Page 1

FORÅR 2013

GR A OM TI BR S ÆT

MA GA SIN

SP IL

BRIKKER TIL HEST Kan du huske Derby ?

GUIDES TIL FORÅRETS SPIL

Her er de bedste brætspil til hele familien

SAMLEKORT FOR MILLIARDER Et kig bag fænomenet Magic-kort LÆS ALT OM ... » Brætspil på tablets » Snackspil på et kvarter » Sådan remixer du dine brætspil » Derfor må quizspil dø

HELT GRATIS - TAG ET NUMMER


Velkommen i den analoge spilverden

Du læser på Papskubbers facebook-side, at King of Tokyo bliver genoptrykt, og sikrer dig et eksemplar, før den er udsolgt. Slå en ekstra gang.

Papskubber.dk’s vision er at få danskerne til at spille flere brætspil. Hvad enten du læser nyheder, søger hjælp til et spil, ønsker at kommentere spilgennemgangene eller måske har ønsker til spil, der endnu ikke er oprettet, vil vi glæde os til at se dig på siden.

28 27 26 25 Du modtager Papskubbers nyhedsbrev hver søndag og er derfor fuldt opdateret på brætspilsnyheder. Slå en ekstra gang.

23

Du falder over Papskubbers videointroer til brætspil, og tiden løber fra dig. Ryk tre felter tilbage.

18

22

19 20 21 15 14

16 Du får en genial idé til et brætspil og bruger forummet for brætspilsudviklere på Papskubber.dk. Men det tager lang tid at udvikle et brætspil, så du sidder over en omgang.

7

8

9 10

11

I sommerhuset finder du en gammel udgave af Afrikas Stjerne, men reglerne mangler. Heldigvis finder du dem på Papskubber.dk. Slå en ekstra gang.

6 5

12

4

3

2

1

FORHANDLES HOS FØRENDE BRÆTSPILSFORHANDLERE LANDET OVER!


Indhold

Et af de første brætspil - det ægyptiske Senet - er dateret til 3000 år før vores tidsregning. Senere kom spil som Kalaha, skak, terninger, Go og backgammon til. Alle fysiske spil, der er vokset organisk ud af hverdagen i fjerne kulturer og folkeslag. Men trods det er brætspillets sprog universelt. Vi kan alle uanset ophav skiftes til at tage tur, slå med terningerne og flytte brikkerne.

eræne spil til ferien 6 Suvballo n-leg, episke rumkrige, Mod på cyperpunk eller sultne pandaer? Vi guider til forårets 20 skarpeste spil til både børn, familien, voksne og rejsen.

20 It´s a kind of Magic

Samlekortene Magic er en milliard-industri og fascinerer verden over. Dyk med ned under overfladen og se, hvad der får spillere til at give flere tusind kroner for et enkelt spillekort.

26 Remix dine brætspil

Der er håb, hvis Matador halter eller Stratego sutter: de gamle brætspil kan piftes op med et sæt nye husregler. Vi dyrker pap-remix på 1. klasse.

, der smitter 38 Spillet ens-pandemi.

Haves: verd Søges: teamwork og taktik. Vi dissekerer klassikeren ‘Pandemic’ og forklarer fascinationen bag et af de skarpeste samarbejdsspil til dato.

Ansv. redaktør Redaktion

Layout & foto Annoncer

4

Brikker & Bræt • forår 2013

Bo Jørgensen Kim Dorff Thomas Holmby Helle Perrier Thomas Berger Jacob Herold Per Fischer Bo Jørgensen

Kim Dorff Se formater, priser og kontaktoplysninger på brikkerogbræt.dk

Forsiden

52 Vrinsk på brættet

Den danske spiludvikler Aima Jasper red fra stald til heste-brætspil. Rid med i historien om hendes vej til pappet, og svælg nostalgisk i verdens bedste derby-spil.

Thomas Vigild

Tryk Oplag Web

Magic the Gathering © 2013 Wizards of the Coast LLC in the USA & other countries. Illustration(s) by Eric Deschamps. Image used with permission.

Brætspil er derfor en af de tidligste kommunikationsformer mellem mennesker lang tid før bogen, filmen eller teatret kom til og iscenesatte tanker om menneskelivet. Hvor spillene først blev brugt til at forklare gudernes indgriben og tilstedeværelse omkring os, bliver brætspil i dag brugt til både socialisering, viden, hygge og undervisning. Brætspil er tidsløse, fordi de binder mennesker sammen. Deres magi ligger i samspillet mellem spil og spillere, og gennem spil lærer vi at handle og fejle og forbedre os. Sådan er kernen i spil uanset ophav og form.

PAPPOWER FOREVER Derfor vil brætspillet som udtryksform bestå - uanset om vi skubber plastik-brikker rundt på papplader eller svælger i digitale holografiske 3D-projektioner på spisebordet. Velkommen til brætspilsmagasinet Brikker & Bræt, der for anden gang samler de bedste guides, historier, nyheder og staldtips fra brætspillenes verden. Denne gang tager vi jer på en rejse fra de bedste brætspil i forårssolen til et kig bag fænomenet Magicsamlekort og remix af klassikere. Men intet spil uden spillere, så læs også historierne om, hvordan to danske spilskabere førte deres drømme-brætspil ud i livet. Godt forår til alle, og husk der er et brætspil til alle derude.

Strandbygaard Grafisk a/s 25.000 brikkerogbræt.dk

Redaktionen påtager sig ikke noget ansvar for manuskripter, fotos eller illustrationer indsendt uopfordret. Redaktionen påtager sig ikke noget ansvar for eventuelle fejl i magasinet eller indleverede annoncer.

Bo Jørgensen

Kim Dorff

Thomas Vigild 5


œ Enigma – udfordrer af Thomas Vigild

fem FANTASTISKE FAMILIESPIL De bedste familiespil udfordrer både børn og voksne, og giver mulighed for god variation fra spil til spil.

1

Hader du langtrukne brætspil, hvor turene tager evigheder, så er ‘Enigma’ en frisk brise. Her dyster alle spillere samtidig om at knække både rumlige, logiske og matematiske gåder. Når man at løse sin egen gåde i tide, vanker der mulighed for at gradvist udbygge et kæmpe tempel på bordet. En velfungerende blanding mellem hardcore-hjernegymnastik og taktisk tænkning, men kun velegnet, hvis man netop nyder gåder af mere logisk karakter.

2

Pandaer kan umuligt være onde, men i ‘Takenoko’ er den monokromatiske pelsklump irriterende. Spillerne dyster om at bygge de største og mest frodige bambus-marker, mens pandaen gladeligt springer rundt og guffer i sig. Et velstruktureret flow med gode strategiske dilemmaer gør ‘Takenoko’ til et familievenligt og overraskende varieret strategispil, og derudover er finishen helt i top med suveræn visuel streg og nuttet panda-brik.

3

Du kender fire på stribe, men når man pludselig må “sluge” brikkerne og rykke rundt med dem på pladen, så bliver det simple børnespil en logisk udfordring af de større. ‘Gobblet’ vinder på utrolig enkle regler, der i praksis bliver smukt komplekse og udfordrende, så man pinedød bliver nødt til at huske placeringen af både egne samt modstanderens vigtigste brikker. Finishen i massivt træ understreger blot status som klassiker.

4

Mens man gradvist befolker de veldesignede modulære spilleplader med små bebyggelser, tilraner man sig samtidig magten og guldet over et nyt kongerige. Fra Donald Vaccarino bag ‘Dominion’-kortspillet rykker ‘Kingdom Builder’ snildt op i samme klasse, da det på samme tid både er rosværdigt varieret, dybt taktisk og enkelt at lære. Også et pædagogisk stærkt spil, da man ikke kan angribe de andre spillere direkte, men til gengæld irritere hinanden til hudløshed.

5

Nok er ‘Citadels’ en gammel klassiker helt tilbage fra 2000, men det er stadig blandt de bedste og mest alsidigt designede kortspil til dato. Målet er at tjene mest guld og bygge den største by, men når man efter tur vælger forskellige roller såsom Morder, Tyv eller Konge, så fejer der hurtigt krigserklæringer, intriger og svære slægtsfejder hen over spisebordet. Et tidsløst strategispil, der i sin nye udgave har 11 udvidelseskort, der gør spillet endnu bedre.

BEDSTE FAMILIESPIL Enigma Fra 8 år 2-4 spillere Udvikler: Touko Tahkokallio Pris: 250 kr.

alle spillere samtidig udi logiske gåder. ∑  Takenoko – sender spillerne på jagt efter en sulten panda.    Gobblet – re® formerer "fire på stribe"-spillet til en nyklassiker.  †  Kingdom Builder – er et sikkert hit, hvis man knuselsker Risk og Settlers. ¥ Citadels – holder stadig fanen højt som et af de mest solide strategispil nogensinde

Takenoko Fra 8 år 2-4 spillere Udvikler: Antoine Bauza Pris: 400 kr

®

Gobblet Fra 8 år 2 spillere Udvikler: Gigamic Pris: 250 kr

œ

Kingdom Builder Fra 8 år 2-4 spillere Udvikler: Donald X. Vaccarino Pris: 500 kr

¥

Citadels med Dark City Fra 10 år 2-7 spillere Udvikler: Bruno Faidutti Distributør: Enigma Pris: 200 kr

Kingdom Builder

6

Brikker & Bræt • forår 2013

† 7


BARE BEDRE børnespil Det gode børnespil er alsidigt, i suveræn finish og med så solide regler, at børnene selv kan spille uden hjælp fra de voksne.

1

Unikt, originalt og dybt fængslende balance-spil, der stiller store krav til ikke kun motorik og overblik, men også iskold og kynisk taktik. Alle spillere skiftes til at placere deres proviant på det store træskib uden det vipper for meget. Rosværdig finish, neglebidende feberredninger og universel appel gør ‘Riff Raff’ til en udødelig klassiker til både børn, familien og de voksne.

2

Nok er ‘Pirates!’ blot et spil om at bygge og genkende flest mønstre på spillebrættet, men finishen og tematikken er usædvanlig stærk, så selv de mindste spillere hurtigt er med. Samtidig tager det ikke oceaner af tid, da man hurtigt får fyldt pladen op, så et solidt bud på et kortvarigt og overskueligt ulve-time-brætspil egnet til begge køn.

3

Frygten for sprængt ballon er den centrale drivkraft i dette lege-spil, der snildt kan affærdiges som fjol, men fungerer eminent i selvskab med børn. Eller voksne, der også frygter uventede ballon-knald. Gradvist bliver den stakkels ballon sat under mere og mere pres, og taberen er den, der får den til at sprænge. Mere festligt end udfordrende, men forunderligt morsomt.

4

Den gamle mølle er hjemsøgt af spøgelser, så hvem får først reddet sine tre sække mel ud uden at blive forskrækket? Med sit originale magnetbaseret spillebræt drejer ungerne her løbende på “møllehjulet”, og hvis spøgelset fanger en brik, springer den op fra brættet på magisk vis. Stærkt bud på et universelt børnespil med mindre taktik end held.

5

Lynkvikt kortspil, hvor der altid er ét - og kun ét - sæt matchende symboler på to forskellige kort. Ud fra denne grundmekanik varierer ‘Dobble’ sig en smule og minder meget om populære spil som ‘Vildkatten’, men blot mere udfordrende, og spillet fungerer suverænt uanset om man er 6 eller 76 år.

BØRNESPIL Riff Raff Fra 6 år 2-4 spillere Udvikler: Christoph Cantzler Pris: 400 kr Pirates! Fra 7 år 2-4 spillere Udvikler: Djeco Pris: 220 kr

®

Boom Boom Balloon Fra 5 år 2-4 spillere Udvikler: Schmidt Spiele Pris: 150 kroner

œ Buuuh! Fra 5 år 2-4 spillere Udvikler: Drei Magier Spiele Pris: 350 kr

œ RIFF RAFF — Placer brikkerne på det gyngende skib, og grib dem når de falder ned. ∑ BUUUH! — Børnene skal hente melsækkene, men spøgelserne får dem til at springe af skræk.  ® BOOM BOOM BALLOON — Rul med terningen og tryk på stavene, et klik ad gangen.

Dobble Fra 6 år 2-8 spillere Udvikler: Denis Blanchot Pris: 150 kr

∑ 8

Brikker & Bræt • forår 2013

9


œ AVALON — et spil hvor jeres sande loyalitet er skjult for hinanden - men samtidigt må samarbejde. Er du på Sir Arthurs side ? ∑ TZOLKIN — Tandhjulene snurrer omkring maya årskalenderen. Du skal fjerne dine bønder fra hjulene og tænke frem for at klare udfordringerne.

Fem cool voksenspil

Opbyg civilisationer, rumkrige eller hele piratbesætninger, når forårets bedste spil til voksne ryger på bordet. Her er de fem bedste spil til alle over 12 år. De byder på mere strategi og større taktiske udfordringer.

1

Fortsættelsen til det svært psykologiske samarbejdsspil ‘The Resistance’ ændrer kun lidt på originalen, hvor scenen nu er ridderne af det runde bord og Camelot-myten. Spillet handler om at gennemskue hinandens skjulte roller, og de nye tilføjelser i ‘Avalon’ gør spillet mere komplekst, men altid med mulighed for at plante flere lus i skindpelsen og mere let rollespil. Suverænt spil, men kun til voksne med mod på anderledes mere sociale spiloplevelser uden bræt.

2

I årevis har vi tæsket rundt i klassiske worker-placement-spil, men dette dødvande bryder det nye ‘Tzolk´in’ fornemt med. Tricket er et spillebræt med seks forskellige tandhjul, der alle hænger sammen og derved drejer samtidig. Efter hver tur beslutter man sig for, om man vil høste goderne eller satse på nye, og ens udbytte er afhængig af, hvor mange ture man tør vente, før man høster. Denne originale tidsbaserede mekanik og det stærke tema fuldender et suverænt strategispil.

3

Sat i en ‘Matrix’-cool fremtid er ‘Android: Netrunner’ et fænomenalt godt kortspil, hvor en kæmpekoncern og en enkelt hacker sætter hinanden stævne. Spillet forløber asymmetrisk, dvs. hacker og koncern råder over forskellige kort. Koncernen skal beskytte sine servere og sætte fælder op for hackeren, mens denne må fare med lempe og time sine data-angreb klogt. Sublimt velafbalanceret og givende gameplay, hvor man hele tiden må være på tæerne for at holde hinanden i skak og have styr på hinandens planer.

4

Alt handler om den rette timing i piratspillet ‘Libertalia’, hvor man som kaptajn for 30 forskellige pirater skal sætte det bedste hold i forhold til modspillerne. Igen handler det om bluff, dobbelt-bluff, overraskelser og at kunne aflæse de andres træk for at undgå galgen. Samtidig skal der kæmpes om skatte, fanger og angrebstræk, så interaktionen er konstant - ligesom bedrageriet og knivene i ryggen.

5

‘Eclipse’ er fortjent et af de mest roste spil i 2012, fordi det bygger på en enkel, omend fængslende grundmekanik. Her kæmper spillere om at bygge de bedste rumskibe, og det i et spildesign, der aldrig udelukker en spiller, hvis man laver fejl, men snarere åbner nye veje op til anderledes taktikker. Et solidt flow og suveræn finish gør ‘Eclipse’ til et nuvel dyrt, men anbefalelsesværdigt og smukt strategispil, hvis man tænder på rum-temaet.

10

Brikker & Bræt • forår 2013

DE VOKSNES SPIL

œ

The Resistance: Avalon Fra 12 år 5-10 spillere Udvikler: Don Eskridge Pris: 160 kr

Tzolk’in: The Mayan Calendar Fra 12 år 2-4 spillere Udvikler: Simone Luciani & Daniele Tascini Pris: 400 kr

®

Android: Netrunner Fra 12 år 2 spillere Udvikler: Richard Garfield Pris: 400 kr

Libertalia Fra 12 år 2-6 spillere Udvikler: Paolo Mori Pris: 350 kr

† ¥ ® NETRUNNER — Genoptryk

Eclipse Fra 12 år 2-6 spillere Udvikler: Touko Tahkokallio Pris: 600 kr

af spillet, som sætter hacker og firma stævne. Er der tændt for firewallen? † LIBERTALIA — kortspil om livet på de 7 verdenshave. Inklusive bredside og papegøjer. ¥ ECLIPSE — Udforsk rummet, opgrader dine fly og baser og giv hinanden intergalaktiske tæv. 11


®

Fem fede spil til farten

Skal påsken bruges i sommerhus, hos familien eller på solrig skovtur, så er rejsefeber ingen undskyldning for et godt brætspil. Brikker & Bræt har samlet fem bud på gode rejsespil.

1

‘Hanabi’ er et originalt kortbaseret samarbejdsspil, hvor man aldrig må se sine egne kort. Spillets twist ligger i, at man kun må se alle medspillernes kort, der alle har et tal fra 1 til 5 i en af spillets fem farver. Ved at give tips og kassere kort skal alle spillere “blindt” prøve at lægge en kabale sammen på bordet - og det kræver deduktion, taktik og omtanke. Et af de bedste samarbejdsspil nogensinde.

2

Med emner som rejser, mad, magt og vin, er der fyret op til hurtig quizzeri på farten i de nye små danske Box Quiz-spil. Hver æske indeholder 50 spørgsmål, så meningen bag spillet er en kvik gang paratviden før middagen eller som anderledes værtinde-gave. Velskrevne spørgsmål trækker op, omend vi glæder os til flere, mere anderledes quiz-kategorier.

3

Hvordan vil du opbygge din civilisation fra stenalderen og op igennem alle tidsaldrene? Selvom ‘Innovation’ ser knastørt og uinspirerende ud, så gemmer der sig et eminent velgennemtænkt og afbalanceret kortspil underneden, og et, hvor man virkelig kan spolere hinandens sejrs-planer på kryds og tværs. Et stærkt tænkt kortspil, hvor mange kort påvirker hinanden, og man altid interagerer med de andre spillere.

4

Hanabi Fra 8 år 2-5 spillere Udvikler: Antoine Bauza Pris: ca. 100 kr

Box Quiz Fra 15 år 1-mange spillere. Udvikler: Bettina Cronquist Pris: 60 kr. pr. æske

Innovation Fra 12 år 2-4 spillere Udvikler: Carl Chudyk Pris: 190 kr

Smart Games Travel: Noahs Ark Fra 5 år 1 spiller Udvikler: Smart Games Pris: 200 kr.

5

Babylon Fra 6 år 2 spillere Udvikler: Bruno Faidutti Pris: Ca 60 kr.

Brikker & Bræt • forår 2013

œ ∑

Serien af robuste magnetiske rejsespil fra belgiske Smart Games er sikre hits under bil- eller flyture uanset temaet og gåderne - og dette seneste med ‘Noahs Ark’ er ingen undtagelse. Her er målet at pusle alle de viste dyr på plads i skibet, så alle står på deres fødder og sammen med sin artsfælde. Her kommer også voksne på prøve, og genialiteten bag Smart Games er, hvordan de 48 opgaver smukt skalerer fra barnet til bedstemoren. Hvordan kan tolv sten i fire farver være et spil? Beviset er det befriende enkle ‘Babylon’, hvor to spillere skal prøve at udmanøvrere den anden først. I hver tur må man stable stenene, hvis de enten har samme højde eller samme farve i toppen. Et klassisk eksempel på, hvordan enkle spilleregler skaber en svær strategisk hjernevrider i verdensklasse.

12

GODE REJSESPIL

œ HANABI ­– Samarbejdskabale, hvor du ikke må se dine egne, men kun medspillernes kort. ∑  Box Quiz – Kompakt quizspil i snack-størrelse til farten med kategorier fra krop til vin og biler.  ®  Noah´s Ark – Pusl dyrene på plads i skibet, hvor alle brikker er magnetiske og handy til bilbagsædet

13


n orieucces Histen s g ba

For Lauge Luchau var det en drøm, der gik i opfyldelse. De seneste 10-12 år havde han oppe på hemsen fyldt skrivebordsskuffen med et væld af idéer. Dér, blandt de 225 brætspil han ejede og spillede ugentligt, sad han ene mand og udtænkte sindrige mekanikker og sjove idéer, og drømte om, at hans enorme spilsamling en dag ville tælle et af hans egne spil.

 Jeg var helt vildt glad for det afslag. De tog mig alvorligt.

Men vejen til succes var ikke nem. Det indrømmer Lauge selv:

Til bords med

Lauge Luchau ROSENDAHL af Kim Dorff

Australske drømmefugle og bordplanlægning? Det giver ikke umiddelbart mening, men er alligevel bestanddele i en af de største danske brætspilssuccesser i de senere år Hvordan får man idéen til et spil? Endda et spil, der går hen og bliver et vaskeægte hit og opnår international succes? For 41-årige Lauge Luchau Rosendahl skete det i familiens skød, midt i kaosset ved middagsbordet. ”Vi deler hus med en anden familie og spiser sammen

14

Brikker & Bræt • forår 2013

hver dag. Vi er otte om bordet. Og ved hvert eneste måltid skulle ting gå op i en højere enhed; børnene ville altid gerne sidde bestemte steder, og det ville de voksne også – så skulle den ene sidde tæt på toilettet, en anden tæt ved køkkenet, mens en tredje insisterede på at sidde ved siden af en bestemt person”, fortæller den 41-årige arkitekt.

Således blev ”Til Bords” født. Midt blandt kødgryder og fordeling af bordskånere spurgte Lauge sig selv ”hvad nu hvis man lavede dette bordkaos om til et spil?”. Resultatet blev et hovedbrudsspil for hele familien, hvor man på tid forsøger at lave den perfekte bordplan på trods af en række krav og benspænd.

”Det var rent held. Jeg havde for et par år siden lavet et spil, som jeg havde sendt til det tyske forlag Hans im Glück. Efter flere måneders ventetid fik jeg et brev med tre linjers standardafslag. Så sendte jeg spilreglerne til Kosmos, et andet tysk spilforlag. Efter tre uger fik jeg halvanden sides detaljeret afslag. Og det syntes jeg var virkelig imponerende. Jeg var helt vildt glad for det afslag. De tog mig alvorligt.” I forvejen var det modigt af århusianske Lauge Luchau at forsøge sig på det tyske marked; syd for den danske grænse er brætspilskulturen en helt anden end i Danmark. Her er brætspil big business, omsætter for milliarder årligt og alle spiludviklere er i knivskarp konkurrence med hinanden om at finde den næste spilidé, der kan blive et hit.

Lauge kæmpede dog videre, opildnet af afslaget. ”Halvandet år senere fandt jeg så på Til Bords, og så prøvede jeg Kosmos igen. De bed på med det samme, og bad om en prototype. Og så rullede det.” Inden da skulle der dog ædes en lille kamel; de tyske spiludgivere ville ændre titlen. Satiriske spil med smag af socialrealisme havde historisk set klaret sig dårligt i Tyskland. Ud røg ”Til Bords” og ind kom navnet ”Uluru” og et abstrakt tema om farverige drømmefugle og spirituelle ritualer. Om en legende, der fortæller at dyrene i den australske ørken bliver til drømmefugle om natten, når de samles omkring den hellige sten Ayers Rock. Lauge var dog ret ligeglad med temaændringen til den australske aboriginal-kunst. Spillet var stadig det samme. Og han var stolt over, at han

I Uluru, der gik hen og blev Guldbrikken-nomineret som Årets Voksensspil 2012, råder hver spiller over sin egen spilleplade og otte drømmefuglefigurer. De skal placeres på spillepladen, men på midten af bordet placeres otte kort, der stiller specifikke krav til, hvordan de otte dyr vil placeres. En lille genistreg er, at spillepladen er todelt, så man kan spille med to forskellige sværhedsgrader samtidigt – så kan børnene være med mod de voksne. 15


Til bords med Lauge Luchau ROSENDAHL ”Det er væsentlig mere komplicerede spil end Uluru. Jeg har selv flere prototyper på avancerede spil liggende, men det tager sindssygt lang tid at lave, fordi der skal testes så meget. Balanceringen af dem er virkelig svær, så det kræver øvelse”. Derfor bliver hans kommende spil også rettet mod familiesegmentet.

nu omsider kunne kalde sig for brætspilsdesigner. Samtidig var han overrasket over, hvor hurtigt det var gået, da han først fik hul igennem. Uluru gik hen og blev det bedst sælgende spil for Kosmos samme år, som det udkom, og Lauge havde dermed slået sit navn fast som brætspilsdesigner. Nu var døren sparket ind. Og de mange idéer i skrivebordsskuffen kunne igen hives frem og støves af. For Lauge Luchau var ikke i tvivl, da jeg spurgte ham – vil du gerne kunne leve af at designe brætspil? ”Helt sikkert. Men jeg ved ikke, om jeg vil anbefale andre at følge samme vej som mig. Jeg kender nogen, der har prøvet at gå min vej, som det ikke er lykkedes for. Jeg har helt sikkert været heldig”, og forklarer, hvad han tror er det vigtigste, når man skal finde opskriften på en succes:

16

Brikker & Bræt • forår 2013

”I 2013 udkommer der en mini-udgave af Uluru – og så kommer der et solospil, der hedder ”Gecko” – som er en slags hovedbrud-spil. I 2014 er der to store spil på ”Uluru var et forholdsvis hurtigt spil at lave. Det tog en koncentreret måned med mange lange timer, test med familien, og så var det færdigt”, fortæller han og fortsætter. ”Det er noget andet at lave enkle spil. Når spilmekanikken ikke er så svær, tager det tid at finde den rette elegance. Man skal bare huske på ikke at underkende finishen. Det skal altså være lækkert visuelt, have god infografik og med et stærkt tema – alle de elementer skal være der. Det kan godt være, spiludgiverne laver det om, men det nytter ikke noget at præsentere et spil med en kedelig A4-side med regler.”

vej – det er rigtig dejligt. Så i 2015 får jeg sikkert lidt penge hjem”, griner han overbærende. Der er stadig lang vej til at han kan udleve drømmen om at arbejde fuldtids som brætspilsdesigner. Men han er godt på vej.

Det spiller en brætspilsdesigner selv Med over 200 spil i brætspilssamlingen er der rigeligt at vælge imellem, når det er tid til spilhygge hos familien Luchau. Men der er et par spil, han især er glad for i øjeblikket. Tzolk'in 2-4 spillere, 90 minutter, fra 13 år ”Det er et mobilt worker-placement-spil. Det er ret traditionelt, hvor man skal høste ressourcer, men helheden i spillet med tandhjulene er utrolig elegant lavet. Det hele går op i en højere enhed.” Galaxy Trucker 2-4 spillere, 60 minutter, fra 10 år ”Det er fra Czech Games, som altid borger for kvalitet. Måske har det noget at gøre med, at jeg er arkitekt, men jeg bliver ved med at vende tilbage til det her spil. Det betyder noget for mig, at finishen i spillet er lækker. Og temaet hænger godt sammen”. Indigo 2-4 spillere, 30 minutter, fra 8 år ”Hovedbrudsspil, der virker rigtig godt til hele familien. Og så tager det ikke så lang tid.”

Egentlig spiller Lauge selv lidt mere avancerede spil, der ikke henvender sig til familiesegmentet. Spil som Dungeon Lords og Galaxy Trucker.

17


www.competogames.com


Med en let skælven i fingrene flås folien af den skinnede knitrende kortpakke, der i sit indre gemmer på 15 farvestrålende spillekort befolket med drager, elvere og magiske monstre. Det er som at åbne en hemmelig slikpose: du aner ikke hvad pakken indeholder, men gnisten af spænding er til stede hver gang. For måske er det denne gang, at du finder lige netop det ene kort, som du mangler i din samling eller til at vinde duellerne i kortspillet Magic the Gathering. I starten af 1993 mødtes matematikeren Richard Garfield med den amerikanske spiludgiver Wizards of the Coast for at præsentere brætspillet RoboRally, som Garfield havde designet. Direktøren mente ikke, at de var i stand til at producere spillet. Men han kunne godt lide Garfields idéer, og efterlyste i stedet et transportabelt spil, som kunne spilles, når der uundgåeligt opstod ventetider ved rolle- og brætspilsfestivaler. Richard Garfield foreslog en løsning, som byggede på det allerede kendte koncept med samlekort, men hvor kortene også fungerede som et spil. Et spil, der trak på de eventyrelementer, som målgruppen allerede

Basalt set går Magic-spillet ud på at prioritere sine ressourcer, som her en blå “Island” til at fremmane monstre og besværgelser.

kendte fra rollespillenes verden. Magic the Gathering var født og blev officielt lanceret i august 1993. Spillets i første omgang 295 forskellige kort (den såkaldte alpha-serie) blev trykt i et oplag på 2,6 millioner - det skulle være rigeligt til det første halve år, mente udgiveren. Efter en uge var kortene udsolgt, og andet oplag på 7,3 millioner eksemplarer (den såkaldte beta-serie) røg i trykken - denne gang blev kortene udsolgt på et par dage. Samlekortspillet var en dundrende succes fra starten, og hele det første år efter lanceringen kæmpede Wizards of the Coast hårdt for at følge med efterspørgslen.

SAMLEKORT FOR milliarder af Thomas Berger

 Jeg bliver gang på gang overrasket over de Deck og kombinationer, som spillerne finder på

20

zards Mark Rosewater, Wi

of the Coast

For 20 år siden udkom samlekortspillet Magic the Gathering for første gang. Spillet fik overvældende succes lige fra starten, og er i dag mere populært end nogensinde - både som spil og samlerobjekt, hvor de mest sjældne kort koster tusindvis af kroner. Thomas Berger har undersøgt samlemanien og Magic-feberen.

© 2013 Wizards of the Coast LLC in the USA & other countries. Illustration(s) by Michael Komarck. Image used with permission.


 Det er blevet mere socialt acceptabelt at sige, at man spiller - hvad end det er poker, World of Warcraft eller Magic

Magic er i bund og grund ganske enkelt. To spillere konstruerer hver et såkaldt ”Deck” på 60 kort på baggrund af de mange udgivne Magic the Gathering-kort, og skal så bringe modstanderen fra 20 til nul livspoint ved at hidkalde magiske væsner og kaste sleske trylleformularer på hinanden. Spillet har således en lille række grundregler, som ligger helt fast lige indtil et kort siger noget andet - og netop det element gør spillet unikt, da spillerne konstant skal omstille sig. Nye kombinationer af kort giver helt nye måder at spille på, og for spilleren handler det om hele tiden at udvikle sit spil og sit Deck. "Jeg tror, at det er en af de ting, der har gjort, at Magic har klaret sig i 20 år - det genopfinder hele tiden

22

Brikker & Bræt • forår 2013

Black Lotus har gennem alle årene været et af de mest eftertragtede Magic the Gathering-kort. Det skyldes dels, at kortet er sjældent, men også at kortets funktion i spillet er ekstremt effektiv uanset hvilke kort, der ellers spilles med. En alpha/beta Black Lotus i relativ pæn stand koster mindst 4.500 kr.

sig selv. Spillet udvikler og ændrer sig, så spillerne ikke bliver trætte af det," siger Mark Rosewater, chefdesigner på Magic the Gathering for Wizards of the Coast. Magic the Gathering er i dag mere populært end nogensinde, vurderer den tidligere Danmarksmester i Magic og samlekortansvarlige i den københavnske specialbutik Faraos Cigarer Anton Lunau: "Først og fremmest er det et godt

produkt. Men jeg tror også, at det er blevet mere socialt acceptabelt at sige, at man spiller - hvad end det er poker, World of Warcraft eller Magic.". Han peger på, at Wizards of The Coast har være dygtige til at udvikle Magic the Gathering til nye platforme med bl.a konsol- og iPad-spillet Duels of the Planeswalker. Det giver flere forskellige indgange til spillet, og har lokket flere ældre spillere tilbage til spillet og turneringerne.

Har du en formue i skuffen?

Der er mange ting, der har ændret sig i Magic the Gathering gennem årene. Men det gælder ikke bagsiden af kortene, som stadig ser ud præcis som for 20 år siden.

Er du blandt dem, der spillede Magic the Gathering tilbage i 90´erne? Har du stadig skotøjsæsker fyldt til randen med gamle kort gemt i skabet? Så er det nærliggende at tænke, at du måske har en guldgrube liggende. "Men det har de fleste ikke," konstaterer Anton Lunau fra specialbutikken Faraos Cigarer. Han skønner, at der i alt er udkommet godt 17.000 forskellige Magic the Gathering-kort, og rigtig mange af dem er ikke noget værd. "Kort fra Alpha- eller Beta-serien er generelt sjældne i Danmark, da der simpelthen ikke nåede særlig mange af dem til landet. Hvis du ligger inde med et såkaldt dobbeltland fra de serier, kan det godt indbringe mellem 6.000 og 7.000 kroner. Men også dobbeltlande fra de efterfølgende par serier står i rimelig høj kurs," fortæller Anton Lunau. Hans bedste råd er imidlertid, at du lægger vejen forbi auktonswebsiden eBay.com, hvis du gerne vil have en fornemmelse af, om dine gamle Magic-kort er noget værd. Alternativt kan du tage samlingen med til en specialbutik som Faraos Cigarer i København eller Dragons Lair i Odense, Århus eller Aalborg og få den vurderet af butikkens eksperter.

23


Siden 1994 har der været afholdt verdensmesterskaber i Magic The Gathering, hvor spillere fra hele verden har kæmpet om den ærefulde titel og ikke mindst de kontante præmier. Billedet her er fra sidste års mesterskaber i Seattle, hvor den samlede præmiesum var på ca. 600.000 kr.

af udvidelser. Wizard of the Coast udgiver fire udvidelser om året, som så rent tematisk hænger sammen tre af gangen i blokke. Det betyder, at der hvert år udkommer omkring tusind nye kort, og derfor er de officielle turneringsregler også indrettet således, at det i turneringssammenhænge kun er tilladt at spille med seneste Core Set samt de to seneste blokke af udvidelser. Også tidsløsheden er en af kortspillets triumfer ifølge spillets chefdesigner: "Magic er stadig det samme fantastiske spil, det altid har været. Det eneste, der har ændret sig, er at vi er blevet bedre til at forstå, hvad der gør spillet godt, og så fokusere på det. Hvis du vender tilbage til spillet efter at have været væk fra det i nogle år, vil du opdage at Magic stadig gør alle de ting, du elskede det for - blot bedre, og så har spillet fundet på en masse nye ting, som du sikkert ikke havde kunnet forestille dig," mener Mark Rosewater. Siden den spæde start, de indledende produktionsvanskeligheder og en række mere eller mindre velovervejede og veldesignede udvidelser i midten af 1990'erne, har Magic the Gathering udviklet sig til en velsmurt maskine. I dag består spillet af en grundserie af kort kaldet Core Set, som opdateres årligt, og så en lang række

24

Brikker & Bræt • forår 2013

Mark Rosewater fortæller, at når han og hans kollegaer designer nye kort bestræber de sig på at give enhver spiller noget, som de kan holde af i den enkelte udvidelse. Men der skal også være plads til, at ikke alle spillere vil synes om alle kort. Samtidig fokuserer design­ processen i dag meget på at gøre selve kortene og deres mekanismer nemme at forstå, og i stedet gemme spillets kompleksitet i strategien. "Jeg sammenligner mit job som kortdesigner med at være værktøjsmager. Jeg skaber de her seje stykker værktøj, og så får jeg lov til at se, hvad spillerne får ud af dem. Og helt ærligt, jeg bliver gang på gang overrasket over de Deck og kombinationer, som spillerne finder på".


Hylderne derhjemme eller i sommerhuset prydes muligvis af de gode klassiske brætspil. De er dog alle spillet igennem til hudløshed, så selv de bedste føles efterhånden bedagede og udslidte.

PUST STØVET AF

Dine gamle brætspil

Med lidt opfindsomhed og kreativitet, er der rige muligheder for at genopdage klassikerne og booste nyt liv i de støvede spilleplader ved bare at justere en smule på de velkendte regler. Det giver helt nye og ofte gakkede måder at spille på, og kan ofte også udligne nogle af de utilsigtede elementer i spillet, som tidligere har kunnet afgøre vinder og taber på forhånd.

af Thomas Berger

Skak a la Darwin eller zombie-Cluedo? Der er et skatkammer af nye brætspilsoplevelser at hente i de gamle klassikere, hvis man klasker et sæt nye spilleregler. Brikker & Bræt guider til de bedste remixes af gamle spil fra ’Stratego’ til ’Scrabble’.

26

Brikker & Bræt • forår 2013

27


Så vil jeg gerne se Agent Orange i skydetårnet med en laserpistol

Pust støvet af ... Seks generelle tips til at ændre spillets regler „„ Hvis den startende spiller har en fordel i spillet, så afhold auktion om, hvem der skal starte. Eller udlign forskellen ved at give de andre spillere ekstra penge, point eller terningeslag. „„ Tilføj kort med unikke specialfunktioner til spillet. Hver spiller trækker et før spillets start, og kan bruge det én gang undervejs. Et sådan kort kunne fx give adgang til ekstra terningeslag, dobbelt antal ressourcer, springe en modstanders tur over eller lignende. „„ Lav løbende om på rækkefølgen i spillet. Hvis der fx er fire spillere, så spring den første spiller over i runde to, så det hele tiden går på omgang, hvem der slår først i de enkelte runder. „„ Tegn nye ruter på spillebrættet, så det bliver muligt at bevæge sig omkring på brættet på helt nye måder. Eller føj ekstra funktioner til nogle af brættets felter som f.eks. i Ludo eller Skak. „„ Spil med flere terninger end reglerne egentlig foreskriver. Eller lån terninger fra et andet spil, så de traditionelle sekssiders terninger erstattes med fx otte- eller tisiders terninger og se hvad der sker. „„ Træk for hver runde lod om eller lad et terningsslag afgøre, hvilken vej spillerne skal bevæge sig omkring på brættet. Det fordrer uforudsigelighed og mere heldbaserede spil.

28

Brikker & Bræt • forår 2013

Skak

Scrabble „„ Ordene kan løbe ud over spillebrættets ene kant og fortsætte på modsatte side. „„ Ordene kan staves både forfra og bagfra. „„ Glem alt om at spille med point. Vinderen er i stedet den, der først præsterer at slippe af med alle sine bogstaver. „„ Spil med et sæt fælles bogstavsbrikker, der er åbne for alle at bruge af. „„ Glem at spille med ture – alle vender brikkerne samtidig og skal lægge ord hurtigst muligt ud på bordet.

„„ Udvid brættet med to rækker, så det har en størrelse på 10 x 8 felter og føj fire ekstra bønder og to springere til spillet. „„ Hvorfor skal det kun være kongen, der kan sættes skakmat? Lad dronningen få samme rolle, så der nu er to brikker, der kan sættes under pres. „„ Glem skakmat. Spillet handler i stedet om arternes overlevelse, hvor taberen er den spiller, som først mister samtlige brikker af en enkelt type. De almindelige regler for brikkernes bevægelser gælder, men det er vigtigt at holde liv i såvel konge og dronning som løber, tårn, springer og bonde. Hvis en bonde når frem til baglinjen, kan den udskiftes til en brik af en hvilken som helst type. „„ Lad brikkerne kunne bortføre fremfor at slå hinanden hjem. Dermed skal en taget brik deporteres tilbage til en særlig zone på brættet for at ryge ud af spillet. Ellers spil med befriere, så brikkerne kan komme tilbage i spillet.

29


Pust støvet af ...

RISK MED ATOMKRAFT Pludseligt er det ikke så interessant at bevæge sig over Nordafrika.

Risk „„ En spiller kan i stedet for sit almindelige angreb vælge at kaste en atombombe på et enkelt land. Det kan kun være et land repræsenteret på et af de Risk-kort, som spilleren måtte have på hånden. Dette kort fjernes nu helt fra spillet. På samme måde udgår det bombede land af spillet, det kan ikke erobres og indgår ikke længere i missionskrav. Hvis en spiller senere har behov for at krydse det bombede land, mistes én armé på vejen over den radioaktive ødemark.

Cluedo

Monopoly / Matador „„ Del alle grundene ud til deltagerne ved spillets start, så kan de byttes og handles bagefter, og spillet er hurtigere overstået. „„ I stedet for at deltagerne modtager penge, når de passerer start, skal de betale for det. „„ Hver spiller har seks kort med tallene 1-6. Der slås så kun med en terning, og spilleren vælger dernæst hvilket af de seks kort, der skal udgøre den anden ternings værdi. En spiller skal have benyttet alle sine seks kort med tal, før hele bunken af kort kan benyttes på ny. „„ Kobl spørgsmål fra Trivial Pursuit på spillet, så lander man på et bebygget felt, så skal der svares på et spørgsmål, før man må fortsætte.

30

Brikker & Bræt • forår 2013

„„ I stedet for terninger har hver spiller ni træk. De koster et træk pr. felt en figur bevæger sig og tre træk enten at komme med en formodning, foretage en anklage eller bevæge sig gennem en af de hemmelige gange på spillebrættet. Dette giver et mere strategisk spil. „„ Placer en hovednøgle i midten af spilbrættet. Når en spiller bevæger sig ind til denne hovednøgle, kan den benyttes til enten at låse eller åbne et af værelserne. Så længe et værelse er låst, kan figurerne ikke bevæge sig derind, og derfor heller ikke benytte det til formodninger eller anklager.

Stratego „„ Når en brik bevæger sig ind i en bombe, fjernes både brikken og bomben fra spillebrættet. „„ Giv bomberne mulighed for at flytte omkring på slagmarken, så de i stedet for at fungere som miner mere er som soldater bevæbnet med håndgranater. Bada-boom! „„ Hvis to brikker af samme rang mødes på slagmarken, så er det altid den angribende brik, der har initiativet og vinder - på den måde undgås et kedeligt defensivt fedtspilleri. „„ Brikkerne kan ikke trække sig tilbage i felten, men kun bevæge sig enten fremad eller til siderne.

Remix dine brætspil Hvis du har lyst til at lege endnu mere med dine klassiske brætspil, kan iPhone app’en eller e-bogen Board Game Remix anbefales. Her er der på en nem og overskuelig godt 30 sæt nye regler til de fire spil Monopoly, Scrabble, Cluedo og Trivial Pursuit - både nye regler, der holder sig indenfor de enkelte spil, men også regler der f.eks. kombinerer Scrabble og Cluedo med zombier. I app-form indeholder bogen derudover også en nedtællingsfunktion samt to seks sides terninger, hvis de fysiske af slagsen skulle være bortkommet. Mere info på www.boardgame-remix-kit.com

31


Sig brætspil til din tablet

Carcassonne

Catan

af Jacob Herold

Slut med terninger og pap – spil brætspil på din tablet. Brikker & Bræt guider til fem suveræne digitale brætspil.

’Catan’ er et af de sjældne spil, der fungerer som perfekt første skridt i overgangen fra almen Ludo-spiller til mere hardcore papskubber. ’Catan’ - også kendt som ’Settlers of Catan’ - er stadig i dag et unikt strategispil, der viser, hvor let tilgængelige og samtidig dybt taktisk og socialt et brætspil kan være. Som nybyggere skal spillerne befolke en lille ø, der bugner af tætte skove, gyldne marker og andre ressourcer. Derfor skal der bygges byer, lægges veje og indsamles samt byttes ressourcer indbyrdes for at få det hele til at hænge sammen. ’Catan’ er dog en lille ø, og derfor er der ikke plads til alle. Det bliver derfor hurtigt nødvendigt at bytte sig til manglende ressourcer fra andre spillere, og bittersøde smil udveksles over byttehandler, der foretages af nød og oftest gavner modspilleren mere. Perfekt for: Vordende papskubbere, nybegyndere udi strategispil og din mor.

32

Brikker & Bræt • forår 2013

CATAN Pris: 32 kr. 1-4 spillere Fra 8 år

’Carcassonne’ er en udødelig klassiker, hvis overgang til det digitale medie er lykkedes ganske udmærket, selvom prisen er relativ høj. iPhone og iPad-versionerne brillerer med at være et af de få brætspil, der formår at holde fast i den brætspilsfornemmelse, uanset om der spilles i stuen eller over internettet. I ’Carcassonne’ skiftes spillerne til at trække brikker prydet med små stykker landskab på såsom veje, marker, klostre og byer, og skal derpå placere disse brikker på bordet, for derefter at indtage territorier. Nogle erobringer er midlertidige, og giver hurtigt nogle få point igen, mens andre er langsigtede investeringer, der først giver udbytte i slutningen af spillet, hvis det ikke er lykkedes en af de andre spillere at trumfe ens indflydelse. Man kan enten vælge at spille med folk i samme CARCASSONNE rum eller over Pris: 65 kr. internettet, og 1-5 spillere kan man ikke få Fra 8 år nok, er der også en solo-udgave af Carcassonne med i pakken. Hver eneste uge bliver der udgivet et nyt solo-scenarie, hvor man gradvist skal bygge større og større byer og veje.

Puerto Rico Missionen er klar: Europa hungrer efter eksotiske luksusvarer, og enorme rigdomme venter dem, der kan levere dem. ’Puerto Rico’ er fuldt fortjent hyldet som et af de allerbedste brætspil nogensinde, og det skuffer ikke i sine digitale klæder. Som handelsmand i kolonitidens Puerto Rico er målet at få høstet og sendt så mange varer østpå som overhovedet muligt inden spillet slutter. Udfordringen ligger i valget mellem en række forskellige roller i hver runde såsom bygherre eller handelsmand, der alle har særlige fordele og ulemper. Den taktiske balance suppleres af bygninger, der giver mulighed for at gemme varerne en ekstra sæson, så ’Puerto Rico’ er en evig kæde af svære valg. iPad-ud-

Perfekt for: Berejste købmænd, tunge taktikere og tålmodige taktikere

gaven er tro mod originalen, men er også et af de mest nådesløse brætspil til dato, for selv på nemmeste sværhedsgrad har de computerstyrede modstandere nemt ved at vinde, så det kræver godt kendskab til spillets regler og smuthuller, PUERTO RICO hvis man Pris: 45 kr. ikke vil trom1-5 spillere les ned af Fra 10 år nævenyttige computerstyrede købmænd.

33


Sig brætspil til din tablet Elder Sign: Omens Elder Sign: Omens’ er baseret på terningspillet Elder Signs, der tager udgangspunkt i forfatteren H. P. Lovecrafts ’Cthulhu’-mytologi om de ældgamle rædsler, der blot ligger og venter på, at stjernerne står rigtigt så de kan vende tilbage til Jorden. Og derfor er menneskehedens eneste håb fire standhaftige efterforskere, der

opsporer monstre og kultister i et kapløb mod tiden. I spillet skiftes spillerne til at besøge områder fyldt med ondskab, som kræver, at man ruller med et sæt særlige terninger. Ikke to spil er ens, for hvert spil har et nyt Cthulhu-monster lurende i skjul, der dikterer specielle regler, ligesom de tilgængelige opgaver trækkes fra en stor kortbunke og derfor er evigt omskiftelige. Hvor den normale udgave er for 1-8 spillere, er iPad-versionen primært en solo-oplevelse. Heldigvis kan spilmekanikken sagtens bære oplevelsen, og Elder Sign: Omens den flotte visuelle Pris: 45 kr. udformning og 1 spiller gode brugerflade Fra 8 år hjælper bestemt. ’Elder Sign: Omens’ kræver i høj grad strategi og overblik, men på et niveau hvor de fleste kan være med.

34

Brikker & Bræt • forår 2013

Penny Arcade: The Game Gamers vs Evil Mike ”Gabe” Krahulik og Jerry ”Tycho” Holkins har siden 1998 lavet internettegneserien Penny Arcade, der spidder popkultur og særligt computerspil. Her 15 år efter har de opbygget et imperium på deres skarpe humor og sjove streg, og har udgivet både hæfter og spil baseret på deres univers. ’Penny Arcade: The Game - Gamers vs Evil’ er et af de spil, der er udsprunget af tegneseriens galskab, og ligner umiddelbart kortspil som ’Dominion’ og ’Ascension’, hvor man køber sine kort fra en fælles pulje i midten af bordet, og derved opbygger sin hånd og derved gradvist øger sine handlemuligheder i løbet af spillet. Spillet er spækket med tegneseriens humor, og selvom den oftest er sat ind langt under bæltestedet, formår de to gale amerikanere at levere ordspil i form af kort med to gravhunde og titlen ”Touchwiener” med et glimt i øjet. Det er klart en fordel at have kendskab til tegneserien og figurerne, men spillet i sig selv er glimrende og kan sagtens stå på egne ben. Det er ikke bare markedsføring af et brand, men et velfungerende kortspil Penny Arcade som de to sagtens Pris: 32 kr. kan være ganske 1-4 spillere stolte af.

Fra 12 år

Perfekt for: Fans af tegneserien, kortspillere med humor og Ascension-fanatikere.

Crossboule købes hos: Games København Jorcks Passage 1161 Kbh K +45 29881191 Mandag –Fredag 10-18 Lørdag 10-16 Games Aarhus Store Torv 9 8000 Aarhus C +45 29841614 Mandag-Torsdag 10-17:30 Fredag 10-18 Lørdag 10-16 Games Aalborg Boulevarden 5 9000 Aalborg +45 29711614 Mandag-Torsdag 10-17:30 Fredag 10-18 Lørdag 10-15 www.gamesweb.dk


Fem på femten minutter

TSURO er et hurtigt spil, hvor man på skift lægger kort ned, som i et filtret mønster giver en sti som dine dragebrikker rykker på. Bliv selv på kortet, og få de andres stier til at føre ud af labyrinten.

af Jacob Herold

Orker du ikke timelange taktiske diskussioner eller langsommelige opsætninger af brikker? Brikker & Bræt guider til fem cool og kvikke brætspil, der er både lynhurtige at sætte op, spille og nyde på under et kvarter.

King of Tokyo Tag en knivspids Yatzy, nogle radioaktive kæmpemonstre og smæk dem i en rundkreds omkring Tokyo, hvor de kan kæmpe om herredømmet. ’King of Tokyo’ er et kvikt spil for op til seks spillere, hvor dels terningsrul, dels særlige kort afgør hvem, der er den retmæssige hersker. Men det kræver, at man enten udraderer sine modstand­ere eller formår at invadere Tokyo længe nok til at opnå 20 sejrspoint. Tokyo er dog en lille by, når man er en gigantisk cybernetisk kanin med to hoveder, giftspyt og ekstra arme, så det er et spil, hvor man konstant kæmper mod hinanden.

36

Brikker & Bræt • forår 2013

Heckmeck Humøret er højt, når de kaglende høns konkurrerer om at få fat i flest grillorme i terningspillet ’Heckmeck’ fra brætspilsmesteren Reiner Knizia. I midten af bordet ligger ormene nysseligt arrangeret efter pointværdi, og rundt om sidder de spillende høns og kaster terningerne for at nappe de tilbageværende orme. ’Heckmeck’ er nemt, men udfordrende i kraft af, at man skal gennemskue hvilke terninger, der kan betale sig at beholde. De højeste point opnås dog ikke uden at riskere at brænde sine orme på, og man kommer hurtigt til at kaste sultne blikke på de andre spilleres orme, der dog kan scores med lidt strategi og et heldigt slag med terningerne.

Kakerlaksalat For mange kokke fordærver maden – men en enkelt kakerlak kan gøre det samme. ’Kakerlaksalat’ er et ordknudret kortspil, hvor det gælder om at komme af med alle sine ingredienser uden at tøve for længe. Spillerne skiftes til at smide forskellige typer af grøntsager ind på midten af bordet, mens de højlydt skal erklære, hvilken ingrediens de spiller. Hvis ens grøntsag som f.eks. salat, tomat eller peberfrugt matcher det forrige, skal man lyve og kalde det noget andet, men tøver man for længe, vinder man hele kortbunken og taber terræn til de andre salatslyngende kakerlakkokke.

Blitz Et hvidt spøgelse, en grøn flaske, en grå mus, en blå bog og en rød lænestol – samt en masse ivrige hænder: reaktionsspillet ’Blitz’ kræver snilde og snarrådighed, fordi her gælder det om at afkode et billede og vælge den rigtige ting på bordet inden de andre spillere. Både farven og formen på tingene er altafgørende her, fordi i hver tur lægger man et kort med et billede midt på bordet, hvor­ efter målet er hurtigst muligt at nappe den ting fra bordet, der ikke er vist på billedet hverken i sin farve eller form. Med mindre tingen er vist på kortet i sin rigtige farve… og den konstante udelukkelsesmetode gør ‘Blitz’ til et drøntilgængeligt og evigt udfordrende familiespil.

Tsuro Lyscyklerne i 80'er filmen ’TRON’ og slangen i mobilspillet ’Snake’ har alle sammen noget tilfælles med dragerne i ’Tsuro’ – det gælder om at holde tungen lige i munden, når der manøvreres langs snørklede baner. ’Tsuro’ er et enormt enkelt spil, hvor man skiftes til at lægge brikker, der danner lange og indviklede ruter. Således planlægger man ruten for sin drage, og forsøger at holde det skællede væsen på brættet, mens man bygger afkørsler, der leder de andre spillere af banen. ’Tsuro’ er abstrakt i sin simplistiske stil, men samtidigt et spil, hvor alle kan være med uanset køn, alder og erfaring.

37


G PÅ AS KR MA ÆV SK ET E

PANDEMIC „„ Udviklet af Matt Leacock, der senere også udgav ’The Forbidden Island”. „„ Første gang udgivet i 2008 af Z-man Games. „„ Oversat til 14 forskellige sprog og har solgt i omegnen af 250.000 eksemplarer på verdensplan.

Det smitsomme ved ’Pandemic’? For det første er ’Pandemic’ et samarbejdsspil, hvor spillerne arbejder sammen imod spillet. Hver deltager styrer en af FNs epidemieksperter, og sammen flintrer de verden rundt for at hindre smitsomme sygdomme i at sprede sig - og i bedste fald stoppe dem ved at opdage kure imod dem. Spillet er vundet, så snart spillerne har fundet en kur til hver af de fire vira, men oftest vinder sygdommene over verden og spreder sig uhæmmet på grund af dårlig kommunikation mellem spillerne. ’Pandemic’ foregår i runder, hvor spilleren hvis tur det er, må udføre fire handlinger. En handling kan være at flytte sin brik til en anden by, eller bruge et kort på hånden til at flyve længere væk. Det er også muligt at bruge et af de specielle hændelseskort, og det gælder helt generelt i Pandemic, at man skal have sin brik stående i den by, hvor man gerne vil gøre en handling. Smitten kommer Spillepladen i ’Pandemic’ består af et farverigt verdenskort med de vigtigste storbyer forbundet med røde streger. Er der en streg imellem to byer, er det muligt flytte sin brik fra den ene til den anden. Hver spiller sidder også med et antal bykort på hånden. Kortene kan bruges til forskellige ting, som f.eks. til at flyve over store afstande, eller samles i større sæt med samme farve for at kurere sygdomme. 38

Brikker & Bræt • Forår 2013

„„ Har fået udgivelsen ’On The Brink’, som bl.a. tilføjer flere roller, en ekstra virus og mulighed for at spille ”ond” bio-terrorist mod de andre spillere. „„ Spillet er på vej i en ny opdateret jubilæumsudgave.

Det lyder ligetil, men udfordringen ligger i, at når en spiller er færdig med sin tur, skal der trækkes et antal infektionskort. Hvert kort betyder, at nye udbrud af en af spillets fire sygdomme dukker op i en by i et sted i verden. Og hvis en storby får sin tredje brik, er den helt gal, for det medfører straks en epidemi, der omgående smitter alle nabobyer med sygdommen. Spillet er på den måde et intenst kapløb med tiden, og hver eneste

Red verden, red dig selv og red dine medspillere. Brikker & Bræt lægger samarbejds-spillet ’Pandemic’ under mikroskopet for at se, hvorfor spillet er en nyklassiker.

Spillet, der smitter

PANDEMIC Per Fischer sætter en nyklassiker under mikroskopet

At spille med sygdom er ikke en oplagt opskrift på et brætspil med verdensomspændende succes. Ikke desto mindre er det præcis, hvad spillet ’Pandemic’ handler om, og alligevel har spillet i årevis formået at fange interessen fra både spilfans til nybegyndere, der kan lide brætspil som familieunderholdning.

39


runde, ja hver eneste handling, er vigtig. Spillerne kan selvfølgelig gøre andet end bare flytte deres brikker rundt i verden og vente på, at katastrofen indtræffer. Der kan bygges et begrænset antal forskningslaboratorier, og byttes kort under særlige omstændigheder i et forsøg på at samle sammen til en kur. Og så kan en handling bruges til at kurere en enkelt sygdomsbrik fra den by, man befinder sig i. Slutteligt har hver spiller en unik rolle, som har har særlige evner. ”Forskeren” har f.eks. kun brug for fire kort i samme farve for at kurere en sygdom, hvor alle andre behøver fem, mens ’Lægen’ kan kurere alle sygdomme fra en by med en handling. Det er netop i disse særlige handlinger, at nøglen til at vinde over ’Pandemic’ ligger. Let at komme i gang Hvis man kigger Pandemic nærmere efter i krogene, så er det ikke en enkelt detalje, der gør spillet populært hos meget forskellige typer af brætspillere. Spillet gør snarere brug af en række smarte designtricks, som gør, at vi både har lyst til at hive ’Pandemic’ frem igen, og måske endda spille det mere end en gang efter hinanden. For det første tager det kun få minutter at gøre klar til et spil ’Pandemic’. Alle spillere kan forstå at trække de første infektionskort og

40

Brikker & Bræt • Forår 2013

 Pandemic skal prøves, og vi tør godt garantere, at du bliver helt syg med det. putte sygdomsbrikkerne på spillepladen, så spillerne ikke behøver at sidde og vente en evighed på at se på ham, der i forvejen kender spillet, stille op. Det er et lille hurtigt spil i spillet at gøre klar, og alle er altid spændte på, hvordan startsituationen kommer til at se ud. Mængden af ventetid er derfor begrænset, og det er et spil, som man uden problemer kan hive frem foran familien eller kollegerne på arbejde. Selv nybegyndere fatter lynhurtigt hvordan man flytter rundt og renser byer for sygdomme, bytter kort, og at tiden i ’Pandemic’ er knap og hver handling tæller. Hvis man dertil lægger, at runderne i spillet er bygget så tilpas simpelt op, at enhver vil kunne huske det efter blot én runde, så er her en del af forklaringen på, hvorfor ’Pandemic’ giver meget tilbage for selv en uprøvet spiller - og det med et minimum af energi set fra spillerens synspunkt i og med, der er få informationer, der skal læses - resten er symboler og farvekoder, som gør det nemmere at overskue visuelt.

Dø eller lev i fællesskab ’Pandemic’ har en særlig kvalitet: det er et spil, hvor spillerne er sammen imod spillet, et såkaldt ”kooperativt spil” eller samarbejdsspil. Flere og flere mainstream-brætspil benytter sig af denne særlige teknik, der i al sin enkelthed sætter spillerne på samme hold, og derfor giver dem en fælles interesse i at vinde. Samtidig har alle en fælles fjende, og det skaber sammenhold i en gruppe.

Dem, der ikke bryder sig om brætspil på grund af konkurrenceelementet i langt de fleste spil, er glade for ’Pandemic’. Det er også det, der gør spillet til et fantastisk familiespil. Det er let at gå til, og det ender ikke i skænderier og ufred, fordi Jens altid vinder over de andre. Her er det en fælles opgave, og alle deltagernes evner og handlinger er nødvendige for, at det skal lykkes at redde verden. Netop dette giver anledning til gode taktiske diskussioner, hvor det i høj grad også gælder om at gennemskue, hvor de næste sygdomsudbrud fremkommer og være på forkant med spillets luner. Uanset om du er garvet brætspiller eller kun kender Ludo, så skal ’Pandemic’ prøves.

Smittefarlige apps

2-4 spillere

45 min 12+ år

Smitte i fem år I anledning af Pandemics fem års fødselsdag, udsender spillets amerikanske udgiver, Z-Man Games, en helt nydesignet version i 2013. Pandemic får ny grafik og et par nye spillerroller, men ændrer sig ellers ikke.

Hvis du ikke kan få nok af spil med sygdom som tema, så er der også gode muligheder at få sin lyst styret på mobile platforme. Operation: Eradicate Her er den digitale version af Pandemic, dog med minimale forskelle. De følgende to spil vender det hele på hovedet, og giver dig rollen som smittesprederen. Nu skal du udrydde menneskeheden, i stedet for at redde den. Pandemic 2.5 Plague Inc.

41


Brætspillets Danmarkskort 1

Brikker & Bræt sætter et par udvalgte arrangementer på dit brætspilslandkort. Her finder du med garanti gode brætspil, hyggen og det sociale samværd, der ligger til grund for mange gode oplevelser og venskaber. Undersøg om der ikke er en forening eller klub i nærheden af hvor du bor, så har du nogen at følges med.

2

3 4

2 FASTAVAL 1 TRoA

Forening • Nørresundby, Aalborg TRoA er en rollespilsforening og aktiv iteterne omfatter liverollespil, bordrollespil, figurspil, brætspil og en lang række andre relat erede aktiviteter. www.troa.dk

27. - 31. Marts 2013

• HOBRO

d dage og er fyldt me Fastaval løber over 5 ed for ligh mu får Du r. ge spil i alle afskygnin , ste og mest klassiske at være med til de nye af l ige ed elt sm kreative samt tage del i den er l af enhver art. Vi byd spi for og om til, er ide og tbræ den af rollespil, velkommen til en ver 0 deltager hvert år i 60 d en kortspil. Mere påsken. www.fastaval.dk

3 BA-CON 13

9. - 12. Maj 2013 • Nivå Ba-Con - Danmarks sprødes te con. En lille hyggelig en af slagsen, med fokus på højtbelagt spilkvalitet og velsmur t service. Ba-con har brætspilscafé kørende und er hele con'en. www.ba-con.dk

4 VIKING CON 32

Første weekend i efterårsferien • Tårnby, kbh En weekViking-Con er Danmarks ældste con. ligesinmed ær samv lt socia og spil med end - og rolle har n dede spilentusiaster. Viking-Co ere. gynd nybe og e brætspil for både øved www.viking-con.dk


FRA VENNER TIL FJENDER af Helle Perrier

Følelserne er på spil, når man får tæsk på pappet. Brikker & Bræt guider til fem klassiske spiloplevelser, der kan ødelægge den gode stemning og tætte venskaber – på den sjove måde.

Måske havde de bare bedre ressourcer end dig. Måske slog de kun seksere, var bedre til at planlægge, trak bedre kort eller rottede sig sammen mod dig. Sådan går det jo, og som regel kan man skåle bagefter og takke hinanden for et godt spil. Men der findes de brætspil, der kan få selv de mest rolige mennesker til fuldkommen at miste fatningen. Spil, hvor alverdens meditation og mindfullness intet kan stille op mod et raseri af Hulk’ske dimensioner, når alt går galt. Og fælles for dem alle er, at det gavner dig, hvis du kan ødelægge noget for de andre - i al venskabelighed.

44

Brikker & Bræt • forår 2013

45


Risk: Den klassiske

et Risk er på overfladen rdensve om il sp tilforladeligt rundt er pp tro r tte krig. Man fly ne ge sla og , de lan og erobrer d me s øre afg n rke på krigsma g do r ha r ille sp er terninger. Hv ssion, også en hemmelig mi es, før em nn ge n der, hvis de lade dt go n ka t De n. giver sejre k uden sig gøre at vinde Ris re. Men ille sp dre hjælp fra an tropper i d me s ne da du beløn e lande forhold til, hvor mang så kan r, ha du r nte og kontine

indgå det være fristende at rne, der ille sp d me e våbenhvil . har nabokontinenterne n Men netop som du ka alliDin t. de r ske n, lugte sejre e soldat, erede angriber den en årevis og der ellers har stået i kanalen skuet ud over Panama este og aldrig løsnet et en uldrer sm tid ord rek skud. På mens m, riu pe im ke dit smuk e griner din tidligere alliered r har sidhoverende. Ham, de alien i det og bevogtet Austr

angrisamtlige runder og nu er og ber med sine 40 tropp t. vinder spille andre Morale: Stol aldrig på e bagikk lad og k, Ris spillere i hen. døren stå ubevogtet

Citadels: De

n drabe

Junta: Den grådige

Junta betyder militærdiktatur, og det er netop omdrejningspunktet i spillet af samme navn. Du og dine venner styrer La

46

Brikker & Bræt • forår 2013

Republica de Las Bananas, og formålet med spillet er at få lagt så mange penge til side på den schweiziske bankkonto som muligt. Man kan da ikke blive uvenner i et så ærke-demokratisk spil? Jo, allerede i første tur. I Junta vælger man en præsident, som efterfølgende vælger sine støtter. Præsidenten fordeler pengene, og der er naturligvis ingen penge til dem, der har få eller ingen stemmer. Du skal derfor sørge for at holde dig gode venner med alle de magtfulde spillere, men forræderi er ikke bare sandsynligt – det er forventet.

Snigmord er en naturlig del af spillet, og du kan regne med at blive nakkeskudt af din bedste ven, netop som du står i banken for at sætte dine millioner ind på kontoen. Der er heller ingen garanti for, at dine ellers så trofaste støtter ikke vælger at hoppe med på rebellernes frihedskamp, og du må flygte for dit liv. Spillet, der med garanti byder på brudte løfter og knive i ryggen.

lige Citadels er på Men lykkes de overfladen et t en af dine modspillere at hyggeligt lille pege din valg kortspil, hvor te rolle ud, når man kappes han er morde om at være de r, n m første, der få ister du din tu r bygget otte r. Samtidig er penge spar bygninger i si somme, så få n middelalder r by. tyven fat i dig, Man skiftes til mister du alle at vælge en de rolle, man vil surt optjente være denne sparepenge. run- Og ser fe de, og især m ltherren sig su orderen, tyve r på n dig, river han og feltherren rask væk dine gør livet surt for fine bygninge dine modspill r ned. Derfor ere. er Citadels et sp il, hvor du sk al finde dig i at blive myrdet og

bestjålet, og hvor hårdt slid kan ødelægg es på et øjeb lik . Morale: Hold dig under radaren, og ta g det som et kompliment, hvis de rotter sig sammen mod dig. Det bety der jo, at du spill er godt, og an ses som en trusse l.

Morale: Sæt penge i banken efter hver runde, og spil gerne offer-rollen, så de andre spillere får sympati for dig lige inden du nakker dem og vinder spillet.

47


Fra venner til fjender

   

     

 

   

rigeligt med udfordring i at navids klassiske nen, sü det I Richard Garfiel gere rundt pü ba an m er er m m ra nemmere af, at RoboRally prog er bliver ikke m m ko n de sü e skyder din hver sin robot, dine modspiller ed m ne ba r og stykker. først rundt pü en robot i stumpe rtpo ns tra m ren fat i en udfordringer so Für modstande . re se la og r lle r giver ham bünd, dybe hu opgradering, de t m sle sü re m dobbeltlaser Hvad kan der vÌ ekstra vüben so r re kø r de r, for at kapre ved smü robotte eller mulighed n du kun se om kap? dit program, ka akkels robot til, mens din st r tte bo ro de tte pübegynder en De smü, nu slür gnister og e yd sk de bü ing, mens din kan naturligvis total nedsmeltn er ov ud en nd r i mül. og skubbe hina banemand trille en ej rv fo i er r kanten, og de

n RoboRally: De sive lo eksp

Battlestar Galactica: Den

I Battlestar Galactica befinder I jer om bord pü et rumskib pü flugt fra en hÌr af lede ond e cylons, der vil slü menneske heden ihjel. Én eller flere af jer er dog selv cylons, sü mület med spillet er at finde forrÌderen. Derfor er scenen sat til at anklage alt og alle, men bedst er det naturligvis at anklage de uskyldige, nür man selv er cylon. Beskyldninger

g mindst Morale: PlanlÌ , og forsøg 2-3 ture fremad frem for at bare at overleve nt. angribe konsta                               

       

 

      

 

paranoide og smĂĽskĂŚnderier opstĂĽr spontant og kontinuerligt, og hver enkelt handling bliver betvivlet, vendt og drejet. Derfor handler det om at lyve

det bedste, du har lÌrt, og da nye cylons kan komme til midt i spillet, gür der lÌnge, før holdene er helt pü plads. Forvent at blive stillet til ansvar for hver enkelt ting, du foretager dig. Morale: VÌr aldrig stille, anklag ofte de andre spillere og prøv at virke som dig selv - uanset om du spiller cylon eller menneske.

           

                  

VENNERĂ˜D FORLAG

       48

Brikker & BrÌt • forür 2013

49


Dræb quizspillet Dyrk brætspillet

 Det er ikke sjovt at spille quizspil. Det er en øvelse i survival of the fittest

KLUMME • Kim Dorff raser

Hvor højt er Mount Everest? Hvem blev dansk statsminister i 1968? Jeg er LIGEGLAD, fordi quizspil er sagesløs leflen for en fascistisk intelligentsia og socialt ekskluderende. Kim Dorff raser mod quizspil-snobberiet. ”Spiller du brætspil?”. Spørgsmålet kommer tøvende, og blikket flakker. Allerede der ved man, at man skal passe på med at afsløre, at man ikke kun spiller ugentligt, men også skriver om det og tilmed har været med til at stifte både en dansk brætspilspris og et brætspilsmagasin. I sociale sammenhænge betyder det, at man ikke kan udtale sig begejstret om gårsdagens glorværdige sejr i ‘Formula De’. Især ikke til det modsatte køn. Men skrab i overfladen. For dem, der rynker på næsen af brætspil som tidsspilde, lyser op i et smil, så snart du spørger dem, om de spiller quizspil. Settlers, Ticket to Ride og Carcassonne er ikke i det fine selskab. Trivial Pursuit og Bezzerwizzer er.

50

Brikker & Bræt • forår 2013

Fordi alle elsker quizspil. Hvilket er sørgeligt på så mange fronter, at det næsten er tragisk. Dels er der den kreative: Quizspil har ikke rykket sig en millimeter siden 1979, hvor Trivial Pursuit så dagens lys: Slå en terning, ryk rundt på et bræt, træk et spørgsmål, svar, gentag. Men skidt pyt - vi kan ikke afkræve originalitet hele tiden. Værre er det, at quizspil er bærmen, hvor al ondskab opstår fra. Det er Lektor Blomme fra Det Forsømte Forår omsat i spilform og en sagesløs leflen for en fascistisk intelligentsia.

læreren hev en op til tavlen og offentligt terpede en i udenadslære. Quiz er stedet, hvor teenageårenes stræbere kan klappe i hænderne og omsider stråle som de klæbehjerner, de er, mens andre med anderledes sociale, kreative, sproglige eller rumlige tankespind giver fortabt. For quizspil samler ikke. Her kan selv den mest hjertevarme, søde svigerinde forvandles til et pernittengryn, der er så anal, at alverdens glidecreme ikke hjælper. Et svar skal pludselig ikke kun siges ordret, hvis det står til hende og hun kan lugte sejrens sødme. Det skal helst kunne staves forfra og bagfra, mens man står på et ben og reciterer det græske alfabet. Quizspil er ikke kun socialt ekskluderende. De ærer også en tradition, der er forældet. Den, hvor paratviden anses for at være en respekteret valuta. Fakta uden substans, overfladeviden uden dybde, viden uden perspektiv. Kognitivt set prikker de til en del af hjernen, hvor der er mindst aktivitet, nemlig hukommelsen. Enten ved du det – eller også gør du ikke. Punktum.

Alle andre brætspilsformer trykker på flere knapper samtidigt. Og det hader quizspillere. Så er de ude af deres rette element. Hvad enten de så kræver motorik, reflekser, taktisk snilde eller oratoriske evner, så formår brætspil at bryde konventionerne og få deltagerne til at tænke i nye baner. At satse. At smide hæmningerne. Så hvis du hører til gruppen, der ofte kigger undrende på dem, der taler begejstret om Agricola, Lords of Waterdeep eller Dominion, så tænk over, hvor meget du sad og råbte og skreg, sidst du spillede Trivial Pursuit eller Bezzerwizzer. Og vid, at du er som dem. Bare værre.

Tre skæve quizspil Den Fede Pingvin Et klassisk ”icebreaker”-spil – deraf titlen for de tungnemme – der har ufattelig grim finish, men til gengæld er billigt og provokerende. Mange spørgsmål handler om det, der sker under bæltestedet, så det er bedst i forbindelse med alkohol, fortrængninger og parkerede hæmninger. Ego Dansk nyklassiker, der går ind og piller ved moralsketiske spørgsmål. Hvem omkring bordet vil du først redde ud af en brændende bygning? Vil du hellere være rig eller forelsket? De andre deltagere skal gætte, hvad dine holdninger er. Forvent både nye venner og fjender. Cranium Form i ler, mim med fagter eller tegn svaret. Cranium giver mere spillerum til også de kreative intelligenser og handler mindre om korrekte svar og mere om socialt samvær.

Det er ikke sjovt at spille quizspil. Det er en øvelse i survival of the fittest, der minder om skoletiden, hvor

51


pruuuuuuh Vejen fra idé til brætspilshylden i butikken er aldrig lige. Det kræver dedikation, galskab, tålmodighed, held og hårdt arbejde. Brikker & Bræt red ud med den danske spilskaber Aima Jasper og fulgte hendes heste-brætspil fra stald til spiludgivelse. af Thomas Holmby

“Du kan da ikke skrive om mit spil uden at have redet på en hest!” Ordene sprutter ud af munden på Aima Jasper, mens vi sidder på verdens største brætspilsmesse i den tyske by Essen og taler om hendes nye brætspil. Og lige der – blandt spilæskernes mure af fantasiriger og taktikmønstre – er tanken om min første ridetur i en rigtig saddel, siden jeg som 8-årig blev trukket rundt på en pony i Zoo, sjov. Men da jeg et par måneder senere lander tungt på ryggen i en våd skovbund i Hald Ege ved Viborg, slår det mig, hvor langt der er fra spilmessen i Essen til mulden i de midtjyske skove. Og hvor langt, der faktisk var for Aima Jasper den anden vej, da hun tog til sin første brætspilsmesse i 2011 år med sit eget hestespil ‘Joylings’. Et brætspil, der i dag er står klar til udgivelse.

52

Brikker & Bræt • forår 2013

Fra stald til spil Hvert år et par dage i oktober valfarter 150-200.000 mennesker til en række gigantiske messehaller i Essen. Børn, unge, gamle. Fædre, mødre, bedstemødre, sønner og døtre. Sammen i grupper, sammen i familier. Generationer på langs og på tværs. Trækplastret er årets nærved tusind nye spil, som folk fra hele verden valfarter til for at spille eller vise frem. Det er i Essen, at brætspilsudviklere fra hele verden knokler i døgndrift for at være klar til at stå på en stand og præsentere deres spil. Med et håb om at få solgt nok spil til, at det kan løbe rundt – og med en drøm om at lande den ’store aftale’: At en af de store tyske spildistributører får øje på spillet, dernæst på dets skønhed og så på dets salgspotentiale. For en aftale med en af de store tyske forlag er den magiske nøgle, der kan flytte spiludviklingen fra hobby til hverdagsjob.

JOYLINGS – Hvorfor findes der ingen brætspil om heste til piger? Med det mål satte Aima Jasper sig for at skabe spillet ‘Joylings’, og sælger det netop her til det tyske forlag Huch & Friends.

53


pruuuuuuh

Det er i Essen, at de dedikerede brætspilsdesignere bruger år på at fintune deres spil og piske rundt til møder, så ved første øjekast virker ideen om ’Joylings’ i bedste fald optimistisk. Særligt fordi Aima tilbage i 2011 var landet i Essen uden at kende nogen, uden et hotelværelse og uden at have mødeaftaler om at vise sit halvfærdige spil frem. For ærligt talt virker Aimas projekt mest af alt som et kastel bygget ud af byluften ved aftentide i Essen. Jeg har ingen anelse om, hvor meget fejl jeg tager. Manglede spillet som barn Ideen om at lave et hestespil fik Aima sammen med sin søster, fordi de selv savnede et, da de var børn. ”Vi har redet, siden vi var 7 år. Vi kunne godt lide at spille brætspil, men der var ingen spil med heste for os. Så da jeg blev voksen og genfandt interessen for heste, fik vi ideen med at udvikle et spil, så hestepigerne også kan være i det univers derhjemme” siger Aima Jasper. Noget af det vigtige for Aima er, at spillet skal være så tæt på virkeligheden som muligt. Derfor har hun også selv været ude at fotografere alle hestene i spillet. ”Billederne er rigtige heste i deres naturlige element. Det har været svært, for heste er ikke

54

Brikker & Bræt • forår 2013

VOR HERRE TIL HEST – Brikker & Bræts journalist, Thomas Holmby måtte en tur af hesten, da han insisterende blev afkrævet en ridetur, inden han kunne skrive om hestespil.

nemme at dirigere rundt med, så jeg har ligget og rodet rundt på marker og enge for at finde de rigtige vinkler” siger hun. Men trods passionen er det et nåleøje at slippe igennem og blive bemærket i Essen, men Aima så det som en udfordring: ”Jeg fik en følelse af, at det her skulle jeg nok gebærde mig i. En af mine styrker er, at jeg har en masse energi, der kan brænde igennem i de situationer. Mange brætspilsudviklere er måske lidt mere indadvendte. Meget handler jo om det personlige møde, og om kemien er god, så man har lyst til at lave noget sammen. Og så handler det også om held. Undervejs faldt jeg tilfældigt i snak med nogle, der hørte om mit spil, og det viser sig at være nogle af de store drenge i den her brætspilsverden” siger hun. Da Aima tager hjem fra Essen i 2011, har hun haft så mange gode samtaler, at hun tror på, at det nok skal gå. Ikke mindst fordi et stort tysk forlag henvendte sig. De ville udgive spillet, men opfordrede hende til at videreudvikle det bl.a. med en spilleplade. Så i løbet af 2012 blev ’Joylings’ videreudviklet med to spilleplader og nye regler, så det stod klar til Essen-messen i oktober 2012. Velkommen til Essen Ved Essen i oktober sidste år kommer Aima imod os iklædt en skrigende

pink blazer, der matcher ’Joylings’spilæsken. Spillet har nu et stort tysk forlag i ryggen, og dermed følger en stor stand på brætspilsmessen. Og mødelokaler, hvor forhandlere fra andre lande kommer for at se Aima præsentere sit spil. Og med sekretærer, der iler til med kaffe og en direktør, der spontant stikker hovedet ind for at høre, om han kan hjælpe med noget. Forud for messen har både forlaget og Aima arbejdet intenst på at få spillet gjort færdig. En af de sidste knaster er æskens udformning. Så når Aima sidder i det kaffefyldte mødelokale, der med sine tynde vægge kun skærmer sporadisk for messens myldrende summelyde, bliver hun bedt om at forholde sig til tre forskellige muligheder. De fleste kan lide spillet, men Essen er ikke stedet, hvor man laver de endelige aftaler. Derfor venter et større arbejde for både forlag og Aima med at skrive kontrakter for udgivelsen i

andre lande, når de kommer hjem. Og Aima har selv ansvaret for at lave de aftaler i de skandinaviske lande. ”Jeg har blandt andet haft kontakt med en stor skandinavisk distributør, men de ville have, at jeg skulle ændre navnet på spillet til det svenske marked, og det vil jeg ikke” siger hun. Man skal turde holde fast i sine ideer og visioner for sit spil, selvom man møder modgang, mener Aima. For hende er babyen vigtigere end business. Planen er i første omgang at give ’Joylings’ forlænget spilletid ved at udgive såkaldte booster-packs ekstrapakker med kort med nye heste, der giver flere muligheder i spillet. ”Det handler ikke om kroner og ører. Det handler meget mere om at få klap på skulderen og anerkendelse fra de folk, der har forstand på brætspil” siger hun.

Joylings – I spillet rider man enten rundt på en forhindringsbane (pladen t.v.) og dyster i at indsamle rosetter, eller spiller den lettere variant, hvor man skal nå til fødselsdagsfest i stalden. Joylings er fra 5 år og for 2-4 spillere.

55


 Jeg kan huske min første hårde forelskelse…i knaldrøde Rush. Jeg var otte år

gamle travere - og de nye af Thomas Holmby

Brætspil om hestevæddeløb er aldrig gået af mode. Faktisk var de for nogen den første forårs-forelskelse. Brikker & Bræts Thomas Holmby går i brætspils-barndom, og hjælper alle vordende pap-jockeys i sadlen.

Kan du huske dit første kys? Eller hvor du var, da Olof Palme blev skudt? Jeg kan huske min første hårde forelskelse…i knaldrøde Rush. Jeg var otte år og hos familiens venner 1. juledag. En lidt ældre dreng havde fået et nyt brætspil kaldet

56

Brikker & Bræt • forår 2013

Derby - det nyeste vrinsk indenfor brætspil. Ud på galopbanen med mulighed for at vinde penge på at gætte vinderen med firmaer som sagn­ omspundne Trænertjenesten. Med forsikringer og aktier i totosyndikatet var Derby en ny

verden. Men først og fremmest centreret om heste. Jeg havde lige penge nok til at købe Rush efter det første af spillets ti løb. Med mig i sadlen vandt hun det næste løb og mit hjerte. Selvom der kom ældre, dyrere og bedre heste på

banen, holdt jeg fast i Rush til den bitre ende…som så også blev bitter den dag. Senere lærte jeg mere om de forskellige hestes styrker og svagheder, og deltog i religionskrigen om Aldebaran eller Rigel var feltets bedste hest (Aldebaran, ftw).

Selvom Derby efterhånden har 40 år på bagen, og spillet kan virke en smule forældet, er det stadig den bedste destillerede essens af hestevæddeløb, der kan fås i en papæske til dato. I starten af 90’erne kom en ny version på gaden, men den

eneste væsentlige ændring var, at spillets aktiedel var taget ud. Jeg foretrækker så klart den ældre model.

57


gamle travere - og de nye

Hyp hyp – Fire andre galopspil, som de dedikerede kan anskaffe sig

Home Stretch (2012)

Jockey (1973) Jockey udkom i Tyskland cirka samtidig med Derby i Danmark. Her kan man ikke eje nogle af spillets blot fire heste, men i hvert af de tre løb spiller man hemmeligt på vinderen og andenpladsen. Og hver deltager har actionkort, der undervejs bliver brugt til at skubbe de heste frem, man har spillet på. Spillet vindes af den, der efter de tre løb har flest penge. Selve løbene kan bestemt være sjove, men spillet mangler kompleksitet til at sikre holdbarheden over længere tid. Cirkapris 170 Kroner.

Camptown Racetrack (1920´erne)

Win, Place and Show (1966) Hvis Derby har en forfader, kunne det meget vel være dette amerikanske spil fra 1966. Arvemassen er i hvert fald betydelig. I Win, Place and Show kommer vi gennem 6 løb mod Derbys ti, og undervejs skal der købes heste og bl.a. spilles på, hvem der vinder. Der medfølger kampprogrammer og væddeløbsblokke, men her stopper det familiære. For hvor Derby fokuserer mere på firmaer og aktier, er det komplekse her indlagt i selve løbene. Cirkapris 220 Kroner.

58

Brikker & Bræt • forår 2013

Spillet udkom første gang i 1920’erne. Og det ses. Spillet er så simpelt, at alle kan være med: En nem travbane, et lykkehjul med spinner-pil, heste der flyttes fremad, og først i mål vinder. For de avancerede kan der sættes forhindringer op på banen, hvilket gør spillet lidt længere men ikke sværere. Nyd det for dets gammeldags retrolook. Cirkapris 100 kroner.

Af de spritnye hestespil ligger Home Stretch lunt i (opløbs)svinget. Her tages vi gennem fire løb, hvor banen hver gang er udformet forskelligt. Som spiller skal man lure, hvilke heste, det kan betale sig at købe andele i og hvilken, der skal spilles på som vinder. Løbene går forholdsvis hurtigt, og muligheden for at købe part i hestene mellem løbene gør, at man faktisk nærmer sig lidt af den magiske Derby-stemning. Cirkapris 200 kroner.


Brikker & Bræt nummer 2  

Læs om forårets og sommeren bedste brætspilsoplevelser til familien og sammen med vennerne. Læs bla. interviews med danske designere, om h...

Brikker & Bræt nummer 2  

Læs om forårets og sommeren bedste brætspilsoplevelser til familien og sammen med vennerne. Læs bla. interviews med danske designere, om h...

Advertisement