Page 1

albert bonniers fรถrlag nyheter hรถst 2019


foto © Caroline Andersson

Jag läste häromdagen i tidningen att romanen tydligen var död. Debatten i sig är kanske ett hälsotecken, men den är alls inte purung. Det händer med jämna mellanrum att romanen dödförklaras. Oftast har dessa farhågor ökat i samband med stora teknikskiften: radion, biografen, tv:n – alla dessa uppfinningar sände på sin tid rysningar genom den litterära världen. Digitaliseringens extrema omvandling av samhället har givetvis förstärkt oron. Det finns anledning att fråga sig hur detta enorma beroende av skärmar och telefoner påverkar våra hjärnor och läsningen av skönlitteratur mer specifikt. Är det slut med läsandet nu? Men likväl rör romanen på sig. När jag var i London nyligen hade samtliga bokhandlare tapetserat fönstren med Sally Rooneys andra roman, Normala människor, och inne i butikerna hade man gjort särskild plats för just denna bok, som om den var en helt egen genre. ”Det största genombrottet i brittisk litteratur sedan Zadie Smith”, löd omdömet från förläggarkollegorna i England. Plötsligt hade dödsångesten bytts mot livskänsla. Folk läser! Ska Sally Rooney verkligen bära romanens framtid på sina axlar? Nej, det vore att göra boken och författaren en otjänst. Frågan om litteraturens död och återuppståndelse är en del av en journalistisk genre, lika seglivad som litteraturen själv. Det har rätt lite med böckerna att göra, som mest tjänar som kanonmat i debatten. Men medan jag läste Normala människor kunde jag inte låta bli att le en smula inombords och tänka: Romanen, vilken fantastisk uppfinning. Vilken ynnest att få arbeta med något så levande. Välkomna till Albert Bonniers Förlag, hösten 2019.

Daniel Sandström litterär chef


3

ALICE DADGOSTAR

ROXY albert bonniers förlag

Roxy ALICE DADGOSTAR

foto © Carla Orrego Veliz

Roxy dricker öl i Malmö med sina kompisar och längtar efter kärleken. Hon är intresserad av Josef men han kan inte ligga med henne. Alla killar Roxy träffar pratar om sina ex, är porrmissbrukare eller För Känsliga För Sex. Samtidigt tjatar mamman om att Roxys hormonspiral är cancerframkallande. Roxy vill bli framgångsrik men har inga tydliga projekt. Hon läser Elis Burrau, följer Tone Schunnesson på Instagram, och när hon drömmer om att vara med i Babel tänker hon mest på vad hon skulle ha på sig och vem som skulle se programmet. Det här är en generationsroman i exakt takt med samtiden där det inte går att veta vem som sårar vem. Alice Dadgostar gestaltar en ung kvinnas sökande efter en egen plats i tillvaron. Roxy är hennes debut. Alice Dadgostar, född 1995, bor i Göteborg. Hon har gått på Skurups skrivarlinje och arbetat som researcher på P3 i Göteborg.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Amanda Åkerman/Elin Michaelsdotter format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September

DEBUTANT


4

O JUDITH KIROS Judith Kiros debut är en hybrid av poesi och essä som tar sin utgångspunkt i Shakespeares pjäs Othello. Othello hetsas till att döda sin vita hustru och blir därmed det publiken redan vet att han är: ett monster, den svarte mannen. Läsningar av pjäsen varvas med rytmisk dikt och längre prosapassager – alla delar förhåller sig till detta O, en både öppen och stängd form. O är en bok som söker sig till reflektionsytorna och spegelbilderna, som skriver in sig i klassiska texter och utvidgas till att kretsa kring svarthet och kön i Sverige i dag.

genre Lyrik omslagsformgivare Linnéa Haviland format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Augusti

foto © Carla Orrego Veliz

Judith Kiros, född 1989, är verksam som kritiker, ledarskribent och fritidsledare samt som litteraturredaktör på den nystartade journalistiska plattformen Kontext. Kiros var en av initiativtagarna till den inflytelserika antirasistiska och feministiska sajten Rummet. Hon har studerat engelsk litteratur och avslutat en master i litterär gestaltning på Valand och har även ingått i skrivarkollektivet Ce(n)sur.

DEBUTANT


5

I rörelse ATHENA FARROKHZAD Det här är en dikt om plikt; jag är ganska nöjd med rimmet Det här är ett plakat med dikt; håll upp det över huvudet Det här är en hyllning till övertygelse; den är inte våldsammare än tvivlet Det här är tvivlet; jag har begravt det bredvid hunden

Athena Farrokhzad, född 1983, är bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2013 med den stilbildande diktsamlingen Vitsvit, som utkommit på ett tiotal språk och blivit teater. För sin andra bok, Trado, skriven tillsammans med Svetlana Cârstean, mottog hon rumänska kulturradions poesipris. Farrokhzad är verksam som dramatiker, översättare och lärare vid Biskops Arnös författarskola.

genre Lyrik format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September

foto © Carla Orrego Veliz

I en samling fristående dikter som rör sig mellan fascismens frammarsch, rytmens räddning och vardagen i förorten skriver Athena Farrokhzad till och genom de gemenskaper som format hennes liv och dikt. I rörelser mellan individ och kollektiv, mellan tradition och förnyelse, mellan samtidens gravallvar och absurditet föreslår hon en poesi som vill användas utan att göra avkall på komplexitet, som behandlar sorgen över de politiska ordningarna, samtidigt som den ser historiens utgång som möjlig att ingripa i. Med efterord av Lars Raattamaa.


6

Ensamtal

I grenverket

ANN JÄDERLUND

LENNART SJÖGREN

På den ö där vi är födda är alla som vi. Men ingen som jag. Hur kan ett jag säga du till ett annat jag? Röken går in i slingan. Slingan i röken. Ordet för mörker döljer så många ljud. Kan vi lyssna? Allting är lika främmande. Ensamtal utgår från Ann Jäderlunds läsning av brevväxlingen mellan poeten Paul Celan och författaren och kritikern Ingeborg Bachmann.

Se mig ännu en gång när jag reser mig i splittret när jag blir ett stjärnfall och försvinner återkommer. I diktsamlingen I grenverket rör sig Lennart Sjögren i en gränslös värld mellan dröm och vakenhet, mellan evighet och förgänglighet. Varje uppbrott är också en återkomst; tystnaden och mörkret sänker sig och utgör kanske också en början.

foto © Ulla Montan

foto © Mattias Johansson

Ann Jäderlund, född 1955, är poet men har också skrivit dramatik och översatt bland andra Emily Dickinson.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober

Lennart Sjögren, född 1930, har varit verksam som poet i mer än sextio år och intar idag en särställning i svensk litteratur. Han debuterade 1958 med Håll portarna öppna och har sedan dess utkommit med ytterligare nästan trettio böcker. Senast utkom De andra trädgårdarna (2017).

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Johan Melbi format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober


7

De Gaulles dotter och kommissarie Ringer LARS ANDERSSON

Lars Andersson, född 1954, debuterade 1974 och har sedan dess skrivit en lång rad hyllade romaner, senast Lomjansguten (2014) och De våra (2015). Han har tilldelats bland annat Övralidspriset, Ivar Lo-Johanssons personliga pris och Pär Lagerkvist-priset.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September

foto © Nils Ramhøj

Vårvinter 1964. Rekordåren har satt fart, och såväl Nikita Chrusjtjov som The Beatles väntas inom kort besöka Sverige. Kriminalkommissarie Leonard Ringer närmar sig dock med blandade känslor sin 50-årsdag. På Fyrisåns is förolyckas en ung man på ett sätt som förbryllar Uppsalapolisen. Leonard reser till industristaden Karlskoga, till den dödes familj, arbetskraftsinvandrare från ett ödessargat Europa. Besöket blir kort, och leder till sängläge på Akademiska sjukhuset. När han står på benen igen har vintern börjat bli vår. Han beger sig än en gång till Karlskoga, där ett myller av både brottsliga och mänskliga beröringspunkter har stämt återträff med honom. I De Gaulles dotter och kommissarie Ringer återser vi huvudpersonen, två årtionden senare i hans liv, från Lars Anderssons De våra. En kriminalistisk roman.


8

Vem dödade bambi? MONIKA FAGERHOLM I centrum av romanen finns två kvinnor i tjugosjuårsåldern, väninnorna Saga-Lill och Emmy Stranden, båda från Gråbbå. Emmy är småbarnsmamma, gift med Mats, en äldre, garvad placeringskonsult. Saga-Lill är en vilsen före detta teologistuderande som försöker hitta fotfäste. Och så Gusten Grippe, deras vän, som växte upp i den fashionabla villastaden där en brutal gruppvåldtäkt inträffade i huset nere vid sjön. Det gamla brottet är egentligen utagerat. Men plötsligt återvänder Cosmo Brant, den alltid lika ivrige entreprenören, numera filmproducent, för att göra en film om brottet med titeln Vem dödade bambi? Vem dödade bambi? är en berättelse om kvinnlig vänskap och konkurrens, om pojkar prisgivna åt varandra och om familjer som går sönder.

Den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm, född 1961, fick många lovord för sin roman Underbara kvinnor vid vatten (1996) som också har filmatiserats. Hösten 2005 tilldelades hon Göteborgs-Postens litteraturpris.

Vem dödade bambi?

foto © Thron Ullberg

MONIKA FAGERHOLM

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Christina Lax format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September


9

Bungalow ÅKE EDWARDSON

Åke Edwardson, född 1953, har arbetat med Bungalow i sex år. Romanen är hans 25:e bok och största satsning hittills. I den starkt känslomässiga skildringen kombineras två av spåren i Edwardsons prosa, det urbana och landsbygden. När Åke Edwardson inte skriver kör han motorcykel och lagar mat, dock inte samtidigt.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September

foto © Emelie Asplund

Kalle Edwards är tillbaka i Sydostasien. Orsaken: hans dotter Jenny är försvunnen. Senaste livstecknet kom från Bangkok, där hon bodde på ett backpackerställe och sms:ade att hon skulle fortsätta till Malaysia och snart höra av sig igen. Det var över en månad sedan. Nu är hennes mobil avstängd. Kalle beslutar sig för att flyga till the Big Mango och söka. När Kalle var 20 gjorde han en årslång resa från Istanbul till Bali. Nu har Jenny gett sig iväg i hans fotspår. I sitt sökande återvänder Kalle till platser där han var 45 år tidigare. Den unge mannen och den medelålders i samma liv. Hur blev livet? Vad blev det av honom? Vem är han? Och vem är egentligen Jenny? Sökandet efter Jenny varvas med scener ur Kalles uppväxt i 60-talets Småland: barndomen präglad av den dysfunktionella familjen, uppbrottet från det lilla samhället. Hans försök att bilda familj och att vara pappa. En roman om livsval, försoning och det förflutnas långa skuggor.


10

Snöstorm AUGUSTIN ERBA Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen hör han någon ropa hans namn, och plötsligt kommer allt tillbaka. Det är Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta. Snöstorm är historien om Tomas och Livli, som möttes första gången när de var två unga studenter på en klaustrofobisk högskola. De brottas båda med svåra erfarenheter, och utan att de själva förstår varför blir deras öden sammanflätade. Augustin Erbas tredje roman handlar om kärlek och sorg, om minnen och lycka, om hur livet blev och hur det kunde ha blivit. Om de val vi gör som unga, och de val vi fortfarande har framför oss.

foto © Sara MacKey

Augustin Erba, född 1968, är författare och journalist, just nu på Dagens Nyheter. Han har varit producent på Sommar i P1 och skrivit uppmärksammade texter i flera antologier – senast Till min son där han också var redaktör. Han hyllades av en enig kritikerkår för sin senaste roman Blodsbunden.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September


11

Hennes ord TOVE FOLKESSON Hon har alltid funnits där, och snart finns hon inte. Mormoderns ord bär den släkt som vuxit fram på den öländska gården. Berättaren Tove återvänder dit gång på gång för att rädda ord och minnen. Vill bli en fortsättning. Så kommer hon och hennes fru fram i kön på Reproduktionsmedicinska. De har längtat och är nära nu, tror hon. Och äntrar en klinisk värld av donatorregister, frysåterföringar och kuratorsamtal. Men döden ligger där ute på trappen. Och i gårdens vårdträd rasslar frökapslarna, gula redan. Det är sommar. Hennes ord handlar om att längta efter barn, men också om att förlora den sköra drömmen i ett brutalt möte med verkligheten. Det är en berättelse om en gren som håller på att knäckas, en kärlek som måste tas tillvara.

foto © Sara MacKey

Tove Folkesson, född 1981, har fått stort erkännande för sin trilogi som inleddes med Kalmars jägarinnor och har bland annat tilldelats SvD:s litteraturpris. Hon är även verksam som musiker och undervisar i skrivande. Hon bor på Öland.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Lotta Kühlhorn format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September


12

En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande GÖRAN GREIDER I år fyller Göran Greider sextio år och En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande är hans poetiska självbiografi. Många känner Greider mest som politisk debattör, men i denna hans elfte diktsamling – han debuterade som poet 1981 – möter vi såväl poeten, sonen och fadern, stadsbon och landsortsbon som den politiske redaktören, trädgårdsodlaren och kyrkobesökaren. Det är en öppen, kommunikativ dikt som varvas med prosa, alltid med avsikten att poesin ska vara lätt att tyda – men helst svår att tolka. Här finns dikter ur tidigare verk, men stundtals omskrivet och lika delar nyskrivet. Sammantaget bildas en biografisk berättelse, från barndom och ungdom, via stad och land, fram till idag.

foto © Sofia Runarsdotter

Göran Greider, född 1959, är uppvuxen i sörmländska Vingåker och har sedan första diktsamlingen Vid fönstret slår ensamheten ut utvecklat ett mångsidigt författarskap. Han är samhällsdebattör och chefredaktör för DalaDemokraten och delar sin tid mellan Stockholm och Dalarna.

genre Memoarer/biografier omslagsformgivare Love Antell format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September


13

Skriv först. Fråga sen P C JERSILD

foto © Sara MacKey

Per Christian Jersild har fått en stor läsekrets med romaner som Grisjakten, Barnens ö, Babels hus, En levande själ, Efter floden och Tivoli. Han har också undervisat i skapande svenska vid universiteten i Uppsala och Stockholm samt på Karolinska institutet. Efter mer än femtio års verksamhet som författare har han nu samlat sina erfarenheter och skrivarråd i en handbok för nybörjare. Den innehåller 27 kapitel med rubriker som Att börja, Att välja, Tempus, Jagberättare, Dialog, Tankar och drömmar, Karaktärer, Arbetsvanor och sist men inte minst Att skriva eller inte skriva.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Johannes Molin format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober

Per Christan Jersild, född 1935, debuterade 1960. Flera av böckerna i hans rika utgivning räknas som moderna klassiker. Han har översatts till många språk och belönats med en rad litterära utmärkelser.


14

Köttets tid LINA WOLFF En svensk författare åker till Madrid för att vila ut och få inspiration till sin nästa bok. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna av en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan författaren och den diaboliska mirakelgöraren Lucia – ett möte som till slut tvingar författaren att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens. Köttets tid är en roman om människans behov av andlighet – dock med förankring långt nere i en ytterst oandlig verklighets gyttja. Det är också en undersökning av köttet, kött i olika stadier, skepnader och konstellationer.

foto © Anna Wahlgren

Lina Wolff, född 1973, debuterade 2009 med novellsamlingen Många människor dör som du. Den följdes av de hyllade romanerna Bret Easton Ellis och de andra hundarna (2012) och De polyglotta älskarna (2016), som också belönades med Augustpriset. Båda romanerna har översatts och lovordats av den utländska kritikerkåren.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Lotta Kühlhorn format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Augusti


15

W. STEVE SEM-SANDBERG

Steve Sem-Sandberg, född 1958, är bosatt i Stockholm. Hans roman Theres belönades med Aftonbladets litteraturpris 1997. 2009 erhöll han De Nios stora pris ”för en avancerad romankonst, präglad av intellektuell kringsyn, historisk närvarokänsla och inkännande människoskildring”. För romanen De fattiga i Łódz tilldelades han Augustpriset 2009 för årets skönlitterära bok. Romanen nominerades följande år även till Nordiska rådets litteraturpris. Hans senaste roman Stormen (2016) har nyligen översatts till engelska och fått ett strålande mottagande.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Håkan Liljemärker format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September

foto © Stefan Tell

Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Steve Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Det är en berättelse om en ensam människa som för att undkomma misären tar värvning och deltar i det tidiga 1800-talets många krig. Sem-Sandberg tecknar en bild av ett kluvet Europa – en kontinent som faller sönder av krigets barbari och samtidigt drömmer om en helt ny och upplyst syn på individen som samhällsvarelse. Men främst är W. en skoningslös studie av den utsatta människan, av den avgrund som Büchner menade att varje människa är.


16

Som har inget redan hänt NIKLAS RÅDSTRÖM Mitt i sommaren får Niklas Rådström en akut blodcancersjukdom, tre dagar senare ligger han på sjukhus med cellgifter. Som har inget redan hänt är en reflektion över livets ändlighet och kroppens tillkortakommanden, men även en skildring av ett barns uppväxt med en ensamstående mamma, där levande och döda är lika närvarande i barnets värld. En personlig bok om det som hör till det viktigaste i livet.

foto © Håkan Elofsson

Niklas Rådström, född 1953, har utvecklat ett rikt författarskap – diktsamlingar, romaner, essäer, dramatik och manus för film. Han är ledamot av Samfundet De Nio och professor vid Stockholms dramatiska högskola.

genre Svensk skönlitteratur format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober


17

Sörjen som blev ANNA TAKANEN ”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen”, säger Anna Takanen. Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Sverige. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa hade stupat i kriget och hans mamma hade inte råd med medicin när han blev sjuk. Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Sverige. Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och om hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.

foto © Fredrik Skogkvist

Anna Takanen, född 1968, utbildade sig till skådespelare i början av 90-talet och har sedan dess varit skådespelare och regissör. Hon satte 2015 upp helaftonspjäsen Fosterlandet, både i Sverige och i Finland, som handlar om hennes familj och krigsbarnens öden. Nu är hon teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Sörjen som blev är hennes debut.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November


18

Normala människor SALLY ROONEY Connell och Marianne växer upp i samma småstad. De kommer från skilda världar, men trots det växer en lika oväntad som stark relation fram. En relation de helst inte vill kännas vid. När de kommer in på universitetet fortsätter de att cirkla runt varandra; de dras mot andra men kommer ständigt tillbaka. Normala människor är en roman om kärleks- och familjerelationer, om klass och om hur en person kan förändra en annan människas liv. Sally Rooney, född 1991, är från Irland. Hon har studerat vid Trinity College och publicerats i en rad litterära magasin. Inför debuten med romanen Samtal med vänner (2017) blev hon listad som en av årets mest intressanta debutanter av The Guardian.

NORMALA M Ä N N I S KOR

”Det händer inte ofta, men det är en stor lycka och en stor sorg när det väl händer – att man får läsa en bok som är så bra att man, när man är klar, instinktivt känner att man aldrig vill läsa en bok igen.”

S A L LY ROONEY genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Normal People översättare Klara Lindell illustration Kim Henn omslagsformgivare Jon Gray/Elin Michaelsdotter format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober

foto © Jonny Davies

Greta Thurfjell, DN


19

Resenären ULRICH ALEXANDER BOSCHWITZ

Ulrich Alexander Boschwitz (1915–1942) gick i exil 1935. Trots sin judiska bakgrund internerades han under en tid av Storbritannien ihop med andra tyska medborgare. Han dog 27 år gammal när skeppet han reste på torpederades av en tysk ubåt.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Der Reisende översättare Jens Ahlberg omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November

foto © Courtesy of the Leo Baeck Institute

På kvällen den 9 november 1938 bankar det på dörren till familjen Silbermanns våning i Berlin. Otto Silbermann lyckas rädda sig ut genom bakdörren. Oförmögen att återvända till det hem som vandaliserats av nazisterna vandrar han genom staden. Runt omkring pågår livet som vanligt, samtidigt som han själv i ett slag blivit villebråd. Trots berättelser om bekanta som fängslats eller försvunnit har Silbermann tänkt att förföljelserna inte angår honom. I ett desperat försök att rädda det som räddas kan stiger han nu på ett tåg. Resenären är en tät och omskakande roman som rör sig allt snabbare mot det oundvikliga slutet. Boschwitz skrev den under tiden omedelbart efter Kristallnatten 1938, och den utgavs på tyska för första gången våren 2018.


20

Nickelpojkarna COLSON WHITEHEAD När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood Martin Luther Kings ord till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickelakademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt.

Colson Whitehead, född 1969, bor i New York. Hans senaste roman, Den underjordiska järnvägen, belönades med både National Book Award och Pulitzerpriset, utnämndes till årets bok av Amazon, valdes till Oprahs bokklubb och toppade dessutom The New York Times bestsellerlista i flera veckor.

foto © Michael Lionstar

Kommer till Sverige i höst

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel The Nickel Boys översättare Niclas Nilsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober


21

Serotonin MICHEL HOUELLEBECQ ”Ni är på väg att dö av leda.” Florent-Claude är en agronom och byråkrat som till vardags utreder det europeiska jordbruksstödets konsekvenser. Därtill är han deprimerad och trött på sin flickvän. I ett försök att bryta tristessen flyr han till den franska landsbygden och möter en värld som ödelagts av globaliseringen och den moderna jordbrukspolitiken. Det enda som håller honom flytande är 10 milligram Captorix om dagen, ett antidepressivt medel som dock gör honom gradvis mer impotent. Michel Houellebecqs nya roman är en tragikomisk skildring av en man och en kultur som tycks ha kommit till vägs ände. ”Serotonin är en roman av en briljant stilist”, skrev Aftonbladet om den franska utgåvan.

foto © Philippe Matsas / Flammarion

Michel Houellebecq, född 1956, är idag Frankrikes mest uppmärksammade författare. Hans senaste roman Underkastelse blev en stor internationell framgång och sattes också upp som pjäs på Stockholms stadsteater.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Sérotonine översättare Sara Gordan omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober


22

Tyll DANIEL KEHLMANN

Daniel Kehlmann, född 1975 i München, debuterade 1997 och fick sitt genombrott med Världens mått (2007) som blev en internationell sensation. Han har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland annat Thomas Mann-priset och P O Enquists pris.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Tyll översättare Jesper Festin omslagsformgivare Matilda Svensson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober

foto © Beowulf Sheehan

För första gången sedan den internationellt hyllade Världens mått återvänder Daniel Kehlmann till den historiska romanen och blåser liv i en gåtfull figur i den tyska folkloren. Tyll Ulenspiegels kringflackande liv som gycklare och sanningssägare sträcker sig över en epok och ett Europa präglat av ett ständigt krigstillstånd. Skärvor och skrönor fogas samman till en rik fresk över det trettioåriga krigets historia, där den mytomspunne Tyll Ulenspiegel alltid tycks dyka upp på ett hörn. Han möter såväl tidens huvud- som biroller – från den myndige kung Gustav II Adolf till den talande åsnan Origenes. Tyll är en underhållande, spränglärd och storslagen pikareskroman om förställningskonstens makt och krigets förstörande kraft.


23

Dunbar EDWARD ST AUBYN

Edward St Aubyn, född 1960, slog igenom med romanerna om Patrick Melrose, som utkom mellan 1992 och 2012. De var med på listan när BBC 2015 rankade de hundra bästa brittiska romanerna någonsin.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Dunbar översättare Erik Andersson omslagsformgivare Petra Börner och Eva Wilsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November

foto © David Sandison

”En gång i tiden hade jag ett imperium, sade Dunbar. Har jag berättat hur det stals från mig?” Henry Dunbar var länge en global mediemogul med oinskränkt makt. På ålderns höst har han låtit döttrarna Abby och Megan ta över affärerna, bara för att inse att deras maktlystnad mer än väl mäter sig med hans egen. Rejält förvirrad väljer han att fly från sitt äldreboende för att försöka rädda sitt imperium. Men vem ska hitta honom först, de onda döttrarna eller den älskade minstingen Florence? Edward St Aubyn blev med romanerna om Patrick Melrose känd som en enastående stilist och familjeskildrare av rang. Dunbar är hans version av Kung Lear och ett tragikomiskt porträtt av en dysfunktionell överklassfamilj.


Räven

Jag vill berätta något för dig

DUBRAVKA UGRESIC

ANNA GAVALDA

Folksagans lömska och gränsöverskridande räv är återkommande motiv i Dubravka Ugresics nya roman – en kaleidoskopisk berättelse som för läsaren från Ryssland till Japan, över slagfälten på Balkan och på en resa genom Nordamerika med paret Nabokov, från 1920-tal till nutid. Den ger röst åt människor ur historiens och litteraturens marginal och ställer frågan: Vad är det som gör oss till dem vi är?

I sju noveller berättar fransyskan Anna Gavalda om människor som av olika skäl kommer till en punkt i livet när de bestämmer sig för att öppna upp och berätta om det som känns svårt i sina liv. Med psykologisk skärpa och en suverän blick för det djupt mänskliga som förenar oss beskriver hon allas vår längtan efter förståelse, gemenskap och kärlek. Och hur ett förtroendefullt samtal kan få livet att ändra riktning.

Dubravka Ugresic, född 1949, är litteraturhistoriker, essäist och skönlitterär författare, som tilldelats flera internationella priser, senast Neustadt International Prize for Literature 2016. Av politiska skäl lämnade hon Kroatien 1993. Hon är numera bosatt i Amsterdam.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Lisica översättare Djordje Zarkovic omslagsformgivare Nina Ulmaja format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober

foto © Ulla Montan

foto © Walter White

24

Anna Gavalda föddes 1970 utanför Paris, där hon även är uppvuxen. Hon har tidigare studerat vid Sorbonne och är utbildad lärare i modersmålet. Idag skriver hon på heltid. Anna Gavaldas författarskap har rönt stor uppmärksamhet i hemlandet Frankrike. Hon debuterade 1999 med novell­ samlingen Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Fendre l'armure översättare Maria Björkman omslagsformgivare Sofia Scheutz format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober


25

Himmel över Alaska KRISTIN HANNAH I Himmel över Alaska visar Kristin Hannah åter att hon är en mästare på att skildra komplicerade mänskliga relationer, denna gång på en lika storslagen som utmanande plats. Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken – så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker sig mörkret över familjen. Himmel över Alaska är en berättelse om att växa upp under hårda prövningar, men också om att hitta hem och om kärleken som övervinner allt.

foto © Charles Bush

Kristin Hannah, född 1960, är från början jurist men numera framgångsrik författare på heltid. Hennes senaste bok på svenska var Näktergalen (2015). Kristin Hannah bor med man och barn i nordvästra USA.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel The Great Alone översättare Camilla Jacobsson omslagsformgivare Nebojsa Zoric format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober


26

Nio främlingar LIANE MORIARTY

Liane Moriarty, född 1966, är författare till åtta romaner och har sålt över 14 miljoner böcker världen över. Romanen Stora små lögner gjorde succé som tv-serie på HBO. Liane Moriarty bor i Sydney i Australien med sin man och två barn.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Nine Perfect Strangers översättare Anna Strandberg omslagsformgivare Nebojsa Zoric format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September

foto © Uber Photography

Den före detta bästsäljande romanceförfattaren Frances Welty anländer till Tranquillum House med värmevallningar, brustet hjärta och ett mycket smärtsamt paper cut. Tillsammans med åtta andra gäster ser hon fram emot tio dagar av lyxbehandlingar, meditation, nya vänskapsband och möjligen lite träning. Men kvinnan bakom de omtalade retreaten, den karismatiska Masha Dmitrichenko, har andra planer. I takt med att Mashas metoder blir allt mer okonventionella inser de nio främlingarna på Tranquillum House att de omöjligt kan klara utmaningen de ställts inför utan varandras hjälp. En roman om vad människor är beredda att göra för att läka, försonas och nå sina drömmar, berättad med Moriartys karakteristiska värme och humor.


27

Knutby JONAS BONNIER Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till Knutby i Uppland, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfiaförsamlingen som leds av Eva Skoog. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo. Jonas Bonnier har skrivit en verklighetsnära roman om händelserna i Knutby och om hur det är möjligt att skapa en parallell verklighet, baserad på tro, hopp och kärlek, som till slut tjänar helt andra syften.

foto © Fredrik Hjerling

Jonas Bonnier, född 1963, debuterade 1988 med Prinsessan och halva kungariket och har sedan dess gett ut ytterligare sju romaner, senast Helikopterrånet (2017). Han har även skrivit film- och tv-manus.

genre Spänning omslagsformgivare Hummingbirds format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober


28

Offer 2117 JUSSI ADLER-OLSEN Avdelning Q är tillbaka! I över tio år har Assad arbetat tillsammans med Carl Mørck och Rose på Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. Men vet de egentligen vem han är? Under årens lopp har Assad överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, han talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Var kommer han ifrån? Vilka hemligheter bär han på? I Offer 2117 får vi svaren. Det här är Assads historia.

Jussi Adler-Olsen, född 1950, arbetade som bokhandlare och journalist innan han debuterade som författare 1997. Den första kriminalromanen om Avdelning Q kom tio år senare. Adler-Olsen har tilldelats en rad priser, och hans böcker utkommer i 35 länder.

genre Spänning originaltitel Offer 2117 översättare Helena Hansson omslagsformgivare Miroslav Sokcic format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November

foto © Bjarke Johansen

ALBERT BONNIERS FÖRLAG


29

Klickad KARIN BOJS Bästsäljaren Karin Bojs första deckare! Samma vecka som årets Nobelpristagare avslöjas hittas Doris träningskompis död. Doris är vikarie på en stor tidning och får i uppdrag att rapportera om Nobelprisen. Som vikarie måste hon leverera många klick på artiklarna, annars åker hon ut. Men Doris kan inte släppa väninnans död. Hon är övertygad om att det var mord, och hon är den enda som vill gräva i händelsen. Omgiven av forskare med stora egon, nya rön om schizofreni och kreativitet, en gåtfull systematränare, en hjälplös men genialisk bror och en fullständigt ouppfostrad labrador gör Doris vad hon kan för att hålla cheferna nöjda och ta reda på sanningen om väninnans död.

foto © Ulrica Zwenger

Karin Bojs, född 1959, var under lång tid vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och har fått många stora utmärkelser för sitt arbete. Min europeiska familj belönades med Augustpriset 2015 och har översatts till fjorton språk. Klickad är hennes skönlitterära debut.

genre Spänning omslagsformgivare Nils Olsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober


30

Vargen KATARINA WENNSTAM En dag blir mardrömmen verklighet: en ung kvinna rapporteras försvunnen efter en fest. Polisen Charlotta Lugn ger sig in i det medialt uppmärksammade spaningsarbetet och upptäcker snart spår som leder till cybervärldens mörkaste vrår. Samtidigt befinner sig advokat Shirin Nouri i en rättegång som blir en av hennes svåraste prövningar: en man erkänner att han dödat sin flickvän, men hans ombud gör ändå allt för att han ska gå fri. I spänningsromanen Vargen berättar Katarina Wennstam om ett samhälle där rättvisan gör skillnad på män och kvinnor, och där den mediala cirkusen utnyttjar spektakulära brott för att skapa maximalt intresse. En dag kommer vargen, men lyssnar någon på varningarna?

foto © Pierre Björk

Katarina Wennstam, född 1973, är författare, debattör och journalist, bosatt i Stockholm. Vargen är hennes sjätte roman i serien om advokat Shirin Nouri. Hon har tilldelats flera priser, bland annat för reportageboken Flickan och skulden, och 2018 blev hennes Sommarprogram ett av årets mest uppmärksammade.

genre Spänning format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Augusti


31

Institutet STEPHEN KING

Stephen King, född 1947, debuterade 1974 med Carrie, som blev hans genombrott. Med The Shining fick han världsrykte. Han har gett ut över femtio romaner samt ett antal kortromaner och novellsamlingar, varav en lång rad har filmatiserats.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel The Institute översättare John-Henri Holmberg omslagsformgivare Nebojsa Zoric format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September

foto © St Francis College

Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel. Institutet har känslan av en klassisk King, och anspelar samtidigt på dagens nyhetsrubriker och våra ännu mörkare rädslor inför framtiden.


32

Mannen från Thule MADS PEDER NORDBO Journalisten Matthew Cave har flyttat till Grönland, delvis för att lämna minnena från sitt liv i Danmark bakom sig. På Grönland stöter han på information om sin far, en amerikansk soldat som var stationerad på den amerikanska militärbasen Thule. Men fadern tycks ha försvunnit under mystiska omständigheter. Matthew upptäcker också att han har en yngre halvsyster, Arnaq. Arnaq har åkt iväg med sina kompisar för att sova över i den övergivna hamnstaden Færingehavn. När ungdomarna inte hör av sig beger sig Matthew och hans vän Tuparnaaq dit och upptäcker att något måste ha gått mycket fel. Två av ungdomarna är döda medan Arnaq är försvunnen. Mannen från Thule är den andra fristående spänningsromanen av Mads Peder Nordbo – en arktisk noir-deckare där dagens Grönland också bär spår av sin sargade historia.

foto © Ivan Boll

Mads Peder Nordbo, född 1970, är uppvuxen i Danmark, har studerat vid Stockholms universitet och bor sedan några år i Nuuk på Grönland. 2018 utkom Flickan utan hud på svenska. Mannen från Thule är den fristående andra boken om Matthew Cave och Tuparnaaq.

genre Spänning originaltitel Kold angst översättare Kalle Hedström Gustafsson omslagsformgivare Nils Olsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober


foto © David Burnett

foto © Harry Borden

33

Rooster Bar

En fri agent

JOHN GRISHAM

JOHN LE CARRÉ

Mark, Todd och Zola började sin juristutbildning för att bidra till en bättre värld, men inser att de blivit lurade. De har tvingats ta dyra studielån för att ha råd med utbildningen, som visar sig vara så värdelös att de knappt lyckas gå ut med fullständiga betyg eller få jobb inom juridik. De upptäcker att skolan ägs av en skum typ som även är knuten till en bank specialiserad på just studielån. Ju mer de gräver, desto märkligare saker dyker upp. På deras stamkrog The Rooster Bar, börjar de smida en plan för att avslöja skolans ägare.

Nat, veteran inom den brittiska underrättelse­tjänsten, anar att hans tid som agent närmar sig sitt slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer. Samtidigt blir Nat badminton­ partner med den unge Ed som vädrar sitt missnöje med att leva i en värld som befinner sig i skuggan av Trump och brexit. Snart öppnas en dörr mot oväntade samarbeten och Nat tvingas ut på fältet igen – med både Ed och Florence – och spåren leder österut. Efter succén med den tillbakablickande Spionernas arv återvänder John le Carré nu till vår tids stora frågor. En fri agent är en både kylig och rasande samtidsskildring av en mästare i högform.

John Grisham, född 1955, bosatt i amerikanska Södern och med ett förflutet som advokat, debuterade 1988 med Juryn och fick sitt genombrott tre år senare med Firman. Sedan dess har han skrivit ett trettiotal böcker och utkommer i mer än fyrtio länder.

genre Spänning originaltitel The Rooster Bar översättare Kjell Waltman omslagsformgivare Sofia Scheutz format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November

John le Carré (egentligen David Cornwell) föddes 1931, arbetade fram till och med genombrottet med Spionen som kom in från kylan (1963) inom brittisk underrättelsetjänst. Hans romaner om spionchefen George Smiley hör till efterkrigstidens klassiker, och än idag är hans romaner föremål för otaliga filmatiseringar – senast Nattjänst och Den lilla trumslagarflickan – som gett honom en ny publik.

genre Spänning originaltitel Agent Running in the Field. översättare Hans-Jacob Nilsson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November


34

Ensamvarg CHRISTINA ERIKSON En tidig septembermorgon hittas en styckad kropp vid en återvinningsstation i centrala Stockholm. När kommissarie Elias Svensson börjar nysta i offrets historia framkommer oroande misstankar om att skyddslösa flyktingungdomar utnyttjas sexuellt. Någon är beredd att döda för att sanningen inte ska komma fram. Författaren Cornelia Lind kämpar mot sin före detta make i en vårdnadstvist som blir smutsigare än hon kunnat ana. Samtidigt försöker hon bistå polisen med sina kunskaper om förövares psyken. Och i det fördolda vakar en hemlig samman­ slutning med uppgiften att ta vid där polisens befogenheter slutar.

foto © Maria Östlin

Christina Erikson, född 1973, är uppvuxen i Småland och bosatt i Kungsör. Hon debuterade 2014 som deckarförfattare med Morsarvet och har sedan dess även skrivit böcker tillsammans med sin man Thomas Erikson. Ensamvarg är den andra och fristående boken i en serie om kriminalkommissarie Elias Svensson.

genre Spänning format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September


35

Klubben MATILDA GUSTAVSSON I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkända kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien och där konstnärskap både föddes och dog. Den 21 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Publiceringen blev inledningen på en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå. I Klubben fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kultur­ världen och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där profilen dömdes för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

foto © Thron Ullberg

Matilda Gustavsson, född 1987, är kulturjournalist verksam på Dagens Nyheter. 2016 fick hon Publicistklubbens pris Guldpennan och 2018 tilldelades hon både tidskriftspriset Årets journalist och Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande.

genre Facklitteratur format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September


36

Hovjuvelerarens barn GUNNAR BOLIN I Småryd utanför Båstad står sommarvillan ännu kvar. Den som den ryske tsarens hovjuvelerare, Wilhelm Bolin lät bygga 1903, och som blev en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen. I en sekretär finns mängder av brev bevarade – från släktingar och vänner. Brev som vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser. Hur gick det till när farmor Karin, Babi, uppvuxen i en överklassmiljö i Moskva, förälskade sig i en österrikisk socialist i 20-talets Wien? Och hur påverkades sonen Gerhard av att skickas bort för att bo och uppfostras av en nazianstruken farbror och sedan tvingas in i den tyska armén? Med avstamp i breven tecknar Gunnar Bolin ett både personligt och fängslande porträtt av sin släkts historia under några decennier av nittonhundratalet.

GUNNAR BOLIN Hovjuvelerarens barn EN BERÄTTELSE OM EN SLÄKT I SKUGGAN AV TRE DIKTATURER

A L B E R T B O N N I E R S F Ö R L AG

genre Memoarer/biografier omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September

foto © Fredrik Hjerling

Gunnar Bolin, född 1957, arbetar sedan 1987 på Sveriges Radio P1:s kulturredaktion, där han varit programledare för en rad olika program, som Kulturnytt och Salongen. Han har också varit kritiker och reporter. 2001–2003 var han SR:s korrespondent i Berlin och 2010–2014 arbetade han som kulturkorrespondent.


37

Bellman. Biografin CARINA BURMAN

Carina Burman är författare och docent i litteratur­vetenskap. Bellman. Biografin är hennes fjärde stora biografi efter de uppmärksammade verken om Fredrika Bremer, Klara Johanson och Gösta Ekman d ä. Sedan debuten 1993 har hon också publicerat åtta romaner.

genre Memoarer/biografier omslagsformgivare Annika Lyth format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September

foto © Fredrik Hjerling

Staden myllrade omkring honom. Vattenkuskar, soldater och pigor trängdes med grevinnor, tullsnokar och notarier, solen blänkte i kyrkspiror och sabelfästen. Vart man gick anade man hamnens närvaro med saltlukt, höga master och främmande språk. Skalden Carl Michael Bellman (1740– 1795) lämnade sällan Stockholm. Men han var en gudabenådad poet, och i sin märkliga sångsamling Fredmans epistlar skapade han en hel värld. Carina Burman har gjort sig känd som stilsäker biograf. Nu skildrar hon Bellman med utgångspunkt i staden, tiden och de kvinnor och män som omgav honom. Bellman. Biografin är den mest omfattande levnadsteckning som gjorts över Sveriges genom tiderna kanske störste diktare.


38

» JAG K U NDE INTE LÄGGA DEN NA THRILLER IFR ÅN M IG.« BILL GATES

ONT BLOD Hemligheter och lögner i Silicon Valley

Mot stjärnorna

Ont blod

CARSTEN JENSEN

JOHN CARREYROU

Vad är det värdefullaste ungdomen äger? Det är framtiden som ett öppet forum för drömmar och kritiskt tänkande, för självförverkligande samhällsförändring, för det ohörda och osagda. Är nutidens unga en ny människotyp, världsmedborgare, eller en marginaliserad maktlös generation människor. Vad berättar aktivisterna från den arabiska våren eller personerna i den norska tv-serien Skam om de ungas villkor och drömmar?

Silicon Valley älskade Theranos, företaget som skulle revolutionera medicinbranschen med en ny typ av blodanalys. Riskkapitalisterna och dignitärerna flockades runt den karismatiska vd:n och grundaren Elizabeth Holmes, som skulle bli en ny Steve Jobs. Det fanns bara ett problem: allt byggde på lögner. Ont blod är den osannolika men sanna berättelsen om Theranos uppgång och fall, författad av journalisten John Carreyrou som avslöjade bluffen i Wall Street Journal.

foto © Isak Hoffmeyer

foto © Michael Lionstar

Carsten Jensen, född 1952, är journalist och författare till en rad reseskildringar och romaner.

genre Facklitteratur originaltitel Mod stjernerne översättare Fredrik Ekelund omslagsformgivare Alette Bertelsen format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober

John Carreyrou är mångfaldigt prisbelönad reporter på The Wall Street Journal. Ont blod utsågs till årets affärsbok, The McKinsey Business Book of the Year, av Financial Times och har legat i över ett år på bestsellerlistan i USA. En filmversion, av Adam McKay, är aviserad 2020.

genre Facklitteratur originaltitel Bad Blood – Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup omslagsformgivare Tyler Comrie/Elin Michaelsdotter format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November


39

Märkvärdiga svenska kvinnor LISBETH LARSSON Vart tog alla kvinnliga politiker vägen, alla kvinnliga konstnärer, forskare, journalister, företagare? Hur kan man hitta dem? Vad var det som drev dem att hela tiden gå vidare? I Märkvärdiga svenska kvinnor möter vi kvinnor som format landet: Här finns de första, de största, de vi beundrar, de mindre synliga och de som förlorade allt. De vi vagt känner igen och de allt överskuggande ikonerna. Somliga kämpade för andras förbättrade levnadsvillkor – andra slogs för sin egen frihet. Möt tvåhundra kvinnor som tog de stora kliven: hoppade från en flygplansvinge, klev ut i rampljuset, banade sin väg i politiken och näringslivet, skaffade sig kunskap, makt och inflytande mot alla odds. Här kokar det av levnadsöden från medeltid till nutid, att häpna över och inspireras av. Här möter de oförskräckta vår blick – och vi får syn på dem på nytt.

a g i d r ä v k märnska svennor kvi t Lisbe

h Lar

foto © Emil Malmborg

Lisbeth Larsson, född 1949, är professor i litteraturvetenskap med inriktning mot genusforskning. Den första i sitt slag i Sverige. Märkvärdiga svenska kvinnor utgår från hennes hjärteprojekt Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, en forskningsbaserad databas med biografier och fakta om tusen svenska kvinnor som finns tillgänglig på nätet sedan den 8 mars 2018. I den medarbetade närmare fyrahundra kända kvinnoforskare.

s s on

r vinno 200 k örändrat f m o s liv våra

Albert Bonniers Förlag

genre Facklitteratur omslagsformgivare Annika Lyth format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September


40

Den obeboeliga planeten DAVID WALLACE-WELLS ”Jag lovar er, det är mycket värre än ni tror.” Med denna ödesmättade mening inledde David Wallace-Wells sin artikel ”Den obeboeliga planeten” som snabbt blev den mest lästa i The New York Magazines historia. I boken, som bygger ut artikelns premisser, försöker han ge en sannare bild av klimat­ förändringarnas förödande konsekvenser, i polemik mot det önsketänkande som velat tona ner efterverkningarna. Den obeboeliga planeten har hyllats av kritikerkåren – ”den mest omskakande bok jag någonsin läst” stod det i The New York Times – och legat på den amerikanska bestsellerlistan: ”Detta är en djupverkande bok som på en och samma gång gör mig livrädd och hoppfull inför framtiden.” (Jonathan Safran Foer)

”Klimatfrågan är alltför komplex och omfattande för att det ska gå att använda klyschan ’om man bara ska läsa en bok om detta så är det denna’, men i fallet med ’The Uninhabitable Earth’ är det omöjligt att låta bli.” Björn Wiman, DN

genre Facklitteratur originaltitel The Uninhabitable Earth översättare Manne Svensson omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September

foto © Beowulf Sheehan

David Wallace-Wells är reporter och redaktör på The New York Magazine.


41

Jag ELTON JOHN I sin första och enda självbiografi avslöjar popikonen Elton John hela sanningen om sin enastående karriär som artist och sitt otroliga liv vid sidan av scenen. Eltons livshistoria blir också film; Rocketman har premiär sommaren 2019. En av pophistoriens största superstjärnor berättar om sitt liv med en stundtals chockerande öppenhet. Elton blir stjärna när ”Your song” blir en hit 1969 och sedan rusar livet på i ett svindlande tempo. Med sin tids största hits i bagaget och vänner som Rod Stewart, John Lennon, Freddie Mercury, George Michael och prinsessan Diana kan det inte bli annat än stort, spännande och säreget.

Elton John, född 1947, är den mest framgångsrika låtskrivande rockartisten någonsin. Hans fans har otåligt väntat in memoarerna och nu är de här.

genre Memoarer/biografier originaltitel Me Elton John omslagsformgivare Macmillan format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Oktober


42

Röd hungersnöd ANNE APPLEBAUM År 1929 lanserade Stalin kollektivi­ seringen av lantbruket, något som kan beskrivas som den andra ryska revolutionen. Den tvingade miljoner bönder att lämna sina gårdar och inordna sig i kollektiv. Resultatet blev en katastrofal hungersnöd, den dödligaste i europeisk historia. Svälten slog till ögonblickligen och människor började äta allt de kom över: gräs, bark, hundar eller lik. Röd hungersnöd beskriver med plågsam precision den skräck som vanliga oskyldiga medborgare ställdes inför i sin kamp för att överleva. Applebaums laddade språk och starka beskrivningar framkallar minnet av ett av de värsta brotten mot mänskligheten under tjugonde århundradet och visar hur det kan skapa ett nytt hot mot den framtida politiska ordningen.

RÖD ANNE APPLEBAUM HUNGERSNÖD STALINS KRIG MOT UKRAINA

Anne Applebaum, född 1964, är krönikör i Washington Post, professor på London School of Economics och medarbetare i The New York Review of Books. Bland hennes tidigare böcker märks Järnridån (Albert Bonniers Förlag 2013), och Pulitzer Price-vinnaren Gulag (svensk översättning 2005). Hon är gift med den polske politikern Radek Sikorski. De bor i Polen.

genre Facklitteratur originaltitel Red Famine översättare Manne Svensson omslagsformgivare Jens Andersson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad November

foto © Privat

ALBERT BONNIERS FÖRLAG


43

Sverige–Polen

1 000 år av krig och kärlek HERMAN LINDQVIST I tusen år har svenskar och polacker mötts i krig och kärlek, ändå är Polen ganska okänt för så många. Vi har haft polska drottningar och Polen en svensk kung. Två gånger har svenska arméer plundrat och ödelagt vårt grannland. På 1500-talet sökte över femhundra svenskar skydd i Polen undan Vasakungars ilska och senare har tusentals polacker kommit till oss på flykt från förtryck, förföljelser och kommunism, flyktingar som berikat Sverige och satt avtryck i kultur och medier. Polen är vårt nära grannland, ändå så långt borta för de flesta svenskar. Herman Lindqvist, som bor i Warszawa, för oss genom svensk-polsk turbulens fram till dagens moderna, men politiskt omstridda Polen.

foto © Stefan Tell

Herman Lindqvist föddes i Stockholm 1943, växte upp i Helsingfors, utbildade sig och arbetade som journalist samt krigs- och utrikeskorrespondent innan han blev heltidsförfattare. De flesta böckerna i hans stora författarskap (63 titlar) handlar om historia, men han har också skrivit journalistik i bokform, kåserier, romaner och biografier. År 2016 utsågs Herman Lindqvist till politices hedersdoktor vid Åbo Akademi för sina framgångsrika insatser inom journalistiken med särskilt fokus på Finland och dess relationer till Sverige.

genre Facklitteratur omslagsformgivare Kerstin Hanson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad September


WWW.INGREDIENSEN.SE

Albert Bonniers Förlag är det största skönlitterära förlaget i Sverige och ett av de äldsta. Utgivningen har alltid utmärkts av mångsidighet. Romaner, lyrik, memoarer, biografier, essäer, reseskildringar, presentböcker samt en mängd olika fackböcker har förlagets namn på titelbladet. Många av de största och mest välkända svenska författarna har utkommit på Albert Bonniers Förlag genom åren och förlaget har också intagit en ledande ställning vad gäller översättningar av utländska författare. Det märks inte minst på det stora antal Nobelpristagare som utkommit på förlaget. Albert Bonniers Förlag grundades redan 1837. Den första bok som gavs ut hette Bevis att Napoleon aldrig har existerat. Sedan dess har det blivit massor av böcker och förlaget är numera en viktig och välkänd del av den svenska kulturhistorien.

albert bonniers förlag box 3159, 103 63 stockholm besöksadress sveavägen 56 tel 08-696 86 20 info@albertbonniers.se albertbonniersforlag.se facebook.com/albertbonniersforlag instagram.com/albertbonniersforlag Twitter @albertbonniers förlagschef jesper monthán jesper.monthan@albertbonniers.se litterär chef daniel sandström daniel.sandstrom@albertbonniers.se marknad martin ahlström, kommunikationsstrateg och marknadsansvarig tel 08-696 86 61, mobil 070-854 09 22 martin.ahlstrom@bonnierforlagen.se lisa tell, kommunikationsstrateg lisa.tell@bonnierforlagen.se pr och information press@bonnierforlagen.se recensionsexemplar recex.ab@bonnierforlagen.se

Katalogens omslagsillustration: Petra Börner ISBN 978-91-4353-489-4

Profile for Bonnierforlagen

Albert Bonniers Förlag katalog höst/vinter 2019  

Albert Bonniers Förlag katalog höst/vinter 2019