Page 1

1


2


Jan Kjær

Ebøger

3


Ebøger Copyright © 2012 Jan Kjær ISBN 978-87-993946-2-3 2. udgave, sep 2012 Ebog www.jankjaer.dk

Om forfatteren

Jan Kjær, f. 1971, er tegner og forfatter. Han har udgivet 39 bøger og udkommer i 15 lande. Han er desuden formand for Danske tegneserieskabere, og udgav i 2010 Danmarks første e-tegneserie sammen med Ingo Milton. Nysgerrigheden omkring det nye e-medie gjorde, at Jan Kjær siden 2010 har prøvet at få et overblik over den foranderlige ebogsjungle. Denne bog er resultatet af disse anstregelser.

4


Indhold EBØGER 1 Hvad er en ebog? 6 Andre udtryk 7 Hvordan læser man en ebog? 8 Ebogsformater 9 De fem store 10 De fem store - detaljeret 11 Ebogslæsere 15 Computere 16 Tablets og ebogslæsere 17 Smart phones 20 Overblik over ebogslæsere 21 Readers - læseprogrammer 22 Ophavsretsbeskyttelse 24 Opsummering 25 Hvor får man fat i Ebøger 26 Gratis ebøger 27 Online butikker 28 Bogpriser.dk 29 Ebøger på biblioteket 30 App-butikker 31 Udgivelse af ebøger

32

ISBN-kontoret 33 34 Direkte udgivelse Konvertering til ebog 35 Valg af formater 36 Produktionsomkostninger 37 Sikkerhed 38 Distribution 39 Salg og udlån 40 Prissætning 41

5


Hvad er en ebog? En ebog er en digital bog, der skal læses på en skærm. Det vil sige, den kan læses enten på:

En computer

En tablet (tavle-computer) eller ebogslæser

Ebogslæser

En smartphone eller en mp3-afspiller med skærm* * da smart phones og mp3afspillere fungere ens, vil jeg i resten af bogen udelukkende omtale smartphones.

6

Tablet / tavle computer


Andre udtryk Her er en kort forklaring på nogle af de andre udtryk, man kan støde på i ebogssammenhænge. I-bøger Er internetbøger. iBogen kombinerer bog og web. Den er baseret på bogens form, men indeholder altså internettets interaktive muligheder, som video, lyd og navigation. Er udviklet til undervisningsbrug. Lydbøger Lydbøger kender vi alle. I digital udgave findes der tre forskellige typer: lyd-CD. Her fylder en gennemsnitlig roman 6-8 CD’er. Mp3-CD. Et komprimeret format, hvor hele romanen kan være på en CD. Mp3-download. Her downloader man mp3-filerne direkte til sin computer. App App står for ’application’, som er det engelske ord for et computerprogram. Det vil sige, at en ’app’ er en fil, som kan være hvad som helst. Alt lige fra en bog, et spil, et landkort til en online butik eller et avanceret videoredigeringsprogram. Det er kun fantasien (og udviklernes budget), der sætter grænsen for, hvad en app kan indeholde. Digitale bøger: Er et udtryk, der dækker alle e-formaterne: Ebøger, Ibøger, lydbøger og apps. ’Enhanced ebooks’ og ’Transmedia ebooks’ Disse engelske udtryk dækker over ebøger med ekstra indhold i form af forskellige medier, som ikke var mulige i papirsbogen, f.eks. lyd, video, interaktion osv. De er interssante, fordi de kan være så avancerede, at man må diskutere, hvornår det holder op med at være en bog ... og når det ikke er det, hvad det så er?

7


Hvordan læser man en ebog? Her er en simpel opstilling over, hvordan ebogslæsning foregår, og hvad der er nødvendigt for at komme i gang.

1

Man køber, låner eller får en ebog.

2 Ebogen downloades eller overføres til den enhed man ønsker at læse på.

4 Så kan læsningen begynde.

3

Lad os kigge på elementerne i processen hver for sig.

8

Man åbner ebogen med et lille stykke software kaldet en ’reader’ eller på dansk et læseprogram.


Ebogsformater Ebøger findes i et hav af digitale formater. Her er blot et lille udvalg: Azm Epub FB2 Htmlz Lit

Lrf

Mobi PDB PDF PMLZ RB RTF SNB TCR TXT TXTZ Zip App

Gudskelov, er der allerede en 4-5 formater, der er blevet dominerende, og som sikkert bliver standarder i fremtiden.

9


De fem store Disse fem formater vil det være dem man oftest støder på. Epub

PDF

Fixed Epub

KF8

App

Her er en kort beskrivelse: Epub og PDF Er de to formater man oftest støder på i Danmark. Det er de formater, der bruges på de fleste eboghandleres hjemmesider, og er desuden de to formater, som ereolen.dk (bibliotekets ebogshjemmeside) har baseret deres udlån på. Fixed EPub Denne er producenten Apples version af EPub-formatet. Det ’normale’ Epub format er univesielt og åben for alle producenter, mens ’fixed epub’ kun virker på Apple produkter. KF8 (også kaldet Kindle-formatet) Den store internet boghandel Amazon har udviklet sit eget ebogsformat, som de kalder KF8, (kindle format 8) eller bare Kindle-format. App En app er som sagt et lille computerprogram, som kan indeholde hvad som helst, og altså også bøger. Apps bruges på tavle-computere og smartphones, men ikke på computere.

10


De fem store - detaljeret Her følger en detaljeret beskrivelse af de fem formater.

Epub Epub (står for E Publishing) Det er et format udviklet af The International Digital Publishing Forum (IDPF). Epub er et åbent format, som kan bruges af alle. Udviklingen og specifikationerne for, hvad epub-formatet kan indeholde følger udviklingen af ebøgerne. I 2011 lancerede IDPF Epub3 versionen, som er blevet opdateret til at kunne indeholde audio, video, interaktivitet, tekst markering ift. oplæsning osv. Der er desuden lagt vægt på bedre kontrol af layout og tekstombrydning, som indtil videre har været Epub-formatets svaghed. Epub er altså et levende format, der konstant udvikles til at følge med brugernes krav og forventninger. En væsentlig detalje ved epub er, at bogstaverne i bogen kan sættes op og ned i størrelse efter læserens ønsker. Ulempen ved dette er dog, at bogens layout ændrer udseende og i nogle tilfælde ender med at se rodet ud. Da Epub3 versionen er forholdsvis ny, er der endnu ikke så mange Epub bøger, der indeholder alle de mange funktioner, som Epub3-formatet tilbyder. De fleste Epub bøger på markedet er baseret på Epub2, som ikke indeholder mulighed for multimedie og interaktivitet i samme grad som Epub3.

11

Eboeger af Jan Kjaer  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you