Børn & Fritid nr 88

Page 1

FERIE FOR DEN MODERNE FAMILIE

Vores egne Ocean Beach Clubs er skabt til den moderne familie, der drømmer om en ferie med sydlandsk stemning og nordisk design. Her er skønne suiter, god mad, lækre pools, børneklub, gratis træning og fokus på fredelige, stilfulde omgivelser, så alle i familien får indfriet deres ønsker til den perfekte ferie. Når du vælger vores Ocean Beach Clubs, bor du altid tæt ved havet, og vil du have den korteste afstand til en dukkert, har vi sørget for, at du kan bestille en lejlighed med direkte pooladgang. Ocean Beach Clubs ligger på Cypern, Kreta og Gran Canaria.

BØRN & FRITID NR. 88 · DECEMBER/JANUAR 2017/18 – 17. ÅRGANG

OCEAN BEACH CLUB

NR. 88 · DECEMBER/JANUAR 2017/18 – 17. ÅRGANG

Magasinet til børnefamilier

Skiferie

Gratis magasin Udkomm hver 2. m er Annoncefin åned. ansieret

Gadgets og tilbehør

Parforhold

Pas godt på kærligheden 24 tips til at holde liv i parforholdet

NYTÅR

Husk sikkerheden når klokken slår 24

Vinterferie Tips til en god ferieuge

TEMA

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Bestil familieferien på spies.dk eller 70 10 42 00

Familiens sundhed Tips til en sundere hverdag

Q SHOPPING Q LÆKRE OPSKRIFTER Q SKØNHEDSTIPS Q KONKURRENCER Q


ISLANDSK KVALITET SIDEN 1938

Islandsk fiskeolie til hele familien MED MARKANT FRUGTSMAG

3 ISLANDSK KVALITET SIDEN 1938 3

Hvor stammer olien fra: Denne fiskeolie kaldes også Islandsk Tran, da den er produceret af lever fra torsk fanget i islandsk farvand. Olien bliver oprenset på Island af LYSI, som er en af verdens førende producenter af torskelevertran. LYSI er internationalt anerkendt, og har vundet mange priser, for deres grundige produktionsproces, der renser for mulige tungmetaller og miljøgifte, samt sikrer tranen en ren og neutral smag. I denne variant, er der tilsat frugtsmag, der gør det nemt at indtage for børn og voksne, der ikke er så glade for fiskesmag.

Brilliance Halo Crystal

Brilliance Heart Hollow

Ingredienser: Islandsk torskelevertran, frugt aroma, vitaminer (d-alfa-tocopherylacetat, retinylpalmitat, cholecalciferol). Næringsstofindhold i mængde og procent af anbefalet daglig tilførsel: Indhold:

249;-

249;-

249;-

Vitamin A Vitamin D Vitamin E 549,- fedtsyrer: Omega-3 EPA DHA Indhold: Vitamin A Vitamin D Vitamin E Omega-3 fedtsyrer: EPA DHA

Daisy Pearl

Mængde: 5 ml 230 µg 10 µg 4,6 mg 1080 mg 345 mg 460 mg

Procent: Børn 1-10 år 58% 100% 92%

1099,Mængde: 10 ml

Procent: Voksne, samt børn over 11 år 58% 400% 77%

460 µg 20 µg 9,2 mg 2160 mg 690 mg 920 mg

3 ISLANDSK KVALITET SIDEN 1938 3

Hvordan: Fiskeolie med frugtsmag kan indtages rent, men prøv også at blande den velsmagende fiskeolie i juice. Hæld den anbefalede mængde fiskeolie (se modsatte side) i et shot glas. Fyld op med appelsin juice af god kvalitet - evt ryst. Drikkes i én mundfuld. Fiskeolien kan også tilsættes din smoothie. Nem måde at få fiskeolie i de børn og voksne, der ikke er så glade for fiskesmag generelt. Dette produkt kommer fra et fiskeri, der er blevet uafhængigt certificeret efter MSC’s standard for effektivt forvaltet og bæredygtigt fiskeri.

OMEGA 3

A, D & E

ISLANDSK

FISKEOLIE MED

FRUGTSMAG MSC - BÆREDYGTIGT FISKERI Højt indhold af EPA og DHA. *) Godt for hjerte, hjerne og syn

www.msc.org/dk MSC-C-54914

199,-

199,-

199,-

Anbefalet dagsdosis ikke overskrides.

bør

Gravide og børn under 1 år: Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes til gravide og børn under 1 år.

Fiskeolien er produceret af lever fra torsk, fanget i islandsk farvand.

Tran som kosttilskud: Vitamin A og D bidrager bl.a. til at opretholde immunforsvaret. Tran har dertil også et højt, naturligt indhold af omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, som vedligeholder et sundt hjerte, syn og hjerne *) Husk: Kosttilskud bør ikke træde istedet for varieret kost og sund livsstil. Opbevaring: Produktet skal opbevares tørt, beskyttet mod varme og direkte sollys, samt utilgængeligt for børn.

Produceret: I henhold til ISO 9001 standard af LYSI HF, Reykjavik, Island.

Efter åbning skal flasken opbevares i køleskab (i æsken), og er da holdbar i 2 mdr. I køleskab kan indholdet blive uklart, men dette har ingen indflydelse på kvaliteten.

Distributør: Bornholms A/S, 3730 Danmark www.bornholms.dk

TIP! Prøv at blande fiskeolien i små juice-shots

*) DHA bidrager til vedligeholdelse af en normal hjer999,-

nefunktion og et normalt syn. Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. 10 ml af Bornholms Islandsk Fiskeolie med frugtsmag indeholder tilsammen 1610 mg EPA og DHA.

En helt ny MSC-mærket fiskeolie med FRUGTSMAG, til børn og voksne der ikke er så glade for smagen af fisk.

Anbefalet daglig dosis: Voksne, samt børn over 11 år: 2 tsk. (10 ml). Børn 1-10 år: 1 tsk. (5 ml).

Bedst før: Batch nr.:

IS A542 EFTA

Fiskeolien kan købes i

240 ml - frugtsmag Er du glad for flotte smykker? Det er vi også. Vi synes tilmed at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. Vi er hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

www.blomdahl.dk

Følg os på

/øen i søen og www.bornholms.dk


indhold

N R . 8 8 · D E C E M B E R / J A N U A R 2 0 1 7 / 1 8 · 17. Å R G A NG

8

20

Dit & dat Vind boatride-billetter til Disney On Ice, og gavekort til Maxi-Zoo

TEMA: Familiens sundhed

30

54

40

23

Sjove og sunde aktiviteter for hele familien

28

Gør din hverdag sundere Vi har fået fem gode tips fra NLP-terapeuten Christina Bendix

40

Sunde retter med nøglehullet

43

Læsestof til de stille aftener

46

Genvej til nemme og sunde boller

48

Dit & dat Vind en gør-det-selv bog for børn

52 Vinterferie

Hvad kan vi lave herhjemme i Danmark

72

54

Sol, sne eller blive hjemme? Hvor skal vi tilbringe vores vinterferie?

56

Med børn på ski

64

Vinterferie under varme himmelstrøg

68

Maiken Juel vandt et ophold i et luksussommerhus Læs med om familiens skønne weekend

70

Skræddersyet ferie for voksne

72

Opskrift på et godt parforhold Ja tak, hvem ønsker sig ikke den?

75

Tips til lidt mere romantik i hverdagen

80 Vinterskøn

Vi har fundet lidt lækkerier til mor til vinteren

83

Skyd nytåret sikkert ind

88

10 trin til varige vaneændringer

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

3


Navnelapper.dk - mærk det du holder af Det er meget nemmere at nyde de gode stunder når der er styr på alle guldklumpens tøj og ting. Navnelapper® tåler både vask og kogning, og er fri for skadelig kemi. Du bestiller dem nemt og enkelt på hjemmesiden: www.navnelapper.dk E: RELS > STØR ––––––– mm–––––– 32 – – – – – – – ––––––– – < > m––– ––––14 m – <

NAVN

Klistermærker: Holder på tøj og ting

90 Navnelapper®: 149,- inkl. fragt


VELKOMMEN

Kære læsere

MEN SOM DEN GODE FORÆLDER JEG STRÆBER EFTER AT VÆRE, MÅ JEG JO PÅ MED DE LYSERØDE BRILLER OG FORTÆLLE HENDE, AT FORDI HUN KAN SE FEJLENE NU, SÅ KAN HUN NÅ AT RETTE OP PÅ DEM

Året lakker mod enden, og for os har dette været et år med meget at se tilbage på. Vores yngste familiemedlem blev konfirmeret i foråret, og fik sit første karakterblad i folkeskolen i efteråret, hvilket betyder at hun har smagt på både det søde og det sure i 2017. Ja, jeg tænker velkommen til den virkelige verden, den er kun lige begyndt – glæd dig til du bliver voksen. For vores teenagere er verden, deres sociale liv, venner, veninder, internettet, sorger og glæder, standpunktskarakter, mundtlig karakter, skriftlig karakter og videre uddannelse – det er alt sammen kun lige begyndt. Men som den gode forælder jeg stræber efter at være, må jeg jo på med de lyserøde briller og fortælle hende, at fordi hun kan se fejlene nu, så kan hun nå at rette op på dem – det gælder i hvert tilfælde for karakterbladet, hvor lærerene har været lidt fedtede med de højre karakterer, og det er helt overlagt, for at give de unge mennesker et kærligt spark bagi til at gøre sig lidt mere umage. Sådan er det også i det større perspektiv – når tingene ser lidt for sorte ud, så er der en masse kloge mennesker, der prøver at finde fejlene og rette op på dem. For milliarder af mennesker er verden faktisk blevet et bedre sted, end for bare 15 år siden. Antallet af ekstremt fattige rasler ned. Flere og flere børn får en uddannelse. Færre mødre dør i barselssengen, og flere slipper for malaria. Det går kort fortalt fremad. Jeg ved ikke helt om Luna, min datter, er enig med mig, men hun har fanget pointen, og vil prøve at se mere positivt på det svære hun støder på. Nogle steder i verdenen renser man spirituelt ud i hele huset og familien, så der er plads til de nye ting, der skal komme i det nye år. Hjemme hos os tror jeg, at tingene kommer snigende op til december, så der tager vi som regel fat på tingene, der har hobet sig op. Næsten som når man rydder op på loftet, og der er de ting som vi ikke kan undvære, der er de ting som man måske kommer til at mangle, og så er der den lille bunke der måske skal til storskrald. Så til alle jer med spændende nytårsfortsætter eller livsstilsændringer i det nye år. Mit råd er at tage en ting af gangen i små skridt. Så det ikke virker som en sur pligt og ender helt uoverskueligt. Godt nytår og god læselyst

Susanna Larsen

Børn & Fritid Naverland 2 2600 Glostrup Tlf: 7022 1148 mail@boernogfritid.dk www.bornogfritid.dk

Abonnement: abonnement@boernogfritid.dk Annoncer: annoncer@boernogfritid.dk Udgiver: TB-Media ApS Ansvarshavende redaktør: Susanna Larsen susanna@boernogfritid.dk

Redaktionschef: Bonnie Jensen bonnie@boernogfritid.dk redaktion@boernogfritid.dk Grafisk design: Rask Grafisk Design

Skribenter: Bonnie Jensen Henriette Rosenthal Muld Susanna Larsen Dea Larsen Winnie Haarløw Christina Bendix Heidi Møller

Kontrolleret oplag: Oplag 1. halvår 2016: 44.117 Læsertal iflg. Gallup: 1 halvår 2017: 66.000

Forsidefoto venligst udlånt af Reima

Børn og Fritid påtager sig intet ansvar for materialer, tekster eller billeder, der er indsendt uopfordret til redaktionen, eller fra en annoncør, der ikke har oplyst os om kreditering af fotografer og journalister. Redaktionen påtager sig intet ansvar for fejl i de oplyste priser og fakta, ligesom vi heller ikke påtager os ansvar for eventuelle fejl i artikler, anvisninger, kilder eller andet. Materiale, der har været bragt i magasinet Børn & Fritid, må ikke benyttes uden forudgående accept fra redaktionen. De trykte produkt- og portrætartikler i magasinet Børn & Fritid, er betalte eller sponsorerede profilannoncer. N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

5


MEGET MERE

LÆKKERT Prøv vores opskrifter med økologisk hakket grønkål

KYLLINGELASAGNE MED GRØNKÅL

GRØNKÅLSTÆRTE MED RØGET MØRBRAD

SMOOTHIE MED GRØNKÅL OG MYNTE

GRØNKÅLSBOLLER MED GRÆSKARKERNER

• REMA 1000 økologisk hakket grønkål er høstet i højsæsonen - når den er bedst • Hurtig indfrysning bevarer mest mulig smag og flest næringsstoffer • Små portioner - nem og hurtig optøning

12

95

• Se de lækre opskrifter på madplanen på rema1000.dk REMA 1000 Økologiske grønkål 450 g

28,77 pr. kg


BESTIL VARER FRA REMA 1000 HJEMMEFRA

Bestil på computeren - betal med Dankort

PRØV I DAG FØRSTE LEVERING ER GRATIS

SHOP.REMA1000.DK • Bestil på computeren og betal med Dankort • Eller bestil på mobilen og betal med MobilePay • En lokal Vigo indkøber henter dine varer og afleverer dem hos dig - gerne samme dag! • Ingen minimumskøb - lav leveringspris


DIT & DAT / ANNONCER

Nu kan dit barn blive godt kørende med egen elbil Hos fedepriser.dk har de et stort udvalg af el- biler, motorcykler og ATV i børnestørrelser til børn i alderen 2-6 år. Her er både Mercedes, BMW, Ferrari, Audi og den sejeste John Deere traktor og Jeeps. Her er noget for enhver smag til gode priser. Så nu kan dit barn køre tur i haven eller på legepladsen. Der medfølger en fjernbetjening, så forældrene kan hjælpe med at styre bilen hvis nu barnet pludseligt mister fokus på turen.

Spil med vennerne Hvis du har et barn der er vild med at spille airhockey, bordfodbold, pool og bordtennis, så finder du et stort udvalg på websitet fedepriser.dk. Her har de masser af sjove spilleborde og også andre spil som dart og backgammon. Alle sammen til gode billige priser og i god kvalitet. Ved køb på websitet, bliver bordene leveret hjem til dig.

Ponycykler Hos Fedepriser.dk har de et stort udvalg af de sjoveste ponycykler til børn. De er ganske enkelt helt unikke og et genialt og sjovt stykke legetøj, til alle de børn der ønsker sig en hest. Hvem ønskede sig ikke sin egen hest som barn? Nu kan man få det der kommer helt tæt på. Man kan nemlig ride på ponycyklen henad af gaden, i huset eller på terrassen.

Børnefødselsdag med fart over feltet Da Elias skulle fejre sin ni års fødselsdag, var der lagt op til at par sjove timer i Xjump. Sammen med 13 skolekammerater og sin lillesøster Victoria, så han en sikkerhedsvideo, og så var det ellers på med de skridsikre sokker og derudaf. Børnene legede og hoppede i trampoliner og skumgrave i en hel time, og alle syntes, at det var sjovt – og megasejt, at der var så mange sjove lege- og hoppeområder at vælge mellem. Det var glade børn der, efter ”hoppeløjerne”, satte sig omkring bordet, hvor de fik serveret saftevand og pizza, mens Elias åbnede gaver. Fødselsdagen blev rundet af ved, at alle børnene sang fødselsdagssang for Elias, der synes at det var den bedste fødselsdag, han kunne ønske sig.

8 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


DIT & DAT / ANNONCER

MAGI på isen I vinterferien præsenterer Disney On Ice "Fortryllende Verdener", som kan opleves i Forum Copenhagen d. 14.-15. februar og i Jyske Bank BOXEN d. 17.-18. februar. Tag med til en fantastisk verden af Disney-magi, levendegjort på isen. Fra hvinende hjul til blå bølger, iskolde magiske verdener til det uendelige og endnu længere - din families bedste Disney-øjeblikke kommer til live med Disney On Ice Fortryllende Verdener. Vind Boatride-billetter til det spektakulære show. Boatrideturen under Disney On Ice er en unik mulighed for udvalgte børn, for at blive en del af selve showet. Børnene får en spændende tur på isen, og det bringer dem helt tæt på skøjteløberne under showet, i en særligt indrettet vogn.

AniOne Kradsetræ Star Til katten når det klør i kløerne

VIND VI UDLODDER TO BOATRIDE-BILLETTER SOM GÆLDER FOR EN VOKSEN OG ET BARN. DET ER DOG KUN BARNET SOM FÅR EN TUR PÅ ISEN. DU FINDER KONKURRENCEN PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK

Årets sjoveste legetøj til familiens pelsede medlemmer Maxi Zoo er Danmarks førende detailhandelskæde når du skal bruge udstyr, foder eller tilbehør til familiens kæledyr. Maxi Zoo tilbyder Danmarks største udvalg af foder til hund, kat, fugl, fisk og gnaver, dyreartikler, plejeprodukter og andet tilbehør til dit kæledyr, vel at mærke uden at skulle gå på kompromis med hverken pris eller kvalitet, da de har prismatch og smagsgaranti på alle deres varer.

VIND VI UDLODDER 2 GAVEKORT Á 1000,KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN.

Trixie Memory Trainer Innovativt aktivitetslegetøj til hunde

Trixie Snack board God underholdning til gnaveren eller kaninen

Super smart bold til de allermindste Bolden fra Bolli er lavet i 100 % silikone, kan trilles, kastes, vrides og bides i. Bolden er også rigtig god, når de ømme gummer starter, samt til sansemotorisk udvikling. Med Bolli bolden er der mange timers leg og den er nem at gribe fat i. Tåler opvaskemaskine og kan steriliseres i mikroovn.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

9


HØJKVALITETS HØRETELEFONER MED BØRNESIKRET VOLUMEN

REDUCED VOLUME TO < 85DB

STICKERS SET INCLUDED

Bluetooth

Safe Sound

12 timers batteritid

Komfortabel pasform

Nem betjening

Robuste Priser fra kr. 199,-


ANNONCE

Når baby skal døbes Når baby skal fejres, må det gerne være i hyggelige og rolige omgivelser. At det så er i smukke lokaler med veldækkede borde og fantastisk mad, gør jo bare dagen endnu bedre. Det er jo babys allerførste fest og det skal kunne huskes – af familien og gæsterne – baby er endnu for lille.

P

å Restaurant Bellahøj – tæt på Danmarks hovedstad København – ligger den fineste stråtækte, trelængede gård, hvis historie kan dateres helt tilbage til 1682. Her kan man holde babys første fest i de hyggelige og flotte, nyligt renoverede lokaler, uanset om man inviterer 20 eller 500 gæster. Så vidt spænder størrelsen på de forskellige lokaler og personalet yder samme gode service uanset antal af gæster.

Smukt både inde og ude Gennem de senere år er ejendommen blevet nænsomt renoveret, så alle lokaler i dag står fuldstændigt funklende og fine samtidig med, at den helt særlige hyggelige stemning er bevaret. Udendørsarealerne byder gæsterne velkommen og som indrammer stedet, og den særlige beliggenhed ”på landet midt i byen”, er gennemgået og anlagt på ny, så både det ydre og indre på Restaurant Bellahøj supplerer hinanden som rammen om livets begivenheder og fester.

Brunch eller buffet I køkkenet hersker dygtige kokke, som altid er klar til at råde og vejlede i forhold til festens menu og ønsker hertil. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at kokkene på Restaurant Bellahøj meget gerne bruger sæsonens friske råvarer og allerhelst de økologiske, men alfa og omega er, at når man holder sin fest på ”gården” er man i centrum og får opfyldt sine ønsker til den perfekte fest. Dog er det som regel brunch der vælges når det er barnedåben der skal fejres. Q

Vi tilbyder flere forskellige brunch menuer – både med og uden bobler Her er vores mest efterspurgte Brunch menu Q Røræg, bacon og brunchpølser Q Slagterens hjemmelavede rullepølse og sønderjysk

spegepølse Q Varmrøget laks Q Yoghurt med müesli Q Spæde grønne salater og grøntsagstærte med par-

mesan Q Årstidens udskårede frugter Q Danske og franske oste med grønt, marineret pære

og oliven Q Pandekager med akaciehonning og friskbagte crois-

santer Q Hjemmebagt brød og tre slags marmelade Q Kaffe og the ad libitum, æble- og appelsinjuice og

årstidens smoothie Pris pr. person ved min. 20 personer, Kr. 325,Arrangementet varer ca. 4 timer mellem kl. 10 og 15 Læs mere på www.bellahoej.dk

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

11


UNDERHOLDNING / BØRN

med Hold øje ncerne på konkurre .dk rnogfritid r, www.bo ge ø b e u vind Her kan d g o lm billetter, fi e store d å b l ti spil og små.

SJOVE HISTORIER til de søde børn

Læs bøger sammen med dit barn. Det udvider barnets ordforråd og stimulerer fantasien. Historierne danner samtidigt grobund for gode samtaler om handlingen og emnerne i bøgerne. Drengen, der fik ting i hovedet

Historien om Hardy Høst & Søn

Gyldendal

Karl har et problem. Et rigtigt, rigtigt, rigtigt irriterende problem: Han får ting i hovedet. Alle mulige ting. Konstant. Hele tiden.Det er til at blive sindssyg af. Som for eksempel i denne bog, hvor Karl rammes af en kugle af ægte tungonit. Og så er det, at de mystiske øjne dukker op og begynder at udspionere ham. Men hvorfor? Karl og hans ven Ludvig kastes ud i et hæsblæsende drama, der blandt andet involverer en ørn, en flok rasende nøgenbadere og statsministerens paryk. Første bog i serien om Karl og hans bedste ven Ludvig.

Verden kan være et skræmmende sted, det synes drengen Jakob i hvert fald. Men en dag forandres alt, da den seje og stærke Hardy pludselig flytter ind. For Hardy er ikke som de fleste, han er frygtløs, og så er han usynlig. Hardy har rødt hår, som oftest stritter, fregner på næsen og mellemrum mellem fortænderne. Han er stærkere end de fleste og mester i langspyt. Over ryggen bærer han en kappe af guld, og ja, så er han forresten usynlig. Der er ingenting, som kan gøre Hardy bange. Hverken mørke, larm og høje brøl om natten eller stilheden, som følger efter. Han er heller ikke bange for at få et blåt øje, men måske en lille smule for den fremmede dreng, som venter uden for Jakobs dør en tidlig morgen.

FOKUS Sigurd fortæller om kongerækken Politikens Forlag

I kølvandet på sin kæmpe succes med Sigurd fortæller danmarkshistorie, udgiver Sigurd Barrett nu bogen om kongerækken. I vanlig oplagt fortællestil starter Sigurd tilbage hos sagnkongerne og fortæller om alle Danmarks konger og regerende dronninger – helt frem til vores egen tid. Kongerækken er fuld af farverige personligheder, og historierne om dem er både sjove, overraskende og lærerige. Vidste du f.eks. … Q At Svend Tveskæg var den første danske konge, der fik lavet mønter med sit navn på Q At Svend Tveskæg var konge over både Danmark, Norge og England Q At han er den konge af England, der har været konge over landet i kortest tid (40 dage) Q At Svend Tveskæg først blev begravet i England – men senere blev flyttet til Roskilde Domkirke Sigurd fortæller for både børn, forældre og bedsteforældre, og Sigurd fortæller om kongerækken egner sig både som højtlæsning og som læs-selv. Med bogen følger en mp3-cd, hvor Sigurd læser hele bogen samt spiller og synger nogle af sine eventyrlige sange om de danske konger.

VI UDLODDER 5 BØGER

1 2 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

VIND


UNDERHOLDNING / BØRN

Den lille prins Lindhardt & Ringhoff

Den lille prins er den klassiske og elskede fortælling om en pilot, som er strandet i ørkenen, hvor han møder en lille prins fra en fremmed planet. Prinsen fortæller ham om sin rejse gennem det store univers, om alle de skabninger han har mødt, og om alt det han har lært om livet. Nu genudgives den franske klassiker med forfatterens illustrationer i ny oversættelse, og samtidig udkommer Bjørn Bredals Elsk den lille prins, som er historien om tilblivelsen af Den lille prins og portræt af bogens forfatter Antoine de Saint-Exupéry.

Hodja fra Pjort og andre historier Gyldendal

Halfdans ABC Carlsen

En af de allerstørste danske børnebogsklassikere kommer nu i en helt ny udgave til de allermindste. Halfdans ABC er i årenes løb udkommet i adskillige oplag både med og uden musikcd. Nu udgives de klassiske bogstavsremser for første gang nogensinde som stor og flot papbog.

FOKUS

Ole Lund Kirkegaard er en af de største danske børnebogsforfattere nogensinde, og hans bøger har glædet børn og deres voksne i årtier. Denne bog samler tre af de sjoveste og mest eventyrlige historier. Mød Hodja, der får et magisk tæppe, Albert, der er frygteligt fræk, men ikke så dum endda – og endelig drengene, der er oppe mod byens skrækkeligste bølle, Orla Frø-Snapper.

Uhygge, uheld, eventyr, rim og remser, rumvæsener, sjov og spas.

Universets helte 1 – Den sidste dreng på jorden Gyldendal

I den første bog har rumvæsner angrebet Jorden og bortført hele befolkningen. Kun drengen Aske og hans hund, Lady, undslipper. Sammen sniger de sig ombord på et rumskib og rejser ud i universet for at befri Askes mor og far fra jernminerne på Xol Myxis. Men det bliver ikke nemt, for rummet er fuldt af farer. Heldigvis viser Lady sig at være klogere, end man lige skulle tro …

Universets helte 2 – Omnis Alpha Gyldendal

I bog bog 2 er Aske og Lady kommet til rumbyen Omnis Alpha. Her opsøger de Senatet for at få hjælp til at befri Jordens befolkning, der er taget som slaver af rumvæsner. Men Senatet har ikke meget til overs for en menneskeunge fra Jorden, og Aske og Lady må bevise deres værd, før nogen vil høre på dem. Kun ved at vinde konkurrencen Universets Helte kan Aske gøre sig håb om at se sin mor og far igen.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

13


BRÆTSPIL / ANNONCE

Brætspil er sjovt i alle aldre Når det regner og rusker udenfor, er det skønt at samle familien indendørs i varmen til et par timers hygge og fællesskab. Her er et par forslag til sjove og underholdene spil, der kan lokke storebror væk fra computeren og lillesøster væk fra iPad´en.

Monopoly Gamer Nu er Super Mario figurerne kommet med i spillet, og de har tilmed særlige evner der gør spillet meget sjovere. Vælg imellem spillebrikker som bl.a. Super Mario, Yoshi, Donkey Kong og kæmp mod hinanden ved at samle point, penge og bekæmp de forskellige bosser inden I når frem til den sidste boss Bowser som skal besejres. Fra 8 år

Brætspil giver mange timers sjov underholdning med grin og udfordringer på paratviden, konkurrence, kapløb og i det hele taget en skøn stemning af samvær og sammenhold.

Speak Out Kids vs. Parents Vær forberedt på latterkramper, når I spiller det fjollede mundstykkespil. Speak Out samler venner og familie til masser af gak og løjer, hvor spillerne skal prøve at sige forskellige sætninger, mens mundstykket forhindrer dem i at lukke munden. Indeholder mundstykker til både børn og voksne. Fra 8 år

1 4 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


BRÆTSPIL / ANNONCE

Trivial Pursuit Classic Edition Hvem samler først lagkagen med de forskellige farver og vinder æren om at være den klogeste og alvidende? Spillet Trivial Pursuit, giver anledning til mange diskussioner om de rigtige svar på de forskellige spørgsmål, inden for kategorierne Geografi, Underholdning, Historie, Kunst & litteratur, Naturvidenskab og Sport. Her er den klassiske Trivial Pursuit nu i en i luksusudgave med 2.400 nye spørgsmål. Fra 16 år

Pisk din Bob It!, afprøv din paratviden, modeller uden dine tommelfingre, få latterkramper og meget mere, med disse sjove brætspil der gør de kolde og mørke vinterdage meget sjovere.

Bop it! Pisk den, drik den, tag en selfie, hammer den, tag telefonen, vug den, sav den, syng i den, golf den og red den. Bop It!-spillet bruger bevægelsesteknologi til at udfordre spillerne og teste, om de har færdighederne til at mestre spillet, der er sjovt og nemt at have med overalt. Det kan spilles både alene og sammen med vennerne i 3 spiltyper: Klassisk, Beat Bop og Giv den videre. Det nye opdaterede Bop It!-spil er udvidet med nye Bop It!bevægelser til nutidens moderne spiller. Fra 8 år

Get a Grip Hvordan klarer du dysten uden at bruge dine tommelfingre? I spillet starter I med at tage tommelfingerskjulerne på, så disse fingre ikke kan bruges. Derefter vælger en af jer et kort og skal ud fra vejledningen på kortet, modellere det, tegne det eller gøre det ... alt sammen uden at bruge tommelfingrene. Fra 8 år

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

15


SLUT MED LUS ALLEREDE I DAG! - så skånsomt som muligt

Produkterne indeholder hverken insektgifte, alkohol, farvestoffer eller parfume.

BEKÆMP LUSENE med effektiv forebyggelse og lusebehandling Lus-X Prevent forebygger effektivt mod lus fra morgen til aften — op til 12 timer pr. behandling. Anvendes både på voksne og børn fra 2 år. Sprayen indeholder ingen pesticider da virkestoffet er udvundet af olien fra eukalyptusblade. Lus-X Treatment fjerner effektivt lus og lusseæg på bare 15 minutter. Lus-X er udviklet til at have en fysisk virkemåde, lusene kan derfor ikke blive resistente over for produktet. Lus-X er et skånsomt lusemiddel helt uden insektgifte, alkohol, farvestoffer og parfume. Indeholder tættekam.

Tanaco A/S (Trading as Pelsis Denmark) • Glentevej 11 • DK-6705 Esbjerg Ø • (+45) 75 14 48 00 • tanaco@pelsis.com


FAMILIELIV / ANNONCE

Hjælp til børn, der tisser i sengen En god nattesøvn er vigtig, når en ny dag står for døren, fuld af skolegang, leg og fritidsinteresser der skal passes. Det kan være svært, at falde i søvn igen, hvis man er kommet til at tisse i sengen, der både bliver våd og kold, og mor eller far er nødt til at skifte sengetøj midt om natten. Disse natlige scenarier udspiller sig i langt højere grad, end mange forestiller sig – også i familier med større børn. Inkontinens hos skolebørn er nemlig langt mere udbredt, end de fleste tror. Af He n r iet te R o sent hal M u ld

D

er er mange måder at sno sig på, hvis en skolekammerat spørger, om man skal sove sammen. En lille, hvid løgn om, hvorfor det lige passer dårligt i denne weekend. Det er nemlig ikke så nemt at indrømme, at man er bange for at tisse i sengen, når man selv synes, man er blevet for stor til den slags. Fordi emnet er meget tabubelagt, ved de større børn slet ikke, at de er flere i samme båd, end de forestiller sig. I en nyere undersøgelse foretaget af YouGov for DryNites i Danmark og Sverige viser det sig, at der i 0. klasse gennemsnitligt befinder sig 4-5 børn, der er sengevædere. At man ikke kan gøre for, at man tisser i sengen er en ringe trøst for barnet, der er ked

af det, men det er altså rigtigt nok. Sengevædning er som hovedregel fysiologisk betinget og kan skyldes manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen, eller at barnet har en for lille eller for utrænet blære i forhold til sin alder. Derfor bør man opsøge lægen, for at få udredt årsagen til barnets problem med at holde sig tør om natten. Sengevædning kan nemlig oftest behandles med enten medicin eller ringeapparat.

To søstre med natlige udfordringer Ditte Larsen har to døtre, Asta på otte og Sigrid på ti år. Begge piger har været udfordret af natlige uheld, og først for nyligt er Asta blevet ”tørlagt”.

Det er nemlig ikke så nemt at indrømme, at man er bange for at tisse i sengen, når man selv synes, man er blevet for stor til den slags.

– Vi har prøvet alt – stort set. Jeg har endda, en gang imellem, hjulpet pigerne med at finde på en undskyldning, for at undgå overnatnings aftaler med veninderne eller i SFO´en. Det er jeg ikke stolt af, men jeg skulle lige finde den mest hensigtsmæssige måde at hjælpe dem på. For det skaber da frustrationer og følelsen af afmagt, når ens døtre gang på gang bliver kede af det, når det endnu en gang er ”gået galt” om natten. Løsningen, der har fungeret bedst hos os er DryNites natunderbukser. Pigerne kunne nemt og diskret tage dem på, og de er ikke særligt synlige under nattøjet. Med lidt hjælp fra enten venindernes forældre eller en pædagog i SFO´en, blev det muligt at sove sammen med veninderne og skolekammeraterne, uden det blev ”blæst op”, at pigerne kom til at tisse om natten uden at opdage det. Det er selvfølgelig bedst at være ærlig, men sengevædning er desværre stadig ret tabubelagt mellem børnene, så jeg synes, at dette var en god måde at løse det akutte problem på, så mine piger fik en god uafbrudt nattesøvn på både hjemme- og udebane, fortæller Ditte. Q

Bestil en gratis prøve på www.drynites.dk og opdag selv, hvordan DryNites kan hjælpe dig og dit barn med at håndtere sengevædningen. DryNites natunderbukser er bløde og rare at have på, og ligner mest af alt et par rigtigt smarte underbukser i et sejt design. Natunderbukserne er specielt tilpasset drenge og piger, og har en meget høj absorberingsevne.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

17


Årets bedste julegave!

14.–15. februar 2018 Forum Copenhagen København DisneyOnIce.dk

17.–18. februar 2018 Jyske Bank Boxen Herning PRESENTING

PARTNERS


Tema: FAMILIENS SUNDHED / ANNONCE

VI SØGER

BØRN TIL TEST

To i én cykel ”Tysk grundighed”. Et udtryk der ofte er i spil, når talen falder på lækre biler. Derfor er det også nærliggende, at tage dette udtryk i brug, når vi nu præsenterer en virkelig lækker løbecykel, som kan forvandles til en rigtig børnecykel med pedaler – for ja, det er tysk grundighed. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

N

år børn cykler, bliver musklerne stærkere, bevægelserne mere fleksible, og uden at vide det, leger de fleste små børn sig til en bedre fysik. En rask tur på cyklen giver også god motion og udvikler mange af barnets grundlæggende færdigheder. Det gælder hele sanseapparatet, opmærksomheden, balancen og grov-motorikken. Der er altså mange gode grunde til at lære børn at cykle, og man kan starte tidligere, end mange tror. BMW Kidsbike er navnet på den smarte løbecykel, som barnet kan begynde at bruge allerede i toårs-alderen. Siden løbecyklen for alvor holdt sit indtog, er mange børn hoppet direkte fra løbecyklen til en tohjulet børnecykel, og har altså sprunget perioden med støttehjulene på cyklen over. Løbecyklen styrker barnets balanceevne og motorik, og giver så god øvelse, at barnet nemmere føler sig tryg med to hjul og pedaler. Det ergonomiske sæde sørger for, at barnet sidder godt, hvilket gør det lettere at holde balancen. Cyklen er så snedigt designet, at man med et snuptag forvandler løbecyklen til en ægte pedaldrevet, ved at montere den medfølgende krank, kæde og pedaler med refleksindsatser, som sikrer barnet en god synlighed i trafikken. Cyklen findes i tre fede farvekombinationer, og mon ikke navnet siger, hvad der skal siges om kvaliteten? Q

Giv dine børn gode vaner fra en tidlig alder, ved at lære dem at cykle sikkert. Det giver selvtillid og sikrer samtidig, at dit barn får rørt sig dagligt.

Fem gode råd til cykeltræningen: Q Start cykeltræningen på en lege-

plads eller på stier eller lukkede veje. Q Tegn f.eks. en bane op med kridt og få barnet til at cykle lige ud, dreje, stoppe m.m. Q Kig godt på dit barn undervejs, da der er stor forskel på, hvad børn kan. Q Vær tålmodig og giv jer god tid brug evt. en ferie på at lære dit barn at cykle sikkert. Q Øvelse gør mester. Kilde: Cyklistforbundet

Vil du og dit barn være med til at teste en BMW Kidsbike? Vi søger en pige og en dreng i alderen 3-5 år. Oplev hvor nem overgangen er for barnet fra løbe- til pedaldrevet cykel, og lad os følge jer i, hvor let det er at montere de enkelte cykeldele, når barnet er klar til at prøve kræfter med en ”rigtig” cykel. Skriv dit navn, telefonnummer, barnets alder og om det er en pige eller dreng til info@boernogfritid.dk

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

19


Tema: FAMILIENS SUNDHED

Sund familie Økologiske fødevarer i køleskabet, frisk luft i rigelige mængder, god tid til hinanden og tilstrækkeligt mange timers nattesøvn. Det er jo ikke fordi, det er svært at regne ud, hvad familien har bedst af. Det kan bare være en udfordring, at få det til at lykkes. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

M

on ikke de fleste ønsker at leve længe og have en stærk krop og en frisk hjerne, så længe som muligt? Derfor er der også stor fokus på familiens sundhed, næsten uanset hvor man kigger hen. Medieverden er flink til, at holde os opdateret med nyeste viden som ændrer sig, nogle gange nærmest, fra dag til dag. Forlagene er også flinke til at lokke med nye bøger skrevet af tidens hotteste mad- og livsstilsbloggere. Man bliver nemt forvirret, for hvad der er essentielt

Pas på vægten! De væsentligste risikofaktorer for børns sundhed er i dag usund kost og for lidt fysisk aktivitet. Flere og flere børn er i de senere år blevet overvægtige. Svær overvægt er hos børn forbundet med forstadier til type 2-diabetes og en række psykosociale følger, som f.eks. ringe trivsel i forhold til normalvægtige børn. Som voksne har overvægtige en øget risiko for at udvikle livsstilssygdomme.

2 0 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

for sundheden den ene dag, kan være nummer et på listen over, hvad man skal undgå den næste.

Sunde børn bliver sunde voksne Fra det sekund hvor man får vished for, at man venter en lille ny, bliver omdrejningspunktet at give det lille frø i maven de bedste vækstbetingelser. Når babyen ligger trygt og godt i vores favn, starter opgaven med at få sat kursen i retning af et godt familieliv og her spiller sunde vaner en stor rolle, og det er både for hvad angår vores fødevarer, motionsvaner, og fritid med tæt samvær.

Familie med sunde vaner Gode vaner kommer ikke altid af sig selv, men er lettere at inkorporere i familiens hverdag hvis man hjælpes ad. Her får du nogle forslag til, hvordan man kan hjælpe sine børn og resten af familien i retning af en sundere livsstil. Saml familien ved spisebordet og spis mindst et af dagens måltider sammen – uden at fjernsynet kører i baggrunden. Studier viser at familier der spiser regelmæssigt sammen uden distraherende elementer i baggrunden, har nemmere ved at holde en normal vægt. Lad barnet komme med i køkkenet, når måltiderne skal tilberedes. De fleste børn synes, at det er hyggeligt at hjælpe til og får på den måde en god fornemmelse for de forskellige fødevarer. Det kan

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, National Health Service England, Sundheds- og ældreministeriet


Tema: FAMILIENS SUNDHED

sagtens gøres til en hyggestund. Særligt hvis man som voksen forbereder sig på, at det tager lidt længere tid i køkkenet med en lille køkkenskriver, der måske er lidt længere om at gøre tingene end en selv. Man kan få ”gratis” motion ved at lave familieaktiviteter, der inkluderer både børn og voksne. Gå en lang tur med hunden, vask bilen grundigt, slå græs og ryd ukrudt eller på med cykelhjelmen og tag en familiecykeltur evt. med koldt vand i drikkedunken og ”fingernem” frugt i en boks. Tænk over hvor meget sukker der er i meget safte-, sodavand og andre læskedrikke. Selv frugtjuice indeholder mange kalorier, og selv om naturligt frugtsukker måske lyder sundere end hvidt tilsat sukker, er det usundt at indtage det i for store mængder.

Husk morgenmaden Det kan være en udfordring, at få tiden om morgenen til at række til at hele familien sidder samlet om morgenbordet. Men prøv alligevel, for børn der starter dagen med et sundt morgenmåltid er mindre tilbøjelige til at overspise senere på dagen. Q

L Ø B E P R O G R A M Få en bedre kondition – løb med børnene! Et løbeprogram, 5-10-15-metoden, som er udviklet af Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet giver både børn og voksne en bedre sundhedstilstand og styrker relationen til mellem børn og forældre. 5-10-15-metoden er målrettet børn og deres utrænede forældre og tager udgangspunkt i, at kortvarig træning med varieret intensitet appellerer til både børn og voksne, og at de bliver stimuleret af at løbe, uanset niveau. 5-10-15 løbes egentlig omvendt: 15 sekunders gang eller meget langsomt løb, 10 sekunders løb eller lidt hurtigere løb og 5 sekunders hurtig løb. Denne sekvens gentages 4 gange, i alt 2 minutter, hvorefter der er pause i 1 min. Man kan løbe 3-6 sekvenser af 2 minutter.

Sådan sikrer du dit barn den bedste start med et sundt morgenmåltid: Servér havregrød og müsli uden tilsat sukker eller chokolade. Havregryn indeholder en del fedt, men det er hovedsageligt umættet fedt. Havregryn er desuden et produkt, der består af 100 % fuldkorn, som vi dagligt kan spise meget af. Du må gerne tilsætte 1-2 teskefulde sukker til en stor portion havregryn for at få den søde smag. Alternativt kan de peppes op med frisk frugt, rosiner eller cornflakes. Ymerdrys og müsli, hvor der ikke er tilsat sukker, er også gode produkter. Nyd morgenmaden sammen med dit barn - gode madoplevelser styrker smagsog kvalitetssansen og ruster barnet til at modstå usunde fristelser. Spar på sukkeret En del morgenmadsprodukter er tilsat meget sukker. Mere end 10 gram sukker per 100 gram gør produktet uegnet som morgenmad. Børnehavebørn bør kun få 30-40 gram tilsat sukker dagligt, men kostundersøgelser viser, at de i gennemsnit spiser 54 gram. Reklamer er én ting, sundhed noget andet. Læs deklarationen kritisk. Sukker kan være omtalt som sukker eller sukkerarter. På pakkerne angives portionsstørrelser på 30-35 gram, men i virkeligheden øser børn mere end det dobbelte op i tallerkenen, viser en undersøgelse fra Ernæringsrådet.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

21Tema: FAMILIENS SUNDHED Tema:

Tips til sjove aktiviteter i hverdagen

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn er fysisk aktive minimum 60 min. om dagen. Og da fysisk aktivitet dækker over alle former for bevægelse, behøver det ikke at være kedeligt. Fysisk aktivitet kan nemlig være alt lige fra at cykle til skole og lege fangeleg, danse, lave rollespil, gå tur med hunden eller spille fodbold eller håndbold i en klub. Måske kan det være svært at finde tid til at skabe nye sunde vaner, og der kan være mange ting at klare i hverdagen. Det behøver dog ikke, at være så vanskeligt at finde tid til at være fysisk aktiv sammen med dit barn. Det er ganske små ting der skal til, for at blive mere fysisk aktiv i hverdagen og fysisk aktivitet kan tænkes ind samtidig med, at du gør mange af de andre dagligdagsting. Og det kan tilmed være sjovt! Læs med her og få lidt gode ideer til en sjovere hverdag Af B on n i e Jen s en

Udnyt det evindelige blæsevejr og sæt en hjemmelavet drage op. Tegn en hinkerude på fliserne, og giv både børn og voksne en hjertebankende hinke-hoppetur. Tag benene på nakken, og leg en rask lille tagfat på vej til børnehave. Rend og hop, og få pulsen op - det giver glade og svedige børn. Tag trappen i museskridt eller kænguruhop. Luft hunden sammen med børnene. Kridt danse-sutskoene, og lav svedige dansetrin til mors diskofavorit. Sæt aktivitet på menuen - fægtekamp med dagens avis til forret og familiedans til dessert. Find dit indre legebarn, og inviter børnene på lege fra ”da far var dreng”. Gør de sure pligter til leg – snup fx en ase-mase-leg under rengøringen. Giv belønninger, der ikke kan spises – fx en fangeleg eller en udflugt. Tag børnene med på en gåtur efter aftensmaden i stedet for at se tv.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

23


THE MAGIC IS ALL AROUND YOU VÍVOFIT JR. 2 ®

Føl magien. Med Disney Minnie Mouse aktivitetstrackeren kan børn optjene belønninger, udfordre venner og låse op for fantastiske app-eventyr. ©2017 Garmin Ltd. samt datterselskaber © Disney Læs mere på Garmin.com/ataccuracy

Køb den hos:


Tema: FAMILIENS SUNDHED / ANNONCE

Er dit barn fysisk aktiv en time hver dag? Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at alle børn og unge dyrker mindst en times fysisk aktivitet dagligt, men det er langt fra alle børn der når i mål hver dag. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

V

ed du egentlig, hvor fysisk aktiv dit barn er i løbet af dagen? De fleste vil nok tøve en kende, før de svarer, for er junior ikke blevet lidt for glad for sin Ipad, og for at kigge på sjove klip på Youtube? Hvis dit barn trænger til et kærligt skub for at blive mere aktiv, er det ikke alene. Det vurderes nemlig, at flere end 60 % af danske børn slet ikke når målet om 60 minutters fysisk aktivitet hver dag. Da man ved, at gode vaner grundlægges i barndommen, er det en god idé at sætte skub i bevægelsesmønstret allerede hos de mindre børn.

─ Støtte fra forældre og familie har en central rolle, hvad angår at forbedre børnenes aktivitetsniveau og bevægelsesvaner. Som barn tillærer man sig vaner, hvad angår fysisk aktivitet og stillesiddende adfærd, som ofte viderebringes ind i voksenalderen. Ifølge WHO udgør fysisk inaktivitet nu en stor risikofaktor for børns sundhed. Der er plads til meget forbedring, hvad angår børn og unges fysiske aktivitet, fortæller Lisbeth Runge Larsen, centerkoordinator i Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring.

Kampagne inspirerer børn til at bevæge sig Det finske børnetøjsmærke Reima har sat gang i en inspirerende kampagne, der skal hjælpe børn til at blive mere aktive. Den kal-

des #millionhoursofjoy challenge og har til formål, at bekæmpe børns stillesiddende adfærd og hjælpe forældre med at holde sine børn aktive. ─ Vi ønsker, at inspirere alle børn til at bevæge sig mere og samtidig fortælle om Reimas finske rødder samt den nordiske måde at være forældre på, siger Reimas CEO, Elina Björklund, der selv har tre børn. Med #millionhoursofjoy challenge opfordrer Reima børn fra 15 forskellige lande til, sammenlagt, at bevæge sig mindst en million timer mere, end de i forvejen gør. Timerne med udført fysisk aktivitet opdateres løbende på kampagnes hjemmeside, og familier kan, på tværs af lande, udfordre hinanden til sjove ”landskampe”. På www.reima.com/dk/kidventure melder man sig ind i kampen om at være mere fysisk aktiv, og hovedpræmien er en familietur til magiske Finland i 2018.

Smart app sætter gang i bevægelse Med ReimaGO tilføjes en ny dimension af sjov til børnenes aktivitet. Her får forældre mulighed for at se, hvor meget deres børn bevæger sig. Med en lille bærbar sensor, som måler barnets fysiske aktivitet, kan man via en gratis spillignende app motivere børn til aktivitet. Kollektionen består af en bred vifte af tøj, der er udstyret med en speciel lomme til sensoren. Man kan også give barnet belønninger, så det bliver motiveret til mere aktivitet, ydermere kan barnet, i appen, lege på et aktivitetsspor på et verdenskort bestående af eventyrlige verdener med alt lige fra storby til tropiske jungler. Alt sammen god inspiration til mere sund, fysisk aktivitet. Q

Lisbeth Runge Larsens tips til at øge børns daglige fysiske aktivitet: 1. Forsøg at identificere dit barns interesser og fysiske udgangspunkt 2. Lad barnet afprøve forskellige former for idræt for at udvikle et bredt bevægelsesrepetoire og en god grundmotorik 3. Vær opmærksom på barnets faktiske fysiske aktivitetsniveau i løbet af ugen. (Det er f.eks sjældent, at der er konstant bevægelse under træning) 4. Husk, at det er vigtigt at svede ordentligt og blive forpustet, men lettere motion anbefales også 5. Det er vigtigt at inspirere, opmuntre og støtte dit barn fx ved at være aktive sammen, da det har stor betydning for, hvor aktive børn er, også i puberteten 6. Støt dit barn både ved at vise interesse og ved at tilbyde muligheder for fysisk aktivitet. F.eks. ved selv at være en god rollemodel for bevægelse, ved at gøre plads i din egen kalender til at barnet kan komme afsted til træning, eller opmuntre barnet til at bruge cyklen

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

25


New Zealand producerer noget af det fineste lammeskind I verden. De smukke øers til tider barske klima gør, at fårene udvikler deres tætte, tykke uld. New Zealand Boots lammeskindsstøvler - også kaldet bamsestøvler - er gedigent kvalitetshåndværk, og tilbydes I mange farver og varianter.

Vi ”opdagede” støvler og hjemmesko i lammeskind allerede da vi første gang besøgte New Zealand for ca. 20 år siden. I de første år hjembragte vi kun støvler og hjemmesko til familie og venner, men i 2002 besluttede vi at alle skulle have mulighed for få glæde af disse skønne produkter.


Lammeskind holder dine fødder dejligt varme, selv i streng kulde, og de bløde, luftige uldfibre transporterer og absorberer fugtighed, så selv i varmere vejr holder fødderne en behagelig temperatur.

Kontakt os for nærmeste forhandler på tlf. 43457000 eller shop online på www.newzealandboots.dk


Tema: FAMILIENS SUNDHED

Gør din hverdag sundere Sæt handling på i dag Af Ch ri sti n a B e n di x

Forbered dine snacks, så du aldrig har en undskyldning for at ty til usunde sager, når blodsukkeret daler.

✱ Springer du ofte eller altid

morgenmaden over? ✱ Er det svært at navigere i frokostbuffeten? ✱ Bliver du ofte ramt af træthed lige efter frokost, og føler du dig ukoncentreret om eftermiddagen? ✱ Falder du ofte i med søde sager som et ”fix” til at komme videre med dagen? ✱ Føler du ofte sult? ✱ Overspiser du til aften eller mærker du først mæthed, når det er for ”sent”?

2 8 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

H

vis du kan nikke genkende til noget af ovenstående, så har du opbygget nogle dårlige vaner, der netop tapper dig for energi og overskud til at træffe gode og sunde valg for dig selv. Vil du dine dårlige vaner til livs? Så guider diætist og NLP-terapeut Christina Bendix dig i fem skridt til, at bryde dit mønster og opbygge en sundere hverdag.

Skridt nr. 1 – Morgenmaden sætter dig i gang En god og mættende morgenmad giver dig et godt ”spark” fra morgensstunden. Det giver dig netop den energi, der skal til at stabilisere dit blodsukker, så du nemmere kan stå imod eventuelle fristelser senere på dagen. Morgenmad har også den effekt, at det virker sult og appetitregulerende, og et godt morgenmåltid øger din forbrænding, så du nemmere kan tabe dig. Morgenmad behøver ikke være avanceret. Du kan gøre det helt enkelt med en klapsammen rugbrød med masser af magert pålæg,


Tema: FAMILIENS SUNDHED

blander tun med skyr, kapers og løg. Smør gerne lidt sundt fedtstof på dit brød eks. pesto eller avokado – og suppler madpakken med masser af snackgrøntsager.

Skridt nr. 3 – Sunde mættende snacks Mellemmåltider er en god ven der skubber dit blodsukker på plads imellem måltiderne, løfter din energi og holder den værste sult og craving for døren. En god haps til formiddag og igen midt på dagen er virkelig at foretrække. Hav fokus på noget der mætter dig, og sætter lidt skub i kroppen. Forslag: En lille håndfuld nødder ca. 15-20 stk. evt. suppleret med et stykke frugt. Eller udskårne grøntsager evt. med en lille bøtte skyr som dip. Et stykke groft fiberknækbrød med hytteost og peberfrugt. En lille kop skyr med en lille håndfuld bær.

Sund og nem morgenmad. Brug følgende mængde: 2 dl. Skyr, 100g bær, 15 hakkede nødder. lidt pesto og et stykke frugt. Har du mere tid, kan du tage lidt skyr, blandet med bær og nogle nødder. Eller lave dig en mættende omelet evt. med spinat.

Skridt nr. 2 – Frokost – gå efter det grønne først Frokost giver dig et godt fundament af energi til resten af dagen. Frokosten giver dig som morgenmaden modstandskraft til senere på dagen, så du ikke falder i fælden og spiser usunde snacks – der laver rod i din sult og mæthedsbalance, og især laver rod i dit blodsukker. Fokus til frokost er at inddele din tallerken som et T. Gå først efter alt det grønne. Fyld halvdelen af din tallerken op med grøntsager – så er der nemlig ikke så meget plads på den anden side til alt det andet. Er det rå grøntsager kan du med fordel tage lidt olie/eddikedressing på. Eller drysse lidt kerner hen over. Gå efter proteinerne. Dvs. fyld op med ¼ tallerken fisk, fjerkræ, æg, kød, kødpålæg. Proteiner mætter og skaber ro i dit system. Sidst går du efter de grove kulhydrater. Dvs. groft brød med mange kerner, evt. lidt groft pasta, brune ris eller lidt kartofler. Er du madpakke-typen kan du vælge at sammensætte din madpakke således: 1 skive groft rugbrød, 100g fisk, fjerkræ, æg – lav evt. lækker tunsalat hvor du

Skridt nr. 4 – Det handler altid om mængder Er dit mål vægttab, handler det altid om mængder. Skær ned på dine portioner eller skær ned på mængden. Indret din tallerken efter et T – hvor halvdelen altid er grøntsager. På den måde sparer du mange kalorier, og grøntsager indeholder gode mættende fibre. For at du ikke oplever for meget sult, er mellemmåltider en god buffer, så du ikke får bygget op til en overspisning senere på dagen. Tænk ”lidt men godt” – og vælg gerne mad af god kvalitet, der stimulerer flere sanser, og mad af kvalitet mætter også langt bedre.

Skridt nr. 5 – Indarbejd en god rytme og øv dig i at holde fast At ændre sine kostvaner og evt. tabe sig handler primært om, at få indarbejdet nye vaner, indarbejdet en ny strategi, samt en god støttende struktur du holder fast i dagligt. Accepter at det tager tid at ændre vaner, og i den proces vil du helt naturligt glemme det nye og falde lidt tilbage til det gamle. Derfor er bevidsthed et nøgleord. Skærp dit fokus på hvad du gør, hvornår du eks. spiser, hvilke situationer du evt. overspiser, spiser for lidt eller springer det sunde mad over. Undersøg og stil skarpt på dine vaner, evt. ved at skrive ned hver dag i en uge, hvordan din nuværende spisestrategi er. Når du har fået et overblik, kan du stille og roligt begynde at bryde dine mønstre. Dette gør du ved at sætte handling på. Jeg elsker selv udtrykket ”walk the talk”. Hjælp dig selv som din egen bedste ven. Sæt alarmen på dit ur som en reminder på dine måltider. Få købt ind så du har til mellemmåltider. Allier dig med andre, så I kan støtte hinanden. Vaner og ændring af vaner tager tid. Så hav tålmodighed og tilgiv dig selv med et smil, når du falder i de gamle huller. Q

Medbringer du frokost på arbejde, kan du nemt pakke en salat med tun og æg i en tætsluttende plastbeholder. Tag evt. en skive groft brød til.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

29


Tema: FAMILIENS SUNDHED / ANNONCE

Gør fysisk aktivitet sjovere Få overblik over dit aktivitetsniveau ved hjælp af en aktivitetstracker, der lynhurtigt viser sig at være en yderst motivende træningsmakker. Vi har kigget nærmere på tre forskellige fra Garmin, hvoraf to af dem faktisk er et smartwatch med et utal af smarte funktioner.

BØRN & FRITID

TESTER

Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

Sanne Larsen, 43 år, har længe overvejet om hun skulle anskaffe sig et smartwatch, og blev positivt overraskset over, at der faktisk findes et, som er så pænt og minder om et klassisk ur. – Jeg har prøvet et Garmin Fenix 5S, og jeg vil næsten sige, at vi smeltede sammen aktivitetsuret og jeg – eneste tidspunkt jeg ikke havde det på, var når det skulle oplades, og der følte jeg mig næsten afklædt. – Udover at være et virkelig pænt ur, gav det mig en overraskende indsigt i mine søvnvaner, som jeg nu er i gang med at ændre lidt på. Uret kunne nemlig afsløre, at jeg sover ret let og vågner flere gange på en nat, når jeg ikke kommer tidligt nok i seng. Det forklarer nok, hvorfor jeg ofte føler mig træt, selv om jeg har følelsen af at have sovet igennem. Ved at gå i seng en time før, kunne jeg se, at min søvn blev dybere, og at jeg ikke vågner så ofte i løbet af natten. – Derudover er uret blevet min nye ”træningsmakker” på mine lange gåture hver dag. Man får helt automatisk lyst til at gå lidt ekstra skridt hver dag, og hvis jeg nogle dage har været lidt umotiveret, fik jeg hurtigt et lille positivt spark bagi, når jeg matchede mine egne resultater, med andre mennesker i mobilappen Garmin Connect, kom i forbindelse med gruppe mennesker der befandt sig på enten det samme, eller et højere niveau. På den måde er aktivitetsuret min forbindelse til en masse virtuelle trænings-buddies, og det gør det ret let, at holde motivationen til at få rørt sig nok. – Nu er jeg hverken bjergbestiger eller triatlon-entusiast, så uret har en masse features, som jeg ikke har fået prøvet af, men en af de ting jeg virkelig synes er genialt er, at uret ”samarbejder” med min Iphone. Det er ret smart, at uret reagerer på opkald og beskeder, for så kan man lige tjekke på uret, om det er noget der kræver øjeblikkelig opmærksomhed, eller om det kan vente til et bedre tidspunkt, siger Sanne.

Fenix 5S er et super smart GPS-Smartwatch med måling af puls, hjerterytme, og stressniveau. Uret er preloaded med de vigtigste aktivitetsprofiler til alle dine sportsgrene og eventyr. Batterilevetid: op til 9 dage i smartwatch-tilstand.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til voksne: Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Mindst 2 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.

3 0 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


Tema: FAMILIENS SUNDHED / ANNONCE

Finn Madsen er 43 år, og fik en positiv overraskelse da han testede Garmin Vivoative 3.

Malene Krogh, 35 år, har testet Vivosport og indrømmer ærligt, at hun var lidt skeptisk.

– Udover at det er det rene legetøj med sine mange funktioner, er det ret sjovt at få et indblik i sin egens sundhedstilstand. Jeg kunne til min store glæde konstatere, at mit stressniveau er ret behersket, og det er jo rart at vide, når man er en mand i min alder og har et ret krævende job i den finansielle sektor. Uret bekræftede min egen opfattelse, men jeg kunne da godt blive i tvivl, om jeg ubevidst negligerede følelsen af stress. – Når man har en travl hverdag, er det rigtig fint, at få inspiration til at komme i gang med mere fysisk aktivitet, og jeg er sikker på, at Vivoactive 3 blandt andet bliver min nye golfmakker. – Selv om det er et aktivitetsur med sindssygt mange funktioner, er det supernemt at bruge ved hjælp af den smarte Side Swipe-funktion, så man lynhurtigt springer rundt i de forskellige menuer og widgets. Jeg har ikke tidligere haft lyst til at gå med et aktivitetsur, fordi de så ”sports-agtige” ud, og jeg kan bedre lide et lidt mere klassisk look til et herreur. Det synes jeg faktisk, at dette er kommet rigtigt godt i mål med, og så er det da ret fascinerende, at man ved at have et ur på sit håndled, kan få så mange informationer både om sin sundhedstilstand, men også have let adgang til sin e-mail og direkte kontakt med sin Iphone, fortæller Finn.

– Jeg har to veninder som i de sidste par år er gået ret meget i selvsving over deres aktivitetsure. De gik pludselig meget op i nattesøvn, hvor mange skridt de gik dagligt og deres aktivitetsniveau i det hele taget. Det fangede mig simpelthen ikke. Så i forhold til at være fuldstændigt blank på konceptet, var jeg ret spændt på at prøve Vivosport. – Jeg må indrømme at det fangede mig. Jeg forestillede mig, at jeg ville blive irriteret over at se med mine egne øjne, hvor ringe min form var – hvilket jeg troede den var – men for det første er jeg mere i bevægelse i hverdagen, end jeg selv var klar over, og for det andet motiverer uret til endnu mere fysisk aktivitet, for man kan jo lige snuppe en omvej for, at få lidt flere skridt ind på kilometertælleren ikke? – Faktisk er jeg så småt begyndt at løbetræne, og det tror jeg faktisk skyldes, at jeg helt konkret kan aflæse, hvor meget det batter rent kaloriemæssigt og på min fysiske form, runder Malene sin fortælling af med.

Personliggør dit ur med tusindvis af gratis urskiver, apps og widgets fra vores Connect IQ™ Store. GPS-smartwatch med indbyggede sports-apps, håndledsbaseret pulsmåler og Garmin Pay™ Ready. Apps til GPS- og indendørssport såsom yoga, løb, svømning og meget mere.

Garmin Vivosport aktivitetsmåler med indbygget GPS og pulsmåler. Det perfekte aktivitetsarmbånd til hverdag og træning. Uret tæller skridt, måler søvn og kan bruges til udendørs træninger som løb og cykling.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

31


Tema: EN NEMMERE FAMILIENS HVERDAG SUNDHED / ANNONCE

Køkkenhjælp... Spaghetti bolognese, frikadeller og pizza. Kender du det, at man kører i sløjfe i de samme opskrifter igen og igen? Nogle dage står idéerne ikke ligefrem i kø, når der skal købes ind, og tiden kan da også bruges bedre end at stå i supermarkedet og stirre, tom for idéer, ned i køledisken. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

H

vad med at gøre hverdagene lidt lettere, ved at få lækre måltidskasser, med opskrifter og råvarer, leveret til helt til døren og derved undgå stress og jag omkring middagstid? Lækker hjemmelavet mad hver dag. Det ønske kan de fleste nok godt tilslutte sig, men nogle gange kniber med tiden til at få købt ind? Det billede nikker mange børnefamilier genkendende til, og her er et trick: få leveret lækre måltidskasser med både opskrifter og ingredienser til lige netop det antal personer du skal lave mad til – og alle opskrifter er strikket sammen, så det kun tager en halv time, at få et velsmagende måltid på bordet – RetNemt Måltidskasser, hedder denne smarte genvej til en nemmere hverdag.

Hvor mange spiser med? Hos RetNemt Måltidskasser ved man godt at ikke alle dage er ens – tværtimod, lever mange familier et aktivt liv med fritidsinteresser der strækker sig over forskellige dage i ugen. Derfor kan man bestille sine måltidskasser til at passe til lige netop det antal der er hjemme – og til det antal dage man ønsker. Man får hver uge en mail med menuen for næste uge, og man kan ændre på antallet af retter og kuverter helt indtil 1-3 dage før. Her har de over 600 forskellige sunde opskrifter og 10 nye at vælge imellem hver uge. Så her er det nemt, at servere varieret og sund aftensmad til hele familien, og er der råvarer I ikke kan lide eller tåle, kan disse fravælges. Tilmed får du alle de friske råvarer serveret direkte til døren senest kl. 17 i en kølekasse, så du behøver ikke være hjemme når den ankommer. Oftest kan retterne være klar til middagsbordet indenfor en halv time og alle råvarer følger med i leveringen. Hvis der f.eks. skal I måltidskasserbruges 3 tsk. karrypasta til en ret, ja så følger det med i kassen ne får du alle de friske – altså nul madspild. Q råvarer og ingredienser du skal bruge - også mange økologiske – i afpassede mængder så du undgår madspild.

3 2 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


EN NEMMERE Tema: HVERDAG FAMILIENS/ ANNONCE SUNDHED

Pasta ai gamberi Ingredienser til 4 personer Tilberedningstid ca. 30 minutter

500 g fuldkornspasta 2 chilier 4 fed hvidløg 5-6 tomater 2 spsk olivenolie 1 dl fløde 340 g krebsehaler Salt Peber Rucola

Tilberedning 1. Kog pastaen al dente i letsaltet vand ca. 8 min. 2. Halvér chilierne på langs, fjern kernerne og skær dem i tynde strimler. Undlad evt. den ene chili hvis du ikke ønsker retten stærk. Hak hvidløg og tomaterne groft. 3. Steg chili og hvidløg et par minutter i olivenolie ved middel varme. Kom tomaterne ved og steg endnu et par min.ved god varme. 4. Tilsæt fløde, 2 dl pasta-kogevand samt krebsehaler og bring saucen i kog. Smag til med salt og peber og bland straks med pasta. 5. Skyl og hak rucola groft og drys den over retten. Servér straks.

Her får du fleksible måltidskasser der er tilpasset til, hvor mange der sidder med omkring spisebordet fra dag til dag og hvad I kan lide (og ikke lide).

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

33


Tema: FAMILIELIV FAMILIENS SUNDHED / ANNONCE

Sund livsstil i øjenhøjde

3 4 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


Tema: FAMILIENS SUNDHED / ANNONCE

Der er nok ikke mange af os, der er i tvivl om, at vi har bedst af at spise sundt og drikke fornuftigt. Vi er også med på, at økologi er godt for os selv og miljøet. Men kender du det, at det i praksis ikke er helt så nemt at efterleve sine egne gode idealer, samt at det der var sundt i går, pludselig ikke længere er det i dag. Hvis du genkender denne beskrivelse, er du ikke alene, men bare rolig – der findes nogle enkle råd til et sundere liv, og dem kan du læse mere om her. Af He n r iet te R o sent hal Mu ld

D

et vi spiser og drikker, er kroppens brændstof. Men ved du, hvordan du nemt spotter de sundere varer på hylderne i supermarkedet? Det gør du blandt andet ved, at kigge efter de letgenkendelige mærkninger som fuldkornslogoet og nøglehulsmærket.

Fuldkorn hver dag Danmark er et landbrugsland. Med marker fulde af gyldent korn der svajer for vinden så langt øjet rækker. Vidste du, at hele 62 pct. af vores land i 2017 er opdyrket med landbrugsafgrøder, og at korn udgør 54 pct. af landbrugsarealet? Det gjorde jeg ikke, men det har de styr på hos Danmarks Statistik. Det vil sige, at flittige landmænd sørger for, at vi hver dag kan spise den anbefalede mængde fuldkorn, som er 75 gram om dagen. Folkene bag Fuldkornslogoet har undersøgt sagen, og det viser sig, at det faktisk kun er ca. 30 % af os, der spiser den anbefalede mængde. Ret ærgerligt når man tænker på de mange gode egenskaber, fuldkornsrig kost har for vores almene sundhed. Når man spiser fuldkorn, spiser man ofte mindre, fordi fuldkorn mætter bedre – og når man spiser mindre, er det lettere at holde vægten. Maven bliver også glad, fordi fuldkorn er rigtig godt for fordøjelsen. Dem, der har prøvet at have et gedigent mavekneb, vil nok godt skrive under på, at det er smart at holde maven i gang. Fuldkorn hjælper også med at forebygge visse

alvorlige kroniske sygdomme, fordi fuldkorn indeholder vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at forebygge sygdomme som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og visse former for kræft. Og det sjove er, at undersøgelser viser, at personer som spiser meget fuldkorn også spiser mere frugt og grønt sammenlignet med dem, der ikke spiser så meget fuldkorn. Så er der ligesom ikke mere tvivl om, hvad der skal i kurven næste gang, der skal købes ind til familiens måltider. Hvis du nu tænker, at al den snak om sundhed lyder lidt

>>

Nøglehullet Nøglehullet er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der på en enkel og synlig måde gør det nemmere at finde de sundere fødevarer og madretter, når du handler og spiser ude eller bruger opskrifter. Fødevarer, madretter og opskrifter med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre, og derfor gør Nøglehullet det nemmere at vælge sundere og leve efter de officielle kostråd i hverdagen. Nøglehullets fire budskaber er: Q Spar på fedt Q Spar på sukker Q Spar på salt Q Spis flere kostfibre og fuldkorn Kilde: Fødevarestyrelsen

NØGLEHULLET ER GARANTI FOR, AT DER ER SPARET PÅ SALT, FEDT OG SUKKER, OG AT DER ER SKRUET OP FOR INDHOLDET AF KOSTFIBRE OG FULDKORN.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

35


Hjælp til børn der tisser i sengen DryNites® natunderbukser hjælper både dit barn og jer som forældre til at få en god nats søvn. DryNites® har ekstra høj beskyttelse og er designet, så de ligner almindelige underbukser. DryNites® natunderbukser fås i 3 størrelser til både drenge og piger.

Prøv også BedMats engangsunderlag for ekstra beskyttelse

Bestil en gratis prøve på www.drynites.dk DryNites® og BedMats kan købes i de fleste supermarkeder, Matas og på apoteket.


Tema: FAMILIENS SUNDHED / ANNONCE

UNDERSØGELSER VISER, AT PERSONER SOM SPISER MEGET FULDKORN OGSÅ SPISER MERE FRUGT OG GRØNT SAMMENLIGNET MED DEM, DER IKKE SPISER SÅ MEGET FULDKORN.

>>

besværlig, og at du ikke gider, at rende fra butik til butik for at købe ind, så tjek lige hvor nærmeste REMA 1000 befinder sig. For hvis der er noget, de går op i hos REMA 1000, så er det, at en sund hverdag skal være nem. Derfor fylder de hylderne med masser af sunde fødevarer, og du vil sikkert blive overrasket over de rimelige priser. Det er nemlig en anden ting, som er vægtet højt i den landsdækkende discountkæde. Det skal ikke være dyrt, at vælge de ordentlige råvarer i en god kvalitet.

Gennem Nøglehullet Der findes flere end 450 fødevarer i REMA 1000, der er mærket med Nøglehullet. Det gør det nemmere for os, at vælge de sundere fødevarer til, når vi handler, uden vi selv behøver at dissekere hver enkelt ting, vi putter i kurven. Nøglehullet er garanti for, at der er sparet på salt, fedt og sukker, og at der er skruet op for indholdet af kostfibre og fuldkorn. For at give et nemt overblik over de sundere fødevarer, er der sat nøglehuls- og fuldkornslogo på hyldeforkanterne i butikkerne. Så selv på en travl dag, hvor indkøbene foregår i skarpt trav, er det ingen sag at vælge de sunde madvarer.

Hvad er fuldkornslogoet? Fuldkornslogoet er det logo, der gør det nemt at vælge fuldkorn. Fuldkornslogoet sikrer dig en vare med masser af fuldkorn. Det betyder, at alle kornets dele er med, også kim og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan være helt, knækket eller malet til mel, men uanset formalingsgraden rummer det stadig alle de vigtige næringsstoffer, som et korn består af. Kilde: Fuldkornspartnerskabet

Let indkøbet Jeg havde ikke hørt om dette projekt, så måske er det også nyt for dig. Ved du egentlig, at REMA 1000, i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse i et projekt kaldet ’Let indkøbet’, har barberet en masse kalorier ud af en række fødevarer? Jeg gjorde ikke, og det er ikke så underligt endda. Man kan nemlig ikke smage det, og det var lige netop målet: at sænke kalorieindholdet i kundernes indkøb – uden at kunderne har bemærket det. Derfor køber vi nu mayonnaise med mindre olie i. Frugtyoghurt med mindre sukker – og med letmælk i stedet for sødmælk. Det mest markante tiltag i projekt ’Let indkøbet’ er, at REMA 1000 har ændret opskrifterne på en række af deres egne varer, så de i dag indeholder færre kalorier. Og så er de smarte. Det har nemlig også afgørende betydning, hvordan butikken er indrettet, og hvor på hylderne de sundere fødevarer står. Der er også skruet op for fokus på det sundere valg REMA 1000s tilbudsaviser. Lidt snyd? Ja, men så vil jeg gerne snydes i dette tilfælde. Vi bør nok i virkeligheden sige tak for hjælpen. Og det batter virkelig noget, for tal har de også styr på hos REMA 1000 og Kræftens Bekæmpelse. Alene i 2015 lykkedes det REMA 1000 at spare fem pct. på salget af kalorier. Det er en besparelse på 27,3 mia. kalorier, hvilket svarer til kalorieindholdet

Kilder: Fødevarestyrelsen, Fuldkorn.dk, Kræftens Bekæmpelse.

i for eksempel 6,7 mio. kg sukker eller næsten 3.800 ton smør. – Projektet viser, at dagligvarekæder kan være med til at forebygge overvægt, som er årsag til kræft og andre sygdomme. Den store effekt skyldes en helt ny måde at drive forretning på. REMA 1000 har ændret hele tankegangen i virksomheden i retning af, at de gerne vil tage et medansvar for folkesundheden, og så er det fantastisk at se, at det faktisk kan gøres uden at tabe salg, siger Gitte Laub Hansen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse. I REMA 1000 er man så tilfreds med resultatet, at man fortsætter med at ændre opskrifter, så enkeltvarer kommer til at indeholde færre kalorier. Q

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

37


Tema: FAMILIENS SUNDHED

Har du styr på mærkerne? Vi støder på dem i hverdagen, når vi handler. Både ved større og mindre indkøb. Mærkerne, der fortæller os hvad produkter indeholder, eller måske rettere, ikke indeholder. Men hvilket mærke betyder hvad? Astma-Allergi mærket

Fuldkornsmærket

Vælger du varer med Astma-Allergi Danmarks velkendte Blå Krans, minimerer du risikoen for kontaktallergi. Alle stoffer kan give allergi, men nogle stoffer giver hyppigere allergi end andre. Astma-Allergi Danmark stiller krav om at stoffer, hvor der er set allergi hos flere personer, ikke må findes i produkter med Den Blå Krans. Det betyder bl.a. at parfume, MI og formaldehyd ikke må anvendes i produkterne. For at vurdere produktet har AstmaAllergi Danmarks fået fuld indsigt i de anvendte indholdsstoffer, hvilket gør det lettere at passe på dig selv og din familie, ved at gå udenom allergifremkaldende stoffer når du handler.

CE-Mærket En række produkter skal CE-mærkes, før de må markedsføres, sælges og tages i brug i EU- og EØS-lande. Det drejer sig blandt andet om legetøj, byggevarer, maskiner og produkter indenfor det elektriske og medicinske område. CE-mærket signalerer, at producenten lever op til EU’s lovgivning. CE-mærket er et led i EU s ønske om at skabe fri bevægelighed af varer imellem EU-landene. Ved at stille ens krav til produkter gennem lovgivning reducerer man tekniske handelshindringer.

EcoCert mærket EcoCert mærket er oprindeligt et fransk økologimærke, men siden 1991 har mærket bredt sig internationalt. EcoCert-mærket kan ses på produkter fra hele verden, blandt andet kosmetik, fødevarer og tøj. Det franske miljømærke kan bruges både på økologiske og naturlige produkter og har fokus på Fair Trade og bæredygtighed.

EU-Blomsten EU-Blomsten er producentens dokumentation for, at der er taget hensyn til miljøet under produktionen. Ved at regulere hvilken kemi der må benyttes i Blomstermærkede produkter, sættes forbrugerens sundhed i fokus. De skrappe krav til kvalitet og brugsegenskaber sikrer at blomstermærkede produkter er af mindst lige så god kvalitet, som andre produkter på markedet.

Fair Trade mærket Fair Trade arbejder for en bedre verden, hvor bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande får en retfærdig betaling for deres varer. Fair Trade fremmer økologi og bæredygtige produktionsformer med hensyn til miljøet, producenternes sundhed og velfærd. Det sikrer dig varer af god kvalitet, du kan købe med god samvittighed.

3 8 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

Fuldkornsmærket viser, at der er et særligt højt indhold af fuldkorn i produktet. Ud over krav til indholdet af fuldkorn, stiller fuldkornsmærket også krav til indholdet af fedt, sukker, kostfibre og salt. Fuldkornsmærkede produkter findes inden for: mel og gryn, brød og knækbrød, ris, morgenmadscerealier samt pasta og nudler. Fødevarestyrelsen opfordrer til at vælge produkter med fuldkornsmærket, når du spiser disse produkter. Fødevareregionerne kontrollerer brugen af mærket som en del af den løbende kontrol.

Svanemærket Produkter med Svanemærket på, er blandt de mest miljøvenlige på markedet. Alle indholdsstoffers livscyklus bliver analyseret ud fra, hvor meget, de belaster miljøet i hele deres levetid. Ingen parfume er tilladt i babyprodukter og produkter til børn, men produkter til voksne må godt indeholde parfume.

Ø mærket Øko-mærket er en garanti for at den vare du køber er statskontrolleret økologisk De første regler om det danske Ø-mærke, der findes på eksempelvis kød, mejeriprodukter og brød, blev indført i 1989. Ø-mærket må kun sættes på varerne, hvis landmanden ikke bruger sprøjtegift eller kunstgødning på sine marker. Han kan også få lov til at sætte ø-mærket på kødet, hvis dyret får mindst 75 % økologisk foder. Kontrollen foretages af fødevareministeriet som også godkender de landbrug, slagterier og butikker, der er økologiske. Det er ikke tilladt at bruge medicin eller benmel i foderet på økologiske gårde. Dyrene skal have frisk luft og kunne bevæge sig frit i stalden og på marken hver dag. Mærket kan også påsætt​​es økologiske fødevarer m.v. fra udlandet. Påsætningen af mærket skal dog altid ske i Danmark under de danske myndigheders kontrol, da de danske myndigheder ikke fører kontrol i andre lande. Q

FULDKORNSMÆRKEDE PRODUKTER FINDES INDEN FOR: MEL OG GRYN, BRØD OG KNÆKBRØD, RIS, MORGENMADSCEREALIER SAMT PASTA OG NUDLER. FØDEVARESTYRELSEN OPFORDRER TIL AT VÆLGE PRODUKTER MED FULDKORNSMÆRKET, NÅR DU SPISER DISSE PRODUKTER.

Kilder: Astma-allergi.dk, Sik.dk, Ds.dk, Fairtrade-maerket.dk, Foedevarestyrelsen.dk, Eco-label.dk, Forbrug.dk, Fuldkorn.dk


Tema: FAMILIENS SUNDHED

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

39


OPSKRIFTER / ANNONCE

Sunde retter med Nøglehullet Nøglehullet er Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Det er forbrugerens garanti for, at der er sparet på fedt, sukker og salt i det pågældende produkt. Du finder nøglehulsmærket på en lang række forskellige produkter, herunder eksempelvis mælk, brød, kød, fisk og olie. Sundhed er et REMA1000s vigtigste fokusområder, og de ønsker at bidrage til at gøre sundere produkter lettere tilgængelige for deres kunder. Derfor har de flere end 450 nøglehulsmærkede produkter i deres faste sortiment. Vi har fundet nogle lækre nøglehulsmærkede opskrifter, se med her og lad dig inspirere.

Løgpostej med hasselnødder og broccolisalat Til 4 personer Løgpostej 4 løg 2 æbler 25 g hasselnødder 1½ spsk. rapsolie 1½ dl grahamsmel 1 dl minimælk 2 spsk. sojasauce 1 tsk. fint salt 4 æg ½ spsk. olie til bageform

Broccolisalat 1 broccoli 1 rødløg 2 æbler 1 dl skyr 2 spsk. balsamico eddike 1 tsk. honning Peber Tilbehør 600 g kartofler 1 tsk. fint salt Timian

4 0 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

TIPS Løgpostejen kan også serveres kold og evt. rester kan bruges som pålæg.

Tilberedning Rens løgene og hak dem fint sammen med nødderne. Skræl og rens æblerne og riv dem groft. Kom olien i en gryde og steg løgene klare. Tilsæt æbler, nødder, mel, mælk, sojasauce og 1 tsk. fint salt. Varm det hele igennem under konstant omrøring i 5 minutter. Tag gryden fra varmen og lad massen afkøle 10 minutter. Rør æggene i og kom farsen i en smurt brødform. Bag den i ovnen ved 200 grader i ca. 55 minutter. Skyl broccolien, del den i små buketter og skær stokken i små stykker. Kom dem i en gryde sammen med 2 dl vand og kog dem i ca. 3 minutter. Lad dem dryppe af i en sigte. Rens løget og æblerne og skær dem i små tern. Lav en dressing af skyr, balsamicoeddike, honning og peber. Bland broccoli, løg og æbler sammen med dressingen. Skræl de små kartofler, skær dem i både og vend dem med 1 tsk. fint salt og timian. Bages i ovnen ca. 25-30 minutter sammen med løgpostejen. Server den varme løgpostej sammen med broccolisalat og kartoffelbåde.


OPSKRIFTER / ANNONCE

TIPS I stedet for hakket persille kan bruges hakket purløg eller dild.

Torskerognsfrikadeller med grøn sovs og tomatsalat Til 4 personer 400 g fiskefars 1 dåse torskerogn 1 æg Peber 1 spsk. olie Tomatsalat 500 g tomater 1 løg

Sovs 2 dl skyr 1 spsk. citronsaft ½ tsk. fint salt Peber Karry 1 bundt persille

Dressing 1 spsk. rapsolie 1 spsk. hvidvinseddike 1 spsk. vand ½ tsk. fint salt Peber Tilbehør 1 kg små kartofler ½ tsk. salt til kogning

Tilberedning Fiskefarsen tilsættes torskerogn, æg og peber, og blandingen røres sammen. Farsen formes til 12 små frikadeller og steges på panden i olie ca. 6 minutter på hver side. Persille hakkes og blandes med de øvrige ingredienser til sovsen, som smages til med 1 tsk. fint salt, peber og karry. Tomaterne skæres i skiver og blandes med hakket løg og dressing. Trækker i ca. 30 minutter. Kartoflerne koges i 15-20 minutter i vand tilsat ½ tsk. fint salt.

TIPS Lav med fordel tre portioner salat, så der bruges en hel dåse torskerogn og rygeost. Salaten kan holde sig to dage på køl. Vent dog med at tilsætte purløg til de gemte salatportioner skal serveres.

TIPS Tilsæt lidt røget paprika, hvidløgspulver eller lignende for at spice blandingen op

Rugbrød med torskerognssalat Til 1 person 67 g torskerogn 60 g rygeost ½ tsk. sennep 1 spsk. purløg Friskkværnet peber Tilbehør 75 g broccoli 20 stk. mandler 75 g cherrytomater 2 skiver fuldkornsrugbrød

Tilberedning Mos torskerognen med en gaffel. Rør rygeosten med sennep og purløg og bland med rognen. Smag til med friskkværnet peber. Hæld kogende vand over broccolien og lad den stå i et par minutter. Skyl og halver cherrytomaterne. Anret torskerognssalaten på rugbrødet og server med broccolibuketter, mandler og cherrytomater.

Sojabønner med peanuts og rosiner Til 2 personer 75 g sojabønner, frosne 15 stk. peanuts, ristet og saltet 3 spsk. rosiner

Tilberedning Hæld kogende vand henover sojabønnerne og lad dem trække kort. Hæld vandet fra og lad dem køle af. Tilsæt peanuts og rosiner. Hæl evt. blandingen i en pose og tag den med „to go“

På www.rema1000.dk/madunivers kan du klikke ind og finde mange flere lækre og velsmagende Nøglehulsmærkede opskrifter

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

41


SPIS FISK I SÆSON

Køb dansk fisk, og støt de danske fiskere. Dansk fisk er godt for vores miljø, vores økonomi og for dig. Prøv januar måneds fisk, hele skrubber.

Kampagnen gennemføres af Fiskebranchen med støtte fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Miljø- og Fødevareministeriet.

Få opskrifter og viden om dansk fisk: danskfisk.dk


UNDERHOLDNING / VOKSNE med Hold øje erne på c n konkurre .dk rnogfritid r, www.bo ge ø b u vinde Her kan d g o lm billetter, fi e store d å b spil til og små.

LÆSESTOF til den mørke tid – hvis du tør...

Vi har kigget forlagene over skulderen og har fundet frem til de nyeste titler i genrene krimi, gys, gru og spændingsromaner. Kig endelig med og lad dig inspirere til de stille stunder i sofahjørnet eller lige inden sovetid. Ravnens rede

Syndfloder

Lindhardt og Ringhoff

Modtryk

En gotisk spændingsroman om en excentrisk rigmand på et slot ud for Bretagnes kyst. Susanne Carlsen har brug for penge. Hun er blevet skilt, hun har kun små freelance-opgaver som journalist og hun er ikke længere helt ung. Da den danske rigmand Erling Skjold inviterer hende til sit slot i Frankrig for at skrive hans biografi, siger Susanne ja, selvom tilbuddet næsten er for godt til at være sandt. Kort efter sin ankomst til Frankrig bliver Susanne kontaktet af en mand, der efter sigende arbejder for den franske sikkerhedstjeneste, og som har foruroligende oplysninger om Erling Skjold. Uhyggen stiger i takt med at Susanne i hemmelighed begynder at udforske det mystiske slot - Ravnens Rede - på egen hånd.

En mand bliver fundet død, siddende i sin lænestol foran kaminen med et skudhul i brystet. Han har sin datters vielsesring på fingeren. En bedemand leder efter sin bror, som er forsvundet. Bedemanden er sikker på, at broren og hans familie ikke er forsvundet frivilligt. En kvinde kæmper for ikke at miste kontrollen over sit liv, mens hendes mand bliver farligere og farligere. Snart vil det være umuligt for hende at beskytte sig selv og sine børn. Fredrika Bergman må se i øjnene, at hendes liv er ved at forandre sig for altid, og Alex Recht modtager beskeder fra en anonym brevskriver, der siger han vil genoprette tingenes orden. Syndfloder er en intens kriminalroman, og det er den sjette, selvstændige bog i serien om Fredrika Bergman og Alex Recht.

Som pesten Gyldendal

Næppe er den danske læge Karoline Branner ankommet til Genève for at starte på en frisk som koordinator i WHO’s afdeling for pandemibekæmpelse, før en ny og dødelig influenza bryder ud. Først i Danmark, siden kloden rundt. Den idealistiske Karoline sættes på sit livs prøve. Ikke alene skal hun stoppe pandemiens gruopvækkende hærgen, hun skal også kæmpe mod stærke politiske og økonomiske kræfter. Oveni er hun trængt på hjemmefronten, hvor hun må slås for at holde sammen på en umulig kærlighed.

Et skrig til himlen Rosinante & Co

Efter en dramatisk skudepisode, der nær havde taget livet af Anita, er hun atter tilbage i Drabsafdelingen som Thors partner. Sammen bliver de sat på sagen, da et kvindelig pludselig driver i land på Fyn. Et skrig til himlen er den ellevte roman i Lars Kjædegaards anmelderroste serie om makkerparret Anita Hvid og Thor Belling.

FOKUS Ilkas arv Peoples Press

Ilka er rejst til USA, hvor hun har arvet en bedemandsforretning efter sin afdøde far. Han forlod hende og moren for 33 år siden og lod aldrig høre fra sig, og nu vil Ilka vide hvorfor. Men det er ikke så let at finde ud af. For bedemandsforretningen er på fallittens rand, faren har en ny familie, der ikke vil vide af hende, og ingen vil tilsyneladende besvare hendes mange spørgsmål. Til sidst har Ilka mest lyst til at dreje nøglen om og rejse hjem. Men så finder hun et brev, der tyder på, at faren har været udsat for pengeafpresning, og da hun borer i det, kommer sandheden langsomt for en dag. En sandhed, der er helt anderledes og meget frygteligere, end Ilka har kunnet forestille sig. ILKAS ARV er andet bind i en trilogi om bedemandsdatteren Ilka og hendes jagt på sandheden om sin far.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

43


ANNONCE / ANNONCE OPSKRIFTER

At se de økologiske grise boltre sig i deres naturlige element i det fri gør frilandmand Jesper Adler glad og stolt.

Frihed frem for alt S

elv en garvet landmand kan blive overrasket. Det fandt frilandmand Jesper Adler fra Gelstrupgård ved Nykøbing Sjælland ud af, da han efter 20 år som konventionel landmand lagde om til økologi i 2007. – Jeg havde aldrig set en so lege som en hund. Men det gør dyrene, når de får plads til det. De har en enorm fysik og er skabt til at være ude, hvor de kan løbe og røre sig, fastslår Jesper Adler og minder om, at grise har en fortid som vilde dyr. – Egentlig er de jo stadig vildsvin, som vi bare har forædlet de seneste par hundrede år. Men en so har beholdt sine urinstinkter og kan, når den får lov og plads til det, bruge tre-fire timer på at samle 400 kilo græs i en stor bunke for at bygge rede. At se grisene boltre sig på vores marker gør mig stolt af at være økologisk landmand. Det giver mig lyst til at vise vores landbrug frem, så folk kan se, hvordan kødet, de køber i supermarkedet eller hos slagteren, bliver produceret, fastslår Jesper Adler. Sammen med sine fire medarbejdere begynder han arbejdsdagen med at tilse grisenes farehytter, blandt andet for at se, om nye smågrise er kommet til verden. Siden følger andre opgaver i stalden og marken. – Det kræver en særlig mentalitet at gå ude hele tiden. Jeg er vild med det, fordi jeg kan følge årets gang og føler, at dyrene og jeg er i pagt og samspil med naturen, forklarer Jesper Adler. Q

JEG HAVDE ALDRIG SET EN SO LEGE SOM EN HUND. MEN DET GØR DYRENE, NÅR DE FÅR PLADS TIL DET. DE HAR EN ENORM FYSIK OG ER SKABT TIL AT VÆRE UDE, HVOR DE KAN LØBE OG RØRE SIG...

4 4 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


OPSKRIFTER / ANNONCE

Grillet mørbrad af gris i baconsvøb & kartoffel-bønne-salat Til 4 personer 1 mørbrad af gris Salt, peber 3-4 skiver bacon 750 g små nye kartofler 150 g græsk yoghurt 2 % 1 spsk mayonnaise 1 tsk sennep ½ tsk honning Saft og revet citronskal fra ½ citron Salt, peber 1 bundt forårsløg 250 g bælgede hestebønner eller edamame bønner Tilbehør: brød Krydr kødet med salt og peber og pak det ind i bacon. Kog kartoflerne møre i letsaltet vand, hæld vandet fra og afkøl. Grill svinemørbraden indirekte 20-25 min. Rør yoghurt, mayonnaise, sennep, honning, citronsaft og skal sammen og smag dressingen til med salt og peber. Skær de største kartofler i lidt mindre stykker og vend dem i dressingen. Lad det trække og smag til. Blanchér bønnerne et kort øjeblik. Snit løgene og drys dem og bønnerne ud over kartoffelsalaten. Skær kødet i pæne skiver og servér det med salat og brød.

NNRR.. 8888 ·· D DEECCEEM MBBEERR//JJAANNUUAARR 22001177//1188 ·· BBØ ØRRN N && FFRRIITTIID D ··

4455


EN NEMMERE HVERDAG / ANNONCE

BØRN & FRITID

TESTER

Hjemmebagte lækkerier Lune hjemmebagte boller og brød. Alene tanken får tænderne til at løbe i vand. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

D

uften af hjemmebagt brød. En af de mest tryghedsskabende dufte i et hjem og når den rammer næseborene, ved man instinktivt, at der nu er noget godt i vente. Bager du ofte? Jeg gør ikke, og det er der en årsag til – den er, at når lysten til at bage melder sig, er det som regel, når der hverken er ingredienser til det i køkkenskabet eller tid til storindkøb. Faktisk synes jeg også, at det er lidt besværligt at bage – eller det syntes jeg engang. For hør lige her: Man kan med lethed springe over, hvor gærdet er lavest, når det handler om

hjemmebagt brød og boller. Der er oven i købet, ikke en sjæl der vil vide det, når de smager det dejlige hjemmebag, for det smager himmelsk. Man bestemmer jo selv, om man vil afsløre hemmeligheden, men hvorfor egentlig ikke? Vennerne vil elske dig for, at få tippet om at Amo laver de lækreste brød- og bolleblandinger, som kun skal tilsættes vand og gær. Det er sunde sager, og flere af dem er mærket med Nøglehullet og Fuldkornslogoet. Vi har fået tre familier til at bage, og de fortæller her om tiden som ”mesterbager” på den nemme måde. Q

Marietta og Sebastian som er ni år, har været i køkkenet sammen, og er ret godt tilfredse med sig selv og det mørke rugbrød, som de ”prøvebagte og -smagte”. – Sebastian og jeg har bagt mørkt rugbrød – og hvor har vi dog hygget os med det. Sebastian har to store søskende, så det kan godt være lidt knapt med tiden. Her stod vi side om side og sludrede, mens vi rørte i dejen, og fordi der kun skulle gær og vand i dejen, var der jo ikke nogen undskyldning for ikke at bage. Det er en anden snak, hvis man selv skal i gang med surdej og flere forskellige meltyper, som man ikke nødvendigvis har i huset. I denne blanding er der både surdej og malt, hvilket får det til at smage lige så lækkert som de brød, man kan købe i de eksklusive bagerier rundt omkring. Sebastian og jeg talte om, at vi en dag skal prøve at blande lidt nødder og måske nogle mørke chokoladestykker i dejen, for når man har den nemme bageblanding som basis, er det jo lettere at ”freestyle”. Det mørke rugbrød faldt i god jord hos hele familien, og særligt Thomas, min mand jublede over, at det smager godtog er sundt, uden at være fuld af, hvad han kalder grus og småsten – hvilket er det, som vi andre kalder grove kerner. Det gode er jo, at det er nøglehuls- og fuldkornsmærket og derfor er sundt, og så mætter godt på grund af indholdet af fuldkorn, fortæller Marietta.

4 6 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


EN NEMMERE HVERDAG / ANNONCE

Susanne Bang har bagt koldhævede brunchboller med frø og kerner samt koldhævede morgenboller med havregryn. – Timingen som testbager faldt perfekt, fordi jeg faktisk i forvejen havde inviteret til fødselsdagsbrunch i weekenden. Det er da luksus, at man kan servere hjemmebagte boller, uden det har givet sved på panden og et kæmpe rod i køkkenet. Jeg er ret stor fan af principperne omkring koldhævede boller, for så kan man gøre dejen klar til hævning, og sætte den i køleskabet natten over. Det er både en fordel til hverdag, hvor man med lethed kan forkæle familien med helt nybagte boller til morgenmaden, men også i den situation hvor jeg skulle have gæster til brunch. Bollerne var klar til ovnen da jeg stod op, og stjal ikke tid fra de øvrige forberedelser – og så er jeg vild med, at man ikke behøver, at have fingrene i direkte kontakt med dejen, men i stedet for sætter bollerne på bagepladen ved hjælp at to skeer. Disse bageblandinger bliver helt sikkert ”faste gæster” i min ovn, siger Susanne.

Mette og hendes datter Tilde på 11 år har bagt koldhævet kernerugbrød. – Vi er storforbrugere af lækre rugbrød her i familien, for både Tilde og hendes to storesøstre får det med i madpakkerne, og min mand og jeg spiser det også dagligt. Når jeg siger lækre, er det fordi, jeg plejer at købe rugbrød i dyre domme hos bageren, for det er dem pigerne gider, at have med i madpakkerne. Jeg strækker mig gerne langt, så længe jeg kan få dem til at spise det sunde rugbrød. Det er så nemt at bage med sådan en færdigblanding, at Tilde formentlig bliver familiens nye rugbrødleverandør, for hun hyggede sig rigtigt meget mens vi bagte, og nød også familiens rosende ord, da vi lavede lækkert smørrebrød til aftensmad. Når man har blandet brødblanding, gær og vand og rørt det sammen i ti minutter, kan dejen holde sig 18 timer i køleskabet. Så jeg forestiller mig, at vi sætter vores ”rugbrødsproduktion” i system, at der nærmest altid står dej klar i køleskabet til at komme i ovnen. Jeg er i hvert tilfælde færdig med at købe dyre ”bagerrugbrød”, når det er så nemt at gøre det selv, fortæller Mette.

Det er så nemt at bage med sådan en færdigblanding, at Tilde formentlig bliver familiens nye rugbrødleverandør...

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

47


DIT & DAT / ANNONCER

Vil dit barn gerne lave om på sit værelse? Lave noget rigtigt sejt, som deres venner ikke har magen til, fordi barnet selv har lavet det selv? Så lad dit barn bygge det selv med hjælp fra denne bog. I bogen her viser teaterrekvisitør Theresa Bro i helt overskuelige trin, hvordan man bygger alt fra lamper over småmøbler til senge og opslagstavler. Børn lærer, hvordan de selv bruger værktøj – også det med ledning – om hvilken lim, hvilke bor og rawplugs, de skal bruge til forskellige projekter, samt tips og idéer, der hjælper undervejs. „Byg det selv med Theresa“ er første bind i en ny gør-det-selv serie fra Carlsen til moderne børn, der gerne vil selv.

Velsmagende shot

VI UDLODDER 5 BØGER. KLIK IND PÅ WWW.BOERNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN OM EN AF DE LÆKRE BYG SELV BØGER.

VIND

Det er ikke altid lige nemt at lokke den sunde fiskeolie i vores børn, og levertran fremkalder heller ikke de store bifald, men fiskeolie er godt for meget, og nu lanceres en ny fiskeolie med frugtsmag – nærmere betegnet tuttifrutti. Der er tale om en helt ny fiskeolie til børn og voksne der ikke er så glade for fiskesmag generelt. Denne fiskeolie kaldes også islandsk Tran, da den er produceret af lever fra torsk fanget i islandsk farvand, men smagen falder i god jord hos børn, hvad enten den serveres alene eller som et shot, blandet op i appelsinjuice.

VÆK MED LUSENE Lus-X Treatment, fjerner effektivt lus og luse æg på bare 15 minutter. Det er udviklet til at have en fysisk virkemåde, lusene kan derfor ikke blive resistente over for produktet. Det er et skånsomt lusemiddel helt uden insektgifte, alkohol, farvestoffer og parfume. Lus-X Prevent forebygger effektivt mod lus fra morgen til aften — op til 12 timer pr. behandling. Anvendes både på voksne og børn fra 2 år. Sprayen indeholder ingen pesticider da virkestoffet er udvundet af olien fra eukalyptusblade.

4 8 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


DIT & DAT / ANNONCER

Værsgo’ at skylle... Årstiden er over os, hvor mange af os ”snotter” gevaldigt - tiden hvor stoppet næse, forkølelse og bihulebetændelse er en trofast følgesvend, vi helst havde været foruden. Det er fristende, at snuppe endnu en omgang næsespray, men der findes et alternativ, der er langt mere skånsomt og som både behandler og forebygger – nemlig næseskylning med saltvand. For børn i institutioner, der ofte smittes af mange forskellige vira, er brugen af Rhino Horn Junior en effektiv behandling ved tilstoppet næse, irriterede eller hævede slimhinder og en effektiv behandling ved bihule- og pandehulebetændelse. Ved at skylle pudset væk kan man undgå, at det sætter sig fast og dermed være heldig at undgå en penicillinkur. Ved allergier er næseskylleren også effektiv, da pollen og støv skylles væk. Det varme saltvand i Rhino Horn får også dæmpet hævelsen i slimhinderne, så man igen kan trække vejret frit.

Mangler din teenager jern? Her i det mørke, kolde og vindblæste efterår, mærker mange, hvordan energien langsomt forsvinder fra kroppen. Nogle af os bliver trætte bare ved udsigten til mørkere og kortere dage, men mange gange skyldes denne form for træthed faktisk jernmangel. Fødevareinstituttet opgør i en analyse fra 2016, at 80 % af alle piger mellem 14 og 17 år ikke får den nødvendige mængde jern i kosten og symptomer på jernmangel er først og fremmest træthed og tab af ansigtskulør. Takket være den unikke jernforbindelse i aminoJern Ferrochel® optages dette jerntilskud 2-4 gange bedre end traditionelle jernpræparater. Når der på effektiv vis tages hånd om jernmangel vil man opleve, at man hurtigt genvinder den energi som man har brug for, for at klare dagens mange gøremål og udfordringer. Forbrugerkontakt og vareprøve: aminojern.dk eller 39 617 618

GOD TIL ATOPISK EKSEM En større undersøgelse fortaget af to hudlæger fra henholdsvis Bispebjerg Hospital og Sjællands Universitets Hospital i Roskilde viser, at personer der lider af atopisk eksem, foretrækker Locobase. Undersøgelsen viser også at danske patienter med atopisk eksem er meget opmærksomme på parfume og andre tilsætningsstoffer i cremer som de bruger.

PRISV

INDER

– Med hjerteslag & åndedræt – Sikrer tryg og rolig søvn til de mindste

kr. 599,Find Den På

bambalo.dk N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

49


EN NEMMERE HVERDAG / ANNONCE

Lys til alle stemninger Styr hjemmets lyssætning ved hjælp af app eller fjernbetjening. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

L

ys i mange farver og endda rigeligt af det. Det er, hvad man får, når man installerer Philips Hue i sit hjem – og nej, det er ikke en hovedbeklædning, men et styrtende intelligent lysstyringssystem der er tale om. Det er simpelt, forstået sådan at det er nemt at installere og bruge, men også ret så avanceret fordi det kan indstilles til et utal af varierede lystyrker og -farver. Annette og Martin Nielsen har for længst

Man kan lysdæmpe hver enkelt lampe, så den giver det rigtige lys til enhver situation.

5 0 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

installeret Philips Hue i deres hjem, og er vilde med hvor nemt man kan skifte lyset i de forskellige rum afhængigt af, hvem der opholder sig i dem. – Vi startede med at købe et startsæt, hvor man får en bro – det er den man tilslutter til sin router – og tre lyskilder. Det var nemt at tilslutte, og så er man i gang. Vi startede med at navngive vores forskellige lamper med de smarte pærer i, for så er det let at styre, hvilke lamper der skal lyse hvornår, og med hvilken type lys. Vi bruger både timerfunktionen, men vi styrer også meget ofte lyset via app´en. Hvis vi er på besøg hos venner, og det trækker ud, så det i mellemtiden er blevet mørkt, tænder jeg lyset via app´en, og sørger for at en af lamperne har et blåligt lys og en anden et gulligt. Udefra vil det se ud, som om vi er hjemme, og at fjernsynet er tændt. På den måde virker lyset præventivt i forhold til indbrud. Når vi kommer hjem og nærmer os hoveddøren, tænder lyset også automatisk. Man kan indstille systemet til, at når telefonen med app´en er så tæt på, at den fanger forbindelse til vore trådløse router, så tændes lamperne automatisk. Det er også smart, at man kan lysdæmpe hver enkelt lampe, så den giver det rigtige lys til enhver situation. Når familien ser fjernsyn i stuen er lyset for det meste dæmpet. Hvis jeg så har lyst til at læse en bog i stedet for at se med, så skifter jeg lysstyrke- og farve i min læselampe, så den afgiver ekstra-hvidt lys, så jeg ikke behøver at anstrenge


FAMILIELIV

Det bedste til baby Apotekets Babyserie er Svane- og Astma-Allergimærket og rummer alt til den daglige pleje, plus effektive problemløsere til f.eks. rød numse. Spørg trygt apoteket og få faguddannet rådgivning om det rigtige valg. Og det bedste til netop din baby. Læs mere på apotekets.dk Apotekets Babypleje. Vejl. pris fra kr. 39.95

Når vi kommer hjem og nærmer os hoveddøren, tænder lyset også automatisk.

mine øjne, mens lyset i resten af stuen forbliver mere afdæmpet, fortæller Martin.

Til ammetid og natteroderi Når de små skal pusles og ammes om natten, er det bedst at det foregår i dæmpet belysning – i hvert tilfælde hvis man er glad for, at få så meget nattesøvn som muligt med en baby i huset. Med Philips Hue dæmper man lyset til de rolige stunder og når den lille, i de vågne dagtimer, har brug for godt lys at lege i, skruer man op for lysstyrken i den samme lampe, der et for et øjeblik siden fungerede som vågelampe.

Blid opvågning I den mørke tid hvor det er ekstra svært at få øjne om morgenen, kan man ”bede” soveværelsets lamper om en hjælpende hånd, i form af ”wake up-light”. Man indstiller bare timeren til langsomt at øge lyset i soveværelset, når tiden til at stå op nærmer sig – og i den mørke tid, er det rart med lidt ekstra lys at stå op til. Q Læs mere på www.meethue.com

Byd lyset ind til vinter… Klik ind på www.boernogfritid.dk og deltag i lodtrækningen om 4 Hue White ambiance startsæt fra Philips til en værdi á 1049 kr.

VIND

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

51


❄❄

FAMILIELIV / VINTERFERIE

Vinterferie...

Vinterferien der for skolebørns vedkommende er i uge syv eller otte, er ugen hvor nogle pakker skiudstyret og drager mod sneklædte tinder, andre pakker badetøjet og springer på en flyver til de varme lande. Og så er der alle os andre, der bliver hjemme og skal finde på noget at forlyste os med. Her får du lidt inspiration til vinterferiens udflugter. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

En tur i svømmehallen Man behøver jo ikke at rejse til sydens sol for at opleve en omgang vandleg, spring fra kanten af poolen, eller en udfordrende ”hvem svømmer hurtigst” konkurrence. I mange byer findes rigtig fine svømmehaller, med bassiner til både store og små. Efter nogle sjove timer i svømmehallen er en kop varm kakao ganske velfortjent.

Den indendørs legeplads Blegdamsremisen

Politimuseet I uge syv kan man i alle hverdage mellem kl. 11-16 besøge Politimuseet på Fælledvej 20, 2200 Kbh. N. Her kan man opleve de faste udstillinger, men der vil også være forskellige arrangementer som er skræddersyet til mindre og større børn. I underetagen kan man komme tæt på nogle af landets mest velholdte politimotorcykler, fra den tid hvor politiet begyndte at blive motoriseret.

5 2 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

I den gamle sporvognsremises lokaler på Østerbro ligger en unik indendørs legeplads med plads til leg, sjov og fysisk udfoldelse for børn. Adressen er Blegdamsvej 132A, 2100 København Ø. På den indendørs legeplads er der højt til loftet og masser af plads til vilde lege og rolige hyggestunder. Man kan slå sig løs i legelandskabet i den store hal eller fordybe sig over lertøj eller legoklodserne i de små værksteder, hvor det pædagogiske personale sørger for vejledning og socialt samvær. Der er også gode faciliteter hvor man kan spise sin medbragte madpakke og tage sig et hvil fra legen.


FAMILIELIV / VINTERFERIE

Den Gamle By – Danmarks Købstadmuseum Besøg Den Gamle By og oplev en tidsrejse for hele familien og en helt unik seværdighed i Aarhus. Her kan du møde mennesker, der forestiller at leve i slutningen af 1800-tallet og i 1927. Du kan også gå en tur i din egen eller dine forældres tid i en hel bydel med gader, lejligheder, butikker, baggårde og værksteder fra 1970’erne. Adressen er Viborgvej 2, 8000 Aarhus C.

Isaberg – skiløb få timer fra København Hvis man har lyst til en sjov dag på ski, ligger Isaberg kun få timers kørsel fra København. Isaberg Skicenter byder på alpin spænding for både øvede og begyndere og ikke mindst børn. Isaberg er nemlig Sydsveriges største skianlæg. Her findes der rigeligt med velpræparerede pister i forskellige sværhedsgrader, uanset om du vil have børnevenligt grønt, afslappende blåt eller ophidsende sort. Et effektivt liftsystem, med bl.a. en 6-personers stolelift hele vejen op til toppen, gør opturen hurtig og bekvem - og liftkøerne minimale.

Spænd skøjterne på Mon I er så heldige at bo i nærheden af en skøjtehal? Hvis svaret er ja, er der basis for sjov leg på isen, hvor alle kan være med – også mor og far. Det er smart at tage lag-på-lag tøj på, for lige så hurtigt man får varmen, når man giver den gas på isen, lige så hurtig bliver man kold igen, når det er tid til en puste-ud-pause på bænken.

Dyrk kulturen i børnehøjde Hold øje med hvilke museer der afholder særarrangementer for børn i vinterferietiden. Både Louisiana i Humlebæk, som har en hel afdeling særligt dedikeret til børn, og Nationalmuseet i København, byder på spændende aktiviteter og oplevelser for både børn og voksne. ZOO plejer også, at være et populært besøgsmål for både store og små i vinterferien. Her kan man nyde at se alle ”vinterdyrene” i deres yndlings-årstid.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

53


FAMILIELIV / VINTERFERIE

Sol, eller sneblive hjemme? Vinteren i Danmark kan være en drøj affære. Kulde og regn, sjældent afløst af få dage med frost, sne og høj sol, kalder på ferie – en kærkommen vinterferie, hvor mange foretrækker, at boltre sig i sne og tager på skiferie, andre søger stik modsat og rejser til varme, sol og strand. Hvis man ikke har mulighed for at stikke af på dyre udlandsrejser, er det heldigvis også hyggeligt at holde en ”hjemmehyggeferie” med nærvær og tid til at være sammen. Af Henr iet te Ro senth a l M u l d

V

interferien finder som regel sted i uge syv eller otte. Det gælder i hvert tilfælde for familier som har skolebørn, eller de familier hvor mor eller far er ansat i det danske skolevæsen. For familier med mindre børn som passes i dagpleje, vuggestue eller børnehave, er man mindre afhængig af ugetallet i planlægning af vinterferien. Hvis man drømmer om at rejse, kan man med fordel gå i en stor

bue udenom de to førnævnte uger, for efterspørgslen giver prisen på ferien et godt nøk i vejret og trængsel på feriedestinationerne.

Skiferie er sjov ferie Nogle søger mod nord andre mod syd, for at finde sne og løjper i regnbuens farver. Skiferie er sjov ferie for hele familien, og børn i alle aldre kan være med. Hvis familiens yngste endnu ikke er klar til en debut på ski, er det på kælkebakken det foregår, men det er også både sjovt og udmattende.

I Sverige kalder man vinterferien for ”sportslov” altså sportsferie, og afhængigt af hvor man bor i landet, afholdes ferien i forskellige uger fra uge syv til uge tolv. Så er det på med skiene og af sted op og ned ad bakker og fjelde. Alternativt afholdes indendørs sportsaktiviteter i de egne af landet, som ikke har skifaciliteter.

Sne, ski og sol er en fantastisk cocktail, som man nemt bliver helt afhængig af.

5 4 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


FAMILIELIV / VINTERFERIE

En uge i sydens eller østens sol, beriget med en god swimmingpool eller strand, kan få resten af vinteren til at forekomme mere spiselig.

De fleste lidt større børn synes, at det er sjovt at give den gas på børnebakken i selskab med søde skiskoleinstruktører. Efter få års skiferie, får mor og far ofte baghjul på løjperne af junior. Det er sjovt selv at stå på ski, men er næsten endnu bedre at betragte ungernes færdigheder på løjpen. Efter en dag på ski er det indbegrebet af familiehygge, at samle hele familien i skihytten i skiundertøj og tykke sokker. Sne, ski og sol er en fantastisk cocktail, som man nemt bliver helt afhængig af.

Solferie i den mørke årstid Nogle er til skiferie, andre er knapt så begejstrede for tanken om kulde, og er udelukkende til solferie også i vinterferien. Det er faktisk også ualmindeligt sødmefyldt, at springe på en flyver med familien, på en kold og grå vinterdag og efter en flyvetid på måske fem timer, blive mødt af milde vinde og solstrejf når man står af igen. En uge i sydens eller østens sol, beriget med en god swimmingpool eller strand, kan få resten af vinteren til at forekomme mere spiselig – også selv om vinteren trækker ud og stjæler sig tid helt ind i april, som egentligt officielt er en forårsmåned. Både humør- og d-vitaminkontoen har godt af en optankning sol og varme. Med lidt held får man også navigeret ungerne uden om de værste vintersnuer.

Vi bliver hjemme… En ferie uden de store planer, kan være et velkomment åndehul i en kold og mørk tid. Hverdage fulde af stramme skemaer for hele familien, og en koordinering i den helt store stil i retning af: hvem henter hvilket barn i eftermiddag, hvem har sene møder på jobbet, og har børnene sports- eller fritidsaktiviteter som skal passes i dag? Fra man slår øjnene op om morgenen, er der fuld fart på, og så er vinterferien altså et godt langt frikvarter fra alle disse skemalagte aktiviteter. Bliv hjemme og mærk roen sænke sig, når vækkeuret

ikke tyranniserer fra morgenstunden, og alle får lov til at vågne i eget tempo. Forsøg at lade humør og fælles ønsker bestemme, hvad dagen skal bringe. Det kan være en virkelig feriedræber, at mor i sin iver, har fået planlagt hele ferieugen, ud fra et godt hjerte og ønske om at få så meget ud af ferien som muligt. I hverdagene har man ofte så travlt med at få maden på bordet, at børnene ikke rigtigt når at få et ben til jorden i køkkenet. I vinterferien er det oplagt, at tage børnene med i køkkenet og bage en lækker kage sammen. Når der er serveret kage og varm te med mælk, eller hvad der nu er det foretrukne, så træk gardinerne for og leg hjemmebiograf og se en hyggelig familiefilm sammen. Mere skal der ofte ikke til for at feriestemningen og -tempoet indfinder sig, uden at man er blevet ruineret. Kedeligt eller ej? Nogle vil måske finde dette forslag ganske forfærdeligt, men faktisk kan et par feriedage også bruges til oprydning. Ja, du læste rigtigt. Faktisk synes børn ofte, at det er rart at få ryddet legetøjet ”i bund”, fordi det giver et bedre overblik over, hvor meget legetøj der rent faktisk er på værelset. Måske genopdager barnet noget af yndlingslegetøjet, som har forputtet sig, og så er det næsten som at få nyt. Hvis man er heldig, indvilliger barnet i en sortering af legetøjet, så man kan få pakket noget væk, for at give bedre plads til andet. I nogle tilfælde udløser det dog så store indsigelser fra barnet, at det er smartest at droppe projektet til en anden gang, for ferie handler om at hygge sig sammen, uanset om man er til ski, sol eller hjemlig hygge. Q

En ferie uden de store planer, kan være et velkomment åndehul i en kold og mørk tid.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

55


FAMILIELIV / VINTERFERIE

Pas på hovedet For nogle år siden var skihjelme forbeholdt de vilde og seje skiløbere, der udfordrede sig selv maksimalt på løjperne. Sådan er det heldigvis ikke mere. Flere og flere har fået øjnene op for, at det er en god idé at købe eller leje en skihjelm. En undersøgelse fra Børneulykkesfonden viser, at skihjelmen har vundet indpas blandt de danske børnefamilier. Knap ni ud af 10 børn – 86 % – bliver i dag udstyret med en skihjelm, når turen går til de sneklædte alper. Udover at skihjelmen varmer godt om hovedet, når termometeret viser langt under frysepunktet, så gør den en markant forskel, hvis uheldet er ude. En undersøgelse fra Norge viser, at skihjelmen reducerer antallet af hovedskader med 60 %. Så på med hjelmen, når skiene spændes på.

5 6 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


FAMILIELIV / VINTERFERIE FAMILIELIV

Det er en dårlig idé at droppe skiskolen for at spare lidt penge. Det gælder børnenes sikkerhed, og på længere sigt deres glæde ved at stå på ski.

Med børn på ski For mange er skiferien årets højdepunkt. Bevares, sommerferie skal man ikke kimse ad, men skiferie er aktiv ferie og en fantastisk mulighed for leg og udfordring for hele familien, hvilket giver anledning til mange timers ”god pral” i tiden efter. Af B o n n ie Je n se n

A

t tage på skiferie med små børn kan give anledning til utallige bekymringer. Er det farligt? Kan børnene komme til skade? Kan de klare de fysiske udfoldelser? Bliver det måske for koldt for de små ører? Er det ikke frygteligt dyrt at leje ski, gå på skiskole, og købe liftkort? Mange af disse bekymringer er reelle nok, men risikoen for uheld kan minimeres, hvis børnene fra start lærer at stå på ski på en god skiskole. Det skal ikke være far eller mor der introducerer børnene for skiene, den bedste lærer vil altid være en skiinstruktør. Om børnene kan klare de fysiske udfoldelser på en pist en hel dag, afhænger af temperament. Som børnefamilie kan man jo booke et par ekstra dage, og dermed bruge færre timer på pisterne om dagen, så børnene ikke køres for hårdt. Lej en hyggelig skihytte og nyd hinandens selskab i de sene eftermiddagstimer. Præcis som en sommerferie, kan skiferien planlægges efter hvad økonomien tillader, og ud fra de enkelte ønsker. Nogle skisportssteder er dyrere end andre, og både udstyr og tøj kan lejes på de fleste destinationer,

hvis økonomien ikke tillader powershopping i den nærmeste sportsforretning.

Skiskole Med tiden er skiudstyret blevet bedre og bedre, og det bevirker at der sker færre og færre ulykker. Dog er det en rigtigt god ide at lade børnene starte på en professionel skiskole. Her tales der sjældent dansk, men det er som om der blandt børn sjældent er kommunikationsvanskeligheder, børn kan nemt lege sammen uden at forstå hinandens sprog. Og skiinstruktørerne kan sagtens kommunikere med børnene ved hjælp af fagter og simple gloser, uden at børnene behøver at kunne tale f.eks. engelsk. Det er en dårlig idé at droppe skiskolen for at spare lidt penge. Det gælder børnenes sikkerhed, og på længere sigt deres glæde ved at stå på ski. Den bedste start for børnene, er at lære det fra en ekspert.

Destinationen Der findes mange skisportssteder rundt omkring i Skandinavien og i Europa. Men som altid når man rejser ud med børn, er det vigtigt at sikre sig at destinationen er børnevenlig. De fleste steder i Norge og Sverige er oplagte steder at tage til, men der er også mange gode steder i Mellem -og Sydeuropa. Specielt i Østrig er der rigtig god familiestemning og ofte afterski-hyg-

>>

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

57FAMILIELIV / VINTERFERIE

Det kan sagtens lade sig gøre at tage på skiferie med børn helt ned i tre-års alderen. Faktisk peger flere eksperter på, at jo før de introduceres for skisporten jo bedre. >>

ge med tyrolermusik. Hvis I planlægger en skiferie for hele familien, skal det være et familie- og børnevenligt sted med skiskole og mulighed for både inden og udendørs aktiviteter for børn. Det er en fordel, hvis det er et sted, hvor børnene kan forstå sproget, men som tidligere nævnt, er det absolut ikke nogen betingelse for at få en god ferie.

Udstyr og beklædning Skiudstyret kan I enten selv tage med, eller det kan lejes på destinationen.

Hvis I “kun” er på skiferie én gang om året, er det en lidt dyrere investering selv at købe udstyr til en hel familie. Tøjet kan man også leje, men med de danske kolde vintre, kan skitøjet i de fleste tilfælde sagtens bruges hjemme også. Så det kan ofte betale sig at investere i sit eget skitøj. Det er en god idé at have flere lag tøj på, så det kan tages af og på efter behov. Undertøjet bør være med lange ærmer og ben helst af uld, men bomuld kan også bruges. Strømperne skal være så lange som muligt, og en rullekrave gerne med lynlås, er et must. En dejlig varm striktrøje hvis det er koldt, og yderst en flyverdragt eller et todelt sæt. Det kan blive varmt pga. solen, og så er det rart at kunne tage overdelen af i perioder. Solbriller og solcreme er meget vigtigt at huske, da solen ofte brænder, også selvom det er overskyet! Den hvide sne kan føles som om den blænder i øjnene, så et par ski- eller solbriller vil være en rigtig god idé at tage med. Handsker er uundværlige, og til børn er luffer den bedste løsning frem for handsker. En elefanthue varmer også dejligt om hals og ører, og er en god ting til de kolde skilifter.

Har du tegnet den rigtige rejseforsikring? Har du og din familie, tegnet en rejseforsikring der dækker jeres behov for hjælp, hvis uheldet er ude. Vær opmærksom på at når I tager på skiferie, kan det være nødvendigt at tegne en tillægsforsikring, fordi nogle forsikringsselskaber betragter det som en ekstremsport. Nogle tror fejlagtigt, at det er rigeligt at medbringe det blå EU-sygesikringskort på rejsen i Europa. Det er under alle omstændigheder en god idé, men da der er ret store begrænsninger på dækningen, er det sjældent tilstrækkeligt til at man kan rejse med fuldstændigt ro i maven. På www. borger.dk kan du læse om det blå EU-sygesikringskort, og hvordan det dækker. Q

Børneulykkesfondens fem tips til en sikker skiferie: Q Giv dit barn en skihjelm på. Q Vælg sikkerhedsudstyr i korrekt størrelse, og sørg for at

bindinger på skiene er indstillet korrekt, og at støvlerne er korrekt fastspændt på ben og fødder. Q Invester i en skiskole til dit barn, da en skiskole forbedrer dit barns teknik og hjælper til at gøre dit barn mere sikker på ski. Q Snak med dit barn om at man på pisten skal vise hensyn og være opmærksom på andre, der kommer kørende. Q Glem ikke at du som forælder er den bedste rollemodel! Husk derfor også din egen sikkerhed og udstyr.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

59


Badeferie året rundt

Snup et par dage i Danland – ungerne vil elske det! Søndervig Plads til 2-4 pers. Pris pr. ferielejlighed Inkl. adgang til stort badeland.

fra

1.456,-

Faaborg fra Plads til 2-4 pers. Pris pr. ferielejlighed 45 min. kørsel fra Odense Zoo og Danmarks Jernbanemuseum

1.328,-

Pak badetøjet og kør af sted til et af Danlands 28 feriecentre. Her kan du, uanset vejr og vind, få luftet badetøjet enten ved stranden, i poolen eller i badelandet. Helt perfekt, når børnene er med på ferie.

Bestil feriebolig nu på Danland.dk eller ring 3363 0200 Gilleleje Plads til 2-6 pers. Pris pr. feriehus 1 times kørsel fra København

fra

1.556,-

Norddjurs Plads til 2-4 pers. Pris pr. lejlighed Pool inde og ude. 1 times kørsel fra Aarhus.

fra

1.108,-

Priseksemplerne er for en weekend i november eller december. Inkl. slutrengøring og adgang til indendørs pool eller badeland.

Verdens bedste ferier i Danmark


Tema: FAMILIENS SUNDHED / ANNONCE Atopisk eksem findes hos 15-20 % af alle børn og unge. Omtrent 70 % af tilfældene med atopisk eksem debuterer hos børn under fem år. Kilde: Sundhed.dk

Tør vinterhud Vinterens kulde, regn og blæst er hård kost for børns bløde og sarte hud – og i særlig grad hvis barnet er et af de mange, der er plaget af atopisk eksem. Af He nr iet te R o sent hal M u ld

B

ørn lader sig ikke gå på af lidt kulde og regn. De skal på legepladsen, og når de bare er pakket godt ind i flyverdragt og varme støvler, er det bare afsted. Udfordringen er, at uanset hvilken hue vi trækker ned over ørerne på ungerne, er der altid et par dejlige runde kinder der titter frem. Bløde og lækre er disse barnekinder, men desværre også en gang imellem ru og tørre. Børns hud er tyndere end voksnes, og er derfor mere sensibel, i forhold til omgivelsernes påvirkning i form af kulde, blæst og frost.

Beskyt huden før turen på legepladsen Locobase® er hudpleje til specielt tør hud, og rigtig god til familiens yngste, da alle cremerne i serien er fri for parfume og farvestoffer, men fulde af plejestoffer, der gør huden godt. Locobase® er derudover deklareret i samarbejde med Den Blå Krans, Astma-Allergi Danmark.

Nogle fødes med en mere sart hud end andre, og med tendens til eksem. Har man sådan et barn er det ekstra vigtigt, at være klar over at en let lotion ikke rækker. Fede cremer med ekstra højt fedtindhold giver bedre beskyttelse mod vinterens blæst og kulde, både for lille og stor. Kilde: Videncenter for Allergi.

Jo tørrere huden er, jo federe creme behøver den, jo federe creme du anvender, jo hurtigere bliver huden blød og smidig igen. Til pleje af tør og meget tør hud, bør man anvende en fed creme, og gerne smøre ind et par gange om dagen. Kilde: Videncenter for Allergi.

Man kan forebygge kuldeskader på huden, ved at smøre Locobase® fedtcreme på de udsatte steder, som kinder og omkring munden, hvor børn ofte er fugtige, og huden der er særligt udsat. Det er dog vigtigt, at man venter med, at gå ud i kulden til cremen er trukket helt ind!

Børneeksem blusser om vinteren Hvis dit barn er et af de mange, der lider af atopisk eksem, er du nok enig i, at vinteren er en drøj tid, hvad angår eksemets opblussen. Om sommeren hjælper sol og saltvand en lille smule, men om vinteren er det vigtigt, at være ekstra påpasselig med at smøre huden med gode fedstoffer. Annette Berg har, siden sønnen Marcus var helt lille, kæmpet med at holde hans atopiske eksem i ave. – Nu hvor Marcus er ni år, forstår han godt, hvor vigtigt det er, at han bliver smurt ind fra top til tå i Locobase® REPAIR hver aften. Da han var mindre gad han det ikke, men vi bruger stadig Locobase® REPAIR som supplerende pleje og har rigtig gode erfaringer med den. Locobase® Fedtcreme bruger vi, hvis der er en særligt genstridig plamage, og vi bruger den også i ansigtet, særligt omkring hans mund, fordi han ofte får eksem omkring mundvigene, fortæller Annette. Locobase® REPAIR anbefales som supplerende pleje til eksemhud, fordi den fremmer hudens egen evne til at reparere sig selv. Q

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

61


VINTERMODE / ANNONCE Uldsokker er gode mod fødderne

Lækkert uld, der varmer i den kolde tid Merinould er kendt for sine gode egenskaber som at transportere fugt og at holde godt på varmen. Det betyder at kroppen holdes fri for varm fugt og holdes tør og varm.

U

lvang kollektionen er udviklet i samarbejde med Vegard Ulvang, tilbage i 1995, hvor det hele startede med en uldsok - Ulvang Special. Kollektionen blev dog hurtigt udvidet til en bred vifte af sokker og undertøj. Vegard Ulvang har været på utallige ekspeditioner og hans mange ture i den kolde natur, har givet ham gode erfaringer i beklædning til de mange skiftende vejrtyper man møder i naturen. Ulvang kollektionen er produceret af ren merinould, og har gennem tiden udviklet sig til bred kollektion udover strømper, til også at indeholde skiundertøj, løbetøj, lækkert strik til de kolde aftener og masser af andet lækkert tøj til både kvinder og mænd, der ønsker at holde sig varme, og tørre. Under produktionen tænkes der også på miljøet. De fleste af produkterne er woolmark og øko tex certificerede. Q

Ulvangs sortiment er udviklet i samarbejde med den berømte norske eventyrer og langrend-mester Vegard Ulvang. Hans erfaringer med beklædning i naturen, er baseret på hans mange ekspeditioner i naturen.

ISBJÖRN of Sweden er funktionelt tøj til børn i alderen 0 til 10 år, der lever et aktivt udeliv. Her er skønt og slidstærkt tøj der holder børnene varme og tørre igennem vinteren. Visionen er at designe slidstærke, holdbare og bæredygtige styles i miljøvenlige materialer i samme høje kvalitet som til voksne. ISBJÖRN anvender Merinould.

6 2 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

Uld isolerer nemlig mod både kulde og varme, og til forskel fra en bomuldssok, fortsætter en uldsok med at isolere hvis den bliver våd af sved eller indtrængende vand. Og så virker ulden oven i købet naturligt hæmmende på bakterier. Derfor varer det længere, før tæerne begynder at lugte.


VINTERMODE / ANNONCE

Vedligeholdelse af Ulvang produkter: Du kan vaske alle Ulvang produkter på et uldprogram (max 30 eller 40 grader) på din vaskemaskine. Brug uldvaskemiddel og brug eventuelt centrifuge for at få alt vandet ud inden du hænger tøjet op på en måde, der ikke strækker produktet ud af form.

Ulvang Rav sweater m/lynlås Her er en skøn varm sweater med lynlås, som lader dig opholde dig i koldt vejr uden at have problemer med at holde varmen. Den kan også bruges på kølige aftener mens pejsen er ved at blive tændt.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

63


VINTERFERIE / ANNONCE

På Kap Verde skinner solen omkring 350 dage om året.

Vinterferie under lune himmelstrøg Sol, strandliv og total afslapning. Det er, hvad man får for alle pengene på en skøn øgruppe ud for Afrikas vestkyst. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

D

er findes flere dejlige rejsemål, når familiens vinterferie skal planlægges, og mange er tilbøjelige til at vælge en tur til Thailand eller de Kanariske øer. Det er gode sikre valg, men ærlig talt er det også forfriskende med lidt nye oplevelser og uprøvede destinationer. Hvis det er badeferie i solens tegn, der står øverst på ønskesedlen, og I har lyst til en totalt afslappet familieferie på et relativt nyligt opdaget feriemål, så kig nærmere på Kap Verde. En solbeskinnet øgruppe som ligger ca. 500 km. fra Senegal på Afrikas vestkyst. Her skinner solen 350 dage om året, og regntøj behøver I ikke at bekymre jer om, for regn er en sjælden gæst på disse kanter. Temperaturen er generelt lidt højere end, på de for mange så velkendte, Kanariske øer og så blæser der som regel en svalende vind. Det helt perfekte klima for os vinterkolde danskere, der savner sol og varme i de kolde regnfulde måneder. Det er øen Sal, som Spies har fået øje på, og som nu er kommet med på spisesedlen over dejlige vin-

6 4 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

Et måltid med den udsigt smager ekstra fortræffeligt.

terferierejsemål – og så er den særdeles velegnet for børnefamilier, med strande så langt øjet rækker. Turen til det solbeskinnede ferierejsemål foregår i Nordens største, komfortable langdistancefly fra Thomas Cook Airlines, hvor der er videounderholdning i alle sæder med masser af underholdning til både børn og voksne.

Familievenlige hoteller nær Santa Maria Santa Maria på øen Sal er Kap Verdes mest udviklede ferierejsemål, og det er også her man finder to af Spies skønne, familievenlige hoteller.


VINTERFERIE / ANNONCE

Sol, en dejlig strand og rutsjebaner i pool-området garanterer en skøn ferie med familien.

Kap Verde er det perfekte valg for dig, der søger en varm og solsikker vinterferie uden at skulle behøve at tænke på tidsforskel og jetlag.

Meliá Tortuga Beach ligger direkte ned til stranden i rolige omgivelser. Man kan vælge at bo i dejlige, rummelige værelser eller i lækre lejligheder med privat pool. De lækre omgivelser er børnevenlige, og der da også lagt op til mange timers leg i børnepoolen. Børnene har også rig mulighed for at møde nye venner og lave sjove aktiviteter i deres helt egen børneklub på hotellet. I pool-området arrangeres der aktiviteter for hele familien i dagtimerne, men man er også mere end velkommen til bare at slappe af og nyde livet fra en af liggestolene i området. Hvis man er en af dem, der holder af at holde sin gode form ved lige, findes der et veludstyret motionsrum på hotellet. Andre foretrækker at blive forkælet i hotellets førsteklasses spaafdeling, og så udelukker det ene jo heldigvis ikke det andet. Når sulten melder sig, spiser man godt i de forskellige restauranter, og eftersom All Inclusive indgår i rejsens pris, bliver det ikke nemmere – noget som særligt børnefamilier sætter pris på. Så er man nemlig fri for at tænke mad og drikke ind i sit feriebudget, og det gør det dejligt nemt, at lægge et feriebudget der rent faktisk holder. Meliá Dunas Beach Resort er et stort All Inclusivehotel med værelser, der passer til både større familier og

Tag til Kap Verde for at slappe af her er strandene og havet næsten det eneste, der kan stjæle ens opmærksomhed.

mindre selskaber. Også her finder man alle de faciliteter, som en børnefamilie kan drømme i forhold til en vellykket familieferie. Ved hotellet ligger der en lille boulevard, hvor man kan gå en tur, kigge lidt på sagerne i småbutikkerne eller nyde en forfriskning i barerne og på caféen. Hvis man holder sin ferie på Meliá Dunas Beach, er man velkommen til frit at benytte faciliteterne og aktiviteterne på hoteldelen Sol Dunas, som ligger lige ved siden af. Her er der bl.a. flere pools og internationale børneklubber. Hvis I har lyst til at kigge nærmere på Santa Maria, er det nemt at tage en taxi eller køre med hotellets bus.

Daseliv på stranden Strandene omkring Santa Maria findes så langt øjet rækker langs hele sydkysten. Særligt når man rejser med børn, er det nyttigt at vide at, jo tætter man befinder sig på byen, desto roligere er vandet. Selv om det er skønt at bade og lege i hotellernes fine børnepool-områder, er der også rigtig god plads til leg og sjov på strandene. De er så store og brede, at der er masser af plads til at bygge sandslotte med børnene, uden at forstyrre dem der nyder daselivet i en solseng. For dem der trænger til en tur på eller i vandet, er der rig mulighed for at kite- eller windsurfe eller at snorkle i det klare blågrønne havvand – og hvem ved, måske er du heldig, at få nogle af de små havskildpadder, der udklækkes i vinterperioden, at se. Q

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

65


VINTERFERIE / VACCINER

Uanset om du rejser til fjerne, eksotiske rejsemål eller holder dig inden for Europas grænser, så er det vigtigt at huske rejsevaccinerne.

Ferie uden følger Ét lille prik i armen eller skulderen, eller lad os da bare være ærlige – måske et par stykker. Mere skal der ofte ikke til, før vi trygt kan rejse på ferie. Så kan vi nemlig undgå, at hjembringe en kedelig følgesvend – i form af de sygsomme som kan undgås, hvis vi bare er fornuftigt rejsevaccineret i forhold til de områder, vi rejser til. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

At rejse er at leve” Det berømte citat findes i H.C. Andersens Mit Livs Eventyr fra 1855 og meget er sket siden da. I løbet af en kort årrække har prisen på flybilletter været støt faldende – proportionelt er vores rejselyst i samme tidsperspektiv steget, og hele verden er efterhånden inde for rækkevidde. Destinationer som for mange tidligere kun eksisterede i drømme, er måske endda gået hen og blevet til charterrejsemål. Husker du egentlig at forholde dig til de risici, der kan være forbundet med at rejse til selv nære destinationer? Hvilke vaccinationer, der er smarte at få inden afrejse? Det er nemlig forskelligt fra land til land, hvilke vaccinationer der anbefales. Anbefalingerne afhænger også af, hvor lang tid du skal være væk, og om du for eksempel skal på storbyferie, charterferie eller trekking.

Lokale specialiteter Noget af det dejlige ved at rejse, er at stifte bekendtskab med alle de spændende lokale mad- og drikkevarer. Friske, hvidvinsdampede moules frites på en fransk fortovscafé, en cremet spaghetti carbonara indtaget i et hyggeligt italiensk trattoria eller velduftende, krydret tandoori kylling tilberedt i autentiske omgivelser i Indien. Måske tror du, lige som jeg gjorde, at hvis man holder sig til at rejse udelukkende i Europa, så er det ikke nødvendigt at blive vaccineret før afrejse – sådan forholder det sig desværre ikke. Vores høje hygiejniske standard er desværre ikke en selvfølge, selv

6 6 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

Hvis den nuttede kattekilling har spist fra jorden og bider, når vi helt reflektorisk rækker hånden ud for at klappe den, risikerer vi at blive smittet.


VINTERFERIE / ANNONCE VACCINER

i lande som vi ellers er tilbøjelige til at sammenligne os med. Så det kan være en særdeles god idé, at blive vaccineret mod Hepatitis A, også kaldet ”smitsom leverbetændelse”, selv ved rejser i Europa. Hepatitis A virus overføres som regel via afføring til munden (fækaloral smitte), og man går jo ikke med kokken og tjeneren ud på toilettet, for at tjekke om de vasker hænder efter toiletbesøg. Her kan jeg helt personligt tilføje, at det burde man måske, for selv på en meget nydelig restaurant i Paris, har jeg selv oplevet, at én der tydeligvis var kok på stedet benyttede kundetoilettet, og han vaskede definitivt ikke hænder efterfølgende. Men det er ikke kun i hvad man indtager af mad og drikke, smittefaren findes. Hvis du er en af dem, der ikke kan se en swimmingpool eller et andet ”vandhul” uden at snuppe en tur i vandet, bør du være klar over, at her kan der også findes smitte, og selv om du ikke synes, at du drikker badevandet, er smittefaren stadig til stede. Også Tyfus er en sygdom, som spredes gennem forurenet mad og drikke. Sygdommen skyldes infektion med en særlige form for salmonella og er ret almindelig i Indien, Pakistan, Sydøstasien og tropiske dele af Afrika. På verdensplan forekommer hvert år ca. 27 millioner tilfælde af tyfus. Så hvis turen går til disse lidt fjernere egne, så er det en rigtig god idé, at blive vaccineret mod sygdommen.

Selv på en nydelig café i Paris, er der ingen garanti for, at hygiejnen er i højsædet.

Vilde kattekillinger og gadevante hundehvalpe De kan altså noget – de dyr som vi i vores del af verden har som familiekæledyr. Katte og hunde, der lever sammen med os indendørs, og som ofte finder vej til både sofa og sengeende. Man skal ikke ret langt mod syd, før de, for os, så nuttede kæledyr lever på gaden, og derfor ikke bliver tjekket regelmæssigt hos en dyrlæge. Det betyder, at de kan være smittet med rabies, og den smitte kan de give videre til mennesker. Derfor er det vigtigt at undgå at blive bidt af smittede dyr, og eftersom man ikke kan vide, om et dyr er smittet, bør man altid holde afstand til dyr i områder, hvor der findes Rabies – eller blive vaccineret for en sikkerheds skyld. I samme ombæring er det smart at tjekke, hvor længe siden det er, man har fået en vaccination mod stivkrampe. Stivkrampe skyldes stivkrampebakterien Clostridium tetani, der findes især i jorden og som trænger ind i kroppen fra f.eks. forurenede sår. Så hvis den nuttede kattekilling har spist fra jorden og kommer til at snappe, når vi helt reflektorisk rækker hånden ud for at klappe den, risikerer vi at blive smittet. At rejse er skønt, og at komme godt hjem igen uden følgeskab af sygdom er endnu bedre. Derfor: sæt dig ind i hvordan du passer bedst på dig og dine, når den næste dejlige rejse venter lige forude. På www.ssi.dk/rejser/ hjælper Statens Serum os Institut med at få et overblik, over hvilke vaccinationer de anbefaler os at få, inden afrejsen til de forskellige lande. Her kan du få et hurtigt overblik over nogle af de sygdomme, man bør prøve, at undgå at få med hjem fra ferien. Q

Generelle rejse-råd Q Vask hænderne grundigt før du spiser Q Drik kun vand på flaske eller vand som er kogt eller filtreret Q Undgå isterninger og mad der har været direkte i kontakt med isterninger Q Undgå mad der ikke har været kogt Q Spis kun frugt der kan skrælles Q Vær sikker på at varm mad er frisklavet og serveres rygende varm Q Undgå ikke-pasteuriseret mælkeprodukter Kilder: Statens Serum Institut, Sundhed.dk

NNRR.. 8888 ·· D DEECCEEM MBBEERR//JJAANNUUAARR 22001177//1188 ·· BBØ ØRRN N && FFRRIITTIID D ··

6677


VINTERFERIE / ANNONCE

Luksushuset ligger så tæt på stranden, at man blot skal krydse vejen.

Der er masser af plads til madlavning og omkring spisebordet.

Skønne dage sammen med familie og venner

Findes der noget dejligere, end at have god tid sammen med dem man holder af? Prøv så at forestille dig, at I er samlet i et luksushus, i skønne omgivelser, hvor I ikke behøver at bestille andet, end hvad I lige præcis har lyst til. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

M

ange oplevelser er sjovere, når man deler dem med andre. Blandt andet er de ferier, jeg husker som de bedste dem, vi har holdt sammen med venner eller familie. Det kræver lidt plads og det er der masser af i Luksushuse.dk´s dejlige feriehuse som findes i både Danmark, Sverige og Nordtyskland.

En skøn weekend i familiens tegn Det var en glad vinder, der kunne invitere sin familie med på et weekendophold i luksuriøse omgivelser. Maiken Juel havde nemlig deltaget i en konkurrence om et weekendophold i en af Luksushuse.dk´s ferieboliger, og stor var overraskelsen, da hun rent faktisk blev udtrukket som vinder. – Jeg har aldrig i mit liv vundet en konkurrence, så det var en dejlig overraskelse, da jeg vandt dette weekendophold. Min mand og jeg inviterede vores forældre, og min søster og svoger med deres tre børn, tvillingepiger på to år og deres storebror på fem år, på en weekend i et luksushus i Blåvand ved Vesterhavet. Med var også vores schæferhund, Queenie. Da vi ankom, blev vi modtaget af en kontaktperson, der har ansvaret for Luksushuse.dk´s ferieboliger i området. Det har vi aldrig

6 8 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

prøvet før, når vi har lejet en feriebolig, men det var utroligt rart at blive modtaget på den måde, ligesom han også kom forbi og tjekkede, at alt var i orden, da vi skulle hjem igen. Det sikrer, at der aldrig kan opstå en tvist omkring et ophold, for hvis der skulle opstå problemer undervejs, ved man, hvem man skal kontakte direkte – og det var der selvfølgelig ikke brug for, da alt bare var i orden fra start til slut. Huset var nyt og utrolig lækkert. Det har nok ikke været mere end halvandet år gammelt. Vi brugte meget tid på, at bade med børnene i pool-området. I aktivitetsrummet var pool-bordet det helt store hit. Vi gik også et par lange ture langs Vesterhavet, selv om vejret ikke var det bedste. Det sjove er, at det ikke betyder noget om vejret driller, når man er i et af de lækre huse. Der er så meget at lave indendørs med både pool og aktivitetsrum i huset, at man ikke behøver at bevæge sig udenfor. Vi blev forkælet af vores forældre, der stod for madlavningen, og her lød stor ros til køkkenfaciliteterne, der bød på to ovne og to opvaskemaskiner. Der er virkelig kapacitet til at rumme et større sammenrend af venner og familie. Om aftenen spillede vi brætspil, som vi havde medbragt. Vi havde en skøn weekend sammen med familien, så det var en


VINTERFERIE / ANNONCE

Et par lange gåture på stranden blev det også til.

Der er mange timers hygge i aktivitetsrummet.

virkelig skøn præmie og huset holdt virkelig, alt hvad det ”lovede”, fortæller Maiken. Efter et ophold aflæser man forbrug som afregnes separat, og her fik Maiken og Christian en positiv overraskelse. – I forhold til huset størrelse og hvilke faciliteter man har til rådighed, kunne man godt forestille sig, at forbrug af el ville koste lidt – og det var faktisk hvad det gjorde – kostede lidt. Det var forbløffende rimeligt, fortæller Christian.

Plads til alle Luksushuse.dk udlejer ferieboliger med plads 12-24 personer, hvilket giver mulighed for at samle familie og venner.Q

VI BRUGTE MEGET TID PÅ, AT BADE MED BØRNENE I POOL-OMRÅDET. I AKTIVITETSRUMMET VAR POOL-BORDET DET HELT STORE HIT. Der er heldigvis god plads i spabadet, som var et populært samlingspunkt.

Store og små vandhunde hyggede og øvede svømmeteknik i poolen.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

69


VINTERFERIE / ANNONCE

Skræddersyet ferie

for voksne

Afslappet ferie i skønne, rolige omgivelser. Det er, hvad mange voksne ønsker sig, og til dem findes der særligt udvalgte hoteller – uden børn. For selv om børn er skønne, kan det også være rart at tage et frikvarter fra børnelivet, og lade sig forkæle på et lækkert hotel under varme himmelstrøg. Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

M

åske lægger du også en gang imellem mærke til debatten: bør man rejse uden sine børn? Der er mange svar på det spørgsmål, afhængigt af hvem man spørger, men sagen er, at det er umanerligt godt for parforholdet at spendere lidt kvalitetstid på hinanden. Hvor gør man det bedre end på et hotel, hvor børn er forment adgang, og hvor der i den grad er skruet op for lækre faciliteter til voksne?

Forbudt for børn… Hos Spies elsker man børn. Se selv, hvor mange børne- og familievenlige destinationer og hoteller de har i deres kæmpestore rejseprogram. De anerkender dog også, at når der findes så mange gode familieferietilbud, er det kun rimeligt, at også voksne kan vælge ferieoplevelser tilpasset deres behov, og det må gerne inkludere ro og luksus – som mange børn i øvrigt er fuldstændigt ligeglade med. Det man skal holde øje med, når man leder efter sin voksen ”get-away”, er deres Sunprimehoteller. De findes flere steder, og fælles for dem er, at man skal være fyldt 16 år for at holde ferie på netop disse hoteller. Konceptet har eksisteret i mere end 10 år, og har helt fra begyndelsen været en stor succes. I 2018 forventer Spies, at cirka 15 procent af deres rejseglade kunder vælger at holde ferie på et af de voksenvenlige hoteller, hvorfor der dette år er endnu et Sunprime-hotel på vej i feriekataloget – Protaras Beach på den sydøstlige del af Cypern.

En perle i Middelhavet I Middehavet, en flyvetur på ca. fire timer væk, ligger solbeskinnede Cypern, hvor man finder de fineste hvide sandstrande og det klareste blågrønne hav. Efter ankomst fornemmer man hurtigt, at man er landet på en ægte middelhavsø. Her leves til fulde den så velkendte, varme og tilbagelænede livsstil blandt øens indbyggere. Ingen er fortravlede, og mange finder det da også helt nærliggende at holde siesta midt på dagen, hvor solen står højest på himlen. På denne dejlige ferieø finder man Sunprime Ayia Napa Suites, der, som navnet afslører, ligger i Ayia Napa en lille kilometer fra centrum. Her er der rig mulighed for at slappe af i skønne værelser, der er indrettet i et lækkert stilrent design. Hvad angår feriens kulinariske side er du heldig her på dette hotel, for ejeren driver flere af Ayia Napas bedste restauranter, så her kan du være sikker på at få gode, udvalgte vine og lækker mad. Så hvis I synes, det er skønt at få serveret skønne retter ”på et sølvfad”, er det en god idé at bestille Sunprime Inclusive hjemmefra.

7 0 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

Der ligger en rigtig dejlig sandstrand tæt på hotellet, og man må gerne tage hotellets håndklæder med derhen. Spørgsmålet er egentlig bare, om I overhovedet får lyst til at tage på stranden, for det store pool-område, som er indrettet med liggestole og parasoller, indbyder til total afslapning – måske i selskab med den gode bog, man ikke får prioriteret at læse i en fortravlet hverdag. Hvis lysten til at røre sig, melder sig, er der både yoga- og andre træningshold på hotellet som også tilbyder lækre behandlinger, som massage og ansigtsbehandlinger i spaafdelingen.

Nyt Sunprime-hotel på Cypern I 2018 er Sunprime Protaras Beach klar til at slå dørene op, og byde ferieglade gæster velkommen. Det er Spies 16. Sunprime-hotel og med sin skønne beliggenhed ved den dejlige Fig Tree Bay-strand, kan man boltre sig på en af Cyperns bedste strande, som flere af værelserne har den skønneste udsigt til. Alene det, at stå op til en ny skøn feriedag, og slå gardinerne fra til udsigten over det klare blågrønne Middelhav, er det rene balsam for sjælen.

Er I til fysiske aktiviteter i ferien? Hvis I vil træne, kan I deltage i forskellige former for holdtræning ledet af erfarne instruktører eller træne på egen hånd i motionsrummet – al træning på hotellet er gratis. Også på dette hotel findes en lækker spaafdeling, hvor det er muligt at blive forkælet med massage og ansigts-behandlinger – og bagefter kan man fortsætte forkælelsen i hotellets beach club. I byen, der kun ligger et stenkast borte, er der flere mindre butikker, restauranter, caféer og barer. Så når der står børnefri ferie i jeres kalender, så kast et blik på Spies Sunprime Hotels, men vær forberedt på at det kan være vanedannende – så skøn er en ferie nemlig på de udvalgte voksenhoteller. Q


VINTERFERIE FAMILIELIV / ANNONCE

Når der findes så mange gode familieferietilbud, er det kun rimeligt, at også voksne kan vælge ferieoplevelser tilpasset deres behov, og det må gerne inkludere ro og luksus...

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

71


Tema: PARFORHOLD FAMILIENS SUNDHED

Af Winnie Haarløw

Diplomeret psykoterapeut med seks års uddannelse i psykoterapi fra Psykoterapeutiske Institut og Nordisk Gestalt Institut, samt uddannet coach og proceskonsulent.

Opskrift på et godt parforhold Alle mennesker i et parforhold ønsker, at forholdet skal være godt, givtigt og tilfredsstillende. Men hvad er egentlig et godt parforhold?

M

ennesket er et væsen, der har behov for nærhed, samhørighed, intimitet og kærlighed – både som giver og modtager. Men for mange er det rigtig svært. Gennem mine år som parterapeut har jeg lært næsten alt, hvad jeg ved om parforhold af mine klienter, og det er dem, der har inspireret mig til denne liste. Den er nok ikke udtømmende, og måske er den heller ikke hverken nyskabende eller verdens klogeste. Men den kommer direkte fra de par, der har delt uddrag af deres liv, tanker, følelser og problemer med mig. Her er et bud på 25 gode råd. Vælg din partner med omhu. Vi forelsker os i hinanden af mange forskellige grunde: måske giver den elskede os opmærksomhed og gider lytte, måske minder han eller hun om nogen i fortiden eller får os til at føle os betydningsfulde og elskede. Forelskelsens tid er en slags sindssyge, hvor man mister realitetssansen og er uimodtagelig for fornuft. Det er en skøn tid, som typisk varer mellem tre og seks måneder. Og så kan man se klart igen. Når den tid kommer, kan du vælge din partner med åbne øjne. Vælg ham eller hende, som du ville vælge en ven. Kan du lide personens karakter og personlige egenskaber? Er du enig i vedkommendes værdier og menneskesyn? Eller kan du i det mindste forlige dig med dem? Kan du lide den måde, du bliver behandlet på, når I skændes, eller når din elskede er utilfreds med dig? Føler du dig respekteret og lyttet til? Interesserer din elskede sig for dig og for, hvad du tænker, føler og bestiller? Er han eller hun generøs med følelser, opmærksomhed, penge – eller påholdende? Holder vedkommende ord? Har han/hun en social omgangskreds, eller er personen en ensom rytter?

7 2 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


PARFORHOLD

Lad ikke dig selv forfalde. Hold dig pæn, ren, soigneret og gør noget ud af dig selv, når lejligheden byder sig.

Forveksl ikke drømmegod sex med kærlighed. Især i forelskelsesfasen er tiltrækning, begær og sex tit vidunderlige oplevelser. Men de kan ikke stå alene, og de behøver ikke at have noget med kærlighed at gøre.

Sæt ord på dine behov og sig dem højt. Et parforhold er ikke en gætteleg! Alligevel forventer mange både mænd og kvinder, at partneren kan gætte deres behov ’hvis bare han elsker mig højt nok.’ Men kærlighed gør ikke nogen til tankelæser, og resultatet kan kun være ét: skuffelse over ikke at få tilfredsstillet sine behov. Hvis du camouflerer, skjuler eller fortrænger dine behov, så skaber du afstand til partneren og slår revner i forholdet. Nærhed kan kun skabes med ærlighed og åbenhed. Også, hvis det er svært og du aldrig har lært at bede om noget. Eller tage imod.

Betragt jer som et team med to ligeværdige parter. I er to unikke, individuelle individer som hver især tilfører parforholdet forskellige perspektiver, styrker og ressourcer. Respekter hinandens forskelligheder, og lad fremfor alt være med at lave hinanden om. Dels er det umuligt, og dels er det respektløst. Lær i stedet at leve med og rumme forskellighederne. Lær, at der nok er flere egenskaber ved din partner, du ikke bryder dig om – men at det absolut ikke udelukker, at du kan elske vedkommende.

Lær at turde være uenige. Jeres mange forskelligheder truer ikke forholdet – det gør kun den måde, I håndterer dem på. Lær at håndtere de negative følelser, som er uundgåelige konsekvenser af forskellighederne mellem jer. Forskellighed skader ikke forholdet, men at kalde hinanden øgenavne og grimme skældsord giver dybe ridser. Vær åben om de konflikter, uenighederne skaber. At ignorere, undgå eller fortrænge dem er ikke at håndtere dem.

Løs problemerne, efterhånden som de opstår. Lad ikke misfornøjelser og skuffelser ligge og forsure og gære. Det meste af det, der er galt i et parforhold kan føres tilbage til sårede følelser og skuffelser – og hvis de svære følelser ikke kommer ud i lyset og bliver imødegået, så vil hver partner langsomt begynde at tage afstand. Den sårede, fordi hun er såret og den anden, fordi han mærker at hun tager afstand.

Lær at forhandle. Moderne parforhold afhænger ikke længere af kulturbårne rollefordelinger. Parrene kan skabe deres egne roller, og det er jo spændende – men det er også en situation, hvor der kræves gode evner til forhandling, fordi ikke ret meget er givet på forhånd. Forhandling sker bedst i en åben, tillidsfuld atmosfære, der er præget af åbenhed og ønsket om at nå en fælles løsning. Vær opmærksom på, at en magtkamp ikke en forhandling. En magtkamp kan kun have én vinder og vil derfor ikke skabe et resultat, der er godt for begge parter. Kompromisets kunst er meget vigtig i et parforhold, også fordi livsbehovene ændrer sig løbende og skal genforhandles med jævne mellemrum.

Lyt. Lyt. Lyt. I virkeligheden er det måske det vigtigste bud af alle. Hvis du kan lytte til din partners ønsker, bekymringer og beklagelser uden at forsvare dig og gå til modangreb, vil du opdage, at mange af dem løser sig af sig selv. At blive lyttet til er noget af det, der gør mennesker blide som lam, åbne og imødekommende. Og empatisk lytning betyder overhovedet ikke, at

>>

Sig undskyld. Alle kan begå en fejl, og en ærlig undskyldning kan spare jer for meget ævl og kævl fremover.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

73


PARFORHOLD

Berig parforholdet ved at bringe nye interesser og inspiration ind udefra. Jo flere passioner, interesser og dynamiske felter I har imellem jer, jo stærkere bliver forholdet. Men ingen kan opfylde alle dine krav og behov. Derfor styrker det også forholdet, hvis du engagerer dig uden for det.

>>

du skal sætte dine egne ønsker, meninger eller behov over styr. Det bliver jo din tur til at fremføre dem, når din partner er færdig! Og blot fordi han eller hun beder om noget eller beklager sig over noget, betyder det ikke at du skal give det eller at han har ret. Et ønske er ikke et krav, og et behov skal ikke for enhver pris opfyldes. Lyt og forsøg at sætte dig i din partners sted.

Arbejd bevidst på at skabe og opretholde nærhed. Nærhed og samhørighed kommer ikke af sig selv, det gør kun nullermænd. Men når nærheden er borte, ’vokser man fra hinanden’, og symptomerne kan være f.eks. manglende sexliv, utroskab eller dårlig stemning. Et godt parforhold skal holdes i live og passes. Det kræver opmærksomhed og tid (men ikke nødvendigvis hverken gaver eller penge).

Anlæg et langtidsperspektiv. Et parforhold er i de fleste tilfælde indgået med ønsket om, at det skal vare resten af livet. Tjek jeres drømme med hinanden med jævne mellemrum og undersøg, om I stadig er på rette kurs i forhold til de ønsker og visioner, I sammen havde og har. Opdater drømmene og prioriteterne, så I går i takt og har nogenlunde samme retning.

Sex er godt, men fortrolighed er ofte vigtigere. Sex er nemt, intimitet langt sværere. Intimitet og fortrolighed kræver ærlighed, autencitet, åbenhed og modet til at vise sin skrøbelighed og sårbarhed i form af håb, drømme, følelser og alt det, du frygter eller er ked af.

Gå aldrig vred i seng. I behøver hverken at være enige eller glade, men gør, hvad du kan for at vise din partner at du stadig elsker hende eller ham, selvom du er utilfreds med noget.

Afhængighed er nødvendigt, men skal ikke overdrives. – og den skal helst spredes ud på andre end partneren. Total afhængighed af partneren er i bund og grund usundt for relationen. Det er en balance, for vi er alle afhængige af nogen: venner, familie, mentorer osv., og det gælder både mænd og kvinder. For lidt afhængighed giver lukkethed og afstand. For meget giver uselvstændighed og tendens til at klæbe og overvåge. Begge dele mindsker trygheden og øger risikoen for jalousi og utroskab.

Oprethold din selvrespekt og dit selvværd. Det er meget nemmere for andre at kunne lide dig og få lyst til dit selskab, hvis du kan lide dig selv. Jo flere roller du udfylder så godt du kan, jo flere kilder til selvrespekt har du (f.eks. forælder, formand for sejlklubben, fodboldtræner for lilleputterne

7 4 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

osv.) Et meningsfuldt arbejde er en god kilde til selvrespekt og selvværd. Sørg for at skifte kurs, når du kører sur. Det, du kan lide at gøre er det, du gør bedst.

Samarbejd. Del ansvar. Et forhold skal være gensidigt, og selvom man tit oplever, at den ene part i perioder har flere ressourcer og mere at give end den anden har, så skal det udjævnes, når rollerne skifter.

Vær åben for spontanitet, leg og fjollethed. Sørg for at lege og grine sammen. ‘Leg’ kan betyde alt, hvad der er sjovt og ikke har noget effektivitetsformål bortset fra at være en nydelse.

Hold jer i god form og ved godt helbred. Støt hinandens behov for fx ændrede spise- eller motionsvaner. Man behøver ikke gøre det samme, men hvis den ene part gerne vil begynde at vinterbade og den anden ikke vil, så gør plads til dét.

Erkend, at ethvert parforhold har gode og mindre gode perioder. Intet forhold er harmonisk hele tiden. Bær over med hinanden i de svære tider. Det vil gøre forholdet stærkere, når det vender.

Hvis noget knaser i forholdet, så brug det konstruktivt. Måske har du eller den anden et gentagelsesmønster, som kan ændres. Opgiv ikke bare, hvis det ikke duer – mange gange flytter nissen med. Forhold dig hellere nysgerrigt til knaseriet og brug det hellere til at undersøge, hvordan du selv bidrager til problemet (og lad din partner gøre det samme). I stedet for at skælde hinanden ud og kaste med skyld, så tænk over, hvad du kunne gøre anderledes eller bedre.

Tag selv det første skridt: Vær selv den forandring du ønsker, simpelthen ved at give det, du ønsker at modtage. Det kræver mod at flytte fokus fra den anden og alle de mangler og forkertheder som irriterer, sårer eller frustrerer dig. Men hvis der er en magisk ingrediens, så tror jeg, at det er denne her.

Hvis du ikke forstår hvad din partner gør og hvorfor, eller hvis du ikke bryder dig om det, så spørg hvorfor det sker. Tal om det! Antag ikke, at du kender forklaringen. Du er ikke tankelæser.


PARFORHOLD / ROMANTIK

Få romantikken ind i hverdagen De fleste dage i ugen går med praktiske gøremål, fodboldtræning på miniputholdet, indkøb til aftensmaden og tøjvask. Dette efterlader trætte forældre der ofte ender i hver sin ende af sofaen, med et stort underskud på romantik-kontoen. Her er et par gode tips og ideer til hvordan vi holder liv i parforholdet og ikke mindst romantikken. Af De a L a rse n

Små overraskelser i hverdagen. Et lille kort i jakkelommen med teksten: jeg elsker dig og glæder mig til vi ses senere, giver et sug i maven af glæde og en god start på dagen.

Blomster, det er ikke en kedelig kliché. De fleste kvinder bliver lykkelige for selv den mindste buket, de føler sig påskønnet og blomsterne kan give glæde i en hel uge.

Et kys eller kram og måske et kort øjebliks øjenkontakt på vej ud af døren, siger mere end ord.

Klæd dig pænt på, også til hverdag. Smid de gamle forvaskede joggingbukser ud, og vis din partner at han/hun er værd at gøre sig pæn for.

En e-mail eller sms i løbet af dagen - ikke med praktiske huskelister - men med en påskønnelse, eller bare et kort: hej, glæder mig til vi skal snakke/ hygge se film osv. senere, vil få de fleste kvinder og mænd til at føle sig elsket. En invitation til en tur i biografen eller en middag i byen uden børn, vil få de fleste mænd op af sofaen, eller væk fra computeren. Morgenmad på sengen søndag morgen. En bakke med 2 kopper kaffe, frisk juice, varmt brød og lidt frisk frugt, giver en skøn start på dagen.

Giv børnene aftensmad, og planlæg en hyggelig hjemmelavet middag for to efter børnenes sengetid, det åbner op for samtalerne. Bestil et weekendophold for to, og genopdag hinanden. Det sætter med garanti skub i romantikken. Lej din partners yndlingsfilm og inviter på hjemmebio, det viser at du ønsker at gøre ham/hende glad. Tilbered aftensmaden sammen, mange gode samtaler starter i køkkenet, og også under opvasken.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

75


FAMILIELIV / ANNONCE

7 6 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


FAMILIELIV / ANNONCE

Julens indkøb

og hyggelige udflugter...

M

åske mangler du at købe de sidste julegaver? I stedet for at tænke stress og jag, så gør det til en hyggelig familieudflugt, og tag en tur til Rødovre Centrum. Her findes alt, som man kan ønske sig under samme tag, og der er gratis familieparkering med brede parkeringsbåse, lige uden for døren.

Danmarks hyggeligste center I Rødovre Centrum er julemanden ikke helt perfekt, tværtimod. Derfor kalder de ham Bad Santa, og han lægger da også navn til dette års juletema. Han er helt sin egen. Men heldigvis er der også plads til alt det sjove, dejlige og hyggelige, som julen også handler om. Her er julen er ikke enten-eller, den er både-og. Der er plads til lidt af hvert. For ingen er som bekendt perfekt – måske lige på nær de oplevelser man får på de hyggelige julebesøg i Rødovre Centrum. Hver dag frem til jul kan børnene opleve Hr. Skæg alle hverdage kl. 11 og Onkel Reje i weekender kl. 12 og 14. Lørdag 30. december kl. 12 og 14 får Rødovre Concert Band dig i feststemning med deres skønne nytårskoncert. Hvis I trænger til lidt at spise eller drikke, er der flere forskellige caféer at vælge mellem, og de er alle hver især børnevenligt indrettet. Måske er det en idé, at runde indkøbsturen af med en tur i biffen? Ja, for sådan en findes nemlig også i Rødovre Centrum, og her vises de nyeste film for både små og store. Q

Rødovre Centrums åbningstider i julen: 8.-30. december kl. 10-20 ❤ 24.-26. december Lukket ❤ 31. december kl. 10-14

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

77


DK-ØKO-100 EU/ikke-EU-Jordbrug


FAMILIELIV / ANNONCE

Charme, selvtillid og lækkert tøj

Hvor finder man lækkert tøj til de allermest krævende – de superskønne tweens, der ikke rigtig er børn men ej heller ”full-blown” teenagere endnu? Af He n rie tte Ro se nth a l M uld

D

et spørgsmål stillede Bonnie Jensen sig selv og sine veninder, da sønnen Lucas på 12 år, for nyligt, besluttede sig for at lægge stilen om. Fra at have været en svoren tilhænger af behageligt tøj i et sporty look, var det nu lækre jeans og smarte ”hoodies” der fangede interessen – og hvis der var én der greb den bold i farten, var det hans mor. Gennem længere tid havde Bonnie kigget på sønnike og ønsket sig, at han fik lyst til at komme lidt ud af sin komfortzone i sine sporty outfits. Der blev fluks arrangeret en udflugt til Field´s, for her findes Trendstar, som er en kæde af danskejede butikker, der klæder tweens på i de sejeste outfits. – Jeg synes, at det er godt, at ekspedienten spurgte mig om, hvad jeg gerne ville have og bagefter kom med forslag til ting, jeg kunne prøve. Nogle at bukserne var jeg ikke så vild med i starten, men da jeg prøvede dem, syntes jeg at de var megafede. Så på den måde fik jeg nogle ting med hjem, som jeg slet ikke vidste, jeg kunne lide, før jeg fik dem vist. Pigen der hjalp mig, havde godt styr på, hvilken stil der var rigtig til mig, fortæller Lucas. Der er ingen tvivl om, at Lucas er begejstret for det store udvalg. Det samme er hans mor, der slipper for at styrte fra butik til butik med et frustreret barn, der alligevel ikke kan finde det rigtige. – Jeg synes, at det var godt gået af den unge pige der hjælp Lucas, at hun fik skubbet lidt til hans grænse, da han skulle vælge tøj. Hun

viste ham både jeans og bluser, som han selv ville være gået forbi, og nu er det faktisk gået hen, og er blevet hans yndlingstøj. Stemningen i butikken var god, og der var masser af grin undervejs, og det appellerer jo meget til de unge tweens, der hader når tingene bliver for ”mor-agtige”. Derfor kunne jeg faktisk holde mig i baggrunden, og afvente hvad Lucas fandt ud af, sammen med den unge dame der hjalp ham. Stor var begejstringen da Lucas´ fætter, Elias, på ni år, så de nye outfits, så nu kan min søster godt regne ud, hvor næste tøjindkøb til Elias kommer til at finde sted, siger Bonnie.

– JEG SYNES, AT DET ER GODT, AT EKSPEDIENTEN SPURGTE MIG OM, HVAD JEG GERNE VILLE HAVE OG BAGEFTER KOM MED FORSLAG TIL TING, JEG KUNNE PRØVE. Bredt udvalg i alle prisklasser I Trendstar finder du altid moderigtigt tøj og lækre accessories. Børnene kan få det fedeste outfit hvad enten det er til skole og fritid. Smag og mode skifter hurtigt – samme gør det store sortiment i Trendstar. I de foreløbigt seks butikker på Sjælland, med butikken i Helsingør som det nyeste skud på stammen, finder man et bredt udvalg af stærke danske og internationale brands så som Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Levis, D-xel, QueenZ, Hound, Cost:bart, Five States, Björn Borg m.fl. Q

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

79


SKØNHED / ANNONCE

Hår som på film Nu introducerer Sebastian en ny hårplejeserie, som giver dig det smukkeste og mest naturlige look. Denne plejende serie til håret, har løst kruset hår-problemet, for os med stort naturligt krøllet hår. Her får du spændstighed til dine krøller, og håret ser pludselig ud som på film. Blødt, lækkert og med smukke lange lokker. Produkterne indeholder en unik blanding af bl.a. rødtang og glycerol, som skal give den optimale fugt for håret, narturkrøllet hår har nemlig normalt en mere tør struktur end andet hår. Twisted kollektionen tilfører en masse fugt, og krøllerne defineres på en helt ny og smuk måde.

Søde brombær Med Ariana Grande Sweet Like Candy, oplever du duften af søde brombær og sexet vanilje. Når du bærer denne duft, vil alle vende blikket mod dig.

Vinterskøn Glem alt om tørt, kruset hår, kedelig grå hud eller sprukne læber. Vi har fundet frem til vores favoritter til at komme skøn og velplejet gennem vinteren. Mon ikke også dine favoritter er i blandt?

8 0 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


SKØNHED / ANNONCE

Fugt, fugt og atter fugt Når din hud skal forkæles i vintersæsonen, så prøv Trilogys nyhed, Very Gentle HydraMask, som er det ultimative fugtboost til den sensitive hud.

Bløde ben Fra Filorga kan du få denne lækre bodyfoam, der fjerner døde hudceller og beskytter huden mod udtørring. Den er ideel til påføring efter voksbehandling, da den også modvirker indgroede hår.

Til hele familien Fra Filorga kan du få et universal cream som er et multi-produkt til både ansigt og krop. En optimal creme til alle udfordringer som irriterede hudområder, rifter og ikke mindst daglig beskyttende pleje af huden.

Læbepleje Fra BalanceMe, får du uden tvivl kræs til dine læber med Stellar Beauty Balm. Et produkt der flittigt kan bruges til at fugte de tørre læber i regn, vind og frost.

Vore s

favo

rit

Skønne masker IROHA lancerer nu tre masker, som har en udrensende effekt på huden ved hjælp af trækul. Næsestrips hjælper med at minimere urenheder og hudorme på næsen, T-zone peel off masken fjerner urenheder og minimerer forstørrede porer, imens ansigtsmasken hjælper med at afgifte og udrense og samtidig opfriskes huden så den vil føles ren, blød og klar.

Kniber det med synet Her er et fantastisk sæt fra Tweezermans, med en pincet og det perfekte forstørrelsesspejl, som er helt uundværlig for at mestre en præcis plukning af brynene, lægge en fejlfri makeup og til isætning af kontaktlinser.

Personlighed Ariane Grande Ari er en skøn duft, der udtrykker Grandes unikke personlighed og stil

>>

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

81


SKØNHED / ANNONCE

>>

Vinterskøn Perfekte øjne Her er den perfekte gaveæske fra Eyeko, der indeholder lige præcis det værktøj du skal bruge til at opnå det mest forførende look. Black Magic Mascaraen giver dig smukke og lange vipper, med Eyelineren kan du indramme dine øjne og med den medfølgende Brow gel, kan du få styr på dine bryn.

Til skiferien Alteyas Lip Balm, nærer og hydrerer læbernes følsomme hud og forbedrer elasticitet og smidighed. Hjælper med at beskytte læberne mod de skadelige virkninger af omskifteligt vejr. Den rige botaniske blanding giver den nødvendige lindring til revnede og tørre læber. Lip balmen er økologisk, glutenfri og 100 % ren og uden alkohol.

rit

favo s e r Vo

I anledning af julen, har 100 BON pakket tre af deres bedst sælgende dufte i en gaveæske, Duftene med vapo er i 10 ml størrelse og er genopfyldelige. Perfekte til tasken eller rejsen – og oplagte gaveideer.

8 2 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

Modne solbær Ariana Grande Moonlight, er den forføriske duft, som bl.a. indeholder modne solbær og saftige blommer, og vanilie. En duft med et fortryllende strejf af mystik.

Slik og blomster Ariana Grande Sweet Like Candy Red er en sød, forførende og fræk duftblanding af slik og blomster. Dette er en limit Edition, så skynd dig at finde den, inden den bliver udsolgt.


NYTÅR / FYRVÆRKERI

5 sikre råd: 1. Brug altid beskyttelsesbriller. 2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri. 3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden. 4. Hold sikkerhedsafstanden, og læn dig ikke ind over fyrværkeriet. 5. Gå aldrig tilbage til en fuser.

Bulder, brag og farverigt fyrværkeri er en urokkelig tradition, når vi byder et nyt år velkommen. Flot ser det ud, men vi skal huske at passe på os selv og hinanden. Af He nr iet te R o sent hal Mu ld

Skyd nytåret sikkert ind

Å

r efter år kører der, nærmest i sløjfe, oplysningskampagner i radio, på TV og på sociale medier, som opfordrer til at beskytte øjnene mod vildfarent fyrværkeri med beskyttelsesbriller. På trods af skræmmende historier om blindhed og billeder af ødelagte øjne, tager flere altså chancen. En ulykke er en for mange, og konsekvenserne kan være uoverskuelige. Ikke så sjældent oplever man at det er børnene, der husker de voksne på at tage sikkerhedsbrillerne på. For den skadeslidte der får skader på øjnene, kan det både have afgørende betydning for jobvalg og livskvalitet resten af livet.

Køb kun fyrværkeri der er godkendt Fyrværkeri skal enten være godkendt af Sikkerhedsstyrelsen eller CE-mærket. Det betyder, at lovligt

fyrværkeri enten skal have et SIK-nummer eller et CE-mærke som markering af, at producenten har fået fyrværkeriet testet og godkendt.

Fyrværkeri skal sendes sikkert afsted Selv om man er opmærksom på altid kun at købe godkendt fyrværkeri er det vigtigt at være sig bevidst, at fyrværkeri stadigvæk kan være farligt, hvis man ikke affyrer det korrekt. Når raketterne skal sendes til vejrs, bør affyringsrampen være et rør, der er boret godt ned i jorden. Det koster ikke alverden at anskaffe sig sådan et rør. En flaske vælter alt for nemt, og så er der risiko for en vildfaren raket, som spreder skræk, rædsel og i allerværste fald skader tilskuerne.

Hvornår må man fyre af? Vi må kun fyre fyrværkeri af i perioden 27. december til og med 1. januar. Resten af året er det ulovligt for privatpersoner at bruge fyrværkeri. Nytårsaften er derfor ubetinget den aften hvor de fleste giver den fuldt gas, og bruger en mindre formue på fyrværkeri. Det er både festligt og smukt, men også farligt hvis vi ikke bruger vores sunde fornuft, og følger de helt grundlæggende råd og regler for omgang med fyrværkeriet. Q

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

83


NYTÅR / NYTÅRSFORSÆTTER

Nytårsforsætter Om et øjeblik er det tid til at lade champagnepropperne springe for at fejre, at et helt nyt og ubrugt år ligger foran os. Det er måske også tid til lidt refleksion over det forgangne, og så er der jo ikke mindst, lige de der irriterende nogen som er så svære at overholde eller efterleve. Nytårsforsætterne! Nogle elsker dem, andre hader dem, men faktum er, at rigtig mange af os entrerer et nyt år med hovedet fuld af gode idéer til en bedre, lettere og sjovere hverdag.

Hjælp dig selv med at få succes Det er nemt at formulere nytårsforsætterne, men lidt af en udfordring at få dem til at lykkes. Måske er det "Loven om tiltrækning", der skal til. Mange fik øje på denne ”Loven om tiltrækning", da filmen "The Secret" af Rhonda Byrne fra 2006 var aktuel. "Hemmeligheden" er "Loven om tiltrækning", som enkelt kan forklares ved, at du får det, du beder om. Dette betyder kort fortalt, at du skaber din egen virkelighed baseret på dine tanker. Hvis du flytter dit fokus fra det, du ikke vil have, til det du gerne vil have, sker det. For eksempel, hvis du fokuserer på regningerne, som kommer ind af døren, kommer der flere regninger. Men fokuserer du derimod på, at der kommer penge ind af døren, kommer de! Spirituelt forklares det ved hjælp af kvantefysik – vi består alle af energi, og ved at fokusere positivt, og sende det ud i universet, skaber det positive vibrationer, som kommer tilbage positivt. Negative tanker kommer tilbage negativt. Prøv det! Måske virker det lige netop for dig.

Med eller uden t Når vi taler nytårsforsætter, er der en lille detalje der ofte smutter med i samtalen. Det er det der lille t som forvirrer begreberne. Ofte omtales nytårsforsæt som et nytårsfortsæt! Der har vi balladen for det er jo netop et brud af et mønster vi ønsker, og lige præcis derfor skal vi ikke fortsætte i samme rille. Tværtimod for ifølge Den Danske Ordbog er forklaringen på et forsæt: en beslutning om at handle eller leve på en bestemt måde, eventuelt mere moralsk eller sundere. Så blev det også lige sat på plads. Den forklaring levner desværre ikke meget plads til alle de sjove nytårsforsæt i stil med: Jeg vil huske, at spise en pose Piratos og en plade chokolade hver dag, eller først stå op to minutter før jeg skal møde på job hver morgen.

8 4 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88


NYTÅR / NYTÅRSFORSÆTTER FAMILIELIV

Skriv dem ned! For nogle af os fungerer det bedst, hvis vi skriver nytårsforsætterne ned på et stykke papir. Måske er det fordi det virker en lille smule mere forpligtende, når man ser ordene skrevet sort på hvidt.

Sig dem højt! Hvis man afslører sine planer for familie og venner, kan det også virke stærkt motiverende, og være med til at sparke bolden i mål. Når de med venlig interesse spørger om, hvordan det går med nytårsforsætterne, er det bare for pinligt at krybe til korset og indrømme, at det har man da vist ikke lige ”haft tid” til at få kigget på.

Beløn dig selv! Beløn dig selv for at holde dit forsæt. Når du arbejder med et langsigtet mål som et nytårsforsæt for et helt år, er det vigtigt, at du belønner dig selv for at holde det. Lav eventuelt delmål, og beløn også dig selv når du når disse. Det vil styrke og støtte dig undervejs i processen mod det endelige mål. Med belønning hjælper du dig selv til at holde fokus på dine nuværende mål. Det styrker dig også i at opnå dine mål generelt, og vil gøre det mere sandsynligt, at du også når fremtidige mål.

Mest populære nytårsforsætter I USA har forskere på University of Scranton undersøgt hvilke nytårsforsætter der er mest populære. Mon ikke de stemmer meget godt overens med danskernes, måske bare i en anden rækkefølge? 1. at tabe sig 2. få styr på tingene 3. bruge færre penge, opspare mere 4. leve livet fuldt ud 5. komme i form og være sund 6. lære noget nyt og spændende 7. at holde op med at ryge 8. hjælpe andre med at opfylde deres drømme 9. blive forelsket 10. bruge mere tid med familien

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

85


Tema: Tema:FAMILIENS FAMILIENSSUNDHED SUNDHED

Af Heid i M ø ller

Kvinden bag Power Performance, hvor hun rådgiver ud fra den nyeste forskning indenfor sundhed, bevægelse og kost. Der er vægt bag ordene, for Heidi er Bachelor i Idræt, Diplomtræner fra D.I.F, Master i NLP Business, Life og business coach fra Manning Inspire, Holistic life coach ved C.H.E.K Institute samt Z –Health certificeret movement specialist.

10 trin til varige vaneændringer og at nå mål 1 Sæt dig et mål, som du virkelig ønsker at opnå. Sørg for at målet er positivt formuleret. Er målet eksempelvis at tabe dig – vil “formuleringen “jeg vil være slank “ kontra “jeg vil ikke være fed” være et godt eksempel på et positivt formuleret mål. 2 Vær specifik. Det er ikke nok blot at sige, at du vil tabe dig. Du skal tydeliggøre, hvor mange kg du reelt ønsker at tabe dig. En god idé er også at sætte flere ord på, såsom hvordan din krop ser anderledes ud, mere muskuløs, mindre tøj str. m.m.

8 6 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

3 Hvad vil det give dig at nå dit mål? Skriv fordelene ved at opnå dit mål ned, det er her “guldet” ligger”. Vil du for eksempel bryde vanen med at spise usundt og i stedet cykle på job hver dag for at tabe dig, så spørg dig selv, hvad det vil give dig at nå dit mål. Her kan svaret være, at du vil tabe dig, så du igen kan passe dit tøj, og at du vil se bedre ud og dermed være mere attraktiv over for kæresten, så du i stedet for det usunde kan hygge dig med ham/hende og måske dyrke lidt sex efter en hård dag, i stedet for at ”trøste” dig i de

søde sager. Du vil også få mere fra hånden på jobbet, fordi du får mere overskud. Den ekstra energi vil give dig mulighed for at lege mere med dine børn. Og så vil du spare penge på ikke at bruge bilen og dermed få råd til fx at rejse mere med familien. Det er disse underliggende mål, der er drivkraften, når det er svært at komme af sted om morgenen, fordi det regner eller sner. 4 Lav delmål. Del målet op i delmål, så du kan føle glæde, hver gang du er nået et skridt tættere på dit store mål. Er dit mål /


Tema: FAMILIENS SUNDHED Tema:

10 trin til varige vaneændringer At ændre vaner, at gå efter ”drømmen”, kræver mere end blot en tanke – det kræver mere end blot at sige ”gid jeg var... / bare jeg kunne... / eller jeg burde også...”

H

vis du vil ændre vaner og fastholde dem, så kræver det først og fremmest, at du sætter dig et MÅL for det du ønsker og bliver bevidst om de vaner, der begrænser dig i at nå dine mål. Et positivt mål, som skaber nok værdi for dig til, at du ”gider” rykke på det. Hvis ikke disse kriterier som minimum er til stede, er chancen for succes meget lig nul. Hvert eneste nytår sætter tusindevis af mennesker mål om en sundere livsstil eller færre kg på sidebenene, men allerede efter en uge har 25 % af dem opgivet deres nytårsforsæt, og en gennemsnitsperson har det samme nytårsforsæt ti gange uden at det lykkes. 95 % af dem, som taber sig ved hjælp af en slankekur, tager de tabte kilo på igen, og en stor procentdel tager mere på, end de tabte. Tænk på hvor mange gange du selv har fejlet? Hvad det har gjort ved din motivation i forhold til at prøve igen? Jo flere gange du prøver – og fejler- des mindre gå på mod har du til at prøve igen. Det smitter også af på andre områder i dit liv, på dit selvværd, dit forhold til andre mennesker, din tro på at du faktisk kan gennemføre og ja måske giver du helt op. Så hvad skal der til for at du reelt set får succes med at ændre vaner og fastholde dem, så du ikke bliver en del af den kedelige statistik? Det får du svaret på her.

føles dit mål også stort og langt fremme i fremtiden, bliver det også mere overskueligt og øger motivation at chunke dit store mål ned i små delmål. 5 Hvad forhindrer dig? Er der noget, der kan forhindre dig i at nå dit mål, det kan være både af fysisk såvel som mental karakter. Notér dette ned og bliv opmærksom på hvad du kan gøre for at minimere og/eller eliminere disse forhindringer. 6 Lav en ”to do liste”. Efterfølgende skal du lave en liste over alle de

ting, du er nødt til at gøre for at opnå dit mål. Du skal notere det du skal gøre mere af (herunder også nye ting), såvel som hvad du skal gøre mindre af. 7 Små skridt skaber stor succes. Det er vigtigt at huske på, at store succeser bygger på små succeser. Når du skal i gang med at bryde en begrænsende vane, så spørg dig selv: Hvad er det mindste, jeg kan gøre? Et eksempel kan være et mål om at løbetræne. Måske har du købt løbeskoene, men de står stadig i skoæsken ubrugt. Hvad er så det

>>

mindste, du kan gøre? Du kan starte med kun at tage skoene på og af igen. Den næste dag kan du gå rundt i dit hjem med dem på, og den følgende dag kan du så gå udenfor med dem. Ved at tage små skridt af gangen får du langsomt opbygget en ny og bedre vane. 8 Find balancen. Det gælder om at finde balancen, når vi ændrer vaner. Hvis du for eksempel vil løbetræne for at leve sundt og bliver så grebet af at nå dit mål, at du overperformer og ender med at løbe en halvmaraton

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

87


✔ Næseskylning er et sundt og naturligt alternativ til næsespray-produkter ✔ Næseskylning skader ikke dine slimhinder ✔ Miljøvenligt plastprodukt (PEHD), grundigt testet og fri for alle skadelige kemikalier ✔ Vejl. pris 70,- kr. ✔ Næseskylning anbefales af øre-, næse- og halsspecialister. ✔ Køb dit Rhino Horn på nærmeste apotek. Brugsanvisning og måleske til salt medfølger.

Stoppet næse Bihulebetændelse Pollenallergi Næseskylning med lunkent saltvand er et enkelt, billigt og behageligt hjælpemiddel uden bivirkninger. Det renser næsen, afspænder slimhinderne og gør dem mere modstandsdygtige over for bakterier og virus. Næseskylning er både en del af folkemedicinen mange steder på jorden og er samtidigt i det medicinske fagmiljø etableret som en anerkendt og naturlig behandling af gener med næsen.

Hvorfor bruge Rhino Horn?

Som forælder er det en tryg følelse at bruge et naturligt produkt til sit barn, og endda et produkt, man kan bruge, så tit man har brug for, uden bivirkninger. For børn i institutioner, der ofte smittes af mange forskellige vira, er brugen af Rhino Horn Junior en effektiv behandling ved tilstoppet næse, ved irriterede eller hævede slimhinder og en effektiv behandling ved bihule- og pandehulebetændelse. Ved at skylle pudset væk kan man undgå, at det sætter sig fast og dermed ofte undgå en penicillinkur. Ved allergier er Rhino Horn Junior også effektiv, da pollen og støv skylles væk. Det varme saltvand i Rhino Horn dæmper hævelsen i slimhinderne, så man igen kan trække vejret frit. Vandet til næseskylning skal være både salt og kropsvarmt. Det bevirker, at det er enkelt og behageligt at skylle næsen - det er som et indre, rensende brusebad. Man bruger almindeligt kogesalt, opløser det i behageligt kropsvarmt vand og lader vandet løbe ind i det ene næsebor, så det render ud af det andet. Helt enkelt. Derefter gentager man det samme fra modsatte side.

Rhino Horn Junior er til børn på 4-12 år. Rhino Horn til voksne fås i blå og rød.

Læs mere om næseskylning på www.rhinohorn.dk.


Tema: FAMILIENS SUNDHED

>>

Vi er vanedyr

Hvorfor er det så svært at slippe vaner igen?

En vane skabes ved, at man ubevidst gentager en handling over lang tid. Første gang, du spiser noget sødt, eller drikker et glas vin efter en hård og stressende dag sender din hjerne en besked ud til hjernecellerne om, at du skal drikke/ spise, når du vil slappe af. Næste gang du så finder vinen eller chokoladen frem, sendes samme information rundt til flere hjerneceller, og hvis du gentager handlingen nok gange, vil handlingen blive så automatiseret, at du ikke længere tænker over, hvad du gør – det er blevet til en vane.

For det første gør det livet lettere at have vaner, hjernen sparer energi, når vi gør ting automatisk. Vi ville ikke kunne fungere, hvis vi ikke havde vaner – vi ville for eksempel ikke vide, hvad vi skulle gøre, når vækkeuret ringer om morgenen eller det at takle simple ting som om vi vil have kaffe eller te, ville også tage for lang tid at overveje. For det andet er vaner svære at bryde, fordi de giver os en følelse af tryghed, fordi vi gør noget, vi kan og er vant til at gøre. 95 % af vores adfærd sker automatisk, ubevidst eller som en refleks på udefrakommende begivenheder. Kun 5 % af vores handlinger er bevidste. For det tredje må du blive bevidst om dine vaner og tydeliggøre, hvilke der er uhensigtsmæssige og således modarbejder dig i din vej mod at nå dit mål.

Tre forskellige ”vanegrupper” Vores vaner kan inddeles i tre grupper, nemlig de fysiske-, de tankemæssige- og de følelsesmæssige vaner. Alle disse vaner påvirker hinanden indbyrdes og påvirker således også vores vej hen imod at nå et mål. Derfor må vi ind og se på alle tre grupper for at kunne bryde vores vaner og nå vores mål. Fysiske vaner er lette at få øje på, som når vi spiser usundt eller ikke dyrker nok motion. De to andre former for vaner er sværere at få øje på – det er svært at se, at vi føler os utilfredse med os selv, eller at vi tænker negativt. Spørg eksempelvis dig selv, hvad du gerne vil have mere af i dit liv, og hvad du gerne vil have mindre af. Hvad vil du gøre mere eller mindre? Hvordan vil du tænke? Hvad vil du føle? Det handler om at sætte sig hovedmål og tænke på sin sundhed langt frem. Hvordan skal din krop se ud om fem år? Hvis du gerne vil blive 105 år, må du se på, hvad du selv kan gøre for at blive så gammel og så bruge målene til at navigere med. Her får du en guide, som trin for trin hjælper dig til én gang for alle at gå fra tanke til handling, at nå de mål og leve det liv du gerne vil, men som du pt. kun har drømt om. Q

hver dag, har din krop ikke længere godt af det – og du ender med at få skader og må droppe dit mål. Så lav en realistisk plan – do it but don´t overdo it! Det hjælper også på at holde motivationen i det lange løb. 9 Alliér dig med en god ven/veninde, din kæreste, en coach eller en anden, der kan støtte dig på vejen mod dit mål. 10 Op på hesten igen – når du falder i. Undersøgelser viser, at det tager 21-29 dage at bryde en vane (afhængig af vanens størrelse / afhængighed), idet det tager tid

for hjernen at danne nye vaner. I starten er det som regel hårdt, når man skal bryde en behagelig usund vane, men det gælder kun indtil, man får den erstattet af en ny og sundere vane. Mange mennesker er enten for hårde imod sig selv eller for bløde over for sig selv, når de falder tilbage i den gamle vane. Hvis du falder tilbage i den gamle vane, så spørg igen dig selv, hvad det mindste er, du kan gøre for at komme videre – og så begynd dér, hvor du var kommet til.

Og sidst men ikke mindst, husk at fejre dine succeser! Når du har nået et delmål, så husk at beløn dig selv med noget, du virkelig har lyst til, uden at det forstyrrer dig på din vej mod målet. God fornøjelse med at ændre dine vaner og nå dine mål.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

89


Tema: FAMILIENS SUNDHED / ANNONCE

Hvordan har dine øjne det? Ja, det er jo ikke et spørgsmål, som vi går rundt og stiller hinanden i dagligdagen. Måske ved du slet ikke, at øjnene kan afsløre meget mere om dit helbred end blot din synsevne. Heldigvis er der råd at hente hos optikeren. Af Hen ri ette Ros enth al Mu ld

En grundig synstest kan afsløre tegn på: Q Diabetes Q For højt blodtryk Q Hjerte-/karsygdomme Q Visse cancersygdom-

me eller cyster Q Grøn stær Q Grå stær Q Øjenforkalkning

J

eg har brugt briller i årevis. Først læsebriller, siden briller med glidende overgang, fordi jeg pludselig opdagende, at jeg, med alderen, er blevet nærsynet. Det, at være nødt til at have briller på hver dag, er en tilvænningssag, og jeg har ærlig talt ikke ofret min øjne mange tanker, siden jeg fik mine sidste briller. Det er egentlig talt lidt mærkeligt, for jeg skal da ærligt indrømme, at tanken om at øjnene en dag ikke skulle virke efter hensigten – at man pludselig mistede evnen til at se – nok er en skræk mange, ligesom jeg, kan nikke genkendende til. Så nu er jeg blevet klogere – og det er ikke bare synsevnen, jeg har fået tjekket. Nej, jeg har nemlig besøgt Louis Nielsen, som er en landsdækkende optikerkæde, der tilbyder et grundigt sundhedstjek af øjnene – og her anbefaler de, at man lægger sådan et tjek ind i kalenderen hvert andet år.

Fin velkomst og god vejledning Når man kommer ind i en butik, er det rart at føle sig velkommen – og det gør man fra første færd i Louis Nielsens butikker. Indtil flere hilste på mig og spurgte, om jeg skulle bruge hjælp, da jeg tyvstartede min planlagte øjenundersøgelse med at kigge på

9 0 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

brillestel – og der er mange pæne stel, skal jeg da lige hilse at sige. Derefter blev jeg vist hen til to forskellige måleapparater, hvoraf det ene foretog en elektronisk måling af min synsevne, den anden var et funduskamera, hvor et nethindefoto gør det muligt at opdage sygdomstegn i et tidligt stadie. Tredje undersøgelse var en test af trykket i øjnene, der kan afsløre begyndende grøn stær.


Tema: FAMILIENS SUNDHED / ANNONCE

Øjnene udvikler sig hele livet, og derfor kunne det måske blive en integreret del af vores alles helbredsrutiner at få jævnlige synstjek eksempelvis som man gør med tandlægebesøg.

Den unge kvinde der foretog disse undersøgelser, svarede beredvilligt på alle mine spørgsmål, og derefter hilste jeg på optometrist, Nikolaj, der stod for den følgende undersøgelse af mine øjne. Den del af en ”har du de rigtige briller” undersøgelse genkendte jeg til dels fra tidligere, og alligevel synes jeg, at Nikolaj lige tog den et skridt længere, med ekstra spørgsmål og plancher, som jeg ikke tidligere har oplevet. Måske har du det lige som jeg: at når optometristen stiller spørgsmål, om hvilke bogstaver og streger der er tydeligst, bliver man pludselig i tvivl, om hjernen spiller en et puds, så man får svaret forkert. Nikolaj kunne berolige mig med, at det jo netop er derfor, undersøgelsen er så grundig, og at han – så at sige – ”krydstjekkede” de målinger han foretog med mine svar. Efter en god snak om brilleglas og -styrke blev jeg bekræftet i, at mine briller har den rigtige styrke – men derfor kan man jo godt ønske sig et par nye briller, for at have lidt at skifte mellem. Så kom vi til det ret så spændende i undersøgelsen, som jeg aldrig har prøvet før: at se billederne som blev taget indledningsvis, og høre Nikolajs analyse af dem. Alt så fuldstændig normalt ud, og det var jo en rigtig rar besked at få. Det sker dog løbende, at Louis Nielsens optikere opdager sygdomstegn i forbindelse med synstesten og sundhedstjekket. Således har optikerkæden på nuværende tidspunkt mere end 200 dokumenterede sager, hvor der er registreret enten syns- eller livstruende sygdomme, herunder glaukom (grøn stær), for højt tryk i hovedet, cyster i hjernen, cancer m.m. Hvis der

under ens besøg hos Louis Nielsen opdages sygdomstegn, vil tilstanden ikke blive diagnosticeret af optikeren, men man vil i stedet blive henvist til den rette sundhedsinstans, som oftest øjenlægen. Selvom de 200 sager udgør en meget lille del af Louis Nielsen samlede patientkartotek, viser det meget godt, hvorfor det altid vil være en god investering at passe på sine øjne som en naturlig del af ens personlige sundhedsrutiner. Eksempelvis ligesom man også går regelmæssigt til tandlægen. Q

Regelmæssige synstests er nødvendige for et klart og behageligt syn. Men en synstest kan også være med til at give et godt billede af din krops sundhed, fordi sygdomme som blandt andet sukkersyge kan spores i øjnene.

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

91


UNDERHOLDNING / VOKSNE med Hold øje ncerne på konkurre .dk rnogfritid r, www.bo øge u vinde b Her kan d lm og billetter, fi de store spil til bå og små.

LÆSESTOF til de stille stunder i sofahjørnet eller lige inden sovetid.

Vi har kigget forlagene over skulderen og har fundet frem til de nyeste titler indenfor sundhed, selvudvikling, kærlighed, erindringer og lækre madopskrifter. Kig endelig med og lad dig inspirere. Hvor friheden begynder

9. november

Rosinante & Co

Aftenen inden hun flytter fra Los Angeles til New York, møder 18-årige Fallon den jævnaldrende Ben, som drømmer om at blive forfatter. De forelsker sig ved første blik og tilbringer timerne inden flyrejsen sammen. Men hvordan kan lykken vare ved, når de om lidt befinder sig i hver deres ende af landet? I stedet for at indlede et langdistanceforhold med alle dets kompromiser og afsavn beslutter de sig for at mødes på samme dag i november i løbet af de næste fem år – uden at have nogen kontakt resten af året. Ved hvert møde vokser kærligheden mellem dem, og Fallons begivenhedsrige liv bliver hurtigt en inspirationskilde for Bens spirende forfatterdrømme. Men fem år er lang tid, og undervejs kommer hverdagen og livet imellem Fallon og Ben – på trods af de stærke følelser, der vokser mellem dem ved hvert eneste møde.

Dette er historien om et land i opbrud og fødslen af et demokrati. Det er også historien om de udfordringer, som Nelson Mandela måtte overvinde for at nå sin vision om et befriet Sydafrika. Og frem for alt fuldender den portrættet af en enestående statsmand, som få i verdenshistorien har kunnet måle. Nelson Mandela nåede ikke selv at gøre sin erindringsbog færdig, men den sydafrikanske forfatter Mandla Langa har haft adgang til Mandelas ufærdige kladder og omfattende notesbøger samt et stort arkivmateriale og har samlet det i en levende og inspirerende beretning om Mandelas præsidentperiode. Bogen lægger sig i forlængelse af den internationale bestseller Vejen til frihed og har forord af Mandelas enke, Graça Machel.

Lovebooks

10 budskaber til dig fra dine engle Gyldendal

I 10 budskaber til dig fra dine engle kanaliserer forfatteren Doreen Virtue englenes kærlige budskaber til læseren. De giver råd om bl.a. healing, tilgivelse, livets mening, sand glæde og vigtigheden af at give slip på bekymringer og have tillid til en større kraft. Doreen Virtue beskriver, hvordan englene er Guds budbringere, og hvordan de således er bindeleddet mellem Gud og mennesker. De kender ifølge forfatteren til alle vores inderste spørgsmål, bekymringer og problemer og står klar til at hjælpe, hvis vi åbner os for dem. Bogen giver ro, hvis man er urolig eller stresset og indsigt i livets store spørgsmål, og den styrker i det hele taget læseren i følelsen af ikke at være alene. Bogen kan læses fra ende til anden, eller den kan bruges som vejleder ved, at man slår op på en vilkårlig side med et spørgsmål i tankerne. Den er let læst og fuld af inspirerende, spirituelle indsigter.

9 2 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

Brdr. Price – Vores yndlingsopskrifter Lindhardt og Ringhoff

Brødrene James & Adam Price har beskæftiget sig med mad og gastronomi det meste af deres liv. Det er gennem årene blevet til talrige kogebøger, madartikler, en lang række madprogrammer, og i de seneste år har de også været restauratører. I denne bog har James og Adam samlet deres yndlingsopskrifter på retter, som serveres i restauranterne – lige fra det gode surdejsbrød, sprøde pommes frites og klassisk bearnaise til signaturretten Boeuf Stroganoff. Der er masser af ideer til både hverdag og fest.


UNDERHOLDNING / VOKSNE

1968

Piratjæger

Modtryk

Peoples Press

Modstanden mod Vietnamkrigen vokser til en ­venstreradikal bølge, der skyller ind over det politiske og ­kulturelle landskab og ændrer det for altid. Eric Letang, tredje generation af familien Lauritzen, er nyuddannet jurist og glødende politisk engageret. Som ung fuldmægtig i det berygtede advokatfirma Henning Sjöstrand oplever han, hvordan juraen kan bruges til både godt og ondt. Hans første store sag fører ham ud i Europa den varme sommer, da de røde faner dominerer i gaderne i Paris, og drømmen om socialisme med et menneskeligt ansigt bliver knust i Prag. En langvarig arvestrid har splittet familien Lauritzen og sat en stopper for de fælles juleaftener i Villa Bellevue og sommerferierne på Sandhamn, men Eric og Henning, der tilhører hver sin gren af familien, mødes til en Vietnam­demonstration og bliver venner. For dem er den fælles kamp for socialismen vigtigere end gamle arvestridigheder. 1968 er en roman om en omstridt epoke, skrevet af en forfatter, der selv befandt sig midt i begivenhedernes centrum.

Her er historien om danske marinesoldaters kamp mod pirater ved Afrikas Horn – fortalt af en af de mænd, der på allernærmeste hold oplevede de fem år, kampagnen varede. Henrik Monggaard Christensen var som kaptajnløjtnant og taktisk koordinator med til at planlægge og udføre de danske missioner mod somaliske sørøvere i havet ud for Somalia. I denne bog løfter han sløret for sin version af den danske piratindsats – som han oplevede den fra forsædet i en Lynx-helikopter. Han fortæller om træningen og udvælgelsen af mændene, der skulle bemande de danske skibe og helikoptere. Om de nervepirrende missioner med frømændene og om tilfangetagelsen af pirater. Om hvordan Danmarks usynlige elitestyrke i Adenbugten ofte følte, at danske politikere og medier gik mere op i at sikre stemmer og læsere end i at redde piraternes danske gidsler. Og om hvordan Henrik Monggaard Christensen til sidst mistede grebet om sit eget liv i sit forsøg på at redde andres. For første gang kommer vi tæt på gidseldramaet om den danske familie på sejlbåden Ing – og på befrielsen af sømændene Søren og Eddy den dag i april 2013, hvor redningsaktionen var tæt på at gå grueligt galt.

FOKUS Hverdagsyoga for sund og stærk mave & Hverdagsyoga mod hovedpine og migræne Rosinante & Co

Yoga er godt for sjæl og krop. I Hverdagsyoga, Karen Pallisgaards nye serie af yogabøger, sætter hun fokus på, hvordan yoga- og åndedrætsøvelser kan afhjælpe hverdagsgener og derved forbedre vores livskvalitet. Hverdagsyoga for sund og stærk mave. Mange mennesker plages af fordøjelsesproblemer, tarmluft, forstoppelse, svag kernemuskulatur og alle de livsstilsskavanker, som det kan afføde. Bogen indeholder den mest nødvendige viden om, hvad mavegener kan skyldes, samt en masse øvelser, inspiration og livsstilstips, der begrænser disse gener og styrker maveområdet. Hverdagsyoga mod hovedpine og migræne. Vi har alle brug for ro og klarhed i hovedet for at klare dagens opgaver. Men mange mennesker plages af hyppige migræner eller spændingshovedpiner. Bogen indeholder den mest nødvendige viden om, hvad hovedpine er, samt en masse øvelser, inspiration og livsstilstips til at begrænse de ting, der kan udløse såvel migræne som spændingshovedpine.

VIND

VI UDLODDER 5 SÆT

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

93


DIT & DAT / ANNONCE

Økologiske

sodavand Allergivenlige

SMYKKER

Vi er vilde med økologi – også når det gælder læskedrikke. Derfor er EGO økologiske sodavand en serie for dig, som elsker forkælelse og velvære gennem rene, økologiske råvarer. Alle produkter i EGO serien er udviklet på baggrund af kvalitet, har et højere juiceindhold og er baseret på økologiske råvarer, og så indeholder de ingen kunstige farver. De økologiske sodavand findes i tre lækre frugtsmagsvarianter med et tvist: Lemon & Ingefær, Appelsin & Mango samt Æble & Solbær.

De fleste piger elsker smukke smykker, stort set uanset alder. Men hvis man er en af de mange, der lider af nikkelallergi, kan det være svært at finde smykker, man kan tåle på huden, tror mange. For det er det slet ikke. Blomdahl skaber smykker af nøje udvalgte plastformer og titan af medicinsk kvalitet, som er hud- og allergivenlige. Næse- og øresmykker i titanium, fås i sort, forgyldning og forsølvning, som kun dækker de dele af smykket der ikke er i kontakt med huden. Vi her på redaktionen har fået lov at prøve at gå med nogle fine øreringe i et par måneder, og vores hud reagerede ikke på dem, så vi kan kun give de varmeste anbefalinger med disse skønne øreringe. Alle smykker fra Blomdahl leveres i en hygiejnisk og forseglet indpakning, den såkaldte Clean Pack, hvor etiketten fungerer som forsegling. Smykkerne udvikles og fremstilles i Sverige, under fuld kontrol og dokumentation hvilket garanterer, at smykkerne er fuldstændigt sikre at bære.

Meotine Cecilie coat i 100% ægte lammepels. Perfekt til det kolde vintervejr. 4500 kr.

9 4 · B Ø R N & F R I T I D · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · N R. 88

Når du skal på eventyr i naturen Skoen Roc Icon Hi GT fra Haglöfs, er lavet af tykt ruskind med stort fokus på bl.a. miljøvenlighed. Der er et ganske stort område gummi omkring snuden og hælen for at give bedre friktion, med rette ord man står bedre fast hvor der er sten og klipper, hvis du er typen der klatrer rundt med dine børn. Støvlen er forsynet med en vandtæt og åndbar Gore-Tex®membran. Snorene er meget lange og asymmetriske som på rigtige klatresko, så støvlen kan tilpasses din fod optimalt. Her er helt klart en sko der kan anbefales, hvis du er typen der elsker at vandre i naturen med dine børn.


DIT & DAT / ANNONCE

WALLSTICKERS

en nem måde at dekorere vægge på

En wallsticker, er en figur af vinyl, som kan klæbes op på en plan overflade vha. overførselspapir. Den kan også nemt tages ned igen uden skader på væggen. Der er ikke baggrund på wallstickers. Dvs. hvis du køber en wallsticker med et citat i sort, så er det den sorte tekst du får. Det er ligetil, og der følger udførlig vejledning med. Produktet kan være et motiv eller en tekst skåret ud i tynd, selvklæbende folie som du hænger op på væggen. Denne nemme måde at dekorere hjemmene på, har for alvor taget fat rundt omkring i de moderne hjem. På wallstickerland.dk får du wallstickers lavet af den bedste kvalitets folie. En wallsticker er en figur eller tekst af selvklæbende folie, som kan klæbes op på næsten alle overflader. Og nemt tages ned igen

Gå efter duften...

Hvidere tænder

Dejlige dufte er der mange af, og hos www.parfumeklik.dk har de samlet mere en 9000 af dem – til overordentlig rimelige priser oven i købet. Til dig der har svært ved at vælge, eller dig der elsker at skifte mellem flere dufte afhængigt af humør, er den gode nyhed, at du får 10 kr. i ekstra rabat for hvert ekstra produkt du køber. Alt hvad du finder i din nye yndlings-parfumebutik på Nettet, er selvfølgelig kun de originale produkter, og du vælger selv, om de skal leveres lige til din dør eller til en Swipebox i nærheden af, hvor du bor.

SPLAT® er en effektiv organisk tandpasta, som gør din tænder op til 2 toner hvidere. Tandpastaen er skabt specielt til skånsom tandblegning indenfor 4 ugers dagligt brug. Derefter er det er nok at anvende denne tandpasta 2-3 gange i ugen eller efter behov. Anvendes morgen og aften for optimal effekt. Der anbefales at man undgår mad og drikke 20 min. efter tandbørstning, for at opnå den bedste effekt. Forhandles hos Organic Beauty Supply.dk

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

95


ANNONCER / DIT & DAT

Hvad kan man gøre ved uønsket hårtab? Store håndfulde hår i børsten, et afløb i badeværelset der stopper til af hår og en konstant børsten hår af skuldrene. Det er hvad mange kvinder, i perioder, oplever og det er rimeligt angstprovokerende, for at styrken sidder i håret, er måske en overdrivelse, men håret repræsenterer en stor grad af kvindelighed for mange af os. Derfor er det godt, at der findes hjælp at hente, hvis hårtabet eskalerer. Behandling med Crescina hjælper den naturlige hårvækst i områder, hvor håret er udtyndet. Ved at aktivere stamcellerne og styrke dannelsen af keratin i hårrødderne, booster behandlingen produktionen af nye hår. Efter kort tid opleves, at eventuelt hårtab stabiliseres og samtidig vil nye hår begynde at vokse ud. Man bør påbegynde behandlingen så tidligt som muligt, mens hårsækkene stadig er i live.

Forkølelsessår... Også kaldet herpes virus. Det kløer og strammer i læben, og kan udvikle sig til et grimt sår. Men der findes faktisk et hjælpenmiddel, Spirulina fra Pharmovital , som er en nærende creme, der beskytter og plejer herpesfølsomme læber. Det er mikroalgen Spirulina, som med sine anti-virale og anti-bakterielle egenskaber sikrer det gode resultat. I modsætning til andre behandlinger er Spirularin® HS behagelig at bruge og udtørrer ikke læberne. Spirularin® HS indeholder solfaktor 15.

Lad naturen pleje og beskytte læber og hud Spirulina er en 3,6 mia. år gammel mikroalge, som er ekspert i at overleve virus, svamp og bakterier.

ct of the year du

Spirularin® HS plejer og beskytter herpes sårbare læber Forkorter udbrud, plejer læberne og beskytter med solfaktor 15. Styrker hudens genopbygning. Usynlig lipcare.

 ch

Active ingredie

nt 2015

ie

is

013

og

lo

t

d ermato

he

tic

gy

t

he



Produkt 2 Äst

aes



013

Pr

Product 2

des Jahr es ukt od

13 20



13 20

Pr o

Det patenterede ekstrakt Spiralin® herfra, er den aktive ingrediens i Spirularin® HS og VS.

e D er m ato

l

Spirularin® VS plejer og beskytter vorte følsom hud Kemi-fri behandling af vorteangreb på hænder og fødder. Styrker hudens genopbygning. Dokumenteret effektiv og skånsom.

Fås på udvalgte apoteker, i helsekostbutikker eller på Pharmovital.dk Har du spørgsmål, kontakt Pharmovital på tlf. 39 617 618


ABONNEMENT / LÆS NÆSTE NUMMER

NR. 83 · FEBRUAR/MARTS

87 · OKTOBER/NOVEMBER

AR 2017/18

– 17. ÅRGANG

e

Gr is magat asin Udkom mer hver Annon 2. måned cefina . nsiere t

NYTÅR

es Husk sikk Børnen når klok erheden kerken slår 24 juleøns Vinterfer ie Tips til en

Ferie Vintermode Familiens sundhed ge

TEMA

TEMA

Bestil familief erien på spies.dk eller 70 10 42 00

NHE

DSTI

PS Q KON

fest

KUR

TIL BØRNEFAMILIER

Tag

Q SK Ø

god ferieu

Og unde få jord r negle ne

MAGASINET

Beach, kat. 4+ Tenerife. Sunwing Fañabé RENCER Q Afrejse f.eks. 30/1 STIPS Q KONKUR T E R Q S K ØQN H E D LÆKRE OPSKRIF SHO Q SHOPPING Q PPIN 1 uge G Q LÆK RE O PSKR eller 70 10 42 00 IFTE Bestil ferien på spies.dk R

4.999#

88 · DECEMBER/JANU

ER Q

milier

Vinterferie

er lp til

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

RRENC

FRITID NR.

2017 – 17. ÅRGANG

S Q KO NKU

ILIER

EDSTIP

til børnefa

Pas godt på kærligheden 24varmen tips til at hold skal vi mod parfo på?rhold e haiski ellerliv et

en stor hjæ hel

børnefødselsdag

BØRNEFAM

SKØNH

Magasinet

ets og tilbehør

e fam SER n REDEL FORBEilie

I ikke at undvære en baby rigere, behøver for sol og blå himmel, Selv om familien er blevet De Kanariske Øer sørger børnehygge. jeres tiltrængte vinterferie. så I får både partid og og vi tager os af det praktiske, Family Resorts, som er designet til, Sunwing sammen. Prøv f.eks. vores egne tryg og afslappende vinterpause at I kan have en nem,

vellykket Få tips og inspiration til en

– 17. ÅRGANG

JULEGAVER TIL MOR Parforhold

TAGTIL JULEN BØRN ENE MED I HA VEN

TEMA

Få hjælp tiltid med fest årets en r i god lserne til sunVæ der eede hverdag R ❤ ber ENCE

BØRN &

BØRN & FRITID NR.

piration Su Insn dhed er LækreBodjulegodt ySDS

Tag fam ilienBØRNENE me ud i denTAG friske luftd T MED I KØKKENE

TEMA

Udkommer hver 2. måned. Annoncefinansieret

hvordan undgår

GRA MOTITIOS N

Opskrifter hjemmelavet påskepynt

NY TÅR

2017/18

til den koldeGadg

LIG MED VIRUS

TIPS

JANUAR

VARMT TØJ Sk tid iferi

Gr magatis asin VINTER ER

med en livsstilsændring

En nem ere Børnehverdm ag fødselsdag

for KURR KON IPS ❤ EDST ØNH ❤ SK FTER S K RQI S H E OP OPPIN G Q LÆ KRE OP SKRIFT ER Q

Magasinet til børnefamilier

TIL DI vi snue?N SKØN HED

NR. 88 · DECEMBER/

Gratis magasin

Familiens hudpleje

mmer skole r

Fyrværkeri, sikke rhed og nytårsforsætt er

2017 – 17. ÅRGANG

Vores egne Ocean Beach der drømm Clubs er er skabt til den Her er skønneom en ferie med moderne sydland suiter, god familie, og fokus mad, lækre sk stemning og nordisk på pools, børnek design. indfriet deresfredelige, stilfulde lub, gratis omgive træning Ocean Beach ønsker til den perfekt lser, så alle i familien Clubs, bor e korteste du altid tæt ferie. Når du vælger får afstand til ved havet, vores Udko en en lejlighe hver mme og vil d med direktedukkert, har vi sørget du have den Anno 2. måne r ncefin ligger på for,d. at du pooladgang. ansie Cypern, kan bestille ret Ocean Kreta og Gran Canari Beach Clubs a.

Giv bør

T TIL

KR ❤ LÆ

efamilier

sjove oplnene evelser Sund somme hed i rfeTab rien dig

ge Påsktilehyg fin,

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

PING

ÅRGANG

TIPS

til børn

du kan lave, når du alligevel skal ud at trille med barnevogn

plejefamilie donorbørnSKØNHED , uden sammenbra far og en gt familie

TIL BØRNEFAMILIER

OP ❤ SH

NEM FERIE MED Leg e Smart SMÅ BØRN & øvelse Lærrin g So Udkommer hver 2.Maga måned. sinet Annoncefinansieret

BEACH CLU B

FERIE FO R MODERN DEN E FAMILIE

– 17.

MA

OCEAN

ÅRGANG

2017

Forsk familie ellige formeNATURLIG E r Vi har mødtTIL DIN en

TEMA

– 17.

· APRIL/MAJ

Udkom

SKIFERIE

NR. 87 · OKTOBER/NOVEMBER AJ 2017

NR. 84

RT TE

MAGASINET

LIER

STIPS TER Q SKØNHED LÆKRE OPSKRIF Q SHOPPING Q

iva

REN

l

CER

ER Q KONKURRENC Q SHO PP

Q

Tips til en

ING Q LÆKRE

Q

OPSKR

sundere hve

IFTER

rdag

Q SKØ NH

EDSTIP

S Q KO NKU

RRENC

ER Q

Gå ind på www.bornogfritid.dk eller Like vores facebook-gruppe, så kan du deltage i alle vores konkurrencer – med masser af skønne præmier

Modtag magasinet Børn & Fritid 6 gange om året for kun 249,- kr. (Du betaler bare porto). Klik ind på bornogfritid.dk og tilmeld dig De første 6 der bestiller et abonnement på magasinet, vil sammen med magasinet modtage den skønne duft "Sweet like Candy" fra Ariana. Sweet Like Candy Den lækre uimodståelige nye duft fra Ariana som hæver ”farlig sød” til et helt nyt level. Duften er en blanding af saftige frugter og rene blomsternoter. Fræk, sød, sensuel og forførende. Flakonen minder om en juvel med sine mange facetter, den matte røde intense farve og det sølvfarvede låg understreger duftens flirtende udtryk. Med duften får du også Arianas velkendte signatur vedhæng, i form af en rund fluffy blød kvast som sætter prikken over i´et, Duften er en Limited Edition som forhandles i Matas landet over.

Influenza er værre end forkølelse! Typiske tegn: Influenza:

°H ° 3F 4 °K °Ø °E °E °B

ovedpine

eber omkring 8 - 0 grader ulderystelser

HUSKER DU AT FÅ TJEKKET DIN BIL? Kig ind til Leitz Auto og lad os gennemgå bilen, så du er sikker på at den starter hver dag. Vi laver service på alle mærker. Ingen opgaver er for store/små.

mhed i muskler og led fterfølgende træthed

Forkølelse:

°A °E °N °L °O °M

f og til hovedpine vt. let feber ysen

øbende næse ndt i halsen

ild til moderat hoste

vt. tør hoste rystsmerter

Kør forbi Leitz Autoservice og få en professionel og pålidelig vurdering.

Leitz Autoservice v/Kenneth Leitz

SADK.VAXI.17.10.0255

13.295,-

TIL BØRNEFAMI

REJS , 7 NÆTT HOTEL RD. NAT PÅ OMBO NSION HELPE RIS FRA (2-11 ÅR). FAMILIEP E OG 2 BØRN 2 VOKSN

MAGASINET

vet E elhaR FLY, FØRST MiddINDGÅ gt iI PRISEN TOGT OG Krydsto 2/2. ERS KRYDS F.EKS.

mer hver Annon 2.øvelser måned Se hvilke cefinan . sieret din babys udvikling

❤Jul

ien

10 42 00 Seas i Carib of the

& FRITID

Ju

m

t togt et Et kryds n på, for uanse du udsigt til sted hver dag, se verde anden vej, har r op et nyt én gang. kufferterne n. Du vågne eller den familie kun at pakke for hele er behøv men du 00 70 10 42 .dk eller på spies ferien Bestil

Grati

sDIN BABY gasin MED LEGma der styrker

JSÆSON

· APRIL/M

magasin

BABYS UDVIKLING DET FØRSTE ÅR

milier

Tips ogHØinfluenza for gode råd

RES NCE RE AG I VO DELT E KONKUR R STOR LEGAVE OM JU

Anthe

FERIE JO PÅ at DU ER måde HAVN – en vidunderlig r den enelser EN I HVER med Spies erom stævnen vende opleve hav af

et til børnefa

NR. 84

PUST UD TIL VINTER Gratis

MAGASINE

k eller 70

Magasin

2017 – 17. ÅRGANG

Magasinet til børnefamilier

PARFOR OG PARTHOLD ERAPI

le leka

STO på spies.d

Udkommer hver 2. måned!

MILJØM ÆRKER Hvad bety egentligt der de ?

raler r og mine Vitaminen nder til dit bar

rferie med r masser af til og varme. vand Cypern har muligheder uanede for oplevels I bare vil er, og når dase vores familieh ved poolen, sørger gennemtænkeoteller for skønne, vores nyeste detaljer. Nu åbner med en unik Ocean Beach Club design og blanding af nordisk sydlandsk stemning.

– 16. ÅRGANG

BØRN

– 16. ÅRGANG

ER

varmt Blødt, art tøj til og sm ne i den unger tid kolde

sig glæde t mege kan roligt te børn der gør det Solskins rd. teter, De minds øen i Middelh aktivi sig ombo klassike til sjove r, nårt at kede avet er en somme svær familien trænge

ANUAR 2016/17

Gratis magasin

2017 – 17. ÅRGANG

2016

familier

NR. 82 · DECEMBER/J

83 · FEBRUAR/MARTS

OVEMBER

til børne

L VINT RIE TI FEeller skiferie?

Magasinet

Sol-

et ves på ikke forgæ ne når unde går er muligheder m Vandh imelle Udov vælge krydstogt! til, kan du zier ombord. er I lægg og jacuz flere pools

Bestil ferien

– 16. ÅRGANG

· OKTOBER/N

r, er og teateaften med film sted. Hver en vild Er famili et til det rette biografen vises og i du komm shows, e film. arrangeresnye og gaml

– 16. ÅRGANG

BØRN & FRITID NR.

NR. 81

eret i rd er inklud ombo er du heller nsion del behøv t på. Helpe , så den e så mege prisen ikke tænk

R/NOVEM

82 · DECEMBER/JANU AR 2016/17

& FRITID

på du rejser n, når første hele pakkeSpies. Fly og . Du får i prisen med r altid krydstogt hotel indgå nat på

ål nyt rejsem en. op til et står du for hele famili Hver dagoplevelser strande og øer, og nye dig til byer. Glæd havne smukke

BER 2016

iliehotel design. på Cype rn

· OKTOBE

BØRN

r dag y t hve oget n Prøv n

ning. NordISk

FRITID NR.

NR. 81

BØRN &

Sydlandsk stem

Nyt fam

Hvis du vil vide mere om influenza og forkølelse, så spørg din læge eller på apoteket

Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140 3041_publich_ann_9z_T.indd 1

11/10/2017 12.20

N R. 88 · D E C E M B E R/J A N UA R 2017/18 · B Ø R N & F R I T I D ·

97


FAMILIELIV / LÆSERSERVICE

Læserservice A

www.apotekets.dk

G

R

www.garmin.dk www.reima.com www.rema1000.dk www.retnemt.dk www.blomdahl.dk www.haglofs.com www.rhinohorn.dk www.bellahoej.dk www.harboe.com www.roedovrecentrum.dk www.bmwshoponline.dk www.harman.com www.bornholms.com www.hasbro.dk www.bambalo.dk www.spies.dk www.stm-sport.dk www.lantmannen.com/da/ www.disneyonice.com www.locobase.dk Skønhed: www.drynites.dk www.louisnielsen.dk www.filorga.com www.danland.dk www.luxushuse.dk www.gm-trading.dk www.organicbeautysupply.dk www.scandinaviancosmetics.se www.ecolabel.dk www.maxizoo.dk www.wella.dk www.minihorn.dk www.2gangeomugen.dk www.tanaco.dk www.fedepriser.dk www.navnelapper.dk www.trendstar.dk www.friland.dk www.newzeelandboots.dk Forlag: www.novasel.dk www.carlsen.dk www.wallstickerland.dk www.gyldendal.dk www.lindhardtogringhoff.dk www.parfume-klik.dk www.modtryk.dk www.pharmovital.dk www.xjump.dk www.peoplespress.dk www.philips.dk www.politikensforlag.dk www.rosinante-co.dk

H

S

D E F

L

M N

T

W

P

Foret støvle Str. 31-36 1 503 502

299,-

deichmann.com

X

Happiness is warm feet and snowflakes in your eyes.

Foret støvle Str. 31-37 1 501 510

329,-

Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140


ISLANDSK KVALITET SIDEN 1938

Islandsk fiskeolie til hele familien MED MARKANT FRUGTSMAG

3 ISLANDSK KVALITET SIDEN 1938 3

Hvor stammer olien fra: Denne fiskeolie kaldes også Islandsk Tran, da den er produceret af lever fra torsk fanget i islandsk farvand. Olien bliver oprenset på Island af LYSI, som er en af verdens førende producenter af torskelevertran. LYSI er internationalt anerkendt, og har vundet mange priser, for deres grundige produktionsproces, der renser for mulige tungmetaller og miljøgifte, samt sikrer tranen en ren og neutral smag. I denne variant, er der tilsat frugtsmag, der gør det nemt at indtage for børn og voksne, der ikke er så glade for fiskesmag.

Brilliance Halo Crystal

Brilliance Heart Hollow

Ingredienser: Islandsk torskelevertran, frugt aroma, vitaminer (d-alfa-tocopherylacetat, retinylpalmitat, cholecalciferol). Næringsstofindhold i mængde og procent af anbefalet daglig tilførsel: Indhold:

249;-

249;-

249;-

Vitamin A Vitamin D Vitamin E 549,- fedtsyrer: Omega-3 EPA DHA Indhold: Vitamin A Vitamin D Vitamin E Omega-3 fedtsyrer: EPA DHA

Daisy Pearl

Mængde: 5 ml 230 µg 10 µg 4,6 mg 1080 mg 345 mg 460 mg

Procent: Børn 1-10 år 58% 100% 92%

1099,Mængde: 10 ml

Procent: Voksne, samt børn over 11 år 58% 400% 77%

460 µg 20 µg 9,2 mg 2160 mg 690 mg 920 mg

3 ISLANDSK KVALITET SIDEN 1938 3

Hvordan: Fiskeolie med frugtsmag kan indtages rent, men prøv også at blande den velsmagende fiskeolie i juice. Hæld den anbefalede mængde fiskeolie (se modsatte side) i et shot glas. Fyld op med appelsin juice af god kvalitet - evt ryst. Drikkes i én mundfuld. Fiskeolien kan også tilsættes din smoothie. Nem måde at få fiskeolie i de børn og voksne, der ikke er så glade for fiskesmag generelt. Dette produkt kommer fra et fiskeri, der er blevet uafhængigt certificeret efter MSC’s standard for effektivt forvaltet og bæredygtigt fiskeri.

OMEGA 3

A, D & E

ISLANDSK

FISKEOLIE MED

FRUGTSMAG MSC - BÆREDYGTIGT FISKERI Højt indhold af EPA og DHA. *) Godt for hjerte, hjerne og syn

www.msc.org/dk MSC-C-54914

199,-

199,-

199,-

Anbefalet dagsdosis ikke overskrides.

bør

Gravide og børn under 1 år: Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes til gravide og børn under 1 år.

Fiskeolien er produceret af lever fra torsk, fanget i islandsk farvand.

Tran som kosttilskud: Vitamin A og D bidrager bl.a. til at opretholde immunforsvaret. Tran har dertil også et højt, naturligt indhold af omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, som vedligeholder et sundt hjerte, syn og hjerne *) Husk: Kosttilskud bør ikke træde istedet for varieret kost og sund livsstil. Opbevaring: Produktet skal opbevares tørt, beskyttet mod varme og direkte sollys, samt utilgængeligt for børn.

Produceret: I henhold til ISO 9001 standard af LYSI HF, Reykjavik, Island.

Efter åbning skal flasken opbevares i køleskab (i æsken), og er da holdbar i 2 mdr. I køleskab kan indholdet blive uklart, men dette har ingen indflydelse på kvaliteten.

Distributør: Bornholms A/S, 3730 Danmark www.bornholms.dk

TIP! Prøv at blande fiskeolien i små juice-shots

*) DHA bidrager til vedligeholdelse af en normal hjer999,-

nefunktion og et normalt syn. Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. 10 ml af Bornholms Islandsk Fiskeolie med frugtsmag indeholder tilsammen 1610 mg EPA og DHA.

En helt ny MSC-mærket fiskeolie med FRUGTSMAG, til børn og voksne der ikke er så glade for smagen af fisk.

Anbefalet daglig dosis: Voksne, samt børn over 11 år: 2 tsk. (10 ml). Børn 1-10 år: 1 tsk. (5 ml).

Bedst før: Batch nr.:

IS A542 EFTA

Fiskeolien kan købes i

240 ml - frugtsmag Er du glad for flotte smykker? Det er vi også. Vi synes tilmed at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. Vi er hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

www.blomdahl.dk

Følg os på

/øen i søen og www.bornholms.dk


FERIE FOR DEN MODERNE FAMILIE

Vores egne Ocean Beach Clubs er skabt til den moderne familie, der drømmer om en ferie med sydlandsk stemning og nordisk design. Her er skønne suiter, god mad, lækre pools, børneklub, gratis træning og fokus på fredelige, stilfulde omgivelser, så alle i familien får indfriet deres ønsker til den perfekte ferie. Når du vælger vores Ocean Beach Clubs, bor du altid tæt ved havet, og vil du have den korteste afstand til en dukkert, har vi sørget for, at du kan bestille en lejlighed med direkte pooladgang. Ocean Beach Clubs ligger på Cypern, Kreta og Gran Canaria.

BØRN & FRITID NR. 88 · DECEMBER/JANUAR 2017/18 – 17. ÅRGANG

OCEAN BEACH CLUB

NR. 88 · DECEMBER/JANUAR 2017/18 – 17. ÅRGANG

Magasinet til børnefamilier

Skiferie

Gratis magasin Udkomm hver 2. m er Annoncefin åned. ansieret

Gadgets og tilbehør

Parforhold

Pas godt på kærligheden 24 tips til at holde liv i parforholdet

NYTÅR

Husk sikkerheden når klokken slår 24

Vinterferie Tips til en god ferieuge

TEMA

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Bestil familieferien på spies.dk eller 70 10 42 00

Familiens sundhed Tips til en sundere hverdag

Q SHOPPING Q LÆKRE OPSKRIFTER Q SKØNHEDSTIPS Q KONKURRENCER Q