Page 1


 

HOUMøLLER & jEPPSSON

666

SUPERCITATER FRA ROCKEN OG POPPEN


666 supercitater fra rocken og poppen Copyright © Anders Houmøller Thomsen og Henrik Jeppsson Copyright denne udgave © People’sPress 2010 Omslag: Lene Gammelgaard Omslagsillustration: © Allan Buch Illustrationer: © Allan Buch Sats og tilrettelægning: Lene Gammelgaard Bogen er sat med: Engel Isbn: 978-87-7108-076-6 1.udgave, 1.oplag Trykt hos Narayana Press Printed in Denmark www.artpeople.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt i overensstemmelse med overenskomsten mellem Undervisningsministeriet og Copy-Dan. Enhver anden udnyttelse uden forlagets skriftlige samtykke er forbudt ifølge gældende lov om ophavsret. Undtaget herfra er korte uddrag til brug i anmeldelser. People’sPress · Ørstedshus · Vester Farimagsgade 41 · DK – 1606 København V


Sex, drugs and rock’n’roll

11

Masser af succes

29

Kald det ærlighed

37

I øvrigt mener jeg...

59

Elsker dig for evigt

79

Scenen er din

89

Beskedenhed er en dyd

103

Superstar eller indlæggelsesklar? 113 Har du penge…

127

Showbisserne 141 På vejen igen

167

I Danmark er jeg født

175

Citat slut 185


Man kan beskylde rock- og popmusikere for mange ting. Men kald dem ikke kedelige. Tænk for eksempel på The Beatles, der engang erklærede sig større end Jesus, eller på Bono, der ene mand vil takle verdens fattigdom. Eller på Elton John med mistet jordforbindelse, som fra sit babels- og elfenbenstårn, ringede ned til hotelreceptionen, for at få dem til at standse vinden: Den larmede så frygteligt. Dette er blot et udpluk, der findes utrolig mange andre storslåede eksempler på excentriske, storhedsvanvittige og spektakulære rockstjerne-manerer, som i de sidste 60 år har fanget verdens opmærksomhed, og været med til at forme tidsånden på godt (mest) og ondt (mindre). Ingen kultur er mere gennemslagskraftig end pop- og rockmusikken. Den har nemlig på demokratisk vis altid tilhørt dem, som forstod at gribe dens præmisser: Fra fattigrøven Elvis Presley, der sendte chokbølger af seksuel elektricitet gennem den dydsirede 50’er-moral, over kærlighedskrigerne i The Beatles, til Sex Pistols’ eksplosive primalskrig, som skræmte mange, der var over 30 år. Og de fleste fortjente det. Eller tag Morrissey/The Smiths, der gjorde en stor del af den indielyttende 80’er-generation til vegetarer, hverdagspoeter og nogle selvbevidste sataner. For ikke at glemme danske Kliché, der med sonisk skønhed gav fingeren til 70’ernes firkantede og poetisk primitive agitationsrock. Eller Blurs og Pulps superbe satire og vitale britpop, som blev et vittigt alternativ til rave-eskapisme og fad grunge-gravøl i 90’erne. Og Arcade Fire, der i nullerne slog et slag for menneskelighed og spiritualitet i en verden, de syntes var på vej mod dommedag. Pokkers, vi kunne blive ved, og det er netop missionen med denne bog. Vi fortæller her poppens og rockens historie direkte fra den vrinskende hests egen mund, i form af 666 udødelige citater fra ind- og udland. God fornøjelse! Anders Houmøller Thomsen og Henrik Jeppsson Frederiksberg, 2010

9


SEX, DRUGS AND ROCK’N’ROLL Rockhistorien rimer på klichéen om sex, drugs & rock’n’roll. Og dette kapitel illustrerer, at mantraet hviler på et betonhårdt fundament. Men samtidig har mange musikere travlt med at undslippe de klassiske faldgruber og hele forudsigeligheden i rockens inderste væsen. Ja, det er sågar lykkes for et par stykker. Læs med her.

“Jeg husker det ikke. Jeg var for fuld.” Jim Morrison, The Doors. Efter en koncert i Miami, Florida, 1969, hvor han ifølge en FBI-rapport havde “gryntet, stønnet og skreget obskøniteter og blottet sig selv”.

“Rock bliver overvejende sunget, spillet og skrevet af vanskabte fjog.” Frank Sinatra. Western World Magazine, 1958.

11


“Rock’n’roll er en kannibalistisk og stamme-lignende type musik. Det er usikkerhed og oprørstrang, der inspirerer teenagere til at få “anderumpe”-frisurer og Karl Smart-jakkesæt - og give sig højrøstet hen til rock’n’roll-aktiviteter.” Psykiater Francis J. Braceland. The New York Times, 1956.

“Rock har altid været djævlens musik. Du kan ikke overbevise mig om det modsatte. Rock’n’roll er farlig.” David Bowie. Magasinet Rolling Stone, 1976.

“Rock’n’roll var helt grundlæggende en revolution for folk på min alder og i min situation.” John Lennon, The Beatles. Avisen Red Mole, 1971.

“Popmusik handler bare om hårdt arbejde, lang arbejdstid og en masse stoffer.” Mama Cass, The Mamas & the Papas. “The Wit and Wisdom of Rock and Roll”, 1983.

“Alt hvad Sam Cooke gjorde, vil jeg også gøre… Undtagen at blive skudt af en luder på et hotelværelse.” Rod Stewart. Q, 1995.

“Jeg ser mig selv som en biseksuel mand uden nogen homoseksuel erfaring.” Brett Anderson, Suede. Melody Maker, 1992. 12


“Man kan vel koge det ned til, at jeg er en mand, og de er kvinder. De vil gerne have stift - og jeg vil gerne give dem det.” “Pornogangsteren” L:Ron:Harald. Interview hvor han påstod, at han havde været sammen med ti groupies i løbet af cirka fire måneder. LineOut, 2001.

“Det var jo egentlig slet ikke mig, alt dette kvindefornedrende bullshit.” L:Ron:Harald alias Lars Jensen. I bogen “Patient”, hvor han bl.a. skriver om sine oplevelser på psykiatriske hospitaler. 2003.

“Punk-rock er sygt, farligt og dystert. Genrens trosbekendelse glorificerer vold, sjofelheder, sadisme og oprør. Den trodser enhver autoritet, foragter familie-loyalitet og boltrer sig i seksuel frihed.” Avisen Sunday People, 1976.

“Den kliche om mig selv, jeg hader mest, er at blive kaldt “sex-killingen”.” Kim Wilde, 1983. Fan-sitet Wilde Life

“Vi hørte, at en af os skulle være testet positiv for klamydia. For pokker, det var fladlus. Det er jo noget helt andet. Den forbandede klinik for sexsygdomme sagde ellers til mig, at de har tavshedspligt.” Nathan Followill, Kings of Leon. NME, 2004.

13


“Jeg gør det ikke længere.” Justin Timberlake indrømmede, at han havde været ret stenet af cannabis under indspilningen af “Justified”. Entertainment Weekly, 2007.


“Om jeg samler på andet end biler? Ja, fartbøder!” Jamiroquai. Q, 2005.

“Hvis Gud har noget bedre end sex at tilbyde, så holder han det sandelig for sig selv.” Sting, The Police. “The Wit and Wisdom of Rock and Roll”, 1983.

“Jeg vil gerne gøre en ting helt klart. Jeg tager ikke narkotika.” Courtney Love, Hole. Q, 2004.

“Freddie Mercury var til buttede mænd, men han lagde aldrig an på mig. Vi var nok også for skæve til at gøre det.” Elton John. Q, 2001.

“Ligesom alt andet jeg laver, er det hårdt, hurtigt og heavy.” Tommy Lee, Mötley Crüe. Q, 2004.

“Enhver idiot kan sige sig selv, at hvis vi ville placere skjulte budskaber på vores plader, så ville vi i hvert fald ikke opfordre vores pladekøbende fans til at skyde sig selv.” Glenn Tipton, Judas Priest, udenfor retten. Bandet blev sagsøgt i en sag om amerikansk teenage-selvmord i 1990.

15

666 supercitater af Houmøller og Jeppson  

SUPERCITATER FRA ROCKEN OG POPPEN HOUMøLLER & jEPPSSON     Kopiering af denne bog er kun tilladt i overensstemm...