Brabantes Asperges 2022

Page 1

Uitgave

2022

Winkelwaarde € 7,50 / gratis exemplaar

Uitgave van het

1ww.

Colofon Redactie Wil van Bruchem Jean-Louis Nieuwenhuysen Henk Boleij

I

Inhoudsopgave

Voorwoord

5

Herberg De Morgenstond

6-7

Brabantse aspergeham 2022

8-9

Asperge wijnverkiezing 2022

10-11

Aspergekwekerij Vos

12-13

Restaurant Versaen

14-15

Restaurant Harboury

16-17

Acquisitie

Kwekerij Jansen

18-19

In eigen beheer

Agenda

Eindredactie Chris Dekkers Fotografie Hennie Brouwers

Brabants Asperge Genootschap.

21

Aspergeboerderij van Iersel

22-23

Albert Tielemans, culinair adviseur

Adams Asperges

24-25

Brabants Asperge Genootschap.

Restaurant De Wekker

26-27

De Lekkerste asperge

28-29

Prijspuzzel

30-31

Restaurant De Gelagkamer

32-33

E-mail: info@brabantseasperge.nl

Restaurant De Beleving

34-35

Website: www.brabantseasperge.nl

Recepten

36-49

Aangesloten restaurants, slagers, scholen en telers

55-57

Recepten

Correspondentieadres Stichting het Brabants Asperge Genootschap Telefoon: 06-53735759

Grafische vormgeving Boleij Design, Boxtel Website: www.boleijdesign.nl Druk Chapo, Hasselt (B) Oplage: 30.000 exemplaren Deze uitgave is met de grootst mogelijke

Anekdote ingezonden door Sandra de Wit van De Wit Asperges, Mariaheide

Er komt een klant in onze winkel en deze koopt verse asperges

zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks

en de verkoopster stelt voor

kunnen de uitgever en overige betrokkenen

om deze machinaal te schillen,

geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden. Niets uit dit magazine mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van het Brabants Asperge Genootschap. Niet voor wederverkoop

waarop de klant reageert met: “nee joh, doe geen moeite. Dat is makkelijk! Ik doe de kop en kont eraf, net als bij sperzieboontjes, dus dat is vlug gebeurd” !

Foto voorpagina, zie recept pagina 49

We schrokken ons dood en hebben aan de klant toch maar even uitgelegd hoe het wel moet. 3


ADAMS ASPERGES TE ULICOTEN EEN ECHT GEZINSBEDRIJF!

Al 30 jaar een begrip voor dagverse, eventueel geschilde asperges en streekproducten. Vind ons op Facebook

Hondseindsebaan 2 • 5113CL Ulicoten 06-29497431 • 06-82974182

Exploring nature never stops

DE MOOISTE EN LEKKERSTE ASPERGERASSEN PRIUS

CYGNUS

CUMULUS

BACCHUS

Zéér vroeg primeurras. Mooi wit, goed gesloten kop, sterk tegen roest en een stevig gewas. Ook geschikt als productieve groene primeurasperge. Vroege helderwitte asperge. Botermals van smaak en mooi gesloten kopjes. Erg sterk tegen roest.

Productief middelvroeg ras met uniforme dikke stengels en een robuust gewas.

Vroeg anthocyaanvrij ras voor de groene teelt met dikke rechte stengels en goed gesloten koppen. Lekker zacht van smaak.

ERASMUS

Vroege productieve asperge met een intens paarse kleur. Heerlijk rauw in een salade maar ook verrukkelijk in de wok of op de bbq!

f bejo.nl

Blijf op de hoogte van alle nieuwsfeiten rond de brabantse asperge!

www.brabantseasperge.nl


A

De asperge en Brabant

Ze horen samen, ieder jaar weer een culinair genoegen, de asperge komt, de lente is in aantocht. Het verhaal van de asperge is verweven met geschiedenis. Van Egyptenaren, Romeinen, het verdwijnen en dan weer uit het Midden- Oosten terug op de menukaart. En natuurlijk, ook in Nederland. Dankzij die ene pastoor die niet zonder zijn asperges kon en ze meenam naar Bergen op Zoom. Landbouw en duurzaamheid, daar valt veel over te zeggen. In ieder geval komen die twee begrippen samen in de teelt van de asperge. Vakmanschap van de teler, die er echt jaren voor over moet hebben om te kunnen oogsten. Niet een kwestie van gisteren gezaaid, vandaag oogsten. Hard werken ook voor de mensen die de asperges van het veld moeten halen zodat ze bij u én bij mij op het bord belanden. Dat heb ik mogen ervaren toen ik verleden jaar de eerste asperges van het seizoen mocht steken. Het Brabants Asperge Genootschap zet zich ieder jaar weer in voor de promotie van de asperges van Brabantse grond. Met inspirerende recepten in een mooi magazine. Dat kunt u zelf lezen. Probeer die recepten uit, ga aan tafel met familie en vrienden. Brabantse asperges en Brabantse gastvrijheid gaan goed samen! Ina Adema Commissaris van de Koning

5


H

Herberg De Morgenstond,

De Morgenstond mag met recht een markante plek genoemd worden. In deze herberg in Griendtsveen wordt de geschiedenis van de Peel levend gehouden. Oudere lezers zullen bij de Peel meteen denken aan Toon Kortooms, de volksschrijver die het leven op het veen met humor beschreef.

markant en gemoedelijk De grootschalige ontginning van het hoge veengebied vanaf het midden van de negentiende eeuw leidde in 1853 tot de stichting door Jan van de Griendt van het naar zijn vrouw genoemde dorp Helenaveen. Op hun beurt gebruikten zijn zoons Jozef en Eduard rond 1885 hun achternaam bij de stichting van Griendtsveen. De Morgenstond heeft in het kleine dorp altijd als ontmoetingsplek gediend. De herberg kenmerkt zich

6

door gemoedelijkheid en een gevoel voor historie, een uitstraling die door uitbater Gerold van der Vrande zorgvuldig in stand wordt gehouden. De Perzische tapijtjes op de tafels, de foto’s aan de muren van het vroegere leven in de Peel, de prominente plek van het biljart, memento’s van een rijk verenigingsleven, de boekenkast met werken van Kortooms, alles draagt bij aan een huiselijk gevoel.

we voeren een traditionele aspergekaart Toen in 1999 de tapkast werd vernieuwd, gebeurde dat helemaal in de stijl van vroeger. Niet voor niets stond De Morgenstond ooit vijfde in de Café Top Honderd. Gerold van der Vrande begon 35 jaar geleden als kastelein in wat toen nog alleen café was.


Herberg De Morgenstond

Griendtsveen

“In 1995 is het café uitgebreid met een eetgedeelte, waarvan de naam Het Schaftlokaal verwijst naar een gebouw elders in het dorp. Daar werden vroeger in de zomermaanden turfstekers uit Drenthe ondergebracht. In 2006 hebben we restaurant Het Groene Huis geopend, opnieuw een verwijzing naar een pand dat nu niet meer bestaat, maar vroeger dienst deed als kantoor en ontvangstlocatie voor handelaren.” Het restaurant kan worden opgesplitst in een voorkamer en een achterkamer en is zo ook geschikt voor besloten gezelschappen. Het ruime terras met uitzicht op de Helenavaart en de kerk biedt plaats aan 140 man. Van der Vrande is altijd heel actief geweest in het Griendtsveense verenigingsleven en biedt met De Morgenstond allerlei activiteiten aan. Zo bedacht hij met collega Geert Braks Happen en Trappen, fietstochten met onderweg aanlegplaatsen voor een hapje en een drankje die in tal van plaatsen navolging kregen. Men kan ook kiezen voor solextochten, tochten door de Peel per Trabant met de Heere van Meijel of walking lunches in samenwerking met het Toon Kortoomspark, om er enkele te noemen. De Morgenstond is sinds 2015 aangesloten bij het Brabants Asperge Genootschap. Het bijzondere daaraan is dat Griendtsveen eigenlijk in Limburg

ligt. De grens loopt net achter de kerk tegenover De Morgenstond. “Ik zeg altijd dat dit het mooiste stukje Brabant in Limburg is.” Zoals hij ook graag voor de Brabantse asperge adverteert met de tekst: asperges op zijn Brabants, op zijn Limburgs, op zijn Peels of op zijn lekkerst?

onze gasten komen er graag voor terug Kok Andrew Tros weet wel raad met de asperges, zegt Van der Vrande. “We voeren een traditionele aspergekaart met ham, vis, aspergesoep en salades. Onze gasten komen er graag voor terug.” De Morgenstond werkt ook met gastkaarten. “Men ontvangt dan vier keer per jaar een nieuwsbrief, de menukaart wordt op naam gesteld, gastkaarthouders krijgen een gratis amuse en we verloten cadeaubonnen.” Een persoonlijke touch die zeker bijdraagt aan klantenbinding. Herberg De Morgenstond St. Barbarastraat 35 Griendtsveen tel: 0493 - 529251 www.herbergdemorgenstond.nl

7


B

ASPERGE HAM 2022 van het Brabants Asperge er is ham en er is ham, maar er is maar éen .......... Brabantse Asperge ham ! Daarom wordt jaarlijks voorafgaand aan het aspergeseizoen de competitie ter verkiezing van de “Lekkerste Brabantse Asperge ham” gehouden.

willekeur aan gekookte achterhammen Het Genootschap is van mening dat er ook in hammen veel onderscheidende en wisselende kwaliteiten te vinden zijn. Daarom is deze verkiezing opgezet, om uit de willekeur van aangeboden achterhammen de beste en lekkerste te kiezen door middel van een blinde keuring. De winnaar mag de ham dan aanbieden als de “Lekkerste Brabantse Asperge ham 2022”.

ingezonden hammen van hoge kwaliteit Meerdere Brabantse ambachtelijke slagers hebben aan deze verkiezing, welke al sinds 2013 wordt gehouden, deelgenomen. Onder leiding van culinair adviseur van het Genootschap, Albert Tielemans werden de aangeleverde hammen blind en onder nummer door een vakmatige en deskundige jury geproefd en beoordeeld. Alle hammen waren van hoge kwaliteit, zowel in consistentie als smaak en de jury had dan ook een zware taak aan het beoordelen van de monsters. Het scoreverloop, met een maximum van 100 punten ligt dit jaar tussen 91,6 en 97,7 punten.

8


column

ASPERGES 2022: LANG, RECHT EN LEKKER DIK!

Genootschap Winnaar van de lekkerste asperge ham voor 2022 is geworden Tiny Schepers van “Heyde Hoeve” uit Nuenen. De jury schreef in het rapport: “mooi van vorm, ambachtelijk geknoopt. Zachte bite en lekker mals. Prachtige ham als begeleider van asperges”

de smaek van vrüger Dat er op de “Heyde Hoeve” kwaliteit geleverd wordt, bewijst wel dat het al de 2e keer is dat zij in de prijzen vallen met hun achterham in de competitie van het Genootschap. Tiny is een ambitieuze ondernemer van de “Heyde Hoeve” en eveneens de oprichter van een samenwerkingsverband tussen varkensteeltbedrijven, waar aandacht voor natuur en de dieren voorop staat. Zij specialiseren zich in de teelt van het Duroc-varken. Dit levert fijn gemarmerd, mals, sappig en bijzonder smaakvol vlees op. Het Heyde Hoevevarken is dan ook niet voor niets door vele topkoks verkozen tot het lekkerste varken van Nederland. Met zoals ze dat hier zeggen: “de smaek van vrüger”. Heyde Hoeve Rullen 15 Nuenen tel: 040 - 2990889 www.heydehoeven.nl

Kun je eigenlijk nog wel iets zeggen over asperges in een tijd waarin zelfs een onschuldige cursus voetentraining van internet wordt geweerd als ware het pornografie. Vrijwel zeker is dat ze langer, dikker en rechter zullen zijn dan ooit tevoren, zo hoor ik bij de telers. Ze zullen er ongetwijfeld beter uitzien dan wat sommige mannen te bieden hadden – ik denk aan The Voice, aan Ajax, en aan al die anderen die hun asperge rondstuurden op het internet, bepaald niet het witte goud waar wij graag onze tanden in zetten. Misschien is het daarom een goed moment om wat weetjes betreffende de asperge hier nog eens onder de aandacht te brengen want al eeuwen lang zorgt de asperge voor zoete dromen over liefde en lust. Zelfs de kerk is gek op de asperge, zoals blijkt uit de samenzang die opklinkt als de pastoor of de kapelaan met zijn kwast het wijwater uitzwiert over de gelovigen: “asperges mee” luidt het dan. Verder is het nu een mooie gelegenheid om een wijdverbreid misverstand uit de weg te ruimen: “Asperger” is niet de overtreffende trap van “asperge” ook al zei de eeuwig voor reuring zorgende schrijver Hugo Brandt Corstius (inderdaad een autist) van zichzelf: “Ik ben altijd een asperge geweest.” And now something completely different: In het verleden heb ik wel eens laten zien hoe fraai en poëtisch Hugo Claus de geur beschreef die de asperge aan zeker water meegeeft na het genieten van een aspergemaal. Onovertroffen in dezen is echter wat Jacob Campo Weyerman neerschreef in Den Echo des Werelds van 6 oktober 1727: Hij rook zo lieflijk als het middernachts water van een oude spaansche Gouvernante, na het eeten van een paar bossen Aspersjes. Het zou mooi zijn als we deze ervaring kunnen delen na het genieten van de onvolprezen asperges en dat zal zeker gaan lukken nu Corona op zijn retour lijkt. Tenzij – wat God verhoede (maar helaas heeft Hij blijkbaar even niet opgelet) – Poetin onze bedden overhoop komt zetten. Het ga u goed Casper Geerts


In het seizoen dagelijks geopend van 8.00u -20.00 uur. Tevens kunt u bij ons terecht voor vele aanverwante artikelen.

ges De lekkerste asper len kun je natuurlijk ha en bij Jan en Ans van Dal

Aspergebedrijf: Jan en Ans van Dalen Gasthuisstraat 30 Langenboom Tel. 0486-431873 / 06-2056 0772 jmh.van.dalen@gmail.com www.vandalenasperges.nl

V

Verkiezing

Door de opgelegde beperkingen moest dit jaar jammer genoeg voor de tweede keer op rij de proeverij en de uiteindelijke verkiezing van de aspergewijn beperkt worden tot éen proeverij met de doorgewinterde proever uit de Nederlandse wijnwereld. Jammer natuurlijk, maar het resultaat is er zeker niet minder om.

ook hierbij gooide Covid roet in het eten Uit een scala van 23 ingezette wijnen, die aan zekere voorwaarden moet voldoen, maar vooral een perfecte combinatie moet vormen met onze heerlijke Brabantse Asperges, hadden hiervoor de door Coen Pollaert, een coryfee in de Nederlandse wijnscene, genodigde juryleden een harde dobber. Variatie voldoende; Italië, Spanje, Duitsland en uiteraard Frankrijk, en zelfs wijn uit Slovenië waren op de proeftafel vertegenwoordigd, maar ook een keur aan druivenrassen moesten met de neus, oog

Gubbels

asperges

Van oudsher het vertrouwde adres voor dagverse asperges. In het seizoen iedere dag geopend!

Nieuwkuijkseweg 7 - Helvoirt (Distelberg) Tel. 0411 - 641283 - www.gubbels-asperges.nl


Jaarlijks in februari vindt de verkiezing van de “aspergewijn van het Brabant Asperge Genootschap” plaats en ditmaal zelfs al voor de 29e keer. Deze verkiezing bestaat traditioneel uit een proeverij voor de vaklui én een voor de liefhebbers, waar dan ook reikhalzend naar wordt uitgekeken. Volgens gebruik de eerste activiteit van het jaar.

Aspergewijn 2022 en vooral de tong op hun kwaliteiten door deze zeer bekwame jury worden beoordeeld. Alle monsters werden zogezegd “blind” geproefd, in genummerde karaffen en de jury had dan ook geen idee van samenstelling of afkomst. Proefondervindelijk moesten zij aan hun beoordeling een score geven en dit leverde dan een gemiddelde eindscore op.

niet over éen nacht ijs De zes wijnen met de hoogste score werden nogmaals blind onder de loep genomen, maar ditmaal geserveerd met de Brabantse asperge om optimaal de smaak van de wijn in combinatie met asperges te kunnen beoordelen. Ook dit leverde weer een score op. JURYLEDEN Wil van Dijk / Oud-directeur van André Kerstens Wijn Michel van Tuil / Wijndocent en vinoloog Juul de Leijer / Vinoloog en bieroloog Marco Kasteleijns / Vinoloog Guus Simons / Vinoloog

Winnaar, met een overtuigende voorsprong werd uiteindelijk:

Domaine la Colombette Sauvignon Blanc 2021, Côtes de Languedoc, Frankrijk. geïmporteerd door Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum www.heisterkamp.com

glanzend groengeel van kleur Een wijn voor 100% gemaakt van de Sauvignon blanc druif en volgens de jury “mooi helder, glanzend groengeel van kleur met een zeer aromatisch boeket en fijne nuances van o.a. grapefruit en mooi in balans zijnde zuren”, die een perfecte combinatie vormen met gekookte Brabantse asperges. Een terechte winnaar voor “aspergewijn 2022 van het Brabants Asperge Genootschap”. Deze wijn zal dit aspergeseizoen te verkrijgen zijn bij onze aspergetelers en restaurants en wij zijn er zeker van dat óok u “verliefd” wordt op deze wijn. ....

PROOST....

11


A

Aspergekwekerij Vos, Roosendaal

In het westen van Brabant, even buiten Roosendaal vlakbij het dorpje Wouw teelt Anton Vos al dertig jaar asperges. Echtgenote Sandra Vos richt zich in het seizoen eveneens volledig op de asperges. Anton Vos groeide op in een boerenbedrijf met akkerbouw en vleesvee. Zelf werd hij eveneens akkerbouwer. Broer Wim heeft een eindje verderop zijn eigen bedrijf. De twee werken nauw samen in een Vof. In 1991 besloot Anton om asperges te gaan telen. Wat begon met een hectare groeide in dertig jaar uit tot een areaal van zo’n 15 hectare. Aspergekwekerij Vos levert al zo’n 25 jaar aan de groothandel en rekent diverse restauranthouders tot de vaste klanten.

Samen werken aan een mooi product Daarnaast wordt er veel verkocht aan huis in de boerderijwinkel die Sandra twintig jaar geleden opende. Sandra is werkzaam in het speciaal onderwijs, maar gedurende het aspergeseizoen richt zij zich volledig op de winkel en de bedrijfsadministratie.

12

Sandra kijkt er ieder jaar naar uit. “Werken op school vind ik ook leuk, ik vind de afwisseling mooi.” Zij vergelijkt de opening van de winkel graag met de opening van ijssalons in het voorjaar. “De lente hangt in de lucht, mensen springen weer op de fiets om van het mooie weer te genieten. Zij leggen hier aan om hun inkopen te doen, een kopje koffie te drinken en een praatje te maken.” Zit het aspergeseizoen erop, dan is ook het schooljaar afgelopen en wacht een welverdiende vakantie. Want in het seizoen is het met lange werkdagen wel aanpoten, aldus Sandra. “Maar je werkt met een heel team aan een mooi product, dat maakt het leuk. De winkel bevond zich eerst achter in een schuur. We hadden het er gezellig, al was het er koud. Maar we groeiden eruit. Drie jaar geleden hebben we een nieuwe loods gebouwd met voorin een grote winkel met een royaal terras ervoor.” In de winkel zijn naast vers geschilde en verpakte asperges ook allerlei streekproducten verkrijgbaar, zoals zoete kersen, aardbeien, verse zuivel en echte nougat. En wie op zoek is naar een leuk presentje kan er terecht voor originele cadeaumandjes of relatiegeschenken, desgewenst samen te stellen naar eigen voorkeur.


Aspergekwekerij Vos

In de loods zijn verder gastenverblijven voor medewerkers ingericht, er is een grote koelcel en een werkplaats voor de stalling en het onderhoud van machines. Aspergekwekerij Vos werkt met minitunnels voor de vroege rassen en zwartwit folie voor de late rassen. “Zo kunnen we het hele seizoen door constante productie leveren,’ zegt Anton. “Als het aspergeseizoen voorbij is, richten we ons weer op andere gewassen. We rouleren met aardappelen, uien, bieten, cichorei, tarwe en bonen. Daarnaast hebben we bloembollen en proefvelden met graszaad. Zo komt het jaar mooi rond.”

originele cadeaumandjes of relatiegeschenken Ruim tien jaar is de kwekerij lid van het Brabants Asperge Genootschap. “Je kunt natuurlijk niet bij alle activiteiten zijn, want er moet ook gewerkt worden,” zegt Anton, “maar de loofverbranding in november staat in ieder geval bij ons op de kalender. Het is altijd leuk om andere telers weer te zien en ervaringen uit te wisselen.” Zelf zijn zij ook liefhebber van het witte goud. Sandra denkt daarbij vooral aan asperges met zalm en een goede wijn of aan een lekkere salade met asperges. Anton kun je sowieso wakker maken voor aspergesoep.

Aspergekwekerij Vos Boeiinksestraat 8 Roosendaal tel: 0165 - 533 www.aspergekwekerijvos.nl

13


V

Restaurant Versaen*,

Lekker koken en plezier hebben in je werk, daar draait het volgens Hans Derks om. Restaurant Versaen in Ravenstein gooit er al zeven jaar hoge ogen mee. In 2020 werd het restaurant bekroond met een Michelin-ster.

De kans om voor zichzelf te beginnen deed zich voor in Ravenstein, waar hij de handen ineen sloeg met de koper van een bouwval in de Markstraat in het centrum van het historische stadje. Het al tien jaar leegstaande pand waarin eerder een slagerij was gevestigd, werd in een jaar tijd omgetoverd tot een fraai restaurant

Voordat hij in 2015 de stap zette om zijn eigen restaurant te runnen, bekwaamde Hans zich in verschillende keukens in de finesses van het vak. Zo werkte hij tien jaar in diverse sterrenrestaurants. Daarna was hij toe aan iets anders. “In sterrenrestaurants werk je altijd onder een bepaalde druk, en daar kreeg ik genoeg van. Ik wilde gewoon lekker koken en plezier hebben in mijn werk.”

koken naar je gevoel Vervolgens ging hij als kok aan de slag in een hotel. Maar na enige tijd ging het opnieuw kriebelen. “Ik haalde er niet genoeg voldoening uit. Voor mijn gevoel is er een wezenlijk verschil tussen koken in een hotel en een restaurant. In een hotel kook je voor de mensen die er verblijven, terwijl je in een restaurant gasten onthaalt die een avond uit gaan en voor jouw restaurant hebben gekozen.” met twee verdiepingen. “In vroeger eeuwen stond hier achter aan de oever van de Maas een kasteel, dit pand is ooit een koetshuis bij dat kasteel geweest.” Voorgevel en dak werden vernieuwd maar verschillende oude elementen, zoals zolderbalken, de achtergevel en de ruim zeshonderd jaar oude zijmuren - te zien in fraaie doorkijkjes - zijn gehandhaafd. Het restaurant met open keuken biedt in ruime opstelling plaats aan veertig gasten. De eerste verdieping wordt ook vaak gereserveerd voor besloten gezelschappen.

we bieden aan wat we zelf graag zouden eten Restaurant Versaen verzorgt lunches en diners. Er wordt naar de seizoenen gekookt met streekproducten. De basis is de Frans mediterrane keuken aangevuld 14


Restaurant Versaen

Ravenstein

met moderne invloeden. Hans: “We bieden aan wat we zelf graag zouden eten. We werken met eerlijke producten en voeren een mooie wijnkaart. We wisselen veel door in gerechten, want we hebben veel vaste gasten die we graag verrassen.” Om er met een lach aan toe te voegen: “Zij moeten niet steeds hetzelfde hoeven te eten, al mag dat natuurlijk wel.”

Restaurant Versaen* Marktstraat 19 Ravenstein tel: 0486 - 851565 www.restaurantversaen.nl

Volop variatie is er ook ieder seizoen in de aspergegerechten. “Het is een mooi product waar je veel mee kunt doen. We hebben wel een signatuurgerecht met asperges, ham, ei, nieuwe aardappeltjes en een crême van asperges, maar de uitdaging is om steeds een nieuw aspergemenu te presenteren.” Al snel na de opening trok restaurant Versaen de aandacht met een fraaie beoordeling in de Telegraaf en een vermelding als hoogste binnenkomer in de Gault-Millaugids. In 2020 volgde de Michelinster. De bekroning werd uitgebreid met champagne gevierd. De vraag ligt voor de hand of daarmee de druk niet weer toeneemt. Daar is Hans Derks niet bang voor. “Ik heb meteen tegen het team gezegd dat we op dezelfde voet doorgaan, dat we blijven koken met plezier en ons eigen gevoel blijven volgen. Zodra iemand merkt dat dat verandert, moet hij of zij mij daar meteen op aanspreken.”

15


H

RESTAURANT HARBOURY, Wie niet waagt, die niet wint. Hein Schlahmilch en Marly Hendrickx kenden elkaar nog niet lang toen zij samen de sprong waagden met Harboury. Zij zijn hun restaurant bij de Piushaven in Tilburg met hart en ziel toegewijd. Toen Marly en Hein elkaar leerden kennen waren zij allebei toe aan een nieuwe stap in hun leven. Na dertig jaar bij de Rabobank te hebben gewerkt trok de horeca haar wel. “Ik heb een Bourgondische inslag, wilde graag aan het werk als gastvrouw. Toen Hein en ik elkaar leerden kennen in 2015, was ik zelf al bezig met plannen voor een wijnbar. Toen dat niet doorging, vroeg Hein of ik er iets voor voelde om samen een restaurant te beginnen. We zaten hier buiten op het terras en wisten dat de zaak te koop was. Het overviel me eerlijk gezegd, want we kenden elkaar nog maar een paar maanden.

maar wie A zegt moet ook B zeggen Dus waagde ik de sprong en die heeft goed uitgepakt. Na drie jaar intensief samenwerken zijn we getrouwd.” Rond de Piushaven, ooit het handelscentrum van Tilburg, concentreerde zich vroeger veel industrie. Met de teloorgang daarvan dreigde verpaupering, maar de buurt vond zichzelf opnieuw uit. Bedrijfspanden en fabrieken kregen een nieuwe woon- of werkbestemming, met behoud van de oorspronkelijke industriële architectuur. Steeds meer restaurants, winkels en cafés openden er de deuren en nu trekt de buurt veel uitgaanspubliek, niet in het minst door de terrassen met fraai uitzicht op de haven.

genieten van culinaire verrassingen Hein genoot zijn koksopleiding in de tijd van de Nouvelle Cuisine. Hij prijst zich gelukkig drie jaar te hebben samengewerkt met Cas Spijkers. “Geweldige man, als kok en als persoonlijkheid. Het zijn voor mij

16


Restaurant Harboury

TILBURG vormende jaren geweest. De Swaen was toen het beste restaurant van Nederland.” Daarna werkte hij als chefkok in drie restaurants waarna hij zijn interesse verlegde buiten de keuken. Hij werkte als bedrijfsleider in de delicatessenbranche, gaf workshops, cursussen en wijnproeverijen. Tot de restaurantkeuken weer begon te trekken. Als chefkok wil Hein met Harboury zijn culinaire visie verwezenlijken die hij omschrijft als Culinair Hedonisme. “Ik ben eigenlijk steeds op zoek naar de lekkerste bereiding van een product. Ik zoek altijd naar smaakcombinaties waarbij éen en éen drie is. Neem asperges. Die kun je serveren met ei, maar je kunt ook een omelet maken met Alphenaer geitenbrie fenegriek dat een nootachtige smaakt heeft en de asperge nog beter tot zijn recht laat komen.”

zoeken naar smaakcombinaties waarbij éen en éen drie is

Harboury maakt een punt van de herkomst van producten, hoe zij zijn geproduceerd en verhandeld. “Cashewnoten moeten bijvoorbeeld niet door kinderhandjes zijn gepeld. We roken geen paling, omdat het inmiddels een bedreigde diersoort is. Ook voor vlees geldt dat onze gasten altijd weten waar het vandaan komt.” Met corona volgde een paar jaar na de opening ook voor Harboury een lastige tijd. Hein en Marly lieten zich niet uit het veld slaan. Het meubilair ging in de opslag en Harboury ging tijdelijk aan de slag als delicatessenzaak. Met succes. Nu is een paar deuren verder de spin off Gastroviny Harboury te vinden, met speciale wijnen, borrelplanken, een keur van delicatessen en bijzondere door Hein bereide kant-en-klaarmaaltijden. Marly omschrijft het restaurant als bourgondisch en gastvrij met een informele sfeer. “Ik word blij als onze gasten de hele avond genieten. Als ze dan weer huiswaarts keren weet ik dat ze een heerlijke avond hebben gehad.” Restaurant Harboury Havendijk 75 Tilburg tel: 013 - 2070065 www.harboury.nl

17


J

Kwekerij Jansen,

Kleur, smaak en kwaliteit, daar draait het om bij kwekerij Jansen in Nuenen. Jan en Maria leggen er al meer dan 35 jaar hun ziel en zaligheid in. Wie naar hen luistert weet meteen hoe het werk is verdeeld: Jan kweekt en Maria verkoopt. Zoals Jan meer luistert en Maria meer praat. Al doen zij in enthousiasme voor hun bedrijf niet voor elkaar onder. Officieel ging de kwekerij op Boord 14 in het buitengebied van Nuenen in 1986 van start met de teelt van asperges en het kweken van violen en vaste planten. “Op 2 mei zijn we getrouwd, de wittebroodsweken brachten we door tussen de aspergebedden. Alles ging nog met de hand, de blaren stonden erop,” zegt Maria.

veelzijdigheid en kwaliteit In de loop der jaren verrees een groot kassencomplex. Jaarlijks worden er zo’n miljoen plantjes gepot, de viooltjes vormen een zee van kleuren. Er is ook een ruim assortiment vaste planten, perkplanten,

18 18

struiken, zaden, bollen en kleine bomen te koop, alles grotendeels zelf gekweekt. Er zijn aardbeien van de volle grond verkrijgbaar en de aspergeteelt is gegroeid naar zo’n vier hectare. Voor de volledigheid dienen ook de groente- en kruidenplanten te worden vermeld. De winkel is met zo’n uitgebreid assortiment natuurlijk het hele jaar door open. In de wintertijd kan men er terecht voor kerstgroen, kant-en-klare kerststukken en kerstpakketten.

de lekkerste van Brabant 2015 De verkoop van asperges, dagelijks vers gestoken, trekt veel klanten. “In coronatijd stonden er rijen van de winkel tot op de weg,” zegt Jan. Om te voorkomen dat men elkaar in de weg zou lopen hebben we toen looproutes uitgezet. “Wie kwam voor asperges, ging vaak met meer naar huis, omdat men zag wat we allemaal te bieden hebben.” Bij de asperges zijn allerlei toebehoren verkrijgbaar voor een lekkere maaltijd. Ook de lekkerste aspergeham en -wijn zijn te koop. De kwekerij is sinds 1995 aangesloten bij het Brabants Asperge Genootschap. In 2015 werden de asperges van Jansen uitgeroepen tot de lekkerste van Brabant. Twee jaar later was het opnieuw raak. Mooie reclame voor het bedrijf zoals blijkt uit tal van krantenknipsels die de muren van de kwinkel


Kwekerij Jansen

Nuenen sieren. Daar hangt ook een oorkonde ter herinnering aan een optreden in het radioprogramma “Niek’s winnaar van de dag” op Veronica, waarvoor Jan de honneurs graag aan Maria liet. “Aanvankelijk deden de presentatoren wat lacherig, omdat zij geen idee van asperges hadden. Maar toen ik vertelde wat er allemaal bij komt kijken, was dat snel afgelopen. Jan heeft het overigens niet gehoord. Hij zat in de auto en had de verkeerde zender opstaan. We kregen wel een bandopname die hij later heeft teruggeluisterd.”

de wittebroodsweken brachten we door tussen de aspergebedden Dit jaar is dochter Anita in het bedrijf gestapt. Daarvoor liep zij zich bij een ander bedrijf al ruim acht jaar warm als vestigingsmanager. “Het is mooi dat het bedrijf wordt voortgezet. Voor mij is dit natuurlijk heel vertrouwd, omdat ik ermee ben opgegroeid. De komende jaren zullen mijn ouders hier zeker nog dagelijks te vinden zijn.” Kwekerij Jansen Boord 14 Nuenen tel: 040 - 2837418 www.kwekerij-jansen.nl

19


Zorgvuldig geteeld, de beste kwaliteit

The Greenery levert waarde, elke dag

Het assortiment asperges van The Greenery bevat witte, groene en paarse asperges van de beste kwaliteit en met een uitstekende smaak. Onze asperges worden zowel verwarmd als onverwarmd geteeld, waardoor ze gedurende een lange periode beschikbaar zijn. De asperges van The Greenery worden zorgvuldig geteeld door telers die voldoen aan de strenge hygiëne- en veiligheidsnorm van GLOBALGAP. The Greenery heeft haar positie in asperges de afgelopen jaren flink zien groeien. Meer aspergetelers hebben zich aangemeld bij Coöperatie Coforta en de komende jaren verwachten wij meer groeikansen bij onze afnemers in zowel binnen- als buitenland. Samen maken we de wereld iedere dag een stukje gezonder.

Bekijk de waarde van onze keten.

thegreenery.nl

TheGreenery_Adv_Asperges_2019_180x129mm.indd 1

14-02-19 14:17

De lekkerste asperges uit Valkenswaard ! Aalbersestraat 3, Drunen Telefoon 0416-851097 reservering@silvadunes.nl

Silva Dunes en het Duindorpaspergemenu, een gouden combinatie!

Aspergetijd: gezellige winkel, iedere dag geopend Dagelijks vers geoogste asperges Geschilde asperges, vacuüm verpakkingen Hortensia's in diverse kleuren uit eigen kwekerij

Wij staan van begin april tot eind juni voor u klaar! Gijsbers Tuinbouw - Kromstraat 55 - Valkenswaard www.gijsberstuinbouw.nl - asperges@gijsberstuinbouw.nl


A

ASPERGE ACTIVITEITENAGENDA 2022

Gedurende het hele aspergeseizoen: Dagjes uit met als thema de asperge in West-Brabant. Diverse wandel- en fietsroutes, bezoek aan een aspergeboerderij enz.

www.vvvbrabantsewal.nl

Dagjes uit met als thema de asperge in Noord-Limburg & Oost-Brabant. Diverse wandel- en fietsroutes, bezoek aan een aspergeboerderij enz.

www.liefdevoorlimburg.nl

Streekrestaurant de Hofkaemer, Bergeijk. 6-gangen asperge-streekverwennerijtje op alle vrijdagen in mei en op 3, 10 & 17 juni.

www.streekrestaurant.nl

Restaurant In den Verdwaalde Koogel, Heusden. Tijdens het aspergeseizoen serveren wij diverse gerechten met asperges.

23 april Verkiezing “lekkerste asperge 2022 van het Brabants Asperge Genootschap”. www.brabantseasperge.nl

26 mei Open Dag bij Aspergeboerderij van Iersel, Udenhout. www.aspergeboerderijvaniersel.nl

24 april Open dag van onze nieuwe Boerderijwinkel, bij Verberne Asperges en Kalverhouderij, Vlierden. www.verberneaspergesenkalverhouderij.nl

29 mei Open dag bij Aspergekwekerij de Wit, Mariaheide. www.dewitasperges.nl

25 april Opening van het Brabantse aspergeseizoen 2022. www.brabantseasperge.nl 29 & 30 april Gezellige aspergeproeverij bij Boerderijwinkel de Walhoeve, Goirle. www.walhoeve.nl 7 mei Aspergeproeverij bij Aspergeboerderij van der Heijden, Gemert. Aspergehapjes bereid door een professionele kok. www.asperges-gemert.com 12 mei t/m 12 juni Asperges in het veld bij Aspergekwekerij Verhoeven, Cromvoirt. www.asperges-verhoeven.nl 15 mei Aspergeconcert bij Ooms Asperges in Steenbergen. www.ooms-asperges.nl 23 mei t/m 6 juni Genieten van asperges in het pop-up restaurant op de velden bij de Raaijmakers Hoeve, Nuenen. www.raaijmakershoeve.nl

www.koogel.nl

2 t/m 18 juni Asperges in de Akker, Blaricum. www.hetaspergediner.nl 3 & 4 juni Gezellige aspergeproeverij bij Boerderijwinkel de Walhoeve, Goirle. www.walhoeve.nl 5 & 6 juni Aspergefeesten Grubbenvorst. www.gewoengrubbevors.nl 11 & 12 juni Evenement glastuinbouw “Kom in de kas”. www.komindekas.nl 16 t/m 19 juni Groots opgezet culinair cultureel festival met oa. de asperge, Bergen op Zoom. www.proefmei.nl 27 juni “Houdoe Asperge”, afsluiting van het Brabantse aspergeseizoen. www.brabantseasperge.nl

Alle op deze pagina’s vermelde asperge-activiteiten zijn onder voorbehoud. Bovenstaande activiteiten staan ook op www.brabantseasperge.nl en deze zullen in het seizoen actueel worden gehouden. 20 t/m 22 mei Heel Brabant Eet Asperges Actie in samenwerking met telers en restaurants. www.brabantseasperge.nl

Bezoek de website van de betreffende organisatie voor de actuele stand van zaken over de activiteit.

21


A

Aspergeboerderij

Wie asperges koopt bij Piet, Mieke en Fenna van Iersel, krijgt er gratis allerlei wetenswaardigheden bij. Met de nieuwe winkel met zitje en speelweide, is Aspergeboerderij Van Iersel klaar voor een nieuw seizoen.

de Boerderijwinkel als ontmoetingsplek De afgelopen jaren maakten klanten van een bezoek aan de Boerderijwinkel een uitstapje. “Kinderen kunnen spelen op het speeltoestel en genieten van een ijsje, terwijl papa en mama de boodschappen doen.” zegt Fenna. “Onze klanten moeten zich thuis voelen in een levendige winkel met uitstraling. Het is ook een plek om elkaar te ontmoeten.” Met plezier delen Piet, Mieke en Fenna hun kennis en enthousiasme. “Verkoop aan huis geeft veel voldoening, omdat je direct respons van de klanten krijgt,” zegt Mieke. Fenna stelt vast dat er steeds meer vragen komen

22

naar de achtergrond van de teelt. “Klanten vinden het belangrijk om te weten wat ze eten en waar het vandaan komt. Dan smaakt een asperge nog lekkerder.” Fenna en Mieke willen graag laten zien dat de asperge een veelzijdig product is. Naast asperges op traditionele wijze, zijn de variatiemogelijkheden eindeloos. In de Boerderijwinkel voorzien ze je graag van inspiratie, daarnaast zijn er alle ingrediënten voor een volledige aspergemaaltijd te verkrijgen, zoals krieltjes, eieren en de befaamde Tijn-saus. Ook verkopen zij huisgemaakte quiche, salades en soepen. Uiteraard alles met asperges. De Aspergeboerderij op Schoorstraat 63 in Udenhout ligt aan de rand van de Loonse en Drunense duinen. Duinzand geeft lichte grond, ideaal voor de teelt van asperges, zegt Piet. “De asperge groeit er goed en mooi recht, steken is ook makkelijker.” Maar de smaak blijft het allerbelangrijkst. De familie Van Iersel is ervan overtuigd dat hier de lekkerste asperges groeien. Piet groeide op in de Schoorstraat en ging na een technische opleiding aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Zijn broer zette thuis de ouderlijke boerderij voort, maar besloot na enkele jaren te vertrekken naar Frankrijk. Piet nam


Aspergeboerderij van Iersel

van Iersel, Udenhout Iersel de culinaire week weer op te kunnen pakken. Op Hemelvaartsdag is er ieder jaar een Open Dag, een echt aspergefeestje waar je van alles kunt leren over de aspergeteelt, zelf een asperge kunt steken en natuurlijk kunt proeven. Aspergeboerderij van Iersel Schoorstraat 63 Udenhout tel: 013 - 5113404 www.aspergeboerderijvaniersel.nl

de boerderij over. In 1987 zette hij met Mieke de eerste stap in de aspergeteelt. Hij was toen ook nog varkenshouder. Gaandeweg richtte Piet zich helemaal op de aspergeteelt en groeide het bedrijf uit tot een areaal van tien hectare. Piet spant zich in om zo duurzaam mogelijk te boeren. “We zijn aangesloten bij de Duinboeren, een samenwerkingsverband van boeren die zich inspannen om het bestaansrecht van boerenbedrijven te behouden in optimale afstemming met natuur en landschap. Daarbij proberen we ook de burger zoveel mogelijk te betrekken.”

op Hemelvaartsdag is er ieder jaar een Open Dag Duurzaam boeren houdt in de praktijk bijvoorbeeld in dat er niet gespoten maar geschoffeld wordt. Er worden ook bijen ingezet bij de aspergeteelt. “Bloemenranden langs de aspergevelden trekken bijen aan. In augustus worden de bijen aangetrokken door de dan bloeiende aspergeplanten. De bloemenranden trekken ook sluipwespen aan die de natuurlijke vijand zijn van de schadelijke aspergekever.” Op de boerderij worden allerlei activiteiten georganiseerd. Bij de viering van het 25-jarig bestaan kwamen restauranthouders op de boerderij koken. De culinaire week met excursie en driegangendiner bleek een voltreffer en een blijvertje. “We zaten ieder jaar vol, klanten keken er naar uit en wij ook,” zegt Mieke. De afgelopen twee jaar heeft corona roet in het eten gegooid, nu hoopt de familie Van

23


A

Adams Asperges, Zoals voor alle telers is het aspergeseizoen voor Rudy en Monique Adams in Ulicoten een drukke tijd. En met de inbreng van jonge medewerkers ook een gezellige tijd. Rudy en Monique hebben drie hectare aan aspergebedden. Op één hectare wordt met tunnels gewerkt. Storm Eunice liet er medio februari weinig van over. “Jammer, maar niets aan te doen,” reageert Rudy laconiek, “dit jaar zullen we iets langer op de eerste asperges moeten wachten.” Hij omschrijft zijn boerenbedrijf als een klassiek gemengd bedrijf met kalveren, kippen, asperges, aardappelen en maïs. Voorheen boerde hij op de ouderlijke boerderij dicht tegen de kom van Ulicoten, drie jaar geleden is het boerenbedrijf verhuisd naar de Hondseindsebaan in het buitengebied. De familie Adams teelt al ruim dertig jaar asperges. Monique kwam vroeger op de brommer naar de boerderij om als bijbaantje asperges te steken.

24


“Zelf had ik toen niks met asperges. Ik lustte ze niet, kende ze alleen als garnering bij de koude schotel.” Voor veel scholieren is asperges steken bij Adams nog altijd een mooie bijverdienste. Zelf stak de hele familie Adams altijd de handen uit de mouwen in het aspergeseizoen. Rudy’s moeder werkt nog steeds mee. Zij staat ook in de winkel als Monique aan het werk is in de kapsalon in BaarleHertog.

het aspergeseizoen is een gezellige tijd Adams levert asperges aan de supermarkt in BaarleNassau en verkoopt aan huis. Rudy en Monique schatten dat driekwart van hun klanten uit België komen. “Zij zijn dol op asperges en geven er vlot geld aan uit,” volgens Rudy. Naast asperges verkoopt de winkel aardbeien, eieren, ham en wijn en bier uit Baarle-Nassau. Ook de jam en aspergesoep van Wens Natuurlijk, het kleinschalige bedrijf van een van Monique’s vaste klanten in de kapsalon, zijn in trek. De winkel aan huis wordt ieder jaar opnieuw ingericht door interieurzaak Spiegelhoeck uit Baarle-Nassau. “Zij maken er een mooi geheel van met opvallende kasten, stoelen, kussens enzovoort,” zegt Monique. “We hebben er allebei profijt van. Wij hebben een sfeervolle winkel, zij hebben een extra etalage.”

Adams Asperges

Ulicoten bekende bijbaantjes voor scholieren en studenten. Sommigen doen het meerdere jaren. We zijn al toe aan de tweede generatie. Er komen jongelui werken van wie de ouders vroeger ook al hier kwamen.” “We steken altijd acht weken met zo’n dertig man,” zegt Rudy. “De éen komt vroeg, de ander wat later, maar er is altijd wel een mouw aan te passen. We zorgen voor cake en fris, en op zondag laten we frites aanrukken. Regelmatig blijven er daarna een paar hangen om een potje te voetballen.” Monique heeft de smaak van asperges inmiddels al lang te pakken. “Ik vind koken leuk. Ik doe ze overal bij, want je kunt er alle kanten mee op. Als ik nieuwe recepten tegenkom, zet ik ze meteen op Facebook. Daar krijgen we veel reacties op.” Adams asperges Hondseindsebaan 2 Ulicoten tel: 06 - 29497431 www.facebook.com/adamsasperges

Rudy mag graag met asperges op de markt staan. “Dat is eigenlijk een beetje een hobby van me. De verkoop loopt goed en ik vind het leuk om met iedereen een praatje maken.” Rond februari plaatst Monique ieder jaar een oproep op Facebook voor scholieren en studenten waarop zij altijd respons krijgt. “Asperges steken is hier in Ulicoten éen van de

25


W

Restaurant De Wekker,

Restaurant De Wekker is al bijna vier decennia een gevestigde naam in Reusel. Ook veel gasten uit België weten de weg erheen te vinden. “Ik denk dat we ons bestaansrecht wel hebben bewezen,” zegt Ad Verhagen. Reusel, ligt in de Brabantse Kempen, dicht tegen de Belgische grens. Sinds 1997 vormt Reusel samen met Hooge en Lage Mierde de gemeente Reusel De Mierden. Reusel is een van de zogenoemde Acht Zaligheden, een van oorsprong wat spottende benaming die verwees naar de schrale zandgronden waarop de bewoners van acht dorpen een karig bestaan leidden. In de loop van de negentiende eeuw maakte het van oorsprong agrarische dorp kennis met industrialisatie.

gemoedelijk, smaakvol en verrassend Met name sigarenfabrieken kwamen en gingen. Reusel heeft zijn dorpse karakter behouden. De streek is rijk aan natuurschoon en is in de zomer in trek bij

26

dagjesmensen en toeristen. Op Wilhelminalaan 97 is restaurant De Wekker, gevestigd. Het is een echt familiebedrijf. Sinds 1993 zwaait Ad Verhagen de scepter in de keuken van het restaurant dat zijn vader tien jaar eerder was begonnen. “Mijn vader is nog altijd actief op de achtergrond. Hij houdt zich vooral bezig met het personeel en de financiën. Inmiddels loopt de zoon van Ad ook stage in de keuken.

genieten in een ambiance waar tijd niet telt, maar sfeer des te meer Behalve het restaurant beschikt De Wekker over verschillende zalen waar feesten en partijen worden gehouden. “Corona heeft natuurlijk de laatste twee jaar behoorlijk roet in het eten gegooid,” zegt Ad. “Ik merk dat er een verandering optreedt. In plaats van hele feestavonden kiezen gasten nu vaker voor een feestmiddag met een kleiner gezelschap, of een avondvullend diner. Zo kunnen zij toch hun feestje vieren. Het is een omschakeling, maar ik constateer dat zij er tevreden over zijn. Het zou mij niet verbazen


Restaurant De Wekker

Reusel als dit de nieuwe manier van feesten blijft.” Restaurant De Wekker heeft een trouwe cliëntèle aan zich weten te binden. “In de zomer is er veel toerisme in de Kempen, maar hier komen niet zozeer passanten, als wel vooral vaste gasten, mensen die bewust uit eten gaan in De Wekker.” De toeristen die wel aanleggen verplaatsen zich vaak per camper. “Achter het restaurant hebben we camperplaatsen ingericht. Wie hier het diner gebruikt kan dan gratis overnachten.” Met een lach: “Dat werkt prima. Men kan op zijn gemak uitgebreid tafelen zonder nog te hoeven rijden. Dat past ook in onze opvatting van uit eten. Avondvullend genieten van seizoensgebonden gerechten met lekkere bijpassende wijnen in een ambiance waar tijd niet telt, maar sfeer des te meer.”

dat werkt prima De Wekker presenteert ieder jaar een nieuwe aspergekaart. Liefhebbers informeren wanneer zij terecht kunnen voor een aspergediner. Ook van over de grens. “Vijfendertig procent van onze gasten komt uit België. Zij waarderen de asperge zeer. In het seizoen komt er ieder jaar een echtpaar van voorbij Hasselt elke week naar Reusel om een portie asperges te eten. Het aantrekkelijke van asperges is dat je er zoveel kanten mee uit kunt. Ik combineer van alles. Zelf mag ik graag gewokte asperges met scampi in ponzu-saus eten.”

Restaurant De Wekker Wilhelminalaan 97 Reusel tel: 0497 - 642451 www.restaurantdewekker.nl

27


L

Lekkerste asperge van het Brabants

Bijna vanaf ons ontstaan, ditmaal voor de 21e keer, organiseert het Genootschap voor onze aspergetelers de wedstrijd ter verkiezing van “de lekkerste asperge van het jaar”, waaraan door een ruime meerderheid van onze aangesloten aspergetelers jaarlijks wordt deelgenomen.

aspergetelers kijken reikhalzend uit naar deze verkiezing

smaakbepalend

serieuze proeverij

Veel facetten kunnen bepalend zijn op de uiteindelijke smaak en beet van de asperge, zoals de soort ondergrond, het asperge-ras, de leeftijd van de aspergeplant en evt. de gebruikte grondverbeteraars ed. Facetten die bij de juryleden tijdens de proefsessies niet bekend worden gemaakt. Het monster met de hoogste score wordt uitgeroepen tot winnaar “lekkerste asperge van het Brabants Asperge Genootschap”. Alle deelnemers dienen dan ook aanwezig te zijn bij het jaarlijkse openingsdiner, wat meestal omstreeks de tweede helft van April wordt gehouden en hier wordt ten overstaan van het publiek de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt en de wisseltrofee uitgereikt.

Een niet lichtzinnige taak voor deze jury, altijd een oneven aantal personen, bestaande uit Horecaondernemers, chef-koks, aspergetelers, mensen uit

Via publiciteit van landelijke, regionale en lokale pers en soms ook tv en social media kan de gewonnen teler zijn winning aan de aspergeliefhebber bekend

Zodra de asperge-oogst goed op gang is gekomen, meestal zo rond half April, worden de proefmonsters van 1½ kg. ongeschilde en ongekookte asperges AA verzameld. (in 2021 niet minder dan 32 monsters). Alle monsters worden dan onder volledig gelijke omstandigheden machinaal geschild, gekookt en vervolgens onder nummer door een veelkoppige jury op vele facetten beoordeeld, zoals geur, kleur, beet, smaak en nasmaak.

28

de AGF-sector, maar ook de gewone consument en zij hebben hieraan dan ook een zware taak om alle monsters te beoordelen. In sessies van vier monsters tegelijk worden de asperges onder nummer aan deze juryleden gepresenteerd, zij beoordelen vervolgens en geven hiervoor een score voor elk van de afzonderlijke eerdergenoemde facetten. Het totaal van deze scores levert per monster een gemiddeld puntenaantal op, om uiteindelijk een winnaar te kunnen uitroepen.


Asperge Genootschap maken en we weten uit het verleden dat de diverse winnaars goede verkoopresultaten hiermee hebben behaald. Bent u benieuwd naar de winnaar voor dit jaar; via onze website en FaceBook blijft u op de hoogte.

een opsomming van onze winnaars van de afgelopen tien jaar: 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011

Aspergekwekerij Gubbels, Helvoirt geen verkiezing a.g.v. Corona-beperkingen Aspergekwekerij van der Putten, Deurne Aspergekwekerij Boshoven, Riethoven Aspergekwekerij J. Jansen, Nuenen Aspergekwekerij van der Heijden, Gemert Aspergekwekerij J. Jansen, Nuenen Van Gerven Asperges, Oirschot Aspergekwekerij Gubbels, Helvoirt Van Dinter Smaakasperges, De Mortel Vermeer Asperges, Leende

Voor een compleet overzicht met details verwijzen we u naar: www.brabantseasperge.nl

29


WEEKPRIJS

PRIJZEN:

Iedere week verloten wij onder de goede inzenders een aspergepakket van 2 kg AA asperges, beschikbaar gesteld door éen van de bij het Genootschap aangesloten aspergetelers. De winnaar ontvangt persoonlijk bericht en wordt bekend gemaakt op de Facebook pagina van het Genootschap.

Asperge uitlekschaal met onderbord Italiaans aardewerk ter waarde van € 43,95 Beschikbaar gesteld door Piccobella Italiaans servies en tafelkleden. www.piccobella.nl Barbecue “Super de Luxe” compleet voor 4 personen ter waarde van € 80,00 Beschikbaar gesteld door slagerij Dennis van de Ven te Schijndel. www.slagerijdennisvandeven.nl Culinair verwenpakket uit Puglia Beschikbaar gesteld door Tesori di Puglia. Importeur van exclusieve, kwalitatief hoogwaardige streekproducten uit het Zuid-Italiaanse Puglia. www.tesoridipuglia.com Bierpakket Beschikbaar gesteld door Bierbrouwerij Sint Servattumus te Schijndel. www.sintservattumus.nl Wijnpakket Beschikbaar gesteld door Maartje’s Wijnen te Oisterwijk. by grapedistrict

www.maartjeswijnen.nl Hertog Jan geschenkpakket Luxe geschenkverpakking Hertog Jan bier. Beschikbaar gesteld door Hertog Jan Brouwerij, Asten www.hertogjan.nl Rondleiding door de Hertog Jan Brouwerij Gratis toegang tot de Hertog Jan Brouwerij, Asten www.hertogjan.nl La Trappe geschenkpakket Luxe geschenkverpakking Trappistenbier. Beschikbaar gesteld door Bierbrouwerij de Koningshoeven te Tilburg. www.latrappe.nl Ontvangst bij Bierbrouwerij de Koningshoeven Gratis toegang en rondleiding bij Bierbrouwerij de Koningshoeven te Tilburg. www.latrappe.nl

aar ier Winn rgeb s a pe e t s r lekke 2016

30

Rondleiding voor 10 personen inclusief een proefglas bier Beschikbaar gesteld door Brouwerij Vandeoirsprong te Oirschot. www.vandeoirsprong.nl

30

P


P geweldpleger van belang

Frans lidwoord

Prijspuzzel U kunt uw oplossing insturen t/m 30 juni 2022. Bezoek dan de website van het Brabants Asperge Genootschap: www.brabantseasperge.nl en ga naar prijspuzzel. De prijswinnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht, gepubliceerd via onze e-mail nieuwsbrief en op onze website.

land in Azië

7

boomloze zone

muzieksoort

kolfglas

zeer koud

bio-afval

4 29

opstootje frater

bijenproduct

doelpunt jachthond modder geldsom

18

25

bundel Duitse omroep

wachthuisje

23

12

cadans

30

toneelomgeving

Europeaan

rangtelwoord

getal

Europese taal

niet wild

overblijfsel

één en ander

bekrompen

16

plan

31

vrucht

blijk

21 mijns inziens

smalle doorgang

8

kelner

part

fout

oefentijd

strijkmes

Duitse wijn

nieuw (in samenst.) bezieling

19

13

17 liefdesgod griezelig

secretarisgeneraal ogenblikje

olm

eikenbast

naar mens in het jaar

toespraak woonboot kous

gemeen

deel v.e. zeilboot

geen enkel mens stekelig dier

hazenslaapje

kopergravure

id est

Nieuwe Testament

koren

6

oordeel

28

3

biefstuk

tegen

mannelijk dier

een zeker iemand

22

27

zuivelproduct

grasveld

broeibak stijf

vleesgerecht

deel v.e. boom

vrouwelijk hert

huursysteem

2

boosheid

spleet

10

meterton

wildebeest Europeaan

schoudermantel

gedorste halmen huwelijkspartner

soort hond

hij die

deel v.e. kachel

uithangbord

9

op grote afstand

adreskaartje

1

vlinderlarve

groot aantal

stelkunde

een der Antillen

entree

op een keer

grove den

5

gat in netwerk gelaatskleur

vulkaan op Sicilië middagslaapje

geld neertellen

ingeschakeld strandwacht

soort popmuziek

land in Europa

26

vettige stof ongeluksgodin

15

bij geen gehoor

enorme rommel

finish

20

wilde haver

24

muze v.d. zangkunst

gewoonlijk

Chinees gerecht fijn glaswerk

aantal schepen

verhaal

Chinese heerser spinnenweb

deel v.h. lichaam onbep. vnw.

Turks heer

steen

notabene

kort geleden Engels bier

diepe snee

verdieping

vogel

boomscheut Chinese munt brandstof

14

pl. in Gelderland

doortochtgeld

11

Japans gerecht

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

18

19

4

5

20

6

21

7

22

8

9

10

11

12

13

14

15

16

23

24

25

26

27

28

29

30

31

17

31


R

Restaurant De Gelagkamer,

De Markt in Oirschot is een van de fraaiste pleinen in Brabant. Aan de rand van de Markt bestieren Marc en Ilse van Rattingen al meer dan tien jaar De Gelagkamer. Met zijn royale aanbod van horecagelegenheden ziet het centrum van Oirschot er zeer gastvrij uit. De door fraaie natuur omgeven groene gemeente telt meer dan 300 rijks- en gemeentelijke monumenten. Blikvangers op de Markt zijn onder meer het van 1513 daterende voormalige Raadhuis en de meer dan vijf eeuwen oude Sint Petrusbasiliek met zijn zestig meter hoge stompe toren waar militairen van de plaatselijke kazerne regelmatig van abseilen.

gemoedelijk en ongedwongen Het maakt van Oirschot een aantrekkelijke plaats om uit te gaan of in de zomer na een mooie fietstocht door de omgeving aan te leggen voor een hapje en een drankje. Een van die uitnodigende gelegenheden is De Gelagkamer met zijn grote terras. Eigenaars Mark en Ilse van Rattingen hebben hun sporen als gastheer en gastvrouw in de horeca ruimschoots verdiend. Eerder dreven zij aan de rand van Schijndel De Boerenhofstede. En dan was er nog restaurant De Lieveling in het centrum van Schijndel. Inmiddels concentreren zij zich volledig op De Gelagkamer. De naast De Gelagkamer gelegen Brasserie Tof wordt eveneens door de twee gerund. Een paar jaar hielden zij tegelijk ballen in de lucht in Schijndel en Oirschot, maar dat werd te hectisch volgens Ilse die vandaag het woord voert. Zij omschrijft De Gelagkamer als gemoedelijk op zijn Brabants. “We onderscheiden ons in presentatie en onze wijn-spijscombinatie. We hebben een groot en aantrekkelijk terras met uitschuifbare overkapping. In de winter is het verwarmd. Bij aangenaam weer zit het hier binnen én buiten vol, ook vroeg in het jaar.”

32

Typerend voor het interieur van het monumentale pand zijn de originele houten balken en de opkamer. Warme tinten worden gecombineerd met moderne elementen. De opkamer is erg in trek en bijna altijd bezet. De Gelagkamer verzorgt lunches, borrels en diners. “We bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en maken een punt van goede service. Anne van de Wal die al vanaf het begin bij ons werkt, mag gerust het gezicht van de zaak worden genoemd. Voor veel vaste gasten is zij een vertrouwd aanspreekpunt.”

we zien het aspergeseizoen als een feestelijke tijd Het aspergeseizoen wordt bij De Gelagkamer met toeters en bellen gevierd. “De asperges halen we sinds jaar en dag in Olland bij Annie van Hoof. Voor de opening van het seizoen halen we de vlaggen en spandoeken te voorschijn en natuurlijk brengen we de nieuwe aspergekaart graag onder de aandacht van onze gasten.” Bij de Boerenhofstede verzorgden Ilse en Marc met het Brabants Asperge Genootschap al aspergediners en wijnproeverijen. “We zien het aspergeseizoen als een feestelijke tijd. Zo organiseren we ieder jaar een openingsdiner en houden we een aspergefestival waarop asperges op allerlei manieren worden bereid. We hopen dat ook dit jaar weer te doen.” Zelf is Ilse een groot liefhebber van asperges. “Ik ben ermee opgegroeid. Bij ons thuis stond er vaak aspergesoep op tafel. Mijn moeder maakte die heel lekker. Zij had zelf een paar aspergebedden. Als kind moesten we al mee helpen.” Restaurant De Gelagkamer Rijkeluisstraat 1 Oirschot tel: 0499 - 578000 www.gelagkamer.nl


Restaurant De Gelagkamer

Oirschot

33


B

34

Restaurant De Beleving,


Restaurant De Beleving

Asten Nieuwe gerechten verzinnen is wat koken zo leuk maakt volgens Ton van Melis. Restaurant De Beleving in Asten, aspergerestaurant 2019, onthaalt haar gasten dan ook graag op verrassingsmenu’s en een keur van vaste specialiteiten. Vorig jaar bestond De Beleving in Asten twintig jaar. Graag hadden Ton en echtgenote en gastvrouw Miriam dat samen met hun gasten gevierd, maar corona gooide roet in het eten. Het stel is echter van plan nog wel even door te gaan, dus op naar de vijfentwintig jaar. Op Voordeldonk 81 in Asten vonden Ton en Miriam in 2001 hun ideale plek, nadat zij al diverse horecazaken hadden gehad. “Dat het toenmalige café Bij Leentje te koop was, kwamen we bij toeval te weten,” zegt Ton. “Het was precies wat we zochten.” De naam De Beleving drukt uit wat Ton en Miriam willen bieden. Miriam: “Onze gasten moeten vanaf het moment dat zij binnenstappen een gevoel van huiselijkheid krijgen.” Passie, ambachtelijke kwaliteit en gastvrijheid is waar het voor Ton en Miriam om draait. Ton legt graag de nadruk op de ambachtelijkheid van zijn vak. “Ik werk uitsluitend met verse producten van hoge kwaliteit. Ik heb dat van huis uit al meegekregen. Mijn vader zei altijd al dat je je daarin kunt onderscheiden.” Zijn ouders hadden een banketbakkerij. Zelf volgde hij de opleiding tot kok en banketbakker. “Bij ons thuis hielp ik al jong mee bij het bereiden van gerechten. Al die lekkere geuren en smaken maakten mij nieuwsgierig en dat is eigenlijk altijd zo gebleven.”

ambachtelijke kwaliteit in bourgondische sfeer De Beleving trekt veel vaste gasten die daar vaak een flink eind voor willen rijden. Aanstekelijk vertelt hij over zijn vak en over wat je met goede producten allemaal kunt doen. Hij prijst de bijzondere smaak van het vlees van de wit-blauwe Ardense runderen dat hij in het Belgische Zele haalt, legt uit wat je allemaal kunt doen met zeetong die mooi vet op de graat is.

Een van de aantrekkelijke punten van het restaurant vormen de verrassingsmenu’s. Hierin ligt voor Ton de grootste uitdaging zegt hij. “In de keuken krijg je aan de lopende band nieuwe invallen. Die noteer ik en werk ik later uit.” “Maar een aantal specialiteiten zoals gevulde vissoep, de ossobuco, de tartaar à la minute met gepocheerd ei of de gesauteerde kikkerbilletjes, staan vast op de kaart, omdat er zoveel vraag naar is,” vult Miriam aan.

Ton schilt als echte ambachtsman nog altijd elke asperge zelf In De Beleving wordt gekookt naar het seizoen. Altijd met verse ingrediënten en groente en fruit dat Ton zelf bij de tuinder en op de markt haalt. Zijn asperges haalt hij al jaren in de omgeving, vroeg in het seizoen, bij aspergeboerderij Biemans-Jansen in Beek en Donk. En al zijn de schilmachines steeds beter geworden, Ton schilt als echte ambachtsman nog altijd elke asperge zelf. Miriam en Ton kijken ieder jaar weer uit naar het aspergeseizoen. “De eerste asperges kondigen het voorjaar aan. De zon laat zich zien en het terras kan weer worden opgezet. En je kunt al die liefhebbers van asperges weer op hun wenken bedienen.” Zelf weten zij de asperge ook zeer te waarderen. Een van hun favoriete gerechten is asperges in geclarifieerde boter met verse truffel en krullen van ganzenlever. Restaurant De Beleving Voordeldonk 81 Asten tel: 0493 - 697691 www.debeleving-asten.nl

35


C

Culinair team

De in dit magazine geplaatste recepten zijn gemaakt door onderstaand culinair team.

Hans Derks Restaurant Versaen*, Ravenstein BEKELAAR 20 MIERLO

GA VOOR BELEVING! www.hofvanhuijbers.nl

Sjors Gevers ZiN Inspiratielab, Veghel Arwin van Kaathoven Restaurant De Nachtegaal, Schijndel Albert Tielemans Culinair adviseur Brabants Asperge Genootschap

Aardbeienplanten Aspergeplanten Frambozenplanten Bramenplanten

De foto’s zijn gemaakt door Hennie Brouwers op servies, beschikbaar gesteld door Sligro Food Group


R

Recepten

Aspergesoep

Ingrediënten:

(voor- of tussengerecht voor 4 personen)

• 150 gr. gekookte asperges A • 40 gr. boter, 50 gr. bloem • 25 gr. gesnipperde ui • 6 dl. aspergekookvocht • 4 dl. room of melk • 1 eetl. groene kruiden (bv. peterselie, bieslook, kervel) • zout en versgemalen witte peper

• Roer de bloem erdoor en laat de massa ca. 5 minuten garen zonder dat deze gaat kleuren. Haal de roux van het vuur en laat dit afkoelen. • Breng het aspergekookvocht met de room of melk aan de kook. Giet deze vloeistof geleidelijk bij de roux onder voortdurend roeren. Daarna op laag vuur zetten en enkele minuten door laten koken. Snijd de asperges in stukjes en voeg deze toe aan de hete soep.

Bereiding:

Opmaak:

• Smelt de boter in een pan, voeg hier de ui aan toe en laat dit aanfruiten op laag vuur zonder te kleuren.

• Schep de hete soep in voorverwarmde soepborden of -koppen en garneer met de fijngesneden kruiden.

U kunt de soep verrijken en variëren met: • Blokjes achterham • Stukjes hardgekookt ei • Reepjes gerookte zalm • Garnalen • Crème fraîche • Gesneden basilicum • Gebrokkelde stukjes geitenkaas • In ringetjes gesneden lente-ui • Knapperige bacon • Reepjes gerookte paling • Broodcroutons

37


Unleashing plant potential

Toprassen

voor witte en groene asperge Backlim

Herkolim

Aspalim

Frühlim

Maralim

Javelim

Gijnlim

Vitalim

Portlim

Grolim

Veld Oostenrijk 13 • 5961 NV Horst (NL)

Xenolim

T +31 77 397 99 00

W limgroup.eu

Aspergekwekerij Vissers Het adres voor heerlijke witte asperges, vers van het land en gratis voor u geschild. Ook hebben wij een groot assortiment streekproducten.

heerlijk avondje uit

e w e s l e t Box h c S E V 5481 073 54 a a g e t h c a n e d @ info a a g e t h Boxtelseweg 15 c a n e d . w 5481 VE Schijndel ww zit u goed bij...

Schellestraat 12 5131 RJ Alphen 013- 5083230 06-236 27 271 Wij zitten naast het toeristisch fietspad het Bels Lijntje

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van Op zaterdag, zondag en feestdagen

Voor een

9.00 - 19.00 uur 9.00 - 17.00 uur

www.aspergekwekerij-vissers.nl

Boxtelseweg 15 | 5481 VE Schijndel 073 5492488 | info@denachtegaal.com

www.denachtegaal.com 073 5492488 info@denachtegaal.com


Carbonara van asperge en snijboon met krab en gele biet (lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten: • 8 ongekookte geschilde asperges AA • 200 gr. truffelaardappel • 3 eiwitten, 1½ dl. kookroom, 1½ dl. zonnebloemolie • 90 gr. gele bieten, 200 gr. snijbonen, 100 gr. spek • 120 gr. Noordzee krab • 120 gr. Bettine Brabantse zachte geitenkaas • Landcress, 1 bos peterselie, zout en peper Bereiding: • Kook de truffelaardappelen gaar in water met zout en wrijf deze als ze gaar zijn door een fijne zeef. Voeg hier zout, peper en de eiwitten aan toe en strijk het geheel dun uit op een siliconenmat of bakpapier. Droog het krokant in de oven op 90° C. voor ca. 2 uur. • Verwarm de zonnebloemolie tot 60° C. en blender de peterselie fijn met de zonnebloemolie. Zeef de olie. Pof de bieten in de oven op 180° C. voor ca. 1 uur en snijd ze daarna in stukjes. • Snijd de geschilde asperges en snijbonen op een groenterasp in slierten. Dit kan ook met het mes. • Bak het in reepjes gesneden spek krokant in een pan en voeg hier de room aan toe. Breng dit aan de kook en voeg de asperges en snijbonen toe. Kook het geheel in tot de saus de juiste dikte heeft.

Gelakte en rauwe asperges met Ibericoham (hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten: • 12 gekookte asperges AA, 2 rauwe asperges AA • 1 dl. groentebouillon, 1 eetl. bouillon,1 theel. boter • 2½ dl. zonnebloemolie, 100 gr. gesneden Ibericoham • 150 gr. eidooier, 1 dl. room, 500 gr. aardappels • 3 dl. aspergekookvocht, 3 bosjes platte peterselie • gel crème of allesbinder, zout en peper Bereiding: • Halveer de gekookte asperges. Doe deze in een pan met wat bouillon en 1 theelepel boter. Laat dit zachtjes garen tot het meeste vocht verdampt is. • Schaaf de rauwe asperges met een dunschiller in dunne plakjes. Doe de eidooiers in een kom samen met 1eetl. bouillon. Verwarm dit au bain-marie en blijf met een garde roeren tot het dikker wordt. Breng daarna op smaak met wat zout en peper. • Kook 400 gr. van de aardappels gaar, giet af en laat ze uitwasemen. Prak de aardappels met een vork en breng op smaak met zout en peper. • Snijd 100 gr. aardappels in blokjes van 5 bij 5 mm. Spoel dit af tot het water helder is. Dep deze blokjes droog tussen een theedoek. Frituur de aardappelblokjes in de zonnebloemolie tot ze mooi goudbruin zijn. Kook voor de saus het kookvocht van de asperge in tot ongeveer de helft en voeg de room toe. Kook dit in tot ongeveer 1/3. Bind een deel van de aspergesaus af met wat gel crème of allesbinder en doe dit vervolgens in een Kidde slagroomspuit met 2 patronen. • Blender de peterselie met de zonnebloemolie tot deze fijn is. Laat dit 1 uur marineren en passeer het daarna door een zeef. Opmaak: • Schep de geprakte aardappel in het midden op een warm bord. Leg daarop de gelakte asperges. • Spuit een aantal dotjes van de eidooiercrème erop. Leg een aantal plakjes rauwe asperge erbij. Leg daar bovenop royaal wat plakjes Ibericoham. Doe de luchtige aspergesaus erbij en daarop de krokante aardappelblokjes. Lepel om het gerecht nog wat peterselie-olie. Tip: • Ter vervanging van Ibericoham is elke rauwe en gedroogde ham geschikt.

Opmaak: • Presenteer de snijbonen- en aspergeslierten in het midden van het bord. Garneer het gerecht met de Noordzee krab, stukjes Brabantse geitenkaas en steek de krokantjes van de truffel-aardappel ertussen. Garneer het gerecht af met landcress en peterselie-olie. Tip: • Het gerecht kan eventueel ook met 2/3 van de ingrediënten als voorgerecht gemaakt worden. 39


Iedere dag verse asperges van de Vrilkhovense Akkers, vers geschild! Dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur. Ook op zon- en feestdagen. Vrilkhovenseweg 1 Liempde • 06 -1308 9191 www.vandelooasperges.nl

Asperges op z’n….. • Brabants ! Onze dagverse, kwaliteitsasperges zijn weer verkrijgbaar in onze sfeervolle Aspergewinkel in Haaren.

• Limburgs ! • Peels ! • Griendtsveens !

Gewoon op z’n lekkerst ……

Onze winkel is geopend in april, mei en juni. Dagelijks van 9.00 - 18.00 uur. Ook op zon- en feestdagen! Belversestraat 24 • 5076 PZ Haaren M 06-36311654 www.vanempelasperges.nl

Tel: 0493-529251 • www.herbergdemorgenstond.nl


Focacciabrood met asperges

Tamme eendenborstfilet met asperges

(lunchgerecht voor 4 personen, snack of borrelhapje)

(hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten: • • • • • •

4 tamme eendenborstfilets van ca 150 gr. per stuk 20 gekookte asperges AA, 400 gr. knolselderij 100 gr. aardappel, 3 dl. groentebouillon 2 eetl. Mascarpone, 150 gr. shiitake paddenstoelen 1 sjalot, 1 takje rozemarijn, 1 steranijs 4 handsinaasappels, 1 plak ontbijtkoek, 2 dl. kalfsbouillon

Bereiding: • •

Ingredienten: • 4 st. focacciabrood van 100 gr. met rozemarijn of naturel. (kant & klaar) • 300 gr. brie. • 12 gekookte asperges A, uitgelekt en drooggemaakt. • 2 eetl. honing. • 50 gr. geroosterde amandelen met rooksmaak.

Bereiding: • Verwarm de oven voor op 190° C. Leg de focacciabroodjes op een bakplaat. • Snijd de asperges in de lengte door en beleg het brood met de asperges. • Verdeel hierop de in plakjes gesneden brie en besprenkel met wat honing. • Bak het in ongeveer 10 minuten af in de oven. Haal uit de oven en strooi er dan wat gehakte gerookte amandelen op.

Verwarm de oven voor op 175° C. Schil de knolselderij en aardappel en snijdt ze in kleine gelijke stukken. Kook alles goed gaar in groentebouillon, giet af en laat uitstomen zonder deksel. Pureer dit glad met de staafmixer en bewaar tot gebruik, Snijd de vetrandjes van de eendenborst af en maak hier kleine blokjes van. Snijdt de huidkant van de eendenborst kruislings in tot aan het vlees. Laat de filets op kamertemperatuur komen. • Snijd de bieslook fijn. Snipper de ui. Snijd de shiitake in grove stukken. Haal de naaldjes van de rozemarijn en hak deze fijn. Snijd de ontbijtkoek in kleine blokjes. Pers het sap uit 2 sinaasappels. Verwijder de schil van de andere sinaasappels en snijd het vruchtvlees in partjes of blokjes. • Bak in een droge koekenpan de vetblokjes krokant. Schep deze eruit en voeg ze bij de shiitake en zet daarna weg. • Fruit in dezelfde pan (waar nog het baksel van de vetblokjes in zit) de ui aan, blus dit af met het sinaasappelsap, voeg de kalfsbouillon en steranijs toe en breng aan de kook. • Roer de plak ontbijtkoek erdoor en laat dit zachtjes ca. 6 minuten doorkoken. Haal de steranijs uit de pan. Doe vlak voor het serveren de blokjes sinaasappel erdoor. • Peper en zout de eendenborsten. Bak de eendenborst in een droge koekenpan op de huidkant tot het vel krokant is en bak hem daarna aan de andere kant ook nog een minuutje. Leg de eendenborsten met de huidkant naar boven op een bakplaatje en zet ze ca. 9 minuten in een oven van 175° C. Bak in dezelfde pan de paddenstoelen aan en voeg op het laatst de gehakte rozemarijn toe. • Verhit de knolselderijpuree en voeg de Mascarpone en bieslook toe, breng eventueel nog op smaak met zout en peper. • Schep de asperges uit de pan en laat ze op een schone theedoek uitlekken. • Haal het vlees uit de oven, leg op een snijplank en laat even rusten onder aluminiumfolie.

Opmaak: • Schep een paar lepels puree op de voorverwarmde borden. • Leg de asperges erbij en verdeel de paddenstoelen over de puree. • Trancheer de eendenborst in de breedte en leg deze tegen de puree en serveer met de warme sinaasappelsaus.

41


Welkom in onze hooiberg! Dagelijks verse (geschilde) asperges en streekproducten 7 dagen per week geopend! Rinie Bosch Duifhuizerweg 5 5406 TB Uden

info@boschasperges.nl 0413-364327 06-12990226

AARBEIENPLANTEN

www.boschasperges.nl Facebook: Rinie Bosch Asperges

ASPERGEPLANTEN

FRAMBOZENPLANTEN

Premium Asparagus Crowns

WIJ LEVEREN VOORSPELBARE KWALITEIT Van den Elzen Plants | Kraanmeer 24, 5469 SN Erp | t +31 (0)413 216 200 | www.vandenelzenplants.com 211149 Van den Elzen Plants_Adv Aspergemagazine_180x60mm_v2.indd 1

29-01-2021 16:21


R

Recepten

Asperges van de BBQ

(hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten: • 2 kg. geschilde asperges A • 1 eetl. olijf- of rijstolie • 2 dl. Hollandaisesaus • 2 hardgekookte eieren, fijngehakt • 1 eetl. licht geroosterde pijnboompitten • 1 eetl. vers gesneden peterselie • zout

Bereiding: • Zorg voor een niet te hete BBQ van ca. 150° C. • Bestrijk de asperges met de olie, bestrooi licht met zout en laat even kort marineren. Grill de asperges indirect (dus niet boven de kolen). Leg de asperges op het grillrooster, houd ze in beweging zodat ze langzaam rondom kleuren en in ca. 15 à 20 minuten (afhankelijk van de dikte) garen. Indien mogelijk sluit dan af en toe het deksel van de BBQ. • Haal de asperges van de BBQ, rol ze in aluminiumfolie en houd ze warm.

Opmaak: • Serveer de gegrilde asperges op voorverwarmde borden met de Hollandaise saus, het fijngehakte ei pijnboompitten en bestrooi met gesneden peterselie.

U kunt de gegrilde asperges naar wens verrijken en variëren met: • Gegrilde zalm, makreel of tonijn van de BBQ • Gepofte aardappel, gegrilde courgette, venkel of grote tomaten van de BBQ. • Gerookte zalm of gegrilde grote garnalen. • Lichtgerookte, gekookte beenham. • Uitgebakken plakjes Chorizo of bacon. • Asperges, ingerold in reepjes bacon en daarna gegrild. • Geschaafde verse truffel.

43


Soeterbeek 3 Nuenen

040-2831601

In onze Boerderijwinkel vindt u eigen teelt seizoensproducten zoals asperges, aardbeien en frambozen. Ook bieden wij bessen, kersen, bramen en diverse andere groenten aan. Daarnaast een breed scala aan zelfgemaakte jams, sauzen, boerenkaas en geitenkaas.

www.tuinbouwbedrijfdehaas.nl

Zaterdag 7 mei proeverij aspergegerechtjes

De allerlekkerste Brandsestraat 22 5271 SX St. Michielsgestel E info@vennenhof.nl

Dianca deenVenPeter van

@vennenhof /devennenhof /company/vennenhof

www.vennenhof.nl

Hét adres voor de lek kerste asperges Dagelijks verse asperges van 1 maart tot 24 juni. Wilsvoortweg 3, 5464 TK Mariaheide (Veghel) T 0413 - 36 41 76 | M 06 - 181 499 80 www.DEWITasperges.nl Wij zijn iedere maandag t/m zaterdag geopend van 8.30 tot 18.00 uur


Asperge-appel panettone

Getoast brioche met gerookte paling en asperges

(dessert voor 8 personen)

(voorgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten: • 4 gekookte asperges AA, 2 rauwe asperges AA • 1 brioche brood (kant en klaar) • 4 dl. zonnebloemolie, 2 eetl. sushi-azijn • 150 gr. gerookte palingfilet, 1 eetl. haringparels • 1 bosje peterselie, 1 bosje dille, 1 bosje bieslook • mayonaise • cress-soorten • 2 dl. karnemelk

Bereiding:

Ingrediënten: • 5 geschilde asperges A, 10 aspergepunten • 100 gr. roomboter, 4 eieren • ½ theel. citroenrasp • 150 gr. suiker, 1½ dl. karamelsaus • 1 appel (bv Elstar), 2 sinaasappels • 300 gr. zelfrijzend bakmeel, 75 gr. amandelmeel

Bereiding: • Vet een springvorm van 24 cm. Ø in met boter en bekleed dit met bakpapier. • Oven voorverwarmen op 190° C. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. • Pers de sinaasappels uit en kook dit samen met de in kleine stukjes gesneden asperges tot deze bijna gaar zijn en laat dit dan afkoelen. • Smelt de boter met de citroenrasp, laat dit afkoelen en roer er daarna het amandelmeel door. Klop de eieren en de suiker los en vermeng dit met de amandel-botermassa. • Voeg het sinaasappel-kookvocht toe, roer glad en spatel het bakmeel erdoor. • Dan voorzichtig de stukjes asperges en appel onder het beslag roeren en schep dit in de springvorm. Let erop dat je het beslag aan de zijkanten wat omhoog strijkt, anders wordt de taart in het midden te hoog en niet gaar. • Het geheel afbakken in ca 60 minuten op 180° C. en laat de panettone op een rooster afkoelen.

• Snijd het brioche brood in plakken van 1 cm. Snijd de korsten van het brioche brood en bak dit met zonnebloemolie bruin in een koekenpan. • Snijd de gekookte asperges in de lengte doormidden en vervolgens in de breedte door de helft. Schaaf met een dunschiller plakjes van de rauwe asperges • Haal het overtollige vet van de paling en snijd in plakjes van ongeveer 4 cm. • Doe voor de kruidenolie de peterselie, dille, bieslook en zonnebloemolie in een blender en draai dit helemaal glad. Laat dit 1 uur trekken en doe het daarna door een zeef. • Meng voor de kruidenmayonaise met een garde de mayonaise en de kruidenolie druppelsgewijs tot deze goed van consistentie en op smaak is. Maak de karnemelk op smaak met zout en sushiazijn. Meng ook daar een beetje kruidenolie doorheen.

Opmaak: •

eg de brioche op een bord en besmeer met L een klein laagje kruidenmayonaise. • Leg om en om de paling en de gekookte asperges op de brioche. Schep hierop de haringparels en nog 3 dotjes kruidenmayonaise en 3 plakjes geschaafde asperge. • Leg daarop nog wat cress en doe als laatste de karnemelkvinaigrette er omheen.

Opmaak: • Serveer de panettone met de karamelsaus, en de in sinaasappelsap gekookte aspergepuntjes. 45


Winnaar lekkerste asperge 2019

De boerderijwinkel voor heerlijke verse witte, groene en paarse asperges. Maar ook alle bijhorende producten.

kijk voor meer informatie op: www.aspergeboerderijschalk.nl

AARDBEIEN

Met de volle smaak van de zomer

ASPERGES

Boterweg 2 Heeswijk-Dinther Telefoon: 0413 29 12 11 www.geschildeasperge.nl

Iedere dag weer vers geschild

KERSEN

Altijd vol en rond van smaak

VERWERKING

Wij verpakken alles vers

• geteeld op lichte zandgronden. • levering aan particulier, horeca en groothandel. • dagelijks geopend.

Aspergeboerderij De Vossenberg Tilburgsebaan 32, te Gilze (weg Gilze-Tilburg) Tel. 06-51133815

POSTBAAN 31, 4841 KK PRINSENBEEK - TEL: 06-10571131


R

Recepten

Asperge-quiche

(lunch of tussengerecht voor 4 personen)

Ingrediënten:

• 400 gr. gekookte asperges AA • 320 gr. bloem • 6 eieren • 2 eetl. olie, 170 gr. boter • 2 dl. room, 2 eetl. crème fraîche • 100 gr. geraspte kaas • 100 gr. bosui, 70 gr. rode paprika • zout en versgemalen peper • Landcress sla

Bereiding: • Kneed van 300 gr. bloem, 2 eieren, 150 gr. boter, olie en zout een soepel deeg. • Pak het deeg in plasticfolie en laat een half uur rusten. Vet een bakvorm in met het restant van de boter en verwarm de oven voor op 200° C. • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkbank uit tot een plak van ca. 1 cm. dikte en bekleed hiermee de bakvorm. Klop de 4 eieren los met wat zout, versgemalen peper, room en crème fraîche. Meng er vervolgens 300 gr. van de in grove stukken gesneden asperges, geraspte kaas en in ringen gesneden bosui door.

Giet het eimengsel in de met deeg bekleedde vorm en bak de quiche ca. 25 minuten in de oven op 180° C. goudbruin en gaar. Haal de quiche uit de oven, laat deze enkele minuten afkoelen en haal uit de vorm en grill de achtergehouden asperges.

Opmaak: • Serveer de quiche op een schaal of op voorverwarmde borden. Dresseer met de gegrilde asperges en aangemaakte (landcress) sla

Tip: U kunt de quiche naar wens verrijken en variëren met: • Ham • Verse of gerookte zalm • Uitgebakken spekjes • Garnalen • Blauwschimmel kaas • Groene kruiden • Spinazie • Paddenstoelen • Pulled porc of -chicken • Zeekraal Bij sommige ingrediënten moet je wel rekening houden met het zoutgehalte van de deze ingrediënten. Dan minder of geen zout bij het eimengsel doen.

47


FOTO KEETELS Persoonlijke ser vice sinds 1966

Iedere dag verse aardbeien en asperges

Collse Hoefdijk 26 Nuenen Tel: 040 - 2952734 Openingstijden: Maandag t/m/ vrijdag 10.00 - 17.00 uur Zaterdag 9.00 - 17.00 uur Zondag 10.00 - 12.00 uur Automaat 8.00 - 21.00 uur

MOLENSTRAAT 1 • SCHIJNDEL • 073-5492859 WWW.FOTOKEETELS.NL

DAGELIJKS VERSE (GESCHILDE) ASPERGES & AARDBEIEN VAN DE VOLLEGROND ALLES VOOR EEN HEERLIJKE ASPERGE MAALTIJD

EEN GROOT ASSORTIMENT: Vaste planten - heesters - perkplanten - hangingbaskets - groente en kruidenplanten OPENINGSTIJDEN IN APRIL – MEI – JUNI:

or een Ook vo autje de leuk ca akket p n e e of

2x uitgeroe pen tot de winnaar van de lekk erste aspe rges van Braban t

Maandag t/m donderdag: 9.00 - 18.00 uur Vrijdag: 9.00 - 20.00 uur Zaterdag: 9.00 - 17.00 uur Zondag: 10.00 - 17.00 uur

Boord 14 Nuenen | 040 2837418 | www.kwekerij-jansen.nl

Smaak als beloning voor goede zorg Streekproduct Dierenwelzijn Unieke smaak

Tip! Maak jouw aspergegerecht compleet met de Livar kookham

www.livar.nl

Livar BV T +31 (0) 88 548 27 83 E info@livar.nl


Poké bowl met Brabantse asperges (lunch of voorgerecht voor 4 personen)

Aspergecompôte

met chocolade, dragon en hazelnoot-crumble. (nagerecht voor 8 personen)

Ingrediënten: • 250 gr. geschilde asperges A • ½ citroen, 125 gr. geleisuiker, 1 gr. agar • 1 bos dragon, 300 gr. ongezoete room, 2 eidooiers • 150 gr. witte chocolade, 105 gr. suiker • 2 eetl. water, 1 dl. melk, 2 dl. zonnebloemolie • 6 blaadjes geweekte gelatine • 50 gr. beurre noisette, 200 gr. bloem • 30 gr. hazelnoten, gebrand en vermalen tot poeder

Bereiding:

Ingrediënten: • • • • • • • • •

2 50 gr. gekookte asperges AA 2 25 gr. sushirijst, 1 eetrijpe mango 1 dl. rijstazijn, 2 eetl. sojasaus 100 gr. komkommer, 150 gr. rode (punt)paprika 1 eetl. sesam- of zonnebloemolie 100 gr. edamameboontjes (soja) 5 0 gr. omelet in blokjes 5 0 gr. wakame (zeewiersalade) 1 eetl. sesamzaad, geroosterd

Bereiding: •

K ook de sushirijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat dit onder een deksel afkoelen tot lauwwarm en roer er enkele eetlepels van de rijstazijn doorheen. Laat de rijst verder afkoelen. • S nijd ondertussen de komkommer in reepjes en de paprika in blokjes. Besprenkel met het restant van de rijstazijn en sesamolie. Snijd ook de asperges in stukken. Bewaar de kopjes apart. • S chil de mango, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in grove blokjes. • Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan op laag vuur en laat onder voortdurend bewegen licht kleuren en laat daarna afkoelen.

Opmaak: • Verdeel de rijst over borden of kommen. Verdeel de komkommer, paprika, edamame boontjes, omelet, mango, zeewiersalade en asperges erover. • B estrooi als laatste met het sesamzaad en serveer met sojasaus.

• Snijd de asperges in stukken, houd enkele stukjes achter voor de garnering en stoof ze gaar met de rasp en het sap van een ½ citroen. Voeg hieraan de geleisuiker, agar en blaadjes van 1 takje fijngehakte dragon toe. Kook dit 3 minuten door, stort dit in kogelvormen en vries het goed aan. • Klop de room tot yoghurtdikte. Sla vervolgens de eidooier luchtig en kook ondertussen 55 gr. suiker met het water op tot 120° C. Giet al roerende de hete suikersiroop op de eidooier en klop dit koud. Breng de melk aan de kook. Haal van het vuur en voeg al roerend de geweekte gelatineblaadjes toe. • Giet deze massa “au bain-marie” op de witte chocolade en roer dit glad. Meng de chocolademassa met de geslagen eidooier. Meng er vervolgens de slagroom door. • Spuit in de gewenste vorm en duw de aspergecompôte in de mouse. Strijk glad af en vries aan. • Meng 50 gr. suiker en de beurre noisette, voeg de bloem en het notenpoeder toe en meng tot een deeg. Rol dit uit op een siliconen bakmatje of bakpapier. Bak ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C. goudbruin. Steek ze direct uit als het uit de oven komt en laat afkoelen. • Bewaar wat mooie dragontopjes als garnering. Verwarm de zonnebloemolie tot 70° C. Voeg de overige dragon toe en blender dit glad met een staafmixer. Giet de vloeistof vervolgens door een passeerdoek.

Opmaak: • Leg de crumble in het midden van het bord en plaats daar de mouse op. Dresseer de rest van het gerecht speels in een lijn.

Tip: • Garneer eventueel met framboos, sosa crispy, zestes van sinaasappel en pearls.

Tip: • kunt de poké bowl naar wens verrijken en variëren U met: avocado, verse in blokjes gesneden zalm, verse tonijn, sushigember, garnalen, wortellinten, radijs in dunne plakjes, dunne plakjes rode (chioggia)biet, verse gesneden koriander. 49


Geniet! oorbij. er v e w o z s i ‘t Rijkesluisstraat 1, 5688 EC Oirschot Tel: 0499 578000 info@gelagkamer.nl • www.gelagkamer.nl

RGES E P S A E S D N A OLL e de lekkerste tj van kop tot kun

Van Hoof Zachtfruit & Asperges Roest 2a - 5491 XX Olland (Sint Oedenrode) T. 0413-473608 - E. roest2a@hetnet.nl

Rijkesluisstraat 3, 5688 EC Oirschot Tel: 0499-727000 info@brasserietof.nl • www.brasserietof.nl

Met kwaliteitstelers & kopers komen wij tot maximale resultaten! Al ruim 100 jaar is Veiling Zaltbommel hét hart van de Bommelerwaard als het gaat om een hoog kwalitatief aanbod van groenten en fruit. Als echte versdenkers staan wij voor kwaliteitsproducten, die tegen de beste prijs voor alle betrokken worden verkocht. Dit doen wij met passie voor onze teler én zijn/haar product. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Erwin van den Oever via e.vandenoever@veiling-zaltbommel.nl of 06-8298 7674

Leyweg 3 • Bavel • Tel: 06-27102941 Openingstijden Maandag t/m zaterdag: 08:00 - 17.30 uur Zondag: 08:00 - 13.00 uur www.boerderijwinkeltielemans.nl

veilingzaltbommel.nl


HOE SMAKELIJK WORDT UW ADVERTENTIE?

WILT U OOK EEN OPVALLENDE ADVERTENTIE? NEEM DAN VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP EN MAAK EEN AFSPRAAK.

www.boleijdesign.nl

06 1683 2465

hboleij@boleijdesign.nl

DE LÉKKERSTE ASPERGEHAM! Bekroond door het Brabants Asperge Genootschap.

De varkens van Heyde Hoeve zijn van het Duroc ras en hebben mooi gemarmerd vlees wat zorgt voor niet alleen mals- en sappigheid, maar ook voor een volle pure smaak. De gekookte ham van Heyde Hoeve is tijdens de keuring uitgeroepen tot de lekkerste aspergeham.

DE SMA AK VAN VRÜGER! WWW.HEYDEHOEVE.NL

WINNAAR BRABANTSE ASPERGEWIJN 2022 ! | WWW.HEISTERKAMP.COM | +31 (0)541 29 22 22


Met gemak verse knoflook toevoegen

Inpiratie voor asperge gerechten, scan de QR-code:

ART.NR. 110156 450 g

Verkort direct de mise-en-place

Verhoogt uw marge

Nederlandse knoflookpuree uit de Beemster Knoflookpuree direct na de oogst verwerkt. De witte bol met fris groene stengel is kenmerkend voor de jonge knoflook die mild van smaak is. Door de bijzondere opslagmethode blijft de knoflook jaarrond jong en fris. De Beemsterkleigrond in Noord-Holland geeft de knoflookpuree de pure en zachte smaak van vers verwerkte knoflook. De puree is door zijn fijne structuur Roy &

ca

Bian

dy Twee

Schijndelseweg 2 5491 TB Sint Oedenrode 0413-474901 www.derooiseboerderij.nl

en pure smaak geschikt voor koude gerechten zoals spreads, dressings, soepen en sauzen.

Bresc. Gemak dient de moderne chef kok. T. +31 (0)183 200 000 info@bresc.com www.bresc.com


Geen 18, geen alcohol

La Trappe Puur Heerlijk in combinatie met asperges

Uniek recept uit het Proeflokaal van Bierbrouwerij de Koningshoeven

Bierbostel bol met huisgemaakte waldorf-asperge salade en gerookte kip Ingrediënten: - La Trappe Puur - 4 bierbostel bollen* - 100 gram ijsbergsla - 1/3 witte kool - Handvol geroosterde walnoten (circa 100 gr.) - 6 verse asperges - 1 elstar appel - 3 eetlepels mayonaise - 2 eetlepels hangop - 150 gram gerookte kipfilet - Verse peterselie Waldorf-asperge salade: Kook de asperges beetgaar. Laat ze vervolgens afkoelen en snijd ze in gelijke stukken. Snijd de witte kool in fijne reepjes en de appel in gelijke, fijne blokjes. Meng de witte kool, appel, asperges, gebroken walnoten, mayonaise en hangop tot een frisse waldorf-asperge salade. Breng dit op smaak met peper en zout. Beleg de broodjes met ijsbergsla en leg daarop een aantal plakjes gerookte kipfilet. Daarna een flinke schep waldorf-asperge salade. Maak het gerecht af met een garnering van verse peterselie.

La Trappe Puur (4,5%) Een lichtblond, biologisch en bovengistend Trappistenbier met een mooie stevige schuimkraag. De geur wordt gekenmerkt door frisse en fruitige aroma’s vanuit de gist, gecombineerd met een bloemige citrus geur uit de hop. Bij het brouwen van dit Skal-gecertificeerde bier is uitsluitend gebruik gemaakt van biologische ingrediënten. Het resultaat is een toegankelijk, fris en doordrinkbaar trappistenbier met een aangename bitterheid en een milde, droge afdronk.

Dit gerecht combineert erg goed met een glas La Trappe Puur. Smakelijk eten

Sep Graumans, Kok in het Proeflokaal van Bierbrouwerij de Koningshoeven * bierbostel brood wordt gemaakt met de bostel die na het maischen wordt gescheiden van het wort. Een voedzaam product dat toegevoegd kan worden aan brooddeeg.

Meer recepten lezen of een rondleiding boeken? www.latrappe.nl


Voor heerlijke asperges en aardbeien

Gezond van grond tot mond

Kom gerust eens langs in onze boerderijwinkel Venstraat 4b 5271 TV Sint-Michielsgestel Tel.: 073-5512184 Mobiel: 06-29205853

Dagelijkse verkoop van verse (geschilde) asperges verse streekprodukten leuke kadoverpakkingen

info@aspergeboerderijterstege.nl www.aspergeboerderijterstege.nl

NL-BIO-01 LVO Nederland SKAL nr 106775

www.asperges-verhoeven.nl

Onze achterham is Kampioen 2021 Thomas Koppens, keurslager Kerkstraat 30, Someren Tel: 0493-491437 www.koppens.keurslager.nl info@koppens.keurslager.nl

biologisch


E

WAAR EET IK HEERLIJKE BRABANTSE ASPERGES

ASTEN RESTAURANT “DE BELEVING” Voordeldonk 81 0493-697691 www.debeleving-asten.nl

BERGEIJK STREEKRESTAURANT “DE HOFKAEMER” Hof 18 0497-571396 www.streekrestaurant.nl BERKEL-ENSCHOT “HEMELS ETEN EN DRINKEN” Trappistinnentuin 76 013-2100200 www.hemelsetenendrinken.nl BERKEL-ENSCHOT HOTEL-CAFÉ-RESTAURANT “DE DRUIVENTROS” Bosscheweg 11 013-5339115 www.druiventros.nl DEN DUNGEN HOTEL-CAFÉ-RESTAURANT “BOER GOOSSENS” Heilig Hartplein 2 073-5941291 www.boergoossens.nl

HEUSDEN RESTAURANT “IN DEN VERDWAALDE KOOGEL” Vismarkt 1 0416-661933 www.koogel.nl KAATSHEUVEL BISTRO “DE LECKERNIJ” Gasthuisstraat 5 0416-543524 www.leckernij.nl LIESSEL GRAND CAFÉ “DE HOOFDZAAK” Hoofdstraat 99 0493-843235 www.grandcafedehoofdzaak.nl MADE HOTEL “DE KORENBEURS” Kerkstraat 13 0162-682150 www.korenbeurs.nl MIERLO RESTAURANT “DE CUIJT” Burgemeester Termeerstraat 50 0492-661323 www.decuijt.nl

REUSEL RESTAURANT “DE WEKKER” Wilhelminalaan 97 0497-642451 www.restaurantdewekker.nl RIETHOVEN RESTAURANT “ANNO54” Dorpsstraat 9 040-2011058 www.anno54.nl SCHIJNDEL RESTAURANT-ZALENCENTRUM “DE NACHTEGAAL” Boxtelseweg 15 073-5492488 www.denachtegaal.com SCHIJNDEL BRASSERIE “LIEVELING” Hoofdstraat 96 073-5494747 www.brasserielieveling.nl ’s-HERTOGENBOSCH RESTAURANT “FABULEUX” Verwersstraat 23 073-7410011 www.restaurantfabuleux.nl ’s-HERTOGENBOSCH RESTAURANT “FF SWANJÉÉ” Hinthamerstraat 76-78 073-6147832 www.swanjee.nl

DEURNE HERBERGHE “IN DE HEERLYCKHEID” Stationsstraat 113 0493-321654 www.indeheerlyckheid.nl

NUENEN HOTEL-RESTAURANT “DE COLLSE HOEVE” Collse Hoefdijk 24 040-2838111 www.collsehoeve.nl

DRUNEN RESTAURANT “SILVA DUNES” Aalbersestraat 3 0416-851097 www.silvadunes.nl

OIRSCHOT RESTAURANT “DE GELAGKAMER” Rijkesluisstraat 1 0499-578000 www.gelagkamer.nl

EERSEL RESTAURANT “YAYA” Hint 7b 0497-534232 www.restaurantyaya.nl

OIRSCHOT RESTAURANT “DE BURGEMEESTER” Markt 21 0499-578659 www.de-burgemeester.nl

GRIENDTSVEEN HERBERG “DE MORGENSTOND” Sint-Barbarastraat 35 0493-529251 www.herbergdemorgenstond.nl

OISTERWIJK “HERMITAGE BOSHUYS” RESTAURANT Posthoornseweg 5b 013-5286044 www.boshuyshermitage.nl

SINT-OEDENRODE RESTAURANT “DE ROOISE BOERDERIJ” Schijndelseweg 2 0413-474901 www.derooiseboerderij.nl

HEEZE RESTAURANT “DE BOSCHWACHTER” Heezerenbosch 6 040-2262161 www.deboschwachter.nl

RAVENSTEIN RESTAURANT “VERSAEN*” Marktstraat 19 0486-851565 www.restaurantversaen.nl

SINT-OEDENRODE “DE HELDEN VAN KIEN” Bremhorst 1 0413-322598 www.deheldenvankien.nl

SOMEREN HOTEL-RESTAURANT “GASTERIJ KRABBENDAM” Wilhelminaplein 14 0493-492728 www.gasterij-krabbendam.nl SOMEREN RESTAURANT “DE HOIJSE HOEVE” Hoijserstraat 20 0492-331475 www.hoijsehoeve.nl SOMEREN RESTAURANT “ONS JONGENS” Boerenkamplaan 167 06-53348151 www.onsjongens.nl SPRANG-CAPELLE BORRELRESTAURANT “JAMES” Tilburgseweg 6 0416-283555 www.borrelrestaurantjames.nl TILBURG RESTAURANT “HARBOURY” Havendijk 75 013-2070065 www.harboury.nl UDENHOUT LANDGOED “BOSCH EN DUIN” Schoorstraat 50 013-5111385 www.bosch-duin.nl

‘s-HERTOGENBOSCH GOLDEN TULIP HOTEL “CENTRAL” / BRASSERIE “CÉ” Burgemeester Loeffplein 98 073-6926926 www.hotel-central.nl

ULVENHOUT RESTAURANT “’T JAGTHUIJS” Dorpstraat 3 076-5656956 www.jagthuijs.nl

‘s-HERTOGENBOSCH BRASSERIJ “BRETON” Korte Putstraat 26 073-5134705 www.restaurantbreton.nl

VUGHT RESTAURANT “HENDRIK VAN MAURICK” Maurick 3 073-2048028 www.kasteel-maurick.nl

55


A

WAAR KOOP IK HEERLIJKE BRABANTSE ASPERGEHAM

Bij het Brabants Asperge Genootschap zijn ook een aantal Brabantse ambachtelijke slagers aangesloten. Hier kunt u terecht voor heerlijke gekookte ham afkomstig uit eigen slagerij, welke een prima combinatie vormen met Brabantse asperges. AARLE-RIXTEL SLAGERIJ HEGEMAN Dorpsstraat 36 0492-381262 www.slagerijhegeman.nl

OIRSCHOT GILDESLAGERIJ JOEP SMITS Gasthuisstraat 97 0499-571355 www.joepsmits.gildeslager.nl

BERGEN OP ZOOM KEURSLAGERIJ GEILINGS Zonneplein 7-10 0164-235521 www.geilings.keurslager.nl

SCHIJNDEL AMBACHTELIJKE SLAGER DENNIS VAN DE VEN Plein 1944 n° 39 073-5492218 www.slagerijdennisvandeven.nl

GOIRLE KEURSLAGERIJ VAN HEST Tilburgseweg 81 013-5341689 www.vanhest.keurslager.nl GOIRLE BOERDERIJWINKEL “DE WALHOEVE” Hoge Wal 15 013-54524920 www.walhoeve.nl

SOMEREN KEURSLAGERIJ THOMAS KOPPENS Kerkstraat 30 0493-491437 www.koppens.keurslager.nl VEGHEL SLAGERIJ PENNINGS Hoofdstraat 28 0413-310300 www.penningsbv.nl

LAGE MIERDE KEURSLAGERIJ DIRK LAUREIJS Dorpsplein 24 013-5091246 www.laureijslagemierde.keurslager.nl

H

AANGESLOTEN HORECA OPLEIDINGEN

BREDA SCHOLENGEMEENSCHAP “DE ROOI PANNEN” Fellenoordstraat 93 076-5001800 www.derooipannnen.nl

’s-HERTOGENBOSCH KONING WILLEM I COLLEGE Vlijmenseweg 2 073-6249540 www.kw1c.nl


B

WAAR KOOP IK HEERLIJKE BRABANTSE ASPERGES

ALPHEN ASPERGEBOERDERIJ LEYTEN Druisdijk 10 013-5181213 www.leyten-asperges.nl ALPHEN ASPERGEBEDRIJF FAM. KENNES Goedentijd 39a 013-5082655 www.streekproductenalphen.nl ALPHEN ASPERGEKWEKERIJ VISSERS Schellestraat 12 013-5083230 www.aspergekwekerij-vissers.nl BAVEL TIELEMANS ASPERGES Leyweg 3 06-27102941 www.boerderijwinkeltielemans.nl BEEK & DONK ASPERGE BOERDERIJWINKEL BIEMANS-JANSEN Pater Becanusstraat 41 06-47356033 www.vroegeasperges.nl BERGHEM TUINDERIJ “’T TUUREIND” Deursenseweg 5 0412-401074 www.tuinderijtuureind.nl BREDA ASPERGES VAN DE RITH Rithsestraat 174 076-5209430 www.aspergesbreda.nl BUDEL ASPERGEKWEKERIJ VAN CRANENBROEK Bergbosweg 23 06-12995574 www.vancranenbroekasperges.nl CHAAM ASPERGEBEDRIJF STEVENS Goordijkstraat 4 0161-491219

DEURNE ASPERGEKWEKERIJ BOERDERIJWINKEL MANDERS Biesheuvelweg 20 0493-321963 www.boerderijwinkeldeurne.nl DEURNE ASPERGEBOERDERIJ VAN DER PUTTEN Vlierdenseweg 119 0493-312082 www.aspergesdeurne.nl DIESSEN KWEKERIJ VAN GESTEL-WOLFS Baarschotsestraat 35 013-5041354 www.kwekerijvangestelwolfs.nl GASTEL VAN MEIJL ASPERGES Bergsestraat 17 0495-491500 www.van-meijl.com GEMERT ASPERGEKWEKERIJ VAN DER HEIJDEN Deel 88 0492-3671146 www.asperges-gemert.com GILZE BROUWERS TUINBOUW & BESTRATINGEN Tilburgsebaan 32 06-51133815 HAAREN VAN EMPEL ASPERGES Belversestraat 24 0411-622941 www.asperges-vanempel.nl HAARSTEEG VAN SON ASPERGES Tuinbouwweg 14 073-5113073 www.vansonasperges.nl

LANGENBOOM VAN DALEN ASPERGES Gasthuisstraat 30 0486-431873 www.vandalenasperges.nl LEENDE VERMEER ASPERGES Langstraat 1a 040-2062036 www.vermeer-asperges.nl LEENDE BAX ASPERGES Veestraat 8 040-2062537 www.aspergesbax.nl LIEMPDE VAN DE LOO ASPERGES Vrilkhovenseweg 1 06-13089191 www.vandelooasperges.nl LIESSEL ASPERGEKWEKERIJ “DE BERKERSHOEVE” Heitrak 29 06-51211190 www.berkershoeve.nl MAARHEEZE ASPERGEKWEKERIJ VAN MAAREN Vogelsberg 22 0495-593262 www.aspergetij.nl MADE ASPERGEKWEKERIJ BRENDERS Witteweg 20 0162-680478 MARIAHEIDE DE WIT ASPERGES Wilsvoortweg 3 0413-364176 www.dewitasperges.nl MIERLO “HOF VAN HUIJBERS” Bekelaar 20 0492-661391 www.hofvanhuijbers.nl

NUENEN VAN GENNIP GROENTENTEELT Collse Hoefdijk 26 040-2952734 www.vangennipgroententeeltbv.business.site NUENEN RAAIJMAKERS HOEVE Boord 25 040-2831779 www.raaijmakershoeve.nl OIRSCHOT VAN GERVEN ASPERGES Hoeven 7 0499-575272 www.vangervenasperges.nl OLLAND ASPERGEKWEKERIJ VAN HOOF Roest 2a 0413-473608 www.vanhoofasperges.nl PRINSENBEEK ASPERGEBOERDERIJ SCHALK Postbaan 31 076-5423817 www.aspergeboerderijschalk.nl REUSEL ASPERGEKWEKERIJ JANSEN Voorste Heikant 7 0497-641229 www.brabantseasperges.nl REUSEL ASPERGEKWEKERIJ LEON & CORRY JANSEN Kattenbos 5 0497-642111 ROOSENDAAL ASPERGEKWEKERIJ VOS Boeiinksestraat 8 0165-533479 www.aspergekwekerijvos.nl ROOSENDAAL ASPERGEKWEKERIJ LAZEROMS Vinkenbroeksestraat 14 06-51591411 www.kwekerijlazeroms.nl

HEESWIJK-DINTHER VERKUIJLEN GROENTE & FRUIT Boterweg 2 0413-291211 www.geschildeasperges.nl

MOLENSCHOT ASPERGEKWEKERIJ BEENACKERS Bavelseweg 166 0161-431244

DE MORTEL VAN DINTER SMAAKASPERGES Paashoefsedijk 17 0492-362579 www.vandinterasperges.nl

HELVOIRT ASPERGEKWEKERIJ GUBBELS Nieuwkuijkseweg 7b 0411-641283 www.gubbels-asperges.nl

NUENEN ASPERGEKWEKERIJ JANSEN Boord 14 040-2837418 www.kwekerij-jansen.nl

SCHIJF ASPERGEKWEKERIJ “DE NEDERHEIDE” Nederheide 1 0165-534193 www.aspergehof.nl

DEN DUNGEN VAN DER HEIJDEN GROENTE & FRUIT Bosscheweg 54 073-5941284 www.vdheijdengroente-fruit.nl

HELVOIRT ASPERGEBOERDERIJ VAN IERSEL Duinoordseweg 26 0411-643827 www.vaniersel.business.site

NUENEN TUINBOUWBEDRIJF DE HAAS Soeterbeek 3 040-2831601 www.tuinbouwbedrijfdehaas.nl

SINT-MICHIELSGESTEL ASPERGEBOERDERIJ TER STEGE Venstraat 4b 073-5512184 www.aspergeboerderijterstege.nl

CROMVOIRT ASPERGEKWEKERIJ VERHOEVEN Sint Lambertusstraat 77 0411-641845 www.asperges-verhoeven.nl

SINT-MICHIELSGESTEL ASPERGE-, AARDBEIENKWEKERIJ “DE VENNENHOF” Brandsestraat 22 073-5530317 www.vennenhof.nl SINT-OEDENRODE VAN HOOF ZACHTFRUIT & ASPERGES Schootsedijk 35 0413-289553 www.vanhoofasperges.nl TERHEIJDEN ASPERGEKWEKERIJ FAM. VAN BEEK Munnikenhof 15 076-5934760 www.vanbeekasperges.nl UDEN RINIE BOSCH ASPERGES Duifhuizerweg 5 0413-364327 www.boschasperges.nl UDENHOUT ASPERGEBOERDERIJ VAN IERSEL Schoorstraat 63a 013-5113404 www.aspergeboerderijvaniersel.nl ULICOTEN ADAMS ASPERGES Hondseindsebaan 2 06-29497431 VALKENSWAARD GIJSBERS TUINBOUW Kromstraat 55 040-2018038 www.gijsberstuinbouw.nl VELDHOVEN ASPERGEKWEKERIJ KELDERS Zandoerleseweg 54 040-2051409 www.keldersasperges.nl VESSEM ASPERGEKWEKERIJ DE BEIJER Buikheide 4 0497-594003 www.debeijerasperges.nl VLIERDEN VERBERNE ASPERGES & KALVERHOUDERIJ Waterstraat 5 06-30693459 www.verberneaspergesenkalverhouderij.nl

57


Kom je onze

asperges pro

even?

Tot snel in Den Dungen! 073 594 12 91 www.boergoossens.nl Gratis advertentie

Ronald: Voormalig marinier, nu webmaster regionale afdeling

Start ook een carrière als vrijwilliger Ronald werkte in zijn carrière op zee bij de marine. Nu zet hij zich als vrijwilliger in voor Alzheimer Nederland. Als webmaster beheert hij de website van zijn regionale afdeling.

Ontdek wat bij jou past!

Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en aan een beter leven voor mensen met dementie en hun dierbaren. Onze vrijwilligers ondersteunen mensen in de buurt. Ze behartigen hun belangen, geven voorlichting en organiseren ontmoetingen om ervaringen te delen of in contact te komen met anderen. Wil jij ook een carrière starten als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland? Ontdek welke functie bij jou past op alzheimer-nederland.nl/vrijwilliger


R OT A GRO A BRED

SENA

AL

Proef de gastvrijheid van De Rooi Pannen in Breda. Onze studenten leren in de praktijk in ons onderwijshotel en ons fine dining en casual dining restaurant. gastvrijderooipannenbreda.nl

In het hart van Puglia staat de B&B van Gerard en Anja van Loon. B&B Masseria Cesarina staat tussen prachtige, eeuwenoude olijfbomen. Masseria Cesarina ligt op slechts 8 kilometer van de zee en dicht bij het mooie stadje Castellana Grotte, dat beroemd is vanwege zijn druipsteengrotten. Brabantse gastvrijheid in Puglia

www.masseriacesarina.com


Pak uit met het witte goud

Bij Sligro vind je alleen de meest verse Hollandse asperges. Kraakvers geleverd en dat voel, zie en proef je! Meer weten? Kijk op sligro.nl/asperges