Page 1

Letnik 1 • številka 1 • brezplačni izvod

Alergije:

ko peče in srbi Voda je življenje Diabetes je pandemija tega tisočletja Le zdrav nasmeh je tudi lep


Prenavljate spalnico? Vabljeni na sejem DOM! Vitapur vas s svojimi odejami, vzglavniki, posteljnino ter vodnimi posteljami pričakuje v dvorani O/ODA minus 1 etaža, prostor 21.

Želite prelistati BREZPLAČNI KATALOG Vitapur v udobju domačega naslonjača?

Brezplačni katalog

Za naročilo brezplačnega kataloga nas pokličite na telefon 03 757 14 40 ali pošljite SMS s svojimi podatki na 030 315 585 s pripisom “bogastvo zdravja”. Pošljemo že naslednji dan!

Prenova spalnice v mesecu žena!

Svilena odeja Venezia Prinaša v vašo spalnico zdravo spalno okolje. Svila je naravno antialergena in negostoljubna pršicam.

Svilena posteljnina Milano Elegance Svilena posteljnina združuje najboljše iz svile in bombaža v unikatno tkanino, ki smo jo obogatili z elegantnim žakardnim vzorcem.

Svileni vzglavnik Silk Priporočamo vsem, ki cenite svežino prave svile in potrebujete standardni vzglavnik, ki ga lahko oblikujete po svojih željah.

Svileni vzglavniki, odeje in posteljnina so v tem času ekskluzivno znižani! Preverite ponudbo še danes! 03 757 14 40 www.vitapur.si

AD Vita d.o.o., Stari trg 33, 3210 Slovenske Konjice

Za prenovo spalnice v tem mesecu priporočamo:

Svilena posteljnina bo v vašo spalnico prinesla eleganco in občutek vrhunskega razkošja ter dala piko na i vaši novi svileni odeji.


UVODNIK

PRVA BESEDA V imenu zdravja Zdrav človek ima sto skrbi, bolan eno samo. Kako zelo drži ta star slovenski pregovor, ki mu ne verjamemo, dokler nas manjša ali večja bolezen ne spravi v posteljo, pod toplo odejo. Zdravje je res največje bogastvo, ki mu šele v današnjem hitrem tempu življenja pripisujemo pravi pomen. Šele takrat, ko nimamo časa, da bi se zdravemu načinu prehrane in gibanju posvetili, in šele ko nas začne mučiti ta ali ona tegoba, se odločimo, da je zdaj pa res treba nekaj ukreniti in popraviti. Pred vami je nova revija, za katero verjamemo, da bo zbudila željo po varovanju in ohranjanju zdravja. Ne čakajte na jutri, danes storite tisto, kar že dlje časa nameravate. Ostanite zvesti sami sebi. Za začetek si določite uro ali dve na teden, ko boste aktivni in boste predihali svoje telo. Čez mesec dni si postavite višji cilj, tri ali štiri ure tedensko za fizično vadbo. Tretji mesec boste ugotovili, da brez tega ne znate več živeti in da je vadba postala del vašega načina življenja in bivanja. Vmes si zamislite še najprej majhno spremembo prehranskega režima, ki pa bo čez nekaj tednov prerasla v povsem nov življenjski slog. Potem vam preostane le še to, da osvojeno vzdržujete. Srečno! Želim vam, da bi imeli sto skrbi, sto sladkih skrbi. In da se nobena od njih ne bi dotaknila vašega zdravja!

Albert Seliškar Letnik 1, številka 1, marec 2011 brezplačni izvod Izdajatelj: Tridea, d. o. o. www.bogastvozdravja.si Direktorica: Jelena Jerin Glavni in odgovorni urednik: Albert Seliškar Namestnik glavnega in odgovornega urednika: Matjaž Pavlin Uredništvo: Miha Anžur, Veronika Bilban, Vesna Janežič, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Peter Motnik, Bojan Petkovšek, Mitja Pirc, Luka Pugelj, Vanja Slobodnik in Sara Sočan. E-mail: bogastvo.zdravja@gmail.com Lektoriranje: Marija Vodnik Oglasno trženje: Tridea, d.o.o. • tridea.doo@gmail.com • 031 679 632 Oblikovanje in tehnična ureditev: STUDIO 2012 • www.studio2012.net Tisk: Razvedrilo, d. o. o. Na leto izide 11 številk. Letna naročnina na revijo Bogastvo zdravja znaša 19 evrov. Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja.

Marec 2011


ZDRAVE NOVICE

eSpring, revolucija pri prečiščevanju vode Brez vode ni življenja. Dobra voda lahko izboljša naše zdravje, dobro počutje in celo naš videz. Z vodo iz našega organizma odstranjujemo strupene snovi, zagotavljamo gibljivost sklepov, uravnavamo telesno temperaturo in krvni tlak. Kljub temu, da 80 odstotkov Zemljine površine prekriva voda, jo je za uporabo ustrezne manj kot odstotek. Ob rasti porabe ustekleničene vode se povečujejo tudi odpadki, kar lahko z Amwayevim sistemom za prečiščevanje vode močno zmanjšamo. Gre namreč za prvi sistem, ki združuje patentirano kombinirano tehnologijo ogljikovega filtra in ultravijoličnih žarkov ter naprednega elektronskega upravljanja. Voda je čistejša, bistrejša in boljšega okusa, saj lahko kakovost ustekleničene vode zaradi različnih načinov obdelave precej niha. Sistem odstranjuje več kot 140 organskih onesnaževalcev, klor, kloramin, vinil klorid, sedimente, vodni kamen, svinec, živo srebro, radon in parazite, ultravijolična svetloba pa uniči več kot 99,9 odstotka bakterij in virusov, med drugim tudi delovanje bakterije Cryptosporidium. Več na www.amway.com.

Popolna zimska nega kože

Pomanjkanje antioksidantov se kaže v suhi koži, izgubi njene elastičnosti, luščenju, pigmentnih madežih in gubicah. Simbiozo blagodejnih učinkov boste dosegli z dvakratnim dnevnim nanosom Superfruit koncentrata in vnosom treh jedilnih žlic soka aronije, s čemer boste izboljšali strukturo kože, znatno okrepili njeno vitalnost ter jo nahranili. Več v ljubljanski ekotrgovini Srček in na www.srcek.si.

Stop posteljnim stenicam

Posteljne stenice (Cimex lectularius) so na svetu že več tisoč let in so pravzaprav vseskozi med nami. Gre za žuželke, velike od enega do sedem milimetrov, rumeno-rjave barve, po hranjenju tudi rdeče ali temno rjave barve. Razširjene so v zmerno toplih in tropskih področjih. Hranijo se s krvjo. So majhne, a jih s prostim očesom lahko vidimo. Lahko se skrivajo v razpokah in šivih vzmetnic, oblazinjenem pohištvu, hrbtnih straneh postelj, za slabo pritrjenimi tapetami posteljnega dna, potujejo pa lahko s pohištvom, prtljago, obleko in drugimi osebnimi stvarmi. V naše postelje jih običajno prinesemo s potovanj. Pik posteljne stenice je lahko neprijeten, saj pičeno mesto lahko kasneje močno srbi in se tudi okuži. Živijo v povprečju od pol do enega leta, samice zležejo dva do tri jajčeca na dan, v desetih dneh pa se jajčece izvali, pojasnjujejo na Inštitutu za varovanje zdravja. Najboljše pogoje za razmnoževanje imajo takrat, ko so prisotni gostitelji, na katerih se hranijo. Najpogostejša reakcija na ugriz stenice je pojav srbečih rdečih izboklinic na mestu ugriza, redkeje pa alergijska reakcija s koprivnico na mestu ugriza, ki se v naslednjih dneh razvije v bolj razširjen mehurjast izpuščaj. Zelo redko se pojavi astma kot sistemski tip alergijske reakcije, ki jo povzročijo ugrizi posteljnih stenic. Lahko jo spremlja tudi bolj razširjena koprivnica in anafilaksija; huda in včasih smrtna reakcija na alergen, ki povzroči težave pri dihanju, nizek krvni tlak in, če je ne zdravimo, šok, so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja.

2

Marec 2011


ZDRAVE NOVICE

Ločujemo, a ne vedno prav

Raziskava Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana je pokazala, da slaba polovica anketirancev sicer trdi, da z ločevanjem odpadkov nima nikakršnih težav, a hkrati številni med njimi konkretnih odpadkov niso znali razvrstiti v pravo posodo za smeti. Več kot polovica Slovencev ima takšne težave z ločevanjem odpadkov, nekatere občine pa so že uvedle kazni za kršitelje. Izkazalo se je, da gospodinjstvom največ težav povzročajo papirnati robčki, saj bi jih le slaba desetina anketirancev odvrgla med biološke odpadke, kamor sodijo. Skoraj polovica gospodinjstev bi robčke odvrgla v zabojnik za papir. Podobno bi slaba tretjina anketirancev žarnice odvrgla v zbiralnik za steklo, čeprav sodijo med ostale odpadke oziroma v zbirni center.

Soja je zdrava, a pretirano uživanje škodi

Sojo srečujemo kot sestavino pijač, piškotov, juh, čokolade, sladoleda in omak. Ker je v njih zastopana z manj kot enim odstotkom, proizvajalcem ni treba označiti, s kakšno pridelavo je bila pridelana. Strokovnjaki za prehrano zatrjujejo, da so najzanesljivejši izdelki biološke pridelave. Resda so nekoliko dražji, vendar zagotovo ne vsebujejo gensko spremenjenih sestavin. Raziskave kažejo, da Slovenci sojo uporabljamo priložnostno, v obliki zrnja, omak, olja in kalčkov, medtem ko je v ZDA njena potrošnja dosti večja in pogostejša. Prav zato ameriški Narodni inštitut za raka opozarja pred prekomernim uživanjem soje. Čeprav je dokazano, da je ta stročnica dragocena zaveznica v boju proti tumorjem, pretirano uživanje pri nekaterih osebah lahko izzove prav nasproten učinek. Svetujejo, naj soje ne uživamo več kot trikrat ali štirikrat tedensko.

Za mlade košarkaške navdušence

Od 26. junija do 2. julija ter od 7. do 13. avgusta se lahko vaši otroci, stari med osem in 14 let udeležijo tretjega košarkaškega tabora Matjaža Smodiša. Kje natanko bo tabor potekal, do zaključka redakcije še ni bilo znano, saj so ravno v dogovorih z dvema ponudnikoma. Spomnimo: lanska tabora sta potekala v Termah Čatež in v Dolenjskih toplicah. Na tabor so vabljena tako dekleta kot fantje, Matjaž Smodiš pa bo mladim športnikom vnovič ponudil pester in športno obarvan teden z različnimi aktivnostmi, seveda s poudarkom na košarki. Udeležba ni pogojevana s predznanjem košarke, poudarek je na tem, da se mladino navduši za šport in zdrav način življenja. Več na www.smodis.si.

Ponarejena zdravila na spletu

Kot opozarja Zavod za zdravstveno varstvo Celje, cene kažejo, da je v Evropi v zakoniti prodajni verigi ponarejen približno odstotek zdravil, a se ta delež povečuje. Od leta 2005 so se zasegi ponarejenih zdravil povečali kar za štirikrat. Po raziskavi ameriškega farmacevtskega koncerna Pfizer v Evropi letno zasežejo za 10,5 milijarde evrov ponarejenih zdravil, med katerimi so tudi protibolečinska zdravila, zdravila za zniževanje holesterola in antibiotiki.

Marec 2011

3


VSEBINA

OD TEME DO TEME ALERGIJE 14

Povsem nenevarna snov lahko sproži alergijsko reakcijo Sodobna stanovanja so raj za hišno pršico Od alergije na partnerja do alergije na moko

INTERVJU Matjaž Smodiš: Brez športa tudi zdravja ne bo pravega

ZDRAV NASMEH Bleščeč nasmeh nam polepša dan Za vsak zob se moramo potruditi S pomočjo belilnih luči do bleščečega nasmeha

DIABETES 17

18 21 24 27 28

z matičnimi celicami iz popkovnične krvi

30

Raje krompir v oblicah namesto pireja

VODA Voda je življenje! Slovenska radenska dosega izjemne učinke na organizem Študija, ki odpira vrata v tujino

LEPOTA Sijoč, gladek in mladosten obraz

PSIHOANALIZA Samozavest. Zakaj?

OTROŠKA MODA Pisane barve, asimetrični vzorci in udobje

ZDRAVJE S kisikoterapijo do zdravja sleherne celice

42

14

Sladkorna bolezen je tesno povezana z boleznimi srca in ožilja Zmanjšajte tveganje za nastanek diabetesa Uspešno zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1

PREHRANA

26

6 9 11

INKONTINENCA Več težav imajo ženske, a si znajo hitreje pomagati

IDEJE 10 namigov za mirnejše sanje

32 34 36 37 38 40 41 42 46 48 Marec 2011


ALERGIJE


ALERGIJE

POVSEM NENEVARNA SNOV LAHKO SPROŽI ALERGIJSKO REAKCIJO Veronika Bilban

Ena od hipotez zagovarja dejstvo, da je vzrok za razmah alergijskih bolezni prav pretirana dezinfekcija našega okolja v otroštvu, ko se naš imunski sistem razvija. 6

Marec 2011


ALERGIJE

Specialist dermatolog dr. Borut Žgavec iz Dermatološko medicinskega centra Dimnik + Žgavec je prepričan, da moderen način življenja stremi k vse bolj sterilne-

mu okolju. »Ko pa pridemo v stik s popolnoma nenevarno snovjo, kot so arašidi ali pelod, jo imunski sistem alergikov prepozna kot nevaren tujek. Takrat dobimo alergijo,« pojasnjuje sogovornik.

Vsaka kožna sprememba še ni alergija Naša koža je obrambni zid, ki varuje organizem pred tujki. Na njej lahko nastanejo različne kožne bolezni in alergije, zavedati pa se moramo, da ni vsaka kožna sprememba že alergija. Na različne vrste alergijskih bolezni moramo reagirati različno. »Najpogostejše alergijske bolezni so alergijski kontaktni dermatitis, ki mu pravimo tudi navadni ekcem.

Marec 2011

Nastane ob stiku z neko substanco, pri čemer se sproži posebna alergijska reakcija, ekcem. Pogost pa je tudi atopijski dermatitis, ki sicer ni povezan le z alergijo, je pa ta pomembna za njegov nastanek,« nam je pojasnil specialist dermatolog dr. Borut Žgavec. Urtikaria ali koprivka pa je oblika alergijske reakcije, ki nastane po tako imenovanem tipu ena alergije in se hitro razvije, le v nekaj minutah ali urah. Urtike se lahko razvijejo po celem telesu. To lahko resno ogrozi zdravje in življenje pacienta, saj lahko vodi v alergijski šok.

Brez dišav in dražečih snovi Kako negovati kožo, ki jo je prizadela alergija? »Koža je vneta,

7


ALERGIJE

Posebna nega za prizadeta mesta Če moramo za kožo, ki ni prizadeta, ustrezno poskrbeti, velja

je njegova bolezen, seznanjen je z diagnozo, bolezen sprejme in jo zna vodit,« razlaga strokovnjak in dodaja, da je ločitev alergijske od nealergijske reakcije včasih težka. »Večina hiperintenzivnih reakcij je posledica delovanja naše kože; ta je namreč obramba pred zunanjim svetom. 'Vojaki', ki patruljirajo na našem obzidju, so dobro oboroženi. A večina takšnih sprememb izzveni v dveh do treh tednih in če se to pojavi na manjši površini telesa, če pacient ni zelo prizadet – srbenje ali podobno, ni treba hiteti k zdravniku. Če pa se širi, če je prizadete čedalje več površine telesa, če je pacient čedalje bolj prizadet, če pride do alergijskega šoka kot v primeru urtikarie ali koprivke, lahko pride tudi do motenj dihanja ali celo do grozečega šoka. Takrat morate nujno obiskati strokovnjaka,« še svetuje Borut Žgavec.

to še bolj za tista področja kože, ki jih je prizadela bolezen. Zdravljenje je odvisno od stanja bolezni. »Če je stanje akutno, če ima pacient oteklino, krasto, izcejanje, če je prizadeto področje kože mokro, moramo uporabljati drugačne pripravke, kot pri kroničnih pojavnostih. Pri akutnih spremembah uporabljamo zdravila, ki jih nanašamo na kožo v obliki tekočin, kot so obkladki, emulzije, losioni in kreme na vodni osnovi. Pri kroničnih pa uporabljamo zdravila v obliki bolj mastnih krem in mazil. A svetujem, da pacienti bolne kože brez predhodnega posveta z dermatologom ne mažejo,« poudarja dermatolog.

Pazite se alergijskega šoka V medicini je prvo pravilo to, da moramo postaviti diagnozo. »To je začetek, ki pa bo bistveno skrajšal zdravljenje, saj pacient ve, kakšna

Vse cene so v € in vsebujejo 20% DDV.

pordela, srbeča, se lušči, pojavijo se lahko tudi krastice, če se pacient praska, pa še razpraskanine. Koža celega telesa je po navadi izsušena. Bolezen je treba zdraviti, zanjo potrebujemo zdravila. V prid siceršnje nege pa moramo zmanjšati izsuševanje kože, zato svetujem, da omejimo uporabo mil pri kopanju oziroma tuširanju, namesto tega pa uporabljamo olja za tuširanje in kopanje,« svetuje strokovnjak. Po kopanju oziroma tuširanju pa moramo nadomestiti še izgubljene maščobe in poiskati mazila, ki so posebej pripravljena za suho kožo. Svetujemo medicinske pripravke, ki ne vsebujejo dišav in dražečih snovi, in ki imajo tudi primerno sestavo,« razlaga Žgavec.

Samo v marcu in aprilu 2011 Raycop SMART BK-130SLW Redna cena: 229,90

www.raycop-sesalniki.si Vabljeni na sejem Dom v Ljubljani (od 8.3. do 13.3., dvorana G) in Altermed v Celju (od 18.3. do 20.3., dvorana D)

199,

90

Možnost plačila na 12 obrokov.

Dokazano uniči in preprečuje možnost razvoja alergij • • • • • •

UVC anti – alergeni čistilec, ki izboljša vaše počutje Uniči 99% bakterij in odstrani 94% hišnih pršic Dokazano proti gripi in virusom Zagotavlja dober spanec Posebno oblikovan za čiščenje ležišč, tkanin in oblazinjenega pohištva Unikaten tristopenjski sistem čiščenja (Hepa mikro filter)

Garancija zadovoljstva v kolikor s proizvodom ne boste zadovoljni, ga lahko vrnete v roku 30 dni od nakupa.

Trgovina Raycop: TC Murgle, 1. nadstropje, E18, Cesta v Mestni log 55, Ljubljana Tel.: 0590 15 111, Email: trgovina@tilt.si

8

Francoska unija potrošnikov (2008)

Britanska fundacija za alergije (2008)

Potrdilo za izvrstno obliko (2008)

Potrjen za oskrbo alergij s strani Tokio centra (2009)

Marec 2011


ALERGIJE

SODOBNA STANOVANJA SO RAJ ZA HIŠNO PRŠICO Veronika Bilban

Hišni prah je najpogostejša snov, ki povzroča alergijo na dihalih. Pršica hišnega prahu izloča zelo močan alergen. Znamenja alergije na hišni prah so srbenje oči in solzenje, draženje na kihanje, smrkanje, kašljanje, včasih pa celo dušenje. V hišnem prahu se nahajajo številne glivice, trosi, bakterije, delci insektov, perja, svile, kemikalij, peloda, kožnih lusk in živalskih dlak. Idealno gojišče za pršice hišnega prahu so grobi ometi na stenah in odprto pohištvo s številnimi policami. Pogosto ne pomaga sesanje, pač pa brisanje z mokro krpo. Da boste preprečili nabiranje pršic hišnega prahu, se izognite zavesam in preprogam ali talnim oblogam. Postelje dobro prezračite, posteljnino pa tedensko preoblačite.

bujejo njihovi iztrebki. Živijo v vzmetnicah, blazinah in odejah in kar 80 odstotkov alergenov hišne pršice prihaja iz ležišča, druge pa najdemo v preprogah, foteljih in drugih predmetih izdelanih iz tekstila. Postelje so njihovo idealno gojišče, saj imajo na voljo obilo hrane. Hranijo se namreč z mikroskopskimi luskami naše kože. Dobro jim dene tudi stalna temperatura okoli 20 stopinj Celzija in visoka relativna vlažnost od 60 do 80 odstotkov.

Kaj so pršice?

Kljub pogostosti se ji lahko izognemo

Pršice so mikroorganizmi, podobni pajkom. Velike so le od 0,2 do 0,3 milimetra, alergijo pa povzročajo prek encimov, ki jih vse-

Alergija na hišno pršico je najbolj razširjena alergija v našem okolju. V sodobnih stanovanjskih

objektih ustvarjamo idealne klimatske razmere za njen razvoj. Dobra novica je, da se je je moč dokaj preprosto ubraniti. Zdravniki priporočajo uporabo prevlek proti pršici že pri novorojenčku, posebej če so v družini že primeri alergije. Pri otrocih alergičnih staršev je kar 75 odstotkov verjetnosti, da se bo alergija pojavila tudi pri njih. Do 50-odstotna je verjetnost pri tistih otrocih, kjer ima en od staršev alergijo in 30 do 40-odstotna, če alergija prizadene brata, sestro ali sorodnika. Novejše raziskave celo dokazujejo, da se senzibilnost na alergene pojavi že pri zarodku in svetujejo, da se s preventivnim ravnanjem prične že pri noseči materi.

NAGRADNO VPRAŠANJE Katera oblika Tantum Verde je primerna tudi za mlajše od šest let? Cenjene bralke, spoštovani bralci! Vaše odgovore nam pošljite na e-naslov: bogastvo.zdravja@gmail.com. Izžrebancem bomo nagrade poslali po pošti, zato k odgovoru napišite tudi vaš naslov.

Marec 2011

9


Ne skrbi mali, Tantum Verde v pršilu je primeren tudi zate. Tantum Verde je zdravilo, ki učinkovita lajša bolečine in otekline pri vnetju žrela. V obliki pršila je primerno tudi za otroke mlajše od 6 let.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

www.tantum-verde.si

Imetnik dovoljenja za promet CSC Pharma d.o.o. Jana Husa 1a 1000 Ljubljana


ALERGIJE

OD ALERGIJE NA PARTNERJA DO ALERGIJE NA MOKO Mitja Pirc

Beseda alergija pomeni preobčutljivost in je izpeljanka iz grške besede, ki pomeni drugačno dejanje ali delo. Znanstveno pravimo, da je alergija nenormalen odziv telesnega obrambnega sistema, ki se kaže kot preobčutljivost za dražila. sluznic za bolezenske (nenormalne) reakcije, ki jih izzovejo vplivi iz okolja brez predhodne senzibilizacije. Poznamo tri različne atopijske bolezni: atopijski konstitucionalni nevrodermitis, alergijska astma in alergijski nahod.

Alergijske reakcije Dražila, ki povzročajo alergijo so alergeni in antigeni. Če pride telo v stik z alergenom, se začno proizvajati protitelesa, ki branijo telo pred vrinjenimi, telesu škodljivimi snovmi. Pri alergikih je ta reakcija čezmerna, zato kažejo bolezenska znamenja, če so tem snovem izpostavljeni ali pridejo v stik z njimi, medtem ko zdravi ljudje ne kažejo nobenih znamenj. Pri alergikih se razvije posebna oblika protiteles, poimenovana imunoglobin E, ki se bolezensko odziva na snovi iz okolja. Reakcije na alergen so različne in se kažejo kot alergijski nahod, alergijska astma, koprivnica, atopijski dermatitis ali kot alergijski kontaktni ekcem.

Atopija Atopija je dedno zasnovana nagnjenost k pripravljenosti kože in

Marec 2011

Alergijske reakcije se lahko pojavijo na različnih delih telesa. Alergijski nahod in astma prizadeneta dihala, torej nos, sapnice in pljuča, na koži in očeh se pojavljajo alergijske reakcije kot ekcemi, koprivnica ali vnetje očesne veznice. Alergija lahko prizadene tudi prebavila. Anafilaktični šok je huda alergija, ki hkrati prizadene več organov, povzroči nenaden padec krvnega pritiska in omedlevico, včasih tudi smrt. Takšna reakcija je zelo redka. Snovi, ki povzročajo alergijo, so najpogosteje: rastlinske snovi, kot so pelodi, jagode in orehi, živalske snovi, kamor sodi serumska alergija, alergija na mačje dlake, na konje ali strupe žuželk, nato še povzročitelji infekcij – črvi in bakterije ter preprosto zgrajene na-

ravne ali sintetične snovi, kot so moka, kemikalije, mila, laki.

Cvetni prah Alergija na pelode, še zlasti pa seneni nahod, je zelo razširjena alergijska bolezen in je izrazito sezonskega značaja. Izraža se z močnim kihanjem in nahodom, včasih celo z dušenjem. Najpomembnejši povzročitelji alergij so spomladi jelša, leska in breza. Prva znamenja tako alergiki lahko začutijo že februarja, od maja do konca junija cvetijo različne trave in do septembra trpotec in pelin. Junija in julija cvetijo žita, denimo rž.

Živalske dlake in luske, ptičje perje Najbolj pogosto povzročajo alergijo morski prašiček, domači prašič, mačka, konj, podgana, govedo, kunec, hrček, miš, ovca, koza in pes. Ptice s prhutanjem s krili povzročijo dvigovanje prahu, perje in puh pa najdemo tudi kot polnilo za vzglavnike in odeje. Vzrok take alergije niso le žive živali oziroma njihova dlaka in perje, ampak tudi kože, kožuhi, preproge odeje in puloverji.

11


ALERGIJE Alergija na pike žuželk Pri nekaterih ljudeh se na mestu pika ne pojavi le majhna oteklina in srbenje, ampak tudi huda koprivnica in srbenje po celem telesu, težave pri dihanju, otekline v grlu, astma in včasih celo alergijski šok.

Celiakija ni isto kot alergija na pšenično moko Alergija na pšenično moko ne pomeni, da ima oseba celiakijo. Alergija je preobčutljivostna reakcija, medtem ko je celiakija bolezen, ki temelji na imunski reakciji proti glutenu, zaradi česar je za kondomih. V medicini se uporablja v rokavicah, raznih katetrih in podvezah proti krvavenju.

Alergija na živila Alergične reakcije na posamezna živila se lahko pojavijo že v najzgodnejšem otroštvu ali pa jih pridobimo kasneje. Težave se lahko pojavijo takoj po zaužitju ali pa tudi več ur kasneje. Alergija se izraža kot koprivnica, srbeči izpuščaji na koži, srbenje oči, otekanje vek, otekanje ustnic, nahod, dušenje, migrena, driska, napenjanje, bruhanje, bolečine v trebuhu in slabost. dolgo dobo moteno vsrkavanje maščob in v vodi topnih vitaminov. Alergijo na pšenično moko in celiakijo zdravimo predvsem z strogo dieto, s hrano, ki nima glutenov. Pri celiakiji je črevesna sluznica preobčutljiva na beljakovino gluten, ki vsebuje gliadin. Sluznica ni nagubana, ampak gladka. Tako bolezen ponavadi opazimo po šestem mesecu starosti, ko otrok začne dobivati še gosto hrano poleg materinega mleka. Če pa je organizem občutljiv še na laktozo, se bolezen pokaže že pred šestim mesecem starosti. Otrok, ki je občutljiv na gluten, ponavadi reagira z bruhanjem, drisko, zgublja telesno težo, je nemiren, odvaja veli-

12

ko smrdečega in svetlečega blata. Trebuh je večji in napet. Pojavi se pomanjkanje vitaminov, otrok pa postane počasen in razdražljiv; če je takšno stanje dolgotrajno, lahko pri otroku pride do zastoja v rasti.

Alergija na lateks Protein, ki se nahaja v gumi lahko pri nekaterih ljudeh sproži hudo reakcijo. Lateks je lahko izredno hud alergen, še posebej v kombinaciji z banano, kivijem, avokadom, orehi in paradižnikom. Lateks najdemo v rokavicah, žimnicah, balonih, gumijastih igračah, dudah in cucljih za stekleničke, radirkah, raztegljivih obvezah, plenicah in ženskih vložkih ter

Alergija na dotik Razlikovati moramo med dermatitisom in ekcemom, pri čemer obe bolezni nastopita po dotiku z določenim povzročiteljem. Dermatitis pomeni vnetje kože; koža je pordela, otekla, srbeča, pojavi se akutno, je ostro omejen in se ne širi. Ekcem je podoben dermatitisu, vendar so kožni pojavi šibkeje izraženi, prevladujejo zatrdline in srbenje. Koža je videti groba in suha, srbenje je močno. Najpogostejši alergeni za dotik so: živila, zdravila, nikelj, kobalt, kromati, sestavine gumija, formalin, barvila, kozmetična sredstva, antibiotiki, sulfinamidi in alkoholi.

Marec 2011


ALERGIJE Fotoalergija Ta nastane ob kombinaciji različnih snovi (zdravil) v kombinaciji z UV žarki. UV žarki namreč preveč okrepijo strupeni učinek nekaterih snovi.

Alergija na partnerja Alergija na partnerja obstaja, pa ne samo v literarnem smislu. Teoretično namreč lahko partnerjevi proteini v izločkih izzovejo alergijo. Te alergije so izjemno redke, klinično se izrazijo ob poljubljanju ali pri spolnih odnosih. Največ težav pa povzroča alergija na semensko tekočino, ki je lahko vzrok za lokalne reakcije pa tudi težje preobčutljivostne reakcije s prizadetostjo dihal in obtočil. Pri tem bolezenskem stanju se odsvetuje kontakt s semensko tekočino, pri spolnih odnosih je tako zaželena uporaba kondoma.

Alergija na vodo in mraz Alergija na vodo povzroča koprivnico ob stiku z vodo. Pri bolnikih, ki so alergični na mraz, se koprivnica pojavi v mrzlem vremenu na nezaščitenih delih telesa. Če je hitri spremembi temperature izpostavljena večja površina telesa, lahko to izzove tudi težjo sistemsko preobčutljivostno reakcijo s prizadetostjo dihal in obtočil. Takim bolnikom poleti zdravniki odsvetujejo kopanje v mrzli vodi. Med redke bolezni pa spada tudi hereditarni angioedem, pri kateri se pojavljajo otekline na različnih delih telesa. Bolezen je dedna in se pojavlja le v prizadetih družinah.

Okrepite naravno zaščito nožnice

Gynolact je namenjen preprečevanju in zmanjševanju bakterijske vaginoze (3 sevi Lactobacilus)

Novo!

• za preprečevanje vaginalnih vnetij • pri neobičajnem izcedku neprijetnega vonja

GYNO-

LACT

ali ob nenavadnih in neprijetnih simptomih Mlečnokislinske bakterije v intimnem predelu • po antibiotičnem zdravljenju vaginalnih vnetij • pri večjih dejavnikih tveganja za porušeno vaginalno mikrofloro (spolni odnosi, menstruacija, nosečnost, dojenje, uporaba antibiotikov, hormonska kontracepcija, uporaba materničnih vložkov in vaginalnih tamponov, idr.) Gynolact je majhna in hitrotopna vaginaleta, ki ne kaplja in ne pušča madežev na perilu.

|

Pakiranje po 8 vaginalet. Gynolact je dostopen v lekarnah in specializiranih prodajalnah brez recepta. Vitabalans d.o.o., Dunajska cesta159, 1000 Ljubljana, info-sl@vitabalans.com, www.vitabalans.com

oglas 175x59.indd 1

Marec 2011

2/25/11 7:17:03 PM

13


INTERVJU

MATJAŽ SMODIŠ Za vse, ki komaj sedate v osnovnošolske klopi: Pred vami je veliko izzivov in dogodivščin. Zelo lepo in zelo pestro obdobje. Uživajte v njem! 14

Marec 2011


INTERVJU

BREZ ŠPORTA TUDI ZDRAVJA NE BO PRAVEGA Mitja Pirc

O odnosu do športa in zdravja smo se pogovarjali z Matjažem Smodišem, vrhunskim slovenskim športnikom, ki je že zgodaj stopil na profesionalno košarkaško pot. Po začetkih v novomeški Krki je odšel v bolonjski Virtus, od leta 2005 pa je član ruskega CSKA. Kaj ste želeli postati, ko ste bil stari pet in kaj, ko ste imeli 15 let? Pri petih letih sem veliko časa preživel na kmetih pri dedku in babici. Dedek je bil zidar. To me je fasciniralo, z veseljem sem pomagal tudi stricu v mehanični delavnici. Kaj sem si takrat želel postati, se pa res ne spomnim. Pri 15 pa sem bil že z dušo in srcem v športu, v košarki. Bil sem že izbran v pionirsko reprezentanco

Marec 2011

Slovenije. Moja edina želja takrat je bila, da postanem košarkar.

Pri desetih letih ste stopili na košarkarsko pot. Kakšne spomine imate na tisti čas, kdo vas je vodil, kdo je bil vaš idol in kaj ste od košarke pričakovali? Spomini so zelo lepi. V košarko me je zvabil Slavko Seničar pedagog športne vzgoje na moji osnovni šoli Grm. Tudi sam je nekdanji

košarkar. Košarka je bila popoldanska zabava in nisem imel posebnih pričakovanj.

Kako sta vaša starša odreagirala, sta vas spodbujala pri vaših izvenšolskih športnih dejavnostih? Starša sta bila ločena. Živel sem pri mami med tednom, vikende pa preživljal pri babici in dedku. Mami me je zelo podpirala pri vseh mojih aktivnostih.

15


INTERVJU dogodivščin. Zelo lepo in pestro obdobje. Uživajte v njem!

Tina Maze, Petra Majdič, Dejan Zavec … Slovenija je polna odličnih športnikov. Katero skupno lastnost bi jim prisodili, glede na to, da gre za individualne športe? To so naši heroji. V ponos iz vzgled so lahko nam vsem. Vsi so trdi garači, borci, s srcem in dušo predani svojim panogam, mentalno pa zelo močni individualisti.

Kako pa je s kolektivnimi športi, katere so najpomembnejše lastnosti? Prilagodljivost, komunikacija in razumevanje soigralca.

Letos boste že tretje leto zapored organizirali košarkarski tabor. Kako je bilo na prvih dveh in kakšni so odzivi na letošnjega? Kaj pričakujete?

Kdaj je prišel trenutek, ki se mu pravi »zdaj gre pa zares«? Ko sem bil prvič izbran v pionirsko reprezentanco Slovenije in ko sem postal član članske ekipe Novega mesta. Takrat sem vedel, da je to to. Da je košarka nekaj, s čimer bi se lahko ukvarjal celo življenje.

Nošenje kapetanskega traku v klubu, kot je CSKA, ja zagotovo nekaj posebnega, zlasti zato, ker ste prvi kapetanski »tujec« v tem klubu. Kako gledate na to in kakšen je bil 16

vaš odnos do kapetanstva v letu, ko je bilo mnogo poškodb in še več rehabilitacije? To je bilo res nekaj posebnega, velika čast, pohvala za delo, motivacija za naprej. Skratka, bil sem zelo ponosen. Zaradi poškodbe in odsotnosti z igrišč pa naslednje leto nisem bil več kapetan

Kaj bi otrokom, ki s šestimi leti vstopajo v devetletko, svetovali in položili na srce? Pred vami je veliko izzivov in

To je moj mali projekt, otrok ki raste iz leta v leto. S tem poskušam vrniti športu, košarki, kanček tega, ker sem jaz dobil od njega. Promovirati šport in zdravo življenje ter popularizirati košarko. Na letošnji tabor, ki bo v dveh izmenah, se pripravljamo s polno paro. Pričakujem, da se bomo zabavali in tudi nekaj naučili. Slogan oziroma vabilo tabora je Come and have fun, v prevodu Pridi in se zabavaj. Košarka je igra in v igri je treba uživati, se igrati … Prav zato poskušam narediti tabor čim bolj pester in zanimiv.

Kakšna je vaša popotnica našim bralkam in bralcem? Šport in zdravje sta dve neločljivi stvari. Eno ne obstaja brez drugega. Naše telo potrebuje aktivnost. V današnjem svetu pa je življenje že tako »udobno«, da je fizične aktivnosti čedalje manj. Torej: otroci in odrasli - ukvarjajte se športom in bodite zdravi!

Marec 2011


Letnik 1 • številka 1 • brezplačni izvod

Alergije:

ko peče in srbi Voda je življenje Diabetes je pandemija tega tisočletja Le zdrav nasmeh je tudi lep

ZDRAV NASMEH


ZDRAV NASMEH

BLEŠČEČ NASMEH NAM POLEPŠA DAN Katarina Kimovec

Na sogovorniku hitro opazimo čiste in skrbno negovane zobe in privlačen nasmeh. Zdravi zobje prispevajo k lepši zunanji podobi, prijeten videz pa nam zbuja zadovoljstvo in krepi samozavest. 18

Zdravi in lepi zobje pa niso pomembni zgolj z estetskega gledišča. So predpogoj za splošno zdravje in zadovoljstvo človeka. V vsak lep nasmeh je vloženega veliko truda in časa. V ustni votlini

se namreč nahaja na milijone različnih vrst mikrobov, ki so v simbiozi in so za sistemsko zdravje nujni. Večino časa so vsi ti mikrobi neškodljivi. A naša prehrana in življenjske navade zmotijo uravno-

Marec 2011


Estetske luske – neboleč poseg za lep nasmeh Napredek v zobozdravstvu je omogočil, da popoln nasmeh ni več privilegij slavnih in medijsko izpostavljenih ljudi. Za olepšanje različnih nepravilnosti zobovja – od nepravilne Napredek v zobozdravstvu je omogočil, da razporejenosti zob, slavnih obarvanosti kot popoln nasmeh(asimetrije) ni več privilegij in mediposledice staranja, ljudi. uživanja kave, čaja,različnih nikotina jsko izpostavljenih Za olepšanje in drugih snovi pa do poškodovanih oziroma nepravilnosti zobovja – od nepravilne razporeokrušenih zob alizob, zobnih zalivk –kot so posledice v sodobjenosti (asimetrije) obarvanosti nem zobozdravstvu na voljo različne staranja, uživanja kave, čaja, nikotina inmetode. drugih Ena izmed njih, ki v razmeroma kratkem času snovi pa do poškodovanih oziroma okrušenih zob nazobnih obraz pričara in bleščeč nasmeh, so ali zalivk – popoln so v sodobnem zobozdravstvu tudi estetke luske. »Gre zaEna nebolečo, minimalno na voljo različne metode. izmed njih, ki v razmeroma času na obraz pričara popoln invazivnokratkem metodo, ki praktično ne poškoduje in bleščeč tudi estetke »Gre zoba, torejnasmeh, ohranjasonaravni zob,« luske. pojasnjuje za nebolečo, minimalno invazivno metodo, ki Tina Fabjan, dr. dent. med., iz Zobne orpraktično ne poškoduje zoba, torej ohranja nardinacije Fabjan. Kot poudarja, je glavna inavni zob,« Fabjan, dr. dent. dikacija za pojasnjuje korekcijo zTina luskami doseganje esmed., iz Zobne poutetskega videza ordinacije zob (oblike,Fabjan. barve, Kot velikosti), darja, glavna indikacija z luskamiz večje jeanomalije zobovjazapakorekcijo se odpravljajo doseganje estetskega videza zob (oblike, barve, ortodontskimi aparati ali kirurškimi posegi. velikosti), večje anomalije zobovja pa se odpravljajo z ortodontskimi aparati ali kirurškimi posegi. »Bistvo estetske luske je, da naravni zob ostane vitalen, spremeni pa se lahko njegova oblika, »Bistvo estetske luske je, da naravni zob ostane barva in velikost,« razlaga sogovornica. Dodaja, vitalen, spremeni pa se lahko njegova oblika, da se luske danes izdelujejo izključno iz vrhunbarva in velikost,« razlaga sogovornica. Dodaja, skih materialov, to je polni porcelan. Po koreda se luske danes izdelujejo izključno iz vrhunkciji materialov, je zob transparenten, naravno preseva in skih to je polni porcelan. Po korekima povsem naraven videz.

seznanjen s potekom postopka in da natanko Predkajposegom posebnih pripravnasoziroma ve, lahko pričakuje. »Pacient obišče zahtev za pacienta ni, nadaljuje sogovornica. dvakrat. Na prvem obisku nepravilni zob rahlo Najpomembneje je pacient natančno obrusimo (0,3 do je, 0,5 da milimetra), odvzamemo seznanjen s potekom postopka in da natanko ve, odtis za estetske luske in pacientu priskrbimo kaj lahko pričakuje. »Pacient nas obišče dvakrat. Na prvem obisku nepravilni zob rahlo obrusimo

nadomestne začasne prevleke. Po približno sedmih dneh se pacient vnovič oglasi v ordinaciji, kjer mu namestimo končni izdelek. Postopek enostaven, neboleč, storitev (0,3 doje0,5 milimetra),praktično odvzamemo odtis za estetpa je za pacienta prijazna,« pravi sogovornica. ske luske in pacientu priskrbimo nadomestne Če se pojavi bolezen, se luskesedmih odstranijo, začasne prevleke. Po približno dnehkar se omogoča nemoteno strokovno ospacient vnovič oglasi v nadaljnjo ordinaciji, kjer mu nameskrbo zoba. Postopek je enostaven, timoobolelega končni izdelek. praktično neboleč, storitev pa je za pacienta prijazna,« pravi sogovornica. Če se pojavi bolezen, se luske odstranijo, karjeomogoča nemoteno nad»Zanimanja za luske vedno več, saj so ljudje aljnjo strokovno oskrboglede obolelega zoba. vedno bolj ozaveščeni videza svojih zob, hkrati pa vedo, kaj lahko pričakujejo. Opažamo, »Zanimanja luske je življenje vedno več, saj so ljudje da korekcija za spremeni praktično vsavedno bolj ozaveščeni glede videza svojih zob, komur, ki se odloči za poseg – z nasmehom, ki hkrati pa del vedo, kaj lahko pričakujejo. da postane vsakdana, se namreč Opažamo, poveča tudi korekcija spremeni življenje praktično samozavest,« na podlagi izkušenj vsakomur, ugotavlja ki se odloči za poseg – z nasmehom, ki postane Fabjanova. del vsakdana, se namreč poveča tudi samozavest,« na podlagi izkušenj ugotavlja Fabjanova.

Luske pred korekcijo

Luske po korekciji

In kako pravzaprav poteka postopek? »Namestitev porcelanske luske zahteva minimalno pripravo sprednjega dela zoba (zob se obrusi v debelini kontaktne leče),preseva pri čemer se ciji je zob transparenten, naravno in ima poškoduje res minimalen del zobne sklenine. povsem naraven videz. Kljub tankosti prekrije vse neIn kakoizredni pravzaprav potekaluska postopek? »Namestitev pravilnosti. pa sklenine sploh pripravo ni treba porcelanskeVčasih luske zahteva minimalno brusiti in takrat pravi sprednjega delagovorimo zoba (zoboselumineerjih,« obrusi v debelini Fabjanova. kontaktne leče), pri čemer se poškoduje res minimalen del zobne sklenine. Kljub izredni tankosti luska posegom prekrije vseposebnih nepravilnosti. Včasih pa sklePred priprav oziroma zanine sploh ni treba brusiti in takratsogovornica. govorimo o htev za pacienta ni, nadaljuje lumineerjih,« pravi Fabjanova. Najpomembneje je, da je pacient natančno

Estetske luske – neboleč poseg za lep nasmeh


ZDRAV NASMEH vešenost bakteriološkega okolja v ustni votlini in razvije se mehak, lepljiv biofilm, imenovan plak ali zobna obloga. Bakterije plaka se nato začnejo kopičiti v lepljive skupke mikrobov na mehkih in trdnih delih ustne votline. Če tega plaka ne odstranimo, se kopičijo vedno nove plasti, bakterije pa v naše telo sproščajo toksine. Ravno ta plak je neposreden krivec za zobno gnilobo, vnetja dlesni in pa-

Pravilna nega zob in cele ustne votline je ključnega pomena za vzdrževanje splošnega zdravja. rodontalne bolezni ter slab zadah. Nadzor in odstranjevanje plaka lahko izvajamo samo mehansko.

Po jedi počakajte pol ure Za kar najboljše zdravje zob in ustne votline zobozdravniki priporočajo umivanje zob po vsakem obroku, a nikoli takoj po jedi. Počakati moramo najmanj pol ure, saj je takrat zaradi povišane kislosti zobna sklenina še posebej občutljiva in jo lahko poškodujemo tudi med čiščenjem s krtačko za zobe. Ta naj bo izdelana iz umetnih vlaken, saj jih je lažje vzdrževati. Vlaknine krtačke ne smejo biti pretrde, da ne bi poškodovale zobne sklenine, ampak srednje trde ali mehke, da lahko ob čiščenju zob masirate tudi dlesni. Stomatologi svetujejo, da je treba zobe čistiti od dlesni k zobu, najprej zunanjo, nato notranjo stran zoba, na koncu pa še grizne ploskve vseh zob. Če boste vsak zob z vsake strani podrgnili dvajsetkrat, bo ravno prav. Ne pozabite na dlesni in jezik.

Zobna nitka in medzobne ščetke Izpiranje z ustnimi vodami in redno ščetkanje zob še ni dovolj za popolno odstranitev plaka, saj so najbolj kritični predeli med zobmi. Nekatere ustne vode lahko zmanjšajo razmnoževanje bakterij, začasno preprečijo vnetja, pomagajo upočasniti proces razjedanja sklenine in prikrijejo slab zadah. Za področja med zobmi pa

20

uporabljajte medzobne ščetke in zobno nitko, vseeno pa se vsake pol leta odpravite na pregled k vašemu zobozdravniku.

Izberite trdo sadje in zelenjavo Glavni sovražnik naših zob je sladkor, ki se v ustih zaradi povečane stopnje kislosti spreminja v mlečno kislino, kar je odlično okolje za rast škodljivih bakterij. Če želite ohraniti lepe zobe, zmanjšajte količino bombonov, čokolade, lizik in žvečilnih gumijev in jih nadomestite z naravnimi čistilci, kot so korenje, jabolko ali skorja kruha. Vsi namreč zahtevajo daljše in odločnejše žvečenje, kar čisti zobe in krepi dlesni ter posledično preprečuje njihovo krvavenje.

Zdravi zobje – zdravo telo Povezava med ustnim in celostnim zdravjem našega organizma je znana in potrjena. Za zagotavljanje dobrega zdravja je učinkovita ustna higiena ključnega pomena. Bolezni zob in dlesni lahko oslabijo naš imunski sistem; bolj smo dovzetni za možgansko in srčno kap, diabetes in mnoge druge bolezenske težave, zato je ustrezna nega ustne votline ključnega pomena za vzdrževanje splošnega zdravja.

Marec 2011


ZDRAV NASMEH

ZA VSAK ZOB SE MORAMO POTRUDITI Veronika Bilban

Že stari Egipčani so skrbeli za svoje zobe. Zapisi v obliki hieroglifov razkrivajo, da so takratni vrači z mehkima kovinama, zlatom in bakrom, ki so ju zatolkli v zobni defekt, popravljali zobe takratnemu prebivalstvu. Da je zobobol ena najhujših bolečin, ve vsak, ki ga je doživel. Tega so se zavedali že stari Egipčani, ki so svojim zobozdravnikom zaupali skrb nad bolečim zobom. Vrači so tanke lističe zlata so zvili v majhne kroglice in z njimi napolnili zobni defekt, potem so z več zaporednimi udarci kroglice sploščili tako, da so zapolnile vrzel v zobni kroni.

Zlato in baker je zamenjal amalgam Kot so nam pojasnili v ljubljanskem zobozdravstvenem centru Babit v Ljubljani, je za zlatom in bakrom prišel amalgam. Ta zmes srebra in živega srebra z dodatki se je v zobozdravstvu uporabljala stoletja dolgo, pogosto pa ga uporabljajo še danes. Veljal je za varen in cenovno ugoden material, ki zadovoljuje večino zobozdravstvenih zahtev. »Slaba lastnost

Marec 2011

amalgama je, da se ne veže z dentinom ali s sklenino in je zato potrebna obsežna preparacija zoba s podvisi. Tudi tu se je amalgam s pritiskom zatlačil v prepariran zob, počakali smo, da se je strdil in ga na koncu oblikovali. Problem je bil slaba estetika, tako imenovane črne plombe,« pojasnjujeta Živo in Miha Bobič iz ljubljanskega zobozdravstvenega centa Babit. »Dokler ni nastala med amalgamom in sklenino špranja, je bila plomba ali zalivka zadovoljiva, potem pa

Toliko srebra in drugih težkih kovin, kot smo jih našli včasih v telesu, kjer so bile amalgamske plombe, dobimo danes, če zaužijemo konzervo tune

so se skozi špranjo začele seliti bakterije pod plombo in zobni karies ali zobna gniloba se je začela širiti v dentinu. Dentin je mehak zobni material in v njem proces propadanja zobne mase izjemno hitro napreduje, saj imajo bakterije vse možnosti za hitro razmnoževanje: toploto, vlago in dovolj hrane v zobnih oblogah,« razlagata sogovornika.

Danes vse več novih materialov Prav zaradi slabih estetskih možnosti amalgama in tudi zaradi hitrega razvoja farmacevtske industrije so kmalu izdelali nadomestne materiale za amalgam. Najbolj uporabljani so bili kompozitni materiali, ki so jih s časom vedno bolj izpopolnjevali in zato poznamo več generacij teh polnilnih materialov ali belih plomb. Pomembna prednost ali razlika med amalgamom in novejšimi materia-

21


ZDRAV NASMEH

Redni obiski pri zobozdravniku in zobni higieničarki so nujni za zdrav in lep nasmeh.

li je, da z njimi lahko sedaj dosegamo visoko estetiko, to je podobnost naravnemu zobu, saj z raznimi dodatki materialom dobimo različne barvne odtenke in zato plombe na daleč sedaj niso več vidne. »Naslednja velika prednost pred amalgamom je, da se moderni materiali kemično vežejo s sklenino in tudi z dentinom, kar poveča in izboljša obrobno zaporo zalivke in s tem prepreči vdor mikrobov pod zalivko. Beli materiali tudi ne vsebujejo živega srebra, ki so ga ekologi in zdravniki proglasili za največjega krivca in sovražnika številka ena v Evropi. Nihče pa ne omeni, da toliko srebra in drugih težkih kovin, kot smo jih našli včasih v telesu, kjer so bile amalgamske plombe, dobimo danes, če zaužijemo konzervo tune. Vsaka stvar ima dobre in slabe strani oziroma lastnosti. Odločiti se moramo, kaj je bolje za pacienta,« poudarjata strokovnjaka.

ne menjamo z novimi, belimi, če to ni potrebno. Potrebno pa je v primeru, da obrobna zapora ni več adekvatna in se tvori pod plombo sekundarni karies ali če se pokaže potreba pogojena z estetskimi zahtevami,« pravi Živo Bobič in dodaja, da je tu tudi močna farmacevtska industrija, ki razvija in proizvaja vedno nove in boljše polnilne materiale. »Kljub vsemu napredku in tehniki, pa ji do sedaj še ni uspelo proizvesti materiala, ki bi bil adekvaten zobni sklenini, približek je velik, ni pa še enake

kakovosti in izgleda. Problem je trdota materiala, ki naj bi se čim bolj približala trdoti sklenine in prosojnost sklenine za svetlobo. Tu se začne problem reševanja estetskih zahtev.«

Včasih je treba uporabiti tudi druga znanja Vsi plastični materiali, ki jih v zobozdravstvu uporabljamo za izpolnjevanje kavitet, imajo omejeno možnost uporabe. Ko je defekt na zobni kroni prevelik, ko zoba zaradi trdnosti, estetike

Sklenine ne more nadomestiti noben material »Kljub vsem zahtevam ekologov, predvsem pa lobistov različnih farmacevtskih tovarn, zobozdravniki ne odstranjujemo starih amalgamskih plomb in jih

22

Marec 2011


ZDRAV NASMEH

in funkcionalnosti ne morejo več dograditi s plastičnimi materiali, morajo uporabiti druga znanja in materiale. Do sedaj so se pri restavracijo zobnih kron ukvarjali konzervativno, pri velikih defektih ali pri večjih estetskih zahtevah, pa morajo na pomoč poklicati še zobno protetiko. V primeru, da je zobna krona destruirana ali da je manjka toliko, da je s plombo ne moremo dograditi, se poslužimo metode inlay-a ali onlay-a. Odstranimo staro plombo, odstranimo karies in ostanek zoba odtisnemo z odtisnimi materiali. »V tehniki odtis izlijejo in potem manjkajoči del zoba dogradijo. Za dograditev uporabimo lahko zlato, ki je kakovosten in še zelo uporaben material v predelih, kjer estetika ni motena, ali pa v vidnem sektorju uporabimo keramiko, kjer je treba ohraniti estetiko,« razlaga Miha Bobič.

Vneta pulpa pomeni, da je nekaj zelo narobe »Pri manjših defektih zobnih

Marec 2011

kron, še posebno pri otrocih, ki so jim ravnokar izrastli stalni zobje, so vrški visoki in fisure globoke, uporabimo poseben, tekoč material. Z njim, brez posega v sklenino, zalijemo manjše defekte in globoke fisure. S takim posegom dosežemo, da prizadene zobna gniloba stalne zobe mnogo kasneje. ki se najprej tvori v fisurah zobne krone, kjer je sklenina najtanjša in pride karies v razmeroma kratkem času do dentina,« pojasnjujeta sogovornika. Ko zobna gniloba napreduje skozi sklenino in nato še skozi dentin, mikrobi pridejo do zobne pulpe in jo okužijo. Pride do vnetja zobne pulpe, ki jo sestavljajo arterije, vene, limfni vodi in živci. Vneta pulpa opomni lastnika zoba, da je nekaj hudo narobe. Vrstni red vnetja je akutno vnetje, delno gnojno vnetje, gnojno vnetje celotne pulpe in tako se kažejo tudi simptomi bolezni oziroma pacient vsako posamezno stopnjo občuti drugače, predvsem

pa vse to spremlja nelagodje in bolečina.

Odstranitev živca je zadnja možnost Vsak stadij bolezni pulpe zdravimo na svoj način in temu zdravljenju pravimo endodontsko zdravljenje. Poznamo različne pristope, pri vseh pa je nujna odstranitev živca in nepredušno polnjenje koreninskega kanala. »Ko se vnetje širi po pulpi proti vrhu zobne korenine in gre tudi preko vrha, takrat pride do vnetja tkiv ob zobni korenini, kar pomeni, da je vnetje prizadelo tudi tkiva pod in ob korenini. Kmalu se pojavi oteklina in močna pulzirajoča bolečina. Zdravljenje poteka tako, da najprej odstranimo bolečino, naredimo gnoju prostor, da odteče in potem odstranimo mikrobe iz zobnega kanala fizikalno, kemijsko in z laserjem. Sledi nepredušno zaprtje kanala z modernimi polnilnimi sredstvi,« še povesta Živo in Miha Bobič.

23


ZDRAV NASMEH

S POMOČJO BELILNIH LUČI DO BLEŠČEČEGA NASMEHA Tia Kemperle

Skozi leta zobje navadno začnejo izgubljati svojo naravno belino. Do tega običajno pride zaradi uživanja kave, drugih intenzivno obarvanih pijač in hrane ter kajenja. Nekateri ljudje imajo tudi naravno zabarvane zobe že od otroštva ali zaradi zdravil.

Belilna luč za zobe je tehnološko dovršen svetlobni pospeševalnik za beljenje zob, ki deluje po principu močne halogenske ali LED svetlobe. Ko gel pod vplivom posebne svetlobe doseže zobne madeže jih razgradi in odstrani. Belilna luč aktivira belilni gel in omogoči njegovo delovanje tudi v dentinskem delu zoba. Na ta način se lahko učinkovito pobelijo zobje, pri katerih je bila neučinkovita katerakoli druga metoda beljenja oziroma čiščenja.

Različni učinki na različna zobovja Rezultati beljenja so vedno odvisni od posameznikove strukture zob, intenzivnosti in starosti madežev na njih ter njihove naravne barve, zato se dosežene beline zob v naprej ne da zagotoviti. Pri izjemno trdovratni pigmentaciji zobovja ali pri naravno zabarvanih

24

zobeh od rojstva je možno, da bo učinek prvega beljenja minimalen in prav je, da se stranka tega zaveda.

Nekaterim beljenje odsvetujejo Beljenje zob ima učinek le na naravno sklenino. Porcelan, umetni zobje in plombe se med postopkom beljenja površinsko očistijo, ne pa obelijo. Strankam s porozno-krhkimi zobmi in strankam s kariesom, obolelimi dlesnimi in razpokah v zobeh ter zelo občutljivimi zobmi na hladno, vroče in pekoče se beljenje odsvetuje.

Varnost je ključnega pomena Kar zadeva varnost tovrstnega beljenja zob, je ključnega pomena kakovost belilne luči, usposobljenost osebja, ki beljenje izvaja in koncentracija belilnih gelov. Varna belilna luč sme prepuščati le

hladno svetlobo nizkih valovnih dolžin od 450 do 520 nm in zagotavljati popolno blokado škodljive UV oziroma infrardeče svetlobe. V nasprotnem primeru je tako beljenje škodljivo tako za zobovje kot mehka tkiva v ustih. Vrhunske belilne luči delujejo na nižjih temperaturah kot podobni izdelki, uporabljati pa jih smejo le ustni higieniki in stomatologi ter usposobljene poklicne kozmetičarke. Belilni geli so zasnovani na osnovi peroksida različnih koncentracij. Pri gelih z visokimi koncentracijami, s katerimi delajo stomatologi, je potrebnih več varnostnih ukrepov, medtem ko kozmetičarke delajo z geli z nižjimi koncentracijami zato vsi varnostni ukrepi niso potrebni. Seveda pa ne sme manjkati siceršnja strokovna usposobljenost osebe, ki beljenje izvaja.

Dovzetnost za vnovično pigmentacijo Zobje so v obdobju nekaj dni po beljenju najbolj dovzetni za ponovno pigmentacijo. Neposredno po beljenju se morate izogibati obarvani pijači in hrani ter nikotinu, sicer se lahko ponovno zabarvajo. Lahko se pojavi tudi zmerna do visoka občutljivost zob, ki pa kasneje mine. Kako dolgo boste obdržali bel in bleščeč nasmeh pa je odvisno od vaših higienskih navad in načina življenja. V povprečju učinek beljenja traja dve leti, ob dosledni higieni zob pa celo do pet let.

Marec 2011


BELJENJE ZOB PO METODI BEYOND BELJENJE PO METODI BEYOND IZVAJAJO PRIZNANI STOMATOLOŠKI IN LEPOTNI CENTRI V SLOVENIJI. KONTAKTI ZA NAROČANJE:

REVOLUCIONARNO UČINKOVIT IN VAREN NAČIN, KI VAM V ENEM OBISKU PRI VAŠEM STOMATOLOGU OZ. KOZMETIČARKI ODSTRANI DOLGOLETNE MADEŽE IN ZABARVANOST ZOB! Imate zabarvane zobe? Z rednim čiščenjem vam uspe s površine zob odstraniti nekatere od teh madežev, ne pa tistih, ki so prodrli globlje v strukturo zoba. Za odstranitev teh madežev je potrebna najsodobnejša tehnologija BEYOND belilne luči. BEYOND belilna metoda je ena najbolj popularnih, učinkovitih in varnih belilnih postopkov na svetu. BEYOND belilna luč vsebuje najbolj izpopolnjen sistem svetlobnih filtrov, ki prepušča samo močno hladno svetlobo za varno beljenje. Z uporabo BEYOND tehnologije hladne svetlobe skupaj s posebej formuliranim belilnim gelom je končno mogoče odstraniti dolgoletne madeže na zobeh v enem samem obisku pri vašem stomatologu oz. kozmetičarki. Beyond metoda je učinkovita tudi v primeru notranje zabarvanosti zob. BEYOND belilna metoda je najhitrejši, najbolj nežen in najbolj učinkovit način beljenja zob, ki zagotavlja superiorne belilne rezultate.

LJUBLJANA Estetsko zobozdr. dr. Kovačič tel: 05 906 0000 Hiša lepote Porenta tel: 01 528 30 20 Lipofit lepotni studio tel: 01 423 2035, Kozmetični salon Hiršman tel: 01 23 28 270 Ortodont dr.Leon Herman tel: 01 600 82 60 Zobozdravstvo Karkos tel: 059 090 400 GROSUPLJE Masiki kozmetika GSM: 040 203 553 ŠKOFJA LOKA Kozmetični salon Weber tel: 04 513 63 00 ŽALEC Kozmetični salon Charlie tel: 03 7100 777 VELENJE Lepotni studio Pero Styling GSM: 041 374 197 (od aprila 2011 dalje) SLOVENJ GRADEC Kozmetika Estetique Hofbauer tel: 02 884 28 75

PREJ

POTEM

Beyond belilne sisteme proizvaja korporacija Beyond Dental & Health Inc, Teksas, ki je vodilno podjetje v proizvodnji estetske dentalne opreme na svetu. Varnost in učinkovitost BEYOND™ proizvodov potrjujejo številni klinični preskusi širom po svetu. BEYOND™ Polus® belilna luč je prejemnik eksluzivnega odlikovanja najboljšega belilnega “in office” sistema v letu 2011 s strani priznane strokovne organizacije Dental Advisors. Kontakt za nakup oz. dodatne informacije: Predstavnik in uvoznik Beyond belilnih sistemov za Slovenijo: Miba Vita d.o.o. , Aljaževa 5, Ljubljana, tel.: 01 511 40 40, info@mibavita.si

MARIBOR Lepotno salon Perfect Body GSM: 031 760 280 GORNJA RADGONA BP zobozdravstvo GSM: 041 730 063 KOPER SANODENT d.o.o. tel: 05 639 21 14 KOČEVJE Estetski center Taleks GSM: 031 733 987 SLADKI VRH Zobofit d.o.o. tel: 02 645 61 05


DIABETES


DIABETES

SLADKORNA BOLEZEN JE TESNO POVEZANA Z BOLEZNIMI SRCA IN OŽILJA Mitja Pirc

Ta čas je na svetu 285 milijonov ljudi s sladkorno boleznijo. Gre za naraščajočo epidemijo in leta 2030 bo sladkorno bolezen tipa 2 imelo že več kot 438 milijonov ljudi. Sladkorna bolezen tako postaja eden najresnejših zdravstvenih problemov našega časa.

Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejša oblika sladkorne bolezni, saj jo ima od 90 do 95 odstotkov vseh bolnikov s sladkorno boleznijo na svetu. Vsakih deset sekund na svetu za sladkorno boleznijo zbolita dva človeka, po vsem svetu pa vsako leto zaradi sladkorne bolezni in zapletov ob njej umre skoraj štiri milijone ljudi. Vsakih deset sekund nekdo na svetu umre zaradi zapletov ob sladkorni bolezni. Največji stroški zdravstvene oskrbe bolnikov s sladkorno boleznijo po svetu so povezani s prezgodnjo smrtjo in

Marec 2011

z invalidnostjo, nastalima zaradi zapletov, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Med njimi so bolezni srca, ledvic, oči in stopal.

Vzročna povezanost z drugimi boleznimi Bolezni srca in ožilja so poglavitni vzrok smrti ljudi s sladkorno boleznijo, saj povzročijo okoli 52 odstotkov vseh smrti sladkornih bolnikov in veliko invalidnosti. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 se dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja pojavljajo skupaj, obsegajo pa povišano glu-

kozo, debelost, zvišan krvni tlak in dislipidemijo. V resnici ima le deset odstotkov sladkornih bolnikov pod nadzorom tako glukozo v krvi kot zvišan krvni tlak in dislipidemijo. Verjetnost srčnega infarkta in možganske kapi je pri sladkornih bolnikih tipa 2 več kot dvakrat tolikšna kot pri ljudeh, ki sladkorne bolezni nimajo. Srčni infarkt je pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 prav toliko verjeten kot pri ljudeh, ki sladkorne bolezni nimajo, so pa srčni infarkt že preživeli. Možganska kap je pri sladkornih bolnikih z visokim krvnim tlakom dvakrat pogostejša kot pri ljudeh, ki imajo samo visok krvni tlak. Tveganje za nastanek ateroskleroze je pri ljudeh sladkorno boleznijo za dva do štirikrat večje kot pri ljudeh brez nje. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 v povprečju umirajo od pet do deset let prej kot ljudje brez sladkorne bolezni; večina zaradi bolezni srca in ožilja. Sladkorna bolezen v številnih državah že jemlje davek; do desetino vsega denarja, namenjenega za zdravstvo, gre za zdravljenje in posledice sladkorne bolezni. Približno polovica tega denarja pa gre za obvladovanje zapletov ob sladkorni bolezni, na primer bolezni srca in ožilja.

27


DIABETES

ZMANJŠAJTE TVEGANJE ZA NASTANEK DIABETESA Nika Šatej, dr. med.

»Napoved za leto 2050 je zaskrbljujoča, saj naj bi sladkorno bolezen do takrat imela že desetina Zemljanov.«

Danes ima približno šest odstotkov svetovnega prebivalstva sladkorno bolezen. Zaradi sodobnega načina življenja, katerega značilnost sta neustrezna prehrana - neredni, preobilni in prekalorični obroki ter pomanjkanje gibanja, število bolnikov s sladkorno boleznijo iz leta v leto strmo narašča.

Vzdržujte normalno telesno težo

nost ne moremo vplivati. Lahko pa obvladamo preostale dejavnike tveganja, ki povečujejo možnost razvoja sladkorne bolezni. Ti dejavniki so čezmerna telesna teža in trebušna debelost, sedeč način življenja in pomanjkanje gibanja,

28

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

nezdrave prehranske navade in kajenje. Sprememba življenjskega sloga lahko prepreči ali vsaj odloži sladkorno bolezen tipa 2 na mnogo višjo starost.

Na starost in dedno pogoje-

C

Da ne bi zboleli zaradi sladkorne bolezni tipa 2, vam svetujemo, da vzdržujete normalno telesno težo. Že samo povečevanje obsega pasu zelo poveča tveganje za izbruh sladkorne bolezni. Bodite redno telesno dejavni, večino dni v tednu vsaj pol ure. Zdravo se prehranjujte: vsak dan uživajte žitarice, bogate z vlakninami, veliko zelenjave in sadja, ribe, odrecite se slaščicam, uživajte malo maščob, ki naj bodo kakovostne. Namesto živalskih uporabljate rastlinske maščobe, denimo oljčno ali sojino olje in oreščke.

Marec 2011


DIABETES

Diabetes tipa 1 se pojavi v mladosti in v Sloveniji zboli okoli sto novih mladih bolnikov vsako leto. Z matičnimi celicami iz popkovnične krvi jim lahko pomagamo izboljšati stanje njihove bolezni.

USPEŠNO ZDRAVLJENJE SLADKORNE BOLEZNI TIPA 1 Z MATIČNIMI CELICAMI IZ POPKOVNIČNE KRVI Doc. dr. Miomir Knežević, univ. dipl. biol. Pred več kot 20 leti so prvič uspešno uporabili popkovnično kri, bogato z matičnimi celicami, za zdravljenje krvnih bolezni. Danes je z matičnimi celicami možno zdraviti veliko število različnih bolezni, od katerih pa so mnoge še v raziskovalni fazi ter v fazi kliničnih študij. V popkovnični krvi se nahajajo različne matične celice, ki pa niso zelo številčne. So pa zelo primerne za zdravljenje, saj imajo mnogo boljši rastni potencial kakor odrasle celice ter manj mutacij in drugih poškodb. Ključno pa je, da so stare šele devet mesecev in zato na vrhuncu svoje vitalnosti in kakovosti, v primerjavi z starej-

30

Marec 2011


DIABETES šimi matičnimi celicami, ki jih pridobimo iz odraslega človeka. V ZDA trenutno poteka zelo uspešna klinična raziskava na 50 bolnikih z diabetesom tipa 1. Ta oblika sladkorne bolezni se pojavi v mladosti. Sladkorni bolezni tipa 1 pravijo tudi »tihi morilec«, saj uničuje človeško telo počasi in prikrito. Gre za obliko avtoimunske bolezni, ki prizadene trebušno slinavko in tako prepreči ustrezno regulacijo krvnega sladkorja. Ocenjuje se, da v Sloveniji vsako leto prizadene okoli sto mladih. Klinična študija mladih bolnikov pa je pokazala med in po zdravljenju precejšnje izboljšanje stanja bolezni. Imeli so zmanjšan nivo krvnega sladkorja, dalj časa so proizvajali inzulin in so na splošno imeli mnogo boljše klinične rezultate kakor kontrolna skupina. Pri tem se je lastna popkovnična kri izkazala primernejša kakor kri darovalca, saj ni neželenega imunskega odgovora. Mehanizem delovanja še ni poznan, toda to ne preprečuje klinične uporabe popkovnične krvi. Končne rezultate raziskave izvedene v ZDA pričakujemo v naslednjih mesecih, saj se je študija zaključila prejšni mesec. Trenutno poteka še nekaj podobnih raziskav po svetu, ki preskušajo različne protokole zdravljenja. Po zadnjih podatkih je registriranih 563 kliničnih raziskav, ki uporabljajo popkovnično kri za zdravljenje različnih bolezni, od tega šest za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1. Prihodnost zdravljenja z matičnimi celicami tako zgleda svetla in obetavna.

popkovnične krvi • Edini, ki shranjujemo popkovnično kri v Sloveniji

Najboljša na ložba za zdra vo prihodnost Va šega otroka.

• Lasten laboratorij najvišje kakovosti • Najhitrejši prevoz popkovnične krvi do laboratorija, najkasneje v 12 urah, 24 ur na dan, 365 dni v letu!

www.biobanka.si Biobanka 12 0211 k515.indd 1

Marec 2011

info@biobanka.si 2/25/11 12:21 PM

31


PREHRANA

RAJE KROMPIR V OBLICAH NAMESTO PIREJA Luka Pugelj

Če je v krvi preveč glukoze, se ta uskladišči v obliki glikogena v jetrih in mišicah. Porast glukoze v krvi nad en gram na liter krvi imenujemo hiperglikemija, pod 0,5 grama na liter krvi pa hipoglikemija. Odvisno od zaužite vrste ogljikovega hidrata raven glukoze sprva naraste. Ko doseže najvišjo raven, ki jo imenujemo glikemični vrh, trebušna slinavka začne izločati hormon insulin, katerega naloga je prenesti glukozo iz krvi v celice, da jo imajo le-te za gorivo. Zato po nekem času raven glukoze v krvi pade na normalen nivo.

Osnova je glikemični indeks sto Koliko ogljikovih hidratov moramo zaužiti, da dosežemo glikemični vrh? Za glukozo določen glikemični indeks znaša sto. Če je testirano živilo povečalo količino

32

glukoze v krvi za deset, bo glikemični indeks tega živila večji, torej 110. To je tudi kriterij, ki ogljikove hidrate deli na dobre in na slabe. Dobri so tisti, ki imajo glikemični indeks nižji od sto, slabi pa višjega od sto.

Zagotovite si počasno prebavo Ogljikohidratna živila se prebavljajo bodisi počasi - pri njih grozdni sladkor oziroma glukoza, ki nastane pri prebavi, počasi prehaja v kri, bodisi hitro, pri čemer hitro nastane veliko glukoze, ki nenadno preide v kri. Pri počasni prebavi ima telo čas, da se v kri izloči toliko insulina, kot ga telo potrebuje za prehod glukoze v celice. Pri hitri prebavi pa je količina glukoze tako velika, da je potrebna tudi velika količina insulina. Zato telo kmalu ne more več zagotoviti dovolj velikih količin insulina, ki je povrhu vsega še manj učinkovit.

Marec 2011


Glikemični indeks mladega krompirja, ki ga uživamo neolupljenega, je nizek. Kako »zakleniti« škrob? Glikemični indeks primerja med seboj porast krvnega sladkorja po zaužitju živila. Čim nižji je, tem primernejše je živilo. Nizek glikemični indeks imajo živila, ki vsebujejo veliko vlaknin in imajo škrob v taki obliki, da traja prebava dalj časa. Glikemični indeks denimo krompirja je visok. Za pečen krompir je glikemični indeks 121, za pire iz krompirjevih kosmičev je 118, za nov krompir, ki ga uživamo neolupljenega pa 81, kar je enako glikemičnemu indeksu sladkorja. Najnižji glikemični indeks ima krompir, pripravljen v solati ali pri praženem krompirju, ki ga pripravimo iz kuhanega krompirja v oblicah, ki ga ohladimo in nato ponovno ogrejemo. Te razlike nastajajo zaradi sprememb škroba v krompirju. Škrob v ohlajenem krompirju se »zaklene«, zato traja njegova prebava dalj časa, kot pri krompirju, ki ga pojemo takoj. Starodavni tabu Slovencev, da moramo krompir uživati sveže pripravljen in da ne sme biti postan ugotovitve o glikemičnem indeksu ne podpirajo. Nizozemci, na primer, krompir skuhajo za nekaj dni vnaprej. Glikemični indeks kuhanega ali pečenega krompirja v obroku znižamo tudi tako, da ga uživamo skupaj z maščobo ali mesom.

Divita. Prvovrstne testenine in omake iz Mlinotesta.

Slabi ogljikovi hidrati so tisti, ki nam, če jih užijemo, močno povečajo količino glukoze v krvi. To so predvsem tisti, ki imajo glikemični indeks večji od 50: beli sladkor in pijače ter sladkarije, ki ga vsebujejo, izdelki iz bele moke, koruza in krompir, krompirjeva moka in kosmiči ter koruzni kosmiči. Dobri ogljikovi hidrati pa sproščajo majhno količino glukoze in zato se krvni sladkor malo zveča. To so vsa žita s celim zrnjem, nerafiniran riž, veliko sočivja, ki vsebuje škrob, suha zelenjava, kot so leča, suh grah in fižol, sadje in zelenjava.

Marec 2011

MLINOTEST ŽIVILSKA INDUSTRIJA D.D., Tovarniška cesta 14, 5270 Ajdovščina

Slabi in dobri ogljikovi hidrati Testenine in omake Divita so resnično nekaj posebnega. Dokazujejo namreč, da je zdrava hrana lahko tudi odlična gurmanska izkušnja. Ajdove, pirine, polnozrnate in sojine testenine so z vlakninami in minerali bogata hrana, ki navdušuje v vsej svoji polnosti okusa. Narejene so iz izbranih, naravnih sestavin in so popolnoma brez barvil in konzervansov. Med njimi so tudi bio testenine, povsem ekološke pridelave. Testenine Divita so odlična hrana za posebne priložnosti. Vsak dan.


VODA

VODA JE ŽIVLJENJE! Bojan Petkovšek

V toplem ali vročem vremenu pijte hladno, a ne mrzlo vodo.

34

Marec 2011


VODA

Voda predstavlja med 60 in 70 odstotkov naše telesne teže. Pri otrocih je ta delež višji, s starostjo pa se zmanjšuje. Telo je tako vreča vode, v kateri neprestano potekajo življenjski procesi v celični ali izvencelični vodi. Na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja so zbrani številni podatki o pomembnosti vode v našem organizmu. Voda ima namreč veliko vlogo pri uravnavanju telesne temperature, prek krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, nahaja se v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah ter varuje organe in vezivna tkiva.

Bodite pozorni na znake Telo izgublja vodo prek kože z znojenjem, prek ledvic z uriniranjem, prek pljuč z izdihanim zrakom in prek črevesja z iztrebki. Pri normalni aktivnosti lahko izgubimo z znojenjem do enega litra vode dnevno, medtem ko pri enourni intenzivni vadbi ali pri visoki zunanji temperaturi izgubimo več kot liter vode na uro. Ne podcenjujte izločanja tekočine z znojenjem tudi pri bolezni; velike izgube so možne pri driski ali pri bruhanju. Na spletni strani www. ivz.si so zapisali, da je temno rumen ali rumenorjav urin jasen pokazatelj pomanjkanja vode v telesu. Izgubljeno vodo moramo nenehno nadomeščati. Nekaj vode zaužijemo

Marec 2011

s hrano, nekaj se je tvori pri presnovi hranil v telesu. Za preživetje odraslim zadoščajo dva do trije litri, otroci, težki do deset kilogramov, pa naj bi vsak dan zaužili do enega litra tekočine.

Dehidracija pomeni resno opozorilo Če ne zaužijemo dovolj vode, nastopi dehidracija. Gre za pomanjkanje vode v telesu, ki je posledica nezadostnega nadomeščanja izgubljene tekočine, torej premajhnega vnosa ali povečane izgube. Zdravniki ločijo akutno dehidracijo, ki nastane denimo pri intenzivni telesni aktivnosti ali akutni driski in pa kronično dehidracijo, ki nastane zaradi nezadostnega nadomeščanja tekočin v daljšem časovnem obdobju. Lahko je blaga, zmerna ali huda; večja dehidracija lahko vodi v smrt.

Otroci in starejši so bolj na udaru Zgodnji znaki dehidracije so glavobol, utrujenost, izguba apetita, suha usta in pospešen pulz. Pri prizadetem se

opazi zmanjšana napetost oziroma prožnost kože ter zmanjšano vlažnost sluznic in vdrte oči. Sami najpogosteje zaznamo dehidracijo takrat, ko postanemo žejni, čeprav na to vplivajo tudi okolje, starost in spol. Otroci in starejši imajo lahko zmanjšan občutek žeje. Najbolje pa lahko svoje lastno telo in stopnjo dehidracije spremljamo po količini in barvi urina.

Bolje preventiva kakor kurativa Izgubljeno tekočino najhitreje in najlažje nadomestimo s pitjem vode. V toplem ali vročem vremenu pijte hladno, a ne mrzlo vodo, nikakor pa ne kave, pravega čaja, gaziranih ali alkoholnih pijač. Kofein in alkohol sta namreč blaga diuretika in pospešujeta izločanje (še preostale) vode iz telesa. Strokovnjaki svetujejo, naj delujemo preventivno. Kozarec vode na tešče in kozarec vode pred spanjem, vmes pa še deset ponovitev. S tem bo problem dehidracije gotovo rešen.

35


VODA

SLOVENSKA RADENSKA DOSEGA IZJEMNE UČINKE NA ORGANIZEM Lea Žbontar Zver

Že v prvih letih komercialnega izkoriščanja naravne mineralne Radenska je glas o njenem okusu in ugodnih učinkih vzbudil zanimanje številnih strokovnjakov in potrošnikov. Na podlagi raznih študij in raziskav danes argumenti dokazujejo ugoden učinek naravnih mineralnih vod Radenske na organizem. V Radenski se zavedajo, da je kljub ogromni beri že dokazanih učinkov vedno znova treba iskati nova dognanja o naših naravnih mineralnih vodah. Rezultati zadnje raziskave z naslovom Potencialni zdravilni učinki naravnih mineralnih vod Radenska z ali brez rastlinskih ekstraktov, ki so jo izvedli v sodelovanju z dr. Avrelijo Cencič in njenimi sodelavci z Medicinske fakultete Maribor, so potrdili, da so naravne mineralne vode iz Radenske resnično nekaj izjemnega in posebnega v svoji kategoriji.

Visoka biološka aktivnost V raziskavi so ugotavljali specifičen učinek naravnih mineralnih vod Radenska Classic in Radenska Naturelle v humanih celičnih modelih v kombinaciji z ali brez ekstraktov gozdnega slezenovca. Raziskava je pokazala, da sta obe naravni mineralni vodi visoko biološko aktivni, saj spodbujata integriteto intestinalnega trakta, zavirata delitev kancerogenih celic, spodbujata nespecifičen kot tudi specifičen imunski sistem s protivnetnim delovanjem ter predstavljata odličen vir biološko dostopnih mineralov. Dodatki gozdnega

36

slezenovca dodatno povečujejo biološke učinke obeh naravnih mineralnih vod.

Radenska Classic kot prehransko dopolnilo Za še posebej učinkovito se je izkazala Radenska Classic, ki bi jo na podlagi dobljenih rezultatov ter dodatno podkrepljeno s klinično raziskavo lahko promovirali kot ustrezno prehransko dopolnilo za dostopnost mineralnih snovi, preprečevanju nastanka raka debelega črevesa ter dodatek v prehrani tistih z občutljivim in vnetim črevesjem ter ustrezno dopolnilo obnovi črevesnega epitelija. Njeno pitje je tako priporočeno po črevesnih infekcijah ali jemanju antibiotikov.

zultate potrditi z dodatnimi raziskavami in kliničnimi študijami, kar načrtujejo v prihodnjih dveh letih. Upajo na spodbudne in pozitivne rezultate, kar bi jim omogočilo vlogo za odobritev zdravstvene trditve s strani Evropske agencije za varno hrano (EFSA).

Naslednji korak: odobritev EFSA Poudariti je treba, da gre za rezultate preliminarne raziskave, ki so pridobljeni na ravni funkcionalnih celičnih modelov, zato nameravajo v Radenski re-

Marec 2011


VODA

ŠTUDIJA, KI ODPIRA VRATA V TUJINO Dr. Avrelija Cencič Naravne mineralne vode vsebujejo naravno raztopljene mineralne snovi in imajo zaradi tega dokazane številne prehransko-fiziološke učinke na človekov organizem. Na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru smo ugotavljali specifičen učinek naravnih mineralnih vod Radenska Classic in Naturelle v humanih celičnih modelih v kombinaciji z ali brez ekstraktov gozdnega slezenovca. Določali smo biološko dostopnost posameznih mineralov, antitumorsko in imunomodulatorno delovanje kombinacij naravnih mineralnih vod in rastlinskih ekstraktov kot tudi njihov vpliv na fiziologijo razvoja intestinalnega epitelija. Dokazali smo, da so minerali vod biološko visoko dosegljivi ter da ugodno vplivajo na razvoj transepitelijske rezistence intestinalnega epitelija. Hkrati ugotavljamo, da naravni mineralni vodi Radenska delujeta antiproliferativno in proapoptotično na celice adenokarcinoma debelega črevesa. Naravni mineralni vodi Radenska Naturelle ter Classic z ali brez ekstraktov gozdnega slezenovca dodatno spodbujata antiinflamatorni Th2 imunski odgovor z zaviranjem proinflamatornega TNF-α ter spodbujanjem antiinflamatornih IL-10 ter TGF-β. Zaključujemo tudi, da ekstrakti gozdnega slezenovca zaradi njihove izjemne biološke aktivnosti še dodatno povečujejo biološki učinek naravnih mineralnih vod Radenska in predstavljajo velik potencial kot funkcionalni prehrambni dodatek. Na podlagi dobljenih rezultatov bo lahko podjetje Radenska se uspešneje tržilo svoje proizvode doma in v tujini ter pripravilo nove izdelke zdrave hrane, kar bo skupaj doprineslo tudi k večji ekonomski učinkovitosti slovenskega gospodarstva. Ne nazadnje je ta uspešen projekt tudi zelo dober primer povezovanja raziskovalnih institucij znotraj univerze, ki s pozitivno naravnanostjo interdisciplinarnosti raziskav kaže pravo pot v uspešno raziskovalno prihodnost in prepoznavnost raziskovalcev Univerze v Mariboru.

Marec 2011

37


LEPOTA

SIJOČ, GLADEK IN MLADOSTEN OBRAZ Bojan Petkovšek

Dr. Matic Fabjan, Estetika Fabjan: Uporaba botoksa ali glajenje gub z hialuronsko kislino sta sicer nekoliko invazivnejša postopka, je pa učinek bistveno boljši in tudi rezultat je takojšen.

Trendi pri tehnikah za pomlajevanje kože gredo v smeri minimalnih invazivnih metod, enostavnem postopku, hitrem učinku ter čim krajšem času za okrevanje. Danes se za pomlajevanje najpogosteje uporabljajo neinvazivne metode kot so pomlajevanje z laserjem, različnimi pilingi, denimo diamantni, lift masaže (endermologija), tudi minimalno invazivne metode kot sta botoks in hialuronska kislina. »Vsi ti mehanizmi učinkujejo globlje v koži in podkožju in imajo zato neprimerno boljši učinek kot katera koli krema, ki po pravilu deluje le

38

površinsko,« razlaga Matic Fabjan, specialist plastične kirurgije.

Tonizirana in gladka koža Eden izmed procesov je fotopomlajevanje, ki z večkratnimi ponovitvami, ki potekajo na štiri do šest tednov, dokazano tonizira kožo in s tem daje mladostni videz. V primeru pomlajevanja laserska svetloba posredno spodbuja celice, ki proizvajajo kolagenska vlakna ter medcelične beljakovine in zaviralno učinkuje na encime, ki razgrajujejo kolagen. »Učinki se začnejo kazati tri do štiri mesece po laserskem obsevanju. Po navadi priporočamo deset tretmajev, učinek pa

je po zaključenem fotopomlajevanju viden najmanj leto dni. Laser se danes s pridom uporablja tudi za odstranjevanje benignih sprememb in žilnih malformacij oziroma kapilar, katere lahko kazijo estetski videz obraza,« razlaga sogovornik.

Globinska obnova Liftmassage je mehanična tehnika globinske obnove in pomladitve kože na obrazu. Aparat pod vakuumom ščipa kožo in na ta način spodbuja delovanje fibroblastov, ki so odgovorni za stimulacijo kolagena in elastina, ki koži povrneta elastičnost in napetost. Globinski

Marec 2011


LEPOTA učinek kožo poglobi in zariše mladostne linije obraza. Postopek traja pol ure, priporočamo pa vsaj deset terapij, svetuje Fabjan.

Diamantni piling Nov način regeneracije in čiščenja kože je diamantni piling. »Omogoča nežno brušenje z diamantno glavo ter s pomočjo vakuuma in različnih nastavkov v kožo vbrizgava multiaktivne snovi, ki kožo očistijo in nahranijo. Med tretmajem koža občutno pridobi na gladkosti ter nežnosti. Po postopku je čista, prekrvavitev tkiv je povečana, s tem pa je sprožena tudi regeneracija kože. Opraviti je treba najmanj šest tretmajev, med vsakim pa naj bo teden dni premora, v katerem odsvetujem izpostavljanje soncu, obisk solarija, priporočam pa uporabo krem z visokim z zaščitnim faktorjem,« pravi sogovornik.

Kako nad globlje gube »Vsi našteti postopki so neinvazivni, a žal niso učinkoviti pri globljih gubah, zato v takih primerih svetujemo uporabo botoksa ali glajenje gub z hialuronsko kislino. To sta sicer nekoliko invazivnejša postopka, je pa učinek bistveno boljši in tudi rezultat je takojšen,« pravi sogovornik.

Dolgotrajni učinki Vsi omenjeni postopki pomlajevanja so koristni vsakomur in namenjeni obema spoloma. »Le botoks odsvetujemo tistim, ki imajo kakršnakoli živčno-mišična obolenja. Vsi postopki prinašajo dolgotrajne učinke, je pa smiselno ponavljanje tretmajev vsakih šest mesecev, saj na ta način še podaljšamo učinek samega postopka,« je pogovor zaključil Matic Fabjan.

Marec 2011

Estetika Fabjan d.o.o. Gosposvetska 6 4000 Kranj Slovenija

Poslovna enota Ankaran Kolomban 54a 6280 Ankaran Slovenija

tel.: +386 4 / 2365 550 faks: +386 4 / 2365 555 gsm: +386 41 / 630 687

tel.: +386 5 / 65 14 007 faks: +386 5 / 65 14 006 gsm: +386 41 / 630 687

www.fabjan.si 39


PSIHOANALIZA

SAMOZAVEST. ZAKAJ? Vesna Janežič

Vesna Janežič, psihoterapevtka in svetovalka v medosebnih in družinskih odnosih

Naš cilj mora biti to, da začnemo resno jemati samega sebe, oziroma svoja čutenja. Zato je potrebno delati na dveh področjih odnosov:

1. 2.

odnos do drugih ljudi - partnerski in/ali za določeno osebo pomembni odnosi - in odnos do sebe - do svojih obljub, dejavnosti, dela, ciljev, želja, sanj …

Obe komponenti odnosa sta enako pomembni in med seboj povezani in je nesmiselno delati le na eni, ne da bi hkrati delal tudi na drugi.

40

Samozavest nam v prvi vrsti omogočajo ljubeči sočutni odnosi z ljudmi okoli nas. V odnosih, ki so za nas pomembni, imajo naše potrebe, želje, pravice, pa tudi sanje, pomembno mesto. Človek, ki ne more vzpostavljati zrelih odnosov, v katerih je sposoben upoštevati svoja čustva, želje, potrebe in sanje, hkrati pa tudi sogovornikove, ne more imeti občutka samozavesti. Zato je lahko intenzivnejši, globlji odnos tako mučen in ne-osrečujoč. Zelo pomemben dejavnik samozavesti je tudi resno jemanje sebe v odnosu do pomembnih stvari v življenju. To pomeni, da se dosledno držimo nalog oziroma obljub, ki jih zadamo sebi in so posledično pogosto povezane z obljubami ljudem okoli nas. Prav je, da dejavnosti ne prelagamo na kasnejši čas, da vestno izpolnjujemo zadane cilje, da ne zamujamo ali predčasno zaključujemo, da izpolnimo obljube tako sebi kot drugim. Vsaka prelomljena obljuba samemu sebi, naj bo videti še tako nepomembna, je nov dokaz naše nesposobnosti oziroma občutka, da nismo dovolj dobri. Razen izjemnih situacij se človek pač mora jemati resno, če se hoče v svoji koži dobro počutiti. Kaj je cilj naše samozavesti? Da postanemo sposobni odprte, sočutne in jasne komunikacije. To nam bo pomagalo tudi v konfliktnih oziroma težavnih situacijah, ki so nam doslej jemale še tisti preostali kanec samozavesti. In ko bomo resno jemali samega sebe v odnosu do pomembnih dejavnosti v življenju, bodo tudi drugi to samozavest videli in se bodo do nas tako tudi obnašali.

Marec 2011


OTROŠKA MODA

PISANE BARVE, ASIMETRIČNI VZORCI IN UDOBJE Veronika Bilban

Bolje je, da svojega otroka oblečete v več plasti, kot da ima na sebi le majico in pulover. Otroci se namreč veliko gibljejo in kaj hitro jim postane pretoplo, zato je smiselno, da lahko kakšno plast odvržejo.

Splošne smernice pa ne veljajo za sam okus oblačenja. Nekatere deklice obožujejo čipke, volančke, roza in vijolično barvo, drugim to sploh ni mar. Hello Kitty, Winx in Hannah Montana so edina prava izbira za nekatere šolarke prve triade, druge imajo rade bolj športno opravo. Tina Djilas, oblikovalka iz podjetja Artina, letošnje trende otroške mode komentira takole: »Zapovedi so udobnost, praktičnost in ekološka osveščenost. Bombaž in denim sta gotovo prava izbira. Barve morajo biti pisane, vzorci pa asimetrični,« pravi.

»Zapovedi so udobnost, praktičnost in ekološka osveščenost. Barve morajo biti pisane, vzorci pa asimetrični,« pravi oblikovalka Tina Djilas iz podjetja Artina. Marec 2011

Plašč in puhovka za fanta

življajo običajne T-majice, ki po-

Fantje ne bodo zagrešili modnega kiksa, če bodo izbrali jeans hlače in majčko. V pomlad naj se odpravijo s škornji, v garderobi ne smejo manjkati skaterske superge. »Ko bodo dnevi postali toplejši, lahko odvržejo plašč, puhovko ali trenčkot. Še vedno so popularne nižje spuščene hlače, lahko so zguljene ali celo strgane. Ne pozabite na široke pasove, lahko so okrašeni z neti, majice s kapuco, potiskanimi vzorci in napisi. Poudarek je na udobnosti,« pravi Djilasova.

stajajo sporočilne. Na njih naj bi

Pajkice in krilo, mašne in bleščice za deklice Deklice naj imajo med oblačili pajkice in plise krilca, puloverčke in jopice z zanimivimi vzorci, zaželene so asimetrije na robovih puloverjev ali kril, pentlje in mašnice. Novo renesanso pa do-

bil natisnjen pridevnik, ki najbolje opisuje značajske lastnosti otroka, včasih pa celo poklicne ambicije, ki jih imajo zanj starši. »Vsekakor naj bodo dekliška oblačila pisana, s svetlečimi detajli, zaželene so tudi čipke. Obute naj bodo v balerinke ali superge, v deževnih dneh pa naj po lužah skačejo v gumijastih škornjih pisanih motivov in vzorcev,« svetuje strokovnjakinja. »V polno boste zadeli s potiskanimi majicami, bleščicami, obvezna pa je tudi 'poštna' torbica za čez ramo, kamor lahko mlada dama spravi denar za sladoled, mobilnik, gloss, blokec in pisalo. Kljub poudarku na živih barvah se morajo le-te skladati, da ne dosežemo učinka, ko je več pravzaprav manj,« pravi Tina Djilas.

41


ZDRAVJE

S KISIKOTERAPIJO DO ZDRAVJA SLEHERNE CELICE Vanja Slobodnik

Kisikoterapija se uporablja pri pljučnih boleznih, lipodistrofiji oziroma celulitu, pri telesnih aktivnostih in v preventivi. Kisik je vasodilatotor; omogoča, da rdeče krvničke, ki pridejo iz maščobe, prodrejo v kapilarne žile, kar povzroča, da je citoplazmatska membrana prožnejša. Človeško telo potrebuje kisik za pretvorbo sladkorjev, maščob in proteinov, ki jih absorbira s hrano, v energijo: ta proces imenujemo metabolizem. Čim več kisika vdihnemo, tem več energije lahko naše telo proizvaja. Zaradi onesnaženja pa dandanes naše telo čedalje težje proizvaja energijo. Vdihavati bi morali več zraka, da bi dobili dovolj kisika, vendar pa je naša kapaciteta dihanja enaka kot tista naših prednikov pred 60 leti, zato konec koncev zaužijemo manj kisika …

42

Zakaj je vdihavanje »več« kisika tako pomembno? Obstaja pet tehtnih razlogov: 1. Onesnaženo okolje povzroča pomanjkanje kisika - v mestih, doma, v pisarnah, na natrpanih in onesnaženih krajih predstavlja kisik le od 18 do 19 odstotkov zraka, ki ga vdihavamo. Potrebujemo pa 21-odstotni čisti kisik. - onesnaževalci zmanjšujejo asimilacijo kisika in celičnega dihanja. - ogljikov monoksid zmanjšuje učinkovitost celičnega dihanja,

ker ima 240-krat večjo nagnjenost, da se veže na hemoglobin, kot kisik. Tako onemogoča hemoglobinu, da bi nase vezal kisik. - ko se kisik veže na globin, se pod vplivom temperature, ph faktorja in delnega pritiska v tkivih spremeni v ogljikov dioksid. Če slednji v atmosferi presega 0,06 odstotka, prehaja telo v prvi stadij hipoksije, kar je pogosta situacija v prenatrpanih mestih, kjer je vrednost ogljikovega dioksida med 0,009 in 0,14 odstotka. 2. Stres in napačen način življenja

Marec 2011


ZDRAVJE zmanjšujeta globino dihanja - pri ljudeh pod stresom se kaže kratko dihanje. Takšni ljudje ne dihajo dovolj globoko, da bi dobili pravo količino kisika. - življenjski slog sedenja zmanjšuje kardiorespiratorno zdravje in maksimalno količino porabljenega kisika med intenzivno telovadbo. - alkohol zastruplja telesna tkiva

Čim več kisika vdihnemo, tem več energije lahko naše telo proizvaja. na takšen način, da ne morejo primerno uporabljati kisika. 3. Kisik je prvi vir življenja in energije: brez pijače in hrane zdržimo nekaj dni, toda če ostanemo brez kisika le dve to tri minute, tvega-

mo zelo resne poškodbe in smrt. 4. Kisik je potreben za presnovne oksidacijsko-redukcijske procese, ki so nujni za človekovo zdravje in preživetje. 5. Kisik je nujen za delovanje naših možganov. Ti se hranijo s čistim kisikom v 80 odstotkih, kar ustreza četrtini naše celotne potrebe po kisiku. Nizka koncentracija kisika povzroča glavobol, utrujenost, nizko koncentracijo, pomanjkanje spomina, medtem ko visoka koncentracija kisika zmanjšuje glavobole in utrujenost, zvišuje pozornost, koncentracijo in spomin.

Posledice pomanjkanja kisika Ko je premalo kisika v našem telesu, absorbirajo rdeče krvničke druge snovi, ki so prisotne v krvnem obtoku. Začnejo otekati in trdnost njihove celične membrane povzroči motnje v kapilarnem obtoku. Telesne celice dobijo manj krvi in kisika, postanejo manj živahne in učinkovite. Zmanjšujejo sintezo kolagena in elastana, se predčasno postarajo, izgubijo možnost, da bi vzdrževale homeostatsko ravnovesje, zato ne izgubijo odvečnega natrija, poveča se zadrževanje vode in otekanje. Otekla tkiva še bolj ovirajo obtok v kapilarah, še bolj zmanjšujejo dotok kisika in tako povzročajo utrujenost in otekanje razvijajočih se celic. To je začaran krog, ki je na osnovi staranja in mnogih težav z zdravjem povezan s staranjem in degeneracijo celic. Z vdihavanjem več kisika učinkovito preprečujemo ta začarani krog. Tako izboljšujemo vitalnost celic in s tem tudi tok krvi. Celice obnovijo zmožnost ohranjanja osmotskega ravnovesja, s tem pa prenehajo otekati in se vrnejo v njihovo originalno velikost. Krvničke pa ohranijo prožnost, ko lažje potujejo po kapilarah.

Marec 2011

43


STE UTRUJENI, POD STRESOM, BREZ ENERGIJE? Dihajte dodatni kisik doma, v službi, pred in po naporih, avtu.... Generator kisika vam bo spremenil življenje za a a k i k i is je kis k r o n nerat zvod

i ge roi n p b e m s e O sist i N n O t I en AIR ntelig

in i i n r a cion Revolu

ga ž o m

ne

elo t in

Zakaj uporabljati O2Generator? Ker je kisik hrana za možgane, kri in vse vitalne organe. Po kratki terapiji, boste že v kratkem času zaznali pozitivne učinke. Z redno uporabo povečujemo zmožnost telesa za regeneracijo. Zato dodatno dovajanje kisika v telo pozitivno vpliva na: • krepitev imunskega sistema • kronično utrujenost in izčrpanost • stres • vrtoglavice in glavobole • pešanje spomina • bolečine v mišicah, • spomin in koncentracijo • obnovo celic • teksturo kože, • številne kronične bolezni • zvišuje potenco • in zdravi “mačka” Občutili boste povečano vitalnost in veselje do življenja. Ker uporablja atmosferski kisik, hkrati pa proizvaja ogromno količino negativnih ionov. Ker ga lahko uporabljamo kjerkoli, saj je prenosljiv .

Komu ga priporočamo • direktorjem, managerjem in vsem, ki potrebujejo veliko koncentracijo in aktivne možgane • vsem, ki v službi sedijo 8 in več ur • mladim in starim, ki so premalo telesno aktivni ali sploh niso • ljudem, ki trpijo zaradi kronične utrujenosti , izčrpanosti, stresa, vrtoglavice, glavobolov, pešanja spomina, kroničnih bolezni.... • tistim, ki jim po naporni vadbi ali različnih terapijah primanjkuje

Kisikova terapija za kožo in telo • Nega obraza s kisikom • poveča elastičnost in gladkost kože in zmanjšuje gube • še večji učinek dosežemo, če v čopič dodamo preparat na vodni osnovi • priporoča se pri vsaki negi obraza • vsebnost kisika mora biti vsaj 30% Zastopnik in distributer za Slovenijo NUMENO d.o.o., Goriška 11, 3230 Šentjur • tel.:03/620 97 23 • fax.: 03/5743 504 • gsm: 031/600 560 • e-mail: numeno@amis.net


TREND

HRANA, KI JE HKRATI ZDRAVILO Miha Anžur

Funkcionalna hrana je novejši trend zdrave hrane, ki vsekakor ne škodi, a tudi koristi ne pretirano, če ne spremenimo sicer nezdravih prehranjevalnih navad. Funkcija hrane je zagotavljanje energije in snovi, ki omogočajo normalno funkcioniranje organizma. Vendar pa današnji način stresnega življenja ni več v sožitju s tem kar jemo.

Pojemo več kot potrebujemo, hrana je presladka, premastna, preslana in za uveljavljeni sodobni sedeči način življenja že precej neprimerna oziroma »premočna«. Posledice so sodobne bolezni, ki so med seboj pogosto povezane, od sladkornih do srčno žilnih, pa tudi raka. Veliko bi že storili, če bi zmanjšali količino hrane, jedli manj nasičenih maščob in enostavnih ogljikovih hidratov, več bi morali jesti vlaknin, več hrane pa bi tudi morali pripraviti sami oziroma posegati po nepredelanih in svežih živilih, ki imajo bolj zdrave hranljive vrednosti.

Živila z dodatki Prehranjevalna industrija se s (pred)pripravljeno hrano seveda živahno odziva na življenjske trende, po drugi strani pa se vse bolj se krepi zavest, ko zdravje postaja vse večja vrednota. Tudi tu je prehrambna industrija hitro

Marec 2011

prisluhnila in ponudila funkcionalno hrano, ki je pravzaprav naziv za vsako hrano, ki ima poleg običajnih hranljivih lastnosti še dodatne, ki imajo ugoden vpliv na zdravje, ga izboljšujejo ali pa preprečujejo razvoj različnih bolezni. Tako nam je na voljo denimo probiotični jogurt, ali jogurt z vlakninami, pa mleko z dodatkom kalcija in vitaminov. A če osiromašeni prehrani dodamo vitamine, minerale in druge dobrodejne snovi, to še ne pomeni, da jemo same zdrave izdelke. Gre le za živila, ki jim proizvajalci z dodajanjem različnih dodatkov izboljšajo prehransko vrednost. Z njihovim uživanjem lahko le deloma odpravimo primanjkljaj hranilnih snovi, ki je sicer posledica posameznikovih neustreznih prehranjevalnih navad.

predvsem ribe, dodajajo mlečnim izdelkom ali jajcem, dodajo pa jim še minerale in vitamine. Za bogatenje pa so primerni še sokovi, čaji, različni žitni izdelki, čokolada, energijske ploščice in drugi prehranski izdelki. A pozor, če se bomo zanašali samo na izdelke funkcionalne hrane, pri tem pa še vedno jedli preveč, premastno in presladko in če bo jogurt z dodanimi vlakninami edini vir vlaknin, potem za svoj organizem pač nismo naredili kaj dosti.

Bogatenje živil Glavni dodatki, ki jih proizvajalci dodajajo živilom, so vitamini, minerali, maščobne kisline, vlaknine, probiotiki in prebiotiki, fitosteroli, fitoestrogeni in izoflavonoidi. Živila so obogatena s hranili, ki jih sicer že naravno vsebujejo, vendar pa so se med njihovo predelavo zmanjšala, a čedalje pogosteje jim dodajajo tudi hranila, ki jih naravno ne vsebujejo. Tako na primer maščobne kisline omega tri, ki jih naravno vsebujejo

45


INKONTINENCA

VEČ TEŽAV IMAJO ŽENSKE, A SI ZNAJO HITREJE POMAGATI Miha Anžur

Zdravniki družinske medicine se pogosto srečujejo z inkontinenco, razširjenim bolezenskim pojavom, ki je pogostejši med starostniki, vendar se lahko pojavi tudi v zgodnejših obdobjih in je nekoliko pogostejši pri ženskah. Na spletni strani www.abczdravja.si lahko preberemo, da se veliko bolnikov z inkontinenco te težave nekako sramuje, zato o njej niti ne spregovorijo. Prav to je razlog, da se zabriše sliko o pogostnosti te težave, ki ima vse značilnosti bolezenskega stanja.

Zakaj uhaja urin? Kot pravi zdravnica družinske medicine Anja Pavlič, sečevoda povezujeta ledvici z mehurjem, valovanje mišičja v stenah sečevoda pa omogoča, da seč po kapljicah odteka iz ledvic v mehur. »Mehur, votel organ hruškaste oblike, ki ga znotraj prekriva sluznica, je naš 'zbiralnik' urina, in ko se v njem zbere približno 200 do 250 kubičnih centimetrov seča, občutimo to kot pritisk in potrebo po odvajanju vode. Pri popolnoma zdravem človeku se takrat mišičje sečnika skrči, mišica zapiralka na ustju sečnice in sečnika se odpre in urin odvajamo z rahlim trebušnim pritiskom,« pojasnjuje zdravnica. Dodaja, da se pri ljudeh, pri katerih je ta naravni način izločanja urina moten, začne dogajati nekaj

46

drugega: urin lahko zaradi nekaterih zunanjih dražljajev nenadoma izteče iz mehurja, četudi ni poln, ali pa celo — zaradi različnih vzrokov — nenehno odteka po malem, po kapljicah.

Razlogov je več Pomemben razlog inkontinence je splošna oslabitev mišičja v in okoli mehurja, ki nadzoruje in uravnava kontrolirano izločanje seča. »Znano je, da se tegobe te vrste pogosteje pojavljajo pri ženskah, na primer po porodu, pa tudi pozneje, ko s splošnimi spremembami, povezanimi s spremenjenimi hormonskimi ravnovesji, ohlapnejšim mišičjem in vezjem v predelu trebuha, postane izločanje urina moteno,« pojasnjuje strokovnjakinja.

ZDRAVI IN VITALNI ZDRAVSTVENI PROGRAMI

• antirevmatski program • program proti osteoporozi • program pri žilnih in prekrvavitvenih motnjah • program proti bolečinam v hrbtenici • PREVENTIVNI PROGRAM (zanjo ali zanj) • PO OPERACIJI (program po ginekološki operaciji, program po urološki operaciji) • PO RAKU (program terapije po raku na rodilih ali po raku prostate, program obnovitvene rehabilitacije po operaciji na dojkah) • PREHOD V LETA MODROSTI (daljši ali mini program) • PROGRAMI ZA DVIG RODNOSTI (PCO in motnje menstrualnega ciklusa, endometrioza, stanje po operaciji, ginekološka vnetja kot vzrok neplodnosti, nejasni vzroki neplodnosti, krajši programi zanjo ali zanj ali za par) • PROGRAM ZA BODOČE MAMICE • AKUPUNKTURA

Ko zasveti rdeča luč Pravzaprav bi naredili sebi največ koristi, če bi ukrepali takoj, ko opazimo, da nam »uide«, kadar na primer kašljamo, kihamo, se smejimo in pa tudi, ko opravljamo težja fizična dela ali če se to zgodi

www.terme-dobrna.si e: info@terme-dobrna.si t: 03 78 08 110

med kakšno športno aktivnostjo.

Marec 2011


INKONTINENCA

PRVI V SLOVENIJI CENTER ZA PREVENTIVO IN ZDRAVLJENJE URINSKE INKONTINENCE PRI ŽENSKAH Individualen, strokoven in celosten pristop zdravljenja po najnovejših terapevtskih metodah. V sodelovanju z UKC Ljubljana in Zdravstveno fakulteto Ljubljana.

Vrste urinske inkontinence

1.

2.

Težave z uhajanjem urina so sedaj preteklost!

3.

4.

Urgentna urinska inkontinenca oziroma čezmerna aktivnost sečnega mehurja. Zanjo je značilno krčenje mišic sečnega mehurja tudi takrat, ko mehur še ni napolnjen in bi moral še sprejemati seč. Stresna inkontinenca. O njej govorimo, ko ob trenutnih fizičnih obremenitvah, kot so kašelj, kihanje, smeh, dviganje bremen ali nenadne spremembe položaja, pride do uhajanja urina. Nekateri omenjajo tudi funkcionalno ali iatrogeno inkontinenco. V teh primerih oseba zaradi svojega fizičnega ali psihičnega stanja ni sposobna doseči toaletnih prostorov.

… kakor kurativa Tudi zdravnica Anja Pavlič poudarja, da lahko sami naredimo marsikaj: »Če predvidevamo, da bomo zaradi kašlja ali kihanja izpustili urin, se usedemo in prekrižamo noge. Na ta način bomo ustvarili umetno pregrado. Ženske dobro poznamo Keglove vaje, ki so močno zaželene tudi pri preprečevanju urinske inkontinence. Med uriniranjem počasi skrčimo mišice medeničnega dna tako, da zaustavimo odtekanje urina, počakamo nekaj sekund in nato nadaljujemo z uriniranjem, spet prekinemo in nato nadaljujemo z izločanjem urina. To koristno vajo krčenja mišic je mogoče delati tudi sicer, ne da bi urinirali, in to v kateremkoli položaju, torej sede, leže ali stoje,« je še povedala strokovnjakinja.

Mešana inkontinenca - o njej govorimo, kadar se hkrati pojavita nezadostno delovanje mišice zapiralke in čezmerna aktivnost sečnega mehurja.

Spet je boljša preventiva …

LINIJA IZDELKOV ZA INTIMNO NEGO blagovne znamke Terme Dobrna z dodano zdravilno termalno vodo iz vrelca Term Dobrna: tekoče milo za intimno nego, termalni gel za sproščanje in vlažilna krema za intimno uporabo

www.terme-dobrna.si e: info@terme-dobrna.si t: 03 78 08 110

Marec 2011

Na spletni strani www.abczdravja.si najdemo tudi navodila, kako si v primeru inkontinence lahko pomagamo. Svetujejo, da naredimo pregled nad našim življenjem: ali morda ne pretiravamo z alkoholom in kavo, preveč začinjeno hrano, določenimi vrstami (predvsem kislega) sadja in sokovi, ker vse draži mehur. Tudi neredno odvajanje blata in napenjanje, ki spremlja trdovratno zaprtje, je dejavnik, ki poslabša stanje motenega izločanja urina. Enako pa velja tudi za prekomerna telesno težo, ki je še en nespregledljiv dejavnik; maščobno tkivo namreč pritiska na spodnji del trebuha, torej tudi na mehur.

47


IDEJE

Mir in varnost sta zagotovilo za dober sen.

10 NAMIGOV ZA MIRNEJŠE SANJE Katarina Kimovec

Vsak od nas si želi dober, ravno prav dolg in sproščujoč spanec. Nekaterim to z lahkoto uspe, drugi pa se pol noči kobalijo po postelji in štejejo ovčice. Pa to res pomaga? Nasvete so nanizali na www.goodhousekeeping.com.

1.

2.

3.

48

Bodite vitalni in zbudite svoje telo. Strokovnjaki trdijo, da boste s pol ure trajajočo telovadbo, ki jo boste izvajali vsak štirikrat tedensko, izboljšali tudi spanec. Kombinirajte ogljikove hidrate in proteine. Ogljikovi hidrati pomagajo vašim možganom, da uporabijo aminokislino tryptophan, ki povzroča zaspanost. Proteini pa pomagajo, da vaše telo ustvari tryptophan. Češnje. Sadež je bogat s melatonimom, ki pomaga telesu regulirati cikel budnosti in spanja.

4.

5.

6.

7.

Tai Chi. Študije so pokazale, da ta meditativna tehnika pomaga pri globljem in daljšem spancu. Spat pojdite vedno ob isti uri. In vstajajte vedno ob isti uri. Na tak tempo se bo vaše telo rado navadilo. Hladna spalnica. Termostat nastavite na 18 stopinj Celzija. Hlad bo spodbudil zaspanost. Opustite računalniške in video igrice. Znanstveniki so ugotovili, da igričarji, ki porabijo več kot sedem ur tedensko za svoj hobi, spijo manj in so v splošnem dosti bolj utrujeni.

8. 9.

Topla kopel pred spanjem. Kot pri dojenčkih: prijetno vas bo zazibala v sanje. Par kapljic sivke. Spalnico rahlo odišavite z vonjem sivke ali pa posteljnino prelikajte, pri tem pa si pomagajte z destilirano vodo z vonjem po sivki.

10. Tema in mir. Ugasnite luči, računalnik, televizijo in spustite rolete. Noč je čas za počitek in v vaši spalnici mora biti mir, brez piskov in kozmično modre svetlobe.

Marec 2011


posebna ponudba

Nakup ali prevzem z naroèilnico

Tena Slip Plus, Super in Maxi

prinaša brezplaèni paket hlaèk za inkontinenco

Tena Pants Normal

V èasu od 14. marca 2011 do 13. junija 2011 smo za uporabnike izdelkov Tena Slip Plus, Super in Maxi (M,L) pripravili akcijo za višjo kakovost oskrbe ljudi z inkontinenco. Vsak uporabnik izdelkov TENA, ki bo v èasu akcije prevzel 270 TENA Slipov na naroèilnico oz. jih kupil v lekarni ali specializirani trgovini, bo dobil

brezplaèni paket hlaèk za inkontinenco TENA Pants Normal (Medium, Large)

Izdelke Tena lahko naroèite tudi v spletni trgovini

www.tenatrgovina.si.

Tena trgovina je spletna trgovina, kjer lahko najdete celovito in cenovno izredno ugodno ponudbo izdelkov za lajšanje težav pri inkontinenci. Na www.tenatrgovina.si od 14. 3. do 14. 4. 2011 naroèate brez stroškov dostave.

Obièajno se stroški dostave plaèajo pri naroèilih nižjih od 40 €.


BOGASTVO ZDRAVJA, marec 2011  

Monthly magazine for healthier life.