Page 1


Jette Mortensen og Lotte Thulstrup

Teater i det nye 책rtusinde Fem veje ind i teatret

Frydenlund


Teater i det nye årtusinde – Fem veje ind i teatret 1. udgave, 1. oplag, 2012 © Frydenlund og forfatterne ISBN 978–87–7887–996–7 Redaktion: Rebekka Hjelholt Svendsen Korrektur: Peder Norup Grafisk tilrettelæggelse: dittemunk.dk Grafisk produktion: xxx Udgivet med økonomisk støtte fra:

Kopiering fra denne bog eller dele deraf er kun tilladt i overensstemmelse med overenskomst mellem Undervisningsministeriet og Copy-Dan. Enhver anden form for kopiering er uden forlagets skriftlige samtykke forbudt ifølge gældende dansk lov om ophavsret. Undtaget herfra er korte uddrag i anmeldelser.

Frydenlund Alhambravej 6 DK-1826 Frederiksberg C Tlf. 3393 2212 post@frydenlund.dk www.frydenlund.dk Tilmeld dig forlagets nyhedsmail på www.frydenlund.dk/nyhedsservice


96

Pludselig er vi inde i hovedet på Sally.

Hvornår blev det ubehageligt, Sally?

POLITIMAND 1: Giv hende spyddet!

SALLY: Det var mest, da de to andre kom, men også før.

SALLY: Hvad?

POLITIMAND 1: Vi vil meget gerne knalde de to perkere for den voldtægt, men du har ikke nogen mærker så …

POLITIMAND 2: Giv hende spyddet! SALLY: Lad vær’! POLITIMAND 2: Sally, du er nødt til at svare på spørgsmålet. POLITIMAND 1:

POLITIMAND 2: Det var ikke perkere. POLITIMAND 1: Sako og Pæl …? POLITIMAND 2: Ikke perkere. POLITIMAND 1:


97

Nå, nå … POLITIMAND 2: Du sagde, du var kæreste med den ene af dem? SALLY: Sako. POLITIMAND 2: Og ham gik du i seng med?

SALLY: Lad vær’! POLITIMAND 1: Sally, det er vores job at stille den slags spørgsmål. POLITIMAND 2: Synes du ikke, det er at lægge op til lidt mere … SALLY: Men jeg ville jo ikke.

Sally nikker. POLITIMAND 2: Også, når der var andre til stede?

POLITIMAND 2: Det er en stor fristelse, Sally.

Sally nikker.

POLITIMAND 1: Du er jo en køn pige.

POLITIMAND 1: Er det normalt?

POLITIMAND 2: Og du var sammen med tre i den der kælder ugen før?

SALLY: Nogen gange.

SALLY: To.

Endnu en gang dukker der en erindringsstump op i Sallys hoved.

POLITIMAND 1: Vi har hørt noget andet …

POLITIMAND 1: Kys hende i stjernen!

SALLY: Tim onanerede kun.

POLITIMAND 2: Kys hende i stjernen, Stump!

POLITIMAND 1: Og det kunne du godt lide? SALLY: Det g jorde ikke noget.


98

POLITIMAND 1: At de var to, og en der onanerede?

POLITIMAND 1: De ville ikke bevæge sig …?

Endnu en gang ryger vi ind i en erindringsstump. POLITIMAND 1: Åh, hold kæft, Sally, det kan du sgu da godt.

SALLY: Men jeg sad ligesom ved siden af og kiggede på. Og det g jorde ikke ondt, og jeg græd ikke, for jeg sad jo bare der på bordet og vidste ikke, hvor tårerne skulle løbe hen.

POLITIMAND 2: Åh, hold kæft, Sally, det kan du sgu da godt.

POLITIMAND 2: Det bliver for mystisk, Sally.

SALLY: Slip mig!

POLITIMAND 1: Du g jorde overhovedet ikke modstand?

POLITIMAND 1: Sally, du er i chok.

SALLY: Men jeg vidste jo ikke, hvad de så ville gøre.

POLITIMAND 2: Du synes ikke selv, at du på nogen måde har et ansvar for det, der skete?

POLITIMAND 1: Kunne de gøre noget, der var værre?

SALLY: Hvad mener du? POLITIMAND 1: Det kan være, at der er ting, du fortryder. F.eks. at du kun har en lille bitte kjole på. POLITIMAND 2: Du g jorde ikke modstand?

POLITIMAND 2: Vi skal være mere overbevisende i retten, hvis de skal knaldes, Sally. Og vi vil gerne hjælpe dig, men du skal sateme være mere overbevisende. Der er hverken blå mærker eller rifter, vi kan hænge dem op på, vel. POLITIMAND 1: På et eller andet tidspunkt har du garanteret sagt nej, du kan bare ikke huske det, fordi du er i chok. Vi glider endnu en gang ind i Sallys erindring.

SALLY: Men mine arme bevægede sig ikke. Det ville de ikke.

POLITIMAND 2: Snot hende i fissen.


99

POLITIMAND 1: Ja, snot hende i fissen, Pæl. POLITIMAND 2: Sally, de drenge, de skal knaldes, og jeg kan love dig, de bliver ikke dømt, hvis du ikke går hjem og tænker det hele godt igennem. Der dukker ofte noget op, når man lige har fået tingene på afstand. Alle former for modstand tæller, spark, slag, skrig, men den der med at du sad ved siden af …

Mette Wolf Iversen Tørklædemonologerne.

POLITIMAND 1: Den er sgu svær at bevise. POLITIMAND 2: Sally, vi er på din side. De to politibetjente går ud.

En leg med elementerne; illusionen af hav er komplet. Brugen af akrobater er afgørende for forestillingens udtryk. Akrobaterne kommer fra det svenske nycirkus, Cirkus Cirkör, Skandinaviens første (og eneste egentlige) nycirkus, der er grundlagt af Tilde Björfors i 1995. Havfruen, Teater Kaleidoskop og Cirkus Cirkör, 2005. Foto: Martin Tulinius.


100

Betty Nansen Teatret, 2005 Forestillingen er baseret på interview med over 100 kvinder fra forskellige religiøse, etniske eller kulturelle minoriteter i Danmark.

Ålegræs. Foto: Martin Tulinius. ”KVINDE 6”: Jeg er opvokset i et land i krig, vi lever med et tapet af historier om angst, historier om mænd, der ikke kommer tilbage, historier om endnu et mord om natten, vi går ikke ud om natten mere. Vi ser et lig første gang, vi ser flere lig, det sker gradvist, og så vænner vi os til ikke at se dem mere, vi vænner os til ikke at snakke om det, vi snakker ikke om det mere. Men da de kom og hentede min far, ved højlys dag. Soldaterne omringede min fars lille butik. Jeg kom lidt for

Teater i det nye aartusinde af jette mortensen