Page 1

Debelost dobiva razsežnosti epidemije Otrok potrebuje čas in možnost svobodnega gibanja Kože poleti ne draži le sonce Katarina Venturini: Življenje je kot ples. Včasih sledimo, včasih vodimo Kaj lahko storimo pred kirurškim zdravljenjem miomov? Učinkovita mreža mobilne pomoči - iHELP


UVODNIK

PRVA BESEDA

ALBERT SELIŠKAR

Različnost bogati. In to vzemite resno. Evropska komisija želi predpisati uporabo enotnih semen. Stare in redke sorte skoraj nimajo možnosti, da bi dobile dovoljenje; gojenje le-teh bo kaznivo, četudi v zasebnem vrtu. Kmetje bi tako po novi regulativi smeli prodajati samo uradno dovoljena semena. Če bi načrt Evropske komisije uspel, mali kmetje, vrtičkarji in zasebniki ne bodo smeli svojega pridelanega semena ne prodati ne podariti. Nesmiselnost takega početja postavlja številna vprašanja in še več ogorčenja in pritožb prebivalcev in nevladnih organizacij. Popolno poenotenje semen ne pomeni nič drugega kot popoln nadzor celotne proizvodnje živil prek nekaj tujih živilskih koncernov. Pomeni nadzor nad vsebino vašega krožnika. In popoln nadzor pomeni zgolj izgubo prehranske neodvisnosti Slovenije. Ogrožene so vse stare, domače, avtohtone sorte, ogrožen je razvoj ekološkega kmetijstva. Ogrožena je vsa samooskrba, ki je v zadnjih letih med Slovenci postala tako priljubljena. Res me skrbi, kaj vse se podi po glavah dam in gospodov iz evropske komisije. Pomanjkanje pragmatičnih in uresničljivih idej, ki bi pomagale pri reševanju pravih problemov, so nadomestili s preigravanjem absurdnih zamisli, njihov poligon pa je Evropa in vsi mi. Najbolj žalostno je, da ob tem najbrž verjamejo, da si vseeno zaslužijo obstoj, plačilo in morda celo spoštovanje. Nekako me preveva močan občutek, da so popolnoma izgubili stik z realnostjo.

Letnik 3, številka 22, maj 2013 brezplačni izvod www.bogastvozdravja.si www.facebook.com/bogastvozdravja Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktorica: Jelena Jerin Glavni in odgovorni urednik: Albert Seliškar Namestnik glavnega in odgovornega urednika: Matjaž Pavlin Uredništvo: Miha Anžur, Veronika Bilban, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Peter Motnik, Bojan Petkovšek, Mitja Pirc, Luka Pugelj, Vanja Slobodnik in Sara Sočan. E-mail: bogastvo.zdravja@gmail.com Lektoriranje: Marija Vodnik Oglasno trženje: Tridea, d. o. o. tridea.doo@gmail.com, 031 679 632 Oblikovanje in tehnična ureditev: Arsenal Design Tisk: Delo tiskarsko središče Na leto izide 8 številk. Letna naročnina na revijo Bogastvo zdravja znaša 16 evrov.

ISSN 2232-5743 Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja.

22/2013


ZDRAVE NOVIČKE

Donat - rešitev za slabo prebavo in zaprtje Premastna hrana, premalo balastnih snovi, preveč sladkarij, kave, alkohola, razburjenje … Naravna mineralna voda Donat Mg pomaga pri prebavnih težavah in zaprtju. Sulfati v obliki natrijevih in magnezijevih soli ugodno delujejo na prebavo. Donat Mg je najbogatejša naravna mineralna voda z magnezijem na svetu. V enem samem litru vsebuje več kot tisoč miligramov magnezija in višje količine hidrogenkarbonatov, ki lahko prispevajo k zmanjševanju težav z zgago.

Vitamin D – sintetičnega lahko zamenjate za naravnega

Vitamin D je edini vitamin, ki ga telo lahko proizvaja samo. V telesu deluje kot hormon, saj se tvori v enem, svojo vlogo pa opravlja v drugem delu telesa. Pravzaprav je izpostavljenost soncu edini naravni vir velike količine vitamina D. Vendar pa je dovolj izpostavljanja soncu za proizvodnjo zadostne količine vitamina D lahko nevarno. Delno lahko telo dobi vitamin D tudi iz hrane, največ iz rib in ribjega olja. Edini rastlinski vir vitamina D so gobe. Zaradi svojega edinstvenega statusa vitamin D presega vse druge vitamine v številnih koristih za zdravje in prav zato veliko ljudi po navodilih zdravnikov dodatno uživa sintetični vitamin D. Medex je predstavil kapsule z naravnim vitaminom D rastlinskega izvora iz ekološke pridelave, kjer so glavna učinkovina šampinjoni z visoko vsebnostjo vitamina D.

Vaš adut za dolgo življenje

Učinkovina resveratrol, ki so jo odkrili v rdečem vinu, je znanstvenike navdušila zaradi svojega pozitivnega delovanja na srčno-žilni sistem. Deluje proti prezgodnjem staranju, holesterolu, vnetnih procesih, sladkorni bolezni in večni utrujenosti. Najmočnejša oblika resveratrola je na voljo v lekarnah v obliki 200 miligramskih tablet Resveratrol Forte.

Osebni trener nove generacije

Se je tehtnici spet zvrtelo? Je dolga zima pustila vidne sledi na telesni teži? Zunaj diši po poletju, zato se podajte na sprehod, tek ali kolesarjenje. Uravnotežen življenjski slog vas bo spet napolnil z voljo, da se do poletja vrnete v formo. Medex pa je poskrbel, da vas bo to sezono izklesal vaš novi osebni trener, ki ne zahteva veliko časa. Izberite edinstveno kombinacijo jagod acai in zelenega čaja, združenih v izdelku Acai z zelenim čajem, ki pomaga pri uravnavanju telesne teže ter pospešuje metabolizem maščob. Več na www.medex.si.

Dolgoelastični kompresijski povoj Vivavene na voljo v treh dimenzijah

Povoj Vivavene so v Tosami razvili za vsakodnevno kompresijsko terapijo. Narejen je iz 85-odstotnega bombaža, ne vsebuje lateksa, je pralen in zato ga lahko uporabljate dlje časa. Dolgotrajno kompresijo zadrži približno dva meseca, kot novost pa sta povoju dodani dve modri črti, ki sta v veliko pomoč pri pravilnem povijanju. Povoj je na voljo v treh dimenzijah, ki jih lahko preverite na www.tosama-trgovina.si. LIONS KLUB TRBOVLJE BRIN

OZ RK ZAGORJE OB SAVI

OBČINA ZAGORJE OB SAVI

Vsako leto dobrodelne organizacije in ljudje z dobrim srcem pomagajo otrokom iz socialno ogroženih družin lepše preživeti počitniške dni. Tako so občina Zagorje, OZRK Zagorje in Lions Klub Trbovlje Brin vnovič združili moči in pripravili prireditev, na kateri bomo zbirali prispevke za letovanje otrok pod pokroviteljstvom OZRK Zagorje.

TEK K SONCU Prireditev bo v EVROPARKU Ruardi Zagorje 1. junija 2013 od 9. do 11. ure Vsak udeleženec bo prehodil ali pretekel vsaj dva kroga. S tem ne bo pomagal le otrokom, nekaj koristnega bomo storili tudi zase. Poudarek bo na druženju, dobri volji in zadovoljstvu, da pomagamo ljudem v stiski. Startnina je prostovoljni prispevek in znaša za osnovnošolce 1 EUR, za srednješolce 3 EUR in za odrasle 5 EUR. Da bomo lažje premagovali razdalje se nam bodo pridružili rokometašice rokometnega kluba Zagorje, člani zagorskega kluba Pon do kwan, udeleženec olimpijskih iger Domen Pociecha in številni drugi. Program bodo popestrile članice plesne skupine Mažoretke, za ogrevanje in razgibanje bomo zumbali, preizkusili pa se bomo tudi v nordijski hoji. Socialna stiska je za mnoge družine iz dneva v dan večja. Zato bomo ves izkupiček prireditve namenili za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin v Nerezinah. Prisrčno vabljeni na Tek k soncu!

2

22/2013


ZDRAVE NOVIČKE

Prehransko dopolnilo za lasišče, lase in nohte

Lasje so zgrajeni iz beljakovine keratin, katere glavni gradnik je aminokislina cistein. Na vitalnost las lahko vplivata dve vrsti dejavnikov: občasni, ki so povezani s sezonskimi spremembami, stresom, utrujenostjo, neuravnoteženo prehrano, čustvenim stresom ali porodom in kronični, ki so prisotni nenehno oziroma se ponavljajo. Prehransko dopolnilo Anacaps tri-activ je vir vitaminov in mineralov. Vitamin B8 prispeva k ohranjanju zdravih las, vitamin B6 prispeva k presnovi honocisteina, vitamin B3 in železo prispevata k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, vitamin E pa ima pomembno vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Več na www.oktal-pharma.si.

Za čiste roke in varen dotik

Steril-o-sept Kids je otroška različica antibakterijskega sredstva za učinkovito dezinfekcijo rok s takojšnjim učinkom. Izdelku sta dodani negovalni sestavini aloe vera in kamilica, ki roke negujeta in osvežita. Izdelek je dermatološko testiran in ne povzroča alergij. Steril-o-sept Kids je na voljo v obliki razpršila in robčkov za roke. Več na www.steril-o-sept.com.

Premier League še naprej na Sport Klubu

Za vse športne navdušence, ki kljub skrbi za svoje zdravje obležijo v postelji, dobra novica: Sport Klub je podaljšal pogodbo za zakup medijskih pravic angleške Premier League. Kot je povedal Marko Simeunović, direktor Sport Klub Slovenija, bodo gledalci še naslednja tri leta lahko spremljali enega najbolj gledanih nogometnih prvenstev. »Vseh 380 tekem bodo gledalci bodisi v živo bodisi prek posnetka tekme lahko gledali v HD tehniki,« je povedal in dodal, da so pogodbo podpisali vključno s sezono 2015/16, velja pa za vse države nekdanje Jugoslavije.

Prijatelj vaše lepe polti

Braunemon je prehransko dopolnilo v kapsulah, ki zaradi vsebnosti vitaminov vpliva na zdravje in videz kože. Pomaga pri njenem obnavljanju in varuje kožo pred vnetnimi in alergijskimi reakcijami, ki so še posebej pogoste pri daljšem izpostavljanju sončnim žarkom. Hkrati je bogat vir beta-karotena, riboflavina in pantotenske kisline, imenovane tudi lepotni vitamin. Braunemon je namenjen ljudem s problematično in slabo prehranjeno kožo, ki je preobčutljiva na svetlobne vplive, in vsem tistim, ki želijo imeti lepo in zdravo polt.

Aloe Vera gel

Z najdaljšo tradicijo - že od leta 1996

Za zdravje kože in prvo pomoč pri poškodbah • prva pomoč pri sončnih opeklinah, udarninah, pikih in odrgninah • po britju, depilaciji in proti aknam • za negovalne maske in pilinge ter oblikovanje pričeske

340

g

FOTE_AloeVera_BogastvoZdravja_175x121.indd 1

22/2013

70 g

www.hisa-zdravja.si

z a ce no 1

Kozmetična linija Fruit of the Earth je na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah, Sanolaborjih ter www.hisa-zdravja.si. INFO brezplačni telefon: 080 80 12 Bimedia d.o.o., Cesta na Brdo 100, 1000 Ljubljana

5/16/13 11:57 PM

3


ZDRAVE NOVIČKE

Do svilnato gladke kože še pred poletjem

V kozmetični industriji dobro uveljavljeno tehnologijo intenzivne utripajoče svetlobe IPL so pri Philipsu uporabili pri izdelavi popolne rešitve za varno in učinkovito odstranjevanje dlačic. Že štirje tretmaji z novo Lumeo Precision Plus vsaka dva tedna poskrbijo za najmanj 80-odstotno zmanjšanje rasti dlak, s čimer si bodo ženske zagotovile brezskrbno poletje brez dlačic. Tako za gladko kožo na varen in preprost način poskrbimo kar v intimi lastnega doma in se izognemo obiskovanju dragih salonskih tretmajev ter kupovanju drugih depilacijskih rešitev. Tehnologija IPL pri svojem delovanju z nežnim utripanjem svetlobe deluje na korenine dlačic, pri čemer melanin, rjavi pigment v dlačnih mešičkih, samo v fazi rasti absorbira svetlobno energijo in jo pretvori v toplotno. Ta uniči dlačne korenine, zaradi česar dlačice preidejo v fazo mirovanja in izpadejo. Toplotna energija, ki nastane pri uporabi naprave, je neboleča, za tretma celotnega telesa, ki vključuje celotne noge, pazduhi, linijo bikini in morebitne brčice na obrazu, pa je potrebnih manj kot 30 minut. Tretma se na začetku nekajkrat opravi vsaka dva tedna, nato pa samo še po potrebi. Študije o učinkovitosti Lumee so namreč pokazale najmanj 80-odstotno zmanjšanje rasti dlak že v samo štirih ciklih. Več na www.philips.com/lumea.

Pomeol, inovacija vitkosti

Ali tudi vi preštevate kalorije in ne veste, kje grešite? Na poti k izboljšanju prehranjevalnih navad in zmernem zmanjševanju telesne teže si lahko pomagamo z medicinskim pripomočkom na osnovi rastlinskih izvlečkov Pomeol Medical Ball. Njegova osnovna funkcija je, da v želodcu veže pretežni del z obrokom zaužite maščobe (90,6 odstotka) in del sladkorjev (16 odstotkov). Hitreje ustvarja občutek sitosti in tako posledično zmanjša tudi količino zaužite hrane. Poleg tega vsebuje prehranske vlaknine in prebiotike, ki uravnavajo našo prebavo. Uporaba je varna, enostavna, zmanjševanje telesne teže na račun preprečevanja kopičenja maščobnih zalog pa zmerno. Medicinski pripomoček Pomeol s trojnim delovanjem nima stranskih učinkov, njegovo delovanje pa je dokazano in preverjeno s študijami. Več na www.hisa-zdravja.si.

Uspešno srečanje Društva za pomoč otrokom z imunskimi boleznimi

Tako starši kot otroci so v velikem številu prišli na srečanje; prvi z željo po brezskrbnem in zabavnem dopoldnevu, starši pa z željo po novih znanjih in še bolj temeljitem poznavanju PIP – primarnih imunskih pomankljivosti. Kot smo že poročali, je Center za primarne imunske pomanjkljivosti, ki deluje v okviru službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo (SARKI) na Pediatrični kliniki v Ljubljani, postal del svetovne mreže centrov odličnosti za obravnavo bolnikov s primarnimi imunskimi pomanjkljivostmi - Fundacije Jeffrey Modell.

Knjižne novosti: Diabetična mala kosila, prigrizki in sladice

Na police knjigarn je prišla nova diabetična kuharica avtorice Darje Lovšin, ustanoviteljice Zavoda Diabetes in dolgoletna urednica revije Dita. V njeni bibliografiji je že vrsta diabetičnih priročnikov, denimo Prvi teden je najtežji, Kuhamo po diabetično, 101 odgovor na vprašanja o diabetesu in Veliki kuharski vodnik za diabetike in ostalo sorodstvo. Strokovno recenzijo za kuharico Diabetična mala kosila, prigrizki in sladice je prispevala mag. Nataša Trtnik, vodja programsko dietetskega oddelka službe bolniške prehrane v UKC Ljubljana: »V našem kuharskem prostoru potrebujemo predvsem knjige s preskušenimi recepti, ki temeljijo na zdravih in hkrati vsesplošno dostopnih živilih, da lahko tudi neizkušeni kuharji in nekoliko slabši poznavalci zdravega načina prehranjevanja pripravijo okusen in hkrati zdrav, prehransko uravnotežen obrok. In prav to je glavna odlika knjige Mala kosila, prigrizki in sladice. Ob njenem prebiranju sem z veseljem in olajšanjem ugotovila, da knjiga ni zgolj še ena v poplavi klasičnih novodobnih kuharic, ampak se bere kot roman o ljubezni in spoštovanju do hrane z zavedanjem pomembnosti zdravega prehranjevanja.«

4

22/2013


Veliko majhnega za veliko dobrega. Rdeči križ Slovenije vas vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu JUNIJU 2013

Kalčkova predavanja za nova spoznanja in Kalčkove delavnice Sreda, 22. 5. 2013, ob 17.30, Celovška 268 Aleš Homovec: Zakaj živali nimajo srčnih infarktov?

Preprečite dogodek, ki se v polovici primerov konča s smrtjo. Bolezni srca in ožilja so glavni vzrok bolezni in prezgodnje smrti v Evropski uniji in razvitem svetu. Na predavanju boste izvedeli, kako preveriti koliko zamašene so vaše arterije; 360 oseb, ki so umrle za nenadnim srčnim infarktom je imelo zdravniški pregled šest mesecev pred smrtjo, 80 od njih je bilo pregledano teden dni preden so umrli. Govorili bomo tudi o holesterolu in verjetno prvič boste slišali za ostale dejavnike tveganja, o katerih se ne govori in o tem, kako regenerirati ožilje.

Sreda, 29. 5. 2013, ob 17.30, Celovška 268 Mladen Krsnik: Delovanje organov in medsebojne povezave (5 elementov)

Organi v telesu delujejo v skladu Naravnega (bio)ritma. Vsak organ ima svojo primarno funkcijo, ki jo opravlja in v primeru njegove preobremenitve ali poškodbe se vzpostavi v telesu kompenzacijsko stanje, kjer ostali organi skušajo zapolniti primanjkljaj preobremenjenega ali poškodovanega organa. Kako se to odraža v vsakdanjem življenju? Kako lahko vzdržujemo visok nivo telesne energije? Poznavanje delovanja lastnega telesa je dolžnost vsakega posameznika, saj si s tem občutno povečamo kakovost življenja.

Sreda, 5. 6. 2013, ob 17.30, Celovška 268 Aleš Homovec: Obvladajte stres in ostanite zdravi

Glede na trenutne trende lahko pričakujemo, da bo med rojenimi leta 2009 za rakom do 75. leta zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk. Nedavno se je končal teden boja proti raku, ki vam verjetno razen zastrašujočih podatkov o tem, da je v Sloveniji umrlo šest tisoč oseb in da jih bo vse več zbolelo, ni dalo rešitve, kako se zaščititi pred to hudo boleznijo. Na predavanju vam razkrijemo: • zakaj vsakdanji stresi povzročajo bolezni • zakaj ženske živijo dlje od moških • zakaj je bila margarina včasih roza barve • in enostaven postopek, kako so v enajstletni raziskavi, zmanjšali umrljivost za rakom za osem odstotkov - v Sloveniji to pomeni 480 rešenih življenj Aleš Homovec je svetovalec za zdrav način življenja in promocijo zdravja v kadrovski agenciji. Vodi predavanja po podjetjih, ustanovah, športnih klubih in društvih, izsledke raziskav pa prenaša v vsakdanje življenje.

Sreda, 12. 6. 2013, ob 17.30, Celovška 268 Boris Vene: Zdravje je v nas, delavnica za ohranjanje in povrnitev energije, mladostnosti in vitalnosti

Zdravljenje se zgodi, ko telesni inteligenci na različnih ravneh ustvarimo pogoje za delovanje. Zato bolezen in zdravljenje nista kazen, pač pa sta lahko pomemben razvojni proces. Spoznajte učinkovita orodja, rešitve in neverjetne zgodbe ozdravitev. Delavnico bo vodil Boris Vene, soavtor knjige »Zdravje je v nas – prvi koraki«, ki jo boste lahko prejeli brezplačno.

Sreda, 19. 6. 2013, ob 17.30, Celovška 268 Maria Ana Kolman: Enkratne lastnosti olj sibirske tajge

V prodajnem programu trgovin Kalček je celoten program sibirskih hladno-stiskanih olj, ki jih na slovenskem trgu zastopa podjetje Mikona. Pred leti, ko so ta olja prišla na slovenski trg, je le malokdo verjel v njihovo »čudežno« delovanje. Danes pa ugotavljamo, da si je z uživanjem olja sibirske cedre, šipkovih semen, pšeničnih kalčkov, kitajske šisandre, gobe rejši in sibirske čage mnogo ljudi pomagalo pri svojih zdravstvenih težavah. Čudeži se ne dogajajo, tako jih imenujemo, ker ne prepoznavamo resnične narave sveta in ne razumemo moči njegovih naravnih darov. O tem bo na predstavitvi olj sibirske tajge spregovorila Maria Ana Kolman. Več na www.kalcek.si.

22/2013

Primskovo – v domu krajanov, 7.-13. Žiri – v domu Partizan, 7.-13., 7.-13. Lenart – v osnovni šoli, 7.-11. Kalobje – v osnovni šoli, 7.-10. Kamnik – v domu kulture, 7.-13. Rače – v osnovni šoli, 7.-11. Zagorje – v srednji šoli Zagorje, 8.-15., 7.-13. Šentjernej – v osnovni šoli, 7.-13. Kebelj – v osnovni šoli, 7.-10.30 Radlje ob Dravi – v osnovni šoli, 7.30-13. Prebold – v gasilskem domu, 8.-11. Korena – v osnovni šoli, 7.-10.30 Muta – v osnovni šoli, 7.-13. Žerjav – v osnovni šoli, 8.-13. Mežica – v osnovni šoli, 8.-13. Lenart – v TBP Lenart, 7.-11. Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino Šentjur – v kulturnem domu, 7.-11. Ravne na Koroškem – v osnovni šoli P. Voranc, 8.-13., 8.-13. Radenci – v dijaškem domu, 7.-12. Metlika – v gasilskem domu, 7.-13. Rogaševci – v kulturnem domu, 7.-11. Cerknica – v osnovni šoli, 7.-14., 7.-13. Gornji Grad – v osnovni šoli, 7.-11. Stari trg pri Ložu – v osnovni šoli, 7.-13. Pragersko – v osnovni šoli, 7.-11.

3.6. 4.6., 5.6. 5.6. 6.6. 6.6., 7.6. 7.6. 10.6., 11.6. 12.6. 12.6. 13.6. 13.6. 14.6. 14.6. 17.6. 18.6. 19.6. 19.6. 20.6. 20.6., 21.6. 21.6. 24.6. 26.6. 26.6., 27.6. 27.6. 28.6. 28.6.

Opomba: Na odvzem krvi lahko pridete krvodajalci tudi v okviru delovnega časa transfuzijske službe. Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana, Tel.: (01) 543 81 00, vsak delovni dan: 7.00-15.00, sreda: 7.00-17.00 Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Novo mesto, Šmihelska 1, 8000 Novo mesto, Tel.: (01) 543 83 40, ponedeljek, torek in četrtek: 7.00 -10.30 Center za transfuzijsko dejavnost Slovenj Gradec , Zavod RS za transfuzijsko medicino, Gosposvetska 3, 2380 Slovenj Gradec, Tel.: (01) 543 83 51, torek in četrtek: 7.30-10.30 Center za transfuzijsko dejavnost Trbovlje, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Trbovlje, Rudarska 9, 1420 Trbovlje, Tel.: (01) 543 83 46, četrtek: 6.30-9.30 Center za transfuzijsko dejavnost Izola, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Izola, Polje 35, 6310 Izola, Tel.: (01) 543 83 60; (05) 660 62 30, torek in petek: 7.30-12.00, četrtek: 7.30-11.00 in 13.00-16.30 Center za transfuzijsko dejavnost Jesenice, Zavod RS za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Jesenice, Titova 112, 4270 Jesenice, Tel.: (01) 543 83 64; (04) 586 83 08, torek: 7.30-12.00 Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor, UKC Maribor, Ljubljanska 5, 2000 Maribor, Tel.: (02) 321 22 75, torek: 7.00-17.30, četrtek: 7.00-11.00 Enota za transfuzijsko dejavnost Ptuj, UKC Maribor, Center za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča, Potrčeva 23-25, 2250 Ptuj, Tel.: (02) 749 14 37, torek in četrtek: 7.00-11.00 Enota za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota, UKC Maribor, Center za transfuzijsko medicino, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, 9000 Murska Sobota, Tel.: (02) 512 31 00, ponedeljek in četrtek: 7.00-11.30 Center za transfuzijsko medicino Celje, Splošna bolnišnica Celje, Oblakova 5, 3000 Celje, Tel.: (03) 423 35 92, ponedeljek, torek in sreda: 7.30-10.30 Oddelek za transfuzijsko medicino Nova Gorica, Splošna bolnišnica Nova Gorica, Ulica padlih borcev 13, 5290 Šempeter pri Novi Gorici, , Tel.: (05) 330 11 76, torek: 8.00-12.00 in 14.00-16.00 , petek: 8.00-12.00

Več informacij lahko najdete na www.rks.si.

DAJEM KRI. 5


VSEBINA

OD TEME DO TEME KAKŠNA JE USTREZNA ZAŠČITA PRED SONČNIMI ŽARKI?

8

KOŽE POLETI NE DRAŽI SAMO SONCE

14

PRED POTOVANJI SE ZAŠČITITE S CEPLJENJI

16

300 MILIJONOV SVETOVNEGA PREBIVALSTVA TRPI ZA ASTMO

20

NAHOD LAHKO HITRO OMILIMO

22

UČINKOVITA MREŽA MOBILNE POMOČI iHELP

24

INTERVJU: KATARINA VENTURINI

30

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS

34

ŽENSKO ZDRAVJE

38

OTROK POTREBUJE ČAS IN MOŽNOST SVOBODNEGA GIBANJA

48

AŠVATINO PISMO: KAKO POZITIVNA ČUSTVA KREPIJO NAŠE ZDRAVJE

50

ZLATOROGOVA TRANSVERZALA PONOSA SE JE USPEŠNO ZAČELA

52

POMEN HIGIENE NA DELOVNEM MESTU 62

6

22/2013


22/2013

7


SONČENJE

Kakšna je ustrezna zaščita pred škodljivimi UV žarki? Mateja Lisjak Sončni žarki nas že nekaj časa prijetno grejejo. Kolesarjenje, sprehodi in različne športne aktivnosti v lepem vremenu spodbudno vplivajo na naše počutje in razpoloženje ter spodbujajo nastajanje vitamina D v koži, ki je pomemben pri preprečevanju osteoporoze. Žal pa sončna energija nima samo koristnih učinkov.

8

22/2013


SONČENJE

Sončne žarke sestavlja svetlobna energija različnih valovnih dolžin in sicer: UVC, UVB, UVA, vidna svetloba in infra rdeča svetloba, ki prodira različno globoko v plasti kože glede na valovno dolžino. UVC žarki so običajno prisotni v našem ozračju le v visokogorju in predstavljajo veliko nevarnost za alpiniste in smučarje, predvsem zaradi draženja očesnih struktur. Koža ščiti notranjost organizma pred škodljivimi vplivi UV radiacije, zato so se v evoluciji razvili različni zaščitni mehanizmi kože pred prodiranjem škodljivih UV žarkov globlje v organizem - predvsem tvorba melanina in zadebelitev rožene plasti. Vsaka porjavelost pomeni poškodbo Večina UVB žarkov se odbije oziroma absorbira v povrhnjici, UVA žarki pa prodirajo globoko v spodnje plasti usnjice oziroma dermisa. Vsaka porjavelost že pomeni poškodbo kože. Melanociti v povrhnjici tvorijo pigment melanin, da bi zaščitili globlje plasti kože in podkožja pred prodiranjem UV žarkov, ki okvarjajo genetski material in druge strukture celic in tkiv. Dolgo je veljalo, da je škodljivo le neposredno izpostavljanje soncu z visoko vsebnostjo UVB žarkov. Številne raziskave potrjujejo, da so prav tako škodljivi UVA žarki, denimo sončenje v solarijih ali dolgotrajna vožnja v avtomobilih, ker steklo prepušča UVA žarke. Vplivajo na genetski material celic in imunski odgovor kože, tako da imajo pomembno vlogo pri nastanku kožnega raka ter fotostaranju, ker prodirajo v dermis ter okvarjajo fibroblaste, kolagen, elastična vlakna in endotelij žilja. Poškodbe kože se zapišejo v genetski material Ljudje smo različno občutljivi na sončne

22/2013

žarke, odvisno od prirojene pigmentiranosti oziroma fototipa naše kože. Vsekakor morajo biti svetlolasi, rdečelasi, modrooki in ljudje s svetlejšo poltjo previdnejši od temnolasih z več prirojenega pigmenta. Tip kože ne vpliva le na nastanek opeklin, temveč tudi na kancerogenezo in procese staranja pod vplivom UV sevanja. UV sevanje je dokazano eden najmočnejših zunanjih kancerogenov. Velika količina UV žarkov zavira tudi imunski odgovor organizma lokalno v koži in sistemsko v celotnem organizmu. Pogost je namreč izbruh herpetičnega izpuščaja po dolgotrajni ekspoziciji sončnim žarkom.

Zaščitna sredstva pred soncem vsebujejo oznake za vsebnost zaščitnih faktorjev, označene s SPF za UVB spekter in PFA za UVA spekter. Svetuje se uporaba SPF 50 oziroma 50+ pri svetlopoltih in občutljivejših osebah, ki so pogosto opečene in redko porjavijo ter SPF30 pri temneje pigmentiranih osebah, ki so redko opečene in lažje porjavijo.

Vsaka opeklina je znak vnetnega dogajanja v koži. Lahko se pridružijo še slabo počutje, glavobol, mrazenje ali povišana temperatura. Opečeni naj počiva v hladnem prostoru, pije naj dovolj tekočine, na kožo pa si lahko aplicira hladne obkladke ali hladilno kremo. Najbolje je, da se že preventivno zaščitimo pred sončnimi žarki s klobukom, gosto tkanimi, ohlapnimi oblačili in ustreznim zaščitnim faktorjem, ki mora vsebovati zaščito proti UVA in UVB spektrom sončne svetlobe. Neposredno izpostavljanje sončnim žarkom ni priporočljivo med 10. in 16. uro, ko je kot žarkov največji. Znano je, da se poškodbe kože zapišejo v genetski material in prispevajo k nastanku kožnega raka tudi šele čez 20 let ali več. Dejstvo je, da smo izpostavljeni soncu med vsemi aktivnostmi na prostem, med športnimi aktivnostmi, delu na vrtu in podobno. Upoštevati moramo tudi odboj sončnih žarkov od svetlih površin in morske gladine. UVB žarki prodirajo tudi skozi vodo, ne pa skozi steklo. Sončni žarki povzročajo tudi fotodermatoze Poleg opeklin sonce povzroča še mnogo drugih sprememb, tako imenovane fo9


POZITIVNO SONČENJE RAZMIŠLJANJE

todermatoze. Številnim ljudem pokvari počitnice močno srbeč izpuščaj, poimenovan polimorfna fotodermatoza z bunčicami ali mehurčki na fotoeksponiranih predelih kože, ki se pojavi na začetku poletja ali že spomladi nekaj ur do nekaj dni po prvem izpostavljanju soncu in traja običajno nekaj dni do nekaj tednov, tako da se lahko umiri šele jeseni, ko so počitnice in dopusti že mimo. Lahko se pojavi v katerikoli starosti, najpogosteje pa v 20. ali 30. letih, pri ženskah pogosteje kot pri moških. Sprožijo ga lahko UVB in UVA žarki, tako da se lahko pojavi tudi po sončenju v solariju ali med vožnjo z avtomobilom. Mnogim pomaga ustrezna fototerapija dva- do trikrat tedensko, ki se izvaja od štiri do šest tednov zgodaj spomladi, da se koža desenzibilizira in ustrezno zaščiti pred UVA in UVB žarki. Mine v nekaj dneh spontano, če ni več izpostavljenosti sončni svetlobi. Visoke doze 10

vitamina A se niso izkazale za učinkovite. V obdobjih intenzivnega srbenja pa olajšajo težave antihistaminiki, ki se dobijo v lekarnah tudi brez recepta. Pojavi se lahko tudi preobčutljivost na sončne žarke v obliki koprivnice. Tudi v tem primeru je najboljša terapija izogibanje soncu in ustrezna zaščita pred UV žarki ter fototerapija pred poletjem, da dosežemo desenzibilizacijo. Posebna previdnost pri otrokih in starejših Posebno občutljivi za sončne žarke zaradi manjše sposobnosti reparativnih mehanizmov koži so otroci in stari ljudje. Vsaka opeklina v otroštvu poveča možnost nastanka kožnega raka v starosti, predvsem malignega melanoma. Ostale oblike kožnega raka pa so bolj povezane z kumulativno dozo UV sevanja v življenju.

Pretirano izpostavljanje soncu lahko poslabša že obstoječa kožna obolenja. Včasih nastanejo mehurjaste, močno srbeče in boleče spremembe po stiku z rastlinami. Nastanejo kot posledica kombiniranega delovanja sončnih žarkov in različnih snovi v rastlinah: peteršilj, zelena, fige, različne trave, ob neposrednem stiku z le-temi. Nevarne so tudi tako imenovane fototoksične in fotoalergične reakcije pri uživanju zdravil, to so tetraciklini, analgetiki ali derivati vitamina A, in sočasnem izpostavljanju soncu. Zato se je pred dopustom v primeru uživanja različnih zdravil potrebno posvetovati s svojim zdravnikom. Bodite pozorni na spremembe na koži Različne dišave, zlasti olje bergamotke, v deodorantih, toaletnih vodah ali milih, lahko povzročijo srbeč izpuščaj ali temne lise, bizarnih oblik ob izpostavljanju 22/2013


Zašcita pred soncem

Najboljša zaščita pred UVB–UVA Fotostabilna

Zelo vodoodporna

Brez parabenov

Samo kakovosten izdelek nudi varnost uporabe in pričakovano delovanje. Litostrojska 44 c., 1000 Ljubljana

22/2013

www.oktal-pharma.si

11

znak kakovosti v vaši lekarni


SONČENJE

krearna • foto shutterstock

sončnim žarkom. Pretirano izpostavljanje sončnim žarkom brez ustrezne zaščite je eden najpomembnejših vzrokov ekstrinzičnega staranja kože. UV žarki poškodujejo DNK, številne encime in strukture v celici, kar prispeva h kronološkemu staranju. Koža postane manj elastična, stanjšana, suha. Lahko postane rumenkasto obarvana, podobna usnju z zelo globokimi gubami, kar je posledica kopičenja degenerativno zadebeljenih elastičnih vlaken v koži, razvije se elastoza kože Okoli oči se pojavijo ogrci, ki so posledica elastoze kože z razširjenemi izvodili lojnic. Na izpostavljenih delih se pojavijo rjave lise in razširjene žilice. Pozorni moramo biti na spreminjanje obstoječih pigmentnih znamenj in na nastanek novih pigmentnih znamenj, še posebej če hitro rastejo in se spreminjajo. V tem primeru je potreben takojšen obisk zdravnika. Vsaka asimetrija v barvi in obliki znamenja je sumljiva. Sumljiva je neostra omejenost pigmentnega znamenja proti ostali koži, vsaka hitrejša rast, rosenje, spontano krvavenje. Sumljiva je tudi vsaka ranica na koži, ki se dolgo ne zaceli. Kemični in fizikalni filtri v zaščitnih sredstvih Zaščitna sredstva pred soncem vsebujejo oznake za vsebnost zaščitnih faktorjev, označene s SPF za UVB spekter in PFA za UVA spekter. Svetuje se uporaba SPF 50 oziroma 50+ pri svetlopoltih in občutljivejših osebah, ki so pogosto opečene in redko porjavijo ter SPF30 pri temneje pigmentiranih osebah, ki so redko opečene in lažje porjavijo. Raziskave so pokazale, da večina ljudi ne namaže dovolj debelo zaščitnega sredstva. Ustrezna količina zaščitnega sredstva je dva miligrama na kvadratni centimeter kože, nanesti ga moramo pol ure pred izpostavljanjem sončnim žarkom. Ker se zaščitni faktor izčrpa, je potrebno postopek 12

ponoviti čez dve to tri ure oziroma takoj po kopanju ali obilnejšem znojenju. Zaščitna sredstva vsebujejo kemične filtre, ki svetlobno energijo vpijajo, in fizikalne, ki jo odbijejo. Sredstva, ki vsebujejo samo fizikalne filtre - drobne delce cinkovega oksida, titanijevega dioksida - ne povzročajo alergij, zato so priporočljiva za ljudi z občutljivo kožo in majhne otroke. Po izpostavljenosti soncu je smiselno nanesti na kožo negovalna sredstva, ki kožo

ponovno navlažijo, ji obnovijo dvojno lipidno zaščitno plast in vsebujejo antioksidantna sredstva (vitamin E, flavonoidi), ker pod vplivom UV žarkov nastajajo visokoreaktivne kisikove spojine in prosti radikali, ki okvarjajo različne kožne strukture. Ne smemo pa pozabiti tudi na ustrezna zaščitna sončna očala in pokrivala.

Mateja Lisjak, dr. med., je specialistka dermatovenerologije. 22/2013

oglas co


krearna • foto shutterstock

Popolna oskrba brazgotin

dva tedna po odstranitvi šivov

po treh mesecih uporabe Contrakel kreme

contrakel

®

Poskrbite za pravilno oskrbo brazgotin. Contrakel krema • za oskrbo brazgotin nastalih pri poškodbah, po kirurških posegih, opeklinah, ozeblinah in kot posledica aken • zmehËa brazgotinsko tkivo in pospešuje obnovo kože • izboljša videz kože • blaži srbeËico • omogoËi dodatno vlaženje kože • pripomore k pravilnemu delovanju kožnih celic • prepreËuje prekomeno poroženevanje kože • krema omogoËa pravilno masažo Dokaz je v kremi Contrakel, ker vsebuje: alantoin, ureo, vitamin A, holesterol in oljËno olje.

v Pakir a Contra nju k kreme el j DoDan e BreZPla vZoreC! »en

kelosun

®

High Prot Negativen ective Su n Cream - spf 30 poškodov vpliv sonËnega se ani in hipe vanja je Uporabn še rp posebe ig m en ik ti uËinkovito i naših proizvodov rani koži ter pri j izrazit pri br najnovejši zašËito pred sonc potrebujete še po azgotinah. h dognan sebej em. Krem j o zašËit a je rezu i kože pr ed soncemltat .

krema, 30 ml -

12,90 €*

*Vir: Lekarna Lju bljana, 24. 10. 20 12

Izdeluje: Pharmadab d.o.o. Cesta na Brdo 100, SI-1000 Ljubljana, tel: +386 1 423 23 59, www.pharmadab.si

22/2013

oglas contrakel-bogastvo zdravja210x297 -15.5.013.indd 1

13 5/17/13 2:23 PM


NEGA KOŽE POLETI

Kože poleti ne draži le sonce Veronika Bilban Po izpostavljenosti soncu je priporočljivo, da si na telo nanesete nežne negovalne pripravke, ki naj vsebujejo za tip kože primerno razmerje vlage in maščob, sredstva za umirjanje kože in antioksidante. Močno poletno sonce hitro pusti posledice na naši koži. Če kljub pazljivosti pride do opeklin, si moramo kožo hladiti z obkladki iz fiziološke raztopine ali prekuhane in ohlajene vode, na kožo pa nanašamo tudi sredstva za umirjanje. Pri blažjih opeklinah uporabljamo gele, ki so v prosti prodaji. Če pa je rdečina močna ali se celo pojavljajo mehurji, obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal kortikosteroidna mazila. Tudi moških je vse več Poletni meseci pa prinesejo več draženja kože tudi iz drugega razloga. V boju proti odvečnim dlačicam zlasti ženske, vse pogosteje pa tudi moški, posegajo po različnih tehnikah. Depilacija je odstranjevanje dlak, pri čemer z različnimi načini nanašamo aplikatorje na predele, kjer želimo dlake odstraniti. En najbolj učinkovitih načinov je depilacija z vročim voskom. Po nanosu voska na depilirano mesto nanj položimo trak in dlačice s hitrim potegom v nasprotno smer rasti odstranimo. Kozmetiki priporočajo, naj bodo dlačice dolge vsaj pol centimetra, z redno depilacijo pa dosežemo, da so postanejo tanjše, mehkejše in redkejše. Previdnost ni odveč Depilacije se lahko izvajajo po celem telesu, čeprav si ženske najpogosteje odstranjujemo dlačice po nogah in v predelu bikinija, moški pa po hrbtu, prsih, obrveh 14

22/2013


in preraščeni bradi. Na dan depilacije se tuširajte le z vodo in ne uporabljajte toaletne vode ali dezodoranta. Zaradi razdraženosti kože se vam sicer lahko pojavijo neprijetne rdeče pikice in srbečica. Vsaj en dan se ne izpostavljajte sončnim žarkom.

Milo dr. Pasha meta umirja vnetne procese in deluje antiseptično.

Olje dr. Pasha marelica blaži sončne opekline, pomirja iritirano kožo, zmanjšuje hrapavost in razpokanost kože.

REVOLUCIJA PRI OBLIKOVANJU TELESA UltraShape TM Contour I je revolucionarna neinvazivna metoda za oblikovanje telesa in trajno odstranjevanje maščobnih oblog. Storitev je namenjena moškim in ženskam z normalno do prekomerno telesno težo, odstranjuje pa predvsem maščobne obloge na trebuhu, stegnih in pasu in moške prsi-ginekomastija. Postopek se izvaja pri strokovno usposobljenem medicinskem kadru in traja približno eno uro, klinični preizkusi pa dokazujejo, da trije tretmaji zmanjšajo obseg telesa za 4 do 10 cm. Maščobne celice so problematične Maščobne celice so neenakomerno razporejene po telesu, njihova razporeditev pa se razlikuje od človeka do človeka. Nekateri ljudje imajo večje število maščobnih celic v predelu pasu in bokov, medtem ko jih imajo drugi več na predelu stegen. To je razlog, da se človeška telesa tako razlikujejo po obliki in zato bodo mnogi med nami verjetno pridobili težo samo na »napačnih predelih«.

Ultra Shape TM Contour I ver3 lahko spremeni naše obline z zmanjšanjem števila maščobnih celic na problematičnih mestih. UltraShape TM Contour I ver3 uporablja varno in učinkovito fokusirano ultrazvočno tehnologijo in z njo selektivno uniči nezaželene maščobne obloge na želenih predelih telesa. Pulzi fokusirane ultrazvočne energije pretrgajo membrano maščobnih celic, njihova vsebina pa se razlije v limfni sistem, od koder ga telo varno odstrani s pomočjo metabolizma. UltraShape je klinično dokazano učinkovit: Rezultati so dokončni, trajni in dokazani s obširnimi kliničnimi študijami.

Mazilo Propolis je izdelano na podlagi naravne brezvodne formule in je namenjeno regeneraciji občutljive in suhe kože.

22/2013

www.alfaestetica.si PROMOCIJSKO SPOROČILO

15 15 13


POTOVANJA

Pred potovanji se zaščitite s cepljenji Miha Anžur Približuje se čas potovanj, zato strokovnjaki opozarjajo, da se je pred odhodom na pot priporočljivo zaščititi s cepljenji proti posameznimi nalezljivimi boleznimi. S pravočasnim cepljenjem lahko namreč preprečimo bolezni kot so rumena mrzlica, steklina, gripa ter okužbe z virusi hepatitisa A in B, ki v svetu predstavljajo resen zdravstveni problem in so ena najpogostejših okužb, s katerimi se potniki srečujejo na potovanjih. Danes je po svetu z virusom hepatitisa B in C okuženih več kot 550 milijonov ljudi. S hepatitisom A se na leto v svetu okuži najmanj 1,5 milijona ljudi, pojavlja pa se predvsem v nerazvitem svetu in je posledica slabih higienskih razmer. Okužba s hepatitisom A večino poteka prek okužene vode in hrane. V Sloveniji je hepatitis A sicer redka bolezen, pogosto pa zbolevajo potniki v dežele s slabšim higienskim standardom.

posegom ali postopkom, ali pa živijo v skupnem gospodinjstvu s prenašalcem okužbe. Okužba s hepatitisom B in C lahko poteka brez bolezenskih znakov in lahko sčasoma povzroči odpoved delovanja jeter ali rak na jetrih.

Cepljenja preprečijo marsikatere bolezni Asistentka Mojca Miholič, specialiska družinske medicine in nosilka certifikata London School of Hygiene and Tropical Medicine, ki deluje v zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani poudarja: »Danes se še vedno premalo ljudi primerno zaščiti pred odhodom na pot, na kar opozarjajo

Številni dejavniki tveganja V Sloveniji in tudi drugod po svetu je okužba z virusom hepatitisa B in C predvsem posledica nezaščitenih spolnih odnosov, izpostavljenost intravenskemu injiciranju drog in menjave pribora za injiciranje drog, izpostavljenost neprofesionalni tetovaži, prebadanju kože (piercing), okužba pa je možna tudi pri britju, friziranju in zobozdravstvenih storitvah, ki se jih poslužujemo na potovanjih. Okužbi so izpostavljeni tudi tisti, ki so v preteklosti prejeli transfuzijo krvi oziroma so bili izpostavljeni raznim večjim medicinskim 16

22/2013


POTOVANJA

številni strokovnjaki s področja potovalne medicine. Bliža se čas potovanj, zato je pomemben dober razmislek, kako bomo na poti obvarovali naše zdravje, še posebej v kolikor potujemo v eksotične kraje. Cepljenja preprečijo marsikatere bolezni, s katerimi se lahko srečamo na poti, med njimi tudi nevarno steklino in rumeno mrzlico. Še posebej priporočljivo pa je cepljenje proti okužbam z virusi hepatitisa A in B, ki veljajo za eno najpogostejših okužb s katerimi se lahko srečamo na potovanjih in predstavljajo resno grožnjo našemu zdravju. Za vse, ki bodo v bližnji prihodnosti potovali na južno poloblo, pa je priporočljivo tudi cepljenje proti gripi.« Zaščita proti hepatitisu A in B je učinkovita Preventivni ukrepi, ki bi preprečili okužbo s hepatitisom C žal še ne ob-

22/2013

stajajo, možna pa je učinkovita zaščita proti hepatitisu A in B, v kolikor se posamezniki pravočasno odločijo za cepljenje. Proti hepatitisu A in B se je možno zaščititi s kombiniranim cepivom v treh odmerkih. Drugi odmerek sledi prvemu v roku enega meseca, tretji odmerek pa šest mesecev po prvem cepljenju. Cepljenje je možno na zavodih za zdravstveno varstvo, študentje pa lahko cepljenje proti hepatitisu A in B po predhodnem naročilu opravijo tudi v zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki potujejo v dežele, kjer so sanitarno-higienske razmere neurejene: Afrika, Bližnji in Daljni Vzhod, Indija, Azija, južna in srednja Amerika.

Danes se še vedno premalo ljudi primerno zaščiti pred odhodom na pot, na kar opozarjajo številni strokovnjaki s področja potovalne medicine. Bliža se čas potovanj, zato je pomemben dober razmislek, kako bomo na poti obvarovali naše zdravje, še posebej v kolikor potujemo v eksotične kraje.

Rumena mrzlica je lahko smrtno nevarna Potniki se na potovanjih v eksotič-

17


POTOVANJA

ne kraje lahko srečajo tudi z rumeno mrzlico, akutno virusno boleznijo, ki prizadene jetra in se prenese s pikom okuženega komarja. Bolezen lahko poteka v lažji obliki in je podobna gripi, lahko pa povzroči tudi smrt. Začne se nenadno z visoko temperaturo, glavobolom, slabostjo in bolečinami v mišicah. V resnejših primerih so bolezenski znaki slabost, bruhanje, krvavitve iz nosu, dlesni, bolečine v trebuhu in zlatenica. Zdravljenje poteka z lajšanjem posameznih simptomov bolezni. Rumena mrzlica se pojavlja v tropskem pasu Srednje in Južne Amerike ter v centralni Afriki. Za rumeno mrzlico vsako leto zboli približno 200 tisoč ljudi, zlasti tisti, ki se zadržujejo v tropskih gozdovih. Tudi rumeno mrzlico lahko učinkovito preprečimo s cepljenjem, ki je obvezno za vse potnike, mlajše od 60 let, ki potujejo na endemična področja te bolezni. Enkratno cepljenje zagotavlja desetletno zaščito pred boleznijo, cepljenje pa mora biti izvedeno najmanj deset dni pred potovanjem. Steklino so preživele le tri osebe Za vse posameznike, ki bodo na potovanjih v stiku z živalmi, je priporočljivo tudi cepljenje proti steklini, ki prizadene osrednji živčni sistem. Ogroženi so tudi raziskovalci podzemlja in mali otroci, ki želijo božati živali. Steklina je neozdravljiva bolezen, s katero se na potovanjih lahko okužimo predvsem z ugrizom psa, mačke, opice, netopirja in ostalih živali. Bolezen se prenaša z ugrizom iz živali na žival in iz živali na človeka. S steklino se lahko okužimo tudi pri kontaktu poškodovane kože ali sluznice, s slino okužene ali stekle živali, prek sluznice dihal v votlinah s številnimi okuženimi netopirji in pri laboratorijskem delu. 18

Oboleli umrejo zaradi odpovedi srca, krča mišice grla ali aspiracije. Po do sedaj znanih podatkih so steklino preboleli zgolj trije bolniki. Miholičeva: »Steklina je razširjena po vsem svetu, razen v Avstraliji, Novi Zelandiji, Grenlandiji in na severu Kanade

ter v večjem delu zahodne Evrope. Cepljenje je priporočljivo predvsem za tiste posameznike, ki nameravajo dlje časa ostati na območju, kjer je velika verjetnost okužbe z virusom stekline ali bodo v stiku z živalmi. Preventivno cepljenje pa poteka v obliki treh odmerkov,« je na koncu pojasnila strokovnjakinja. 22/2013


BRazgOtIne Je MOžnO OdStRanItI Če želimo zmanjšati in mehčati brazgotine, jih moramo smiselno negovati s primernimi kremami. Vedeti pa moramo, da je smiselno uporabljati kreme čim prej, saj so na starih brazgotinah manj učinkovite.

Po vsakem operativnem posegu ali poškodbi se prične regeneracija, ki pa pri nekaterih lahko povzroči nastanek manjših ali večjih brazgotin. Proces brazgotinjenja traja lahko tudi do leta in pol. Da bi vplivali na proces prekomernega brazgotinjenja, lahko na poškodovani del nanašate kreme za mehčanje brazgotin oziroma brazgotine z njimi masirate. Pri tem vam lahko odlično pomaga švicarska krema Cosmerba - Rjava. Na trgu je že 18 let in ima preizkušeno delovanje.

ustnico. Dva meseca pozneje (večkrat dnevno sem masirala obraz s kremo Cosmerba) operativni poseg ni bil več potreben.« A. B.

Izkušnje mnogih uporabnikov kažejo, da z uporabo ognjičeve kreme Cosmerba Rjava dosežemo ne le vizualno boljši videz brazgotin, odstranijo se tudi energijski zastoji, nastali kot posledica brazgotin ter izravnajo tako imenovane motnje energijskih tokov.

VI-DA Studio, d. o. o. Celovška 280 (poleg Mercator centra Šiška) Ljubljana

V energijski kremi so uporabljene zgolj naravne esence, zeliščni ekstrakti in rastlinska olja. To znatno povečuje negovalni učinek in tako lahko po uporabi energijske kreme opazimo presenetljive rezultate. Švicarska krema Cosmerba rjava vsebuje ognjič, jojobo, bršljan, preslico, medeno deteljo, sporiš (železnjak) in morsko sol. Ne vsebuje živalskih sestavin in ni bila preizkušena na živalih. Je brez umetnih dodatkov, sintetičnih barvil in dišav. Krema je negovalna, terapevtska in energijsko prevodna po meridijanih. Njen izvleček ognjiča pomirja kožo. Znano je, da je krema z ognjičem, še zlasti, če ima vse naravne sestavine, primerna za nego vseh vrst kože, še posebej zelo občutljive in hitro vzdražene. Krema podpira sposobnost obnavljanja kože. Področja uporabe kreme Cosmerba rjava so kar široka, saj jo lahko ob negi brazgotin in opeklin uporabljamo tudi za obnavljanje kože, za nego aknaste kože, pomiritev žuljastih stopal, za pomiritev po depilaciji, za nego razdražene kože, kot rdečica po britju, za preprečitev nastajanja gub, masažo presredka pred porodom, nego dojk v času dojenja, proti izpuščajem pod plenicami pri dojenčkih, za preprečitev draženja in rdečice zadnjice in drugo.

01/256 74 74, 040 331 820 www.vidastudio.si

Ena izmed uporabnic je napisala: »Čim so mi po operaciji pobrali šive, sem začela uporabljati rjavo kremo, in to večkrat dnevno. Brazgotina se je vidno zmehčala, čez dva tedna pa je bila komaj še opazna.« D. G. Zelo dobre so tudi izkušnje pri opeklinah: »Imela sem 40-odstotne opekline na obrazu. Sedem mesecev po nesreči sem jih pričela masirati. Kmalu sem opazila, da so se brazgotine začele tanjšati, nato pa celo izginjati. Devet mesecev po nesreči mi je zdravnica predlagala odstranitev oblog nad zgornjo

22/2013 22/2013

PROMOCIJSKO SPOROČILO

19 19


ASTMA

300 milijonov svetovnega prebivalstva trpi za astmo Mitja Pirc Aktiven pristop k življenju z astmo že vse od otroštva je poleg ustreznega zdravljenja namreč ključni dejavnik kakovostnega življenja z astmo, ene najpogostejših kroničnih bolezni, s katero se po ocenah srečuje kar 300 milijonov svetovnega prebivalstva. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije letno skoraj dva milijona ljudi poišče nujno zdravniško pomoč zaradi astme. Astma je najbolj pogosta kronična bolezen otrok povsod po svetu in predstavlja pomemben zdravstveni problem. Ob svetovnem dnevu astme sta farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, in Inštitut Spolint v okviru programa Astma in šport otroke poučila o pomenu pravilnega dihanja za zdrav način življenja. Pravilno dihanje in šport »Ocenjujemo, da ima v Sloveniji astmo okoli 14 odstotkov šolskih otrok. Astma je kronično vnetje dihalnih poti, kar povzroča povečano odzivnost dihal med prebolevanjem okužb dihal, preodzivnost na različne alergene, dražeče pline, telesni napor in se izraža s težkim dihanjem, tiščanjem in piskanjem v prsih ter kašljem. Astma se lahko pojavi kadarkoli v življenju, najpogosteje pa v otroški dobi. Raziskave kažejo, da visok delež otrok ne preraste astme, ampak da se pri polovici otrok bolezen izboljša, 'navidezno izgine' in se lahko v odrasli dobi ponovno pojavi. Otroci z astmo 20

22/2013


ASTMA

se morajo izogibati stika s sprožilci astme, ter upoštevati navodila zdravnika o rednem jemanju preprečevalnih zdravil ter zgodnjem prepoznavanju morebitnih poslabšanj. Poleg rednega zdravljenja z zdravili je za otroka z astmo zelo pomemben zdrav življenjski slog: otroci ne smejo biti izpostavljeni cigaretnemu dimu, zelo priporočamo redno ukvarjanje s športom, ki ga veseli, pravilno dihanje, zdravo prehrano in gibanje na svežem zraku,« je povedal Uroš Krivec, dr. med., vodja službe za pljučne bolezni pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Znate pravilno dihati? V raziskavi, ki jo je med bolniki z astmo v Sloveniji opravil klinični oddelek za pljučne bolezni in alergijo bolnišnice Golnik, se je izkazalo, da bolniki preslabo poznajo astmo in zato so tudi rezultati zdravljenja slabši. Pomembno je, da je bolnik z astmo o svoji bolezni kakovostno poučen, saj lahko tako pomembno izboljša kakovost življenja in posledično zmanjša izostanke od dela ali s pouka zaradi poslabšanj astme in potrebnih hospitalizacij. »Prav zato je pomembno, da že otroke, tudi tiste, ki nimajo težav z astmo ali alergijami, učimo o pomenu pravilnega dihanja in zdravega načina življenja. V kolikor je le mogoče, je treba dihati skozi nos in tako, da se pri vdihu trebušna prepona pomakne navzdol in zrak napolni spodnji del pljuč. To otroke v poučni pravljici, ki smo jo pripravili v okviru programa Astma in šport, uči Dihec Mihec,« je razložil dr. Milan Hosta, direktor Inštituta Spolint in vodja programa Astma in šport. Pravljica je dostopna na www.dihalnica.si.

22/2013

Kolesarski maraton Za boljši dih Letos bo v sklopu programa Astma in šport potekal že 6. Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, na katerem se člani Lekove kolesarske ekipe pridružijo ultramaratonskemu kolesarju Marku Balohu na poti po Sloveniji. »V sklopu programa Astma in šport, ki ga v Leku soustvarjamo že sedmo leto, s programi o astmi, o pomenu zdravljenja in zdravega načina življenja uspešno osveščamo celotno Slovenijo in smo prepoznavni kot primer dobre prakse. Naši kolesarji se bodo letos že šestič podali na pot po Sloveniji z namenom opozarjanja na razširjenost astme in alergij ter na pomen preventive pri astmi in redne gibalne dejavnosti. V vseh letih sodelovanja smo več kot sto otrokom z astmo omogočili tudi brezplačne plavalne urice in letovanja na morju, kjer se učijo nadzorovanja svoje astme s ciljem doseganje višje kakovosti življenja,« je pov ed a l a Mojca Pav l in

iz korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz. Sandoz je med vodilnimi farmacevtskimi družbami s ponudbo visoko kakovostnih generičnih izdelkov za zdravljenje astme. Mojca Pavlin dodaja: »Na osnovi dolgoletnih izkušenj nudimo bolnikom občutno izboljšanje kakovosti življenja s tehnološko zahtevnimi izdelki kot so denimo inhalatorji. V zadnjih letih intenzivno širimo nabor izdelkov na tem področju ter hkrati tudi bazo znanja za razvoj novih izdelkov. Tako povečujemo dostop do visoko kakovostnih in cenovno ugodnejših zdravil za zdravljenje te vse bolj razširjene bolezni.« Kot je povedal Marko Baloh, bo Lekov kolesarski maraton Za boljši dih letos potekal od 2. do 5. julija. Kolesarji bodo v štirih dneh prevozili okoli 400 kilometrov, pot pa jih bo vodila od Lendave, prek Rogaške Slatine, Metlike in Kočevja do Ljubljane. Kolesarje bo spremljala mobilna ekipa Astma in šport, ki bo v krajih po Sloveniji opravljala brezplačna testiranja pljučnih funkcij s spirometrom – lani se jih je ob maratonu udeležilo več kot sto ljudi.

21


KO IZ NOSU KAPLJA IN CURLJA

Oglas_55x242_Nasic_TISK.pdf

1

Nahod lahko hitro omilimo Peter Motnik Prehlad je virusna okužba zgornjih dihal. Kaže se lahko s slabšim počutjem, z blago povišano telesno temperaturo, s kihanjem, solzenjem, z bolečinami v žrelu – najpogosteje pa z nahodom oziroma zamašenim nosom, kar sta znaka, da je nosna sluznica vneta. Vnejte pomeni, da se žile v nosni sluznici razširijo in postanejo bolj prepustne za tekočino. Zato sluznica oteče, kar občutimo kot nahod in zamašen nos.

recepta v lekarnah. Povzročijo hitro zoženje žil v nosni sluznici in posledično zmanjšajo njeno oteklino. Tako lahko spet lažje zadihamo skozi nos. Bodite dosledni Barbara Mazej Poredoš: »To vrsto pršil lahko uporabljamo največ pet do sedem dni zapored. Ob daljši uporabi imajo namreč povraten učinek – torej ponovno in stalno zamašen nos. V primeru prehlada je nekajdnevna uporaba varna, razen za nosečnice, ki jim uporabo teh pršil odsvetujemo. Pomembno je tudi, da pršil ne pršimo na nosni pretin, saj lahko v tem primeru povzročijo manjšo krvavitev iz nosu,« je pogovor zaključila sogovornica. C

Izpiranje nosu Proti zamašenem nosu lahko ukrepamo z izpiranjem nosu s fiziološko raztopino. »Kadar to ni dovolj, lahko uporabimo pripravke za anemizacijo nosne sluznice, tako imenovanih nosnih dekongestivov,« pojasnjuje specializantka družinske medicine Barbara Mazej Poredoš iz ZD Ljubljana. To so pršila za nos, ki jih vkapamo ali vpršimo v nosnico in učinkujejo zelo hitro, že v nekaj minutah. Na voljo so brez

22

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

22/2013

17. apr.. 13

14:46


PazIMO na tO, KaR JeMO

nePReCenLJIva POMeMbnOSt eKOLOšKIh žIvIL Zdravje, ki je osnova vsega dobrega v življenju, se začne pri prehrani. Kalček v svojih trgovinah, kot prva slovenska ekološka trgovina, že 24 let ponuja najboljše ekološke izdelke za zdrav in ozaveščen način življenja.

V Kalčku sta pomembni kakovost izdelkov in kakovost odnosa s strankami, katerim nudijo podporo pri izboljševanju načina prehranjevanja. V Kalčkovih ljubljanskih samopostrežnih specializiranih ekoloških trgovinah, v BTC Cityju in na Celovški cesti 268, ponujajo najboljšo izbiro ekoloških izdelkov. Med več kot 3.700 izdelki boste našli sveže ekosadje in ekozelenjavo, ekoprehrano, ekokozmetiko ter ekočistila, v Kalčku v Šiški pa tudi celovito ponudbo slovenskega ekološkega mesa. Če imate hišnega ljubljenčka, boste pri nas našli eko hrano za pse in mačke. Naredite nekaj dobrega zase in za svoje bližnje. Jejte zdravo, ekološko hrano. Kaj so ekološka živila? Ekološka ali biološka živila so celovita živila, saj so pridelana in predelana na naraven način, brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave ter niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. Pridelava in predelava poteka brez dodatkov kemičnih sestavin, ki uničijo večino vitaminov, mineralov in vsega ostalega, kar nam je narava namenila, da bi zadovoljila naše potrebe. Z izbiro ekoloških živil boste zaužili celovito živilo, ki vsebuje vsa hranila, ki jih naše telo potrebuje. Ekološka živila pa so tudi veliko polnejšega in boljšega okusa, so pač takšna, kot jih je zasnovala mati narava. Razlogi za eko hrano Ekološko pridelana hrana ima boljši okus. Preprosto dejstvo je, da so ekološko pridelana živila boljšega okusa. Bogata prst rodi bogate plodove, ki so tudi pod

22/2013 22/2013

mikroskopom videti čisto drugače kot mrtva hrana: kristali so močni, razvejani in jasno strukturirani. Močna, živa hrana pa, razumljivo, bistveno drugače vpliva na naše telo, ko jo zaužijemo. Z ekološko pridelano hrano skrbimo za svoje zdravje. Veliko pesticidov so pričeli uporabljati, še preden je bil dodobra preučen njihov vpliv na organizem. Zdaj vemo, da je kar 60 odstotkov herbicidov, 90 odstotkov fungicidov in 30 odstotkov insekticidov kancerogenih. Razen tega je jasno, da so pesticidi kemikalije, pripravljene za pomor živih organizmov, in ker smo ljudje živa bitja ... Poleg raka pesticidi povzročajo poškodbe zarodkov, živčevja in genetske mutacije. Ekološko pridelana hrana ne vsebuje škodljivih kemikalij, ne vsebuje pesticidov in ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov. Z ekološko pridelano hrano skrbimo za prihodnje generacije. Zemlje nismo podedovali od naših očetov, sposodili smo si jo od naših otrok. Otroci so zaradi rasti in razvoja toliko bolj dojemljivi za vplive iz okolja, bolj so občutljivi na pomanjkanje pomembnih snovi in na strupe. Kaj naj jedo naši otroci: ali polnovredno ekološko hrano ali osiromašeno in zastrupljeno industrijsko hrano? Če smo vestni, je odločitev preprosta. In še to: ekološka pridelava varčuje z energijo, z ekološko pridelavo preprečimo erozijo prsti, z ekološko pridelavo zaščitimo vodne vire, zaščitimo zdravje kmetov in pomagamo malim kmetom, podpiramo pravično trgovino in spodbujamo biološko raznolikost.

PROMOCIJSKO SPOROČILO

23


iHELP

Učinkovita mreža mobilne pomoči – iHELP Luka Pugelj Da bi pomagali čim večjemu številu ljudi, skupaj reševali življenja in zmanjšali število žrtev srčnega zastoja ter drugih nenadnih nesreč, so mladi izumitelji razvili mobilno aplikacijo iHELP, s katero je mogoče enostavno poslati SOS sporočilo in tako s pomočjo posameznikov – laikov in izurjenih reševalcev – nuditi kar se da hitro pomoč ponesrečencem. V Sloveniji se dnevno zgodi pet ali šest nenadnih srčnih zastojev, ki se končajo usodno. Brez temeljnih postopkov oživljanja že po štirih do petih minutah pride v možganih poškodovanca do nepopravljivih okvar. Ekipa nujne medicinske pomoči lahko le redko nudi pomoč v manj kot štirih minutah od prejema klica na pomoč. Po štirih minutah pa pričnejo možganske celice odmirati, zato se verjetnost preživetja brez pomoči vsako minuto zmanjšuje za desetino. 20 sekund za aktiviranje varnostne mreže S pomočjo brezplačne mobilne aplikacije iHELP lahko z enim samim dotikom na mobilnem telefonu družinskemu članu, prijatelju, neznancu ali sebi rešite življenje. S pomočjo iHELP aplikacije pošljemo SOS obvestilo in tako aktiviramo varnostno mrežo, ki jo sestavljajo: nujni kontakti, torej družina in prijatelji, profesionalni reševalci in vsi iHELP uporabniki v neposredni bližini ponesrečenca. S hitro in enostavno uporabo aktiviramo varnostno mrežo že v 20 sekundah in s tem za šest- do desetkrat skrajšamo čas reševanja ter povečamo verjetnost preživetja! Vzporedno se oddajajo tudi informacije o trenutni lokaciji ponesrečenca, prav tako so z uporabo aplikacije dostopne informacije o 24

najbližjih avtomatskih električnih defibrilatorjih (AED), bolnišnicah, zdravstvenih domovih in lekarnah. iHELP mobilna aplikacija poleg profila uporabnika in možnosti enostavnega pošiljanja SOS sporočila nudi še navodila o izvajanju temeljnih postopkov oživljanja in omogoča izobraževanje o prvi pomoči. Do izuma je vodila osebna izkušnja Kdaj, kje in kako se je porodila ideja o mobilni aplikaciji, ki pomaga reševati življenja? »Ideja se je porodila ob nezgodnem dogodku, ko je moj brat doživel hudo alergično reakcijo na zdravila. Med čakanjem na reševalce službe nujne medicinske pomoči, le 12 kilometrov iz Ljubljane, sem v 42 minutah, kolikor smo čakali na pomoč, razmišljal o različnih stvareh. Kako bi lahko pomagal bratu, kje so reševalci, ali so sploh na poti, morda se je zgodila nesreče, ali bi bilo bolje, da ga odpeljem sam na urgenco? Ker sem tudi sam srčni bolnik, prav tako najina starša, sem veliko razmišljal o tem, kako bi lahko pomoč v primeru srčnega zastoja prišla hitreje. Ob vedenju, da je kar 97 odstotkov klicev na pomoč na številko 112 opravljenih z mobilnimi telefoni, je bila rešitev na dlani. Mobilni telefon je edina naprava, ki je v povprečju od nas oddaljena le tri

metre. Tako je nastala rešitev za hitrejše reševanje - mobilna aplikacija iHELP,« je povedal izumitelj in idejni vodja Andraž Ogorevc. Veliki načrti Cilji projekta iHELP so združiti ljudi z znanjem prve pomoči, laike in organizacije v varnostno mrežo, znotraj katere bo reševanje mogoče prej kot v štirih minutah. Tako bi stopnjo preživetja v primeru srčnega zastoja iz današnjih pet do sedem odstotkov lahko dvignili nad 50 odstotkov in tako postali ena od držav z najvišjo stopnjo preživetja. Projekt iHELP načrtuje zmanjšati število žrtev srčnega zastoja v Sloveniji za tisoč letno, povečati število reševalcev s tisoč na sto tisoč in povečati število defibrilatorjev s tisoč na tri tisoč. Ker je celoten projekt iHELP naravnan družbeno odgovorno, bo del sredstev namenjen za postavitev mreže defibrilatorjev po vsej Sloveniji. Za ustrezno pokritost bi potrebovali še vsaj 3.000 defibrilatorjev. K projektu je pristopila zavarovalnica Adriatic Slovenica Idejam in ciljem projekta iHELP so prisluhnili pri zavarovalnici Adriatic Slovenica. »Adriatic Slovenica je zavarovalnica, v kateri si prizadevamo svojim zavarovancem in strankam za-

22/2013


iHELP

gotavljati sodobna, vendar varna zavarovanja, kljub gospodarskim razmeram, v katerih smo. V zavarovalnici podpiramo družbeno odgovorne pobude in projekte. V sodobnih tehnologijah smo prepoznali velike razvojne priložnosti. To nenazadnje od nas, kot razvojno naravnane zavarovalnice, ki ves čas uvaja novosti in osvešča potrošnike o vlogi in pomenu varnosti in zavarovanj, ljudje tudi pričakujejo,« je ob tem povedal predsednik uprave zavarovalnice Adriatic Slovenica Gabrijel Škof in dodal: »V podjetju Mids, ki je zasnovalo aplikacijo

22/2013

iHELP za reševanje življenj, nismo prepoznali le perspektivnega in tehnološko naprednega podjetja z izjemno obetavnimi idejami, za katere so bili nedavno tudi nagrajeni, ampak podjetje, ki bo povečalo našo varnost, varnost vseh Slovencev. Spoštujemo njihov prispevek in to, da bodo aplikacijo in pridobljena sredstva namenili za graditev učinkovite mreže pomoči in reševanje človeških življenj. Zato bomo prispevali k razvoju ideje in gibanja iHELP v mrežo pa povabili tudi zaposlene v Adriaticu Slovenici in vso širšo javnost.«

Projekt iHELP načrtuje zmanjšati število žrtev srčnega zastoja v Sloveniji za tisoč letno, povečati število reševalcev s tisoč na sto tisoč in povečati število defibrilatorjev s tisoč na tri tisoč.

25


PREKOMERNA TELESNA TEŽA

Debelost dobiva razsežnosti epidemije Veronika Bilban Za zmanjšanje prekomerne telesne teže se ljudje odločamo najpogosteje zato, da bi izgledali bolje in se bolje počutili. Bolj kot le zaradi izgleda, bi se morali za hujšanje in spremembo načina življenja odločiti zaradi negativnih posledic prekomerne telesne teže za zdravje. Da bi se bolje seznanili z njimi ter poučili o pomembnosti zdrave prehrane, je Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline na aprilsko predavanje v velenjsko knjižnico povabilo Urško Bandalo, specialistko klinične dietetike iz referata za zdravstveno vzgojo zdravstvenega doma Velenje.

26

Debelost povečuje možnosti za različne bolezni Problem prekomerne telesne teže in njene posledice so v svetu čedalje bolj pereč problem. Narašča ne le število odraslih, ampak tudi število predebelih otrok. Debelost je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že leta

1997 uvrstila med kronične presnovne bolezni z vsemi značilnostmi epidemije. Prekomerna telesna teža je opredeljena z indeksom telesne mase ali ITM (kg/ m²), ki je med 25 in 29,9, debelost pa z ITM 30 ali več. Preprosto povedano

22/2013


PREKOMERNA TELESNA TEŽA

gre pri debelosti za nesorazmerje med vneseno in porabljeno energijo, prekomerna telesna teža pa drastično poveča možnosti za različna bolezenska stanja, kot so srčno žilne bolezni, sladkorna bolezen tipa 2, povišan krvni tlak, možganska kap, obolenja žolčnika, neplo-

22/2013

dnost pri ženskah, nekatere vrste raka, motnje čustvovanja in osteoartritis. Znižajte telesno težo za pet do deset odstotkov! Vzroki za prekomerno telesno težo so najpogosteje uživanje preveč kalorične

27


PREKOMERNA TELESNA TEŽA

hrane in premalo gibanja glede na naše energetske potrebe. Možni vzroki so tudi dednost, vpliv socialno-ekonomskih dejavnikov okolja, zdravil in nekatere endokrine bolezni: hipotiroza oziroma zmanjšano delovanje ščitnice, sladkorna bolezen tipa 2, policistični jajčniki. Z leti se mišična masa v telesu zmanjšuje, prav tako se znižuje količina vezivnega tkiva, s tem tudi koli-

čina telesnih tekočin. V obdobju med 40. in 65. letom so potrebe za rast omejene na obnavljanje celic. Presnova se upočasni in pride do znižanja stopnje energijskih potreb. Če znižamo telesno težo za od pet do deset odstotkov lastne telesne mase, se zmanjšajo simptomi, ki pogosto spremljajo debelost – utrujenost, bolečine v hrbtenici in sklepih, povečano znojenje, zadihanost, motnje spanja. Zniža se krvni tlak, zmanjša se raven glukoze v krvi, zniža se nivo slabega holesterola. Nadvse pomembno pa je to, da se za 20 odstotkov zmanjša umrljivost ter izboljša kakovost življenja. Jejte počasi Kot je povedala Urška Bandalo, ki izvaja delavnice v programu CINDI - program, ki je namenjen ohranjanju in krepitvi zdravja ter preprečevanju kroničnih nenalezljivih bolezni -, se je hujšanja potrebno lotiti na pravi način – upoštevati prehrans k a pri-

28

poročila, biti telesno dejaven ter dosleden pri tem, kaj in koliko hrane in pijače vnašamo v organizem ter kakšni so naši osebni cilji. Pri uspešnem zmanjševanju prekomerne telesne teže, kot tudi sicer, je pomembno to, da vnos hrane razdelimo na tri do pet manjših obrokov čez dan, hrana naj bo bogata, z veliko hranili (vitamini, vlaknine, zdrave omega maščobe, minerali) in malo kalorijami, pripravljena na zdrav način, zadnji obrok pa užit dve do tri ure pred spanjem. Hitrost uživanja obroka naj bi bila opredeljena z dolžino časa, porabljenega za obrok, torej od deset do 20 minut. Poleg pravilne prehrane je pomembno tudi zadostno zaužitje čiste vode dnevno, in sicer od litra in pol do dveh litrov oziroma liter na 25 kilogramov telesne teže. Izberite si šport, ki vam ustreza Slogan Gibanje je življenje ni izrečen kar tako, saj je telesna vadba ključna za človekovo dobro počutje. Vsak naj si izbere primerno vadbo, primeren šport, seveda pa ne pozabimo, da že s pol ure hoje dnevno naredimo nekaj dobrega. Niti shujšati niti spremeniti načina življenja ni mogoče čez noč. Volja, doslednost, vztrajnost, želja za spremembo in za zdrav način življenja, ob pomoči in upoštevanju nasvetov, nedvomno prinesejo pozitivne rezultate. Pozitivna spodbuda za spremembe, takšne in drugačne, je lahko prav letošnja pomlad.

22/2013


Izklesano telo z novIm osebnIm trenerjem Se je tehtnici spet zvrtelo? So zimske pregrehe pustile sledi na vašem telesu? Vam v dnevni naglici zmanjkuje časa za vsakodnevno vadbo, obiske telovadnic? Pa vendarle. Ne nasedajte obljubam goljufivih nizkokaloričnih hitrih diet. Te vam morda prinesejo nekaj kilogramov manj, a se le ti vrnejo in to velikokrat v večkratni meri. Zdrav življenski slog, dovolj tekočine, predvsem vode in nekaj gibanja, brez tega ne gre. A verjemite, uravnotežen življenjski slog vas bo spet napolnil z voljo, da se do poletja vrnete v formo. Medex je poskrbel, da vas bo to sezono izklesal vaš novi osebni trener, ki ne zahteva veliko časa. Izberite edinstveno kombinacijo jagod acai in zelenega čaja, združenih v izdelku Acai z zelenim čajem, ki pomaga pri uravnavanju telesne teže ter pospešuje metabolizem maščob. Acai z zelenim čajem je modra izbira letošnjega poletja Kapsule so brez konzervansov, barvil, arom in sladil, odlikuje pa jih vzajemno delovanje acai jagod in zelenega čaja. Sočne sadeže, ki uspevajo na visokih palmah Brazilije in so pravo bogastvo hranil so v Medexu dopolnili z največjo vsebnostjo polifenolov (antioksidantov) v zelenem čaju, ki je rezultat minimalne podvrženosti čajnih listov oksidaciji. Polifenoli prispevajo k presnovi maščob, zato imajo vlogo pri uravnavanju telesne teže. S standardizacijo polifenolov v Medexu zagotavljajo stalno kakovost izdelka Acai z zelenim čajem. Končno manj lačni Pri vzdrževanju primerne telesne teže ima pomembno vlogo raven krvnega sladkorja. Zeleni čaj vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja in ohranja njegovo raven stabilno tudi po zaužitju obroka. Prav zato mu pripisujejo vpliv na zmanjšanje apetita. Za izklesano postavo Ste v paniki, ker je pred vrati poletje, vi pa še niste začeli s klesanjem svoje postave? Zdaj je idealni čas, da izberete osebnega trenerja nove gereracije, ki resnično deluje. Kapsule z izjemno kombinacijo acai jagod in zelenega čaja so novost na našem trgu, ki prispevajo k presnovi maščob in imajo zato pomembno vlogo pri uravnavanju telesne teže. Ste med tistimi, ki se težko uprete pregreham v hladiliku? Nič več. Vaš novi osebni trener zmanjša tudi apetit. Naj bo izjemna kombinacija kapsul Acai z zelenim čajem, nujna oprema vaše torbice. To poletje bo vaše, pričakajte ga izklesani.

22/2013

Ana Jurenec, tekmovalka latinskoameriških plesov: »Za doseganje plesnih rezultatov je pomembno, da je moje telo brezhibno. Zato sem izbrala osebnega trenerja nove generacije.«

PROMOCIJSKO SPOROČILO

29


INTERVJU: KATARINA VENTURINI

Življenje je kot ples. Včasih sledimo, včasih vodimo. Tia Kemperle

30

22/2013


INTERVJU: KATARINA VENTURINI

Plesalka Katarina Venturini in plesalec Andrej Škufca sta med letoma 1990 in 2008 predstavljala najuspešnejši slovenski plesni par. V času svojega sodelovanja sta osvojila 23 prvih mest na državnih tekmovanjih v standardnih in latinskoameriških plesih, štirikrat pa sta postala tudi svetovna prvaka v teh kategorijah. Venturinijeva danes uspešno vodi svojo plesno šolo Plesna zvezda, v kateri je združila svoje želje, znanje in izkušnje ter nov pristop k poučevanju družabnega plesa. Še danes je njen idol Leon Štukelj.

Kaj ste želeli postati, ko ste bil stari pet in kaj, ko ste imeli 15 let? Žal se ne spomnim, kaj sem želela postati, ko sem imela pet let. Vem pa, da sem nekaj let kasneje želela postati učiteljica. Ta želja po podajanju znanja me je držala vse do konca plesne kariere, ko sem res postala učiteljica plesa.

me je vpisala v plesno šolo »kriva«, da sem se začela ukvarjati s plesom. Starša sta me vedno spodbujala in mi stala ob strani. Velikokrat je bilo težko, saj je ples zahteval vedno več denarja. Na srečo je najino delavnost in morda talent opazil tudi najin trener in nama pomagal na različne načine, tudi tako, da učne ure z njim nisva rabila plačevati.

Kdaj ste prvič stopili na plesno pot? Kakšne spomine imate na tisti čas, kdo vas je vodil, kdo je bil vaš idol in kaj ste od plesa pričakovali? S plesom sem se začela ukvarjati pri desetih letih. Na začetke imam zelo lepe spomine, saj smo se vsi otroci, ki smo hodili na treninge, tudi družili. Veliko nas je bilo, ki smo skupaj hodili v kino, na palačinke, kolesarili ali šli na bazen.

Kdaj je prišel trenutek, ki se mu pravi »zdaj gre pa zares«? Zelo dobro se spomnim tega trenutka. Na velikem tekmovanju v tujini sva kot takratna državna prvaka dosegla slabši rezultat kot drugi slovenski par. Vsa poklapana sva se vrnila nazaj domov. Jaz sem od žalosti za cel teden zbolela in tako imela dovolj časa za razmislek.

Kot deklica idola nisem imela. V mislih sem imela samo to, da moram trenirat malo več kot moja konkurenca. Kasneje sta bila moj idol večkratna profesionalna svetovna prvaka Donnie in Gaynor, vendar sem bila zaradi njunega obnašanja v nadaljnje zelo razočarana nad njima. Takrat sem spoznala, da svetovni uspeh ne prinese človeške širine. Zato je vlogo idola kasneje prevzel Leon Štukelj, ki je še vedno moj idol.

Na prvem treningu po tem sva se z Andrejem složno dogovorila, da si morava postavit cilje in način, kako jih bova dosegla. To je seveda pomenilo bolj kakovosten in obširen trening. V tem času, ko sva že začela bolje trenirati, nama je najin trener rekel, če bosta tako pridna, bosta v dveh letih postala svetovna prvaka. Midva sva to dosegla v pol leta. In potem je šlo, seveda z vzponi in padci, samo še navzgor.

Kako sta odreagirala vaša starša, sta vas pri vaših dejavnostih spodbujala? Ste se ukvarjali še s kakšnim drugim športom? Mami je bila tista, ki je bila s tem, ko

S katerim letom se je začela vaša profesionalna športna pot in kako se je odvijala? Na katere dosežke ste najbolj ponosni in katerih trenutkov se najpogosteje in najraje spominjate?

22/2013

Katere prelomnice v karieri bi izpostavili? V plesu sta bili takrat dve zvezi in dve vrsti plesalcev. Profesionalci in amaterji. Med sabo le-ti niso nikoli tekmovali. Profesionalci so bili kakovostno boljši, vendar smo tudi amaterji razmišljali in delali enako, kot da bi bili profesionalci. Pot uspešnega plesnega para je potekala tako, da si prestopil med profesionalce, ko si prestopil v kategorijo članov – ob dopolnjenih osemnajstih letih - in dosegel naslov svetovnega amaterskega prvaka. Seveda pa se ta pot od osemnajstletnika do svetovnega prvaka ni zgodila čez noč. Pri nekaterih parih je trajala deset, pri nekaterih pa tudi 14 let. Potem, ko sva leta 2001 v Sloveniji osvojila že četrti naslov svetovnih prvakov, sva tudi midva prestopila med profesionalce. Med profesionalci sva že prvo leto prišla v finale, kar je bil velik uspeh in tako sva v naslednjih petih letih osvojila skoraj vse, kar sva si želela. Prelomnice pa so vedno povezane tudi s padci, krizami in neuspehi. Zmagovalec ni tisti, ki vzponov in padcev ne doživi, ampak tisti, ki jih zna obrniti sebi v prid in se nekaj iz njih naučiti. Najbolj sem ponosna na prvi osvojen naslov državnih prvakov, na tretji zaporedni naslov svetovnih prvakov in na to, da sem znala v pravem času zaključiti kariero. 31


INTERVJU: KATARINA VENTURINI

Kaj bi otrokom, ki s šestimi leti vstopajo v devetletko, svetovali in položili na srce? Naj čim bolj izkoristijo čas mladosti. Naj se dobro učijo, naj se ukvarjajo s čim več dejavnostmi in raznolikimi športi. Slovenija je polna odličnih športnikov. Tako mala dežela, pa toliko šampionov ... Zakaj, mislite, da je tako? Mislim, da je tako predvsem zaradi sistematičnega in kakovostnega dela klubov in njihovih trenerjev. Seveda pa ne smemo zanemarit, da smo Slovenci delavni in vztrajni. Katero skupno lastnost bi jim prisodili, ne glede na to, ali gre za individualne ali za skupinske športe? Vztrajnost, delavnost in pripravljenost na odrekanje. Po koncu profesionalne kariere ste ustanovili plesni klub Plesna zvezda. Kako

32

deluje in zakaj je Plesna zvezda drugačna od drugih plesnih šol? Tako je. Takoj po koncu kariere sem odprla svojo plesno šolo Plesna zvezda. Ponujamo tri različne programe: vadbe pilatesa in aerobnih plesnih vadb, celoletno plesno šolo za otroke in tečaje družabnega plesa. Naši programi so predvsem namenjeni tistim, ki se želijo s plesom ukvarjati le ljubiteljsko. Drugačni smo najprej v tem, da pri nas učenje poteka v majhnih skupinah in da naše učence uči svetovna prvakinja! (smeh) Na kakšen način poskrbite za zadovoljstvo vaših članov? S strokovnostjo in s tem, da se vsakemu našemu učencu dobro posvetimo. Seveda pa poskrbimo tudi za to, da se tudi zabavamo in se imamo lepo.

Kako - poleg plesa - ohranjate svoje zdravje? Kakšna je vaša prehrana, kakšne so vaše siceršnje aktivnosti in kolikšen poudarek namenjate počitku, spanju in sprostitvi? Ples je sestavni del mojega življenja. Ker za svoje dnevne aktivnosti potrebujem veliko energije, ogromno pozornosti posvetim zdravi prehrani in pazim, da spijem dovolj tekočine. Sem velika privrženka ekološke pridelave. Svojemu telesu želim zagotoviti najboljše sestavine, zato živila skrbno izbiram. Najbolj zaupam izdelkom Natur pur, ki mi omogočajo raznoliko in res zdravo prehrano. Pogosto se zaradi pestre ponudbe kar težko odločim, kaj bi tisti dan jedla. (smeh) Sicer pa čez teden spim morda malček premalo, kar vsekakor nadoknadim ob koncih tedna.

22/2013


INTERVJU: KATARINA VENTURINI

22/2013

33


Klopni meningoencefalitis

V Sloveniji je verjetnost okužbe s klopnim meningoencefalitisom velika Vanja Slobodnik Strokovnjaki opozarjajo, da se Slovenija po pojavnosti klopnega meningoencefalitisa uvršča v sam vrh evropskih držav, cepljenih pa je zgolj 12 odstotkov prebivalstva.

Sogovorniki so enotni - edina učinkovita zaščita je cepljenje. Od leve proti desni: doc. dr. Marko Vudrag, dr. med., spec. higiene, akademik prof. dr. Franc Strle, dr. med., spec. internist in infektolog, Jurij Karapandža, dr.med., spec. fiz. in rehab. medicine, Eva Brecelj, dr. med., spec. pediatrije, in Mario Fafangel, dr. med.

34

Klopni meningoencefalitis (KME) je bolezen osrednjega živčevja, ki jo povzroči vbod okuženega klopa in na zdravju pusti resne posledice. Bolezen običajno poteka v dveh fazah. Prvi znaki KME so podobni gripi in se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol. Po vmesnem izboljšanju nastopi druga faza bolezni, ki jo spremlja močan glavobol, slabost, bruhanje, otrdelost vratu, razmeroma pogosto tresenje rok in jezika, težave z mišljenjem in koncentracijo, včasih celo hujše motnje zavesti. Možna pa je tudi ohromitev dihalnih mišic. Redko je okužba možna tudi s pitjem nepasteriziranega mleka Prof. dr. Franc Strle, dr. med., spec. internist in infektolog, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, opozarja: »V Evropi za posledicami klopnega meningoencefalitisa umre približno en odstotek ljudi, pri petih odstotkih pa se pojavijo ohromitve. Pri tretjini ljudi ostane postencefalitični sindrom, kar pomeni, da imajo težave z zbranostjo, se tresejo, trpijo zaradi glavobolov in nekatere paciente ti znaki spremljajo do konca življenja. Zdravila proti klopnemu meningoencefalitisu žal ni, zato lahko zdravimo le posamezne

22/2013


Klopni meningoencefalitis

simptome. Najučinkovitejšo zaščito predstavljata cepljenje in zmanjšana izpostavljenost. Opozoriti moram, da je okužba možna tudi s pitjem nepasteriziranega mleka, kar je sicer redkost, vendar pa takšne primere beležimo tudi v Sloveniji.« Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo močni glavoboli, vrtoglavice, pareze, ohromelost, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema. V sicer redkih primerih pa bolezen lahko povzroči tudi smrt pacienta. Bolezen v večini primerov zahteva hospitalizacijo in dolgotrajno okrevanje, močno pa vpliva tudi na kakovost življenja po okrevanju. Moški obolevajo pogosteje kot ženske Jurij Karapandža, dr.med., spec. fiz. in rehab. medicine iz Razvojne nevrološke ambulante Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica o posledicah bolezni: »Sam se pogosto srečujem s posledicami bolezni, ki bolnike pogosto postavijo na trdna tla. Pri kar polovici pacientov, ki so se okužili s klopnim meningoencefalitisom, so poškodovane možganske ovojnice, pogosto pa se pojavijo tudi motnje koordinacije in ohromelost okončin. Veliko pacientov pa tovrstne posledice žal spremljajo celo življenje.« Tveganju za okužbo s KME so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin, še posebej pa tisti, ki živijo na območjih, kjer je verjetnost okužbe s KME pogosta oziroma se veliko gibajo v naravi. Obolevnost se premika v starejše starostne skupine. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je bila v letu 2011 skoraj polovica zbolelih starejša od 55 let. Zbolelo pa je tudi pet otrok mlajših od pet let ter 17 otrok v starosti od pet do 14 let. Moški obolevajo pogosteje kot ženske. 22/2013

Cepijo se lahko že enoletniki Za KME obolevajo tudi otroci, pri katerih je okužba z virusom KME najpogostejši povzročitelj meningoencefalitisa. Bolezen pri otrocih poteka podobno kot pri odraslih, dva odstotka otrok pa ima zaradi okužbe z virusom KME prizadeto hrbtenjačo.

Najučinkovitejšo zaščito pred KME predstavlja cepljenje. Strokovnjaki ga priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej.

Eva Brecelj, dr. med., spec. pediatrije, vodja službe za varstvo otrok in mladine v zdravstvenem domu Nova Gorica opozarja na zaščito otrok pred KME: »Pri otrocih inkubacijska doba od okužbe do izbruha bolezni traja 12 dni. Pri malem otroku je potek bolezni sicer lažji, vendar pa se že pri otrocih, ki so stari sedem ali več let, verjetnost za težji potek bolezni statistično zelo poveča, lahko tudi do te mere, da otrok potrebuje intenzivno bolnišnično oskrbo in celo umetno predihavanje. Tudi otroke od enega leta dalje lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Pediatri si prizadevamo, da se delež cepljenih otrok v Sloveniji zvišal, zato starše spodbujamo, da razmislijo tudi o cepljenju otrok proti klopnemu meningoencefalitisu, ki je pri nas sicer neobvezno.«

ZA VARNO POT V NARAVO Športna oblačila, ki ščitijo pred klopi in komarji. V Švici pridobljen certifikat kakovosti. Zaščita ne draži kože. Oblačila primerna tudi za nosečnice in otroke.

Za vse ljubitelje narave. Bodite varni. Tel.: 064 160 655 Email: info@klopex.si Web.: www.klopex.si

35


Klopni meningoencefalitis

Slovenija sodi v evropski vrh Slovenija sodi med evropske države z najvišjo stopnjo obolevnosti za KME, saj pri nas zboli v povprečju 260 oseb na leto. Najbolj ogroženi sta Koroška in Gorenjska, porast okužb s KME pa je v zadnjih letih zaznati tudi na področjih, kjer so bile v preteklosti manj pogoste. V Sloveniji je bilo leta 2011 prijavljenih 247 primerov KME. Kljub visoki verjetnosti okužbe je v Sloveniji še vedno cepljenih premalo ljudi, zgolj 12 odstotkov. Zato je ključnega pomena osveščanje laične in strokovne javnosti o bolezni, njenih posledicah in preventivni zaščiti ter čim večja dostopnost cepljenja. Zakaj ne bi šli po poti Avstrije? Mario Fafangel, dr. med. iz ZZV Nova Gorica opozarja na veliko verjetnost okužbe s KME: »Za klopnim meningoencefalitisom vsako leto zboli približno 12 tisoč ljudi po svetu, v zadnjih 30 letih pa se je obolevnost za KME v Evropi povišala za kar 400 odstotkov. V 36

Sloveniji se vsako leto s prvim odmerkom cepiva zaščiti le en odstotek ljudi, zato dvig stopnje precepljenosti prebivalstva poteka počasi. Na ZZV Nova Gorica si prizadevamo, da bi prebivalcem lahko omogočili cepljenje proti KME po nižji ceni skozi vse leto. Smo tudi pobudniki ideje, da bi cepljenje proti KME podprla država, kot je to na primer naredila Avstrija.« Najučinkovitejšo zaščito pred KME predstavlja cepljenje. Strokovnjaki ga priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej. Za učinkovito zaščito je nujno prejetje treh odmerkov cepiva, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez šest do dvanajst mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite. Klop se nam lahko prisesa tudi na domači terasi Doc. dr. Marko Vudrag, dr. med., spec.

higiene, v. d. direktorja ZZV Nova Gorica ob tem poudarja: »Klopa lahko staknemo tudi na domači terasi, zato strokovnjaki opozarjamo, da je nujno zvišati precepljenost prebivalstva. Slovenija je namreč področje, kjer se nahaja ogromno okuženih klopov. Strah pred neželenimi posledicami cepljenja je pri tem vsekakor odveč, saj cepljenje ne povzroča nič več stranskih učinkov kot katerikoli drugo zdravilo, lahko bi rekli, da celo manj. Bolečina na mestu cepljenja, rdečina in oteklina so normalne reakcije na cepljenje in pravzaprav dokaz, da cepivo deluje,« in dodaja: »Lahko bi rekli, da je cepljenje postalo žrtev svoje lastne uspešnosti. Zahvaljujoč cepljenju smo uspeli zajeziti nekatere nalezljive bolezni, s tem pa se je pozornost javnosti preusmerila na posledice, ki jih lahko povzroči cepljenje, namesto na posledice bolezni, ki so pravzaprav veliko hujše.« 22/2013


Prva brezplačna revija o zdravem načinu življenja

Revija Bogastvo zdravja je namenjena vsem, ki želijo narediti nekaj več za svoje zdravje.   Poseben poudarek namenjamo organski proizvodnji, ekološkim izdelkom in recikliranju, pogovarjamo se z znanimi športniki, preučujemo življenjske stile in prehranske navade, posvečamo se problematiki mladih, vzgoji otrok, medgeneracijskemu sodelovanju, uspešnemu staranju, tegobam, dejavnostim in aktivnostim, ki so namenjene starejši populaciji,…   3

74

-5

32

22

SN

IS

ni

lač

od

izv

zp

re

12

nij

a

vilk

15

/b

20

/ ju

te

ik

2

tn

Le

čin

v

ra

a

li,

re

z

e nit

a

st

Po

o ag

zd

na

v

ra

re

š

v ite

na

o an

r

h re

in

zd

po

a,

va

st

vil

ra

a

g ne

m

bo

o itk

č

po

č p na si o av ar an od ,k br ar to , iz vo tis m ra š je zd je an olj an ž ib b t g Z ce os ar sr st a N

ne

tiv

Ak

e

ic itn

na

l eja

is

st

do

la

v

m

st

lin

G

Revija Bogastvo zdravja celovito zaokrožuje ves nabor tem, ki na kakršenkoli način vplivajo na naše zdravje in počutje. Obiščite nas na spletni strani www.bogastvozdravja.si ali Facebook profilu in prelistajte elektronsko obliko revije. Všečkajte FB profil Revija Bogastvo zdravja in sodelujte v nagradni igri.  

V knjižici ugodnosti Več za enega, ki smo jo izdali v okviru revije Bogastvo zdravja, boste našli kupone namenjene preživljanju prostega časa, zdravja, lepote, razvajanja. Predstavljena je ponudba term, turističnih destinacij, wellness centrov, izdelkov in storitev za nego telesa, restavracij in slaščičarn,..

Naročniki na revijo Bogastvo zdravja knjižico prejmete brezplačno. Z uporabo knjižice Več za enega lahko prihranite, se zabavate in si preprosto privoščite več. V kolikor želite dodaten izvod knjižice nam pišite na veczaenega@gmail.com. CENA KNJIŽICE SAMO 6 €. Investicija v nakup knjižice se vam povrne že pri uporabi enega oz. dveh kuponov. Želimo vam prijetno uporabo knjižice Več za enega. Privoščite si več! 22/2013

37

Tridea d.o . o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi

Knjižica ugodnosti Več za enega vam bo s svojo priročno obliko vedno na razpolago.


ŽENSKO ZDRAVJE

Kaj lahko storimo pred kirurškim zdravljenjem miomov? Veronika Bilban Miomi maternice so benigni tumorji ženskih rodil in so ena najpogostejših bolezni ženskih rodil. V okviru strokovnega srečanja Združenja ginekologov in porodničarjev Slovenije in Združenja za ambulantno ginekologijo SZD je bilo predstavljeno tudi zdravilo za predoperativno zdravljenje zmernih do hudih simptomov miomov pri ženskah v rodni dobi.

Za miomi trpi do 40 odstotkov žensk v rodni dobi. Obisk ginekologa je nujen pri težavah, kakršne so nenormalne menstruacijske krvavitve, bolečina in pritisk v trebuhu, pogostejše uriniranje in neplodnost. Redni ginekološki pregled in zgodnja diagnoza miomov sta ključna za pravočasno zdravljenje in s tem za uspešno obvladanje bolezni. Zgolj kirurško zdravljenje Doslej je bilo miome možno zdraviti predvsem s kirurškim odstranjevanjem. Zdravniki najpogosteje svetujejo odstranitev celotne maternice, kar sicer zdrave ženske v rodni dobi skorajda čez noč pahne v neplodnost in nove težave. Druga, manj pogosta kirurška metoda, je kirurško izrezovanje miomov, ki pa je manj učinkovita, saj ti pogosto ponovno zrastejo. Nov pristop k zdravljenju je peroralno zdravilo, ki zmanjša hude krvavitve in miome, ženskam pa omogoča možnost izbire, da pred kirurškim posegom simptome in stanje miomov v kratkem času izboljšajo. Karakteristike mioma Ni povsem znano, kateri dejavniki pomenijo nagnjenost k razvoju mioma, zanesljivo pa ima med njimi pomembno vlogo hormonsko neravnovesje na ravni delovanja na maternico in genetika. V večini primerov je nastanek miomov povezan z nenormalnim delovanjem jajčnikov, kar je lahko med drugim posledica nihanja količine estrogena in progesterona. Miomi so kroglaste strukture v maternici iz gladkih mišic, ki sicer tvorijo normalno maternično steno. Redko gre za en sam (solitarni) tumor, večinoma jih je več (mul-

38

tipli tumorji) in so različnih velikosti. Nastanejo iz mišičnih celic v raznih predelih maternične stene. Po svoji legi se delijo na intramuralne (ti so v sami mišični steni maternice), submukozne (še pod sluznico, ki odeva notranjost maternične stene, a rastejo v smeri maternične votline), in subserozne (pod ovojnico, ki od zunaj odeva maternico, in se širijo v smeri trebušne votline). Simptomi in znaki miomov Miomi pogosto ne povzročajo simptomov in jih ginekologi najdejo naključno pri rednem ginekološkem pregledu. Zato je verjetnost, da so miomi odkriti (pre)pozno, velika, zlasti v skupini žensk, ki redko hodijo na preglede. Najpogostejši so pri ženskah v rodni dobi, najbolj pa so z njimi ogrožene ženske, ki do te starosti še niso rodile. Pri pomenopavznih ženskah miome le redko spremljajo simptomi ali klinični znaki. Med znaki, ki lahko spremljajo miome, je najpogostejši nenormalna menstruacijska krvavitev. Pri normalni menstruaciji ženska izgubi manj kot 80 ml krvi, pri miomih je izguba krvi lahko večja od 200 ml, pri submukoznih miomih dosega celo 350 ml. Med drugimi znaki so pogostejši tisti, ki so posledica pritiskanja miomov na okolne organe, na sečni mehur, danko in zadnjik: obdobna zaprtost, puščanje urina ob fizični aktivnosti in bolečina v predelu trebuha. Miomi lahko povzročijo tudi motnje plodnosti in celo spontani splav. Vse našteto priča, da niso le telesna nadloga, ampak žensko obremenjujejo tudi psihično; slabšajo ji kakovost življenja in ji celo krnijo samospoštovanje. 22/2013


MIOMI

22/2013

39


Uhajanje secˇ a ni vecˇ tabu inkontinence so nosečnost, porod, debelost, menopavza in staranje. Vzrok za nastanek stresne urinske inkontinence je popuščanje delovanja struktur medeničnega dna. Prizadete so mišične in vezivno-tkivne strukture, tako da niso več sposobne zadržati povečanega pritiska na mehur. Petra Šket, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Z našo sogovornico, Petro Šket, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva, bomo spregovorili o tej bolezni, predstavili pa bomo tudi odlično terapijo, ki pomaga pri odpravljanju teh težav. Doktorica, kaj je urinska stresna inkontinenca, koga lahko prizadane in kako razširjena je pri nas? Nenadzorovano uhajanje vode urinska inkontinenca - je za številne ženske velika težava, saj predstavlja socialni in higienski problem. Ženske lahko prizadane v vseh starostnih obdobjih. Najpogostejša je stresna inkontinenca, za katero je značilno uhajanje vode ob povečanem pritisku v trebuhu: težje fizično delo, kašljanje, kihanje, športna aktivnost. Dejavnki tveganja za nastanek stresne

Za ljudi, ki trpijo za stresno urinsko inkontineco, bo razveseljiva novica novost – lasersko zdravljenje. Kakšna je pravzaprav laserska terapija in kakšni so njeni rezultati? Laserska fototerapija je novost v svetu in pri nas. Metoda je primerna za zdravljenje začetne stopnje stresne urinske inkontinence in odpravljanje sindroma ohlapnosti nožnice. Laser v nožnici deluje na kolagen. To je beljakovina oziroma snov, ki skrbi za čvrstost mišic. Z laserskim segravanjem dosegamo, da tkivo prične ponovno tvoriti kolagen, ta pa potem pokrči in skrajša mišico za tudi do dve tretjine njene dolžine. Ne le, da ta kolagen po posegu ostane tam, ampak se po končanem posegu tudi tvori na novo. Čvrstejše in bolj elastično vezivno tkivo nožnice je boljša opora sečnici in sečnemu mehurju. Gre za razmeroma enostaven in nenevaren ambulantni poseg. Bolečin skoraj ni, zato uporaba anestezije ni potrebna. Postopek je podoben kot pri vaginalni ultrazvočni preiskavi, traja pa od 15 do 20 minut. Nezaželenih učinkov pri tem posegu skoraj ni. Najbolj zaželeni stranski učinek je izboljšanje kakovosti spolnih odnosov tako za moškega kot za žensko. Kaj bi bil vaš napotek, priporočilo vsem, ki so se znašli v stiski in ne vedo, kako bi rešili to zdravstveno nevšečnost? Kljub pogostnosti težav zaradi stresne urinske inkontinence še vedno veliko žensk ne poišče ustreznega zdravljenja. Le 15 odstotkov žensk s težavami naj bi poiskalo zdravniško pomoč. Mlajše žensko običajno mislijo, da se bodo težave z leti in vadbo zmanjšale. Vendar se težave stopnjujejo in ženske poiščejo pomoč v poznih stopnjah inkontinence, ko pa z zdravljenjem nismo več tako uspešni. Zato je pomembno, da se o težavi čim prej spregovori in poišče ustrezno zdravniško pomoč. Posege izvajamo v Centru za lepoto telesa Alfaestetica, Krumperška 11, Domžale T: 041 606 477, E: info@alfaestetica.si, www.alfaestetica.si

40

PROMOCIJSKO SPOROČILO

22/2013


Poporodna intimna nega naj bo še posebej nežna Prva menstruacija po porodu lahko nastopi že v šestem tednu, lahko pa tudi šele šest ali več mesecev kasneje. Ženska menstruacijo dobi, ko se iz jajčnika vnovič sprosti zrelo jajčece. Dobra novica je, da se menstruacije po porodu spremenijo, in to največrat na »bolje«. Ciklus se običajno uredi, je bolj reden in manj boleč. Ženske, ki dojijo, načeloma menstruacije še vsaj nekaj mesecev ne dobijo, ni pa nujno tako. Ciklus se lahko obnovi hitro, lahko pa ostane dlje časa neurejen in nereden. Dojenje zato ni varna zaščita pred nosečnostjo.

Popolnoma bombažni higienski vložki in tamponi Natura Femina ne spreminjajo naravnega mikro okolja vaginalne sluznice in varujejo vaše intimno zdravje.

Normalna menstruacija O normalni menstruaciji govorimo, kadar se krvavitev pojavlja redno, na 28 dni. Najkrajše obdobje, ki ga še štejemo za normalno, je pojav menstruacije na 21 dni, najdaljše pa na 35 dni. Normalna menstruacijska krvavitev traja od treh do sedmih dni. Krvavitev je lahko šibka, srednja in močna. Povprečno ženska mesečno z menstruacijo izgubi 30 mililitrov krvi, tiste z močnejšimi periodami pa celo do sto mililitrov. Poporodna čišča? Čišča ali krvavitev v dneh po porodu ni menstruacija. Je mešanica sluzi, ostankov maternične sluznice in krvi, ki teče iz žil, kjer sta se stikali posteljica in maternica. Krvavitev je običajno močnejša kot menstruacija in pri različnih ženskah traja različno dolgo. V povprečju traja dva tedna, lahko pa tudi mesec in več. V največ primerih je tok prve dni močnejši in rdeč, krvavitev je običajno najmočnejša tretji dan po porodu. Sčasoma krvavitev postane šibkejša, v zadnji fazi opazimo le rjavkast izcedek. Ker je krvavitev izdatnejša, se je nanjo potrebno pripraviti z ustreznimi higienskimi pripomočki, ki naj bodo iz čimbolj naravnih materialov ter predvsem večjih dimenzij. Intimna nega Po porodu je koža vulve še bolj občutljiva in nagnjena k iritacijam. Tamponi za prve dni po porodu niso primerna rešitev, zato strokovnjaki priporočajo higienske vložke iz naravnih materialov in z visoko vpojnostjo. Ker ima kar 75 odstotkov žensk težave z vnetji, najpogostejši vzrok pa so neustrezni higienski pripomočki, poiščite takšne, ki s kemičnimi sestavinami in materiali ne bodo dražili vaše občutljive kože in vam bodo zagotavljali vso potrebno varnost, nežnost in udobje. Ko se po porodu spet pojavi menstruacija izberite tak tip zaščite, ki vam nudi največje udobje in varnost, tamponi pa so spet dovoljeni. Zdravje in dobro počutje pa v največji meri zagotavljajo naravni materiali, bombaž in vse pogosteje tudi bombaž iz ekoloških pridelav.

22/2013

Na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah, prodajalnah dm in drogerijah TUŠ.

PROMOCIJSKO SPOROČILO

41


Življenje z inkontinenco si lahko olajšamo Inkontinence ne moremo definirati kot bolezen ali neizogibno posledico staranja. Pojavlja se kot posledica nezdravega življenja in nekaterih bolezenskih stanj. Mnoge izmed njih bi lahko preprečili ali omilili, zato je prav, da poznamo vzroke za nastanek inkontinence in preproste ukrepe s katerimi si lahko pomagamo sami. Kaj nam jemlje kontinenco? 1. Oslabelost mišic medeničnega dna, ki podpirajo mehur in nadzirajo odtekanje urina. To je plast mišic, oblikovanih kot napeta mreža. Potekajo od sramne kosti spredaj in do hrbtenice zadaj ter podpirajo maternico, mehur in debelo črevo. Veliko ljudi se mišic medeničnega dna ne zaveda dovolj dobro, ker se tega med odraščanjem nismo naučili, vendar so te mišice zelo pomembne za naše telo. 2. Starostne spremembe v sečilih. Mehur se lahko skrči in sprejme manjši volumen urina. 3. Spremembe v telesu zaradi zmanjšanega izločanja estrogenov pri ženskah v obdobju po meni. 4. Uhajanje urina je lahko tudi ena od posledic infekcije sečil. 5. Težave z uhajanjem urina se lahko začnejo ali pa se obstoječe težave povečajo zaradi uživanja nekaterih zdravil. Takšna zdravila so diuretiki, uspavala, pomirjevala in druga. 6. Duševne motnje – depresija. 7. Operacije. 8. Okvara ali spremembe na mišicah, ki s krčenjem potiskajo urin iz mehurja.

Sprememba življenjskega sloga je eno od temeljnih vodil v oblikah samopomoči pri preprečevanju nastanka inkontinence ali pri zmanjšanju njenih posledic. Uživajte zdravo in uravnoteženo prehrano, ki je pomembna tako za redno odvajanje blata kot tudi urina. Izogibajte se hrane, ki draži mehur: paradižnik in prehrambeni izdelki na osnovi paradižnika, začinjena hrana, citrusi in pijača iz citrusov, čokolada ter pijača in živila, ki vsebujejo umetna sladila. Vsej tej hrani se ni treba odpovedati v celoti, ampak se je dobro opazovati in ugotoviti vpliv posameznega živila na vaš mehur in odvajanje seča. Dnevno spijte zadostno količino tekočin, do dva litra. Med tekočinami je najboljša voda. Premalo zaužite tekočine ima za posledico bolj koncentriran urin, kar še poslabša težave s sečnim mehurjem. Če morate ponoči večkrat izprazniti mehur načrtujte pitje tako, da glavnino popijete dopoldan in do poznega popoldneva. Proti večeru in zvečer pijte samo za žejo. Omejiti pa morate pitje kave, pravega čaja, pijač, ki vsebujejo kofein, gaziranih in alkoholnih pijač. Te spodbujajo nastanek urina, lahko dražijo sečni mehur ter tako težave samo še poslabšajo. Mišice medeničnega dna vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov in sodelujejo pri zadrževanju urina in blata. Vaje za krepitev mišic medeničnega dna so preproste za izvajanje. Zelo pomembno pa je, da jih izvajamo prav in redno. Več o vajah za krepitev mišic medeničnega dna in o programu vadbe bomo predstavili v naslednji številki. Poskrbite za primerno telesno težo. Prevelika telesna teža pritiska na mehur in mišice medeničnega dna. Zaradi pritiska je vzdrževanje kontinence težje, poleg tega pa stalen pritisk na mišice medeničnega dna le-te tudi oslabi. Uporabljajte pravilne pripomočke za težave pri uhajanju urina. TENA predloge so narejene posebej za težave z uhajanjem urina. Preprečujejo nastajanje neprijetnega vonja in urin spremenijo v gel. Strahu pred neprijetnim vonjem se lahko popolnoma osvobodite, koža v predelu sečil pa bo ostala zdrava in krepka, ker ne bo mokra. Inkontinenca je bolj ali manj ozdravljivo stanje in je ni potrebno jemati kot še eno nadlogo, ki jo prinaša starost, temveč kot izziv s katerim si lahko dokažemo, kako veliko moč nosimo v svojih srcih in glavah.

42

PROMOCIJSKO SPOROČILO

22/2013


22/2013

43


Oksidativni stres – tihi ubijalec! Verjetno ste že slišali za oksidativni stres in za proste radikale. Manj ljudi pa pozna posledice, ki nam jih oksidativni stres prinaša. Žal so med njimi nekatere tudi zelo nevarne. Sevanje, onesnažen zrak, veliko industrijsko predelane in večkrat pogrete hrane, slaba kakovost sadja in zelenjave, kajenje in pogost stres, vse to so vzroki za povečano količino nastajanja prostih radikalov oziroma oksidativnega stresa v našem telesu. To pa so le zunanji dejavniki nastajanja prostih radikalov. Prosti radikali namreč v človekovem telesu nastajajo nepretrgoma. So stranski produkt celičnega dihanja, kar pomeni del normalnih fizioloških procesov. Posledice oksidativnega stresa Žal povečanega negativnega delovanja prostih radikalov v telesu na kratek rok ne vidimo. Spremembe opazimo šele takrat, ko je lahko že prepozno, oziroma je na naših celicah narejena že velika škoda. Blage posledice oksidativnega stresa so pospešeno staranje kože, slabšanje imunskega sistema, zmanjšanje telesnih zmogljivosti in negativni vpliv na živčni sistem. Hujše posledice povečanega števila prostih radikalov in s tem oksidativnega stresa pa lahko vodijo v povečano tveganje za razvoj rakastih obolenj, bolezni srca in ožilja, arteroskleroza in podobnih težjih obolenj. Celice začnejo počasi odmirati, »rjaveti«. Ko pa celica enkrat sama ni sposobna popraviti škode, ki nastane zaradi delovanja prostih radikalov, se degenerira oziroma propade in začnejo se resne težave.

44

PROMOCIJSKO SPOROČILO

V boj s tihim ubijalcem Zdrav organizem se pred prostimi radikali in njihovimi škodljivimi posledicami brani s svojim lastnim sistemom in z antioksidanti, ki jih telo dobi z zdravo prehrano. A z leti ta obramba peša, prav tako pa umetno pridelana hrana ne vsebuje antioksidantov. Antioksidanti so najpomembnejši, saj se vežejo na proste radikale in preprečijo njihovo oksidacijo - oksidativni stres - in s tem vse negativne posledice. Antioksidante najdemo v raznovrstni prehrani: v vitaminih A, C in E, selenu, cinku, zelo močno pa so prisotni v flavonoidih, polifenolih in ubikinonu. Eden najmočnejših antioksidantov je vsekakor resveratrol, ki je v Ameriki že postal del redne prehrane. Številni strokovnjaki ga svetujejo tudi zaradi pozitivnih vplivov na srčno žilni sistem. Ali ste vedeli? Resveratrol se nahaja tudi v rdečem vinu. Žal pa je v vinu vsebnost resveratrola premajhna, da bi izkoristili vse njegove pozitivne lastnosti. Priznani tuji in slovenski strokovnjaki, med katerimi je vsekakor najbolj znan kardiolog dr. Oz, ki je nastopil tudi v oddaji Oprah Winfrey, svetujejo redno dnevno jemanje resveratrola. Tablete Resveratrol Forte z 200 miligrami čistega resveratrola dobite v vseh lekarnah in specializiranih trgovinah.

22/2013


22/2013

45


Uživaško sproščanje v vrhunskih velnes centrih

Punce, gremo v toplice!

Včasih je dovolj že kratek pobeg, da se z novo napolnjenimi baterijami počutite kot prerojeni. Priporočamo vam velnes vikend v termah v družbi prijateljic. Prava priložnost za malce drugačno žensko druženje. Privoščite si nepozabne dni razvajanja v najboljših oazah dobrega počutja. Potopite se v sproščujočo vodo − saj veste, pri plavanju se sprošča endorfin, hormon sreče. Naslednja velnes postojanka naj bodo savne, ki so odlično lepotilno sredstvo, blagodejno vplivajo na sprostitev mišičnih napetosti in odplavljajo stres. Po prijetnem in sproščenem savnanju v družbi prijateljic se počutite že bolje, kajne? A vseeno vam predlagamo, da popolno razvajanje vseh vaših čutov zaključite z masažo. Zvečer mogoče skočite na nočno kopanje

ob svečah s pogledom na zvezdno nebo ali pa v ženskem klepetu uživate v hotelskem baru. Ste v mislih že odplavale v svet sanj? Ne še, poklicati morate še v Krkine terme in pred vami bo popoln konec tedna. Uživajte! Masaža, savne, kopanje, polpenzion v hotelu**** od 99 EUR! Terme Dolenjske Toplice T: 07/ 39 19 400 Terme Šmarješke Toplice T: 07/ 38 43 400 Talaso Strunjan T: 05/ 67 64 100 www.terme-krka.si

46

PROMOCIJSKO SPOROČILO

22/2013

V ž p s v n s c


NI VSAKO JABOLKO PRAVO JABOLKO.

RAZLIKA JE OČEM NEOPAZNA, TODA DRUGIM ČUTOM IN TELESU JASNA. SPOZNAJTE POLNI OKUS EKOLOŠKE HRANE. Vsa hranila, ki jih ljudje potrebujemo, najdemo v ekoloških živilih. Ta so pridelana in predelana naravno - brez uporabe pesticidov, herbicidov, konzervansov, polnil, umetnih arom, gensko spremenjenih organizmov in drugih “izumov”, ki uničijo večino vitaminov, rudninskih snovi in vsega ostalega, kar nam je narava namenila. Ko uživamo ekološka živila, nam ni treba skrbeti, ali smo zaužili dovolj tega ali onega vitamina, saj so ekološka živila celovita naravna hrana. Ekološka živila so tudi veliko bolj okusna in

nasitna kot prazna industrijska živila, saj vsebujejo tudi do tretjino manj vode. Imajo pristen in poln okus, zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pa so tudi bolj obstojna. Izločite iz svoje prehrane vse, kar vanjo ne sodi (pesticide, herbicide, konzervanse in ostale snovi, katerih imena ne zvenijo užitno), vključite pa čisto in polnovredno ekološko hrano ter tako naredite nekaj dobrega zase, za svoje bližnje in za okolje. Jejte zdravo, ekološko hrano. Ostanite zdravi in mladi.

V Ljubljani: samopostrežni trgovini v BTC Cityju in na Celovški 268, trgovina na Trubarjevi 28.

Pridružite se Kalčkovi skupnosti!

Izkoristite 10-odstotni popust* za nove in stare uporabnike Kalčkove kartice!

22/2013

* Popust lahko izkoristite ob predložitvi tega kupona in uporabi kartice Kalčica do 29. 6. 2013. Popust ne velja za akcijsko ponudbo in tehnične izdelke. Popusti se ne seštevajo.

47


OTROCI

Otrok potrebuje čas in možnost svobodnega gibanja Sara Sočan S pravilnim ravnanjem otroku vlivamo občutek njegovega telesa, mu gradimo telesno shemo in mu predvsem pomagamo, da pridobi na kakovosti gibalnih vzorcev in gibalnega razvoja. V tej številki nadaljujemo prispevek o pravilnem ravnanju z otrokom, o čemer smo se pogovarjali s Špelo Gorenc Jazbec, diplomirano fizioterapevtko razvojno nevrološke obravnave, katere delo obsega zlasti zgodnjo terapijo dojenčkov z motnjami v razvoju drže in gibanja. Baby handlingu bi po slovensko lahko rekli pravilno ravnanje z dojenčkom. Gre za način ravnanja z dojenčkom, pri katerem otrok karseda aktivno sodeluje pri vsakodnevnih aktivnostih, najsi bo to hranjenje, slačenje, oblačenje, držanje v naročju ali kaj drugega. Dojenčku tako dajemo občutke gibalnih vzorcev, ki jih bo uporabljal še celo življenje.

Špela Gorenc Jazbec

48

Kako poteka pravilen gibalni razvoj? Prve mesece po rojstvu so pri dojenčkih prisotni refleksi, ki se kasneje spremenijo v hotene reakcije. Ti refleksi dojenčkom pomagajo, da se lažje prilagodijo na novo okolje. Gibanje samo po sebi je na začetku še neorganizirano, vendar se to

počasi, do tretjega meseca, organizira v koordinirano gibanje, usmerjeno proti sredini telesa. V tem obdobju mora biti prisotno tudi nenehno drobno gibanje, ki ga imenujemo »drencanje«. Do šestega meseca starosti naj bi se dojenček z normalno potekajočim razvojem že obračal s hrbta na trebuh in nazaj na hrbet. Dokler se otrok še ne obrne sam na trebuh, je priporočljivo, da mu pri tem nekajkrat na dan pomagamo, da si z odrivanjem od podlage krepi ramenski obroč. Ko so sposobni samostojno se obračati, so običajno raje na trebuščku, kjer se obračajo po trebuščku na levo in desno in se odrivajo nazaj.

22/2013


OTROCI

Okoli sedmega, osmega meseca se od rok odrinejo na kolena v položaj na vseh štirih in pričnejo s kobacanjem. Običajno se iz položaja na vseh štirih tudi naučijo, kako se usesti na eno ali drugo stran. Ko prikobacajo do neke ovire, opore, najsi bo to mizica ali omara, se kmalu začnejo postavljati v pokončni položaj in nato sledi hoja v stran ob opori. Ko dojenček vse to osvoji, sledi samostojna hoja, ki običajno nastopi okoli enega leta. Eni kobacajo, drugi ne ... Kobacanje je odvisno od otroka samega in od njegovih genetskih predispozicij, kot so mišični tonus in družinske značilnosti. Veliko pa je odvisno tudi od okolja, v katerem otrok živi in od ravnanja staršev ter starih staršev. Špela Gorenc Jazbec: »Otrok, ki na primer nima na voljo dovolj prostora za gibanje ali otrok, ki je veliko v stolčkih in naročju, ima manj možnosti za ponavljanje in poizkušanje gibanja. Tak otrok lahko počasneje in gibalno manj kakovostno napreduje, kot pa otrok, ki

ima na voljo dovolj prostora, raznolike možnosti in podobno. Težko rečem, da lahko pospešimo razvoj, vsekakor pa lahko vplivamo na kakovost tega razvoja.« Otrok ne potrebuje dragih in nepotrebnih igrač Starši naj zato sledijo svojim občutkom in otroku ponudijo dovolj možnosti za dober, kakovosten gibalni razvoj. Skozi izkušnje bodo najverjetneje spoznali, da otrok ne potrebuje dragih in nepotrebnih pripomočkov ter igrač. Otroci so največkrat zadovoljni s stvarmi iz vsakdanjega življenja in z raziskovanjem okolice ter zmožnosti svojega telesa. Otroku je v gibanju potrebno pustiti prosto pot in ga ne omejevati z našimi predstavami in pričakovanji. »Nikakor pa ga ne smemo siliti v nekaj, za kar še ni pripravljen. Otroku pustimo čas in ga ne postavljajmo v položaje, za katere še ni pripravljen, tudi če se nam zdi, da bi določeno stvar že moral narediti, če upoštevamo njegovo starost. Otrok potrebuje predvsem čas in možnost svobodnega gibanja,« je pogovor zaključila naša sogovornica.

OTROŠKE ZABAVE IN PRAZNOVANJA S SLASTNIMI PALAČINKAMI IN Z ZABAVNIMI ANIMACIJAMI

POKUKAJTE NA NAŠO FACEBOOK STRAN www.facebook.com/mojstrizapalacinke

REZERVACIJA TERMINA mojstrizapalacinke@gmail.com

030 348 710 22/2013

49


AŠVATINO PISMO

foto: JAKA KOREN

Kako pozitivna čustva krepijo naše zdravje? Ašvata Nataša Martinčič »Star sem prek 60 let in telo postaja nefunkcionalno. V teh letih nam povzroča same bolečine, strah, grozo in je cokla dobremu počutju. Postaja breme za dušo, ker več ne uboga našega hotenja in naših želja početi stvari, ki bi jih radi. Velika utrujenost in telesne bolečine nam diktirajo, vsiljujejo, povzročajo psihično počutje, dobro ali slabo voljo. Če me bolijo hrbtenica, prostata, ledvice, glava, ne morem biti dobre, vesele volje, sproščen, nasmejan ... Torej deli telesa ne dovolijo funkcionalno opravljanje nalog in zelo moč-

50

no, brutalno vplivajo na našo psiho in psihično počutje. Čas beži, vsega smo že naveličani, vse je postalo brezvezno, nepotrebno, odveč, niti pomlad nam ni več v spodbudo, ker se že zdaj bojimo prihajajoče zime in mraza, ki nam tare dušo in predvsem telo. Čakamo samo še na smrt, ki pride nepričakovano, tudi uiti ji ni mogoče. Vsak dan je težak in še težji bodo dnevi, ker se zaradi psihičnega bremena zdi, da smo težki 200 kilogramov. To je moje osebno počutje, ki sem ga moral nekomu zaupati … da morda najdem kakšno drugo pot,

po kateri bi šel bolj optimistično naprej še skozi ta čas, ki nam je ostal do večnosti,« pravi Jaka iz Kranja. Spoštovani g. Jaka, globoko hvaležna sem vam, ker ste nam zaupali svoj pogled – ki pravzaprav natančno odraža vaše trenutno telesno počutje. Čeprav ni najbolj rožnato, bi vam rada povedala, da je naše telesno stanje le odsev tega, kar se že nekaj časa ali trenutno dogaja v naši osebni zavesti – to pa je dobra novica tako za vas kot za vse nas. Telesno počutje namreč lahko izboljšamo, ozdravimo bo-

22/2013


AŠVATINO PISMO

lezen in obnovimo organe, ko prenovimo svoj pogled nase, svojo preteklost, sedanjost in prihodnost. Tudi pomladimo se. Na premik v zavesti se naše telo odzove zelo hitro. Edini razlog, da se zdi, da je človekovemu telesu namenjeno degenerirati, je, da se človek leta in leta oklepa okornih misli, ki hromijo njegovo telo ali mu, z drugimi besedami, jemljejo življenjsko energijo. Človek na poti življenja namreč pobira prepričanja, ki mu ne služijo in ne pomagajo biti in delati to, kar si v resnici želi – ovirajo njegovo srečo – ne pomisli pa, da mu teh prepričanj preprosto ni treba prevzeti, če ga v resnici ne osrečujejo. Toda nikoli ni prepozno! To, kar si je vredno zapomniti, je, da nikoli in nikdar ne podcenjujte inteligence celic svojega telesa. Pa tudi moči ene same prijetne misli ne. Zdravo telo je vozilo, katerega voznik vedno znova izbere pot, ki ga osrečuje. Kajti le misli in pot, ki voznika osrečujejo, oskrbujejo njegovo vozilo z vso potrebno življenjsko energijo. To, kar pravzaprav sprašujete, je: »Kako naj najdem misli in pot, ki bodo moje telo oskrbele s to poživljajočo, obnavljajočo, življenjsko energijo, ko pa se zaradi bolečin težko osredotočam na kaj prijetnega?« Dovolite mi, da na to vprašanje odgovorim čim bolj kratko in jedrnato.

Naša čustva so nekakšen pol-fizični dokaz tega, kar se dogaja v naši osebni zavesti, v našem osebnem življenju. Pozitivna čustva so direktno povezana z visoko ravnjo življenjske energije, visoka raven življenjske energije pa z zdravjem. Da bi izboljšali svoje zdravje, si moramo dovoliti občutiti radost in je ne dušiti. Delati moramo to, kar nas veseli – iz trenutka v trenutek. To pa za vsakogar pomeni nekaj drugega. In ker, roko na srce, radosti včasih preprosto ne moremo občutiti, zadostuje, da si dovolimo, da nas prevzame katerakoli prijetna misel, beseda, scena, pokrajina, lepota trenutka ali koga drugega, karkoli prijetnega. Morda lahko začnete z mislijo: »Telo me le opominja, da potrebuje gorivo sreče.« Gre za to, da si dovolite prepustiti se še tako majceni radosti, še tako majhni prijetni misli – in ne podcenjujete njene moči. Kajti ponesla vas bo k še prijetnejši in še prijetnejši, dokler ne bo dvignila vašega razpoloženja in uravnovesila vaš krvni tlak, umirila dihanje, zrahljala psihično počutje, sprostila mišice in endorfine, olajšala dušo, odpravila bolečine in še in še. Nič ni pomembnejše od zdravja in sreče. Zdravje in sreča poskakujeta po poti življenja z roko v roki in sta nerazdružljiva v najglobljem pomenu besede. Zato si morate dovoliti - tudi ko vas bolijo sklepi, led-

vice, prostata in tako naprej – preprosto storiti nekaj drugačnega kot ponavadi. Najti novo prijetno misel o sebi in svojem življenju: pa če to pomeni, da namesto večernih novic gledate komedijo, namesto osmrtnic berete šale, ne kritizirate in skrbite za politiko, namesto poslušanja radijskih novic greste na sprehod do vogala in si pustite, da vas očara ptičje petje ... Me razumete? Na začetku je težko, vendar je zelo pomembno. Za vaše zdravje gre. In če so mnogi dandanes popolnoma ozdraveli tako, da so ves mesec gledali komedije, ali se preprosto odločili, da bodo delali samo še to, kar jih resnično osrečuje, ter ozdraveli, ko so bili takorekoč uradno odpisani, potem bo uspelo tudi vam. Odločite se in bodite predani svoji sreči. Nič ni vrednejše vaše pozornosti bolj kot to, kar krepi vaše prijetne misli in zdravje. Zato le pogumno, korak za korakom. Naj vas ne skrbi čas. Zmorete. Zavestno ustvarjanje nas prav vse, brez izjem, resnično uči živeti trenutke – z vsem srcem. Ašvata Nataša Martinčič, trenerka zavestnega ustvarjanja Dragi bralci Bogastva zdravja, če si tudi vi želite Ašvatin odgovor na svoje vprašanje, pišite na ashvata@ashvata.si.

&

Vikend zavestnega ustvarjanja Imate dovolj ponavljajočih se neprijetnosti? Čutite, da je čas za miselno preobrazbo? Bi radi v svojem življenju pozitivno spremembo? Bi radi znali zavestno ustvariti to, kar vam je v življenju trenutno najbolj pomembno? Toplo vabljeni na vikend delavnico, ki jo bo julija pripravila Ašvata - Nataša Martinčič, trenerka zavestnega ustvarjanja. Nataša rada potuje in trenutno živi v Kanadi. S svojimi intuitivnimi svetovanji ljudem kaže, kako usmerjati svoje misli, da si ustvarijo življenje, kakršnega želijo. V zadnjih štirih letih je ljudem različnih ozadij pomagala povečati moč osredotočanja, da so zavestno ustvarili srečne osebne in poslovne odnose, cvetoč posel, več obilja, radosti in zdravja. Je prevajalka številnih uspešnic, med njimi štirih o Zakonu privlačnosti avtorjev Esther in Jerryja Hicks. Ves čas osebno izbira in v slovenščino prevaja knjige, ki prinašajo pozitivne spremembe, ter ima treninge miselne preobrazbe in poučuje angleški jezik prek Skypa. Njeno delo je intuitivno in sodobno. Nataša je zgled svobodnega načina ustvarjanja in življenja, ki izhaja iz prožnega načina mišljenja. Tokrat z veseljem napovedujemo njen dogodek v Sloveniji, o katerem si več preberite v naslednji številki revije Bogastvo zdravja in na njeni spletni strani www.ashvata.si.

22/2013

51


GREMO V HRIBE

Zlatorogova transverzala ponosa se je uspešno začela Vanja Slobodnik Četrta sezona akcije Gremo v hribe se je uspešno začela in za nami sta že dve osvojeni postojanki: Koča na Kokoši in Koča na Kopitniku. Po dveh dogodkih se je v Zlatorogovo častno vpisno knjigo vpisalo 1.149 pohodnikov, lahi pa skupaj več kot šest tisoč. Prvi dogodek je odvil na Primorskem, pri Koči na Kokoši, ki stoji na vzpetini imenovani Jirmanec na nadmorski višini 674 metrov. Vzpetina se razteza nad turistično znano Lipico, največjo slovensko vasjo Lokev ter najstarejšo turistično jamo v Evropi, Vilenico. Do koče vodi več poti, kot Zlatorogovo pa smo označili tisto, ki vodi od mejnega prehoda Lipica in vas v dobrih 40 minutah zmerne hoje pripelje do cilja. Koča spada pod okrilje Planinskega društva Sežana, ki mu predseduje gospa Vanda Femc in ima več kot 360 članov. Oskrbnica koče pa je že vrsto let Tina Svetina, ki s svojo ekipo vsak vikend skrbi, da se pohodniki, preden se spustijo nazaj v nižine, okrepčajo z dobrotami iz domače kuhinje.

52

Pivovarna Laško, ki tudi v tem letu nadaljuje dobrodelno noto akcije, bo za 517 zbranih podpisov pri koči na Kokoši, podarila evro, da pa bo številka bolj okrogla, bodo temu številu dodali še 483 evrov. Celoten znesek prejme PD Sežana, tokratni soorganizator dogodka. Na kočo na Kopitniku je prišlo še več pohodnikov Prvo majsko soboto so se pred Kočo na Kopitniku nad Rimskimi Toplicami drugič letos zbrali pohodniki in ljubitelji Zlatorogove transverzale ponosa. Ekipa Planinskega društva Rimske Toplice, ki ima v lasti to skoraj pravljično kočo pod vrhom Kopitnika, skrito v prikupno zeleno kotanjo, ter legendarna člana ekipe Gremo v hribe, Gregor in Andrej, so prvi vpis v Zlatorogovo častno vpisno knjigo

zabeležili že nekaj čez sedmo uro zjutraj. Na drugem od dvanajstih dogodkov se je tako zbralo 632 pohodnikov, za katere bo Pivovarna Laško namenila po en evro za vsak vpis v Zlatorogovo častno vpisno knjigo ter s tem prispevala k nadaljnjemu učinkovitemu delovanju Planinskega društva Rimske Toplice, znesku pa bo dodala še 368 evrov, da bo donacija okrogla. Prihodnjo soboto ekipa Zlatorogove transverzale ponosa čaka na Zavetišču na Planini nad Vrhniko. »Hišna« gora Vrhničanov je ena tistih izletniških točk, ki je zasidrana v srca okoliških prebivalcev in ki vsak vikend na svoj vrh privabi rekreacije željnih množic, pri čemer tudi slabo vreme ovira malokoga. Se vidimo na Zavetišču na Planini! Gremo v hribe!

22/2013


22/2013

53


SITA metoda učenja tujih jezikov in njeno delovanje V današnjem hitrem ritmu življenja SITA metoda omogoča, da se učimo po naravni poti kot otrok materinega jezika, v stanju globoke budne sproščenosti, možganskega valovanja od 8 do 12 Hz. Tako delujeta obe možganski polovici istočasno. Učimo se hitreje, lažje in učinkoviteje. Učne vsebine so pripravljene tako, da je njihovo pomnjenje preprosto. »SITA metoda temelji na nezavedni ravni uporabe diha, kar omogoča sinhrono delovanje obeh možganskih hemisfer. To poveča uporabo vseh možganskih potencialov ter nekajkrat poveča stopnjo pomnjenja učne vsebine,« pravi prof. dr. Jacek Fisiak, direktor Inštituta za angleško filologijo na Univerzi Adam Mickiewicz University v Poznanu.

Kaj je harmonizator dihanja in kako deluje? Harmonizator dihanja zaznava naše dihanje in ga preoblikuje v svetlobni signal. Omogoča prehod iz aktivnega stanja možganskega valovanja v stanje globoke budne sproščenosti.

Kateri znanstveni inštituti so potrdili učinkovitost harmonizatorja dihanja za preventivne in rehabilitacijske učinke za naše zdravje? Prof. dr. Jan Tilka z Univerze Kardinal Stefan Wyszynski iz Varšave je leta 1994 izvedel klinično raziskavo, s ciljem preveriti učinkovitost SITA harmonizatorja dihanja, zlasti na področju medicinske rehabilitacije. Pravi, da so področja življenja, kjer se lahko uporablja naprava SITA, namenjena učenju in aktivnemu programu za ohranitev zdravja. »Učenje in sproščanje z napravo SITA je za srčne bolnike učinkovitejše in hitrejše. Poleg tega metoda preprečuje stres, saj harmonizira simpatični in parasimpatični živčni sistem.« Koliko stane en tečaj tujega jezika z metodo SITA? Metoda SITA in harmonizator dihanja omogočita, da se - izboljšajo spominske sposobnosti - učne vsebine se shranijo v dolgoročni spomin - po poslušanju aktivno spregovorimo s profesorico - izločijo se stresni hormoni, ki jih nadomestijo endorfini hormoni (serotonin) - človek se v celoti prenovi, po urah učenja je spočit, odlično spi - spodbuja se imunski sistem, sprošča napetost in vrača energija

Kdo je razvil metodo SITA in harmonizator dihanja in na kakšen način se dognanja o njej širijo? Harmonizator dihanja in metodo SITA je razvil in patentiral Karl-Heinz Gelsen. Prof. Dr. Rainer Dietrich je dokazal, da osebe, stare med 20-68 let v sedmih dneh osvojijo ali nadgradijo 1.138 novih besed tujega jezika.

NOVE BESEDE

1200 1100 1000 900 800 700 600 500 400 300 200 100

1138 920 723 538 421 260 142 12

54

Cena tečaja tujega jezika z metodo Sita znaša od 166,00 € do 1.995,00 € ter je nižja od običajnih tečajev. Med učenjem je možno bivanje v Jezikovnem butiku Sita.

34

PROMOCIJSKO SPOROČILO

56

7 DNEVI

www.superucenje.si

22/2013


Dihajte èist zrak za bolj zdravo in udobno bivanje 12 mesecev na leto

NOVA klimatska naprava serija

MSZ-FH VEHZ

- uèinkovita in varèna, sezonska energetska uèinkovitost A+++ - ogrevanje pri nizkih zimskih temperaturah, tudi do -25°C - ekonomièno hlajenje in razvlaževanje - dovršena filtracija zraka - usmerjeno delovanje s pomoèjo senzorja prisotnosti v prostoru omogoèa nastavitev posrednega ali neposrednega zraènega toka - enostavno upravljanje s tedenskim tajmerjem

http://www.vitanest.si VITANEST d.o.o., NOVA GORICA | tel.: 05/338 49 99 | e-pošta: vitanest@vitanest.si

22/2013

55


ALOE NATURA – kozmetična blagovna znamka za nego obraza, rok in telesa, ki temelji na naravano pridobljenih izvlečkih aloe vere.

NARAVNA NEGA Z ALOE VERO Izvlečki aloe vere vsebujejo več kot 75 splošno znanih hranilnih sestavin, posepešujejo obnavljanje celic in na splošno povečujejo odpornost telesa. Celotna negovalna linija ALOE NATURA je obogatena z aktivnimi izvlečki organske aloe vere in je idealna za vse tipe kože. • • • •

gel za tuširanje 200ml 24 urna vlažilna krema za obraz 50ml dnevna vlažilna krema za obraz 50ml dnevna vlažilna krema za obraz 50ml

• • • •

krema proti gubam 50ml-anti age intenzivno hranljiva krema za roke 150m vlažilna krema roke 150ml piling za obraz 75ml

VENERA KOZMETIKA d.o.o., www.venera-kozmetika.si

56

22/2013


MAQUI JAGODE

Maqui jagode bomba antioksidantov Sara Sočan V samoti Patagonije, najbolj oddaljenem koncu Južne Amerike, ki še vedno slovi kot neraziskana dežela legendarne naravne lepote, prebiva skupina domačinov z izjemno zgodovino - Mapuche Indijanci. Ta plemenska skupina je stoletja ohranjala svojo neodvisnost in edina uspešno kljubovala vsem poskusom Inkov in kasneje španskih kolonistov in evropskih raziskovalcev, da si jih podredijo. Šele konec 19. stoletja so bila njihova ozemlja pripojena Čilu. Vse do dandanes ohranjajo Mapuche Indijanci globok občutek navezanosti na zemljo in naravo. To dokazuje že beseda mapuche, ki

22/2013

v njihovem avtohtonem jeziku pomeni »ljudstvo zemlje«. Njihova prehrana, ki je pretežno vegetarijanska in vsebuje lokalne rastline in sadeže, je ostajala skozi čas skoraj nespremenjena. Posamezni sadeži, med katerimi največkrat izpostavljajo maqui jagode, naj bi po njihovem globokem prepričanju predstavljali glavni vir energije in moči. Maqui jagode za svoj obstoj črpajo iz zemlje presunljiv spekter hranilnih snovi. Zaradi tega so odličen vir vitamina A, C, kalcija in železa, nedavne raziskave pa so pokazale neverjetno visoko vsebnost antioksidantov, za človeški organizem izjemno pomembnih snovi. Maqui jagode so zelo okusne, uživajo pa se lahko samostojno ali pa jih potresemo po hrani.

Antioksidanti v maqui jagodah vzdržujejo

srčno-žilno

zdravje,

pomagajo pri težavah s krčnimi žilami in hemeroidi - antioksidanti v jagodah ojačujejo stene ven -, preprečujejo oksidacijo LDL holesterola in vplivajo na zmanjšanje trigliceridov, pozitivno učinkujejo pri sladkorno bolezni, zmanjšujejo možnost tumorne degeneracije celic, ter imajo protivnetno delovanje.

57


MAQUI JAGODE

Prosti radikali so vzrok za številna obolenja Maqui jagode imajo največjo vsebnost antioksidantov med vsemi sadeži, med njimi pa tudi visoko vsebnost zelo pomembnih antocianinov in polifenolov. V naravi je več tisoč različnih antioksidantov, ki zmanjšujejo za človeški organizem škodljivo učikovanje prostih radikalov. Prosti radikali so zelo nestabilne in reaktivne molekule, ki zaradi svoje nepopolne kemijske zgradbe agresivno napadajo druge molekule in poškodujejo celice. Največkrat povzročajo oksidativne spremembe beljakovin, membranskih maščob in DNK, kar lahko sčasoma povzroči nastanek bolezni. Aktivnost prostih radikalov so povezali z nastankom mnogih obolenj: boleznimi srca in ožilja, rakom, sladkorno boleznijo, artritisom, prezgodnjim staranjem, Alzheimerjevo boleznijo in drugimi. Vzroki za povečano nastajanje prostih radikalov je tudi stres in zunanji vplivi, kot na primer povečana izpostavljenost UVžarkom, onesnaženost zraka in hrane, alkohol in cigaretni dim. Obstajajo različne vrste prostih radikalov, ki delujejo na organizem. Najškodljivejši so hidroksilni radikali, peroksidni radikali, superoksidni radikali, peroksinitriti in singletni (enojni) kisik. Vsak od njih ima škodljiv vpliv na določene organe in tkiva, kar posledično lahko privede do obolelosti teh organov in tkiv. Metoda ORAC je potrdila, da so maqui jagode izjemne Ameriški laboratorij Brunswick je razvil metodo ORAC, s katero določa vsoto vseh antioksidantov v živilu, ki delujejo proti petim vrstam najškodljivejših prostih radikalov. Metoda je postala standard za oceno antioksidativne moči določenega živila, analizo pa je kot merodajno sprejelo tudi ameriško ministrstvo za kmetijstvo. V analizi maqui jagod je bila ugotovljena 58

M s d

največja izmerjena skupna vrednost antioksidantov med vsemi sadeži na svetu. Ta rezultat velja samo za zmlete maqui jagode, pripravljene po posebnem postopku hladnega sušenja oziroma liofilizacije, s pomočjo katerega se ohranijo vse bistvene hranilne vrednosti. Pri maqui jagodah, posušenih po običajnih postopkih, so vrednosti antioksidantov bistveno manjše. Zaradi velike vsebnosti temperaturno odvisnih antioksidantov je torej pomembno uživanje hladno sušenih jagod. Gre za proces, v katerem se voda iz zmletih jagod odstrani z zmrzovanjem in ne s temperaturnim segrevanjem, kar uniči veliko količino pomembnih antioksidantov. To je najboljši približek uživanju svežega sadeža, ob tem, da se vsebnost antioksidantov zaradi odstranitve vode poveča kar za desetkrat. Številni dobrodejni učinki Antioksidanti v maqui jagodah vzdržujejo srčno-žilno zdravje, pomagajo pri težavah s krčnimi žilami in hemeroidi - antioksidanti v jagodah ojačujejo stene ven -, preprečujejo oksidacijo LDL holesterola in vplivajo na zmanjšanje trigliceridov, pozitivno učinkujejo pri sladkorno bolezni, zmanjšujejo možnost tumorne degeneracije celic,

ter imajo protivnetno delovanje. Blagodejni učinki uživanja maqui jagod so tudi pospeševanje metabolizma, zmanjševanje apetita in pomoč pri hitrejši porabi kalorij in maščob. Antioksidanti povečujejo termogenezo v celicah in zmanjšujejo inzulinsko rezistenco in s tem raven inzulina, kar zmanjšuje željo po kalorični hrani. Povečujejo učinkovitost izkoristka energije v celicah ter zmanjševanje zalog maščobe, zaradi česar se zmanjšuje prekomerna telesna teža. Znanstvene raziskave potrjujejo pozitivno učinkovanje Leta 2007 je dr. Carlos Cespedes s sodelavci na univerzi Chillan v Čilu v raziskavah ugotovil pozitivno učinkovanje maqui jagod pri zaščiti srčnožilnega sistem ter težavah s krčnimi žilami. Štiri leta kasneje je dr. Mary H. Grace s sodelavci z univerze Severna Karolina v ZDA ugotovila pozitivno učinkovanje antioksidanta delfinidina v maqui jagodah pri sladkorni bolezni tipa 2. Miranda Rottman z univerze za biologijo v Santiagu v Čilu pa je v študiji navedla zaščitno delovanje maqui jagod proti oksidativnem stresu v celicah, pa tudi preprečevanje oksidacije LDL holesterola. 22/2013

D

P v V c P V V


Maqui jagode - sadeži z največjo vsebnostjo antioksidantov na svetu! Prehransko dopolnilo Maqui Premium vsebuje liofilizirane divje maqui jagode iz Patagonije, kjer je njihov izvor.

Dodatne informacije in nakup na: ww.izvir-zdravja.si / gsm: 040 250 025 Prodajna mesta: lekarne in vse poslovalnice DM v Sloveniji. LJUBLJANA: Bazilica - zel, Citypark, Ergovit, Cesta v Mestni log 3, Kalček, BTC in Celovška 268, Oxivit, Ziherlova 8, VitaCare BTC, Zakladi narave, Vodnikova 187, Zrno do zrna, Trubarjeva 8, Alaja,Vodnikova 123a. VRHNIKA:Dobra misel, Interspar center. CELJE:Biotopic, City in Cvetlična 9, BioSi, Savinova 2. KRANJ: VitaCare plus, Merkator center, Primskovo, Vita Center, Pivka 23a, Naklo. MARIBOR: Biovan, Valvazorjeva 40, Norma, Žolgarjeva 18, VitaCare, Qlandia. LESCE: Dobra misel, Alpska c. 42, KOPER: VitaCare plus, Planet Tuš. NOVA GORICA: VitaCare, Qlandia. IVANČNA GORICA: Bio raj, Sokolska 6. CERKNICA: Medilek, Cesta 4. Maja 61.59 22/2013


Taheebo drevo, čudež z Andov Srečko Štangelj, ustanovitelj podjetja Roža zelišča iz Črnomlja, se z zeliščarstvom ukvarja že tri desetletja. Na pot zelišč je stopil po naključju, po tem, ko mu je Kanadčan Josip Gabre poslal svojo knjigo z naslovom Kako sem premagal raka. Knjiga ga je tako močno pritegnila, da je bila odločitev za rastline in zelišča sama po sebi umevna. Začetki podjetja Roža zelišča so neločljivo povezani s Taheebo čajem. Taheebo drevo, ki raste v Andih nad dva tisoč metri nadmorske višine, kjer je zrak čist, zemlja neonesnažena in ozona na pretek, Indijanci že tisočletja uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni in lajšanje mnogih težav. Samo drevo nima v naravi nobenih lišajev, čeprav so sosednja drevesa lahko polna zajedalcev. Uporablja se notranja skorja Taheebo drevesa, ki se zmelje v tri centimetre dolga in pol ali celo malo manj široka vlakna. Iz njih skuhamo čaj, in sicer tako, da pet minut močno vre, nato pa se še 20 minut počasi kuha. Pijemo lahko vročega, toplega ali hladnega. Njegov okus je grenak in trpek, zato ga lahko sladkate z medom. Vsebuje kalij, selen, železo in druge elemente ter je naravni antibiotik. V južni Ameriki in Kanadi ga pacientom nudijo tudi v bolnišnicah. Kakovost Taheebo čaja je Srečku Štanglju dala idejo, da bi iz njega naredil še druge izdelke in nastala so Taheebo kapljice in mazila. Najbolj znano mazilo je Taheebo mazilo, ki ga uporabljamo pri revmatičnem artritisu, pomaga pa tudi pri artrozi in spodnilitisu. Z njim lahko masiramo senca, kar pomaga proti glavobolu, uporabljajo pa ga tudi proti krčnim žilam in za masažo pri izpahih, zvinih in podpludbah. Proti krčnim žilam je Štangelj posebej razvil še Taheebo kostanjevo mazilo, pa mazilo proti ekcemom, hemeroidom, mazilo proti gospodinjskemu ekcemu, negovalno mazilo in polhovo mazilo. V vseh je izvleček Taheebo čaja, ob tem pa še zelišča, preverjena v strokovni literaturi. Recepture ostajajo skrivnost.

prostorov pet sodelavcev letno izdela več deset tisoč Taheebo mazil, poleg tega pa še nekaj tisoč drugih izvedenih Taheebo mazil in nekaj tisoč stekleničk Taheebo kapljic. Pri nakupu nad 20 evrov dobite darilo: Taheebo arnikino mazilo za rane in podpludbe, ki koristi tudi mastni, mozoljasti koži, uporabljate pa ga lahko tudi na preležaninah. Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto je opravil mikrobiološko in kemično, Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana pa mikrobiološko analizo vseh izdelkov. Ugotovili so, da so izdelki ustrezni in da ne vsebujejo nobenih škodljivih substanc. Vsi izdelki imajo 100-odstotno garancijo na zadovoljstvo. V primeru nezadovoljstva lahko kupec izdelek vrne, pri čemer dobi povrnjeno celotno kupnino. Izdelke pošiljajo po pošti, plačilo pa izvedete po povzetju. Izdelke je možno kupiti tudi v 20 izbranih lekarnah po Sloveniji.

Roža zelišča, d. o. o. Ulica 21. oktobra 17 B 8340 Črnomelj 07 30 51 947 041 811 571

Druga veja razvoja podjetja Roža zelišča se je usmerila v kapljice. Razvili so Taheebo kapljice za posamezne organe: pljuča, srce, jetra, želodec, za pomirjanje, Taheebo dermal pa so kapljice, namenjene zunanji uporabi, pri poškodbah, odrgninah, ekcemu, za mozolje in akne, nečisto kožo. Tudi v vseh kapljicah je izvleček Taheebo čaja. Ob njih so razvili tudi losion proti mastnim lasem in prhljaju in Taheebo tonik za različne težave za notranjo in zunanjo uporabo. Vsi izdelki so v celoti plod domačega znanja in domače izdelave. V Črnomlju na 170 kvadratnih metrih proizvodnih

60

PROMOCIJSKO SPOROČILO

22/2013


22/2013

61


DEZINFEKCIJA

Pomen higiene na delovnem mestu Mitja Pirc Ali veste, da v povprečju preživimo kar devet ur na dan v službi, vključno s časom, ki ga potrebujemo za pot na delo in domov? Največ našega časa preživimo prav na delovnem mestu, zato je vredno premisliti o higienskih tveganjih, ki smo jim izpostavljeni v službi.

Seveda ni realno, da bi bilo naše okolje povsem brez nevarnih mikroorganizmov, vendar pa obstaja nekaj osnovnih varnostnih ukrepov, s katerimi lahko preprečimo možne okužbe in posledično ne zbolimo. »Le desetina vprašanih v nedavni raziskavi, ki je potekala na svetovni ravni, je menila, da je redno čiščenje in razkuževanje površin najbolj učinkovita zaščita pred nevarnimi mikroorganizmi, zaradi katerih lahko zbolimo za prehladom ali gripo,« so povedali na Dezinfekcijskem društvu Slovenije. Pot na delo Če potujete z javnim prevozom, ste dnevno izpostavljeni številnim virusom in bakterijam, ki so se na javne površine prenesli zaradi slabih higienskih navad potnikov ali pa bolnih ljudi. V javnih prevoznih sredstvih so pogoji za prenos virusov in bakterij idealni, saj se zaradi gneče ljudi v majhnih prostorih in ob hkratnem pomanjkanju svežega zraka oziroma rednega zrače62

nja nevarni mikroorganizmi zelo hitro prenašajo. Zato je pomembno, da si ob kihanju ali kašljanju usta in nos pokrijete z robčkom in nato uporabite dezinfekcijske robčke ali drugo sredstvo za razkuževanje rok. »Virusi in bakterije lahko preživijo na površinah tudi po več dni in okužijo tudi druge ljudi, zato je pomembno, da se po stiku z javnimi površinami ne dotikate oči, nosu ali ust z vašimi rokami, saj lahko z dotikanjem obraza prenesete nevarne mikroorganizme v vaše telo in se okužite,« poudarjajo na Dezinfekcijskem društvu Slovenije. Uporabljene robčke čim prej zavrzite v koš za smeti in si takoj po prihodu v službo umijte roke. »Pisarniški bacili« Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki delajo v pisarni, približno 400-krat bolj izpostavljeni nevarnim mikroorganizmom, ko sedijo za svojo pisalno mizo kot pri sedenju na straniščni školjki. Na straniščni deski se običajno nahaja okrog 10 milijonov nevarnih mikroorganizmov, to je približno 12.450 na kvadratni centimeter. Na vašem telefonu pa se lahko nahaja več kot 25 tisoč mikroorganizmov na kvadratni centimeter, na tipkovnici več kot tri tisoč in na miški prek 1.600 mikroorganizmov na kvadratni centimeter. Da ne govori-

mo še o kljukah, stikalih, fotokopirnih strojih, kavomatih in ostalih kritičnih točkah na delovnem mestu. Poklici, ki zahtevajo upoštevanje strožjih higienskih standardov (mednaslov) Če delate v službi, kjer je higiena ključnega pomena, kot je na primer delo v bolnišnicah, domovih za ostarele ali kuhinjah, je še posebej pomembno, da v celoti spoštujete higienske standarde, saj se tako prepreči prenos nevarnih mikroorganizmov in omeji potencialne okužbe. Če imate opravka s hrano, si roke vedno temeljito umijte pred in po stiku z živili, hkrati pa poskrbite, da ne pride do navzkrižne kontaminacije med različnimi vrstami živil, kot sta npr. meso in zelenjava. Vedno poskrbite za upoštevanje higienskih standardov oziroma predpisov in priporočljivih smernic. Kaj lahko storite za vašo preventivo? Dezinfekcijsko društvo Slovenije podaja nekaj ključnih napotkov in dobrih navad, s katerimi lahko zmanjšate nevarnosti za okužbe na vašem delovnem mestu. • Po pripravi hrane, pred jedjo in po uporabi stranišča si vedno umijte roke s toplo vodo in milom, nato pa roke skrbno osušite oz. obrišite s čisto brisačo. 22/2013


PREIZKUSITE! DEZINFICIRA in NEGUJE

22/2013

63


• • • •

Pri kašljanju ali kihanju si obvezno pokrijte usta in nos z robčkom, slednjega pa po uporabi odvrzite v koš za smeti. Izogibajte se malici za vašo pisalno mizo; če nimate možnosti jesti v bolj varnem okolju, mizo pred jedjo in po njej razkužite, pri malicanju pa uporabite krožnik in prtičke. Med jedjo se izogibajte uporabi telefona ali dotikanja ključev, saj lahko tako prenesete viruse oz. bakterije v telo in se okužite. Vedno imejte pri sebi antibakterijske robčke oziroma sprej ali gel za dezinfekcijo, saj vam bodo prišli prav, ko ne boste imeli dostopa do tople vode in mila. Za čiščenje vaše mize, telefona, miške in tipkovnice uporabljajte ustrezna sredstva za razkuževanje površin, ki bodo uničila nevarne mikroorganizme. Na razkuževanje bodite še posebej pozorni v času povečanja prehladnih ali črevesnih obolenj.

oziroma izločki, • kašljanju, kihanju in brisanju nosu, • stiku s kritičnimi točkami oziroma površinami kot so denimo službene menze, fotokopirni stroji in drugo Pred in po: • dotikanju surove hrane, • stiku z bolnimi osebami. … in vedno, kadar so roke vidno umazane! Zanimivost Na Dezinfekcijskem društvu Slovenije so povedali, da je nedavna svetovna raziskava pokazala, da skoraj polovica (45 odstotkov) anketiranih ljudi po vsem svetu meni, da je redno umivanje rok najbolj učinkovit način pri zaščiti pred

prehladom ali gripo. Kar 21 odstotkov anketiranih pa tudi verjame, da je najboljša zaščita pred okužbami pokrivanje nosu in ust pri kihanju in kašljanju. Kako si pravilno umijemo roke? Zmočite roke s čisto, tekočo vodo; priporočljivo je, da je topla. Na roke nanesite milo. 1. Roke drgnite skupaj, da se milo dobro speni in pokrije vse predele rok (roke dobro očistite ne le po dlaneh, pač pa tudi po obeh palcih, zapestjih, hrbtnih straneh, med prsti in pod nohti). 2. Roke umivajte vsaj 20 sekund. 3. Sperite roke pod tekočo vodo. 4. Popolnoma osušite roke s čisto brisačo.

Umivanje rok Tako na delovnem mestu kot tudi doma je umivanje rok najbolj učinkovit način pri preprečevanju okužb in širjenju nevarnih mikroorganizmov. Roke je treba umiti: Pred: • jedjo ali pripravo hrane, • aplikacijo zdravil ali nudenjem prve pomoči. Po: • uporabi stranišča, • ravnanju z živalmi, • stiku s telesnimi tekočinami 64

22/2013


Poišcite svoj koticek v bližini Klinicnega centra Na voljo še zadnji dve novi, dvosobni stanovanji na Društveni ulici v Ljubljani: Stanovanje 5

Stanovanje 6

Opis: 67 m2, 2-sobno, zgrajeno l. 2011, 2/2 nadstropje

Opis: 65 m2, 2-sobno, zgrajeno l. 2011, 2/2 nadstropje

Cena: 125.000,00 EUR

Cena: 125.000,00 EUR

Stanovanji se nahajata v 6-stanovanjskem objektu v Mostah. Obsegata veliko dnevno sobo z izhodom na balkon, kuhinjo, spalnico, predsobo in kopalnico, v skupni izmeri 57 m2. Vsakemu stanovanju pripada klet v izmeri 8,30 m2 in 2 parkirni mesti za zapornico. Ogrevanje na plin, balkonska vrata in okna - PVC, vhodna vrata so protivlomna. V neposredni bližini so šola, trgovina, zdravstveni dom in tržnica Moste. Ponudba velja le do konca meseca septembra! Kupcem stanovanj zagotavljamo posebno ugodne pogoje financiranja s stanovanjskim kreditom Deželne banke Slovenije do 30 let. Za vecˇ informacij: DBS Leasing d.o.o. Kolodvorska ulica 9, 1000 Ljubljana tel.: 01/2300 500, fax: 01/2300 505 GSM: 051/260-888, info@dbsl.si www.dbsmobil.si


prese

netlj

i vo s v e탑a

W W W. R A D E N S K A . S I

Lahk o z ma tna in o vodonj gazira sve탑ilna in s s no na Raden sk ve탑in ravno o sad mine a IN ra ja. Iz Rade lno nske .

BOGASTVO ZDRAVJA, maj 2013  
BOGASTVO ZDRAVJA, maj 2013  

Monthly magazine for healthier life.

Advertisement