Page 29

FAMILIELIV/ANNONCE

FAK TA Sengevædning er ofte fysiologisk betinget og kan skyldes manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen, eller at barnet har en for lille eller for utrænet blære i forhold til sin alder. Derfor bør man opsøge lægen, for at få udredt årsagen til barnets problem med at holde sig tør om natten.

Bliv fri for natlige uheld En kold, våd seng og et ulykkeligt barn. Måske bliver du overrasket over, at 6 -10 % af alle 7-årige lider af nattevæderi? Det er Rigshospitalet, der oplyser tallet, og det betyder, at du ikke er alene, hvis dit barn har svært ved at holde sig tør om natten. Men det betyder desværre ikke, at det derfor er problemfrit for barnet, for ofte vil barnet synes, at det er pinligt, hvis kammeraterne finder ud af det.

Af He n r iet te R o sent hal M u ld

Skal vi lege sammen på fredag, så kan du sove hos mig og så kan vi spise fredagsslik og se Disney Sjov sammen?”. En invitation, der lyder enkel og rigtig hyggelig – bare ikke for et barn, der tisser i sengen om natten, for en afsløring af problemet – nattevæderi – kan være svær at komme uden om i den situation. Derfor har REMA 1000 udviklet ekstra absorberende og diskrete natunderbukser til både børn og unge. De fås i to størrelser: Small, der kan bruges af 3-7-årige, og

Medium, som er til de 8-15-årige. Natbleen/-underbukserne er designet, så de ligner almindelige pige- og drengeunderbukser – tynde, bløde og lydløse, altså knitrer de ikke, når barnet bruger dem. Under udviklingen af disse nye natunderbukser, som i øvrigt er produceret i Danmark, er der lagt vægt på, at kvaliteten skal være lige gå god som de bedste, man kan finde på markedet i forvejen – gerne endnu bedre – blot skal prisen være markant lavere, da det ikke skal være økonomi, der afgør om barnet får den bedste støtte i en lidt svær situation. – Vi har lagt vægt på, at vores nye natunderbukser er så tynde som muligt, har en høj absorberingsevne, og alligevel er yderst rimelige i pris, fortæller Lasse Lindner, som er kategorichef i REMA 1000.

Overnatning i SFO´en? ”Nej tak, jeg vil hellere være hjemme”, svarede Emil Hansen på otte år, da der blev arrangeret en hyggelig overnatning i SFO´en, hvor han i dagtimerne ellers har det som en fisk i vandet. Overrasket spurgte pædagogerne Emils mor, om hun vidste, hvorfor Emil pludselig var så kategorisk i sin udmelding? Og jo, hun havde en rigtig god idé om, hvad afslaget handlede om. En af aftenrutinerne i hjemmet er nemlig, at Emil hopper i en natble hver aften, så han kan få en god og rolig nattesøvn. Det er ikke en hemmelighed, han har lyst til at dele med vennerne. Aftalen blev, at Emil fik en natble med i tasken, og at en af pædagogerne diskret ville hjælpe ham med at komme på toilettet inden sengetid, så han kunne få natbleen på under pyjamasbukserne. En rigtig god løsning, som fungerede til alles tilfredshed, og Emil gik derfor ikke glip af alt det sjove. Q

FAK TA Selvom ufrivillig natlig vandladning ikke er farligt, og selvom langt de fleste børn vokser fra problemet, har det stor betydning for både børn og forældre. Men der er hjælp at hente med forskellige hjælpemidler, bl.a. natunderbukser.

N R. 95 · F E B R UA R/MA R T S 2019 · B Ø R N & F R I T I D ·

29

Profile for Børn & Fritid

Børn & Fritid nr. 95  

Børn & Fritid nr. 95