Page 46

PÅSKE/INSPIRATION

Påskeæg – hvad har kyllinger og æg at gøre med påsken? I gamle dage var det et sikkert forårstegn, når hønsene begyndte at lægge æg igen. Æg er forårsmad, som også symboliserer opstandelsen. Der er derfor,, vi pynter vi med æg og kyllinger til påske. Vi dekorerer gerne vores påskeæg og det er en gammel skik. Tidligere bar man en påskekurv med æg til kirke påskesøndag og fik præsten til at velsigne sine æg. Mange steder gik der sport i at dekorere æggene smukkest og bære den smukkeste påskekurv til kirken.

Tip Kagerne kan også anvendes enkeltvis uden fyld. Lav et hul i nogle af dem, og brug dem som pynt på birkegrene.

De fineste mørdejskager til påske 10 portioner Ingredienser 4 1/4 dl hvedemel 50 g malede mandler 2 dl brun farin 1 spsk. vaniljesukker 1 æg 150 g blødt smør eller margarine Fyld: 200 g chokolade af høj kvalitet, hvid eller lys 50 g smør eller margarine Pynt: 5 dl flormelis 1 spsk. flydende margarine eller olie 2 spsk. vand, saft eller juice Rør alle ingredienserne til dejen godt sammen. Læg dejen i en plasticpose, og lad den hvile i køleskabet i mindst 30 minutter. Rul dejen ud i 2-3 mm tykkelse på et melet bord. Udstik kager ved hjælp af en skabelon. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem midt i ovnen ved 175 °C i ca. 15 minutter. Lad kagerne køle af på en rist. Smelt fedtstoffet i en gryde. Bræk chokoladen i stykker, og læg den ned i det smeltede fedtstof. Smelt chokoladen ved svag varme. Lad blandingen afkøle i en time, før chokoladen piskes kraftigt med en håndmikser. Fordel fyldet på halvdelen af kagerne. Læg en kage ovenpå. Bland ingredienserne til glasuren sammen. Pynt kagerne. Brug din fantasi! Opskriften er udlånt af Dansukker

4 6 · B Ø R N & F R I T I D · F E B R UA R/MA R T S 2019 · N R 95

Naturlegepladser – en oplagt påskeferieaktivitet Ovenpå en bedre påskefrokost, har alle brug for at røre sig lidt. Og hvorfor ikke lege imens? Spredt over hele landet har Naturstyrelsen lavet store som små naturlegepladser. De ligger ofte i tilknytning til en skov og har legeredskaber af træstammer, tov, jord og vand. De 50 naturlegepladser er fordelt på 20 statsskovdistrikter – og der vil komme flere i de kommende år.

Påskefrokost med familie og venner I Danmark er der en stærk tradition for, at samles om spisebordet til en hyggelig påskefrokost. Det er ofte traditionelle påskeretter som lam, æg, laks, sild der sættes på bordet, og skylles ned med den særlige påskeøl og snaps. Vi er også ret vilde med chokolade og i påskedagene bliver der da også spist meget af det i Danmark – oftest i form af påskeæg i ren chokolade.

Profile for Børn & Fritid

Børn & Fritid nr. 95  

Børn & Fritid nr. 95