Page 1

02 2017

BEBOERMAGASINET FRA BOLIGBYGG

8

STORE SANDAKER GÅRD:

Tiltak ga bedre bomiljø 3

La skattejakten begynne

11 Et hyggelig sted å være

14 5 gratis vinteraktiviteter i Oslo


LEDER

INNHOLD

Vinter i luften

3

Det er vinter i luften, og tid for hygge inne etter aktive dager utendørs. I denne utgaven av BoBra får du blant annet tips om gode bruktkjøp til hjemmet. Høst og vinter i Norge betyr at vi tilbringer mer tid inne, og blir mer opptatt av å ha det varmt og hyggelig hjemme. Heldigvis finnes både Finn.no og gode butikker for gjenbruk; bra både for lommeboka og miljøet. Bruktbutikker som Fretex har flotte klær og møbler som kan få nytt liv. Selv har jeg mange fine funn i skapet fra Fretex og andre brukt/vintage-butikker. Min fineste kjole, og beste bruktfunn, er kjøpt for 10 pund på Oxfam, Englands svar på Fretex (eller er det omvendt? ;).

Å handle brukt er miljøvennlig og setter et personlig preg på hjemmet ditt. Du kan finne mye billig som kan pusses opp med litt maling.

Tiltak ga bedre bomiljø

8

Beboere, Boligbygg og Bydel Sagenes bo- og nærmiljøteam satte i gang et samarbeid for å bedre bomiljøet i gården.

11 Et hyggelig sted å være

Prøv skøyteisen! I denne utgaven av BoBra får du i tillegg noen tips om fine og rimelige høst- og vinteropplevelser i byen vår. Med vinterkulda må vi være i aktivitet for å holde varmen utendørs. Da er det fint at byens skøytebaner er klare fra november! Skøyter kan du låne gratis fra en lånebod, og du finner skøytebaner flere steder i byen; prøv Spikersuppa ved Stortinget, Valle Hovin på Helsfyr eller Frogner stadion. I motsetning til ski krever skøyter verken mye teknikk eller kunnskap om skismøring! Turskøyting på vannene i Oslomarka er også en fantastisk opplevelse. Men tenk sikkerhet, og bli med organiserte grupper som blant annet annonserer turer på Facebook.

La skattejakten begynne

Værestedet Regnbuen skal motivere og gjøre det lettere for flere å komme seg ut av rusavhengigheten.

5 gratis aktiviteter i Oslo

La skattejakten begynne

14

Det er en rekke morsomme aktiviteter i Oslo å velge mellom nå som vinteren setter inn. Og i tillegg er de gratis!

Bedre bomiljø gjennom samarbeid I Store Sandaker gård på Torshov har beboerne, i samarbeid med Bydel Sagene og Boligbygg, engasjert seg mye for å få et bedre bomiljø i gården. Nå trives både voksne og barn ute, og arrangerer mange felles aktiviteter. Khawla er en av mange barn og ungdommer som vokser opp i Boligbyggs gårder. Hun tok med seg Inga Marte Thorkildsen, byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, til gården sin.

Et godt sted å være På Kalbakken i Bydel Grorud har et av Boligbyggs næringslokaler, blitt pusset opp. Regnbuen 405 er blitt et etterlengtet sted å være for voksne med rusutfordringer. Stadig flere faste gjester møtes, spiser og reiser på turer sammen. Flere hjelper samtidig til som frivillige med å drive værestedet, og forteller at stedet betyr mye for dem. Vi er glade for at lokaler i eiendommene våre blir brukt på en måte som bidrar til en bedre tilværelse for våre leietakere og andre. Med ønske om en fin vinter!

Kristin Øyen Kommunikasjonssjef Boligbygg

2

Nyttige telefonnumre Boligbyggs kundesenter Bomiljøvakter Leieboerforeningen

Fri rettshjelp JussBuss Oslo kommune Ambulanse Politi Brann

Beboermagasinet 02 • 2017 Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Kristin Øyen Tekst og foto: Kikkut kommunikasjon og Boligbygg Design og produksjon: Kikkut kommunikasjon Trykk: 07 Media Opplag: 10 500 Forsidefoto: Anna Vaagland

23 46 05 00 23 46 05 55 24 14 91 00 23 48 79 00 22 84 29 00 21 80 21 80 113 112 110

En manns søppel er en annens manns skatt! La deg bli inspirert til å dra på skattejakt i bruktbutikker, på loppemarkeder eller på internett. Her kan du finne unike ting til lave priser, i tillegg til å spare miljøet.

3


ubrukte ut. Hvis du er ute etter nye ski eller skøyter er dette snart å få kjøpt i butikken på Alnabru.

Butikksjef ved Fretex Alnabru Christine Elmenhorst.

– Hvis du tar deg tid, kan du finne flotte skatter! Folk spør ofte om vi har spesifikke serier eller merker, men da svarer jeg alltid “kanskje i morgen”. Vi vet aldri hva som kommer, forteller butikksjef ved Fretex Alnabru Christine Elmenhorst. Hvite brudekjoler med lange slep, kurver med ubrukt garn, tekstiler og flere stativer med klær, er det førstesom møter oss i butikken. Her kan du finne bestikk til 3 kroner per del, melke4

glass til 5 kroner og tallerkener til 15 kroner. Butikkjeden lever av folk som rydder hjemme og leverer inn møbler, klær, sportsutstyr og krimskrams. – Vi ser at når en trend er ferdig, så kommer det til oss. Folk er opptatt av å ha det siste nye hele tiden og bytter ofte ut hele serier av for eksempel dekketøy. Det er ikke bare det gamle som kommer. Vi får mye av det hvite klassiske også. I Oslo-området finnes det flere ulike bruktbutikker, hvor noen har mye klær og andre litt av alt. Fretex Alnabru er en stor, romslig butikk der alt er sortert etter farger. Mange av tingene ser

Blomsterpotter i alle varianter.

Fordeler ved å handle brukt

Innred hjemmet med brukte møbler

Å handle brukt er miljøvennlig og setter et personlig preg på hjemmet ditt. I tillegg kan du finne mye som kan pusses opp med et malingsstrøk, tapet eller tekstiler. Trikset når du skal handle brukt er å lete. – Folk kjøper brukt fordi det ofte er god kvalitet til en billig penge. Mange er opptatt av miljø og gjenbruk. Mange av tingene vi får inn finnes ikke i vanlige butikker, forteller Christine.

Dersom du skal kjøpe brukt på nettet eller loppemarked er det lurt å sjekke møbelet godt selv. Spør gjerne etter flere bilder og om det er synlig slitasje dersom du skal kjøpe på nett. Om du er på loppemarked kan du undersøke møbelet selv. Assisterende butikksjef på Fretex Alnabru, Bjørg Hegrenes, er husets møbelekspert og forteller at kundene er bevisste på hva de vil ha. – For å unngå bomkjøp, er et tips å ta mål hjemme slik at du vet hva du har plass til. Undersøk gjerne ulike interiørstiler og finn ut hvordan du ønsker å innrede hjemmet ditt. Et godt tips er også kun å kjøpe dersom du virkelig vil ha det!

Noe som ikke alle har Heather Ørbeck Eliassen drar ofte på skattejakt på bruktmarkedene. Hun kjøper brukte møbler fordi det er billig, pluss at hun finner ting som ikke alle andre har. Det viktigste for henne er å trives hjemme og hun velger møblene deretter. – Jeg er opptatt av å finne ting jeg liker og som har personlighet. Når jeg handler brukt, finner jeg ting som ser ubrukt ut til en lav pris, det kaller jeg et godt kupp. I tillegg er det litt vanskelig å kjøpe alt nytt når man skal innrede en hel leilighet.

Sjekker kvaliteten for deg Før møblene kommer ut i butikken er de nøye vurdert. – Vi ser etter synlige feil eller mangler, og sjekker slitasje. På eldre stoler og sofaer med fjæring, sjekker vi om fjæringen er i orden og om møblene er gode å sitte i. På kommoder drar vi ut skuffene for å sjekke at de ikke er løse og sitter som de skal. Hun har også lagt merke til at trenden med ulike kjøkkenstoler er populær

også her. I tillegg er stiler som retro, marmor, teak og kjente designere i vinden. Når du kjøper brukt kan du altså finne hva som helst. – Når vi får inn varer fra kjente designere blir det solgt med en gang. Når vi får inn noe helt spesielt, legger vi det ofte ut på Instagram for å vise utvalget vi har i butikken.

Jakten på unike skatter Skattejakten til Heather foregår for det meste på Finn.no, hvor hun blant annet har fått et skrivebord gratis og kjøpt en sofa til 500 kr. Men trikset er å være rask, fordi de beste tingene forsvinner fort. – De fleste som selger ting er ærlige på standarden. De opplyser om skader eller synlig slitasje på det de selger. Jeg bruker å sette på varsling på Finn.no hvor jeg krysser av for hva jeg er ute etter, hvilke områder jeg kan hente ting og hvilken prisklasse, sier Heather. Hun har også funnet mye på loppemarkeder, redesignbutikker eller bruktbutikker. Når det gjelder loppemarked er det viktig å bestemme seg for hva man ser etter og å være tidlig ute. – På loppemarked er det lov å prute.

Men hvis det er noe jeg vil ha så kjøper jeg det. Mange loppemarked tilbyr mobilbetaling, og selv tar hun aldri med seg kontanter. Det finnes i tillegg flere typer loppis-apper hvor man kan kjøpe eller selge ting selv. 5


Trikset er være rask, fordi de beste tingene forsvinner fort.

Hva er loppemarked?

Teak-kommode i god kvalitet, ferdig malt, blir et møbel ingen har maken til.

– Jeg sjekker ofte pris på de ulike sidene. På LetGo fant jeg en retro telefonbenk til 500 kroner, mens på Finn.no kostet den 2000 kroner.

Det perfekte stuebordet Jakten etter det perfekte stuebordet har foregått en stund for Heather. Hun har gått på ulike butikker og funnet mye fint men alltid tenkt at hun kan finne bedre og billigere brukt. – Folk er litt lei av at jeg ikke har stuebord, og sier at jeg bare skal kjøpe et på butikken. Men problemet er jo at jeg ikke finner det i butikken. Derfor er jeg ofte innom bruktbutikker på let etter noe jeg vil ha. Det er lurt å se på det du skal kjøpe flere ganger. Tenk over om det vil passe inn hjemme og om du virkelig trenger det. Noen ganger kan det være greit å ha med seg flere øyne. Heather tar ofte med seg venner eller familie på loppemarked for å få flere meninger. Teak-kommoden som er malt i friske 6

Hva er veggedyr og hvordan unngå dem:

På loppemarked kan man kjøpe brukte eller gamle ting til lave priser. De som arrangerer samler ofte inn lopper, altså brukte ting som kan bli solgt, hvor pengene går til et godt formål. Alle kan levere inn ting til loppemarkeder og gå på loppemarkeder. Det er vanlig at skoler, korps eller bygårder holder loppemarked.

farger likte hun egentlig ikke, men vennene likte den med en gang. – Jeg liker den bare mer og mer for hver dag. Det er egentlig et av mine beste kupp. Fordi det er veldig god kvalitet, den er ferdig malt og den bare kostet 500 kroner.

Veggedyr, også kalt veggelus, er et blodsugende insekt som gjemmer seg i sprekker. Det har blitt en økning av veggedyr i Norge på grunn av reiser til utlandet, hvor veggedyr blir med hjem som blindpassasjer i bagasjen. De kan også skjule seg i møbler. Noen bruktbutikker sjekker varene for deg, men du bør også sjekke selv. Om du kjøper på loppemarked bør du sjekke etter veggedyr før du tar med varene hjem. Her er noen tips til hvordan du unngår å få med deg veggedyr hjem når du kjøper brukt.

Faste loppemarkeder i Oslo • Lørdager kl. 09-17 t.o.m 16. desember 2017 – Vestkanttorvet, Amaldus Nielsens plass • Søndager kl. 12-20 – Birkelundenmarked, Birkelunden på Grünerløkka • Søndager kl. 12-17 – BLÅ, Brenneriveien 9

• Sjekk sprekker, sømmer både under og på overflaten. Vegge dyr kan være vanskelige å se, men om det finnes små svarte prikker bør du unngå å kjøpe møbelet. Brukte madrasser bør sjekkes nøye. Spor etter vegge dyr finner man som oftest i hjørner eller ved fester til bein i møbler.

For flere loppemarkeder se www.loppemarkeder.com

• Myke møbler i stoff bør vaskes og tørkes ved høy temperatur (minst 60 grader).

Julemarked • Lørdag 2. desember 11-16 og søndag 3. desember kl. 11-16, Norsk Folkemuseum, Museumveien 10

• Veggedyr er vanligvis ikke i klær, men for å være sikker kan du legge klærne i en pose og la dem ligge i fryseren i to-tre dager. Deretter kan du vaske dem.

For flere julemarkeder se www.julemarkeder.com Heather Ørbeck Eliassen drar ofte på skattejakt på bruktmarked.

Retro telefonbenk fra LetGo, 60- og 70-tallet er tilbake! 7


STORE SANDAKER GÅRD

Tiltak ga bedre bomiljø

Store Sandaker gård på Torshov slet med bomiljøproblemer og mye rus og bråk i uterommet. Nå viser Khawla (12) byråd Inga Marte at gården har blitt et bedre sted å bo. – Jeg har sett mange ting med mine egne øyne som er veldig skummelt, og som jeg ikke burde ha sett. Khawla forteller om da hun så en mann som hadde blitt knivstukket. Hun forteller Inga Marte om oppveksten i Store Sandaker gård. Slagsmål, alkohol, rus, knivstikking, hyppige politibesøk og bråk er ord som går igjen. – Vi barn burde egentlig ikke oppleve sånt. Barn burde ikke ha det sånn, sier Khawla.

Bomiljøproblemer og begrensninger Store Sandaker gård har lenge slitt med bomiljøproblemer. – Det eneste stedet vi kunne leke, var helt nede der i kroken, hvor foreldrene våre kunne se oss, og passe på. Khawla peker mot den nedre delen av gårdsrommet. Hun forteller hvordan de ofte fant sprøytespisser i bakgården. Takket være bystyret, bydelens bomiljøarbeidere, beboerne og Boligbyggs medarbeidere med ansvar for å følge opp gården, har det skjedd store endringer det siste året. Fra å være et uterom hvor barna ikke turte å oppholde seg, og bærbuskene ofte ble brukt som toalett, kan Khawla nå fortelle om en ny situasjon. – Det har blitt mye bedre, nå føler vi oss tryggere og det begynner å komme flere mennesker ut, sier hun engasjert. Inga Marte nikker bekreftende: – Når det er trygt for barn, er det trygt for alle.

kering, innkjøp av ny sklie, vippedyr og ballbinge, installering av nye søppelbrønner og LED-belysning i uterommet er blant tiltakene som er gjort. Som et resultat har uterommet gått fra å være et sted beboerne hastet forbi, til å bli en bakgård for sosiale sammenkomster og aktiviteter for barna. – Vi pleier å ha grillfester og sånn her. Det har blitt mye finere, forteller Khawla.

Samarbeid mellom barn og voksne Barna har i stor grad vært involvert i arbeidet som er gjort for å bedre forholdene og har en egen komité for barn og ungdom. – Barn har veldig mye å komme med. Veldig mange tanker og ideer og mye fantasi som voksne kanskje har glemt, sier Inga Marte. Khawla forteller hvordan barna i gården gjennom hele prosessen hadde egne ønsker og ideer, og at de voksne har vært flinke til å lytte. Den nye ballbingen har blitt en viktig arena for

sosiale aktiviteter blant beboerne. Også bordtennisbordet er populært. – Vi heier på begge lagene og støtter hverandre. På spørsmål om hva som er det viktigste for å føle seg trygg, svarer hun at det må være å bli kjent og gjøre ting sammen.

Engasjement blant beboerne Store Sandaker gård er et levende bevis på at det nytter å engasjere beboerne. De sitter på viktige erfaringer og vet bedre enn noen andre hva som er viktige aspekter for endring for å oppnå trivsel og samhold. Takket være stort engasjement og viktige innspill fra beboerne har Store Sandaker gård gjennomgått vesentlige forandringer det siste året. Før var det ingenting her. Khawla er ikke lenger redd for å ta med seg venner hjem, og forteller om et mer levende uterom, som brukes av både voksne og barn. I gården har beboerne dannet en gårdskomite med flere undergrupper. Mange beboere bidrar og skaper trivsel i gården, blant annet gjennom sosiale arrangementer, planter i uteområdene og felles turer i skogen. Arbeidet er langt fra ferdig. Vi følger opp med ny artikkel i neste utgave av BoBra.

Bomiljøløft og fysiske tiltak

Inga Marte Thorkildsen, byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i hyggelig samtale med Khawla (12). 8

Inga Marte er på besøk i Store Sandaker gård for å se hvordan tildelte midler har blitt brukt til fysiske tiltak for et bedret bomiljø. I august 2016 satte beboere, Boligbygg og Bydel Sagenes bo- og nærmiljøteam i gang et felles arbeid for å bedre bomiljøet i gården. Boligbygg satte av midler til fysiske tiltak for et triveligere uteområde, og bystyret vedtok i mai 2017 å sette av midler til en bomiljøsatsing. Oppgradering av sandkasse og trappeoppganger, bygging av sykkel- og barnevognpar-

– Når det er trygt for barn, er det trygt for alle, bekrefter Inga Marte. 9


Satsingen for 2017 gjelder på følgende adresser:

SÆRSKILT BOMILJØSATSING

Vil du gjør noe ekstra for bomiljøet der du bor? Leietakerne i Store Sandaker gård har søkt til Velferdsetaten om ekstra penger til bomiljøtiltak. Det har de fått, og nå gleder beboerne i gården seg til å fortsette arbeidet med å bedre bomiljøet. Det er fortsatt mulig å søke om støtte fra Velferdsetaten. Kanskje bor du i en av satsingsgårdene og vil gjøre noe for bomiljøet der du bor?

Ekstra penger til bomiljø Velferdsetaten i Oslo kommune administrerer en pott på til sammen 13.1 millioner som skal gå til bomiljøtiltak i utvalgte kommunale gårder i Oslo. Pengene kommer fra budsjettforliket i fjor, der byrådet ble enig om en ekstra innsats for utsatte områder.

Vil du ta initiativ? I ordningen ønsker Oslo kommune å støtte tiltak som beboerne selv tar initiativ til for å bedre sitt bo- og nærmiljø. – Vi vil at tiltakene særlig skal 10

komme barn og unge til gode, sier Mikal Råheim i Velferdsetaten. 18. oktober hadde det kommet inn 44 søknader, og de fleste som har søkt har fått støtte. – Eksempler er nabolagsfester for å styrke fellesskap og samhold, nærmiljøhager for felles hagemoro, natteravner for å øke trygghet, trampoliner for trivsel og masse mer. Vi er interesserte i å støtte det som beboerne tror kan bidra positivt til bomiljøet sitt og vi ønsker alle forslag på bordet, sier Råheim.

Finn ut mer Dersom du bor i en av de utvalgte gårdene og har noen gode ideer, eller bare vil vite mer om ordningen, så kan du ta kontakt med boligkontoret eller bomiljøarbeidere i din bydel.

Bydel Gamle Oslo Brinken 2 C Dalehaugen 1-15 Kolstadgaten 7 Åkebergveien 50 Schubbellersgate 2 Sexesgate 4 Tøyengata 47 Gruegata 15 Bydel Grunerløkka Chr. Michelsensgt. 60 Christiesgate 23 Dælenenggata 37-41 Hans Barliesgate 2-4 Københavngata 23 Stockholmsgata 26 Sinsenveien 6-12 Trondheimsveien 33 Bydel Vestre Aker Hovseterveien 86-104 Bydel Stovner Stovner Senter 14-16 Vestlisvingen 196 Bydel Grorud Romsås Senter Bydel Sagene Store Sandaker Gård Kvartal 3,4,5, 7 og Haarklous plass, Søndre Åsen

Et hyggelig sted å være I november i fjor åpnet Værestedet Regnbuen 405, Bydel Groruds nye tilbud til voksne med rusutfordringer. Snart ett år senere, kan vi slå fast at det er blitt et populært møtested for stadig flere gjester. – Her er alle velkommen, uansett tilstand, sier Gro Bente Fallsen. Hun er prosjektleder for Regnbuen 405, og er både stolt og entusiastisk over hva de har fått til her på kort tid. – Hit kommer både aktive og forhenværende rusavhengige, og det er ok å

komme hit ruset. Men det er forbudt å bruke eller selge rusmidler her. Mange av de besøkende er hjulpet inn på rusbehandling, elleve bare i løpet av de første åtte månedene. Håpet er at Værestedet Regnbuen skal motivere og gjøre det lettere for flere å

komme seg ut av rusavhengigheten. – Her finner de et miljø og en tilhørighet. Og ikke minst får de hjelp til å fylle ut søknader osv. Sånn sett er dette en forlengelse av Nav som er lett tilgjengelig. Det var for øvrig Nav som stod bak ønsket om å etablere et nytt værested i Groruddalen, sier Gro Bente.

Gjestene bestemmer det meste Den tidligere kebabsjappa i Trondheimsveien 405 på Kalbakken er omskapt til et riktig så hyggelig sted å være. Lokalene er innbydende og trivelige 11


– Her er alle velkommen, uansett tilstand, sier Gro Bente Fallsen.

med en stor kjøkkenavdeling som det naturlige samlingspunktet. Det er tre oppholdshjørner med sofa og gode lenestoler, ferske aviser – og et bordtennisbord. Dessuten er det et møterom hvor man kan prate uforstyrret. Foreløpig er tilbudet åpent hver mandag og onsdag fra 9 til 15. I tillegg er det yogatrening på tirsdager. Og en dag hver måned kommer frisøren, som gjør jobben for kun 75 kroner per hode. Veldig populært, i følge prosjektlederen. – Vi lytter veldig til hva gjestene ønsker seg her. Dette skal være et brukerstyrt sted, det er helt avgjørende, sier hun.

Jeg føler at jeg har noe drive med og noe å se fram til. Det er viktig når man skal prøve å holde seg rusfri, mener Kia.

Stadig flere kommer innom Regnbuen 405 har bare eksistert et knapt år, og det er fortsatt mange i bydelen som ikke kjenner til tilbudet. Men besøkstallet øker for hver måned. Omtrent halvparten av gjestene kommer igjen og igjen, og mange av dem tar med seg venner og bekjente fra distriktet. – Utfordringen vår er å nå de tyngste brukerne i bydelen. De fleste av dem har miljøet og nettverket sitt i sentrum og kommer ikke hit, forklarer Gro Bente Fallsen. – Det finnes 300 registerte rusavhengige i bydelen vår. Her hos oss har vi til nå kommet i kontakt med 67 av dem. Det er en god begynnelse.

Gjenbruksstasjon Værestedet har to ansatte pluss en frivillig hjelper. I tillegg har noen av gjestene faste oppgaver. I kjelleretasjen treffer vi Terje Wilhelmsen som har fått ansvaret for gjenbruksstasjonen. Hit kan folk komme og hente ting de trenger, forteller han: møbler, komfyr eller kjøleskap, klær, madrasser, leketøy og nær sagt hva det måtte være.

Det kommer stadig inn ting hit, og Terje har mer enn nok å gjøre med å holde orden. Men han trives med jobben, og røper at han gjerne stikker innom og rydder og fikser også utenom åpningstidene.

– De heier veldig på oss Det er lunsjtid på Regnbuen, og mange har benket seg rundt det store spisebordet. En av dem er Kia, en blid og kvikk dame som har vært fast gjest et halvt års tid. Hun gikk på amfetaminsprøyter inntil for syv år siden, og har siden klart seg bra – med unntak av et par sprekker. – Jeg fikk vite om dette stedet via Nav og tok en tur innom på vårparten, forteller hun. – Jeg er egentlig en ganske sky person og trengte å sosialisere meg. Det var veldig godt å komme hit. De som jobber her er alltid blide og positive, og de heier veldig på oss. Og så har jeg fått nye venner her. Nå stenger jeg meg ikke inne i leiligheten lenger. Her har jeg fått meg ny sofa og bedre madrass til senga, og har egentlig fått det ganske fint hjemme. Så nå tør jeg å lukke opp når det ringer på, tilføyer hun og ler. – Folk sier at de ser at jeg har fått mer glød, at jeg er på vei opp. Jeg føler at jeg har noe drive med og noe å se fram til. Det er viktig når man skal prøve å holde seg rusfri.

Hyttetur og fotballkamp Nylig arrangerte Regnbuen hyttetur i Lillomarka. Elleve av gjestene ble med 12

på turen. – Og nå til helgen skal en gjeng herfra på fotballandskamp, som vi fikk noen gratisbilletter til, forteller Kia. – Det er egentlig bare én feil med Værestedet Regnbuen, sier hun. – Det burde vært åpent én dag til i uka! Fredager, for eksempel. Det vet hun at de andre gjestene er enig i. Kia er nemlig valgt som tillitsperson, og får derfor vite det meste. – Jeg tar den oppgaven veldig seriøst. Det betyr mye for meg med den tilliten folkene her viser meg. 13


Fem gratis vinteraktiviteter i Oslo

Møt prinsesser, troll og få andre smakebiter fra eventyrmotiver på Nasjonalmuseet

Det er en rekke morsomme aktiviteter i Oslo å velge mellom nå som vinteren setter inn. Og i tillegg er de gratis! Her er våre beste tips til en morsom Oslo-vinter.

Vil du prøve en ny aktivitet? Lån gratis utstyr på Skattkammeret! Sports- og fritidsutstyr kan være dyrt og vanskelig å få tak i. Heldigvis finnes det plasser man kan låne sportsutstyr gratis. Teltutstyr,skateboard, hengekøyer, slakkline, skiutstyr og skøyter er bare noe av det du kan få låne og teste i en liten periode.

Det finnes flere foreninger som tilbyr lignende utlån av utstyr, for eksempel BUA som eksisterer i flere bydeler i Oslo. Normalt kan man låne utstyret i inntil 1 uke. Også Skattkammeret i regi av Kirkens Bymisjon har et lignende tilbud.

• Teltutstyr • Skateboard • Hengekøyer • Slakkline • Skiutstyr • Skøyter Dette er bare noe av det du får låne og teste i en liten periode.

bua.io bymisjon.no/Virksomheter/Skattkammeret

Gratis attraksjoner i Oslo

14

Vinteren er fantastisk vakker i Oslo og en god mulighet til å se det beste av byen. Se flott kunst, historie og natur i Ekebergparken, eller for eksempel; se rådhuset fra innsiden.

norske eventyrene som prinsesser og troll, nøkken og mange flere. I Eventyrrommet inviteres barn i alle aldre til eventyrstunder der de får møte Askeladden og andre skikkelser fra folkeeventyrene. På Nasjonalgalleriet kan voksne samtidig se annen kunst fra antikken til moderne tid. Besøk Nasjonalgalleriet i Universitetsgata 13. www.nasjonalmuseet.no

Deichmanske er et bibliotek der du kan lese, snakke, spille, jobbe eller være med på aktiviteter. På programmet står for eksempel høytlesning for barn, språkkafé og lesesirkler. Bibliotekkort er også gratis, slik at du kan låne med deg bøker hjem. Deichmanske består av et hovedbibliotek, 18 filialer i hele byen, og noen spesialavdel­ inger. Finn ditt lokale bibliotek og kalender med aktiviteter på deichman.no

Bli med turistforeningen på tur

Se nettsidene for mer informasjon om lån av utstyr:

Turist i egen by?

Ta en tur på Deichmanske

Nasjonalmuseet er bare et av mange museer som har spennende vinterprogram som passer for voksne og barn. På torsdager er det på Nasjonalmuseet gratis inngang for alle, men de andre dagene i uka må man betale for å komme inn i utstillingene. Barn og unge under 18 år har gratis inngang alle dager. På Nasjonalgalleriet har de nylig åpnet et eget eventyrrom. Her kan du møte karakterer fra de gamle,

Også Holmenkollen er en god dagsutflukt. Du kommer ikke inn gratis i selve museet, men du kan kan ta t-banen opp til Holmenkollen, se stadion og nyte utsikten.

Den Norske Turistforenings lokallag i Oslo og omegn arrangerer felles turer som alle kan bli med på. Det kan være nærturer i byen og i marka, og de har også en rekke aktiviteter for barn og ungdom. Nærturene er gratis for både

medlemmer og ikke-medlemmer. Informasjon om turene, oppmøteplasser og tidspunkt finner du på nettsidene deres. Sjekk ut fersking.dntoslo.no/turtips

15


Avsender Boligbygg Oslo KF PB 1192 Sentrum 0107 Oslo

Visste du at Boligbygg er på Facebook? På Facebook publiserer vi bilder og videoer fra stort og smått som skjer i kommunale eiendommer over hele byen. I tillegg får du nyttige tips til hvordan du kan ta godt vare på boligen din.

der leietakere i kommunale gårder har fått komme med sine forslag til hvordan bomiljøet kan bli bedre. I begynnelsen av oktober var vi med på åpningen av en helt ny lekeplass på Dælenenga i Bydel Grünerløkka. Vi var også på Hovseterdagen i september, og på kunståpning ved det nye boligfeltet på Seterbråten der beboerne flyttet inn våren 2016. I tillegg har vi delt nyttige boligtips. Nå som det blir kaldere i været og vi er mer inne, kan det være fint med noen gode råd om inneklima. Flere nyttige tips kommer utover vinteren.

I løpet av de siste månedene har alle som følger Boligbygg på Facebook hatt muligheten til å se både videoer og bilder av alt fra åpninger av nye bygg til grillfester, og ikke minst idémøter

Facebook.com/boligbygg

LESETIPS

Klar tale: Lettleste nyheter Avisen Klar tale finnes både på nett og papir, og tilbyr aktuelle nyheter som er lette å lese. Dette kan være et fint tilbud hvis du for eksempel har lesevansker eller dysleksi. Det kan også være et fint sted å 16

få med seg nyheter hvis du er innvandrer og vil lære norsk. Avisen skriver om både Norge, verden, kultur og sport. Mange av sakene i avisen er korte, men noen ganger kan du også lese lengre temaartikler. Du kan lese sakene på nett eller på papir. I tillegg gir avisen mulighet for å høre sakene, enten på podcast eller CD.

Du finner avisen ved å gå inn på www.klartale.no

Bobra nr 2 2017  
Bobra nr 2 2017  
Advertisement