Page 1

Charlotte Hartvig

KVINDE KUREN Slank uden rynker Spis dig spĂŚndstig


Indhold 4

Forord

6

Kapitel 1

Foryngelse. Overvejelser for og imod

14

Britt: Det har været overraskende nemt

Kapitel 2

16

Den berømte motivation

22

Jette: Skønt når folk siger: Hvor ser du godt ud

24

Kapitel 3

Hvad sker der med kroppen efter de 40?

36

Hannah: Jeg er blevet mentalt skarpere

38

Kapitel 4

44

2

Hvordan passer vi på vores hud efter de 40?

Inge Lise: Jeg er nærmest blevet svævende


46

Kapitel 5

Hvad sker der med hormonerne efter de 40?

52

Inger: En stor gevinst at føle sig lækker

54

Kapitel 6

Slank og stram efter de 40: Kvindekuren trin for trin

62

Kathryn: Jeg var på intet tidspunkt sulten

64

Kapitel 7

Når du møder modstand

68

Lillan: Mit selvværd er blevet klart bedre

70

Kapitel 8

73

Kvindekurens opskrifter

Opskrifter 3


Kære kvinde 40+

Baggrunden for den bog, du her sidder med, er et diætprojekt, hvis mål var at bringe syv kvinder i alderen 40+ ned i vægt – og samtidig op i vitalitet. Blive yngre, om du vil. Det var faktisk i lang tid forfatterens ømme tå: Foryngelse! For hvad er der nu galt med at blive gammel? Men da jeg havde tænkt længe over det og vejet for og imod – og efter at have undersøgt sagen godt og grundigt ud fra et videnskabeligt synspunkt – slog det mig, at der overhovedet ikke er noget galt i at gå efter foryngelse, snarere tværtimod! For netop det at få vitaliseret sin krop og sin tankevirksomhed har vist sig at være så overraskende dejligt og bekræftende, at det i sig selv bør udgøre tungt gods på motivationskontoen. I de 15 uger, hvor projektet stod på, mødtes kvinderne en gang om ugen hos mig på Kost Klinikken Immanuel og på daglig basis på Facebook, hvor gruppen skulle have et navn. Det blev til ’Charlottes Bondage Bunnies’, og det skulle nok være til at misforstå, men for os var sammenhængen uskyldig og åbenlys. Da vi annoncerede efter ’forsøgskaniner’, skulle vi på så kortfattet en måde som muligt kommunikere, at der her er tale om en kur, som man må og skal følge 100 %, dvs. med plads til nul svinkeærinder. Derfor fandt vi på termen ’bondage-kur’. Det var egentlig tænkt som et midlertidigt navn. Men da vores syv kvinder efter fire uger skulle give udtryk for, hvordan de havde det, og hvordan de ­befandt sig med kuren, viste det sig, at netop bondage-elementet var det bedste, der var sket i hele deres diæt-liv. For pludselig var det blevet legitimt at

4


sige nej tak til at køre kaskader af glukose i blodbanen i tide og utide, endda uden at ødelægge den gode stemning. Det var noget, kvinderne kunne bruge! På den måde slap de for at gøre vold på sig selv, fordi de følte, de var nødt til at sige ja tak til kage, kanelstænger og alskens smør- og sukkerholdige kalorier. Konceptet bondage-kur ramte tilfældigvis et meget ømt punkt og dybfølt behov. Om du vil følge vores syv kvinder og kalde din kur for bondage-kur eller ej, må du naturligvis selv om. Det vigtigste er, at det virker for dig. Men uanset hvad du måtte vælge at kalde diæten, så har du her en bog, der viser en vej til vægttab, som er maksimalt effektiv til at slanke vores aldrende kroppe. Især er der fokus på de steder på kroppen, hvor det meste sætter sig – og hvor det sidder godt fast: håndtag, rygbræmme, vom – og med mulighed for at veksle til lårbasser, hvis det er der, dit problem befinder sig. Planen rummer også ingredienser, der modvirker, at huden krøller sammen, og forslag til mere effekt på området, hvis man har brug for det. Der er også taget højde for de hormonelle forandringer, som vores krop bliver udsat for. Det er alt sammen sat ind i et overskueligt og pragmatisk system med genveje til de dage, der ikke er spækket med overskud – og uden hokuspokus. Kvindekuren er bare en madplan. Som både er til at holde – og til at holde ud!

Kærlig hilsen Charlotte

5


Det har været overraskende nemt

Britt Morsing Alder: 40 Beskæftigelse: Permission marketing specialist Tab i kilo: 10,3 Tab i taljen (målt i cm): 20

Før

14

Efter


Hvad håbede du på at opnå med kuren? At få nogle gode kostvaner og aflive de dårlige. Lykkedes det? Ja. Jeg er gået fra at være kulhydratjunkie til at være proteinjunkie. Førhen spiste jeg som under min opvækst masser af kartofler og andre stivelsesholdige madvarer. Det har jeg nu fravalgt, og bare det at spise skyr om morgenen i stedet for brød giver et proteinboost og en god start på dagen. Hvordan har det været undervejs? Det har været et rigtigt godt forløb og overraskende nemt. Og i vores ’slankegruppe’ havde vi det sjovt med fis og ballade undervejs, hvilket også var motiverende. Hvad var det sværeste? Jeg er ikke så glad for at spise fisk. Og i begyndelsen af kuren savnede jeg sukker. Men efter kort tid gik det over. Hvad var lettere, end du havde regnet med? Vi skulle jo helt ned på kun 1100 kalorier om dagen. Det troede jeg, ville blive svært at blive mæt af. Men meget overraskende gik det fint, når bare vi gik benhårdt uden om kulhydraterne. Er det sværere at tabe sig, når man er over de 40? Jo, jeg må konstatere, at min hud er blevet dårligere til at følge med. Jeg har fået nogle draperinger på maveskindet. Men det skal nok blive bedre, der skal bare gå lidt længere tid. Har du trænet, mens du var på kur? Nej. Men jeg startede på det bagefter. Mit næste projekt er nemlig at få muskelmassen op; fordelingen mellem muskler og fedt kan godt blive bedre.

Hvad har kuren gjort for dit energiniveau? Inden kuren var jeg ramt af stress. Det betød, at jeg var meget træt både før og undervejs i kuren. Men jeg tror seriøst på, at min krop har fået den nødvendige næring, og at det giver mere ro i hovedet og dermed også mere energi. Hvad har kuren gjort for dit psykiske velbefindende? Jeg har fået mere ro. Sukker har det med at lege med ens hjerne på en uhensigtsmæssig måde. F.eks. faldt jeg i vandet en enkelt gang under kuren. Jeg snuppede lidt fra datterens slikskål, og det gav mig deciderede mavekramper og uro. Hvad har kuren gjort for din hud? Huden har haft lidt svært ved at følge med, men jeg forventer, det bliver bedre. På mine før- og efter-billeder kan jeg konstatere, at jeg nu igen har fået både kæbe og kindben, og derfor tager jeg det gerne med, hvis der er kommet flere smilerynker. Hvordan forenede du kuren med familielivet? Det var relativt nemt. Jeg er single med en deledatter, og hun havde intet imod den mad, vi spiste. Vil du fortsætte den nye livsstil? Ja, i grove træk. Jeg vil gerne tabe fem kilo mere, blandt andet ved at tilføje mere motion. Hvor jeg engang var sukkerjunkie, går jeg nu efter proteinerne. Har du et godt råd til andre kvinder, der gerne vil tabe sig? Protein, protein, protein! Det mætter, og så er det ikke svært at tabe sig.

15


2 K ap ite l

Den berømte motivation Sørg altid for at have et motivationsgrundlag, som holder hele vejen. Fedt kan ikke aes væk, det kan det ikke i nogen aldersklasse og da slet ikke i vores! Så grunden til at ville af med det skal være gjort af kryptonit.

Ingen grund til at fortvivle på forhånd: Fedtet kan godt komme af. Men der skal kæmpes. Fænomenet ’små skridt’ duer ikke i vores alder. Hvis ikke man er parat til at levere, så vent hellere på bedre tider, det skal nok komme.

Se dig selv i øjnene og mærk efter: Vil jeg på kur? Hvorfor vil jeg på kur? Er jeg klar til at tage fat på en kur, der varer 15 uger?

Du skal gøre det for din egen skyld Det kan ikke siges for tit: Ønsket om vægttab skal komme indefra! At det kommer udefra, fra størrelser som f.eks. ’mænd’, ’kærlighed’, ’samfundet’, ’jobmarkedet’, duer ikke! Vel bliver der lagt vægt på facaden i disse tider, og det skal da heller

16


ikke kunne udelukkes, at man bedre kan score nyt job eller ny kæreste, hvis man taber sig. Men tag ikke fejl: Hvis du går ind i det her, for at nogle andre skal opgradere deres mening om dig, så har du valgt et brændstof, som sandsynligvis ikke holder dig kørende ret længe. Et noget eksplosivt brændstof, som du måske oven i købet vil vende dig imod og spytte på med foragt en skønne dag, hvor solen er gået bag en sky. At gøre det for alle andre end en selv holder slet, slet ikke i længden.

” Når først hjernen og hjertet er med, er det overhovedet ikke svært. ” Hannah, 44 år og 13 kilo lettere

Kærlighed – en katalogvare? To mennesker mødes på internettet, de taler godt sammen, føler gensidig sympati – og aftaler at gå på date. Kvindens profilbillede på nettet er et år gammelt. Dvs. det er fra før, hun oplevede et traume, som hensatte hende i fire måneders konstant trøstespisning. I mellemtiden er hun kommet ovenpå og er nu i gang med et målrettet vægttab. Der mangler dog stadig 7-8 kilo, før hun vejer det samme som på nævnte profilbillede. Manden kører tre kvarter gennem hård trafik for at nå sin date. Og da han ser sin udkårne – og dermed konstaterer, at hun vejer noget andet og mere, end billedet lovede – så bliver han rasende. ’Du har snydt mig! Her har jeg kørt af sted i den trægeste trafik i næsten en time, og så er du ikke engang den, du giver dig ud for at være.’

17


Kvindens primære motivationsfaktor var, at hvis hun tabte sig, så ville hun have lettere ved at finde kærligheden, og jeg behøver næppe udpensle det yderligere: Hun vendte smerten indad. Hun besluttede, at der ikke findes en gyldig grund til vægttab. Og på en måde har hun jo ret, hvis man betragter historien isoleret set. Fordi – hvis hun nu havde været slank på det tidspunkt, og deres date var gået bedre – så havde manden nok alligevel ikke været leveringsdygtig i det, hun gik ud i verden for at finde. For hvordan er det nu med den der kærlighed? Er det en særlig kraft, der kun binder smukke kroppe sammen? Sidst jeg tjekkede den internationale kærestekonvention, så var kærlighed defineret som – ikke en, men dén kraft, der binder to sjæle sammen. Og gudskelov for det. Ellers var verden da helt på spanden. I Danmark alene er 51 % af befolkningen overvægtig i mere eller mindre grad. Tænk, hvis alle skulle skilles eller strittes ud, hver gang vi tog et par kilo eller flere på? Eller hver gang vi blev syge eller handicappede i en eller anden grad, og i det hele taget hver gang vores krop tog en afstikker fra det smukke, sunde, glatte og perfekte? Vi må håbe, den stakkels forurettede mand finder sig en rigtig delikat lolitadukke, for det er jo næsten ikke til at bære, at han skal opleve et så voldsomt bedrag igen! Og vi må håbe, kvinden hurtigt kommer videre, og at hendes misere vender sig til velfortjent lettelse over at være sluppet af med sådan en sjuft, der mener, at et menneske frem for alt er krop iført en tilfældig personlighed, for han er vist ikke værd at begræde. Mennesket er sjæl og ånd, og ingen er uelskelig pga. deres kropsvægt. Vi har en krop, gjort af kød, blod, hud og hår. Og vi har det bedre, når den er slank. Men vi er noget mere. Noget mere end figurer i et møbelkatalog. Livet føles venligere, når den krop, man bor i, fungerer rigtig godt, vejer det, den helst skal og har en appetitregulering, der fungerer. Det er nemmere at holde af den. Den er fuld af krudt, og hjernen kan arbejde hårdt, også efter

18


klokken 15. Og ja: Det bliver rarere at stå i et prøverum og kunne lyne op og ned uden modstand. Så ja: Glæde over, at ens krop ser godt ud, er helt klart en afgørende faktor på motivationskontoen, men man skal aldrig, aldrig gøre det for at blive elsket af andre.

Jeg bliver glad, når jeg ser mig selv i spejlet, og det er dejligt med de positive tilkendegivelser, jeg har faet. Jette, 49 år og 9 kilo lettere

Har du styr på, hvad du spiser? Hvis man ikke føler, der er nogen diæt, der virker på en, er der måske en grund. Måske spiser man rent faktisk mere, end man lige tror? I BBC-programmet ’10 Things You Need to Know About Losing Weight’, som ligger på YouTube, er der en sekvens, som fik mig til at spærre øjnene op, og pointen kan godt føjes til motivationskontoen. Man følger skuespilleren Debbie, en kvinde i sin bedste alder, dvs. 40+, som efter eget udsagn må have en stofskiftesygdom. Hun spiser udelukkende regelret slankemad, siger hun, dog uden at vægten rokker sig bare det mindste. Hun siger ja til at deltage i et forsøg. Først skal hun i en periode lave en skriftlig kostregistrering af alt, hvad hun indtager. Derefter skal hun i en periode filme alt, hvad hun indtager. Begge registreringer bekræfter, at der

19


tilsyneladende er noget galt med stofskiftet. For ellers måtte hun da være blevet slank for længst, så sundt og kaloriefattigt som hun spiste. Der er bare et lille men. I begge perioder har hun været underlagt en biokemisk overvågning, helt konkret i form af urinprøver. Metoden kaldes dobbeltmærket vand, og det er en sladrehank, der vil noget: Den afslører alt! Det mærkede vand fortalte, at hun havde spist langt mere, end hun selv var klar over. Næsten det dobbelte, faktisk. Og nok er hun skuespiller, men da hun modtager meldingen, er der ingen tvivl: Hun er dybt, dybt rystet og overrasket – over sig selv og over resultatet.

” Tænk ikke pa det som en straf eer et offer . Det er derimod en præmie. Det at føle sig pæn og slank og

lækker, det er en stor gevinst. ” Inger, 48 år og 19 cm smallere om livet

Fænomenet er langtfra ualmindeligt, og man mener, at det, der sker, er, at ’gavnlige’ fødevarer som f.eks. de grønneste grøntsager undviger registreringen. For ’de er jo kun med for at gøre gavn og kan da umuligt skade.’ At se BBC-udsendelsen er noget af en aha-oplevelse, og den skærper ens bevidsthed, når det kommer til kostregistrering. Der ligger kostregistreringsprogrammer på madlog. dk, madital.dk og netslank.dk. Måske har man brugt dem før, men måske er de alligevel oven på udsendelsen her værd at forsøge sig med på ny.

20


Det bør dog retfærdigvis tilføjes, at hvis man følger en diæt på 1200 kalorier eller færre til punkt og prikke, og man oplever, at ens vægt ikke rører sig ud af flækken, så bør man gå til sin læge og få undersøgt sit stofskifte. Stofskiftesygdommen myxødem bevirker nemlig, at ens kalorieforbrænding er for lav. Der registreres 3000 nye tilfælde af sygdommen hvert år, og den rammer hyppigst kvinder i lige netop vores alder. Nu hvor vi har fået styr på motivationen, er det tid til, at vi bevæger os videre og starter jagten på evidens. Hvordan har vores krop ændret sig, og findes der overhovedet en (gen)vej til slank?

” Kuren var som rake‹enzin for min energi. Jeg blev mentaŽ skarpere og føŽe ingen træ‘ed . Jeg føler mig i det hele taget hundrede gange bedre tilpas.” Hannah, 44 år og 13 kilo lettere

21


Skønt når folk siger: Hvor ser du god t ud

Jette Nørregaard Alder: 49 Beskæftigelse: Selvstændig (ejer af DreamClinic og Optimizing) Tab i kilo: 9 Tab i taljen (målt i cm): 21,4

Før

22

Efter


Hvad håbede du på at opnå med kuren? At smide de overflødige kilo og at få et bedre velbefindende. Jeg havde aldrig været overvægtig tidligere, så nu skulle der ske noget.

Hvad har kuren gjort for dit energiniveau? Energiniveauet har nok været stort set det samme. Men jeg har fået en langt bedre søvn.

Lykkedes det? Ja, jeg nåede målet.

Hvad har kuren gjort for dit psykiske velbefindende? Det er et kæmpe plus ikke at have de ekstra kilo. Jeg bliver glad, når jeg ser mig selv i spejlet, og det er dejligt med de positive tilkendegivelser, jeg har fået. Skønt, når folk siger: Hvor ser du godt ud.

Hvordan har det været undervejs? Det var meget lærerigt. For eksempel har jeg aldrig været den store proteinspiser, så der var mange nye og nyttige kostråd. Hvad var det sværeste? Når min vægt stod stille eller kun faldt med 200 gram om ugen i starten, var det totalt frustrerende. Men så blev der lavet nogle individuelle kure, f.eks. helt uden fedtindhold, og det satte skub i systemet. Hvad var lettere, end du havde regnet med? Jeg følte slet ikke sult, og det var overraskende. Er det sværere at tabe sig, når man er over de 40? Åh ja, meget sværere. Før skulle man bare bruge et par dage med en lille kur, og så passede kjolen. Nu kan der gå betydeligt længere tid, og det kan være svært at acceptere. Har du trænet, mens du var på kur? Ja, men ikke mere end inden kuren.

Hvad har kuren gjort for din hud? Huden i ansigtet er blevet pænere. På kroppen går det måske lidt langsommere, men jeg tror, den bliver stram igen. Hvordan forenede du kuren med familielivet? Min mand er kokken hjemme hos os, og han blev meget interesseret i kuren og har faktisk selv tabt 10 kilo. Vil du fortsætte den nye livsstil? Absolut ja! Har du et godt råd til andre kvinder, der gerne vil tabe sig? Det er en god ide at gå sammen med andre om at tabe sig. Så forpligter man sig mere. Og så er det altså bare skide godt at have før- og efterbilleder!

23


Kakao-appelsin-shake

83


Skyr med brombĂŚr og

84

hasselnødde-lakrids-knas


Lun tofusalat med rød peber

89


92

Gulerodssalat med stenbiderrogn og krebsehaler


Grillet sesamtun med peanutbroccoli

111


Broccolisuppe

Cremet tomatsuppe

Nem oksekødssuppe

124


P-tĂŚrter

141

Chokoknas med chili og ingefĂŚr


Kakao-kaffe-muffins

149

Kvindekuren af Charlotte Hartvig  
Kvindekuren af Charlotte Hartvig  

Slank uden rynker Charlotte Hartvig Spis dig spændstig Hvad sker der med kroppen efter de 40? Den berømte motivation Foryngelse. Overvejelse...

Advertisement