Page 1

Slottsmysteriet

11


Personene:

Maja

Lasse

Politimesteren


en n Fars o v k i r E Greve

Floyd Nil sson Tjener


Ivy Roos

Preste

n

Barbro

Palm

Muhammed Karat


Ture Modig

Rune

Ander

sson

Karl-Filip

Franco Bollo


Kapittel 1

En mann som har lykkes i livet

-L

itt raskere der foran! hoier Franco Bollo. – Forsiktig i bakkene, roper Barbro Palm over skulderen. – Du vil vel ikke komme svett fram til slottet. Når det skjer noe morsomt i Valleby, vil alle være med.


– Sjokoladesmaking, jubler den alltid så gretne Rune Andersson og tråkker ivrig på pedalene til den lille sykkelen. – Jeg elsker sjokolade! Lasse og Maja ser at Rune sykler på første gir, men tenker at hotellets resepsjonist snart må oppdage at han kan skifte gir.


– Slottet! ler Ivy Roos. – Tenk at jeg og Karl-Filip skal få besøke slottet. Ivy kikker full av kjærlighet på den lille puddelen sin som sitter i en sykkelkurv og snuser ut i lufta.


– Og møte en ekte greve! sier Ture Modig som jobber hos Muhammed Karat. – Det er første gang. Det er sikkert fullt av gull og juveler på slottet. Presten slår hånden ut mot en blomstrende hage:


– Hva er vel grever, gull og juveler sammenlignet med denne gaven som vi har fått av Gud og Jesus? Og alt her er helt gratis. Alle får se på blomstene. Alle! Men sjokolade er jo godt, da. Lasse ser på Maja og smiler. – Det sto i annonsen at alle gjester måtte komme på sykkel, sier Lasse. – Jeg lurer på hvorfor, svarer Maja. – Det får vi nok snart vite, sier Lasse og ler av Franco Bollo, Vallebys postbud, som plutselig forsøker å kjøre forbi Barbro Palm. Franco kommenterer seg selv som i Sporten på TV: – Verdensmesteren, Franco Bollo, forlater posisjonen i feltet og gjør et forsøk på å ta ledelsen!

20


Men byens museumsdirektør svinger raskt ut i veien slik at Franco holder på å havne i grøfta. – Hold deg på plassen din, menneske, freser Barbro over skulderen. – Vi sykler på høyre side av veien, Barbro! roper politimesteren. Dagen før hadde alle i byen lest en stor annonse i Valleby Blad:

LUSIV

EKSK

LA

SJOKO

NG

AKI M S E D PÅ

TET

SLOT

ag Lord

kl. 15

itt er d r

ndr fora

el, e sykk som r på n e e m g om Da om k ter s gjes (Bare

n ik vo r E Grev

liv?

mne) velko

en

Fars


Det er en solfylt dag i slutten av mai måned. Valleby slott ligger et stykke utenfor byen. Veien snor seg mellom åker og eng. – Jeg elsker sjokolade, gjentar Rune Andersson, som ennå ikke har forstått at han bør skifte gir. – Og Karl-Filip kan kanskje leke med noen av alle hundene til greven, sier Ivy Roos. – En greve har sikkert mange hundre pudler, så rik som han er. De sykler oppover en liten bakke. Plutselig rekker Barbro armen opp i været.


– Stopp, roper hun. Rune og presten kjører nesten inn i hverandre. Politimesteren mumler irritert over måten Barbro sykler på, og Ivy trøster den lille hunden sin som har begynt å klynke.


Barbro puster dypt inn og peker: – Her er det. Nedenfor bakken, ved en liten sjø, ligger et gammelt steinslott. Rundt slottet er det en vollgrav; en smal kanal med vann. Over vollgraven går det en bro. – Det er ei vindebru, sier Lasse. – Den kan heises opp når fienden kommer. Barbro dytter albuen borti mannen sin, Muhammed Karat. – Sånn bor en mann som har lykkes i livet sitt, sier hun og skjelver av fryd.  

25


Mote-

mysteriet

107


Personene:

Maja Maja

Lasse Lasse

Polismästaren Politimesteren Ivy Roos

Karl-Filip


zybastian Assistent

Lulu Livskamerat

Jean-Pierre Moteskaper

Charlotte Motefotograf/ sjĂĽfor


Kapittel 1

Stripete gensere og vide bukser

K

lipp, klipp, klipp, klipp. Lasse og Maja er hos frisøren denne formiddagen. I salongen til Agaton Klipp er det fullt av folk som venter på tur. Postbud Franco Bollo og fengselsdirektør Agata Kula er der. Og ved siden av Lasse sitter presten, og et stykke lenger bort sitter Ivy Roos og klapper hunden Karl-Filip. Snart er det Majas tur til å bli klipt, men først skal Barbro Palm bli ferdig. Maja kniser og peker på byens museumsdirektør. – Har du sett en sånn frisyre, hvisker hun bak hånden til Lasse. 110


Lasse blar i et moteblad. Han smiler og ser at håret til Barbro blir forandret til en svart, skinnende frisyre. – Mer spray. Og så noen krøller i pannen, befaler Barbro. Frisøren sukker: – Nå har vi holdt på i to timer. Jeg har flere kunder som venter.

Kjop

Sjeldent

fri

Selg

EKSTRA

Mote

konk

-

urra

nse


– Nettopp, piper presten. – Vi er mange som vil bli fine. Barbro hører verken på presten eller frisøren, men utbryter lykkelig. – Tenk at han kommer snart! JeanPierre! Verdens viktigste moteskaper. Frisøren sprayer, og Barbro fortsetter: – Og jeg skal få reise til Paris! Frisøren kremter og sier: – Den mannen eller kvinnen, gutten eller jenta som vinner konkurransen, får reise til moteoppvisningen i Paris. – Ja, jeg sa jo det, fnyser Barbro. – Når jeg har vunnet, får jeg reise til Paris. Lasse lener seg mot Maja og hvisker: – Jeg tror hele Valleby kommer til å være med i konkurransen. Maja rister på hodet.

112


– Ikke jeg, sier hun. – Jeg er ikke særlig interessert i klær og mote. – Jeg skal være med, sier Lasse. – Jeg tror moten neste år kommer til å handle om havet. Stripete gensere og vide matrosbukser. Barbro hører hva Lasse sier og innvender: – Havet! Ha! Nei du, lille venn. Neste års klær kommer til å hente inspirasjon fra verdensrommet. Merk deg mine ord! Det er framtiden som gjelder. – Jeg tror mer på Gud og Jesus, skyter presten inn. – Og selvfølgelig blomstene og fuglene på engen. Frisøren børster vekk noen hårstrå fra Barbros skuldre. Vallebys museumsdirektør reiser seg motvillig fra frisørstolen. Hun ser seg i speilet.

114


– Perfekt, sier hun. – Nå ser håret virkelig ut som en hjelm. – Neste, roper frisøren, og Maja tar plass i stolen.

Martin Widmark - LasseMaja Motemysteriet og Slottsmysteriet  
Martin Widmark - LasseMaja Motemysteriet og Slottsmysteriet