BOGASTVO ZDRAVJA, junij 2012

Page 21

Glina

»Lahko si mislimo, da so glino uporabljali v antiki zato, ker niso poznali učinkovitejših sredstev. In vendar je glina v novejši dobi prišla v rabo pri naravnem zdravilstvu. Največ so k temu prispevala velika nemška imena naravne medicine kot so Kneipp, Kuhn, Just in Felke. Župnik Kneipp je zapustil dragocene zapiske o zdravljenju z glino knjigarnarju Adolfu Justu. Pod njegovim vplivom se je zdravljenje z glino zelo razširilo,« pojasnjuje Janez Ferjuc iz komenškega podjetja Bolus, ki se že dolga leta ukvarja z glino in njenimi zdravilnimi učinki. Kaj glina sploh je? Oznaka glina je splošna in obsega naravne mineralne zmesi, v katerih prevladujejo eden ali več mineralov iz skupine gline. Najpomembnejši so kaolonit, illit, kloroit in montmorillonit. Izjemno pomembna lastnost gline je njena absorbicija ali vpojna moč. Zaradi nje lahko glina vsrka določene radioaktivne elemente in s tem čisti okolje v naši neposredni bližini. Ferjuc: »Glina deluje protivnetno, antiseptično, protignojno, vpija škodljive snovi, pline, bakterije ... Mikroskopsko drobna zrnca vežejo vodo in druge snovi v samo celično strukturo. Ko celice nabreknejo, vanje lažje prodirajo številni elementi in minerali. Glina vsrka vase vse nega-

junij 2012

tivne snovi, težke kovine in odvečne količine vode, zato že uporabljeno glino vedno zavržemo, saj so v njej nakopičene telesu škodljive snovi. Najdemo jo skoraj povsod v naravi, vendar jo moramo znati pripraviti,« poudarja sogovornik.

»Glina deluje protivnetno, antiseptično, protignojno, vpija škodljive snovi, pline, bakterije ... «

Vrste gline Poznamo belo, sivo, rjavo, rdečo in zeleno glino. Barva gline je odvisna od zelo majhnih količin raznih primesi in stopnje oksidacije pri preperevanju. »Izkušnje kažejo, da je glina aktivnejša, čim dlje je izpostavljena soncu, zraku in dežju,« nam pove strokovnjak in doda, da je geološko gledano glina sestavljena iz silicija, magnezija, natrija, kalija, železa, kalcija in drugih elementov. Vsestranska uporaba S pomočjo njene absorbcijske moči uničuje bakterije, pritegne nase vse kar je strupenega, doda kar je premalo, odvzame kar je preveč, pri vnetjih, razjedah ali celo čiru glina deluje zelo aktivno, saj odstranjuje uničene celice in pospešuje njihovo obnovo, ureja presnovo in deluje kot spodbujevalec številnih organov, izboljša se krvna slika, preprečuje prehlade, vnetja in drugo. »Najbolje je, da glino pijemo preventivno trikrat letno. Tako bomo lahko preprečili marsikatero težavo,« razlaga Janez Ferjuc.

19