Page 1

Bokbyen forlag

BĂĽtvenner Maritim idyll om bord

Cathrine Rød Gundersen


Copyright Bokbyen forlag AS og Cathrine Rød Gundersen, 2013 ISBN 978-82-92920-35-0 Layout: Cathrine Rød Gundersen Trykk: Tvedestrand boktrykkeri AS Omslagsfoto: Cathrine Rød Gundersen Bildene i boka er tatt av Cathrine Rød Gundersen med følgende unntak: Anders Ödman, Redningsselskapet, har tatt bildene på side 74-75 Reidun Elvestad har tatt bildene på side 16 og 17 Spørsmål om boka kan rettes til: Bokbyen forlag AS Postboks 101 4902 Tvedestrand post@bokbyenforlag.no www.bokbyenforlag.no


Velkommen om bord, kjære båtvenner! Det gode båtlivet er gullkantet på fine dager, men kan også være alvorlig og krevende. Selv om det er god plass på sjøen er vi likevel avhengig av velvilje og positive holdninger til hverandre for at alle skal ha det bra. Samhold og vennskap er betegnende for hvordan vi oppfatter båtvenner. Når man har vært ute i hardt vær og endelig kommer til land, er det en fantastisk god følelse at folk spretter ut av båtene sine for å hjelpe til og ønske deg velkommen til kai. Båtvenner behøver ikke nødvendigvis å kjenne hverandre godt, for å være gode sådanne! I denne boka får du møte ekte båtvenner! Du inviteres om bord og får se hva de ulike familiene bedriver båtdagene med. Oppskrifter og tips deles rundhåndet ut, båtvenner imellom. Med maritim hilsen fra Cathrine, som fortsatt bruker redningsvest.


Innholdsfortegnelse: Sesongstart

side

Strandhugg

side 18 - 31

Barn på båttur

side 32 - 41

Skjærgårdsmåltider

side 42 - 55

Liten båt - stor glede

side 56 - 67

Blått hav så langt du ser

side 68 - 81

Ungdommer om bord

side 82 - 95

Sverige

side 96 - 109

Danmark

side 110 - 121

Båtinteriør

side 122 - 135

Kanalfarere

side 136 - 149

Romantisk

side 150 - 161

Tradisjon

side 162 - 177

Ankerdram

side 178 - 189

Når nettene blir lange

side 190 - 207

Turtips

side 208

6 - 17


Sesongstart

7

u


For en lykke! V책ren er her!

u

8


Båtpuss = hygge

Årets første utemiddag ble servert på kabeltrommelen vi fant på brygga.

Vi pusser ferdig båten fra fenderlista og ned før den sjøsettes. Så koser vi oss med båtpuss av overbygget i påsken sammen med flere båtvenner på brygga.Vi pusser, vasker, skravler og hjelper hverandre. Innimellom blir det tid til matpauser. Grilla pølser og stappe, eller reker på brygga. Det enkle er ofte det beste, og uansett hva man velger smaker det meste godt etter ei arbeidsøkt.

Ny farge = ny båt! Ny tape på båten gir uten tvil et kosmetisk løft. Det er imponerende å se hvordan proffesjonelle løser oppgaven, og det ser veldig enkelt ut! Turkis blir marineblått i løpet av et par timer. For oss amatører derimot, er det ikke så enkelt å gjøre det selv, men tynne linjer og små felt er overkommelige med litt tålmodighet og fingerferdighet.

9

u


Påsketur

Det er ikke alltid like varmt i påskeferien, og flere måltider enn vanlig nytes innendørs. Ost er alltid godt, og enkel mat å servere hvis det er trangt om plassen.

u

10


Tomat syltetøy

Det har blitt veldig trendy å spise marmelade eller annet søtt sammen med ost. Prøv dette deilige syltetøyet neste gang.

1/2 kg smaksrike tomater deles i fire Tilsett 400 g sukker, 1/2 splittet vaniljestang og 1 stjerneanis. Kok opp og la koke inn (ca. 1 time) Ta ut vaniljestang og stjerneanis og fyll på små syltetøyglass.

Akasiehonning blandet med grovhakkede valnøtter smaker også deilig sammen med ost.

11

u


Heidi & Knut

har hatt båt i 28 år. De eier nå en Sealine F33 som de kjøpte i England og importerte selv. De bruker båten fra påske til og med høstferien og sier de ikke behøver å reise så langt for å kose seg. Hvis været viser seg fra en ublid side, blir de like gjerne en helg på bryggeplassen sin i Strømstad og trives godt med det. Ekteparet er sporty og liker å løpe morgenturer i vakre skjærgårdsomgivelser. ”Uansett hvor vi kommer, finnes det alltid en spennende sti vi kan utfordre,” sier de. Knut ordner med alt det tekniske om bord, mens Heidi har ansvaret for innredningen. Da vi var på besøk var det påske, og små, koselige interiørdetaljer var på plass. De bytter på å kjøre båten, og Heidi er ikke skvetten for å legge til, med mindre det er veldig vind, smiler hun. De gleder seg ekstra når den voksne sønnen eller tenåringsdatteren vil være med på helgetur.

Legg merke til hylla i vinduet! Om sommeren er den full av fristende krydderurter.

u

12


Strikk Heidis båttøfler Heidi er glad i å strikke og har produsert tovede ulltøfler til bekjente i mange år. La deg inspirere til å strikke et par eller tre, du også! På kjølige kvelder er det deilig for gjestene om bord å låne et par lune ladder!

Dette trenger du: Garn: 1 nøste blått, 1 nøste rødt, 1 nøste svart, 2 nøster naturhvitt ullgarn som kan toves. Bruk gjerne billig garn, men sørg for at det ikke er superwash. Pinner: nr 5. Toves i vaskemaskin med grønnsåpe ved 40 grader.

Str. 40: Legg opp 20 m hvitt og strikk rett frem og tilbake til lappen er firkantet og du har19 riller. Ved tilpassing av str. ta bort/legg til 1m +1 rille 5 pr. str. (Str. 36 blir da: 16 m og 15 riller). Bytt til blått garn og fortsett slik til arbeidet har 6 firkanter etter hverandre. Fell av. Ta opp 20 m på siden 4 av den siste blå firkanten og strikk en rød og en hvit firkant. Fell av. Arbeidet ser nå ut som en L (fig. A). (fig. B). 3 Brett 1under 2 og sy dem sammen markert med gult Dette blir tåspissen. Brett 3 bakover i en snipp, slik at 4,5,6 blir liggende 2 parallellt med 7,8 (fig. C). Snu arbeidet og sy sammen blå med rød trekant + rød til 1 7 8 svart (fig. D). Sy fra forsiden, brett 7 og sy sammen med 2 (fig. E). Sy 8 sammen med 5 (6+8 blir kragen, fig. F). Sy sammen 5 og 4. Sy sammen 6 og 3. 6

A

B

E

C

D

F

G 13

u


Strandkrabbesuppe 1 kg strandkrabber 1 stk løk 1 stk gulrot 2 stilker stangselleri 4 stk hvitløk 1 stk fennikel 1 g safran 1 ss tomatpuré 5 dl hvitvin olje til steking 2 dl kremfløte 50 g smør

Fremgangsmåte: Varm en stor gryte og fres krabbe, grønnsaker og tomatpure. Slå på hvitvin og vann til det dekker, la det koke i ca. 15 minutter. Sett til side og la det trekke. Løft ut krabbene. Kjør resten i en blender og sil av. Kok kraften litt inn og tilsett fløte og smør. Smak til med salt og sitronsaft. Til suppen kan man servere et stekt kamskjell eller annen type skalldyr eller fisk.

u

14


15

u


Reidun & Trond

tar gjerne med seg barnebarna på båttur etter endt arbeidsdag. De har en 22 fot Uttern som de trives kjempegodt i. Det beste med å ha en mindre båt mener de, er at man også kan ta den med på henger din sommerferien legges. Dermed har de fått utforsket skjærgården på flere kanter av landet og også i Sverige. Barnebarna elsker båtlivet og er ikke seine om å takke ja når de får spørsmål om å være med,Vår lille båt gir oss stor båtglede, er de begge enige om.

u

16


17

u

Båtvenner-Maritim idyll ombord  

Flott båtbok for alle som er glad i livet på og ved sjøen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you