Page 1

Boe

t f o l i u r b n e r

Mee

r Ca

Rob Ronalds

A

J 3 1 lle

Me

e k n aa

Deurzak m a e t t s et Fee

en

37

r e e f er S

Ge

kers

e n a r T

ste

al

Blaoskappelle

De

H

r n av

lsin

gs

e t i u T met

r... e e m l e n o g ve

Jaargang 2011

CARNAVAL MISPELGAT - www.dewallllepiikk kkers.nl kk


n e e r e d e i n e Wij wens n e e t a g l e p s in M i ! l a v a n r a c e k j i l e t e g r e v on [[[QSSPIREEVQEOIPEEVHMNRP +EQIVWGLIWXVEEX %7>EPXFSQQIP X J MRJS$QSSPIREEVQEOIPEEVHMNRP [[[QSSPIREEVQEOIPEEVHMNRP


Inhoud Voorwoord Burgemeester

3

Raad van XI

42-43

Bestuur

7

Jeugdraad, Jeugdprinsenorde

44-45

President

9

Burnham-On-Sea

46-47

Uitslag optocht 2010

11

Waar komt Carnaval vandaan...

48-49

Optocht 2011 (nieuw)

12-13

Vlaghijsen

51

Carnavalsviering

15

Unne Doerak, Van ût Zelfde en Sjaffentüten

55

Steun en Dreun

17

De Kleddertjes en Net nie gek genoeg

56

Protocolmeester

19

De Bommeleros en De Superloopgroep

57

Propagandist

21

Prinsenorde

58

Vaandeldrager / 2e Drankmeester

23

Pink Balloon en Geheimschrijver

61

Mispelkrakers / Spuugzat

24

De Krekels en Sharlepestoet

63

Spuugzat

25

De Gasgevers en Keinderkupkes

64

Mijn Boek / Vastentrommeltje

27

Dikkuh Moatjes en Da mende nie

65

ATG

29

Knarrenbal

71

PROGRAMMA

30-31

Het verlopen hof

73

De Mispelhal is verplaatst

33

Openingstijden Mispelpoort

76

Boerenbruiloft (nieuw)

34-35

Entreeprijzen Mispelpoort

77

Prins Maerten XIII

39

Huisregels

79

Adjudant

41

Colofon

83

Dit is en beetje overdreven, maar we (be)drukken (bijna) alles

Schimminck 11, 5301 KR Zaltbommel | T 0418 540 333 | www.allpr intgroup.nl

Ge zeit op pagin pagina a 3

De’s wak wil

Ontdek de vele mogelijkheden van de All Print Group


DROGISTERIJ - PARFUMERIE

AALDERS - ZALTBOMMEL

De’s wak wil

Uw vriendelijke specialist

De PvdA wenst iedereen doldwaze carnavalsdagen

Groen Links Zaltbommel blijft ook in financieel zware tijden knokken voor een cultuurrijk, sociaal en groen Zaltbommel. G e ze i t op o p pagina p a g i na 4

• • •

U kunt bij ons terecht voor onbeperkt wok buffet voor 1 prijs A la carte Diverse afhaalmenu’s Catering service

WWW.BOMMELWOK.NL Steenweg 2-4, 5301 HL Zaltbommel Tel: 0418 512517


Voorwoord Burgemeester

Beste Mispelgatters U hebt net de Mispelgatkoerier uit uw brievenbus gehaald en bent er vast eens lekker voor gaan zitten. Het is nu februari 2011 maar de makers van deze koerier waren vorig jaar al zeer hard aan het werk om dit prachtige blad voor u samen te stellen. Vanaf hier wil ik de redactie van de Mispelgatkoerier mijn oprechte complimenten geven. Ook kwam weer de vraag aan mij van de redactie om een voorwoord te schrijven.

De organisatoren willen ook graag een ontzettend gezellig, sfeervol carnaval in de tenten bij de Poorterij en in de foyer. Vorig jaar is een geheel andere opzet van tenten geintroduceerd en dat is zo goed bevallen dat men dacht: de’s wak wil, ook in 2011!

Prins Maerten de XIII, de Raad van Elf, de Jeugdraad, het bestuur van de Wallepikkers, alle vrijwilligers, dank voor uw inzet om ook dit jaar weer een mooi feest te maken èn te vieren. Tot slot: u en ik weten heel goed wat we willen: een carnavalesk feest, met oog voor de mensen om ons heen, met alleen gezelligheid en leut zodat iedereen denkt: De’s wak wil, 4 dagen lang! Alaaf, Albert van den Bosch Burgemeester van Zaltbommel

Ge zeit op pagin pagina a 5

De’s wak wil

De raad van elf en C.V. de Wallepikkers hebben dit jaar het motto: de’s wak wil gekozen. Ik ben toen gaan denken: wat wil nou eigenlijk de carnavalsvereniging met dit carnaval en wat wil ik. Om te beginnen willen we allemaal een prachtige optocht zaterdagmiddag. In de Mispelhal wordt al maandenlang gebouwd om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Daarnaast zullen ook weer veel loopgroepen in de optocht meelopen en ik wens iedereen veel succes met de afwerking van de wagen, de pakken en de accessoires. Komt u vooral allemaal naar het resultaat kijken en wellicht denkt u dan ook: De’s wak wil!

Wat de organisatoren dit jaar graag anders willen is de garderobe. Vorig jaar was het soms lang wachten op de jassen, dit jaar moet dat aanzienlijk beter gaan. En dan de boerenbruiloft. Vorig jaar was voor het eerst in de geschiedenis een traditionele boerenbruiloft in de tent. Dat was zo’n succes dat u allen dit jaar weer uitgenodigd bent om de bruiloft op dinsdagmiddag mee te maken. Ik hoop dat de bruid uit de grond van haar hart antwoordt op de vraag: neemt u aan tot uw “onechtgenoot”: de’s wak wil en dat de bruidegom met nog meer enthousiasme ook antwoordt: de’s wak wil! Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten. U kunt het volledige programma in deze Mispelgatkoerier vinden.


Touringcar-vervoer nodig?

Lion Cars B.V. Postbus 2099 5300 CB Zaltbommel T 0418 - 512 228 F 0418 - 516 222 E info@lioncars.nl I www.lioncars.nl

Bloemenboetiek SONIA • • • • • • • •

Bloemen Planten Potten & Vazen Sfeerdecoratie Kadobonnen Bruidswerk Rouwwerk Bedrijfsabonnementen

ARNOLD DE ZINGENDE KAASBOER TEL: 0345-651981 WWW.ARNOLDDEKAASBOER.NL

8ZVWHPYRRUGH%RPPHOHUZDDUG *HUDUGYDQGHQ$QNHU/LMVWQU 3URYLQFLDOH 9HUNLH]LQJHQ DVZRHQVGDJ PDDUW

De’s wak wil

Wa te r str a a t 34, 5301 A K Zaltbomme l Te l .: 0 4 1 8 - 512574

De grootste keus vindt u bij:

Bert van Osch Rijwielen Waterstraat 38 5301 AK Zaltbommel Tel. 0418 513 147

G e ze i t op o p pagina p a g i na 6

JDQNHU#KHWQHWQO


De’s wak wil Om te weten wat je nog wilt, zul je eerst op moeten tellen wat je al hebt. Wat hebben we al: een geweldig carnaval nieuwe stijl een goed bestuur een voltallige raad een waardige prins en adjudant een leuke jeugdraad een enthousiaste uitbater een meedenkend gemeentebestuur een unieke bouwhal een gezellige vergaderruimte een droge plek voor Ollie een spetterend prinsenbal een prachtige Mispelgatkoerier een bijna tevreden voorzitter.

Wat willen we nog: Onze grootste wens is, dat meerdere carnavalsvierders lid zouden worden van onze vereniging. Het lidmaatschap bedraagt n 11,11 per jaar. Nieuw dit seizoen is, dat er naast het standaard lidmaatschap, ook 2 andere mogelijkheden zijn om ons en in het bijzonder het jeugdcarnaval, te ondersteunen. Lees hierover uitgebreid verderop in onze koerier. Wat ik ook nog wil is bij deze Kees Metz en Wim van Ommeren bedanken voor hun jarenlange inzet; zij hebben afscheid genomen van de raad. We begroeten 4 nieuw raadsleden Rogier Leeuwis, Jack Versteeg, Herman de Laat en Guus Krähe (en hopelijk zit er een tuinman bij). Ik wens u en de uwen een geweldig, leuk, fijn, spetterend, maar vooral gezellig carnaval toe, want……………… DE’S DE S WAK WIL Hennie van Gemert Voorzitter.

Dik van Steenis

Hennie van Gemert

Bestuurslid

Voorzitter

Marjoleine Leeuwis Bestuurslid

Marion Looijen - Van de Ven Secretaris

De’s wak wil

Atie Mos Vice-veur

Peter de Vries Penningmeester

Maaten Busker President

Ge zeit op pagin pagina a 7


35 JAAR

/ * & 6 8 J O ; B M U C P N N F M

Houthandel G.C.H. Van den Bosch & Zn. BV

%F#PVSHPOEJqSJTFFOLBBTXJOLFM NFUFFOVJUHFCSFJEBTTPSUJNFOU )PMMBOETFFOCVJUFOMBOETFLB[FO IFFSMJKLFWFSTHFCSBOEFOPPUKFTFO

Van den Bosch Koningin Wilhelminaweg 93, 5301 GG Zaltbommel Tel. 0418 - 512 305, Fax 0418 - 515 097

TNBBLWPMMFEFMJDBUFTTFO%BBSOBBTU IFCCFOXJKFFOMFVLBTTPSUJNFOU HFTDIFOLFOSFMBUJFBSUJLFMFO

5PU[JFOT

LBBTĂ 

8BUFSTUSBBU

OPUFOĂ 

;BMUCPNNFM

De’s wak wil

5 

EFMJDBUFTTFOĂ 

Denk vooral met de carnaval aan de vitaminen..!

Groente- en fruithandel Van Meerveld Iedere dinsdag en zaterdag op de Bommelse Mert! Veel Leut... G e ze i t op o p pagina p a g i na 8

Iedere zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en dinsdag van 8.00 tot 12.30 uur in mark t O p de b o m m e l Zalt Vissoorten bestellen ? Bel 06 - 20 107 105

Voor leut is er carnaval voor een goei stukske kaas is er:

LEO V.D. HEUVEL BROUWER ZUIVELHANDEL

Beemster kaas dan proef je pas hoe kaas moet smaken Spek en worst verkopen wij dor ok

Tot ziens op de mert


Maarten Busker

President Beste Mispelgatters, Wat een carnavalsjaar hebben wij achter de rug en wat staat ons nog te wachten? Vorig jaar een compleet nieuwe opzet met een nieuwe uitbater. Een verhuizing van de Beersteeg naar de Veilingweg. Een complete Raad van XI met vier nieuwe raadsleden. De carnavals tradities worden weer nieuw leven ingeblazen. Afgelopen jaar een fantastisch boerenbruiloft, het vlag hijsen op de oude watertoren, kortom het carnaval leeft in Mispelgat. Eigenlijk kan ik wel een kantje of vier vullen met gebeurtenissen van het afgelopen jaar maar ik zal het beknopt houden.

toekomst niet meer ontbreken. Op het moment van schrijven is het bruidspaar nog niet bekend. Maar “Bruidspaar” vanaf deze plaats gefeliciteerd en maak er een fantastische dag van.

De’s Wak Wil Wat een super carnaval was het afgelopen jaar. Er waren vele positieve reacties en een enkele kritische. Met deze kritische opmerkingen zijn wij samen met ATG aan de slag gegaan. De aanname en uitgiften van jassen, de toiletten, het programma verfijnen en verbeteren. Kortom de commissie heeft niet stil gezeten en er is weer een hoop werk verzet om het carnaval weer gesmeerder te laten verlopen. We blijven kritisch op ons zelf want resultaten uit het verleden zijn geen garanties voor de toekomst.

De’s Wak Wil Afscheid nemen is niet altijd even leuk maar het gaat soms zo. Na 11 jaar in de Raad van XI actief te zijn geweest heeft Wim van Ommeren besloten om er mee te stoppen. De laatste jaren als Schatbewaarder was hij verantwoordelijk voor de financiën van de Raad van XI en het vervoer. Wim onze Prins uit Gameren had altijd scherpe en kip klare opmerkingen en antwoorden, wij missen dat nu al tijdens de vergaderingen. Tevens hebben wij afscheid genomen van Kees Metz, 14 jaar lid van de Raad van XI in verschillende functies. Maar natuurlijk met 5 jaar als Prins Maerten X heeft hij zijn stempel gedrukt op het Mispelgatse carnaval. Kees altijd correct en inventief met nieuwe ideeën. Heren bedankt voor jullie jaren lange inzet en wij zien elkaar tijdens de carnaval.

De’s Wak Wil. De commissie van de boerenbruiloft lag vorig jaar voor de carnaval hevig onder vuur. “Wat gaat er gebeuren?” “Wat gaat het kosten?” “Slaat het wel aan in Mispelgat?” en ga zo maar door. De commissie heeft zich er doorheen geslagen, de eerste Boerenbruiloft was een groot succes, 100% carnaval.

De’s Wak Wil Voor de 3e keer op rij heeft de Raad van XI het vertrouwen gegeven aan Prins Maerten XIII en zijn adjudant Eric. Dit jaar met een complete Raad van XI, wij verwelkomen vier nieuwe raadsleden. Herman de Laat een Brabander met een carnavals gen die ons in het gareel moet houden als protocolmeester. Rogier Leewis onze muzikant die alles op papier gaat zetten als geheimschrijver. Jack Versteeg gaat in opleiding bij onze drankmeester. Zodat wanneer Harrie over 22 jaar stopt, er een goede opvolger staat. De vierde nieuwkomer is onze vaandeldrager Guus Krähe, eindelijk toegetreden tot een echte Raad. Heren succes. De’s Wak Wil Mispelgatters, Prins Maerten XIII, adjudant Eric, Raad van XI, bestuur, Prins Vincent, Prinses Imani, adjudant Dylan, jeugdraad van XI maak er een fantastisch feest van, een feest waar verbroedering en gezelligheid samen komen, DE’S WAK WIL Alaaf, alaaf, alaaf,

De Mispelkrakers op de banken, de menigte in de polonaise. De Boerenbruiloft is op de kaart gezet en mag in de

Maarten Busker

Ge zeit op pagin pagina a 9

De’s wak wil

De’s Wak Wil Een week na de carnaval van 2010 zijn wij met alle bouwgroepen verhuisd van de oude gemeentewerf aan de Beersteeg naar een schitterend onderkomen aan de Veilingweg. Een bouwhal van ruim 500m2 waar op dit moment 5 groepen de laatste hand aan het leggen zijn aan hun wagens. Naast de bouwgroepen worden er diverse ruimtes verhuurd aan andere verenigingen zoals toneel- en buurtverenigingen uit Zaltbommel. Het is dan ook een multifunctionele locatie geworden. In de afgelopen maanden is er veel werk verricht een compleet nieuwe sanitair groep, een nieuw verwarmingssysteem, het gras wordt drie keer in de week gemaaid door onze Veur. Iedereen ontzettend bedankt voor jullie inzet het resultaat is super. Door deze bouwhal wordt onze optocht weer groter en mooier. Iets waar we het met zijn allen trots op kunnen zijn.

De’s Wak Wil Onze jeugdraad is weer compleet. Na wat jaren van grote zorg en incompleet zijn is het dit jaar gelukt. Mijn complimenten aan de jeugdcommissie en de begeleiders. Prins Vincent, Prinses Imani, adjudant Dylan en jeugdraad van XI veel succes en maak er wat moois van.


De’s wak wil Tom Metz specialist in multimedia www.bastaproducer.nl 0418 680 117

VanNoord accountants & belastingadviseurs

De’s wak wil

Je herkent ze meteen.

Betrokken ondernemers Beesd - Culemborg - Gorinchem - Leerdam - Papendrecht (Drechtsteden) - Tiel - Vianen - Zaltbommel

VanNoord Zaltbommel Hogeweg 135 - 5301 LL Zaltbommel T (0418) 57 95 43 E zaltbommel@vannoord.nl I www.vannoord.nl G e ze i t op o p pagina p a g i na 10 10


Uitslag OPTOCHT 2010 Categorie Wagens: 1. De Keinderkupkes 2. Net Nie Gek Genoeg 3. De Dikkuh Maotjes 4. De Sjaffentüten *. De Gasgevers deden op eigen verzoek niet mee voor de prijzen. Categorie Loopgroepen A (Vanaf 4 deelnemers): 1. Van ût Zelfde 2. De Superloopgroep 3. C-koorts 4. De Krekels 5. CV Kweetniksmeer 6. CV Ooit 7. Celebretions Categorie Loopgroepen B (Tot 4 deelnemers): 1. Unnen Doerak 2. DaMendeNie 2003 3. Henkie Penkie 4. Michiel Krijger Aanmoedingingsprijs 2010: Al Amal

De’s wak wil

Van Voordenpark 8 5301 KP Zaltbommel Tel: 0418 - 51.42.85 Fax: 0418 - 68.01.93 Openingstijden maandag t/m vrijdag: 09.00-21.00 zaterdag: 09.00-17.00

Ge zeit G it op pagin i a 11


Optocht 2011! Vernie De optocht 2011 met het motto De’s Wak Wil Wat is er dit jaar anders aan de optocht? We hebben niet alleen weer nieuwe groepen en nieuwe wagens, maar ook een nieuwe route! Dit jaar heeft C.V. De Wallepikkers ervoor gekozen om op de Thorbeckestraat ter hoogte van de sporthal te beginnen. Carnaval is vier dagen feest, een feest dat traditioneel begint met de grote optocht! Op zaterdag 5 maart neemt Prins Maerten eerst op het bordes van het stadhuis om 11.11 uur de sleutel van Mispelgat in ontvangst en na de onthulling van het carnavalssymbool Ollie B. Bommel kan carnaval 2011 van start gaan!

De’s wak wil

Vanaf 13.33 uur trekt een bonte stoet van individuen, loopgroepen en wagens door de straten van Mispelgat. Maanden geleden zijn de verschillende carnavalsgroepen weer begonnen met het uitwerken van een idee, waarmee zij zich in de optocht willen presenteren. We zeggen het dan ook maar eerlijk; de optochtdeelnemers vormen eigenlijk de harde kern van het Mispelgatse carnaval!! Zij zorgen niet alleen voor prachtige creaties, waarvoor honderden toeschouwers op zaterdagmiddag rijen dik langs de route staan, zij zorgen samen ook voor een geweldige sfeer! De dagelijkse sleur wordt even opzij gezet, er zijn geen rangen en standen, men groet elkaar en vier dagen lang staan gezelligheid en feestvieren centraal. Natuurlijk zijn alle Mispelgatters, die op deze manier carnaval willen vieren van harte welkom om niet alleen de optocht te bekijken, maar ook daarna binnen of buiten van het ware Mispelgatse carnavalsfeest te proeven. Maar liefst vijf bouwgroepen hebben dit jaar gebruik kunnen maken van de prachtige nieuwe bouwruimte aan de Veilingweg, die C.V. De Wallepikkers van de gemeente ter beschikking heeft gekregen. Samen met de bouwgroepen laten we zien dat een goede bouwruimte absoluut noodzakelijk is om niet alleen de optocht, maar ook het carnaval in Mispelgat tot in lengte van jaren voort te kunnen laten bestaan. Vorig jaar hebben we de eerste grotere wagens kunnen zien dus dat belooft veel voor dit jaar!

de sporthal en we vervolgen onze weg naar het Thorbeckeplein. Dan door de Olden-Barneveldstraat langs de Wielewaal over de Marten van Rossumsingel naar de binnenstad. Waarna we weer door de stampvolle Boschstraat en over de Markt lopen. In de bocht van de Boschstraat naar de Markt moet voldoende ruimte voor de wagens zijn. Om ook de veiligheid te waarborgen, zullen we weer dranghekken plaatsen. Na de markt maakt de optocht het gebruikeljke rondje door de binnenstad ofwel door de Gamerschestraat, Karstraat en Nonnenstraat naar de Bossche poort, alwaar de optocht vlakbij de Mispelpoort weer ontbonden wordt. Wij roepen alle niet-deelnemers op om het lekker gezellig te maken in de stad en kom weer rijen dik kijken, bijvoorbeeld in de Boschstraat en op de Markt. U kunt dit jaar dan niet alleen nieuwe wagens bewonderen maar jawel, ook weer een nieuwe Prinsenwagen! De opstelling van de optocht vindt dus plaats op zaterdag 5 Maart vanaf 12.45 uur op de Thorbeckestraat in de richting van het Thorbeckeplein. Om 13.11 uur moet iedereen klaar staan, zodat we exact om 13.33 uur van start kunnen gaan. De route staat op de plattegrond. Om plusminus 15.11 uur is de ontbinding van de optocht bij de Bossche Poort waarna jong en oud gratis kunnen genieten van de start van het carnavalsfeest in de Mipelpoort. Wij zouden het leuk vinden als deelnemers aan de optocht ook het motto van 2011 verwerken maar dit is niet verplicht. Inschrijven voor deelname door individuen, tweetallen en groepen aan de optocht kan tot en met woensdag 2 maart as. Het inschrijfformulier vind je op onze website www.dewallepikkers.nl. Informatie over volgnummer, de regels en de prijsuitreiking wordt vooraf aan de deelnemers gestuurd. Let op: De prijsuitreiking voor de kinderoptocht is op zondagmiddag en voor de volwassenen op zaterdagavond in de Mispelpoort.

De kinderen gaan, net zoals vorige jaren, op zaterdagmiddag voorop in de optocht.

Wij willen alle deelnemende groepen en individuelen bij voorbaat hartelijk danken voor hun inzet. Natuurlijk is een woord van dank ook op zijn plaats voor hun sponsors, die met de nodige financiele ondersteuning de Mispelgatse optocht weer tot een geweldig kijkfestijn zullen maken.

Zoals gezegd; een andere route en daarom ook een andere opstelplaats!

Iedereen veel succes en veel plezier! De optochtcommissie

Vorig jaar is de optocht vertrokken uit de Waluwe. Dit jaar willen we vertrekken uit de Vergt. De start vindt plaats in de Thorbeckestraat ter hoogte van

G e ze i t op o p pagina p a g i na 12 12


euwde Route

10.51 uur Intocht 11.11 uur S leutelove rdracht 13.33 uur Start opt ocht

Kinderoptocht De carnavalsoptocht is voor jong en oud! Carnaval is voor groot en klein en voor alle leeftijden.. Dat kunt u onder andere terugzien in de Mispelgatse optocht ocht op zaterdag 5 Maart. De jeugd heeft de toekomst en daaraarom zijn wij altijd extra blij als er nieuwe kinderen, jongeren eren en jongere ouderen mee doen!

Ge zeit op pagin pagina a 13

De’s wak wil

Sinds enkele jaren hebben we Sind geen aparte kinderoptocht meer, gee er, maar gaan de jonge Mispelgat-maa ters voor in de Grote optocht. t. Vind Vin je het leuk om carnavall te vieren en ook aan de op-tocht toc mee te doen? Alleen, samen amen met je vriendje(s), klasgenootjes, teamgenootjes vri amgenootjes of met de andere kinderen uit jouw straat…. of toch liever met bijvoorbeeld je vader of moeder? kin Alles All kan en mag en iedereen is welkom. De stoet met bont uitgedoste, feestvierende Mispelgatters kan ka ons niet groot genoeg zijn!! Het He motto voor het carnaval 2011 is “De’s Wak Wil”, maar laat je fantasie de vrije loop, als je een idee ide hebt om als clown, prinses, een dier al of niet met een karretje aan de optocht mee te doen, schrijf je in! Je kunt je inschrijven via de website van C.V. de Wallepikkers op www.dewallepikkers.nl sc


. .

De’s wak wil

.

G e ze i t o p p a g i na 1 4


Carnavalsviering in Mispelgat

Op zondag 6 maart zal voor de tiende maal weer een carnavalscar viering in de Sint Martinuskerk aan de Oliestraat worden gehouden. Let op: de viering vangt vroeg aan om 11:11 uur. Zaltbommel wordt tijdens carnaval omgedoopt in Mispe Mispelgat en Prins Maerten krijgt met zijn Raad van Elf op zaterdag 5 maart om 11 over 11 op het bordes voor het stadhuis symbolisch de sleutel van de stad uit handen van de burgemeester overgedragen om hem na vier carnavalsdagen dinsdagavond om 24.00 uur weer aan hem terug te geven. Al een decennium lang lassen de Prins met zijn gevolg op de tweede dag van het Carnaval een moment van bezinning in, waaraan verschillende pastores in een zondagse viering in de kerk een waardevolle invulling hebben gegeven. Aan de hand van het evangelie van de betreffende zondag en het carnavalsmotto wordt op de diepere betekenis van het carnaval ingegaan en een relatie met het dagelijks leven gelegd. Eerst ging Pastor van Zeelst voor en daarna is de viering enkele jaren samen met actieve vrijwilligsters als Riet van Osch , Philo Schwartz en Tini van Steenbergen vorm gegeven. Vier jaar geleden was de beurt aan Pastor Bronckhorst en dit jaar zal Pastor Bus ons al weer voor de vierde keer op carnavalszondag voor gaan. Een sfeer bepalend element in de Mispelgatse carnavalsviering is de medewerking van de Mispelkrakers, die van meet af aan voor de muzikale noot hebben gezorgd. Zij zijn er trots op om ieder jaar opnieuw in de kerk met die uitstekende akoestiek te mogen spelen en breiden hun muzikale repertoire daar ieder jaar weer een stukje verder voor uit. Steeds meer bezoekers zijn de afgelopen jaren tijdens carnavalszondag getuige geweest van een hele mooie carnavalsviering, waarvoor ze graag wat vroeger uit de veren komen.

De Mispelkrakers zullen met hun muzikale klanken weer voor een bijzondere ambiance zorgen en natuurlijk kunnen de liefhebbers ook weer zingen. Het liederenrepertoire van de carnavalsviering met eigen gemaakte teksten groeit van jaar tot jaar. Niet alleen de reguliere zondagse kerkbezoekers, maar ook de carnavallende Mispelgatters die tijdens die feestdagen zo’n moment van bezinning eens willen meemaken zijn in hun carnavalskleding van harte welkom. Tot Ziens !

Ge zeit op pagin pagina a 15

De’s wak wil

Voor de viering van 2011 is opnieuw een aparte commissie vanuit CV de Wallepikkers samen met pastor Bertus Bus met volle kracht en enthousiasme aan de slag gegaan. Aan de hand van de teksten uit de bijbel en het motto voor dit jaar: “De’s Wak Wil” wordt opnieuw een sfeervolle invulling aan de viering gegeven. De vaste kerkbezoekers weten het al, aan het eind van de viering krijgt ieder weer een tastbare herinnering mee aan het tijdens de viering uitgediepte thema.


Steun & Dreun 2011 Ook dit carnavalsseizoen is traditioneel geopend met het 11/11 bal gecombineerd met het Steun & Dreun Concours. Het Steun & Dreun Concours is het songfestival met echte Mispelgatse carnavalsnummers. Op 13 november 2010 gingen 7 deelnemers de muzikale strijd aan in Het Hof van Gelre aan de Oliestraat in Zaltbommel. De deelnemers hadden veel bekijks want Het Hof was afgeladen vol met carnavalsvierders die genoten van de carnavaleske optredens. DJ Daffie en de blaaskapellen SpuugZat en De Mispelkrakers zorgden met hun muziek voor de juiste sfeer en het werd al snel een superfeest. Stipt om elf over elf gaf presentator Dries Hoetelmans het woord aan Prins Maerten XIII voor de opening nieug van het nieu we carnavalsseizoen. Onze Prins en adjudant ant Eric deden dit geheel in de stijl van deze avond. Ze zongen ngen het nummer “Tis er ook dit jaar weer van gekomen”. Deze titel getuigt van een vooruitziende blik want pas maanden later werd tijdens het Prinsenbal bekend dat beiden dit jaar zijn herkozen…. De jury sprak haar bewondering uit over het niveau van de deelnemers. Vooral de ludieke e presentie van veel groepen werd hoog ge-waardeerd.

Het concours werd gewonnen door D’n Aonhang met het nummer “Anton, de’s wak wil”. Als we de tekst mogen geloven zijn de dames dit jaar met carnaval niet in Mispelgat, maar zijn ze dan aan het skiën in Oostenrijk….. De 2e plaats was voor de Swingende Mispels. De winnaar van vorig jaar, De Hermes Wousband, eindigde op de 3e plaats. De Hermes Wousband werd ook deze keer weer begeleid door blaaskapel Spuug-Zat. De Jaloerse Egtgenoten, deelnemers van het eerste uur, zijn de trotse winnaars van de G.W.Z.Z.L. (Goh Wat Zijn Ze Leuk) trofee. Met zo’n geslaagde opening achter de rug kan, kan het carnavalsseizoen absoluut niet meer kapot!

Anton, de’s wak wil… Melodie : Guus Meeuwis Het dondert en het bliksemt) La la la la……………….. Het motto van het Carnaval dat staat ons prima aan Dus besluit ik in die dagen maar naar Oostenrijk te gaan Om te skiën en te sleeën met de wind in onze rug ‘k geniet met volle teugen en bruinverbrand terug

kom

Het motto van het Carnaval dat staat ons prima aan Dus besluit ik in die dagen maar naar Oostenrijk te gaan Om te skiën en te sleeën met de wind in onze rug ‘k geniet met volle teugen en kom bruinverbrand terug La la la la……………….. Ik ga in Oostenrijk dan liever naar een vent op zoek Naar zo’n knapperd als die Anton met zijn bruine leren broek ’s avonds met een Jägermeisster voor de open haard

Het motto van het Carnaval dat staat ons prima aan Dus besluit ik in die dagen maar naar Oostenrijk te gaan Om te skiën en te sleeën met de wind in onze rug ‘k geniet met volle teugen en kom bruinverbrand terug Het motto van het Carnaval dat staat ons prima aan Dus besluit ik in die dagen maar naar Oostenrijk te gaan Om te skiën en te sleeën met de wind in onze rug ‘k geniet met volle teugen en kom bruinverbrand terug Dan zit jij met een kater thuis, en daar is het verschil; Ik ben weer lekker bijgetankt en Dè is wa ik wil !! La la la la……………………….

Ge zeit op pagin pagina a 17

De’s wak wil

Ik wil niet naar de Mispelpoort dat heb ik wel gehad Van schrobbelaer en pilsjes ben jij alle dagen zat ’s Nachts na ’t feest naar huis toe, hang jij lallend op mijn rug ik loop goed voor joker, maar toch breng ik je terug

En voor het slapen gaan nog snel een flugel uiteraard


De’s wak wil

Voorraad van 11

L I E S H O U T

G e ze i t op o p pagina p a g i na 18 18

H O L L A N D


Herman Protocolmeester Beste Mispelgatters, Graag wil ik me even voorstellen als nieuw raadslid van carnavalsvereniging de Wallepikkers, en wel in de functie van protocolmeester. Ik weet niet hoe het met u zit, maar carnaval roept bij mij altijd een warm gevoel op. Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in Noorwegen en is de buitentemperatuur 26 graden onder het vriespunt. Wel even wat anders dan een warme dampende Mispelpoort tijdens carnaval. Samen met het andere verse bloed (Guus, Rogier en Jack) hoop ik een goede aanvulling te zijn op de oude rotten in het vak. Met mijn 37 jarige carnavalservaring moet dat wel lukken; in Brabant, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, wordt het vanaf de luier bijgebracht.

geweldige feest. Wist u bijvoorbeeld dat er 19 commissies zijn om alle activiteiten in goede banen te leiden. Daarbij kun je denken aan het onderhouden van onze prachtige locatie aan de Veilingweg tot aan het organiseren van alle activiteiten in de Mispelpoort tijdens carnaval. Chapeau heren, dat hebben jullie toch maar goed voor elkaar. Petje af! Ik hoop dat jullie er net zoveel zin in hebben als ik. Aan de organisatie van dit festijn zal het niet liggen. Kom met z`n allen naar de Mispelpoort, dan maken we er een gezellig feestje van. En denk eraan, de eerste carnavalsdag na 8 maart 2011 duurt nog 345 dagen, dus zorg dat je erbij bent. Alaaf, Alaaf, Alaaaaaaf. Herman de Laat

Mijn eerste veurpruuf avond was Steun en Dreun in mijn eigen Oliestraotje. Ik was erg onder de indruk van de grote opkomst en het muzikale niveau van de avond. Een echte aanrader! Ook de locatie, het Hof van Gelre, is uitermate geschikt om zo`n happening te houden. Enfin, zoals geschreven is mijn functie protocolmeester. In die hoedanigheid zal ik proberen de Raad op de juiste plaats en tijd te laten verschijnen. Als redelijke nieuwkomer in het Zaltbommelse carnaval een grote maar leuke uitdaging. Met wat ondersteuning van mijn collega raadsleden moet dat zeker wel lukken.

De’s wak wil

Mijn eerste indruk is dat er heel wat komt kijken bij het organiseren van dit

Ge zeit op pagin pagina a 19


Voel je vitaal & t in elke levensfase! als jong g ezin

als vrijgeze l samenwonneenndd

Groepslessen - zumba® - step & shape - steps - spinning® - power yoga - kids dance - 50+les - NVFB-ZwangerFit®

Hartrevalidatie wordt vergoed bij Action en dat is Hart nodig! Bel voor een intake gesprek bij onze fysiotherapeut! Revalideren onder deskundige begeleiding. Voor meer informatie kunt u altijd langskomen bij Fitnesscenter Action of contact met ons opnemen, tel. 0418 - 63 50 88.

vo or

s

Tel. 0418 - 63 50 88

Acupunctuur Meer informatie bij Ramon Stol.

R een G

Finally Nieuw afslankprogramma binnen Action, zie ook www. nally.nl

ng Kom la

De’s wak wil

Fitness Individuele trainingen en t-testen

AT I

S p r oe f l e s

Eerste kopje koffie of thee altijd gratis! Welkom bij Fitnesscenter Action ! Voorstraat 70 - 5334 JV Velddriel G e ze i t op o p pagina p a g i na 20 20

dent

als stu

Ook nu is er weer een afvalprogramma. Wil jij ook een paar kilo kwijt?


Propagandist Michiel De afgelopen 2 seizoenen mocht ik, als laatst toegetreden raadslid, de functie van vaandeldrager uitoefenen. Onlangs heb ik het vaandel overgedragen aan ons jongste raadslid Guus Krähe. Guus: vanaf deze plaats nogmaals veel succes gewenst en ik ben ervan overtuigd dat het vaandel bij jou in veilige handen is! Afgelopen seizoen hebben de raads- & bestuursleden samen met vele vrijwilligers keihard gewerkt aan ons nieuwe concept. In de aanloop naar carnaval hebben zij, vanuit de organiserende commissies, veel informatie aan jullie overgebracht. Ik heb namens de “commissie 2010” de communicatie via de Mispelgatse pers mogen coördineren. Deze taak is min of meer bij toeval op mijn bordje terechtgekomen en ik kreeg er plezier in om samen met diverse media zoals De Bommelerwaardgids, Het Brabants Dagblad en vooral “dé Weekkrant” De Toren de handen ineen te slaan om jullie, Mispelgatters, te informeren over ons nieuwe carnavalsprogramma. Met de komst van in totaal vier (!) nieuwe raadsleden verkeert de Raad van Elf dit jaar in een luxepositie waardoor alle beschikbare functies kunnen worden ingevuld. Vandaar dat we, na ruim 15 jaar, de functie van Propagandist weer in het leven roepen.

En wat is dat dan, die Propagandist zullen sommigen van u denken. Nou de Propagandist heeft als taak ervoor te zorgen dat alle “nieuwtjes” die de carnavalsverenging te melden heeft (voor zover carnavalesk interessant uiteraard) “over de bühne” worden gebracht zodat u correct geïnformeerd wordt. Concreet betekent dit dat hij op de hoogte is van de ontwikkelingen binnen de vereniging en dat hij aan de verschillende commissies vraagt om de uitkomst van hun geheime beraadslagingen toch op enig moment openbaar te maken. Het zal u niet verbazen dat dit bij lange na geen eenvoudige taak is. Sommige commissies opereren in het diepste geheim….daar zit natuurlijk een uitdaging in. Uitdagingen moet je gewoon aangaan en op de vraag van onze President of ik de functie van Propagandist wil aanvaarden heb ik dan ook logischerwijs geantwoord: “De’s wak wil!” Afgaande op vorig seizoen ben ik er van overtuigd dat we er samen zeker in zullen slagen om u voldoende te informeren over al onze activiteiten. De afgelopen weken heeft u al veel kunnen lezen in De Toren en ook op onze website www.dewallepikkers.nl. En het grootste geheim: de bekendmaking van onze Prins Maerten XIII heeft u afgelopen Prinsenbal zelf live mee kunnen maken. Vanaf deze plaats wens ik alle Mispelgatters een fantastisch carnaval, laat alle dagelijkse uitdagingen even los en geef je gewoon over aan het Feest der Feesten. Alaaf Michiel Keser Propagandist Raad van Elf

De’s wak wil Ge zeit op pagin pagina a 21


MIJN

KOZIJN

Wenst u een l a v a n r a c e n fij Adres:

Telefoon:

Oenselsestraat 33

0418-540631

5301 EN Zaltbommel

06-18227612

www.mijnkozijn.net

De’s wak wil

Lotte van Zuijdam Fysiotherapie Heeft u last van lichamelijke klachten? Bel dan voor een afspraak: 0418 - 518266 Een verwijsbriefje van de dokter is niet noodzakelijk. Medische Fitness Wilt u ook fitter worden, maar worstelt u met lichamelijke klachten? Dan is Medische Fitness iets voor u! U zult veilig en goed worden begeleidt door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Bel voor meer informatie: 06 - 48491701 of kijk op www.fysiowerk.nl Telefoon: 0418 - 518266 0648 - 491701 G e ze i t op o p pagina p a g i na 22 22

Adres: Bolwerk de Kat 7 5301 AV Zaltbommel

Internet: www.fysiowerk.nl info@fysiowerk.nl


Vaandeldrager Daar sta je dan als Vaandeldrager van de Wallepikkers op het podium tijdens het Prinsenbal. Ondanks het feit dat velen er anders over denken, voor mij een eervolle job. Dat vaandel bescherm ik natuurlijk met mijn leven (das maar even voor de duidelijkheid). Natuurlijk ook een beetje eigen schuld. Te enthousiast natuurlijk tijdens de afgelopen jaren tijdens het carnaval. Voor de duidelijkheid mijn naam is Guus ik ben 43 jaar en getrouwd met Anneke. In augustus 2010 kreeg ik een telefoontje van onze President: “Guus, weet je nog dat je ooit hebt gezegd dat wanneer je wethouder af bent, we je mogen benaderen voor onze raad”. Tja en: beloofd is beloofd! en daar sta je dan. Zoals een beroemd Nederlands filosoof al zei, “Ieder nadeel, heb z’n voordeel”. Daarbij komt ook nog eens dat als je een van de 11 bent, je stem meer gewicht heeft. Ware het natuurlijk niet dat wij bij de Wallepikkers een strenge voorzitter hebben. Eerst van buiten betrokken, onder meer als lid van de vereniging. Nu volop meedoen. Samen met veel leuke en enthousiaste mensen die er, voor jullie allemaal, weer een super Carnaval van gaan maken. Ik hoop jullie allemaal op een van onze feesten te mogen begroeten. Alaaf, Alaaf, Alaaf.

2e

Drankmeester

Alaaf

Ge zeit op pagin pagina a 23

De’s wak wil

Mijn naam is Jack Versteeg en dit jaar voor het eerst actief lid binnen de raad van 11. Getrouwd met Lotte van Zuijdam en trotse vader van twee zonen, Cody van net 16 en Ivo-Marijn van bijna 4 maanden. Binnen de raad bekleed ik de functie van tweede drankmeester en ik hoop zo Harrie wat te kunnen ontlasten. Bij mijn eerste optreden als raadslid buiten Zaltbommel was ik nog wat onwennig over wat er nu precies van mij verwacht werd als tweede drankmeester. Helaas was het iedereen duidelijk dat ik de functieomschrijving, door Harrie opgesteld, nog maar eens goed moest doornemen want ik was die avond alles behalve de drank meester. Na uitvoerige bestudering van deze functieomschrijving werd het mij helder waar mijn verwarring op gebaseerd was en dat ik mij toch echt voornamelijk moet gaan toeleggen op de vochtbalans van de overige leden. Vandaar dat ik nu dan ook met volle overtuiging kan zeggen dat ik de taak van tweede drankmeester met veel plezier zal gaan invullen en ik wil iedereen dan ook een fantastisch carnaval toewensen en hopelijk tot ziens.


De Mispelkrakers Beste Mispelgatter(s), Zo… het carnavalseizoen is – gelukkig – weer begonnen. Altijd leuk: lente en zomer. Op vakantie gaan, kermis bezoeken, werken, zwemmen, ijs eten etc etc. Maar zo half november begint het allemaal weer te kriebelen.

De Mispelkrakers hebben er in ieder geval zin in en zijn al weer bezig met de voorbereidingen, we moeten alleen nog even geduld hebben: carnaval valt laat dit jaar. Maar als het dan zover is… carnaval: de’s wak wil!!!!

Naast de gewone begint de carnavalskoorts weer en langzaamaan wordt het vanaf nu weer tijd voor muziek, hossen, zingen, verkleden, leut en plezier.

Alaaf! Unne Mispelkraker.

De spanning wordt langzaam opgevoerd. We beginnen met het 11/11-bal, gaan door naar het Prinsenbal om via het Bouwersbal en eventuele voorproevers te belanden bij het Carnaval.

De’ss wak wil De

En daar hebben we zin in. Want wat was het vorig jaar een feest. De veranderingen waren goed geslaagd en met wat detailveranderingen wordt het voor dit jaar volgens mij een nog groter feest. De basis voor een fris, anders en vooral gezellig carnaval is gelegd.

G e ze i t op o p pagina p a g i na 24 24


Spuugzat

Hallo Ha Mispelgatters, Motto 2011: De's wak wil Mo Wat W moeten we met een dergelijk motto? Het antwoord is niet ni zo moeilijk, nl een spetterend carnaval met natuurlijk een ee gezellig stukske muziek van Spuugzat, de gezelligste kapel uit Mispelgat. k

Het jaar 2010 was voor Spuugzat een heel mooi jaar. Zo hebben we voor het eerst deelgenomen aan een blaaskapellenfestival; de Open Gelderse Kampioenschappen. Op 08 mei 2010 werd dit festival, georganiseerd door de activiteitencommissie van Harmoniekapel Generaal Karel van der Heijden met assistentie van leden van de Raad van XI, in ons eigen Mispelgat gehouden. Omdat dit de 1e maal was dat wij aan een dergelijk festival deelnamen hadden we ons ingeschreven in de zogenaamde leutklasse. ha Het resultaat mocht er zijn! De eerste plaats en vanaf die dag mogen we ons Gelders Kampioen noemen.

Ook hebben we dit jaar weer de lange reis naar Burnham on Sea ondernomen. Met nieuwe kapelleden en nieuwe leden van de Raad van XI & Bestuur hebben we daar op diverse locaties muziek gemaakt, zoals op de boulevard voor enkele duizenden mensen en in overvolle pubs Onvergetelijk en zeker voor herhaling vatbaar was ons optreden in een tehuis voor verstandelijk gehandicapten. Met een heel goed gevoel kunnen we naar dit optreden terugkijken. Ook niet onvermeld mag blijven dat ons oudste lid, nog steeds musicerend, Hans van Rijen de respectabele leeftijd van 80 jaar mocht bereiken. En nog steeds met veel inzet en verve. Op de dag van zijn verjaardag hebben we hem natuurlijk een serenade gebracht. Rest ons nog, jullie allen een spetterend en gezellig carnaval toe te wensen. Alaaf en tot in de Mispelpoort

Ge zeit op pagin pagina a 25

De’s wak wil

Carnaval 2010 was qua opzet voor de organisatie een C leermoment om te bezien hoe met een nieuwe c.q. verbel terde organisatie het carnaval in Mispelgat een nieuwe t impuls gegeven kon worden. Er waren diverse leermomeni ten t en tijdens carnaval 2011 zullen we merken wat er zoal verbeterd is. v

Voor het komend jaar hebben we ons, op advies van de jury, ingeschreven in de zogenaamde middenklasse. Het festival wordt in 2011 op zaterdag 21 mei gehouden. Voor liefhebbers van blaasmuziek een aanrader, zeker gezien de kapellen welke zich al hebben aangemeld, om te gaan luisteren.


)."/5734!4)/. .!6)'!4)% #!2()&) 4%,%#/-

5WSPECIALIST VOOR

#AR%LECTRONICS

%.4%24!).-%.4 !,!2#25)3%#/.42/, ",!#+"/8 2!$!2-%,$%23 !##%33/)2%3 !$6)%3 !,,%4/0-%2+%. $!'%.'%/0%.$

7BO7PPSEFOQBSL];BMUCPNNFM]UFM]XXXWBOIFNFSUJOGP

De’s wak wil

Binnen- en buiten schilderwerk DecoraĂĽtieve technieken Hout en marmer imitaties Aanbrengen van bladmetalen

S i et s e H e ij man

Boschstraat 87, 5301 AC Zaltbommel +31 (0)6 51 664 677

G e ze i t op o p pagina p a g i na 26 26


Het boek..... Het boek over het ontstaan van het carnaval in Zaltbommel zal dit najaar verschijnen. Terwijl deze Mispelgatkoerier in uw bus valt zijn de uitgever en ik druk bezig met het uitzoeken van de mooiste foto's. Zo'n 8000 foto's heb ik mogen ontvangen waaronder zeer fraaie en unieke exemplaren. Bijzondere dank gaat uit naar C.V. De Wallepikkers, Kees Metz en Foxy Design die er mede voor zorgen dat dit boek er definitief komt. Wel ben ik nog op zoek naar hen die dit initiatief een warm hart toedragen en mij financieel willen ondersteunen. U kunt tot 1 april intekenen op het boek ontvangt dan 2,50 EUR korting op de richtprijs van 20 EUR. Het boek beslaat het carnaval in Zaltbommel in de vorige eeuw.

- De eerste kinderoptocht in Mispelgat 800 enthousiaste schoolkinderen trok; - Sinds 1976 Ollie op de Markt staat te pronken? Voor diegene die de mooiste titel aandraagt ligt er in het najaar een exemplaar klaar. René van Rijen emailadres: info@kunstvanrene.nl, @kunstvanrene.nl, mobiel 06 1846 6034

Wist u dat: - Het eerste carnavalsbal in 1933 in Zaltbommel werd gehouden; - De eerste Prins Carnaval in 1938 het levenslicht zag, Prins Ricardo dun Urste; - De Club van Tien aan de wieg stond van het volwassencarnaval; - De naam Mispelgat sinds 1974 in gebruik is en bedacht door wijlen Dies de Bil;

Mijn vastentrommeltje Koetjes-reep had gekregen of een rolletje Faam. Ik had de vreemde gewoonte om al dat lekkers uit de verpakking van folie te halen en los in mijn trommeltje te storten. Leek het veel meer! Maar iedere keer trapte ik er weer in Het zou een feest moeten zijn om met Pasen die lekkernijen op te peuzelen, maar de praktijk bleek toch elke keer weer anders te zijn. Want weet je wat er van koekjes, dropjes en andere zoete meuk terecht komt als je dat pak ‘m beet zes weken bewaart in een gesloten trommeltje? Het was verworden tot een kruimige en kleffe plak-zooi. Snoepgoed wat ik niet meer herkende en van gedaante leek te zijn veranderd. Ik heb nog wel een ultieme poging ondernomen om van een zwart kleverig goedje dropwater te maken, maar ook dat viel verkeerd uit. De lol en de snoeplust waren er snel af. Overigens was tandarts Van Eerd daar niet rouwig om!

Ge zeit op pagin pagina a 27

De’s wak wil

Ik kan mijn trommeltje met snoepgoed nog goed voor de geest halen. Ook wij noemden het thuis steevast ons vastentrommeltje. Die vastenperiode was voor ons kinderen ook maar beperkt tot het bewaren van wat snoepgoed en die paar weken tussendoor niet snoepen kon ik wel volhouden. Pas met Pasen mocht je de inhoud consumeren. Mijn moeder was niet zo streng en kneep af en toe een oogje toe als wij op zondag met dat trommeltje door de kamer liepen te banjeren. Zij wist wel hoe laat het was en wij mochten dan tussendoor wat lekkers uit het trommeltje pakken om te verorberen. Een van die leuke gewoontes was om niet te kijken en er snel wat uit te nemen. De verrassing was alleen maar groter. Het was ook de tijd dat je net weer een rapport van school had gekregen, dus alle reden om toch maar weer eens de buurvrouw te bezoeken of een blokje om te fietsen naar je tante. Zeker als je dan ook nog eens (voor wat zesjes en een enkele zeven) een


BEANS&LEAFS

�One-stop shopping voor de barista professional� $A3ILVA"EANSAND,EAFS 0OSTBUS #":ALTBOMMEL (OLLAND 4EL  &AX  INFO

DASILVA BEANSANDLEAFSCOM

De’s wak wil

WWWDASILVA BEANSANDLEAFSCOM

G e ze i t op o p pagina p a g i na 28 28


Carnaval vieren in Mispelgat, De’s wak wil!! Beste Mispelgatters, Na het succes van vorig jaar zijn we dit jaar weer gevraagd als uitbater van het carnavalsfeest. Dit vinden wij meer dan geweldig en we hebben er ook heel veel zin in. Vorig jaar was de eerste keer dat we hebben ervaren wat carnaval in Zaltbommel nu eigenlijk is. Het wordt onze tweede keer dat we mogen helpen bij de organisatie van dit evenement en we hebben er weer heel veel zin in. Onze eerste carnavalservaring was op het Prinsenbal. Dit begon met een ceremonie, zoiets hadden wij nog nooit meegemaakt. Maar aan het einde van de avond weet ik dat we als laatste het pand verlieten en dat we zondag de medicijnkast hard nodig hadden. Langzaam begonnen we steeds meer een beeld te krijgen van carnaval in Zaltbommel. Toen was het zover; 12 februari 2010. Een volle zaal en alleen maar bier en mensen die helemaal uit hun dak gingen. Hoe gekker hoe mooier. De zaterdag die daarop volgde begonnen we zeer gespannen, want wat we wisten dat het een gekkenhuis zou worden, maar dat was ook alles wat we konden voorspellen. Na de optocht begon het helemaal vol te stromen en de tap is niet meer gestopt tot in de vroege uurtjes. Nu dachten wij dat we wisten wat carnaval in Zaltbommel is!! Toen kwamen de zondag en de maandag en dat ging helemaal los. Zo’n feest en alleen maar gezellige mensen van jong tot oud heel de dag door!! Het werd hoe langer hoe gekker. Dat we echt met elkaar zaten te praten van; Hoe houden ze het toch allemaal vol?

Maar geloof ons;….Alles behalve!! De hele tent liep vol en de boerenbruiloft was zo mooi om te zien. Iedereen was gezellig en stond te springen en gek te doen. En toen was het moment daar dat de carnaval ten einde was. We waren helemaal op, maar wij wisten wat carnaval in Zaltbommel is! Wij hebben vorig jaar met zoveel plezier gewerkt. Iedereen die achter de bar en achter de schermen heeft gewerkt heeft het zo goed naar zijn zin gehad. Dat had niet gekund zonder het geweldige publiek! Daarom zijn wij ook zo blij dat we dit jaar weer de carnaval mogen voorzien van drank en feest! Iedereen die vorig jaar heeft gewerkt heeft zich voor de zomer al weer aangemeld om weer mee te mogen. Voor dit jaar hebben wij weer grote plannen. We willen het beter doen als vorig jaar en samen met jullie willen we nog een groter feest maken van carnaval in Mispelgat! We zijn al maanden bezig om weer bijzondere dingen te verzinnen. Avonden hebben we alweer zitten brainstormen. Want de feestkaravaan komt dit jaar weer carnaval vieren in Zaltbommel! En ook in 2011…. … schrobbelaar!!! Heel veel schrobbelaar!! Wij hebben er ontzettend veel zin om weer naar Zaltbommel te komen en kijken er naar uit jullie allemaal weer te zien!!! Carnaval vieren in Mispelgat, De’s wak wil!! De feestelijke groeten, Het team van ATG

De dinsdag zou een rustige dag worden was ons verteld.

Voor het verhuren van: Alle denkbare materialen op het gebied van licht, beeld en geluid!

WWW.AT G-ENTERTA INMENT.N L

WWW. ATG - AV. NL

Laaglandseweg 3 • 4214 KD Vuren • T (0418) 58 22 21 Ge zeit op pagin pagina a 29

De’s wak wil

Voor het verzorgen van: Disco’s, feesten, partijen, themafeesten, bruiloften, presentaties, playbackshows, feesttenten, springkussens en veel meer!


4maart Peerenbal Spuugzat Gilbert

vanaf 21.00uur

&

vanaf 15.11uur

5maart Zaterdag De Deurzakkers

Rob Ronalds Eddy Walsh

De

Spuugzat Gelsings

6maart DJ Galaga Zondag Kroak oe Noot De Mispelkrakers vanaf 14.11uur

Trane metPinkBalloon Tuite Starkoo


Mispelpoort 2011

Programma c.v.de Wallepikkers

7maart Maandag Nelis Heesbeen

vanaf 14.11uur

Herman Bronk Het Karin Welsing Feestteam

DJ Maurice Spuugzat

DeGelsings

PinkBalloon

vanaf 14.11uur

8maart Dinsdag

Boerenbruiloft Alle 13 Jaanke Spuugzat

John&DennisMeijer

De Mispelkrakers


CAHZ001

van Voordenpark 9b 5301 KP Zaltbommel

Tel.: 0418-540084 WWW.WENWPARKET.NL

De’s wak wil

6)((592//(+287(19/2(5(1

The American Roadhouse, Van Heemstraweg West 15/17, Zaltbommel. Kijk voor meer info op: www.american-roadhouse.nl of bel 0418-513190

G e ze i t op o p pagina p a g i na 32


DE MISPELHAL rplaatst! i s ve

De voormalige loods van de gemeentewerf aan de Beersteeg hebben wij vorig na het carnaval moeten verlaten. Voor de bouwers van een wagen in de Mispelgatse optocht was het al een vertrouwde plek geworden. In maart 2010 kregen we van de

is noodzakekelijk voor een bloeiend vererenigingsleven en in Mispelgat.. Vanaff tember

sepp ptot to ot

aan het carnaval zijn er op vele avonden en zeker op de zaterdagen vijf bouwgroepen aan de Veilingweg te vinden. Zij gaan er ook dit jaar voor zorgen dat de kijkers van de Mispelgatse optocht weer grotere en hele mooie wagens kunnen bewonderen.

In het afgelopen jaar hebben de leden van het Bestuur en de Raad van Elf van C.V. de Wallepikkers met hun aanhang met vereende krachten een energieke klus geklaard.

Met vereende creatieve krachten en een berg zelfwerkzaamheid hebben we daar niet alleen een geweldige bouwruimte voor wagengroepen ter beschikking gekregen, maar we kunnen daar ook aan diverse verenigingen en instellingen onderdak bieden voor de opslag van hun materialen. De Wallepikkers zijn de trotse beheerders van een prima verenigingsgebouw geworden. De gesprekken met de gemeente hebben weliswaar lang geduurd, maar wij zijn bijzonder tevreden met het resultaat!

Samen schoonmaken, opruimen, klussen, bouwen etc. het geeft niet alleen veel gezelligheid, maar schept ook een hechte groepsband tussen alle enthousiaste bouwers en leden van C.V. de Wallepikkers! Ik wens Sharlepestoet, de Keinderkupkes, Dikkuh Maotjes, de Gasgeuvers en Net nie gek genoeg veel plezier en succes in de optocht en natuurlijk ook vier hele gezellige carnavalsdagen!

Zo’n voorziening voorziet in een structurele behoefte en

Een Wallepikker!

Ge zeit op pagin pagina a 33

De’s wak wil

gemeente een lleegstaand beee t d b drijfspand aan de dr Veilingweg ter beVe schikking. sch

Op 13 februari 2011 heeft de voorzitter van C.V. de Wallepikkers wethouder Kees Zondag op de Veilingweg welkom geheten. Blaaskapel Spuugzat zorgde voor een uitstekende muzikale en carnavaleske omlijsting van een officiële handeling die de wethouder verrichtte. Die officiële handeling betrof het onthullen van een bord met de naam “Mispelhal” dat nu de voorgevel van het verenigingsgebouw siert.


Boerenbruiloft Het was vorig jaar een groot succes, de eerste boeren bruiloft in Mispelgat op de dinsdag. Een groot aantal Mispelgatters waren erbij! In Brabant en Limburg wordt al sinds begin vorige eeuw tijdens het Carnaval een Boerenbruiloft georganiseerd. Het is een volksfeest dat prima in het “omkeerritueel” van het Carnaval past. Wij komen volgend jaar weer terug! Dat werd vorig jaar door velen gezegd en dat was nou net de bedoeling. Met de Boerenbruiloft op carnavalsdinsdag willen wij een nieuwe en grotere groep Mispelgatters aantrekken om dit feest bij te wonen en te genieten van een gemoedelijk, gezellig en sfeervol samenzijn. Natuurlijk moet dit festijn voor jong en oud de kans krijgen om de komende jaren nog verder uit te groeien. Dat geldt ook voor de verschillende rollen, die er op zo’n dag rondom het boerenbruidspaar door allerlei “familie” en vrienden van hen en door de notabelen gespeeld kunnen worden.

De’s wak wil

Op het Prinsenbal is het tweede Boerenbruidspaar van Mispelgat in “ondertrouw” gegaan. Zij zullen in een aangespannen wagen, voorafgegaan door een “boerenkapel”, gevolgd door de genodigden, Prins Maerten XIII met de Raad van Elf en verder iedereen die wil, in optocht vanaf het stadhuis op de Markt naar de Mispelpoort vertrekken. Daar zullen zij door “den Buitengewone Ambtenaar van den Burgerlijke Stand van Mispelgat” in de “onecht” met elkaar verbonden worden. Hoe meer volk zich vertoont in boerenkledij hoe beter de sfeer en entourage! Iedereen is welkom, niet alleen om deze onechtverbinding, maar ook de receptie en het feest in de Mispelpoort van het begin tot het eind mee te maken. Cadeau voor het bruidspaar? Niets is verplicht, maar wij vinden het wel heel mooi als u verse groenten en allerlei andere boeren etenswaren mee brengt en op de receptie aan het bruidpaar aanbiedt. Zij zullen deze cadeaus namens C.V. de Wallepikkers heel graag aan de Voedselbank Bommelerwaard ter beschikking stellen. Dus dat is niet alleen heel leuk, maar u steunt er ook nog eens een goed doel mee! Voor de entreeprijzen voor de middag en avond verwijzen wij u naar elders in deze krant. De Boerenbruiloftcommissie van C.V. De Wallepikkers pikkers

G e ze i t op o p pagina p a g i na 34

AN V E J RT HUIBE DE POST JUNS


8Maart2011 JIELUS

D’N FLU TS

Uitnodiging Bij deze wille we oe gère ut volgende laote wete; nao al die jaore zijn we dè geèrremoei en gehannes onderhand knap zat geworre en hebbe we nou besloten om onecht in het huwelijk te goan treje. (Ge mo niet denke aon un motje hur?) Ik Jielus, zal mijn aanstaonde Huibertje op deinsdag 8 maart om 13.11 uur ophaole op het ouwe gemèèntehuis (stadhuis) op de Mèrt in Bommel. Vandaor worre we deur un boerekapel nao ons trouwlokaol, de Spiegeltent achter de Poorterij, gebrocht. Daor worre we om 14.11 in de onecht verbonden door een onechte (mins) ambtenaar van de burgerlijke stand. Vanaf 15.11 uur is er receptie en worre boere, burgers en buitelui en alle minse die er al waore in de gelegenheid gesteld om ons te feliciteren en veul sterkte toe te wensen. De receptie is om en nabij 18.11 uur afgelope en is er vedders gelegenhed in de Schrobbelaortent de maoge te vullen mi gelegen andere dinge dan alleen mar bier of andere dranken a (of ander vocht). Hiernao zal om 19.33 uur de feestaovend beginne en die gaot tot bekant 23.33 uur dure, waarnao zo’n e bietje het hele gezelschap achter de meziek aon nao bie Mert gaot, waor Heer Ollie B. Bommel, (bij lèève en de M om 00.00 uur ten graove zal worre gedraoge. welzijn) o We hope dè gullie allemaol komt en we rèkene op oew steun in deze veur ons zwaore beslissing. We denke zelluf dè deur mekaore gevat gullie un leuke deinsdag gaon belève. Cadeautips: lekkere dingen om tijdens de wittebroodsuren (tot 00.00 uur) te kunnen kaonen, bedenk zelluf mar wa.

E

De’s wak wil

BLEHH

HEE H H E H

EE

Ge zeit op pagin pagina a 35


Fotopersbureau

LDB Production

Foto’s Levin den Boer - persfoto.nu © 2010

Hoe groot de k(l)us ook is, wij maken het! Foto’s Levin den Boer - persfoto.nu © 2010

Architectuur Bedrijfsreportages

Glamour

Productfotografie

Mode / Fashion

Reclame

Bouwprojecten

Muziek / Concert

Sport

Entertainment

Nieuws / Pers

Studio

Evenementen

Portret

www.fotodatabank.nl

Theater

Fotopersbureau LDB Production

W. www.fotodatabank.nl

Bloemkeshof 14

W. www.levindenboer.nl

5301 WK Zaltbommel

W. www.wieisdiefotograaf.nl

T. +31(0)418 640 287

T. twitter.com/FPLDBP

M. +31(0)681 286 530

T. twitter.com/levindenboer

E. info@ldbproduction.nl

L. nl.linkedin.com/in/levindenboer

W. www.ldbproduction.nl

F.

www.facebook.com/levindenboer


VAKWERK

HARDCHROOM HOON- EN SLIJPTECHNIEK

Bossekamp 5 • 5301 LZ Zaltbommel Telefoon +31 (0)418 51 28 08 • e-mail info@van-beurden.nl www.van-beurden.nl

Thea Speklé T 0418 - 56 21 14

Gamerschestraat 23 5301 AP Zaltbommel

De’s wak wil Ge zeit op pagin pagina a 37


Prins Maerten XIII Beste Mispelgatters

De’s wak wil

Ook dit jaar zullen jullie carnaval vieren met Prins Maerten XIII. Dit jaar heeft de raad mij weer gevraagd om als Prins Maerten XIII tijdens carnaval over Mispelgat te waken. Ik heb hier geen moment over na moeten denken, want om Prins van Mispelgat te mogen zijn is een geweldige eer. Ook ben ik vereerd omdat ook dit jaar Eric weer mijn adjudant wil zijn. Dit jaar maken we als vereniging weer mooie momenten mee. Wat dachten jullie van weer een ander onderkomen voor de vereniging met een nog grotere bouwhal, een onderkomen voor collega verenigingen die dankzij ons een ruimte hebben gevonden dit alles aan de Veilingweg nr. 17. En wat zeker mooi is, is dat onze vereniging leeft. Wat te denken van maar liefst vier nieuwe raadsleden, alleen staat daar wel tegenover dat twee lang gedienden helaas afscheid van de raad hebben genomen. In de personen van onze schatbewaarder Wim van Ommeren en onze oud Prins Maerten X, Grootvorst en Ceremoniemeester Kees Metz. Ik wil jullie hartelijk danken voor vele jaren inzet namens mij zelf en vele anderen binnen en buiten de vereniging. Nu de vier nieuwe raadsleden als Geheimschrijver : Rogier Leeuwis, Protocolmeester : Herman de Laat, 2de Drankmeester : Jack Versteeg en als Vaandeldrager : Guus Krähe. Rogier, Herman, Jack en Guus, ik heet jullie welkom en wens jullie heel veel sterkte. Geniet er met volle teugen van, want het is een mooi clubje deze vereniging. U leest, beste Mispelgatters, met de overige raadsleden hebben we dit jaar een complete raad met elf raadsleden, een president ,Prins Maerten XIII en zijn adjudant. Ook dit jaar is er een jeugdraad. Met het schrijven van dit stukje was de jeugdraad nog niet helemaal rond en ook voor hen zijn we nog druk op zoek naar een nieuwe wagen voor de optocht. Dus nog even hard werken, en hopen dat ten tijde van de carnaval alles rond en compleet is. De uitbater van carnaval 2011 is ook net als vorig jaar ATG uit Herwijnen. Ik denk dat net als vele van jullie hier goed over waren te spreken. ATG heeft net als het afgelopen jaar, samen met ons een geweldig programma in elkaar gezet voor iedereen. Rest mij alleen nog te zeggen vier carnaval hoe u het zelf wil, geniet ervan want voor u het weet zijn de vier dagen weer voorbij. Tot ziens in Mispelgat waar dan ook 3maal alaaf Prins Maerten XIII Marco Grootveld

Ge zeit op pagin pagina a 39


Het flexibele bouwconcept van BUKO

BUKO bouwt het recreatiegebouw van uw wensen Oriënteert u zich op een gebouw voor uw camping of recreatiecentrum? Dan kijkt u waarschijnlijk vooral naar de gebruiksmogelijkheden en naar de duurzaamheid van de constructie. Maar u let óók op de gewenste uitstraling, het comfort en het energieverbruik. Als deze aspecten zwaar voor u tellen, is BUKO uw aangewezen partner. Of het nu gaat om een vakantiewoning, receptiegebouw of restaurant, met ons onvolprezen flexibele bouwconcept kunnen wij ál uw wensen verwezenlijken.

BUKO Bouwsystemen BV Havendijk 21, Zaltbommel / Postbus 39, 5300 AA Zaltbommel / Telefoon 0418 - 57 33 00 Fax 0418 - 57 33 34 / e-mail bouwsystemen@buko.nl / internet www.buko.nl

Hoogwaardig en op maat

Dé makelaar van en voor Zaltbommel! Ook tijdens carnaval De’s wak wil

actief en gedreven voor U aan de slag!

Kijk op www.marijmakelaardij.nl of bel (0418) 517277 G e ze i t op o p pagina p a g i na 40


Adjudant Eric jaar hopen we dat het nog beter wordt als vorig jaar. We zijn dit jaar van start gegaan met het steun en dreun in Het hof van Gelre. In een goed vol Hof zijn er een aantal nummers ten gehore gebracht door vaste groepen welke elk jaar hun opwachting maken met Steun en Dreun. Dit jaar is D’n Aonhang als winnaar uit de bus gekomen. Ook zijn wij op 8 januari naar de prinsverkiezing geweest in Velddriel. Als wij zien hoe andere verenigingen hun prins bekendmaken mogen wij toch heel trots zijn op “ons Prinsenbal”. Dat was natuurlijk weer geweldig met al die taferelen op “de Wallen”.. Wat dat Wallen d betreft mogen we toch blij zijn dat wij elkaar kunnen krijgen met ons amateurclubje. zoiets voor elka Maar zonder de hulp van Nol de Visser en Jeanne Hoebuiten onze vereniging zouden we natuurlijk telmans van bu Bedankt daarvoor. nergens zijn. Be zijn nu ook al weer volop bezig en dit jaar Onze bouwers z weer meer als vorig jaar. De wagens worden hebben we er w en professioneler dan voorgaande jaren. We groter, mooier e natuurlijk ook een schitterende locatie tot onze hebben natuurl gekregen van de gemeente. Laten we hopen beschikking gek maart fatsoenlijk weer hebben zodat we al dat we op 5 ma kunnen aanschouwen in de optocht. Daar zal de dat moois kunne voltallige Raad van XI te aanschouwen zijn op weer een prinsenwagen. Afgelopen jaar is gebleken dat de andere prinsenw wagen toch niet aan onze verwachtingen voldeed. Sommige mensen hebben de Jeugdprins en Prinses niet eens zien wagen. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan staan op de wa vervanger, en die hebben we gevonden in Kotem naar een verva België. Ook zijn we druk op zoek naar een jeugdprinsende dag van vandaag is dat helaas nog niet wagen. Tot op d gelukt, maar we geven niet op. We hebben dit jaar een voljeugdraad en die verdienen natuurlijk een eigen watallige jeugdraa hopen dat we ze kunnen bewonderen op hun gen. Laten we ho prinsenwagen. eigen prinsenwa Dit jaar hebben we weer een aantal nieuwe leden in de Raad Aangezien wij afscheid hebben moeten nemen van van XI. Aangezi Kees Metz en Wim W van Ommeren, was een aanvulling zeer gewenst. Onze raad wordt versterkt met Jack Versteeg, Laat, Guus Krähe en Rogier Leewis. Hierbij wil Herman de Laat ik Kees en Wim bedanken en onze nieuwelingen van harte Dat we er met z’n allen een mooi carnavalswelkom heten. D jaar van mogen maken. meteen bij “menne Prins”. Voor het derde jaar sta Brengt mij metee ik als adjudant naast Prins Maerten XIII. Ook dit jaar gaan we proberen er samen met de Raad XI weer een geweldig maken, want we maken het tenslotte met z’n aljaar van te mak len. Marco, veel succes en dat we er maar net zo van mogen genieten als de afgelopen 2 jaar. Hierbij roep ik alle Misdit geweldige feest met ons te komen vieren. pelgatters op d Graag tot ziens in de Mispelpoort. alaaf. Alaaf, alaaf, a Woerkom Eric van Woer

Ge zeit op pagin pagina a 41 41

De’s wak wil

Tjonge tjonge, wat hebben we het afgelopen jaar een geweldig carnaval beleefd. De nieuwe opzet is ingeslagen als een bom en wat ons betreft zijn we de goede weg ingeslagen. Nu moeten we er met z’n allen voor gaan zorgen dat de ingeslagen weg een succes blijft. Daarom hebben we de commissie 2010, die de nieuwe opzet heeft voorbereid, omgezet naar 2011. Niet zozeer om weer alles om te gooien maar meer om er voor te zorgen dat het programma interessant blijft. Zo is er dit jaar een andere weg ingeslagen voor onze leden. Zonder leden hebben wij geen basis om ook maar iets op poten te zetten. Daar zijn wij ons terdege van bewust. Vandaar dat we nu een aantal rangen en standen in het ledensysteem hebben ingebouwd zoals een ieder inmiddels wel gehoord zal hebben. Verder is het programma van vorig jaar op een aantal punten aangepast waar we in 2010 hebben gezien dat het niet of nauwelijks aansloeg. Wat we natuurlijk er in hebben gehouden is de boerenbruiloft. Dit feest is afgelopen jaar heel goed bevallen e n dit


er Michiegl aKnedsis t Propa

Joost Je Muziekmegeesnter

Rogier Geheims

De Raad van 11

ker s u B n e MaaPrrtesident

Herman de Laat Protocolmeester

Guus Kr채hgeer Vaandeldra

Jack Ve 2e Drank


Leewis schrijver

B a s va n R o o Schatbewaa ijen rder

van Heteesr Pe d r o g s Kledin mee De Raad van 11

ersteeg kmeester

el Harrie Keeessster D ra n k m

Theo van Gkeemrert Technie

B os CeremoennieVm eester


Jeugdprins

Vincent v/d Flier

ant t d u j d A Gemer

Prinses

Imani Rik e

van Dylan

Schatbew

aar

der Sara de B oer

Muziekme

es

ter Erik Crom been

ter DrankmeeBs osch De’s wak wil

Maaike v.d

Ceremoni G e ze i t o p p a g i na 44

emeester

Pien Remm ers

Techniekoeorten

Sl Lizelotte v


Jeugdraad VOLLEDIG! Helaas was de animo om in de Jeugdraad te gaan in de afgelopen jaren niet erg groot en werd het groepje steeds kleiner. Vorig jaar heeft Prins Maerten XIII samen met zijn Adjudant veel tijd gestoken in een nieuwe start van de Jeugdraad van carnavalsvereniging De Wallepikkers. Gelukkig hadden we in 2010 weer een Jeugdraad vol met enthousiaste kinderen, al was die nog niet helemaal compleet. Zodoende heeft de Jeugdcommissie dit seizoen de draad weer opgepakt en gezocht naar nog meer kinderen (en hun ouders) die de Jeugdraad en daarmee het jeugdcarnaval van Mispelgat weer een stevige en enthousiaste basis kunnen geven. We zijn dan ook erg blij met de uitbreiding van de Jeugdraad, die dit jaar onder leiding staat van Prins Vincent, Prinses Imani en adjudant Dylan. Wat wel heel opmerkelijk is, dat er veel meisjes en heel weinig jongens zijn in de Jeugdraad. We zijn heel blij met het echtpaar Wim en Tonnie van Eck die onze vaste begeleiders zijn van de jeugd. Het is fijn voor de ouders en de kinderen dat er een aanspreekpunt is tijdens de Carnaval. Helaas hebben we met de Orion moeten afspreken dat er nog maar een avond (zaterdag 5 maart 2011) een activiteit is van 19.00 uur tot 22.30 uur. De laatste jaren is het aantal bezoekers bij het Kalverenbal in de Orion behoorlijk teruggelopen. Deze avond zal in het thema staan van Carnaval, waarbij de muziek zal worden afgewisseld met de popmuziek zoals die ook tijdens de succesvolle discoavonden in de Orion wordt gedraaid. Het komt wat de jeugdcommissie betreft weer helemaal dik in orde met de Jeugdraad van de Wallepikkers. Alle Mispelgattertjes, heel veel plezier met Carnaval en meld je aan voor de Jeugdraad!

ster e e m g n i d e l K looten

2011 2008

Dhr. Dirk-Jan Mooring

2007

Dhr. Adri Voormanns

2006

Dhr. A.M.Neuteboom Kinderboerderij

2005

Mw. Greet Voormanns

2004

Dhr. Kees Vermaas

2003

Co . Sinterklaascomitee

2002

Dhr. Bote van Balen

2001

Dhr. Stef Heesbeen

2000

Dhr. Gijs Bakker

1999

Mw. Marieke van Balken

1998

Dhr. Ad van Trigt

1997

Mw. Marianne Giltjes

1996

Dhr. Gerben Veldhuis

1995

Dhr. Joost van Iersel

1994

Dhr. Gijs Bouwman

1993

Dhr. Wim van Eck

1992

Dhr. John Holewijn

1991

Dhr. Joep Belièn

1990

Dhr. Brouwer Speelhout

1989

Dhr. A Arie Appeldoorn

De’s wak wil

Sophie v S

er g a r d l e d n a Va ostasa Yessin M

Ge zeit op pagin pagina a 45 45


De’s wak wil

Burnham-On-

Zaterdag 6 november 2010 was het dan zover; ons bezoek, samen met Spuug-Zat, aan het Carnival in Burnham-On-Sea, Engeland. Eerst in de zomer een paar weken voorwerk en daarna nog een telefoon marathon en het is gelukt om voor iedereen een slaapplaats in een gastgezin te realiseren. Dus om 06:00 uur staat de bus klaar. Onze chauffeur Piet heeft er duidelijk zin in. Na een n paar jaar bejaarde nonnen en paters door Frankrijk rond-gereden te hebben, vindt hij het een grote uitdaging om ons s naar Engeland te sturen. Hij begint ook monter om 06:30 uur ur met carnavalsmuziek. Dat is voor de meeste van ons wel wat at veel, dus we zijn op het eerste stukje overgegaan op wat at rustigere ontwaakmuziek. Na gelang de dag vordert komt tijijdens het wakker worden de stemming er goed in. En tegen de avond komen wij goed gemutst in Huntspill aan. an. Daar is dan de grote ontmoeting. Iedereen wordt voorgesteld eld aan degene waar hij of zij 3 nachten door gaat brengen. En tot onze verbazing loopt niemand gillend weg, maar gaat iedereen een Engels praten en natuurlijk een stevige pint tot zich nemen. Na de kennismaking beginnen ze daar een groot vuurwerk aff te steken en vooral de nieuwelingen onder ons kijken hun ogen gen uit. Van brandweervoorschriften hebben ze daar namelijk nog nooit gehoord. De volgende dag begint met een bezoek aan de grotten van Cheddar omdat bij zoveel bier ook iets cultureels hoort. Daarna arna gaan we een bezoek brengen aan de verstandelijk gehandicapcap-

G e ze i t op o p pagina p a g i na 46


-Sea Sea Engeland ten in Burnham. Zelden hebben we zo’n hartverwarmend en enthousiast optreden meegemaakt van onze Spuugzatters. En ’s avonds, jawel, weer vuurwerk maar dan in Burnham op de boulevard. Het is een lust voor oog en oor om onze kapel daar dan voor duizenden mensen te zien optreden. Maandag is de grote dag van de verlichte optocht. Overdag hebben we met de kapel de nodige pubs bezocht en de winkelstraten onveilig gemaakt. Onvoorstelbaar is de gastvrijheid die je daar tegenkomt. Overal gaan deuren open en wordt je gefêteerd. Na een gezamenlijke maaltijd in de Victoria Inn begint de Parade. Ook dit jaar is het overweldigend om te zien. Duizenden lampen op de wagens en schitterende outfits van de deelnemers. Iedereen is het er over eens dat je dit niet kunt vertellen, dit moet je zien. En na de optocht is het goed toeven in de pub. Ja en dan breekt de dinsdag weer aan. De bus met Piet staat zoals altijd op tijd klaar. Er wordt met tranen in de ogen afscheid genomen van de gastgezinnen. Nog een knuffel, nog een hug, nog een zwaaiende hand. Heerlijk om te zien hoe snel je van mensen kunt gaan houden en dat zijn we allemaal gaan doen. Op weg naar huis is iedereen het eens dat er weer vriendschappen voor het leven zijn pp j ontstaan. En moe maar voldaan komen wij `s avonds , dankzij onze Piet, veilig weer in Bommel aan.

De’s wak wil Ge zeit op pagin pagina a 47 47


Waar komt Carnaval v

De’s wak wil

Ieder jaar in februari maar soms, zoals dit jaar ook in maart, is het carnaval. Je trekt bijzondere kleren aan en je gaat hossen en zingen. Misschien loop je zelfs wel mee in een carnavalsoptocht. Als we ver terug gaan in de tijd, dan zien we dat ook toen al carnaval werd gevierd. De oude Grieken en ook de Romeinen dansten al verkleed op speciale feestmuziek. In onze streken was het een voorjaarsfeest, omdat de winter bijna voorbij was. De winter was de moeilijkste tijd van het jaar. Er groeide niets meer en er was dus bijna niets te eten. De mensen waren ieder voorjaar blij dat de zon langer ging schijnen en dat het warmer werd. Ze bedankten daarvoor de goden. De boze geesten die voor de kou hadden gezorgd werden weggejaagd. Met heel veel herrie en enge maskers. Ook toen de mensen christelijk waren geworden, bleven ze dit voorjaarsfeest vieren. Het woord ‘Carnaval’ komt van het Latijnse woord ‘carne vale’ wat ‘vaarwel aan het vlees’ betekent. Omdat de christelijke kerk het gemakkelijker vond om het ‘heidense’ Carnaval in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen, werd het een feest dat bij de kerk ging horen en werd gevierd de avond voor de periode van vasten begon. Eerst nog flink eten, drinken en feest vieren voordat de strenge vastentijd begon. Op dinsdagavond om 00.00 uur eindigt carnaval en deze avond wordt ook wel vastenavond genoemd. Om middernacht vangt namelijk de vastentijd aan van 40 dagen, tot aan Pasen. Wist je trouwens dat in Bergen op Zoom het gehele feest ‘Vastenavond’ wordt genoemd. Het woord ‘Carnaval’ wordt daar dus niet gebruikt maar de tradities e.d. komen verder wel grotendeels overeen. Ook al wordt de vastenperiode lang niet meer zo streng gevierd als vroeger, het Carnavalsfeest blijft het feest waarbij mensen zich vermommen door vreemde kledij aan te trekken, en zo onherkenbaar een alibi hebben om zich in allerlei vormen te buiten te gaan. Carnaval is een soort omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Oud en jong, arm en rijk, iedereen is gelijk en doet mee waarbij er hier en daar een vette knipoog naar bijvoorbeeld de plaatselijke politiek of actualiteit wordt gegeven. Er gelden schijnwetten en er zijn schijnbesturen en daarmee is het carnavalsfeest omgeven met veel protocollen en ceremonieel. Officieel duurt carnaval van zondag tot en met dinsdag maar ook in Mispelgat hebben we er nog een dag en avond extra bij georganiseerd. Er is ook nog zoiets als een carnavalsseizoen, dat aanvangt op 11 november (de elfde van de elfde) en dan vaak ook nog om 11:11 uur. Het getal 11

G e ze i t op o p pagina p a g i na 48

is van oudsher het getal van de dwazen en narren en duikt veel op in het Rijnlandse en Limburgse Carnaval. Met betrekking tot de verschijningsvorm van het carnaval treden in een onderlinge vergelijking tussen Limburg en Noord-Brabant ook duidelijke verschillen naar voren. Zo nemen veel Brabantse gemeenten tijdens de carnavalsdagen een carnavalsnaam aan: Den Bosch wordt Oeteldonk, Bergen op Zoom verandert in Krabbegat en Breda heet Kielegat. In Limburg komen deze naamsveranderingen slechts bij uitzondering voor. Een Prins Carnaval is weliswaar een algemeen verschijnsel, maar de invulling van deze carnavaleske functie is niet overal dezelfde. In Limburg kan deze functie slechts één seizoen door dezelfde persoon bekleed worden. In Brabant en zo ook bij ons in Mispelgat kan deze schertsfiguur jarenlang door dezelfde persoon worden vertolkt. Worden de Prinsen in Limburg bijgestaan door een Raad van Elf, in NoordBrabant luisteren vergelijkbare groepen naar namen als ‘Boere Parlement’ (Den Bosch) of de ‘Leutige Ploeg’ (Bergen op Zoom). Hier hebben wij dan weer de Limburgse traditie aangehouden want in Mispelgat kennen we de raad van 11. Tradities tijdens Carnaval Een carnavalsvierder in hart en nieren heeft 'gevoel voor traditie' en koestert deze". Leg dat maar eens uit! Een poging daartoe is een uitdaging en wellicht eens nodig. Carnaval is een fenomeen dat bol staat van wezenlijke tradities. Juist, maar hoe zie je die dan terug binnen het Mispelgatse carnaval, dat nog niet zo’n lange traditie kent? Protocol Tradities uiten zich op drie manieren. Ten eerste in protocollaire zaken (gedragsregels, handelingen, kledingvoorschriften e.d.). Er zijn voorbeelden genoeg: de kleding van de Prins en zijn gevolg, de manier waarop zij zich in het openbaar dienen te gedragen, het aanspreken van de Prins met "Hoogheid". Vast programma Ten tweede zie je ieder jaar een aantal vaste evenementen terug komen: de voorfeesten zoals het 11-11 bal en het bouwersbal, de bekendmaking van de Prins en zijn adjudant tijdens het prinsenbal, de sleuteloverdracht op zaterdagmorgen tijdens de intocht op de Markt, het plaatsen van ons carnavalssymbool Ollie, de optocht, de zondagochtendmis en de boerenbruiloft. We gaan er met zijn allen heen, omdat het een onderdeel is van de traditie. Om deze tradities in ere te houden dienen deze te worden overdragen op de jongere generatie. Dit laatste is natuurlijk een goed excuus voor het thuisfront!


vandaan.... Carnavalesk zijn Ten derde kun je zeggen dat de carnavalstraditie zich uit in de carnavaleske momenten die mensen met elkaar beleven. We zien onder andere de grappen en grollen in de optocht en het uitreiken van carnavaleske onderscheidingen en ludieke attributen binnen het verenigingsleven. Daarbij draait het om het verrassingselement, de humor en het stimuleren van de creativiteit. Je moet er toch niet aan denken dat al die toneelacts en speeches waarbij we elkaar een 'ludieke' hak zetten zouden verdwijnen? Carnaval is van oudsher het "feest der zotten", waarbij een ieder de gevestigde orde hekelde door zich te verkleden als hoogwaardigheidsbekleder (ambtenarij en geestelijkheid). Daarbij werd op een komische wijze van alles gezegd wat men anders niet durfde. De belangrijkheid werd tijdens carnaval zogezegd omgedraaid. Het overdragen van de symbolische macht is nog zeer duidelijk herkenbaar in de rol die de Prins van Mispelgat tijdens carnaval heeft. Hij krijgt de sleutel van de stad in handen en niet de burgemeester!

Alaaf, Alaaf, Alaaf! Marion Looijen Secretaris.

De’s wak wil

Wist u dat…? CV de Wallepikkers is opgericht in 1971? De CV sindsdien met slechts een kleine onderbreking jaarlijks zorgt voor een spetterend carnavalsfeest in Zaltbommel? Dat er in Zaltbommel meerdere carnavalsverenigingen (CV’s) zijn maar alleen CV de Wallepikkers een Raad van 11 kent? Het dit jaar eigenlijk geen Raad van 11 is maar een Raad van 16? Carnaval draait om het getal 11 en wij daarom toch gewoon spreken over de Raad van 11? Dat de Raad van 11 alleen maar uit mannen kan bestaan? Vrouwen die betrokken willen zijn bij de CV, ‘veroordeeld’ zijn tot een rol in het bestuur of bij d’n Aanhang? Deze vrouwen dat helemaal niet erg vinden en zich daar ook prima vermaken? De Raad van 11 samen met het bestuur en een handvol dierbare vrijwilligers alle activiteiten voor carnaval in Mispelgat voorbereidt? Dat gaat van het aanvragen van vergunningen, overleggen met brandweer, politie en gemeente, het schrijven van alle teksten en liedjes voor het Prinsenbal, het samen met de uitbater plannen van alle muziekskes, zowel binnen als buiten de Mispelpoort, naar het organiseren van alle voorfeesten, zorgen voor voldoende prijzen voor de optochtdeelnemers, het zoeken van adverteerders en het in elkaar zetten van deze mooie Mispelgat Koerier? Die groep van een kleine 40 personen zich elke keer weer vol goede moed stort op al die werkzaamheden maar ook ieder jaar weer verbaasd is over het vele werk wat erbij komt kijken?

Wij dit toch blijven doen omdat ons bloed vanaf 11-11 zachtjes-aan begint te pruttelen en richting carnaval wij niet meer te houden zijn? Wij hopen dat dit virus ook op steeds meer andere inwoners van Mispelgat overslaat? Wij blij zijn dat in ieder geval steeds meer bouwers de weg naar onze bouwhal aan de Veilingweg weten te vinden? U daarom dit jaar een nog mooiere optocht dan vorig jaar te zien gaat krijgen? U dit jaar in de Mispelpoort wederom begroet wordt door de dames en heren van ATG Entertainment uit Vuren? ATG Entertainment al na slechts één jaar zo besmet is geraakt met het carnavalsvirus dat het personeel staat te dringen om te mogen werken op ons feest? Zij er samen met u weer vijf topdagen van gaan maken? U dus van harte uitgenodigd bent om samen met ons Carnaval in Mispelgat te komen vieren, op straat, in de stad en in de Mispelpoort? Alaaf de officiële carnavalsgroet is en ik daarmee dus raag besluit?

Ge zeit op pagin pagina a 49 49


s i t s e e f n e e G ! k e g ons te ! l i w k a w s ’ e D

www.stadscafe-stadshuis.nl Na feesten en bier, afvallen met plezier. “De’s wak wil”

De’s wak wil

De unieke combinatie van het B-on-Balance eiwitdieet, de endermologiebehandelingen en de persoonlijke en intensieve coaching staan garant voor een verlies van 7 tot 10 kilo per maand.

Oenselsestraat 46 - Zaltbommel - T (0418) 516 006

www.vebebedrijven.nl

VAKMANSCHAP & KENNIS Vébé Bedrijven biedt u alle voorzieningen van een bouwbedrijf én een keukenverkooppunt onder één dak.

Openingstijden showroom: Ma. Gesloten Vr. 9.00 - 20.30 Di.-Do. 9.00 - 17.30 Za. 9.30 - 16.00

Maak een afspraak! Bel Annemiek van der Voort: 06-20299616

l, sse -Ke uten n e r n , Ma utomi mmel h 10 a Zaltbo Bosc n van en De Oss

KEUKENS

G e ze i t op o p pagina p a g i na 50

MAREN KESSEL marenkessel@bodymince.nl

Provincialeweg 73 www.bodymince.nl


n e s j i h Vlag

Oude Watertoren Het carnaval komt er eindelijk aan. Erg laat dit jaar, maar dat betekent misschien wel dat het lekker weer kan worden. Want dat is natuurlijk toch belangrijk voor dit grote jaarlijkse festijn. Belangrijk voor de intocht en de optocht, maar ook belangrijk voor het inmiddels traditionele vlaghijsen op de oude watertoren. Vlaghijsen om te laten zien dat het carnaval weer gaat beginnen. En dat signaal is niet alleen voor de Bommelaars/Mispelgatters, maar ook voor alle automobilisten die vanuit het noorden de Martinus Nijhoffbrug over komen en weten dat ze weer in het zuiden van het land zijn aangekomen! Op vrijdag 4 maart om 14.00 uur is het weer zover dat de Prins en zijn gevolg ontvangen worden door de mensen van de Stichting ‘Vrienden van de Oude Watertoren Zaltbommel’ en de eigenaar. Het gezelschap moet dan alle trappen op om uiteindelijk op bijna 30 meter hoogte de grote Mispelgatvlag te hijsen. Om daarna nog wat te genieten van het prachtige uitzicht over Mispelgat, de Vahalis (buiten de carnaval gewoon Waal geheten) en de uiterwaarden. Erg lang zullen ze waarschijnlijk niet boven kunnen blijven want de ervaring heeft geleerd dat er de middag voor het Peerenbal nog een hoop gedaan moet worden. Het vlaghijsen is in feite de start van het Mispelgatse carnaval. We raden dan ook iedereen die tijd heeft aan om naar de Stadsdijk te komen om met eigen gen ogen te zien dat het carnaval weer is begonnen. Alaaf!

Eigen matrijzen makerij Toepadweg 3 5301 KA Zaltbommel Tel. 0418 - 515 900 Fax 0418 - 518 270

Ge zeit op pagin pagina a 51

De’s wak wil D

Het spuitgieten van technische, medische en verpakkingsproducten uit thermoplasten


Uw afval ons probleem! Afvalstoffenhandel L.H. van Bruchem b.v. Uw adres voor het afvoeren van; oud papier en karton plastic archiefvernietiging bedrijfsafval oud ijzer en metalen tevens container service van 240 tot 2400 liter en van 20 tot 50 M3 Koxkampseweg 11 5301 KJ Zaltbommel internet: www.vanbruchem.nl

Telefoon: (0418) 512498 Fax: (0418) 515030 E-mail: info@vanbruchem.nl

De’s wak wil

BVT Bakery Services ontwerpt en produceert productielijnen voor middelgrote en industriële bakkerijen. Wij bieden oplossingen voor “Total Dough Handling” in de volgende categorieën: 1. 2. 3.

Lijnen voor het vormen en de make-up van brood en banketproducten Handling systemen voor brood en banketproducten Systemen voor productconditionering: rijzen, koelen en vriezen

We staan bekend om onze turn-key projecten voor grote bakkerijen over de hele wereld. Al onze machines worden ontworpen en gemaakt in onze moderne productiefaciliteit in Oss, Nederland. Voor meer informatie en ons complete leveringsprogramma, bezoek onze website: www.bvtbs.com of neem contact met ons op!

BVT Bakery Services BV Parallelweg 13 5349 AD OSS The Netherlands Tel.: +31(0)412 69 90 08 Fax: +31(0)412 63 95 65 E: info@bvtbs.com I: www.bvtbs.com

G e ze i t op o p pagina p a g i na 52


TAPIJT LAMINAAT PVC-PARKE T K ARPE T TEN GORDIJNEN R AAMDECOR ATIE WANDDECOR ATIE WOONACCESSOIRES PARADE BONAPARTE DESSO FORBO BELAKOS CUNERA DERSIMO M-FLOR VADAIN INSPIRING TEXTILES ZONNELUX MULTISOL E.A.

Woninginrichting Totaal Wenst iedereen in MISPELGAT een geweldig mooi carnavalsfeest

De’s wak wil !!!! www.woninginrichtingtotaal.nl Kerkstraat 8 Zaltbommel

Ook voor uw project

06-53403145


Unne Doerak Nou het dezen doerak vurregend jaor nie hil goed opgelet meej ut thema. Ik mende e egt dagge ‘tok vuulde. Mar da bleek himmol nie waor! Ik op sjouw meej dien kiep van n me. Die het ut zo dol gemaokt in dun optocht. Die waar iedereen aan ut pikke behal-ve as ge um deed aaje. Wa dat betreft lekt ie best wel op zunnen baos. Niej wat da a pikke betreft maor mir da aaje, wittewel? Ondertusse het dien kiep van me ok nog de bene genomen, of moet ik poote zegge? En nou deez jaor wir zo’n thema wat ik dan wir niej goed snap. Afijn, ge zult ut wel wir zien as ik voorbij schuif. Want des wak wil! Houdoe war en zuutjes an, Unnen doerak

Van Ût Zelfde D vogels zijn gevlogen……..uhhh, de vlinDe ders zijn gevlogen. De’s wak wil : “ stoppen d op het hoogtepunt”. Gelukkig, 2 vlinders o schijnen nog steeds niet zo goed te kuns nen vliegen en zij hebben de anderen moen tten laten gaan. Het 1ste lustrum wordt een bescheidde maar zeker weer een kleurrijk b en vrolijk feestje want feest vieren “De’s e wat IK wil”. Wij openen en sluiten graag met w jjullie het bal. Marjon en Karin M

Sjaffentüten

Ge zeit op pagin pagina a 55

De’s wak wil

“Laat de Sjaffentüten in 2011 maar schuiven, de’s wa ze willen!”


De Kleddertjes ALAAF! Wij zijn de ‘kleddertjes’. U weet wel die leuke ‘celebrationsnoepjes’ van n vorig jaar! Na jaren naar de optocht te hebben gekeken, hebben we vorig g jaar de stoute schoenen aangedaan. Op een feestje onstond het idee.. Laten we doen waar we goed in zijn: een feestje bouwen! En zo gingen we e als de snoepjes ‘Celebrations’ , want wij maken overal een feestje van! Ook dit jaar gaan we weer een feestje bouwen! Echter was het vorige jaar nog even uitproberen, dit jaar hebben we een groter doel en gaan we ‘OP JACHT NAAR DE HOOFDPRIJS…’ Wij hebben er zin in dus tot snel! De Kleddertjes

Net Nie Gek Genoeg Hallo. Hier zijn we weer. en dit maal voor de 3e keer naar een zeer geslaagd carnaval 2010 zult u ons in de optocht van 2011 ook weer zien met veel plakken schilderen en sjouwe, proberen we dit jaar ook weer een leuke wagen te bouwen. al was het soms ook wel een gezwoeg, maar daarom heten wij ook Net Nie Gek Genoeg. Wij wensen iedereen een fantastich carnaval 2011. en kom naar de optocht kijken dan zie je het zelf.

De’s wak wil

tot in de optocht, carnavalleske groet C.V Net Nie Gek Genoeg

G e ze i t op o p pagina p a g i na 56


g

De Bommeleros De Bommeleros zijn langzamerhand hand een begrip in Zaltbommel. De Sambambaband bestaat voornamelijk uit Bomommelaren – jong en oud- en loopt opt alweer heel wat jaartjes mee in de carnavalsoptocht van Mispelgat. Bijzonder aan deze groep enthousisiaste mensen is dat de instrumenten en die ze bespelen eigenlijk beter thuis d is horen in een dweilorkest dan in een h en sambaband. Dat maakt hun geluid s d uniek en hun meeslepende ritmes u s krijgen alle kleumende toeschou-k wers warm! w De band heeft dit jaar een vrijwel geheel nieuw repertoire met nog meer swingende nummers. De Bommeleros zijn altijd in voor een feestje en overal inzetbaar. Nieuwe we leden zijn van harte welkom en ervaring is geen een vereiste!

De Superloopgroep Alaaf Mispelgatters!

De’s wak wil

De Superloopgroep is al jaren te zien in de optocht. En wat gaan ze dit jaar weer vers(t)ieren?! Voor ons een ? en voor jullie een nog veel grotere ? Even terugdenken aan de afgelopen jaren hebben we met ons clubske al veel gedaan. Het lijkt wel alsof we al een heel leven hebben meegemaakt! ff denken hoor. We hebben de milleniumbug overleefd, flink gespaard voor de carnaval, de liefde bedreven, iets met KedengKedeng. (Nee, geen Guus Meeuwis!)... pff wat nog meer. Oh ja! We moesten spontaan in dienst, zonder pardon. We hebbe nog een groepske Japanners over de vloer gehad (nog de groeten uit Japan, ze hebben het errug gezellig in Mispelgat gehad, een keer met de knarren mee gehost en natuurlijk altijd goed voor onszelf geZORGd. En we mogen toch wel een beetje trots zijn dat we vorig jaar de eerste preis binnen hebben gesleept, wie had dat gedacht! . Tja, wat kunnen we nu nog bedenken.... ???! Tot het Carnaval en alaaf! Unne Superloper.

Ge zeit op pagin pagina a 57


In onze collectie o.a.: • Aubade • Björn Borg • Chantelle

Prinsenorde

• Cyell • Diesel

2011

Prins Maerten XIII

Dhr. H. van den Bosch

• Esprit

2010

Prins Maerten XIII

Dhr. A. Merks

• Felina

2009

Prins Maerten XIII

Mevr. L. Jegen

2008

Prins Maerten XII

Dhr. H van Rijen

• Lejaby

2007

Prins Maerten XII

Dhr. K. de Bil

• Marie-Jo

2006

Prins Maerten XI

Dhr. N. de Visser

• Marlies Dekkers

2005

Prins Maerten XI

De Mispelkrakers

• Mey

2004

Prins Maerten XI

Dhr. B. van Wordragen

2003

Prins Maerten X

Dhr. W. de Vries

2002

Prins Maerten X

Dhr. D. Hoetelmans

• Prima Donna

2001

Prins Maerten X

Mevr. J. Kers

• Ten Cate

2000

Prins Maerten X

Dhr. A. de Laat

• Tommy Hilfiger

2000

Prins Maerten X

Dhr. en mevr. v/d Heuvel

• Wolford

1999

Prins Maerten X

Dhr. H. Palm

1998

Prins Maerten IX

Dhr. R. Merks

1997

Prins Maerten IX

Dhr. G. Verkuil

1996

Prins Maerten IX

Dhr. M. Conrads

1995

Prins Maerten VII

Dhr. H. de Vries

1994

Prins Maerten VII

Dhr. H. Schoon

1993

Prins Maerten VIII

Dhr. F. Keser

1992

Prins Maerten VIII

mevr. T. van Steenbergen

1991

Prins Maerten VIII

niet uitgereikt

1990

Prins Maerten VII

Dhr. J. Goesten

1989

Prins Maerten VII

Dhr. J. van Rixtel

1988

Prins Maerten VII

Dhr. K. van Wordragen

1987

Prins Maerten VII

Dhr. W. van Duijn

1986

Prins Maerten VI

de brandweer

1985

Prins Maerten VI

Dhr. T. van Balken

1984

Prins Maerten V

Dhr. A. van Houwelingen

1983

Prins Maerten V

de Karel

1982

Prins Maerten V

Dhr. L. van Gameren

1981

Prins Maerten IV

Dhr. F. Stehmann

1980

Prins Maerten IV

Dhr. H. Keser

1979

Prins Maerten II

Dhr. B. Struyk

1978

Prins Maerten III

Dhr. H. Jansen

1977

Prins Maerten II

Dhr. P. van Eyl

1976

Prins Maerten II

mevr. E. Van Overeem

1975

Prins Maerten I

mevr. Zr. Geutjes

1974

Prins Maerten I

Dhr A. van der Meijden

• Hom • l’Aventure

• Muchachomalo • Opera • Passionata

Gasthuisstraat 11 • Zaltbommel T (0418) 540555 • I www.laceandcotton.nl Openingstijden: dinsdag t/m donderdag 09.30 – 17.30, vrijdag 09.30–21.00, zaterdag 09.30– 17.00 uur.

Uitgebreide collectie horloges en sieraden van o.a.:

• Guess • By Gordon Jewels • Le Chic • Nomination • Esprit • Mexx • Blush • Pandora • Teno • Ti Sento

De’s wak wil

• Dolce & Gabbana • Pulsar • Tommy Hilfiger • Seiko • Raymond Weil • Hugo Boss • Breil • Invicta

Waterstraat 16, 5301 AJ Zaltbommel, Tel. 0418 - 512372, www.uenc.nl

G e ze i t op o p pagina p a g i na 58


BOUW EN ONDERHOUD

Marco Gr oot veld

Dik van St e e n i s

Vo o r a l u w

Tel.: 0418 - 540 410

Tel.: 0418 - 515 901

Bouwwerkzaamheden

Badkamers

Mob.: 06 - 546 905 94

Mob.: 06 - 575 817 56

binnen / buiten

Alle beglazing

Keukenmontage

Zandstraat 1a - 5301 BT - Zaltbommel - 0418 512562

www.bodylinezaltbommel.nl De Wielkamp 10 - 5301 DB - Zaltbommel - 06 38910530

Ge zeit op pagin pagina a 59

De’s wak wil

De's wak wil...!


CARNAVAL BIJ ZALTBOMMEL E R I A L U C A T C E P S

G N I D E KL

De’s wak wil

D U O & G N O J R O VO

N A A S U E K E RU I M S E R I O AC C ES S

Gamer schestraat 39 locatie: tuin- en ker stwinkel G e ze i t op o p pagina p a g i na 60


Pinkballoon Pink balloon Hallo jongens en meisjes van Mispelgat, Weten jullie al wat jullie willen hebben? Een gezellig en vooral kleurrijk carnaval? Wij gaan jullie daarbij helpen! Ingrid en Christel van Pinkballoon gaan jullie zondag g en maandag versieren met ballonnen en schmink. Zorg dus dat jullie erbij zijn om je te laten omtoveren in een echte piraat met een piratenhoed en papegaai, een ridder met een zwaard of een fee met een toverstaf. Trek je mooiste pakje aan en wij zorgen voor de rest! Jullie aanwezigheid hebben we hard nodig om er een en kleurrijk festijn van te maken. We zien jullie graag op zondag 6 en maandag 7 februari ri vanaf 14:00 uur in de Mispelpoort. Tot dan! Ingrid en Christel www.pinkballoon.nl

Geheimschrijver pleet door over hoe je carnaval ziet en of je bereid bent om er ook hard voor te werken. Ja u hoort het goed, hard werken. Want denken jullie dat carnaval zomaar los gaat in Mispelgat? Niks is minder waar. De mispelgatkoerier moet wel geproduceerd en gedrukt worden. Ook een locatie, een uitbater en muziek is best handig als je carnaval wilt vieren. Kortom een hoop werk is al verzet voordat u de mispelhof voor het eerst bezoekt. Na jaren van muzikant zijn, zal ik het optreden wel missen hoor. Vooral het lekker janken op mijn klarinetje. Het valt me mee dat de raad van elf niet als eis heeft gesteld dat ik mijn klarinet ritueel moest verbranden. Daar staat tegenover dat ik nu in de optocht niet meer hoef te lopen. Die Siberische toendra waar we vorig jaar begonnen zal ik niet missen hoor. Collega muzikanten, ik zwaai wel naar jullie vanaf mijn verheven positie op de prinsenwagen! Ik wens jullie allemaal een geweldig carnaval en zie jullie graag tijdens het hijsen van de vlag op de oude watertoren, de sleuteloverdracht bij de intocht op zaterdagochtend of in onze grandioze mispelpoort. Jullie vandaag niet zo geheimschrijver,

Rogier Leewis

Ge zeit op pagin pagina a 61 61

De’s wak wil

Na vele jaren als muzikant te hebben opgetreden tijdens de carnaval, werd het tijd om eens verder te kijken dan mijn klarinet lang is. Na een geweldig carnaval vorig jaar leek mij het wel wat om bij de raad van elf te komen. Maar ja, daar kom je niet zomaar in. Daar gaat een geweldig zware selectie procedure aan vooraf. Je krijgt eerst de president en de prins begeleid met de drankmeester (bij de drankmeester zit natuurlijk de ware macht) op bezoek. Die zagen je com-


De’s wak wil

G e ze i t op o p pagina p a g i na 62


De Krekels Beste Mispelgatters, je Op het moment dat wij dit stukje schrijven staan net de laatste oppgewarmde oliebollen op tafel. De e feestdagen zijn voorbij en wordt dt het tijd om weer aan Carnaval te e denken. Het wordt elk jaar weerr een grote uitdaging om weer iets s spraakmakend te verzinnen voorr de optocht. Vorig jaar was het letterlijk en figuurlijk “Doorgestoken Kaart” en de reacties hierop waren fantastisch. Foto’s van ons in de optocht staan zelfs op een internationale site van speelkaarten: http://www.dxpo-playingcards.com/xpo/carnacom/xpo/carnaval/pages/carnaval-01.htm . Ook dit jaar zijn de Krekels er uiteraard bij en natuurlijk weer als loopgroep. Vorig jaar hebben we de JOKER ingezet maar dit jaar wordt echt: EEN SCHOT IN DE ROOS. Wij wensen alle Mispelgatters een fantastisch carnaval. De Krekels (1988)

Sharlepestoet Hallo Mispelgat.

De’s wak wil

Na 15 jaar carnaval vieren en meerdere malen mee te hebben gelopen in de optocht gaat het dit jaar dan eindelijk gebeuren. Sharlepestoet doet mee aan de optocht, en wel met een echte wagen! Niet zomaar een kar, maar een dikke onzichtbare Renault Twingo! We moeten wel met een wagen dit jaar, want sharlepestoet blijkt een vruchtbare carnavalsgroep te zijn en groeit gestaag. 15 jaar geleden begonnen we met 8 vrienden, en inmiddels zijn we uitgegroeid tot een gezellige groep van 18 man. Aangezien er nog steeds ongeveer jaarlijks enkele nieuwe Sharlepestoetertjs geboren worden blijft de gemiddelde leeftijd lekker laag en zijn we hard op weg om over een paar jaar de grootste carnavalsgroep van de Bommelerwaard te worden. Dus vrienden, schaam je niet voor je paringsdrift en ga zo door. Het moet kunnen binnen nu en 10 jaar. Om de nieuwe telgen groot te krijgen moet er natuurlijk wel goed gegeten worden. Daarom zegt Sharlepestoet dit jaar; das wak wil, iets lekkers van de Gril! Wij wensen alle mispelgatters een vruchtbare carnaval toe, alaaf!! Sharlepestoet.

Ge zeit op pagin pagina a 63


C.V. De Gasgevurs Beste Mispelgatters, Vorig jaar waren de Gasgevurs voor het eerst aanwezig wezig in de optocht van Mispelgat, en hoe?! We waren en zijn nog steeds de grootste carnavalsvereniging van Mispelpelgat. Onze opvallende wagen, goede muziek en lekkere kere traktaties tijdens de optocht vielen goed in de smaak!! ak!! En ook na de optocht vielen de rode racepakken goed oed op in Mispelgat! Na dit grote succes moesten we natuurlijk alweer gaan an denken aan 2011! Met het thema “De’s wak wil” konden we veel kanten op en natuurlijk hebben de Gasgevurs hier er weer goed gebruik van gemaakt! In de optocht zullen en we weer aanwezig zijn met een grote wagen en veel enthousiaste Gasgevurs! We e hebben een thema uitgekozen dat ervoor zorgt datt we dat kunnen uitdelen “ Wat iedereen in deze tijd well hebben wil” We zien jullie graag tijdens de optocht en natuurlijk ook erna in Mispelgat! Aláááááf Gasgevurs

C.V. De Keinderkupkes Hallo Mispelgatters, Het is weer zover!! Op het moment dat jullie dit stukje lezen is het bijna carnaval. Na de geweldige carnaval van vorig jaar hebben wij er in ieder geval al zin in in.

De’s wak wil

Onze wagen is ver verhuisd naar de nieuwe bouwhal, waa waar wij alweer voor de 9de keer iets moois van proberen te maken. Met het thema van dit jaar zit het wel snor. Nadat vele ideeën de revue zijn gepasseerd zijn we eruit. Daarom hopen wij met deze zonnige en kleurrijke wagen op z net zo’n gezellige en zonnige carn naval. Want ‘De’s wak wil’. n Alaaf, Ala C.V. De Keiderkupkes

G e ze i t o p p a g i na 64


De Dikkuh Moatjes De Dikkuh Moatjes gaan dit jaar als Piraatjes Alweer voor de 9e keer doen we mee met de optocht in Mispelgat. We hebben op diverse plaatsen gebouwd; het eerste jaar in de openlucht, daarna een paar jaar in de “bouwhal” aan de Van Heemstraweg, nog een paar jaar in een leegstaande kas. Deze bouwplaatsen waren niet optimaal, maar er kon gebouwd worden. De laatste jaren zijn we gezegend met een mooie bouwhal eerst aan de Beersteeg en nu aan de Veilingweg. Deze huidige locatie is van dus danige klasse, dat dit velen van ons en andere groepen weer nieuwe zin gegeven heeft om weer een mooie carnavalswagen te bouwen. Tot carnaval

DaMendeNie

Alaaf, Al Niek Murray, N Bestuurslid en 1/3-oprichter B C.V. C DaMendeNie 2003

Ge zeit op pagin pagina a 65

De’s wak wil

Alweer d de 3 x 3 = de 9de keer da C.V. DaMendeNie 2003 aan aa de optocht van Mispelgat meedoet. Nog steeds met de vaste groep leden van het eerste uur en boordevol ideeën en gekkigheid. Zo vond de eerste eers ledenvergadering voor deze 2011 editie van de optocht al plaats in augustus 2010 op Lowlands, zo vroeg is dat nog nooit gebeurd! Lowla Daar werd uitvoerig besproken hoe de act van vorig jaar te overtreffen, maar na lang beraad was het helaas nog niet duidelijk wa we nou willen. willen Inmiddels zijn we een goed half jaar verder, verd maar zelfs ten tijde van het ter perse gaan gaa van deze krant was het nog niet duidelijk. Jullie Jull zullen dus toch maar weer naar de optocht toc moeten komen kijken om te zien wak wil!” wil


  

 

         

    ! "  #   $ %"&  ' % ( )#))  & $ $&*%"

 + 

 ,-./001-1-2 

 2 

DE’S WAK WIL

Nancy & Roberto Hoeppe

De’s wak wil

Waterstraat 28 5301 AJ Zaltbommel 0418 - 514742 www.jeszebels.nl

Keuken open van: 16.00 - 23.00 uur Di - Woe gesloten

8ZLQWHULP+XPDQ5HVRXUFHVVSHFLDOLVW  

%UDQW=+50

0DQDJHPHQW &RQVXOWDQF\ 7UDLQLQJ+50YDQ%WRW=

 ZZZKUPYDQEWRW]QO

-V[VNYHÄL/HUZ]HU,L\^PQR

De Toren 2PQRVVRVW!^^^UPL\^ZISHKKL[VYLUUS

G e ze i t op o p pagina p a g i na 66


Een veilige woonwijk. D e ’s w a k w i l !

w w w. l s h s e c u r i t y. n l Jannestraat 2 5327 KR Hurwenen Postbus 2175 5300 CD Zaltbommel Tel : 0418 518001 Locked Safe Holland | Security

n een We wensen iederee jdens goede carnaval, ti tten en de carnaval kroke euro. frikadellen voor 1 11 voor 10 euro.

Schildersbedrijf

CLETON “Schildersbedrijf Cleton beschikt over vakkennis en ervaring die vereist is voor het inspecteren, beoordelen en behandelen van schilderwerk” Zalmstr aat 6 • 6 6 2 4 AH H eer ewaa rde n T 0 4 8 7 - 5 7 3 3 1 1 • M 0 6 - 1 1 1 0 24 2 4

De’s wak wil

ADFORM ONTWERP | buro voor grafisch ontwerp en realisatie

Thorbeckestraat 88, 5301 NJ Zaltbommel T 0418 511 255 | E info@adform.nl | I www.adform.nl

Ge zeit op pagin pagina a 67 67


van Heusden Accountancy

De’s wak wil

Boschstraat 37 – Zaltbommel Tel. 0418 – 512 286

De’s wak wil

Wilt u het goed zien?

kom dan naar Spiesmakerstraat 3 - Zaltbommel

Markt 5, Zaltbommel Tel. 0418 - 540 352 G e ze i t op o p pagina p a g i na 68

w w w. j a n s t a t t o o s t u d i o . c o m Te l . : 0 6 - 2 3 3 0 9 0 3 8


De pl a ats wa a r ca rn av a l n og ech t wordt be le ef d.

N E P O N E G A D ALLE h a l f één, v a n af ro o dje s ! ! b t e m soep

Free Time Feel free to take time take time to feel free Freetime

Kinder, dames en heren KEUZE UIT 14OO STUKS VANAF MAAT 80 T/M 60. “ Geintje” Feestartikelen Boschstraat 82 5301 AG Zaltbommel Tel.: 0418-510297 www.geintjefeestartikelen.nl

Tijdens de carnaval Maandag en dinsdag tijdens de carnaval maandag dinsdag gesloten. zijn&wij gesloten

Free Time Boschstraat 9 Zaltbommel Ge zeit op pagin pagina a 69 69

De’s wak wil

Wij wensen oe oe veul veul feestplezier feestplezier wij wensen Luc, SonjaRia enen Evelien Luc, Sonja, Evelien


Unieweg 7 5301 KS Zaltbommel Tel. 0031 (0)418 513882 Fax. 0031 (0)418 511775 Mob. 0031 (0)6 53417572 E-mail: gebr@vanbruchem.com www.vanbruchem.com

www.autobedrijfrooijens.nl Schimminck 6a 5301 KR Zaltbommel

Tel.: 0418-512 382 Fax: 0418-684 338

De’s wak wil

➨ APK - ALLE MERKEN ➨ ONDERHOUD - ALLE MERKEN ➨ VOLVO ONDERDELEN NIEUW EN GEBRUIKT ➨ BETAALBAAR UURLOON EERLIJK ADVIES

LID BOVAG AFDELING AUTO BEDRIJVEN ASSOCIATIE

G e ze i t op o p pagina p a g i na 70 70


in de W

i e l ew a a l Knarrenbal Op maandag 7 maart zal het jaarlijkse ”Knarrenbal”” weer gaan plaatsvinden. De activiteitenleidsters to-veren samen met een aantal vrijwilligers de recre-atiezaal van de Wielewaal weer om tot een echte e feestlocatie. Om 14.11 uur zal jullie eigen Prins Knar d’n Urste (Pe-ter Vos) het feest openen samen met zijn Adjudantt (Corné Jegen). Het programma zal weer verrassend d zijn, met leuke optredens en natuurlijk de beste e stukjes en dansjes uit het Prinsenbal. Het thema van n het Prinsenbal was dit jaar “de Wallen”, dus dat be-looft wat. In de loop van het festijn zal Prins Maerten XIII teza-men met zijn Raad ons weer bezoeken en zij nemen n zoals gebruikelijk een blaaskapel mee; polonaise! Wij serveren de knarren lekkere hapjes en drankjes, es, met de haring niet te vergeten. Gedurende het feest estt zetten we natuurlijk weer wat knarren in het zonon-netje en zullen we ook de best verklede knar verrasrassen. Daar gaan we met alle knarren een lied over er zingen. De tekst van dit lied wordt op tijd in de Wielewaal ewaal gebracht, zodat iedereen goed kan oefenen en wij zo een geweldig carnavalsknarrenkoor hebben. Alaaf en tot ziens op het Knarrenbal Prins Knar d’n Urste en zijn adjudant

De’s D e’ss w wak wil Ge zeit op pagin pagina a 71


k

e ro

b

n te

l ce

ay

M

AUTORIJSCHOOL H. KOOIJMAN

as

M

Westlanderstraat 25 5301 XH Zaltbommel mob.: 0653 48 61 97

Voor diversen klussen en werkzaamheden

Thorbeckestraat 1 5301 NC Zaltbommel Postbus 2018 5300 CA Zaltbommel T 088 520 4000 Einfo@woonlinie.nl

Koningin Wilhelminaweg 33, Zaltbommel Tel. 0418 - 540 441

TIMMER- AANNEMERSBEDRIJF

Nieuwbouw Verbouw Levering van alle bouwmaterialen

www.woonlinie.nl

Tevens verhuur van bedrijfsruimtes

De’s wak wil

Geeft mensen de ruimte

De hoef 5, 5311 GH Gameren, Telefoon: 0418 - 561 502, Telefax: 562 201

BLAKENBURG keurslager KEURSLAGER

Hogebankweg 3a 5331 RD Kerkdriel Tel.: 0418-631111

www.blakenburg.keurslager.nl G e ze i t op o p pagina p a g i na 72 72

R AVA S E u r o p e B V To e p a d w e g 7 5301 KA Zaltbommel


Het Verlopen Hof mijmert! van Prins Maerten en zijn gevolg en aanschouwen met veel plezier en natuurlijk ook een beetje als ervaringsdeskundigen de voorbijtrekkende optocht! Wie goed luistert zal regelmatig hun waarderende kreten over de Markt horen schallen!

eventueel wel of niet goedkeuren! De echte politiek wordt in de Tweede Kamer bedreven!

Tja, die is nog in Hoe ziet het Verlopen Hof de toekomst? Tja nevelen gehuld! Vooral na het rijkelijk nuttigen van gerstenat worden de nevelen vaak dikker! Enkele leden hebben het idee geopperd om, als we later nóg ouder zijn geworden, te gaan samenwonen in een instelling voor Oud-Prinsen en Adjudanten, het zogenaamde Verlopen Hofje. Dan zouden we verpleegd en verzorgd kunnen worden door als Dansmariekes verklede verpleegsters. Helemaal in de sfeer! We zijn inmiddels geattendeerd op de restruimte van het Wallepikkersgebouw aan de Veilingweg! We wachten af of Het Bestuur ons welwillend tegemoet treedt!

Zo ook bij De Wallepikkers! Daar zwaait Het Bestuur de scepter en beslist over het wel en wee van de vereniging! En dat doen ze al vele jaren op een voortvarende manier! Het gaat goed met de vereniging! Daarnaast zorgen Prins, Adjudant en de Raad van Elf voor het representatieve beeld! Ja, je kunt met stelligheid zeggen dat er echt iets staat! De leden van Het Verlopen Hof zien zich, met alle bescheidenheid, zo’n beetje als Senatoren, bestaande uit oud Prinsen en Adjudanten, die in het verleden hun steentje hebben bijgedragen aan de totstandkoming van carnaval in Mispelgat! En, wanneer de vereniging hun mening, of zelfs medewerking vraagt voor enige activiteit zijn ze gaarne bereid daar invulling aan te geven. Maar alles met de nodige bescheidenheid want het past hen niet (meer) om op de voorgrond te treden. Ze zien met tevredenheid vanaf de zijlijn toe als alles succesvol verloopt!

Tot die tijd doen we zo goed en zo kwaad als het gaat gewoon mee met carnaval vieren in ons fraaie Vorstendom Mispelgat! Wij, Het Verlopen Hof, wensen jullie allen veel gezelligheid en leut tijdens de carnavalsdagen en andere feestelijkheden in aanloop naar het Feest der Feesten! De Geheimschrijver Van Het Verlopen Hof

Het Verlopen Hof is, zoals elk jaar, aanwezig bij de intocht

Ge zeit op pagin pagina a 73

De’s wak wil

Het Verlopen Hof is eigenlijk enigszins vergelijkbaar met de Eerste Kamer! Voor veel leden van de Eerste Kamer is het eigenlijk een erebaantje. Ze hebben naast hun zetel ook nog veel bijbanen waaronder allerlei commissariaten. Het belangrijkste wat ze doen is nieuwe wetgeving toetsen en


altijd zeker van je zaak

Service en vakmanschap blijven onbetaalbaar U kunt bij ons terecht voor: - A-merken - Keukeninbouwapparatuur - Witgoed- en kleinhuishoudelijkapparatuur

Met onze eigen Technische Dienst bent u verzekerd van: - Persoonlijk en deskundig advies - Snelle service aan huis Thorbeckeplein 10, 5301 NB Zaltbommel tel. 0418-515439

JOS VERSTEGEN ELEKTRO EN HUISHOUDELIJKE APPARATEN

Geldersestraat 76, 4191 BD Geldermalsen tel. 0345-581948

Winkelcentrum ‘De Vergt’ Zaltbommel

sinds 1943

De’s wak wil

Transportbedrijf Droogers Zuilichem Voor al uw transport wagens met laadklep laadkraan - open en huif - heftruck - opleggers en semi dieplader tevens uitschuifbaar Nieuwstraat 19 5305 EC Zuilichem Telefoon 0418-671232 Telefax 0418-672850 G e ze i t op o p pagina p a g i na 74 74

Van Bruchem

Wij bezorgen uw boodschappen thuis Voor Consument en Bedrijf Telefoon 0418 - 512 765


Veghel Molenstraat 26, 5461 JR, T 0413-366522 Zaltbommel Boschstraat 13, 5301 AA, T 0418-540573 www.jeroenvandenakker.nl info@jeroenvandenakker.nl

GOED GEKLEED

Custom made

CUM LAUDE MAATWERKKOSTUUM VANAF

499,-

www.vakantielipno.com Tsjechië zomer én winter(sport): luxe appartementen en villa’s aan het Lipnomeer en het Kramolin skigebied

De’s wak wil Ge zeit op pagin pagina a 75


Openingstijden Mispelpoort Vrijdagavond Peerenbal 21.00-02.00 uur Zaterdag 15.00-18.00 / 20.11-02.00 uur Zondag 14.11-18.00 / 20.11-02.00 uur Maandag 14.11-18.00 / 20.11-02.00 uur Dinsdag Boerenbruiloft 14.11-00.00uur

VOL=VOL passe-partout altijd toegang Interieurverzorging Projecten Rietwerk Zonwering

Boschsstraat 56-58 5301 AG Zaltbommel

Telefoon: (0418) 51 25 37 Fax: (0418) 51 84 29

De’s wak wil

E-mail: woninginrichtingbragt@xs4all.nl

G e ze i t op o p pagina p a g i na 76 76

Bij ons kunt u kiezen uit een grote collectie verlichting en accessoires. Tevens verzorgen wij alle electro- technische installaties.

Wij steken er energie in! Waterstraat 27, 5301 AH Zaltbommel Telefoon: 0418-513098


Entreeprijzen

Mispelpoort

Entreeprijzen Mispelpoort carnaval 2011 Kinderen tot 12 jaar [Alleen de middagen]

GRATIS

o 5,00

Vrijdagavond Zaterdagmiddag

GRATIS

Zaterdagavond

o 9,50

Zondagmiddag

n 5,00

Zondagavond

o 8,50

Maandagmiddag

n 5,00

Maandagavond

o 8,50

Dinsdag Dagprijs (mispelpoort sluit niet tussendoor)

Nonstop van 14:11 t/m 00:00 uur

n 8,00

Wil je alle dagen verzekerd zijn van toegang tot de Mispelpoort, dan is een passe-partout onmisbaar! Alleen leden van CV de Wallepikkers vanaf 14 jaar en ouder kunnen in het bezit komen van een passe-partout. Een standaardlidmaatschap kost slechts e 11,11 per persoon per jaar. Speciale lidmaatschapsvormen met nog meer voordelen zijn te vinden op onze website: www.dewallepikkers.nl Een passe-partout is alleen in de voorverkoop te koop en kost o 20,00. Een passe-partout kun je kopen in ons clubgebouw op de Veilingweg nr 17; bij het station onder het spoor door, bij de schaapjesrotonde rechts af, na 500 meter aan de linkerkant. Ben je nog geen lid, dan kun je gelijktijdig ook je lidmaatschap regelen.

Verkoopdata Passe-Partouts Carnaval 2011 DATUM

TIJD

Zaterdag 26 februari 2011

15:00 - 17:00 uur

Maandag 28 februari 2011

19:00 - 21:00 uur

Dinsdag 1 Maart 2011

19:00 - 21:00 uur

Woensdag 2 Maart 2011

19:00 - 21:00 uur

De’s wak wil

Alaaf, Alaaf, Alaaf, Bestuur C.V. de Wallepikkers.

Ge zeit op pagin pagina a 77


PEUTER & KLEUTER DANS KLASSIEK BALLET MUSICAL THEATER DANCE MODERN JAZZDANCE HIPHOP & STREET DANCE BODY & MIND LESSEN THERAPIE / TRAINING & COACHING

DDC Zaltbommel / Locatie: Theater De Poorterij o.l.v. Simone Kleinlooh & Angelique de Gooijer INFO: www.djazzdancecentre.nl / info@djazzdancecentre.nl ☎ 0418 - 51 36 51 / b.g.g. 06 - 51 51 17 46

AUTOMATIEK

ltbommel Boschstraat 52, Za Tel. 0418 - 512 507

TIGO

Waterstraat 15, Zaltbommel Tel. 0418 - 540 754

n ord je wijzer va Expert, daar w

De’s wak wil

150 vakzaken door

heel Nederland

VRIENS HOME SERVICE authentiek vakmanschap

Auke Mollemastraat 8 5302 VC Zaltbommel Mobiel 0628 83 98 55 vrienshomeservice@hetnet.nl G e ze i t op o p pagina p a g i na 78 78

VERHOEVEN Bloemen dinsdag & zaterdag op de markt


Huisregels Je bent te gast in de Mispelpoort. Heb respect voor haar bezoekers, organisatie en voorzieningen.

1.

Carnavalskleding verplicht.

2.

Roken alleen op de buiten locaties zonder alcohol.

3.

Er mogen geen spuitbussen of viltstiften mee naar binnen genomen worden.

4.

Bezoekers zijn verplicht zich te houden aan voorschriften en / of aanwijzingen van de organisatie en beveiligingspersoneel.

5. CV de Wallepikkers, eventuele partners, dan wel de personen hiervoor werkzaam, kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor enig letsel en / of materiĂŤle schade, die bezoekers van het evenement kunnen ondervinden, noch binnen, noch buiten het terrein of locatie. Deelname aan activiteiten die plaatsvinden in de Mispelpoort is geheel voor eigen risico. 6.

7.

9.

Racistische uitingen, ongewenste intimiteiten, bedreigingen en alle andere vormen van agressie worden niet getolereerd. Overtreders worden direct van de Mispelpoort verwijderd. Het gebruiken of bij zich hebben van enigerlei wapens is ten strengste verboden. Bij wapenbezit zal te allen tijde zonder overleg de politie worden gewaarschuwd. Handel in en/of het gebruik van drugs en het nuttigen van sterke drank is niet toegestaan op of rondom de Mispelpoort.

10. Glas, blik en zelf meegenomen dranken mogen onder geen enkele voorwaarde in de Mispelpoort. 11. Alcohol worden enkel verkocht aan personen met een alcoholbandje. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het

12. Houd rekening met de buurt. Veroorzaak geen overlast op straat en blijf na afloop van de carnaval niet hangen rond de Mispelpoort. 13. Er is officieel erkend beveiligingspersoneel aanwezig in de Mispelpoort. Zij hebben het recht bij gegronde redenen personen de toegang te ontzeggen en / of bij overtredingen van de huisregels van de Mispelpoort te verwijderen. 14. Er is een EHBO post aanwezig op het festivalterrein. Eerste hulp kan worden verleend door hiervoor opgeleid personeel. 15. Wie de groenvoorziening als openbaar toilet gebruikt, is in overtreding. Maak dus netjes gebruik van de sanitaire voorziening in de Mispelpoort. 16. CV de Wallepikkers is niet aansprakelijk voor het kwijtraken van of schade aan jassen, tassen, fietsen en andere eigendommen. Gevonden voorwerpen kunnen ingeleverd worden bij de garderobe. 17. Munten zijn alleen geldig tijdens carnval, let op: gekochte munten kunnen niet ingewisseld worden. 18. Klachten, op- en / of aanmerkingen over het carnaval in de Mispelpoort kunnen gemeld worden bij het bestuur. 19. Met uw bezoek aan de Mispelpoort stemt u ermee in dat er foto/video-opnames worden gemaakt. Na ongeregelheden of ongevallen kunnen deze opnames aan derden getoond worden. 20. Op verzoek van de beveiliging kunt u gefoullieerd worden. Indien u niet meewerkt, wordt u de toegang tot de Mispelpoort ontzegt.

Ge zeit op pagin pagina a 79

De’s wak wil

8.

MateriĂŤle schade aan de Mispelpoort, de gebouwen, de apparatuur en andere faciliteiten aangericht door bezoekers zal door CV de Wallepikkers op de persoon zelf verhaald worden.

muntverkooppunt. Er worden geen alcoholbandjes verstrekt aan mensen onder de 16 jaar. Op verzoek dien je je te kunnen legitimeren bij de muntverkoop. Overmatig alcoholgebruik is niet gewenst, ken je grenzen.


ENTREE € 4,50

Wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hier van zal € 1,worden gedone erd aan

w

f

&

lifestyle

beauty

4 APRIL 2010

fashion & workshops

10.00 - 17.00 UUR

Thema: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...

S IIERADEN ERADEN - K KLEURANALYSE L E U R A N A LY S E - M MAKE AKE U UP P - T TASASS EN - WOONACCESSOIRES - SCHOENEN - PAR-F UM - KIDSFASHION & MORE - NAGELSTYLING G - ((ZONNE)BRILMODE ) - LIVE MUZIEK - VERSCHILLENDE WORKSHOPS - LINGERIE - CHOCOLADE -

W W W. V E R W E N N E M E N T. N L

- S P R I N G FA S H I O N - B L O E M E N - I N T E R I E U R werrk computer

server

Werken in een

Electro

mputer uter server installatie beheer computer server ser

probleemloze IT-omgeving ? heerr netwerk computer server installatie beheer

tallatie atie beheer netwerk computer server installatie installa werrk

De’s wak wil

installatie bedrijf

computer

server installatie beheer netw werk

mputer uter server installatie beheer netwerk computer compu

computer, stalla werk computer serv ver server, talll ati twerk computer ser ver tallatie atie beheer netwerk computer server installatie installa netwerk,

verr installatie beheer netwerk computer ser server

heerr netwerk computer server installatie beh beheer

Installatie & Beheer

werk rk computer server installatie beheer netwerk netw mpu u ter

Molenstraat 84 5317 JH Nederhemert Gsm 06 - 29 31 88 39 Fax 0418 - 64 15 01

installatie beheer netw werk

server

installatie

beheer

mp puter server installatie beheer Maatwerkoplossingen mputer uter server installatie beheer netwerk

n etwe erk netw erk computer compu

in ICT voor het MKB

ver installatie beheer netwerk computer serrver van 1 tot 50 werkplekken tallatie atie beheer netwerk computer server installa installatie

ENTER

system management

Professionele automatisering voor het MKB

G e ze i t op o p pagina p a g i na 80


Boekbinderij van Hees BV richt zich voornamelijk op de kleine en middelgrote oplagen. Ons werk bestaat uit voornamelijk genaaide en garenloze paperback`s, maar daarnaast doen wij ook veel losbladige systemen. Bel ons eens over de korte levertijden die soms nodig zijn. Wij zijn tenslotte een zeer flexibel bedrijf dat is ingesteld op een snel en goed product.

Boekbinderij van Hees BV staat met al zijn personeel graag tot uw dienst.

Boekbinderij van Hees BV Dwarsweg 18 5301 KT Zaltbommel Tel: 0418 - 512 459 Fax: 0418-516448 E-fax: 084 - 739 4994 E-mail: Boekbinderijvanhees@planet.nl

Iedere vrijdag en zaterdag de lekkerste vis op de Bommelse markt. Iedere woensdag en donderdag op de vertrouwde plek bij de Bossche Poort. Unieweg 5 5301 KS Zaltbommel Telefoon 0418 514 026 GSM 0653 177 892

Ge zeit op pagin pagina a 81

De’s wak wil

We doen dit inmiddels al ruim 80 jaar, en zijn nog steeds groeiende. Ons machine park beschikt over de meest moderne machine`s, waaronder div vouwmachine`s 20 station`s vergaarmachine, naaimachine en een complete gekoppelde bindstraat. Tevens beschikken wij over ons eigen transport mogelijkheden.

Voor al uw verse vis specialiteiten.


Zonnestudio en Beautysalon Sun4life

Prodimed verantwoord en snel afvallen

t.o. Aldi

Zaltbommel www.sun4life.nl

Tel 0418-517944 info@sun4life.nl

Wie wil er nu niet glad en strak uitzien ?

Nieuw Lypossage massage Nieuw IPL definitief ontharen

De Schans 2

Laat u zich dan informeren over de verschillende mogelijkheden van afvallen met het Prodimed proteïne dieet, afslanken met de figuur corrigerende lypossage massage. Dit in combinatie met het Prodimed dieet en de Narl 517 geeft een verbluffend resultaat. Bel direct voor meer informatie

Nu in onze studio, IPL definitief ontharen met de flitslamp, nooit meer last van ongewenste haargroei !

Nagelstudio met uitgebreide nailart

Maak direct een afspraak voor een gratis intake en proefflits

Colofon Acquisitie

Redactie

Bestuur & Raad van Elf

Bas van Rooijen Harrie Kessel

Oplage

Marjoleine Leeuwis

5600 exemplaren Foto’s Verspreidingsgebied

Levin den Boer - Persfoto.nu

Mispelgat

Huub Mosel (Foto van de Berg) Gea van Mourik

De’s wak wil

Vormgeving Levin den Boer

LDB Produduction

Joost Jegen (All Print Group)

Drukkerij De Groot Drukkerij bv

De Raad van Elf en het Bestuur van CV de Wallepikkers bedanken alle adverteerders die al jarenlang of sinds kort het uitbrengen van de Mispelgatkoerier mogelijk maken. Zonder uw steun zou het onmogelijk zijn dit blad huis-aan-huis in Zaltbommel te bezorgen. Wilt U volgend jaar ook in onze koerrier adverteren, stuur dan een mailtje naar advertenties@dewallepikkers.nl en wij nemen in november contact met u op.

G e ze i t op o p pagina p a g i na 82


*DVWHULMGHQ'LMN VSHFLDOLWHLWHQUHVWDXUDQWPHWVIHHUYROOHDSHULWLHIEDU

 

-XELOHXP0HQX 2PRQVMDULJEHVWDDQWHYLHUHQ VHUYHUHQZHWRWHLQGMXQL HHQFXOLQDLUJDQJHQGLQHU YRRUVOHFKWV ¼SS DOOHHQJHOGLJQDUHVHUYHUHQ

7HO 

 /HNNHUHWHQPDU /HNNHUXLWHWHQPDUQLH QLHWHYHXOEHWDOHQ WHYHXOEHWDOHQGDVWRFK GDVWRFKZDJHZLOW ZHJHZLOW

Ge zeit op pagin pagina a 83

De’s wak wil

ZZZJDVWHULMGHQGLMNQO :DDOEDQGLMN$+*DPHUHQ


Van Voorden Reparatie B.V.

wenst u prettige Carnavalsdagen Dick, Kees, Theo, Sjon, Wim, Driekus, Erik, Arie, Bouke, Anneke, Hennie, Han, Willem

Veilingweg 6, 5301 KM Zaltbommel tel. 0418 - 571200

Mispelgatkoerier 2011  

Carnavalskrant van CV De Wallepikkers

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you