Page 95

UNDERHOLDNING/ANNONCE

En del bøger kan man smage på, andre sluge. Nogle få kan man tygge og fordøje. Francis Bacon

Alt hvad vi var

Kold karantæne

Forfatter: Lara Prescott Forlag: Modtryk

Forfatter: David Koepp Forlag: HarperCollins

En fængslende debutroman om tilblivelsen af Boris Pasternaks romanklassiker Doktor Zjivago, om tiden før, under og efter udgivelsen, og hvilken rolle romanen kom til at spille bl.a. som ”våben” under Den Kolde Krig. Bogen er også en hyldest til kvinderne, som gjorde tjeneste i den amerikanske hær under Anden Verdenskrig, om kvinderne der arbejdede som maskinskriversker i CIA’s tidlige år, og en hyldest til Olga Ivinskaja – Pasternaks nære ven, elskerinde og muse uden hvem, Doktor Zjivago næppe var blevet til. Ivinskaja blev sendt til arbejdslejren Gulag (to gange) på grund af sit forhold til Pasternak, men hun stod ved sin kærlighed uanset omkostningerne.

Da Pentagons agent indenfor bioterror, Roberto Diaz, i sin tid blev sendt ud for at følge op på en mistanke om et biokemisk angreb, viste det sig, at noget endnu mere skræmmende var på spil: en stærkt mutativ organisme, der havde potentiale til at udrydde hele jordens befolkning. Han fik den forseglet og begravede den i en køleboks i en nedlagt, underjordisk militærbunker. Mange år senere – efter at have ligget i dvale i glemslen – er organismen nu på vej ud gennem sprækkerne, og den er sulten! Og kun Diaz ved, hvordan man stopper den.

Vaniljehuset Tabita Forfatter: Iben Mondrup Forlag: Politikens Forlag

Eva og Berthel kommer hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland. Det er midten af 60’erne, og både forholdet imellem Eva og Berthel og imellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skal forestille at passe på børnene. Hjemme i Grønland bor børnenes mor, Abelone. Hun var hushjælp hos Eva og Berthel, og omstændighederne tvang hende til at sende sine to mindste børn med deres nye familie til Danmark. Iben Mondrup skildrer klart og klogt livet i en familie, hvor børnene må kæmpe for sig selv og hinanden.

Forfatter: Mich Vraa Forlag: Lindhardt & Ringhoff

I slutningen af 1800-tallet vokser skomagerens søn Dusinius op i Odense som den tolvte i en søskendeflok. De trange forhold i barndomshjemmet gør ham sulten efter rigdom og anseelse, og allerede som otteårig er han i gang med at købe billigt og sælge dyrt. Som ung mand grundlægger han et handelsfirma – Vaniljehuset – som snart bliver et af landets førende. Under et ophold på Hareskov Kuranstalt i 1929 ser den ældre, hjertesvage Dusinius tilbage på sit omtumlede liv, sin barndoms trængsler, sin ungdoms forvirrede kærlighedsforhold og de lyssky forretningsforbindelser han fik under Første Verdenskrig, og som endnu forfølger ham. Fortællingen om krydderi- og husholdningsartikel-kongen Dusinius Dich lægger sig tæt op ad virkelige begivenheder og personer i datidens Odense og er inspireret af Mich Vraas egen familiehistorie.

N R. 101 · F E B R UA R/MA R T S 2020 · B Ø R N & F R I T I D ·

95

Profile for Børn & Fritid

Børn og fritid Nr. 101, Februar/Marts.  

Velkommen til Børn & Fritid nr. 101, vores gratis online-magasin. I denne udgivelse kan du læse om vores nyeste tiltag Børn & Fritid Blogger...

Børn og fritid Nr. 101, Februar/Marts.  

Velkommen til Børn & Fritid nr. 101, vores gratis online-magasin. I denne udgivelse kan du læse om vores nyeste tiltag Børn & Fritid Blogger...