Page 1


DANMARKS MEST USUNDE FAMILIE BLIVER SUND Fortid: delle-udstillinger, dårlig mad, allergi, ’sælhundehoste’, ingen søvn og medicinkrævende astma. Nutid: fri for hoste, allergi, astma og medicin. Sunde, slanke kroppe, sund søvn og overskud. Fortid: tvær kone med hønserøvsmund og sukkerjunkie-tendenser, hyperaktive, snottede, tudende børn og et samliv, hvis højdepunkter var slikskålen og det daglige fjernsynsprogram. Nutid: sund slik, sunde vaner, godt samliv. Fortid: stress, træthed, manglende motion og et autistisk barn samt en lillebror, der led under hans anfald. Nutid: energi, lavt søvnbehov, ro og stilhed. En søn, der kom ud af autismen, og en familie, der fik et normalt liv. Middel: kost – og livsstilsomlægning. Spørgsmål: Er du nysgerrig?


J

eg hedder Ninka, og jeg vil vædde med, at min familie har noget til fælles med din. Måske elevatorvægt og undren over, at fordøjelsesproblemer er en familiesvaghed. Måske sukkertrang i de sene aftentimer, der ender med en tømt isbøtte, brødpakke, slikpose eller flere – efterfulgt af sort samvittighed og oppustet mave. Måske vrede, irritation, daglige småskænderier (eller store) og humørsvingninger hos både børn og voksne i familien. Måske dårlig samvittighed over alle de E-numre og farvestoffer, der ryger ned i indkøbskurven. Måske hovedpine eller træthed, der ødelægger eftermiddage, sexlyst og evnen til at kontrollere trangen til chips, franskbrød eller kage. Måske appelsinhud og overvægt. Måske følelsen af at blive ædt op af pligter og aldrig have tid for sig selv. Eller fornemmelsen af stress, der ødelægger både arbejdsglæde og familiehygge, og som i hvert fald gør det umuligt at få tid til den motion, du ved, hele familien har brug for. Hvis du har det lidt sådan, så er vi nok ikke så forskellige. For sådan var vores liv. Hver dag. Men det er det ikke mere. Slet ikke. Måske kunne du tænke dig at vide hvorfor? Så læs videre, for det er det, denne bog handler om.

Jeg har en tidligere multiallergisk mand, som vejede 100 kg, måtte sidde op og sove, suge i astmasprays, og som var allergisk over for næsten al frugt, grønt og nødder og derfor levede af kød.

Jeg har to børn, som ikke kunne sove, havde snotnæser, fordøjelsesproblemer, astmatisk bronkitis, eksem og de vildeste humørsvingninger. De børn sover nu tungt hele natten, er fri for både astmaspray og den hormoncreme, jeg smurte dem i. De går på toilettet et par gange om dagen og er de fleste dage rolige og glade. Jeg har en tidligere multiallergisk mand, som vejede 100 kg, måtte sidde op og sove, suge i astmasprays, og som var allergisk over for næsten al frugt, grønt og nødder og derfor levede af kød. Den mand vejer nu 80 kg, har ingen astma, kan spise frugt og grønt og endda tåle de nødder og dyrehår, der før nærmest var ved at tage livet af ham. Jeg har en søn, der var uden for pædagogisk rækkevidde, hadede fysisk kontakt, råbte, slog og skreg ad os, gik i specialbørnehave, og som jeg helt ærligt tvivlede på, om jeg overhovedet kunne magte i længden. Jeg tryglede på et tidspunkt en Rudolf Steinerinstitution for psykisk handicappede om at overveje at tage imod ham. De mente heller ikke at kunne magte ham. Den dreng er nu rolig, tolerant, kærlig og tålmodig. Han læser, løber en time om dagen, passer på sin lillebror og elsker kys og kram. Jeg har selv været tyk og – on and off – passet alle størrelser fra 36-46, været træt, ked af mit liv og min krop. Nu elsker jeg min stabile vægt, min krop og mit liv de fleste dage. Hvordan i alverden kan det lade sig gøre? Sandheden er, at der er så lidt hokuspokus ved det, som der overhovedet kan være. Vi har ændret vores kost og vores livsstil. Vi udsætter ikke mere vores kroppe for E-numre, giftige rengøringsmidler og kosmetik.

Lynguide: 6 trin til en sundere hverdag, der kan begynde i dag 1 Hold hverdagen sukkerfri, og flip i stedet ud hver fredag. 2 Drop komælk til børn, og giv dem grøntsager, nødder og eventuelt calcium i stedet. 3 Lav en shake efter opskrifterne her i bogen, og nyd den hver aften med sugerør og god samvittighed i stedet for slikskålen. 12

4 Spis mest frugt, grønt, fisk og fjerkræ. 5 Skift morgenens frugtyoghurt ud med en omelet eller morgenmadsopskrifterne her i bogen. 6 Spis økologisk.


Familien Mauritson nu. Uden træthed, forstoppelse, hysteri og overvægt.

Før: Morten med Melvin og oppustet usund krop! Opskrift: fadøl, franskbrød, mælk og sukker. (2002) 13

Før: Ninka for stor og sukkerjunkie. (2002)


Jeg har to børn, som ikke kunne sove, havde snotnæser, fordøjelsesproblemer, astmatisk bronkitis, eksem og de vildeste humørsvingninger. De børn sover nu tungt hele natten, er fri for både astmaspray og den hormoncreme, jeg smurte dem i. Vi spiser økologisk og holder os fra hvidt mel og begrænser hvide ris og sukker. Også det kunstige. Inden jeg fremkalder billeder af selvmalket gedemælk, uldhuer og hippielejr, så lad mig straks sige: nej. Det er ikke sådan, vi lever og er. Vi vil stadig have lov til at være en ganske almindelig familie, køre en præsentabel bil og gå i lækkert tøj. Vi vil være lækre både udenpå og indeni. Det kan lade sig gøre; men hvis det var let, ville du ikke have brug for denne bog. Der er opture, nedture, udfordringer, glæder og sorger ved

Før var jeg trist det meste af tiden. Her med nyfødt Melvin. (2002)

Vores børn sov dårligt og hostede om natten. De havde også eksem på hele kroppen. (2002) 14

det valg, vi har truffet. Vi ville aldrig gøre det om, og vi har besluttet at bruge vores erfaringer til at gøre det lettere for andre at få det bedre – eller måske endda lige så godt, som vi har det. For nu, hvor vi har oplevet, hvor meget man kan ændre ved at omlægge sin kost, kan vi næsten ikke vente med at give den oplevelse videre.

Halvdelen af babyerne i omgangskredsen havde knopper, eksem og astmatisk bronkitis. Lægen havde løsningen og argumenter, der lød så tillokkende, at jeg fik lyst til at smøre hele verden ind i hormoncreme. Så ufarligt fik han det til at lyde.

Astma, eksem og allergi Det er helt o.k., hvis du i første omgang gør som de fleste andre: ryster vantro på hovedet, når jeg fortæller, at vi i min familie spiste os ud af diagnosticeret og medicinkrævende astma og allergi. Når du har læst denne bog, kan det være, du er enig med mig i, at det mest skøre er, at alle læger ikke automatisk anbefaler kostomlægning, inden de hælder medicin på os. Begge mine børn fik eksem kort tid efter fødslen. Røde knopper og plamager i ansigt og på krop. Vi gik til lægen og fik hormoncreme til at smøre børnene med. Hormoncremen fjernede symptomerne, men ikke årsagen til, at mine helt nyfødte børn allerede havde ubalancer i kroppen. Det var der tilsyneladende ikke noget underligt i. Halvdelen af babyerne i omgangskredsen havde knopper, eksem og astmatisk bronkitis. Lægen havde løsningen og argumenter, der lød så tillokkende, at jeg fik lyst til at smøre hele verden ind i hormoncreme. Så ufarligt fik han det til at lyde. Hoste og eksem er et advarselstegn fra kroppen Mine børn fik efterfølgende slim i svælg og lunger. Lægen lyttede på deres lunger og vores forklaringer. ”Det er astma,” sagde han. Det kom ikke som nogen overraskelse. Far Morten fik astmatisk bronkitis som 1-årig. Og han har inhaleret og indsmurt sin krop med stort set


I vores venskabskreds er hver anden baby på Bricanyl eller penicillin for slim, snot, hoste eller astmatisk bronkitis. Læs læge Per Bennickes metode til medicinfri behandling i dette kapitel. Og læs også læge Helge Volkmanns gode råd i kapitlet, ”Naturligt hjemmeapotek”.

Begge børn fik medicin mod astma og hormoncreme som små. Jeg spiste usundt og var altid træt og ophovnet/bumset. (1999)

alle den slags kemiske præparater, der findes på markedet. Vi havde forberedt os på, at børnene var i risikogruppen for at få både allergi og astma. Således gik også medicinen i arv, og mine børn fik en omgang binyrebarkhormon flere gange om dagen. Indåndet under vilde protester og igennem en maske. Søvn var en mangelvare. Der var et nattespektakel, så selv en teltovernatning på Roskilde Festivalen ville have været ren wellness ved siden af. ’Sælhundehoste’, træthed, hvæsen og hiven efter vejret blev anledning til mange kilometers vandren frem og tilbage over stuegulvet med børn, der ikke kunne sove. Det skulle tage flere år, før jeg for alvor turde tage ansvar for mavefornemmelsen og gøre noget andet end det, lægen anbefalede. Det er jo lægen, der bør vide bedst. Og lægen ville have os til at give børnene endnu mere medicin. Det måtte være den forkerte dosis, de fik, mente han.

Det skulle der til, før familien Mauritson ændrede livsstil Dine børn bliver det, du spiser. Som mor – så børn. Jeg spanker ikke mig selv for meget

med det. Men det er interessant at se tilbage på, hvad og hvor meget der skulle til, før vi fik øjnene op for sammenhængen imellem livsstil og helbred. I en grad, så vi ikke bare kunne knibe dem sammen igen og fortsætte som før: Første vendepunkt Min ældste søn får som 5-årig diagnosen ”infantil autist”. Senere får vi at vide, at han har en fejl på kromosom 22 (22Q11 deletion), der giver svækket immunforsvar og muskelmasse, færre hjerneceller og meget andet. Når man i fem år har set sit barn lide, råbe og skrige, have forstoppelse, afvise kys og kram og blive manisk besat af ting og handlinger, bliver man desperat, og man begynder at undersøge alle muligheder for at hjælpe ham. Jeg læste om kosteksperter, læger, professorer og forældreorganisationer i Norge, USA og England, der havde gode erfaringer med at omlægge kosten. De havde simpelthen fundet ud af, at ren, sund mad uden gluten og mælkeprodukter kunne lette symptomerne for børn med adfærdsforstyrrelser, som for eksempel autisme. Ophobede giftstoffer fra mad, kemi i hverdagen, medicin og vac15


ciner kunne også have noget at sige. Fælles for disse børn er en tendens til fordøjelsesproblemer. De har ofte forstoppelse, diarré og ildelugtende afføring. Læs mere i kapitlet ”Gør noget ved autisme og hyperaktivitet”. Andet vendepunkt Hele familien fik børneorm. Og de forsvandt ikke med traditionel kemisk medicin. Pinagtigt kort fortalt blev det ved med at kravle inden i os med parasitter, som havde det skønt i vores tarmsystemer, som var nedbrudt af for mange år med meget usund mad, pasta, sukker, kager, hvide ris og masser af kunstige tilsætningsstoffer. Jeg opsøgte en kostvejleder, som fortalte mig, at vi måtte stoppe med at spise sukker, pasta og hvide ris, hvis vi ville ormene til livs. Tredje vendepunkt Min mand og jeg vejede efterhånden 20 kg for meget hver. Det, vi spiste til daglig, blev vi i hvert fald ikke tyndere af. Vi var trætte, sure, udkørte og havde det skidt med os selv. Fjerde vendepunkt Jeg var begyndt at læse om og høre flere og flere udenlandske læger og ernæringseksperter tale om dårlig og forkert mad, kemi og tilsætningsstoffer som en mulig årsag til alverdens moderne livsstilssygdomme. Da jeg begyndte at studere emnet, undrede det mig meget, at de læger og diætister, jeg så i danske medier, ikke delte min interesse. Alt i alt var der virkelig mange pile, der pegede i samme retning. Og en dag tog vi den beslutning, der kom til at få så kolossal stor betydning for vores liv, at det stadig er svært at fatte: ikke mere sukker, hvidt brød, gluten, pasta og hvide ris. Ud med så mange E-numre, farvestoffer, tungmetaller og så meget kemi i hverdagen som muligt. I første omgang var det for at se, om vores autistiske søn kunne få det bedre, i anden omgang for at komme børneorm og de overflødige kilo til livs. Det skulle senere vise sig at være en beslutning, der gav en autistisk dreng et næsten normalt liv, og som befriede os andre fra de livsstils- og sundhedsproble16

mer, der var blevet en så opslidende del af hverdagen. Ved at ændre vores indkøbsvaner fik vi meget mere, end vi havde turdet håbe på.

Så længe madvarerne, sæberne, parfumerne og det farvestrålende slik stod på hylderne, var det vel en form for godkendelse i sig selv. Og derfor nok ikke mere sundhedsskadeligt, end vi sagtens kunne købe det. I dag er vi glade for, at hele familien Mauritsons kroppe lærte os noget andet.

Hvorfor tog vi os ikke bare sammen før? Jeg er ikke dum. Jeg har ikke selvmorderiske tendenser. Jeg elsker min familie. Det skulle man måske ikke tro, når man ser på, at det tog fem år at tage beslutningen om at leve anderledes, for at familien kunne få det bedre. Jeg havde jo en fornemmelse af miseren. Der var E-numre i mayonnaisen, kemiske formler bag på dressingen, rengøringsmidlerne og shampooen, parabener i babycremen og usundt fedt og sukker i næsten al færdigmad. Vi vidste også, at der ingen næring er i franskbrød og pasta. Jeg havde også læst, at det, der engang var en grøntsag på marken eller en ko i stalden, bliver sprøjtet, medicineret eller forarbejdet til noget, som kroppen slet ikke kan bruge eller genkende som næring – ligesom jeg havde hørt nyhederne om, at en hel generation af børn lider af livsstilssygdomme, der burde være forbeholdt gamle mennesker, fordi vi bliver ved med at fylde dem med sukker og usund mad.

Men jeg kan også se, at vi dengang bare var, som børnefamilier er flest: trætte, stressede og mætte af dommedagsprofetier om vores, børnenes og miljøets fremtid.” Det var åbenbart ikke nok til at forhindre mig og min familie i at spise og smøre os ind i kropsfremmede stoffer. Eller også var det netop for meget til at få os til at holde op. For hvis alt var så forfærdeligt, hvor skulle vi så begynde? Jeg kan godt se, at vi dengang bare var, som børnefamilier er flest: trætte, stressede


Sådan har vi det uden sukker, gluten og mælk: • Stabil vægt • Frisk ånde • Energi – veludhvilede voksne efter seks timers søvn • Sund, dyb søvn • Velfungerende fordøjelse • Livsglæde • Ingen appelsinhud • Mindre stress • Stort set aldrig syge • God kondition • Ingen uforklarlige humørsvingninger. Gad vide, hvordan det ville gå med omsætningen på apotekerne, hvis flere valgte vores recept. Her er den – eller i hvert fald noget af den. Men sådan ser en typisk dag i vores liv ud nu. Morgen Morgenmad 6.45. For eksempel en af følgende muligheder: • Helseshake forklædt som jordbæris – 5 minutter • Spejlæg med ristet glutenfrit brød og friskpresset frugt-grøntsagsjuice eller grøntsager i tern • Mysli med hørfrøolie, proteinpulver og rismælk • Luksusgrød med rosiner, abrikoser, proteinpulver, kanel, hørfrøolie og ”Birkesød” (xylitol) og friskpresset grøntsagsjuice til • Omelet eller kyllingefilet med salat eller grøntsagsstave. En spiseskefuld hørfrø/ kæmpenatlysolie i juice. Frokost/madpakke For eksempel: • Tun med ananas og hjemmerørt mayonnaise • Tun med æble, ærter, majs og hjemmerørt mayonnaise • Rejesalat og grøntsager i pose • Eller bare et par stykker glutenfrit brød med tunsalat, øko-spegepølse, grøntsager og frugt i frysepose, rosiner og mandler.

Eftermiddag Vi skal hjem og løbe med børnene. Først redder vi børnenes blodsukker og sikrer et godt humør resten af aftenen. Hvis de bliver hentet sent, sørger vi for at have nødder og rosiner med til dem i bilen. Eller en riskiks med pølse eller æg og mayonnaise. Hvis de går sukkerkold på vej hjem, er vi nemlig sikre på tudeture, børn, der går i spagat på gulvet, og skænderier. Ellers kan et eftermiddagsmåltid være: • Mysli med proteinpulver, hørfrøolie og rismælk med frisk frugt på • Fuldkorns-riskiks med æg og jordnøddesmør • Frugtsalat med hørfrøolie og nødder • Lidt frugt og nødder • Råkostsalat med lidt hørfrøolie, mandler og rosiner • Resterne fra madpakken • En shake fra opskriftssamlingen. Aften/aftensmad • For eksempel fisk, lam, hjort, skaldyr, fjerkræ, af og til oksekød. Altid grøntsager, – bagte, rå, revne eller i salat. Altid en god dip til. • Eller suppe og sammenkogte retter, hvor vi søger for, at der er gode fedtstoffer, grønt og protein i retten. Aftensnack: • Typisk en lækker godnatshake fra opskrifterne her i bogen. Eller en frugtsalat. Eller grøntsagsstave med dip. Og hvorfor må vi så spise mayonnaise? Fordi hjemmerørt mayonnaise er baseret på protein fra æg og god koldpresset olie, som kroppen kan bruge til at optage vitaminer og lave smuk hud med. Vi spiser ikke meget, men flere spiseskefulde om dagen. Se på billederne af vores kroppe, hvis du tror, det skulle fede.

Sådan kan dit barn få det godt Thorbjörg Hafsteinsdottir fra Sundhedsrevolutionen. Født 1959. Uddannet sygeplejerske 19


Melvin (2002)

20

Ninka (1970)


Morten (1975)

21

Bertram (1999)


1990 og ernæringsterapeut 1993. Underviser læger, sygeplejersker og eksperter i kost, livsstilssygdomme, diabetes og fedme. Har undervist på Idrætsakademiet i Island og har over 20 års erfaring, egne kostsider i flere magasiner og har haft eget tv-program i Island. Arbejder også med kostomlægning for adfærdsvanskelige børn på skoler i Danmark.

” ”

50 procent af de børn, der ville være endt med operation og dræn i øret, slap for det ved at lade være med at spise og drikke mælkeprodukter.” Læge Per Bennicke. Har du eller dit barn astmatisk bronkitis, eksem eller astma, så mistænk altid mælk og gluten.” Thorbjörg Hafsteinsdottir, sygeplejerske og ernæringsterapeut. Hun siger: ”Uhyggeligt mange små børn får diagnosen astma, børneeksem eller astmatisk bronkitis og får hormoncreme eller hormonmedicin imod det. Der er noget galt. Noget er genbestemt, men vores livsstil er den afgørende faktor. Det er positivt, for det kan vi ændre ved at spise og leve anderledes. Jo tidligere, jo bedre. Tag nu for eksempel et lille barn med anlæg for allergi og astma. Det ligger i maven på en mor, der elsker sukker, kager, sodavand, hvide ris, hvidt brød. Det er mad med meget højt glykæmisk indeks, som forstyrrer insulinniveauet og blodsukkerbalancen. Det ødelægger også hendes appetit på hel og sund mad, som hun spiser mindre af. Barnet får ikke den optimale næring til: • at opbygge et sundt immunforsvar • at modne hormonsystemmet • at modne nervesystemmet. ”Ufødte børn har brug for, at mor spiser de næringsstoffer, der sidder i fuldkornsprodukter, antioxidanter fra grønt og frugt samt omega 3-fedtsyrer fra sunde olier, zink, magnesium, B-vitaminer og mineraler,” tilføjer hun. Flere beviser, tak! Thorbjörg er ikke alene med den påstand. Geneksperten Bruce Ames, som er professor i biokemi og molekylær biologi på Berkeley

22

Universitet i Californien, siger, at der skal mindst 17 vitaminer og mineraler i de rigtige doser til at give et godt genmateriale til en baby. Og det giver hverken den moderne gennemsnitskost eller en vitaminpille fra supermarkedet. Thorbjörg Hafsteinsdottir siger også: ”Det er de færreste gravide, der får den næring, som de har brug for. Det svækker barnet fra starten. Hvis man så efter fødsel og amning fortsætter med at provokere kroppen med underlødig pulvergrød og baby-junkfood med sukker og raffinerede kulhydrater som majsmel, hvede, pasta og hvide ris, så har vi balladen. Det er simpelthen for stor en belastning for immunsystemet. Derudover får rigtigt mange små børn komælk. Og komælk er fyldt med kasein-molekyler i proteinet, som er meget svært at nedbryde for små tarmsystemer. Det er efter min mening den sikre vej til at give børn astma og eksem. Kroppen MÅ reagere på alle de provokationer. Jeg siger altid til mine klienter: ’Har du eller dit barn astmatisk bronkitis, eksem eller astma, så mistænk altid mælk og gluten. Bronkitis er en inflammation, der giver slim i luftvejene. Mælk er slimdannende, og gluten er meget allergent, så prøv i en lang periode at udelukke disse fødevarer i kosten, og se, hvad der sker.’”

Komælk indtager førstepladsen, når det gælder allergifremkaldende mad. … Det er dokumenteret, at den forårsager diarré, kramper, oppustethed, hududslæt og akne. Komælk er hovedårsagen til de fleste øreinfektioner hos børn og er blevet sat i forbindelse med blandt andet insulinkrævende diabetes, leukæmi og infertilitet.” Læge og kirurg, dr. Joseph Mercola. Familien Mauritsons erfaringer Det er ikke, fordi jeg ligefrem er stolt over det, men jeg er et skoleeksempel på det, Thorbjörg og Bruce Ames advarer om. Mor til Bertram, der blev født med ganespalte og kromosomfejl, og som udviklede allergi og astma kort tid efter fødslen. Mor til Melvin, der fik børneeksem og astma. Jeg selv fan og


Udenlandske læger er også kritiske over for mælk I Danmark kræver det beskyttelsesdragt og brede skuldre at vove at vælge andre kalkkilder end dem, der er beregnet til kalve. Når læger, ernæringseksperter eller forældre, der har flere årtiers erfaring med de kedelige bivirkninger, der kan være ved at drikke komælk, begynder at fortælle om det, skal de være klar til modangreb fra bromatologer fra Mejeriforeningen, Ernæringsrådet, repræsentanter for dansk landbrug og diætister. Her er et tip til dem alle på en gang: Tjek en hjemmeside oprettet af den amerikanske læge og kirurg dr. Joseph Mercola. Han er en anerkendt, etableret sundhedsekspert, der er vant til at blive brugt som ekspert på CNN, ABC’s World News, CBS og NBC. På webadressen: www.mercola.com siger han blandt andet: ”Komælk indtager førstepladsen,

storforbruger af slik, hvidt brød, cigaretter og festlige fadøl hele min ungdom. Jeg fortsatte med slik og usund mad under min første graviditet og spiste stadig usundt under min anden graviditet. Jeg har ikke givet mine børn de bedste byggesten til immunsystem og hormonsystem. Og så satte jeg trumf på, da de kom ud i livet, ved at fylde dem med komælk, kage og pulvergrød, imens jeg slaskede dem ind i cremer og shampooer med kemiske formler bagpå. Alt sammen i den bedste mening. Men mon ikke der er en sammenhæng imellem mine naive gode gerninger og det skrantende helbred, de fik?

Ekspert: ”Lad være med at give dine børn mælk” Læge Per Bennicke, født 1941, uddannet læge 1967. Omfangsrig grunduddannelse i medicin, kirurgi, neurologi, radiologi. Næsten 20 års erfaring som praktiserende ørenæse-halslæge, 1978-1997. Reddede årligt 6-700 børn fra dårlig trivsel og dræn i øret og har 20 års erfaring med kostomlægning som helbredelse.

når det gælder allergifremkaldende mad. … Det er dokumenteret, at den forårsager diarré, kramper, oppustethed, hududslæt og akne. Komælk er hovedårsagen til de fleste øreinfektioner hos børn og er blevet sat i forbindelse med blandt andet insulinkrævende diabetes, leukæmi og infertilitet.” Google under ”don’t drink your milk”, og læs, hvorfor Mercola fraråder os at drikke den daglige halve liter, som de officielle kostråd ellers lyder på. På Harvard School of Public Health’s hjemmeside, kan man læse om problemerne med mælk som kilde til det vigtige calcium. Cancerrisikoen nævnes også her. Læs mere – også om andre kilder til calcium på www.hsph. harvard.edu under ”research” og ”nutrition source”.

Han siger: Drop mælk, ost og smør, og spis jer fra ørepine, dræn i ørerne, astma, allergi, slim, maveproblemer og måske endda cancer.

Vi er et af de folkeslag i verden, der drikker mest mælk. Og vi er et af de lande i verden, der har flest tilfælde af knogleskørhed overhovedet.”

Har du helbredt patienter for astma og allergi med kostomlægning?

Ja. Ved at fjerne mælkeprodukter fra mine patienters kost. Hvad sagde forældrene, og hvad viste dine resultater?

”Hvad skal vi så give dem? Og hvordan skal de så få kalk nok?” Det var det første, bekymrede forældre spurgte mig om, når de hørte om min metode mod øresmerter, grædende børn og udsigt til dræn i øret. De fleste forældre kom dog forbløffede tilbage en måned efter med glade børn og nye toner: ”Først og fremmest tror jeg, at mit 23


barn undgår operation. Men for det andet har han nu heller ikke astma, allergi eller dårlig mave mere.” Jeg var ikke så forbavset som de over tusind forældre, jeg mødte hvert år. Jeg havde for længst lavet statistik på metoden sammen med en anden øre-næse-halslæge, der oplevede de samme resultater som jeg. Godt og vel 50 procent af de børn, der ville være endt med operation og dræn i øret, slap for det. Ved at lade være med at spise mælkeprodukter. Vi lavede statistikken ud fra amternes optegnelser over speciallægernes ydelser. Men Sundhedsstyrelsen siger jo, at vi skal have ½ liter mælk hver dag, især for kalkens og knoglernes skyld

Ja. Og vi er et af de meget få lande i verden, der anbefaler det. Vi er et af de folkeslag i verden, der drikker mest mælk. Og vi er et af de lande i verden, der har flest tilfælde af knogleskørhed overhovedet. Mælk indeholder ikke nogen næring eller kalk, som vi ikke kan få meget bedre i andre madvarer. Kalkoptagelsen fra mælk er dårlig i forhold til den kalk, vi meget bedre kan optage gennem grønne grøntsager, mandler og sesamfrø for eksempel. Hvorfor tror du, at vi får at vide, at vi skal drikke mælk?

Kostrådene i dette land bærer præg af, at vi er et landbrugsland. Der er flere økonomiske interesser for landmænd og mejerigiganter, end der er sundhedsmæssig grund til det. Jeg har oplevet så mange mennesker, der har fået det så meget bedre og er blevet lykkeligere uden mælk. Lidt sat på spidsen kan man sige til de forældre, der ikke kan forestille sig et liv uden mælk til og i maden, at hvis de bare kan klare sig uden mælkeprodukter, så kan de stort set klare sig uden læger. Hvorfor er der ikke flere øre-næse-halslæger, der arbejder med mælkefri kost som behandling?

Jeg kan kun sige, at jeg ikke blev rig af at være øre-næse-halslæge. Jeg holdt op, da jeg 24


SUKKER, NEDTRAPNING OG NY NYDELSE Om familien Mauritsons søde liv med overvægt, humørsvingninger, slap hud og sure eftermiddagsfjæs. Sukkerdetektiven er til dig, der vil jage sukker ud af køkkenskabet. Sukkerstop som lykkepille og skønhedsmiddel. Test, hvor godt I tåler sukker, og spis jer ud af sukkertrangen. Slug de uundværlige tips til gode alternativer til sukker og de kunstige sødemidler. Bliv ekspert i blodsukker, sukkerdeller og anden blæret viden om det, der følger med sodavand, sukker, kager og raffinerede kulhydrater. Så ved du, hvad du skal svare på alle de nærgående spørgsmål.


J

eg ved, hvordan det føles at have en ”røv med ører”. Når man så mig bagfra, var hofterne forsynet med et par bløde, runde håndtag, der stak ud over buksekanten som sådan et par lyttelapper, der ville have været søde, hvis de sad på en figur i en Disney-film. Hvilket desværre ikke var tilfældet. Tværtimod var min røv en voldsom virkelighed, der blev akkompagneret af en mave, der heller ikke kunne holde sig inden for buksekanten. Samtidig med at jeg hver måned holdt fernisering med nye udstillinger af appelsinhud på både overarme, hofter, baller, mave og andre steder. Det burde forbydes ved en eller anden fysisk lov at lade kvinder udvikle appelsinhud på kroppen. Da det ikke er muligt at tvinge alle citrusfrugter i verden til at påtage sig den bulede skal, må vi starte et andet sted. Det haster. For selvom det er pinligt for en kvinde at have cellulitis alle vegne, har jeg svært ved at forestille mig, at det kan være halvt så slemt, som det er for et barn at have appelsinhud. Og det har RIGTIG mange børn og teenagere efterhånden. Gå en tur i svømmehallen, og studér fænomenet. Jeg var voksen og nogenlunde bevidst om mine valg, da jeg fyldte mig med sodavand, chokolade og is: Jeg kunne se, at jeg fik dårlig ånde, overvægt, forstoppelse og blev træt af det. Gad vide, hvordan det føles at være et barn med uforklarlige symptomer. Rygdel-

Vidste du, at ... Jeg kunne i mange år ikke mærke et eneste af de symptomer, vi mærker nu, når vi spiser sukker. Jeg spiste bunker af slik, kage, pasta og pizza. Først da jeg havde holdt mig fra sukker i tre måneder, kunne jeg mærke, hvad det gjorde ved mig. Hvis man konstant spiser sukker, kan man ikke mærke konsekvensen. Men det slår hårdt, hvis du holder en pause. For eksempel er det svært for mig at mærke sex og lysten til det, når min krop er pakket ind i sukker. 42

ler, håndtag og dobbelthage er bare de mest tydelige tegn på ubalance. Når vi først er udstyret med de fysiske skavanker, ser vi ikke kønnere ud inde under den voksende hudflade. Ustabilt blodsukker, type 2-diabetes, hjerte-karsygdomme, syreskader, fordøjelsesproblemer og knogleskørhed er bare nogle af de sideeffekter, vi ikke kan læse om på sodavandsflasker og slikposer. For 15 år siden var et 10-årigt barn med ølvom, hoftehåndtag og appelsinhud et kuriosum. Nu er synet mere reglen end undtagelsen. Vi har aldrig spist mere sukker per dansker om året end nu. Omkring 40 kg om året bliver det til.

Hvis jeg nogensinde skulle komme i tvivl om, hvorvidt det er en god idé at skåne mine børn for sukker så meget og så længe som muligt, så skal jeg bare tænke tilbage og genkalde mig stemningen inden i mig som sukkerfyldt barn, teenager og ung kvinde i 20’erne.”

Det er ikke en depression – det er ustabilt blodsukker Selvom du ikke selv er sukkernarkoman eller har buttede børn, er min sukkerhistorie værd at lægge øre til for de fleste forældre. Jeg kan sige en ting med sikkerhed. Min barndom og ungdom kunne have været lettere og sjovere, hvis jeg havde vidst det, jeg ved nu. Hvis jeg nogensinde skulle komme i tvivl om, hvorvidt det er en god idé at skåne mine børn for sukker så meget og så længe som muligt, så skal jeg bare tænke tilbage og genkalde mig stemningen inden i mig som sukkerfyldt barn, teenager og ung kvinde i 20’erne. Jeg var tynd, selvom jeg fik masser af guf, kage, slik, chips og desserter til at forsøde tilværelsen med. Næsten hver eneste dag. Min mormor sendte kiksekage, Kinderæg, konfekt og slik med posten til mig. Når rationen var brugt, røg samtlige lommeskillinger ned i slikbodens kasse. Jeg fantaserede hele dagen om, hvad jeg skulle have, når boden åbnede i frokostpausen. Jeg var så træt, at hver eneste undervisningstime i hele mit uddannelsesforløb var en kamp for at holde sig vågen.


Lynguide: 5 trin til en mindre sukkersød hverdag, der kan begynde i dag 1 2 3 4 5

Skift koncentreret juice og sodavand ud med brikjuicen ”De 7 dværge”. Servér popcorn poppet i kokosolie, som tåler opvarmning, i stedet for aftenslik. Lav myntechokolade efter opskrifterne her i bogen i stedet for lørdagsslik. Skift syltetøj med sukker ud med den lækre frugtmarmelade fra ”I gang-guiden”. Skift sukker ud med ”Birkesød” udvundet af birkebark for lav blodsukkerbelastning. Se ”I gang-guiden”.

Men husk, at frugtkoncentrat fra marmeladen også suser hurtigt ud i blodbanen med risiko for deller og blodsukkerudsving. Så spis marmelade sammen med de lækre pandekager her fra bogens opskriftsdel. De er fyldt med protein, der minimerer ”skadevirkningen”.

Jeg var ked af det og nedtrykt og røg nemt i konflikt med veninder, kærester, lærere og forældre. Jeg kan huske den der grundlæggende følelse af tristhed, der lå som en dyne over mig altid. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor mit humør svingede op og ned. Jeg var deprimeret, når weekenden sluttede. Jeg var trist til mode og følte mig ensom i alle mine parforhold. Jeg var træt og utilpas. I skolen og derhjemme. Når jeg var alene, og når jeg var sammen med nogen. Den dårlige stemning fortsatte hele min barndom, ungdom og mit tidlige voksenliv. Indtil den dag, hvor jeg holdt op med at spise hvidt brød, sukker og pasta. Da jeg blev teenager og ung kvinde, skulle jeg hver dag have mit daglige fix. Kage eller slik om formiddagen og om aftenen. Det var, som om portionerne blev større og større. Jeg kunne ikke leve uden. Jeg elskede slik så højt, at jeg ville ønske, jeg kunne leve af det. Og en dag midt i en skumbanan tænkte jeg, at det værste, der kunne overgå mig, var at få sukkersyge eller blive allergisk over for sukker. Det sidste var lige præcis det, der skete. Men det fandt jeg først ud af, længe efter at jeg var holdt op med at spise sukker. Det var faktisk sukker, der havde gjort mig i så elendigt humør. Havde jeg vidst det før, havde jeg ikke fyldt mine unger med det i rå mængder. Pludselig en sensommerdag langt senere, i 2003, da jeg havde været sukkerfri i nogle uger, forsvandt min tro følgesvend, depres-

sionen. Den grundlæggende nedtrykthed, som havde fulgt mig siden barndommen, gennem teenageårene og helt op forbi de 33 år, var væk. Først fattede jeg ikke, hvad der var sket. Men efterhånden som ugerne gik uden sorte tanker, forstod jeg hvorfor. Inden jeg nåede til dette punkt i mit liv, skulle mine børn så desværre lige igennem et mere kortvarigt overforbrug af sukker.

Hvordan undværer vi sukker? Ved at få guf, der er meget lækrere, end det, der kan købes i poser og fra kagemontre for penge.”

Sukkerjunkies på afvænning

Min mand, mine børn og jeg kunne godt lide lyst brød, honning, saftevand, mariekiks, is og slik. Vi fik masser af sukker hver eneste dag. I vores familie gav sukker, kiks, pasta og brød, mor og far 20 kg for meget på sidebenene. Børnene holdt op i tide og nåede ikke at blive overvægtige af det. Men de nåede at få det dårligt. Det, at man er tynd, betyder ikke, at sukker ikke skader en. Om lidt kan du læse, hvor godt I tåler sukker i jeres familie. I vores familie er mor sukkeroverfølsom: Vores børn har været det. Det betød, at når vi tre spiste et stykke chokolade, sloges vi om hele pladen efter fem minutter. Og næste 43


dag sov vi som murmeldyr, skændtes og tudede og tænkte kun på en ting: mere sukker. Det var en smule patetisk, og det gjorde det unægtelig nemmere at tage beslutningen om at begrænse sit sukkerindtag. Nu, hvor vi ikke får sukker til daglig, kan børnene godt spise en is eller et stykke god chokolade uden så store reaktioner. Far Morten kan også godt spise et par stykker slik uden at få grovædertendenser. Han bliver også sur næste dag. Men det er på grund af det svingende blodsukker, som sukker giver, for han får ikke abstinenser. Han kan godt holde sig fra slik, hvis det er i huset. Det kan jeg ikke. Hvis der er slik i huset, så spiser jeg, som var det vor sidste dag på jorden. I vores familie spiser vi sukker, når vi er til fest, og der bliver serveret dessert. Når vi voksne er ude at spise de par gange om året, hvor vi er alene uden børn, så fyrer vi den af. Så får den hele armen med chips, chokolade, øl og hele balladen. Det er vigtigt at give slip på fornuft og kontrol en gang imellem og te sig tosset. De gange, hvor vi gør det, sætter vi virkelig pris på det på en anden måde, end da vi fik det hver dag. Og vi sætter altid en dag af til at komme ovenpå bagefter. For når man ikke er vant til at spise sukker, får man det dårligt dagen efter. Man kan være heldig at nøjes med irritation, hovedpine, træthed

og lyst til mere sukker. Men der kan være både kvalme, forstoppelse og andre bonuseffekter med i købet. Og vi betaler gerne den pris en sjælden gang. Morten tager også en ordentlig omgang med gutterne en gang imellem, hvor han står på hovedet i fadøl. Når vi giver vores børn sukker en sjælden gang imellem, er det i form af mørk 70 % chokolade uden mælk, en is uden mælk eller en riskiks fra Urtekram med et minimalt lag mørk chokolade på. Men de har deres eget sunde guf uden sukker eller kunstigt sukker henne i børnehaven eller skolen. Når de tager til fødselsdag, har de hjemmebagte muffins eller kage fra denne bogs opskrifter med eller sundt slik med (se ”I gang-guiden). Vores mindste søn, der ikke er så følsom som den ældste, vælger en gang imellem at spise den kage eller det brød, der bliver serveret til fødselsdagen – og betaler med voldsomt udslæt om munden, tudeture, raseri og maveproblemer i dagene efter. Og sådan er det. Til børnenes egen fødselsdag får de lagkage af kagebunde på nødder og frugt. Der er hindbærcreme og sojaflødeskum på, og det kan man ikke få uden maltodextrin. Men med æg og proteinpulver i dejen går det fint uden blodsukkerudsving og tudeture. Jeg laver de lækreste kakaokugler, som alle børn kan lide. Se i øvrigt alle opskrifter her i bogen. Så hvordan undværer vi sukker? Ved at få guf, der er meget lækrere end det, der kan købes i poser og kagemontre for penge.

I vores yngste søns børnehave hygger man sig i perioder hver dag. En dag er der afskedshygge for et barn. Så skal vi have kage – og en slikpose at gå hjem på. Så er det sidste dag inden ferien. Så skal vi have is. I min ældstes fritidshjem får børnene småkager om morgenen.”

Er det synd at gøre børn sukkerfri?

Ninka før: 33 år gammel. Oppustet, bumset og med en krop, der var og så ud som en 40-50-årigs. 44

Vi danskere elsker at spise, når vi skal hygge os. Sjovt nok, er der uskrevne regler for, hvilke madvarer der er hyggelige, og sunde sager hygger åbenbart ikke. Det kan godt blive lidt af et problem, hvis man som familie


Før I får et føl på tværs, så husk lige på, at vi FÅR kage, slik, guf og snacks. Der er bare hverken sukker eller kunstigt sukker i. Da vores ældste søn på grund af sit immunsystem og sin tendens til hyperaktivitet ikke kan tåle sukker, er det sjældent, at børnene skejer ud. Den mindste får desserten, når storebror ikke er med i byen. Vores yngste søn får en eller to vaffelis nede på havnen om sommeren. Det er en hyggelig tradition. Alle udskejelser betaler vi for ved kasse 1 med irritabilitet,

humørsvingninger, træthed og trang til mere sødt. Så er det tid til en nedtrapning. Det er godt, den er velsmagende.

• Rugbrød som stables med salat, æg, rejer, agurk, tomat, eller hvad der nu findes af grønt. Gerne lidt mayonnaise i stedet for smør. Ægte mayonnaise er fyldt med protein fra æg og koldpresset, sund olie. • Tag en burger – men vælg brødet fra! • Vælg fisk, og det er okay at spise kartoflerne, hvis de er nye og ikke for overkogte. • Hvis der er gryderetter, så undlad at spise de hvide ris. • Gå på Shawarma-grillbar, og bestil kebab med salat og chili, og lev med den uøkologiske kvalitet en gang imellem. Ingen brød eller pommes frites til.

• Eller vælg en af frokostopskrifterne, og divider med tre. Spis kun en lille portion

Trin 4: Eftermiddagen skal nydes med en lille blodsukker-barnepige. • Tag en halv skive glutenfrit brød (se ”I gang-guiden”) med makrel, røget ål, rejer eller andet med mayonnaise til. • Halvér en avocado, og fyld den med rejer, purløg, lidt mayonnaise, fine agurketern.

Opmuntring Når sukkernedtrapningen er slut, sker der ikke noget ved at spise mad med en smule tilsat sukker en gang imellem. Hysteri forvandler sig hurtigt til stressende kontroltendenser. Mennesker med ustabilt sukker skal helst holde sig helt fra sukker.

Trin 5: Aften. • Lav tapas af rester: lidt kød, lidt grønt, en færdigkøbt eller frisklavet dip (se henholdsvis ”I gangguiden” og opskrifterne). • Kig på opskrifterne på aftensmad her i bogen. Trin 6: Sovemad giver god søvn og holder blodsukkeret stabilt til næste morgen. • Glutenfri mysli eller almindelig mysli med proteinpulver, lidt olie, sojamælk, kanel. • Lav en frugtsalat med en smule mandelolie, kokosmel, rosiner og hakkede mandler. • Lav en helseshake med proteinpulver og kokos – eller hørfrøolie (se opskrifter). Vælg en med sojamælk. Skal nedtrapningen fortsætte? Vælg den hardcore version eller den gyldne middelvej.

53

53


Den hardcore version For familiemedlemmer, der vil tabe sig og for alvor have et nyt liv i en supersund krop, og som er trætte af humørsvingninger, slap hud, elevatorvægt, dårlig ånde, appelsinhud og fordøjelsesproblemer. Eller som er trætte af, at det er stødt melis, der styrer liv og humør. Guiden kan følges i 12 uger eller resten af livet, hvis I bliver bidt af resultaterne.

Optimal til:

Ulemper for voksne:

Familiemedlemmer med sukkerafhængighed, ustabilt blodsukker, vægtproblemer, fordøjelsesproblemer, autisme eller andre adfærdsforstyrrelser, allergi eller syre i kroppen. Eller til jer, der vil være supersunde og i topform.

Det er ikke for sjov, at vi kalder den hardcore. Metoden kræver noget af dig. Du skal lære at sige nej tak og have mod til at hive din superfood og powerguf frem, når vennerne holder videoaften. Du skal være forberedt på mange spørgsmål om, hvorfor du vælger at spise, som du gør. Og leve med en del kommentarer som: ’Det er da fanatisk, en lille bid kan vel ikke skade’. Og du skal høre på mange tirader om forskning, kostpyramider, kostretninger og eksperter, der mener det modsatte af dig. Nogle gange kan det føles, som om du konstant skal forsvare din beslutning. Du kan få fysiske abstinenser i form af hovedpine og tudeture de første dage af nedtrapningen. Det går hurtigt over igen.

Fordele for voksne: Den hardcore metode giver bonus i spejlet og kroppen. Du får det bedre, får mere energi, og fordøjelsesproblemer vil lette. Du taber dig og får flot hud. Stor lækkerhedsværdi. Metoden giver fornemmelse for kroppens signaler, som kan være gået i stå på grund af den gamle livsstil.

Fordele for børn: Tydelig, synlig effekt og forbedret livskvalitet. Børn er bedre og hurtigere til at omstille sig end voksne. Med den hardcore version vil overvægtige børn hurtigt få mulighed for at se resultater. Både tykke og tynde vil hurtigt få mere energi, sove bedre og få god fordøjelse. Børn får kræfter og energi til at dyrke sport og lave andet end at stene foran computeren. Børn på den hardcore metode lærer selv at blive det, at turde sige nej og ikke altid automatisk gøre det samme som andre. Det er en fordel, når gruppepresset handler om hårde stoffer i stedet for cola, chips og slik. Børnene lærer også at sætte pris på lidt godt slik, når I en dag vælger at spise det igen en gang imellem. De lærer også at mærke, hvilken effekt mad har på kroppen. I stedet for bare bevidstløst at hælde indenbords uden at mærke, hvad det gør ved dem.

54

Ulemper for børn: Der er lange perioder i børns liv, hvor det eneste vigtige er at være en del af fællesskabet. Så kan det være hårdt at sidde med sin egen kage og sit eget slik henne i børnehaven eller i skolen. Eller at være den eneste, der ikke drikker cola og spiser slik til børnefødselsdagen. Læs også overlevelsesguiden til at tackle den nye livsstil i kapitlet ”Væn omgivelserne til jeres nye livsstil”. Børn kan også mærke abstinenserne. Men de er heldigvis hurtigt overstået. Ulempen for børn er også, at det er en beslutning, som de voksne har truffet for dem. Det er en nødvendighed en gang imellem. Men det kan give nogle konflikter.


Ugeplan for den hardcore version:

Uge 1: Fortsæt med programmets trin ovenfor, og skift opskrifterne ud med andre fra bogens opskrift-del markeret med ”Egnet til hardcore sukkerafvænning.” I denne uge skal I holde jer fra tørrede frugter, peanuts, peanutbutter, bogens ”godkendte” sødemidler og frugt spist uden protein eller nødder. Undgå så vidt muligt tilsat sukker i mad. Husk: intet lyst brød, ingen hvide ris og pasta! Husk at få 1 spsk. kokosolie og 2 spsk. hørfrøolie hver dag i din shake. Bange for at tage på? Se på billederne af vores familie på www.kernesundfamilie.dk . Vi får 1 spsk. kokosolie og mindst 2 spsk. hørfrøolie hver dag. Husk multivitaminpille. Se ”I gang-guiden” under kosttilskud. Ved akut sukkertrang: Lav en helseshake eller chokolademoussen fra opskrifterne her i bogen.

Uge 2: Udrensning Fortsæt som forrige uge. Supplér i denne uge med tunge-detox fire gange ugentligt, og lav et indre oliebad. Se hvordan i kapitlet ”Guddommelig søvn” ...

Uge 3: Wellness og ro Fortsæt med kosten fra forrige uge. Supplér i denne uge med ”Vådsvøb” en gang og sauna-udrensning eller afgiftende bad en gang. Se hvordan i kapitlet ”Guddommelig søvn” ...

Uge 4-6: Oprydning Fortsæt med kosten fra forrige uge. Supplér med ”udrensning via oprydning” hele denne uge. Se hvordan i kapitlet ”Guddommelig søvn, udrensning og overskud”.

55

Uge 7, 8: Mønsterbrud Fortsæt med kosten fra forrige uge. Supplér med de gode råd om mønsterbrud i kapitlet ”I kan også ændre livsstil”. Det vil hjælpe familien til at holde fast i de gode, nye vaner og undgå tilbagefald.

Uge 8-12: Nydelse Du kan nu begynde at spise alle opskrifterne i denne bog. Vær opmærksom på mad, der giver dig lyst til mere. Hvis du pludselig spiser helseguf eller sund kage, som du før guffede slik, så stop. Det kan være tørret frugt, du skal holde dig fra. Det kan også være kakao eller peanutbutter. Hvis du er ekstremt sukkerbelastet, kan det endda være, du ikke kan tåle de ”godkendte sødemidler” eller frugt i en periode. Det udelukker helseshakes. Fortvivl ikke. Når din krop har fundet sig selv igen, kan du spise lige så lækkert som alle os andre.

Uge 12 og frem: Mål! Tillykke. Nu kan du begynde at se lidt stort på det tilsatte sukker i pålæg, mad og restaurant-lækkerierne. Bare du spiser det sammen med protein (kød, fisk, æg, tofu). Du kan endda forsøge at spise desserten, når du er til fest. Læg mærke til reaktionerne, som kan komme fem dage efter. Får du kort lunte, bliver trist, træt, tager på, får bumser og koncentrationsbesvær, sukkertrang og hovedpine, går du over til de sunde sager i denne bog et stykke tid endnu. Din krop har brug for mere tid.

Orker du ikke? Så prøv:

55


Den gyldne middelvej Optimal til normalvægtige mennesker uden blodsukkerproblemer Sådan gør I: • Ser stort på små mængder tilsat sukker i maden. • Spiser morgenmad, snack, frokost og eftermiddagssnack fra den lækre opskriftsguide i denne bog så tæt på hver dag som muligt. • Når I spiser sukker, så skal det være af virkelig god kvalitet – og nydes. • Stræber efter at nøjes med en ugentlig slikdag. • ”Pakker” sukkeret ind i protein, så det ikke påvirker blodsukkeret så meget. I spiser altså et æg, aftensmad, kylling eller fisk lige inden jeres søde nydelse.

• Spiser aldrig lightprodukter eller kunstigt sukker. • Sørger for at få jeres daglige 2 spsk. hørfrøolie og 1 spsk. kokosolie hver dag. • Giver kroppen vitaminer og mineraler, så den kan stå imod de søde udskejelser. Se de bedste i ”I gang-guiden”. • Erstatter så mange af jeres favoritlækkerier med guf, kager og brød fra kapitlet ”Familiemad uden sukker, gluten og mælk”.

Frugt-info Når man nedtrapper, skal man ikke spise frugt alene. Bland det med en smule mandelolie i en frugtsalat. Eller bland det til en smoothie. Vær opmærksom på tørret frugt. Spist alene kan det holde dig fast i sukkertrangen. Hvis man inhalerer nødde-rosinblandingen, som var det en pose slik, så lad resten stå.

VIGTIGT! Hvis nogen i familien har meget ustabilt blodsukker, så drop frugtsalater, kage og gufopskrifterne i bogen i nogle uger. Brug kun opskrifter markeret med ”Egnet til hardcore sukkerafvænning”.

56

Det er et sidespor. Hvis det ikke vækker din indre ædedolk, kan du nyde et stykke eller to af den lækre konfekt fra kapitlet ”Familiemad uden sukker, gluten og mælk”. Kosttilskud, der hjælper: ”Weightlevel” fra Sprunk Jansen (se ”I gangguiden”).


Gulerodssaft fra Biotta – børnefavorit Med presset gulerod og naturlige mælkesyrer (ikke mælkeprodukt). Fra Urtekram. Pris ca.: 21,95 kr. for 500 ml. Køb hos: www.helsebasen.dk – klik på ”Mad og drikke”, derefter på ”Saft i lange baner” og ”Pressede safter”. Gulerodssaft – ufiltreret Fra Helios. Pris ca.: 26,75 kr. for 750 ml. Køb hos: www.helsebasen.dk – klik på ”Mad og drikke”, derefter ”Saft i lange baner” og ”Pressede safter”. Æblesaft, ufiltreret pressesaft Fra Urtekram. Pris ca.: 15,95 kr. for 1 liter. Køb hos: www.helsebasen.dk – klik på ”Mad og drikke”, derefter ”Saft i lange baner” og ”Pressede safter”. Æblesaft – ufiltreret ren pressesaft Fra Helios. Pris ca.: 21,95 kr. for 750 ml. Køb hos: www.helsebasen.dk – klik på ”Mad og drikke”, derefter ”Saft i lange baner” og ”Pressede safter”. Appelsinsaft – uden koncentrat og sukker Fra Helios. Pris ca.: 75 kr. for 3 flasker a 750 ml. Køb hos: www.helsebasen.dk – klik på ”Mad og drikke” derefter ”Saft i lange baner” og ”Pressede safter”. Grøntsagskomposition, ren grøntsagssaft Fra Helios. Pris ca.: 70 kr. for 3 flasker a 750 ml. Køb hos: www.helsebasen.dk – klik på ”Mad og drikke”, derefter ”Saft i lange baner” og ”Pressede safter”. Pæresaft, usødet Fra Helios. Pris ca.: 24,95 kr. for 750 ml. Køb hos: www.helsebasen.dk – klik på ”Mad og drikke”, derefter ”Saft i lange baner” og ”Pressede safter”. Breuss Grøntsagssaft – basedannende Af rødbede, selleri, kartoffel, gulerod, ræddike. Fra Urtekram. Pris ca.: 20,95 kr. for 500 ml. Køb hos: www.helsebasen.dk – klik på ”Mad

og drikke”, derefter ”Saft i lange baner” og ”Pressede safter”. Tranebærsaft uden sukker Fra økologisk gårdbutik. Pris ca.: 30 kr. Køb hos: http://www.landkoeb.dk/thy_gaardbutik/kolonial/14109.html. (Håber de bliver ved at sælge. Ellers prøv kapslerne. Se ”Kosttilskud, andre” her i bogen). Ice Tea, fersken med udtræk af te, koncentreret druesaft, citronsaft, naturlig smag. Pris ca.: 18,50 per stk. Køb hos: www.funkisfood.dk. Ice Tea, med udtræk af grøn te, koncentreret druesaft, citronsaft, naturlig smag. Pris ca.: 18,50 kr. per stk. Køb hos: www.funkisfood.dk. Ice Tea, kukicka te, koncentreret druesaft, citronsaft, naturlig smag Pris ca.: 18,50. Køb hos: www.funkisfood.dk Ice Tea lemon med udtræk af te, koncentreret druesaft, citronsaft, naturlig smag Pris ca.: 18,50. Køb hos: www.funkisfood.dk. Sodavand med appelsin – fødselsdagshit! Genial og bedre end almindelige sodavand. Med mineralvand, koncentreret druesaft, appelsinsaft %, citronsaft (af citronkoncentrat), appelsinolie og kulsyre. Fra Voelkel. Pris ca.: 12 kr. for 33 cl. Køb hos: www.helsebasen.dk – klik på ”Mad og drikke” og derefter ”Sodavand”. Sodavand med hindbær – fødselsdagshit! Naturligt mineralvand, koncentreret druesaft, hindbærsaft 3 %, solbærsaft, citronsaft (af citronkoncentrat) og kulsyre. Fra Voelkel. Pris ca.: 12 kr. for 33 cl. Køb hos: www.helsebasen.dk – klik på ”Mad og drikke” og derefter ”Sodavand”. Kakao Ren uden sukker, til kager, guf og rismælkskakao. (fortsættes s. 228) 225


12 læskende sager til hverdag og fest, som er gode for kroppen

Helios æblesaft uden tilsat sukker. den koncentrat.

Granatæblesaft – oldgammel sundhedsdrik uden tilsat sukker. in sundhed.

in sundhed. Aronia-saft. Power antio idant. Genial i smoothies.

Lækre rtekrams æblesaft, der smager som hjemmepresset.

Helios gulerodsjuice. Mælkesyregæret.

Biotta gulerodsjuice. Lær de helt små at drikke det. Super sundt.


Ice tea uden tilsat sukker og uhyggelige farvestoffer. Funkisfood.

Helios grøntsagscocktail. rik de daglige grøntsager, når I ikke gider snitte.

Samvittigheds-sodavand. På frugt i stedet for tilsat sukker. Helsebasen.

Super Ice tea med anti-o idanteffekten fra grøn te. Funkisfood.

Rismælk. Sød og god erstatning for mælk. rtekram.

Helse hindbærsodavand. Fødselsdagshit uden tilsat sukker og kunstig farve. Helsebasen. 227


Max Havelaar fra Urtekram. Pris ca.: 33 kr. Køb hos: www.aarstiderne.com – klik på ”Kolonial” og ”Kaffe, te, kakao”.

Sødemiddel i stedet for sukker ”Birkesød” Sødemiddel med meget lav påvirkning af blodsukkeret, udvundet af birkebark. Ligner og bruges som sukker. Pris ca.: 160 kr. for 800 g. Holder meget længe i vores køkken. Vi plejer kun at købe 200 g ad gangen. Og det kan holde i en måned. Bruges som almindeligt sukker. Køb hos: www.helseonline.dk – søg under ”Helsekost”. www.netspiren.dk – søg under ”Kosttilskud” og derefter ”Sødestoffer”.

Tandlæger, holistiske Arbejder med optimal sikkerhed ved afdækning af mund, næse, patient og tandlæge ved fjernelse af amalgam. Sikrer afgiftning før og efter behandlingen. Udfører almindelige behandlinger uden amalgam. Jylland: Klinik for Tandsundhed ved Bent Christiansen Tobaksgården 3 8700 Horsens tlf.: 7561 2777 www.klinikfortandsundhed.dk Sjælland: Tandlæge Johnny Bengtsson Farum Hovedgade 15, 1. 3500 Farum tlf.: 4495 2305 www.sundtandpleje.dk København: Anne Marie Powderly Amagerbrogade 114, 1. tv. 2300 København S tlf.: 3297 4060 www.amalgamfriklinik.dk

228

Teer Sød Eternitea m. lakridsrod – alle børns favorit Bedste krydderte, vi har smagt. God til sukkerafvænning. Med Lakridsrod, ingefær, kardemomme, fennikel, anis, kanel, peber og nellike. Fra Eternitea. Pris ca.: 39 kr. for 20 breve. Fås også i løs vægt og andre skønne variationer. Køb hos: www.helsemin.dk – klik på ”Fødevarer” og ”Teer”. Brug pilen til en tur ned igennem den lange række af teer. Englete med peber, citrongræs og hibiscus Og lakridsrod, ingefær, lemon myrtle. Fra Eternitea. Pris ca.: 39 kr. for 20 breve. Fås også i løs vægt. Køb hos: www.helsemin.dk – klik på ”Fødevarer” og ”Teer”. Brug pilen til en tur ned igennem den lange række af teer. Yogi-te Fås i utallige, lækre varianter. Børn er vilde med det. Prøv for eksempel: Tulsi Mint, Ginger Hibiscus, Licorice, Bedtime, Echinecea. Fra Urtekram. Pris: 25 kr. for 15 breve. Køb hos: www.helsemin.dk – klik på ”Fødevarer” og ”Teer”. Brug pilen til en tur ned igennem den lange række af teer. Amme-te Fra Naturdrogeriet. Pris ca.: 33 kr. for 100 g. Køb hos: www.helsemin.dk – klik på ”Fødevarer” og ”Teer”. Brug pilen til en tur ned igennem den lange række af teer. Pebermyntete – luksusoplevelse Af mærket ”Diverse Raavarer” fra Aarstiderne. Fås også med anis. Pris ca.: 35 kr. for 30 g. Køb hos: www.aarstiderne.dk – klik på ”Kolonial” og ”Kaffe, te, kakao”. Grøn te ekstrakt – til te og sodavandsopskriften her i bogen Anti-age produkt. Styrker immunforsvaret, modvirker rynker. Let bittert. Brug citron. Del brevet op i 2 portioner. Pris ca.: 95 kr. for 40 breve.

Kernesund familie Saadan  

Fortid: delle-udstillinger, dårlig mad, allergi, ’sælhundehoste’, ingen søvn og medicinkrævende astma. Nutid: fri for hoste, allergi, astma...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you