Børn & Fritid nr. 87

Page 1

NR. 87 · OKTOBER/NOVEMBER 2017 – 17. ÅRGANG

NEM FERIE MED SMÅ BØRN

BØRN & FRITID NR. 87 · OKTOBER/NOVEMBER 2017 – 17. ÅRGANG

PUST UD TIL VINTER

Magasinet til børnefamilier

Familiens hudpleje VINTER ER LIG MED VIRUS

hvordan undgår vi snue?

Inspiration

Selv om familien er blevet en baby rigere, behøver I ikke at undvære jeres tiltrængte vinterferie. De Kanariske Øer sørger for sol og blå himmel, og vi tager os af det praktiske, så I får både partid og børnehygge. Prøv f.eks. vores egne Sunwing Family Resorts, som er designet til, at I kan have en nem, tryg og afslappende vinterpause sammen.

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

4.999#

Udkomm hver 2. m er Annoncefi åned. nansieret

VARMT TØJ

til den kolde tid

JULEGAVER TIL MOR

Vinterferie

Lækre julegodter

skal vi mod varmen eller ha ski på?

FORBEREDELSER TIL JULEN

Børnenes juleønsker

TEMA

Tenerife. Sunwing Fañabé Beach, kat. 4+ Afrejse f.eks. 30/1 1 uge

Gratis magasin

Vintermode ✱ SHOPPING ✱ LÆKRE OPSKRIFTER ✱ SKØNHEDSTIPS ✱ KONKURRENCER ✱


BESTIL DINE REMA 1000 VARER HJEMMEFRA PRØV I DAG FØRSTE LEVERING ER GRATIS

Brilliance Halo Crystal

Brilliance Heart Hollow

SHOP.REMA1000.DK 549,-

249;-

249;-

249;-

1099,-

Daisy Pearl

999,-

199,-

199,-

• Bestil på computeren og betal med Dankort • Eller bestil på mobilen og betal med MobilePay • En lokal Vigo indkøber henter dine varer og afleverer dem hos dig - gerne samme dag! • Ingen minimumskøb - lav leveringspris

199,-

Er du glad for flotte smykker? Det er vi også. Vi synes tilmed at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. Vi er hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

www.blomdahl.dk

shop.rema1000.dk


indhold N R . 8 7 · O K T O B E R / N O V E M B E R 2 0 1 7 · 17. Å R G A N G

10

7

22

Husk lys i mørket Facts om reflekser og cykellygter

10

Vitaminer og mineraler Får dit barn nok?

38

12

Stop spild af mad kan nu fejre 9 års fødselsdag

20

Sjove og underholdende bøger til børnene

22

Pas på huden i vinterkulden

28

Tips til at komme rask gennem vinteren

30

Vinter, ferie og familietid

34

Børnenes eget badeværelse

TEMA: Vintermode til store og små 53

56

Jul uden stress og jag Start i god tid med forberedelserne

54

Julehyggelige udflugter

56

Lækre julegodter

60

Ideer til adventsgaver til børn

62

Julekalender Vind gaver hver dag i november måned

65

Lidt om julens traditioner

73

Økologisk flæskesteg

74

62

Julefrokost tid Inspiration til de kommende lækre julefrokoster

90

88

VIND skønne adventsgaver til mor

90

Julegave-inspiration til mor

92

Skab den jul, der gør dine skilsmisse-børn trygge

94

Læsestof til os voksne

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

3


Navnelapper.dk - mærk det du holder af Det er meget nemmere at nyde de gode stunder når der er styr på alle guldklumpens tøj og ting. Navnelapper® tåler både vask og kogning, og er fri for skadelig kemi. Du bestiller dem nemt og enkelt på hjemmesiden: www.navnelapper.dk E: RELS > – STØR –––––––––– 32 mm–– – – – – – – – – – ––––– – < > m––– ––––14 m – <

NAVN

Klistermærker: Holder på tøj og ting

90 Navnelapper®: 149,- inkl. fragt


VELKOMMEN

Kære læsere Efteråret er kommet og det er med alt hvad der hører sig til, af regn og blæst i trætoppene og dage med skum på vandet, som jeg er så heldig at gå tur ved, hver morgen med min hund ved min side. Personligt er jeg vild med denne tid på året, faktisk elsker jeg alle fire årstider med hver deres fordele, men her i efteråret er det tid til stearinlys, ild i brændeovnen og hygge. En ulempe jeg dog lige vil nævne, er mørket der har sænket sig over os, specielt om morgenen når vores børn skal cykle i skole og om aftenen, når de skal cykle hjem fra sport eller kammerater. Her er det svært at få øje på vores guld, hvis ikke de har reflekser og lys på, så det vil jeg her opfordre jer alle til at huske – altid!

OG JULEGAVERNE – JA, DE KAN SAGTENS KØBES I NOVEMBER. SÅ DECEMBER MÅNED KAN FAKTISK GODT PLANLÆGGES, MED TID TIL RO OG NÆRVÆR MED VORES SKØNNE UNGER.

Når nu vi taler om hygge, så kommer vi jo ikke udenom den hyggeligste højtid med masser af traditioner – nemlig julen. En hel måned dedikeret til hygge i børnehaven, på fritidshjemmet, i skolen, på arbejdet, med familien og med venner og bekendte. Vi har kigget lidt på, hvordan vi kommer igennem julemåneden uden stress og jag, for indrømmet, december kan godt være en hektisk måned, med julehygge i børnehaven, på fritidshjemmet, i fodboldklubben, hos tante og onkel, hjemme hos svigermor og ikke mindst på jobbet. Der er mange julehyggedage der skal deltages i, og juletræsfester, julefrokoster og klippe-klistredage i børnehaven, for ikke at tale om julegaveindkøb. Alt dette kan tage pusten fra enhver, men det er ok at vælge til og fra, eller at mor tager det ene arrangement og far klarer det andet. Og julegaverne – ja, de kan sagtens købes i november. Så december måned kan faktisk godt planlægges, med tid til ro og nærvær med vores skønne unger. Vi her på redaktionen har fundet en masse gode opskrifter, på lækre julegodter, skøn julemad og har kigget efter de bedste julegaver til både børn og deres voksne. Jeg håber at du, kære læser, bliver inspireret, ligesom vi er blevet det igennem de sidste par måneder, hvor vi har arbejdet med denne udgave. Og jeg selv, ja jeg glæder mig som altid, rigtigt meget til julemåneden. Dog bliver min julemåned nok ikke så hektisk som da mine drenge var små. De er så store nu, at julen ikke kun er i børnehøjde, men nu også giver lidt plads og tid til os voksne. Til slut vil jeg ønske jer alle en rigtigt glædelig jul i selskab med jeres kære.

Bonnie Jensen

Børn & Fritid Naverland 2 2600 Glostrup Tlf: 7022 1148 mail@boernogfritid.dk www.bornogfritid.dk

Abonnement: abonnement@boernogfritid.dk Annoncer: annoncer@boernogfritid.dk Udgiver: TB-Media ApS Ansvarshavende redaktør: Susanna Larsen susanna@boernogfritid.dk

Redaktionschef: Bonnie Jensen bonnie@boernogfritid.dk redaktion@boernogfritid.dk Grafisk design: Rask Grafisk Design

Skribenter: Bonnie Jensen Henriette Rosenthal Muld Susanna Larsen Dea Larsen Pernille-Lykke Schwarz Pernille Myers

Kontrolleret oplag: Oplag 1. halvår 2016: 44.117 Læsertal iflg. Gallup: 1 halvår 2017: 66.000

Forsidefoto venligst udlånt af Reima

Børn og Fritid påtager sig intet ansvar for materialer, tekster eller billeder, der er indsendt uopfordret til redaktionen, eller fra en annoncør, der ikke har oplyst os om kreditering af fotografer og journalister. Redaktionen påtager sig intet ansvar for fejl i de oplyste priser og fakta, ligesom vi heller ikke påtager os ansvar for eventuelle fejl i artikler, anvisninger, kilder eller andet. Materiale, der har været bragt i magasinet Børn & Fritid, må ikke benyttes uden forudgående accept fra redaktionen. De trykte produkt- og portrætartikler i magasinet Børn & Fritid, er betalte eller sponsorerede profilannoncer. NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

5


En verden af fantastiske dyr. 119689001

Schleich 42403 Rideskole med pickup og hestetrailer

NYHED! 119704001

119681001

Schleich 13838 Pintoaraberhoppe

Schleich 42370 Mobil dyrlæge med føl 100873001

Schleich 14734 Pandaunge, legende

114187001

Schleich 14729 Tiger

108749001

Schleich 13782 Gris

100643001

Schleich 13743 Får

Køb 3 for 2 *

116815001

Schleich 14751 Giraf føl

108793001

Schleich 13797 Holstein Ko

Køb 3 og få den billigste med I købet. Tilbuddet gælder 16.10 - 09.11.2017

*

HUSK! Vi prismatcher både hos BR og TOYS”R”US. Læs mere på toysrus.dk/prismatch eller br.dk/prismatch


LYGTER & REFLEKSER

Efteråret har holdt sit indtog og dermed også de mørke aftener. Nu er det tid til et cykeltjek, for det er vigtigt, at reflekser og cykellygter er de korrekte ifølge lovgivningen på området.

Husk cykellygter og reflekser Krav til lygter En cykellygte skal være tydeligt synlig på mindst 300 meters afstand uden at virke blændende. 300 meters reglen er dog en tommelfingerregel – hvis det f.eks. er tåget, kan lygten selvfølgelig ikke ses på 300 meters afstand. Lygten skal desuden være synlig fra siden. En forlygte må gerne lyse gult, hvidt eller blåligt, imens baglygten skal lyse rødt Hvis den lyser gult, må den ikke blinke. Hvis den lyser hvidt eller blåt, må den gerne blinke. Hvis lygten blinker, skal den gøre det med mindst 120 blink i minuttet. En baglygte må også gerne blinke. Det skal i så fald ske med mindst 120 blink pr. minut, hvilket er ret hurtigt. Både for- og baglygten skal kunne lyse i 5 timer ved 5 graders varme.

Husk reflekserne Det er ganske enkelt lovpligtigt. Når en cykel rammes af stærkt lys fra en bil, ser bilisten ofte reflekserne tydeligere end cykellygterne. Reflekserne i hjulene gør desuden, at cyklisten bedre ses fra siden. Derfor er reflekser vigtige. Du kan se hvilke reflekser, der skal være på din cykel på cyklistforbundet.dk. For at blive endnu mere synlig, kan man supplere de lovpligtige reflekser med ekstra reflekser på cykel, tøj og tasker. En fordel ved reflekser på tøj og tasker er, at de følger med, når man stiger af cyklen. Der findes også overtøj og tasker, som er syet af reflekterende stof. Reflekserne skal vedligeholdes Reflekser på tøj og tasker kan slides op allerede efter et års brug. En undersøgelse har vist, at reflekser på jakker kan miste evnen til at reflektere lys efter bare et år. Derfor kan de ellers smarte reflekser give en falsk tryghed. De bliver simpelthen slidt af omgivelserne. Tjek derfor jævnligt, at de virker, og husk at supplere med andre reflekser. Det er f.eks. en god idé også altid at have en god gammeldags refleksbrik i lommerne. Husk også, at reflekser skal vaskes engang imellem.

Innergy Alfa forlygte ED-forlygte i aluminium. Med sine 150 lumen samt det, at lygten kan ses fra 180 graders vinkel, sikrer du, at du både kan se og blive set i mørket. Æsken indeholder forlygte, monteringsbeslag og batterier.

INNERGY Charlie Cykellygtesæt Et sæt bestående af en forlygte og baglygte. Lygterne er lette at montere og har hver 2 LEDlysdioder. Monteringen er meget let, blot ved hjælp af en gummistrop og krog sættes lygterne fast. Man behøver derfor ikke værktøj.

Lygtetændingstid. Hvornår skal jeg have lys på? Alle cykler skal have lys på fra solnedgang til solopgang og i øvrigt i usigtbart vejr, for eksempel i tåge og tæt snevejr. Lygtetændingstiden skifter med årets gang, og du kan desværre ikke regne med gadelygternes tændingstid.

Kilde: Cyklistforbundet

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

7


playtray til mad og leg Playtray giver det lille barn frie hænder til at eksperimentere, da Playtray er designet med en praktisk kant, så mad og legetøj ikke ryger på gulvet. Playtray skaber også en sikker afstand til varme gryder, ting der kan vælte, og skåner dit bord. Playtray er en tryg legeplads, som giver dig og barnet frie hænder. 100 % fri for phthalater og andre skadelige stoffer. Få oplyst nærmeste forhandler på playtray.dk eller telefon 78779595.

Unikt dansk design Designet til Stokkes Trip Trap stol Fra cirka fem måneder til cirka tre år Produceret i Danmark Nem at montere Findes Let at gøre ren i 4 farver


LIDT AF HVERT

Fødselsdag i junglen

VIND

DU ER DEN BEDSTE Styrk dit barns selvværd og selvtillid ved at være hovedpersonen i de otte forskellige historier der udspiller sig i nuslingetræet. Her hjælper barnet nuslingerne med at løse nogle simple problemer. Dit barn er hovedpersonen i alle historierne og dit barn bliver hele tiden rost som en del af handlingen. "Du er den bedste", er fire CD’er med i alt otte små historier og en bog. KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN OM DE 5 SÆT VI UDLODDER.

I den kolde periode kan det være svært at få plads til 20 børn til en fødselsdag hjemme, men der er heldigvis andre måder at holde fødselsdag på, hvor mor og far faktisk ikke behøver at forberede andet end transport. En fødselsdag i Leos Legeland er en oplevelse fødselaren sent glemmer. Her er der masser af underholdning i det gigantiske legeland, der bl.a. indeholder en kæmpe rutsjebane, voldgrav børnene kan lade sig falde ned i, labyrinter og meget mere. Selveste junglens konge Leo, kommer på besøg og giver fødselsdagskram. Selv når børnene skal på toiletbesøg, er det også i junglen, det sker. Det er bare barnet selv, der bestemmer, om det er aberne eller hyænerne, der skal besøges. Fødselsdagsmiddagen bliver indtaget i et af de forskellige temarum, hvor man kan vælge blandt mange temaer. Til sidst skal fødselaren med ind i skattekammeret for at hente sin gave, og her er det kun fødselaren der kommer med ind. På deres hjemmeside bestiller man mad og drikke, og her er der flere pakkeløsninger at vælge imellem.

Tæt på den lille Vi har prøvet bæreselen One Air fra BabyBjörn, en god bæresele som aflaster dig, når du bærer dit barn, samtidig med at barnets vægt bliver jævnt fordelt over din krop. På den måde undgår du at få overbelastet din ryg eller dine arme, når du bærer rundt på baby. Vi anbefaler helt klart BabyBjörn One Air, til de nybagte forældre, der ønsker at have den lille ny tæt på sig hele tiden.

SUPER SMART BOLD TIL DE ALLERMINDSTE Bolden fra Bollie der er lavet i 100 % silikone, kan trilles, kastes, vrides og bides i. Bolden er også rigtig god, når de ømme gummer starter, samt til sansemotorisk udvikling. Med Bolli bolden er der mange timers leg og den er nem at gribe fat i. Tåler opvaskemaskine og kan steriliseres i mikroovn.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

9


VINTER / VIRUS / VITAMINER Tips til at bevare vitaminer og mineraler, når du laver mad Q Brug kogevandet til supper,

sovs eller lignende. Q Brug skyen fra kogt og

ovnstegt kød, hvis ikke den er branket eller fed. Q Det er bedst at servere maden kort efter tilberedning og undgå at holde den varm. Q Ny-tilberedte grønsager indeholder flere vitaminer end nedkølede og genopvarmede grønsager. Q Snittede eller skivede rå grønsager kan tabe C-vitamin, hvis de gemmes, da C-vitamin kan blive nedbrudt af luftens ilt

Får dit barn nok vitaminer og mineraler? Det kan være lidt af en udfordring, at få børnene til at spise sundt og varieret. Det er vi imidlertid nødt til, hvis børnene skal have dækket det daglige behov for vitaminer og mineraler. Af He n r ie t te R o s e nt ha l M u ld

K

roppen og dens immunforsvar har brug for både vitaminer og mineraler for at fungere. De kan ikke erstatte hinanden, for de har alle meget forskellige egenskaber og virkninger. Vitaminer er kemiske forbindelser, som kroppen ikke selv kan danne. Mineraler er grundstoffer, som kroppen også skal have tilført med maden. Ligesom vitaminerne er en lang række mineraler vigtige for, at kroppen kan fungere. Derfor er det vigtigt, at spise en sund og varieret kost, for på den måde at sikre dig, at du og dine børn ikke kom-

10 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

mer til at lide af vitamin- og mineralmangel og som følge deraf, ender med få et svækket immunforsvar.

Dagens favoritret? Det kan godt være lettere sagt end gjort, at få børn til at spise sundt og varieret, for det kan være stærkt forvirrende, at bliv klog på sine børns spisevaner og yndlingsretter. Den ene dag elsker junior de små grønne ærter og fint udskårne gulerødder, den næste dag nægter junior kategorisk, at få andet end kogte pastaskruer øset op på sin tallerken. Grøntsager nej tak! Man kan så mene, at varieret kost her får en ny betydning. Problemet op-

Hvis vi har et svækket immunforsvar, er vi meget mere modtagelige for smitte. Og vidste du at motion styrker immunforsvaret? Der er ikke tale om at løbe et maraton eller svømme 10 kilometer i havvand, men simpelthen moderat motion der passer til vores alder og fysiske form.


VINTER / VIRUS / VITAMINER

står, når junior for femte dag i træk fastholder sit nej tak til de sunde madvarer. Så er vi nødt til, at tage udfordringen op, for faktum er, at børns krop og hjerne er i stadig udvikling, og har brug for gode solide byggesten, heriblandt vitaminer og mineraler, til at danne det fundament som skal holde hele livet.

Begræns de søde sager Alle fødevaregrupper har både styrker og svagheder som bidragydere til de vigtige de næringsstoffer. Derfor er det vigtigt at spise noget fra alle fødevaregrupperne og variere mellem de ting, man spiser. Eneste undtagelse er gruppen med søde sager, som, bortset fra tilsat sukker og fedt, kun bidrager meget beskedent til indtaget af næringsstoffer og derfor lever op til betegnelsen tomme kalorier. Q

Her kan du se hvilke fødevarer, der indeholder hvilke vitaminer og mineraler: A-vitamin: findes i lever, æg, fisk, gulerødder, grønkål, abrikoser, melon og spinat. B1-vitamin: findes i bælgfrugter, magert kød, korn-og mejeriproduker. B2-vitamin: findes i i fuldkornsprodukter, kød, bladgrønt, bælgfrugter og fisk. B3-vitamin: findes i i kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter. B6-vitamin: findes i i magert kød, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk. B12-vitamin: findes i i magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter. C-vitamin: findes i i citrusfrugter, bær, tomater, rød peberfrugt, blomkål, kartofler og grønne bladgrøntsager. D-vitamin: I sommerhalvåret dannes D-vitamin i huden under indvirkning af solens stråler. Dette er den vigtigste kilde til D-vitamin. Fødevarestyrelsen anbefaler at spise 350 gram fisk om ugen. De vigtigste kilder til D-vitamin for en vegetar er mælk, ost og smør, mens særligt veganere anbefales regelmæssigt at komme ud i sollys samt at supplere med et tilskud af D-vitamin på 5-10 mikrogram dagligt.

E-vitamin: findes i i fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk. K-vitamin: findes i i mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer. Derudover lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt. Calcium (kalk): er en vigtig bestanddel af vores knogler, og de væsentligste kilder til calcium er mælk, ost, æg, vegetabilske fødevarer og i nogen grad fisk som fx sardiner. Calcium optages godt fra mange vegetabilier. Derfor får vegetarer, som spiser mælk og æg, mindst lige så meget calcium fra maden som ikke-vegetarer. Jern: Jern findes i både vegetabilske og animalske madvarer. Jern findes i kød som hem-jern og i planter som nonhem-jern. Nonhem-jernet fra planterne optages ikke lige så godt af kroppen som hem-jernet fra kød, hvorfor vegetarer ofte har et lavere jernindhold i kroppen end ikke-vegetarer. Jernmangel er dog ikke hyppigere hos vegetarer end hos ikke-vegetarer. C-vitamin øger kroppens optagelse af jern. Gode kilder til C-vitamin er frugt, bær, grønsager og kartofler. Gode kilder til nonhem-jern er brød, kerner, havregryn, grønne grønsager som spinat, grønkål og broccoli, avokado, bælgfrugter, tofu, miso, nødder og tørret frugt.

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen og Department of Human Nutrition, University of Copenhagen

Nogle vitaminer kan blive ødelagt, når de tilberedes, på grund af varme, luftens ilt og lys Det er bedre at dampe grønsager frem for at koge dem. Det gælder også for grønsager, der har en stor overflade fx broccoli. Når grønsagerne dampes, er de ikke i berøring med vandet, men dampen ledes op forbi grønsagerne. Mængden af vitaminer og mineraler, der forsvinder fra grønsagerne, nedsættes, da nogle ellers ville trænge ud i kogevandet. Nogle vitaminer vil dog fortsat blive ødelagt på grund af varmen. Du kan købe en såkaldt dampindsats til at sætte ned i dine gryder. Den type, som kan slås ud som en vifte, passer til alle grydestørrelser. Grønsager med en relativ lille overflade, fx hele kartofler og store stykker gulerødder, kan bedre tåle at blive kogt uden meget store vitamintab.

Selen: findes i i kød og især i lever og nyre, samt fisk, skaldyr, mælk, ost og æg, samt visse nødder, især paranødder. Jod: findes i i fisk og skaldyr samt mel æg og grøntsager. Siden 1998 har man desuden beriget bordsalt med jod. Zink: Vigtige zinkkilder er kornprodukter, bælgfrugter, nødder og miso. Veganerens mad bør have et højere indhold af zink end mad sammensat efter de officielle kostråd, da det forholdsvist høje kostfiberindhold er medvirkende til, at madens zink er sværere for kroppen at optage.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

11


Mindre madspild skaber juleglæde I år kunne Danmarks største bevægelse mod madspild, Stop Spild Af Mad, fejre ni års fødselsdag, og kampen mod madspild har for alvor taget fat i danskerne. Af Hen r iet te Rose nt ha l M u ld

D

anmark genererer årligt madspild på mange hundrede tusind tons. I 2016 kom hele 30 tons af den gode gratis overskudsmad, gavekort og øvrige julegodter til en værdi af ca. fire millioner kroner 2.460 familier til undsætning, da julen stod for døren. Alle de gode sager blev lillejuleaften uddelt af over 500 frivillige fra Dansk Folkehjælp og Stop Spild Af Mad til 2.460 familier, som havde behov for ekstra julehjælp. I år gentager de succesen, for det er lige netop, hvad det var. – Vi brugte erfaringerne fra vores pilotprojekt i 2015, der viste sig at være en succes, som afsæt til projekt Juleoverskud i 2016. Det foregik ved, at REMA 1000 kontaktede butikkerne, og lagde op til, at det skulle være fuldstændigt frivilligt for de enkelte butikker at deltage i projekt Juleoverskud. 246 butikker takkede ja, og da hver butik hjælper 10 familier med Juleoverskud, betød det, at vi den 23. december ved lukketid kunne give 2.460 familier mulighed for at holde en god jul, som ellers ville være umulig for dem – en jul som mange af os tager fuldstændig for givet. I projekt Juleoverskud udvælges familierne blandt dem, som desværre får afslag på at modtage Dansk Folkehjælps almindelige Julehjælp, så man kan rolig sige, at det er familier, der har brug for en håndsrækning et andet sted fra for at få julen til at lykkes. Projekt Juleoverskud skaffer fødevarerne ved, at REMA 1000 laver et overblik over datokritiske varer, eller varer som ikke vil være salgsbare, når butikkerne åbner igen efter juledagene. Endvidere understøtter producenter og grossister Juleoverskud, ved at donere varer som de ikke kan afsætte på almindelige markedsvilkår. Disse bliver sendt til REMA 1000's hovedlager og fordeles til bu- >>

12 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87


ANNONCE / MADSPILD

Madspild i tal Madspild koster danske husholdninger 13,5 milliarder kroner om året inkl. moms og afgifter. kilde: Landbrug & Fødevarer - tal fra 2016

Årligt madspild i Danmark, estimat i %: Husholdningerne..............................36 % Detailhandlen ....................................23 % Fødevareindustrien..........................19 % Primærproduktionen ......................14 % Institutioner og storkøkkener................................... 4 % Hoteller og restauranter................... 4 % Kilde: Miljøministeriet, Regeringens Strategi for affaldsforebyggelse ”Danmark uden affald II” – tal fra 2015

Tre typer spild: 1) ’Madspild’ er madaffald, der kunne være spist af mennesker. 2) ’Skjult madspild’ er spild af planter eller dyr, der kunne have været spist af mennesker, hvis de blev behandlet eller udnyttet optimalt gennem hele kæden fra primærproduktion til detailhandel. 3) ’Biprodukter’ omfatter dele af fødevareproduktionen, der ikke er egnede som menneskeføde, men hvor det er relevant at diskutere, hvorvidt udnyttelsen af disse er optimal eller om der også her kan være tale om et spild af ressourcer. Kilder: Aarhus Universitet, CONCITO – fra Fødevareministeriets konference ’Det skjulte madspild’ i 2011

Forbrugerne og detailhandelen spilder hvert år så meget mad, at det svarer til 9.730 indkøbsvogne fulde af mad hver dag. Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet – tal fra 2016

83% svarede for nylig, at de var blevet mere interesserede i at minimere husstandens madspild. kilde: Landbrug & Fødevarer - tal fra 2016

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

13


ANNONCE / MADSPILD

Guide til, hvilke madvarer du kan spise, selvom datoen er overskredet: For at undgå at smide god mad ud eller at skulle vurdere om fødevarer, hvor den påtrykte dato er overskredet, kan spises, er der nogle enkle forholdsregler, du kan tage: Q Undgå at købe for store mængder ind, så du får dem spist, inden de bliver for gamle og mister smag. Q Væn dig til at lugte til dine råvarer, når du lige har købt dem. Se grundigt og kritisk på dem, så du er bekendt med

lugt og konsistens, så du er i stand til at afgøre, om eller når dine varer ændrer sig. Q Overfør dine handlemåder fra frugt og grønt, der jo ikke kommer med datomærkninger. Her bedømmer du selv!

Tænk på forandringerne på f.eks. tomat, agurk o.l. Q Modstå hamstrefristelsen. Selvom du bliver fristet til en besparelse ved at mængedeindkøbe, så se på prisgevinsten og

på sandsynligheden for, at du kan få madvaren brugt/spist, inden den er blevet for gammel. Q Kulinariske forandringer. Selv om en råvare godt kan spises efter et langt stykke tid, så sker der kulinariske forandringer,

der påvirker smagen, og som vil påvirke den mad, du tilbereder. F.eks. kan et "gammelt" æg sagtens bruges til tærtefyld men ikke til marengs, da hviderne er svære at piske stive.

Mejeriprodukter: Generelt kan mejeriprodukter holde sig længere end "mindst holdbar til"/"bedst før", så længe de er uåbnede. Når mælkeprodukterne er åbnet, har de kortere holdbarhed - og især hvis de har stået ude på morgenbordet el. lign. i længere tid. Så sæt hurtigt mælkeprodukterne tilbage på køl - og husk at lukke kartonen. En tommelfingerregel er: duft til det - hvis det dufter friskt, kan det godt spises. Mad i dåser: Mad i dåser har en meget lang holdbarhed - det er oftest et særsyn hvis datomærkningen bliver overskredet. For at forebygge, at dine dåser bliver for gamle, så undersøg dit "spisekammer"/"spiseskab" en gang i kvartalet og ryk alle de dåser frem, der måske er i farezonen. Når du køber mad på dåse, så undersøg om der er angivet produktionsdato tillige med udløbsdato - så har du en rettesnor for, hvor gammel indholdet i dåsen er. Husk – kassér altid dåser, der har fået et tryk og/eller er blevet beskadiget. Mel, gryn og korn: Det er en god ide at købe mel, gryn og korn, hvor der er angivet en produktionsdato, så du kan se, hvor gammel råvaren er. Igen er det vigtigt at købe den mængde ind, som du kan påregne at skulle bruge indenfor den nærmeste tid, dvs. tre måneder. Opbevar råvaren korrekt - dvs. tørt

14 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

og mørkt og gerne i tætte glas eller plastbeholdere. Hele korn har lang holdbarhed 1-2 år – kig dog efter, om der skulle være skadedyr. Mel af hele korn, der jo indeholder både kim og klid, har kortere holdbarhed, da der når kornet males igangsættes en harskning af kornets fedtstoffer, som ændrer smagen og påvirker bageresultatet. Holdbarheden kan være fra 3-6 mdr. Mel af lav udmalingsgrad, dvs. hvidt mel - har en længere holdbarhed, da kim og klid er fjernet. Holdbarhed kan være fra 6 til 9 mdr.

Generelt er det vigtigt, når du køber mel, gryn og korn, at undersøge for skadedyr. Husk at se efter om forpakningen er tæt, og at der ikke er melmider eller melmidespind. Hvis du finder synlige skadedyr i melet, skal det kasseres. Korn, mel og gryn har jvf. ovenstående en lang holdbarhed, men kulinarisk værdi og bagetekniske egenskaber kan være reduceret.

Bælgfrugter – tørrede bønner, linser, kikærter o.l.: Under forudsætning af korrekt opbevaring har tørrede bælgfrugter lang holdbarhed - undersøg produktionsdato. De tørrede bælgfrugter kan godt anvendes efter "mindst holdbar til"/"bedst før". Krydderier og krydderurter: Hele krydderier kan holde sig i meget lang tid. Det bedste er at købe de hele krydderier og selv støde dem i en morter eller krydderikværn. Da krydderier skal give maden aroma og intens smag, er det vigtigt, at de har kraften i sig. Det gælder for muskatnød, spidskommen, peber, allehånde, koriander, kanel, nelliker og chili. Anskaf en morter/krydderikværn så du kan riste krydderierne og kværne dem friske. Tørrede krydderurter: Køb i små mængder. En del af de tørrede krydderurter smager helt anderledes end de friske – det gælder f.eks. basilikum, persille, purløg o.l. Køb dem hellere friske. Stødte krydderier mister hurtigt smags intensiteten og har slet ikke den samme smag som de hele. Køb dem i små mængder. Blandingskrydderier kan være en god idé, hvis man vil have en helt bestemt smag, eller hvis man ikke har de forskellige krydderier i huset - og mangfoldigheden er stor. Krydderiblandinger består af helt almindelige krydderier og krydderurter, som man selv kan blande


ANNONCE / MADSPILD

– og på den måde få brugt sine krydderier op, mens de har mest smag og aroma, det er kun kreativiteten, der begrænser - og det er meget billigere end de færdigblandede. Friske krydderurter - hvis du f.eks. har købt flere chilier eller mere citrongræs, end du skal bruge, så kan du fryse dem. Disse kan holde sig længe på frost. Opbevar dine krydderier korrekt – dvs. mørkt og tørt - så holder de længere.

Pasta, ris, gryn, kiks, müsli o.l.: Er tørvarer, som uåbnede har meget lang holdbarhed, men som alligevel forandrer smag og duft. Når de har været åbnet, skal de opbevares i lufttætte beholdere og bruges indenfor relativt kort tid. Ligesom med mel, skal man tjekke, at der ikke er spind i poserne fra melmøl o.l. Sennep, ketchup, saucer, salsa, survarer o.l.: Alle har forholdsvis lang holdbarhed, når de er uåbnede. Når de er åbnet, forandres såvel udseende, smag og duft– særligt sennep. Det er ikke nødvendigt at opbevare dem på køl. Olier: Læg mærke til produktionsdato eller datoer i det hele taget, når du køber olie. Køb dem så friske som muligt. Olie bliver harsk og smagen ændres meget over tid. Opbevar olien et mørkt sted og sørg for at låget lukker ordentligt. Lys og luft sætter oxideringen af olien i gang - det vil sige, at olien bliver harsk og smager dårligt meget hurtigt. Køb olie i mængder, du kan få brugt indenfor et halvt års tid. Det er en god idé kun at have rene olier – du kan altid selv tilsætte aroma mm. Jo færre slags olier du har, jo større omsætning har du og undgår derved at bruge olier, der ikke smager så godt længere.

>>

tikkerne, der så supplerer med egne dagligvarer til projekt Juleoverskud. Foruden at sprede stor glæde hos familierne, der får hjælpen, belastes miljøet tilsvarende mindre ved, at undgå at smide disse fødevarer ud, fordi de ikke længere er salgsbare, fortæller Klaus Nørlem, Generalsekretær i Dansk Folkehjælp

Endnu mindre spild af mad Hvis man tror, at Stop Spild Af Mad hviler på laurbærrene, tager man grundigt fejl. På kun ni år er organisationen kendt i hele verden, og stifter Selina Juul er nu medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild og er bidragsyder til den globale protokol mod madspild, sammen med flere internationale partnere. Protokollen har til formål at standardisere målingen af madspild og fødevaretab gennem hele værdikæden fra jord til bord. – Jeg startede i sin tid Stop Spild Af Mad som en protestgruppe og farten, hele sagen voksende med og den store succes, kom fuldstændigt bag på mig. I løbet af kort tid var vi pludselig i de internationale nyheder på bl.a. CNN. Det var overvældende, så meget positiv opmærksomhed Stop Spild Af Mad blev mødt med. – Kun tre måneder efter jeg startede Stop Spild Af Mad, blev jeg kontaktet af Anders René Jensen, der er indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000. Som den første supermarkedskæde gik de aktivt ind i udfordringen omkring, at der smides alt for mange fødevarer i skraldespanden. REMA 1000 startede, som de første, med at fjerne flerstykstilbud og fuldstændigt udrydde begrebet mængderabat, der får folk til at købe alt for store mængder fødevarer, som de ikke når at få spist, inden de er for gamle. Så tog det yderligere fart, og budskabet spredte sig endnu engang med lynets hast, da Ritzaus Bureau spredte nyheden. Så rullede bølgen for alvor gennem Danmark og ud i verden. – Nu er mange supermarkedskæder med på idéen, men ligesom jeg, er også REMA 1000 ”first mover” på denne omkring sig gribende bølge af øget bevidsthed om mindre madspild. Det samarbejde gav vores protestbevægelse det perfekte springbræt til at komme videre på. Og det kommer os alle til gode. Tænk for eksempel på de varer, som sælges til nedsat pris, fordi det er, hvad vi kalder ”datovarer” – altså varer der er tæt på udløbsdatoen. Folk sparer penge på fødevarer, der alligevel skal spises med det samme, og supermarkedskæden slipper for at smide de gode fødevarer ud, fordi det er forbudt at sælge dem, når datoen er overskredet. Det er til alles fordel, siger Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad. Mange madvarer kan sagtens bruges og spises, selvom den påtrykte dato er overskredet. Derfor lancerer Stop Spild Af Mad nu en ny guide til fødevarer, som sagtens kan spises, selvom den påtrykte dato er overskredet. Guiden er udviklet af de to ambassadører for Stop Spild Af Mad, Kirsten Høgh Fogt og Anne Marie Fogh Larsen, som er lærere på Suhrs Højskole. Q

– NU ER MANGE SUPERMARKEDSKÆDER MED PÅ IDÉEN, MEN LIGESOM JEG, ER OGSÅ REMA 1000 ”FIRST MOVER” PÅ DENNE OMKRING SIG GRIBENDE BØLGE AF ØGET BEVIDSTHED OM MINDRE MADSPILD.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

15


NY 2-LAGS EMBALLAGE REMA 1000 tilbyder ny pålægsemballage der støtter op om vores holdning til at bekæmpe madspild og tilbyde friske produkter. De nye pakker har 2 rum, som åbnes hver for sig - mere frisk pålæg med mindre spild!


FAMILIELIV / SUNDHED

Fiskeolie, i den rigtige sammensætning og koncentration, styrker hjernens evne til at lære nyt og bearbejde indtryk. Af He nr i et te R o sent h al M u ld

Fiskeolie styrker børns læsefærdigheder

M

an skal lære at læse for at kunne læse og lære. Derfor har svenske forskere undersøgt, hvad det betyder for børns læsefærdigheder at få suppleret deres kost med et tilskud af omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Det viste sig at have stor betydning. I undersøgelsen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Child Psychology and Psychiatry, deltog 154 helt almindelige svenske 9-10-årige skolebørn på tredje klassetrin. Først fik børnene testet deres læseforståelse og læseevne, hvorefter halvdelen af børnene gennem tre måneder supplerede deres sædvanlige kost med et dagligt tilskud omega-3/omega-6 fedtsyrer i kapsler. De øvrige børn supplerede i samme periode deres kost med kapsler med en neutral olie – selvfølgelig uden at vide, at det var „snydeolie”. Den opfølgende læsetest viste, at børnene i omega-3/omega-6 gruppen havde forbedret både deres læsehastighed og deres oplæsning markant i forhold til kontrolgruppen. I undersøgelsens anden del tog alle børnene omega-3/omega-6 i tre måneder – og igen viste den opfølgende læsetest, at tilskuddet havde gjort gavn. I den tidligere placebo-gruppe var forbedringen

mest markant, men også i gruppen, der havde taget tilskud gennem alle seks måneder, kunne forskerne registrere yderligere fremgang.

Er fiskeolie ikke bare fiskeolie?

FISKE FAKTA Det er efterhånden gået op for de fleste af os, at fisk er godt for både små og store, og skulle vi have været i tvivl, har Fødevarestyrelsen været så flinke, at skære det ud i pap for os. Anbefalingen lyder: spis 350 gram fisk om ugen, heraf skal 200 gram være fed fisk. Årsagen til at fisk er så vigtigt i kosten er, at fisk indeholder mange vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer. For at være sikker på at børnene ”er dækket godt ind” hvad angår de vigtige næringsstoffer, er det en god idé at give børnene fiskeolien som et kosttilskud, i et dagligt ritual – lidt ligesom, at man også børster tænder.

Nej, så enkelt er det desværre ikke og her er forklaringen: Omega-3 fiskeolie indeholder to gavnlige fedtsyrer – EPA og DHA. Og forskning viser, at forholdet mellem de to fedtsyrer er uhyre vigtigt for virkningen. Et nyt dobbeltblindt cross-over studie viser, at Omega-3 fiskeolie med tre gange så meget EPA som DHA tilsyneladende kan forbedre ikke bare børns, men også voksne hjerners evne til at bearbejde ny information.

Vidste du at EPA er en af kroppens vigtige byggesten Essentielle fedtsyrer – specielt EPA indgår i opbygning og vedligeholdelse af myelinskederne som omgiver nervecellerne. Store mængder information bliver sendt via et netværk i kroppen som består af milliarder af nerveceller. Disse celler rører ikke hinanden, men udveksler information via signalstoffer. Populært sagt kan man sige, at informationerne ”hopper” fra nervecelle til nervecelle. Det ser ud til at specielt EPA blødgør cellehinderne og gør dermed optagelse af signalstofferne fra nervecellerne nemmere. Q

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

17


ANNONCE / MOTION

Sjov motion Får dit barn rørt sig nok? Det kan være lidt af en udfordring, at få de anbefalede 60 minutters motion om dagen, men en smart aktivitetstracker gør det både sjovt og udfordrende for børn at bevæge sig. Af He n r ie t te R o s e nt ha l M u ld

60

minutter om dagen ved moderat til høj intensitet. Så længe anbefaler sundhedsstyrelsen børn og unge i alderen 5-17 år, at være aktiv om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 60 minutter deles op, skal hver aktivitet vare mindst 10 minutter. Kan du og din familie sætte flueben med god samvittighed, hvis jeg spørger om I når dette i hverdagen? Mindst tre gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 30 minut-

Garmin vívofit® jr.2 Disney Minnie Mouse

18 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

ters varighed, for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal også indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele. Så fik vi sat det på plads. Så er spørgsmålet, hvordan vi får motiveret vores poder til at få rørt sig nok. Konkurrencen om børnenes opmærksomhed er hård, og ofte er det barnets tablet, smartphone eller PC der løber med sejren. Alt for mange børn og unge løfter ikke blikket fra skærmen ret lang tid ad gangen, men det kan der nu laves om på – på en sjov måde oven i købet. Det er Garmin der har tilføjet en aktivitetstracker Vivofit jr2. i sortimentet til familiens børn og unge, og tak for det. For med det smarte ur på håndleddet bliver det sjovere at røre sig og være aktiv. Der går ganske enkelt sport i det.

Garmin vívofit® jr.2 Captain America

Garmin vívofit® jr.2 The Resistance

Garmin vívofit® jr.2 Marvel Avengers

Garmin vívofit® jr.2 BB-8™


ANNONCE / MOTION

FAKTA Q 1+ års batterilevetid, opladning er ikke nødvendig Q Børnevenligt design – behageligt, holdbart og svøm-

mevenligt Q Registrerer skridt, søvn og 60 minutters anbefalet

daglig aktivitet Q Kompatibel forældre-app omfatter værktøjer til

administration af daglige opgaver og en sjov mobil eventyrsti, som børnene kan låse op Q Børnene udfører daglige opgaver og optjener virtuelle mønter, der kan indløses til aftalte belønninger, som styres af forældrene

Belønning for den gode indsats De fleste børn synes, at det er sjovt at få en udfordring – særligt hvis den efterfølges af en belønning. Vivofit jr.2 gør det nemt at motivere, for hvis barnet når det daglige mål på 60 minutters aktivitet, modtager det sjove facts, og der låses op for en mobil eventyrsti – hvilket inspirerer barnet til at gøre sig umage hver dag.

Et godt overblik via appen Kender du det? At når du spørger dit barn om det har sovet godt er svaret ”nja”. Det bliver man ikke meget klogere af, men når du forbinder barnets Vivofit jr.2 til din egen smartphone, får du faktisk alle data om barnets skridt, søvn, daglige aktiviteter og daglige opgaver. Man kan tilknytte flere børn til den samme smartphone. Man kan tildele daglige opgaver, finde ud af, hvor mange belønningsmønter hvert barn har, og invitere hele familien til at konkurrere i en daglig skridtkonkurrence.

Har du husket at børste tænder? Et spørgsmål man som forældre kan stille hver dag og blive overrasket over, at det har barnet faktisk ikke. Det er kun en af mange ting børn har tendens til at glemme, fordi tankerne er i gang med meget mere spændende ting. Lad Vivofit jr.2 være barnets virtuelle ”huskehjælper” og indstil det til at op-

datere i det interval du finder perfekt og så får ”det glemsomme barn” en påmindelse om at børste tænder, rede seng eller hvad der nu er aktuelt. For unge mennesker, der kan lide at trække tiden ud, kan du indstille en opgavetimer, så Vivofit jr.2 kan minde dem om, at det er tid til at lave lektier eller tage tøj på. Når opgaven er løst – de praktiske gøremål – modtager barnet virtuelle mønter, som samles og derefter kan udveksles for de belønninger, I har aftalt på forhånd, for eksempel 30 minutters ekstra skærmtid, en sleepover-aftale med en ven i weekenden eller noget helt tredje. Vivofit jr.2 er designet til børn og unge i et sejt look i flotte farver. Som en ekstra bonus er uret vandtæt, så man kan bare beholde det på i svømmehallen, når det er der aktiviteterne foregår. Q

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

19


UNDERHOLDNING / BØRN

med Hold øje ncerne på konkurre .dk rnogfritid r, www.bo øge u vinde b Her kan d lm og billetter, fi de store spil til bå og små.

SJOVE HISTORIER til de søde børn

Læs masser af bøger sammen med dit barn. Historierne danner helt naturligt grobund for masser af gode samtaler med barnet. Villads fra Valby taber en tand

Børnenes Rekordbog

Rosinante & Co

Linddhardt & Ringhoff

Når man ser en nuttet bamse, er det ikke altid, man kan få den, det forstår Villads fra Valby godt. Men som alle, der kender Villads ved, vil han selvfølgelig prøve alligevel. Villads skal på museum med klassen. De skal lære om gamle dage, men i museumsbutikken ser Villads verdens sødeste tøjhund, og han er helt sikker på, at det er lige præcis sådan en tøjhund, hans lillesøster ønsker sig til sin fødselsdag. Bare Villads havde haft nogle penge, så han kunne købe tøjhunden til hende. Men det har han jo ikke. Til gengæld har han en rokketand. Og det har Yussef også. Og – VUPTI – så har Villads også en idé.

Børnenes Rekordbog 2018 præsenterer over 400 nye danske rekorder og i alt mere end 1.000 fantasifulde, fantastiske og flotte børnerekorder. Børnenes Rekordbog er et pædagogisk projekt, hvis fornemmeste opgave er at styrke VIND fællesskab, fantasi, spontanitet og kreativitet hos børn og give dem et sted, hvor de kan konkurrere på egne præmisser. Det er både danske SFO’er, klubber, spejdere, skoleklasser, kammerater og enkeltpersoner, som hvert år indsender rekordforsøg inden for kategorierne: flest, mindst, størst, længst, højest, hurtigst, med meget mere.

VI UDLODDER 5 BØGER

FOKUS Serien om KOKO handler om et eventyrligt liv på prærien for længe siden. Om en pige, der kæmper for at finde sin styrke og sine evner, og om hendes oplevelser med venner og dyr i den store natur. Gyldendal

Koko 1 – Pigen de kaldte nat Det bedste Koko ved, er at drømme. Hun elsker også at sidde i tusmørket og kigge efter sit totemdyr, uglen, eller at tage på eventyr i naturen med en af stammens trækhunde, Lille Ulv.

Koko 2 - Ugledansen Kokos stamme skal fejre, at de er nået frem til prærien, hvor de store bisonflokke græsser. Derfor skal der være fest med ugledans, og det er meningen, at Koko skal danse med. Men Koko har andre planer. Der er nemlig kommet et smukt dyr til lejren. Kokos ven Iiniwa påstår, at dyret er utæmmeligt. Men Koko, som gerne vil bevise, at hun er modig, sætter sig for at ride på det

20 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87


UNDERHOLDNING / BØRN

Pruttebukser og båthorn

Varulven Viggo – Snotfeen og andre gyserim

Politikens forlag

Antons mor er blevet skør. Hun går rundt med blomster i håret og taler hele tiden om en lille fed mand, der hedder Baba Buddha Masala. Det værste er, at hun vil flytte langt væk fra noget, hun kalder struds og jag, og det betyder, at Anton aldrig mere skal se sin bedste ven Molly. Den slags går selvfølgelig ikke, og derfor bliver der brug for mindst en halv plasticmand, en klokke, en ternet dug og især Baba Buddha Masalas ukendte fætter Pappa Båthorn Wasabi...

Gyldendal

Her er en bog med de ondeste rim, klumper af ord, sat sammen med slim. Den er skrevet til dig, din plageånd, med blod fra en afhugget zombie-hånd. En samling sjove og helt vildt-langt-ude-gyserim. Med masser af skønne farveillustrationer af forfatteren.

Mis med dinosaurfjæs Forlaget Mellemgaard

Alfreds autoalfabet

Er en på én gang både hyggelig og (lidt) uhyggelig historie om Noa Ankerstjerne, der en nat hører en frygtelig lyd. Da han finder ud af, at den kommer fra hans egen baghave, beslutter han sig for at finde ud af, hvad det er. Intet kan forberede ham på, hvad han finder – en mis med dinosaurfjæs.

Politikens forlag

Alfred er en ualmindelig bilglad dreng. Om dagen leger han med biler, og om natten drømmer han om dem. Autoalfabetet er Alfreds guide til bilverdenen, fortalt i motoriserede børnerim og alfabetiseret så A er Alfa Romeo, B er BMW, og Å er rigtig spændende.

FOKUS

Uhygge, rekorder, eventyr, rim, gys, biler, sjov og spas.

Mille Møgunge er en serie om den øretæveindbydende, sjove og helt uimodståelige Kamille Madsen. Hver bog indeholder tre klassiske ”hovsa-hvordanendte-det-hele-dog-sådan-her”-historier suppleret af charmerende og finurlige illustrationer. Høst & Søn

Mille Møgunge – en ballade-magnet Det var slet ikke meningen, at Milles kusine Gloria Maj Münster-Madsen skulle ende skaldet og smurt ind i superlim. Og det var heller med vilje, at hun stjal naboens hund og lærte den at tale russisk. Det var slet ikke Milles skyld. Hun kan ikke gøre for det. Hun er bare en ballademagnet…

Mille Møgunge – en total katastrofe Det var ikke så godt, det med klasserotten Rooney, der forsvandt. Og dengang farmor faldt og brækkede benet i Milles tyvefælde – det var heller ikke hendes skyld! Hvordan kunne hun måske vide, at det ville blive en total katastrofe, at hun tog katten Basse med på hospitalet for at oplive farmor med Kæledyrenes Kraft?

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

21


FAMILIELIV / HUDPLEJE

Pas på huden

i vinterkulden

De kolde måneder med blæst, regn og frost udtørrer huden.

Antallet af børn som får børneeksem er stigende Vintertørre læber Ligesom ansigtet kræver læberne også ekstra beskyttelse mod kulden. Vælg gerne en læbepomade med et højt fedtindhold.

Babycreme er ikke til daglig brug

Omkring 20 % af alle børn, der bliver født i Danmark, udvikler børneeksem. I 1960 var tallet 3 %, så antallet af børn med børneeksem er i kraftig stigning. Børneeksem er en arvelig hudsygdom, som giver tendens til tør, kløende hud og perioder med eksem. Der er ikke kun en enkelt årsag til børneeksem, og der eksisterer ingen mirakelkur. Men man kan minimere risikoen for at sygdommen blusser op ved at smøre barnets hud dagligt med fugtighedscreme, hvilket er en meget vigtig del af behandlingen af børneeksem og hurtigt behandle ifølge lægens anvisninger, hvis eksemet blusser op. Ved at bruge fugtighedscreme, tilføjes de fedtstoffer, som huden ikke selv kan danne. Ved at smøre barnets hud flere gange daglig med fed fugtighedscreme kan man forebygge, at huden tørrer ud og klør, og dermed nedsætte antallet af udbrud.

Når du læser på en babylotion, kan du få indtryk af, at babyer skal smøres ind i creme dagligt. Men det er slet ikke nødvendigt – og heller ikke godt for den sarte hud Børn har slet ikke brug for de samme mængder kosmetiske produkter som eksempelvis sæbe og shampoo, som voksne har. Produkterne kan nemlig udtørre og irritere huden, og de kan indeholde parfume, som giver risiko for allergi. Til daglig er det nok at vaske din baby med lunkent vand og undgå at tilsætte sæbe eller olie til vandet. Derfor behøver du normalt heller ikke at bruge cremer eller olier på babyens hud efter badet. Synes du, din baby har tør hud, så tal med lægen eller sundhedsplejersken om det. Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Vidste du: Q At huden er med et overfladeareal på ca. 1,5 m2 et af vores største organer Q At huden udgør ca. 15 % af legemsvægten Q At huden skaffer os information om omgivelserne gennem små nerveen-

der, som registrerer berøring, tryk, varme, kulde og smerte

22 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

Kilder: Sundhed.dk, Astma-Allergi Danmark, Forbrugerrådet Tænk, Helsenyt, DR.


FAMILIELIV / HUDPLEJE

Hvordan behandler jeg tør hud? Fugtighedscreme er en effektiv behandling af tør hud. Vælg en fugtighedscreme med højt fedtindhold (> 20 %), og uden parfume, som du kan reagere allergisk mod. Bruges en eller evt. flere gange dagligt.

Spis huden sund Man kan spise sig til sundere hud. De sunde umættede fedtsyrer som eksempelvis omega-3 fedtsyrer, er gavnlige for huden. De hjælper næringsstofferne med at passere ind i cellerne. Omega-3 fedtsyrer findes i fødevarer som laks, valnødder, tofu, hørfrøolie, malet hørfrø, raps- og olivenolie.

Kulde og tørt indeklima Grunden til, at mange oplever tør og skadet hud i vintermånederne, er kombinationen af den bidende kulde udenfor og den tørre radiatorvarme indenfor.

Vælg en fed creme til tør vinterhud Jo mindre vand i cremen, jo bedre. Vælg en creme med lavt vandindhold gerne uden parfume, til at holde huden beskyttet mod vinterens blæst. En creme med højt indhold af gode fedstoffer, og som ikke indeholder vand, minimerer risikoen for frostskader på den sarte hud. Hvis man ydermere vælger en creme mærket med et eller flere af de anerkendte miljømærker, der fortæller at man her står med en creme i hånden, som ikke indeholder nogle af de skadelige og hormonforstyrrende stoffer, er man på den helt sikre side.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

23


Kom ind i en af vores mange cykelbutikker og tal med en fagmand

Kildemoes Bikerz Retro 3G 20”

Scott Scale JR 20

Skøn hverdagscykel til pigerne. (Alder 6-8 år). 3 indvendige gear. Fodbremse og fælgbremse for. Monteret med diode-baglygte, bagagebærer, støtteben, lås og frontkurv. Fås i farverne Grey og Purple.

Sej cykel til drenge, som vil prøve kræfter med skovstier. (Alder 6-8 år). Alustel. 7 udvendige Shimano gear. Fælgbremser og en affjedrende forgaffel.

Alfa cykellygte

Charlie lygtesæt

LED-forlygte i aluminium. Med sine 150 lumen samt det, at lygten kan ses fra 180° sikrer, at du både kan se og blive set i mørket. Gaveæsken indeholder forlygte, monteringsbeslag og batterier.

Bestående af forlygte, baglygte, monteringsbeslag og batterier. Lygtesættet er perfekt til bykørsel, hvor der er gadelys. Forlygten er perfekt til landeveje, hvor der er mindre lys. Cykellygten er godkendt.

FRI TILBAGEKØBSGARANTI

Fri BikeShop tilbyder tilbagekøbsgaranti på Kildemoes børnecykler. Når du har købt en ny Kildemoes børnecykel hos os, giver vi dig 1.000 kr. retur for cyklen, når du kommer med den inden for 3 år, og du samtidig køber en ny cykel. HUSK! Cyklen skal være i brugbar stand. Tilbagekøbsgarantien gælder alle Kildemoes 20”, 24” og 26” børnecykler og kan indløses i alle vores 88 Fri BikeShop-butikker uanset i hvilken Fri BikeShop, du har købt cyklen.

Find nærmeste butik på fribikeshop.dk

Der tages forbehold for udsolgte varer samt trykfejl. Alle priserne er inkl. moms.

HØJ KVALITET OG STORT UDVALG


ANNONCE

Styr udenom forkølelsen Q Vask eller desinficer hænderne

hver gang du har pudset næse, hostet, nyst eller tørret næse på et barn. Q Sørg for, at børnene vasker hænder tit. Q Brug engangslommetørklæder og kassér dem straks efter brug. Q Host i ærmet, ikke i hånden – og lær børnene at gøre det samme. Q Rengør legetøj, tøjdyr, sutteklude og sutter tit. Q Luft ud i 5-10 minutter flere gange dagligt. Q Hav altid håndsprit med på tur. Du kan få brug for den hvor som helst – i supermarkedet, på legepladsen, på ferien...

VINTER uden snotnæser? Som børnefamilie kan man nemt blive presset af alt for mange sygedage om vinteren, når der er forkølelse og andre virussygdomme i omløb.

M

ange børn bliver oftere syge end voksne – og med syge børn i hjemmet stiger risikoen for at hele familien bliver smittet. Men giv ikke op på forhånd, for nogle få gode vaner kan bidrage til at nedsætte antallet af sygedage.

Håndvask eller håndsprit? Både håndvask og håndsprit fjerner uønskede mikroorganismer, som man får på hænderne i dagens løb.

Når der er synligt snavs på hænderne, skal der bruges vand og sæbe, for håndsprit kan ikke trænge igennem snavs. I perioder med sygdom, kan man vaske hænderne først og bruge håndsprit bagefter. Hyppig håndvask er hårdt for huden. Når det er nødvendigt at rengøre hænderne ofte, er håndsprit med fugtgivende glycerin mere skånsomt, fordi det bevarer hudens naturlige fugtbalance. Håndsprit er en nem løsning, når man er på farten uden adgang til vand og sæbe. Q

Sådan bruges Apotekets Alcogel Q Brug 3 ml gel, dvs. en mængde svarende til en hasselnød. Q Hænderne skal være tørre og uden synligt snavs. Q Gnid gelen på håndfladerne, håndryggene, håndleddene og alle fingrene

– husk fingerspidserne og mellemrummene mellem fingrene. Q Gnid i cirka 30 sekunder, indtil hænderne er helt tørre.

Se mere på apotekets.dk

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

25


LIDT AF HVERT

Med på moden Vi her på redaktionen er vilde med Peak Performance, som i dag en af de førende producenter inden for funktionel sportsmode. Vi har fået fingrene i nogle styles fra deres nye efterårskollektion, og vi blev ikke skuffede. Med Peak Performance, er det muligt at være aktiv i behageligt tøj, der sidder præcis som det skal. Her er både god stil, komfort og kvaliteten er der bestemt heller ikke gået på kompromis med. Designet er i højsædet og især aktive mennesker nyder godt af den fremragende kvalitet og funktionalitet, da det jo er mere behageligt at bevæge sig i god pasform. Vi har været så heldige at teste lidt af deres overtøj og det er perfekt til den kommende vinter.

VIND

VIND Fiskeoliekapsler til 3 måneders forbrug Eye Q kapsler supplerer vores fiskeoliebehov når vi ikke lige får spist fisk, så ofte som det anbefales. Kapslerne er nemme at sluge og er uden smag. Det anbefales at starte med 6 kapsler dagligt i 12 uger. Derefter kan dosis reduceres til 2 kapsler dagligt. Eye Q fås også i tyggekapsler, der er velegnet voksne. KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN OM 3 MÅNEDERS FORBRUG AF EYE Q KAPSLER

HOLD VARMEN Med lune uldstrømper, huer, vanter og halstørklæder. Mp Denmark er kendt for deres lækre strømper til hele familien, men de har mange andre skønne accesories, så du kan komme godt og lunt gennem vinteren. KLIK IND PÅ WWW.BOERNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN OM ET AF 4 SÆT.

VIND

STOP hårtab

Det er enhver kvindes mareridt at tabe håret. Uanset om det er kort eller langt, skal håret blive hvor det er, for en stor del af vores identitet afspejles i frisuren. Desværre oplever omkring en tredjedel af kvinder hårtab. Det kan der være flere årsager til, f.eks. stress eller hormonelle forandringer ved graviditet og fødsel, eller i overgangsalderen hvor så mange som to tredjedele lider af hårudtynding eller skaldede pletter.

Hvad kan man gøre ved uønsket hårtab? Behandling med Crescina hjælper den naturlige hårvækst i områder, hvor håret er udtyndet. Ved at aktivere stamcellerne og styrke dannelsen af keratin i hårrødderne, booster behandlingen produktionen af nye hår. Efter kort tid opleves, at eventuelt hårtab stabiliseres og samtidig vil nye hår begynde at vokse ud. Man bør påbegynde behandlingen så tidligt som muligt, mens hårsækkene stadig er i live.

26 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87


ANNONCE / HUDPLEJE

Pleje til tør hud Få tips til hvordan du undgår at få tør hud, og til hvordan du udbedrer, hvis skaden er sket. Af He nr i et te R o sent h al M u ld

M

ange danskere har ind imellem problemer med tør hud. Specielt om vinteren, hvor kulde, blæst og regn er hård kost for huden i ansigtet. Den lave luftfugtighed indendørs er ligeledes medvirkende til, at mange oplever problemer med tør og kløende hud – til tider i så stor grad at den tørre hud udvikler sig til eksem.

Hvordan kan jeg undgå at min hud bliver tør? Ved at forebygge og smøre huden med plejende creme. Kender du Locobase® som er hudpleje til tør hud? Alle produkterne er fri for parfume og farvestoffer, men fulde af plejestoffer, der gør huden godt. Locobase® er deklareret i samarbejde med Den Blå Krans, Astma-Allergi Danmark, og er derfor sikre at bruge til sart og eksem udsat hud.

Tør luft, dvs. lav luftfugtighed, som findes i vinterhalvåret i Danmark, kan få din hud til at blive tør og kløende. Gode råd til at modvirke dette er: Q korte, kølige bade Q undgå overdreven brug af sæbe på hudområder, som ikke har behov for sæbeafvaskning Q daglig brug af fugtighedscreme med højt fedtindhold Q undgå tøj af materiale, som kan udløse kløe (uld direkte på kroppen, visse kunststoffer) Kilde: Sundhed.dk

Der findes tre varianter, som du kan blive lidt klogere på her: Locobase® REPAIR er en specialcreme med 63 % fedt, der reparerer tør og skadet hud, både hos børn og voksne. Ret praktisk, for så behøver man ikke at have fem forskellige tuber creme på badeværelseshylden, men kan nøjes med én, som hele familien kan bruge på problemhud. Huden egen reparationsevne styrkes af cremen, så der hurtigt dannes en barriere, der beskytter mod påvirkning udefra. Man kan bruge cremen på alle typer tør ”problemhud” lige fra tørre sprukne læber tilmindre hudskader eller sår på hele kroppen. Cremen er også rigtig god til at lindre og pleje eksemhud, fordi den fremmer hudens egen evne til at reparerer sig selv. Kold, tør luft er en barsk udfordring for huden på både store og små. Da vil en creme med højt fedtinhold hjælpe Smør Locobase® Fedtcreme (70 %) med på særligt udsatte hudområder cirka ti minutter før du går ud i kulden, så er du beskyttet mod både udtørring og frostskader. Er huden allerede hårdt angrebet? Så smør huden med den nærende creme for at fugte og udbedre de tørre områder på huden. Til særligt tør, hård, eller tyk hud, som for eksempel fødder og albuer er Locobase® LPL den rette løsning. Det er nemlig en effektiv blødgørende creme til skællende, tyk og hård hud som eksempelvis albuer, knæ, hæle og fodsåler. Man kan med fordel smøre de problematiske områder ind hver aften til den hårde hud er væk. Når problemet er løst, Locobase® REPAIR for at genopbygge hudbarrieren. Locobase® LPL bør ikke anvendes på skadet hud eller på eksemet. Så kom endelig i gang med at smøre de tørre områder eller hele kroppen nu, inden vinteren for alvor træder til. Q

Nogle fødes med en mere sart hud end andre, og med tendens til eksem. Har man sådan et barn, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på, at en let lotion ikke rækker. Der findes to enkle huskeregler, når det gælder tør hud: Jo tørrere din hud er, jo federe creme behøver den, jo federe creme du anvender, jo hurtigere bliver din hud blød og smidig igen. Til pleje af tør og meget tør hud, bør man anvende en fed creme med mindst 60 % fedtindhold. NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

27


FAMILIELIV / SUNDHED

TIPS

til at komme rask gennem vinteren Vi går en tid i møde, hvor det gælder om at booste immunforsvaret og vide, hvad man kan gøre for at undgå for mange sygedage. Af Hen riette Rosenth al Muld

Kan du lide hvidløg? Dagligt indtag af hvidløg siges, at reducere hyppigheden af ​​ forkølelse og influenza. Hvem ved? Måske værd at forsøge, og i mange retter smager det jo heldigvis dejligt.

Søvn er vigtig Styrk immunforsvaret Mange vil sikkert helst undgå at vælge mellem en pille og en ekstra sygedag og bare lade være med at blive forkølet. Heldigvis har videnskaben en masse gode råd til, hvordan du holder immunsystemet på toppen: Q Sov godt Q Spis sundt Q Undgå stress Motioner jævnligt og moderat. Hvis du motionerer for lidt eller alt for hårdt, kan det faktisk have den modsatte effekt. Og du må endelig ikke motionere, når du er syg; efter et kort boost, styrtdykker immunforsvaret, og du får det endnu værre.

28 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

En multivitaminpille dagligt Om vinteren er mange tilbøjelige til, at spise mindre frisk frugt og grøntsager. Ved at indtage en multivitaminpille i vinterperioden, får vi alligevel dækket kroppens behov for vitaminer.

Få du nok D-vitamin?

D

Vi får sjældent nok D-vitamin i vinterhalvåret, for særligt solen er en vigtige kilder til D-vitamin. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, danskere at tage et kosttilskud på mellem 7,5 til 10 mikrogram D-vitamin om dagen i form af en pille. D-vitamin findes i f.eks. i æg, fede fisk og fede mælkeprodukter.

Søvn er også vigtigt for immunforsvaret. Ifølge forskere er mennesker, der får mindre end syv timers søvn hver nat, mere end tre gange mere tilbøjelige til at blive syge. At få mindst otte timers søvn og leve et regelmæssigt liv, hjælper din krop i balance, hvilket er med til at forhindre sygdom. Søvn er også med til at hjælpe dig hurtigere over influenzasmitte, hvis du først er ramt.

Hold afstand Det virker ret åbenlyst, men lad være med at gå for tæt på syge/forkølede personer. Hvis nogen i nærheden af ​​dig nyser eller hoster, så vend dig bort. Virus kan spredes langt i et nys. Et simpelt: „Undskyld. Jeg bliver let syg“, er tilstrækkelig undskyldning for at lægge afstand til den forkølede.

Kilder: Videnskab.dk, Salon.com, DailyMail, Parenting.


FAMILIELIV / SUNDHED

Hvis der er influenza i omløb, giver Statens Serum Institut disse gode råd: Hvis du vil undgå at blive smittet - og undgå at smitte andre - skal du: Q Undgå tæt kontakt med personer, som du ved er syge. Q Blive hjemme fra arbejde, skole eller lignende, hvis du er syg. Q Undgå at hoste og nyse i din håndflade. Brug i stedet et

engangslommetørklæde eller til nød ærmet. Q Hyppigt vaske dine hænder med vand og sæbe - især efter at

du har hostet, nyst eller pudset næse. Håndsprit (70 % - 85 %) kan også bruges og bør foretrækkes, hvis det er tilgængeligt. Q Undgå at røre ved dine øjne, din næse eller din mund uden forudgående håndvask. Så nedsætter du risikoen for at blive smittet, selvom du skulle have fået smitte på hænderne. Q Sørge for at holde fælles ting og overflader rene ved almindelig rengøring. Q Influenza A og B kan desuden forebygges med vaccination. Da influenzavirus løbende ændrer sig, udvikles der hvert år en ny sæsoninfluenzavaccine, der indeholder to influenza A vira og én eller to influenza B virus, som WHO vurderer, kommer til at cirkulere den kommende sæson. Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination til særlige risikogrupper, f.eks. personer over 65 år, personer med visse kroniske sygdomme som diabetes samt svært overvægtige personer og gravide i 2. og 3. trimester.

Kom ud i den friske luft Vinden blæser koldt. Hvorfor overhovedet overveje at gå udenfor? Der er rigtig god grund til at trodse vejret. Forskning viser nemlig, at fordelene ved udendørslivet kan fremme bedre søvn, øge overordnet velvære og forbedre humøret. „At være ude i dagslys i så lidt som tyve minutter om dagen kan gøre en stor forskel, og øger dit energiniveau og forhindrer vintertristhed“, siger Norman Rosenthal, MD, direktør for sæsonstudier ved National Institute of Mental Health.

Lad naturen pleje og beskytte læber og hud Spirulina er en 3,6 mia. år gammel mikroalge, som er ekspert i at overleve virus, svamp og bakterier.

ct of the year du

Spirularin® HS plejer og beskytter herpes sårbare læber Forkorter udbrud, plejer læberne og beskytter med solfaktor 15. Styrker hudens genopbygning. Usynlig lipcare.

 ch

Active ingredie

nt 2015

ie

is

013

og

lo

t

d ermato

he

tic

gy

t

he



Produkt 2 Äst

aes



013

Pr

Product 2

des Jahr es ukt od

13 20



13 20

Pr o

Det patenterede ekstrakt Spiralin® herfra, er den aktive ingrediens i Spirularin® HS og VS.

e D er m ato

l

Spirularin® VS plejer og beskytter vorte følsom hud Kemi-fri behandling af vorteangreb på hænder og fødder. Styrker hudens genopbygning. Dokumenteret effektiv og skånsom.

Fås på udvalgte apoteker, i helsekostbutikker eller på Pharmovital.dk Har du spørgsmål, kontakt Pharmovital på tlf. 39 617 618


FAMILIELIV / VINTERFERIE

Husk skihjelmen For nogle år siden var skihjelme forbeholdt de vilde og seje skiløbere, der udfordrede sig selv maksimalt på løjperne. Sådan er det heldigvis ikke mere. Flere og flere har fået øjnene op for, at det er en god idé at købe eller leje en skihjelm. En undersøgelse fra Børneulykkesfonden viser, at skihjelmen har vundet indpas blandt de danske børnefamilier. Knap ni ud af 10 børn – 86 % – bliver i dag udstyret med en skihjelm, når turen går til de sneklædte alper. En undersøgelse fra Norge viser, at skihjelmen reducerer antallet af hovedskader med 60 %. Så på med hjelmen, når skiene spændes på.

Vinter, ferie

og familietid

Sommeren 2017. Denne bogstav- og talkombination får mange af os til at ryste på hovedet, for var det overhovedet sommer? Vejret drillede en stor del af tiden, og de som ikke søgte udenlands til sydens sol, overvejer måske en vinterferie fuld af varme, strandliv og den længe savnede sol. Andre foretrækker vinterferie med fuld fart på ski og snowboard, og maksimal hygge om aftenen hvor dagens bedrifter ikke bliver mindre kedelige, når de fortælles over en kop varm kakao.Hvis man ikke har mulighed for at stikke af på dyre udlandsrejser, så er det også dejligt, at holde en ”hjemmehyggeferie” med nærvær og tid til at være sammen. Her får du lidt inspiration til vinterens feriedage. Af He n r ie t te R o s ent h al M u ld

30 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

Populære Thailand Thailand er ikke uden grund blevet en af danskernes favoritdestinationer, når vinterferien skal bestilles. Der er daglige, direkte afgange fra Danmark til flere byer i Thailand, der er næsten garanti for sol og godt vejr året rundt, og så er Thailand et utroligt billigt land at besøge. Phuket er en populær destination, som i sig selv er en større ø, men hvorfra man også kan nå en lang række af landets bedst kendte og smukkeste mindre øer. Fra Phuket er der således nem adgang med turistbåde til øer som Ko Yao Noi, Ko Yao Yai og Phi Phi Islands. Fordelen ved Phuket er også, at der er direkte fly fra Danmark, så du hurtigt kan komme i gang med din drømmeferie. En indenrigsflyvning fra f.eks. Bangkok tager dog kun ca. 1 time og 20 minutter.


FAMILIELIV / VINTERFERIE

Feriedage i Danmark Dyrk kulturen i børnehøjde og hold øje med hvilke museer der afholder særarrangementer for børn i vinterferietiden. Både Louisiana i Humlebæk, som har en hel afdeling særligt dedikeret til børn, og Nationalmuseet i København, byder på spændende aktiviteter og oplevelser for både børn og voksne. ZOO plejer også, at være et populært besøgsmål for både store og små i vinterferien. Her kan man nyde, at se alle ”vinterdyrene” i deres yndlingsårstid.

Vinterferie i østrigske Tirol I Tirol mødes man af skypunkterende bjergtoppe, postkortværdige landsbyer og dybe, alpine dale – overstrøet med unikke oplevelser for alle. Både skiløbere og snowboardere er forkælede med muligheder. Her er over 100 feriesteder, der tilbyder pister for både begyndere, familier, øvede og eksperter. Vælg mellem blomstrende afterski-steder, levende bjerglivstil, fantastiske indkøbsmuligheder og hyggelige bjerglandsbyer.

Weekend ”get away” Måske er det tid til, at mor og far snupper en ”weekendferie”, hvor ungerne enten råhygger hos venner, eller bliver råforkælet hos bedsteforældrene. Det er en udbredt misforståelse, at det først er når man er slidt helt ned til sokkeholderne, man fortjener lidt voksentid sammen med sin elskede. Nogle forældre føler, at det er at svigte ungerne at stikke af på weekend med tilhørende ”voksenforkælelse”, og kommer derfor ikke af sted. Smid skyldfølelsen overbord, og gør forsøget. Måske er det lige det vitaminboost for forholdet til hinanden, der får hverdagene til at glide lidt lettere i den mørke vintertid.

Sol eller sne

– vinterferien deler danskerne

Skiferie nordpå Mange danskere har fundet vej til de svenske og norske fjelde. Her findes mange områder, der er særdeles velegnede for nybegyndere og børn. Hvis familiens yngste endnu ikke er klar til en debut på ski, er det på kælkebakken det foregår, men det er også både sjovt og udmattende. Temperaturen kan være noget lavere end sydpå, men så er det ekstra hyggeligt, at mødes i hytten eller ferielejligheden til varm te og kakao om eftermiddagen, når mørket sænker sig.

Kilder: Visit Tirol, SolStrandSommer.dk

Mange danskere rejser hvert år på vinterferie i udlandet i februar. Halvdelen rejser mod sol og strand – den anden halvdel mod sne og ski. Vinterferien og februar er højsæson for rejselystne danskere. Hvert år drager 388.000 af os på vinterferie, viser tal fra Danmarks Statistik. 202.000 vælger skiferien, mens 186.000 pakker badetøj og solcreme for at tage til varmere himmelstrøg. For skiløberne er Østrig, Norge og Sverige favoritdestinationer. I 2015 valgte 69.000 Østrig som rejsemål i februar, mens henholdsvis 35.000 og 20.000 tog til Norge og Sverige. Af dem, der var mere til solparasoller end skipister, valgte 42.000 Spanien, 21.000 Thailand og 15.000 Tyrkiet.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

31


Badeferie året rundt

Snup et par dage i Danland – ungerne vil elske det! Søndervig Plads til 2-4 pers. Pris pr. ferielejlighed Inkl. adgang til stort badeland.

fra

1.456,-

Faaborg fra Plads til 2-4 pers. Pris pr. ferielejlighed 45 min. kørsel fra Odense Zoo og Danmarks Jernbanemuseum

1.328,-

Pak badetøjet og kør af sted til et af Danlands 28 feriecentre. Her kan du, uanset vejr og vind, få luftet badetøjet enten ved stranden, i poolen eller i badelandet. Helt perfekt, når børnene er med på ferie.

Bestil feriebolig nu på Danland.dk eller ring 3363 0200 Gilleleje Plads til 2-6 pers. Pris pr. feriehus 1 times kørsel fra København

fra

1.556,-

Norddjurs Plads til 2-4 pers. Pris pr. lejlighed Pool inde og ude. 1 times kørsel fra Aarhus.

fra

1.108,-

Priseksemplerne er for en weekend i november eller december. Inkl. slutrengøring og adgang til indendørs pool eller badeland.

Verdens bedste ferier i Danmark


ANNONCE / VINTERFERIE

En flyrejse med børn behøver ikke at være spor besværlig. Af He nr i et te R o sent h al M u ld

Flyrejse med succes

N

ogle skal lige tage en dyb indånding, før de begiver sig afsted på ferierejsen, hvis transporten foregår i en flyvemaskine. Tanken om at være ”spærret inde” på den meget begrænsede plads, med et barn der mister tålmodigheden, er da heller ikke særligt besnærende. Men hør lige her – hos SAS elsker de børn, og byder alle børn velkomne på deres flyvninger.

En billet med det hele, tak! Når man bestiller flybilletter til familieferien, er det nogle gange svært at gennemskue, hvad der er inkluderet i prisen. Ofte skal man huske at tilføje bagage og forplejning. Bare ikke når man flyver med SAS. Her er holdningen, at det skal være nemt, at rejse med sine børn, og ”Infants” kan medbringe en sammenklappelig klapvogn/barnevogn uden beregning. Ved ”Children” vil det blive regnet med i ”baggage allowance”, men der vil blive opkrævet et gebyr, hvis barnet har et stykke bagage ud over klapvognen/barnevognen. Hvis man har booket en SAS Plus billet på flyvninger på over 90 minutter i Europa, og på alle klasser på ruter til den øvrige verden, er det endda muligt at bestille specialmad til børn, uden det koster ekstra.

Underholdning på rejsen På de længere flyveture til USA og Asien, er der underholdning til alle

aldre, på skærmen der er indbygget i sædet foran. For børns tålmodighed er ikke altid verdens største, og det er personalet ombord fuldstændigt klar over. De ved også alt om, at det sidste forældre ønsker ombord på en flyver er, at et utålmodigt barn forpester ferieoplevelsen for de andre medpassagerer. Faktisk er SAS kabinepersonale så glade for børn, at de som regel får opmuntret barnet til, at fokusere på alt det dejlige ved at flyve. Det kunne være en overraskelse i form af en lille gave, som passer til barnets aldersgruppe. Der findes også legetøj og mange spil, som kan underholde børnene ombord. – Jeg rejser ofte med Kaja, som nu er seks år. Vi har rejst i Europa, men har også rejst flere gange på de længere ruter til USA og Thailand. Jeg vælger altid SAS, fordi jeg følger mig sikker på det ”produkt” jeg køber. Når jeg rejser alene med min datter, har jeg brug for at tingene fungerer og at jeg kan bede om hjælp, hvis jeg føler det er nødvendigt. Jeg har aldrig mødt andet end god service og stor hjælpsomhed, fortæller Helene Kragh.

All-inklusive lounge

BØRNS TÅLMODIGHED ER IKKE ALTID VERDENS STØRSTE, OG DET ER PERSONALET OMBORD FULDSTÆNDIGT KLAR OVER.

Start ferien i ro og mag. Det lyder som en umulighed, for ofte summer en lufthavn af liv og travle rejsende. Det giver sig selv, for i takt med at prisen for flybilletter gennem årene er faldet, er vores rejseiver steget proportionelt. Nogle af flybilletterne man kan købe hos SAS inkluderer adgang til SAS Lounge, som er et åndehul i det hektiske lufthavnsmiljø. Hvis man har billetter, hvor denne service ikke er inkluderet, kan man tilkøbe denne adgang. I loungen er et særligt børneområde, hyggelige sysler for børnene og et ”spis og drik hvad du har lyst til” koncept. Alt i alt en super nem og bekvem måde, at starte turen på. Velkommen ombord. Q

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

33


FAMILIELIV / ANNONCE

Robotten støvsuger, mens I hygger omkring morgenbordet.

Tid til familien Gider du heller ikke bruge din sparsomme tid på rengøring? Så sig farvel til din gamle støvsuger og goddag til en robotstøvsuger, der klarer snavs, støv, krummer og dyrehår helt automatisk.

H

Af Hen riette Rosenth al Muld

verdage fulde af gøremål. Gå på arbejde, sørge for at børnene passer sine fritidsaktiviteter og lektielæsning. Lufte hunden som børnene fik plaget sig til, og som da også er en elsket del af familien, men hunde sætter sine spor overalt i hjemmet i form af hvirvlende pelsbolde, der danser henover gulvene sammen med støvet. Så alt i alt er der ikke meget tid til alt det sjove vel, hvis man samtidig er glad for et rent hjem? Det er da langt sjovere, at tage på udflugt til yndlingslegepladsen eller gå en tur i biografen, når weekenden indtræffer, end at gå endnu en tur med støvsugeren.

Ny teknologi giver en hånd med rengøringen Selv om nogen savner ”de gode gamle dage”, er der ingen tvivl om, at visse robotter kan gøre hverdagene betragteligt nemmere for mange af os. Og må vi have lov at præsentere, trommehvirvel tak, robotstøvsugeren iRobot. Din nye bedste rengøringsven, som oven i købet kan styres via en helt ny HOME-app. En robotstøvsuger, der tager slæbet i hverdagene, så weekenden ikke behøver at gå med at ”komme i bund” med en større rengøringsoperation. For når der på daglig basis holdes støvfrit på gulvene, er der ikke så meget støv at hvirvle op på lamper, hylder og møbler. Det er avanceret teknologi, der gør det muligt for robotstøvsugeren at klare både

34 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

gulvtæpper, hårde gulve, undgå trapper og støvsuge under dine møbler. Første gang man ser den effektive rengøringshjælp i aktion, holder man vejret, når den sætter kursen hen mod en trappe eller anden afsats. For man har jo ikke lyst til at se sin nye rengøringshjælp forsvinde ud over kanten. Bare rolig, det gør den heller ikke. De fintfølende sensorer forhindrer det, og det er også disse sensorer robotten bruger til at planlægge sin rute med, hvor den kører mellem to og tre gange over arealet, der skal støvsuges.

Gør rent når du ikke er hjemme Lad os da bare være ærlige. Selv om robotten gør arbejdet, er det for nogen en forstyrrelse at lægge øre til robotstøvsugeren, når den arbejder. Selv om den er ret lydsvag, høres den trods alt. For disse lydfølsomme typer er det en stor fordel, at Roomba 891 kan styres via HOME-appen. Man kan skræddersy sin, eller rettere robottens, rengøringsrutiner, så den starter på ønskede tidspunkter, hvor man er ude af hjemmet. Man kan lægge et rengøringsskema for robotten, så den rengør op til syv gange om ugen. Så vender man hjem til rene gulve, og robotten har selv klaret ærterne og er kørt ”hjem” til sin ladestation. I et hjem med kat eller hund, betyder det, at strømperne ikke længere er plastret til med løse hår, som vaskemaskinen ellers flinkt fordeler til resten af garderoben. Q


INSPIRATION

FAMILIELIV / BADEVÆRELSE

Indretning Et badeværelse må gerne være hyggeligt og lækkert indrettet samtidigt. Her er to Graphic vægskabe fra Gustavsberg sat sammen til et rigtigt hyggeligt badeværelsesmøbel.

Nyt badeværelse i dit gamle pulterkammer De små børn er blevet teenagere og gæster på værelset er hverdagskost. Det lægger pres på husets toiletfaciliteter, og mange familier drømmer derfor om et ekstra et af slagsen. Desværre er det en kostbar affære, at få bygget nyt badeværelse med afløb og det afholder mange familier fra det projekt. Men det er faktisk muligt at lave et billigere, men stadig lækkert badeværelse, i rum helt uden afløb ved hjælp af en afløbspumpe. Hvis man tilslutter saniteten til en kværn med pumpe, bortledes spildevandet fra toilet, håndvask og brusekabine og pumpes væk gennem små rør, og føres hen til husets eksisterende faldstamme. Afløb fra toilettet kværnes og pumpes væk når der skylles ud, helt op til 100 M vandret og op til 5 M lodret. Vi har fundet en masse inspiration hos Saniflo, der har et stort udvalg af materialer til dit nye badeværelse. Få en masse af inspiration på www.saniflo.dk samt www.danskvvsimport.dk og find din nærmeste forhandler.

God energi og duft

En smuk helhed Det hvide minimalistiske armatur fra Gustavsberg glider designmæssigt i ét med den smukke håndvask i porcelæn – det organiske design er pladsbesparende men med god afsætningsplads.

Spred gode energier på badeværelset, eller i andre rum i hjemmet, med Rituals aromaterapi-dufte, der skulle kunne løfte energien, humøret eller bare give dig velvære og afslapning. På Rituals hjemmeside, finder du flere forskellige dufte, der giver dig lige præcis den stemning, du søger.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

35


ANNONCE / FAMILIELIV

Alt er nyt, funktionelt og smart, men man har også været tro mod husets karakter og helhedsindtryk. De stilsikre 40’ere kommer til udtryk i valget af fliser, i Bernadottes klassiske armatur over spejlet og også i badeværelseporcelænet fra Gustavsberg.

Børnenes eget badeværelse Familien Omarsson mener at badeværelset er det vigtigste rum i hjemmet... Af Pe r n il l e M yer s, G u st avsb erg

Alt behøver ikke være i den dyreste ende. Brug pengene på detaljer, som skiller sig ud og gør indtryk, fx kroge og armatur. Her skal kvaliteten både ses og føles.

af det oprindelige fra 40’erne – inklusive originalporcelænet fra Gustavsberg.

Børnenes eget badeværelse

De fjernede et garderobeskab imellem børnenes værelser, så de kunne skabe et langt, smalt vådrum imellem. Så nu har de en seamilien Omarsson elsker deres hus, som ligger på en skråparat børneafdeling med hver deres eget værelse på hver side af det nye badeværelse. nende grund og er fra 40’erne, men engang i 80’erne byg– Det er børnenes eget badeværelse, og der er masser af aktivitet gede de tidligere ejere om og fjernede praktiske rum som fx derinde. Men jeg smutter derind engang imellem og tager et brugode badeværelser. Det har de nye beboere nu lavet om på. – Da vi købte huset, var der kun ét badeværelse med sebad, fortæller Ragnar. badekar i hele huset – ud over en skrækkelig bruseniche i kæl–Jeg har altid gerne villet have et af de der brusere, der føles som om, det regner. Det giver et utrolig dejligt brusebad. For at skabe deren”, fortæller Ragnar. Derfor valgte familien bl.a. at bygge to en helhedsfølelse i hjemmet ville de også have lidt nye badeværelser, så huset nu har i alt tre badeværelser og »ET BADEVÆRELSE SKAL IKKE SÅ af det samme i Viggo og Katarinas nye badeværelse. Deres badeværelse har en æstetik, som minder om et gæstetoilet. Kælderen er MEGET VÆRE ET BADEVÆRELSE. husets oprindelige badeværelse – med nyt porcelæn nærmest blevet sin helt egen smarte studielejlighed med FUGTSPÆRREN ER HELLIG, MEN UD fra Gustavsberg. Der er et slægtskab i udtrykket. – Vi tænkte meget over stilen fra 40’erne, hvor badeværelse og det hele. Den OVER DET KAN MAN FRIT INDRETTE huset blev bygget. Man skal være tro mod husets sjæl, kommer ofte til sin ret, når familien fra Island kommer OG SKABE TRIVSEL MED GOD SMAG siger han. Ombygningen gør, at alle kan se hinanden, og det på besøg. I forældrebadevæOG FANTASI SOM I ALLE ANDRE er let at lægge børnene til at sove, fortæller Ragnar. De relset har Ragnar og Ebba RUM I HJEMMET.« har hinanden i deres afdeling, og hvis man lader døbevaret så meget som muligt

F

36 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87


ANNONCE / FAMILIELIV

»NU BEHØVER VI IKKE LÆNGERE STÅ PÅ NAKKEN AF HINANDEN. MED MANGE BADEVÆRELSER UNDGÅR MAN ”FLASKEHALSEFFEKTEN” I HJEMMET. FAMILIENS MEDLEMMER KAN MØDES I STEDET FOR AT STÅ I KØ TIL UTILSTRÆKKELIGE VÅDRUM. ALLE KAN FX VÆRE KLAR TIL MORGENMAD SAMTIDIGT UDEN AT SKULLE STRESSE HINANDEN. « ren stå på klem, kan de også høre de voksne. Armaturer med smarte løsninger er endnu en bonus. Når børnene har leget færdig på deres eget badeværelse, er det vigtigt med funktioner som automatisk slukning af det varme vand, så man undgår, at vandet bliver ved med at løbe. Da de tegnede badeværelset, var det svært at forstille sig et rum, som er en meter bredt. Men resultatet føles rummeligt. – Et badeværelse behøver slet ikke være særlig stort, siger Ragnar. Og han tilføjer tilfreds: – Det blev bedre, end jeg havde turdet håbe på. Q

Familien Omarssens tips: Undervurdér ikke betydningen af planlægning. Der opstår tusindvis af spørgsmål og beslutninger, som skal håndteres, når byggeriet går i gang. Lav et moodboard, som udtrykker din vision. Det er let, hvis du fx laver det på computeren og nøjes med screenshots fra internettet. Brug penge på lidt professionel hjælp. Nogen, du kan konsultere om dine planer. I Sverige er der tradition for, at man bygger meget selv – men der er brug for hjælp fra en udenforstående. Et badeværelse skal ikke så meget være et badeværelse. Det er tilladt at skabe en rumlig følelse på alle mulige sjove måder – det er jo faktisk kun fugtspærren, som er ”hellig”. Hæng billeder op. Hvorfor ikke? Brug penge på de rigtige ting. Prisforskellen på fliser kan være enorm, men ses måske næsten ikke. Men ting, som ses og mærkes, fx smukke krukker og gode håndtag på skabe og døre, gør en stor forskel.

Et badeværelse har en lang levetid. Indretning, som fungerer for små børn, skal også fungere for større børn, teenagere og unge voksne. Gennemtænkte løsninger og kvalitet betaler sig.

Sidst, men ikke mindst: Vælg et firma, som du har fået anbefalet af nogen, du kender. Vælg ikke bare det første og bedste firma, du finder på nettet – det skal være en personlig anbefaling. Gode tegninger og gode produkter hjælper ikke, hvis håndværkerne er dårlige.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

37


VINTERMODE I dag er det almindeligt, at både drenge og piger i 3-5-årsalderen går i lange bukser. Fra middelalderen og indtil begyndelsen af 1900-tallet gik små børn af begge køn i kjole, og på gamle billeder af mindre børn kan det sommetider være meget svært at skelne mellem små drenge og piger ud fra tøjet. Kilde: Nationalmuseet

Danske forældre har i stigende grad fokus på sundhed og bæredygtighed, når det gælder de produkter, der lander i børnenes klædeskab. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. Her siger hele 50 pct., at de gerne betaler ekstra for børnetøj, der er økologisk. Prisforskellen må dog ikke være for stor, for så står forbrugerne af. Kilde: Vejle Amts Folkeblad

Hvor mange procent af danske mænd i heteroseksuelle parforhold har hovedansvaret for at købe familiens børnetøj? Svaret er 0 procent, ifølge en undersøgelse om parforholdets privatøkonomi, som blev publiceret i Berlingske i 2014.

Fakta om børnemode Flyverdragten og den gode barndom er to sider af samme sag. Flyverdragten er blevet en institution i Norden, for vi har en tro på, at det er godt at være udenfor, selvom det er mange frostgrader, mener Ning de Coninck-Smith, Professor, ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet. Kilde: Bupl

38 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

For dansk børnetøj er glæde, leg og udendørsliv det dominerende træk. Her er humoristisk og farverig grafik et tilbagevendende kendetegn. Kilde: Danish Fashion Institute


ANNONCE / VINTERMODE

Smart mode

til et kræsent publikum Lækkert tøj til de allermest krævende – de superskønne tweens, der ikke rigtig er børn, men ej heller ”full-blown” teenagere endnu. Af He nr i et te R o sent h al M u ld

K

ender du sangen fra musicalen „Bølle Bob“, hvor de synger, „vi er ikke rigtig voksne, vi er ikke rigtig børn“? Måske, og det er nok lige netop sådan mange børn føler, når de rammer skolealderen. Her får de pludselig øjnene op for de lidt ældre elever og vil gerne ligne dem – det gælder både sejt tøj, lækre sko og en cool frisure. Det er også omkring det tidspunkt i barnets liv, forældre er nødt til at kaste håndklædet i ringen, når der skal købes nyt til garderoben, og tror at det er muligt at købe noget, uden barnet selv er med i butikkerne. Smag og mode skifter hurtigt – det samme gør det store sortiment i Trendstar, som er en kæde af danskejede butikker, der klæder tweens på i de sejeste outfits – og ”ungerne” elsker det store udvalg. Det samme gør forældre, der slipper for at styrte fra butik til butik med et frustreret barn, der ikke kan finde det rigtige. Man kender det godt ikke?

Bredt udvalg i alle prisklasser I Trendstar finder du altid moderigtigt tøj og lækre accessories. Børnene kan få det fedeste outfit hvad enten det er til skole eller fritid. Stemningen i butikkerne er altid i top. Man fornemmer hurtigt, at alle de ansatte er engagerede og på bølgelængde med de unge kunder. – I Trendstar lægger vi stor vægt på, at personalet har det godt, og at de er glade for at være her. Man skal være glad for at gå på arbejde og man skal også trives internt med sine kollegaer – og det gør vi. Der har fra starten været en familieagtig følelse i firmaet mellem os alle, og i takt med at vi vokser og åbner flere butikker, er det et af vores store fokusområder, at vi fortsat vil have det sådan, hvilket ofte er svært jo større en virksomhed bliver. Men vi elsker alle vores job, og det er blandt andet fordi, vi har de sødeste kun-

der, som vi elsker at give en god oplevelse, og vi sætter en stor ære i at hjælpe kunderne med at finde det tøj, som passer lige netop til dem. Vores butikker er fulde af smart tøj til fornuftige priser, som holder sig pænt og som er inspireret af de sidste nye trends, fortæller indehaver Kasper Hviid. I de foreløbigt seks butikker på Sjælland finder man et bredt udvalg af stærke danske og internationale brands så som Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Levis, D-xel, QueenZ, Hound, Cost:bart, Five States, Björn Borg m.fl. Fortvivl ikke hvis I ikke bor i nærheden af en af Trendstars butikker, som alle findes på Sjælland. Et udvalg af de lækre sager findes på www.trendstar.dk, som lige nu er på tegnebrættet med en helt ny og lækker webbutik. Kasper Hviid har også helt konkrete planer om at udvide, og åbne flere af de populære butikker. Q

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

39


THE POWER IS ALL AROUND YOU VÍVOFIT JR. 2 ®

Vis heltemod. Med Marvel Avengers aktivitetstrackeren kan børn optjene belønninger, udfordre venner og låse op for fantastiske app-eventyr. ©2017 Garmin Ltd. samt datterselskaber © 2017 MARVEL Læs mere på Garmin.com/ataccuracy


ANNONCE / VINTERMODE

Klassisk eller cool stil? Brug koden boernogfritid og få 10% på dit næste køb hos os (gælder til og med 1/12-2017)

Hos Gladerollinger.dk finder du et skønt univers af tøj til børn i alderen 0-16 år. I webshoppen med over 50 nøje udvalgte mærker, kan du finde masser af inspiration til at klæde dit barn lækkert på.

Konges Sløjd Sky Uro, flere farver, 315 kr.

Adidas sæt str. 62-92, 349 kr.

Christina Rohde kjole med blomsterprint str 3-14 år, 499 kr.

FUB økologisk sweater i økologisk uld str. 56-150, fra 500 kr.

Gro Company sweatshirt med svampeprint str. 56-122, 275 kr.

Wheat Bambi body i økologisk bomuld, str. 1 mdr-2 år, 199 kr.

Angulus tullesko i champagne str. 20-25, 749 kr.

MarMar Bibbi heldragt, str. 56-98, 349 kr.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

41


Sikkert og naturligt tøj er bedst! Nøstebarns uldtøj er GOTS- eller IVN-certificeret. Vår uld - Er helt fri for skadelige kemikalier - Har en naturlig selvrensende effekt - Er farvet med miljøvenlige farver - Er uden mølgift - Er ikke bleget.

Tøj med om tanke

www.nostebarn.dk


ANNONCE

Sådan sørger du for, at dine børns fødder holdes varme til vinter Ud over at være ekstremt godt isolerede, så har ECCO SNOW MOUNTAIN et utroligt godt fodfæste, selv når jorden er dækket af sne og is.

D

er er ikke noget, der slipper et barns fantasi løs, og får deres frække og eventyrlystne side frem, som det at lege i sne. Men om børn kører på kælk, kaster snebolde på deres venner eller bygger en snemand, så skal de have de rigtige sko for at kunne være frie, have det sjovt og lege sikkert udenfor om vinteren. Det er det, den danske skoproducent ECCO har fokuseret på i næsten 40 år - de har lavet børnesko, der er specielt designede til det skandinaviske klima. ECCO UKIUK Kids giver stil og substans til piger Med sin vandtætet GORE-TEX®-konstruktion, et varmt og blødt for, lette, fleksible, tætsiddende såle og den rette mængde piget glimmer. ECCO Kids designer, Simone Wahrheit fortæller: – Processen med at udvikle en ny gruppe af sko involverer mange intense diskussioner såvel som en spændende udveksling af idéer og viden indenfor ECCO Kids-teamet.

Ecco Ukikuk Kids

– Et produkt, der får succes, er altid et resultatet af et succesfuldt samarbejde fra alle på holdet. Vi er passionerede omkring det at designe sko, som både er moderigtige og funktionelle, og som tillader, at børn får mest muligt ud af snervejret – vi støtter små fødder på store eventyr, siger hun. ECCO KIDS designer, Simone Wahrheit, fortæller, at det

Ecco Snow Mountain støvlen er specielt skabt til at modstå den danske kulde.

er en konstant udfordring at lave sko, der ikke går på kompromis med sikkerhed, ydeevne, komfort og stil, samtidig med at de lader de små fødder fare omkring og udforske uden at være hæmmet. Simone siger: – Børn har brug for sko, der holder dem varme og beskyttede, så de kan lege og udforske udenfor uden begrænsninger. Og det er derfor, den stilfulde ECCO SNOW MOUNTAIN-støvle, som er en del af Efterår/Vinter 2017 kollektionen er utroligt godt isoleret, har et usædvanligt godt fodfæste og har en refleksdel på hælen. Den er produktet af måneders research, og vinterstøvlen er også åndbar og vandtæt med dens GORE-TEX® beskyttelse. – Vi anser os selv som 'beskyttere af små fødder, udtaler Simone. – Vi får konstant feedback fra forældre og børn, og det bruger vi til at forbedre vores designs. Desuden er vi selv forældre, og vi har derfor erfaringer med børnesko fra det virkelige liv, og dem inkorporerer vi i detaljerne og funktionerne i vores designs. Q

Designeksperten på børnesko Simone Wahrheit

Gode råd til at lave den perfekte snemand Q Vælg et fladt sted med skygge så snemanden ikke

smelter med det samme, når solen kommer frem, og så får han heller ikke solen i øjnene! Q Hvis sneen ikke er våd nok, kan du sprøjte lidt vand på den. Q Lav store, runde kugler til kroppen og hovedet og læg dem forsigtigt ovenpå hinanden.

Q Når du er færdig, sprøjt vand på din snemand, så han

bliver til is og ikke smelter. Q Brug gamle planter som hår til din snemand, en

gulerod som næse og sten som øjne og mund. Q Klæd ham på med en gammel hat og et tørklæde, så

han har det godt.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

43


LAD OS SKABE

1 000 000 TIMERS BEVÆGELSESSJOV Børn er skabt til at bevæge sig. I år byder Reima børn fra hele verden velkommen til deltage i udfordringen. Vær aktiv, og bliv en del af Reima Kidventure Challenge. Tilmeld dig nu og få chancen for at vinde en magisk uge i det finske Lapland.ANNONCE / VINTERMODE

Varmt fodtøj til hele familien Årstidens kulde kalder på varmt fodtøj. Børnenes fødder er vokset siden sidste år, så til dem er der ingen vej udenom. Der skal købes overgangssko og vinterstøvler i den rigtige størrelse. Af Henr ie t te Ro sent h al M u ld

D

et behøver heldigvis ikke at ruinere børnefamilien, hvor det jo ikke kun er børnene, der skal ekviperes i godt fodtøj. I Danmark findes 30 Deichmann butikker fordelt over hele landet, samt en Online Shop. Her kan man finde rigtigt godt kvalitetsfodtøj til hele familien, oven i købet til meget rimelige priser. Familievirksomheden er mere end 100 år gammel, og blev grundlagt i 1913 af Heinrich Deichmann. Nu er det tredje generation, der står ved roret for Deichmann, som i dag er den største skoforhandler i Europa, men visionen er den samme: ”Alle skal have råd til gode sko”.

først Askes fødder, for at være sikker på, hvilken størrelse der er den helt rigtige. Det foregår ved, at barnet træder op på en smart fodmåler, der måler fodens længde og bredde. – Fodens længde viser hvilken størrelse barnet skal have, men bredden er lige så vigtig, for at vi kan finde det rigtige fodtøj, der sidder godt om barnets fod, fortæller Kadiriye, mens hun viser Aske, hvilke støvler hun vil foreslå til ham. Han prøver forskellige, og valget falder på et par varme vinterstøvler, som lukkes med velcroremme, så de sidder godt fast omkring hele foden og anklen. – Det er en god varm støvle til et børnehavebarn. Den har en vandafvisende DEItex membran, som holder støvlen tæt mod regn og holder fødderne tørre hvis fødderne bliver varme og fugtige,

Et godt overblik over det store sortiment Alle Deichmanns butikker er indrettet, så alle æsker står fremme. Det er derfor nemt at finde rundt i størrelserne, som føres til selv de mindste fra str. 17 op til str. 44 i dame og DET ER RART AT 48 i herre. Hvis man alligevel er i VÆRE I KOMPETENT tvivl, står personalet klar med hjælp SELSKAB, NÅR MAN og vejledning. 2 i Taastrup stod butiksSKAL VEJLEDES I SIT chefI City Kadiriye Kilic klar til at hjælpe en familie, David og Leudo Jensen SKOKØB. samt deres to drenge Aske på fem og Viggo på seks år, med at få valgt det helt rigtige fodtøj til hele familien. Hendes glæde ved at være en del af ”Deichmann-familien”, stråler ud af hende. – Jeg er 33 år, og kan her i november fejre 10 årsjubilæum i Deichmann Sko, hvor jeg er butikschef i Taastrup og distriktschef for i alt fire butikker. Jeg startede i sin tid i butikken i Aarhus, hvorefter turen gik til Viborg, hvor jeg blev butikschef. Hvis man vil og viser, at man gerne vil udnytte sit potentiale, er Deichmann Skos ledelse også meget interesseret i, at give masser af ansvar og spændende, varierede arbejdsopgaver. Det er, hvad jeg selv har oplevet i mine 10 år i virksomheden. Det er også derfor, at mange af mine kolleger har været ansat i en del år, for når man bliver bakket op, og får mulighed for at udvikle sig her i en så velfungerende, familieejet virksomhed, er det jo optimalt for medarbejdernes trivsel, fortæller Kadiriye Kilic med en entusiasme der virker ganske smittende. Da alle har hilst på hinanden, måler Kadiriye

46 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

Askes fødder bliver målt af Kadiriye.

fortæller Kadiriye som anbefaler at give det nye fodtøj en behandling med Hybrid-Imprægnering, der giver en langtidsvirkende beskyttelse af familiens nye fodtøj. Så er det Viggos tur til at træde op på fodmåleren. Her er det gode overgangssko, der står på ønskesedlen. Viggo er startet i nulte klasse, og falder for et par seje sorte sko, som helt sikkert vil gøre sig godt i skolen. Far får lov til at tjekke om der er 1,5 cm. voksetillæg, som Kadiriye anbefaler. Mens Leudo og David taler med Kadiriye, om hvilket fodtøj de har lyst til at prøve, ser Aske og Viggo film i børnehjørnet.


ANNONCE / VINTERMODE

Kadiriye tjekker, om støvlen sidder godt på foden.

David forklarer Kadiriye, at han mangler et par gode, robuste støvler som skal kunne holde til et aktivt liv. Han er udendørsmenneske og vandrer også en gang imellem en tur. Kadiriye viser ham hvilke modeller, som hun mener, er de mest velegnede og David giver hende helt ret, da han får prøvet dem. Det er rart at være i kompetent selskab, når man skal vejledes i sit skokøb, og man kan da heller ikke stille Kadiriye et spørgsmål, som hun ikke straks har svaret på.

Der er meget at vælge mellem, og det er nemt at få et overblik, fordi alle sko står fremme.

Kvalitet og gode materialer Hos Deichmann bliver alle produkter testet grundigt for skadelige stoffer, ligesom kvalitet, sikkerhed og materialer er under skarp overvågning. Og det er ikke den lovmæssige minimumsstandard der navigeres efter. Deichmann sætter sin egen standart langt højere, og stiller ligeledes krav til leverandørenes sociale standarder og arbejdernes vilkår. Målet er at fremme beskytFODENS LÆNGDE telsen af sundhed og miljø samt arVISER HVILKEN bejdssikkerheden – og et skarpt øje for at skabe fodtøj til alle til en riSTØRRELSE BARmelig pris. NET SKAL HAVE, Foruden de 30 Deichmann butikker og Online Shoppen findes der i MEN BREDDEN ER Online Shoppen en smart click & LIGE SÅ VIGTIG... reserve funktion, hvor man kan reservere det fodtøj, man har udvalgt sig, og afhente det i en af de fysiske butikker eller købe online med gratis levering og returnering – også til butik. Q

Viggo synes, at det er sjovt at få målt fødderne.

Leudo prøver støvler Til sidst mangler kun Leudo at vælge, og det er ikke helt nemt, da udvalget er stort. Man kunne jo også bare vælge en af hver, men lige nu står valget mellem et par smarte kortskaftede støvler og et par varme vinterstøvler. – Jeg har faktisk aldrig haft et par rigtig varme vinterstøvler, så det er dem jeg vælger i dag. Disse er varme, lidt hyggeligt bamsede i det og jeg synes, at de er skønne at have på, samtidig med at de er pæne, siger Leudo.

Til sidst mangler kun Leudo at vælge, og det er ikke helt nemt, da udvalget er stort.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

47


w w w. k a t v i g . d k Fo l l ow u s o n I n st a g ra m


w w w. j o h a . d k Fo l l ow u s o n I n st a g ra m


Ren køreglæde

MAN MÅ KUNNE KØRE FØR MAN KAN GÅ. BMW KIDS BIKE.

Cyklen er til de mindste, der skal tackle balancen, men gerne vil frem i livet. En gennemført lækker gå- og løbecykel til børn fra ca 2,5 år. Ergonomi og sikkerhed er i top og det medfølgende kæde og kranksæt forvandler nemt løbecyklen til en ægte pedaldrevet model. Pris 2.330 kr.


ANNONCE / VINTERMODE

Efterårs- og vintermånederne er dyre måneder i tøj- og skobudgettet. Varme sko og støvler i en ordentlig kvalitet er ikke helt billige, så det gælder om at undgå fejlkøb. Af Henr iet te Ro sent h al M u ld

Har du styr på dit barns skogarderobe til efteråret?

H

er får du Signe Ulkas gode råd til hvordan du sørger for, at børnene har varme, tørre fødder både ude og inde. Og Signe ved hvad hun taler om, for hun er kvinden bag Growingfeet.dk, som har Danmarks største udvalg af alle de bedste børnesko fra flere end 50 danske og udenlandske mærker.

Danmarks største specialbutik for børnesko på Internettet Det kan være lidt af en udfordring, når børnene skal have nyt fodtøj. Når børnene bliver hentet i pasningsordnin-

TIL KØLIGERE DAGE: Overgangssko/ støvletter Der går som regel et par måneder fra de bare tæer i sandaler til, man hopper i vinterstøvlerne, i den periode anbefaler vi en lædersko eller støvlet, der også kan bruges henover vinteren på de milde dage eller til pænt brug. Nogle mærker er begyndt at lave sneakers med TEX membran, de er også rigtig gode til de aktive børn, der er ude og lege hele tiden.

TIL TØRRE OG VARME FØDDER PÅ REGNVEJRSDAGE: Vintergummistøvler Til de våde efterårs- og vinterdage anbefaler vi en vintergummistøvle, eller en thermostøvle. Begge holder dit barns fødder tørre og varme. Thermostøvlen kan også bruges når temperaturerne kommer under frysepunktet, hvor vintergummistøvler er bedst ned til omkring frysepunktet. Hverken thermo- eller vintergummistøvler kan bruges som daglig vinterstøvle, da de ikke sidder godt nok fast på foden.

Hvilken størrelse skal jeg købe? Growingfeet.dk har udviklet en fodmåler som er lige til at printe ud, samt en guide som viser dig, hvordan du bedst sikrer dig, at vælge den rigtige størrelse, og altså undgå fejlkøb. I øvrigt er alle sko målt indvendigt, og der er noteret voksetillæg på alle modeller.

gen om eftermiddagen, er de ofte for trætte til at have lyst til at gå med i butikker og til at prøve sko og støvler. De vil hellere enten hjem og slappe af, eller fortsætte legen derhjemme med en legekammerat. Derfor vælger mange, at købe børnenes fodtøj på Internettet hos Growingfeet.dk der har et stort udvalg. Det er kun lækre mærkevarer, der finder vej til Growingfeet.dk´s hylder, og det handler i høj grad om pasform, slidstyrke, komfort og selvfølgelig om, at børn altså også godt må være lidt smarte i en fart på fødderne. Q

DE UUNDVÆRLIGE OM VINTEREN: Vinterstøvler Uanset hvilken vinter vi får, er et par vinterstøvler nødvendige i dit barns skogarderobe. Vinterstøvlerne skal holde fødderne tørre og varme uanset om det er frostvejr, sne, slud eller regn. Derfor anbefaler vi altid, at du vælger et par vinterstøvler med TEX membran. Til de små børn er det en god idé, at vælge en lav vinterstøvle, så de ikke er for tunge, og det er nemt at få flyverdragten udenpå. Om du vælger de mere klassiske vinterstøvler i læder eller sporty look i kombineret materiale, er smag og behag.

TIL INDENDØRS OG STILLESIDDENDE BABYER I KLAP- ELLER BARNEVOGN: Hjemmesko De fleste institutioner forventer, at dit barn har hjemmesko på indendørs i vinterhalvåret, så på denne årstid er hjemmesko et must. Vi anbefaler skindhjemmesko til børn med tendens til varme fødder, mens uldhjemmesko er rigtig gode til børn med kolde fødder, eller hvis der er fodkoldt. Til babyer, der sidder stille i barnevogn eller klapvogn anbefaler vi rulamsfutter.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

51


PK

A R AKT

ER

TO

www.superfit.at

R *

F R

A

L Æ G

E

With the high-tech functionality of

Stort ansvar for dine fødder. Børn har lyst til udforske verden på alle årstider. Derfor har de brug for støvler, som altid holder deres fødder varme og tørre. Desuden skal støvlerne være svedtransporterende og vandafvisende. Superfit børnestøvler med GORE-TEX® er de perfekte „kammerater“ til en ubekymret barndom. Stort ansvar for dine fødder. Super fedt med Superfit. Du finder den nærmeste Superfit-forhandler på www.superfit.at * Resultatet er baseret på en analyse med 342 returnerede vurderingsskemaer på grundlag af en forud angivet vurderingsskala som god-jævn-dårlig.


FORBEREDELSER TIL JULEN

Jul uden stress og jag Start i god tid og glæd dig til december i stedet for at frygte for at knække midt over af alt det, som du skal nå at forberede til juledagene. Af He nr i et te R o sent h al M u ld

D

et er, som altid, juleaften den 24. december og alligevel kommer det helt bag på mange af os. Det kan nemt resultere i en kort lunte, når makspunktet på stressbarometeret passeres, og det er synd for alle. Måske er 2017 året hvor dette kapløb med tiden og os selv, bør afløses af lidt simpel planlægning. I starten af november kan du starte med at kigge julebudgettet igennem. Hvor mange gaver skal du købe, og hvilket prisniveau bør du overholde? Er det dig der står for julemiddagen og de følgende dages festlige forplejning, er det også smart at lave et overslag over prisniveauet for indkøb. Så kan du nå at skrue på knapperne andetsteds, hvis realiteten er, at det bliver dyrere end du umiddelbart havde forestillet dig. En del af de mest almindelige ingredienser til julemiddagen, kan sagtens indkøbes lang tid i forvejen, så det kun er småting der skal suppleres med i sidste øjeblik.

Julegaver til hele familien plus det løse Det bliver hurtigt til en hel del! Hvis ikke før, så gør det senest i midten af november. Lav en liste over hvem du skal købe julegaver til. Når du har dannet dig et overblik over omfanget af gavekøb, og ved hvem der skal have hvad, så tjek om du med fordel kan købe gaverne på Nettet, og få dem bragt til døren. De fleste webshops har en glimrende bytte- og returpolitik, og så er det lige så sikkert at handle her, som i de fysiske butikker hvor du bliver trampet over fødderne, og løbet over ende af travle julehorder. Samtidig slipper du også for at løbe ind i nedturen over, at alt hvad du gerne vil give i julegave til dine kære, er mærkeligt nok, det samme som alle andre, og derfor udsolgt.

Julens fester Er du inviteret til et hav af julefrokoster i diverse selskabelige sammenhænge og på jobbet? Beslut hvilke af dem, du vil deltage i, og hvilke du springer over. I stedet for at styrte afsted og købe dig fattig i nyt tøj til festerne, kan du i stedet for, kaste et blik på veninderne. Måske bruger I samme tøjstørrelse, og tidens ånd er, at ”second hand” er det nye sort. Byt kjoler og få på den måde følelsen af ”nyt” tøj til julens festlige sammenkomster.

De fleste voksne kan faktisk godt huske, hvor meget kriller man havde i maven som barn...

Det er jul, det er jul, lad os danse rundt i ring... Endelig er det juleaften. Og selv børn der på hverdage er umulige at vække, vågner kl. 6, for nu er det endelig juleaften. De fleste voksne kan faktisk godt huske, hvor meget kriller man havde i maven som barn, så det er bare med at finde på rare sysler, der kan få dagen til at gå lidt tjept. Heldigvis kan julemiddagen i de fleste hjem forberedes i god tid. Kødet skal oftest langtidssteges og passer derved sig selv. Hvis man kan komme til det, kan det godt betale sig at dække julebordet om aftenen d. 23 når børnene er puttet i seng, for jo mere der er klar til d. 24., jo bedre tid er der til at hygge sig sammen. Julen er en skøn anledning til at samles, og hvis vi bare starter planlægningen i god tid, er der ingen der behøver, at få sved på panden. Q

❤ Glædelig jul til alle. NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

53


FORBEREDELSER TIL JULEN

Julehyggelige udflugter En skøjtetur efterfulgt af en kop varm kakao, et stemningsfuldt julemarked, en tur i vinterskoven for at se, om man skulle være så heldig, at støde på små nisser i skovbunden. Juletiden er rykket tæt på, og man kan allerede nu begynde, at glæde sig til alle de hyggelige stunder med familie og venner.

Skøjtebanen på Frederiksberg Runddel Hver vinter omdannes Frederiksberg Runddel ved indgangen til Frederiksberg Have til en herlig skøjtebane, hvor man kan udfolde sig på isen hele vinteren. Der er gratis adgang, og alle er velkomne. Har du dine egne skøjter, kan du benytte banen hele døgnet. I dagtimerne kan du leje et par skøjter i skøjteudlejningen. Pak eventuelt en taske med lidt varmt at drikke og lidt julegodter. For når man har okset rundt på skøjtebanen, er det rart med lidt proviant, der giver fornyet energi – og varmen på en særlig kold dag.

Jul i Den Gamle By I Den Gamle By i Aarhus får du jul som i gamle dage. Oplev julens historie gennem mere end fire århundreder. Overalt er der dækket op og pyntet, som man har gjort det fra 1600-tallet og helt op til 1974. I Den Gamle By kan også du finde unikke gaver i de historiske butikker eller boder og nyde en stille stund med julemad, godter og varme drikke. Adressen er Viborgvej 2, 8000 Aarhus C.

54 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87


FORBEREDELSER TIL JULEN

Julemarked på Egeskov Slot På Fyn ligger Egeskov Slot som afholder et hyggeligt julemarked, hvor man ved mere end 100 markedsboder kan lade sig inspirere af alt fra kunsthåndværk og brugskunst til delikatesser og juledekorationer, som giver inspiration til julen og gavekøb. I vil kunne opleve Egeskov hyggeligt pyntet inde- og udendørs, så omgivelserne indgyder følelsen af julestemning. Faktisk er der over en kilometer guirlander, der leder vejen gennem de forskellige bygninger. Det skal være hyggeligt og der skal være plads til et hvil og lidt godt at spise. Derfor er der mulighed for, at slå sig ned med mad og drikke, gløgg og æbleskiver. Dagen igennem kan man opleve forskellige aktiviteter. Der er selvfølgelig kor med dejlige julesange, man kan møde slotsnisserne Gorm, Thyra og Harald Blålys og meget mere. Julemarkedet finder sted d. 11.-12., 18. - 19. og 25.- 26. november 2017

Juleforestilling for hele familien Ishøj Teater spiller fra 8. november til 21. december familieforestillingen ”Julemandens Skæg”. Der er travlt i Julemandens værksted. Den muntre julemand og nisserne er i fuld sving og den store gavemaskine arbejder på højtryk for at opfylde alle børnenes ønsker. Det ryger, og damper, og blinker, og båtter! De kan næsten ikke følge med, og da Julemanden får skægget i maskinen, stopper hele menageriet brat! Pludselig er Julemanden slet ikke sig selv: han er barnlig og hidsig og helt uden skæg! Hvad skal de nu gøre? Det er jul lige om lidt, og nisserne må sætte alt ind på at redde det hele. Får de repareret maskinen? Bliver alle ønskerne opfyldt? Og finder Julemanden mon sit skæg? Varighed: 45 minutter. Ishøj Teater, Brentedalen 8, 2635 Ishøj.

Jul på Frilandsmuseet På Frilandsmuseet fortælles historien om julens forberedelse og fejring de sidste 200 år med et væld af aktiviteter, teaterforestillinger og julepyntede gårde. Se de pyntede juletræer og stuer, skueborde med 1700-tallets julemad og hør om julens historie på gratis omvisninger. Lær at tro på nisser - især når de driller, og kig ind i herregårdens store køkken, hvor brændekomfuret buldrer, og duften af småkager breder sig. Klip julepynt efter gamle opskrifter, lav spændende pynt af halm og deltag i den store juletræsfest på herregårdens gårdsplads - eller nyd julefreden i museets stille kroge. Besøg julecaféen med masser af julelækkerier og museumsbutikken som bugner af julegaveidéer.

Velgørende julemarked

2. - 3. og 9 - 10. december. Kl. 10-16 (Aktiviteter kl. 1115). Husk, det er kun de julepyntede bygninger som er åbne. Adressen er Kongevejen 100, 2800 Kgs. Lyngby.

Sådan cirka mellem Randers og Viborg ligger Ulstrup Slot. Her kan man komme i julestemning på Lions Club Hvorslevs traditionelle julemarked. Gør en god handel i de mange hyggelige boder, der er opstillet i kælderen under hovedfløjen og i nordfløjen, det hele samlet omkring slotsgården. Man kan også købe juletræer på slotspladsen. Prøv også lykken i den store Lions-tombola og nyd gløgg og æbleskiver i Riddersalen. Derudover serveres der kaffe, vand, øl og pølser i kælderen. Lions Club Hvorslev er medlem af den verdensomspændende Lions organisation, verdens største velgørende organisation. Lions har ingen administrationsomkostninger, så overskud fra aktiviteter går ubeskåret til velgørende formål. Kampen mod blindhed, kampen mod misbrug og nødhjælp ved katastrofer er kerneaktiviteter. Julemarkedet holder åbent 2. og 3. december kl. 10-16.

Kilder: Egeskov.dk, wonderful Copenhagen, Ulstrup Slot, Ishøj Teater, Nationalmuseet, Visit Denmark.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

55


ANNONCE / JULEMAD

Lækre julegodter Julen står for døren og der er intet så hyggeligt, som at hive en eftermiddag ud af kalenderen og tage ungerne med i køkkenet og sammen kreere lidt julegodter.

Chokoladedyppede marengs 40 stk. små Ingredienser 3 æggehvider 2 dl Dansukker Bagesukker 2 spsk. Dansukker Mørk Muscovadorørsukker ½ dl Dansukker Flormelis Med cognac: 1 spsk. cognac 100 g smeltet hvid chokolade 100 g hakkede pistacienødder Med pebermynte: 3 dråber pebermynteolie 100 g smeltet mørk chokolade 50 g ristede, hakkede hasselnødder Sæt ovnen på 125 grader. Bland æggehvide, sukker og muscovadorørsukker i en rustfri skål. Sæt skålen i vandbad (over kogende vand). Pisk i hånden, til sukkerkrystallerne er opløst. Føl på æggehviden med fingrene, den skal være helt jævn og glat. Tag skålen fra vandbadet, og pisk marengsen længe med elpisker på højeste hastighed, til den er kølet af. Tilsæt flormelis imens. Del blandingen i to, og kom cognac i den ene halvdel og pebermynte i den anden. Sprøjt ud i små toppe på en plade beklædt med bagepapir. Bag i ovnen i 2-3 timer, eller til de er tørre. Dyp cognacmarengsene i hvid chokolade og hakkede pistacienødder. Dyp pebermyntemarengsene i mørk chokolade og ristede, hakkede nødder. Opbevares i en lufttæt beholder.

56 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87


ANNONCE / JULEMAD

Julebrunkager ca. 150 stk. Ingredienser 2 dl Dansukker Lys Sirup 2 ¼ dl Dansukker Sukker 200 g smør 1 stort æg 2 tsk. stødte nelliker 1 tsk. stødt ingefær 1 tsk. stødt kanel

ca. 8 dl hvedemel 1 ½ tsk. natron Glasur: 4 dl Dansukker Flormelis 1 æggehvide (pasteuriseret) 2 knivspids eddike

Smelt smør, sukker og sirup. Rør det sammen, og lad det køle af. Rør ægget i og opløs natronen i lidt vand, og rør det i sammen med krydderierne. Tilsæt melet, og rør dejen godt sammen. Lad den hvile natten over. Rul dejen ud, og form figurerne. Bages i 200 °C varm ovn i ca. 8 min. Glasur Pisk ingredienserne sammen til en fast, sej masse, helst med el-pisker. Fyld glasuren i en plastikpose, og sprøjt mønstre på brunkagerne.

Når nissepigerne og nissemændene, stjernerne og hjerterne – eller hvad I kan finde på at sætte i ovnen – er kølet af, kommer det allersjoveste: Lad børnene dekorere kagerne.

Sjove kager på pinde 6-8 stk. Ingredienser 4 ½ dl hvedemel ½ dl Dansukker Sukker eller 1 dl Dansukker Flormelis 1 spsk. vaniljesukker 200 g smør eller margarine

1 æg Rød frugtfarve Krymmel Cupcake-pinde

Sæt ovnen på 175 °C. Arbejd ingredienserne til dejen sammen. Kom halvdelen af dejen i en anden skål, og farv den med rød frugtfarve. Lad den anden halvdel være ufarvet. Kom de to deje i plastfolie, og lad dem hvile i køleskab i 15 minutter. Rul de to deje ud, gerne på bagepapir, og læg den røde dej oven på den lyse. Rul forsigtigt sammen fra langsiden, og rul i krymmel. Lad kagen hvile i køleskab i ca. 15 minutter, inden den skæres ud. Skær i skiver på ca. 1/2 cm’s tykkelse, og sæt evt. en cupcake-pind i. Bages midt i ovnen i ca. 8 minutter. Lad kagerne køle af på en rist. Opbevares tørt.

Tip Kom et par dråber frugtfarve i, hvis du vil have flere farver. Se flere opskrifter på dansukker.dk

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

>>

57


ANNONCE / JULEMAD

>>

Tip I kan enten bruge færdige forme, skabeloner som kan printes ud på www.dansukker.dk eller I kan klippe jeres egne skabeloner i pap til figurerne.

Semifreddo med chokolade og appelsin 2 liter Ingredienser 3 hele æg 2 æggeblommer 2 spsk. vaniljesukker 2 dl Dansukker Bagesukker 1 dl Dansukker Glukosesirup 5 dl piskefløde

Banan-karamelkage Ca. 20 stykker Ingredienser Bund: 100 g smør eller margarine ved stuetemperatur ¾ dl Dansukker Brun Farin 2 dl hvedemel 2 knsp. salt ¾ dl hakkede nødder efter eget valg Fyld: 2 bananer Dulche de leche: 1 dåse sød kondenseret mælk Pynt: 1½ dl piskefløde 2 spsk. Dansukker Flormelis 1 spsk. vaniljesukker 100 g flødekaramel, f.eks. blød Werthers, i små bidder

Dulche de leche Hvis du koger en dåse sød kondenseret mælk i minimum 3 timer, opnår du en dåse lækker cremet karamelsauce.

58 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

Begynd med karamelsaucen (Dulche de leche). Tag etiketten af dåsen med mælk, læg dåsen i en stor gryde med vand, og kog den i 3 timer. Sørg for, at dåsen hele tiden er dækket med vand – ellers kan den eksplodere. Dette kan gøres dagen i forvejen. (I visse velassorterede butikker kan man købe færdiglavet Dulche de leche.) Put fedtstof og brun farin i en skål, og pisk blandingen luftig med en elpisker. Tilsæt de øvrige ingredienser, og bland det godt. Tryk dejen ud i en smurt form, gerne firkantet, ca. 20 x 20 cm, med aftagelig kant. Bages midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter. Lad den køle helt af. Fordel karamelsaucen over bunden. Skræl bananerne, skær dem i skiver, og læg dem oven på karamelsaucen. Pisk fløde, flormelis og vaniljesukker til et fast skum. Fordel flødeskummet over bananerne. Strø karamelstykkerne over lige inden servering, da de ellers vil blive opløst af fløden. Skær kagen ud i firkanter.

250 g smeltet mørk chokolade 100 g hakket nougat Revet skal fra en usprøjtet appelsin

Kom æg, æggeblommer, vaniljesukker, bagesukker og glukosesirup i en varmefast skål. Anbring skålen over en kasserolle med kogende vand, og pisk med elpisker i 6-8 minutter, eller til blandingen er lys og tyk. Tag kasserollen af kogepladen, og lad blandingen afkøle lidt. Pisk fløden og bland forsigtigt flødeskummet ned i æggeblandingen, til det er jævnt. Kom den smeltede chokolade og den hakkede nougat i. Rør sammen, og tilsæt den revne appelsinskal. Hæld i en 2-liters-form eller to mindre forme, og lad det stå i fryseren i 6 timer eller natten over. Tag semifreddoen ud af fryseren lidt tid før servering.


ANNONCE / JULEMAD

Julekarameller med valnødder Ca. en halv plade

Chokoladekage Rocky Road 10-12 stykker Ingredienser 100 g smør 100 g hakket mørk chokolade 3 æg 1½ dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker

½ dl Dansukker Lys Sirup 2 dl hvedemel 2 dl chokoladeknapper 2 dl mini-marshmallows 2 dl jordnødder el. cashewnødder

Sæt ovnen på 175 °C. Smør en springform (22-26 cm i diameter). Smelt smørret i en kasserolle og tag den af kogepladen. Tilsæt den hakkede chokolade, og rør til den er smeltet. Pisk æg, sukker og sirup, til det er luftigt. Vend melet i, og tilsæt den smeltede chokolade. Tilsæt forsigtigt chokoladeknapper, marshmallows og nødder. Hæld blandingen i formen og bag kagen i 20-30 minutter. Pynt med marsmallows og chokoladesauce.

Ingredienser 2 dl Dansukker Rørsukker ½ dl Dansukker Glukosesirup 200 g smør 2 spsk. vand 2 dl finthakkede valnødder 100 g smeltet mørk chokolade Brug en form eller en plade beklædt med bagepapir. Varm forsigtigt sukker, glukosesirup, smør og vand op under omrøring i en tykbundet kasserolle, til blandingen er smeltet lidt. Lad blandingen koge i 10-15 minutter, til den er lysebrun og tyk, eller har nået en temperatur på 140 °C. Kom nødderne i karamelblandingen og hæld ud på bagepapir. Lad karamellen køle af og smør så den smeltede chokolade på. Bræk i mindre stykker.

Hyg dig med børnene, og bag fine julepyntskager til jul.

Snebolde ca. 30 stk. Ingredienser 200 g blødt smør eller margarine 3 dl Dansukker Flormelis 1 ½ dl cremepulver, koldrørt 5 ½ dl havregryn

2-4 spsk. koldt vand 200 g hvid chokolade Kokosmel

Rør fedtstof og flormelis sammen, og tilsæt havregryn, cremepulver og det kolde vand. Tril massen til kugler, der stilles i fryseren. Smelt chokoladen over et vandbad. Dyp kuglerne i den smeltede chokolade og derefter i kokosmel. Opbevares koldt.

Se flere opskrifter på dansukker.dk

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

59


ANNONCE / ADVENTSGAVER

Adventsgaver

Ideer til

En lille pakke, der skaber stor glæde.

My Little Pony Søunger Søungerne og deres venner går perfekt i spænd med de øvrige My Little Ponyfigurer, og de kan alle gå på opdagelse i Seaquestria sammen. Søungerne sidder fast på glatte overflader. Til kr. 59,95

Transformers Movie Legion Hver af de 7,5 cm høje figurer kan omdannes mellem de klassiske tilstande. Med bevægelige led og flotte detaljer er de perfekte til fans med hang til Transformers-figurer. Til kr. 94,95

Monopoly Grab & Go Dette kompakte, bærbare spil er perfekt til feriebrug, bilture og når som helst, du er væk hjemmefra. Til kr. 69,95

Nerf ZombieStrike Double Strike Her får man rå kraft i en kompakt størrelse. Med det hurtige frontlader design kan man nemt lade, selv når man er i bevægelse. Blasteren affyrer 2 pile lige efter hinanden og helt op til 20 meter væk. Doublestrike-blasteren leveres med 2 ZombieStrike-pile. Til kr. 129,95

Star Wars Figuren inkluderer filminspireret design og et karakterinspireret tilbehør. May the Force be with you! Bring galaksen til live med Force Link! Brug Force Link gear til at aktivere lys, lyde og mere i de Force Link-aktiverede figurer. Til kr. 124,95

Skær og snit lækre Play-Dohkreationer Med dette sjove sæt med redskaber i køkkentema kan juniorkokke skabe og udskære farverige Play-Doh-snacks og -måltider. Med Play-Doh Kitchen Creations er fantasien den bedste ingrediens. Til kr. 109,95

60 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87


ANNONCE / ADVENTSGAVER

Avengers, forén jer Med de 15 cm store figurer fra Avengers-verdenen kan børnene lege, at de sender deres yndlingssuperhelte og -superskurke i kamp i Marvel-universet. Til kr. 124,95

Battleship Grab & Go Det taktiske kampspil er klart til rejsebrug med sammenlåste spilenheder og komplet opbevaring til alle spildelene. Til kr. 69,95

Littlest Pet Shop Black and White Hils på hvalpe, kattekillinger, insekter m.fl. Indeholder 4 kæledyr i ministørrelse, 3 kæledyr i Teensie-størrelse og 1 overraskelseskæledyr med glitter i Teensie-størrelse. Til kr. 114,95

Jenga Classic Byg det højeste tårn ved at skubbe, trække og stable Jengaklodserne, men sørg for at have en rolig hånd – ellers vælter Jenga-tårnet. Til kr. 169,95

Transformers Movie Turbo Changers 1-trins-Turbo Changers kan omdannes fra robot til køretøj og tilbage igen i ét eneste trin. Til kr. 149,95

Littlest Pet Shop mor og barn Den sødeste mor med unge fra Littlest Pet Shop. Sættet indeholder 1 kæledyr i klassisk størrelse og 1 kæledyr i Teensie-størrelse. Til kr. 69,95

Beyblade Burst-toppe Nu bliver det sjovere at dyste på Beyblade Burst Beystadium. Modstanderens top kan ’eksplodere’ og gå i småstykker, hvilket giver 2 point til den spiller, der er tilbage. Til kr. 99,95

My Little Pony Søpony figur Søpony-figuren måler 7,5 cm og kan tages med ud på eventyr både til vands og til lands. Tryk på clipsen, og før den smukke havfrue-lignende halefinne op mod hovedet, for at forvandle figuren til en pony. Til kr. 119,95

Cupcakes med Pinkie Pie Hver kageform har cutiemarks og silhuetter af hendes venner. Rul serpentiner med Pinkie Pie-rullen, og lav en masse sjove figurer med glasurkanonen. 5 bøtter Play-Doh-modellervoks medfølger. Til kr. 119,95

Nerf Nitro ThrottleShot Blitz Børn kan lave fantastiske stunts, når de affyrer skumbiler fra blastere, der har den kraft og ydeevne, som Nerf-mærket er så kendt for. Nerf Nitro ThrottleShot Blitz-sættet indeholder blaster, skumbil med plasthjul og 2 forhindringer. Til kr. 129,95

Guess Who Grab & Go Dette kompakte, bærbare spil er perfekt til feriebrug, bilture og når som helst, du er væk hjemmefra. Til kr. 69,95

Venskab er ren magi med denne bløde ponyven My Little Pony plyspony er ca. 25 cm høj og hun er sjov at have med på eventyr. Ud over sin dejligt bløde krop har hun en smukt formet manke, som man kan putte sig ind til. Til kr. 94,95

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

61


FORBEREDELSER TIL JULEN

1 7 13 19

Juleka 2 8 14 20

3 9 15 21

Med denne Play Doh Magic ovn med ægte lys og lyde, kan små kokke bage løs uden at brænde nallerne eller snavse servicet til.

Bop It!-spillet er sjovt og nemt at have med overalt. Det kan spilles både solo og sammen med andre i 3 spiltyper: Klassisk, Beat Bop og Giv den videre.

VI UDLODDER 3 STK.

VI UDLODDER 3 SPIL

VI UDLODDER 2 FAMILIEPAKKER INCL. POPCORN OG SODAVAND

Fun Friends Choo Choo tog, hvor børnene kan trykke på toget og se det køre med dyrene der kan spinde rundt til lys og musik.

Daisy Pearl Øreringe er udviklet i samråd med hudlæger, i ren medicinsk plastik med perler og Swarovski-krystaller. Diameter 6 mm.

VI UDLODDER 3 TOGSÆT

VI UDLODDER 6 SÆT FRA BLOMDAHL

VI UDLODDER 3 SÆT AF LEGO NINJAGO MOVIE VANDLØBER (70611)

VI UDLODDER 3 STK. FULDT MOTORISEREDE NERF REGULATOR DART BLASTERE FRA BR

Juledagbog – familiens helt egen julefortælling med alle de nuancer og detaljer, som er med til at gøre julen til noget særligt for både børn og voksne. VI UDLODDER 2 STK.

62 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

En sjov tur i cirkus med Cirkus Arena til en cirkus forestilling på deres turne i 2018.

Ridderens våbenkammer indeholder både en flot ridder og en smed, der har smedet en masse våben til ridderen.

VI UDLODDER 3 SÆT MED LEGO FRIENDS SKISPORTSSTEDETS SKØJTEBANE (41322)

VI UDLODDER 3 LEGEBOKSE FRA PLAYMOBIL

VIND ET AF DE 4 GAVEKORT Á 500 KR. VI UDLODDER TIL KØB AF LÆKRE BØRNESKO ELLER STØVLER FRA GROWINGFEET.DK

VI UDLODDER 5 SJOVE FAMILIEFORLYSTELSESPARKER FRA LEGO DUPLO (10841) FRA BR


lender 4 10 16 22

VI UDLODDER 3 SÆT MED LEGO DUPLO JULEMANDENS JULEFERIE (10837)

Lækker blød oppustelig ring til støtte og aktivering af barnet fra Playgro. VI UDLODDER 3 SID- OG LEG RINGE

Pinkie Pie-søponyen er inspireret af My Little Pony the Movie. VI UDLODDER 3 MY LITTLE PONY PINKIE PIE SØPONY LEGESÆT

VIND ET LÆKKERT PURE & CARE DYNE- OG PUDESÆT FRA QUILTS OF DENMARK

5 11 17 23

Elsas smukke kjole er blevet redesignet til at fungere som keyboard med lysende snefnugtangenter, så barnet kan spille musik på 3 forskellige måder. VI UDLODDER 3 STK. ELSA DUKKER

Hvem gemmer sig inde i ægget? En sød, klækkende overraskelse, der lærer børn om omsorg og kærlighed gennem opdragelse af deres egen Hatchimal. VI UDLODDER 4 STK. HATCHIMAL SURPRICE FRA BR.

Når dyrene er placeret på vognen, afspilles dyrenes lyde. VI UDLODDER 3 JOHN DEERE LEGESÆT

VI UDLODDER 3 SÆT AF LEGO CITY STOR REDNINGSHELIKOPTER (60166)

FORBEREDELSER TIL JULEN

Klik ind på www.bornogfritid.dk i hele november måned og deltag i lodtrækningen om de mange fine julegaver

6 12 18 24

VI UDLODDER 3 STK. TRANSFORMERS FIGURER FRA ROBOTS IN DISGUISE SERIEN

Kiddy Royal Junior dyne og pudesæt fra Ringsted Dun, pakket i en fin bamsetaske. VI UDLODDER 2 SÆT

Når markedsboden lukker, kan den pakkes sammen, så legen kan tages med og underholde et helt nyt sted. Perfekt til ferien eller bilturen. VI UDLODDER 3 MARKEDSBODER FRA PLAYMOBIL

Brilliance Heart Hollow Violet, er smukke øreringe udviklet i samråd med hudlæger, i ren medicinsk plastik med Swarovski-krystaller. Diameter 10 mm. VI UDLODDER 6 SÆT FRA BLOMDAHL

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

63


Byg og leg med virkelighedstro LEGO® DUPLO® scenarier, som hjælper dit barn med at udforske en verden, der er meget lig barnets egen. Udforsk bl.a. forlystelsesparken eller tag på opdagelse på bytorvet. De store klodser, mange detaljer og moderne figurer hjælper børnene med at udvikle deres fantasi og evner til rollelege i en letgenkendelig verden lavet specielt til dem.

10840 LEGO® DUPLO® Stor forlystelsespark Vejl. pris kr. 699,00

10836 LEGO® DUPLO® Bytorvet Vejl. pris kr. 549,00

LEGO.d k/DUPL O

10835 LEGO® DUPLO® Familiehus Vejl. pris kr. 349,00

LEGO, the LEGO logo and DUPLO are trademarks of the LEGO Group. ©2017 the LEGO Group. 221622_DA

Byg og leg med sæt fra LEGO® DUPLO®


FORBEREDELSER TIL JULEN

Vi elsker december Der er ikke mange måneder i årets løb, der byder på så mange hyggelige stunder som december. Juletraditioner, som flittigt holdes i hævd og gives videre til den næste generation.

1. december Den første låge i julekalenderen åbnes, og til de heldige har nissen lagt en gave i julesokken. Den kristne jul er fejringen af Jesu fødsel, som fandt sted d. 25. december, men som vi i Danmark fejrer allerede d. 24. december, fordi dagen efter den gamle nordiske tidsregning begynder ved solnedgang.

Advent De fire søndage før jul indbyder til ekstra hygge, for her tændes adventskransen. Hvis juleaften falder på en søndag, tæller den som fjerde søndag i advent – og det gør den i år. Ifølge traditionen som opstod i Tyskland omkring første verdenskrig, tændes ét lys første søndag i advent, næste søndag tændes både det første lys og et nyt, og så fremdeles. Oprindeligt var adventskransen bundet af gran, men ses i dag i mange variationer.

Lillejuleaften Den 23. december er det lillejuleaften og ofte en travl dag. De sidste gaver skal i hus og pakkes ind, og risengrøden skal koges for at være klar til at blive til Ris a la mande. Mange familier pynter også deres juletræ denne aften. Husk at man altid skal byde eventuelle besøgende på noget denne dag og aften, for ellers siger folkeovertroen, at gæsterne bærer julen ud.

Juleaften Mange går i kirke juleaftensdag. Om aftenen spises julemiddagen, og ifølge Danmarks Statistik vinder anden over flæskestegen. Gåsesteg er også noget danskerne har fået øjnene op for, så det er også en populær spise juleaften. Når juletræet tændes, danses rundt om træet, imens alle ihærdigt synger med på de velkendte julesalmer. Herefter er det børnenes fest, for så er det gavetid.

Luciadag Den 13. december er Luciadag. Her fejrer og ærer vi den italienske helgeninde Santa Lucia, som bar lys på hovedet for at kunne hjælpe med at dele mad ud til de fattige med begge hænder. Børn går i luciaoptog og synger den traditionelle ” Santa Lucia” sang i skoler og børnehaver. Luciabruden går forrest og bærer en krans med fire lys på sit hoved. Hun følges af ”terner” som også bærer et lys i hænderne.

Vintersolhverv Vintersolhverv markerer årets korteste dag og falder i dagene lige før jul, enten den 21. eller 22. december. Det er her vi begynder, at drømme om lysere tider og jubler over at dagene langsomt bliver længere igen.

Dagene derpå Den 25. og 26. december er helligdage. Her samles man igen til de traditionelle julefrokoster, hvor det ikke er kalorierne der er sparet på. Ofte er det store kolde bord på menuen, og der hygges og spilles spil. Det er dage hvor børnene for alvor får kigget på de nye legesager der lå under juletræet.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

65


ANNONCE / JULESHOPPING

Hop med på bølgen af sjove oplevelser Shopping, masser af sjove aktiviteter, en splinterny biograf og nye spisesteder danner perfekte rammer for en hyggelig dag for hele familien. Af He n r ie t te R o s ent h al M u ld

I

Greve lidt syd for København finder man WAVES, som er bølgen, overskriften referer til. Et superlækkert indkøbscenter, med alle de lækre butikker og faciliteter, som en moderne familie kan ønske sig når, når der skal shoppes. I tiden op til jul skrues der ekstra meget op for aktiviteterne, så der er mulighed for at kombinere julens indkøb med masser af underholdning for hele familien.

Hvad skal vi lave i dag? Det kan være en udfordring, at finde på udflugtsmål, når familien har fri. Der står ikke nødvendigvis masser af shopping på bankkontoen, men tjek alligevel aktivitetskalenderen på www.waves-shopping.dk.

Højt til loftet og masser af lys og luft På trods af WAVES store areal er det et meget nemt overskueligt shoppingcenter, med mange ovenlysvinduer, der inviterer vintermånedernes sparsomme dagslys indenfor i indkøbscentret. Når julen nærmer sig, er der hyggelige familiefilm på plakaten i den nye Nordisk Film biograf, som er rykket ind i Waves. Biografen viser i det hele taget et bredt udvalg af premierefilm for både børn og voksne. Har man større børn med på juleindkøb, kan de eventuelt snuppe en tur i biografen, mens mor og far får handlet alle nødvendighederne til en hyggelig juleaften. Der er der flere steder placeret små legepladser, for det skal være sjovt for børnene at tage på udflugt til WAVES, og måske kan mor og far snuppet et lille hvil, mens børnene leger.

66 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

I WAVES findes også et familierum, hvor der er plads og ro til at amme og skifte familiens yngste. Her er behagelige møbler, og om det så er en mikroovn til at varme sutteflasken i, findes det også her. Er man løbet tør for bleer under besøget i WAVES, kan man selvfølgelig få en ble i Informationen.

Oplev Ramajetternes julestue og kontrolrum På Ramasjang kan du i hele december måned se den helt nye julekalender ”Ramajetternes Jul” og følge med i Ramajetternes udfordringer i lufthavnen i juletiden.


ANNONCE / JULESHOPPING

VIND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK KAN DU DELTAGE I KONKURRENCEN OM 4 GAVEKORT Á 2.000 KR. TIL ALLE BUTIKKERNE I WAVES.

Aktivitetskalender, spækket med oplevelser

Gratis parkering uden tidsbegrænsning Med gratis P-pladser uden tidsbegrænsning, behøver du ikke at skynde på familien af skræk for en kedelig hilsen i forruden. Faktisk er der lavet ekstra brede familieparkeringspladser på tagparkeringen lige ved indgang L samt foran indgang A ved Bilka.

I Waves kan man, som det eneste sted få snerten af, hvad det kræver at styre en lufthavn sammen med gode venner og vær med til at opleve universet helt tæt på. Her er et lokale ganske enkelt omdannet til en lille version af Ramajetternes lufthavn. Q

Der er ikke sparet på løjerne i Waves, når julemåneden banker på døren. Se lige her et overflødighedshorn af underholdning i børnehøjde. Hvis I endnu har til gode at stifte bekendtskab med Eventyrteateret, har I virkelig noget at glæde jer til. Det er et hold af de mest talentfulde børn og unge, der underholder med deres sprudlende juleshow. Sigurd og MOTORMILLE lægger også vejen forbi i december, så der er masser at glæde sig til. 25. november kl. 13.00 Juletræstænding/ Eventyrteatret 26. november kl. 13.00 Sigurd fortæller Danmarkshistorier 2. december kl. 13.00 Sigurd fortæller Danmarkshistorier 3. december

kl. 13.00 Eventyrteatret

9. december

kl. 13.00 Eventyrteatret

10. december

kl. 11.00 MOTORMILLE

15. december

kl. 17.00 MOTORMILLE

16. december kl. 13.00 Sigurd fortæller Danmarkshistorier 17. december

kl. 13.00 Eventyrteatret

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

67


ANNONCE / JULEGAVER

Julegaven til dukkemor

BABY Born® dukken er en klassiker, som i over 25 år har begejstret børn. De søde dukker med det naturtro udseende, giver de små ”dukkemødre” mange timers god leg. Dukken kan nemlig spise, drikke, gå på potte, tisse i bleen, tage et bad, græde, sove og den kan bevæge sine arme og ben. Alt sammen handlinger, som man oplever med en rigtig baby.

Perfekt til mor-barn rollespil Interaktiv BABY Born® dukke, der kan spise, drikke, gå på potte, tisse i bleen, tage et bad, græde, sove og den kan bevæge sine arme og ben. Alt sammen handlinger, som man oplever med en rigtig baby. Med til dukken hører en masse fint tilbehør som yndig sparkedragt, fin hat, tallerken med ske, sutteflaske med låg, potte, sut, ble, en portion grød, veninde armbånd og fødselscertifikat.

Børn elsker heste Hoppen Sunny og hendes føl, er ikke til at stå for i BABY Born® Interactive Pony Farm. Hvis man trykker på Sunnys venstre øre, så begynder hun at gå. Når man trykker på det højre øre, så kalder hun på sit føl. Når de to heste putter mulerne mod hinanden, fremkommer der en sød lyd. Der medfølger en pink sadel, så BABY Born® kan ride på Sunny.

Udstyr til rytteren Med BABY Born® Deluxe pony farm riding outfit, er rytteren smart klædt i et super fint sæt ridetøj, som passer til både BABY Born® og BABY Born® Sister.

68 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

Til små banditter og dygtige atleter I BABY Born® Sporty kollektionen, kan man vælge mellem to smarte træningssæt i blød bomuld - perfekte til både afslapning og leg. Begge sæt består af en hættetrøje og et par matchende joggingbukser, alt holdt i rosa og pink nuancer med sjove Benno Kanin print.


ANNONCE / JULEGAVER

BABY Borns søster BABY Born® baby har fået en søster, der passer samme tøj, så nu kan de dele. Hun har fleksible led, så hun bedre kan bevæge sig og så har hun langt fint hår. Hun kan græde rigtige tårer, stå selv og kommer med en masse fint tilbehør. Inkluderer: 1 trøje, 1 par leggins, 1 par sko, 1 flaske, 1 hårbørste, 3 hårklemmer, 2 hårelastikker og 1 venskabsarmbånd. Fra 3 år.

Det bedste outfit til slæderæs BABY Born® Play&Fun deluxe winter set, består af smarte overalls, en fin pink anorak og snestøvler.

Komplet outfit til de kolde dage BABY Born® Deluxe Cold Days sættet består af en fin jakke, smarte leggins, støvler, hue og et sødt halstørklæde.

Regndans BABY Born® synes, det kan godt være kedeligt at gå i bad nogle gange, men med dette yndige skønne brusebad vil dét at gå i bad, føles ligesom at danse i regnen. Dukken står godt fast under det justerbare brusehoved, og når man trykker på knappen med Bjørnen Bruno, vil små vandråber regne ned over hende. Inkluderer: brusebad, justerbart brusehoved og håndklæde. Passer til både BABY Born® og BABY Born® Sister.

Sov sødt Den nye seng til BABY Born® er en drøm i pink. Den yndige seng, har en uro med alle hendes dyrevenner, der passer på hende, når hun sover. Sengen kan nemt stå ved siden af dukkemors seng.

Frisør eller make-up artist? Med dette BABY Born® Sister My Model make-up-hoved, er der masser af mulighed for at øve sig. Hovedet har smukt, mellemlangt hår og der følger en masse tilbehør med, så man kan være lige så kreativ som man har lyst til. Der medfølger også en øjenskygge i 6 forskellige farver, så det er kun fantasien, der sætter grænser.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

69


ANNONCE / JULEGAVER

Julegaver til de søde børn

Julen nærmer sig og det er tid til at kigge efter den perfekte pakke der skal under træet juleaften. Kig med her og lad dig inspirere... Bop it! Det nye opdaterede Bop It!-spil er udvidet med nye Bop It!-bevægelser til nutidens moderne spiller. Bop It!-spillet bruger bevægelsesteknologi til at udfordre spillerne og teste, om de har færdighederne til at mestre Bop It!-spillet. De 10 bevægelser er: pisk den, drik den, tag en selfie, hammer den, tag telefonen, vug den, sav den, syng i den, golf den og red den. Bop It!-spillet er sjovt og nemt at have med overalt! Det kan spilles både solo og sammen med andre i 3 spiltyper: Klassisk, Beat Bop og Giv den videre. For 1 eller flere spillere. Set til kr. 309,95

Tyler, den legesyge tiger Tyler er klar til at lege og brøle. Han reagerer på lyde og berøring med mere end 100 lyd- og bevægelseskombinationer. Hvis man nusser ham på hovedet, lukker han måske øjnene. Nus ham på snuden, og se ham bevæge sig. Set til kr. 1599,95

Nerf Nerf N-Strike AlphaHawk er en del af AccuStrike-serien og benytter pile, der er designet til at være endnu mere præcise. Ram plet med disse meget præcise Nerf-pile. AlphaHawk-blasteren affyrer 1 pil ad gangen fra en roterende tromle, der rummer op til 5 pile og er nem at lade. Set til kr. 429,95

70 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

Get a Grip Dyst mod hinanden uden at bruge tommelfingrene. Spillerne skal først tage tommelfingerskjulerne på, så disse fingre ikke kan bruges. Derefter vælger en af spillerne et kort og skal ud fra vejledningen på kortet modellere det, tegne det eller gøre det ... alt sammen uden at bruge de relevante fingre. Set til kr. 249,95

Transformers Forestil dig at frigøre kraften i flere Transformers figurer på én gang for at skabe en enkelt fantastisk Team Combiner superrobot. Team Combiner multi-figure packs har Autobot eller Decepticon teams fra Transformers: Robots in Disguise serien. Team Combiner figurer fungerer sammen med andre Team eller Crash Combiner figurer, så børnene kan bygge deres helt egen Combiner robot. Serien er set til kr. 414,95


ANNONCE / JULEGAVER

Play-Doh Magisk Ovn Med denne ovn med ægte lys og lyde, kan små kokke bage løs uden at brænde nallerne eller snavse servicet til. Til ovnen hører der flg. tilbehør: 5 stykker legemad, 3 udstiksforme, rulle, kniv, gaffel, ske, tallerken, 6 bøtter Play-Doh-modellervoks, vejledning og 1 inspirationskort. Set til kr. 279,95

Play-Doh Download Play-Doh Touch-appen til din tablet. Lav en Play-Doh-kreation med modellervoks, placer den i Shape to Life Studio, scan den ind i appen og se kreationen blive levende på skærmen. Med figurstemplerne kan man skabe nye venner og låse op for deres unikke verdener og personligheder, når de scannes ind i appen. Når Play-Doh-kreationerne skal tilbage i bøtten, kan de gemmes i appen. Set til kr. 294,95

My Little Pony Seashell Lagoon sæt Pinkie Pie-søponyen er inspireret af My Little Pony the Movie. Hun har en smuk havfrue-lignende hale, så man kan tage hende med ud på undervandseventyr i konkylielagunen. Tryk på den perleformede knap for at aktivere lysene, og tilsæt vand for at frembringe bobler i legesættets forrude ligesom i scenerne fra Seaquestria. Set til kr. 498,95

My Little Pony, Equestria Girls biografsæt Isæt en smartphone eller tablet og afspil videoer i biografen. Sættet understøtter enheder, der passer ind i legesættets ramme, som måler: 247mm x 200mm x 20mm. Indeholder biograf legesæt, eksklusiv Juniper Montage-dukke, dukkestativ, popcornmaskine, og 33 stykker tilbehør. Set til kr. 434,95

Littlest Pet Shop lejligheder Hjemme er i sandhed bedst, især når hjemmet er en lejlighed i det fabelagtige PetUltimate-lejlighedskompleks. Legesættet inkluderer 2 kæledyrslejere (en killing og hendes guldfisk) og kan huse op til 30 kæledyr i forskellige størrelser (sælges separat). Og det bedste er, at legesættet kan lukkes og tages med, hvorhen det skal være. Sættet er set til kr. 399,95

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

71


ANNONCE / JULEMAD

De økologiske grise stjæler billedet på Tilsbæk Siden Michael Nielsen udvidede sin gård med 200 økologiske søer og blev frilandmand, er hans ejendom Tilsbæk ved Slangerup blevet et tilløbsstykke. Selv nyder den erfarne landmand også at se de økologiske grise gå frit på marken.

G

ården Tilsbæk er nærmest blevet en attraktion, efter frilandmand Michael Nielsen anskaffede 200 økologiske søer til bedriften ved Slangerup på Nordsjælland. – De økologiske søer farede re på bedriften og spørger om, hvordan vi passer økologiske grise. Det er en god oplevelse for gæsterne, og jeg kan også mærke, at mange forbrugere i lokalområdet køber mere økologisk. De synes, at det er fornemt, at vi er gået i gang med økologiske grise, siger den 53-årige Michael Nielsen. Han har haft konventionelle Antonius-grise på Tilsbæk siden 1998 og udvidede med 200 økologiske søer sidste år af flere årsager. – Vi kan for eksempel udnytte gødningen fra de økologiske grise i vores økologiske planteavl. Men det er heller ikke nogen hemmelighed, at økologisk griseproduktion er økonomisk attraktivt for tiden. Det var også en af grundene til, at vi gik i gang, siger Michael Nielsen og tilføjer, at de økologiske grise kræver mere arbejde. – At strø halm, give grovfoder og tilse fritgående grise på et 10 ha stort markareal tager mere tid end at skulle rundt i en stald, konstaterer Michael Nielsen, der har 11 medarbejdere på Tilsbæk. – Kontakten til og samarbejdet medarbejder-

– Efter min mening er økologi fremtiden, og da min ambition er at sætte standarden for dansk griseproduktion, er økologi oplagt for mig.

72 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

ne samt lederopgaven med at få dem til at yde deres bedste spiller en stor rolle for mig, fastslår den sjællandske landmand. Lige som sine mange besøgende kan han ikke sige sig fri for at nyde at kaste et blik ud på marken. – Jeg bliver da også helt varm om hjertet, når grisene render rundt en første gang i juli sidste år. Forbipasserende stopper på vejen for at se på dem og deres smågrise, som går frit på marken. Andre kommer ind og ser nærmesommerdag og roder i jorden. Samtidig er jeg glad for, at jeg laver det, forbrugerne vil have, siger Michael Nielsen.

Vil være tæt på udviklingen En anden drivkraft for Michael Nielsen er hele tiden at gøre det bedre og være med i udviklingen af at holde grise. – Efter min mening er økologi fremtiden, og da min ambition er at sætte standarden for dansk griseproduktion, er økologi oplagt for mig. Dyrevelfærd er en del af det at gøre det bedre. Men udviklingen stopper aldrig. For mig er det spændende at få nye udfordringer og vise, at man kan gøre det bedre, fortæller Michael Nielsen. Friland modtog de første økologiske slagtegrise fra Tilsbæk kort før jul sidste år. Årligt leverer gårdens søer cirka 4.000 smågrise. En tredjedel bliver leveret til Friland fra gården som slagtegrise, mens resten afsættes som smågrise til andre frilandmænd, der opdrætter grisene som slagtegrise.Q


ANNONCE / JULEMAD

Økologisk flæskesteg

med pærepuré & fennikelsalat

4 personer 1-1,5 kg flæskesteg 1 spsk groft salt 1 tsk fennikelfrø 1 kvist rosmarin peber 2 stjerneanis 1 dl tør hvidvin 4 dl vand 3 pærer 1 spsk honning 1 spsk citronsaft 25 g smør salt, peber citronsaft 2 pærer 1-2 fennikelknolde 2 spsk citronsaft eller hvidvinseddike ½ dl olivenolie salt, peber 50 g pecannødder 1 potte brøndkarse Tilbehør: kartofler

Gnid sværen godt med salt, fennikelfrø og rosmarin, drys med peber. Læg stegen i en bradepande. Sæt den i en kold ovn og stil temperaturen på 200˚C. Steg stegen ca. 1¼ time. Brug et stegetermometer, stegen er færdig når centrumtemperaturen viser 65˚C. Kom stjerneanis, hvidvin, vand og skrællet pære skåret i mindre stykker i bunden af bradepanden efter 30 min. Tjek om sværen er sprød, når centrumtemperaturen viser 55˚C - hvis ikke skru temperaturen op til 250˚C indtil stegen når centrumtemperaturen 65˚C. Dryp stegen med en blanding af honning og citron de sidste 10 min. af stegetiden. Tag stegen op og lad den hvile udækket, mens saucen laves færdig. Skum fedtet af stegeskyen og fjern stjerneanis. Hæld skyen igennem en finmasket sigte og bring den i kog. Pisk smørret i og smag til med salt, peber og lidt citronsaft. Skær pærerne i meget tynde skiver og snit fennikel fint. Vend det straks i en marinade af citronsaft og olivenolie krydret med salt og peber. Bland med pecannødder og drys med brøndkarse.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

73


ANNONCE / JULEMAD

November og december er

Julefrokost-tid ...som i Skandinavien er kendt for at være en festlig lejlighed. Hvor der spises dejlig lækker julemad, som alle syntes smager så dejligt. Til dette måltid inviteres ofte nære venner og familiemedlemmer, så man er samlet til en hyggelig aften eller sen eftermiddag. Per Thøstesen fra Bistro Boheme og kendt som fodboldlandsholdets kok, har udviklet en stribe opskrifter specielt for REMA1000, hvor du kan se et udpluk af dem, han synes, hører til julebordet.

Til 4 personer

Saltede andelår med varm rødkålssalat 4 stk. andelår frost 2 dl groft salt Varm rødkålssalat ½ stk. rødkålshoved 2 stk. rødløg 1 spsk. andefedt 1 dl balsamico 2 spsk. honning 1 stk. appelsin 1 portion kartoffel/blomkålspuré Salt og peber

74 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

Tilberedning Andelårene optøes. Læg 1 dl groft salt i et fad, læg lårene oven på saltet og hæld resten af saltet over lårene, så det dækker. Lad dem stå og trække i 24 timer. Efter 24 timer fjernes alt saltet og lårene lægges i et fad fyldt med koldt vand, skift vandet hvert kvarter den næste time for at trække noget af saltet ud igen. Varm olie op på en pande og brun lårene godt af på begge sider i ca. 20 minutter. Sæt kartofler over til kartoffel/blomkålspuré. Herefter stilles lårene i forvarmet 200 grader ovn i 1 time. De skal vendes hvert 10 minut. Imens laves kartoffel/blomkålspuréen og rødkålssalaten. Snit rødkålshoved fint og skær rødløg i tynde skiver. Sauter rødkål og rødløg i lidt andefedt, herefter tilsættes balsamico sammen med honning og appelsinsaft. Krydres med salt og peber. Lad rødkålen simre i 20 minutter. Hæld den varme rødkålssalat op i en skål. Tag andelårene ud af ovnen. Retten er klar til servering.


ANNONCE / JULEMAD

Til 4 personer

Karrysild 1 bøtte marineret sild 1 bæger cremefraiche 3 spsk. karry 2 dl mayonnaise 1spsk. stærk mango chutney 1 tsk. dijonsennep 1stk. æble worchester sauce 1 spsk. æblejuice rugbrød æg Pynt kapers, karse , dild, løg, æble

Tilberedning Pres saft og riv skal fra citron. Skræl og riv æble. Rør alle ingredienserne sammen til en dressing. Smag til med salt og peber. Halvér sildestykkerne og vend dem i dressingen. Smag til med salt og peber. Stilles på køl og gerne et døgns tid. Det giver bedre smag. Serveres på rugbrød med halve, kogte æg til. Pynt med kapers, karse, dild, løg i tynde ringe og æbler i tynde skiver. Til 4 personer

Julepølser 1 pakke kålpølser 500 g landmedister ½ stk. knoldselleri 2 stk. løg 1 stk. helt hvidløg 1 stk. chilifrugt ½ bundt rosmarin 1 bundt timian ½ flaske hvidvin ½ l vand

Julefrikadeller 500 g kalv og svin 1 fed hvidløg 1 stk. løg 1 spsk. salt ½ stk. muskatnød friskkværnet peber 50 g hvedemel 2 stk. æg 1 dl nisseøl ¼ bundt timian 2 dl sødmælk

Tilberedning Put det hakkede kød op i en skål, salt og peber tilsættes. Riv hvidløg på den fine side på rivejernet og løget på den grove side af rivejernet. Tilsæt mel og rør det hele godt sammen. Du kan sagtens bruge håndmixer med rørepindene. Tilsæt æggene et ad gangen og rør farsen godt sammen. Tilsæt nisseøl og rør videre. Tilsæt hakket timian og mælk og rør farsen færdig. Put lidt mælk i ad gangen. Pas på farsen ikke er for våd. Stil nu farsen kølig en times tid så farsen samler sig. Steg hver frikadelle ca. 5 minutter på hver side til de er gyldne. Steg dem i rapsolie.

Til 4 personer

Salt og peber ¼ stk. hvidkålshoved 100 g smør 1 bundt persille Tilbehør kartoffelmos sennep rødbede

Tilberedning Læg pølserne eller medisteren på en varm sauterpande og vend pølserne/ medisteren når den er gylden. Snit hvidkål fint, skær løg i halve og selleri i tern. Tilsæt alle øvrige ingredienser undtagen hvidkål, smør og persille. Lad retten simre stille og roligt i 20 minutter. Herefter tages pølserne op og skæres i passende stykker. Tilsæt hvidkål, smør samt hakket persille og kog det godt igennem i 7 minutter. Serveres straks med pølserne samt sennep og rødbeder til.

Denne ret kan serveres med kartoffelmos

På www.rema1000.dk kan du klikke ind og finde mange flere lækre og velsmagende opskrifter, udviklet specielt af kokken Per Thøstesen til REMA1000

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

75


SPIS FISK I SÆSON

Køb dansk fisk, og støt de danske fiskere. Dansk fisk er godt for vores miljø, vores økonomi og for dig. Prøv oktober måneds fisk, kuller.

Kampagnen gennemføres af Fiskebranchen med støtte fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Miljø- og Fødevareministeriet.

Få opskrifter og viden om dansk fisk: danskfisk.dk


ANNONCE / FAMILIELIV

Livets store fester I Bellahøj – tæt på København, ligger de smukkeste lokaler, som taget ud af et eventyr med smuk park, gode parkerings muligheder og flotte lokaler som er prinser og prinsesser værdige. Her finder man den fineste stråtækte, trelængede gård, hvis historie kan dateres helt tilbage til 1682. Her kan man holde sin fest i de hyggelige og flotte, nyligt renoverede lokaler.

G

til, er menuens sammensætning og hvilke ennem de senere år er der foregået blomster der skal dækkes op med, så klarer meget på restaurant Bellahøj, som personalet resten for dig, så du kan komme har til huse i de gulkalkede længer som gæst og gå hjem igen efter en vellykket på gården. Ikke bare er her afholdt et fest. utal af begivenheder og fester, man har også, ind imellem, renoveret ejendommen så alle Friske råvarer og helst økologiske lokaler i dag står fuldstændigt funklende og fine samtidig med, at den helt særlige hyggeI køkkenet hersker dygtige kokke, som altid lige stemning er bevaret. Udendørsarealerne Den smukke indgang til restaurant Bellahøj. er klar til at råde og vejlede i forhold til fesom byder gæsterne velkommen og som stens menu og ønsker hertil. Det skal ikke indrammer stedet, og den særlige beliggenhed ”på landet midt i være nogen hemmelighed, at kokkene på Restaurant Bellahøj mebyen”, er gennemgået og anlagt på ny, så både det ydre og indre get gerne bruger sæsonens friske råvarer og allerhelst de økologiske, på Restaurant Bellahøj supplerer hinanden som rammen om livets men alfa og omega er, at når man holder sin fest på ”gården” er begivenheder og fester. man i centrum og får opfyldt sine ønsker til den perfekte fest.

Barnedåb, konfirmation, bryllup eller rund fødselsdag? På Restaurant Bellahøj kan man holde sin sammenkomst eller fest uanset om man inviterer 20 eller 500 gæster. Så vidt spænder størrelsen på de forskellige lokaler og personalet yder samme gode service uanset antal af gæster. Det eneste man behøver at tage stilling

Catering Restaurant Bellahøj tager også imod bestilling af mad ud af huset, alle dage hele året for min. 20 kuverter. De leverer menuer, buffeter, koldt bord og receptionsbuffeter til galla, til receptioner og til private sammenkomster. Læs mere på www.bellahoej.dk Q

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

77


ANNONCE / JULEGAVER

Gaver, der gør hverdagen nemmere Det er tid til at skrive ønskeseddel, for julen nærmer sig med hastige skridt. Hvis du synes, at du har sokker nok i skuffen, og har tre parfumer du endnu ikke har taget hul på stående i badeværelsesskabet, vil vi gerne have lov til at slå et slag for praktiske gaveønsker, som du vil elske i hverdagene – og hverdage er der som bekendt flest af. Af Hen riette Rosenth al Muld

Slow cooker-gryde Slow food er det nye sort, og med god grund endda. Simremad tager tid og smager fantastisk. En Slow cooker-gryde med høj kapacitet gør langtidsstegning til en leg. Gryden har flere tilberednings- og holde varm-funktioner som nemt indstilles og det store, tydelige display giver et hurtigt og godt overblik over valgt funktion og tilberedning. Så er det muligt, at vende ryggen til mens maden simrer og Slow cooker-gryden klarer madlavningen. Set til 1399 kr.

78 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

Slut med krøllet tøj 4Safety Precision strygejernet giver dig maksimal sikkerhed og præcision ved strygning. Med sin brede vifte af sikkerhedsfunktioner, en ekstra stor gummihæl som sikrer en stabil placering og en 3-vejs autoslukfunktion, beskytter dampstrygejernet både dig og dit tøj. Og præcisionsspidsen sikrer, at hver eneste rynke fjernes fra dit favorittøj. Set til 849 kr.


ANNONCE / JULEGAVER

2 i 1 støvsuger Her er en fleksibel og kraftfuld stangstøvsuger 2i1, der gør det nemt, lige at klikke den lille handy håndstøvsuger fra og suge imellem sofapuderne eller under spisebordet efter måltidet. Blush Pink Ergorapido 2i1 har en høj sugestyrke, selvrensfunktion af børsterullen, LED lys i mundstykket, støvbeholder med god kapacitet samt et selvstående design, så man nemt kan stille støvsugeren fra sig overalt. Set til 1.899 kr.

Frisk juice er både sundt og lækkert Her er en utrolig effektiv og kraftfuld saftpresser, med stor kapacitet i stilrent design, der er udført i smukt rustfrit stål. Perfect JuiceESF2000 saftpresseren er nem at rengøre og har den fordel, at den giver dig mere juice takket være ‘dobbelt sigte’-teknologien. Med en motor på 800W med dobbelte filtre, presser den meget mere saft ud. Perfect Juice har to hastigheder og et stort påfyldningsrør, og håndterer de fleste frugter og grøntsager. Set til 1.249 kr.

Nærende smoothies to-go Nu bliver det ikke nemmere at mixe en vitaminbombe i en fart, før man løber ud ad døren. Electrolux Sportsblender er smart og nem at bruge, for man blender direkte i en af de to medfølgende 600 ml BPA fri plastikflasker. Flasken er ubrydelig og absorberer ikke lugt og smag, har et solidt greb og den helt rigtige højde til at være i en taske. Nem at tage med overalt med det sporty låg og drikketud. Set til 499 kr.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

79


ANNONCE / VINTERMODE

LUNE LÆKKERIER til den kolde tid Når ungerne skal ud i kulden er det vigtigt med overtøj der holder børnene tørre og varme. Her er et par bud på lidt nyt til garderoben. SMART OG VARMT TIL VINTER Peak Performance er i dag en af de førende producenter inden for funktionel sportsmode. Her er der ingen tvivl om, at både funktionalitet og design er i højsædet og deres kollektioner, er med deres tidløse designs højt elsket af folk verden over. Især aktive mennesker nyder godt af den fremragende kvalitet og funktionalitet. Vores yngre testpanel har givet deres varmeste anbefalinger til de vinterjakker, de har fået lov at teste. De gav topkarakterer i både stil, design og komfort. Peak Performance er for hele familien også til den yngre generation, hvor der er en stor kollektion til både drenge og piger.

SELVOM DER REGNER OG RUSKER, SKAL VI UD

VIND

Når vi skal ud i naturen og have lidt sund og frisk luft, er der ikke noget der hedder dårligt vejr, men dårlig påklædning. Haglöfs har i mere end 100 år, været kendt for deres fantastiske outdoor-styles til voksne, men nu har de endeligt produceret en junior kollektion, kopieret ud fra deres voksenklassikere i samme lækre og holdbare kvalitet. Junior kollektionen der fås i størrelse 128–164, er blevet skabt til at kunne holde længe og er et miljøvenligt valg til børn, der elsker at være udendørs - uanset om de dyrker parkour i byen eller klatrer i træer i skoven.

Vind en lækker pige- eller drengejakke fra Haglöfs. KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I KONKURRENCEN.

80 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

TØRRE, VARME FØDDER På travle vintermorgener kan det tage tid at få de små i tøjet. Termostøvler gør det simpelt, da de er lige til at stikke fødderne i. Besværlige snørebånd og lynlåse undgås her til fordel for et par praktiske slip-on støvler. Her er der tale om en termostøvle i den samme høje kvalitet som altid har været kendetegnet ved Aigle. Et foer af polyesterpels sørger for ekstra varme inden i, mens støvlens naturgummi holder alle vinter-vejrets elementer ude. Aigle Giboulee er således ideelle til både byliv og naturoplevelser. Termostøvlerne er praktisk og smukt håndværk i lækre materialer – den perfekte termostøvle til vinter. Termostøvlerne fås fra størrelse 19 til 38.


ANNONCE / VINTERMODE

Smuk, let og dejlig varm pels Vinterens smukkeste overtøj findes hos MEOTINE – og har du endnu til gode at stifte bekendtskab med de smukke pelse, har du noget at glæde dig til.

D

e har det ikke fra fremmede. Mathilde og Mikkel Randrups far er buntmager, så de er, så at sige, vokset op omgivet af smukt pelsværk. Inspireret af dette, besluttede søskendeparret sig for, at skabe smukke pelse i moderne og tidsløst design – og i 2014 lancerede de første kollektion under mærket MEOTINE. Pelsene ligner ”en million”, men Mathilde og Mikkels filosofi er, at ”alle” skal kunne være ”med på moden” og have råd til en smuk pels, så priserne er forbløffende rimelige. Inspirationen finder de alle steder, i kunst, natur og musik og ved at se sig omkring. Q

Med et skarpt øje for detaljen og en stor kærlighed til de smukke materialer, skaber de vinterens smukkeste overtøj, som kan købes på www. meotine.dk, hvor du får 10 % rabat hvis du bruger rabatkoden MEOTINEFRITID10.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

81


ANNONCE / VINTERMODE

Vinterens lækreste overtøj

82 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

Kender du det, når du får en vinterjakke på, der er så behagelig at have på, at du overvejer at beholde den på indendørs? Hvor overfladen på jakken beskytter dig godt mod vinterens kulde og blæst, og foret er dejligt, blødt og varmt. Overtøj, der er så gennemtænkt i design og teknik, at man holdes varm og tør, fordi materialerne tillader kroppen, at komme af med overskydende varme. Det er Parajumpers, der her er tale om, og det er luksusovertøj der fungerer – hver dag.


ANNONCE / VINTERMODE

P

arajumpers blev grundlagt i 2006 i Italien takket være et møde mellem den italienske designer Massimo Rossetti og en Parajumper (redningsarbejder) fra det 210. redningskorps i Anchorage, Alaska. Disse Parajumpers er trænet til at udføre ekstreme redninger i de vildeste, fjerneste og mest udfordrende hjørner af verden. Uanset om det er skibe på havet, klatrere på toppen af et 4.000 meter højt bjerg eller undervandsfartøjer nedsænket på ufattelige dybder, tilkaldes disse mænd til redninger. Det kræver mod og de er da også bedre uddannet end noget andet militærkorps – forskellen er blot at Parajumpers udelukkende bruger deres færdigheder til at redde liv. Deres motto er ’at andre kan leve’. Mødet resulterede i innovative kollektioner af overtøj med stærkt teknologiske komponenter, designet at være funktionelt og smart på en og samme tid. I denne vinters kollektion har designteamet hos Parajumpers endnu engang udfordret de traditionelle forventninger til outerwear-luksus med slidstærkt, førsteklasses overtøj designet til mænd, kvinder og børn, der kun vil nøjes med den fedeste stil og bedste kvalitet. Parajumpers overtøj er ikke helt billigt, men til gengæld holder det ”for evigt”, og hvad angår børnejakkerne kan de snildt gå i arv til mindre søskende. Q

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

83


LETVÆGT OG KOMPAKT - et af de mindste barnevognsstel

Kom og se den fantastiske nyhed...

Køb den online eller find nærmeste butik på www.kærebørn.dk


ANNONCE / VINTERMODE

Sæsonens hotteste fodtøj til store og små

Årstiden byder på skiftende vejr. Et uomtvisteligt faktum der gør det nødvendigt, at vi ikke udelukkende kan gå i ”pæne” sko og støvler, men også bør kigge lidt nærmere på fodtøj i den mere praktiske afdeling. Og heldigvis findes der sko og støvler, der er designet til at klare det danske vejrlig.

Vi er ovre i den klassiske afdeling. For her kigger vi nærmere på to brands, som begge blev udviklet til praktisk brug, men som nu er det det hotteste, man kan putte på fødderne. Både Superga og Hunter, som er her er tale om producerer lækkert fodtøj til både børn og voksne.

Af He nr i et te R o sent h al M u ld

Superga En anden klassiker er Superga som blev stiftet i 1911, da virksomheden begyndte at producere vandtætte støvler med gummisåler til landbruget samt fodtøj med vulkaniserede gummisåler. Det betyder, at Supergas fodtøj er utroligt slidstærkt, og det er sød musik i ørerne, når det drejer sig om fodtøj til børn. Til både børn og voksne findes de smarte sneakers i masser af smarte farver – men der er jo heller ikke nogen der siger, at man kun behøver at have et par, vel?

Hunter Hunter har siden 1856 produceret moderne fodtøj og tilbehør i en klassisk britisk stil. Støvlerne er lavet af smidigt naturgummi, i en pasform så god, at man ikke mærker, at det er en gummistøvle man har på. En egenskab, der er lige så vigtig, som at holde fødderne tørre, når børn skal ud at lege i vådt føre. Hunter fodtøj er kendt for sin ydeevne, holdbarhed og komfort - opnået gennem en fusion af tradition og teknologi – og er nu en kendt klassiker i bybilledet, på festivaler og ikke mindst på legepladser.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

85


FORBEREDELSER TIL JULEN

Julegaveideer VIND Guinness World Records 2018 Så er det den tid på året, hvor en af de sjoveste, vildeste og mest spetakulære bøger lander på gaden: Guinness World Records 2018. Og som altid er bogen spækket med skøre og fantastiske rekorder, der præsenterer de hurtigste, tungeste, højeste, ældste, mindste, dyreste, længste og yngste. I år med et særligt kapitel om superhelte. KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN OM DEN SPÆNDENDE REKORDBOG.

Maxi Micro Micro Maxi løbehjulet er et yderst stabilt løbehjul med tre hjul, der gør at børnene meget nemmere kan styre løbehjulet. Løbehjulet er udviklet af schweiziske Micro, og har høstet stor popularitet og anerkendelse verden over hos både børn og forældre.

Familiens Juledagbog puster nyt liv i gamle minder Hvem fik mandelgaven forrige år? Hvad fik barnet af mor og far – og bedstemor sidste år? Var det en hvid jul i 2014? Julen er fyldt med traditioner og minder, som for mange familiers vedkommende udelukkende ligger gemt i hukommelsen. I Juledagbogen, kan man nedfælde episoder, opskrifter osv. og indsætte fotos som en hyggelig og personlig måde at hjælpe minderne ned gennem de forskellige led i familien. På den måde bevares familiens helt egen julefortælling med alle de nuancer og detaljer, som er med til at gøre julen til noget særligt for både børn og voksne. Familiens Juledagbog forhandles i de førende børnetøjsbutikker samt i alle Arnold Busck butikkerne i Danmark.

86 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

Gaven til din bedste ven Lige som vi mennesker elsker at pynte os og have noget på andre syntes er smukt, så kan du med sikkerhed på hundeknytteriet. dk finde årets julegave til din hund. Her er deres halsbånd og liner lavet af det lækreste materiale og deres hundetilbehør er så smukke at alle vil bemærke det. Materialet polypropylene som halsbånd og liner er lavet af, er et utroligt lækkert materiale som har en skinnende og silkeglat overflade og har samtidig en enorm brudstyrke. Man bestiller sin hunds halsbånd og line og vælger selv farver, mønster og bredde og det betyder at der er så mange fantastiske muligheder for at lave noget unikt, smukt og utrolig holdbart til vores hunde. Liner af PPM Cord holder sig pæne og rene ved at blive skyllet i lunkent vand.

Til børnene og lidt til far Nu er Anki OVERDRIVE racerbanen blevet udvidet med en Fast & Furious Edition. Så nu kan der battles mod Toretto-teamet, køres om kap i højteknologiske robot-Supercars som f.eks. Doms Ice Charger og Hobbs’ MXT, og man kan få en upgrade med våben, som er inspireret af filmene. Sæt modstanderne ud af spillet med den eksklusive Power Zone-banesektion. Byg op til otte arenaer på få sekunder med holdbare, magnetiske banesektioner. Dette er ikke bare biler. De er robotter, som er programmeret til kamp, og som du kan styre med din mobilenhed. Kompatibelt med alt tilbehør fra Anki OVERDRIVE-universet.


COZMO

– En ny legekammerat? Cozmo elsker at lege. I bogstaveligste forstand. Han er altid klar til sjov, både når han løfter sine Power Cubes eller udfordrer dig til en gang „Quick Tap“ og „Keepaway”. Han er en rigtig robot ligesom dem, man ellers kun ser på film, og hans personlighed ændrer sig, jo mere I leger. Cozmo er lettere at bruge, end man tror, og han er stærkere, end han ser ud til, da han er både holdbar og sikker. Cozmo er både en supercomputer og en trofast legekammerat. Takket være sin kunstige intelligens kan Cozmo udtrykke hundredvis af følelser. Han kan både være snedig, stædig og legesyg. Hans personlighed kender ingen grænser. Han kender dit navn, dit ansigt og dine sjove sider. Det bedste er, at han hele tiden lærer nye ting, jo mere I leger. Der er ingen dele, der skal samles, og det eneste, du skal bruge, er en kompatibel iOS- eller Android-enhed og den gratis Cozmo-app. Cozmo er testet grundigt og er derfor både sikker og holdbar.

Cozmo Treads Cozmo har fået nye larvefødder, der passer til hans humør. Se, hvordan han ser ud, med Osmosis Blue, Luminous Lime, New Dawn Yellow og Crimson Flame. Du kan også slippe fantasien løs og prøve en kombination. Robotter har aldrig været så flotte. Cozmo Treads medfølger ikke med men kan købes separat.

Cozmo Carry Case Pas godt på Cozmo og alt hans tilbehør med denne solide og lækre bæretaske, næste gang I tager på eventyr. Tilpassede rum med plads til 1 Cozmo, 3 Power Cubes og 1 oplader. En lynlåslomme med plads til andre ting, som du kan få brug for, når du er ude. Cozmo Carry Case medfølger ikke men kan køber seperat

Det bedste til baby Apotekets Babyserie er Svane- og Astma-Allergimærket og rummer alt til den daglige pleje, plus effektive problemløsere til f.eks. rød numse. Spørg trygt apoteket og få faguddannet rådgivning om det rigtige valg. Og det bedste til netop din baby. Læs mere på apotekets.dk Apotekets Babypleje. Vejl. pris fra kr. 39.95


KONKURRENCE / ADVENTSKALENDER

Årets adventskalender til mor Klik ind på www.bornogfritid.dk og deltag i konkurrencen om de dejlige adventsgaver.

Glædelig 1. søndag i advent Denne smukke halskæde fra Blomdahl med swarovski-krystaller, er med justerbar længde, og kan bruges til både hverdag og fest. Her behøver du ikke bekymre dig om udslæt og allergier, for smykker fra Blomdahl er 100 % medicinske smykker, der er udviklet i samråd med hudlæger og er allergitestede nikkelfri. Denne smukke guldfarvede halskæde er produceret med en hudvenlig yderbelægning ovenpå rustfrit stål af meget høj kvalitet. VI UDLODDER 4 SMUKKE HALSKÆDER FRA BLOMDAHL

VIND

88 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87


KONKURRENCE / ADVENTSKALENDER

Glædelig 2. søndag i advent Når vi nærmer os juletiden, skal vi finde bagegrejet frem, så vi sammen med vores børn kan bage lækre klejner, honningkager og julesmåkager. I de fleste hjem, bliver der bagt til den store guldmedalje, og Electrolux vil gerne være med til at gøre julebagningen lettere. Den nye AssistentPRO EKM 6000 model, har professionelle funktioner såsom 10 forskellige hastigheder, integreret led lys, skålløftesystem, der giver mulighed for større skål uden at ofre stabiliteten og programmerbar timer med autostop - indstil timeren og Assistenten stopper automatisk. Kort sagt en køkkenmaskine der kan hjælpe med til de fleste opgaver, hvad enten det gælder bagning eller anden madlavning. VI UDLODDER 4 FANTASTISK LÆKRE KØKKENMASKINER FRA ELECTROLUX

VIND

Glædelig 3. søndag i advent

VIND

Hvis du tillader dig selv at sænke tempoet i din travle hverdag, så hjælper det dig med at genskabe balancen i livet og finde skønheden i de mindste ting. Med Rituals nye serie, bliver du hjulpet på vej mod indre harmoni. I serien som vi udlodder denne søndag, får du ❤ Fugtgivende massageolie, ❤ En lækker bodyscrub, der indeholder fugtgivende olie ❤ Kropsgel ❤ Kropsspray ❤ Duftsticks ❤ Lækker indisk Chai te VI UDLODDER 4 SÆT FRA RITUALS

Luk øjnene, slap af og nyd roen...

Glædelig 4. søndag i advent VIND

100 BON Sidste søndag i advent, må betyde at mor skal forkæles lidt ekstra. Derfor udlodder vi sammen med ScandinaviaCosmetics, både lækre franske dufte og en super lækker hudplejeserie til 4 heldige mødre. 100 BON er fantastiske dufte, som er baseret på 100 % naturlige ingredienser. Dufte der er udviklet ud fra en grøn filosofi og med respekt for den franske parfumetradition. I serien 100 BON er der flg. fantastiske dufte: ❤ Bergamote & Rose Sauvage (Blomsterduft) ❤ Carvi & Jardin de Figuier (sensuel og varm) ❤ Davana & Vanille bourbon (forførende) Time-Zero hudplejeserien fra Filorga, giver en jævn og mere ensartet hudoverflade. Et par dråber af serumen gør øjeblikkeligt huden fastere og Time Filler Cream dagcremen, absorberes hurtigt ind uden at fedte. Her er luksus for både hud og sind. VI UDLODDER 4 SAMLEDE SÆT AF BÅDE 100 BON DUFTE OG FILORGA HUDPLEJE

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

89


SKØNHED / VELVÆRE

Julegaven til Mor ❤ ❤ Årets julekalender til mor Her er en fantastisk kalender fra Rituals med 24 låger, der hver dag indeholder forkælelse til mor. Glæd dig til ækre cremer, dufte, sæber, olier og mange andre overraskelser.

Pleje til ansigtet Nimues nye serie Age Intelligent, er lavet specielt til alle os med moden hud, der ønsker at bekæmpe de fine linjer og aldringstegn. Serien består af serum, dagcreme, natcreme og øjencreme og mætter huden med fugt imens den blødgører.

Tid til to Med duftlys og massageolie fra Rituals, kan du invitere din partner til en hyggestund med masser af forkælelse og indre ro.

rit Vores favo

Et smukt look Her er en makeupserie, bestående af naturlige mineraler af højeste kvalitet. Mineralogie efterårs farver, er lavet i de smukkeste varme nuancer. Den nye makeupserie består af en skøn blødgørende lipgloss, en brush on brow gel, der giver de smukkeste øjenbryn og en pressed mineral eye shadow i de fineste farver.

90 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87


SKØNHED / VELVÆRE

Din smukkeste side Skab den smukkeste teint med den lækre primer plus fra Gosh, der optimerer og tilpasser sig hudens egen teint. Primeren tilfører huden masser af fugt, energi og beskyttelse til hele dagen, samtidigt med at huden kommer til at syne glattere og mere ensartet.

Alt i et Foundation plus+ fra Gosh, dækker de små farvenuancer du naturligt har i din teint. Denne foundation giver dig et fantastisk dækkende resultat, samtidigt med at den føles både naturlig og behagelig på huden. Den er uden parfumer og parabener.

Hjemmespa Rituals nye lækre kropsplejeserie, indeholder det rene guf for krop og sind. Kom i spa-humør med den lækre duftende showergel og afslut badet med den velduftende Body Butter.

Vor󰇪󰇷 󰈆󰈜vo󰇶󰇮 󰇺

Min ynglings Mascara fra Gosh, der giver mere fyldige og intense vipper. Med flere lag, får du vipperne ekstra lange og forførende. Mascaraen er helt uden parabener og parfume.

Med tyttebær og grøn the Super Fruit Skin Enforcement serien fra Beaute Pacifique, er særligt udviklet til kvinder som oplever de allerførste fine og mimiske linjer. Hudplejeserien er beriget med naturlige ekstrakter fra tyttebær, grøn the og blade fra æbletræer, som optimerer fornyelsesprocesserne og mindsker urenheder.

vo󰇶󰇮󰇺 Vor󰇪󰇷 󰈆󰈜

Næret af naturens olier Den nye lipgloss fra Clarins, Instant Comfort Lip Oil, er udviklet i 3 smukke nuancer. Lipglossen er lækker at påføre og plejer læberne med gode olier samtidigt med at dne beskytter mod vind og vejr.

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

91


FORBEREDELSER TIL JULEN

Om skilsmisser og jul I skilsmisser hvor man prøver på bedste måde, at holde jul sammen for børnenes skyld, og hvor der ikke er ægte og gensidig respekt, kan denne jul også være fuld af smerte. Af Pern ille -Lyk ke S c hwar z

N Pe r n il l e - Lyk ke S c hwar z

er familiebehandler og mor til tre drenge, er gift og har en bonus- søn.

92 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

til (vi må ikke glemme 1. 2. og 3. juledag, og så kommer nytår), bliver børnene desværre tit glemt. Fokus bliver på, hvordan vi forældre får ordnet det sådan, at alle bliver glade, lykkelige og tilfredse. Smerten hos forældrene bliver mast i baggrunden af arrangementer, som skal lykkes. Børnene får ondt i maven, og gider ikke komme i børnehave eller skole. Og hvad så med Juleaften. Aftenen som alle glæder sig til. Både voksne og børn der skal leve op til alle de Hvad er rigtigt for børnene aftaler, der er stablet på benene, er trætte. Børnene sidder nogle gange med en flad forNår forældre henvender sig til mig, er det jo fordi, de ikke kan finde den rigtige løsning. Min opgave nemmelse a la: ok, så blev det endelig jul, er ikke at sige, hvad der er rigtigt og forkert, men men jeg har jo holdt jul de sidste syv dage. at lytte ind til, hvad der gør, Forældre der står for den at de er urolige. Lytte til at ”rigtige” juleaften, bliver lille Malthe og teenager Sofie, også modløse/triste og BØRNENE SIDDER NOGLE faktisk er begyndt at melde fra står tit med en følelse af: GANGE MED EN FLAD julen, at de virker sure, trætte øv- mine børn orker jo og modløse. ikke mere. Vreden bliFORNEMMELSE A LA: Det er for det meste sådan, ver rettet mod eksen og OK, SÅ BLEV DET ENDELIG at skilte forældre har en aftale eksens familie, og komom, at man skiftes til at holde JUL, MEN JEG HAR JO HOLDT munikationen fungerer jul. Det der sker, er at der lige ikke, og så kan der opstå JUL DE SIDSTE SYV DAGE. pludselig kommer andre tradikrig. Den, der står med juleaften tænker: jeg gør tioner til. Og ja, der skal nye det samme til næste år, traditioner til, I er jo blevet altså jeg skal give den gas d. 23. dec. så kan skilt, men hvordan skal de skabes, og hvilke rammer den anden forældre virkelig mærke! skal der til? Men så er det jo børnene der bliver tabere Dine, mine og vores børn igen. Der skal holdes jul med den ene parts forældre d. 19 Hvis du spørger barnet dec. Der skal holdes jul med den nye kærestes familie, både de børn der er kommet til og de ”nye” bedSå vil de jo for det meste sige: ” jeg vil bare helst holde jul med mor og far og mine steforældre. Der skal holdes jul i børnehave, skole, søskende”(hvis der er nogen). Ja, og det er klub og sikkert også på mors og fars arbejde. Så skal også den mest lykkelige og ideelle tanke, og der bages, både hos mor og hos far. Der er måske en følelse som er svær at slippe, hvis vi som også et arrangement hos forældres søskende, venner, forældre ikke tager ansvar. Der skal man ja og hvad ved jeg. Bliver du forpustet, når du læser som forældre være anerkendende og sige: dette? Det gør jeg! ”Ja, det kan jeg godt forstå, men sådan er det Midt i alle de her arrangementer som hører julen

år julen nærmer sig får jeg travlt. Travlt med at rådgive, vejlede og lytte. Jeg bliver faktisk glad. Jeg er heldig, at jeg møder forældre, der vil deres børn det bedste i denne tid. En tid som skal være en tid med hjertevarme, traditioner, kærlighed og idyl. Men desværre er denne tid også alt andet end idyl for mange forældre, og ikke mindst deres børn, som bliver kastet rundt i forældrenes kaos, forældrenes stræben på at gøre det bedste.


FORBEREDELSER TIL JULEN

SKAB DEN JUL DER GØR DINE BØRN TRYGGE. DET ER DET HELE JULEN DREJER SIG OM. DROP DRAMAER, JALOUSI OG KONFRONTATIONER I JULEDAGENE.

ikke. Mor og far kan ikke holde jul sammen, derfor skal du/i skiftes, og det må vi få det bedste ud af ”. I skilsmisser hvor man prøver på bedste måde, at holde jul sammen for børnenes skyld, og hvor der ikke er ægte og gensidig respekt, kan denne jul også være fuld af smerte. Børnene kommer på overarbejde, de observerer og er på hvad jeg kalder: overarbejde. De har antennerne ude, bliver mor og far uvenner nu, hvorfor snakker de ikke sammen, hørte jeg dem ikke snerre ude i køkkenet osv. Så hvis ikke dialogen mellem mor og far er i orden, at følelserne fra mors og fars side er gennemarbejdet er dette ikke et råd, jeg giver. Det kan komme med tiden, for ja, tiden læger alle sår, bare ikke altid. Den går ikke, og her er det bedst at holde fast, i at sådan er det. Mor og far holder jul hver for sig. Ja, det gør ondt, men vi klarer den. Igen, skal vi forældre tage ansvar for dette.

Tilbage til aftalerne der vælter ind.

skriften, men her er nogle råd fra erfaring fra min rådgivning og mit eget liv som skilt. Arrangementer i skoler, klub, børnehave, og sportsklub er vigtige for børnene. Prøv at del dem imellem jer,(hvis I ikke har mulighed for at deltage sammen) så begge forældre får del i børnene hverdag. Den forælder som ikke skal have børnene, kan holde et arrangement. Det kan være alternativet, måske er den nye kæreste med, den nye kærestes børn og bedsteforældre er der måske også. Lad være med at gå i konkurrence, accepter at d. 24. dec. er jul. Og det bliver din tur til næste år. Adskil ikke de biologiske børn fra hinanden. Erkend dit afsavn, men løsningen er ikke at søskende skal sidde til hver deres jul. Husk nu, at der ikke er noget der hedder 6. juledag, eller 3. før jul? Sæt dine egen behov til side. Se på børnene. Skab den jul der gør dine børn trygge. Det er det hele julen drejer sig om. Drop dramaer, jalousi og konfrontationer i juledagene. Se på børnene. Fungerer det I har besluttet, eller skal det justeres til næste jul. Vær åbne for forandring, der gør tilværelsen lettere for børnene. Altid. Ikke kun til jul! Tag ansvar for skilsmissen, anerkend at det gør ondt, men skab ro. Med denne klumme ønsker jeg jer alle en glædelig jul, med alt hvad det indebærer. Held og lykke, og husk forandring er ikke dårligt, men skaber nye muligheder. Q

Der er som sagt kun én juleaften, og der er kun en biologisk familie. Så hvad gør man? Jeg har ikke op-

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

93


FAMILIELIV

LÆSESTOF

med Hold øje ncerne på konkurre .dk rnogfritid r, www.bo øge u vinde b Her kan d lm og billetter, fi de store spil til bå og små.

til de stille stunder i sofahjørnet eller lige inden sovetid. Vi har kigget forlagene over skulderen og har fundet frem til de nyeste titler. Kig endelig med og lad dig inspirere.

Pagten

Småt men godt

Lindhardt & Ringhoff

Politikens forlag

Så er Michael Katz Krefeld aktuel med PAGTEN - femte og selvstændige bog i den populære serie - og den store sæsonafslutning på første del af serien. I PAGTEN satser Ravn alt på at få opklaret, hvem der dræbte hans kæreste Eva i deres hjem for fem år siden. Nye spor i sagen fører Ravn mod en aldrende lejemorder og en gruppe kriminelle betjente med forbindelse til en skræmmende magtfuld person i samfundets øverste top. Men først da Ravn indgår en fatal pagt med storgangsteren Kaminsky, får han afgørende viden og forbindelser, der kan sætte ham i stand til at afsløre de skyldige og finde Evas morder.

Pompomjul

Opskrifterne i denne bog er som skabt til forkælelse, når man skal have gæster. De i alt 80 forslag til snacks og hapsere er lavet efter devisen ”småt, men godt”, og Mette kalder selv resultatet ”smukt, smagfuldt, sanseligt og selskabeligt”, for det er mad, der både ser superlækkert ud og indbyder til VIND samvær. Fra den ene del af bogen kan de salte opskrifter fx bruges ved en fødselsdagsvelkomstdrink på terrassen eller på den lille buffet ved en sammenkomst i haven om sommeren. Bogens anden del, byder på et væld af små, søde kager og desserter, der udgør den perfekte lille mundfuld.

Peoples press

VI UDLODDER 5 BØGER

Hop med på pompontrenden og lad julestemningen brede sig Julekranse, bløde snemænd og fine hjerter til at pynte dine julegaver. Hvorfor ikke lade bløde pomponer sprede julestemning i dit hjem? Ny bog giver dig opskrifter til at bruge pomponerne på en helt ny måde

SØDT Lindhardt & Ringhoff

I denne skønne bog, finder man opskrifter på alt fra cheesecakes, kardemomme pavlova med friske figner til pana cotta og persiske kærlighedskager. Alle bogens opskrifter er lavet med Yotam Ottolenghis sædvanlige kærlighed til friske ingredienser, eksotiske krydderier og komplekse smagssammensætninger.

94 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

I ly for regnen Rosinante og Co

Da tre generationer af kvinder efter længere tids adskillelse samles, må de trodse deres forskelligheder og konfrontere fortidens hemmeligheder for at finde sig selv og hinanden. Hong Kong 1953. Da den 21-årige Joy gør sig klar til at tage til en stor fest i anledning af Elizabeth II’s kroning, er det ikke med den store begejstring. Hele den lille indspiste koloni af udstationerede briter vil være der, alle vil få lidt for meget at drikke, og Joys mor vil som sædvanlig have travlt med at finde en passende ægtemand til hende. Festen forløber dog ikke helt som forventet, men bliver i stedet startskuddet til en længere rejse for Joy, der vil føre hende til Irland og til et liv, der er noget anderledes end det, hun havde drømt om.


FAMILIELIV

Alias Grace

Barnet

Lindhardt & Ringhoff

Politikens forlag

I 1843 idømmes sekstenårige Grace Marks livsvarigt fængsel for at være medskyldig i mordet på sin arbejdsgiver og dennes husholderske. Grace kan intet huske fra dagen, hvor mordene fandt sted, og mange er af den opfattelse, at hun er decideret ond – eller sindssyg. Dr. Simon Jordan, specialist i mentale lidelser, opsøger Grace i fængslet, hvor hun fortæller ham sin historie, og han forsøger at hjælpe hende. Bogen er baseret på en sand historie – den mest berygtede mordhistorie i Canada i det 19. århundrede. Netflix’ serie, som er baseret på romanen, får premiere 3. november.

Da et gammelt skelet af et nyfødt barn graves fri på en byggeplads, nævnes det blot i en notits i lokalavisen. Men for tre kvinder, der aldrig har mødt hinanden, er den umulig at ignorere. Ny forrygende spændingsroman af Fiona Barton, som debuterede med Enken, der udkom på dansk sidste år. Vi møder igen journalist Kate Waters, som også optrådte i Enken, men uden at hun er hovedperson i nogen af bøgerne, som derfor uden problemer kan læses uafhængigt af hinanden

IT – Det onde

Sense

Politikens forlag

Politikens forlag

Dette er Suzy Wengels populære grundbog i helt ny version – med al den opdaterede viden og alle de værktøjer, der baner vej for et succesrigt vægttab, samt masser af nye opskrifter, både i en version til kvinder og en version til mænd. Med Sense Krimi, DIY, er det desserter, slut med at tælle kalorier og veje mad i én uendelighed og slut med kure, der ikke madinspiration, virker på lang sigt. Suzy Wengel og hendes Sense, drama, Sense-metode viser en anden vej – med gys og gru. sund fornuft og hænderne som de vigtigste redskaber. For ja, man måler sin mad i håndfulde. Man kan spise tre sunde og velsmagende hovedmåltider hver dag. Tre til fire håndfulde mad per måltid er nok til at gøre én mæt.

Stephen King – Bogen bag filmen I halvtredserne besejrer en gruppe børn ondskaben. De føler sig alle udstødt og mislykkede, og den nye følelse af at høre til giver dem styrken til at drive det skrækkelige tilbage, hvor det kom fra. Siden lover de hinanden igen at samles, hvis byen nogensinde igen hjemsøges af ondskab. Mange år senere ryster en række gådefulde forsvindinger på ny Derry, og så griber Mike Hanlon telefonen og ringer til sine gamle venner. Alle forlader de hjem og familier, hverdagsliv og karrierer, for endnu en gang at trodse skrækken og møde Det onde.

FOKUS Dan Brown serien Politikens Forlag

Når man åbner en roman af Dan Brown, suges man ind i et univers af historie, hemmeligheder, kunst, koder og symboler. Med bestsellerne Da Vinci Mysteriet, Engle og dæmoner og Det forsvundne tegn har Dan Brown vist, at hans evne til at skabe dette fascinerende og spændingsmættede univers er enestående. Og med Inferno gør han det igen, mere nervepirrende end nogensinde før.

DELTAG I LODTRÆKNINGEN OM ET KOMPLET SÆT MED ALLE 4 PAPERBACKS

VIND

NR. 87 · OK TOBER/NOVEMBER 2017 · BØRN & FRITID ·

95


ABONNEMENT / LÆS NÆSTE NUMMER

NR. 83 · FEBRUAR/MARTS

OPSKR

IFTER

Q SKØ NH

hvordan undgår vi snue?

SundLækre hedjulegodter BodySD S

friske luft

TIL TAG BØ RNENE MED I HA VEN Og få

Ferie

unde jord r negle ne

I ikke at undvære en baby rigere, behøver for sol og blå himmel, Selv om familien er blevet De Kanariske Øer sørger børnehygge. jeres tiltrængte vinterferie. så I får både partid og og vi tager os af det praktiske, Family Resorts, som er designet til, Sunwing sammen. Prøv f.eks. vores egne tryg og afslappende vinterpause at I kan have en nem,

EDSTIP

S Q KO NKU

RRENC

vellykket børnefødselsdag kat. 4+ Sunwing Fañabé Beach, Tenerife. Afrejse f.eks. 30/1

RENCER Q STIPS Q KONKUR TER Q SKØNHED LÆKRE OPSKRIF 1 uge Q SHOPPING Q Q SH OPP I N G eller 70 10 42 00 Q LÆ Bestil ferien på spies.dk KRE OPS

4.999#

ER Q

Modtag magasinet Børn & Fritid 6 gange om året for kun 249,- kr. (Du betaler bare porto).

Klik ind på bornogfritid.dk og tilmeld dig

TER

Q SK Ø

skal vi mod varmen eller ha ski på?

Børnenes juleønsker

Vintermode TEMA

Gå ind på www.bornogfritid.dk eller Like vores facebook-gruppe, så kan du deltage i alle vores konkurrencer – med masser af skønne præmier Tag

KRIF

Vinterferie

en stor er hjælp til REDELSER hele fam FORBE ilien JULEN

NHE

DSTI

PS Q KON

fest

KUR

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

ED ØNH ❤ SK FTER S K RQI S H E OP OPPIN G Q LÆ KRE

2017 – 17. ÅRGANG

KR ❤ LÆ

87 · OKTOBER/NOVEMBER

PING

BØRN & FRITID NR.

OP ❤ SH

Få tips og inspiration til en

ILIER

KURR

BØRNEFAM

LIER

13.295,-

KON S ❤ STIP

T TIL

TIL BØRNEFAMI

HOTEL RD. NAT PÅ OMBO NSION HELPE RIS FRA (2-11 ÅR). FAMILIEP E OG 2 BØRN 2 VOKSN

for

JULEGAVER TIL MOR

Udko hver mme Anno 2. måne r ncefin ansied. ret

TIPS

TIL DI N SK ØNHE D Inspiration

TEMA

Få hjælp tiltid med fest årets en r i god lserne til sunVæ der eede hverdag R ❤ ber ENCE

MAGASINE

E

MAGASINET

t togt et Et kryds n på, for uanse du udsigt til sted hver dag, se verde anden vej, har r op et nyt én gang. kufferterne n. Du vågne eller den familie kun at pakke for hele er behøv men du 00 70 10 42 .dk eller på spies ferien Bestil

RT TE

til den kolde

Gr

TAG BØRNENE Tag fam T n med ud i den ilie MED I KØKKENE

TEMA

Udkommer hver 2. måned. Annoncefinansieret

VARMT TØJ tid

atis magER VINTER as LIG MED in VIRUS

GRA MOTITIOS N

Opskrifter hjemmelavet påskepynt

NY TÅR

Gratis magasin

Familiens hudpleje

lser i

som

2017 – 17. ÅRGANG

Magasinet til børnefamilier

efamilier

med en merferien livsstilsændring

Fyrværkeri, sikke rhed og nytårsforsætt er

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

vet

elhaR FLY, FØRST ✱ SHOPPING ✱ L i MiddINDGÅ OG Æ K R E O P Sdsto K R Igt F TI PRISEN E R ERS KryF.EKS. ✱ KRYDS S K TOGT 2/2. ØNHEDSTIPS ✱ K ONKURRENCER REJS , 7 NÆTT

FERIE JO PÅ at DU ER måde HAVN – en vidunderlig r den enelser EN I HVER med Spies erom stævnen vende opleve hav af

ge Påsktilehyg fin,

❤Jul

STO

ien

m

til børn

mmer Giv bør skole nene Sundhed sjo r Tab digve opleve

plejefamilie donorbørn uden , sammenbra far og en gt familie

En nem ere Børnehverdm ag fødselsdag

TIL BØRNEFAMILIER

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

10 42 00 Seas i Carib of the

Anthe

ÅRGANG

k eller 70

– 17.

på spies.d

2017

Bestil ferien

MA

MAGASINET

Hvad skal vi lave i efterårsferien?

TIPS

Forsk familie elligeNATURLIGE for DIN TIL me r Vi har mødt SKØNHED en

TEMA

sinet

du kan lave, når du alligevel skal ud at trille med barnevogn

Udkom mer hver Annon 2. måned cefinan . sieret

SKIFERIE

ÅRGANG

· APRIL/MAJ

Ju

RES NCE RE AG I VO DELT E KONKUR R STOR LEGAVE OM JU

r til

I bare vil er, og når dase vores familieh ved poolen, sørger gennemtænkeoteller for skønne, vores nyeste detaljer. Nu åbner med en unik Ocean Beach Club design og blanding af nordisk sydlandsk stemning.

– 17.

NR. 84

– 16. ÅRGANG

rferie med

masser af og varme. T: vand Cypern har OMderSKOLESTAR mulighe uanede STORT TEMA for oplevels

Maga

Se hvilke øvelser din babys udvikling

SON

AJ 2017

NEM FERIE MED te Smar BØR r LN SMÅ øvelse eg & Lærin g So

Gr s DIN BABY MED magaati LEG sin der styrker

JSÆ Tips ogHØinfluenza for gode råd

le leka

n

Udkommer hver 2. måned. Annoncefinansieret

BABYS UDVIKLING DET FØRSTE ÅR

milier

· APRIL/M

TIL VINTER Gratis PUST UD magasi

Magasinet til børnefamilier

MILJØM ÆRKER Hvad bety egentligt der de ?

raler r og mine Vitaminen nder til dit bar

Sådan hjælper du dit barn på vej

er teater, aften

et til børnefa

NR. 87 · OKTOBER/NOVEMBER NR. 84

& FRITID

2016

e sig

– 16. ÅRGANG

Udkommer hver 2. måned!

Magasin

2017 – 17. ÅRGANG

BØRN

OVEMBER

et ves på ikke forgæ ne når unde går er muligheder m Vandh imelle Udov vælge krydstogt! til, kan du zier ombord. er I lægg og jacuz flere pools

ANUAR 2016/17

Gratis magasin

PARFOR OG PARTHOLD ERAPI

udvikarnets lin varmt Blødt, art tøjgtil og sm ne i den unger tid kolde

glæd t mege kan roligt Lækre, sunde og nemme te børn der gør det Solskins rd. teter, De minds øen i Middelh aktivi sig ombo ideer til aftensmaden klassike til sjove r, nårt at kede avet er en somme svær familien trænge

med sted. Hver en vild Er famili et til det rette biografen vises og i du komm shows, e film. arrangeresnye og gaml

– 16. ÅRGANG

· OKTOBER/N

ER

Sol-

INDRETNING film og

er 2. måned!hver

NR. 82 · DECEMBER/J

2017 – 17. ÅRGANG

NR. 81

Tips oger gode ide

eret i rd er inklud ombo er du heller nsion del behøv t på. Helpe , så den e så mege prisen ikke tænk

Gra magastisin

familier til børne Udkomm

L VINT RISkEolTI FEeller skiferie? eb

Magasinet

på du rejser n, når første hele pakkeSpies. Fly og . Du får i prisen med r altid krydstogt hotel indgå nat på

ål nyt rejsem en. op til et står du for hele famili Hver dagoplevelser strande og øer, og nye dig til byer. Glæd havne smukke

R/NOVEM

82 · DECEMBER/JANU AR 2016/17

& FRITID

Magasinet til børnefamilier

– 16. ÅRGANG

iliehotel design. på Cype rn

· OKTOBE

BØRN

2016 – 16. ÅRGANG

g ver da SKAL y tmedVIhLEGE? Hjælp t ndit barn ogelegeaftaler Prøv n

BER 2016

FRITID NR.

· AUGUST/SEPTEMBER

NR. 81

83 · FEBRUAR/MARTS

Sydlandsk stemning. NordISk

Nyt fam

BØRN & FRITID NR.

2016 – 16. ÅRGANG

BØRN &

BØRN & FRITID NR. 80

NR. 80 · AUGUST/SEPTEMBER

STIPS TER Q SKØNHED LÆKRE OPSKRIF Q SHOPPING Q

ER Q KONKURRENC

Q

iva

REN

l

CER

Q

De første 10 der bestiller et abonnement på magasinet, vil sammen med næste udgave modtage skønne duftsticks. Disse luksuriøse duftsticks fra Rituals, er baseret på Goji Berries, der giver en naturlig og stilfuld måde at tilføre skønne dufte i dit hjem på. Disse unikke bær sikrer en generelt positiv holdning og er også kendt i Kina som "smiley bær". Duftstængerne varer i omkring fem måneder.

t n a r o d o e d s n Fremtide - fås NU!

5

Days DEO

Forhandles i

EffEktiv:

 Neutraliserer de aktive bakterier. Ingen svedlugt i 5 dage, også selvom du bader og træner

DokumEntErEt:

 Videnskabeligt dokumenteret  Pengene-tilbage-garanti

kropsvEnlig:

 Ingen skadelig kemi  Ingen parfume  Ingen parabener Astma-Allergi Danmark

5DaysDEO er vur

deret til “Grøn

www.kemilup

pen.dk

96 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2017 · NR. 87

kolbe”

Skal du have en god pris på en annonce i magasinet, så ring på 70221148.


SEFTERÅR E N KAMPAG

SKARPE PRISER – HØJESTE KVALITET

AT 30% RAB Næste udgave af magasinet Børn & Fritid udkommer til december.

kiser, rrassemar på alle te r og markiseduge arkise pergolam

.17

t.o.m. 31.10

Her kan du læse om: Q Gadgets og tilbehør til skiferien Q Vinterferie Q Fokus på: Nytår, fyrværkeri og sikkerhed Q Parforhold/parterapi Q Forskellige familieformer På gensyn!

PERGOLINO

UDSALGET FORTSÆTTER VI HAR STADIG MASSER AF GODE TILBUD! SPAR 40-70 % PÅ UDVALGTE MARKISER SE UDSALGSLISTEN PÅ MARKISER.DK

HUSKER DU AT FÅ TJEKKET DIN BIL? Kig ind til Leitz Auto og lad os gennemgå bilen, så du er sikker på at den starter hver dag. Vi laver service på alle mærker. Ingen opgaver er for store/små. Kør forbi Leitz Autoservice og få en professionel og pålidelig vurdering.

Leitz Autoservice v/Kenneth Leitz Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140

RESOBOX

Besøg os på Tømrervej 5, 4600 Køge. Tlf. 56 63 63 35 | markiser.dk


Læserservice A

www.aigle.dk www.apotekernes.dk www.arvingen.dk

B

www.blomdahl.dk www.babybjorn.dk www.beaute-pacifique.dk www.bellahoej.dk www.bmw.dk www.bootskompagniet.se www.br.dk

D

www.danskfisk.dk www.5daydeo.dk www.dancenter.dk www.danskvvsimport.dk www.dansukker.dk www.darphin.dk www.deichmann-sko.dk www.dengamleby.dk

E

www.electrolux.dk www.emmaljunga.dk

F

www.folkehjælp.dk www.friland.dk

Foret støvle Str. 31-36 1 503 502

299,-

deichmann.com

Forlag www.carlsen.dk www.forlagetmellemgaard.dk www.gyldendal.dk www.lindhardtogringhoff.dk www.peoplespress.dk www.politikensforlag.dk www.rosinante-co.dk

G

www.garmin.com/da www.gladerollinger.dk www.gustavsberg.com/dk

H

www.haglofs.com/dk www.hundeknytteriet.dk

J

www.joha.dk

K

www.kærebørn.dk

L

www.leoslegeland.dk

M

Vintermode www.aigle.dk www.4mykid.dk www.bootskompagniet.se www.markiser.dk www.deichmann-sko.com www.meotine.dk www.ecco.dk www.minihorn.dk www.gladerollinger.dk www.mpdenmark.dk www.growingfeet.dk www.haglofs.com/dk www.joha.dk www.navnelapper.dk www.katvig.dk www.novasel.dk www.meotine.com www.nostebarn.dk www.parajumpers.dk www. peakperformance.com www.politikensforlag.dk www.peakperformance.com/dk www.reima.com www.pharmovital.dk www.superfit.at www.trendstar.dk www.rema1000/opskrifter.dk www.vernon-sport.dk www.rituals.dk

N

P

R

W

S

www.spies.dk www.sas.dk www.saniflo.dk www.selvvaerd-selvtillid.dk www.shop.rema.dk www.stopspildafmad.dk

www.waves-shoppingcenter.dk www.witt.dk

T

www.trendstar.dk

Happiness is warm feet and snowflakes in your eyes.

Foret støvle Str. 31-37 1 501 510

329,-

Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140


BESTIL DINE REMA 1000 VARER HJEMMEFRA PRØV I DAG FØRSTE LEVERING ER GRATIS

Brilliance Halo Crystal

Brilliance Heart Hollow

SHOP.REMA1000.DK 549,-

249;-

249;-

249;-

1099,-

Daisy Pearl

999,-

199,-

199,-

• Bestil på computeren og betal med Dankort • Eller bestil på mobilen og betal med MobilePay • En lokal Vigo indkøber henter dine varer og afleverer dem hos dig - gerne samme dag! • Ingen minimumskøb - lav leveringspris

199,-

Er du glad for flotte smykker? Det er vi også. Vi synes tilmed at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. Vi er hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

www.blomdahl.dk

shop.rema1000.dk


NR. 87 · OKTOBER/NOVEMBER 2017 – 17. ÅRGANG

NEM FERIE MED SMÅ BØRN

BØRN & FRITID NR. 87 · OKTOBER/NOVEMBER 2017 – 17. ÅRGANG

PUST UD TIL VINTER

Magasinet til børnefamilier

Familiens hudpleje VINTER ER LIG MED VIRUS

hvordan undgår vi snue?

Inspiration

Selv om familien er blevet en baby rigere, behøver I ikke at undvære jeres tiltrængte vinterferie. De Kanariske Øer sørger for sol og blå himmel, og vi tager os af det praktiske, så I får både partid og børnehygge. Prøv f.eks. vores egne Sunwing Family Resorts, som er designet til, at I kan have en nem, tryg og afslappende vinterpause sammen.

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

4.999#

Udkomm hver 2. m er Annoncefi åned. nansieret

VARMT TØJ

til den kolde tid

JULEGAVER TIL MOR

Vinterferie

Lækre julegodter

skal vi mod varmen eller ha ski på?

FORBEREDELSER TIL JULEN

Børnenes juleønsker

TEMA

Tenerife. Sunwing Fañabé Beach, kat. 4+ Afrejse f.eks. 30/1 1 uge

Gratis magasin

Vintermode ✱ SHOPPING ✱ LÆKRE OPSKRIFTER ✱ SKØNHEDSTIPS ✱ KONKURRENCER ✱