Page 1

elino0402 Det heldige huset

04-02-23

14.28

Sida 2

– Jeg føler meg privilegert som får leve ut det jeg har lyst til å gjøre hver dag, sier Cathrine Borge. Sammen med søsteren Hanne driver hun den populære interiørbutikken Bolina utenfor Oslo.

DET HELDIGE HUSET Noen hus står bare og venter på den riktige eieren. Venter tålmodig på at det skal inntas av en familie som forstår husets innerste sjel. Da Bolina-gründer Cathrine Borge og mannen Alex kjøpte sitt rødmalte lille hus fra 1905, knirket det gamle huset av glede. TEKST HILDE BEATE BERG STYLING KIRSTEN VISDAL FOTO MARGARET M DE LANGE

a, ikke bare knirket, det stod og dirret av ekstatisk lykke. For ikke bare hadde J det fått den riktige eieren; det fikk også vite at Gardermobanen ikke skulle gå tvers gjennom det, men heller anlegges på den etablerte togbanen et stykke unna. – Vi leide her de første årene. Etter hvert fikk vi lyst på noe som var vårt eget, alt var jo så usikkert. Derfor tømte vi huset, pakket bort alt og var klar til å flytte. Men så, da alt var endelig avklart, bestemte vi oss for at det var her vi skulle bo og kjøpte det. Det gamle huset var dermed tømt for møbler og stod klart til oppussing. Første etasje ble overhalt først. Cathrine og Alex malte konstant i tre uker. Veggene, som tidligere hadde vært gudsjammerlig trehvite, ble forvandlet til tidløse 80
elino0402 Det heldige huset

04-02-23

Cathrine elsker gamle telysholdere. Sammen med gamle skåler, smykker og prismer utgjør de romantiske, små tablåer rundt i huset. Det vakre skapet er kjøpt i København og er en perfekt lagringsplass for glass, duker og ungenes leker. VENSTRE: En lysmansjett i turkise glassperler gjør en vakker lysestake enda vakrere.

14.28

Sida 3

hjem BÆRUM

81


elino0402 Det heldige huset

04-02-23

14.27

Sida 4

Ikke lett å konsentrere seg om lekser når mamma serverer «milk & buiscuits» før sengetid, en tradisjon familien har tatt med seg fra Skottland. Rundt oldemors gamle kjøkkenbord sitter Leon (6) og Lotta (3). Den nostalgiske blåfargen på veggene (Duck Egg fra Fired Earth) synes Cathrine minner om mammas gamle kjøkken.

82


elino0402 Det heldige huset

04-02-18

En vakker prismekrone funkler i det vakre speilet. Cathrine er glad i gamle, slitte duker. De skal for all del ikke strykes, men beholde det røffe preget, mener hun. På krakken i forgrunnen står figuren Cameron i avslappet positur. Han har Cathrine laget i forbindelse med studier i San Fransisco.

10.04

Sida 5

hjem BÆRUM

83


elino0402 Det heldige huset

04-02-05

11.26

Sida 6

Lotta sørger for at tøydukken får nok å drikke. Masse deilige puter i sengen kurerer lakenskrekk. De florlette sommerfuglene på fugleburet oppe til venstre har Cathrine kjøpt på WW Releaux i London, en favorittbutikk hun alltid stikker innom når sjansen byr seg.

84


elino0402 Det heldige huset

04-02-18

10.06

Sida 7

hjem BÆRUM

HØYRE: Cathrine og Alex holdt på i åtte måneder for å få badet slik de ville ha det. Vasken står på et skap laget av en gammel hagetralle. Et gammelt kjøkkenhåndkle fungerer perfekt som gardin foran skapet. Gulvet og deler av veggen er dekket av små naturfliser som det tok evigheter å legge (skimtes i speilet). For å få til den grove teksturen på veggene, har Cathrine og Alex brukt fugemasse rett på veggen. Overflaten er teflonbehandlet så den kan vaskes. UNDER: Gamle leker går aldri av moten. De håndmalte dyrene er Leons beste kompiser. De er kjøpt i London, men lignende kan man finne her hjemme.

flater i offwhite. Soverom og bad i andre etasje ble pusset opp i fjor. Vinduer og lister ble skiftet ut, og badet, som Cathrine mener må være Bærums minste, ble totalrenovert. – Det var helt forferdelig! Vinylplater i imitert tre, et grusomt dusjkabinett og plastplater på veggene. Hele prosessen tok oss åtte måneder, i seks av dem levde vi uten dusj. Vi brukte mye tid på å finne de riktige tingene. Min filosofi er at jeg heller vil vente lenge på det riktige, enn å kjøpe noe som jeg er halvveis fornøyd med. Ingenting er tydeligvis halvveis for Cathrine – i hvert fall hva interiør angår. Både som medeier i den populære interiørbutikken Bolina utenfor Oslo, som hun eier og driver sammen med søsteren Hanne, og privat, er det sjelden hun kompromisser. Hun har sansen for ting som det ikke finnes hundrevis av. – Når jeg først forelsker meg i noe, kan jeg leve med det lenge, skifter ikke ofte på ting. Jeg holdt for eksempel ut i evigheter med et grusomt teppe i stuen. Så fant jeg endelig det riktige på en messe i Paris. Det er laget av ull og er helt fantastisk … måtte bare ha det. Et helvete å holde rent, selvfølgelig, men ungene elsker det. Cathrine har sin egen lysfilosofi. Hun har få lamper i huset og bruker ikke lyspærer på mer enn 25 watt, det gir et vennligere lys, mener hun. Men hun brenner massevis av telys og stearinlys. Som innimellom blir i dunkleste laget for en lesehest som Alex, som lurer på om han skal anskaffe seg hodelykt … Huset har en boflate på til sammen 100 m2, små rom fordelt på to etasjer. Kanskje litt i minste laget for en familie på fire, synes Cathrine, men hun elsker små, intime rom. Kanskje derfor hun har en lidenskap for små bokser? – Jeg er helt gal etter gamle bokser – spesielt blikkbokser! Her er en som jeg overtok etter min engelske oldemor … den har jeg hatt med meg overalt. Hun tar frem en nydelig, gammel boks som det står «Huntley & Palmers Buiscuits» på. Det var opprinnelig Cathrines familie som drev den engelske kjeksfabrikken. Så finner hun frem et smykke av en boks med bilde av den engelske dronningen på lokket. Den ble laget i forbindelse med kroningen i 1953. Nå85


elino0402 Det heldige huset

Romantiske detaljer som gir hvile for øyet og en vekkerklokke som har hatt mangt pü hjertet.

86

04-02-05

11.27

Sida 8


elino0402 Det heldige huset

04-02-18

10.07

Sida 9

hjem BÆRUM

inneholder den Cathrines dyrebare oljer. For hun elsker gode lukter. I dag brenner hun eukalyptus, og rommene er fylt med en svak, litt nostalgisk duft. Oljene skiftes ut med årstidene. Gamle møbler, romantiske, små tablåer med gamle telysholdere, smykker og prismer, samt naturmaterialer i ull, skinn og bomull skaper en lun, feminin atmosfære. Cathrine er opptatt av at tingene skal ha en levd patina – og at tingene kan leves i. Lenestolen kan for eksempel ungene hoppe i så mye de vil, da ser den bare mer brukt ut. Men små hus byr også på store organisatoriske utfordringer. – Jeg har vært opptatt av å tenke maksimal utnyttelse. Før hadde jeg en bokhylle med plass på begge sider og tenkte at veggen bør da kunne utnyttes bedre. Derfor var jeg kjempefornøyd da jeg tilfeldigvis kom over noen gamle tulipankasser som jeg kunne stable oppå hverandre og sette Alex sine bøker i. Et majestetisk skap med glassdører står og troner i stuen. Det har Cathrine slept med seg fra Danmark og er anskaffet på en av hennes mange innkjøpsturer. Hun hadde lagt merke til skapet i flere år, og endelig en dag skulle eieren selge det. Nå rommer skapet alt fra glass og duker til ungenes leker. På trappeveggen opp til andre etasje henger et falmet fotografi i svarthvitt. Bildet viser en familie som sitter benket rundt salongbordet, sannsynligvis tatt rundt forrige århundreskifte. Det er av husets aller første eiere. Høytidsstemte og litt stramme i maska stirrer de mot fotografen … var ikke det et lite smil? 

Mengder av puter og lune skinnfeller gjør sengen uimotståelig for katten Elvis. En dag bare lusket han inn i huset og har siden blitt der.

87

Det heldige huset  

Elle Interiør nr 02 / 2004

Advertisement