Page 6

O autoru L. Frank Baum jedan je od najpoznatijih američkih pisaca za djecu i mlade. Rođen je 1856, a potiče iz iz njemačko-škotskoirsko-engleske porodice. Bio je sedmo od devetoro djece.

Nakon L. Frank Bauma o Ozu su pisali i drugi pisci, što je još jedan dokaz o tome koliko je djelo popularno i ostati će tako i za sljedeće generacije, jer se ipak radi o pravom klasiku.

U djetinjstvu je često bio bolestan i mnogo je sanjario, pa je zbog toga veći dio vremena provodio u kući sa tutorima. Nije mnogo izlazio. Od dvanaeste godine, provodi dvije godine na Vojnoj akademiji, ali, kada je doživio infarkt, morao se vratiti kući.

L. Frank Baum umire 1919. u Hollywoodu. Nakon smrti, njegova knjiga je ekranizovana u istoimeni film 1939. sa Judy Garland u glavnoj ulozi.

Godine 1900. objavio je knjigu koja ga je proslavila i postala jedna od najčitanijih knjiga za djecu - Čarobnjak iz Oza. Do danas je ova knjiga doživjela prijevod na gotovo sve svjetske jezike, a o čudesnoj zemlji Oz napisao je još niz knjiga nakon ovog velikog hita. (The Wonderful Wizard of Oz (1900), The Marvelous Land of Oz (1904), Queer Visitors from the Marvelous Land of Oz, The Woggle-Bug Book (1905), Ozma of Oz (1907), Dorothy and the Wizard in Oz (1908), The Road to Oz (1909.), The Emerald City of Oz (1910), The Patchwork Girl of Oz (1913), Little Wizard Stories of Oz (1913, kolekcija 6 kratkih priča), Tik-Tok of Oz (1914), The Scarecrow of Oz (1915), Rinkitink in Oz (1916), The Lost Princess of Oz (1917), The Tin Woodman of Oz (1918), The Magic of Oz (1919, posthumno objavljena), Glinda of Oz (1920, posmrtno objavljena). Baum je pisao i pjesme i priče, a najveća ljubav mu je oduvijek bila teatar, za koji je napisao i režirao nekoliko djela za djecu i mlade. 6

Ukupno je napisao 55 romana, 83 kratke priče, 200 pjesama, a u svojim djelima predvidio je i medije poput televizije, laptopa i mobitela.

Profile for Bojan Mustur

Wizard of Oz / Youth Sarajevo Theater  

Print and digital material for a theater play “Wizard of Oz / Čarobnjak iz Oza” Text: L. Frank Baum Director: Adis Bakrač Design: Bojan Must...

Wizard of Oz / Youth Sarajevo Theater  

Print and digital material for a theater play “Wizard of Oz / Čarobnjak iz Oza” Text: L. Frank Baum Director: Adis Bakrač Design: Bojan Must...

Advertisement