Page 1

TRÆK 10 ÅR FRA DIN ALDER OPTIMÉR DIN SKØNHED MED NATURLIGE ELLER KOSMETISKE MIDLER

Marie Louise von Sperling

Politikens Forlag


ANTI-AGE Træk 10 år fra din alder Optimér din skønhed med naturlige eller kosmetiske midler

Marie Louise von Sperling


12 3 4 5 67


[INTRODUKTION]

KICKSTART DIN INDRE OG YDRE SKØNHED Skønhed, sundhed og anti-age – side 9 –

[1]

FÅ EN SMUK HUD HELE LIVET Simpel og effektiv hudpleje, trin for trin – side 12 –

[2]

SKRU TIDEN TILBAGE MED ANTI-AGE-BEHANDLINGER 5-10 år yngre med ikke-kirurgiske løsninger – side 34 –

[3]

KOSMETISK PLASTIKKIRURGI OG VEJEN TIL DET SMUKKE RESULTAT Former, harmoni og velvære med kirurgiske korrektioner – side 68 –

[4]

REHAB DINE MADVANER MED ANTI-AGE-DIÆTEN Boost din sundhed og dit udseende gennem 7 kostprincipper – side 90 –

[5]

ANTI-AGE DIN KROP GENNEM TRÆNING Få et bedre udseende og et længere liv med 4 timers træning hver uge – side 138 –

[6]

BOOST DIN LYKKEFØLELSE HELE LIVET Bliv 10 år yngre gennem positiv tænkning – side 166 –

[7]

MØD EKSPERTERne I dermatologi OG PLASTIKKIRURGI Hudpleje, kosmetisk plastikkirurgi og skønhed – side 184 –


8


[introduktion] 9

[introduktion]

kickstart din indre og ydre skønhed


10


[introduktion] 11

skønhed, sundhed og anti-age Skønhed giver velvære. Skønhed vækker følelser og drager. Skønhed giver magt, succes og prestige. Undersøgelser viser, at når man ser et smukt ansigt, udløser det belønningsstoffer som dopamin i hjernen, der udløser glæde. Spørger du en stor gruppe mennesker, er der nogle gennemgående karaktertræk i ansigtet, der betragtes som smukke. Det skal være symmetrisk, huden skal være jævn og glat, og ansigtet skal have en smal næse, lille hage og store øjne. Desuden får udstråling, kropssprog og feminine bevægelser både mænd og kvinder til at vurdere et kvindeansigt som smukt og tiltrækkende. I dag stiller det moderne high-performance-liv større krav til et godt udseende, mentalt overskud og et stærkt helbred. Det moderne menneske ønsker høj livskvalitet livet igennem. Dette forstærkes af, at den gennemsnitlige leve­ alder i det 20. århundrede er steget med næsten 30 år. Sundhed og alder betragtes i dag som en helhed, der skabes i samspil mellem krop og sind. Begge dele skal plejes både indefra og udefra for at skabe en harmoni for det enkelte menneske. Denne bog beskriver, hvordan du gennem en anti-age-livsstil får hjælp til at bevare din energi og skønhed. Den bygger på princippet om at holde dig smuk, sund og dø ung så sent som muligt. Det handler ikke om at ligne en 18-årig, når du er 48, men om at leve i en rask krop, der stråler af både fysisk og mental energi. Det handler om en tilgang til dit liv, en anti-age-livsstil, som du kan tage med dig i dag, i morgen og om 10 år. Bogen giver dig flere indgange til at blive ”den bedste udgave af dig selv”. Den er bygget op omkring 6 områder: Hvordan du plejer din hud, og hvilke muligheder der er i anti-age-behandlinger, kosmetisk plastikkirurgi, hvad du spiser og drikker, hvordan du træner og din mentale indstilling til livet. Alt sammen noget, der er med til at skabe en positiv spiral, der booster din energi, skønhed, sundhed og lykke. Som afslutning møder du eksperter i dermatologi og plastikkirurgi, der fortæller dig om hudpleje, kosmetisk kirurgi og skønhed. God fornøjelse, Marie Louise von Sperling


12


[1] smuk hud 13

[1]

f책 en smuk hud hele livet


14

sImpEl OG EffEkTIV hudplEJE, TrIN fOr TrIN

ønsket om at holde huden smuk, ung og fuld af glød er de flestes kvinders drøm, og det er en drøm, der kan gå i opfyldelse. du møder verden med dit ansigt, og dit ansigt fortæller en historie om dig, og hvem du er. udstrålingen gennem din hud og dine øjne er det, folk ser, første gang de møder dig. derfor betyder hudens udseende så meget.


[1] smuk hud 15

Når det ikke er helt nemt at holde huden smuk og intakt, er det, fordi huden forandrer sig med alderen. Hvis den gennem årene har været udsat for meget sollys og andre påvirkninger som rygning, for lidt søvn og usund kost, udvikler alders­tegnene sig allerede fra 25-30-års alderen. Huden får små rynker, den bliver tyndere, får sprængte blodkar og pigmentforandringer. Fra 30-40-års alderen bliver rynkerne tydeligere, huden mister fylde, og den strutter mindre af ungdom. Fra 40-50-års alderen bliver alderstegnene mere fremtrædende, særligt på grund af mindre østrogenpåvirkning. Hudens naturlige aldrings­ processer kan ikke standses, men du kan selv gøre en masse for at bremse farten. Dette første kapitel handler om de grundlæggende principper og råd, du skal bruge for at holde din hud sund og smuk hele livet.

HVA D S K A L DU G ØRE ? Har du allerede prøvet diverse cremer uden effekt? Undrer du dig over, hvorfor du ikke får den hud, du drømmer om? Det kan skyldes, at du ikke har næret din hud efter den hudtype, du er født med. Alle har en forskellig sammensætning af deres hud, og hver hudtype har behov for en næring, der passer til lige netop den. Derudover kan din huds behov ændre sig afhængigt af alder, hormoner og årstid samt stress, rygning og soldyrkelse. Vigtigst af alt er, at du er opmærksom på din huds signaler og tilpasser din pleje løbende. Som udgangspunkt er der ingen grund til at købe den første og mest ”lovende” rynkecreme. Man kan blive noget forvirret over alle de hudpleje­laboratorier, der findes bare i Schweiz. Tænk overordnet i RENHED, FUGT og SOLBESKYT­ TELSE, så bliver det straks nemmere at navigere i hud­plejen og vælge de rette produkter.


16

Kend din hudtype Indholdsstofferne skal stå på cremerne, ellers spørg sælgeren.

Hudtype

Sådan føles den

Gå efter

Undgå

Normal hud

Føles elastisk og blød pga. god fugt- og fedtbalance og stærke kollagenfibre. Har sjældent udbrud eller udslæt.

Fugtgivende produkter. Solcreme eller lotion med SPF 15-30, zinkoxid og titaniumdioxid. Rens med olie, rensemælk eller mild sæbe.

Produkter, der aktiverer udbrud eller irritation.

Tør hud

Føles tør, ru og har en skallende overflade. Mindre elastisk pga. mangel på fedt og fugt. Huden suger hurtigt cremen ind, og friskheden forvinder efter et par timer. Det er ofte nødvendigt at smøre creme på huden indtil flere gange om dagen.

Fede, fugtgivende produkter med glycerin, hyaloronsyre, ceramider, vaseline, silikone og mineralske olier. Fedtindhold over 20%. Solcreme med SPF 15-30, zinkoxid og titaniumdioxid. Rens med olie eller mild rensemælk i stedet for sæbe.

Cremer, skintonic og renseprodukter med alkohol og frugtsyre. Frugtsyre kan dog godt anvendes ifm. peelinger, men ikke til dagligt brug.

Føles irriteret og tør og krakelerer nemt. Reagerer blussende på varme, kulde, stærke krydderier, kaffe og alkohol. Huden får let karsprængninger.

Beroligende produkter, for eksempel med aloe vera, B6-vitamin, kulsukkerrod eller kamille. Fugtende solcreme med SPF 15-30, zinkoxid og titaniumdioxid. Rens med mild sæbe eller rensemælk.

Skintonic. Produkter med parfume og frugtsyre.

Føles fedtet. Porestrukturen er grov. Allerede om formiddagen føles huden ekstra fedtet i panden, på næsen eller hagen. Huden bliver let rød og skinner meget. Har tendens til bumser, hvide små knopper og små lukkede cyster med betændelse.

Affedtende, lette produkter. Brug skintonic i ”T-zonen” (pande, næse, hage). Produkter med A-vitamin, B3-vitamin, frugtsyre eller zink. Tea treeolie kan virke helende, men brug kun lidt ad gangen på mindre hudområder. Svær akne kan behandles med lægemidler. Rens med sæbe, der indeholder frugtsyre eller en smule alkohol. Let solcreme eller lotion uden fedtindhold højere end 20%, SPF 15-30.

Olier af dårlig kvalitet kan lukke porerne til. Men selv en fedtet hud kan godt tåle helt rene, fine mineralske olier. Cremer med meget højt fedtindhold (over 20%) fedter huden endnu mere til.

Følsom hud

Fedtet/ Aknehud


[1] smuk hud 17


18

Daglig hudpleje

En velplejet hud ser levende ud med og uden makeup, fordi lyset reflekteres smukkere på en glat og gennemfugtet overflade. Nu hvor du kender din hudtype, kan du begynde dine nye, faste og simple rutiner. Det er vigtigt at finde nogle produkter, som du ved, du får i brug. Det må ikke blive en overvindelse for dig hver dag at skulle pleje huden. Indfør faste rutiner:

Normal hud

rens

fugt

beskyt

MORGEN

Brug skummende sæbe eller olierens i badet. Det vækker huden og åbner porerne.

Brug et fugtserum, der gør huden blød. Kan godt undlades, men serum giver en blød overflade. Hvis du ikke bruger serum, kan du springe direkte til en let/fed fugtcreme med eller uden SPF 15-30, der binder fugten hele dagen. Tilsæt evt. lidt mandelolie i din dagcreme, hvis du ønsker ekstra glød i huden.

Hvis ikke fugtcremen indeholder solfaktor SPF 15-30, skal du smøre et lag på nu. Husk også at smøre huden omkring øjnene, på halsen, ørerne, omkring munden og på hænderne.

middag

Smør huden ind i solcreme igen, så du holder solbeskyttelsen ved lige. Det skal du primært gøre forår og sommer. Men da huden ofte er mere tør om vinteren, kan det være rigtig rart at smøre den ind igen ved middagstid.

aften

Brug skummende sæbe, rensemælk eller olie. Al makeup skal af.

1-2 gange om ugen

Væk huden med en mild ansigtsscrub, der aktive­ rer hudoverfladen, så den bliver mere modtagelig for dine cremer.

Brug et serum, der gør huden blød og holder på fugten om natten. Hvis du ikke bruger serum, kan du springe direkte til en fed fugtcreme, der binder fugten hele natten.


[1] smuk hud 19

tør hud

rens

fugt

beskyt

MORGEN

Brug olie eller bare vand.

Brug et fugtserum, der gør huden blød. Kan godt undlades, men serum giver en blød hud og fugter din hud, der suger alt til sig. Hvis du ikke bruger serum, kan du springe direkte til en (helst meget) fed fugtcreme med eller uden SPF 15-30, der binder fugten hele dagen. Tilsæt evt. lidt mandelolie i din dagcreme, hvis du ønsker ekstra glød i huden.

Hvis ikke fugtcremen indeholder solfaktor SPF 15-30, skal du smøre et lag på nu. Husk også at smøre huden omkring øjnene, på halsen, ørerne, omkring munden og på hænderne.

middag

Smør huden ind i solcreme igen, så du holder solbeskyttelsen ved lige. Det skal du primært gøre forår og sommer. Men da huden ofte er mere tør om vinteren, kan det være rigtig rart at smøre den ind igen ved middagstid.

aften

Brug olie eller mild rensemælk. Al makeup skal af.

1-2 gange om ugen

Væk huden med en mild ansigtsscrub, der aktive­ rer hudoverfladen, så den bliver mere modtagelig for dine cremer.

Brug et serum, der gør huden blød og holder på fugten om natten. Hvis du ikke bruger serum, kan du springe direkte til en fed fugtcreme.


20

Daglig hudpleje følsom hud

rens

fugt

beskyt

MORGEN

Brug mild, skummende sæbe med beroligende ingredienser eller bare vand.

Brug et fugtserum, der gør huden blød. Kan godt undlades, men serum giver en blød overflade. Hvis du ikke bruger serum, kan du springe direkte til en let/fed fugtcreme med beroligende ingredienser med eller uden SPF 15-30, der binder fugten hele dagen.

Hvis ikke fugtcremen indeholder solfaktor SPF 15-30, skal du smøre et lag på nu. Husk også at smøre huden omkring øjnene, på halsen, ørerne, omkring munden og på hænderne.

middag

Smør huden ind i solcreme igen, så du holder solbeskyttelsen ved lige. Det skal du primært gøre forår og sommer. Men da huden ofte er mere tør om vinteren, kan det være rigtig rart at smøre huden med creme ved middagstid.

aften

Brug mild, skummende sæbe eller rensemælk med beroligende ingredienser. Lad ikke renseproduktet sidde for længe på huden, men rens hurtigt makeuppen af.

1-2 gange om måneden

Væk huden med en mild ansigtsscrub, der aktive­ rer hudoverfladen, så den bliver mere modtagelig for dine cremer.

Brug et serum, der gør huden blød og holder på fugten om natten. Hvis du ikke bruger serum, kan du springe direkte til en fed fugtcreme med beroligende ingredienser i.


[1] smuk hud 21

FEDTET/ AKNEHUD

rens

fugt

beskyt

MORGEN

Brug skummende sæbe, der affedter huden.

Brug en skintonic, der affedter huden. Du kan vælge at bruge et fugtserum eller springe direkte til en let fugtcreme eller lotion med eller uden SPF 15-30.

Hvis ikke fugtcremen indeholder solfaktor SPF 15-30, skal du smøre et lag på nu. Gå efter en solllotion, der indeholder avo- og oxybenzon. Husk også at smøre huden omkring øjnene, på halsen, ørerne, omkring munden og på hænderne.

middag

Smør huden ind i solcreme igen, så du holder solbeskyttelsen ved lige. Det skal du primært gøre forår og sommer. Men da huden ofte er mere tør om vinteren, kan det være rigtig rart at smøre huden med creme ved middagstid.

aften

Brug skummende sæbe eller helt fin mineralisk olie. Al makeup skal af.

1-2 gange om ugen

Væk huden med en mild ansigtsscrub, der aktive­ rer hudoverfladen, så den bliver mere modtagelig for dine cremer.

Brug en skintonic og en let fugtcreme. Du kan bruge en antioxidantserum, der dulmer huden i områder med irritation.


22

HVA D S K A L DU KØBE ? Gå efter produkter, du kan mærke, din hud tager godt imod, og husk, at prisen ikke er afgørende for kvaliteten. Matas kan være lige så godt som La Mer. Mærk og se, hvad din hud har bedst af. Der findes således gode renseprodukter, serummer samt fugt- og solcremer i alle prisklasser. Når en fugtcreme betegnes som en natcreme, er det ofte, fordi den er federe end en dagcreme. Det er ikke et absolut must at have både en dag- og en natcreme. Men hvis din dagcreme indeholder solfaktor, er der ikke grund til at bruge den om natten. Vælg en fed creme som natcreme, der holder godt på fugten.

[Expertbox] Hvad er forskellen på lotion, creme og fedtcreme?

Det er forholdet mellem vand og olie, der afgør, hvor meget en creme fugter, hvordan og hvor hurtigt den virker, og hvor nem den er at smøre på huden. En lotion indeholder 10-15% olie og egner sig til følsom og fedtet hud. En creme indeholder mellem 20-50% olie og egner sig, afhængigt af fedt­ indholdet, både til normal og tør hud. De lette cremer kan i mange tilfælde bruges til følsom og fedtet hud. En fedtcreme indeholder 50% olie eller mere og egner sig til meget tør hud. Man tilsætter ofte fugtbindende stoffer i lotion og cremer for at hindre fordampning fra hudens overflade. Eksempler er hyaloronsyre, carbamid, gly­cerol og fosfolipider. Ligeledes tilsættes i nogle cremer mere plejende ingredienser som vitaminer, mineraler, plantestoffer og frugtsyre.

Skal min creme være parabenefri?

Nej, de parabener, der anvendes i lotion og cremer, er ikke skadelige. Parabener holder produkterne friske og forhindrer vækst af bakterier og andre mikroorganismer, der ellers kan skabe betændelse i huden. De hyppigst anvendte er methylparaben og propylparaben.


[1] smuk hud 23

Ren hud hver dag PRISKLASSE

rens

Lav (< 100 kr.)

Mandelolie Matas Renselotion Clarins Daily Energizer Cleansing Gel

middel (100-400 kr.)

John Masters Organics Bearberry Oily Skin Balancing Face Wash Tromborg Cleansing Foam iS Clinical Cleansing Complex

Høj (> 400 kr.)

Shu Uemura Fresh Pore Clarifying Gentle Cleansing Oil La Prairie Purifying Cream Cleanser Rodial Glamtox Cleansing Balm

Silkeblød hud med cremer PRISKLASSE

FUGT

SOLBESKYTTELSE

Lav (< 100 kr.)

Decubal Face Vital Creme Matas Dagcreme med SPF 15 Avivir Aloe Vera Face Creme

Apotekets Solcreme SPF 30 Matas Sollotion uden parfume SPF 15 Aco Hydrating Face Sun Cream SPF 30

middel (100-400 kr.)

Nivea Pure & Natural Moisturizing Day Creme Kiehl´s Ultra Facial Moisturizer SPF 15 Mario Badescu Oil Free Moisturizer

La Roche-Posay Anthelios Dry Touch SPF 30 Murad Oil-Free Sunblock SPF 30 iS Clinical Treatment Sunscreen SPF 25

Høj (> 400 kr.)

Tromborg Deluxe Face Cream iS Clinical Moisturizing Complex Rodial Dragon’s Blood Hyaluronic Moisturiser SPF 15

Dermalogica Pure Light SPF 30 Sisley Soleil Broad Facial Sunscreen SPF 50+ La Prairie Cellular Anti-Wrinkle Sun Cream SPF 30


24

Silkeblød hud med serum PRISKLASSE

FUGT

antioxidant

Lav (< 100 kr.)

Ingen

Ingen

middel (100-400 kr.)

Mario Badescu Herbal Hydrating Serum Kiehl’s Facial Fuel No Shine Hydrator John Masters Organics Green Tea & Rose Hydrating Face Serum

Neutrogena Ageless Intensives Deep Wrinkle Serum AHAVA Essiental Reviving Serum Jurlique Purely Bright Radiance Serum

Høj (> 400 kr.)

iS Clinical Hydra Cool Rodial Glamoxy Snake Serum Ole Henriksen Truth Serum Collagen Booster

iS Clinical Super Serum Advance+ John Masters Organics Vitamin C Anti-Aging Serum Murad Age-Diffusing Serum


[1] smuk hud 25

L uksus S eru m Du kan tilføre din hud ekstra luksus ved at bruge et serum, der beskytter overfladen og binder fugten i længere tid. Du kan vælge et serum med fugt eller antioxidanter. Det afhænger af, hvor mange penge du vil bruge på det, og hvor meget velvære du synes, du får ud af det. Co smeceu ticals Der findes en række hudplejeprodukter, der har betegnelsen ”cosmeceuticals”, som betyder, at de indeholder høje koncentrationer af aktive planteekstrakter og vitaminer. Cosmeceuticals kan tilføre huden et ekstra lag af plejende luksus, som giver en fin og levende hud, men de virker som andre cremer overfladisk og kan ikke fjerne de dybe rynker og furer. Der er desværre ikke regler inden for den kosmetiske industri, der sikrer, at en ”C-vitamin-creme” faktisk indeholder aktivt C-vitamin. Under forarbejdningen er vitaminer og plante­ stoffer meget følsomme for at blive nedbrudt. Men de fleste cosmeceuticals tester netop produkterne, når de er produceret, for at sikre, at ingredien­serne stadig er aktive. For eksempel skal et C-vitamin-produkt indeholde en kemisk betegnelse, der hedder “ascorbyl palmitate” eller “magnesium ascorbyl fosfat” for at være stabilt og dermed aktivt. Cosmeceuticals-markedet er uden tvivl et marked, der er i vækst, og vi vil med sikkerhed fortsat se mere forskning og test af både planter og vitaminer i kosmetiske produkter i fremtiden. Vi har formentlig kun lige set begyndelsen til, hvad cosmeceuticals kan bidrage med i fremtidens hudpleje.

F I N D E S D ER E N N r . 1 R YNKE C RE ME? Alle kvinder drømmer om en blød, smuk og levende hud hele levet – helst uden rynker. Den bedste rynkecreme, der findes, er en solcreme. Solcremen hjælper dig nemlig med at forebygge rynker og andre alderstegn, så du ikke skal reparere huden så meget. Andre hudplejeprodukter kan kun til en vis grænse reducere meget små, fine linjer i huden og gøre dem mindre synlige. Det skyldes, at en gennemfugtet overflade spænder hudoverfladen lidt ud og reflekterer lyset smukkere. Til de helt fine linjer er den bedste creme en, der indeholder A-vitamin og A-vitamin-ester. A-vitamin i cremer betegnes ofte som ”retinoider”. Som udgangspunkt er de receptkrævende A-vitamin-cremer de mest effektive, men cremer med lavere indhold (uden recept) kan også have effekt. I receptpligtig


26

A-vitamin-creme er dosen relativ høj og ikke til almindelig brug, da det kan have bivirkninger som udtørring og lysfølsomhed. A-vita min-crem e uden recept – s ådan bruger du den Prøv for eksempel Beauté Pacifique “Clinical Super3 Booster”, der indeholder A-vitamin-ester. Normal/tør hud Anvend den i perioder, for eksempel om vinteren, som en natcreme. Fedtet/aknehud Du kan bruge creme med A-vitamin oftere end andre hudtyper. Veksl mellem perioder, hvor du bruger A-vitamin-creme, og perioder, hvor du bruger frugtsyrecreme. For eksempel 3 måneder ad gangen. Følsom hud A-vitaminet kan virke kraftigt på din hud, så prøv dig stille og roligt frem. Test eventuelt cremen på overgangen mellem kæbe og hals for at se, om du reagerer. Kan du tåle den, så brug cremen som natcreme i perioder om vinteren i 1-3 måneder.

[Expertbox] Har A-vitamin en anti-age-effekt på huden?

For at se, om der var forskel på effekten af receptpligtig og ikke-receptpligtig A-vitamin-creme, har en undersøgelse sammenlignet en ikke-receptpligtig A-vitamin-creme (tri-retinol 1,1%) på 16 personer med en receptpligtig A-vitamincreme (tretinoin 0,025% creme) på 18 personer. Forsøget var designet, så hverken undersøger eller forsøgsperson vidste, hvilken creme de anvendte i den 12-ugers forsøgsperiode (det vil sige et dobbeltblindet randomiseret kontrolleret studie). Både før og efter forsøget blev der lavet test med særlige billedanalyser af huden og spørgeskemaer. Man fandt ikke signifikant forskel på de to grupper, når det kom til forbedring af helt fine linjer omkring øjnene, pigmentforandringer, blødhed i huden og færre solskader. Forsøget viste, at både stærke og svage udgaver af A-vitamin-cremer har effekt på hudens kvalitet. A-vitamin kaldes af mange hudlæger hudens ”nr. 1 antiaging vitamin”. (Ho, 2012)


[1] smuk hud 27

[Hvad er UV-stråler?] Ultraviolette stråler, UV-stråler, har mindre bølgelængde end synligt lys og dækker over bølgelængdeintervallet 10-380 nm. Intensiteten af solens ultraviolette stråler er størst, når solen står højest på himlen mellem kl. 12 og 15. Både UVA- (320-400 nm) og UVB-stråler (280-320 nm) giver solskader i huden, og det er derfor vigtigt at købe en solcreme med bredt spektrum mod både UVA- og UVB-stråler og en SPF, der står for sun protecting factor, på 15-30. SPF-tallet er udtryk for, hvor meget hudens naturlige barriere mod UV-strålerne forstærkes. Vær opmærksom på, at et tyndt lag solcreme med SPF 30 reelt kan svare til en SPF 8, hvis du ikke kommer nok creme på (den optimale mængde er 2 g/cm hud, hvilket er ret meget creme). Brug gerne en solhat, så ofte du kan om sommeren, og anvend altid solbriller, når du kører bil eller er ude. UV-lys trænger også igennem bilruderne, så det er godt at have et par ekstra solbriller liggende i bilen.


28

B E D S T E A N TI - R YNKE - S T RAT E GI Det, der virker allermest forebyggende på rynker, er at undgå solen. Solen står for 80% af de ydre skader, din hud udsættes for. UV-strålerne nedbryder direkte din hud, så den mister elasticitet og bliver dårligere til at genopbygge sig selv. Ophobning af solskader i huden giver både tørhed, slaphed, pigmentforandringer og risiko for både hud- og modermærkekræft. Så den sikreste og mest effektive strategi mod rynker og solskader er at beskytte huden mod solen hver eneste dag, året rundt. Når hudcellernes DNA først er blevet skadet af UV-strålerne, kan det være meget svært at rette op på skaderne igen, fordi DNA-strukturen ændres. Derfor er det så vigtigt at forebygge skaderne.

[Expertbox] Hvad gør solarier ved huden?

Talrige studier har vist, at solarier øger risikoen for modermærkekræft betydeligt, særligt hos unge under 35 år. Det skyldes blandt andet, at solarier har en kraftigere UVA- og UVB-bestråling end naturligt sollys, ofte op imod 4 gange så kraftigt. Blot ved at gå i solarium så sjældent som én gang om måneden stiger risikoen for at udvikle modermærkekræft markant. UVA-stråler giver ikke så meget rødme som UVB-stråler, og solarier indeholder derfor mest UVA-lys. Både UVA og UVB kan skade hudcellernes DNA, så de udvikler modermærkekræft. Nogle mennesker mener, at solarier er ”berettigede”, da de også giver et Dvitamin-tilskud. Men argumenterne er ikke holdbare. Det er primært UVBstråler, der igangsætter D-vitamin-dannelse i huden, og solarier indeholder mest UVA-lys. Desuden viser undersøgelser, at allerede efter 4 solariebesøg, er huden ”mættet” og danner ikke mere D-vitamin ved gentagne solariebesøg. D-vitamin skal spises via kosten, for eksempel gennem fede fisk, eller tages som tilskud som tabletter eller dråber. Det er alt sammen billigere end at gå i solarium og giver ikke kræft. Danmark og Norge har nogle af de hyppigste forekomster af modermærkekræft i verden, og antallet af kræfttilfælde er stigende. Hvert år får 1600 nye danskere konstateret sygdommen. Det er den hyppigste kræftform blandt kvinder mellem 15 og 34 år og den næsthyppigste kræftform blandt unge mænd. (Kim, 2011) (www.cancer.dk)


[1] smuk hud 29

F Å E N E N SA R T ET T E INT Pigmentforandringer opstår for eksempel pga. solskader og giver en ujævn teint. Har du pigmentplamager i panden, på kinderne eller på hagen, kan laserbehandling med IPL (blitz) reducere eller fjerne dem. Du skal dog være opmærksom på, at IPL kan efterlade lyse områder på huden. Kemiske peelinger kan i visse tilfælde reducere pletternes størrelse, men det afhænger af styrken af både peelingen og pletternes farve. Nogle p-piller kan give pigmentforandringer, og gravide kan også opleve opblussen af pigment under graviditeten.

B L I V FR I F O R KA RS P RÆNG N I N GER Karsprængninger og hudsygdommen rosacea giver en ujævn farve og kan sløre hudens naturlige teint. Rosacea er en hudsygdom, der typisk giver rødme, irritation og karsprængninger på næsen og kinderne. YAG-laser og IPL-lys kan fjerne forandringerne. IPL foregår ved, at man bruger blitz igennem en afkølet safirplade. Lyset går igennem overhuden og ind på blodkarrene, og varmen slår blodkarrene i stykker. Intensiteten varierer, og man ligger på kanten af at skabe en lille forbrænding. Efter alle typer af laser­ behandling skal huden have ro og må ikke få sol. Lyse hudtyper har størst succesrate, da laserlyset rammer direkte ned i de røde blodkar. Behand­ lingerne er effektive og holder længe. Nogle gange skal rosacea også behandles med medicin i en periode. Læs mere om lys- og laserbehandling i kapitel 2.

F Å FR IS K E ØJNE M E D F U G T, AGURK OG T E For at bevare friskheden i huden omkring dine øjne kræver det, at du smører godt med fugt- og solcreme. Det er ikke et must at bruge en øjencreme, der koster det dobbelte af en almindelig god fugtcreme. Så længe du smører huden omkring dine øjne morgen og aften, så holder det på fugten over tid. Det er mere det, at du husker at gøre det hver dag, der har betydning, end at øjencremen koster 600 kr. Men har du det godt med at bruge en dyr øjencreme og giver det velvære, så gør det.


30

Hævelser omkring øjnene kan få dig til at se træt og uoplagt ud. Prøv at lægge kolde kompresser af teposer med gyldenriste eller kamillete på dine øjne i 1015 minutter ad gangen, inden du går i seng eller står op om morgenen. Eller brug det gamle trick med at lægge agurkeskiver på øjnene. Agurker har en drænende virkning på huden. Hvis du har meget store poser omkring dine øjne, der generer dig, kan du kontakte en øjenlæge eller plastikkirurg, som kan vurdere, om du vil egne dig til en øjenlågsoperation. Læs mere om kosmetisk kirurgi i kapitel 3.

HoL D D i N E HÆNDE R S mU KKE Huden på kroppen er mere robust end huden i dit ansigt, men dine hænder er meget udsatte, også for solen. For at holde dine hænder smukke, bløde og ungdommelige og undgå brune pletter på håndryggen skal du beskytte dem mod solen med en solcreme, på samme måde som du beskytter dit ansigt. Endnu mere effektivt er handsker, der indeholder UV­filter. UV­handsker kan købes for cirka 100 kr. Tøjmærket Coolibar laver mange former for tøj og handsker med UV­filter. Det giver en ekstra beskyttelse oven i solcreme og gør virkelig en forskel for solbeskyttelsen. Særligt når du rejser tættere på ækvator. Læs mere på www.coolibar.com. Hold hænderne bløde, dels ved at anvende en mild scrub 1-2 gange om ugen, dels ved at smøre dem ind i en fed creme hver dag.

Sm U K HU D p å HA LS , BR YS t oG B EN Fokusér ikke kun på dit ansigt, når det handler om god hudpleje. Glem ikke huden på resten af kroppen, når du ønsker at bevare en ungdommelig udstråling. Din hals og dit bryst bør du behandle ligesom dit ansigt, så smør halsen og brysterne ind i serum, fugt og solcreme. Resten af kroppen kan du også eksfoliere med bodyscrub 1­2 gange om ugen og ellers smøre huden ind i bodylotion efter behov. Det er en god idé at smøre fødderne ind i en fed creme eller olivenolie 1 gang om ugen.


[1] smuk hud 31

A ppE L S i N H U D Appelsinhud (cellulitis) på balder, ben, mave og arme er et andet problem, mange kvinder kender til. Mænd udvikler sjældent appelsinhud. At bruge en ”cellulitiscreme” eller scrub i badet fjerner desværre ikke selve appelsinhuden. Creme og scrub kan holde overfladen jævn og blød, men ikke fjerne de dybe buler. Men du mindsker risikoen for at få appelsinhud ved at dyrke sport og holde din normalvægt. Radiofrekvens­behandlinger på en klinik kan i visse tilfælde stramme binde­ vævet op og derved fjerne nogle af bulerne i huden.

B L i V Hå RF Ri DE RiG tiG E S tEDER Hvis du døjer med mørk hårvækst i synlige områder, for eksempel i ansigtet, på halsen og på maven, kan du få permanent hårfjerning med IPL-laserbehandling. Behandlingen virker kun på helt mørke hår og skal gentages flere gange. Virker behandlingen ikke, kan du bruge voksbehandling eller hårfjerning med en særlig sytrådsteknik (til ansigtet). Der findes forskellige typer af voks, og en ny er ”sugar­wax”. Det er en mild voks lavet af sukker, som er mere skånsom mod huden.


32

take home [1] Du skal nære din hud hver dag, så du får en smuk og velplejet overflade, der giver en flot teint og udstråling.

[2] Du kommer længst, når du bruger cremer og hudplejeprodukter efter din hudtype og kun bruger produkter, som du kan se, at huden har godt af.

[3] Lad hudplejen være simpel, så du får plejet huden hver dag. Fokusér på rens, fugt og solbeskyttelse.

[4] Must-have-produkter til alle hudtyper er en fugtcreme og en solcreme spf 15-30, som du skal bruge hver dag, året rundt.

[5] Solen giver både rynker, karsprængninger, sart overflade, pigmentskader og læderhud på lang sigt, så din nr. 1 anti-age-creme er en solcreme, spf 15-30, som optimalt bruges 2 gange dagligt.

[6] Det absolut bedste anti-rynke-tip er at undgå sol, solarier og rygning. Det slår alle cremer til enhver tid.


33

[1] smuk hud 33

“ det absolut

bedste anti-rynke-tip er at undgå sol, solarier og rygning

Anti age afmarie louise von sperling  
Anti age afmarie louise von sperling  
Advertisement