröm! Han ska få tigga om att få henne tillbaka. Kan nån hejda henne, snälla!

Klara Grede, född 1974, är bosatt i Stockholm och arbetar som lärare. Det vi glömde säga är hennes debut.

foto © Martin Stenmark

En roman om att vägra gå vidare.

genre Svensk skönlitteratur format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Januari

DEBUTANT


8

All den luft som omger oss TOM MALMQUIST Bland porslinet i vindsförrådet hos sina föräldrar hittar Tom en gammal tidningsnotis om ett ouppklarat mord på en ung man, Mikael K. Han kastas tillbaka till sina barndomsår i Huddinge och bestämmer sig för att ta reda på mer om denna händelse. Vem var Mikael K? Varför dödades han? Sökandet blir också Toms konfrontation med sitt förflutna. All den luft som omger oss är en berättelse om främlingskap, ensamhet och förgänglighet. Och om året 1991.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv blev en enorm kritikeroch publikframgång. Nu kommer Tom Malmquist med en ny stor roman.

genre Svensk skönlitteratur format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars

foto © Linnéa Jonasson Bernholm

Tom Malmquist romandebuterade 2015 med den flerfaldigt prisbelönta I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Han har även utgivit diktsamlingarna Sudden death (2007) och Fadersmjölken (2009).


9

Jag föreslår att vi vaknar BEATE GRIMSRUD

Beate Grimsrud, född 1963, har gett ut en novellsamling och sex prisbelönta romaner, däribland Jag smyger förbi en yxa (1999) och En dåre fri (2010) samt skrivit barnböcker och dramatik och gjort flera filmer.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Ida Grimsrud format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars

foto © Maud Nycander

Om något så självklart som livet skulle kunna upphöra, vad är det för frågor man ställer sig då? Vilde i romanen Jag föreslår att vi vaknar har drabbats av en obotlig sjukdom. O finns hela tiden vid hennes sida, tätt intill i de kritiska ögonblicken som kan bli de sista. Mitt i allt är det en åtråvärd tillvaro som målas upp, och den Grimsrudska humorn har aldrig varit mer häpnadsväckande.


10

Haggan AASE BERG Thelma och Victor älskar bortom tid och rum. Men när Thelma inser att hon har varit värddjur åt ett utsvultet äktenskap, det vill säga älskarinna, förvandlas hon till Haggan. Hon krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnadernas gap, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel om Frihet och Integritet.

foto © Sara Mac Key

Aase Berg, född 1967 i Stockholm, debuterade 1997 med dikt­samlingen Hos rådjur och har därefter gett ut både lyrik, essäer och en ungdomsbok. Aase Berg är även litteraturkritiker. Hon har tilldelats Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och Aftonbladets litteraturpris.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Bonniers produktionsavdelning format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Februari


11

Nattsida HANS GUNNARSSON När Per Boman får beskedet att hans halvbror Ronny dött, flyttar han in i hans lägenhet och börjar forska i det han lämnat efter sig. Men Ronnys liv visar sig vara fyllt av hemligheter och snart befinner sig Per i en osannolik härva, där sanning och lögn blir allt svårare att skilja åt. Nattsida är ett syskon till Hans Gunnarssons hyllade roman All inclusive, en lek med identiteter och genrer i Paul Austers anda och samtidigt en skrämmande noir om själens dunkla vrår.

foto © Sara Mac Key

Hans Gunnarsson, född 1966, har ett långt och firat författarskap bakom sig. 1996 debuterade han med den prisade novellsamlingen Bakom glas. Sedan dess har han skrivit såväl romaner som novellsamlingar. Senast utkom han med All inclusive (2015) och Rum för resande (2016).

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare John Eyre format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Februari


12

Likt ett skeleton ERNST BRUNNER

Till Ernst Brunners senaste produktion hör hans historiska biografier. Likt ett skeleton är den femte av sammantaget sex. Den har föregåtts av de uppmärksammade och lovordade levnadsteckningarna av Karl XII, Swedenborg, Bellman och Anckarström.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare UlmajaWilsson format Kartonnage, e-bok utgivningsmånad Januari

foto © Caroline Andersson

Likt ett skeleton är den första historiska biografin om Johan Helmich Roman, Sveriges ende store aktör på 1700-talets europeiska musikscener. Sju år gammal visades han fram vid hovet som musikaliskt underbarn. Efter sin död föll han i glömska. Bildporträtt saknas helt och personbeskrivningarna begränsas till en försvunnen självbiografi. Med stor forskarmöda levandegör Ernst Brunner tonsättaren och människan Roman, liksom hans samtid, den mest omvälvande i Sveriges historia.


13

Sladdisen VIVECA LÄRN Att Viveca Lärn står stadigt med ett ben i Göteborg och det andra i Bohuslän är ingen hemlighet, men sin uppväxt i en konstnärlig och fritänkande familj, där förmågan att dra en god historia alltid uppskattades mer än sanningen, har hon inte berättat lika öppet om. Med värme, humor och ett imponerande sinne för detaljer målas bilden av en stad, en familj och en mycket speciell liten flicka upp.

Viveca Lärn och hennes pappa journalisten Hubert Lärn ritar av solförmörkelsen vid Fars Hatt (Kungälvs fästning) 1954.

genre Biografier/memoarer format Inbunden, e-bok utgivningsmånad April

foto © Emelie Asplund

foto © Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning

Viveca Lärn, född 1944, har skrivit ett sjuttiotal böcker för barn och vuxna, som böckerna om Mimmi och Eddie, romanerna om Saltön, som också blivit serie i SVT, vistexter och kåseri­ samlingar. Hon är född och uppvuxen i Göteborg.


14

Abalone MARIT FURN ”Abalone. (Haliotis midae) Mollusk i familjen havssniglar. Saknar blodkoa­ gulerande funktioner. Görs en rispa i köttet fortsätter djuret ofta att blöda tills det dör. Starkt hotad till följd av tjuvfiske.” De är ett omaka par. Svenska Ester har flytt till Sydafrika för att skriva reportage. Tom är tjuvfiskaren som har svårt att acklimatisera sig efter apartheidregimens fall. Deras färd går mot botten, medan båda söker efter något som kan hindra dem från att falla. Abalone är en roman om fäder och döttrar, ensamhet och sorg, om sår som aldrig slutar att blöda.

foto © Sofia Runarsdotter

Marit Furn, född 1977, är utbildad journalist och arbetar som bildkonstnär och skribent. Hon debuterade 2016 med den uppmärk­ sammade romanen Skuggan, om Strindbergs Infernokris. Den nominerades till både Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars


15

Den råttan

First Contact

LINUS GÅRDFELDT

JOHANNES HELDÉN

Den råttan är en motsägelsefull klago- och kärlekssång över poesin och språket och samtiden. Boken tar avstamp i valet av Donald Trump till USA:s president 2016 och blir en uppgörelse med det egna skrivandet och dess förutsättningar och omständigheter. Epitetet ”den råttan” går inte bara att applicera på amerikanska presidenter utan även på samtidspoesin, barrträd och författaren själv.

Ett kraschat, övervuxet rymdskepp på en okänd planet, i ett avlägset stjärnsystem. Den enda överlevande försöker förstå sin nya tillvaro. Med fragment från framtiden byggs ett arkiv upp över den förunderliga nya världen och resan dit samt sorgen över en förlorad hemplanet och dess arter. Johannes Heldéns nya bok skildrar det okända och ifrågasätter det givna – vår plats i världsalltet.

foto © Martin Vallin

Linus Gårdfeldt, född 1981, bor i Karlstad. Han debuterade 2009 med Men golvet har ingen mun. Den råttan är hans femte diktbok.

genre Lyrik omslagsformgivare Johan Melbi omslagsbild Jeff Olsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Februari

Johannes Heldén, född 1978, är bosatt i New York och Stockholm. Han är konstnär, författare och musiker. Han har mottagit flera utmärkelser, bland annat N. Katherine Hayles Award och Åke Andréns stipendium. Hans senaste bok på Albert Bonniers Förlag är Astroekologi.

genre Lyrik omslagsformgivare Johannes Heldén format Inbunden, e-bok utgivningsmånad April


Marginalia/Xterminalia

Ljus och strålning

JOHAN JÖNSON

DAVID ZIMMERMAN

Två enskilda böcker publicerade tillsammans, symbiotiskt åtskilda. Marginalia, en serie avgrunder, slukhål där repetitiva jag- och viutsagor om pengar internaliserar en grundläggande kapitalistisk lönearbetslogik. Xterminalia, ett montagearbete som bearbetar en utplåningens, våldets, negativitetens konstituerande ofrånkomlighet. Det som faktiskt håller all existens vid flämtande och zoembient liv.

Ljus och strålning rör sig kring en sjuk fars upplösning i världen. Den utspelar sig under en vår och en sommar, främst mellan fadern och hans son. Ingen av dem lyckas formulera sig inför döden och det meningsförfall som inträffar när en central del av ens liv ringas in, angrips och raderas. Aprils livsvilja och sjukdomens dödsvilja är delar av samma natur.

Johan Jönson är född 1966 i Sundsvall och i dag bosatt i Stockholm. Han slog igenom med Efter arbetsschema (2008) som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och belönades med Afton­bladets litteraturpris. Livdikt (2010) nominerades till August­ priset, och för sin senaste bok dit. dit. hään. (2016) tilldelades Johan Jönson Gerard Bonniers lyrikpris.

genre Lyrik omslagsformgivare Maria Burlin format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Januari

foto © Emil Malmborg

foto © Privat

16

David Zimmerman, född 1993, är uppväxt i Norrköping och bosatt i Malmö. Han gick ut Skurups folkhögskolas skrivarlinje 2016, skriver litteraturkritik och har tidigare publicerat diktsviten Mal.

genre Lyrik omslagsformgivare UlmajaWilsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad April


17

Kattmänniska KRISTEN ROUPENIAN ”Det var en hemsk kyss. Chockerande dålig.” Margot och Robert börjar flirta via sms, men när de träffas på riktigt tar historien snabbt en mörkare vändning. Mångfasetterade novellen Kattmänniska fick en exceptionell viral spridning hösten 2017 och blev föremål för en rad olika tolkningar, ofta med koppling till den rådande debatten om samtycke och makt i relationer. I Kristen Roupenians efterlängtade debutbok möter vi människosläktet bortom all idealisering. Det handlar om makt och underordning, begär och smärta. Om allt det som vi helst inte vill erkänna om oss själva.

KRISTEN ROUPENIAN

KATT

MÄNNISKA

Kristen Roupenian, född 1981, är doktor i litteratur från Harvard. Kattmänniska och andra berättelser är hennes debut. HBO har köpt rättigheterna för en framtida tv-serie.

OCH ANDRA BERÄTTELSER

foto © Elisa Roupenian Toha

ALBERT BONNIERS FÖRLAG

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel You Know You Want This översättare Amanda Svensson omslagsformgivare Lotta Kühlhorn format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars


18

Små eldar överallt CELESTE NG Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brand­stationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moders­kärlek så intensiv att den når bortom dem. Små eldar överallt har legat på New York Times bästsäljarlista i nästan ett år och sålt i över 1 miljon exemplar i USA. Den vann Goodreads Choice Awards pris för bästa roman 2017 och ska filmatiseras till tv-serie med Reese Witherspoon och Kerry Washington som producenter och skådespelare.

Celeste Ng, född 1980, debuterade 2014 med romanen Everything I Never Told You. Den innebar ett omedelbart genombrott och blev precis som uppföljaren Små eldar överallt en bästsäljare.  Ng bor i Cambridge, Massachusetts.

foto © Kevin Day Photography

Årets bästa roman – Goodreads Choice Awards 2017

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Little Fires Everywhere översättare Anna Strandberg omslagsformgivare Nebojsa Zoric format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars


New Forest

Kudos

JOSEFINE KLOUGART

RACHEL CUSK

En flicka på besök i södra England rider genom skogen New Forest. En ung författare befinner sig i en komplicerad relation som hon inte vet hur hon ska ta sig ur. En äldre kvinna vårdar sin döende man. Tre kvinnor i tre skeden av livet. Deras berättelser flätas samman till en roman om vad det innebär att vara dotter, mor, syster och älskare. Hur det känns att vara älskad, och att inte vara det.

En främling på flyget berättar om sitt liv: om arbetet, äktenskapet och den förödande natt han ägnat åt att begrava familjens hund. Kvinnan som lyssnar heter Faye, och Kudos handlar om hennes samtal med folk hon möter – om konst, kärlek, politik, om rättvisor och orättvisor. Kudos fullbordar med överväldigande kraft Rachel Cusks hyllade trilogi, som inleddes med Konturer och följdes av Transit. Den hör till vår tids stora litterära bedrifter.

Josefine Klougart, född 1985, fick sitt genombrott med debuten Stigninger og fald (2010) som liksom En av oss sover (på svenska 2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. I svensk översättning har även utgivits Om mörker (2015).

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel New Forest översättare Johanne Lykke Holm omslagsformgivare UlmajaWilsson format Danskt band, e-bok utgivningsmånad Januari

PANACHE

foto © Siemon Scamell-Katz

foto © Mads Teglers

19

Rachel Cusk är född 1967 i Kanada, men är sedan länge bosatt i England. Hon har skrivit ett antal hyllade romaner och essäer. Sitt stora internationella genombrott fick hon med Konturer, efter vilken hon jämförts med bland andra Sebald, Aleksijevitj och Virginia Woolf. Samtliga delar i trilogin är översatta av Rebecca Alsberg.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Kudos översättare Rebecca Alsberg omslagsformgivare Eva Wilsson och Petra Börner format Inbunden, e-bok utgivningsmånad April


20

Konsten att förlora Från sin plats på den vita färjans däck ser Naïma Algeriets kust närma sig. Bakom sig har hon ett Paris skakat av terrorattacker, framför sig en oundviklig konfrontation med det förflutna. Hennes farfar Ali flydde Algeriet vid självständighetskrigets slut 1962 och familjen har under alla år tigit om varför. Konsten att förlora är en släktsaga om nationalism, identitet och främlingskap.

Alice Zeniter föddes 1986 i Alençon och bor i dag i Paris. Hon är författare och dramatiker och gav ut sin första roman Deux moins un égal zéro redan som sextonåring. Konsten att förlora är hennes fjärde bok.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel L’art de perdre översättare Cecilia Franklin omslagsformgivare Matilda Svensson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars

foto Astrid di Crollalanza © Flammarion

ALICE ZENITER


21 foto © Bent R Synnevåg

Till Daniel OLAUG NILSSEN Det börjar med att Daniel förlorar sitt språk och att hans personlighet förändras. För hans mamma blir livet en kamp, först för att förstå vad som händer med honom, och sedan för att få hjälp så att hon kan ge honom det stöd han behöver. Familjen befinner sig plötsligt i en pressad situation och processen de går igenom för att få hjälp blir lång och svår. Till Daniel är en stark berättelse om att vara förälder till ett barn med autism, om kampen för att sonen ska bli sedd för den han är och få det stöd som han och familjen behöver. Mammor ska aldrig ge upp, sägs det, men vad är att acceptera sin situation och vad är att ge upp? Olaug Nilssen, född 1977, är en norsk författare som debuterade 1998 och som sedan dess skrivit flera böcker i olika genrer. Hon har utmärkt sig som en viktig röst inom norsk litteratur och blivit utnämnd till en av de tio viktigaste författarna i Norge. I Till Daniel bryter hon tabun genom sin stora öppenhet om hur det är att vara förälder till ett barn med funktionshinder.

Vinnare av det norska Bragepriset 2017.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Tung tids tale översättare Joar Tiberg omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad April


Simmaren

Språkets sjunde funktion

JOHN CHEEVER

LAURENT BINET

”Det lilla samhället hänger, i såväl moraliskt som ekonomiskt hänseende, i en tunn tråd, men det hänger i sin tråd i det svaga kvällsljuset.” John Cheever kallades ”sovstädernas Tjechov” och blottlade det som efterkrigstidens USA inte ville kännas vid: otrohet, alkoholism, rasism, karriärism. Här samlas hans klassiska berättelser – som Simmaren och Farväl, min bror – i nyöversättning av Hans-Jacob Nilsson.

I februari 1980 blir den kände litteraturforskaren Roland Barthes påkörd i Paris när han korsar gatan efter en lunch hos president Mitterrand. En månad senare avlider han i sviterna efter olyckan. Men tänk om det inte var en olycka? Tänk om Barthes bar på en hemlighet så stor att någon beslöt sig för att… mörda honom? Laurent Binet har skrivit en filosofisk detektivgåta, som med finess och humor tar med läsaren på ett intellektuellt äventyr genom Frankrikes kulturella och politiska elit.

John Cheever (1912–1982) räknas som en gigant inom den moderna novellkonsten. Philip Roth såg honom som en ”förtrollad realist”, och för författare som Richard Ford och Joyce Carol Oates har han varit en given förebild. De senaste åren har hans författarskap fått en renässans bland yngre författare, och hans noveller har fungerat som inspiration för tv-serien Mad Men.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Selected Stories översättare Hans-Jacob Nilsson omslagsformgivare Eva Wilsson och Petra Börner format Inbunden, e-bok utgivningsmånad April

foto © 2015, JF Paga – Grasset

foto © NY Times/TT

22

Laurent Binet, född 1972, debuterade med den uppmärksammade HHhH, som bland annat vann Goncourtpriset. Även Språkets sjunde funktion har har fått översvallande recen­ sioner världen över: ”Med den etableras Binet som arvtagare till Umberto Eco, med böcker som är både briljanta och lekfulla, fyllda med idéer utan att lusten att underhålla går förlorad.” (Guardian)

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel La septième fonction du langage översättare Sara Gordan omslagsformgivare UlmajaWilsson omslagsbild Jonathan D. Lippincott format Danskt band, e-bok utgivningsmånad Februari

PANACHE


Järtecken CHRISTOFFER CARLSSON En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Gärningsmannen identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Christoffer Carlsson, född 1986 i Halmstad, är doktor i kriminologi och författare. Hans genombrott kom med romankvartetten om Leo Junker. För Den osynlige mannen från Salem belönades han med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2013.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Elina Grandin format Inbunden, e-bok utgivningsmånad April

foto © Emelie Asplund

23


24

Åtta månader MAGNUS MONTELIUS Efter ett tips avslöjar journalisten Nina Wedén utrikesministern som sexköpare. När den karismatiske men oprövade Jacob Weiss utses till ny minister blir Nina till sin förvåning hans pressekreterare. Runt Weiss cirkulerar såväl rykten som tvivelaktiga medarbetare och när en chefstjänsteman hittas hängd inser Nina att något är fruktansvärt fel. Och spåren leder mot hennes egen hemliga källa.

foto © Johanna Hanno

Magnus Montelius, född 1965, debuterade med Mannen från Albanien (2011), en spionroman som fick ett lysande mottagande och såldes till många länder. Han arbetar som miljörådgivare och bor i Stockholm.

genre Svensk spänning omslagsformgivare Miroslav Sokcic format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars


Törnrosor

Överlevaren

STEPHEN KING, OWEN KING

NORA ROBERTS

Över en natt faller världens kvinnor i en märklig sömn. Pandemin sprider sig i takt med att tidszonerna släcks. Om de väcks blir kvinnorna livsfarliga. Och medan de sover befinner de sig på en helt annan plats. I en småstad i Appalacherna kämpar sheriff Lila Norcross för att hålla sig vaken medan männens ociviliserade sidor tar över allt mer. I jakten på botemedel utspelas en kamp på liv och död.

Sommaren efter studenten är Simone Knox på bio när tre tonårskillar öppnar eld och skjuter vilt omkring sig. Simone lyckas fly, men hennes två bästa vänner blir gärningsmännens offer. Tre år senare är Simone en lovande konstnär som går sin egen väg. Men mardrömmen är inte över. Tillsammans med en annan överlevande, den unge polisen Reed Quartermaine, måste Simone förhindra att tragedin upprepas.

Stephen King, född 1947, har sedan genombrottet med debuten Carrie 1974 gett ut ett femtiotal romaner och han läses över hela världen. Owen King, född 1977, är Stephen och Tabitha Kings yngste son. Han debuterade som författare 2005.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Sleeping Beauties översättare Boo Cassel omslagsformgivare Nebojsa Zoric format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Februari

foto © Bruce Wilder

foto © Cody Smyth

25

Nora Roberts, född 1950, är författare till fler än 200 romaner och har sålt över 500 miljoner böcker världen över, varav 4 miljoner i Sverige. Hon har vunnit otaliga priser och kallats Amerikas favoritförfattare av tidskriften New Yorker.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Shelter in Place översättare Camilla Jacobsson omslagsformgivare Maria Sundberg format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Januari


26

Kastanjemannen SØREN SVEISTRUP En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en flicka som försvann spårlöst för mer än ett år sedan. Polisen jagar en mördare och letar samtidigt efter spår som kan leda dem till den lilla flickan – tänk om hon fortfarande lever?

Søren Sveistrup, född 1968, är manusförfattaren bakom tv-serien Brottet (den amerikanska versionen heter The Killing). Nu debuterar Sveistrup som spänningsförfattare med Kastanjemannen, som redan är såld till minst tjugo länder.

”Spänn fast dig. Du kommer att svepas med av varenda ord. Jag älskade denna bok.”

foto © Les Kaner

A J Finn, författare till Kvinnan i fönstret

genre Utländsk spänning originaltitel Kastanjemanden översättare Kalle Hedström Gustafsson omslagsformgivare Nils Olsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Januari


27

Jag försvinner i mörkret MICHELLE MCNAMARA Tolv mord, femtio våldtäkter – från mitten av 1970-talet och tio år framåt levde Kalifornien i skräck för The Golden State Killer. Han lyckades undkomma rättvisan. Många år senare gjorde Michelle McNamara det till sin livsuppgift att hitta honom. Hennes bok är en stark, mardröms­lik skildring direkt från verklig­heten – och samtidigt ett självporträtt av en kvinna besatt av sitt sökande efter sanningen.

Förord av Gillian Flynn.

genre Biografier/memoarer originaltitel I’ll Be Gone in the Dark översättare Bengt Ohlsson omslagsformgivare Martin Ohlsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars

foto © Robin Von Swank

Michelle McNamara var journalist, tv-manus­ författare och bloggare. Hon avled 2016, endast 46 år gammal. Jag försvinner i mörkret kom ut två år efter hennes död, blev omgående en bästsäljare – och bidrog till att The Golden State Killer till slut kunde gripas.


Vägen till ofrihet

Ensamvargar

TIMOTHY SNYDER

ULRIKA MILLES

När det kalla kriget tog slut verkade den liberala demokratin ha segrat, men populismens framväxt, britternas röst emot EU samt valet av Donald Trump visade att denna tro var felaktig. Timothy Snyders kraftfulla nutidshistoria är baserad på hans omfattande research och reporterarbete. Snyder sträcker sig långt utanför de vanliga rubriksamman­ hangen för att kunna exponera det verkliga hotet mot lag och demokrati såsom vi känner den.

Stig Ahlgren var en av 1900-talets främsta svenska skriftställare, journalist och kritiker, inflytelserik och hänsynslös. Oupplösligt förenad med Ahlgren var Birgit Tengroth, skådespelaren och författaren som en kort tid var hans maka men även därefter levde med honom fram till sin död. Ensamvargar skildrar ett liv med framgångar och motgångar, manlighetens pris i offentligheten, kärleken till litteraturen och den mellan två människor som inte kan leva vare sig med eller utan varandra.

Timothy Snyder, född 1969, är Levin Professor of History på universitetet Yale i USA och författare till Om tyranni, Den svarta jorden och Den blodiga jorden. För sitt arbete har han belönats med Award of the American Academy of Arts and Letters, The Hannah Arendt Prize och The Leipzig Book Prize for European Understanding. Han bor i New Haven, Connecticut.

genre Utländsk facklitteratur originaltitel The Road to Unfreedom översättare Margareta Eklöf omslagsformgivare Christopher Brand/Désirée Molinder format Inbunden, e-bok utgivningsmånad April

foto © Charlie Drevstam

foto © Ine Gundersveen

28

Ulrika Milles, född 1964, är litteraturkritiker i Dagens Nyheter och SVT Kulturnyheterna. Hon har gett ut antologin Feministisk bruksanvisning (1995) med Claudia Lindén samt essäsamlingen Över alla hinder: En civilisationshistoria (2000) med Moa Matthis och Anne Hedén.

genre Biografier/memoarer omslagsformgivare Sebastian Wadsted format Inbunden, e-bok utgivningsmånad April


29

Naziguldet och de invigdas hemlighet MARCUS WALLÉN

foto © Fredrik Hjerling

Under krigsåren 1939–45 plundrade nazisterna systematiskt den judiska befolkningen och de ockuperade länderna på guld, konst och kontanter. Vilka var människorna bakom dessa brott? Efter 1945 saknas fortfarande delar av stöldgodset. Envisa rykten säger att nazisterna gömde det i krigets slutskede. Spåren leder till bortglömda gruvor, till banker i Schweiz, och ett helt nytt spår leder även till Sverige!

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Nils Olsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Februari

Marcus Wallén föddes 1972 i Mariehamn. Han är uppvuxen både i Sverige och på Åland. De senaste tjugo åren har han arbetat som journalist och chef på tidningen Expressens redaktion i Stockholm. Boken om naziguldet är hans första.


30

Martin Kylhammar

Källarmänniskor

Ett hemligt liv

CARSTEN JENSEN

MARTIN KYLHAMMAR

Först kommer terrorismen, därefter flyktingkaoset, så populismens explosiva framgång och därefter rädslan för populismen. Den gemenskap som en gång sa oss vilka vi var finns inte mer. ”Vilka är vi?” har plötsligt blivit vår tids viktigaste frågeställning. Vad kan jag göra för att påverka historiens krafter? Har vi som samhälle slutat med att hoppas och handla? Betyder det att bara hatet och fruktan kan binda oss samman i framtiden?

Det här är en biografi över ett hemligt liv. De två som så omsorgsfullt håller sina liv hemliga är Verner von Heidenstam och hans största och sista kärlek, danskan Kate Bang. Martin Kylhammar ger sig på jakt efter spåren av detta hemlighållna liv. De leder till hundratals kärleksbrev från Verner och till Kates fascinerande dagböcker om deras tjugoåriga liv tillsammans. På så sätt följer vi detta Nobelpristagar­ par dag för dag.

Carsten Jensen, född 1952, är journalist och författare till en rad reseskild­ringar och romaner. På senare år har han ägnat sig åt Afghanistan, senast i romanen Den första stenen och tillsammans med Anders Hammer i reportageboken Kriget som inte har något slut.

Martin Kylhammar, född 1954, är litteraturvetare, professor vid Linköpings universitet och innehar en gästprofessur vid Sorbonne i Paris. Han är ledamot av Vetenskapsakademien, styrelsemedlem i Stiftelsen Övralid och vår tids främste kännare av Verner von Heidenstam.

genre Utländsk facklitteratur originaltitel Kældermennesker översättare Fredrik Ekelund omslagsformgivare Alette Bertelsen format Inbunden, e-bok utgivningsmånad December

foto © Stefan Tell

foto © Marte Vike Arnesen

Verner von Heidenstam och Kate Bang

ALBERT BO NN IE RS FÖ RL AG

ETT HEMLIGT LIV

genre Biografier/memoarer omslagsformgivare Annika Lyth format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Februari


”Inte så farligt”

Hormonernas svall

ROXANE GAY

FRANCINE OOMEN

I denna råa och rättframma antologi har Roxane Gay samlat trettio röster om övergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier. Hur är det att leva i en kultur där frågan tycks handla om när, inte om, en kvinna ska utsättas för någon form av sexuellt våld? Och hur är det för män att navigera i våldtäktskulturen, antingen de är likgiltiga inför den, arbetar för att få slut på den eller bidrar till den i stort eller smått.

Det hettar i kroppen, nattsömnen förstörs, koncentrationen rubbas – men det är inte en ny förälskelse. Det är klimakteriet som närmar sig. Och vem vill vara en klimakteriekärring? Författaren och illustratören Francine Oomen skildrar personligt, ärligt och humoristiskt sin väg genom det som kallas för övergångsåldern, utan att väja för svåra ämnen eller komma med pekpinnar.

Roxane Gay, född 1974, slog igenom med essäsamlingen Bad Feminist (2015) som följdes av romanen I vilt tillstånd (2016). Våren 2018 utkom den hyllade Hunger: Historien om (min) kropp. Roxane Gay har doktorerat i retorik och teknisk kommuni­ kation och skriver återkommande i bland annat The New York Times.

Francine Oomen är född 1960 i Nederländerna. Hon är verksam som designer, illustratör och författare, främst av barnböcker. När hon drygt 50 år gammal upptäckte att hon kommit i klimakteriet, skrev hon om erfarenheten i denna egensinniga korsning mellan serieroman, självhjälpsbok och fackbok.

genre Utländsk facklitteratur originaltitel Not That Bad – Dispatches from Rape Culture översättare Manne Svensson omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars

foto © Frank Ruiter

foto © Jay Grabiec

31

genre Utländsk facklitteratur originaltitel Oomen stroomt over översättare Anna Rosenqvist omslagsformgivare Kerstin Hanson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Mars


WWW.INGREDIENSEN.SE

32

Albert Bonniers Förlag är det största skönlitterära förlaget i Sverige och ett av de äldsta. Utgivningen har alltid utmärkts av mångsidighet. Romaner, lyrik, memoarer, biografier, essäer, reseskildringar, presentböcker samt en mängd olika fackböcker har förlagets namn på titelbladet. Många av de största och mest välkända svenska författarna har utkommit på Albert Bonniers Förlag genom åren och förlaget har också intagit en ledande ställning vad gäller översättningar av utländska författare. Det märks inte minst på det stora antal Nobelpristagare som utkommit på förlaget. Albert Bonniers Förlag grundades redan 1837. Den första bok som gavs ut hette Bevis att Napoleon aldrig har existerat. Sedan dess har det blivit massor av böcker och förlaget är numera en viktig och välkänd del av den svenska kulturhistorien.

albert bonniers förlag box 3159, 103 63 stockholm besöksadress sveavägen 56 tel 08-696 86 20 info@albertbonniers.se albertbonniersforlag.se facebook.com/albertbonniersforlag instagram.com/albertbonniersforlag Twitter @albertbonniers förlagschef jesper monthán jesper.monthan@albertbonniers.se litterär chef daniel sandström daniel.sandstrom@albertbonniers.se marknad martin ahlström, kommunikationsstrateg och marknadsansvarig tel 08-696 86 61, mobil 070-854 09 22 martin.ahlstrom@bonnierforlagen.se pr och information press@bonnierforlagen.se recensionsexemplar recex.ab@bonnierforlagen.se

Katalogens omslagsillustration: Lotta Kühlhorn ISBN AB Förlag 978-91-4353-403-0

Profile for Bonnierforlagen

Albert Bonniers förlags katalog våren 2019  

Albert Bonniers förlags katalog våren 2019