Page 1


113 smoothies


SAFTER Søren Ejlersen og Umahro Cadogan

People’sPress


Flydende guld Vi vil gøre fast føde til flydende guld og give dig en helt ny dimension af lethed og overraskende, livgivende smag. Du skal blive din egen saftmester, og vi lover dig, at det bliver fantastisk. SAFTER er fyldt med vitaminer, mineraler, antioxidanter og alskens stoffer, som både krop, sjæl og ånd har brug for. Råvarer sendes fluks igennem din maskine: frugter, grøntsager, nødder, krydderier og en masse fra den vilde natur. Vi har brugt alt, hvad der kan juices og blendes, og samlet de bedste opskrifter. Til de begyndende saftmestre indeholder bogen opskrifter på safter og smoothies. Til de mere garvede og eksperimenterende er der opskrifter på shots, på greenies, vores betegnelse for grønne smoothies, der er sundere og mere udfordrende, på ”voldsomme safter” fyldt med krudt og på vilde safter med nordiske urter. Derudover er der opskrifter på nøddemælk, som kan berige og intensivere din smoothie, så ikke et øje er tørt. I kapitlet Sund krop og sunde afgrøder får du en masse viden om, hvad de forskellige råvarer indeholder, og hvordan de kan gavne forskellige dele af kroppen. Uanset hvem du er, kan du få glæde af safternes forunderlige univers. Med bogen i hånden er det bare at gå i gang og smage dig igennem lyksalighederne. Bogen har opskrifter og vejledninger, så du nemt kan starte, hvis du er helt grøn, og hvis du allerede er i gang, er der rigeligt med dybdegående viden og udfordrende opskrifter, så du inspireres og motiveres til at holde saftgejsten oppe. Men husk at drikke varieret, så du kommer igennem alle typer frugt, grønt og smagsgivere. Alle opskrifter giver cirka 4 portioner. Stig om bord på din sejlads ind i det flydende univers – god vind. Umahro Cadogan & Søren Ejlersen


Gulerod & passionsfrugt

Gulerod & æble

400 g gulerod 7 passionsfrugter 1 æble

400 g gulerod 2 æbler ½ citron 30 g ingefær

Skær passionsfrugterne over på midten, og skrab indholdet ud med en ske. Saftpres indholdet af passionsfrugterne, og fortsæt med æble og gulerod skåret i passende stykker. I denne C-vitaminrige saft kan det være en fordel, hvis du har en slowjuicer, der tager det meste saft og kød med fra frugten. Alternativt kan du juice gulerødderne og blende saften sammen med passionsfrugtkødet, så en del af passionsfrugten ikke lander i pulpbunken.

Start med at køre ingefær og citron igennem saftpresseren. Fortsæt med resten af ingredienserne skåret i passende stykker.

Denne gulerodssaft er en god begyndersaft. Let at lave. Alle kan lide den.


TIP

Rødbedesaft smager meget basisk og mineralsk. Denne smag er syrlig citronsaft eller sød og syrlig æblesaft et godt modspil til. Start med en mindre mængde rødbede i saften, til du har vænnet dig til smagen.

Rødbede, appelsin & peberrod 400 g rødbede, gerne både gule og røde 1 appelsin eller 2 mandariner 2 pærer 5-10 g peberrod 1/2 citron Peberrod og citron køres først igennem saftpresseren. Skræl rødbederne og skær rødbeder samt resten af ingredienserne i passende stykker. Kør det igennem saftpresseren. Rødbedesaftens egenskaber er fortræffelige. Enhver, der skal præstere i sportens (eller hverdagens nogle gange lige så udfordrende) verden, bør drikke en daglig dosis. Rødbedesaft kan skræmme de fleste med sin lidt fremmede, mineralske smag. Men hvis du giver den modspil med frugt og syre, smager den pragtfuldt sødt og afrundet.


Agurk & ingefær 2 agurker ½ citron 1/16 rød chili 25 g ingefær Saftpres først citron, ingefær og chili, og fortsæt derefter med resten af ingredienserne skåret i passende stykker. For at gøre saften ekstra kølende og læskende kan du tilsætte isterninger. Hvis du skruer ned for mængden af agurk og op for ingefær, får du et yderst sundt ingefærshot


Greenies Greenies er et nyt begreb, som vi er blevet inspireret til af gode venner. Tag en blender, rippede grønkålsblade, kød fra en ananas, et æble eller anden frugt, tilføj hørfrø, blåbær samt et par deciliter vand fra hanen. Blend det hele til en grøn grød, og spis eller drik det som mellemmåltid, morgenmad eller som tilbehør til frokosten. Alle kender smoothies. Den bløde frugtdrik, der er et hit hos de fleste børn og voksne. Greenies er smoothies, men hvor frugten er erstattet med store mængder grønt. Greenies skal blendes ligesom smoothies. Det betyder, at du får alle fibrene med (til forskel fra safter, hvor fibrene skilles fra til pulp), og dem har du faktisk rigtig godt af. Fibre er sunde for dit tarmsystem, og i greenies får du masser, fordi kål og rødder indeholder usædvanligt store mængder fiber. Konsistensen er enten så tyk, at den bedst spises med en ske, eller flydende som en smoothie. En greenie består typisk af 3-4 elementer. Groft grønt, sød frugt, smagsgivere og måske lidt kerner, nødder eller sunde olier. Variationerne er uendelige. Du kan også tilføje nøddemælk. Dyrk kapitlet om nøddemælk på side 114 og få masser af inspiration dér. Er du nørdet helsegastronom, kan du supplere med fx wheatgrass og gojibær, som giver dig et antioxidantløft af dimensioner. Der er enkelte råvarer, som ikke egner sig i en greenie, da fibrene er for svære at blende. Stor tak til Birdie, Birgitte, Peter og Steen for navnet greenie og inspiration til universet.


Ærter & mynte 150 g friske eller frosne ærter, mange touts kan også bruges 10-12 blade mynte 1 syrligt grønt æble 1/4 l vand eller grøntsagsjuice Evt 2 dl yoghurt naturel Bank mynten med bagsiden af en kniv, så bladene frigiver deres æteriske olier. Fjern æblets kernehus, og skær æblet i passende størrelser. Kør det hele i en blender, til drikken er flydende og ensartet.


Smoothies Smoothies er mere end blot en gang blendet frugt eller saft med ekstra frugtkød. I hvert fald i den her bog. De skal smage af meget mere og ikke bare være sukkerbomber. Her får du smoothies med alt fra ingefær, gurkemeje og kakaobønner til broccoli og mandler. Smoothies med ordentlig næringsværdi er oplagte mellemmåltider eller som en hurtig morgenmad eller frokost. Hvis du pumper dem med ekstra mange grøntsager, har du en greenie. Men det er et helt andet kapitel …


Avokado & blåbær 1 avokado 1 banan 125 g blåbær 5 dadler 1/2 vaniljestang 3/4 liter vand 1/2 tsk stødt kanel 1/4 tsk stødt kardemomme Skræl bananen, og fjern sten fra avokado og dadler. Skrab kornene ud af vaniljestangen. Blend alle ingredienserne, til drikken er flydende og ensartet. Vandet kan erstattes med nøddemælk (side 116-117), nougat-, mandel-, hasselnødde-, cashew- eller hampefrømælk) og bananen med en mango.


Kardemomme & appelsinskal Skal af 1 appelsin 4 kardemommekapsler 1 kanelstang 4 nelliker 10 peberkorn 1/2 l kogende vand Skær appelsinskal af i store spåner med en kniv eller kartoffelskræller. Kom alle ingredienser i et glas. Hæld kogende vand over ingredienserne, og lad det trække et par minutter.

Lakridsrod & peber 1 stang lakridsrod 10 peberkorn Skal af 1 citron 4 kardemommekapsler 1/2 l kogende vand Skræl citronskallen af i store flager. Kom det hele i et glas. Hæld kogende vand over ingredienserne, og lad det trække et par minutter.


Mynte & chili

Vanilje & citron

1 lille bdt mynte 1/2 frisk rød chili 1/2 l kogende vand

1 citron 1 vaniljestang 10 sorte peberkorn 1/2 l kogende vand

Hæld kogende vand over ingredienserne, og lad det trække et par minutter. Tag chilien op, når teen er stærk nok.

Skær skallen af citronen i store flager. Hæld kogende vand over ingredienserne, og lad det trække et par minutter.


Birkesaft & askebark 1 l birkesaft 1 stor strimmel askebark Kom askebark i birkesaften, og lad saften trække i mindst 1/2 time, gerne natten over. Dette kaldes koldinfusion, som er en skånsom måde at trække smagen ud af ingredienserne på. Bruger du kogende vand, bliver smagen for bitter.

Birkesaft, peber & vanilje 1 l birkesaft 1 vaniljestang 10 peberkorn Kom vaniljestang og peberkorn i birkesaften, og lad saften trække i mindst 1/2 time, gerne natten over. Tilsæt isterninger eller knust is, og server.


Birkesaft & appelsinskal 1 l birkesaft Skal af 1 appelsin Kom appelsinskallen i birkesaften, og lad saften trĂŚkke i mindst 1/2 time, gerne natten over.

Birkesaft & timian 1 l birkesaft 1 lille bdt frisk timian Kom timian i birkesaften, og lad saften trĂŚkke i mindst 1/2 time, gerne natten over.


Flydende guld ........................................................................................11 Maden taler til din krop.........................................................................12 Saftmaskiner..........................................................................................22 Safter......................................................................................................25

Gode råd..............................................................................................................................................................26 Gulerod & passionsfrugt................................................................................................................................28 Kombinationer, der altid fungerer i en saft..............................................................................................27 Gulerod & æble.................................................................................................................................................29 Gulerod & fennikel............................................................................................................................................29 Gulerod & spinat...............................................................................................................................................29 Gulerod, blodappelsin & mynte...................................................................................................................30 Æble & bergamotte..........................................................................................................................................31 Æble & bladselleri.............................................................................................................................................32 Appelsin & mynte..............................................................................................................................................33 Appelsin & peberfrugt................................................................................................................................... 34 Appelsin, mango & hindbær.........................................................................................................................35 Rødbede............................................................................................................................................................. 36 Rødbede, appelsin & peberrod....................................................................................................................37 Rødbede, æble & peberrod..........................................................................................................................38 Rødbede & jordskok........................................................................................................................................39 Rødbede & ananas..........................................................................................................................................40 Pære & peberfrugt............................................................................................................................................41 Peberfrugt, gulerod & mandarin.................................................................................................................42 Grøn peberfrugt & melon..............................................................................................................................43 Agurk & melon..................................................................................................................................................44 Agurk & ingefær...............................................................................................................................................45 Bloody Mary...................................................................................................................................................... 46 Spinat, æble & peberrod................................................................................................................................47 Brøndkarse & spinat........................................................................................................................................48 Selleri, spinat & peberrod..............................................................................................................................49 Spinat & ananas................................................................................................................................................50 Porre & pære.....................................................................................................................................................50 Rabarber, pære & æble..................................................................................................................................52 Vandmelon.........................................................................................................................................................54 Blåbær, ingefær & chili...................................................................................................................................55 Vandmelon & brøndkarse.............................................................................................................................56 Vandmelon & jordskok...................................................................................................................................57 Fennikel & pære................................................................................................................................................57 Rødkål..................................................................................................................................................................59 Broccoli................................................................................................................................................................59 Hvidkål & appelsin............................................................................................................................................59 Rosenkål..............................................................................................................................................................60 Granatæble & gulerod......................................................................................................................................61 Granatæble & passionsfrugt..........................................................................................................................61 Jordskok & ananas...........................................................................................................................................63 Jordskok & spinat............................................................................................................................................ 65 Glaskål & pære.................................................................................................................................................. 66


Shots.......................................................................................................69 Ingefær & citron............................................................................................................................................... 70 Blomkålsblade & citron.................................................................................................................................. 70 Basilikum, ingefær, chili & citron................................................................................................................. 70 Chili & ingefær....................................................................................................................................................71 Koriander & citron.............................................................................................................................................71 Rababer, pære & æble.....................................................................................................................................71 Peberrod, fennikel & citron.............................................................................................................................71

Voldsomme safter................................................................................. 73

Kål Revival...........................................................................................................................................................74 Burning Love......................................................................................................................................................75 Broccoli & fennikel............................................................................................................................................76 Vildbasse..............................................................................................................................................................77 Revenge of the Roots......................................................................................................................................78 Nyresten-knuser................................................................................................................................................80 Blandet landhandel...........................................................................................................................................81 Passionsfrugt & mango...................................................................................................................................82 Varm/stærk gulerod.........................................................................................................................................83 Pulpfladbrød ..................................................................................................................................................... 84

Greenies................................................................................................. 87

Greenie Bloody Mary...................................................................................................................................... 88 Agurk & koriander............................................................................................................................................ 89 Spinat.................................................................................................................................................................... 91 Agurk & persille................................................................................................................................................. 91 Tomat.................................................................................................................................................................... 91 Cremet agurk......................................................................................................................................................93 Gazpacho.............................................................................................................................................................93 Ærter & mynte................................................................................................................................................... 94 Avokado...............................................................................................................................................................95 Broccoli............................................................................................................................................................... 96 Grønkål.................................................................................................................................................................97 Rosenkål & appelsin ....................................................................................................................................... 98

Smoothies.............................................................................................100 Gode råd............................................................................................................................................................102 Jordbær & banan............................................................................................................................................106 Ananas & mynte.............................................................................................................................................. 107 Avokado & blåbær..........................................................................................................................................108 Avokado & mynte............................................................................................................................................109 Granatæble & blomme...................................................................................................................................110 Grøn koldskål......................................................................................................................................................111 Spinat & brøndkarse....................................................................................................................................... 112


Smoothies med nøddemælk............................................................... 114

Sesammælk....................................................................................................................................................... 116 Nougatmælk..................................................................................................................................................... 116 Cashewnøddemælk........................................................................................................................................ 116 Hampefrømælk................................................................................................................................................ 116 Hasselnøddemælk........................................................................................................................................... 117 Mandelmælk...................................................................................................................................................... 117 Mandel & kakaomælk..................................................................................................................................... 118 Nougat & chokolade....................................................................................................................................... 119 Avokado & chokolademælk.........................................................................................................................120 Mango & goji..................................................................................................................................................... 121 Jordbær & nødder.......................................................................................................................................... 122 Tranebær & nødder........................................................................................................................................ 123 Hindbær & nødder.......................................................................................................................................... 123 Mango & nødder.............................................................................................................................................. 125 Melon & nødder............................................................................................................................................... 125 Vandmelon & kokos....................................................................................................................................... 127

Vilde safter............................................................................................129 Ramsløg & tranebær-greenie......................................................................................................................130 Ramsløg & vanilje-greenie........................................................................................................................... 131 Ramsløg & pæresaft...................................................................................................................................... 132 Ramsløg & rødbedesaft............................................................................................................................... 133 Ramsløg & peberfrugtsaft...........................................................................................................................134 Ramsløg & æble-greenie............................................................................................................................. 135 Ramsløg & mælkebøtte............................................................................................................................... 137 Ramsløg & hasselnøddemælk................................................................................................................... 137 Skvalderkål & hasselnøddemælk.............................................................................................................. 137 Mælkebøtte & æblesaft................................................................................................................................ 138 Rødgranmælk.................................................................................................................................................. 139 Rødgransaft..................................................................................................................................................... 139 Brændenælde & æblesaft............................................................................................................................140 Mælkebøtte & bladsellerisaft......................................................................................................................140 Hybenrose & sumpkarse...............................................................................................................................142 Hvidtjørn & rødbedesaft...............................................................................................................................143 Skovsyre & fennikelsaft.................................................................................................................................144 Gulerod & hybenrosesaft.............................................................................................................................145 Hybenrose-smoothie.....................................................................................................................................146 Æble & hybenrosesaft...................................................................................................................................146 Hybenrose & persille-smoothie................................................................................................................. 147

Birkesaft.............................................................................................. 148

Birkesaft & askebark......................................................................................................................................150 Birkesaft, peber & vanilje.............................................................................................................................150 Birkesaft & appelsinskal................................................................................................................................ 151 Birkesaft & timian............................................................................................................................................ 151 Skovmærke-te................................................................................................................................................. 152


Martsviol-te....................................................................................................................................................... 153 Tusindfryd-te.................................................................................................................................................... 153 7 vildurte-te.......................................................................................................................................................154 Lungeurt-te........................................................................................................................................................154 Brændenælde & hvidtjørn-te...................................................................................................................... 155 Slåenblomst-te..................................................................................................................................................156 Askebark-infusion........................................................................................................................................... 157

Varme drikke.........................................................................................158

Æble & kanel.....................................................................................................................................................160 Æble & ingefær................................................................................................................................................. 161 Sød æble & anis............................................................................................................................................... 161 Pære & lakridsrod........................................................................................................................................... 162 Pære & kardemomme................................................................................................................................... 162 Blåbær & chili................................................................................................................................................... 163 Kardemomme & appelsinskal.....................................................................................................................164 Lakridsrod & peber.........................................................................................................................................164 Mynte & chili......................................................................................................................................................165 Vanilje & citron................................................................................................................................................ 165 Grøn te med mynte & anis............................................................................................................................166 Citrusverbenablade....................................................................................................................................... 167 Chili & ingefær................................................................................................................................................. 169

Koldt..................................................................................................... 170 Hyldeblomst & hindbær............................................................................................................................... 170 Hibiscus & hindbær........................................................................................................................................ 171 Grøn te brus...................................................................................................................................................... 171 Kold infuseret citronvand............................................................................................................................ 172 Kold infuseret appelsinvand....................................................................................................................... 173

Sund krop og sunde afgrøder..............................................................174

Hjerne.................................................................................................................................................................. 176 Hjerte og kredsløb...........................................................................................................................................180 Knogler............................................................................................................................................................... 187 Hud.......................................................................................................................................................................188 Øjne og syn........................................................................................................................................................ 191 Nyrer.................................................................................................................................................................... 192 Led....................................................................................................................................................................... 195 Muskler, træning, sport og performance.................................................................................................196 Lever.....................................................................................................................................................................198 Lunger, luftveje, høfeber og astma...........................................................................................................201 Immunforsvar...................................................................................................................................................202 Blodsukker og forbrænding.......................................................................................................................205 Fordøjelse.........................................................................................................................................................206 Hormonbalance, ferilitet, virilitet og rejsningsevne............................................................................. 211

Register.................................................................................................216

Safter  

Miniudgave af Søren Ejlersen og Umahro Cadogans Safter. Aarstidernes Søren Ejlersen og madguruen Umahro Cadogan på en mission: Hvor mange l...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you