__MAIN_TEXT__

Page 1


SISÄLLYS 4

Opas pennun hankintaan

10

Kasvattajaesittely: Kennel Crystalrose´s

12

Kasvattajalista

13

Terveyskysely

14

Vakuutus osana koiran elämää

16

Lajiesittely: Agility

20

Bolognesepäivät 2017

22

Voittaja viikonloppu

24

Worl Dog Show: Leipzig 2017

27

Vuoden Bolognese - kilpailu

28

Uudet Valiot ja Voittajat

4

22 16

BOLOGNESE UUTISET
 JOULUKUU 2017
 
 BOLOGNESE RY:N JÄSENLEHTI AD: EVELIINA SINERVO
 KANNEN KUVA: ANTTI KUISMA
 AINEISTO: PUHEENJOHTAJA@BOLOGNESERY.FI


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017


 Bolog&ese-pennun hankintaan Pieni opas

TEKSTI MARIA MOLANDER KUVAT KENNEL BOUNIEN

Koiraa ei voi valita kaupan hyllyltä tai koirarotukirjasta osoittaa kuvaa sormella ja sanoa, että “Juuri tuollaisen minä haluan!” Koira on elävä olento, jolla on hankintahetkellä ominaisuuksia, joihin ovat olleet vaikuttamassa geenit, emon luonne ja hoivaaminen, ympäristö, ravinto ja kasvattajan tarjoamat virikkeet ja toimenpiteet, kuten erilaisiin ihmisiin, käsittelyyn ja sisäsiisteyteen opettaminen. Jokainen näistä kohdista on voinut mennä hyvin tai huonosti tai jotain siltä väliltä ja niillä on vaikutusta koiran loppuelämään, jonka toivotaan olevan 13-15 vuotta.

Opas pennun hankintaan


Bolognese Uutiset

Bolognesen pentua hankittaessa hankintaprosessiin voi kulua aikaa. Jokainen, jota koirakuume on joskus vaivannut, tietää että odottaminen on raastavan vaikeaa. Oman pienen, lämpimän, pehmeän, tuhisevan nyytin haluaisi saada kohtuullisessa ajassa. Kuitenkin pitäisi pitää mielessä ne mahdollisesti 15 tulevaa vuotta ja pitää pää kylmänä. Pennun hankintaan ja valintaan ei ole yhtä tapaa tai menetelmää. Sattumanvarainen pennun tupsahtaminen perheeseen voi koitua kaikkien onneksi ja hyvinkin huolellinen perehtyminen ja valmistautuminen voi johtaa suruun ja murheeseen. Tässä kuitenkin muutama kysymys, joita kannattaa rehellisesti miettiä. Kysymykset eivät ole tärkeysjärjestyksessä.

1. Onko bolognese minulle ja 
 perheelleni oikea rotu? Onko minulla aikaa ja halua sitoutua turkin hoitoon? Pentu ja myöhemmin aikuinen koira tarvitsee riittävästi aikaa ihmisiltään ja seurakoirana kärsii liiasta yksinolosta. Onko minulla tai läheiselläni allergiaa ja astmaa, jonka vuoksi olen valinnut rodun? Bolognese ei sovi läheskään kaikille allergisille. Ihmiset reagoivat niin monille eri asioille, joita koira mukanaan tuo kotiinsa, että on vaikeaa etukäteen ennustaa, miten käy.

2. Milloin on hyvä hetki ottaa pentu? Omasta mielestäni pennun voi ottaa milloin vaan, kun saa järjestettyä muutaman päivän aikaa niin, että pentu ehtii kunnolla kotiutua uuteen kotiin ja perheeseen. Jos on pieniä lapsia, jotka vaativat jatkuvaa hoitoa ja huomiota, voi olla hyvä odottaa Opas pennun hankintaan

JOULUKUU 2017

muutama vuosi tilanteen rauhoittumista ja hankkia pentu, kun lapset lähtevät kouluun. Jos töissä on jatkuvasti ylitöitä ja reissuja, voi olla hyvä odottaa tasaisempaa aikaa.

3. Mistä pentu kannattaa hankkia, jos haluaa vain kotikoiran 
 lemmiksiksi? Aina on tärkeää, että pentu on saanut mahdollisimman hyvät lähtökohdat elämälleen. Lemmikkikoira tarvitsee hyvän rakenteen, luonteen ja terveyden ihan yhtä paljon kuin näyttely- tai jalostuskoirakin. Älä tingi tärkeistä asioista! Pienet kauneusvirheet estävät pennun näyttelytai jalostusuran, mutta perusasiat tulee olla aina kohdallaan. Voi siis ottaa hyvän pentueen pennun, jolla on ulkonäöllisiä virheitä, mutta ei huonoa pentua.

4. Miten hankin näyttelykoiran? Jos haluaa ostaa näyttelykoiran, kannattaa ostaa aikuinen koira, joka on jo menestynyt. Pentu ostetaan aina ensisijaisesti lemmikiksi ja jos kaikki menee toivotulla tavalla, saattaa siitä tulla näyttelykoira. Aina lupaava pentu ei kasva täyttämään siihen ladattuja odotuksia. Jo pentua ottaessa pitää hyväksyä sekin mahdollisuus ja suhtautua siihen rakkaana lemmikkinä.

Toki näyttelyistä kiinnostuneen kannattaa suunnata sellaisen kasvattajan puoleen, joka on ennenkin kasvattanut useita näyttelyssä menestyneitä koiria. Onneksi Suomessa ei ole varsinaisia näyttelykoiria, jotka asuvat ammattihandlerin luona ja elävät näyttelykiertueella. Meillä näyttelyissä käyvät koirat ovat ihan samalla tavalla


Bolognese Uutiset

valtaosan ajasta ihan tavallisia lemmikkejä. Ja hyvä näin!

5. Mistä tunnistan hyvän 
 kasvattajan? Hyvällä kasvattajalla on tavoitteita. Hän haluaa tuottaa mahdollisimman hyviä pentuja ja parantaa koirien ominaisuuksia ja rotua. Hyvä kasvattaja haluaa auttaa ja opastaa pennunostajia, niin että hänen pentunsa saa mahdollisimman hyvät lähtökohdat elämälleen. Kasvattajalla tulee siis olla paljon tietoa, taitoa ja kokemusta, että hän pystyy antamaan hyviä neuvoja. Jos esimerkiksi kasvattajan omien koirien turkit eivät ole hyvin hoidetut, kuinka hän pystyisi opastamaan muita?

Hyvällä kasvattajalla on siis tarkoitus saada parempia pentuja. Kuitenkin on sattumanvaraista, miten geenit yhdistyvät ja koirat voivat olla huonompia ulkonäön, terveyden tai luonteen puolesta, kuin oli tarkoitus. Hyvä kasvattaja kantaa vastuun kasvateistaan.

JOULUKUU 2017

Ota yhteyttä kasvattajiin. Keskustele heidän kanssaan. Keneltä voit odottaa saavasi jatkossa asiantuntevaa apua? Monesti lähiseudulla asuva kasvattaja on siitä hyvä vaihtoehto, että apua voi saada käytännön asioissa kädestä pitäen. Kauempana asuva kasvattaja voi olla avuksi vain puhelimen tms. välityksellä. Bolognese ry:n kasvattajalistalla olevat kasvattajat ovat sitoutuneet noudattamaan rotujärjestön ohjeistuksia. Voin lämpimästi suositella kääntymään heidän puoleensa!

6. Mitä tuloksia pentujen 
 vanhemmilla tulee olla? Bologneseille suositellaan polvitarkastusta ja silmätarkastusta. Nämä eivät ole pakollisia. Viralliset tarkastukset on vasta hyvä pohja. Koiran terveyteen kuuluu lukematon määrä asioita, joten kokonaisnäkemys terveydestä on aivan yhtä tärkeää kuin viralliset tulokset. Kaiken olisi oltava kunnossa. Kasvattajalta kannattaa kysyä ainakin pentujen vanhemmilla ja niiden suvuissa esiintyvistä allergioista, epilepsiasta ja muista sairauksista.

Moni ajattelee, ettei näyttelytuloksilla ole mitään merkitystä, jos haluaa vain lemmikkitasoisen pennun. Kuitenkin näyttelyssä saatava laatupalkinto on tällä hetkellä ainut virallinen arvio koiran hyvästä rakenteesta ja ulkonäöllisistä ominaisuuksista, mitä kasvattaja pystyy koiristaan eli jalostusmateriaalistaan hankkimaan. Kokenut kasvattaja toki on kehittänyt koirasilmän ja osaamista koiran rakenteesta ja oikeasta liikkumisesta, joten hän pystyy arvioimaan koiria paremmin kuin joku “kukatahansa” tuomari koiranäyttelyssä. Tämä taito ei kuitenkaan

Opas pennun hankintaan


Bolognese Uutiset

kehity ilman aktiivista tiedon hankkimista ja opiskelua. Koirasilmä voi kehittyä vain näkemällä ja vertaamalla tasokkaita koiria. Tämä on mahdollista koiranäyttelyssä. Jos jalostukseen käytettäviä koiria ei ole palkittu näyttelyssä, eli KoiraNetissä ei löydy näyttelytuloksia, on siihen aina joku syy. Tälläsiä voi olla esimerksi se että koira ei ole riittävän hyvä, että se saisi hyvän arvostelun (onko se silloin riittävän hyvä jalostukseen?), kasvattaja ei osaa ilmoittaa koiriaan näyttelyyn eikä oikein tiedä miten turkki pitäisi hoitaa, että se olisi näyttelykunnossa (toivottavasti herää taas kysymyksiä), koira on liian arka (ja millaista luonnetta se periyttää pennuilleen?), näyttelymaksut ovat niin kalliit (ja motivaatio kasvattamiseen oli?). Kasvattajalla voi olla myös hyvä peruste käyttää jalostukseen koiraa, jolta puuttuu näyttelytulos. Hän saattaa haluta käyttää sellaista kotikoiraa, jonka perhe ei halua viedä koiraa näyttelyyn tai koiraa, jolla on purentavika. Koiralla voi silti olla ominaisuuksia, joita pitkäjänteistä työtä tekevä kasvattaja haluaa.

JOULUKUU 2017

Tärkeintä on, että kasvattaja aktiivisesti arvioi kasvatustyönsä tuloksia myös näyttelykäyntien avulla.

Bolognese ry:n kasvattajalistalla olevilla kasvattajilla nämä asiat ovat kunnossa. Ostajan ei tarvitse osata kaivella näitä asioita tietoonsa, vaan hän voi luottaa siihen, että pentujen vanhemmilla on tuloksissa riittävä taso.

7. Tarvitsenko koiralleni 
 rekisteripaperit? Jos näyttelyssäkäymättömyyteen on aina joku syy, niin on myös rekisteröimättömyyteen. Ne syyt ovat liian tiheitä pennutuksia yms. asioita, joita ei kenenkään pitäisi tukea. Älä myöskään osta pentua, jolla on ulkomainen rekisteritodistus, jos et suoraan asioi laadustaan tunnetun kasvattajan kanssa. Ulkomailla isoissa pentutehtaissa riistetään narttuja, eikä sellaista toimintaa pitäisi kenenkään valveutuneen ihmisen tukea. Lähes kaikki Suomeen myyntitarkoituksessa tuodut pennut ovat pentutehtailun uhreja.

8. Mitä pitää osata kun käy 
 katsomassa / ostamassa pentua? Pentujen emä kertoo pennuista paljon. Osa luonteesta periytyy geenien kautta, osa taas opitaan pentulaatikossa. Jos emo on hermostunut tai pelokas, sillä on pentuihin vaikutusta. Myös sillä, miten kasvattaja käsittelee pentuja ja mitä niiden kanssa touhutaan,

Opas pennun hankintaan


Bolognese Uutiset

vaikuttaa siihen miten pennun luonne kehittyy varhaisessa vaiheessa.

Kovin aikaisin pentuja ei kannata mennä katsomaan. Etenkin ennen kolmen viikon ikää emo saattaa raivokkaasti puolustaa pentujaan. Tämä on hormonien määräämää ja emolle tulee antaa rauha hoivata pentujaan rauhassa. Ihan pienistä pennuista riittää, että näkee kuvia. Neljästä viikosta eteenpäin pennut alkavat enemmän touhuta ja kuuden viikon iässä on paras aika käydä katsomassa pentuja, jos on mahdollisuus käydä vain kerran.

Kasvattajan luona kaikken koirien tulisi käyttäytyä iloisesti ja tasapainoisesti. Pentujen tulee olla leikkisiä ja kiinnostuneita ihmisistä. Pentujen unirytmiä on hyvin vaikea ennustaa, joten joskus saattaa olla vastassa unisia pentuja, joskus siihen on syynä vain huono ajoitus. Pennut tuottavat paljon pissaa ja kakkaa. Mitä paremmin ne siivotaan pois, sitä nopeammin pennun on mahdollista oppia sisäsiistiksi. Siisteyspoliisiksi ei kannata ryhtyä kasvattajan kodissa, mutta pentujen elintilan pitäisi kuitenkin olla asiallinen.

Pennun ostotilanteessa kasvattajan tulisi käyttää Kennelliiton lomaketta “Sopimus koiran kaupasta”,

hänen tulee luovuttaa kirjalliset pennunhoitoohjeet ja kertoa, mitä näissä kerrotut asiat käytännössä merkitsevät. Lähes aina rek-

Opas pennun hankintaan

JOULUKUU 2017

isteritodistukset ovat tulleet valmiiksi Kennelliitosta ja kasvattaja antaa pentusi rekisteritodistuksen ostotilanteessa. Kasvattajan tulee olla varmistunut, että sinulla on hyvä käsitys koiran hoidosta ja bolognesen erityislaatuisen turkin hoidosta erityisesti. Turkinhoitoa ei oikeastaan kukaan muu opeta kuin kasvattaja.

9. Miten valitsen oikean pennun? Kerro kasvattajalle, mitä toivot. Toivotko luonteeltaan rauhallista vai vilkasta pentua tai oletko kiinnostunut näyttelytoiminnasta. Monesti kasvattaja osaa valita sinulle sopivan pennun, kun hän on seurannut pentujen käyttäytymistä. Jos pentu on reppana, älä osta sitä säälistä. Älä myöskään ota sitä ilmaiseksi. Ilmainen pentu on usein se kallein pentu, jonka vastuuntuntoinen kasvattaja olisi joko pitänyt itsellään tai lopettanut sen ajoissa. Jos joku pentu valitsee sinut, kuuntele sitä!


Bolognese Uutiset

10. Riittääkö rahat? Bolognese pennun keskihinta on 1800 euroa. Osa pennuista on siis kalliimpia ja osa halvempia. Pennun hinta ei ole se paikka, mistä kannattaa säästää. Jos pennun hinta tuntuu paljolta, kannattaa joko lykätä hankintaa ja säästää rahaa tai hankkia jotain edullisempaa.

Jos lähtee hakemaan halvempaa pentua, törmää helposti pentuun, joka lopulta tulee kalliimmaksi. Jos taas pentu maksaa enemmän, ei se yksin ole laadun tae. ALVvelvollinen kasvattaja joutuu myymään pennun kalliimmalla, se vain täytyy hyväksyä. Pennun ostohinta on rahavirran alku.

Pennulle ei tarvitse hankkia kaikkea tarviketta ja asustetta, mitä kaupat pursuavat. Kuitenkin tarvitset tarvikkeita, välineitä ja ruokaa pennulle. Eläinlääkärikulut ensimmäisen vuoden aikana sisältävät vähimmillään kaksi rokotusta. Lisäksi voi

Opas pennun hankintaan

JOULUKUU 2017

tulla maitohampaan poistoa tai mutta pientä säätöä. Isompiin ongelmiin voi hankkia vakuutuksen. Koiran pitäminen ei vaadi miljoonia, mutta rahaa saa joka tapauksessa käyttää ihan riittämiin.

Olenko valmis sitoutumaan? Lopulta kyse on sitoutumisesta pentuun niin myötä- kuin vastamäessä. Pikkupentu pissailee ja kakkailee ympäri taloa ennen kun oppii sisäsiistiksi. Lattiat saattavat mennä pilalle. Pentu voi jyrsiä pilalle ihan mitä vaan, mihin sen leuat ylettävät. Aikuisenakin pentu tuo sisälle likaa ja kuraa ja vaatii aikaa ja vaivaa. Koira saattaa sairastua ja vaatia ajallista ja rahallista panosta odotettua enemmän. Olenko valmis maksamaan sen hinnan koiran rakkaudesta?


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

KASVATTAJAESITTELY:


KENNEL CRYSTALROSE’S TEKSTI JA KUVAT HEINI VÄHÄRUOHOLA

Crystalrose's Carlino, Crystalrose's Ferenzina, Crystalrose's Adelina

Olen Heini Vähä-Ruohola ja kasvatan bologneseja Lempäälässä kennelnimellä Crystalrose’s. Minulla on kotona tällä hetkellä neljä bolognesea. Tämän lisäksi minulla on sijoituskoiria, lähinnä Pirkanmaan alueella, rakastavissa kodeissa. Ensimmäisen bologneseni Pikku Myyn (Garellan Brigitte Bardot) hankin 2010 Helena Pajulahdelta Tampereelta, kennel Garellan. Pikku Myy onkin niin sanottu kantanarttuni.

Rodussa ihastuin ensimmäisenä sen ulkoiseen olemukseen. Luonnollinen turkki ja valkoinen väri josta koiran ilme erottuu selkeästi ovat asioita jotka miellyttävät minua. Ensimmäinen pentueeni syntyi 2012 ja pentueita syntyy 1-3 vuodessa. Jokaisen pentueen myötä oppii jotain uutta ja välillä tuntuu myös siltä, että mitä enemmän pentueita syntyy, niin sitä enemmän tulee myös vastoinkäymisiä. Olen kasvattanut myös muutaman pentueen villakoiria. Villakoiria en enää kasvata, koska tällä rodulla on vielä enemmän terveyden kanssa haasteita kuin bolognesella.

Kasvattajaesittely


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

Tavoitteenani on kasvattaa terveitä, hyväluonteisia ja rotutyypillisiä bologneseja. Hyvä luonne on yleensä helpompi asia, ei kuitenkaan mikään itsestään selvyys. Terveys ja tyyppi ovat melko haastavia asioita tässä rodussa. Tyyppi vaihtelee paljonkin ja samassa pentueessa voi olla kaksi aivan erilaista yksilöä.

Suosin mieluummin rakenteeltaan hieman kevyempää koiraa kuin raskasta. Raskautta rakenteeseen tulee kantanartultani Pikku Myyltä, sekä Myyn takana olevilta koirilta ja tätä pyrin urosvalinnoilla mahdollisuuksien mukaan keventämään. Pidän myös tärkeänä, että koiralla on riittävä jalkakorkeus. Rodussa riittää paljon ns. hieman lyhytjalkaisia yksilöitä. Jalostuksessa pyrin siihen, että teen yhdistelmiä joista voisin aina suvun puolesta jättää pennun itselleni/sijoitukseen. Näin olen pääsääntöisesti tehnytkin.

Crystalrose's Adelina

Parasta kasvatustyössä on kun pennun tuleva perhe tulee innoissaan hakemaan uutta perheenjäsentä itselleen ja saan olla mukana tässä riemussa. Toisaalta myös se on mahtavaa kun oma kasvatti pärjää näyttelyssä ja tietää tehneensä jotain oikein. Parhaita hetkiä näyttelyissä olen kokenut oman kasvattini Ninnin (Crystalrose’s Adelina) kanssa.

Garellan Brigitte Bardot, Crystalrose's Adelina, Crystalrose's Ferenzina

Kasvattajaesittely


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

KASVATTAJALISTA Seuraavat kasvattajat ovat sitoutuneet noudattamaan Bolognese ry:n kasvattajalistan sääntöjä.

KENNEL AMORE BOREALIS Marja Hirvonen Nummela 040 550 8830 amoreborealis@gmail.com amoreborealis.kotisivukone.com

KENNEL CHOBOLON Liisa Vihinen Sipoo 050 379 2880 liisa.vihinen@gmail.com FB / Kennel Chobolon

KENNEL BELLA PICCOLA Satu Noronen Jyväskylä 040 578 5847 bellapiccolan@gmail.com www.bolognesenelli.com

KENNEL CRYSTALROSE’S Heini Vähä-Ruohola Lempäälä 045 675 8949 heini.vaharuohola@gmail.com www.crystalroses.fi

KENNEL BIANCA BAMBAGIA Susanna Nikkilä Espoo 040 735 2935 susanna@biancabambagia.fi www.biancabambagia.fi

KENNEL FABULA FELSINEA Marja Härmänmaa Helsinki 050 463 92 56 marjaharman@hotmail.com www.fabulafelsinea.com

KENNEL BOLOCANIS Katia Malmila-Olalla Kristiinankaupunki 040 865 5300 bolocanis@bolognesedog.fi www.bolognesedog.fi

KENNEL QIAMOR Ann-Sofie Berts Vaasa 050 463 5118 Ann-Sofie@qiamorkennel.com www.qiamorkennel.com

KENNEL BOUNIEN Erja Nieminen & Eveliina Sinervo Nummela 050 547 3341 & 044 975 4697 kennelbounien@gmail.com www.bolognesekennel.com

KENNEL SISMIX Maria Molander Oulu 050 328 8159 maria.molander@dnainternet.net https://kennelsismix.wordpress.com/

KENNEL CANE MINORE Anna Ratia Helsinki 040 718 5917 anna@caneminore.fi www.caneminore.fi

Bolognese ry:n Kasvattajalista


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

BOLOGNESE


TERVEYSKYSELY Pyydämme kaikkia bolognesen omistajia vastaamaan yhdistyksemme 
 terveyskyselyyn 1.2.2018 mennessä. Kyselyn avulla pidämme huolta rodun terveydestä ja sen tulevaisuudesta. Jokainen vastaus on rodullemme tärkeä! Bolognese rotuyhdistykset tekevät selvityksen rodun tilanteesta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kyselyn tulosten perusteella yhdistykset voivat suunnitella rotua koskevia kasvatusstrategioita. Kysymykset ovat samat kolmessa maassa, mutta tulokset raportoidaan erikseen kunkin maan osalta. Tähän kyselyyn lähetetyt vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Rekisterinumero on toivottava (päällekkäisyyksien välttämiseksi), mutta vapaaehtoinen. Koirien identiteetti jää vain kyselyn käsittelijöiden tietoon, eikä sitä yhdistetä kyselyn vastauksiin. Jos sinulla on /on ollut useita bologneseja, olemme kiitollisia jos täytät oman kyselylomakkeen joka koirasta.

KYSELYYN PÄÄSET VASTAAMAAN 


TÄSTÄ

Terveyskysely


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

VAKUUTUS 
 OSANA KOIRAN ELÄMÄÄ TEKSTI NIINA KUISMA

Monille koira on enemmän kuin koira, se on perheenjäsen. Niin kuin haluamme turvata itsemme ja lähimmäisemme, haluamme turvata myös koiramme. Tahdomme koirallemme parasta mahdollista hoitoa tapaturman tai vaikkapa sairauden yllättäessä. Käymme koiramme kanssa yhteisen matkan. Saamme olla mukana seuraamassa pennun kasvua ja nähdä sen nau8van elämästä aina eläkepäiville saakka. Kuitenkin tuo matka saa9aa tuoda tullessaan yllä9äviä käänteitä. Koiralle voi sa9ua tapaturma, se saa9aa sairastua vakavas< tai vaikkapa kadota. Kaikkien näiden varalta on mahdollista o9aa vakuutus. Vakuutusyh<öitä ja niiden tarjoamia vakuutuksia on monia. Suoraa vastausta kysymykseen ”Mitä vakuutus korvaa?”, ei ole. Vakuutuksien ka9avuus vaihtelee täysin riippuen vakuutuksien sisällöistä. Vakuutustarjontaan sekä -ehtoihin pääsee tutustumaan parhaiten verkkosivujen kau9a tai o9aen yhtey9ä suoraan vakuutusyh<öön. Vaikka siihen samaan yh<öön, jossa on jo vakuutuksia ennestään. Tarjouksen vakuutuksesta voi pyytää halutessaan useasta eri yh<östä, osasta saa alennusta kuuluessaan Suomen Kennellii9oon. Voidaan todeta, e9ä mitä nuoremmalle koiralle o9aa vakuutuksen, sen ka9avampi vakuutus on tarjolla. Pentua o9aessa onkin hyvä muistaa myös vakuu9aminen. Näin ollen rakas perheenjäsen on turva9una pennusta saakka.

Vakuutus osana koiran elämää

Koiran kanssa on mukava harrastaa eri ak<viteetteja, metsälenkeistä aina agilityyn. Parasta onkin se tunne, e9ä saa harrastaa täysillä. Ei tarvitse mureh<a, miten käy jos koira esimerkiksi loukkaa itsensä pudotessaan esteeltä. Onko hoitoa varaa maksaa? Eläinlääkärikäynnit tulevat kaikille koiranomistajille ajankohtaiseksi ennemmin tai myöhemmin. Tutkimuksesta tai toimenpiteestä riippuen laskun loppusumma saa9aa nousta suuriinkin lukemiin.

”Mitä nuoremmalle koiralle ottaa vakuutuksen, sen kattavampi vakuutus on tarjolla.” Monilla eläinlääkäriasemilla on käytössä suorakorvauspalvelu osaan vakuutusyh<öistä. Tällöin eläinlääkäriasemalle maksetaan vain vakuutuksen omavastuuosuus ja loppuosa laskusta menee suoraan vakuutusyh<öön. Näin ollen korvaushakemusta ei tarvitse enää jälkikäteen tehdä ja sinun ei tarvitse maksaa laskua kokonaisuudessaan ensin itse. Mikä tärkeintä, koiran parhaasta mahdollises-


Bolognese Uutiset

ta hoidosta ei tarvitse <nkiä. Voit olla yhteydessä paikkakunnallasi oleviin eläinlääkäriasemiin ja <edustella, onko heillä käytössään suorakorvauspalvelua jonkin vakuutusyh<ön kanssa. Suorakorvauspalvelu on käytössä ainakin LähiTapiola-, Agria- ja Pohjantäh<-vakuutusyh<öissä. Koiran elämässä saa9aa tulla vastaan ne ikävämmätkin <lanteet, kuten tapaturmainen kuolema tai sairaus, jonka vuoksi koira joudutaan lope9amaan. Lisäksi koira saa9aa kadota esimerkiksi pelästyessään rake8en pauke9a. Vakuutus on mahdollista o9aa myös näiden varalta, vaikka raha ei tuokaan rakasta perheenjäsentä takaisin. Summa yleensä määräytyy koiran rahallisen arvon mukaan.

Vakuutus osana koiran elämää

JOULUKUU 2017

Koiran omistaminen tuo mukanaan myös vastuun. Ei vain koiran hoidosta ja ylläpidosta, vaan myös koiran mahdollises< aiheu9amista vahingoista ulkopuolisille henkilöille tai esineille. Vastuuvakuutuksella turvataan nämä osa-alueet. Bolognesen kokoinen pieni pakkaus ei väl9ämä9ä vedä naapurin rouvaa lenkillä kumoon, vaikka energiaa muuten löytyykin, mu9a leikkiessään saa9aa rikkoa vaikkapa arvokkaan esineen. Tässä vain muutamia nostoja vakuutuksista. Koira on tärkeä osa perhe9ä ja koiran elämää on hyvä olla turvaamassa vakuutus. Tuota yhteistä matkaa kun ei voi ennustaa, mitä kaikkea se tuokaan tullessaan.


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

LAJIESITTELY: AGILITY

TEKSTI LEENA NAUMANEN

Kuva: Laura Pitkänen

Lajiesittelyssä tutustumme 6-vuotiaaseen 
 Mandi-bologneseen jonka lajina on agility. Agility on ohjaajan ja koiran saumatonta sekä iloista yhteistyötä. Laji sopii kaiken rotuisille koirille kokoon katsomatta, kunhan terveydelliset edellytykset ovat kunnossa. Viimeaikoina sen pariin onkin päätynyt myös useita bologneseja. Agilitya voi harrastaa rennosti koiran ja omaksi iloksi, Lajiesittely: Agility

tai tavoitteellisemmin jolloin suunnitelmissa usein on kisaaminen. Kisakuntoon pyrkiessä harjoittelu on aikaa vievää ja vaatii useita toistoja. Kisaaminen vaatii myös hyvää peruskuntoa niin koiralta kuin ohjaajaltakin.


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

Agilitykisoissa tuomari on suunnitellut esteradan, jonka koira suorittaa ohjaajan ohjaamana. Tavoitteena on suorittaa se virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Vuoden 2018 alusta pienikokoisten koirien kisaaminen helpottuu, kun uusi säkäluokka pikkuminit eroitetaan aikaisemmasta mini-luokasta. Pikkuminien säkäkorkeus tulee olla alle 28 cm, jonka alle suurin osa bologneseista jää. Hyppykorkeudet Pikkuminien-luokassa ovat 10 - 20 cm kun taas mineillä on 20 – 30 cm.

Koiran motivaatio Koiran motivointi on agilityssä tärkeää ja siksi koiraa palkataan ainakin harrastuksen alkumetreillä pienistäkin onnistumisista. Tämä tehdään joko lelulla tai herkulla. Mandille taikasana on ”NAKKI” ja sen kuulleessaan Mandi saa aina uutta puhtia ja vauhtia tekemiseen. Mandi nauttii agilititystä ja kaikesta yhdessä tekemisestä. Kun teen kotona lähtöä harjoituksiin, Mandi vaistoaa sen heti eikä meinaa millään malttaa odottaa milloin lähdetään. Se

”Agilityn harrastaminen kehittää koiraa sekä henkisesti että fyysisesti, myös ohjaaja saa mukavasti liikuntaa ja uusia ystäviä harrastukkulkee edestakaisin boksin ja ulko-oven väliä. Myös muut perheen koirat (kaksi maltankoiraa) yrittävät salaa livahtaa samaan boksiin, jotta pääsisivät mukaan. Agilityn harrastaminen kehittää koiraa sekä henkisesti että fyysisesti, myös ohjaaja saa mukavasti liikuntaa ja uusia ystäviä harrastuksen parista.

Lajiesittely: Agility

Kuva: Laura Pitkänen

Harrastaminen ja perustaidot Mandi aloitteli "agilityuraa” agilityn alkeiskurssilla jo seitsemän kuukauden iässä. Nuoren koiran liikarasitusta tulee kuitenkin välttää ja siksi pennun kanssa agility on lähinnä tutustumista erilaisiin esteisiin. Alussa tehdään vain muutaman esteen radanpätkiä ja hypyt suoritetaan ilman puomeja, muutaman senttimetrin korkuisilla ponnareilla. Ohjattuihin ryhmiin voi hakea, kun koira on vuoden ikäinen ja täysipainoisen harjoittelun voi aloittaa, kun koiran luusto on täysin kehittynyt. Ennen agilityn aloittamista on eduksi, jos koira osaa perustottelevaisuutta ja koirakolla on hyvä yhteistyösuhde. Mandi on perheemme ensimmäinen koira ja siksi halusimme aloittaa Mandi ohjatun koulu-


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

tuksen heti saadessamme Mandin kotiin. Erilaisilla kursseilla oppii kouluttamaan koiraa alusta saakka oikeaan suuntaan ja näistä perustaidosta on ollut paljon hyötyä agilityssä. Pohjois-Karjalan seurakoirien agilitykurssille pääsyn edellytyksenä on,

että koira suorittaa hallittavuustestin hyväksytysti. Testi sisältää luokse päästävyyden, seuraamisen ilman talutushihnaa, paikallaolon, luoksetulon, leikkimisen ja koirakon yhteistyökykyisyyden. 


MANDIN SUORITTAMAT KURSSIT ja KOULUTUKSET: 


2 kk 5 kk 7 kk 12 kk 18 kk Elokuu 2012 Kesäkuu 2014 Elokuu 2015 Tammikuu 2018

Pentukurssi Pentujen jatkokurssi Agilityn pentukurssi Toko alkeet Agilityn jatkokurssi Agilityn koulutusryhmä Ensimmäiset kisat 1 luokassa Ensimmäiset kisat 2 luokassa Mandi aloittaa Rally Tokon


Kuva: Laura Pitkänen

Lajiesittely: Agility


Bolognese Uutiset

Mandi on miellyttämisenhaluinen, hyvin yhteistyökykyinen ja rauhallinen. Mandi malttaa keskittyä, kuunnella ohjeita ja ehkä siksi oppikin tekemään kaikki agility esteet tarkasti. Ohjaajan tekemistä virheistä tai saman asian jankkaamisesta Mandi ei tykkää – ne heikentävät motivaatiota ja vauhtia. Mandi haluaa tehdä asiat oikein ja sopivalla etäisyydellä ohjaajasta – ei liian kaukana eikä liian lähellä, joten haastettakin on.

Mandin ”kisaura” Kisauransa Mandi aloitti kolmen vuoden iässä. Koiran pitää olla vähintään 18 kuukautta ennen kuin se saa aloittaa kisaamisen. Mandi teki kisoissa radat tarkasti ohjauksen mukaan ja sen vuoksi sijoittui usein palkintopallille. Ensimmäisen LUVA:n saaminen vei Mandilta aikaa vuoden ja 24 kisastarttia, koska Mandin vauhti ei riittänyt. Toinen LUVA tulikin nopeasti, AGILITY SERT heti seuraavista kisoista ja Mandi siirtyi kisaa-

JOULUKUU 2017

maan 2 –luokkaan, jossa Mandi on kisannut kaksi rataa hyvällä vauhdilla. Agilityn 1 -luokassa luokanvaihtoa varten koiran tulee saada agility SERT, jonka koirakko saavuttaa kolmella ihanneaikaisella 0-tuloksella (3 x LUVA). Yksi LUVA voi olla hyppyradalta ja muut tulee olla agilityradalta.

Mandin agilityryhmä: 
 ”Keskiviikon 
 hassunhauska 
 aksaryhmä” Mandi harrastaa edelleen agilityä ohjatussa ryhmässä kerran viikossa, ryhmän koko on viisi koirakkoa ja kouluttaja. Mandin kouluttajana on jo useamman vuoden ollut huippukiva ja pätevä Kati Jönhede. Kati antaa jokaiselle koirakolle henkilökohtaista ohjausta sekä vinkkejä. Kisatavoitteita Mandilla ei toistaiseksi ole vaan jatketaan iloista harrastamista mukavassa ryhmässä, kuten kuvasta näkyy. Kouluttajan Kati Jönhedin ajatuksia: ”Mandi on pätevä ja osaava agilitykoira: sillä on innokkuutta, varmuutta ja vauhtiakin. Mandi on luonteeltaan pedantti ja viisas. Se haluaa tehdä aina oikein ja ottaa hieman itseensä, jos ohjaajalla ei ole homma hanskassa. Putket on selvästi Mandin suosikkieste. Niihin se saa aina uuden vaihteen päälle. Kontaktiesteet on Mandin bravuuri. Kun se kerran oppi pysäytyskontaktit tekemään, niin se tekee ne aina hienosti. Kun Mandin näkee agilityradalla, niin täytyy vain ihmetellä, miksi bologneseja ei ole enemmän agilitykoirina. Toivottavasti agilityn uusi kokoluokka pikkuminit (koiran säkäkorkeus alle 28 cm, jolloin hyppykorkeudet 10 - 20 cm) tuo lisää bologneeseja agilityradoille.”


Kuva: Kati Jönhede Lajiesittely: Agility


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

BOLOGNESEPÄIVÄT 2017 TEKSTI JATTA AHLSTEN KUVA KIMMO PALLARI

Yhdessäoloa, turkinhoitoa ja harrastusmahdollisuuksiin tutustumista Pohjois-Suomen Bolognesepäivillä.
 Monet koirista olivat oululaisen kennel Sismixin kasvaLeja, toki muitakin kenneleitä niin Suomesta kuin ulkomailtakin oli edusteLuina. Mukana oli sekä pentukoiria eLä jo mummoikään ehHneitä, kaikki kuitenkin sulassa sovussa irH hulmuten ja toisiinsa tutustuen, ilman tappelua. Kun ikänsä on ollut bokseriharrastaja, niin tämän kaltainen koirien sosiaalisuus ja keskinäisten jänniLeiden puuLuminen oli kulLuurishokki, toki mieluinen sellainen. Pohjoisen bologneseharrastajien iloksi rotupäivät järjeste5in ensimmäistä kertaa Pohjois-Suomessa 23.9.2017. Tapahtumapaikkana toimi Kiimingin erämiesten omistama talo ”Saunamaja” pihaalueineen Oulun läheisyydessä olevassa Kiimingin Reposelässä. Sinne siis mekin, melko tuoreet bologneseharrastajat kahden koiramme kanssa, suuntasimme täältä Kainuusta. Saavuimme paikalle muutaman minuuHn myöhässä ja tullessamme sisään taloon meitä oli vastassa parisen kymmentä bolognesea sekä 25 innokasta ihmisosallistujaa. Saimme heH eteemme kahvia sekä maistuvat sämpylät. EsiLelykierroksen aikana selvisi, eLä paikalla oli bologneseväkeä Pohjanmaalta, Lapista, Kainuusta ja Savosta ja olipa paikalla myös narLukoiramme veli, joka yllätykseksemme asuu melkein naapuripitäjässä!

Bolognesepäivät 2017

EsiLelykierroksen jälkeen tapahtuman järjestelyistä vastannut Maria Molander kennel Sismixistä kertoi päivän ohjelmasta, joka osin oli kaikille yhteinen, muLa lounaan jälkeen osallistujat saisivat jakaantua mielenkiintonsa mukaan joko turkinhoitopajaan tai tutustumaan Rally-Tokoon. Ennen lounasta kuitenkin kaikki saimme turkinhoidon perusteisiin opastusta Marialta. Osalle osallistujista asiat tulivat varmasH kertauksena, mutta olipa paikalla meitäkin, jotka hoksasimme eLä olemme turhan rajuilla vehkeillä koiriemme turkkeja raastaneet. Bolognesehan on turkkirotu, jonka hyvinvoinHin myös turkin kunto oleellisesH vaikuLaa, joten ei oppi ainakaan ojaan kaada tässä asiassa.


Bolognese Uutiset

Aamupäivästä saimme vieraita Oulun seudun kaverikoirista: ohjaajat Mirva Kokkonen ja Heidi Koukkari kertoivat meille mitä kaverikoiratoiminta on, mitä se edellyLää koiralta ja sen ohjaajalta ja miten toimintaan pääsee mukaan. Vaikka kyseessä onkin vapaaehtoistoiminta, on hyvä muistaa, eLä mikä tahansa koirakko ei voi toimia kaverikoiranimikkeellä, vaan toimintaa säätelee Kennelliiton laaHma ohjeistus. Lue lisää TÄÄLTÄ. Hyvinvoinnin tuoLaminen eläimen avulla, kuten muukin Green Care -toiminta, on kovasH kasvussa myös meillä Suomessa – maailmallahan on ollut jo pitkään esimerkiksi hoivamaaHloja kuntoutumisen tueksi erilaisille asiakasryhmille. Kaverikoiratoiminta on ehdoLomasH tarpeellinen lisä maksullisten eläinavusteisten palvelujen rinnalla. Bolognese on varmasH niin luonteensa kuin olemuksensa puolesta oivaa kaverikoira-ainesta ja tällainen toiminta antaa paljon paitsi asiakkaille, myös koirakolle itselleen. Kaverikoiratoimintaan tutustumisen jälkeen pääsimme lounaalle, 
 joka osuvasH oli spage5 bolognesea salaaLeineen ja fetajuustoineen! Lämpimät kiitokset järjestäjälle, myös kasvissyöjille oli tarjolla erinomaisen maistuva vaihtoehto. Hyvä ruoka, parempi mieli! Lounaan jälkeen jäin Enricon kanssa Marian turkinhoitopajaan ja mieheni Ma5 lähH ulos Daisyn kanssa tutustum a a n R a l l y To ko o n , j o h o n ohjausta antoi Tiina Aarnio ja Hani-koira (Sismix Harmonia). RallyTokossa on elemenLejä tokosta, koiratanssista ja agilitystä. Tärkeintä siinä on hyvä meininki, ei niinkään liikkeiden täydellisen tarkka suoriLaminen . LisäHetoa rallytokosta TÄÄLTÄ. Rally-Tokon demossa osallistujat pääsivät tekemään erilaisia lajiin kuuluvia rasteja, muun muassa pujoLelemaan, harjoiLelemaan paikalla oloa ja kontakHa. Turkinhoitopajassa Maria puolestaan antoi vinkkejä pait-

”Kuuteen tuntiin mahtui paljon asiaa ja 
 tapahtuma oli ehdottomasti 
 osallistumisen arvoinen!”

Bolognesepäivät 2017

JOULUKUU 2017

si koHkoiran- myös näyLelykoiran turkinhoitoon ja saimme konkree5sesH tutustua erilaisiin turkinhoitovälineisiin ja tuoLeisiin. Neuvonnan aikana Marian syliin ja turkinselviLelyyn pääsi myös yhden osallistujan koira, joka antautui rauhallisesH kokeneen henkilön käsiLelyyn. Nyt minullekin konkreHsoitui, mitä se ”osio osiolta” tarkoiLaa!

”Mukana oli sekä 
 pentukoiria että jo mummoikään ehtineitä, kaikki kuitenkin sulassa sovussa ilman tappelua.” Päivän ohjelman kruunasi piha-alueella järjesteLy koiranäyLelyharjoitus, johon kaikki halukkaat saivat osallistua. Maria toimi kehämme tuomarina ja tässä yhteydessä saimme näyLelyvinkkejä ja harjoitusta kehä- ja pöytäkäyLäytymiseen. Palkintojakin kehässämme jae5in. Lopuksi saimme nautHa täytekakkukahvit ja pohjoissuomalaisella talkoohengellä tapahtumapaikka oli nopeasH siivoLu. Oli koHinlähdön aika. Kuuteen tunHin mahtui paljon asiaa ja tapahtuma oli ehdoLomasH osallistumisen arvoinen! Syntyipä tapahtuman seurauksena sekin idea, eLä perusHmme Facebookiin oman ”Pohjois-Suomen bologneset” -ryhmän, joka auLaa meitä verkostoitumaan sekä toimii matalan kynnyksen alustana erilaisille keskusteluille rotuumme liiLyen. VarmasH me pohjoisen bologneseharrastajat tapaamme myös uudestaan ja saamme sillä tavalla toimia yhteistyössä rotumme parissa, kaikki kun eivät tässä pitkien välimatkojen maassa pääse Bolognese ry:n Etelä-Suomen tapahtumiin osallistumaan. Kiitokset siis kaikille mukana olleille sekä järjestäjälle onnistuneesta tapahtumasta!


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

VOITTAJA
 !

VIIKONLOPPU TEKSTI EVELIINA SINERVO KUVAT ANTTI KUISMA

Joulukuussa 2017 Suomessa järjestettiin kolme päiväinen voittaja viikonloppu. Helsingin messukeskuksessa kilpailtiin seuraavista titteleistä: Helsingin Voittaja, Voittaja ja Pohjoismaiden voittaja. Koiramessut keräsivät tänä vuonna yli 22 000 koiraa kolmeen kansainväliseen koiranäyttelyyn sekä kahteen pentunäyttelyyn. Messuilla oli viikonlopun aikana nähtävissä yli 330 eri koirarotua. Bologneseja näyttelyihin oli ilmottautunut 16-18, päiväkohtaisesti hieman vaihdellen.

Rotunsa paras koira löytyi joka päivä naapurimaastamme Ruotsista, Hunky-Dory I Me Mine, mutta uroksista paras oli kahtena päivänä suomaVoittaja Viikonloppu 2017

lainen kasvatti Bounien One In The Eye ja Pohjoismaiden voittaja tittelin nappasi Suomessa asuva Aquavit Piece Of Puzzle.

Bologneset saivat osakseen huomiota myös loppukilpailujen puolella kun lauantaina Kennel Bounien kasvattajaryhmä pääsi jatkoon ja sunnuntaina tempun uusi kovatasoisessa ryhmässä Honky-Dory I Me Mine.


Bolognese Uutiset

Voittaja Viikonloppu 2017

JOULUKUU 2017


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

TEKSTI JA KUVAT LOTTA RAVASKA

Tänä vuonna Maailman Voittaja järjestettiin Leipzigissa Saksassa 8.-12.11. Me tosin olimme päättäneet hoitaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja pysähtyä myös edeltävänä viikonloppuna järjestettävään Tanskan Voittaja näyttelyyn. Matka alkoikin jo torstaina 2.11. auton pakkaamisella, mikä sitten olikin helpommin sanottu kuin tehty. Muutama tunti ja liinaviritelmä myöhemmin kolme naista ja 11 koiraa näyttelytavaroineen mahtui kuin mahtuikin matkaa varten vuokrattuun minibussiin. Tällä kertaa ”Hertta” Bounien Jewel In The Rough edusti reissussamme ainoana bolognesena. Ensimmäisenä suuntana oli Turku, josta meidän oli määrä mennä laivalla yön yli Tukholmaan ja jatkaa ajamista seuraavana päivänä Ruotsin läpi Tanskaan Herningiin. Airbnb:n kautta olimme löytäneet Tanskasta maaseudulta ihanan pienen talon, jossa koirien kanssa lenkkeily onnistui mukavasti. Lauantai ja sunnuntai vietettiin tiiviisti Herningin messukeskuksessa. Viikonlopun tulokset oli-

Worl Dog Show 2017

vat loistavia! Koiramme nappasivat hurjan määrän titteleitä, ROP ja VSP sijoituksia, sekä Best In Show 4. pentu sijoituksen. Kirsikkana kakun päällä Smiles oli RYP 2. molempina päivinä. Myös bologneseista ROP sijoitus tuli Suomeen, mutta tänä vuonna sen nappasi Susanna Nikkilän voittoisa ”Keira” Luminosa Magia Del Natale.


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

selvää ettei tie vienyt hotellin pihaan. Mitä ilmeisemmin kaltevaa pikkutietä ei oltu edes tarkoitettu autojen, saati sitten minibussien, vaan pyörien ajettavaksi. Ympäri ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuutta kääntyä tien ollessa niin kapea ja ojanpenkan kummitellessa uhkaavasti tien oikealla puolella.

Kolme varttia myöhemmin itse olin jo menettänyt uskoni siihen, että tie ikinä loppuisi. Tällöin etupenkiltä kuului huudahdus “LIIKENNEVALOT”. Tässä vaiheessa toiveet risteyksestä tai edes kunnollisesta autotiestä heräsivät. Liikennevalojen lähestyessä saimme kuitenkin kaikki järkytykseksemme huomata, ettei kyseessä tosiaankaan olleet liikennevalot vaan valtava rahtilaiva, eikä pieni vaaraton ojanpenkka aivan vieressämme ollutkaan oja vaan syvä kanaali. Tässä vaiheessa mielessä pyörivät Iltalehden ja Koiramme lehden otsikot “Kolme naista ja tusina koiria hukkui kanaaliin matkalla Maailman näyttelyyn”. Huumorin avulla tästäkin tilanteesta lopulta selvittiin ja puoli neljän aikaan seurue lopulta pääsi kuin pääsikin ehjin nahoin nukkumaan.

Kun sunnuntai-iltana näyttelypaikalta päästiin lähtemään oli jo pimeää. Suunnitelmana oli ajaa parisataa kilometriä lähemmäs Leipzigia ja nautiskella koirien kanssa luonnon rauhasta Saksan maaseudulla muutama päivä, ennen todellisia koitoksia Leipzigin Maailman näyttelyssä. Kello lähenteli kymmentä illalla kun navigaattori ohjasi väsyneen saattueen kääntymään pikkutielle, jonka perällä hotellin oli määrä olla. Tie kuitenkin vain jatkui ja jatkui, ja siinä vaiheessa kun olimme ajaneet kyseistä pikkutietä kävelyvauhtia jo 20 minuutin ajan, alkoi olla

Worl Dog Show 2017


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

Leipzigissa seuraamme liittyi ystäviä Virosta, Espanjasta ja Hollannista. Näyttelyputki alkoi Saksan Voittaja näyttelyllä keskiviikkona, jossa dandit veivät jälleen koko potin. Maailman näyttelyyn oli ilmoitettu yhteensä yli 30 000 koiraa ja Leipzigin messukeskus oli ehkä suurin koskaan näkemäni. Itse vietin kaikki viisi päivää messukeskuksessa koiria esittäen, turkkeja sukien ja ystäviä kannustaen. Torstaina esitimme cockerspanieleita, joita näyttelyyn oli ilmoitettu hurjat 230. Kaikki koiristamme sijoittuivat luokissaan, Abben voittaessa valtavan juniori uros luokan ja saaden Junior Wolrd Winner 2017 tittelin!

”Maailman näyttelyyn oli ilmoitettu yhteensä yli 
 30 000 koiraa.” Perjantaina Bounien Jewel In The Rough “Hertta” esiintyi kehässä. Bologneseja näyttelyyn oli ilmoitettu 73, mikä on iso määrä harvinaiselle rodulle. Koska minulla oli esitettävänä ainoastaan Hertta, ehdin

seurata bolognesejen rotukehää tarkasti. Rodun taso oli vaihteleva. Iso osa koirista oli pitkärunkoisia ja turkin valmistelutapa vaihteli trimmatusta täysin trimmaamattomaan, ja kiharasta täysin auki harjattuun. Tänä vuonna lähes kaikki tittelit menivät samaan italialaiseen kenneliin. Hertta sijoittui 12 koiran valioluokassa kolmanneksi, mistä olin ihan tyytyväinen.

Lauantaina dandeillamme meni jälleen hyvin. Koiramme voittivat hurjan määrän luokkia, ja Alex nappasi Maailman Voittaja 2017. Loppukehissä kasvattajaryhmämme shortlistattiin kuuden parhaan joukkoon. Loppuillan kannustimme rodun voittanutta Felipea, joka oli ensin Best In Show veteraani ja sitten RYP 3.!

Sunnuntaina alkoi matka Saksasta takaisin Suomeen. Ajoimme yön läpi Tukholmaan ja perillä Tukholmassa olimme kuuden aikaan maanantai aamuna. Upea reissu alkoi olla takana päin. Ei taidettu edes Suomen puolelle päästä, kun alkoi jo Maailman Voittaja 2018 reissun suunnittelu.

Worl Dog Show 2017


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

VUODEN BOLOGNESE
 -KILPAILU On aika valita Vuoden Bolognese 2017! Muistattehan jättää koiran pisteet 31.1.2018 mennessä. Mikä on Vuoden Bolognese -kilpailu? Vuoden Bolognese on näyttelykoirille suunnattu kilpailu, jossa kilpaillaan seuraavissa luokissa:

Vuoden Bolognese Vuoden Bolognesepentu Vuoden Bologneseveteraani Vuoden Bolognesekasvattaja Jokaisessa luokassa jossa mahdollista palkitaan myös vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).

Koirat saavat pisteitä näyttelyistä sijoittumisensa perusteella yhden kalenterivuoden ajalta. Luokan voittaja on eniten pisteitä kerryttänyt koira. Tarkemmat ohjeet pisteiden laskuun, sekä kilpailun säännöt löydät TÄÄLTÄ.

Kuka saa osallistua? Vuoden Bolognese -kilpailu on tarkoitettu Bolognese ry:n jäsenille. Tarkemmat ohjeet osallistumisoikeudesta löytyy Vuoden Bolognese-kilpailun säännöissä, jotka löytyvät nettisivuiltamme. Ensimmäiset Vuoden Bologneset palkittiin 2017!

Vuoden Bolognese - kilpailu


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

UUDET VALIOT JA VOITTAJAT FI MVA

SNOW WIZARD'S FIOCCO DI NEVE Uros, s.13.9.2015

Isä: FLUFFY ANGEL JETHRO

Emä: ANASTACIA PRINCESS BEL DIAMOND

Kasvattaja: Ulla Ikonen

Omistaja: Ulla Ikonen

LV MVA BALT MVA

C.I.B., POHJ MVA, FI MVA, SE MVA, NO MVA, EE MVA, LV MVA

KLÄPPAS PRINCES OF THE UNIVERSE Narttu, s.15.2.2011

Isä: RADAMANTINO NICOLA

Emä: CHANTALL APHAIA

Kasvattaja: Katarina Mossberg

Omistaja: Leena ja Jaakko Naumanen

PMV-17

AQUAVIT PIECE OF PUZZLE Uros, s. 21.4.2016

Isä: MEANDI'S STRIKING SAXON

Emä: AQUAVIT MAGIC THURSDAY

Kasvattaja: Carina Johansson

Omistaja: Susanna Nikkilä

Uudet Valiot ja Voittajat


Bolognese Uutiset

JOULUKUU 2017

DK MVA DKV-17 C.I.B POHJ MVA FI MVA SE MVA NO MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA LU JMVA LT JMVA LV JMVA EE JMVA BALT JMVA HeJW-13 HeW-13 PMJV-13 LTJV-14 LVJV-14 LUJV-14 EEJV-14 BALTV-15 V-15 EEV-16

LUMINOSA MAGIA DEL NATALE Narttu, s. 22.12.2012

Isä: LUMINOSA GENNARO

Emä: RADAMANTINO GALATEA

Kasvattaja: Marjut Koppanen

Omistaja: Susanna Nikkilä

FI MVA LT MVA RU JMVA LT JMVA TLNJW-16 TLNW-16 JMV-16 BALTV-16 TLNW-17 BALTV-17 RIGAW-17

BOUNIEN ODDS EVER IN FAVOR Narttu, s. 14.4.2015

Isä: BRANDO DELLA QUERCIA CHIARA

Emä: BOUNIEN GONE WITH THE WIND

Kasvattaja: Erja Nieminen & Eveliina Sinervo

Omistaja: Niina & Antti Kuisma

FI MVA SE MVA LT MVA V-17 HeW-17 SeW-17 RU JMVA LT JMVA TLNJW-16 JMV-16 BALTV-17

BOUNIEN ONE IN THE EYE Uros, s. 14.4.2015

Isä: BRANDO DELLA QUERCIA CHIARA

Emä: BOUNIEN GONE WITH THE WIND

Kasvattaja: Erja Nieminen & Eveliina Sinervo

Omistaja: Eveliina & Niko Sinervo

LT JMVA RIGAJW-17 HeJW-17 SeJW-17

BOUNIEN ULTIMATE GIFT Narttu, s. 18.11.2016

Isä: AMORE BOREALIS SUPER STAR

Emä: BOUNIEN GONE WITH THE WIND

Kasvattaja: Erja Nieminen & Eveliina Sinervo

Omistaja: Erja Nieminen & Eveliina Sinervo

Uudet Valiot ja Voittajat


Hyvää Joulua ja Onnelista Uutta Vuotta! Toivoo: Kennel Bounien

Toivovat Fanttu ja Marja

Hy#ää Joulua ja Onnellista Uu3a Vuo3a!
 Toivo3aa Bolog:ese r<

Profile for bolognese.ry

Bolognese uutiset JOULUKUU 2017  

Bolognese ry:n jäsenlehti 2/17

Bolognese uutiset JOULUKUU 2017  

Bolognese ry:n jäsenlehti 2/17

Advertisement