Page 39

FAMILIELIV/BØRN & SPORT

Gode råd til de forskellige børns aldersgrupper: Op til 2 år: Dette er ikke et kritisk tidspunkt i forhold til at vedligeholde og forbedre formen. Børn er meget aktive af sig selv (spørg bare en nybagt mor!) og har ikke brug for mere træning. Indtil videre er det fint at stable legetøj eller byggeklodser, trille rundt og få fat i ting, spille spil og publikums-favoritten – at øve sig i at gå, er alt de energiske unger normalt har brug for.

muligheder og lad dem blive meget involverede i beslutningsprocessen. Det er en alder, hvor mange børn finder holdsportsgrene attraktive, men det er vigtigt at huske på, at nogen måske er mere til individuelle sportsgrene. Alle børn er forskellige. Men hvis de kommer i gang med sport, så lad dem selv vælge, hvad de har lyst til og nedton konkurrenceelementet, for det kan skræmme dem væk. Før an og vær et godt eksempel for barnet.

2 til 5 år: Dette er tidspunktet, hvor du kan være med og hjælpe til at udvikle en række færdigheder, der har med boldøjet at gøre. Lær dit barn at sparke, kaste, gribe eller slå til en bold. Disse færdigheder giver mere end bare at danne et godt grundlag for andre færdigheder, som børnene udvikler senere – de er også sjove. 5 til 8 år: Begynd lige så stille at opmuntre dit barn til at konditionstræne ved at gå, cykle, spille fodbold eller andre boldspil sammen med vennerne eller med dig. Gruppelege som tagfat og endda nogle mildere former for holdsportsgrene er gode muligheder, men lad for alt i verden ikke børnene konkurrere. Faktisk er det vigtigt at lære børnene en sund indstilling til fordelene og ulemperne ved konkurrencer. Vær helt sikker på at du ikke bliver en forælder, der udlever din egen konkurrenceiver eller sportsambitioner gennem dine børn! Der er ingen tvivl om, at det hjælper hvis dine børn kender andre børn, der også er aktive og det gør træningen sjov og kan hjælpe dem til at bevare interessen hele livet. 8 til 10 år: Nu kan børnene blive mere aktivt involverede i mere kraftbetonede aktiviteter. Lad dem prøve alle mulige forskellige sportsgrene for at finde ud af, hvad der passer godt til dem. I denne alder er der ingen grænser for, hvilke sportsgrene dine unger måske synes er sjovt. Prøv at give dem forskellige

10 til 14 år: Det er her ungdomssløvsindet kan stikke dets dovne hoved frem, og der er en vis tendens til at sofaen og fjernsynet eller spillekonsollerne trækker mere end noget andet. Sørg for at give den støtte og entusiasme, som er nødvendig for at hjælpe din søn eller datter til at blive ved med at være interesseret i at træne. Piger er særligt udsatte for at miste interessen for at være fysisk aktive, og det bliver værre senere i deres teenageår, så opmuntring og engagement fra forældrenes side er vigtig i denne alder. 14 til 17 år: Den dårlige nyhed er, at hvis dine børn ikke er blevet vant til regelmæssig træning endnu, så vil det blive en kamp opad bakke nu, i forsøget på at motivere. En form for træning, der kan være særligt tiltrækkende for denne aldersgruppe er styrketræning. Styrketræning kan måske lokke lidt ældre teenagere ved at give håndgribelige fysiske resultater (musklerne bliver større), hvilket giver psykologiske fordele. Styrketræning hjælper også til at undgå det pres, en holdsport kan give, for dem, der ikke er helt så sporty. Hvis din søn eller datter bliver vild med styrketræning, så sørg for at det altid foregår under kyndig vejledning fra en veluddannet voksen. Piger er dog i denne alder stadig meget svære at motivere i forhold til træning.

N R. 95 · F E B R UA R/MA R T S 2019 · B Ø R N & F R I T I D ·

39

Profile for Børn & Fritid

Børn & Fritid nr. 95  

Børn & Fritid nr. 95