Børn & Fritid nr. 93

Page 1

Jo mere vi gør vores ting, jo mere kan du gøre din

BØRN & FRITID NR. 93 · OKTOBER/NOVEMBER 2018 – 18. ÅRGANG

VÆR AKTIV MED DINE BØRN

NR. 93 · OKTOBER/NOVEMBER 2018 – 18. ÅRGANG

Gratis magasin

Magasinet til børnefamilier

Allergi & eksem

Udkomm hver 2. måner Annoncefin ed. ansieret

Vinterens fodtøj

LUNT TØJ til efteråret og vinteren

Julen til store og små

VINTER, VIRUS & VITAMINER

Beskyt børnene mod blæst og kulde

A

TEM

BESTIL FERIEN PÅ SPIES.DK ELLER 70 10 42 00

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Ferie med børn behøver ikke at betyde, at man kun kan ligge ved en pool. En aktiv ferie er kvalitetstid, nærvær og fælles oplevelser, der sætter aftryk langt ind i fremtiden, og derfor har Spies designet en række hoteller, hvor der er fokus på, at både voksne og børn får en vellykket pause fra hverdagen. Sunwing Family Resorts og Ocean Beach Club er familiens frirum. Her er sund mad, gratis træning, børnevenlige aktiviteter, pools og lækre lejligheder en selvfølge, så I slipper for det praktiske og bare skal tænke på at nyde det.

❤ SHOPPING ❤ SKØNHEDSTIPS ❤ KONKURRENCER ❤ OPSKRIFTER


LÆSERSERVICE

Har du husket at ”like” Børn & Fritids Facebookside?

Læserservice A

Forlag

www.apotekets.dk www.amo.dk

B

www.blomdahl.dk www.bmwshoponline.dk www.bystrup.com www.babysam.dk

G-H

www.grejfreak.dk / sovepose www.hedrin.dk

C-D

www.coolshop.dk www.deepseapharma.dk www.dansukker.dk www.daysi.dk www.depend.dk

E-F

www.carlsen.dk www.carlsenpuls.dk www.gyldendal.dk www.lindhardtogringhoff.dk www.modtryk.dk www.rosinante-co.dk www.storyhouse.dk

www.eurotoys.dk www.friland.dk www.fisk.dk www.femarelleline.dk

Julemad & kager www.oetker.dk www.karolines.dk www.dansukker.dk www.rema1000.dk www.friland.dk

K-L

www.kokkenshverdagsmad.dk www.landal.dk/tilbud www.lalandia.dk

Efterårsmode

M-N

www.megetmindremadspild.dk www.minihorn.dk www.multi-mam.dk www.natur-drogeriet.dk www.nordichealthsprays.dk www.novasel.dk

S

P-R

T-V

www.pharmovital.dk www.rema1000/opskrifter.dk

HUSKER DU AT FÅ TJEKKET DIN BIL? 799:249:-

499:-

249:-

799:899:-

Kør forbi Leitz Autoservice og få en professionel og pålidelig vurdering.

Er du vild med flotte smykker?

Leitz Autoservice v/Kenneth Leitz

Det er vi også. Vi synes til og med at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig

Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140

for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Den samme mulighed synes vi også at dit barn eller barnebarn skal have. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. For you, with care. Vi er blandt andet hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

Kig ind til Leitz Auto og lad os gennemgå bilen, så du er sikker på at den starter hver dag. Vi laver service på alle mærker. Ingen opgaver er for store/små.

www.blomdahl.dk

Her bliver du holdt

opdateret, når der er nye www.navnelapper.dk www.shop.vernon.dk / konkurrencer på Moon Boots/ Pajar / www.bornogfritid.dk Rubber Duck www.superfit.com www.reima.com www.littlefeet.ecco.com www.littlefeet.ecco.com www.kabooki.dk / LEGO WEAR www.growingfeet.dk www.eventyrsport.dk / Ulvang uldsok

lactose Gluten Free Free

www.sundhed.dk www.spies.dk www.selvvaerd-selvtillid.dk

www.thule.com www.vileda.dk


indhold

N R . 9 3 · O K T O B E R / N O V E M B E R 2 0 1 8 · 18. ÅRGANG

26

48

8

Læs med dit barn Inspiration til gode læseoplevelser

20

Lidt af hvert… Gode idéer til hverdagen

26

Pas på huden i vinterkulden

28

Højsæson for influenza Hvem bør vaccineres?

30

Hvad er allergi?

36

Lidt om vitaminer…

37

Er vitaminpiller nødvendige?

43

Bliv set i mørket Husk reflekser og lygter på cyklen

48

Rejs sikkert Hvilke vacciner til hvilke destinationer?

69

TEMA: Jul med alt, hvad der hører til 58

Julens forventninger

60

Jul i hele Verden

62

Julegaveidéer til alle de søde børn

69

Julens traditioner

72

Tag familien med til julemarked

88 Skønhed

72

Til jul ønsker jeg mig…

96

Læsestof til de voksne Få inspiration til spændende læsning

78 NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

3VELKOMMEN

Efterår = hygge Efter en lang solrig sommer, skal vi nu til at finde de tykke trøjer frem og til at pakke os lidt mere ind. Badebassinet skal lukkes af for vinteren og havemøblerne skal pakkes væk, samtidigt med at uret skal sættes en time tilbage, alt sammen tegn på at efteråret og vinteren er på vej. Min favorit-årstid er uden tvivl sommeren, med de lange, varme dage i haven og ungerne der spiller fodbold til sent ud på aftenen. ”Bare lige et mål mere mor, så går vi ind i seng” plager de, og det er jo svært at sige nej, når nu de endeligt er aktive og ikke bare sidder med næsen i computeren. Men efteråret er nu også ret hyggeligt. Jeg elsker nemlig – ligesom alle andre danskere – at hygge. Hygge i sofaen med et glas vin eller en kop the og en god bog, eller en underholdende tv-serie. Gerne i stearinlysets skær og lyden af træet der buldrer i brændeovnen, og skaber det helt specielle lys man kun kan få via en brændeovn. Det er hygge - for mig.

NÅR NU VI TALER OM HYGGE, SÅ SKAL JULEN DA OGSÅ LIGE NÆVNES. DA DECEMBER MÅNED VEL ER DEN HYGGELIGSTE TID PÅ ÅRET. DEN SKØNNE JULETID MED JULEPYNT, JULETRÆ, JULETRADITIONER, JULEGAVER, LÆKKER JULEMAD – OG JULEHYGGE.

Med efteråret, ændrer naturen sig og skaber nye rødlige – nå ja, også grålige – nuancer, og græsset bliver dækket af et fint lag blade, som både børn og hunde elsker at boltre sig i og kaste omkring sig. Det er også hygge – for mig. Efteråret skal være så hjerteligt velkomment, med sine flotte farver, med havets brusen ved stranden hvor jeg går min daglige morgentur med min yndlingshund, og med regnen der jo er uundgåelig på denne årstid, og med efterårets indendørs-hygge og samvær med familien. Når nu vi taler om hygge, så skal julen da også lige nævnes. Da december måned vel er den hyggeligste tid på året. Den skønne juletid med julepynt, juletræ, juletraditioner, julegaver, lækker julemad – og julehygge. Vi her på redaktionen har kigget julen lidt efter i sømmene, og har fundet en masse gode juleopskrifter, kigget lidt på julegaver og kommer med tips til hvordan vi bedst kommer gennem den hyggelige, men også til tider lidt for hektiske julemåned. Med lidt planlægning eller god forberedelse, kan det nemlig godt lade sig gøre at komme helskindet igennem juleræset, med julestemningen i behold. Med denne udgave, håber jeg, at du kære læser, bliver inspireret, ligesom vi er blevet, i al den tid vi har arbejdet med denne udgave. Jeg ønsker dig et skønt – og hyggeligt – efterår og en helt fantastisk julemåned med dine kære.

Bonnie Jensen

Børn & Fritid Naverland 2 2600 Glostrup Tlf: 7022 1148 mail@boernogfritid.dk www.bornogfritid.dk

Abonnement: abonnement@boernogfritid.dk Annoncer: annoncer@boernogfritid.dk Udgiver: TB-Media ApS

Redaktionschef: Bonnie Jensen bonnie@boernogfritid.dk redaktion@boernogfritid.dk

Skribenter: Bonnie Jensen Henriette Rosenthal Muld Susanna Larsen Dea Larsen

Læsertal iflg. Index Danmark/Gallup: 1. halvår2018: 78.000

Grafisk design: Rask Grafisk Design www.raskgrafiskdesign.dk

Ansvarshavende redaktør: Susanna Larsen susanna@boernogfritid.dk Børn og Fritid påtager sig intet ansvar for materialer, tekster eller billeder, der er indsendt uopfordret til redaktionen, eller fra en annoncør, der ikke har oplyst os om kreditering af fotografer og journalister. Redaktionen påtager sig intet ansvar for fejl i de oplyste priser og fakta, ligesom vi heller ikke påtager os ansvar for eventuelle fejl i artikler, anvisninger, kilder eller andet. Materiale, der har været bragt i magasinet Børn & Fritid, må ikke benyttes uden forudgående accept fra redaktionen. De trykte produkt- og portrætartikler i magasinet Børn & Fritid, er betalte eller sponsorerede profilannoncer. NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

5


Navnelapper.dk - mærk det du holder af Det er meget nemmere at nyde de gode stunder, når der er styr på både dine og guldklumpens tøj og ting. Navnelapper® tåler vask og kogning og er fri for skadelig kemi. Du bestiller dem nemt og enkelt på hjemmesiden: www.navnelapper.dk E: RELS > ––––– STØR m–––––––– m 32 – – – – –––––––––– – < > m––– ––––14 m – <

Navnelapper.dk - mærk det du holder af Leveres i lækker mappe – så er de altid lige ved hånden

Navnelapper.dk - Industrivej 3A - 5500 Middelfart

NAVN

Klistermærker: Holder på tøj og ting

90 Navnelapper®: 149,- GRATIS fragt.


UNDERHOLDNING / ANNONCE med Hold øje erne på c n e konkurr .dk rnogfritid r, www.bo ge ø b u vinde Her kan d g o lm billetter, fi e store d å b l spil ti og små.

LÆS MED DIT BARN

At læse en bog sammen med eller for sit barn, er en god hyggestund eller et fantastisk godt godnat-ritual. Bøger sætter nemt samtalen i gang og danner grobund for mange interessante spørgsmål. Skovens gåder

Carl er gavmild

Forlag: Gyldendal Forfatter: Gunvor Ganer Krejberg

Forlag: Høst & Søn Forfattere: Ida Jessen og Hanne Bartholin

Skovens gåder er tredje bog i serien om alfepigen Mirja. En eventyrlig fortælling om venskab og mod, om frygt og usikkerhed og om at finde sin styrke – også når man ikke føler sig helt som de andre. Til alfekoloniens store fest opdager Mirja, på et gådeløb i skoven, at skoven gemmer på langt flere og mørkere gåder, end dem alfebørnene er ude for at finde.

Troldepus i skoven - og andre historier Forlag: Høst & Søn Forfatter: Dines Skafte Jespersen

Dines Skafte Jespersen har gennem tiden skrevet mere end 40 bøger om Troldepus, den lille troldunge, som lever ude i skoven i Troldhøj sammen med Troldefar, Troldemor og lillesøsteren, Pussi Troldunge. Nu udkommer de ti første historier om Troldepus i ét samlet bind fyldt med trylleri og trolderi.

Fjerde bog om Carl til de mindste elefantfans. Denne gang handler det om dit og mit – og om gavmildhed og gaver, noget der på samme tid er både dejligt og lidt svært.

Verdens 100 mest gådefulde dyr Forlag: Carlsen Forfatter: Sebastian Klein

Sebastian Klein fortæller om 100 dyr, som er skabt af folks fantasi, frygt og forestillinger Sebastian genfortæller de myter, historier og oplevelser, som videnskabsmænd, eventyrere og almindelige mennesker har haft. Og hvert dyr får Sebastians dyreekspertfaglige forklaring med på vejen – for det er nok ikke alle bogens dyr, som findes i virkeligheden … men hvad kan det så have været, folk har set?

FOKUS Børnenes rekordbog 2019 Forlag: Carlsen Forfatter: Mikael Brøgger

Igennem de sidste 30 år har man hvert år kunnet læse om danske børns fantasifulde rekorder i Børnenes Rekordbog. I jubilæumsudgaven finder man 400 helt nye rekorder, 1000 i alt. Dykker man ned i bogen, er der en masse gode og skøre historier. Læs fx om de 41 børn, der fingerstrikkede hele 915,20 meter på 5 dage. Eller om Gustav og Kamma, der sad med hver deres teske på næsen i 21,22 min. Og så er der de 601 elever, der krammede deres skole med en 700 meter lang børnerundkreds.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

7


EN GOD SAG/ANNONCE

Dukkelegetøj i Maries ånd

Anettes datter var en stor del af det kreative team i familiens legetøjsvirksomhed. Da hun mistede sin datter til kræft, bearbejdede hun sorgen, ved at skabe et nyt brand i datterens ånd, med sommerfuglesymboler, der illustrerer de utallige sommerfugle, datteren foldede fra hospitalssengen. Af Bonnie Jensen

D

en 12. april 1996 var en fantastisk og uforglemmelig dag – vi blev forældre til vores ønskebarn Marie – en ny lillesøster til vores tre ældre børn Mette, Morten og Mads. Marie var en pige med krudt bagi, der skulle ske noget, og hun elskede som lille at lege. Derfor var hun vores selvudnævnte ”legetøjstester” i vores legetøjsvirksomhed. Hun havde mange gode ideer og var meget kreativ, og blev derfor senere en stor del i den kreative produktudvikling i virksomheden, hvilket også indebar rejser til Kina. Hun fik smag for andre himmelstrøg, og som 17-årig rejste hun ud på eventyr – en måneds sprogrejse alene til Beijing, udtaler mor Anette Astrup Pedersen. Netop som Marie var hjemvendt fra eventyret i Beijing, ramte en stor krise familien – Marie blev, i august 2013, diagnosticeret med akut leukæmi. Herefter fulgte to års mareridt med kemobehandlinger samt en hård knoglemarvstransplantation og syv måneder uafbrudt på intensivafdelingen på Rigshospitalet fulgte.

Foldede sommerfugle til alle Men lysten til eventyr og kreativitet levede stadig

8 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

i Marie, dog skulle det nu udleves fra en hospitalsstue. Marie elskede sommerfugle, og stuen blev blandt andet dekoreret med de flotteste sommerfugle, som Marie foldede og forærede til alle omkring hende, det var hendes store passion fra hospitalssengen. Maries eventyr sluttede i august 2015, da hun i en alder af kun 19 år og efter to års sygdom, måtte forlade sin familie, for at drage på sit livs sidste eventyr. -Ideen til byAstrup opstod, som følge af et behov for at bearbejde den store sorg, over at miste vores yngste datter, og samtidig videreføre dén omsorg for andre mennesker og sans for kreativitet, som vores Marie stod for. Derfor etablerede jeg i 2018 serien i Maries ånd. Brandet repræsenterer de tanker og værdier, som Marie stod for: omsorg for andre, kærlighed til livet og kreativitet med dybe skandinaviske rødder. På denne måde, er vi to som står bag brandet – Marie og jeg. Jeg har skabt vores brand med stor kærlighed til Marie, og derfor har vi også været meget omhyggelige med at udvælge hvilke forhandlere der skal viderebringe Maries legetøj, da dette jo er en hjertesag. Hvilke vi har valgt, kan man se på vores website www.byAstrup.com Q

Det bærende grafiske element i logoet er Maries sommerfugl som hun elskede at folde, og i A'et i byASTRUP, dannes der et M for Marie.

“Brandet repræsenterer de tanker og værdier, som Marie stod for: Omsorg for andre, kærlighed til livet og kreativitet med dybe skandinaviske rødder. På denne måde er vi to, som står bag brandet – Marie og jeg.”

Hjælp Marie med at gøre en forskel Hvert år får 200 børn i Danmark kræft. Heldigvis er behandlingen gennem årene forbedret, og i dag helbreder vi 80 pct. af alle børn med kræft. Ved at købe byASTRUP produkter med Maries sommerfugl, støtter du en utrolig vigtig sag. Familien bag brandet, har valgt at støtte børnecancerfonden, ved at donere hele Maries årsløn til fonden en gang om året, i håbet om at hjælpe andre familier der gennemlever det samme de selv har været igennem.


CANA BUTTENSCHØN Sønderjyde i hjertet og bor i København. Mor til Jens på 7 og Peter på 4. Cana er uddannet jordemoder, er blogger på fuld tid og forfatter til bogen ”40 uger efter – en kærlig håndsrækning til nybagte mødre”. Cana har testet Apotekets Baby-serie i denne måned og har valgt sine fire favoritter der, efter hendes mening, gør livet for nye mødre lidt mere enkelt.

God til…alt!

“Panthenol salven er ganske enkelt et vidundermiddel. Det er en allround salve, som du kan smøre på alle hudirritationer på grund af dens fine helende egenskaber. Den lindrer en rød numse og er rigtig god på ømme brystvorter i forbindelse med amning. Hvis jeg kun skulle vælge én ting, bliver det den her, der ryger i min kurv”. Apotekets Baby Panthenol Salve, 30 ml, vejl. pris 3995

Så er basis i orden

“Lavet på blandt andet Jojoba, abrikoskerne og andre gode sager – Apotekets babyolie kan alt det, en babyolie skal kunne og er rigtig drøj og god at have i huset, når der er babyer og små børn. Den kan bruges i badevandet og til massage af krop og hovedbund. Baby vil elske at blive nusset helt blød med den klassiske babyolie”. Apotekets Baby Olie, 150 ml, vejl. pris 5995

Røde numser, nej tak!

“Baby salven er et fint basisprodukt. Du kan simpelthen bruge den til alt - også til dig selv. Den er så fin, hvis baby har en lille rød eller tør plet og god at have med i tasken. Og så holder den nærmest, til den lille starter i skolen”. Apotekets Baby Salve, 100 ml, vejl. pris 3995

Ren og fin

“Man kan slet ikke undvære vaskeservietter. De her kan, hvad de skal kunne, og så er de tilmed dejligt bløde og hverken for tykke og eller for tynde. Helt perfekte og vi bruger dem jo til alt. Dem har vi brugt i mange år, og man burde egentlig altid have en pakke i tasken, hvis der er fedtede fingre i farvandet”. Apotekets Baby Vaskeservietter, 60 stk, vejl. pris 3495

Læs mere på apotekets.dk


City-strolling in style Thule Sleek


BABYLIV / ANNONCE tid Børn & Fri mødre, te g yba søger to n t prøve Multist til a der har ly lti-Mam resser, Mu p m t o K m Ma BabyDen ulti-Mam M ds g ti o ri F lm & a B et i Børn d m o e ll e. og fortæ r-udgivels decembe rive til: Du kan sk @ ti k Reda on k itid.d boernogfr

Naturlig pleje og lindring Undgå problemer ved amning og ”tandbesvær” ved hjælp af naturlig pleje og smertelindring. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

M

an burde svæve på en lyserød sky, og det gør man da heldigvis også det meste af tiden. Livet med en lille ny baby man skal lære at kende, er en magisk tid, men lad os da bare være ærlige og indrømme, at det nogle gange også er en kende hårdt. Man vil jo gerne gøre det allerbedste for det lille nye liv. I starten kører følelserne op og ned, og før man har prøvet sådan en vigtig familieudvidelse, er det svært at forestille sig, at det ofte føles som, at passe mere end et fuldtidsarbejde at have en lille baby. Det kan måske synes som noget fra småtingsafdelingen, hvilket det heldigvis også er, men ømme sprukne brystvorter og en baby der ”har ondt for tænder” kan – så at sige – ”trække tænder ud”. Det findes der råd for, og her er det i den naturlige afdeling, man finder, hvad der skal til. Du skal kigge efter Multi-Mam, et mærke der dækker over produkter, som udelukkende indeholder naturlige ingredienser.

En hyggestund med din baby

vorter måske ømme og sprukne. Så er Multi-Mam Kompresser din nye ”bedste ven”. De indeholder en helt unik bioaktiv gel, som hjælper huden til at hele op. Man lægger kompresset mod brystvorten, hvor det fjerner uønskede organismer, som kan give infektion og brystbetændelse, og de naturlige ingredienser fugter og plejer huden. Brystet behøver ikke at aftørres, inden baby lægges til. Produkterne indeholder ingen animalske ingredienser, og kan derfor også bruges af vegetarer og veganere.

Ondt for tænder Tandfrembrud starter omkring 6-måneders alderen, men kan allerede begynde fra 3-måneders alderen og varer til ca. 1-års alderen. Symptomer ses fra ca. fire dage før tanden kommer frem og til tre dage efter. Din baby vil ofte være mere irritabel i den periode, på grund af den murrende fornemmelse i gummerne, og du vil nok opleve, at barnet græder mere end normalt og har problemer med at slappe af. Multi-Mam BabyDent er en gel som beroliger de ømme gummer, hvor tænderne er ved at bryde igennem. Den virker med det samme og masseres på gummerne med en ren finger eller en blød babytandbørste. Alle, også vegetarer og veganere, kan bruge denne gel, da den ikke indeholder konserveringsmidler, alkohol, stærke kemikalier, animalske ingredienser eller bedøvende midler. Q

Når barnet lægges til brystet, opstår der en helt særlig forbindelse mellem mor og barn. At blive ”fodret” er et af de helt basale behov, og efter et stykke tid lærer mange mødre sit barns lyde at kende og kan gennemskue, at der nu indløber en bestilling af et måltid modermælk. Her er basis for en skøn hyggestund – hvis bare ikke brystvorterne var slidt så ømme og måske endda også sårfyldte. MultiMam Balm beskytter brystvortens tynde hud og forebygger revner før, under og efter amningsperioden. Det er naturens eget apotek, der har leveret ingredienserne. Solsikkeolie, sheasmør og ren bivoks hjælper huden til at gendanne det hudfedt, der forsvinder ved amning. Da indholdet er 100 % naturligt, kan du roligt amme din baby uden at fjerne cremen først. Hvis din baby er en af de ”bisser”, der har svært ved at finde ud af at tage rigtigt fat om hele brystvorten under amning, er dine bryst-

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

11


„Vi ved faktisk ikke, hvad vi skal brug vores penge til” …

ogensinde n e r ld æ r o ef kommend n e g in e d sag

Få et Babysam-kort og del betalingen op i 12 eller 24 måneder – uden omkostninger ! Læs mere på babysam.dk eller send RB BABYSAM til 1980

0.-

BabySam-kortet udbydes i samarbejde med Resurs Bank. Der er 14 dages fortrydelsesret på finansieringen.

i rente, gebyrer og oprettelse i 12 eller 24 mdr.

#HeltÆrligt


BABYS UDSTYR/ANNONCE

Hvad skal vi bruge til baby? De to blå streger bekræfter den glædelige nyhed – der er en baby på vej. Og når den første glæde over de lykkelige omstændigheder har lagt sig, kommer de mange spørgsmål. Hvad er nødvendigt at have på plads inden baby ankommer?

Need to have Q Den åbenlyse: tøj og hue,

husk masser af bodystockings Q Vugge, babyseng Q Dyne, sengetøj, flere lagner

og evt. et blødt tæppe Q Stofleer, dem bruger man

til alt Q Mindst 2 pakker bleer til den

første tid

Af B o n nie J ensen

D

er er mange ting at tænke på når familien skal udvides med et lille nyt familiemedlem. For vi vil jo så gerne gøre alt det bedste, og udstyr skal vi slet ikke gå ned på. Men hvad er egentligt nødvendigt og hvad kunne være ekstra lækkert at investere i? Det og meget mere, får du svar på hvis du besøger din lokale BabySam butik. Med 33 butikker fordelt på landsplan, ligger der med garanti et ”baby-varehus” i nærheden af dig. Her kan du booke en personlig rådgiver, hvor du får en times uvildig rådgivning, og en lille gave med hjem til baby. Når du booker en rådgiver, er du sikker på at få god og kompetent vejledning, da alle BabySams rådgivere, er uddannet til at spotte dine behov, og med deres mange års erfaring på bagen, kan de sagtens gøre dig klogere på de nødvendige og på de sjove indkøb. Da økonomien hurtigt kan løbe løbsk, hvis vi skal have alle vores baby-indkøbsliste-ønsker opfyldt, er det samtidigt rart at vide at men er sikker på at få en rigtigt god pris hos BabySam. I BabySam har de nemlig prismatch på rigtigt mange kategorier. Det er jeres garanti for, at I aldrig betaler for meget. Nå, ja, og så er det naturligvis også rart at vide, at de i BabySam bytter i 365 dage, skulle man få købt for meget.

Q Narresutter, hvis du ønsker

din baby skal bruge sut

Helt ærligt Mor På www.BabySam.dk kan du se det store udvalg af alt, hvad du behøver til din baby, og du finder her et hav af artikler, om de mange emner gravide og småbørnsforældre går og tumler med. Her er historier fra mødre, der fortæller helt ærligt om deres tanker og følelser, og her er gode råd og masser af information om alt det udstyr, du går og overvejer at investere i. Når du køber udstyr til din baby, kan du være helt rolig i forhold til, om sikkerheden er i orden. I butikkerne forhandles der kun godkendte varer, da de her har en holdning til miljøet og til vores børns sikkerhed.

Babybox Som gravid kan du kvit og frit bestille en babybox på deres website, som du så efterfølgende kan afhente i din nærmeste butik. I babyboxen vil du finde masser af lækre produkter, vareprøver og rabatter til den første fantastiske tid med dit barn. Q

Når du køber udstyr til din baby, kan du være helt rolig i forhold til, om sikkerheden er i orden.

Q Termometer Q Barnevogn incl. madras Q Myggenet og regnslag Q Brystpumpe, hvis du ammer Q Autostol, hvis I har bil Q Puslepude Q Badekar Q Engangsvaskeklude Q Vaskefad til puslepladsen

Nice to have Q Blespand Q Ammepude Q Badestol Q Badetermometer Q Sengerand Q Puslebord Q Pusletaske Q Sutteflasker, hvis du ikke am-

mer Q Skråstol Q Lift eller kørepose til barne-

vogn Q Babyalarm Q Uro med melodi Q Krammebamse Q Nusseklud

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

13


D-vitaminspray til hele familen – Fire forskellige tilpasset til et hvert behov og aldersgruppe

NordicHealths d-vitaminsprays optages hurtigt og effektivt via mundens slimhinder, uden at udsættes for de udfordringer, som kan findes i fordøjelsessystemet. D-vitaminsprays med dokumenteret effekt.

DLUX INFANT Fra 0 år 10 mcg. per dosis 100 daglige doser Ingen tilsat smag

DLUX 1000 25 mcg. per dosis 100 daglige doser God pebermyntesmag

DLUX JUNIOR Fra 3 år 10 mcg. per dosis 100 daglige doser God pebermyntesmag

DLUX 3000 75 mcg. per dosis 100 daglige doser God pebermyntesmag

Magnesium Sleep Lotion Junior Intensivt fugtgivende magnesiumlotion med kamille og lavendel. Velegnet til sensitiv hud fra alderen 1 år.

Forhandles hos udvalgte apoteker samt i helsekostforretninger. www.nordichealthsprays.dk Tlf. 31 72 03 79

NordicHealth leverer vitamin og magnesiumsprays til de nordiske lande. Hvert batch bliver analyseret, før det bliver sendt på gaden. Analyserne udføres af uafhængige laboratorier for at sikre en høj og ensartet kvalitet, samt for at dobbelttjekke, at emballagen og indholdet stemmer overens. Derudover modtager hvert parti et certifikat for renhed, og magnesiumspraysene forsynes med et anti-doping certifikat.


MADSPILD/ANNONCE

10 år mod mindre madspild Det er 10 år siden to personer næsten samtidig, lod startskuddet lyde til en revolutionerende bevægelse og en helt ny måde at handle på. Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

15


MADSPILD/ANNONCE

N

år to ildsjæle forener deres visioner og sørger for at have købmænd i hele Danmark med på idéen, er det faktisk muligt at mindske spild af gode fødevarer. Det er gjort virkeligt af discountkæden REMA 1000 og organisationen Stop Spild Af Mad, der i 10 år har forenet kræfterne og dermed ændret vores indkøbsvaner. – Jeg har altid været meget imod at smide mad ud, så jeg sætter stor pris på samarbejdet med Selina Juul og Stop Spild Af Mad, som nu har stået på i 10 år. Der er sket meget, siden vi i REMA 1000 satte fokus på at reducere fødevarespildet, og for mange virkede det på den korte bane som ret dårligt købmandsskab. Vi droppede mængderabatterne, så vores kunder kun behøvede at købe det, som de havde behov for – stadig til lav pris. Vi pakkede brød og boller i ”halve pakker” og begyndte at sælge frugt og visse grøntsager stykvis – senest har vi også solgt skæve agurker og frasorterede tomater, der ellers plejer at blive kasseret hos producenten. Fordi vi sælger nogle af grøntsagerne efter vægt og ikke antal, får vi selvfølgelig færre penge i kassen, når vi sælger et lille hvidkålshoved i stedet for

16 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

et stort. Det har heldigvis vist sig, at vores kunder er meget tilfredse med at kunne købe ind og tilpasse, hvor meget de rent faktisk kan nå at forbruge i husholdningen, så på den lange bane har vi fået mere tilfredse kunder. Vi kigger selvfølgelig meget på, hvad vi kan gøre for at hjælpe vores kunder til at reducere madspild, men allerede før fødevarerne lander i butikkerne, kan der gøres en del – alene hos vores producenter har vi nedbragt spildet betydeligt, fordi vi nu tilbyder kunderne at købe grøntsager til reduceret pris, f.eks. hvis agurken er skæv eller rodfrugterne ikke har samme størrelse. Det er et utroligt spændende område at arbejde med, og vi forsøger hele tiden at finde nye tiltag til mindre madspild, siger Anders René Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000.

Fra nul fokus til New York Selina Juul grundlagde i sin tid Stop Spild Af Mad som en protestgruppe, men på kort tid ”eksploderede” omverdenens interesse for sagen - og nu, ti år efter, er Selina Juul netop hjemvendt fra New York, hvor hun som ambassadør i den globale FN koalition mod

»

– FOR TI ÅR SIDEN VAR DER NUL FOKUS PÅ MADSPILD, OG DET HAR VÆRET ET KÆMPE ARBEJDE MED LANGE ARBEJDSDAGE ÅRET RUNDT AT SÆTTE STOP SPILD AF MAD PÅ DAGSORDENEN.

madspild, Champions 12.3, har arbejdet benhårdt på at finde frem til fælles standardiserede målinger for madspild og fødevaretab. – For ti år siden var der nul fokus på madspild, og det har været et kæmpe arbejde med lange arbejdsdage året rundt at sætte Stop Spild Af Mad på dagsordenen. Nogenlunde samtidigt kontaktede Anders René Jensen fra REMA 1000 mig, og han delte heldigvis min indstilling til madspild. Derfor var REMA 1000 de første til at fjerne flerstykstilbud og fuldstændigt udrydde begrebet mængderabat, der får folk til at købe alt for store mængder fødevarer, som ikke når at blive spist, inden de bliver for gamle. Samarbejdet gjorde, at budskabet er kommet ud over rampen i en helt anden fart, end jeg kunne have fået på egen hånd. Vi er dog endnu ikke i mål med at reducere madspild. I en rapport udarbejdet af Miljø- og Fødevareministeriet og Miljøstyrelsen viser det sig, at gennem de sidste seks år har danskerne reduceret madspildet med 14.000 ton. Det er i sig selv positivt - men tallet udgør kun 8 % af det samlede madspild, så der er stor plads til forbedring. Dog har personer som bor i etageboliger, som typisk er mindre boliger, reduceret madspildet med 24 % per person. Det viser med al tydelighed, at det virker at sælge fødevarer i løs vægt og mindre pakker.


MADSPILD/ANNONCE

Det er vigtigt, at vi finder frem til en metode til, hvordan vi på globalt plan måler mængden af madspild for at få et korrekt overblik over omfanget. Ellers svarer det til at sammenligne æbler og pærer, hvilket vi ikke bliver meget klogere af – og det har vi brug for. FNmålet er at halvere det globale madspild og fødevaretab inden 2030, så vi har travlt, siger Selina Juul.

Et gratis måltid til byens hjemløse Der er masser af omsorg i et godt måltid mad, men ikke alle, og da slet ikke hjemløse, er så privilegerede at nyde denne omsorg hver dag. Især ikke i weekenden, som er en særlig udfordring, fordi byens væresteder typisk holder lukket fra fredag til mandag. For seks år siden besluttede Gitte Johansen, der til dagligt arbejder som social- og sundhedsassistent, sig for at starte Projekt Hjemløs, der holder til i en nedlagt restaurant i et af Københavns yderområder, Vanløse. En forening, drevet udelukkende af frivillige, der hver weekend laver mad til byens hjemløse. Måltider, som bliver til på baggrund af donationer, og i den forbindelse spiller REMA 1000 en stor rolle hos Projekt Hjemløs. – I 2014 blev jeg kontaktet af REMA 1000, som ønskede at donere fødevarer, der af en eller anden grund ikke er salgsbare. Det kan f.eks. være på grund af transportskadet emballage, som bulede dåser eller revnede æsker, hvor selve fødevaren intet fejler. Det giver os mulighed for at servere gode og nærende måltider til hjemløse hver weekend. – Næsten hver uge modtager vi en palle direkte fra REMA 1000, fyldt med disse fødevarer, som ikke kan sælges i butikkerne, og vi glæder os altid til at pakke ud, for nogle gange er vi så heldige, at der er lækkerier som slik, nødder, chips og kakao i pakken. Det er ting, som vi ellers ikke har råd til at prioritere på indkøbslisten, så vi elsker at give vores hjemløse gæster denne ekstra forkælelse. Der er ingen tvivl om, at de hjemløse, som kommer hos os, værdsætter REMA 1000s gestus, og personligt synes jeg, at det er rørende, at folkene på lageret, der pakker disse varer til projektet, nogle gange skriver eller tegner en hilsen til de hjemløse på pakkerne, fortæller Gitte Johansen, grundlægger af Projekt Hjemløs. Q

10 skridt mod mindre madspild Her er 10 bud til dig, der vil i gang med at minimere madspild. Og du behøver ikke følge dem alle. Hvis du bare finder tre eller fire, der passer til dig, vil det gøre en stor forskel.

Hav en restedag Sammenkogte retter og supper er ideelle til komme i bund i køleskabet. Hav en ugentlig dag, hvor du laver en af dine bedste ‘tøm-køleskabetretter’. Køb ikke ind på tom mave Vi køber for meget, når vi er sultne. Køb ind efter et måltid eller spis en gulerod, inden du køber ind. Så fylder du kun kurven med det, du har brug for. Opbyg basislager Hav et godt lager af konserves, krydderier og tørvarer. Bønner, færdigsovse eller flåede tomater er ideelle værktøjer til at lave rester om til nye retter. Lav en Madplan Det kan være svært at finde tiden til en madplan, men der er meget madspild at spare. F.eks. kan du sørge for, at store grøntsager bliver brugt over flere dage. Frys grønt Husk, at du kan fryse grøntsager. Næringsværdien bevares, og hvis du skærer ud i mindre stykker, er de lette at komme direkte i resteretter. Indret dit køleskab Det, du ser først, bruger du først. Sørg derfor for at sætte varer, der er ved at løbe ud, forrest i dit køleskab. Det er lige så enkelt, som det er effektivt. Genopliv grøntsagerne Liv dine grøntsager op med koldt vand. Tre timer i koldt vand i køleskabet kan gøre en slatten gulerod klar til kamp igen. Undgå flerstyksfælden Hvis der er tilbud på to, og du alligevel smider halvdelen ud – hvor meget har du så sparet? Køb det, du spiser. Ikke det, der er tilbud på. Hav gode bøtter og poser Med plasticbøtter og fryseposer på lager, er det nemmere at gemme rester. Mange retter er alligevel bedst på anden dagen. Lær at sylte Din mormor havde ret. Syltning er en god måde at give grøntsagerne ekstra liv. Lær at lave en sød og sur syltelage, og kom i gang med krukkerne. Kilde: Megetmindremadspild.dk

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

17


TIDSLINJE MOD MADSPILD Sådan har vi bekæmpet madspild siden 2008 Nedsat pris

Stop for mængderabatter

på varer tæt på udløbsdato

Website mod madspild megetmindremadspild.dk

Samarbejde med

Stop Spild Af Mad

Samarbejde med

Projekt Hjemløs

Vej varen

og køb kun det du har brug for

2008

2009

2010

2011

2012

2013


• REMA 1000 var den første dagligvarekæde, der gik til kamp mod madspild • Læs mere på rema1000.dk

Madspildstesten

Hakket kød

megetmindremadspild.dk

2-rums emballager Længere holdbarhed, mindre spild

i mindre pakker

Brød i mindre pakker

Ævlerov

Videoer og opskrifter

Most af overskudsæbler fra danske haver

Lækker mad med rester

2014

JA til krumme agurker

2015

2016

og andre skæve grøntsager

2017

2018


FAMILIELIV / ANNONCE

Julebag Nu behøver man kun én bog for at sikre den gode julestemning, og for at duften af lækkert hjemmebag kan brede sig i køkken og stue. Vi kender dem alle sammen – de klassiske juleog nytårskager, der bare hører sig til, og som slet ikke er til diskussion. I denne bog fra bageeksperten Annemette Voss har hun samlet alle de bedste gode gamle opskrifter på alt fra vaniljekranse til æbleskiver, der bare fungerer, og hvor der er lagt vægt på at bibeholde de gamle dyder med fx at bruge den mængde smør, der nu engang skal til for at få det bedste resultat. Engang imellem kan man også have lyst til at prøve noget nyt. Derfor giver Annemette også en række helt nye opskrifter på alternativt jule- og nytårsbag, fx kanelsukkerdonuts, tranebærcookies og risalamandetærte, der ikke vil smage mindre vidunderligt i december måned.

Få styr på dit barns digitale verden Guide til det gode onlineliv Hvor længe bør dit barn spille computer hver dag? Er det problematisk at se YouTube i timevis? Og hvordan opfører man sig egentlig på de sociale medier? Mange forældre, der ikke er vokset op med internet og iPads, er bekymrede for, hvilke konsekvenser den moderne skærmkultur har for deres børn. Få hjælp af psykolog Ulla Dyrløv, der har specialiseret sig i konflikter i familier. I en praktisk og letlæselig bog guides vi forældre igennem de mange bekymringer og faldgruber, en digital hverdag medfører. Bogen kan bruges som et opslagsværk, når man som forældre står overfor dilemmaer knyttet til sine børns digitale vaner - hvad enten barnet er fem år gammel og vil spille iPad hele eftermiddagen eller er en ung og selvstændig teenager, hvis venskaber i ligeså høj grad består af YouTube-stjerner som af klassekammerater.

Vitaminspray Har du også uden held prøvet, at få dit barn til at sluge den vitaminpille, du dagligt lægger ved siden af morgenmadstallerkenen? Prøv med en vitaminspray i stedet for. De fleste børn vil synes, at det er en sjov og anderledes måde at få vitaminer på. NordicHealth har specialiseret sig i vitaminsprays og har fire forskellige D-vitaminsprays til hele familien i sortimentet – også til familiens yngste og til når mor venter sig. Til voksne findes der også en Multivitaminspray. Et dagligt ”pust” vitaminer der indtages som spray, absorberes betydeligt mere effektivt end tabletter og kapsler, ifølge undersøgelser fra Cardiff Universitet. Næringsstofferne spredes via blodomløbet, og derved kan dårlig fordøjelse og medicin ikke påvirke absorberingen af vitaminerne.

20 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Bedre styr på planerne Det er mange aktiviteter, der skal koordineres i en travl børnefamilie. Hvis barnet så samtidigt har to hjem med bonus mor og far, er der ekstra mange invitationer og sammenkomster der skal indpasses i de to familiers kalendere. Med den nye Daysi familiekalender-App, kan man oprette en familie med helt op til 8 brugere og nemt oprette alle familiemedlemmers aftaler og begivenheder. Daysi Familiekalender giver dermed et super godt overblik over alle aftaler, for både hvert familiemedlem og hele familien, og med en række af yderligere funktioner der er i Appen, bliver planlægning af aftaler meget nemmere. Hvis barnet har to familier kan barnets kalender nemt deles imellem de to familier. og dermed gøre planlægningen for dele-familier endnu nemmere. Få tre måneders gratis prøve på den nye Daysi familiekalender-app, hvis du indtaster koden BogF når du opretter din Familie i Daysi familiekalender.


Helt ærligt LÆR DIT BARN OM HUDPLEJE

og forebyg hudallergi

Hudallergi er nok ikke lige det, som danske børn og unge generelt bekymrer sig mest om. Men der er god grund til at være opmærksom på sin hud allerede fra en tidlig alder. Hudallergi kan nemlig ramme alle og i alle aldre – men risikoen kan minimeres, hvis man tænker over, hvad man udsætter sin hud for. Børn og unge bruger også plejeprodukter, og sunde vaner skal indarbejdes tidligt. De er ofte ikke opmærksomme på, at de selv kan gøre en forskel i forhold til at minimere risikoen for hudallergi. Det er derfor vigtigt at gøre en indsats for at nå de unge, og i den forbindelse kan man også som voksen være med til at gøre en forskel, ikke mindst ved at sætte det gode eksempel. Q Har du små børn, kan du være opmærksom på, hvilke

stoffer legetøjet indeholder. Q Har du større børn, kan I sammen tage en tur i supermarkedet, hvor I bruger appen Kemilex eller Tjek Deklarationen til at undersøge, hvilke stoffer der er i de forskellige produkter. Q Gå efter sæbe og shampoo, som er uden parfume. Q Vask tøjet i parfumefrit vaskemiddel. Kilde: Astma og Allergi Danmark

Sovepose til flere formål Når vi skal overnatte enten ude i naturen eller i telt, så er det vigtigt med en sovepose i god kvalitet. En sovepose skal nemlig være både blød, behagelig og lækker at lægge sig ned i. Den skal give god varme til kroppen, og samtidigt skal det være muligt at kunne komme af med varmen, så man ikke sover badet i sit eget kropssved. Defence 4 soveposen, er en letvægtssovepose, lavet i microfiber og med en vandtæt overflade. Lynlåsen er sikret, så al kropsvarmen ikke smutter ud gennem syningerne. Så hvad enten du skal på telttur, sove i shelter eller om du skal overnatte i det fri, er her en helt fantastisk sovepose. FORHANDLERINFO: WWW.GREJFREAK.DK

Hvor svært skal det være at stoppe virus og bakterier? Apotekets Alcogel er ikke så indviklet. Effektiv desinfektion der fjerner virus og bakterier uden at udtørre huden. Den er enkel, den virker og er baseret på viden og omsorg. Læs mere på apotekets.dk

Effektiv uden at udtørre


OPLEVELSER/ANNONCE

e g i l t s e F

FØDSELSDAGE Fødselsdag for de mindre

Fødselsdag med parkour, trampoliner og warriorbane Da Elias fyldte 10 år, skulle dagen fejres med alle drengene fra 4 klasse. – De gange vi har holdt fødselsdag med Elias´ klassekammerater i hoppe og – legeland, har det været en ren overlevelsestur med 16 nysgerrige drenge, der hurtigt blev spredt for alle vinde, udtaler Maria Jensen, mor til Elias. – Men denne gang i Bounce, kunne jeg slippe tøjlerne, da de to søde og legesyge instruktører havde et godt tag om drengene. De viste dem vilde stunts og lærte dem forskellige tricks på de mange trampoliner og parkourbaner, og hjalp dem igennem banerne efterfølgende. Efter en time hvor drengene blev ført igennem de mange sjove og vilde oplevelser, fik vi vores eget festlokale, hvor drengene fik serveret burgere med pommes fritter og en lækker isdessert –Det var en meget nem måde at holde fødselsdag på, instruktørerne klarede drengene hele dagen igennem, og Elias havde den bedste fødselsdag til dato. Vi kommer med sikkerhed tilbage til Bounce for at lege mange gange i fremtiden. Bounce er en helt ny 3700 kvadratmeter stor trampolin- og adrenalinpark. Der eksisterer i dag mere end 28 BOUNCE-parker på verdensplan, og den nyeste park er nu åbnet på 2 sal i shoppingcentret Fields. SE MERE PÅ WWW.BOUNCEINC.DK

I Eventyrfabrikken, må alle børn lege, fjolle, løbe og hygge sig så meget, som de har lyst til. Her er et stort udvalg af klatretårne, hængebroer, krybegange, kæmpe bolde, en stor rutsjebane, boldrum, trampoliner, hoppeborg, airbazooka og et babyområde til de mindste. Vi besøgte Eventyrfabrikken MegaCenter i Ballerup, hvor vi holdt børnefødselsdag for Stefan, der blev ni år. Han havde en sjov dag, han sent vil glemme. Der var fart over feltet, og masser af underholdning til ham og alle hans gæster, der fik grinet og leget til den helt store guldmedalje. Alle børnene blev bespist med lækre burgere og kolde sluch-ice, imens der var kaffe og te til forældrene. – Vi kan klart anbefale at invitere på fødselsdag i det store Eventyrfabrikken MegaCenter i Ballerup, udtaler Stefans mor Denise Mortensen. – Her kan hele familien, også de yngste familiemedlemmer få en på opleveren. Vi havde en sjov fødselsdag, og Stefan var helt udmattet da vi tog derfra, slutter Mor Denise. SE MERE PÅ WWW. EVENTYRFABRIKKENMEGACENTER.DK

En børnefødselsdag fuld af vilde dyr Er dit barn helt vild med dyr? Drømmer han eller hun om at være dyrepasser eller komme helt tæt på kryb og kravl? Så er en børnefødselsdag i ZOO det oplagte valg. Her har I mulighed for at give børnene en uforglemmelig fødselsdag i unikke rammer, hvor de kan gå på opdagelse i dyrenes forunderlige verden og hive masser af viden og underholdning med hjem i rygsækken. Lad børnene udforske parken med et skattekort ved hånden, og giv dem mulighed for at komme helt tæt på krybdyr og insekter, når der inviteres til børnefødselsdag med kryb og kravl. Eller bliv dyrepasser for en dag, når der skal fodres dyr i Tropezoo. Deres dygtige dyrepassere deler glædeligt ud af deres ekspertise og formidler på en måde, så alle kan være med. Der er rig mulighed for at børnene kan stille spørgsmål om de mange dyr og om arbejdet som dyrepasser.

22 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93


FAMILIELIV/ANNONCE

Slip kreativiteten løs... Børn er kreative. Nogle gange er de så kreative, at det ses i hele ”hytten”, når den kunstneriske sans har ladet sig udfolde, og papir og farvelade har været i brug. Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

M

ange børn er forfærdeligt glade for at ”kigge Ipad”. De gør det ofte i timevis og kan være svære at ”råbe op”. Prøv at gøre det alligevel. Læg den væk for en stund og styrk barnets finmotorik og kreative sans – for har du hørt om Paint-Sation? Det er en serie af tegne-/maleredskaber, som giver børn helt ned til treårsalderen, måske endda yngre, mulighed for at udfolde sig kreativt på papir – nu endda med sit helt eget smarte bordstaffeli.

Drypfri maling Et bordstaffeli med fem flotte, spildfri farver i beholdere som klikkes fast på staffeliets kant, gør det nemt for barnet at male fine ”kunstværker”. Skulle barnet komme til at vende bunden i vejret på beholderen med maling, sker der ingeting, for malingen er skabt efter en unik formel, så den er i fast form. Ja, man er næsten nødt til at prøve det, for at se det med egne øjne – men den er altså god nok, selv om det lyder lidt ”hokus pokus”. Malingen er vandbaseret, så selv om barnet kommer til at ”male

Må jeg være med? Måske må du, hvis du spørger pænt. Det er nemlig hyggeligt at tegne og male, hvilket vi som voksne, i hvert tilfælde en stor del af os, glemmer i farten. Prøv det og opdag hvor afstressende det er, og ud af den ro man oplever sammen med barnet, mens farver breder sig udover papiret, opstår mange gode samtaler – og de kan nogle gange være svære at finde ro til i hverdagen. Q

Malin så selvgoen er vandbas til at ”mm barnet komeret, der bare ale sig selv”, mer sk vand og sæbe taill. sig selv”, skal der bare vand og sæbe til. Det betyder også, at tøj der kommer i karambollage med farverne, nemt kan vaskes rent igen, ligesom bordpladen kan, hvis kreativiteten ikke holdt sig på papiret.

Med på farten Selvfølgelig skal barnet ikke undvære sit nye yndlingsmalesæt, så der findes heldigvis også et smart Paint-Sation rejsesæt med spildfri maling og pensler i en praktisk taske, hvor låget fungerer som staffeli.

Malingen overholder alle krav Alt er testet og godkendt efter alle kunstens regler – og de regler er skrappe, når det er legetøj til børn, der er under luppen.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

23


KOM VÆK FRA HVERDAGEN

NOV. FRE-SØN, 4 PERS. FRA

1.546,-

Se mere her:

landal.dk/tilbud

Hold ferie på en af vores fem ferieparker.

FERIE MIDT I NATUREN

Rønbjerg Seawest Søhøjlandet Grønhøj Strand Ebeltoft


FAMILIELIV / ANNONCE

Slut med at glemme aftaler Der er mange ting der skal koordineres i en børnefamilie - for i vores travle hverdag med 9-16 job, er det svært at holde fast i alle de tråde, der skal samles i løbet af en ganske almindelig uge. Af B o n nie J ensen

H

vem handler ind, kører Christian til fodbold, tager til forældremøde med Josephine eller køber gave til Ida der holder klassefødselsdag for 5B? En god hjælp her, kunne være en fælles familiekalender – meget gerne online, så man ikke er afhængig af at have husket at kigget på papirkalenderen hjemme i køkkenet, men kan checke den uanset om man er på job, i supermarkedet eller et helt tredje sted.

Tjek kalenderen uanset hvor du er Daysi Familiekalender løser lige præcist dette problem. Det er en App, der installeres på alle telefoner i familien, som hurtigt, nemt og meget overskueligt samler familiens og delefamiliens aktiviteter ét sted og gør det let at koordinere aftaler på kryds og tværs. Hver familie kan tilmelde op til otte brugere, og hver bruger oprettes med en farve, et foto eller et ikon. Klikker du på brugerens foto kan du let se aftaler for dagen, ugen eller måneden for denne bruger, og klikker du på familieikonet, kan du få et samlet overblik over aktiviteter for alle familiemedlemmer.

Nemt for delefamilier Hvis far og bonus-mor f.eks. vil bestille en forlænget weekend med børnene, og ikke ved om Christian har fodboldkamp, en fødselsdag hos en kammerat eller lignende i lige præcis den weekend, er det nemt og hurtigt at tjekke Christians kalender i Daysi appen. Det er smart, og meget bekvemt, især hvis mor og far ikke er så gode til at samarbejde, så sparer far et opkald til mor, og når aftalen lægges ind i Christians kalender, vil han modtage en push-besked, så han kan se at han ikke kan lave andre planer i den weekend. Christians kalender kan deles imellem fars familie og mors familie, så mor kan nemt se at Christian er ude af landet i den weekend, så hun ikke kan ”låne” Christian med til en fødselsdag hos mors familie i fars weekend. Deling af et familiemedlems kalender gøres meget nemt ved, at du blot skriver e-mailadresse på den

Få tre måneders gratis prøveperiode ved at bruge rabatkoden ”BogF” når du opretter din familie i Daysi Familiekalender

person fra en anden familie, du vil dele kalenderen med. Kalenderen kan også bruges offline og opdateres automatisk, når du igen er online. I det hele taget er Daysi så nem at bruge, at selv børnene begynder at lægge deres aftaler ind, fortæller Partner Bo K. Larsen, som er en af de personer der nu står bag virksomheden. –Daysi appen udvikles løbende og vi får mange gode ideer fra vores brugere – f.eks. er vi i gang med at udvikle en integration til eksterne kalendere – så aftaler fra f.eks. Holdsport og Kampklar automatisk blive synkroniseret i Daysi Familiekalender. Download Daysi fra Apple App Store eller Google Play, og få den første måned gratis. Herefter koster App’en 19,-/md eller 149,-/år for hele familien. I vil hurtigt opleve, hvordan Daysi Familiekalender bliver en helt naturligt del af familiens hverdag – og bedst af alt, vil I opleve, at I får frigivet en masse tid og får et samlet overblik over alle familiens aktiviteter. Q

Download Daysi fra Apple App Store eller Google Play

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

25


FAMILIELIV /HUDPLEJE

Pas på huden i vinterkulden De kolde måneder med blæst, regn og frost udtørrer huden. Vi har kigget nærmere på hvordan du undgår tør hud og eksem. Vintertørre læber Ligesom ansigtet kræver læberne også ekstra beskyttelse mod kulden. Vælg gerne en læbepomade med et højt fedtindhold.

Antallet af børn som får børneeksem er stigende Omkring 20 % af alle børn, der bliver født i Danmark, udvikler børneeksem, der er en arvelig hudsygdom, som giver tendens til tør, kløende hud og perioder med eksem. Der er ikke kun en enkelt årsag til børneeksem, og der eksisterer ingen mirakelkur. Men man kan minimere risikoen for at sygdommen blusser op ved at smøre barnets hud dagligt med fugtighedscreme, hvilket er en meget vigtig del af behandlingen af børneeksem og hurtigt behandle ifølge lægens anvisninger, hvis eksemet blusser op. Ved at bruge fugtighedscreme, tilføjes de fedtstoffer, som huden ikke selv kan danne. Ved at smøre barnets hud flere gange daglig med fed fugtighedscreme kan man forebygge, at huden tørrer ud og klør, og dermed nedsætte antallet af udbrud.

Kulde og tørt indeklima Grunden til, at mange oplever tør og skadet hud i vintermånederne, er kombinationen af den bidende kulde udenfor og den tørre radiatorvarme indenfor.

VIDSTE DU AT: Q Huden er med et overfladeareal på ca. 1,5 m2 et af

vores største organer Q Huden udgør ca. 15 % af legemsvægten Q Huden skaffer os information om omgivelserne gen-

nem små nerveender, som registrerer berøring, tryk, varme, kulde og smerte

Hvordan behandler jeg tør hud? Fugtighedscreme er en effektiv behandling af tør hud. Vælg en fugtighedscreme med højt fedtindhold (> 20 %), og uden parfume, som du kan reagere allergisk mod. Bruges en eller evt. flere gange dagligt. Jo mindre vand i cremen, jo bedre. Vælg en creme med lavt vandindhold til at holde huden beskyttet mod vinterens blæst. En creme med højt indhold af gode fedstoffer, og som ikke indeholder vand, minimerer risikoen for frostskader på den sarte hud. Hvis man ydermere vælger en creme mærket med et eller flere af de anerkendte miljømærker, der fortæller at man her står med en creme i hånden, som ikke indeholder nogle af de skadelige og hormonforstyrrende stoffer, er man på den helt sikre side.

26 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93


FAMILIELIV / HUDPLEJE

HUSK! Q Man kan forebygge tør

hud ved at vælge produkter uden parfume, som kan irritere huden Q Du beskytter huden, ved ikke at have for høj temperatur indendørs Q At for at undgå tør hud, er det vigtigt at drikke rigeligt med vand samt spise grøntsager og frugt.

Babycreme er ikke til daglig brug Når du læser på en babylotion, kan du få indtryk af, at babyer skal smøres ind i creme dagligt. Men det er slet ikke nødvendigt – og slet ikke godt for den sarte hud. Børn har ikke brug for de samme mængder kosmetiske produkter som eksempelvis sæbe og shampoo, som voksne har. Produkterne kan nemlig udtørre og irritere huden, og de kan indeholde parfume, som giver risiko for allergi. Til daglig er det nok at vaske din baby med lunkent vand og undgå at tilsætte sæbe eller olie til vandet. Derfor behøver du normalt heller ikke at bruge cremer eller olier på babyens hud efter badet. Synes du, din baby har tør hud, så tal med lægen eller sundhedsplejersken om det.

Spis huden sund Man kan spise sig til sundere hud. De sunde umættede fedtsyrer som eksempelvis omega-3 fedtsyrer, er gavnlige for huden. De hjælper næringsstofferne med at passere ind i cellerne. Omega-3 fedtsyrer findes i fødevarer som laks, valnødder, tofu, hørfrøolie, malet hørfrø, raps- og olivenolie.

Kilder: Sundhed.dk, Astma-Allergi Danmark, Forbrugerrådet Tænk, Helsenyt, DR.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

27


FAMILIELIV/INFLUENZA

Højsæson for

INFLUENZA

Influenza kan ramme alle, men nogle rammes hårdere end andre. Derfor er det klogt, at lade sig vaccinere mod influenza, hvis man er ældre, har et svagt immunforsvar, eller bare ønsker at være ”home safe”. Af B o n nie J ens en

N

år lillesøster er syg, for gud ved hvilken gang, er det en kærkommen hjælp, når de søde bedsteforældre melder sig på banen som sygepassere. Her bliver der pylret omkring den lille patient, der i så tilfælde, må forkæles ud over alle grænser. Men selv om vores fokus er på det lille sløje pus, skal vi nu alligevel huske at passe på den ældre generation også. For ingen er udødelig, og der er ingen grund til at løbe nogen risiko for, at de ældre i familien smittes unødigt. Derfor skal vi huske vores ”bedsteforældre” i familien på, at der findes en vaccination mod influenza, som de klogelig bør tage imod. Influenza er en kedelig omstændighed, uanset hvem den rammer, men der er stor forskel på, hvor medtaget

SUNDHEDSSTYRELSEN ANBEFALER, AT GRAVIDE DER ER I 12 GRAVIDITETSUGE ELLER DEROVER, BØR VACCINERES MOD INFLUENZA.

man bliver af sygdommen. I takt med at vi bliver ældre, svækkes vores immunforsvar nemlig helt naturligt, hvilket øger risikoen for at blive alvorlig syg af influenzaen, så tilstødende komplikationer kan forværre sygdommen og i værste fald koste liv. Hvis man lider af en kronisk sygdom eller er over 65 år gammel, tilbyder Sundhedsstyrelsen gratis vaccine mod influenza, fordi immunforsvaret i disse tilfælde kan være for svagt til at bekæmpe sygdommen, og der er større risiko for at få følgesygdomme som f.eks. en alvorlig omgang lungebetændelse, med dertilhørende afkræftelse. Man skal ikke spøge med influenza, for Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år dør i gennemsnit cirka 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza, og heraf er de fleste 65 år og derover. Risikoen er størst, hvis man samtidig har en

28 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

sygdom som for eksempel hjerte- eller lungesygdom eller diabetes, men også ældre, der ellers er sunde og raske, er i øget risiko. Influenza smitter gennem luften, ved kontakt som håndtryk og hvis man kommer i berøring med ting som er inficeret med influenzavirus.

Selv yngre, sunde personer kan rammes hårdt af influenza Noget helt andet er, at influenzavirus jo også kan overleveres fra bedsteforældre til de mindste børnebørn, og den smittekæde brydes også, hvis bedsteforældrene bliver vaccineret. Det siger sig selv, at det selvfølgelig kommer den enkelte, der får vaccinen til gavn, men forestil dig lige hvor ulykkelig en bedsteforælder ville blive, hvis denne uforvarende kom til at smitte et lille spædbarn med influenza. Det er jo ikke rart, hvis det er en helt lille ny, med nybagte og trætte forældre, der skal gennem et sygdomsforløb.

Også gravide i 2. og 3. trimester tilbydes gratis vaccine For kvinder der venter sig, er det alfa og omega, at passe på sig selv, leve sundt og undgå at komme i kontakt med stoffer, der kan skade babyen i maven. Desværre tror et stort antal gravide, at vaccine mod influenza er en af de ting, som man skal være varsom med som gravid, men vaccine mod influenza har været anvendt i mange år og vaccinerne er, ifølge videnskabelige studier, meget sikre for både mor og barn. Sundhedsstyrelsen anbefaler rent faktisk, at gravide der er i 12. graviditetsuge eller derover, bør vaccineres mod influenza, og derved mindske risikoen for abort eller for tidlig fødsel. Ved at lade sig vaccinere mod influenza under graviditeten, er der som en ekstra bonus, den fordel for dit barn, at det er beskyttet af dine antistoffer i den første tid og ifølge sundhedsstyrelsen findes der undersøgelser der viser lavere sygelighed og dødelighed blandt nyfødte af vaccinerede mødre. Derudover er du, som ofte er dit barns tætteste kontakt, en potentiel smittekilde til influenza og den smittekæde brydes, hvis du bliver vaccineret.

To typer af influenzavaccinen Fra 1. oktober 2018 til og med udgangen af februar 2019, tilbydes gratis influenzavaccination til personer i særlige risikogrupper. Denne vinter er der forskel på influenzavaccinerne og hvem der skal injiceres med hvilken variant, altså så længe lager haves, da det er først til mølle-princippet.

Hvis man lider af en kronisk sygdom eller er over 65 år gammel, tilbyder Sundhedsstyrelsen gratis vaccine mod influenza.


FAMILIELIV/INFLUENZA

INFLUENZA SMITTER GENNEM LUFTEN, VED KONTAKT SOM HÅNDTRYK OG HVIS MAN KOMMER I BERØRING MED TING SOM ER INFICERET MED INFLUENZAVIRUS.

Den nye 4-valent vaccine, der dækker bredere mod influenza B, gives til de kronisk syge, der endnu ikke er fyldt 60 år, til gravide i 2. eller 3. trimester og til en begrænset gruppe af personer på 60 år eller ældre, hvor lægen vurderer, at influenza udgør en særlig alvorlig sundhedsrisiko. Imens den 3-valente vaccine der tidligere blev tilbudt alle risikogrupper, dækker de influenzatyper, som WHO mener, er de vigtigste at blive beskyttet mod. Den gives til personer på 65 år eller derover, til personer der lider af en kronisk sygdom eller til svært overvægtige med BMI over 40. Det er stadig muligt at blive vaccineret mod influenza før og efter de nævnte tidspunkter, men i så fald er det ikke gratis. Du kan blive vaccineret flere forskellige steder. Både hos de praktiserende læger, private vaccinationsklinikker og kommuner kan vaccinere mod influenza. Q

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

29


FAMILIELIV/ALLERGI

Hvad er allergi? Allergi er en tilstand som skyldes, at immunsystemet reagerer unormalt eller for kraftigt overfor ellers harmløse ting i miljøet som pollen, dyrehår eller fødevarer. Den bedste behandling af allergi er, at undgå det man er allergisk over for, hvis det kan lade sig gøre.

Priktest Hvis din læge mener, at du kan være allergisk, kan en priktest hjælpe med at finde ud af, hvad du er allergisk overfor. En priktest foregår ved, at du får sat et stykke tape med en række tal på underarmen. Ud for hvert tal sættes en dråbe med udtræk af forskellige allergifremkaldende stoffer. Af og til bruger man også friske madvarer til undersøgelsen. Når alle dråberne er sat, prikkes et lille hul i huden gennem dråberne. Efter ca. 10 minutter aflæser man reaktionen. Hvis du reagerer, kommer der en lille hævelse, som klør.

Kontaktallergi Mindst 10 % af den danske befolkning lider af kontaktallergi over for et eller flere kemiske stoffer. Kontaktallergi forårsages af små kemiske stoffer, som trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, så der opstår allergi. Det allergifremkaldende kan for eksempel være metaller, konserveringsmidler, parfumestoffer, farvestoffer og andre stoffer, som forekommer i forbrugerprodukter som kosmetik, smykker og rengøringsmidler, men allergien kan også fremkaldes af “naturlige” stoffer som f.eks. æteriske olier og planter.

Astma er den hyppigste lungesygdom hos børn I rigtig mange familier findes et eller flere børn med astma, for mellem 10 % og 20 % af alle danske børn har i dag astma eller astmalignende symptomer. Langt de fleste astmabørn er velbehandlede og lever et godt børneliv trods sygdommen. Hos småbørn udløses astma typisk af infektioner, ofte i forbindelse med vuggestuestart. Hos skolebørn derimod, er allergi en af de almindeligste årsager til, at sygdommen bryder ud. Men lægerne kender ikke årsagen til, at så mange børn udvikler astma.

Man kan vokse sig fra astma Ca. 4 % voksne lider af astma. Det vil sige, at hvis man sammenligner tallet, med antallet af børn der har astma, vokser rigtig mange sig fra sygdommen i løbet af barndommen. Risikoen, for at sygdommen ikke forsvinder, er størst, hvis andre i den nærmeste familie har allergisygdomme. Der er også større risiko hos børn med astmaeksem og hos børn, hvor astmaanfaldene er hyppige og svære.

30 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Kilder: Astma-Allergi Danmark, Sundhed.dk, Lungeforeningen, Børn og Astma


FAMILIELIV/ANNONCE

Rengøring komme vi desværre ikke uden om, heller ikke selv om efterårets mørke er kommet snigende, og gør det sværere at se støv og smuds. Vi kommer heller ikke uden om, at der findes redskaber til rengøringen, der er mere miljøvenlige end andre. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

Miljøvenlig rengøring “Her kommer mutter med kost og spand, med skrubbe og klude og sæbevand”, sang Raquel Rastenni lystigt i 1960, og heldigvis behøver det heller ikke, at være en sur pligt at gøre rent – slet ikke hvis man har det rigtige udstyr. Det har Vileda siden 1948 sørget for, at vi har. Det begyndte, i sin tid, med en vinduesklud, men i dag findes der et større sortiment af rengøringsartikler, der giver os en nemmere hverdag – og som samtidig skåner miljøet.

Biologisk nedbrydelig klud Ved du for eksempel, at Vileda Wettex rengøringsklud er et 100 % naturligt produkt, som er produceret af bomuld og cellulose? Cellulosen er en træmasse, som kommer udelukkende fra FCS certificerede svenske skove. Bomulden er genanvendt overskudsbomuld fra spinderier. Vileda Wettex er ikke en engangsklud, og den kan sagtens vaskes i vaskemaskinen, og anvendes igen og igen. Når den ikke kan mere, kan du komme den på din kompostbunke eller i affaldsspanden med bioaffald. Både Vileda Wettex og Vileda Soft er produceret af samme miljøvenlige materiale. Du også kan bruge kluden til at så karse på. Læg kluden på en tallerken og strø karsefrø på

Vileda Wettex svampeklud.

kluden. Hæld vand på kluden og sørg for at den holdes fugtig, så har du karse til din frokost.

Bæredygtighed og hensyn til miljøet Plastik er et materiale, som er særdeles velegnet til mange ting deriblandt rengørings-

spande. Det er desværre også et lidt udskældt materiale, fordi naturen flyder med plastikaffald, som faktisk kan bruges igen, hvis det havner i den rigtige affaldsspand, som de fleste af os efterhånden har fået. Derfor er Vileda UltraMax moppespande produceret af genbrugsplast – og skåner derved miljøet. Det er ikke kun genanvendelse af plastik og naturlige materialer der er med til at tegne et billede af bæredygtighed og miljøhensyn, hvilket er vigtige punkter på Viledas dagsorden. Derfor gør Vileda alt for, at undgå at bruge skadelige stoffer i hele produktionsprocessen, ligesom rengøringsartiklerne transporteres kortest muligt, da transport også er en vigtig faktor i det store miljøregnskab. Al emballage er designet til at være helt genanvendelig, og hele tiden optimeres brugen af ​​genbrugsmateriale. Derfor er al emballage lavet af 60 99 % genanvendt papiraffald. På www.vileda.dk kan du læse mere om rengøringsartiklerne, som gør det lettere at gøre rent – og så er der bedre tid til alt det, som er sjovere end at skure og skrubbe. Q

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

31


ALLERGI OG INDEKLIMA/ANNONCE

Et allergivenligt hjem Tag ikke fejl af overskriften. Det handler langtfra om at byde allergien velkommen i dit hjem, tværtimod, for allergi kan i den grad forringe livskvaliteten. Derfor handler det om, at begrænse mængden af støv og andre allergifremkaldende partikler i luften. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

D

er er noget i luften, og hvis det er pollen, støv og dyreallergener, døjer mange med vejrtrækningsproblemer, røde kløende øjne og løbende næse, fordi den allergi mange lider af, bliver ”fodret”, når luften hvirvles op.

En effektiv ”handy” støvsuger Da jeg var barn og så amerikanske film, var jeg meget imponeret over de vakse støvsugere, som de flittige husmødre elegant styrede rundt med. Det var ikke sådan en klodset sag, som boede i kosteskabet i mit barndomshjem, det var tværtimod en slank opretstående model med støvsugerfunktionen integreret i skaftet. Smart, men dog begrænset af en ledning, der nødvendigvis skulle kunne nå hen til en stikkontakt. Den begrænsning har den nyeste Electrolux Pure F9

støvsuger ikke. Den er en ledningsfri stangstøvsuger, som er utrolig nem at navigere rundt med. Det at den er ledningsfri, er en kæmpe fordel, for måske har du ligesom jeg prøvet at være i gang med at støvsuge, og pludselig er man ved at flå stikket af ledningen og stikkontakten ud ad væggen, fordi ledningen ”slipper op”. På trods af sit lette design yder den fuldstændigt ligesom en traditionel støvsuger. FAK TA Støvsugerposer kan du roligt slette på indkøbslisten, for Electrolux Pure F9 er uden Mange allergener, som støvsugerpose, så efter endt støvsugning tømstøv, dyrehår og pollen, mer man beholderen hvori støvet opsamles, spredes gennem luften. og så er støvsugeren klar igen. Efter en opladning, som kan foregå alle steder i huset, hvor der findes en stikkontakt til lade-stationen, er støvsugeren klar til brug, og har en sugeevne som kan reguleres i tre trin, men man kan også bare benytte autofunktionen, der får støvsugeren til selv at vurdere, hvor meget og hvilket snavs der ”ligger i vejen”. Den er smart, er den. Der er nemlig ingen gode undskyldninger a la ”støvsugeren er for lav, jeg bliver øm i rygstykkerne af at støvsuge”, for designet er udformet ergonomisk, og et teleskoprør sørger for, at støvsuge-

32 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93


ALLERGI OG INDEKLIMA/ANNONCE

FAK TA Tjek dit indeklima, så du undgår skimmelsvampe

ren passer præcis til, hvor høj du er. Den udtrækkelige slange gør det nemt at rengøre både over og under møbler. Når du skal støvsuge under møbler og i mørke kroge, er mundstykket udstyret med klart led lys – en detalje du sikkert først ved, at du har savnet, når du har prøvet, hvor smart det er. Der medfølger 3-i-1 mundstykker, så det er nemt at støvsuge møbler og gardiner. Når man først har haft sådan en støvsuger i hænderne, får man ikke lyst til at vende tilbage til en almindelig en af slagsen. Det er en befrielse, at slippe for ledninger der er for korte og støvsugerslanger med knæk på.

Godt indeklima og ren luft Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man lufter ud i 5-10 min. med gennemtræk tre gange om dagen, og altid når man gør rent. Det er ikke altid nok til at skabe et optimalt indeklima for allergikere, og så er det fint, at der findes en – eller rent faktisk to – luftrensere der anbefales af det svenske Astma- og Allergiforbund til personer med astma og allergi. De er fra Electrolux og hedder henholdsvis Oxygen EAP 300 og Oxygen EAP 450. Hvis du ligner mig det mindste, tænker du måske som det første: Hvordan ser sådan en ud? Kan man holde ud at se på den i sit hjem? Fylder den en halv endevæg, eller tre kvadratmeter gulvplads? For det første er begge typer udført i et minimalistisk og diskret design. Det be-

Har du en fornemmelse af, at der er noget i din bolig, der generer dig? Men er du ikke helt klar på, hvad det ”noget” kan være, så kan du tænke over om følgende kan have indflydelse: Q os fra brændeovn Q os fra stearin- eller duftlys Q afgasninger fra møbler eller andet nyt interiør Q parfume Q mados Q støv Q dyr Q husstøvmider Q skimmelsvampevækst Kilde: Astma-Allergi Danmark

tyder, at de passer fint ind i ethvert hjem uden at “støje i øjnene”. Oxygen EAP 300 leverer 335 m3 ren luft pr. time, og er ideel til større rum op til 70 m2. Et avanceret filtreringssystem med flere trin, fjerner snavs, støv, pollen og lugte i tre trin, hvilket resulterer i 99,97 % renere luft. Den er nem at betjene, har en praktisk fjernbetjening og passer så at sige sig selv. Luftrenseren opfanger selv luftkvaliteten via en lugtsensor, der fungerer som en elektronisk “næse”. Når den opfanger parfumer, trafikos, cigaretrøg og andre lugtgener øger den automatisk for luftgennemstrømningen, og opfanger dem i det aktive kulfilter. Så er man sikker på hele tiden, at have den bedst mulige rensning af luften. “Storebror” Oxygen EAP 450 har lidt flere kræfter og kan rense 495 m3 luft pr. time i fem trin, og er derfor velegnet i rum op til 103 m2. Den har samme egenskaber som sin “lillebror”, men har et vaskbart filter, hvilket nogle synes er en fordel på den lange bane.

Farvel til fugt i luften Et indeklima med tung, fugtig luft er noget der både kan genere i luftvejene, og hvis helt galt – skabe grobund for skimmelsvamp. Selv om man lufter ud dagligt, er det ikke altid nok – slet ikke hvis man tørrer vasketøj i sin bolig. En affugter, AmbiFlex fra Electrolux, fjerner effektivt overskydende vanddamp og giver et rigtigt fint indeklima, og til tørring af vasketøjet har den et særligt effektivt program. Den renser samtidig luften for støv og allergener. Q

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

33


FAMILIELIV/ANNONCE

BMI-Omega3 købes hos www.Deepseapharma.dk eller ring 86986540 og få et godt tilbud

Hjælper fiskeolie børn med ADHD og ADD?

FAK TA

Det er forskere i Norge i gang med at undersøge, og delstudier peger i en positiv retning. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

ADHD

er en neuropsykiatrisk lidelse, der giver forstyrrelser i barnets opmærksomhed og aktivitet. Hvis man har ADHD, er det svært at holde koncentrationen, skabe overblik og struktur. Det gør det svært at planlægge og gennemføre aktiviteter, ligesom overdrevet aktivitet og impulsivitet også er en stor udfordring. ADD kaldes også ”den stille ADHD”, udfordringerne er de samme blot uden, eller med mindre synlig hyperaktivitet.

Sissel skrev: Min søn hedder Mikas og er 11 år. Han fik diagnosen ADHD for ca. fire år siden. Mikas største udfordring er koncentration, fastholdelse, finmotorik og når der stilles for store krav til ham, hvis f.eks. opgaver bliver for store og krævende. Han får heldigvis utrolig stor hjælp på skolen med iPad, computer, støttepædagog og en speciel stol. Lærer og kammerater på skolen forstår ham og tager hensyn og giver ham plads. Han er det mest kærlige menneske, meget ærlig og en rigtig god ven.

I Norge er forskere på Det Arktiske Universitet, i gang med at undersøge, om Omega-3 fiskeolie har en positiv effekt på børn med ADHD og ADD. Projektet kaldes „ADHD og ernæring: Betydningen af omega-3 på ADHDsymptomer”, og delresultater viser, at det hjælper børn med ADHD og ADD, at få daglig tilførsel af den gode naturlige fiskeolie.

Ja tak, til at prøve fiskeolien I Børn & Fritids august-udgivelse søgte vi familier, der er udfordret af ADHD eller ADD, og som kunne tænke sig at prøve effekten af BMI Omega-3, hvilket er den fiskeolie, som de norske forskere bruger i deres studie. Det gør de, fordi denne fiskeolie absorberes langt bedre end andre Omega-3-kilder, og indeholder 85 % umættede fedtsyrer. Q

I Danmark føres der ikke statistik over hvor mange børn, der har ADHD, men ADHDforeningen estimerer, at ca. 2-3 % af alle skolebørn i Danmark diagnosticeres med ADHD, hvilket svarer til ca. én elev i hver skoleklasse.

OLE LYSTRUP IVERSEN

Regitza skrev: Min dreng hedder Valdemar og er otte år. Han har, fra han var lille haft tydelig tegn på, at han ikke var som andre børn, han har svært ved at sidde stille, taler konstant og tager ikke hensyn til andre. Han er meget impulsstyret og tænker ikke over hvilke konsekvenser han møder. Han blev udredt da han var fire og er genudredt med samme diagnose i år, ADHD samt emotionel følelsesforstyrret. Han går på specialskole, hvor han får en masse hjælp.

Maiken skrev: Jeg er enlig mor med en pige på knapt fem år, der er udfordret i hverdagen med ADHD lignende symptomer. Belle er meget urolig, lyststyret og impulsiv, hun forstyrres af andre, irrelevante, detaljer i sin gøren og færden. Belle har alle antenner ude, og er konstant på ”overarbejde“. Belle har en ressourceperson på to gange om ugen, hvor hun bliver observeret af psykologer, for at hjælpe børnehaven og mig med at korrigere og guide Belle bedst muligt.

Læs med i Børn & Fritid som udkommer i december, hvor vi følger op på de tre familiers erfaringer med BMI Omega-3.

34 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Kilde: ADHD-foreningen


Annonce

MØD EFTERÅRET Efteråret er fuldt af hyggelige traditioner, men en af de mere irriterende af slagsen er, at det for mange er tiden hvor forkølelsen kigger forbi. Og det knastørre indeklima generer næsen. Her er nogle gode tips fra Apotekets, hvis du vil forebygge, lindre og stoppe snotnæsen, så du kan deltage på fuld kraft i al hyggen, der venter lige om hjørnet.

Rens, så der er et hul igennem

Apotekets Næsespray er en naturlig løsning, når næsen er stoppet. Saltvand har ingen sammentrækkende effekt som mange lægemiddelbaserede næsespray og -dråber, og kan derfor anvendes ubegrænset af voksne, børn og spædbørn. Du fjerner effektivt både virus og bakterier og fortynder den seje slim, der gør det svært, at trække vejret frit. Du kan også få næsesprayen med Eucalyptus, som giver et frisk pust og øger følelsen af en fri vejrtrækning. Det lindrer og letter for hvert pust. Apotekets Næsespray, 20 ml, vejl. pris kr. 45

Fugt og blødgør, når næsen er øm

Apotekets Sesamolie Næsespray er 100% ren sesamolie i en praktisk sprayflaske. Rigtig god til tørre og sarte næseslimhinder på grund af alt fra tørt indeklima til frostvejr. Sprayen fugter og blødgør og kan bruges op til tre gange om dagen af både voksne og børn fra et år. Et rigtig godt bud på lindring, hvis næsen er tør og irriteret. Apotekets Sesamolie Næsespray, 10 ml, vejl. pris kr. 70

Stop forkølelsen

Engang imellem er det for sent, at forebygge. Forkølelsen er landet og man har brug for hurtig lindring, så man kan komme videre i livet. Her er Apotekets Stop Forkølelse Næsespray et rigtigt godt bud på en løsning. Den stopper og letter forkølelsen og forhindrer virus i at overleve. Alle over 12 år kan bruge den så snart de første symptomer viser sig. Apotekets Stop Forkølelse Næsespray, 15 ml, vejl. pris kr. 74

Et godt sted, at starte

Man kan selv gøre en del for at undgå forkølelsen i det hele taget. God håndhygiejne og en Alcogel fra Apotekets er et godt sted, at starte. Og så er det jo godt, at vide, at Apotekets står klar fra første nys, hvis man alligevel skulle få sig en lille efterårssnue på vejen. Apotekets Alcogel, 230 ml, vejl. pris kr. 40

Læs mere på apotekets.dk


FAMILIELIV / VITAMINER

Vitaminer i kosten Hvis du spiser en sund og varieret kost, vil du som regel få de vitaminer, som du har brug for. Selv med en varieret kost, kan du dog have brug for D-vitamin i vinterhalvåret og folinsyre, hvis du planlægger at være gravid. Det sker kun sjældent, at man får for mange vitaminer igennem kosten, det optræder oftest ved brug af store doser kosttilskud.

D-vitamin Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, og kortvarige regelmæssige ophold i solen er bedst. Kun i mindre grad får vi D-vitamin fra kosten. D-vitamin er specielt vigtigt for kroppens optagelse og omsætning af kalk og for knoglerne og musklerne. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed, og kan i svære tilfælde give muskelsmerter og svage muskler.

LIDT OM VITAMINER... Fuldkorn er godt for meget... Vidste du at fuldkornsprodukter giver B-vitaminer?

Et overset vitamin C-vitamin Citrusfrugter er fyldt med C-vitamin og antioxidanter og er rigtig gode for både helbredet og udseendet. Frugternes høje indhold af C-vitamin hjælper huden til at danne collagen, som holder sammen på cellerne. C-vitamin er også nødvendig for hurtig heling af sår og for at undgå arvæv. Foruden citrusfrugter er kiwier, bær, tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager rigtig gode kilder til C-vitamin.

36 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

K-vitamin er et vigtigt men overset vitamin, der er nødvendigt for blodets størkningsevne. K -vitamin indgår også i protein- og knogledannelsen. Madvarer med højt indhold af K-vitamin er: Q dybgrønne bladgrøntsager som spinat, grønkål og bladsalater særligt i dybgrønne bladsalater som romano og rucola Q grønne og røde kålsorter som grønkål, broccoli, spidskål, rosenkål og rødkål Q brændenælder og japanske alger Q friske urter som persille, purløg, koriander og brøndkarse Q bønner som hvide-, mung-, og brune bønner samt kikærter Q sojaolie og mayonnaise.

Kilder: Miljø- og Fødevarestyrelsen, Sundhed.dk


FAMILIELIV / VITAMINER

Hvis man spiser et bredt og varieret udbud af mange forskellige fødevarer, burde vitaminpiller ikke være nødevendige.

Er vitaminpiller nødvendige? Cirka halvdelen af den danske befolkning spiser en eller anden form for kosttilskud. Men er det egentligt nødvendigt? Af D e a L ar s en

F

ødevaredirektoratets undersøgelser af danskernes kostvaner viser, at de fleste af os får tilstrækkelige mængder af de livsnødvendige vitaminer og mineraler gennem kosten. Men der er også grupper der ikke får nok. Hvis man spiser et bredt og varieret udbud af mange forskellige fødevarer, burde det være godt nok, men det kan være svært, og mange får derfor ikke tilstrækkeligt med kosten. Nogle vælger for en sikkerheds skyld at tage et supplement af vitaminpiller.

Kan man få for mange vitaminer? Et for stort indtag af vitaminer kan i nogle tilfælde have en skadelig virkning. Dette gælder specielt for de fedtopløselige vitaminer: K, E, D og A (Brug eventuelt huskereglen KED-A). Årsagen til at de fedtopløselige vitaminer kan indtages i for store mængder skyldes, at kroppen ikke selv kan skille sig af med overskuddet gennem urinen på samme måde, som den kan med de vandopløselige vitaminer.

Hvornår skal man tage vitaminer? Vitaminpiller skal helst tages efter et måltid og aldrig på tom mave. Ellers forsvinder de meget hurtigt ud med urinen igen. Det er ikke en god ide at tage vitaminpillen sammen med morgenmaden, da den ofte er let, og så bliver de fedtopløselige vitaminer ikke udnyttet optimalt. Kosten skal i øvrigt helst indeholde 10-20 gram fedt om dagen for at sikre en god optagelse af de fedtopløselige vitaminer.

Om vitamin- og mineralprodukter Der fremstilles mange forskellige produkter, der indeholder vitaminer og mineraler. Nogle produkter indeholder kun et enkelt vitamin, mens andre er såkaldt multivitaminprodukter, som indeholder en kombination af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Når man følger den dosis, der er angivet på pakken, får man som regel et tilskud på 100 % af den anbefalede daglige tilførsel (ADT) for hvert enkelt vitamin og sporstof.

Kilde : Netdoktor.

Er der nogen der specielt har brug for en vitaminpiller? Q Nyfødte børn og spædbørn har særlige

behov for ekstra jern og D-vitamin. Q Børn under 10 år kan få særlige multivita-

mintabletter til børn. Q Gravide har desuden har brug for folin-

syre indtil tredje måned, og jern fra 20. uge. Q Kvinder, der ønsker at blive gravide, bør tage 400 mikrogram folinsyre. Q Kvinder, der bærer slør, og personer med mørk hud bør have D-vitamintilskud. Q Fra overgangsalderen bør man sikre sig ekstra D-vitamin og calcium. Q Ældre mennesker, der ikke spiser særlig meget. Q Syge mennesker, der spiser småt, har en hjertesygdom eller som optager næring dårligt fra mave-tarm-systemet.

Vitaminerne er enten udvundet af naturlige fødevarer eller fremstillet syntetisk. A-vitamin kommer eksempelvis fra fiskeleverolie. Og B-vitaminerne fra gær eller lever. C-vitaminer udvindes ofte fra de små bær i roser, efter bladene er faldet af, og E-vitamin udvindes af sojabønner eller majs.

Hvordan skal vitaminpiller opbevares? Kosttilskud skal opbevares mørkt, køligt og tørt Man kan eventuelt komme et par riskorn i glasset for at hindre fugt i det. Risen absorberer fugten. Q

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

37


Kokken hjælper dig med hverdagsmaden FÅ HVER MANDAG LEVERET 4 KOMPLETTE OG BØRNEVENLIGE MÅLTIDER TILBEREDT AF KOKKE - SÅ ER FAMILIEN SIKRET SUND OG VARIERET AFTENSMAD PÅ INGEN TID

TILBUD Køb én kasse og få én

gratis

Ved fast aftale - ingen binding. Gælder nye kunder, der ikke har været kunde de seneste 6 måneder.

TILPAS MÅLTIDSKASSEN

Skift fx retter og tilbehør ud eller juster op og ned på kuvertantallet

GRATIS LEVERING I HELE LANDET ved fast aftale - ingen binding. Du kan også tage maden med på ferie

kokkenshverdagsmad.dk


GRØNTSAGSTIPS Få mest ud af dine grøntsager

GULERØDDER OG ANDRE RODFRUGTER Opbevaring: Køleskab, i plastpose med lufthuller Holdbarhed: 12-14 dage

FENNIKEL Opbevaring: Køleskab, i plastpose Holdbarhed: Op til 3 uger A S PA R G E S G R Ø N N E Opbevaring: Køleskab, i plastpose Holdbarhed: 2-3 dage T O M AT E R Opbevaring: Skål på køkkenbordet LØG KÅL

Opbevaring: Tørt, køligt sted

Opbevaring: Køleskab, i plastpose

KRYDDERURTER Opbevaring: Køleskab

AV O C A D O

KARTOFLER

Opbevaring: Skål på køkkenbordet Holdbarhed: 2-7 dage

Opbevaring: Tørt, køligt og mørkt sted

S A L AT Opbevaring: Køleskab, i plastpose Holdbarhed: 7 dage

PEBERFRUGT AGURK

SVAMPE

Opbevaring: Køleskab

Opbevaring: Køleskab, i plast Holdbarhed: 7 dage

Opbevaring: Køleskab, i plast Holdbarhed: 7 dage B LO M K Å L Opbevaring: Køleskab, i plastpose Holdbarhed: Op til 30 dage

AGURK ASPARGES (grønne) AVOCADO BLOMKÅL BROCCOLI FENNIKEL GULERØDDER (rodfrugter) KARTOFLER KRYDDERURTER KÅL LØG PEBERFRUGT SALAT SVAMPE/CHAMPIGNONER TOMATER

holder en uges tid i deres plastindpakning i køleskabet. Agurken bliver blød hvis den opbevares for koldt. Husk at tage den ud af køleskabet i god tid før anvendelse – så smager den af mere. kan holde sig et par dage i en plastikpose køleskabet. Du kan forlænge holdbarheden ved at skære en cm af bunden og sætte dem i et glas vand med en pose trukket løst over. kan holde 2-7 dage, alt efter hvor modne de er. De opbevares bedst i en skål på køkkenbordet. Har du en halv avocado, kan du forhindre den i at blive brun ved at sprøjte citron på den, pakke den ind i film og lægge den i køleskabet. holder nemt op til en måned i en plastpose i køleskabet. skal pakkes ind i en plastpose og opbevares i køleskabet. Her kan broccolien holde 1-2 uger. kan i op til tre uger i køleskab. Hvis den opbevares i en plastpose, bevarer den bedst sin sprødhed. opbevares i plastpose med lufthuller og ikke sammen med frisk frugt. Holdbarheden er 12-14 dage. Nye gulerødder med grøn top bliver bløde, hvis du ikke skærer toppen af. Er de blevet bløde, kan du lægge dem i iskoldt vand 1/2 time. skal opbevares et mørkt sted, så de ikke danner giftstof og bliver grønne – de bør ikke komme i køleskabet. skal helst opbevares i køleskab. Slatne krydderurter kan du lægge i isvand – det kvikker dem op. opbevares bedst pakket ind i en plastpose i køleskabet. bør ikke opbevares i køleskabet men i stedet et tørt og køligt sted, da de ikke tåler lys eller fugt. De må desuden ikke opbevares i plasticpose. skal du opbevare i køleskabet. babyleaves og andre salatblandinger kan holde omkring en uge, hvis du opbevarer dem i en plastpose i køleskabet. Læg salatbladende i koldt vand i et par minutter, så bliver de frisket op og skyllet for sand og jord. holder længst i deres indpakning i køleskab, hvor de kan holde sig i cirka 1 uge. De holder sig også godt renset i en plastpose i køleskabet. Prik hul på emballagen, så kondensfugten kan slippe ud skal opbevares i en skål på køkkenbordet. Opbevarer du dem i køleskabet, går modningen i stå, og tomaterne mister smag og aroma.


LUSEKAMP/ANNONCE

Farvel til lus De kriblende bæster kan være genstridige at slippe af med. Du ved sikkert godt, at der findes forskellige løsninger til at komme af med dem, når lusene har holdt sit indtog, men ved du at der også findes forebyggelse? Vi har bedt et par familier der hver især har været plaget af lus, om at prøve et par produkter, læs med her, hvor vi kigger nærmere på forskellige, effektive løsninger til at holde lusene fra døren. Af Henr iet te Ro sent hal Mu ld

Modelfoto

Lus smitter! Hvis man finder lus hos en i familien, er det vigtigt at undersøge alle familiens medlemmer. Husk også at give besked til skole, institution og andre som har været i tæt kontakt til familien. Det er kun ved at tage et fælles ansvar og med en fælles indsats, man kommer de små bæster til livs. Husk regelmæssige eftersyn En vellykket behandling skal altid følges op af regelmæssige eftersyn af hovedbunden, fordi der fortsat kan være smittekilder i omgangskredsen. Risikoen for gensmitte fra omgangskredsen kan mindskes betydeligt ved, at man aftaler, at alle undersøges mod lus samme dag f.eks. første dag efter efterårsferie, juleferie eller lignende.

40 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Ida Laursen har to døtre på helholdsvis seks og 12 år. – Ligesom mange andre børn er mine piger flinke til, at holde mig travlt beskæftiget med at bekæmpe lus. Nogle gange samtidig, andre gange én ad gangen. Vi er ret glade for Hedrin Treat & Go®. Den er virkelig nem at bruge, fordi det er en mousse, som er nem at fordele i håret med kun en hånd, og så ”sejler” den ikke ned ad ryggen på barnet, som de mere flydende luseprodukter kan have en tendens til. Fordi den er så nem at håndtere, tør jeg godt overlade lusebehandlingen til Dana på 12 år, når hun har lus. I den alder bliver man jo lidt mere blufærdig, og vil ikke nødvendigvis have sin mor til at rode rundt i håret. Duften er meget behagelig, og jeg synes, at den virker mildere end andre luseprodukter. Det er smart, at man kan forebygge luseangreb, og min yngste datter, Liva, plejer i forvejen at få spraybalsam i håret hver morgen. Den kommer vi nu til at erstatte med Hedrin Protect & Go®, så hun slipper for at blive gensmittet, hvis hun stikker hovedet sammen med sine veninder, og de har besøg af ubudne gæster i hovedbunden, fortæller Ida.


LUSEKAMP/ANNONCE

Her er de tre produkter,vi har bedt familierne prøve:

Modelfoto

Anja Kure Pedersens datter Rosalie har haft lus stort set uafbrudt siden december 2017. En kæmpe udfordring for intet virkede effektivt længere, og Anja havde en fornemmelse af, at lusene nærmest var blevet immune overfor behandling. Derfor var det en kærkommen opdagelse, at Børn & Fritid kunne bruge Rosalie som ”testkører” af Hedrins lusebekæmpelse. – Mere end et halvt år, er lang tid at have lus. Til sidst reagerede Rosalie nærmest ikke på dem og havde bare vænnet sig til, at sådan var det bare. Derfor er vi gået ”all-in”, da vi blev udvalgt til testpersoner af Hedrins produkter. Jeg ved godt, at det ikke er nødvendigt at genbehandle efter brug af Hedrin® Once, men fordi Rosalie har været så hårdt ramt, og vi nu fik hele tre produkter, har vi brugt dem sådan her: Onsdag d. 26/09 prøvede vi Hedrin® Once for første gang, hvor hun havde det i håret i 15 min. Så kom hun i bad og håndklædet var fyldt med lus bagefter. Det var helt vildt. Torsdag d. 27/09 fik hun Hedrin Treat & Go® i håret da hun gik i skole. Det havde hun jo ikke behøvet, men det var fint at prøve en ny konsistens, og så var jeg også ret opsat på at ”give den hele armen” på grund af omfanget af dette luseangreb. Fredag d. 28/09 fik hun Hedrin Protect & Go® i om morgenen, da hun gik i skole. Fremadrettet vil vi nu bruge Hedrin Protect & Go til Rosalie, for at forebygge. Det er skønt, at Rosalie endelig er lusefri, fortæller Anja.

Vidste du at… Q 69 % af alle børneforældre oplever at deres

børn på et eller andet tidspunkt angribes af lus Q Børn i alderen 7-11 år er mest udsat for luse-

angreb

Den forbyggende Hedrin Protect & Go® er den perfekte løsning til jer, der har lus i omgangskredsen og vil undgå smitte. Produktet sprayes nemt i håret og skal ikke vaskes ud. Holder til næste hårvask – anvendes dog min. to gange om ugen. Det er en farveløs spray, med en neutral duft. Udover at dræbe de lus, der kommer i kontakt med produktet, virker Hedrin Protect & Go® også plejende på håret og modvirker, at det filtrer. To ugentlige behandlinger beskytter mod lus året rundt.

Den hurtige Hedrin® Once er den perfekte løsning til jer, der bare gerne vil have det hurtigt overstået én gang for alle. Behandlingen tager 15 min. og det er ikke nødvendigt at kæmme eller genbehandle efter 7 dage. Hedrin® Once dræber både lus og æg på én gang. Hedrin® Once er nem at fordele i håret og virker helt ned til hårbunden, hvor både lus og æg lever. Den findes i 2 forskellige typer, du kan vælge mellem spray og gel. Hedrin® Once fåes i flere størrelser, 60 ml, 100 ml samt en 250 ml familiestørrelse.

Den praktiske Hedrin Treat & Go® er den perfekte løsning til jer, der ikke har tid til at gå i gang med den traditionelle ventetid imens behandlingen virker i håret. Denne unikke ikke-fedtende mousse fordeles nemt i håret og kan blive i håret i op til 24 timer. Dette redder dagen, når du opdager at frisuren vrimler med lus på vej ud ad døren til en børnefødselsdag. Put i, og tag afsted, skyl ud når familien er hjemme igen. Det kræver ingen kæmning. Hedrin Treat & Go® er særligt velegnet til børn, der ikke bryder sig om at få vasket hår med shampoo, for det er vandbaseret og meget let at skylle ud af håret igen uden brug af shampoo, når det har haft sin virkning.

Q 87 % mener at luseangrebene stammer fra

Q Klinisk dokumenteret effekt

skolen eller i institutionen Q Mere end halvdelen af de adspurgte forældre (52 %) er selv blevet angrebet af lus som voksne

Q Allergimærkede - som de eneste

Kilde: Analyse Danmark

Q Fri for parfume, parabener og insektgifte.

lusemidler på markedet - og så milde, at de kan bruges af gravide, ammende og til børn fra 6 måneder.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

41


Ren køreglæde

MAN MÅ KUNNE KØRE FØR MAN KAN GÅ. BMW KIDS BIKE.

Cyklen er til de mindste, der skal tackle balancen, men gerne vil frem i livet. En gennemført lækker gå- og løbecykel til børn fra ca 2,5 år. Ergonomi og sikkerhed er i top og det medfølgende kæde og kranksæt forvandler nemt løbecyklen til en ægte pedaldrevet model. Pris 2.330 kr.


FAMILIELIV/SIKKER I TRAFIKKEN

Bliv set i mørket Når mørket falder på, kan det være svært for bilister at se vores børn i trafikken. Husk derfor altid at have lys på cyklen og reflekser på tøjet. Af B o n nie J ensen

V

ores børn er eventyrlystne og vil gerne ud og opleve den store verden på egen hånd. Det gælder både for Ida, der gerne vil besøge bedsteveninden der bor kun to veje væk i samme trygge villakvarter, eller for Peter der bor i en tætbygget lejlighedskarré, hvor legekammeraten bor lige ovre på den anden side af gaden. Vi vil gerne lære vores børn at tage ansvar for sig selv, men samtidigt er det vigtigt, at vi føler os trygge når vi sender arveguldet ud ad døren. Ifølge færdselsloven må børn cykle alene når de er seks år, men det er først i 10-12 års alderen man kan forvente, at barnet cykler sikkert i trafikken. Der findes ikke generelle regler for, hvornår vores børn må færdes på gå-ben alene i trafikken, men der er mange ting at forholde sig til og som kan forvirre barnet. Det er både de andre trafikanters hastighed og hensigt, samtidig med at barnet skal beslutte, hvordan det selv skal agere i situationen, for ikke at huske noget mindst ligeså vigtigt – lys på cyklen og reflekser på tøjet, så de kan ses af bilisterne på vejene og rundt om gadehjørnerne.

Intet udsyn i mørket Tæt tåge, snevejr, silende regn, tusmørke, eller en diset morgen, gør udsynet nærmest umuligt, og derfor er det vigtigt med reflekser på tøj og tasker, det kan i sidste ende være med til at redde liv. Det er også lovpligtigt med reflekser og lys på cyklen, så vi kan lige så godt lære vores børn fra starten, at hvis man glemmer sine cykellygter, må man trække cyklen – og det står ikke til diskussion. Når en cykel rammes af stærkt lys fra en bil, ser bilisten ofte

Kilde: Cyklistforbundet og Sikker Trafik

reflekserne tydeligere end cykellygterne. Reflekserne i hjulene gør desuden, at cyklisten bedre ses fra siden. Derfor er reflekser vigtige og vi vælger ikke selv om vi vil have reflekser på vores cykel, det er ganske enkelt lovpligtigt. Du kan se hvilke reflekser, der skal være på din eller dit barns cykel på cyklistforbundets hjemmeside. Cyklen skal være udstyret med de lovpligtige reflekser uanset om det er lyst eller mørkt.

Hvilke lygter En cykellygte skal være tydeligt synlig på mindst 300 meters afstand uden at virke blændende. 300 meters reglen er dog en tommelfingerregel – hvis det f.eks. er tåget, kan lygten selvfølgelig ikke ses på 300 meters afstand. Lygten skal desuden være synlig fra siden. En forlygte må gerne lyse gult, hvidt eller blåligt. Hvis den lyser gult, må den ikke blinke, men hvis den lyser hvidt eller blåt, må den gerne blinke. Hvis lygten blinker, skal den gøre det med mindst 120 blink i minuttet. Cyklens baglygte skal lyse rødt, og den må også gerne blinke, og ligesom med forlygten, skal det ske med minimum 120 blink i minuttet. Det gælder for både for- og baglygten at den skal kunne lyse i minimum 5 timer i 5 graders varme. Q

FAK TA Reflekser kan miste evnen til at reflektere lys efter bare et år. Tjek derfor jævnligt, at de virker, og husk at det kan være en god idé også altid at have en god gammeldags refleksbrik i lommerne.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

43


KOSTTILSKUD

HØJ KVALITET OG MEGET REN

Dansk økologisk fiskeolie Ecolomega® Koldpresset fiskeolie af meget høj kvalitet. Produceret i Danmark fra minutfriske danske økologiske ørreder. Ecolomega® fiskeolie fås ren med citrussmag eller i praktiske kapsler. Frisk og helt naturlig fiskeolie, hvor man bevarer alle de sunde fedtsyrer (omega-3, omega-6, omega-7 og omega-9), som findes i fisk.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler, helsekostforretninger, Matas og apoteker. KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


BRÆTSPIL/ANNONCE

Efterårsaktiviteter for hele familien

Når solen forsvinder og kulden trænger sig på, er det skønt at trække indendørs omkring spisebordet, og samle hele familien til lidt samvær og familiehygge. Vi har her fundet et par brætspil, der kan give mange gode grin og måske lidt indbyrdes diskussioner. Hvem er mon den bedste eller heldigste i jeres familie? Paratviden Denne nye familieudgave af det populære Trivial Pursuit-spil, er fyldt med helt nye spørgsmål. I kan spille alene imod hinanden, eller I kan inddele jer i hold, mens I skiftes til at rykke rundt på brættet og vinde oste, når I svarer rigtigt på spørgsmålene. Her er 2.400 spørgsmål om alle de ting, du ved noget om − 1.200 for voksne og 1.200 for børn − en god måde at lære en masse nye ting på. Led dine tropper I dette strategiske magtspil kæmper I om at overtage verdensherredømmet. I spillet RISK, gælder det om at løbe en risiko, samle sine tropper, og lad dem marchere på tværs af kontinenterne. Her gælder det om at planlægge sin strategi med omhu, og bekæmpe sine modstandere på slagmarken, som vil kæmpe med alt, hvad de har. Køb, sælg og opspar din fortjeneste I spillet Monopoly Payday, er det (ligesom i virkeligheden) lønningsdag ved månedens afslutning, og for at undgå tomme lommer inden da, skal spillerne forvalte sine penge med omtanke. Man får penge i kassen ved at gøre gode fund og sælge dem med fortjeneste. Hvis det kniber, kan man optage lån, men man skal holde styr på regningerne. Den, der kan tjene mest og spare flest penge sammen, vinder.

En rolig hånd I spillet Jenga, gælder det om at bygge det højeste tårn, ved at skubbe, trække og stable Jenga-klodser, men det er vigtigt at have en rolig hånd – ellers vælter Jenga-tårnet. Hvis Jenga-tårnet vælter, har man tabt.

Modellér og tegn uden tommelfingrene I Get a Grip-spillet, dyster spillerne mod hinanden og udfører små opgaver uden at bruge tommelfingrene. Spillerne skal først tage de medfølgende tommelfingerskjulere på, så disse fingre ikke kan bruges. Derefter vælger en af spillerne et kort og skal ud fra vejledningen på kortet modellere, tegne eller gøre det der står på kortet, alt sammen uden at bruge tommelfingrene. Man kan også udelukke andre fingre hvis det skal være endnu sværere. Man vinder kort ved at klare udfordringerne, og den spiller, der først får 3 kort, vinder spillet.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

45


UNDERHOLDNING / TWEENS med Hold øje ncerne på konkurre .dk rnogfritid r, www.bo øge u vinde b Her kan d lm og billetter, fi de store spil til bå og små.

BØGER FOR TWEENS

Elektronikken trækker i de unge mennesker. Men for at opnå en god fantasi, et større ordforråd, bedre indlevelsesevne, for ikke at nævne øget koncentration, er det en god idé at få vores tweens til at fordybe sig i nogle sjove, gode eller spændende bøger.

Klassen Forlag: Carlsen Forfattere: Anne-Marie Donslund og Morten B H

Vild viden Alene Jorden rundt / På tværs af Stillehavet / Først på Everest Forlag: Carlsen Forfatter: Line Friis

Bøgerne her er de første i en række af børnebiografier, der skal give 10-14-årige anderledes non-fiktion. I bøgerne sejler man med den kun 16-årige Laura Dekker Jorden rundt. Hendes fortælling er fyldt med drama, drømme og benhårdt slid. Man rejser tilbage i tiden og krydser Stillehavet i videnskabens navn med Thor Heyerdal på den primitive tømmerflåde Kon-Tiki. Og så klatrer man op i den tynde luft med Sir Edmund Hillary, der som den første nogensinde besteg verdens højeste bjerg. Med Vild viden serien, bliver der udgivet en serie af biografier skrevet til de børn og unge, der har fået fod på læsningen, og som også skal have lov at dykke ned i virkeligheden formidlet specielt til dem. De første tre bøger er om eventyrere, og til foråret udkommer yderligere tre biografier om tre forskellige sportsstjerner.

46 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Klassen er en tv serie der handler om de problemer man ofte støder på som elev i en sjette klasse. Nu udkommer der to bøger der foregår i samme univers. Klassen handler om emner som venskab, jalousi og ensomhed. Bøgerne er for de 9-12 årige. I Drømmeklassen overværer Sif, at klassens klike af seje piger, 'det sorte squad', mobber en anden pige. Tør Sif fortælle, hvad hun har set og samtidig risikere selv at blive det næste offer for gruppens mobning? I efterfølgeren Super Mads kommer Mads og Frederiks tætte venskab på en seriøs prøve, da kun den ene af kammeraterne bliver headhuntet til et særligt fodboldhold for udvalgte talenter.

Kærlighed, venskab, jalousi og ensomhed, mobning, venskab, hemmeligheder, fodbold, drama, drømme, eventyr, oplevelser, fiktion, spænding og meget mere…


FAMILIELIV/ANNONCE

Nemme lækkerier... Så nemme, at du kan lade børnene overtage køkkenet, når I får akut lyst til pandekager, eller når dejen til morgendagens nybagte boller skal ”smækkes” sammen. Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

E

fterår, rusk og regn er lig med masser af indendørs hygge. Varme drikke, lune boller med smør og sprøde pandekager med sukker og syltetøj er en populær opskrift på hygge, og så er den nem – i hvert tilfælde hvis man kender AMOs nemme genveje til lækkerierne. Det gjorde eleverne i 9. klasse på Bindernæs Efterskole i Rødby ikke, men det gør de nu, for de har nemlig både bagt AMO koldhævede brunchboller og AMO pandekager.

Halløj i køkkenet… Fem elever og en enkelt lærer var i det muntre køkken, da dejen til de koldhævede brunchboller skulle røres sammen. Det gjorde de tidligt om formiddagen, for dejen skal hæve i minimum seks timer, og det passede perfekt, så de om eftermiddagen kunne forkæle vennerne med lune boller og pandekager. Luna Larsen er 15 år, og en af de fem elever der stod for bageriet. – Vi hørte musik og havde det rigtig sjovt, da vi bagte bollerne. Det er vildt nemt, og vi bagte så mange, at vi i dagene bagefter havde masser af boller tilbage. Vores lærer, Anders, var også med til at bage, men han kiggede nu mest på. Det er smart, at man bare sætter bolledejen på bagepladen ved hjælp af to skeer. Så slipper man for, at få hænderne smurt ind i dejen. Da vi skulle hygge om eftermiddagen med boller og pandekager, satte vi et bord med to stegeplader ind i spisesalen, og lavede massevis af pandekager, og de blev spist alle sammen. De smager vildt godt, og det er smart, at man bare hælder mælk i beholderen, ryster det hele sammen, og så hælder pandekagedejen direkte på panden. Der er ikke rigtig no-

get, der kan gå galt, når man laver pandekager på den måde, fortæller Luna.

Kan også bruges til vafler Er du vild med pandekager, eller foretrækker du vafler? Man kan faktisk lave begge dele med AMO Klassiske Pandekage-mix, så hvis du har et vaffeljern der står og samler støv, kan du roligt finde det frem igen. Det er nemt at være impulsiv og forkæle familien med pandekager eller vafler, og rod i køkkenet slipper man fuldstændigt for, da AMOs pandekage-mix kommer i en smart ”shaker” med alle ingredienser på nær de 4 dl. mælk, som tilsættes inden beholderen udsættes for en rystetur. Prøv selv – og hvis du synes, at dine batterier er lidt flade, er AMO Klassiske Pandekager så nemme at lave, at du roligt kan sende lidt større børn i køkkenet på egen hånd. Q

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

47


FERIE/VACCINER

FAK TA

Rejs sikkert Der er mange holdninger til, hvordan man rejser sikkert. Det handler blandt andet om erfaring udi rejseliv, -mod og eventyrlyst. Sikkert er det dog, at det er en god idé at tjekke, hvilke vaccinationer, der er smarte eller decideret nødvendige at få inden afrejse. Det er nemlig forskelligt fra land til land, hvilke vaccinationer, der anbefales, og nogle af de sygdomme, man kan risikere at blive smittet med på de eksotiske rejsemål, kan som minimum være voldsomt ubehagelige og i værste fald fatale. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

48 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Det er forskelligt fra land til land, hvilke vaccinationer, der anbefales. Anbefalingerne afhænger også af, hvor lang tid du skal være væk, og om du for eksempel skal på storbyferie, charterferie eller trekking.

V

erden ligger åben foran os, og det er der mange, der benytter sig af. Fjerne egne er ikke længere fuldstændigt udelukkede, for prisen på flybilletter har i en årrække været støt faldende. Vi fylder kufferten med smukke håndlavede tæpper og varme krydderier fra Marokko, vi drages af Østens mystik og ”1001 nats eventyr” og har fået øjnene op for hvilken skatkiste fyldt med kulturskatte og eventyrlig historier Iran, det tidligere Persien, kan byde på – for ikke at tale om alle de, der strækker sig på alle leder og kanter på velgørende yogaophold i indiske Goa, et sted som ligger skønt direkte ud til Det Arabiske Hav. Eventyrene står i kø for de rejselystne, men idyllen falmer hurtigt, hvis man får Hepatitis A, også kaldet ”smitsom leverbetændelse” og Tyfus, som er en infektion med en særlig form for salmonella, med hjem fra ferien.

Er der Tyfus i det område, du skal besøge? Tyfus forekommer primært i Asien, Afrika og Syd- og Mellemamerika. På verdensplan registreres hvert år ca. 22 millioner tilfælde af tyfus. Det gælder for så vidt muligt at undgå at få tyfus, for desværre ses der i stigende grad antibiotikaresistens blandt tyfus-bakterier. I juli 2018 kunne man konstatere, at mere end 2000 mennesker alene i Pakistan var blevet smittet med en multiresistent udgave af tyfus-bakterien i løbet af årets første seks måneder.


FERIE/VACCINER

Rejser du i Europa? Generelle rejse-råd Q Vask hænderne grundigt, før du spiser Q Drik kun vand på flaske eller vand, som er kogt eller filtreret Q Undgå isterninger og mad, der har været i direkte kontakt med isterninger Q Undgå mad, der ikke har været kogt Q Spis kun frugt, der kan skrælles Q Vær sikker på, at varm mad er frisklavet og serveres rygende varm Q Undgå ikke-pasteuriserede mælkeprodukter.

Måske tror du, lige som jeg gjorde, at hvis man holder sig til at rejse udelukkende i Europa, så er det ikke nødvendigt at blive vaccineret mod Hepatitis A før afrejse, men sådan forholder det sig desværre ikke. Vores høje hygiejniske standard er desværre ikke en selvfølge, selv i lande som vi ellers er tilbøjelige til at sammenligne os med. Derfor kan det være en god idé at blive vaccineret mod Hepatitis A, selv ved rejser i Europa. At rejse er skønt, og at komme godt hjem igen uden følgeskab af sygdom er endnu bedre. Derfor: Sæt dig ind i, hvordan du passer bedst på dig og dine, når næste dejlige rejse venter forude. På www.ssi.dk/rejser/ hjælper Statens Serum Institut med at få et overblik over, hvilke vaccinationer, de anbefaler os at få inden afrejsen til de forskellige lande. Q

Hepatitis A og Tyfus overføres via afføring til munden (fækal-oral smitte), så det er især mad og drikke, samt standarden for god hygiejne, vi skal være opmærksomme på. Spisestederne kan se rene ud og umiddelbart virke som om der er en vis standard for rengøring og hygiejne, men man går jo ikke med kokken og tjenerne ud på toilettet, for at tjekke, om de vasker hænder efter toiletbesøg. Måske er du også vild med Street Food, hvor man ofte kan finde de mest autentiske retter, når man er på rejse – ikke blot i Fjernøsten som tidligere – nu finder vi de små finurlige spisesteder i stort set alle lande. Selv om viljen til at holde en vis hygiejnisk standard er til stede, er det ikke altid, det lykkes lige godt, og så kan følgen af det velsmagende måltid, desværre vise sig at være en ærgerlig følgesvend i form af Hepatitis A og Tyfus.

Badevandet kan også være en smittekilde Hvis du er en af dem, der ikke kan se en swimmingpool eller et andet ”vandhul” uden at snuppe en tur i vandet, bør du være klar over, at her kan der også findes smitte, og selv om du ikke synes, at du drikker badevandet, er smittefaren stadig til stede.

Lokale råvarer og eksotiske krydderier Noget af det dejlige ved at rejse er, at stifte bekendtskab med alle de spændende lokale mad- og drikkevarer.

Kilder: Statens Serum Institut, Sundhed.dk, DR.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

49


reima.com

Udforsk verden i bløde og varme produkter


ANNONCE

ECCO URBAN SNOWBOARDER HOLDER VAND OG KULDEN UDE

HOLD de små fødder VARME Det er netop det, ECCO har sat fokus på de sidste 40 år, når virksomheden har udviklet børnesko, der er specialdesignet til det danske efterårs- og vintervejr.

”Vi er enormt optaget af at designe sko, som både er funktionelle og moderne, så børnene og deres fødder får så meget ud af sæsonens eventyr som muligt”, fortæller Simone Wahrheit, der er designer ECCO KIDS. ”Det er en konstant udfordring at designe sko, hvor der aldrig må gås på kompromis med komfort, funktionalitet og stil. De små fødder skal kunne vandre og udforske verden - helt uden hindringer”.

littlefeet.ecco.com

L i tt l e Fe

Years

Expe rt s

ECCO Urban Snowboarder fås i disse farver.

Designekspert på barnesko, Simone Wahrheit

et

ECCO URBAN SNOWBOARDER støvlen er ekstremt godt isoleret, og har en fin lille refleks på hælen. Den er et resultat af flere måneders forskning og udvikling, hvor fokus har været børns leg og føddernes behov for at ånde, samtidig med at støvlerne skal være vandtætte. ECCO URBAN SNOWBOARDER støvlen har derfor også en god GORE-TEX® beskyttelse.

Est . 1978

Børn elsker at lege i sneen og regnen, og deres fantasi gør dem legesyge og kreative. Men uanset om børnene kælker, har sneboldkamp med vennerne eller hopper i vandpytter, skal de selvfølgelig have de rigtige sko og støvler på. Med det helt rigtige fodtøj kan de trygt lege og være varme og glade uanset vejret.


EFTERÅRSMODE/ANNONCE

Efterårs- og vinterovertøj Nogle børn ”glemmer” overtræksbukserne i farten og får derfor kolde ben, så måske er det lige præcis de børn der skal have en flyverdragt i år. Imens andre børn i en tidlig alder synes at en flyverdragt er for de små børn og kun vil have todelt, altså en jakke og et par overtræksbukser. Vi har fundet lidt forskelligt, der uanset hvad du vælger, holder dit barn tør og varm. Af B o n nie J ens en

F

or at dit barn vil tage overtøj på, skal det være behageligt at have på. Det skal ikke blive gennemblødt og ej heller stramme omkring håndleddet, eller når barnet sætter sig på hug. Når de helt små skal med udenfor i dagpleje eller vuggestue, leger de ofte siddende på jorden, og da en fugtig og våd hud, bliver 25 gange hurtigere kold end tør hud, er det derfor vigtigt, at dragten fra taljen og ned er fremstillet i et vandtæt materiale, som samtidigt er åndbart, så fugten fra huden fordamper ud gennem stoffet, i stedet for at blive siddende på huden. Samtidigt skal det holde barnet varm og tør. Hos Reima mener de, at børn er skabt til at lege og være aktive, og derfor er alle deres kvaliteter lette, åndbare, vandtætte og ikke mindst varme. Reimas efterårs- og vinterkollektion er en hyldest til finske skove og nordisk natur. Fortællinger og steder fra Arktis vækkes til live i produktnavnene og via printet. Sporty levende og brudte naturfarver kommer skiftevis til udtryk i tøjet. Designtemaerne henter inspiration fra vores omgivelser: fra helt små detaljer i naturen til det kosmiske omfang af mælkevejen.

luft i dragten, da det er luften imellem lagene, der giver den isolerende effekt. Når barnet prøver vinterovertøj, er det en god retningslinje, at man på skulderne skal kunne samle en håndfuld i hver side af dragten uden den strammer eller bliver for kort. Ærmerne er lange nok, hvis håndleddene er dækket, når barnet løfter armene op i skulderhøjde. En justerbar talje i dragten, kan også hjælpe dig med at holde styr på ekstra længden i starten af sæsonen. Justerbare eller elastiske benafslutninger, forhindrer at buksebenet glider ned under fodtøjet og ødelægger dragten.

Følg dit barns aktivitet Ved at udvikle produkter der tillader fri bevægelse og innovationer der opfordrer børn til at være aktive, vil Reima bekæmpe den stigende tendens til inaktivitet blandt børn, og hjælpe forældre med at holde deres børn aktive. I samarbejde med Suunto, det førende brand indenfor sportsure, dykkercomputere og sportsinstrumenter benyttet af eventyrer verden over, har Reima udviklet ReimaGO konceptet. Det består af en bærbar sensor, der måler børns fysiske aktivitet, en gratis spil-app der motiverer børn til at være aktive, og en hel tøjkollektion med specielle lommer der passer til censoren. Den gratis ReimaGO app kan downloades fra App Store og Google Play. Vi forældre kan også bruge appen uden censoren, så vi nemt kan følge med i børnenes aktivitet og belønne dem for at være aktive. Q

NU HUSK g o r e t n va ker... s d n a h

Gennemtænkt til mindste detalje Høje sikkerhedsstandarder, reflekser, CE- mærkning, Øko-tex kriterier og PVC-frie materialer, funktionalitet i design og komfort er deres absolutte første prioritet. Alle Reimas produkter er nemme at vedligeholde og rengøre, da produkterne bliver efterbehandlet således, at det får den mest optimale vand- og smudsafvisende evne.

Reflekser, så barnet er til at få øje på I efteråret 2017 introducerede Reima reflekslufferne Vilkku, der er udviklet med den allernyeste refleksteknologi, og er CE-certificeret til at kunne ses i 360° i trafikken, når de bæres henover ærmet. Reimas designere introducerer nu også disse reflekser på andre produkter i deres kollektion. På jakkerne og overtræksbukserne, fungerer det reflekterende all-over print utrolig godt, især i mørke.

Tips til pasformen Overtøj skal altid være rummeligt nok til en ekstra trøje eller et par uldbukser indenunder, til de ekstra kolde dage. Der skal altid være

52 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

De rigtige vanter og handsker, er altafgørende for at holde varmen om de kolde fingre. Reimatec vanter og handsker, er en klassiker i mange familier og er første prioritet på indkøbslisten hvert efterår.

Reimatec reflekterende vinterluffer Vilkku Fuldt reflekterende luffer der ses i mørket, i en åndbar, vand- og vindtæt struktur samt fleecefor. Reimatec vinterluffer Ote Reimas klassiske topprodukt – fuldstændig vand- og vindtætte vinterluffer, og er fremstillet i et varmt, åndbart og smidigt materiale.


EFTERÅRSMODE/ANNONCE

Reimatec vinterflyverdragt Finn Denne super populære og slidstærke Reimatecvinterflyverdragt, er fremstillet i et vandog vindtæt, åndbart materiale med en vand- og smudsafvisende overflade.

Reimatec vinterflyverdragt Stavanger Her er Reimas testvinder. Den er fremstillet i et åndbart og slidstærkt Duraplus-materiale, som sikrer komfort i al slags vejr og bevægelsesfrihed til alle aktiviteter. Reimatec vinterstøvler Freddo De fuldstændig vandtætte vinterstøvler er fremstillet af ko-ruskind og tekstil, og ydersålen af termoplastgummi giver et godt fodfæste.

Elefanthue I blødt og lækkert uld med indvendigt boluldsfor, der holder ørerne og halsen varm.

Reimatec skibukser Loikka Smarte og populære overtræksbukser med seler i Reimatec kvalitet der giver god varme om de kolde ben. De er fremstillet i et meget slidstærkt materiale, som også er fuldstændig vandtæt da alle sømme er tapede vandtætte.

Hættetrøje til børn fra Reima Denne superbehagelige strikkede fleecetrøje med hætte, er et perfekt valg som mellemlag i den kolde vintertid. Den er utroligt blød mod huden og bliver sikkert yndlingstrøjen i dette efterår. Reimatec vinterjakke Sisarus Denne elegante, faconsyede vinterparka med en lidt længere bagkant er både tidløs og slidstærk.

Reimatec vinterjakke Inari Den varme vinterjakke er fremstillet i et vindtæt og åndbart materiale, som også er vandtæt. En god lang model der også holder bagdelen varm.

Se Reimas store udvalg på www.Reima.com

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

53


❄❄

EFTERÅRSMODE/ANNONCE

Lunt og lækkert ❄ i den kolde tid

Varm dunjakke Panther Real Fur fra Pajar, er en quiltet figursyet dunfrakke med andedun i en 4-lags konstruktion. Der er flotte læderdetaljer ved lommer og ’storm-cuff’ i begge ærmer, og derfor ingen kuldebro. Yderstoffet er vandafvisende og frakken kan anvendes ned til minus 25 °C. Set til kr. 5600,-

Pigejakke Skøn reflekterende vand- og vindtæt Reimatec vinterjakke Silda fra Reima, med fine snefnug der lyser op i mørket. Jakken er lavet i et smallere snit så den sidder flot. Set til kr. 1199,-

Termostøvler til børn og voksne Her er de smarte Snow Joggers fra Rubber Duck, med varmt foer og en vandafvisende overflade. Støvlerne trækkes nemt på foden og lukkes med velcro. Set til kr. 500,-

Moon Boots for voksne Monaco Felt fra Moon Boot er en lækker varm og vandtæt vinterstøvle til kvinder. Den har en skridsikker og praktisk sål, der står godt fast i selv det hårdeste vintervejr. Set til kr. 1500-

Letvægtsfrakke Cece Faux Fur er en Heritage letvægtsfrakke fra Pajar. Den er quiltet og har fyld af andedun i en 3-lags konstruktion samt en stor hætte med faux fur inderfoer. Hold varmen i ned til minus 10 °C. Set til kr. 3300,54 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93


EFTERÅRSMODE/ANNONCE

Tynd, varm børnesok i uld Ulvang Ultra Jr er en tynd, men varm sok med forstærkning i tå og hæl. Sokkerne af uld er gode til at sørge for et godt indeklima til fødderne specielt om vinteren. Uld isolerer nemlig mod både kulde og varme, og holder fødderne tørre. Kan vaskes i maskine på uldprogram ved 40 °C. Set til kr. 99,-

Moon Boots for børn Med denne lækre og varme Moon Boot, kommer dit barn aldrig til at fryse om fødderne mere. Støvlen har en skridsikker sål, der står fast på selv de mest glatte underlag. Støvlen har lange snørebånd, der giver en perfekt justering. Set til kr. 850,-

Varm og smart Lappi flyverdragten med bjørnemønster fra Reima, vil være mange børns drøm i denne vinter. Flyverdragten er fuldstændig vand- og vindtæt og med lang lynlås og isolerende siddepude, så både bagdel, lår og resten af kroppen holdes varm og tør. Set til kr. 999,-

Ulvang 50Fifty 3.0 Jr. Overdel og buks i Merinould. Produceret i en to-lags jaquard strik i polyester og uld. Kombinationen gør at det inderste polyesterlag transporterer fugt væk fra kroppen, mens det yderste lag i uld optager fugten og omfordeler dette til varme og isolation. Behagelig mod huden. Flade sømme for øget komfort. Børnenes favorit.

Varme hænder Gå igennem vinderen med tørre og varme hænder. Disse fantastiske Tartu vanter fra Reima er helt vandtætte, åndbare og fleksible, hvilket gør dem behagelige at have på hænderne. De er fremstillet i et vindtæt og åndbart materiale med et vandtæt Hipora-indlæg og vatteret med ekstra varm PrimaLoft. Set til kr. 349,-


www.superfit.com

superfit går aldrig på kompromis med pasform og kvalitet, uanset vejret er superfit altid det bedste valg! superfit støvler med GORE TEX er åndbare og varme, samtidig med de er 100 % vandtætte. Stort ansvar for dine fødder, SUPERFIT. Du finder den nærmeste superfit-forhandler på www.superfit.com under ”händlersuche/dealer search“.

* Resultatet er baseret på en analyse med 342 returnerede vurderingsskemaer på grundlag af en forud angivet vurderingsskala som god-jævn-dårlig.


EFTERÅRSMODE/ANNONCE

Efteråret er over os og hvis du ikke allerede har styr på børnenes skogarderobe, er det ved at være høje tid. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

Tørre, varme fødder...

S

idste efterår var regnfuldt. Ifølge DMI det 9. vådeste år siden 1874. Ikke et ”rekordforsøg” der virker tillokkende at slå i år, men regn slipper vi nok ikke helt for på disse nordlige breddegrader – eller kulde for den sags skyld. Vi mærker selv, om vi fryser om fødderne og tilpasser vores fodtøj derefter, men mindre børn siger ikke nødvendigvis til, når fødderne er våde og kolde. Derfor giver vi, sammen med webshoppen GrowingFeet.dk, der har specialiseret sig i børnesko, vores bud på hvilke sko, dit barn har brug for i løbet af efterår og vinter.

Overgangssko / støvletter Til de milde efterårs- og vinterdage anbefaler vi en lædersko eller støvlet, der også med fordel kan bruges til pænt brug. Læder er vandafvisende og kan godt klare en tur igennem lidt vådt græs, uden at fødderne bliver gennemblødte. Alternativt kan vi anbefale en sneaker med TEX membran, som er en rigtig god løsning til de aktive børn, der elsker at lege udendørs eller spiller fodbold i timevis.

Hjemmesko Hjemmesko er uundværlige, når det begynder at

Bisgaard ørkenstøvler 649,95 kr

blive fodkoldt. Vi anbefaler skindhjemmesko til børn med tendens til varme fødder, mens uldhjemmesko er rigtig gode til børn med kolde fødder, eller hvis der er meget fodkoldt. Vær opmærksom på at de fleste institutioner forventer, at dit barn har hjemmesko på indendørs i vinterhalvåret.

Vintergummistøvler Til de kølige og våde efterårs- og vinterdage er en vintergummistøvle, eller en thermostøvle et rigtig godt supplement til vinterstøvlen. Begge holder dit barns fødder tørre og varme, og er nemme at rengøre hvis de bliver beskidte. Thermostøvlen kan sagtens klare frostgrader, hvor vintergummistøvler er bedst ned til omkring frysepunktet.

Vinterstøvler Vinterstøvler skal holde dit barns fødder tørre og varme, uanset om det er frostvejr, sne, slud eller regn. Derfor anbefaler vi altid, at du vælger et par med TEX membran. Læderstøvler er typisk lidt tungere end de sporty vinterstøvler i kombineret materiale, som oftest fordi de har en rågummisål, hvor de sporty støvler har en lettere gummisål – men begge typer støvler kan som regel opfylde behovet for varme og tørre fødder. Efterårs og -vintermånederne er dyre måneder i tøj- og skobudgettet. Varme sko og støvler i en ordentlig kvalitet er ikke helt billige, så det gælder om at undgå fejlkøb. Webshoppen er fyldt med lækre mærkevarer med den helt rigtige pasform, slidstyrke, og komfort – og så er de selvfølgelig smarte, hvilket også børn sætter pris på.

Hvilken størrelse skal jeg købe? Growingfeet.dk har udviklet en fodmåler som er lige til at printe ud, samt en guide som viser dig, hvordan vælger den rigtige størrelse. Alle sko er målt indvendigt og der er noteret voksetillæg på alle modeller. Det betyder, at du nemt kan sammenligne dit barns fodmål med skoens indvendige mål og vælge den rigtige størrelse. Q Aigle vintergummmistøvler 399,95 kr

Bisgaard vinterstøvle 849,95 kr

ECCO vinterstøvle 799,95 kr

Living Kitzbühel hjemmesko 449,95 kr

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

57


Tema: JUL 2018

Det er os som voksne, der skaber børnenes forventninger til hvad jul er. Hvordan vi ønsker os, at vores børn skal se tilbage på deres barndomsjul. Men hvordan undgår vi at skuffe dem i deres forventninger, samtidig med, at vi selv bevarer en smule af julestemningen?

Julens forventninger Af Bonnie Jensen

H

vad er det for en jul, vores børn vil huske tilbage på som deres barndomsjul, når de selv engang skal til at holde jul? Er det mindet om julen, som mange fortravlede forældre opfatter den: Den stressede og overlæssede jul, hvor vi drøner rundt i et forsøg på at leve op til børnenes (eller måske i virkeligheden vores egne?) forventninger om en rigtig jul? Er det bjerget af gaver under juletræet, den årlige julekalender fra LEGO eller chokoladekalenderen, de daglige kalendergaver, og tv-reklamerne med alt det farvestrålende legetøj de skal ønske sig? Eller er det juletraditionerne fra børnehaven med Luciaoptog, juleklip og fældning af juletræ i skoven?

Traditioner hjemme og ude Vores børn holder jul flere forskellige steder med flere

Næ, har du lavet dem?

Hjælp dit barn med at lave nogle fine julegaver til mormor og farmor. På Internettet findes masser af opskrifter på fine hæklede grydelapper. Det er hyggeligt, at give denne kundskab videre til vores børn. Når mormor og farmor begejstret slår hænderne sammen, når de pakker denne fine hjemmelavede gave op juleaften, vokser børnene lige et par centimeter. Gem skotøjsæsker i stedet for at smide dem ud, når skogaderoben udvides. Lad børnene dekorere æskerne med farverigt papir, eventuelt en flot decoupage, vælg et flot bånd og bind en kæmpesløjfe. Voila, en gave der i sig selv ligner en million.

58 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

forskellige traditioner. Der er én jul hjemme hos mor og far, eller der er måske én hjemme hos mor og én hjemme hos far, og der er en anden eller tredje jul i børnehaven eller fritidshjemmet og klubben. Forvirrer det børnene, og overfører de forventningerne om, hvordan en rigtig jul skal være, fra hjemmet til børnehaven og omvendt? Jeg vil vove den påstand, at børn er gode til at sortere i forhold til hvor de befinder sig. Det er måske lidt det samme som de forskellige regler hjemme hos mor og far og hos bedsteforældrene. De fleste børn ved godt at regler og traditioner er forskellige og det accepterer de.

Hvad er vigtigst for vores børns jul Jeg vil påstå at de fleste børn ønsker sig ret få ting for at en jul er vellykket: et par fine gaver og hyggeligt samvær med familien. For de mindre børn er det ofte det fine og knitrende gavepapir der trækker, imens det hos de større børn med alderen, bliver mere vigtigt at have et par traditioner, som f.eks. æbleskive-søndag, juletræsfældning, pynte juletræ en bestemt søndag i julemåneden eller konfektfremstilling. Mange børnehaver og fritidshjem starter gaveproduktionen allerede i begyndelsen af november, og børnene kommer stolte hjem med pakken i hånden og kan næsten ikke vente til juleaften på at se,


Tema: JUL 2018

Den bedste gave

Årets allerbedste julegave er ikke nødvendigvis den, der har kostet flest penge. Det kan lige så godt være det helt rigtige sæt skitøj til yndlingsbamsen, som det kan være sidste skrig i ny kostbar elektronik. En fin indpakning i den kreative ende af skalaen, er også med til at glæde modtageren af gaven. Det er altid dejligt når der er lagt lidt personlighed og engagement i valg af papir og bånd, når gaverne ligger og frister under juletræet.

❤ Jeg vil påstå at de fleste børn ønsker sig ret få ting for at en jul er vellykket: et par fine gaver og hyggeligt samvær med familien.

hvor glade forældrene bliver for den fine hjemmelavede julegave. I nogle skoleklasser, tager de en juleindkøbs-dag, hvor klassen i samlet flok drager mod nærmeste storcenter og juleshopper.

Skru ned for stressen Jeg selv elsker julen og alle de traditioner jeg efterhånden har fået skabt for mine egne drenge. Traditioner, der dog har ændret sig en smule i takt med, at de voksede sig fra vuggestuebørn til de store teenagere, de nu er blevet. Men jeg har også med tiden lært, at selv om man lægger en masse planer, må man være parat til at ændre dem hen ad vejen. Man vil så gerne nå det hele, men det kan være svært, og det er her man skal stoppe op og vælge nogle lidt nemmere løsninger. Man vil jo gerne deltage i morgenjulehyggen i børnehaven, i klippe-klistre-hyggen i skolen, til gløgg-aften med vennerne og til søndags-kagebagningen med bedsteforældrene. Og det er her vi må prioritere. Bevares, småkagerne smager da helt specielt når dejen er hjemmelavet, men kan med fordel sagtens købes færdiglavet og spist bliver kagerne med garanti. Julehyggen i skolen og i børnehaven kan enten mor eller far tage, det behøver jo ikke være begge forældre der er repræsenteret alle steder. På den måde bliver der måske bedre tid og mentalt overskud, til en spontan tur på skøjtebanen eller julemarked i Tivoli, for de spontane indslag er faktisk også tit ret sjove. Vi skal huske os selv på, at børnene som oftest er glade, når bare man hygger lidt med dem, de laver ikke regnskab over alle de glippede arrangementer. ❤

Julegaver

Skikken at skænke julegaver har været almindelig siden vikingetiden. Gaver i form af legetøj vandt indpas i det bedre borgerskab før juletræet. Datidens yndede legetøj var: bolden, trolden i æsken, toppen, nøddeknækkeren og dukken. Først ind i 1800-tallet begyndte man at pakke gaverne ind. Andre hængte dem på juletræet eller satte gaverne uindpakkede på et bord eller under træet.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

59


Juli hele verden

Tema: JUL 2018

Traditioner er forskellige fra land til land, men én ting er sikker – i alle lande handler julen i stor grad om at hygge sig sammen med sin familie og spise traditionel julemad. Menuen varierer meget afhængigt af hvilket land man holder jul i. I Danmark benytter de fleste af os den samme opskrift, når julen nærmer sig. Der er nu også en stor grad af tryghed i traditioner, hvor alle på forhånd kender dagsordenen til den helt rigtige jul. Der kan dog være små nuanceforskelle, men ingen skal pille ved vores familietraditioner, for så bliver der ballade. Kom med på en julerejse kloden rundt og læs om, hvordan man holder jul i andre lande. Alt lige fra juledjævle og verdens længste jul til julemandens værksted i Tyrkiets bjerge.

Norge Armenien

Julemanden bor i Tyrkiet For mange armeniere er julen strengt religiøs, så derfor får artige børn ikke besøg af julemanden før nytårsaften. Ideen om en julemand, kaghand papik, er meget gammel, og ifølge traditionen bor han ikke på Nordpolen, men på toppen af Ararat-bjerget i Tyrkiet. Men da Armenien blev en del af Sovjetunionen påvirkede det også julemanden, som nu kaldes Bedstefar Frost som i Rusland. I Armenien faster man traditionelt ugen op til jul, så man kan modtage nadveren på ”ren” mave. Familierne samler sig derefter om julebordet for at spise khetum, som består af ris, fisk, kikærter og yoghurt/ hvedesuppe. Desserten står på tørret frugt og nødder.

60 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Lutefisk, romjul og ”julehalloween” Norsk jul er ikke så forskellig fra dansk. Dagen fejres også den 24. december, hvor mange nordmænd går i kirke. Julemiddagen står ofte på flæskesteg, men pinnekjøtt (saltet og røget lammekød) eller lutefisk kan også stå på menuen. Dagene mellem jul og nytår kalder nordmændene Romjul, et ord der kommer af det oldnordiske rúmheilagr, som betyder ”som ikke behøver at være strengt hellige”. Det er en gammel, hedensk tradition, at børnene går julebukk i de dage, hvilket betyder, at de klæder sig ud som nisser og går fra hus til hus, hvor de synger julesange for julegodter - altså en slags julehalloween.


Tema: JUL 2018

Filippinerne

Kina

Verdens længste jul Fra september til helligtrekonger den 6. januar. Så lang tid fejres julen i Filippinerne. Festlighederne kulminerer den 16. december med en ni dage lang gudstjeneste, Misas de Aguinaldo (”gavemesse”) eller Misa de Gallo (”hanens messe”). ”Den gode nat” (noche buena) fejres den 24. december, hvor julemiddagen serveres for familien efter midnatsmessen, så børn og barnlige sjæle må væbne sig med tålmodighed og vente på gaverne. Her er der traditionelle retter som quéso de bóla (en kuglerund ost) og jamón (juleskinke) efterfulgt af varm chokolade (Tsokolate). Først derefter er det tid til gaver. Julen varer lige til helligtrekonger eller Talong Hari på tagalo. På denne dag stiller mange børn deres sko uden for døren, så de hellige tre konger kan komme slik og penge i dem.

Etiopien

”Forbudt” jul I den Kinesiske Folkerepublik er jul ikke en tilladt helligdag, dog er julen den eneste undtagelse i de tidligere kolonier Hong Kong og Macau, hvor julen fejres som i Vesten. Kristne kinesere fejrer jul privat, men stadig flere ikke-kristne kinesere har taget juletraditionerne til sig, hvilket især er tilfældet i de store byområder, hvor interessen for vestlig kultur er en del af markedsføringen.

Vidste du…?

❤ At julegeden er en af de ældste nord-

europæiske og hedenske symboler på jul, og at der hvert år opføres en gigantisk julebuk af halm i den svenske by Gävle?

❤ At julemanden i flere centraleuropæi-

ske lande intet har med julen at gøre, men i stedet kommer den 6. december? Julemanden er desuden ledsaget af en djævel, i flere lande kaldet Krampus, som stjæler gaver og i stedet giver guldfarvede birkegrene til de uartige børn. ❤ At Baskerlandet har deres helt egne jule-

traditioner, da det her er Olentzero, der kommer med gaverne den 24. december? Historierne om hvem Olentzero er, og hvor han kommer fra, varierer meget fra landsby til landsby.

Kilde: Københavns Biblioteker

Juleparasoller og stærk kylling Jul eller ”Ganna” er en officiel helligdag i Etiopien, men juleaften holdes først 6. januar. Her går præster i procession gennem landsbyerne med flot dekorerede parasoller, indtil de når kirken, hvor julegudstjenesten bliver holdt. Julemenuen står på nationalretten Doro Wat, kylling i stærk rød peber og injera-fladbrød. Julemorgen er det tid til at åbne gaver, hvorefter der dyrkes forskellige former for traditionel afrikansk sport.

England

Tålmodig venten Juleaften, I England fejrer man ikke juleaften. Der må man pænt vente til første juledag den 25. Juleaften (d.24) bliver der hængt strømper op på pejsen eller fodenden af sengen. Næste morgen er strømperne fyldte med gaver og de store gaver er lagt under juletræet. Man spiser julemiddag kl 14.00 med gåsesteg, Plum-Christmas Pudding og postejer. Boxing Day er betegnelse for den 26. december. Oprindelsen til betegnelsen er usikker, men kommer muligvis af, at det siden middelalderen var skik i England at give gaver og penge til de trængende efter jul. Der blev ved kirkerne opstillet særlige kasser (boxes), hvori man samlede ind. Boxing Day var også en dag, hvor tjenestefolkene fik fri fra deres pligter, og derfor holdt dem, de tjente under, et buffetagtigt gilde med kold mad. I nutiden holder mange familier delvist denne tradition i hævd ved at spise frokost og dyrker selskabslege og sport sammen med familien.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

61


Julegaveideer

Tema: JUL 2018/ANNONCE

Klik ind på bornogfritid.dk og deltag i lodtrækningen om de mange fine julegaver.

VIND

Min første traktor John Deere Johnny Traktoren, er en lille handy traktor med en sej funktion. Når man trykker på loftet, ruller traktoren afsted.

til alle søde børn

Baby Alive Potty Dance Baby Når babyen har drukket vand fra sin flaske, laver hun en lille dans for at vise mor eller far, at hun skal tisse. Men bare rolig, hun tisser kun, når hun er på potten, så der bliver ikke noget griseri. Dukkens tale er oversat.

VI UDLODDER 3 TRAKTORER

My Little Pony Singing Rainbow Dash Singing Rainbow Dashponyfiguren synger „Det er nu, du er ægte“ fra My Little Pony Filmen og 4 andre sange fra tegnefilmsserien. Børnene kan synge med i den medfølgende mikrofon.

Gå på Dinosaur Jagt Dinosauren brøler frygtindgydende og kommer nærmere. T-Rexen kan skydes og væltes fra op til 4,5 meter væk. Pistolen indeholder en harmløs infrarød stråle, som man skal sigte mod T-Rexen for at skyde den. Indeholder pistol og dinosaur. Set hos Eurotoys.dk VI UDLODDER 3 DINOSAURER

VIND

Lego Friends - 41339 Slå lejr sammen med Mia og Stephanie i denne moderne autocamper med køkken, bad, soveområde, udfoldeligt solsejl samt sporty telt, gummibåd og hest. VI UDLODDER 4 AUTOCAMPERE

62 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

VIND


Tema: JUL 2018/ANNONCE

VIND

VIND Nyt udstyr til legekøkkenet Børn skal selvfølgelig kunne servere rigtig mad på deres legetallerkener - og det kan vi forældre ganske roligt lade dem gøre med dette køkkensæt fra DanToy, der er lavet af bæredygtigt bioplast.

Lego DUPLO - 10874 Få optimalt sjov ud af et LEGO® DUPLO® tog med nem skub-og-kør-motor, handlingsklodser, der giver toget instruktioner, samt station, tippelad med kul, 2 DUPLO figurer og en dyrefigur. VI UDLODDER 4 DUPLO TOG

VI UDLODDER 3 SÆT

Furreal MUNCHIN REX Denne dinosaurunge elsker at lege med maden. Måske spiser han den medfølgende godbid, måske spytter han den ud – det afhænger helt af hans humør. Han elsker også sin flaske, men udstøder et lille brøl, når han har fået nok at drikke. Han reagerer på lyde og berøring med mere end 35 forskellige lyd- og bevægelseskombinationer.

VIND Julekalender med lys i Stemningsfuld julekalender udformet som dekoration med lys og med små skuffer hvor man kan lægge gaver i. Perfekt til juledekorationen og til søde små overraskelser i den kolde tid. Set hos Eurotoys.dk VI UDLODDER 3 JULEKALENDERE

VIND

Mine første dukker De søde dukker fra Kaloo bliver hurtigt den foretrukne soveven, da den er helt stille og uden lyde. Dukkerne er super bløde, lette at holde om for de små hænder og er lavet i flotte pastelfarver med mange fine detaljer. VI UDLODDER 3 DUKKER

>>

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

63


Tema: JUL 2018/ANNONCE

Julegaveideer >>

til alle søde børn

Klik ind på bornogfritid.dk og deltag i lodtrækningen om de mange fine julegaver.

Jul i Nuslingetræet Historierne udspiller sig i nuslingetræet, hvor dit barn hjælper nuslingerne med at løse nogle simple problemer. Dit barn er hovedpersonen i alle historierne og dit barn bliver hele tiden rost som en del af handlingen. Historierne opbygger børns selvværd og selvtillid. Historierne fås som godnathistorie eller til historier i løbet af dagen. Fås både som trykt bog, på cd eller som E-bog/download.

VIND Lego City Arctic - 60194 Hjemtag prøver fra tundraen med hjul- og bæltekøretøjet Polarspejderfartøj i dette sæt, der også indeholder snemotorcykel, ismur og en ishule. 3 minifigurer samt isbjørn og hund medfølger. VIND: VI UDLODDER 4 POLARFARTØJER

Don One Salerno Gaming Mus Med over 16 millioner forskellige RGB lyseffekter, kan man skabe sin helt egen unikke gaming-mus. Musen har installeret en motor, der gør nøjagtigheden knivskarp. Den er lavet i et ergonomisk design, der passer perfekt i håndfladen og giver en behagelig gaming-session.

DR Ramasjang´s Sofus Lækker Sofus bamse i kraftig plys. Sofus kommer med PU læderhalsbånd, fødder og ører, og han har selvfølgelig sit bamsehundeskilt på. Set hos Eurotoys.dk VI UDLODDER 3 SØDE SOFUS BAMSER

VIND

Don One Amato LED musemåtte Hele farvepaletten er efterhånden blevet fast inventar hos den inkarnerede gamer. Det er i computeren, på musen og ikke mindst tasteturet, hvor det danser fra a til z. Lyset skaber stemning, fokus og fede vibes, så hvorfor ikke sætte prikken over i’et med en LED-belyst musemåtte? VI UDLODDER 4 SÆT MED MUS OG MUSEMÅTTE

VIND

64 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93


under juletræet

Tema: JUL 2018/ANNONCE

Et hit

O

En langtidsholdbar julegave, som kan bruges i årevis. Synes du også, at det lyder som den optimale julegave til familiens yngste? Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

Og mon ikke det bliver årets ”hitgave”, når barnet pakker den op, og får øje på den smarte scooter, der gemmer sig bag papiret. For en scooter er det, en BMW Kids Scooter endda. Det velkendte logo tænder julelys i øjnene på både små og store, for de tre bogstaver fortæller alt om, at her er tale om kram, der kan holde til at blive brugt, ligesom det er tydeligt, at der er tænkt på alle detaljer i det lækre, børnevenlige design. I virkeligheden er det mere end en scooter, for det vakse ”køretøj” har et integreret løbehjul – hvor man blot afmonterer scooterens sæde og bagagerum – og vupti, har man et lækkert kvalitetsløbehjul.

Styrker den motoriske udvikling

En scooter eller et løbehjul der er for stort, har de ingen glæde af, og det er også alt for farligt. Derfor er det helt genialt, at styret kan indstilles trinløst, for så er det let at tilpasse løbehjulet i takt med, at barnet skyder i vejret. Scooteren kan derved bruges i årevis og er så solid, at den sagtens kan gå i arv til mindre søskende. Kombinationen af scooter/løbehjul er ret smart, for hvis man kommer til at savne sin scooter, når man har ændret den til et løbehjul, er det heldigvis nemt at flekse mellem funktionerne, og ”spole tilbage” til scooteren igen. ❤

Praktiske gaver. Et udtryk der ikke nødvendigvis vækker kære minder, for hjemmestrikkede sokker og andre bløde pakker, skal man have en vis alder for at sætte pris på. BMW Kids Scooter er rent faktisk en praktisk gave, selv om den hverken er hjemmestrikket eller blød. Den hjælper nemlig det mindre barn med at træne sin balanceevne. Det påmonterede sæde giver barnet mulighed for at blive tryg ”på hjul”, mens han eller hun øver sig i at bruge styret. Sædet er udformet, så barnet sidder godt under køreturen. Der er ingen dumme kanter der ”gnaver”, når barnet skubber sig fremad. For at de nemmere kan holde balancen, er der to forhjul. Under sædet er der et praktisk bagagerum. Her kan man pakke sit habengut ned, for selvfølgelig skal yndlingsplysdyret da med på tur, og det kan jo også være rart at have en madpakke eller lidt lækre snacks med på udflugten.

Fra scooter til løbehjul I takt med at de små vokser og bliver mere sikker på benene, kan man fjerne sædet og forvandle scooteren til et løbehjul, som barnet allerede er fortroligt med.

❤ En julegave, der holder i årevis.

❤ NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

65


Julehit til store og små

Tema: JUL 2018/ANNONCE

I BabySam går du aldrig forgæves, når du er på jagt efter den perfekte julegave til de nybagte forældre eller familiens mindste nisser. Besøg en af vores 33 butikker eller shop på babysam.dk, og husk at vi hos BabySam altid har 365 dages fri returret. Det er din sikkerhed for at give en gave, der skaber glæde. Pssst! Vi pakker naturligvis dine julegaver smukt ind.

Glædelig jul til de midste Bolli Bolden er lavet at 100 % silikone og kan kastes, vrides og trilles. Den passer godt til de små hænder og er desuden rigtig god til de ømme gummer, da den er lavet af et fleksibelt og blødt materiale. Bolli Bolden er et sikkert hit blandt familiens allermindste. Bolli bolden koster kr. 79,95

Noahs trækvogn Magni laver klassisk og holdbart trælegetøj, der er udformet i de fineste figurer og i de lækreste pastelfarver. Her er Noahs trækvogn med puttekasse funktion, hvor barnet lærer om former, ved at finde de huller der passer til dyrene. Noahs trækvogn, koster kr. 389,95

Firkløver bringer held Det klassiske danske brand Holly´s, med den ikoniske firkløver, lancerer nu en helt ny kollektion til de mindste, i samme lækre kvalitet som vi kender. I samme fine firkløver mønster er også skabt en lækker tekstilserie, med babynest, voksipose, stofbleer, tøj, sengetøj, puslehynde og puslemåtte. Til mor er der i samme fine mønster lavet toilettaske og weekendtaske, og clutch.

Når baby skal ammes, fås der et fint ammepudebetræk fra Holly´s, det koster kr. 149,95 Det lækre børnetøj fra Holly´s koster fra kr. 59,95 Det fine sengetøj fra Holly´s til baby koster kr. 349,95 Junior sengesæt fra Holly´s koster kr. 449,95

66 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Pssst! Holly´s forhandles eksklusivt i BabySam


Tema: JUL 2018/ANNONCE

Legende let oprydning Gør oprydningen til en leg, med disse praktiske opbevaringskasser fra Lego Storage. De er så fine, at de pynter i både børneværelset og i opholdsstuen. Opbevaringskasserne koster fra kr. 149,95 Lyshvalen Christian Her er den sødeste lampe til børn, der skaber tryghed hvor end han tages med hen. Hvalen Christian, skifter farve når man giver ham et let puf. Led lyslampen Christian fra Filibabba, koster kr. 299,95

❤ Kig ind forbi en af vores 33 butikker. Vi står altid klar med den bedste rådgivning.

Motorik for nisser i alle aldre Med bObles, er alle børn sikret timevis af god underholdning og motorisk udfoldelse. Elefanterne fra bObles, er altid er kæmpe hit hos børn i alle aldre. Elefanten fås i flere størrelser og i mange fine farve farvekombinationer. bObles elefanten koster fra kr. 499.

Driving home for Christmas Skal julen fejres hos familien på den anden side af sundet, er det vigtigt at gøre turen til en god og sikker oplevelse for alle. I BabySam finder du Danmarks største og bedste udvalg af autostole, barne- og klapvogne, rejsesenge og tilbehør, der gør køreturen hyggeligere og mere tryg for hele familien.

Topkarakterer i sikkerhed Pallas S-Fix autostolen, er med forbedret sikkerhedspude, der indstilles med én hånd. Autostolen giver god sidebeskyttelse med 2 indstillingsmuligheder. Autostolen er til børn fra 9-36 kg, og passer til børn fra 9 mdr. - 12 år. Den koster kr. 2.799

Orden i sagerne Med den smarte rum-inddelte Strow´n´go organizer, er det nemt at finde lige præcis det man skal bruge på køreturen. Koster kr. 199,95 Med baby på tur Baby Jogger City Tour klapvognen, er en lille, let og handy vogn, der er nem at klappe sammen og passer fint i bagagerummet. Klapvognen koster kr. 2.499 babysam.dk

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

67


Jul i troperne

FERIE FOR HELE FAMILIEN Tæt på hjemmet, langt fra hverdagen... Forkæl hinanden med en magisk juleferie i Lalandia, hvor I finder tid til bare at være sammen. Her er alt det sjove samlet under ét tag, og I kan se frem til en uforglemmelig ferie. Læs mere om jul i Lalandia på www.lalandia.dk

JULEFERIE FÅ EN NAT GRATIS

4 dejlige feriedage for 4 personer

Fra kun

3.114 KR.

www.lalandia.dk • lalandia@lalandia.dk • tlf. 5461 0500 Frapris for 3 overnatninger i Comfort 4 feriehus i Rødby. Prisen gælder i udvalgte perioder. Pris er inkl. adgang til Aquadome™ og slutrengøring. Ekskl. energiforbrug. Se priser og aktuelle tilbud på lalandia.dk. Vi tager forbehold for prisændringer og trykfejl.


Julemåned

Tema: JUL 2018 / FORBEREDELSE TIL JUL

en hyggelig

Der er ikke mange måneder i årets løb, der byder på så mange hyggelige stunder som december. Juletraditioner, som flittigt holdes i hævd og gives videre til den næste generation.

1. december

Den første låge i julekalenderen åbnes, og til de heldige har nissen lagt en gave i julesokken. Den kristne jul er fejringen af Jesu fødsel, som fandt sted d. 25. december, men som vi i Danmark fejrer allerede d. 24. december, fordi dagen efter den gamle nordiske tidsregning begynder ved solnedgang.

Advent

De fire søndage før jul indbyder til ekstra hygge, for her tændes adventskransen. Hvis juleaften falder på en søndag, tæller den som fjerde søndag i advent. Ifølge traditionen som opstod i Tyskland omkring første verdenskrig, tændes ét lys første søndag i advent, næste søndag tændes både det første lys og et nyt, og så fremdeles. Oprindeligt var adventskransen bundet af gran, men ses i dag i mange variationer.

Luciadag

Juleaften

Mange går i kirke juleaftensdag. Om aftenen spises julemiddagen, og ifølge Danmarks Statistik vinder anden over flæskestegen. Gåsesteg er også noget danskerne har fået øjnene op for, så det er også en populær spise juleaften. Når juletræet tændes, danses rundt om træet, imens alle ihærdigt synger med på de velkendte julesalmer. Herefter er det børnenes fest, for så er det gavetid.

Dagene derpå

Den 25. og 26. december er helligdage. Her samles man igen til de traditionelle julefrokoster, hvor det ikke er kalorierne der er sparet på. Ofte er det store kolde bord på menuen, og der hygges og spilles spil. Det er dage, hvor børnene for alvor får kigget på de nye legesager, der lå under juletræet.

Den 13. december er Luciadag. Her fejrer og ærer vi den italienske helgeninde Santa Lucia, som bar lys på hovedet for at kunne hjælpe med at dele mad ud til de fattige med begge hænder. Børn går i luciaoptog og synger den traditionelle ” Santa Lucia”- sang i skoler og børnehaver. Luciabruden går forrest, og bærer en krans med fire lys på sit hoved. Hun følges af ”terner” som også bærer et lys i hænderne.

Vintersolhverv

Vintersolhverv markerer årets korteste dag og falder i dagene lige før jul, enten den 21. eller 22. december. Det er her, vi begynder at drømme om lysere tider og jubler over, at dagene langsomt bliver længere igen.

Lillejuleaften

Den 23. december er det lillejuleaften og ofte en travl dag. De sidste gaver skal i hus og pakkes ind, og risengrøden skal koges for at være klar til at blive til Ris a la mande. Mange familier pynter også deres juletræ denne aften. Husk at man altid skal byde eventuelle besøgende på noget denne dag og aften, for ellers siger folkeovertroen, at gæsterne bærer julen ud.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

69


Kom og oplev julen

i FRB.C Shopping

Kom og oplev al den flotte julepynt og få juleglæden helt i top med vores koncerter, nisser og søde julemand.

Giv en hjertegave

Luciaoptog

For 11. år i træk opstiller vi Ønsketræet i FRB.C i samarbejde med Frederiksberg-Falconér Rotary Club. Pluk et gaveønske fra børn på børnehjem eller døgninstitution samt fra Mødrehjælpen, køb gaven og ­aflever­den­i­­Informationen.­Så­sørger­vi­for,­at­din­gave­ kommer frem og spreder glæde til børnene inden juleaften. Læs mere på frbc-shopping.dk

Sangglade børn fra Frederiksberg Musikskole bærer traditionen tro lyset ind, når de går luciaoptog gennem FRB.C på luciadag. Luciaoptog, torsdag 13. december kl. 16.30

Juleglæden synges ind Kom i vaskeægte engleagtig julestemning sammen med os og vores mange dygtige julekor: • Vokalkompagniet, hver lørdag og søndag kl. 13 og 14 (fra 8. - 23. december) • CBS Choir, fredag 30. november kl. 16 og 17 og søndag 2. december kl. 15 og 16 • Cantuskoret, mandag 3. december kl. 17 og 18

Pssst …

Skriv din hjertehilsen Spred det gode budskab, når vi gentager succesen med, at­I­kunder­skaber­Danmarks­største­­hjertevæg.­Hent­dit­ eget­­guldhjerte­i­­Informationen,­og­skriv­en­kærlig,­sød­ eller sjov julehilsen til en, du tænker på og holder af. Læs de mange dejlige hilsner på glasfacaderne.

Mød Julemanden Hils­på­Julemanden­når­han­går­rundt­hver­weekend­ kl. 12-16 (fra 8. december). Måske har han lidt godt i lommerne?

Fra 18. november: Vores søde nisser flytter ind og juler løs på plan 1, og på plan 3 står Julemanden og hans dyr klar med hyggelige julehistorier. Årets julebillede kan I tage i vores sjove kane på plan 2!


2 015 /

16 &

Kår et s om

frbcshopping.dk

frbcshopping

17 / 18

FREDERIKSBERG CENTRET

20

DANMA RK B ED S T E S SHOPPI NG CEN TER ­

10-19 10-17 MANDAG-FREDAG

LØRDAG-SØNDAG

FØTEX 8-21

FØTEX 8-21

FRA 1. DECEMBER ÅBENT 10-20


Tema: JUL 2018

Jul i den Gamle By i Århus

Oplev julen i den Gamle By som danskerne har fejret den i århundreder. Her er juleudstillinger, historiske butikker og julemarked. Find gaver og nyd en stille stund med julemad, godter og varme drikke. Julen i Den Gamle By er en skildring af julens historie og den måde, vi har fejret julen på. Oplev hvordan julen har set ud de seneste 400 år i de julepyntede historiske huse, og Købmandsgården, der er indrettet præcis, som den bliver beskrevet i juleklassikeren Peters Jul fra 1866. I Den Gamle By er handel en del af den historiske oplevelse. Her kan du købe varer, der ikke kan fås andre steder. Hver fredag bliver der gjort lidt ekstra ud af julen, med nisser, fortællinger, rundvisninger og julestue. Fra 17. november til 1. januar.

Juletræet lyser op ved hjælp af kys

Når Tivoli Friheden fra den 17. november 2018 bliver transformeret til et storslået julelandskab, er det tredje gang, at parken inviterer indenfor til Jul i Friheden. Under skæret fra over 300.000 fortryllende julelys kan besøgende blandt andet gå på opdagelse i julemandens værksted, ae hans rensdyr, høre julekoret synge julen ind, spise julemad fra Aarhus Mad og Marked og opleve det nye kærlighedstræ, der lyser op ved hjælp af et kys. Sidste år fik over 115.000 børn og voksne julelys i øjnene, da de besøgte Jul i Friheden. Igen i år vil det smukke julelandskab få hjerterne til at banke og julestemningen til at flyde med juleklassikere som nisselandskab, kanetur og gløgg samt det nye kærlighedstræ. Et otte meter højt juletræ fylde med LED-lys, der lyser op, når kærligheden spreder sig.

Tag med familien til

Julemarked

Julesødt, julepynt og julegaver

Mellem glimtende julelys og snedækkede træer, kan man gå på opdagelse i boderne i Tivolis julemarked. Her er der sørget for pynten til årets juletræ, og masser af muligheder for at få julegaverne i hus med en æbleskive i den ene hånd og gløgg i den anden. Julemarkedets boder er fyldt med alt fra søde sager og varme drikke til strik, læder og delikatesser, som er klar til at blive pakket ind og lagt under træet. Mens vintermørket falder på, tænder Tivoli julelys i hele haven, og lader både hygge og eventyr brede sig. Traditionen tro holder Tivoli sit årlige julemarked fyldt med julelys, honningkagehjerter og meget mere jul. Luciapiger fører lyset frem gennem haven, og Nøddeknækkeren sørger for juleballet for hele familien i Koncertsalen, mens togene gør stop på julestationen Hjulkøbing. Julemanden og hans rensdyr flytter ind på Pantomimeteatret, hvor den hvidskæggede mand sidder klar til at høre, hvad artige børn ønsker sig i julegave, inden han tager tilbage til Grønland den 24. december. Tivoli julehygger fra den 17. november og helt frem til og med den 31. december.

72 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93


Julebagværk

Tema: JUL 2018

I mange familier er det en tradition at bage julesmåkager, der pakkes fint i kagedåser eller i hjemmelavede gaveæsker. Her får du et udpluk af nogle af de traditionelle julesmåkager. Husk at måle dine ingredienser præcist af, så får du det bedste resultat. Brug fx altid en måleske på 5 ml, når der i opskriften står 1 tsk

Sprøde Vaniljekranse 50-60 stk.

Ingredienser 180 g blødt smør 180 g sukker 2 tsk. Vanilla Paste 300 g hvedemel ½ tsk. hjortetaksalt 1 knsp. fint salt 1 pose (50 g) hakkede mandler 1 æg str. M/L

Tilberedning Pisk smør og sukker hvidt med en håndmikser. Tilsæt Vanilla Paste. Sigt mel, hjortetaksalt og salt i, tilsæt hakkede mandler og vend dejen let med en dejskraber. Saml dejen let med ægget. Dæk dejen med film og stil den i køleskabet i mindst 1 time og gerne op til et døgn. Tænd ovnen på 180 ºC varmluft eller 200ºC traditionel varme. Form vaniljekranse (ø 4 cm) ved f.eks. at bruge en kødhakker med stjernetylle og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag vaniljekransene i 8-10 minutter til de er gyldenbrune. Afkøl småkagerne på en bagerist og opbevar dem i en kagedåse.

Tip: Dejen kan fryses og udskæres direkte fra frost

Saftige kogte klejner

100-110 stk.

Tilberedning Bland sigtet hvedemel, hjortetaksalt, Ingredienser kardemomme og sukker sammen 500 g hvedemel med revet citronskal. Tilsæt smør, og 1 tsk. hortetaksalt rør det sammen med æg og fløde. Ælt 1 tsk. kardemomme dejen godt igennem, og lad den hvile 125 g sukker 1 time i køleskabet. Dejen kan med Revet skal fra fordel æltes på en køkkenmaskine. Rul 1 ubehandlet citron tyndt ud, og skær den ud med dejen 100 g blødt smør en klejnespore. Stykkerne skal være ca. 2 æg str. M/L 2 cm brede og ca. 7 cm lange. Vrid den 2 dl piskefløde ene ende igennem snittet i midten. Palmin til kogning Kog klejnerne lysebrune i varm palmin (180 ºC), og læg dem til afdrypning på fedtsugende papir.

Klassiske Brunkager 100-120 stk.

Ingredienser 1½ tsk. potaske ½ dl vand 250 g smør 200 g sirup 200 g sukker 1 pose (50 g) hakkede Mandler 1 bæger (100 g) sukat eller appelsinskal 1 pose brunkagekrydderi 500 g hvedemel

Opskrifterne er venligst udlånt af Dr. Oetker

Tilberedning Opløs potasken i vandet. Smør, sirup og sukker koges op. Rør den opløste potaske i. Afkøl massen i en skål til den er lunken, er den for varm vil dejen smuldre. Bland mandler, sukat/appelsinskal, sigtet brun kagekrydderi og mel sammen og rør det i sukkermassen. Ælt dejen godt og tril den til tykke stænger (ø 4 cm) eller saml den i en kugle. Stil dejen på køl i min. 12 timer. Tænd ovnen på 160 ºC varmluft eller 180 ºC traditionel varme. Skær dejen i tynde skiver, eller rul den tyndt ud og udstik små figurer. Bag brunkagerne i 8-10 min.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

73


Julelækkerier

Tema: JUL 2018/ANNONCE

Til julen hører der søde sager og lækre kager. Her er lidt lækre opskrifter til lidt sødt til julehyggen.

Ingefærtrøfler 20 stk.

1 dl piskefløde 2 spsk. usaltet smør 1 spsk. Dansukker Flormelis 1 spsk. fintrevet frisk ingefær 200 g mørk chokolade 10 stk. brunkager

Bland fløde, smør, flormelis og ingefær sammen i en kasserolle, og bring det i kog. Bræk chokoladen i små stykker, og kom dem i fløden. Rør, til chokoladen er smeltet. Stil den i køleskab i et par timer for at stivne. Tril massen til kugler, som dyppes i sukker. Opbevares køligt. Knus brunkagerne og rull trøflet i kagekrummerne. Hold koldt.

Chokoladeparfait med appelsin

8 pers. Tid: 50 minutter + 4 timer i fryseren.

Chokoladeparfait 150 g mørk chokolade 6 æggeblommer 1 dl Dansukker Flormelis ½ dl Dansukker Glukosesirup skallen af 1 appelsin, usprøjtet 3 spsk. saft fra appelsinen 6 dl piskefløde Pynt 100 g ristede, hakkede nødder

Hak chokoladen, og smelt den over vandbad. Lad den køle af. Pisk æggeblommer, flormelis og glukosesirup i en skål, til det er luftigt. Vend den smeltede chokolade i æggeblandingen, og tilsæt revet appelsinskal og appelsinsaft. Pisk fløden, og vend den forsigtigt i æggeblandingen. Hæld parfaiten i en brødform beklædt med husholdningsfilm. Frys i 4-5 timer. Forvarm ovnen til 175°. Fordel nødderne på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist nødderne nederst i ovnen i 5 minutter. Hold godt øje med, at de ikke brænder på. Lad dem køle af, og hak dem derefter. Tag parfaiten ud af fryseren ca. 20 minutter inden servering. Drys med de hakkede ristede nødder.

74 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

TIP: Du kan lave din parfait med mange forskellige ingredienser. Find flere lækre juleparfaitopskrifter på www.dansukker.dk


Tema: JUL 2018/ANNONCE

Chokoladeskeer 10 skeer. Tid: 40 minutter.

50 g mørk chokolade 1 dl kakao 1 dl piskefløde 1 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker 1 tsk. vaniljesukker Sådan laver du en kop 1 chokoladeske 2 dl mælk, letmælk eller sødmælk Pynt efter eget valg flødeskum skumfiduser chokoladeknapper Dansukker Økologisk Lys Sirup stødt kardemomme/kanel/kakao

Hak chokoladen, og smelt den over vandbad. Bland kakao, fløde, sukker og vaniljesukker i en skål, og tilsæt den smeltede chokolade. Rør blandingen godt sammen, og stil den til afkøling i køleskabet. Tag blandingen ud, når den er blevet fast, og læg et lag på hver spiseske. Udjævn chokoladen, så den er helt glat på skeen. Opbevar skeerne i køleskab. Varm ca. 2 dl mælk, og dyp chokoladeskeen i mælken. Rør rundt. Top med pynt efter eget valg.

Sprøde kurve med kardemomme

TIP: Glukosesirup gør yoghurt-isen blød og cremet!

i fin forening med yoghurt-is og citrussalat.

8 pers. Tid: 1,5 time + 3 timers frysetid. Yoghurt-is 6 dl græsk yoghurt 10 % 1 dl Dansukker Flormelis 1 dl Dansukker Glukosesirup Limelage Saften af 2 lime (ca. 3 spsk.) 3 spsk. Dansukker Sukker

Kardemommekurve 50 g smør 2 spsk. Dansukker Økologisk Lys Sirup 4 spsk. Dansukker Rørsukker 4 spsk. hvedemel 1 tsk. stødt kardemomme

Citrussalat 2 grapefrugt 2 appelsiner 2 blodappelsiner Pynt 1 granatæble mynte

Begynd med yoghurt-isen. Bland alle ingredienserne sammen, og rør, til massen er ensartet. Hæld massen i en form. Stil den i fryseren i mindst 3 timer. Forbered limelagen ved at koge limesaften sammen med sukkeret. Kog, indtil sukkeret er smeltet, og lagen tykner lidt. Køl lagen af. Tilbered kardemommekurvene imens. Forvarm ovnen til 175°. Smelt smør og sirup i en gryde. Tilsæt rørsukker, og rør rundt. Kom mel og kardemomme i gryden, og bland det hele til en jævn dej. Opbevar dejen på køl, indtil den kan trilles til kugler. Tril 16 små kugler, der senere formes til tacoskaller eller 8 store, der formes til kurve. Læg kuglerne med god afstand på en bageplade med bagepapir, 3-4 stykker pr. plade. Bag kurvene nederst i ovnen i 8-10 minutter. Brug en kniv til forsigtigt at løsne dem ca. 1 minut efter, de er taget ud af ovnen. Læg kurvene over en kant, så de formes til tacoskaller, eller hen over bunden på et glas, så de formes til kurve. Lad dem køle af. Ved servering: skræl frugterne, skær dem ud i tynde skiver, og fordel dem på 8 tallerkener. Læg en kardemommekurv på hver tallerken og en kugle yoghurt-is ovenpå. Hæld limelagen over frugten og yoghurt-isen. Drys lidt granatæblekerner hen over hver tallerken. Pynt med mynteblade.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

75


Tema: JUL 2018 /JULEMAD

Traditionel julemad

Ingen jul uden and, rødkål og brunede kartofler. Vi har fundet et par gode eksempler på den traditionelle julemenu, kig med og lad dig inspirere.

Langtidsstegt and med tilbehør, der har fået et lille tvist. Her er det rødkålen, der er glaseret i brunet sukker og har fyld af nødder, rosiner og tørrede tranebær....en fin ny variant.

76 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93


Tema: JUL 2018/JULEMAD

Langtidsstegt and med glaseret rødkål Hovedret, 6 personer Langtidsstegt and 100 g hasselnøddekerner (2 ænder á ca. 3600 g) 4 tsk groft salt Friskkværnet peber ½ liter vand

Brunede kartofler

1¼ tsk groft salt Friskkværnet peber 1 dl hakket bredbladet persille Sauce ¼ l. madlavningsfløde 8% 2 spsk lys saucejævner evt. kulør

Rødkål 85 g sukker (ca. 1 dl) 25 g smør 900 g snittet rødkål 100 g rosiner, fx sultanas Tilbehør ½ dl friskpresset citronsaft 1½ kg aspargeskartofler 75 g tørrede tranebær Rist hasselnødderne i en bradepande midt i ovnen. Gnid nødderne i et viskestykke, så de fleste skaller falder af. Hak nødderne groft. Rens, skyl og tør ænderne. Fjern fjerrester og klip vingespidser og gump af. Gnid ænderne udvendigt og indvendigt med salt og peber. Læg ænderne med brystet nedad på ovnens rist. Kom vand, vingespidser og hals i ovnens bradepande. Læg risten ovenpå og brun ænderne midt i ovnen. Vend dem med brystet opad efter ca. 15 min. og brun brystsiden. Skru ned for ovnen og steg ænderne færdige - mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar. Rødkål Fordel sukkeret i et jævnt lag i en sauterpande. Lad sukkeret smelte uden omrøring - først 2 min. ved kraftig varme og derefter ved jævn varme. Tilsæt smør og skru op til kraftig varme. Svits rødkålen under omrøring i ca. 5 min. Tilsæt rosiner, tranebær, citronsaft, salt og peber. Tag panden af varmen, læg låg på og lad rødkålen trække i ca. 5 min. (kålen kan laves i god tid og lunes.) Hæld den overskydende væde fra rødkålen og vend de ristede nødder og persille i - lige inden serveringen. Sauce Si andeskyen over i en gryde. Skum fedtet af og mål skyen - der skal være ca. 2½ dl (kog ind eller tilsæt vand). Bring skyen i kog. Tag gryden af varmen og pisk fløde og saucejævner i skyen. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Smag til. Del ænderne i underlår, overlår og vinger. Del hvert bryststykke i 3-4 stykker. Læg kødet i et ovnfast fad - grill evt. et par minutter, så skindet bliver mere sprødt. Server de stegte ænder sammen med rødkål, sauce og kartofler. Tidsplan: Ristning af hasselnødder: Ca. 5 min. ved 225°. Bruning af ænder: Ca. ½ time ved 225°. Stegetid for ænder: Ca. 4 timer ved 125°.

Kilde: Karolines Køkken

Når du koger og piller kartoflerne dagen i forvejen, undgår du,at arbejdet hober sig op lige før servering.

Tilbehør, 4 personer 85 g sukker (ca. 1 dl) 25 g smør 1 kg pillede, kolde små, faste kartofler

Fordel sukkeret i et jævnt lag i en kold pande (ca. 21 cm i diameter). Lad sukkeret smelte uden omrøring - først 2 min. ved kraftig varme og derefter ved jævn varme. Tilsæt smør og skru op til kraftig varme. Kom kartoflerne i panden. Brun kartoflerne ved kraftig varme i ca. 6 min. Vend forsigtigt i dem. Tilsæt evt. lidt vand hvis kartoflerne begynder at blive tørre.

Der findes et utal af måder at lave risalamande på og hver familie har sine traditioner. Her kommer vores bud på en lækker risalamande; semisød og godt med flødeskum.

Risalamande med kirsebærsauce

Dessert, 8 personer Risengrød 3 dl vand 180 g grødris (ca. 2½ dl) 1 liter mælk 100 g smuttede mandler

2 vaniljestænger kornene herfra 2 spsk sukker ½ l piskefløde 38 %

Kirsebærsauce 2 glas søde syltede kirsebær (á ca. 350 g) - drænet 2 spsk sukker 1 spsk kartoffelmel

Risengrød Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde. Kog risene ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min. Tilsæt mælk og bring grøden i kog ved kraftig varme og under omrøring. Skru ned til svag varme, rør i gryden i ca. 1 min og læg låg. Kog i ca. 40 min - rør af og til. Stil grøden tildækket i køleskabet til den er kold - gerne til næste dag. Tag en mandel fra og hak resten. Rør risengrød, vaniljekorn, sukker og de hakkede mandler sammen. Pisk fløden til et let skum og vend ca. 1/3 af flødeskummet sammen med risengrøden. Fortsæt herefter med forsigtigt af vende resten af flødeskummet i grøden sammen med den hele mandel - hold evt. noget tilbage, hvis du foretrækker din risalamande lidt fastere i konsistensen. Smag til. Stil risalamanden tildækket i køleskabet til servering. Kirsebærsauce Tag 1 dl kirsebærsaft fra til jævning. Kom bær, resten af saften og sukker i en gryde og bring det i kog. Rør en jævning af den ene dl saft og kartoffelmel. Tag gryden af varmen og kom jævningen i på én gang - under omrøring. Herefter må kirsebærsaucen ikke koge. Rør saucen godt igennem og smag den til. Lun saucen inden serveringen.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

77


Slip din juleglæde FRI ...MED FLÆSKESVÆR, DER KNASER AF REN DYREVELFÆRD


ANNONCE

STEGT MEDISTER MED BØNNESALAT 4 PERSONE R 1 pakke medister, 400 g 1 spsk. sennep 1 tsk. honning 500 g grønne bønner gerne forskellige 200 g grønne ærter 200 g sukkerærter eller snack peas ½ dl hvidvinseddike ¾ dl olie ½ tsk. sennep 1 knivspids honning Salt, peber Ærteskud eller havesyre Tilbehør: brød eller kartofler Kog medisteren i letsaltet vand i 15 minutter for svag varme. Tag den op og sno den som en spiral. Rør sennep og honning sammen og smør det på medisteren. Snip bønnerne og skær dem i lidt mindre stykker. Blanchér dem et kort øjeblik i letsaltet vand. Snit sukkerærterne på langs og vend grøntsagerne i en marinade af eddike, olie, sennep, honning, salt og peber. Drys godt med ærteskud. Steg medisterpølsen et par minutter på hver side til den er gylden og glaseret. Servér med salat, brød eller kartofler.

ØKOLOGISK FLÆSKESTEG MED PÆREPURÉ & FENNIKELSALAT 4 PERSONE R

1-1,5 kg flæskesteg 1 spsk. groft salt 1 tsk. fennikelfrø 1 kvist rosmarin 2 stjerneanis 1 dl tør hvidvin 4 dl vand 3 pærer 1 spsk. honning 1 spsk. citronsaft 25 g smør Citronsaft 2 pærer 1-2 fennikelknolde 2 spsk. hvidvinseddike ½ dl olivenolie 50 g pecannødder 1 potte brøndkarse Salt, peber Tilbehør: kartofler

Gnid sværen godt med salt, fennikelfrø og rosmarin, drys med peber. Læg stegen i en bradepande. Sæt den i en kold ovn og stil temperaturen på 200 °C. Steg stegen ca. 1¼ time. Brug et stegetermometer, stegen er færdig når centrumtemperaturen viser 65 °C. Kom stjerneanis, hvidvin, vand og skrællet pære skåret i mindre stykker, i bunden af bradepanden efter 30 minutter. Tjek om sværen er sprød, når centrumtemperaturen viser 55 °C, hvis ikke skru temperaturen op til 250 °C indtil stegen når centrumtemperaturen 65 °C. Dryp stegen med en blanding af honning og citron de sidste 10 minutter af stegetiden. Tag stegen op og lad den hvile udækket, mens saucen laves færdig. Skum fedtet af stegeskyen og fjern stjerneanis. Hæld skyen igennem en finmasket sigte og bring den i kog. Pisk smørret i og smag til med salt, peber og lidt citronsaft. Skær pærerne i meget tynde skiver og snit fennikel fint. Vend det straks i en marinade af citronsaft og olivenolie krydret med salt og peber. Bland med pecannødder og drys med brøndkarse.


Julemad

Tema: JUL 2018/ANNONCE

Spændende

Når julen nærmere sig, bliver der spist mere fisk i de danske hjem.Julefrokosten er nemlig et tag selv bord af fiskelækkerier, som de danske familier ser frem til. Her er lidt forskellige retter bestående af fisk, som du kan byde ind med til julebordet.

Mørksej

med nudler, forårsløg, broccoli og sød chili a la Vietnam Til 4 personer 4 stk. mørksej Olie til stegning 1 tsk. karry Salt og peber 2 pakker tørrede nudler 4 stk. forårsløg 1 stk. broccoli

1 stk. chilifrugt 200 g cashewnødder 4 dl sød chilisauce 2 dl vand 2 tsk. sojasauce 1 dl sesamolie Salt og peber

80 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Tilberedning Læg nudlerne i blød i vand efter anvisningen på pakken. Skær broccolien ud i små buketter, snit chilierne i halve og hak forårsløgene fint. Varm sesamolien op og rist cashewnødderne i olien. Tilsæt broccolibuketter, forårsløg og chili og lynsteg grøntsagerne sammen med cashewnødderne i et par minutter. Tilsæt sød chili, vand og soya og lad det simre i 5 minutter. Smag til med salt og peber. Bring en gryde vand i kog og kog nudlerne efter anvisning på pakken. Nud-

lerne koger, mens du steger fisken. Hæld nudlerne i en sigte når de er færdigkogte. Varm en pande op og tilsæt olien. Krydr mørksej stykkerne på begge sider med salt og peber. Drys den ene side med karry og steg dem i 3-4 minutter på begge sider afhængig af tykkelse. Servér straks med nudler og tilbehør.

Fisk skal steges nænsomt og altid med kortere stegetid end man tror! Panden skal være varm!


Tema: JUL 2018/ANNONCE

Lune sild

Til 4 personer 4 stk. sildefileter uden ben 2 pakker røget laks i skiver 2 spsk. dijonsennep 1 bundt dild 4 spsk. syltet ingefær Olie til pensling 1 dl hvidvin 2 spsk. hvidvinseddike 2 stk. rødløg Salt og peber Pynt 2 spsk. kapers ½ bundt dild

Tilberedning Klip finnerne af sildefileterne og smør dem godt ind i dijonsennep på indersiden, læg syltet ingefær og dild ovenpå og fold fileten sammen. Rul 2 røgede lakseskiver rundt om hver filet. Rullerne pensles med olie og krydres med salt og

peber og lægges i et ildfast fad. Hæld hvidvin og hvidvinseddike over fileterne og fordel rødløg i skiver ovenpå. Stilles i forvarmet 200 grader varm ovn i 10 minutter. Herefter tages fadet ud. Pynt med 2 spsk. kapers og ½ bundt dild og serveres straks.

Helstegt rødspætte

Karrysild

Til 4 personer 4 stk. rødspætter Hvedemel til panering Vindruekerneolie til stegning 1 spsk. smør til stegning 1 bøtte rejer i lage 1 bundt grønne asparges 1 dl hvidvin 1 stk. citron 1 fed hvidløg 2 stk. skalotteløg 2 dl fløde

Tilberedning Pres saft og riv skal fra citron. Skræl og riv æble. Rør alle ingredienserne sammen til en dressing. Smag til med salt og peber. Halvér sildestykkerne og vend dem i dressingen. Smag til med salt og peber. Stilles på køl og gerne et døgns tid. Det giver bedre smag. Serveres på rugbrød med halve, kogte æg til. Pynt med kapers, karse, dild, løg i tynde ringe og æbler i tynde skiver.

med rejer i asparges

Tilberedning Rødspætterne klippes i siderne og blodet fjernes indeni. Vendes i mel og krydres med salt og peber. Varm panden op med vindruekerneolie. Start med at stege den mørke side først. Efter 5 minutter vendes rødspætten og smørret brunes. Overhæld rødspætterne med det brunede smør med en ske i et par minutter, så bliver den ekstra saftig. Efter 5 minutter er rødspætterne færdigstegt, og de tages af panden. Fjern smørret fra den varme pande, hæld asparges på panden og sving dem rundt i 2 minutter. Hæld rejerne i en sigte og lad dem dryppe af. Skær hvidløg og skalotteløg i skiver. Tilsæt hvidvin og citronsaft, hvidløg og skalotteløg samt piskefløde. Lad det hele koge op. Pres væden ud af rejerne med hænderne og put dem sammen med retten 1 minut før servering. Serveres straks sammen med de helstegte rødspætter

Til 4 personer 1 bøtte marineret sild 1 bæger cremefraiche 3 spsk. karry 2 dl mayonnaise 1 spsk. stærk mango chutney 1 tsk. dijonsennep 1 stk. æble

worchester sauce 1 spsk. æblejuice Rugbrød Æg Pynt Kapers Karse og dild Løg Æble

Se mange flere lækre og velsmagende opskrifter på www.rema1000.dk

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

81


SPIS FISK I SÆSON

Køb dansk fisk, og støt de danske fiskere. Dansk fisk er godt for vores miljø, vores økonomi og for dig. Prøv oktober måneds fisk, kuller.

Kampagnen gennemføres af Fiskebranchen med støtte fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Miljø- og Fødevareministeriet.

Få opskrifter og viden om dansk fisk: danskfisk.dk


UNDERHOLDNING/ANNONCE je med Hold ø e på encern .dk r r u k n ko fritid ornog r, www.b u vinde bøge d n a k g Her r, film o billette e store båd spil til . og små

OPSKRIFTER & INSPIRATION

Til lækre italienske retter, sunde retter, lækre drinks med Gin, krydret mad og spiseligt julepynt Sund vs. slank

Jamie i Italien

Forlag: Politikens Forfattere: Mads Persson og Sara Jin Smidt

Forlag: Lindhardt & Ringhoff Forfatter: Jamie Oliver

Når mad er sund, bliver man automatisk slank af den, tænker mange. Mens andre tænker: Hvis maden slanker, er den nok også sund. Men sådan er det langt fra altid. Man kan sagtens spise sund mad i årevis uden at tabe et eneste gram. Og man kan spise bjerge af slankemad uden at blive særlig sund. Heldigvis kan sundhed og vægttab sagtens kombineres. Det kræver dog, at man har viden og tager ansvar, og opskriften på at lykkes har Sara Jin Smidt, der står bag den populære blog Healthy Skinny Bitch og kostprincipperne af samme navn. I sin nye bog afslører hun hemmeligheden bag succesen og forklarer, hvordan man skal sammensætte sin kost for at opnå de resultater, man drømmer om. Uden fastlåste kostplaner, uden hokuspokus – men med masser af lækker mad.

VI UDLODDER 5 KOGEBØGER

Krydret

Gin, tonic & tilbehør Masser af nye opskrifter

Forlag: Politikens forlag Forfattere: Anne Hjernøe og Ditte Ingemann

Forlag: Rosinante Forfatter: Iben Diamant

Efter succeserne med både Gin, tonic og tilbehør, der har solgt over 25.000 eksemplarer, og ginbiblen GIN, er ginkenderen Iben Diamant nu klar med endnu en lille bog. Gin er virkelig oppe i tiden, og det ser ikke ud til, at trenden er for nedadgående. Ingen ved mere om den delikate driks potentiale end den begejstrede ginkender Iben Diamant fra bloggen Whynotgin. Hun har smagt sig gennem en lang række af de nye ginner, der i øjeblikket giver de gamle baghjul, og hun har mixet en kavalkade af nye lækre drinks. Også på tonicfronten er der sket en masse, så bogen byder også på en bred liste af originale Iben Diamant-opskrifter, som kan tilfredsstille enhver ginnyder.

Tobias’ jul

Jamie Oliver elsker Italien og italiensk mad. For at skrive denne bog har han gennemrejst landet for at lokke opskrifter og tips ud af nonna’erne (bedstemødrene), som er de helt centrale personer i familien, når det gælder mad. Med inspiration fra sin rejse har Jamie skabt over 130 opskrifter til hele året. Fra enkle antipasti og nemme pastaretter, til vidunderlig simremad, fantastiske salater og guddommelige desserter. Læserne lærer også at perfektionere klassikere som gnocchi, fyldt pasta og den helt rigtige pizzabund. VIND

To af landets mest populære madskribenter fandt ud af, at deres mad passer godt sammen, og de har i denne smukke bog slået sig sammen og lavet lækker, velsmagende mad med varme krydderier. Dette er en bog med hverdagsog gæstemad med masser af skøn smag. Det er krydret, uden at være stærkt og mildt uden at være kedeligt. Retterne er bare nænsomt krydret med sikker hånd, så der ikke er tvivl om, at her er alle grundsmagene på spil, så ens smagsløg bliver glade, og maden mætter bedst muligt.

FOKUS

Forlag: Gyldendal Forfatter: Tobias Hamann

24 slags spiselig julepynt (du ikke behøver hænge op)Tæl ned til jul med Tobias’ 24 opskrifter på spiselig julepynt, du ikke behøver hænge op. Fra et kalenderlys i chokolade over den klassiske marcipangris til en julestjerne af sukker på træets top.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

83


Rituals... Tema: JUL 2018/ANNONCE

The Ritual of Yalda Den persiske festival, The Ritual of Yalda hjælper dig med at finde din indre varme, og skaber lys og velvære på årets mørkeste dage, hvor vi samles med vores kære I de mørke timer. Denne nye serie fra Rituals er tilføjet noter fra bl.a. meloner og granatæble, der er kendt for at være spækket med antioxidanter og fugt, der holder din hud smuk og blød hele vinteren.

En skøn duft Parfumen Genie, er en duftspreder, der kombineret med teknologi og skønhed, skaber en varm og afslappende atmosfære i dit hjem. Med nogle få enkle swipes på din smartphone, du kan nemlig fjernstyre timing og intensitet i din duftoplevelse. Julekalender med alt hvad hjertet begærer Nu kan vi tælle ned til jul med 24 eksklusive og luksuriøse overraskelser fra Rituals. Til julekalenderen hører 4 smukke adventslys, der er lavet for at fejre denne festlige tid. Kalenderen indbyder til afslapning i juletiden, og hver låge indeholder et fantastisk produkt til dig selv, eller en du holder af. Smukt pakket ind i en luksuriøs gaveæske, er den uden tvivl den perfekte gave at give, eller selv at få.

Se meget mere på www.rituals.com/da-dk/home 84 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93


Smukke smykker under juletræet

Tema: JUL 2018/ANNONCE

Vi elsker smukke smykker, særligt hvis det er smykker, man kan forbinde med en særlig lejlighed. Det må man sige, at julen er, så spred juleglæde med Blomdahls smykker, som findes i et utal af smarte designs. For at værne ekstra godt om din hud og din sundhed, anvendes rene, medicinske materialer med en yderbelægning, der er specielt udviklet i samarbejde med hudlæger. Alle smykker fra Blomdahl leveres i en hygiejnisk og forseglet indpakning, den såkaldte Clean Pack, hvor etiketten fungerer som forsegling. Smykkerne udvikles og fremstilles i Sverige under fuld kontrol og dokumentation, hvilket garanterer at smykkerne er fuldstændig sikre at bære.

Tiffany i medicinsk titan med guldfarvet yderbelægning og cubic zirconia-sten. Ringbredde 2 mm, højde 1,5 mm. Findes også med sølvfarvet belægning. Pris 799 kr.

Brilliance Oblong Crystal i medicinsk titan med Swarovski-krystaller. Ringbredde 6,6 mm, højde 1,5 mm. Findes også med guldfarvet belægning. Pris 799 kr.

Brilliance Oblong Crystal halskæde med guldfarvet yderbelægning ovenpå rustfrit stål. Swarovski-krystaller. Findes også med sølvfarvet belægning. Pris 999 kr. Brilliance Plenary Crystal/Rose i ren medicinsk titan med Swarovski-krystaller. Fås med sten i flere farver. Diameteren er 5 mm. Pris 299 kr.

Tiffany CZ White i ren medicinsk titan med hvide cubic zirconia-sten. Diameteren er 7 mm. Pris 499 kr.

Brilliance Oblong Crystal, armbånd med hudvenlig guldfarvet yderbelægning ovenpå rustfrit stål. Swarovski-krystaller. Findes også med sølvfarvet belægning. Justerbar længde; 14-19 cm. Pris 899 kr.

Brilliance Horseshoe Aquamarine i ren medicinsk plastik med Swarovski-krystaller. Diameteren er 7 mm. Pris 249 kr.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

85


Julegaver

Tema: JUL 2018/ ANNONCE

praktiske

der gør

Nu nærmer julen sig og det er tid til at skrive ønskeseddel. Vi er mange der plejer at skrive yndlingsparfumen eller en bodylotion på listen. Men hvorfor ikke tænke praktisk og ønske dig en skøn julegave der gør hele familiens hverdag lidt nemmere?

hverdagen nemmere

❤ Så skal der kokkereres Er der en kok gemt i dig, vil du elske din nye køkkenassistent, der gør det grove arbejde for dig. Med en arbejdskraft på 1200W, 10 forskellige hastigheder incl. pulsfunktion, dejkrog, piskeris, 2 E-spader – den ene med silikonekant – 2 skåle i rustfrit stål i 2 størrelser, vil dine veninder blive grønne af misundelse, næste gang du inviterer på hjemmebagte boller. Til denne Assistent EKM5550 fra Electrolux, kan du tilkøbe tilbehør der gør det muligt at hakke, snitte og rive, helt uden at få sved på panden. Skulle du få lyst til at lave din helt egen hjemmelavede pasta, er det også muligt at tilkøbe ekstraudstyr til dette. Set til 4495,-

❤ En smoothie to-go Består din morgenmad af en lækker sund smoothie blendet til perfektion med en masse lækre grøntsager eller bær? Så er her den perfekte blender. Electrolux Explore 7 compact, er designet med to forskellige opskriftprogrammer, en unik pulsfunktion i to niveauer, med multihakker, og så kan den sagtens knuse de lækre isterninger, der gør din drik endnu mere lækker Den leveres med tag-med flaske, så nu behøver du ikke længere sulte på vej til arbejde, du kan nemt snuppe en lækker kold smoothie med i hånden på vej ud af døren. Set til 1295,-

86 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93


Tema: JUL 2018/ANNONCE

❤ En cremet suppe eller en tykkere hummus Det er ingen sag at skabe et hurtigt aftensmåltid med Electrolux Explore 7 blenderen, der har en unik PowerTilt® teknologi som bibeholder farve, friskhed og næringsstoffer i dine ingredienser, ved at blande dem forsigtigt og præcist. Den viste model har 4 opskriftsprogrammer, der er programmeret med forskellige hastigheder, pauser og pulsfaser for at forbedre den endelige tekstur og smagsoplevelse. Til den viste model medfølger juicefilter, multihakker og smart tag-med flaske, så du kan give dine børn et skud frisk c-vitamin med i hånden på vej til skole. Set til kr. 2295,-

❤ Ledningsfri støvsuger Nu er det slut med at lede efter stikkontakter til støvsugerledningen. Den nye Chili Red Pure F9 støvsuger fra Electrolux, kører på batteri og er dermed helt uden ledning. Det er da praktisk, og med det indbyggede teleskoprør, kan du få stangen op i lige præcis den højde der passer til dig. Batteriet advarer dig i god tid når det er ved at være tid til en opladning og det holder i op til en time. Med den unikke fleksible hovedenhed har du alsidigheden til at rengøre både under lave møbler og i høje hjørner og kan samtidig benytte dig af den udtrækkelige slange som har tilhørende turbomundstykke for fremragende opsamling af snavs og dyrehår fra polstrede overflader. Set til 5995,-

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

87


Tema: JUL 2018/SKØNHED

Til julmig.ønsker jeg . ❤ Behold en smuk glød

hele året Fabulous tinted mousse er 80 % økologisk og rig på naturlige ekstrakter. Indeholder bl.a. et fugtkomplex der binder fugten til huden, så farven holder længere og aftager naturligt. Vita Liberata produkterne tørrer hurtigt, er uden duft, alkohol, parfume og giver en flot og naturlig glød.

❤ En duft af Roser Rose Hydra-Nourishing Essential Oil Elixir er en sammensætning af rosenblomstervoks, som er med til at beskytte huden mod kuldens udtørrende effekt. Den skal anvendes om natten, for at efterlade huden blød, smidig og med en sund, strålende glød. Den fugtige konsistens absorberes nemt uden at efterlade en fedtet fornemmelse

Lidt julelækkerier og selvforkælelse i den mørke tid til mor… ❤ Solskinspudder

Alle kvinder burde have en solskinspudder ved hånden, da den giver det sidste solstrejf til huden. Her er et godt bud på en mineralsk en af slagsen fra Vita Liberata.

❤ Ansigtsglød fra sommeren Her er en skøn Anti-Age Serum fra Vita Liberata, som kan anbefales til alle hudtyper. Q En selvbruner og en serum i et Q En serum med en unik kombination af rose og agurk, som hjælper med at genoprette den naturlige udstråling. Q En selvbruner, du blander med din dagcreme. Brug 1-3 dråber, alt afhængig af hvor mørk en teint du ønsker.

❤ Roser og opstramning Rose Hydra-Nourishing Oil Cream, indeholder rosenekstrakt og hjælper med at beskytte huden mod kuldens udtørrende effekt. Den er effektiv mod alderslinjer og rynker. Indeholder hverken parabener, phtalater, mineralolie eller formaldehyd.

❤ CND Nu er CND Vinylux serien udvidet med de skønneste efterårs farver. Her er tale om en ultra holdbar lak, der er nem at lægge på neglene, med den lidt bredere pensel.

88 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

❤ Lækker hudpleje vinteren over Efterårets nyheder fra IDUN Minerals er en intensiv fugtgivende olieserum, en fugtgivende ansigtsmaske, en dybderensende ansigtsscrub, en plejende læbebalm samt en mild, men effektiv, ansigtspeeling, som også kan anvendes til at give glød og som fugtgivende natmaske..


Tema: JUL 2018/SKØNHED

❤ Nu er det endnu nemmere at trimme Næse og detaljetrimmeren er udstyret med Active BladeClean System, der gør den nem at rengøre, og så kan den tilmed bruges i badet. Så nu er det ingen sag at fjerne de små hår.

❤ En god børste Der er forskel på børster, og dem fra GHD ligger godt i hånden og river ikke håret ud, når du reder dit hår igennem. Ud over at dit hår bliver smukt, blødt og skinnende, så er designet jo helt vildt flot.

❤ Intelligent Glattejern

❤ Jeg elsker ny redt hår Med GHD går du sjældent galt i byen, da der findes et hav af forskellige børster, og nogle med naturlige hår. For at kunne kreere det smukkeste Hollywood hår, så er det deres rundbørster du skal have fingrene i.

Et glattejern kan være hårdt for håret, men med Remingtons Keratin Protect Intelligent Glattejern får du et revolutionerende glattejern. En sensor aflæser jernet og fugtniveauet i håret , og dermed justerer temperaturen. Glattejernet er tilført keratin og mandelolie, der plejer håret og sikrer et glansfuldt og velplejet look

❤ Ikke mere kruset og tørt hår Alle hader trist og tørt hår. Og derfor anbefaler vi denne hårmaske, der vil gøre dit hår sundt og smukt. Trine’s Wardrobe Argan Oil Hair Mask er en fugtgivende behandling, der vil gøre håret blødere, og hjælpe med at reparere og genopbygge håret. Hemmeligheden er, at der er tilføjet Marokkansk Argan Olie

❤ Vi bliver i det voluminøse For den helt nye ’Volume og Straight Brush’ gør det nemt at skabe professionelle frisurer. Rundbørsten glatter håret samtidig med, at den giver håret fylde. Børsten har antistatisk teknologi, der giver krusfri frisurer. De opvarmede keramiske børster glider helt ubesværet igennem håret. Børsten har desuden en keramisk tromle, der når den bliver opvarmet arbejder for at fange hver eneste hårlok.

❤ Mild hårfjerning til hjemmebehandling HEVI Sugaring sæt med Aloe Vera er en super nem og meget skånsom måde at fjerne uønsket hår på, også under armene og intim området hvis man selv har styr på det. Varm voksen op i enten microovn, vandbad eller på varmeplade, og så er du klar med flydende sukker til at fjerne dine hår. Da det skal smøres mod hårene og rives af med hårene, er du sikker på en mildere behandling, hvis du ellers er klar til at gøre det selv.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

89LIDT AF HVERT/ANNONCE

Depends øjenbrynspenne, helt perfekte, lyder det fra vores test-panel....

Flotte øjne i julen Depends øjenbrynspenne, helt perfekte, lyder det fra vores test-panel. De to forskellige penne er en god erstatning for den traditionelle øjenbrynsblyant, som kan være svær at styre. Pennene farver og former dine bryn på én gang ved hjælp af pennens unikke spids som farver og voks der former. De to forskellige penne har hver sin funktion. Den tynde og spidse teg-

ner fine hår og laver fine tynde streger, hvor den trekantede funktion er at tegne skygger og lave lidt bredere streger. Begge produkter er lige til at tage med i tasken, så du kan friske brynene op, når og hvor som helst. Farven fjernes let med almindelig øjenmakeupfjerner. Når man skal være lidt ekstra vovet, er det flot med med meget lange vipper. Her har Depend et stort

udvalg af flere forskellige varianter. f.eks. Single lash eller den traditionelle med glimmer eller sten. Deres nye kollektion er simpelthen så flot at man næsten er nødt til at prøve dem alle. Er du bange for at tabe en vippe, kan du altid have en lille ekstra lim med i tasken, til reparation.

Ren velvære Tag en time ud af kalenderen og få ordnet dine fødder hos Dalena’s Nails & Beauty i Greve Midtby. Her møder du de sødeste vietnamesiske piger, der ved alt om fodpleje og hvordan man forkæler en stresset mor. Så har du en time til at bruge på dig selv, så tjek ind hos pigerne og få smukke fødder efter endt behandling. Under behandlingen sidder du i deres dejlige massagesole og kan slappe helt af.

Hold din vægt og en sund mave julen over BMI-balance kapsler indeholder et patenteret udvalg af 100 % naturlige plantefibre med en særlig evne til at svulme op i maven. Når det indtages umiddelbart før frokost eller middag (med et stort glas vand), bliver disse fibre frigjort i maven og fungerer som et fintmasket net, som binder dele af den fedt og sukker, som du indtager. Produktet kan således reducere op til 50 % af dit kalorieindtag i gennemsnit . Indholdet af Prebiotika genskaber balancen i din tarmflora. BMI-balance kapsler kan være et valg til vedligeholdelse af vægten julen over, da produktet reducerer dit kalorieindtag og derved hjælper dig med at holde den ønskede vægt, i den søde juletid, hvor vi måske har en lidt sødere tand

Ro på en travl hverdag Når der er højt tempo på hverdagen i børnefamilier, er det rart at blive beroliget. Stress-A Complex Te er en lækker kombination af urter, der medvirker til beroligelse, afslapning og mental og fysisk velbefindende. Hele familien kan drikke teen, der har en frisk smag af lemongræs. Stress-A Complex fås også i kapsler, som er perfekte, når I er på farten. Et andet godt supplement til den travle hverdag er Super B-Complex kapsler. Det er en unik blanding af B-vitaminer og fire urter, der alle er i stand til at hjælpe kroppen tilbage, hvis den er bragt ud af balance af eksempelvis stressfaktorer.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

91


FAMILIELIV/ANNONCE

Sunde tænder

Af B o n nie J ens en

A

t kunne smile, le og ikke mindst spise, uden at føle sig hæmmet af grimme eller dårligt fungerende tænder står højt på ønskelisten, specielt hos den voksne del af befolkningen. Desværre er tandbørste, tandtråd og de øvrige standard vedligeholdstiltag ikke altid nok for at holde tænderne flotte, og derfor er kosmetiske tandbehandlinger i stor vækst.

Steak’en skal kunne tygges Vi ældes ikke så hurtigt som tidligere, og modsat tidligere generationer accepterer vi ikke, at et aktivt liv stopper, når vi er i vores bedste alder. Med andre ord - fyrre, fed og færdig er ”yt” og et aktivt liv er ”in”. Mange af os har nu bedre tid til restaurantbesøg, koncerter uden børn og en tur i teatret. Vores børn er blevet større og mere selvkørende, så nu er det mig-tid, og mange af os begynder at kigge på vores egne ”egoistiske” drømme og ønsker. Dette er ofte lig med et grundigt kig i spejlet. Vi melder os ind i det lokale fitnesscenter, og bruger lidt flere penge hos kosmetologen. Men uanset hvad vi gør for at ændre på vores fysiske velvære og udseende, er det tandsættet der først lægges mærke til, og skæve tænder der er svære at holde rene, er bare ikke sagen. Med den forventede levealder, som lægevidenskaben efterhånden kan stille os i udsigt, er der behov for at kunne spise det, man har lyst til, være sund og velbevaret uanset alder, smile og være glad. Dette stiller også ekstra krav til tandsættet – skal steaken’ ikke erstattes af hakkebøffen af tyggemæssige årsager, kræver det, at tandsættet fungerer bedst muligt, og at det ser pænt ud. En plan for tændernes ve og vel, eller tandplan, som det hedder

92 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

på fagsprog, kan fungere som redskab for at bevare tænderne. En tandplan kan sammenlignes med en god pensionsplan - ønsker du et økonomisk uproblematisk liv - livet ud - laver du i samarbejde med din bankrådgiver en god pensionsordning. Ønsker du et stærkt, smukt og velfungerende tandsæt - livet ud - laver du i samarbejde med din tandlæge en god tandplan. En sådan tandplan kan blandt andet indeholde kosmetisk, forebyggende tandpleje, så tandsættet er sundt, nemt at vedligeholde og smukt, så ”ejeren” har lyst til at smile – også til fremmede.

Få rettet de skæve tænder – Vores tænder rykker sig hele livet. Når en enkelt tand i undermunden begynder at rykke på sig, så skubber den på tænderne i overmunden og så er biddet ikke optimalt længere, udtaler Britt Lilja, indehaver af Østerbro Tandlægecenter. – Man skal forestille sig, at et tandsæt er ligesom et sæt tandhjul, alle tænderne skal passe ind i hakkerne, ellers kører det ikke. Jeg startede Østerbro Tandlægecenter op i år 2000, med drømmen om et velværecenter, hvor kunderne kommer og får en oplevelse. Vi behandler vores patienter som kunder, dvs. de skal føle at de får en god og personlig behandling, det er bl.a. derfor vi altid starter behandlingen med en snak om personen bag tænderne. Vi vil gerne lære vores kunder at kende, så man får følelsen af at være en ven af huset. F.eks. bestræber vi os på, at det altid er den samme behandler man møder, hver gang man kommer i klinikken. Vi serverer kaffe/te, frugter, nødder og dagens avis, hvis det er en behandling der kræver ventetid. Vi hører ofte fra vores kunder, at de føler sig forkælede her hos os, det er ikke så klinisk at blive behandlet hos os, og vi har f.eks. lige investeret i helt nye lækre bløde behandlerstole, så vores kunder ligger godt og evt. med et lunt tæppe over sig under behandlingen, det skal nemlig være en god oplevelse at komme her hos os.

Sunde tænder - hele livet - er forventningen, ja nærmest kravet, for stort set alle i vores samfund.

– hele livet

UDFORDRINGER VED ET LÆNGERE LIV ER IMIDLERTID, AT VISSE DELE AF KROPPEN FRA NATURENS SIDE IKKE ER BEREGNET TIL EN LÆNGERE LEVEALDER. DETTE GÆLDER BLANDT ANDET FOR TANDSÆTTET. MED MODERNE TANDPLEJE OG MATERIALER KAN TIDEN SKRUES TILBAGE TANDMÆSSIGT.


FAMILIELIV/ANNONCE

VI SER MENNESKET BAG OG IKKE KUN TÆNDERNE.

Hvorfor tandretning? Der er flere grunde til at vælge at få rettet tænder med Invisalign. Nogle vælger at få rettet deres tænder af kosmetiske årsager, det ser bare pænere ud med et sundt og lige tandsæt. Man kan blive så fokuseret på at holde munden lukket og skjule tænderne, at det går ud over ens psykiske velvære, og det sætter helt naturlige begrænsninger for en høj latter og en samtale i større forsamlinger. Sundhedsmæssigt giver det også god mening at få rettet de skæve tænder, da det dermed bliver nemmere at holde tænderne rene og dermed undgå tandkødsbetændelse, karies og paradentose. Et forkert bid er ofte årsag til hovedpine, eller at man skærer tænder om natten og det kan i sidste ende give løse tænder. En sidste ting er, at skæve tænder slider forkert på biddet, og det kan med alderen give et hængende udtryk i ansigtet. Forkert slid på tænderne kan sænke biddet og give riller ved underkæben, så det ser ud som kæben er faldet nedad.

tænder. Under forløbet skal du til kontrol hver 8. uge, så tandlægen kan følge udviklingen. Når dine tænder har rykket sig ind på plads og er blevet lige og flotte, får du et tandblegningskit med hjem, som du kan bruge med dit sidste sæt skinner. På den måde, ender du med at have både lige og flotte hvide tænder. Efter endt behandling, får du udleveret en ”holdebøjle” du skal sove med om natten, så dine tænder ikke rykker sig tilbage til udgangspunktet. De skal så at sige, holdes på plads fremover, og det sker via ”holdebøjlen” eller en ultratynd metaltråd, der skal sidde langs indersiden af tænderne. Q

Invisalign den næsten usynlige tandbøjle En Invisalign tandbøjle, er lavet af et fleksibelt keramisk plastmateriale, der kan rykke tænderne ca. 0,2 mm på bare en til to uger. For at kunne lave Invisalign skinner der passer præcist til dit tandsæt, scanner tandlægen dine tænder, og via et computerstyret program, kan du med det samme se et foreløbigt resultat i 3D. Da det er individuelt hvor meget de forskellige tandsæt rykker sig på tid, får du sæt med hjem der skal udskiftes hver eller hver anden uge. Skinnerne skal bruges både dag og nat, og skal kun tages af, når du spiser og børster

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

93


VOKSENLIV/ANNONCE

reBlogger og fo e n Li Baun dragsholder for ambassadør Danielsen er g lilg hendes blo Femarelle. Fø hun lsen.dk hvor nebaundanie e erfaringer skriver om sin le. med Femarel

Det er bare en overgang... Hedeture, humørsvingninger og manglede nattesøvn. Ikke den mest opmuntrende indledning, men ikke desto mindre virkeligheden for mange kvinder, når indflyvningen til en ny livsfase tager sin begyndelse – og bare rolig, det er bare en overgang. Du har nok gættet, at det er klimakteriet, også kaldet overgangsalderen, det handler om. Af He nr ie t te R o s ent hal Mu ld

94 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93


VOKSENLIV/ANNONCE

FAK TA Menopausen kommer i 45-55 års alderen hos langt de fleste kvinder. Overgangsalderen starter nogle år før den sidste menstruation. Når man nærmer sig menopausen, kan der være forvarsler i form af blødningsforstyrrelser og symptomer som hedeture. Nogle kvinder har ingen gener overhovedet i forbindelse med overgangsalderen - blødningerne holder bare op, enten gradvist eller pludseligt. De fleste har dog symptomer i en eller anden udstrækning, og nogle er så generede af det, at de har behov for behandling. Kilde: Sundhed.dk

J

eg spurgte på et tidspunkt en kvinde, der er fem år ældre end jeg, hvordan det føltes at komme i overgangsalderen. Svaret var, at det føles ligesom at være præmenstruel fra morgen til aften – og om natten med, hvor en fuld nattesøvn er en sjælden gæst. Forandringerne og symptomerne i overgangsalderen skyldes, at æggestokkene holder op med at danne det kvindelige kønshormon, østrogen. Nu er det heldigvis ikke alle, der bliver lige påvirkede, og man kan da også hjælpe naturens luner lidt på vej – ved hjælp af naturen, rent faktisk. Hjælpen er Femarelle, som findes i tre varianter: Rejuvenate +40, Recharge +50 og Unstop-

pable +60 og indeholder udelukkende naturlige ingredienser.

Hvad er der i Femarelle, og hvordan virker det? Det primære aktive stof er det patenterede DT56a, der udvindes ved hjælp af en særlig behandling og fermentering af en speciel canadisk sojabønne. Sammen med bl.a. hørfrøekstrakt og forskellige vitaminer stimulerer det organismens østrogenreceptorer på samme måde som hormoner, men uden at kroppen bliver tilført hormoner – dermed undgår man de kendte risici der er ved hormoner. Q

Børn & Fritid har talt med tre kvinder, som har prøvet de tre forskellige varianter af Femarelle. Dea Larsen er 44 år, og mener at overgangsalderens første tegn, så småt, begynder at vise sig.

Karina er 52 år, og har i de sidste fire år været ramt i overgangsalderen.

– Jeg var ikke klar over, at manglende god nattesøvn er en del af overgangsalderen for mange kvinder. Jeg har til gengæld undret mig over, at mit eget søvnmønster har været meget anderledes, end det plejer, i cirka fire måneder. Jeg har haft svært ved at falde i søvn i det hele taget, og er vågnet ved firetiden, derefter har jeg så ligget og stresset mig selv ved tanken om, hvor træt jeg bliver dagen efter. Jeg tænker, at det kan være starten på, at min krop er ved at gøre sig klar til overgangsalderen. Så tidspunktet var perfekt til at prøve Femarelle Rejuvenate 40+, hvilket jeg har gjort i halvanden måned nu. Det har afgjort hjulpet på min nattesøvn, så nu sover jeg hele natten, ligesom jeg gjorde før, og det hjælper altså, når jeg har brug for at bevare overblikket i løbet af arbejdsdagen. Mit hår har også fået et ”energiboost”, og vokser hurtigere end det har gjort før. Jeg kan også mærke, at min negle er blevet stærkere, og ikke knækker så let som de plejer, siger Dea.

– Hedeturene startede da jeg var 47 år. De var ikke regelmæssige men kom og gik, uden jeg kunne finde et mønster. Dog har de altid været og er stadigvæk værst om natten. Her er tale om hedeture af den helt klassiske slags, som man læser om, med en dyne der er drivvåd og sengetøj der kan vrides. Det er rædselsfuldt og ødelægger nattesøvnen, der er udfordret i forvejen. Det fører til dage, der er ”dumme” på grund af søvnmangel. Jeg synes, at det er svært at adskille, hvad i mit svingende humør, der skyldes hormonændringerne i overgangsalderen og manglen på god nattesøvn. Det er lige som om det hele forstærker hinanden, og nemt kan få mig til at føle lidt modløshed, og så sætter gang i et ”tankemylder”. Så vidt jeg ved, er det helt almindelige overgangsaldersymptomer, som jeg helst vil prøve at klare mig gennem uden kunstige hormoner, som jeg aldrig har haft lyst til at indtage. Et naturligt kosttilskud er meget mere mig. Derfor er jeg i gang med at afprøve Femarelle Recharge 50+, og satser på at de kan mindske generne. Jeg har spist naturtabletterne i en måneds tid, og svinger stadig lidt mellem gode og mindre gode dage. Det er som om, at når jeg i et stykke tid har noteret, at hedeturene er på retur, så kommer der pludselig en ud ad det blå, så jeg fortsætter med en pille morgen og aften, for at kunne danne mig et større billede af virkningen, fortæller Karina.

Maria Hochheim er 66 år og en af de heldige, der ikke har haft de store gener i forbindelse med overgangsalderen. – Jeg har ikke været særligt besværet af min overgangsalder, som startede da jeg blev 50 år. Det der fylder mest er, at mit ellers høje energiniveau er faldende, og det virker som om Femarelle Unstoppable 60+ har stoppet den udvikling og har vendt den til det bedre. Mine slimhinder er også kommet i bedre form og er knapt så tørre. Fordi mine gener ved overgangsalderen ikke har været større, har jeg ikke engang overvejet hormonbehandling. Derfor er det allervigtigste for mig at Femarelles produkter er 100 % naturlige, for selvfølgelig vil jeg gerne passe på, at mine knogler bliver alt for skøre, som er en af ulemperne ved at blive ældre, og have min energi tilbage, fortæller Maria.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

95


UNDERHOLDNING /ANNONCE

med Hold øje c n erne på konkurre .dk rnogfritid r, www.bo øge u vinde b Her kan d lm og billetter, fi e store d å spil til b m s og å.

LÆSESTOF til de voksne

En god bog, giver masser af ro og til tider stof til eftertanke. En spændende krimi kan let få os med ind i en anden verden, hvor vi for en tid kan glemme både tid og sted. Motiv X

Ravnenes Hvisken

Forlag: Lindhardt & Ringhoff Forfatter: Stefan Ahnhem

Forlag: Gyldendal Forfatter: Malene Sølvsten

Fabian Risk våger over sin datter Matilda, der efter et skuddrama ligger i koma på Helsingborg hospital. Samtidig bliver en ung syrisk dreng fundet brutalt myrdet, og Lilja, Klippan og kollegerne hos Helsingborgs politi kastes ud i en kompliceret efterforskning med stærke racistiske undertoner. Tiden er knap, og jagten på gerningsmændene sættes ind. Da Fabian kommer i besiddelse af information, som hans afdøde kollega Hugo Elvin efterlod sig, begynder han sin egen undersøgelse af forholdene på stationen – noget, der kan true samarbejdet mellem kollegerne alvorligt. Motiv X er Stefan Ahnhems fjerde bog i serien om Fabian Risk, og serien tæller Offer uden ansigt, Den niende grav og Atten grader minus.

I bog 3 har Annes død som forudsagt sat gang i Fimbulvinteren, på trods af hendes genopstandelse. Ragnarok er på vej, og med hele Norden nedsunket i evig vinter må Anne og hendes venner kæmpe for at finde en måde at redde verden fra undergang. Men ikke alle er, hvad de giver sig ud for. Nogen tæt på Anne har forrådt hende, og hun ved stadig ikke hvem. Andre begynder at indse, at Ragnarok måske ikke er det værste, der kan ske - for dem... I 2016 tog første bind af RAVNENES HVISKEN de danske læsere med storm med sin helt nye blanding af krimi, fantasy, humor, kærlighed og nordiske guder.

Gennem dine øjne Et atelier i Paris Forlag: Lindhardt & Ringhoff Forfatter: Guillaume Musso

Madeline er kriminalbetjent i London og er rejst til Paris for at være lidt alene og genfinde roen i sit liv. På grund af en misforståelse er hun dog nødt til at dele udlejningshus med forfatteren Gaspar, som er ankommet fra USA for at skrive i ro og fred. Huset inklusiv atelier har tilhørt den berømte maler Sean Lorenz, som er død et år forinden og hvis malerier siden er forsvundet. Da både Madeline og Gaspard er fascineret af Lorenz’ talent og triste skæbne, beslutter de sig for sammen at opspore de meget omtalte billeder. Ingen af dem kunne dog have forudset, hvilke prøvelser de må igennem for at afdække hemmelighederne om Sean Lorenz. Et atelier i Paris er en selvstændig fortsættelse af bestselleren Opkald fra en engel.

96 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Forlag: Rosinante & Co Forfatter: Peter Høeg

Tre barndomsvenner mødes igen som voksne under voldsomme omstændigheder. Sammen genoplever de barndommens vilde opdagelsesrejser ind i hinandens drømme, som har sat dybe spor. Og som afgør liv og død. Efter vennen Simons selvmordsforsøg opsøger Peter en klinik syd for Århus der måske kan hjælpe Simon. Klinikken har udviklet en epokegørende form for hjerneskanning. Det viser sig at Peter og klinikkens leder, Lisa Skærsgaard, har været venner i en børnehave i Valby. Men efter et trafikuheld har hun mistet hukommelsen. Gennem deres møder vender hendes erindring langsomt tilbage. Sammen genoplever de hvordan de allerede som børn fandt veje til at rejse ind i bevidstheden. Et arbejde Lisa nu, sammen med Peter, viderefører i en større og langt mere risikabel målestok.


UNDERHOLDNING / ANNONCE

Spurven

Midtvand

Forlag: Storyhouse Forfatter: Kirstine Kloster Andersen

Forlag: Modtryk Forfatter: Arne Dahl

En tidlig morgen i september 1940 nåede en gummibåd i land på den skotske kyst. I den sad den danske statsborger og nazi-agent Vera Schalburg sammen med to kolleger. Få timer senere var de blevet taget til fange af de britiske myndigheder. Historien om Vera Schalburg, der var søster til en af Danmarks mest berygtede nazister, C.F. Schalburg, har altid været omgivet af myter og konspirationer. Blev hun omvendt til engelsk agent under krigen? Fortsatte hun sit arbejde under den kolde krig? Eller levede hun et stille liv som husmor under et nyt navn et sted i verden?

Mægtigere end sværdet

Ghostwriter

Forlag: Lindhardt & Ringhoff Forfatter: Jeffrey Archer

Forlag: Lindhardt & Ringhoff Forfatter: Steffen Jacobsen

På en parkeringsplads i Nordsjælland sidder direktøren for et af verdens førende medicinalfirmaer død i sin bil. Få kilometer derfra ligger den ghostwriter, som skulle skrive hans biografi, skudt gennem hovedet. Politikommissær Lene Jensen sættes på sagen, der involverer en forsvunden dagbog med sprængfarlig viden, som stærke kræfter i medicinalindustrien vil gøre alt for at holde skjult. Hurtigt viser sagen sig også at pege i retning af hendes mand, privatdetektiven Michael Sander, som ligeledes har en mørk hemmelighed i sit liv.

Klæbehjerne Bliv bedre til at huske

Midtvand er den tilstand, en dykker kan havne i, når han mister orienteringen, og ikke ved, hvad der er op eller ned, frem eller tilbage. I Midtvand er Sam Berger mistænkt for et mord, han ikke har begået. Hans makker, Molly Blom, ligger i koma. Et terrorangreb truer Stockholm, og Berger flygter ud i skærgården, hvor han venter på ordre fra Säpos øverste chef, men det er umuligt for ham at vide, hvem han kan stole på, og hvem der har skjulte dagsordener. Midtvand er tredje bog om Berger & Blom og efterfølger til de populære og anmelderroste Skyggezone og Indland.

Mægtigere end sværdet er femte bind i Jeffrey Archers stort anlagte Clifton-krønike, en episk fortælling om familierne Clifton og Barrington og om magt, intriger og forræderi. Da en IRA-bombe eksploderer om bord på skibet MV Buckingham på dens jomfrurejse over Atlanten, omkommer størstedelen af passagererne. Harrys kone, Emma, der er bestyrelsesmedlem i Barrington Shipping, er stærkt optaget af konsekvensene af MV Buckinghams forlis, og det skaber uro i bestyrelsen. Hun har nemlig ikke kun venner. Harry Clifton, der har etableret sig som bestsellerforfatter, starter en kampagne for at få forfatteren Anatoly Babakov løsladt fra et fængsel i Sibirien. Men han sætter dermed sit eget liv i fare.

FOKUS

Forlag: Politikens Forlag Forfattere: Anne Mette Futtrup og Troels W. Kjær

De fleste kender det: Man går i supermarkedet på vej hjem fra arbejde efter nogle få ting til aftensmaden – kartofler, salat, tomater og oksefars – men kommer kun hjem med kartofler, salat og oksefars. Det er ikke usædvanligt at have huller i hukommelsen. Nogle gange er det de små ting, vi glemmer. Andre gange kan det være vigtige pointer under en arbejdspræsentation, en tale eller lign. Uanset hvad, er det frygtelig irriterende. Den gode nyhed er, at vi alle med en forholdsvis lille indsats kan forbedre vores hukommelse. I bogen kan man teste sin hukommelse, og man præsenteres for metoder og teknikker til at lære at huske bedre. Desuden får man tre omfattende træningsprogrammer – et til begyndere, et til øvede og et til dem, der vil indføre egentlige livsstilsændringer, der gavner hukommelsen.

NR. 93 · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · BØRN & FRITID ·

97


DIN BOLIG/ANNONCE

Ny stue eller spisebord Tom har specialiseret sig i at købe udstillingsmodeller og jagte gode tilbud, så hans kunder kan spare tusindvis af kroner, når der skal investeres i nye møbler til hjemmet. Af B o nnie J ens en

U

anset om du drømmer om en ny lænestol, hvor du kan læse en god bog, eller om familien er vokset og nu har behov for en større sofa, så er der penge at spare, hvis du besøger Møbelringen i Dalmose. Det er en af de større udskrivninger der skal til, når familiens møbler er blevet slidte og umoderne. En ny sofa kan nemlig nemt koste mere end en månedsløn eller en sommerferie for hele familien. Men ville det ikke være skønt, hvis man kunne

– Vores kunder plejer at rose os for den gode personlige service, da det er samme mand man møder i vores showroom og hjemme i stuen, når de nye møbler bliver leveret. Ved leveringen tilbyder vi samtidig også at samle og opsætte møblerne hjemme hos vores kunder, og tager med glæde pap og plast med retur når vi kører, og skulle der være en sofa eller reol, der skal på genbrugspladsen, klarer vi også dette. Kort sagt, vi er til at tale med, og vi overholder vores aftaler, udtaler Tom Nielsen, der fik ideen til konceptet i 2014.

Et blik ud over de nye møbler – her er der virkelig penge at spare.

Brugte møbler i bytte

Brugt-afdelingen byder på alt mellem himmel og jord - her sparer du typisk omkring 80% i forhold til nyprisen.

få begge dele? Det kan du måske, for i Dalmose der er beliggende ca. 100 km fra København, finder du en 1500 kvm stor butik der har specialiseret sig i opkøb af udstillingsvarer og gode tilbud fra alle de store møbelhuse, så deres kunder kan spare tusindvis af gode danske kroner på nyerhvervelser til hjemmet. I butikken har de et stort udvalg at alt lige fra sofaer, borde, galleri, tæpper, skænke, lænestole og spiseborde. Udvalget skifter fra dag til dag, da der kun findes en enkelt af hver vare, og det hænder ofte, at man finder en rød sofa, eller andre spændende modeller, da det er udstillingsvarer de køber hjem til butikken.

98 · BØRN & FRITID · OK TOBER/NOVEMBER 2018 · NR 93

Når du skal have udskiftet hjørnesofaen, enten fordi den er blevet for stor, eller måske fordi I flytte til en mindre bolig, så kan du sælge den til Tom Nielsen i Møbelringen. Han tager nemlig dine brugte møbler i bytte, når du køber en ny vare hos ham, så længe den er velholdt, er under 10 år gammel og stadig er værd at sælge videre. Butikken har nemlig en helt særlig sektion med brugte møbler, og her er det muligt at gøre et virkeligt godt køb. På www.møbelringen.dk kan du se et udpluk af deres store udvalg. Q

Lige nu er der et restparti af håndlavede møbler fra østen.

Fra et restparti er her to helt nye stole i ægte læder med indbygget skammel.


LÆSERSERVICE

Har du husket at ”like” Børn & Fritids Facebookside?

Læserservice A

Forlag

www.apotekets.dk www.amo.dk

B

www.blomdahl.dk www.bmwshoponline.dk www.bystrup.com www.babysam.dk

G-H

www.grejfreak.dk / sovepose www.hedrin.dk

C-D

www.coolshop.dk www.deepseapharma.dk www.dansukker.dk www.daysi.dk www.depend.dk

E-F

www.carlsen.dk www.carlsenpuls.dk www.gyldendal.dk www.lindhardtogringhoff.dk www.modtryk.dk www.rosinante-co.dk www.storyhouse.dk

www.eurotoys.dk www.friland.dk www.fisk.dk www.femarelleline.dk

Julemad & kager www.oetker.dk www.karolines.dk www.dansukker.dk www.rema1000.dk www.friland.dk

K-L

www.kokkenshverdagsmad.dk www.landal.dk/tilbud www.lalandia.dk

Efterårsmode

M-N

www.megetmindremadspild.dk www.minihorn.dk www.multi-mam.dk www.natur-drogeriet.dk www.nordichealthsprays.dk www.novasel.dk

S

P-R

T-V

www.pharmovital.dk www.rema1000/opskrifter.dk

HUSKER DU AT FÅ TJEKKET DIN BIL? 799:249:-

499:-

249:-

799:899:-

Kør forbi Leitz Autoservice og få en professionel og pålidelig vurdering.

Er du vild med flotte smykker?

Leitz Autoservice v/Kenneth Leitz

Det er vi også. Vi synes til og med at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig

Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140

for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Den samme mulighed synes vi også at dit barn eller barnebarn skal have. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. For you, with care. Vi er blandt andet hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

Kig ind til Leitz Auto og lad os gennemgå bilen, så du er sikker på at den starter hver dag. Vi laver service på alle mærker. Ingen opgaver er for store/små.

www.blomdahl.dk

Her bliver du holdt

opdateret, når der er nye www.navnelapper.dk www.shop.vernon.dk / konkurrencer på Moon Boots/ Pajar / www.bornogfritid.dk Rubber Duck www.superfit.com www.reima.com www.littlefeet.ecco.com www.littlefeet.ecco.com www.kabooki.dk / LEGO WEAR www.growingfeet.dk www.eventyrsport.dk / Ulvang uldsok

lactose Gluten Free Free

www.sundhed.dk www.spies.dk www.selvvaerd-selvtillid.dk

www.thule.com www.vileda.dk


Jo mere vi gør vores ting, jo mere kan du gøre din

BØRN & FRITID NR. 93 · OKTOBER/NOVEMBER 2018 – 18. ÅRGANG

VÆR AKTIV MED DINE BØRN

NR. 93 · OKTOBER/NOVEMBER 2018 – 18. ÅRGANG

Gratis magasin

Magasinet til børnefamilier

Allergi & eksem

Udkomm hver 2. måner Annoncefin ed. ansieret

Vinterens fodtøj

LUNT TØJ til efteråret og vinteren

Julen til store og små

VINTER, VIRUS & VITAMINER

Beskyt børnene mod blæst og kulde

A

TEM

BESTIL FERIEN PÅ SPIES.DK ELLER 70 10 42 00

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Ferie med børn behøver ikke at betyde, at man kun kan ligge ved en pool. En aktiv ferie er kvalitetstid, nærvær og fælles oplevelser, der sætter aftryk langt ind i fremtiden, og derfor har Spies designet en række hoteller, hvor der er fokus på, at både voksne og børn får en vellykket pause fra hverdagen. Sunwing Family Resorts og Ocean Beach Club er familiens frirum. Her er sund mad, gratis træning, børnevenlige aktiviteter, pools og lækre lejligheder en selvfølge, så I slipper for det praktiske og bare skal tænke på at nyde det.

❤ SHOPPING ❤ SKØNHEDSTIPS ❤ KONKURRENCER ❤ OPSKRIFTER