Børn & Fritid nr. 84

Page 1

NR. 84 · APRIL/MAJ 2017 – 17. ÅRGANG BØRN & FRITID NR. 84 · APRIL/MAJ 2017 – 17. ÅRGANG

Gratis magasin

Magasinet til børnefamilier

Leg & Læring Sommerskoler

VI VIL HAVE MERE TID

Giv børnene sjove oplevelser i sommerferien

GRATIS MOTION

FORLÆNG SOMMEREN

Tag familien med ud i den friske luft

August rimer på lange sommerdage, varme aftener og mere plads for jer selv på stranden. Og skal ferien være ekstra afslappet, kan vi anbefale vores familiehoteller, hvor detaljerne er i orden. Prøv f.eks. Family Garden, som har store lejligheder, skønne pools og børneklub med Lollo & Bernie, så der er muligheder for børn og voksne, som det passer jer.

TIPS

TIL DIN SKØNHED

Sundhed BodySDS er en stor hjælp til hele familien

TAG BØRNENE MED I HAVEN

Og få jord under neglene

Ferie

Tyrkiet. Green Garden, kat. 4 Afrejse f.eks. 17/8, 1 uge

TEMA

9.996,-

Familiepris 2 voksne og 2 børn (2-11 år) Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00 MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

Udkomm hver 2. m er Annoncefi åned. nansieret

Tag p å

festiva

l

✱ SHOPPING ✱ LÆKRE OPSKRIFTER ✱ SKØNHEDSTIPS ✱ KONKURRENCER ✱


KOM MED REMA 1000 I LEGOLAND®

Her er din børnebillet!

NYHED 2017

Sådan gør du:

Klip denne kupon ud og aflevér den i billethuset ved LEGOLAND®, så får du fri entré. Tilbuddet gælder ét besøg for ét barn 3-12 år. Gyldig i perioden 15. april - 30. juni 2017. Tilbuddet kan ikke kombineres med andre kampagner/rabatter, indløses til kontanter eller ændres til andre billettyper. Kuponen må ikke videresælges. Værdi op til 339 kr. Se åbningstider på LEGOLAND.dk.

I Miniland om rådet ”Fra jord til bo rd” i LEGOLAND, ka n du på en sjov måde opleve Gram Slot mælkens vej fra koen på marken, og til mælken står p å bordet i en alm . husholdning. Alt sammen b ygget i LEGO ® klodse r!

LEGO, the LEGO logo, the Brick and Knob configurations, LEGOLAND are trademarks of the LEGO Group. ©2017 The LEGO Group.

ET SIKKERT VALG FOR DIT BARN

Er du glad for flotte smykker? Det er vi også. Vi synes tilmed at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Samtidig synes vi, at dine børn eller børnebørn skal have samme mulighed. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. Vi er hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

www.blomdahl.dk

REMA 1000 lastbil i Miniland

01_019_llb_2017_rema_1000_børn_fritid_210x297.indd 1

REMA 1000 butik i Miniland

Gram Slot i Miniland

03-04-2017 10:12:43


10

Børne- og familieliv

>>

28

>>

68 77

6

Lidt af hvert Vind cirkus- og biografbilletter og legetøj til ungerne.

9

Body SDS, hvad er det? Vind klippekort til 10 behandlinger

10

Børn leger sig til udvikling

12

Leg og læring

16

Udendørsleg og motion – for hele familien

26

Bøger og film til børn Vind dvd film og bøger

51

Sandaler og børnefødder

58

Tag børnene med på havearbejde og lav en køkkenhave med børnenes egne grøntsager.

>>

62

Forårsrengøring i haven, på terrassen og i drivhuset

68

Vidste du det om astma, allergi og høfeber?

Mad og sundhed

>>

77

indhold N R . 8 4 · A P R I L / M A J 2 0 1 7 · 16. ÅRGANG

TEMA: Sommerferie

28

TEMA: Sommerferie Med tips til en vellykket familieferie, gode råd til kør-selv-ferien, sådan rejser du med baby og om singleforældre på ferie. Læs også med om de sjove sommerskoler og festivals der fylder en stor del af feriekalendere landet over.

Lækre opskrifter på sandwich, fisk, pasta, grillspyd og mørbrad.

Mest til mor... 88

Skønne nye sager til din hud, læber, negle og til dit hår.

94

Bøger til de voksne Krimi, gys, kærlighed, børneopdragelse, opskrifter og blomsterinspiration er her masser af.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

3


KÆRE FORÆLDRE Husk at navnemærke jeres børns tøj og ting

Holder på tøj og ting

Tåler kogning

Kan fjernes helt igen

Gratis levering

Ingen skadelig kemi

100% Tilfredshedsgaranti

Bestil nemt og hurtigt på

navnelapper.dk


Velkommen

Kære læsere

SOMMERFERIEN NÆRMER SIG FOR MANGE AF OS. DEJLIGT, MEN I NOGLE FAMILIER ER DET EN UDFORDRING, AT BLIVE ENIGE OM HVORDAN DEN SKAL SKRUES SAMMEN, OG HVEM DER SKAL BESTEMME, HVOR TUREN SKAL GÅ HEN.

Vil I juble med mig? For det gør jeg. Over foråret og alt hvad det bringer med sig af lys, udeliv, og de spæde lysegrønne blade på træerne. Nu har jeg boet i mit dejlige hus i to år, og jeg må erkende, at havelivet fylder meget i mine tanker – det er gået i blodet på mig, ganske enkelt. Haven giver mig daglig glæde, og nogle gange også en smule ømhed i rygstykkerne, for med alle de hyggelige timer i haven følger også en del tungere havearbejde. Heldigvis deler jeg min begejstring for havelivet med mine kolleger, så de var nemme, at overtale til, at vi skulle have (he, he) nogle skønne havesider i dette nummer af Børn & Fritid. Vi kigger også nærmere på, hvor man kan tage på festival til sommer. Festivaller som er velegnede til børnefamilier og har faciliteterne til at det er hyggeligt, for både små og store, at drage ud i musik- og festivallivet. Sommerferien nærmer sig for mange af os. Dejligt, men i nogle familier er det en udfordring, at blive enige om hvordan den skal skrues sammen, og hvem der skal bestemme, hvor turen skal gå hen. Vi har allieret os med en familievejleder, for at få opklaret, hvordan vi kan tage de fornødne hensyn til hinanden, så sommerferien bliver en succes. Når jeg elsker at gå på arbejde hver evigt eneste dag – og det gør jeg – er det fordi, at alle de emner vi skriver om, er nogle, som vi drøfter ivrigt her på redaktionen, og som kommer alle børnefamilier ved, og det er da livsgivende i sig selv. Og ærlig talt, er der jo nok at bekymre sig om, hvis man kigger sig omkring i den store verden, og lige netop derfor sætter jeg uendelig meget pris på mit arbejdsliv, og som tidligere nævnt, mit hus og have, men før alt kommer min familie. I dette nummer af Børn & Fritid kan du også læse om vigtigheden af at lære gennem leg, udfordringerne med astma og allergi, finde inspiration i de mange lækre opskrifter og meget mere. Tilbage er bare at ønske god læselyst…Q

Susanna Larsen

Børn & Fritid Naverland 2 2600 Glostrup Tlf: 7022 1148 mail@boernogfritid.dk www.bornogfritid.dk

Abonnement: abonnement@boernogfritid.dk Annoncer: annoncer@boernogfritid.dk Udgiver: TB-Media ApS Ansvarshavende redaktør: Susanna Larsen susanna@boernogfritid.dk

Redaktionschef: Bonnie Jensen bonnie@boernogfritid.dk redaktion@boernogfritid.dk Grafisk design: Rask Grafisk Design Forsidefoto venligst udlånt af Skoringen

Skribenter: Bonnie Jensen Henriette Rosenthal Muld Susanna Larsen Dea Larsen Lone Carmel Karin Trolle

Kontrolleret oplag: Oplag 2. halvår 2015: 44.117 Tilmeldt Dansk Oplagskontrol

Læsertal iflg. Gallup: 1 halvår 2016: 66.000

Børn og Fritid påtager sig intet ansvar for materialer, tekster eller billeder, der er indsendt uopfordret til redaktionen, eller fra en annoncør, der ikke har oplyst os om kreditering af fotografer og journalister. Redaktionen påtager sig intet ansvar for fejl i de oplyste priser og fakta, ligesom vi heller ikke påtager os ansvar for eventuelle fejl i artikler, anvisninger, kilder eller andet. Materiale, der har været bragt i magasinet Børn & Fritid, må ikke benyttes uden forudgående accept fra redaktionen. De trykte produkt- og portrætartikler i magasinet Børn & Fritid, er betalte eller sponsorerede profilannoncer.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

5


Lidt af hvert

Børnenes helte

VIND

Kom med Motor Mille i Cirkus Arena >>

Cirkus Arenas eventyrlige historie er fortællingen om et magisk og eventyrligt univers, der finder sted under den røde og gule teltdug. Et univers som kun ganske få kender og som kun finder sted, når cirkusdirektør Benny Berdino åbner sin store eventyrbog. Det er historien om en manege, hvor artister fra hele verden drømmer om at optræde, men hvor kun de allerdygtigste får lov. En manege hvor kun fantasien sætter grænser, og alt kan ske. I 2017 får cirkus uventet besøg, for lige som cirkusdirektøren Benny skal til at starte på sit eventyr, dukker Motor Mille op med et stort ønske om at overtage fortællingen af den eventyrlige historie. Og hun får lov. Motor Mille præsenterer forestillingen fra den 23. marts til den 31. maj. Herefter overlader hun roret til hele Danmarks Bubber, som vender tilbage til cirkuslivet efter 20 år. Bubber præsenterer forestillingen fra den 1. juni til den 10. august.

Er dine børn også dybt optaget af de nyeste serier i fjernsynet, eller på Ipad´en? Det kan til tider være svært at få lokket ungerne væk fra skærmenes spændende universer, men med sommeren lige om hjørnet, kalder de udendørs lege for alvor igen. Gør overgangen fra stue til have lidt nemmere - tag børnenes helte med! Hos Deichmann finder du et stort udvalg af sko med motiver, som børnene med garanti genkender. Hvad med f.eks. disse seje sko fra Dinotrux eller de søde sko fra Trolls? Med disse sko er dit barn garanteret opmærksomhed på legepladsen. Deichmann har 30 butikker og på deichmann.com kan du altid handle med gratis levering og returnering.

VI UDLODDER 6 X 4 BILLETTER TIL EN VALGFRI FORESTILLING. KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I KONKURRENCEN.

Allergivenlige øresmykker til pyntesyge piger

Piger i alle aldre elsker at pynte sig, og uanset om det er til hverdag eller fest, er smarte øresmykker prikken over i´et. Derfor vil mange små piger gerne have hul i ørerne og fine øresmykker, men vælg øresmykkerne med omtanke – og undgå risikoen for allergi. Det gør du ved at vælge øresmykker fra Blomdahl, som er udviklet i samarbejde med hudlæger, og som alle er både hud- og allergivenlige. Den del af Blomdahls øresmykker, der er i kontakt med huden, er fremstillet af nøje udvalgte plastformer og titan af medicinsk kvalitet, og derfor er der ingen risiko for at få nikkelallergi. Smykkerne udvikles og fremstilles i Sverige, under fuld kontrol og dokumentation hvilket garanterer, at øresmykkerne er fuldstændig sikre for både store og små. På www.blomdahl.dk kan du læse meget mere og se det store udvalg af Blomdahls fine øresmykker.

6 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84


www.superfit.at

VIND

A R AKT

ER

A

R *

VI UDLODDER TO PAKKER Á 4 BIOGRAFBILLETTER SAMT MERCHANDISE. KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN.

PK

F R

DreamWorks Animation præsenter nu en helt særlig film om en særlig helt og hans underhylere. Filmen om Kaptajn Underhyler handler om to drenge med en meget levende fantasi – de skaber en tegneseriefigur, der pludselig bliver virkelig, da de hypnotiserer deres dødbider af en skoleinspektør og overbeviser ham om, at han er…tra-la-la… Kaptajn Underhyler. Dav Pilkey har indtil nu, udgivet 8 bøger om Kaptajn Underhyler, som er en hylende morsom tegneserie til børn i alderen 9-11 år. Filmen har biografpremiere 1. Juni.

TO

Kaptajn Underhyler

L Æ G

E

VIND

THUNDERBIRDS TV-serien Thunderbirds fra 1960’erne har fået nyt liv i den nye animerede tv-serie Thunderbirds Are Go. Serien handler om de fem Tracy-brødre Scott, John, Virgil, Gordan og Alan, der sammen arbejder for den hemmelige livreddende organisation International Rescue, hvor hver bror er pilot i sit eget unikke Thunderbird-fartøj. Lad børnene tage Thunderbirds med på nye eventyr derhjemme – med det superseje legetøj fra serien. Med dette kæmpestore, seje Thunderbirds TB2-legesæt med TB4, er ungerne klar til enhver mission. Man kan slå vingerne ned for at løfte benene op og genskabe den måde, TB2 letter og flyver på. Ved landing kan man dreje på thrusterne og slå vingerne op for at udløse landingsstellet og åbne det hemmelige rum med TB4. Med over 20 action- og redningslyde og 2 minifigurer.

Stort ansvar for dine fødder. Perfekt pasform og kvalitet er vores højeste prioritet, derfor er Superfit et af de mest succesrige børneskomærker. Du finder den nærmeste Superfit forhandler på www.superfit.at

VI UDLODDER 3 LEGESÆT. KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I KONKURRENCEN. * Resultatet er baseret på en analyse med 342 returnerede vurderingsskemaer på grundlag af en forud angivet vurderingsskala som god-jævn-dårlig.


Annonce

I en travl hverdag er det nemt, at glemme at passe på sig selv og sit eget velvære. Hovedet ”løber derudad”, og det samme gør kroppen for at følge med. Det er desværre sådan mange voksne og børn oplever hverdagene i familiens skød, og det fører til mange unødvendige kampe i hjemmet, på jobbet og i børnenes skoleliv. Der findes en løsning, og undervejs kommer man til at føle sig som født på ny. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

>>

Det er længe siden, du blev født. Har du lyst til at prøve det igen?

S

kuldrene sidder kronisk fast under ørerne af anspændthed, hovedpinen er en næsten trofast følgesvend og hvis nogen prikker en på skulderen og spørger: ”hvordan går det”, står tårerne klar på øjekanten. Måske er beskrivelsen en lille smule karikeret, men jeg kender følelsen særdeles godt, og det gør du måske også i større eller mindre grad. Det behøver ikke at være så grelt før man lægger sit helbred og forstand i hænderne på en Body S|D|S behandler, der med lette tryk og kyndig vejledning i vejrtrækningsteknikker, frigør spændinger og stress så roen og indsigten stille og roligt indfinder sig. Filosofien bag Body S|D|S er netop, at det psykiske og det fysiske hænger sammen, og kan behandles i forhold til hinanden.

Hvad er Body S|D|S Body S|D|S er forkortelsen for Body Self Development System, og er et særdeles effektivt trænings- og behandlingssystem. Oversat til dansk betyder det selvudviklingssystem, og det er hvad krop og sind, set fra et holistisk livssyn, er i stand til, i hænderne på en veluddannet Body S|D|S behandler. – Alt hvad du oplever sætter sig i kroppen. Det er lige som en kop der fyldes helt op til kanten for til at flyde over når der ikke er plads til mere. Sådan ”flyder vi også over”, hvis vi ikke en gang imellem får lukket ud hvad der ikke er plads til inden i. Vi skal tømmes, for at kunne rumme igen. Vi behandler hele familien, både børn og voksne, med en holistisk tilgang. Hvis én i familien mistrives spreder det sig til resten af familien også. Vi oplever på nært hold tidens tendenser, og har gennem en periode haft mange børn i behandling, der lider af angst, som der desværre er mange af, og jeg er ret sikker på at næste ”bølge” vil være børn og unge der søger behandling for ondt i nakken, på grund af de mange timer med nakken bøjet med fokus rettet mod deres smartphone. I en Body S|D|S –behandling, mærker vi med fingrene hvad der findes indeni. Man kan ikke altid trykke der hvor det gør ondt og forvente at personen lukker op for følelserne. Det kan nemlig gøre for ondt og så er vores opgave, at gå på skattejagt og finde andre veje til løsningen. Et af vores valgsprog er: Mange ting forsvinder mellem fingrene på os. Og det kan man tage helt bogstaveligt, siger Henrik Eiberg, adm. direktør i Body S|D|S, som du finder i Parken, Øster Allé 56, 3. sal, 2100 Kbh. Ø. På www.body-sds.dk kan du læse mere, bestille tid og finde en oversigt over autoriserede Body S|D|S behandlere over hele landet. Q

VIND

8 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

KLIK IND PÅ WWW.BOERNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN OM ET 10 TURS KLIPPEKORT TIL BODY SDS BEHANDLINGER I PARKEN. GAVEKORTET KAN UDELUKKENDE BENYTTES TIL BEHANDLINGER OG KAN IKKE OMBYTTES TIL KONTANTER.

S

G

BR17


En blød start på en god udvikling

Fan ta af b stisk s er abyl ege ie i BR tøj

Klip denne rabatkupon ud og få

BR BLØDE KLODSER

16995

BR BABYKLAVER

27995

BR AKTIVITETSSTATIV

549,-

25%

rabat på en valgfri vare fra BR-serien til babyer og tumlinger.

Se hele serien af udviklende legetøj på BR.dk, eller kom og tjek det ud i vores butikker.

HAPPY GUARANTEE G

UA

RANTE

E

Hvis et af vores BR-produkter ikke gør dit barn glad, kan du bytte det til en anden vare inden for 14 dage – også selvom det har været leget med. Husk blot kvitteringen. Det er vores GARANTI FOR GLÆDE.

BR17_Fabric_ad_210x297_DK.indd 1

9 890000 000640 Gælder i alle danske BR-butikker til og med 30. juni 2017. Kan ikke kombineres med andre rabatter. Gælder ikke online.

20/03/2017 15:11


Børns leg

Børn leger sig Børn elsker heldigvis at lege, og det er der mange grunde til at tiljuble. En af dem er, at det er skønt at se sit barn fornøje sig, en anden er at det blandt andet er gennem leg, børn udvikler sig både motorisk og socialt.

til udvikling

Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

Lege, som træner finmotorik: Q Modellervoks, trylledej, alm. bagning: lav

>>

f.eks. små bolde og få barnet til at klemme dem mellem tommel og pegefinger – sørg for at barnet klemmer fingerspidserne mod hinanden! Lav slanger og få barnet til at klemme slangen af i længden. Klip i modellervoksen med en saks. Q Hjælpe til i køkkenet ved madlavning, bagning, borddækning, opvask mv. Q Finde bestemte ting gemt i en pose Q Fingermaling Q Byggeleg med små og store klodser. Q Leg med handskedukker Q Male/tegne med store bevægelser (pensler, tykke farveblyanter, fingermaling) Brug tavle, staffeli eller stort papir/ pap på gulvet, på fliser, sand eller jord. Q Finde ting gemt i sand, vand, bønner, kastanjer, blade, sten, perler o.lign. Q Leg med saks: klip konvolutter, modellervoks, papir osv. Q Lege med tøjklemmer Q Leg med en pincet og brug den til at samle genstande op og placere dem i beholdere. Vær opmærksom på at barnet holdet tangen mellem tommel og de to første fingre for at opmuntre til håndens separation. Q Leg med pipetter: fyld beholdere med vand eller farv papirs servietter med farvet vand. Q Put perler eller pasta/nudler på snor Q Leg med rigtige bolte og skruer Q Leg med snurretoppe, marmorkugler

"Børn bruger deres hænder til at komme i kontakt med verden" 10 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

N

år børn leger sammen, opdager de værdien af at indgå i fælleskaber, og at blive rummelige i forhold til hinanden. Ganske naturlig lærdom, og i takt med at barnet bliver ældre, ændrer legene sig og tilpasses alderen.

Meningsfuld leg Både hjemme og i daginstitutionerne stimuleres børn til meningsfuld leg, men det er også vigtigt, at husker på at børn også har umanerligt godt af at slappe af. Det er fordi det er sundt for hjernen og psyken, som så får mulighed for at regenerere. Alle de indtryk som barnet er opfyldt af, sættes på plads og på den måde bliver barnet

klar til at modtage nye indtryk uden at, så at sige, ”koge over” og blive stresset.

Leg, og brug hele kroppen… Mange, også mindre, børn bruger meget tid på spille eller lade sig underholde på en Ipad. Fordi hjernen indeholder billioner af små nerveceller (neuroner), der har forbindelse med hele kroppen er det vigtigt at stimulere barnets udvikling ved at bruge hele kroppen i leg, og det er jo ikke muligt, hvis barnet sidder med næsen i en Ipad dagen lang. Det forholder sig sådan, at den venstre hjernehalvdel, styrer den højre side af kroppen, og den højre


Børns leg hjernehalvdel styrer den venstre side af kroppen, og derfor er det vigtigt, at vores børn leger fysisk og får stimuleret begge hjernehalvdele.

Gode idéer til leg der styrker finmotorikken Børn bruger deres hænder til at komme i kontakt med verden, til at udforske den og lære af den. Håndens udvikling er essentiel i udviklingen af forfinede grebsmønstre, som dem, der er behov for ved håndskrift. Den forfinede håndudvikling finder sted, når barnet er mellem 3 og 6 år. Derfor er det vigtigt, at børn i denne aldersgruppe har en masse muligheder for at udforske forskellige materialer og legetøj, som fremmer udviklingen af håndmuskler.

Nogle børn har også brug for at træne samarbejdet mellem hænderne da et godt samarbejde mellem hænderne er forudsætning for mange af hverdagens aktiviteter. Ved at lave aktiviteter på gulvet eller på en vertikal flade, som f.eks. tegne eller male, trænes også skulderstabiliteten, som er en vigtig forudsætning for at kunne udføre mere præcise finmotoriske bevægelser. Q

"Når børn leger sammen, opdager de værdien af at indgå i fælleskaber, og at blive rummelige i forhold til hinanden."

Lege, som træner samarbejde mellem hænderne: Q Trække perler på snor. Evt. brug kraftig

snor og dyp enden i lim (i stedet for nål). Evt. brug piberenser i stedet for nål Q Rytmik, klappe, rytmepinde, tromme, tamburin, grydelåg, triangel Q Sanglege, f.eks. Lille Peter Edderkop, Klappe, klappe kage, Save, save brænde Q Selv tage tøj af og på Q Bokse på boksebold (evt. sæk fyldt med tøj, hængt op i en gren) Q Skubbe, trække, køre på rullebræt Q Trylledej eller modellervoks, f.eks rulle kugler til hoveder eller lignende Q Bage. rulle pebernødder i hænderne, ælte boller, bruge kagerulle. Q Konfekt, havregrynskugler. Q Rive papir i stykker. Feks. avispapir til papmache, silkepapir: rulle små kugler heraf og klistre dem på papir. Q Lege med stor bold, støde til stor bold, gribe, kaste, holde. Q Lukke/ skrue låg af store dåser- gemme ting heri. Q Med begge hænder finde ting, der er gemt i en kasse, f.eks. med flamingokugler, sand, frø eller lignende. Finde kartofler gemt mellem kartoffelskrællerne. Q Snorelege Q Slå til ballon, med begge arme. Q Tegne, holde på papiret. Q Skubbe til dukkevogn, trillebør, papkasser Q Tovtrækning Q Hente store ting hvor du bruger begge arme og samle det op fra gulvet

"Ved at lave aktiviteter på gulvet eller på en vertikal flade som f.eks. tegne eller male trænes også skulderstabiliteten som er en vigtig forudsætning for at kunne udføre mere præcise finmotoriske bevægelser." Kilde: Træningscentret for børn og unge

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

11


Børns leg

I Danmark, er det min helt klare opfattelse, at alting skal måles på, om vi opnår brugbare kompetencer. Altså vel at mærke målbare kompetencer, som er værdisat i f.eks. læreplaner i vuggestuen. Det er en værdi, der kommer fra politisk side, men har taget plads i mange forældres bevidsthed. Kompetencer er en værdi i sig selv. Ingen stiller spørgsmålstegn ved, om alle kompetencer er gode, og hvad det er, der mister opmærksomhed, mens vi taler om kompetencer.

>>

LegOG LÆRING S

Af Karin Trolle, som er ergoterapeut fra Ergoterapeutskolen, University College Lillebælt, og kombinerer sin ergoterapeutiske praksiserfaring, med en pædagogisk kandidatuddannelse fra Syddansk Universitet i Odense. Karin er også kvinden bag www.ergokarin.dk, hvor du finder hendes gode råd til at støtte dit barns naturlige udvikling.

12 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

tort set alle danske børn leger ”borte tit tit” på et tidspunkt – og de synes det er vildt fedt! Deres begejstring når man får øjenkontakt og siger ”tit tit” (eller hvordan man nu gør) er jo fantastisk. Jeg påstår hermed, at det er noget børn er motiveret for, fordi det leger med relation/adskillelse. Det er en ting, der er væsentligt for dem at udfordre i den alder, fordi de skal til at forholde sig til, at mor og far kan være væk, men nok skal komme tilbage. Det er med andre ord noget, de har brug for at kunne. Altså helt på drift og instinktivt plan.

At lege er en urdrift At lege er den mest naturlige aktivitet i mennesker. Det er en urdrift, som ligger før andre kulturelt bestemte behov – lige som f. eks. sexualitet, sult/ tørst og meget andet gør. Det i sig selv burde jo være bevis nok, for at legen giver mening i sig selv. Urmenneskene brugte ikke tid på ting, der ikke var ”nødvendige” for deres eksistens. Det var der ikke overskud til. Man lærer af at lege – men at lege læring ind, det er noget vrøvl. Læring har et ydre mål. Leg er motiveret i sig selv og giver mening i sig selv. Hvis man sætter en aktivitet i gang med et læringsmål, så er det ikke leg – det er træning og læring. Det er noget andet end leg. Det har et ydre formål. Derfor er det læring. Leg er motiveret i sig selv.

Det opstår nemlig ud af en drift. Går vi derimod ind i barnets leg og tager plads som ”legepartner”, så beholder vi legens ægte værdi – den kulturskabende værdi, den personlighedsskabende værdi, den naturligt udviklende værdi. Jeg siger ikke, at vi ikke må lære vores børn noget, eller at læring er en dårlig ting. Men hold nu op med at rode begreberne sammen – kald læring for læring – ellers kan vi jo ikke lege. Så lad barnet lege, og stol på at legen giver mening i sig selv.

Legetøj er også det tøj leg foregår i Leg er børns arbejde, og det skal de være klædt på til at kunne udføre. Min egen søn, Christian, startede med at kravle, da vi var på besøg hos noget familie, der har gulv-


AT LEGE ER DEN MEST ”NATURLIGE AKTIVITET I MENNESKER. ”

tæpper. Det er nemlig meget lettere at kravle på tæpper, end på vores glatte parketgulve. Men efter et par dage, fik han også færten af det hjemme – hvis han havde bare knæ. For de glatte bukser mod glat parketgulv var stadig for svært. Godt det var i august. Efter han havde øvet sig i nogle uger, gik det meget stærkt, selv med stof mod parketgulv. Det jeg gerne vil med denne lille historie, er at illustrere, at børn gennemgår mange udviklingstrin i hele deres barndom, og de har brug for forskellig støtte i forskellige processer. Først skal det være let, så sværere og sværere. Tøj spiller en stor rolle i den støtte, vi kan give vores børn til deres udvikling.

Sko skal ikke gøre leg svært Sko der ikke passer barnet kan virkelig være i vejen, når man skal lege. Når vi skal bygge et hus, skal vi have et godt fundament. Fødderne – og dermed skoene – er det fundamentet dit barns udvikling skal bygges på – så det er vigtigt det er i orden. Dermed er sko bare rigtig vigtige for at barnet kan løbe og hoppe mm – sko skal gøre det lettere, ikke sværere. Når et barn skal lære at gå, går det bedst på bare tæer. Når de skal have sko på, så skal skoene passe og sidde fast på fødderne. Hvis ens sko er glatte, ”svupper”, falder af eller er

for små, så skal barnet bruge alt sin energi og fokus på det – og så er der mindre plads til leg og læring.

Fysisk og psykisk udvikling følges ad Men det er ikke kun den fysiske udvikling, der er påvirket af påklædningen. Det er også de psykiske, kognitive og sociale egenskaber, der påvirkes. Det psykiske kan være, hvis man har smækbukser på, så har man måske brug for hjælp til at komme på toilettet. Hvis man havde elastik-bukser, gik det lettere. Følelsen af succes og selvstændighed betyder meget for udviklingen af selvværd og selvfølelse – og lysten til at lære mere nyt – og helt ærlig, hvem gider have hjælp til toiletbesøg? Ej vel! Det kognitive hænger sammen med at barnet får afprøvet sin krop og får kropslige erfaringer – så det er tæt beslægtet med det fysiske. Det sociale hænger sammen med lysten og mulighederne for at lege sammen med de andre. Hvis man ikke kan følge med de andre, så mister man lysten til at prøve og så kommer man hurtigt uden for fællesskabet. Den følelse af, at man ikke er en del af fællesskabet, kan sætte sig som en selvfølelse, man tager med sig op igennem livet.

Familieliv Børns leg

FØLELSEN AF SUCCES OG SELVSTÆNDIGHED BETYDER MEGET FOR UDVIKLINGEN AF SELVVÆRD OG SELVFØLELSE – OG LYSTEN TIL AT LÆRE MERE NYT – OG HELT ÆRLIG, HVEM GIDER HAVE HJÆLP TIL TOILETBESØG? EJ VEL!

Forskning i Livshistorier peger på, at ens roller i barndommen tager man med sig livet igennem. Det er derfor vigtigt at vores børn får en god start på dit sociale liv. Vores børns arbejde er at lege. Leg er måden børn lærer på. Hvis vi begrænser dem med påklædning, så har de et dårligere udgangspunkt end andre børn – og det er da træls. Nogle vil sikkert indvende, at kjoler også er en del af legen – og ja, det er det og det er rigtig godt at have kjole på, når man leger prinsesse – men muligheden for at skifte til praktisk tøj, er også vigtig. Q

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

13


BØRNEFILMSKOLEN

Hvordan ser far ud, når han er sur? Kan lillesøster spille ham, så det ligner? Og hvordan føles det egentlig, når man er ked af det, glad eller vred? Med Børnefilmskolen kan forældre og børn sammen lave film – og starte den gode snak gennem leg.

Læs mere på www.børnefilmskolen.dk


Annonce

Leg, der styrker fantasien

Modellervoks. Det har vi vist alle leget med. Der er timevis af leg i modellervoks, og kun fantasien sætter grænsen.

M

odellervoks. Det har vi vist alle leget med. Der er timevis af leg i modellervoks, og kun fantasien sætter grænsen. Kender du PlayDoh? Det er, på trods af de mange flotte farver, ganske ugiftig modellervoks, som er nem at forme til de mest fantastiske kreationer. Som en betydelig bonus stimulerer det barnets finmotorik at lege med modellervoks.

Laver du mad i dag? Som en vigtig del af deres læring kopierer børn de voksne. Børnene vil gerne med i køkkenet, når vi laver mad, men nu kan de faktisk få deres helt eget køkkenliv med Play-Doh Kitchen Creations, hvor fantasien er den bedste ingrediens. Nu kan børnene føle sig som juniorkokke med deres helt egne køkkenmaskiner. Play-Doh Sizzlin’ Stovetop Når gryden eller panden sættes på kogepladen, er det lige før man forventer madduft i huset, for det syder og bobler med rigtige stegelyde. Lydene bliver mere intense, når fantasimaden puttes i gryden eller på panden, næsten som på et rigtigt komfur. Man kan udstanse Play-Doh-retter som fjollede bøf-

fer, fantasiæg, skøre burgere og endda en tosset fisk med de fire udstansere og skabe tilbehør som f.eks. grøntsager med de halve forme. Man griber og vender PlayDoh-maden med tangen og paletkniven, og serverer lækkerierne på tallerknerne. Alt det sjove ved madlavning uden varmen og opvasken. Kreativ og sjov leg, hvor man kan rejse i fantasien til fremmede egne og lave egnsretter, som man helt selv opfinder, eller man kan lege restaurant, hvor mor og far bestiller sine yndlingsretter, som barnet fremstiller og serverer.

Play-Doh Noodle Makin´Mania Mama mia, frisk pasta er godt – også i fantasifulde farver. Det er nemlig lige præcis, hvad der er på menuen når børnene får fingrene i den sjove pastamaskine, hvor man bare skal vælge en plade for at ændre formen, når man vil lave de fjollede pastaformer. Med støbeformen og udskæreren kan man føje ravioli og lasagne til menuen. Der er også forme til mac ’n’ cheese og sjove toppings. Når det hele er klar, kan børnene servere de flotte Play-Doh-pastamesterværker på tallerknerne. Man kan selvfølgelig også runde Asien på en tur i fantasien og lave farverige nudelretter. På den måde bliver ”kosten” i Play-Dohs Kitchen Creations univers aldrig ensformig og kedelig. Bon appétit. Q

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

15


Børns leg

>>

Udendørsleg og motion n e i l i m a f for hele Vi ved det jo godt. At motion er sundt. Nogle af os skal bare have en hjælpende hånd til at komme i gang. Det samme gælder vores børn, der fuldstændigt som os selv hurtigt sidder alt for mange timer med øjnene klistret til en skærm på en smartphone eller tablet. Men foråret indbyder til udendørs aktivitet, og så kan man jo lige så godt slå to fluer med et smæk – nemlig at kombinere leg og motion så det er sjovt for hele familien.

16 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

Parvis fangeleg Her skal I være mindst fire personer i legen, gerne 2 voksne og 2 børn. Q I danner par, som skal holde fast i hinanden. Q Det ene par skal fange det andet/de andre par. Q Når man er fanget, bliver man det nye fanger-par. For at skabe variation i legen kan den sagtens laves på et areal med mange forhindringer eller bygninger, som man kan løbe rundt om. Er I kun to par med i legen, kan den hurtigt blive hård. Læg evt. en lille pause ind, hver gang et par er blevet fanget. Alternativer: Hvis I er tre par eller mere, kan I have en regel om, at man kan befri dem, der er fanget. Fanger-parret skal fange alle de andre. Når man bliver fanget, skal man stå stille, men kan befris, hvis et andet par kravler gennem ens ben. Dette fremmes: Kondition og samarbejde Varighed: 10-20 min. Antal deltagere: Mindst 4 personer


Børns leg

Fange sæbebobler Sæbebobler inviterer til, at børn skal prøve at fange dem. Find et udendørs sted med god plads og blæs sæbebobler, som dit barn kan prøve at få fat på. Hvis dit barn er helt lille, er det sjovt bare at løbe efter boblerne. Hvis dit barn er lidt ældre og kan tælle, kan I holde regnskab med, hvor mange bobler barnet fanger. Det kan fx også give ekstra ”point”, hvis barnet kan fange en boble i hænderne, uden at den går i stykker. Vær gerne selv med til at fange boblerne, så det ikke kun er barnet, der bevæger sig. Dette fremmes: Kondition Varighed: 5-30 min. Antal deltagere: Mindst 1 voksen + 1 barn, gerne flere Udstyr: Sæbebobler

Kæmp med sværd

Frisbee-golf Frisbee-golf er en hyggelig og motorisk udfordrende aktivitet, som kræver lidt plads, gerne på en stor græsplæne eller lignende. Man kan være to eller flere, der spiller sammen. Ligesom i golf gælder det om at ramme hullerne. I stedet for golfbolde bruges en frisbee, og ”hullerne” består af hulahopringe, snor, kurve eller tøj. Afhængigt af hvor meget plads og tid I har, placerer I hullerne rundt på banen. I skal være enige om, hvornår en frisbee er i ”hul”, fx ved at den ligger helt inden for hulahopringen eller det stykke snor, I placerer i en cirkel. Q Det gælder om at få sin frisbee i hul med færrest mulige kast Q Man skiftes til at skyde og noterer på papir eller mobiltelefon, hvor mange kast hver spiller bruger. Q I udpeger et startsted, hvorfra I skyder mod første hul. Når alle er færdige med første hul, starter I ved første hul og skyder mod andet hul. Q Til slut opgøres antal kast. Vinderen er den med færrest kast. Dette fremmes: Motorik Varighed: ½-2 timer Antal deltagere: Mindst 1 voksen + 1 barn Udstyr: Frisbee og snor/hulahopringe, kurve eller tøj til ”huller”.

Lav jeres egne sværd og kæmp mod hinanden. Det kan være en god ide at gøre udendørs, så man ikke skal passe på møbler, men kan drøne rundt og fægte vildt med sværdene. I kan lave sværd af næsten hvad som helst: sammenrullede aviser, bambuspinde, snittet af et gammelt stykke bræt eller træliste, udskåret i skum eller andet. Har I lyst til at konkurrere, kan I tælle point for hver træffer, man får sat ind. Forskellige kropsdele kan evt. give forskellige antal point. Er I konkurrencemennesker, kan det være sjovt at inddrage en dommer. Dette fremmes: Kondition Varighed: 10-20 min. Antal deltagere: Mindst 1 voksen + 1 barn Udstyr: Sværd (kan laves af f.eks aviser) Sikkerhedstips: Aktiviteten er ikke farlig og kan træne barnets evne til at finde balancen imellem leg og for hårde slag.

Bevæg dig med dit barn Bevægelse og motion er sundt, og så er det hyggeligt at tumle sammen. Bevæg dig med dit barn giver fif og tricks til, hvordan din familie på en let og overskuelig måde kan få leget motion og bevægelse ind i hverdagen.

VIND

VI UDLODDER FEM BØGER OG DU FINDER KONKURRENCEN PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

17


, s d n a �l v ds til lan en! � u l i g o

Annonce

UDELIV

forår & sommer

Sækkevogn til de små hjælpere Når de voksne skal bruge hjælp i haven, er det meget sjovere hvis børnene har sine egne redskaber. Spring Summer Sækkevognen kan laste helt op til 20 kg og måler 72 x 30 x 39 cm. Set til: Kr. 199,95

Til den lille bygherre Kræver sandkasselegen større udstyr? Så prøv med Spring Summers flotte metal-gravemaskine med både sæde og håndtag der kan skubbe frem og tilbage. Her er der masser af leg til små byggefolk. Fra 3 år. Set til: Kr. 249,95

>>

Vandleg Alle børn elsker vandleg og her er den sjoveste blæksprutte, der sprøjter vand rundt overalt. Tilslut Spring Summer blæksprutten til haveslangen og alle armene begynder at sprøjte med vandet. Blæksprutten findes i farverne blå eller lilla. Set til: Kr. 99,95

CR

Spa

Sommeren er på vej og så skal der bades Denne skønne Ultra Frame pool fra Intex, kan rumme 12.706 ltr. vand og måler 427 x 107cm. Til poolsættet medfølger der filterpumpe (220-240 volt), stige, underlag, poolbetræk og instruktions-dvd. Med denne pool er der masser af sjov og bade-ballade hele sommeren i haven. Set til: 3.495,-

AGP

WS

18 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

Stige-golf Med Spring Summer stige-golf sættet, skal I svinge de sammenhængende kugler, og få dem til at hænge over en af de farvestrålende trin på stigen. Stigegolf kan spilles af hele familien og lægger op til masser af sjov konkurrence i haven. Set til: Kr. 179,95 SPRING SUMMER

SPRING

SPRING SUMMER

SUMMER


Annonce Titte bøh, er der nogle hjemme? Legehuset fra Little Tikes Endless Adventure har mange sjove detaljer, såsom benzinstander, masser af vinduer og entrédør. Legehuset er garant for timevis af sjov leg. Set til: Kr. 2.999,-

CR

Spa

Slap helt af… Her er den mest fantastiske solmadras med både ryg- og armlæn samt en kopholder til den kølige sommerdrink. Intex King Kool luftmadrassen måler 160 x 85cm og fås i blå eller med perlemorssølv. Set til: Kr. 149,95

AGP

WS

Stik mig en is! Når solen bliver for varm er det skønt at blive kølet af i poolen. Med denne skønne Cool me down luftmadras der er formet som en ispind, er der rig mulighed for nedkøling. Madrassen måler 1.78m x 77cm. Set til: 99,95

Græsset omkring legehuset skal vel også holdes kort og fint? Med denne realistiske græsslåmaskine fra Little Tikes, er det bare med at komme i gang. Der følger benzindunk og dæksel med, så barnet kan lege at havemaskinen fyldes op - præcis som de voksnes. Lydene er mekaniske, så batterier er unødvendige. Set til: Kr. 249,95 Sæt låg på! Little Tikes skildpadde sandkassen er en klassiker, og med det smarte låg der kan tages helt af og på, er du sikker på at naboens kat ikke bruger sandkassen som kattebakke. Set til: Kr. 399,95

For nærmeste forhandler: info@amo-toys.com

CR

Spa på terrassen Omdan terrassen til det lækreste spaområde med Bubble Massage spaen fra Intex, der er med boblefunktion. Spaen kan rumme 795 ltr. vand, er 71 cm. høj, og har plads til at hele familien kan samle kræfter, eller have en fantastisk hyggestund sammen. Diameter: Indermål - 145 cm., ydermål - 196 cm. Set til: 4.999,Spa

AGP

WS

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

19


Den bedste førstehjælp

svier ikke Sår og skrammer skylles og renses bedst med saltvand. Det svier slet ikke og gør heller ikke ondt. Apotekets Sårskyl er helt uden konserveringsmidler og steril til sidste dråbe. Læs mere på apotekets.dk Apotekets Sårskyl 100 ml sprayflaske. Vejl. pris kr. 44,95

773_Apotekets_Ann_Saarpleje_210x297mm.indd 1

27/03/17 14.53


Annonce

Familiesjov i haven Temperaturen stiger i takt med at græsset vokser, og det er nu tid til at komme ud i haven med hele familien. Her lidt inspiration til et par gode timer sammen. Træn hjemme i haven Rebounder kickback er det ultimative kit til at finpudse dine tekniske fodboldegenskaber. Arbejd på tekniske færdigheder som f.eks. afleveringer, afslutninger, førsteberøringer, redninger (målmandsreflekser) og hovedstød. Kun fantasien sætter grænser for hvad man kan træne, så egenskaber i andre sportsgrene, som håndbold, volleyball eller sågar vandpolo kan også trænes på rebounderen. Den måler 124x124 cm. Set til 1199,-

Bue og Pil Træn din træfsikkerhed med denne seje bue i robust design. Buen styrker motorik og træfsikkerhed, og har den finesse, at pilen affyres direkte igennem et hul midt på buen, hvilket gør den særlig børnevenlig og kan affyres med præcision i op til 10 meters længde. Der medfølger 6 sorte sikkerheds pile med sugekop og gribegaffel, som holder pilen på plads på snoren, der måler 58 cm. Skydeskive på 18,5 cm er trykt på emballagen. Buehøjde 92 cm. Bredde 29 cm. Dybde 5 cm. Set til kr. 249,95 Oppusteligt badebassin til de små De fleste børn kender Frost fra Disney, og vil elske at tilbringe sommeren i dette badebassin der kan rumme helt op til 770 ltr. dejligt tempereret vand. Bassinet er med to luftkamre, begge med komboventil, så du hurtigt kan puste bassinet op og tømme det for luft. Badebassinet måler 262 x 175 x 56 cm. Fra 6 år. Set til 299,Sjov i vandet Der bliver med garanti rift om denne sjove oppustelige luftmadras der er udformet som en vaffelis. Hvem vil ikke gerne ligge og flyde på en isvaffel? Luftmadrassen måler 178 x 81 cm. Set til kr. 79,95

Sjovt legeland med masser af aktiviteter I denne sjove børnepool kan børnene rutsche ned ad rutschebanen, lege med bolde på slidsken, kaste med ringene og ramme målet. I det bagerste bassin er der en spray der kan tilsluttes haveslangen og dermed sprøjte med vand, kort sagt her er masser at god leg for de mindste i familien. Set til 649,-

Poolparty I denne store pool er der masser af plads til gæster, så hvorfor ikke invitere alle vennerne hjem til en dukkert? Ultra Frame Poolen indeholder 17.203 ltr. vand og måler 549 x 274 x 132 cm. Ved køb af poolen medfølger der sandfilterpumpe på 4,5 m3 (4.542 l/t), stige, pool cover og underlag. Set til kr. 5499,-

Alle de viste produkter er set hos www.Eurotoys.dk

14.53

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

21


Ferieklar? FÅS I HÅNDKØB PÅ APOTEKET

Effektiv behandling mod diarré symptomer

Skånsom virkning virker lokalt og giver ikke forstoppelse

TIL BØRN FRA 0 ÅR!

Sådan virker Tasectan® 1. Beskytter

3. Udskiller

Tasectan® danner en beskyttende film hen over den irriterede tarmslimhinde.

De skadelige bakterier og virus transporteres sammen med Tasectan® ud med tarmindholdet og tarmen genopretter sin normale funktion.

NR1605475868/maj2016

2. Isolerer Filmen forhindrer bakterier og virus i at komme i kontakt med tarmslimhinden.

Resultat: Væskemængden i tarmen normaliseres og afføringen bliver mere fast. Tarmfunktionen påvirkes ikke ved brug af Tasectan®.

Læs mere om Tasectan® og få gode råd ved diarré på www.tasectan.dk


t

Annonce

Udendørs leg, højt til himlen og masser af grin. Sådan lyder opskriften på gode timer i samvær med venner og familie. Af He n r iet te Ro sent hal Mu ld

Leg i haven

L

eg er godt for mange ting. Det kan de fleste nok godt blive enige om. Leg styrker gode relationer, fællesskabsfølelsen, og styrker børns sociale kompetencer og - forståelse. Egenskaber, som er nødvendige for børn at lære, og som man tager med ind i voksenlivet – og så styrker leg motorikken og giver også nogle gange sved på panden. Leg og motion på en gang, ganske enkelt. Så slå dørene op, og vær klar til en omgang sommersjov i haven.

Tag Twister med ud på græsset Kender du spillet Twister? En moderne udgave af den gamle, velkendte leg kluddermor. Det er et sjovt spil, hvor man bliver udfordret, og finder ud af hvor god man er til at sno sig og til at holde balancen. Det er oplagt at tage spillet med ud i haven på det bløde græs. Så lander man blødt, hvis man mister balancen og trimler omkuld. Spillet kan både give sved på panden og udfordrer den motoriske sans. Alle kan være med fra ca. seksårs-alderen og det er næsten lige så sjovt at kigge på, som det er selv at deltage. Spillet består at en stor måtte med cirkler i forskellige farver, som man lægger på gulvet eller græsset. En spiller snurrer en pil, som lander på en farve. Derefter skal spillerne sætte en fod eller hånd på denne farve og samtidig holde balancen,

mens de snor sig ind og ud af de forskellige stillinger. Det gælder om at holde ud, og undgå at sætte et knæ eller albue i måtten, for så er man ude af spillet. Et sjovt spil som godt kan give lidt sved på panden.

Skyd til måls En armbrøst er traditionelt set et tungt våben, men en ZombieStrike Outbreaker Bow fra Nerf kan alle klare. Det er en af børnenes favoritter, når der skal lægges snedige planer for angreb på zombierne. Børn har gennem tiderne elsket at lege røvere og politi, cowboy og indianere, eller ”jeg skyder til måls”, og med de populære Nerf blasters er der masser timers god leg. Det er tydeligt at se, hvor meget god motion børnene får, når de leger med Nerf blasters. ZombieStrike Outbreaker Bow fra Nerf har et roterende magasin, som automatisk lades med en ny skumgummi-pil, når det skal gå stærkt. Derudover er det oplagt, at holde ”skyde til måls” konkurrencer, hvor alle i familien kan være med. Q

Det ideelle legetøj, når der skal brændes energi af. NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

23


Annonce

>>

Jeg er så glad for min c Det er vigtigt, at cyklen passer i størrelsen til personen, der skal køre på den. Så kan man bedre navigere og holde fokus på trafikken, og så kommer cykelglæden helt af sig selv. For ærlig talt – hvem har ikke set et barn slingre afsted på en cykel indkøbt af velmenende forældre, som synes at det er smart, at den kan holde længe, og som derfor er alt for stor til barnet? Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

H

vem kan ikke huske sin første ”rigtige” børnecymotion og udvikler mange af barnets grundlæggende færdigheder. Det gælkel? Jeg kan, og jeg kan også huske, hvor vigtig der hele sanseapparatet, opmærksomheden, balancen og grov-motorikken. jeg følte mig da jeg, sammen med mine forældre, Derfor – find cyklerne frem, tjek om barnets cykel stadig passer i størrelsen, og lær samtidig dit barn at cykle sikkert og færdes i trafikken. fik hjælp i cykelbutikken til at finde den helt rigtige børnecykel. Duften af cykeldæk og den Køb kvalitet flinke cykelekspert der holdt cyklen, så jeg ikke væltede, mens Benita Beyer er indehaver af Fri BikeShop i Køge, og giver gerne gode råd, han tjekkede saddelhøjde og min benlængde, står stadigvæk når du har besluttet dig for at investere i en kvalitetscykel til dit barn. På den fuldstændigt klart i min erindring. Jeg følte mig som verdens måde sparer du både fejlkøb, ærgrelser og værkstedsheldigste og godt med på noderne – cykelmoden foreskrev JEG HÅBER AT JEG IKKE FORNÆRMER NOGEN, regninger bagefter. dengang, kanariegul. Jeg var En børnecykel skal være let at cykle på og i en NÅR JEG SIGER, AT BØRN LÆRER HURTIGERE, god– kvalitet, godt kørende. for det giver barnet den største sikkerEND EN FEMOGFYRRE ÅRIG KVINDE, AT KØRE hed. Vores kvalitetscykler er lette, fordi de er fremBørn har godt af at cykle SIKKERT PÅ EN CYKEL MED HÅNDBREMSER. stillet af aluminium og har rustfrie og vedligeholMotion er godt og en cykeltur delsesfri dele, og hos Fri BikeShop er børnecyklerne er ”gratis” motion, derfor er det sund fornuft at lade barnet præcist designet til børn. Cyklerne har særlige størrelser styr og pedaler, og cykle. det betyder alt for barnets evne til at kunne styre cyklen og samtidigt få en Når børn cykler, bliver musklerne stærkere, bevægelserne sjov, god oplevelse af at cykle. Vi ser ikke kun på barnets alder når cyklen mere fleksible, og uden at vide det, leger de fleste små børn skal vælges, for det er ikke alle, der bare kan puttes ind i standardkategori sig til en bedre fysik. En rask tur på cyklen dagligt, giver god for eksempelvis 6-8 årige. Vi tager hensyn til højde, arm- og skridtlængde.

24 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84


Annonce

n cykel... Det er en god idé, at give barnet en løbecykel i toårsalderen. Det styrker barnets balanceevne og motorik og giver så god øvelse, at barnet kan springe støttehjulene over, når det skal have sin første rigtige tohjulede cykel. En anden tendens i tiden er, at børn allerede i seksårsalderen får en cykel med udvendige gear. Det er en rigtig god idé, for det gør cyklen ca. 20% lettere at cykle på, og for det første motiverer det barnet til at cykle, og for det andet kan man tage barnet med på lidt længere ture. Udvendige gear betyder, at cyklen har håndbremser og det er nogle, særligt mødre, bekymrede for om barnet kan lære at bruge og ikke glemmer, at der ikke er fodbremse på cyklen. Jeg kan berolige med, at vi altid lærer barnet, hvordan man bruger håndbremserne, når vi sælger en barnecykel, og jeg håber at jeg ikke fornærmer nogen, når jeg siger, at børn lærer hurtigere, end en femogfyrre årig kvinde, at køre sikkert på en cykel med håndbremser. Det giver mulighed for, at vælge en mountainbike til barnet og så er det for alvor sjovt, at tage på cykeltur med familien, i skoven eller rundt om søen. Når man køber en ny cykel hos Fri BikeShop, har man mulighed for, at tegne livstids-service på cyklen for kun 299 kr. Man må komme forbi, så ofte man ønsker og få et sikkerhedstjek af cyklen. Vi anbefaler, at man gør det ca. en gang

Hold cyklen vedlige med et serviceeftersyn i kvartalet, hvis man cykler dagligt, fortæller Benita.

Hvornår er børn ”trafiksikre”? Ifølge færdselsloven må børn cykle alene når de er seks år, men det er først i 10-12 års alderen man kan forvente, at barnet cykler sikkert i trafikken. Der er mange ting at forholde sig til og som kan forvirre barnet. Det er både andre trafikanters hastighed og hensigt samtidig med, at barnet skal beslutte, hvordan det selv skal agere i situationen. Vi skal som forældre vurdere, om vores barn er trafiksikkert og klar til at sende alene afsted på cyklen og ifølge Dansk Cyklistforbund skal man give sit barn nogle klare regler med på vejen: • Find den sikreste skolevej, som barnet altid skal følge. • Lav klare aftaler med barnet om, hvor det må cykle. Også efter skoletid, ved besøg hos kammerater osv. • Lær evt. barnet at stå af cyklen og trække gennem fodgængerfeltet, når det skal over en vej. Det er nogle steder mere overskueligt. Q Kig ind i Fri BikeShops cykelunivers og find flere gode råd på www.fribikeshop.dk

Hos Fri BikeShop kan man for kun 299 kr. få et serviceeftersyn af sin cykel. Hvis man bruger sin cykel til daglig transport, er det en god idé at holde cyklen i sin optimale stand. Det føles næsten som at få en helt ny cykel, når den har været i hænderne på en faglært cykelmekaniker. I et serviceeftersyn til 299 kr. får cyklen: Q Smøring af bevægelige dele Q Kæde justeret og smurt Q Pumpning af dæk Q Justering af gear Q Justering af bremser Q Sikkerhedstjek af cyklen Q Justering af fornav/bagnav Q Justering af styrfitting Q Justering af krank Q Opspænding af eger i hjul Q Pedaler efterspændt og smurt

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

25


Underholdning

VIND

Iqbal & Superchippen

BØGER

& film TIL BØRN

Nordisk Film

>>

Iqbal og Silles gade skal byfornyes, og det er uheldigvis Æselmand og Svinet, der står for projektet. For de to forbrydere er byggeprojektet i virkeligheden et skalkeskjul for at få fingrene i den olie, de har fundet under Blågårdsgade, og som kan gøre dem til milliardærer. Iqbal og Sille vil tage kampen op mod Æselmand og Svinet, og skaffe penge til at købe deres ejendom, så de undgår at flytte. Da Iqbal får fat i en magisk chip, får børnene overbevist Æselmand og Svinet om at købe chippen, så de kan købe deres ejendom tilbage. Men forbryderne snyder dem, og nu må Iqbal, Sille, Tariq og de voksne i Blågårdsgade sætte alt ind på at få chippen tilbage og afsløre Æselmand og Svinets hemmelige plan. Anden filmatisering af Manu Sareens populære børnebøger om drengen Iqbal Farooq, kan snart ses derhjemme. I Iqbal & Superchippen tager Iqbal og hans venner kampen op, for at redde deres bydel fra at falde i hænderne på de udspekulerede banditter, Æselmand og Svinet, som vi også kender fra første film i serien, spillet af Rasmus Bjerg og Andreas Bo. Venskabet og sammenholdet sættes på en prøve, i en nervepirrende og sjov historie, der er for både børn og deres forældre. Filmen blev set af over 130.000 i de danske biografer.

Hold øje med konkurre ncerne på www.bo rnogfritid .dk Her kan d u vinde b ø g er, billetter, fi lm og spil til bå de store og små.

Musicarma Forlaget Musicarma

Musicarma bogen er en skøn blanding af beroligende sange fra den danske kulturarv spillet af rigtige musikere kombineret med fantasifulde illustrationer, vers og remser, aktiviteter og mindfulnessøvelser til børnene. Målgruppen er børn fra 0-6 år og egnet til både institutioner og hjemmet. Lola Jensen har skrevet forord til bogen og skriver bl.a.: Musicarma kan ALT det, som jeg finder vigtigt i muligheden for at skabe åndehuller med ro i børns hverdag. ”Musicarma – mindfulness med musik for børn” er et nyt unikt børnebogskoncept der har fokus på børns trivsel.

VIND

VI UDLODDER 5 DVD

Højt at flyve Politikens Forlag

Felina, Sofia og Magda rejser med springholdet til Jylland. Det bliver en weekend fyldt med store, vilde oplevelser. Især for Sofia, som er ved at være blandt holdets bedste trampolinspringere, bliver rejsen på mange måder speciel. En aften, hvor holdet træner, møder hun nemlig en virkelig sød og meget dygtig springgymnast, som inviterer hende på en flyvetur ud over det sædvanlige. Og Felina og Magda må tage anderledes metoder i brug for at få deres veninde til at lande med begge fødder på jorden inden hjemrejsen ... Højt at flyve er andet bind i Kirsten Sonne Harilds serie FlikFlak om en flok springgymnastikpiger.

Læs med landsholdet Forlaget Carlsen

Her er en ny serie af 8 letlæsningsbøger, som Carlsen og DBU er gået sammen om at lave, for at stimulere fodboldglade drenge og pigers lyst til at læse. I de foreløbig otte bøger fortæller stjernespillerne Christian Eriksen, Kasper Schmeichel, Andreas Christensen, Pierre-Emile Højbjerg, Jannik Vestergaard, Yussuf Poulsen, Nadia Nadim og Pernille Harder om, hvordan de begyndte at spille fodbold, hvordan det er at spille på landsholdet, og hvad der foregår i kulisserne, når landsholdet er samlet. Baggrunden for serien er, at 15 % af de danske skoleelevers læsekompetencer ifølge PISA 12 anses for at være utilstrækkelige i forhold til at klare hverdagens læsekrav på en ungdomsuddannelse eller i erhvervslivet. Det er især drengenes læsefærdigheder, som halter. Her er der ifølge PISA’s undersøgelser hele 19,2 % af drengene, der har utilstrækkelige læsefærdigheder.

VI UDLODDER 3 SÆT MED ALLE 8 BØGER

26 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84


Underholdning

Sigurd fortæller om Luther

Høst & Søn

Politikens Forlag

Skøn billedbog om Magda der skiftes til at bo hos mor og far, og om hvordan hun på ganske snedig vis får mest muligt ud af begge hjem. Når Magda er hos far, må hun ikke sove i hans seng, og om lørdagen skal de rydde op og gøre rent. Hjemme hos mor må Magda altid sove i mors seng, og om lørdagen går de altid i biografen – ligesom hun også altid må få en stor cola, spise sushi til aftensmad og være længe oppe. ”Er det rigtigt?” spørger far. „Selvfølgelig er det rigtigt“, svarer Magda – og før far selv ved af det, får Magda lige præcis den dag, hun ønsker sig.“

VIND

Alvilda

VI UDLODDER 3 BØGER

D E N U LT I M AT I V E G UIDEBOG

I denne ultimative guidebog kan man læse om alle de farverige skurke, der elsker at skabe kaos, opdage Wayne Manors hemmeligheder - og finde ud af, hvordan Batman bygger sine fede køretøjer.

L E G O ® BAT M A N

LEGO BATMAN FILMEN Den ultimative guidebog

Uofficiel og uautorise

ultimative guid POKEMON GO Den

GO og få alle de tips tiske for, i denne fantas n er har givet hele verde on-feber!

016

CP level:

27

Pidgey I parken

TM

AT G IR L

B m pe r fo r? g Hv ad kæ eg en tli

O B IN

S

er R ne r? H va d ju lt e ev sk

Hva d af s har J O kum K E le p R E N la n e r?

DEN ULTIMATIV E GUIDEBOG PERSONER • KØRETØJER

SA: Aerial Ace, Twister, Air Cutter GO FACT: Pidgey har en stærk stedsans og vender altid tilbage til sin rede.

ret

Pokemon Go Den ultimative guide Alvilda

Bliv bedre til alle aspekter af spillet. Bogen gennemgår tip, tricks og forskellige strategier - og hjælper børnene til at holde styr på de mange, mange pokémon'er, der skal fanges. Bogens første del indeholder tips og fakta, som vil hjælpe dem med at få størst mulig udbytte af app'en. De vil hurtigt lære de grundlæggende ting og vil derefter være klar til at gå dybere ind i spillets facetter f.eks. hvordan man bedst forsvarer et Pokegym. Bogens anden del er en logbog, hvori man kan holde styr på, hvilke Pokémon'er man har fanget - og hvor.

Besejrede Caterpie i sin f/orste kamp.

FA: Tackle, Quick Attack

-LOGBOG

Type: Normal / Flyvende Findested:

Udvikler sig til: Pidgeotto Kampevner:

TIPS OG TRICKS • POKÉDEX NS e • • ALT OM POKÉMO •

Pokédex #

TIPS OG TRICKS

POKÉDEX-LOGBOG

Har du et par minutter? Så vil jeg gerne fortælle dig om Luther. Luther? tænker du måske. Og hvem er det så? Ja, det finder du ud af lige om lidt. Hvis jeg nu sagde, at Luther gjorde noget, der var så vildt, at folk jagede og forfulgte ham, så han måtte finde et hemmeligt skjulested og gemme sig hos en fyrste for ikke at blive opdaget. Hvis jeg sagde, at han stod oppe i et højt tårn og fik en ide, der var så vild, at alting blev lavet om, og at folk nærmest kom op at slås, når de hørte om ham. Og at folk stadig i dag, flere hundrede år senere, kan være helt oppe at køre over, hvor vigtig Luther har været for os alle sammen – ville du så tro på mig? Nå, men sådan var det altså. Historien om Luther er en af de mest utrolige historier, man kan forestille sig. Uddrag fra bogen ”Sigurd fortæller om Luther”, af Sigurd Barrett, der med sin nye bog og med sin kendte, billedrige og fabulerende fortællestil vil formidle historien om Martin Luther King og reformationen for de små. Sigurd fortæller om Luther indeholder en MP3-CD med både lydbog og syv sange om Luther. Lyt og syng med!

Hv d e i l ke ts nS eje K ste U R kø K h ret ar øj?

• STEDER

autoriseret

styr på -fangst i GBOGEN. or du har es CP level, klarer sig du fange le?

Hjemme hos mor får jeg altid sushi

S ALT OM POKÉMON

15/09/2016 13.40

Charlie og chokoladefabrikken Høst & Søn

Den klassiske børnebog om drengen Charlies fantastiske oplevelser genudgives nu i en ny-illustreret udgave med kulttegneren John Kenn Mortensen ved roret. Resultatet giver helt nyt liv til den kendte fortælling. Charlies eventyr begynder, da han finder en guldbillet i en chokoladebar. Han er en af de fem heldige, der vinder et besøg i Willy Wonkas mystiske chokoladeimperium og alt det slik, han kan spise i resten af sit liv. Hvem vil ikke gerne besøge en fabrik, der fremstiller sliktapeter til børneværelser, tyggegummi, der aldrig mister smagen og bolsjer, der skifter farve hvert tiende sekund? Men besøget på chokoladefabrikken er fuld af både overraskelser og farer, og ikke alle fem udvalgte børn føler sig lige heldige under besøget... En herlig politisk ukorrekt og sjov fabel om relationer mellem børn og voksne – og om forkælelse, overbeskyttelse, grådighed og utålmodighed.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

27


TEMA: Ferie

Vellykket

familieferie >>

28 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84


TEMA: Ferie

Vi glæder os, for det er nemt at forestille sig, hvor dejligt det bliver, når vi inden længe, lægger an til en perlerække af solbeskinnede fridage. Sommerferie, i familiens skød. Idyl i så rå mængder, at man kan skære tykke skiver af den – eller hvad? Netop fordi mange af os ser frem, i et skær af gylden lykke, til masser af tid og hygge sammen med vores familie, løber vi også nemt ind i bristede forventninger og dertilhørende frustrationer, når det i virkeligheden viser sig, at det kan være udfordrende at være tæt sammen, i længere tid, selv med sin nærmeste familie. Af He n r ie t te R osent hal M u ld

F

erieglæde, -udfordring eller begge dele, hvad kan vi gøre for at få det til at lykkes og hvor vigtigt er det i det hele taget, at holde familieferie? Vi har spurgt Lone Carmel, familierådgiver og -terapeut, som hver dag rådgiver familier til at møde hinanden på nye og mere hensigtsmæssige måder. – Jeg mener, at det er meget vigtigt, at man holder ferie sammen når man er en familie. Det er i ferierne, man har mulighed for at lære hinanden at kende uden for de sædvanlige skemalagte rammer, som findes i hverdagene. Vi oplever typisk nye mønstre i familien, og at rollerne i forhold til hinanden rykker sig, når vi bruger længere tid sammen uden hverdagens sædvanlige gøremål. I ferien finder vi tiden til større fordybelse, nærvær og refleksion, og det er med til at udvikle os, også i forhold til hinanden. Det er individuelt, hvor lang en ferie bør være for, at vi har tid nok sammen til at bryde hverdagenes mønstre, men min erfaring viser, at der i hvert tilfælde skal minimum to sammenhængende uger til. De voksne kan godt lægge ferien lidt forskudt af hinanden, for at give børenene længst mulig tid sammen med en af forældrene. Der kan være forskellige årsager, manglende børnepasning eller andet, til at man vælger den løsning, men jeg ser at det tager tid at falde ned og finde hinanden, og derfor kan det være godt med mere sammenhængende tid, så jeg opfordrer altid til, at man samler familien i to sammenhængende uger. Det er altid de voksne der har ansvaret, fuldt og helt, når der skal planlægges ferie, men for at inddrage børnene i planlægningen, kan man sagtens, afhængig af børnenes alder, lade dem give deres

besyv med i planlægningen. For at det ikke skal blive for abstrakt, kan man give dem nogle valgmuligheder, som man har overvejet, i forhold til hvad ferien skal indeholde. Børn vil gerne høres, og det bliver de på den måde, samtidig med at vi styrer ferieplanerne i en retning som vi kan honorere. For familier har forskellige vilkår, at holde ferie under, og det kan børn selvfølgelig godt få øje på. Nogle har et større budget til

Tips til ting I kan lave i sommerferien på budget: Q Overnat i det fri I Danmark findes flere steder, hvor det er muligt, at overnatte under åben himmel, i telt eller i ly af et shelter, nogle steder er det sågar tilladt, at overnatte i en hængekøje. Måske bare for en enkelt overnatning, men hvilket barn vil ikke elske tanken om, at have prøvet at have overnattet i det fri. Q Hop i bølgen eller baljen Hvis solen skinner fra en skyfri himmel, så pak ungerne og en madpakke og tag en tur til stranden eller find et friluftsbad. Husk friske drikkevarer og tag dem med i en termotaske, så det er friskt og køligt hele dagen. Der findes glimrende termotasker til rimelige priser.

dyre udlandsrejser, andre har et mindre og har, måske i stedet for, mulighed for at låne et sommerhus eller må holde ferie hjemme. Jeg ser en tendens til at familier er meget forskellige, og at børnene derfor er vant til at folk skal noget forskelligt. Da det handler om kvaliteten i samværet og ikke hvor stort ferien er slået op synes jeg ikke, at noget nødvendigvis er bedre end andet, for det handler om at være sammen i de vilkår der nu er, og det vigtigste er, at vise sine børn sin egen tilfredshed, ved at stå ved tingenes sammenhæng, og vise at man ”kan være sig selv bekendt”. Det giver børn en fin læring, at forældrene selv oplever en god mening i det de handler efter, og det er vigtigt for børnene at lære i det hele taget, udtaler Lone. Q

Q Lær barnet at cykle Sommerferien er en oplagt mulighed for, at lære barnet at cykle sikkert. Det giver barnet større selvtillid og sikrer samtidig, at dit barn får rørt sig dagligt. Og så giver det dig og dit barn frihed, når barnet er stor nok til selv at cykle rundt til fritidsaktiviteter og venner. Det er i øvrigt også en glimrende måde, at få sin daglige motion på. Q Pluk selv frugt og grønt Der er noget særligt, ved at spise frugt og grønt, som man selv har været med til at plukke eller hive op ad jorden. Det er hyggeligt at besøge et af de mange "pluk selv” steder hvor man, til en rimelig pris, kan forsyne sig med helt friske grøntsager eller frugt, som man selv høster. Lad børnene komme helt tæt på naturen, og vis dem hvor sjovt det er, at grave efter små nye kartofler, plukke lækre røde jordbær og hvor skønt helt friske ærter smager.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

29


TEMA: Ferie

Kør-selv-ferie >>

Ferietiden nærmer sig, og mange vælger at tage på bilferie. Det er en fin måde, at se forskellige egne i både ind- og udland.

J

Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

eg er en af de mange, der har elsket at pakke bilen med børn, bagage, snacks, kæmpe tålmodighed, godt humør og masser af kærlighed, for at tage turen ned gennem Europa på en bilferie. Jeg kan varmt anbefale det – men det er en god idé at forventningsafstemme, før man lægger fra land. Det kan for eksempel være spørgsmålet om, hvem der skal køre? Ja, det skal de voksne selvfølgelig, men kan både mor og far lide at køre de lange stræk på motorvejene? Jeg kunne ikke og kørte derfor kun sparsomt, hvilket stiller ret store krav til den anden chauffør, og der må lægges nogle gode lange pauser ind på turen, hvis destinationen er Sydeuropa. I min familie fungerede det bedst, at stå op kl 4.00 og pakke søvndrukne børn godt og sikkert placeret på bagsædet i sikkerhedsselerne, for at komme af-

30 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

sted før alle andre sommerferie-billister fik øjne. Så kunne vi springe på færgen til Tyskland og være forbi knudepunktet i Hamborg tidligt på formiddagen, hvilket vi syntes var en fordel, da trafikken var mere moderat på det tidspunkt end før og efter. Det foretrak vi, mens andre hellere vil starte køreturen sent om aftenen, fordi motorvejene er mindre trafikerede om natten.

Pak bilen forsvarligt Der er mange på vejene i sommerferien, og selv om tanken om et færdselsuheld er skræmmende, og man har mere lyst til at skubbe den fra sig, er man alligevel nødt til at tage sine forholdsregler. Det gør man blandt andet ved at pakke bilen med omtanke. Husk at tunge ting bør placeres lavt og bagerst i bagagerummet mod sæderyggen. Hvis pladsen i bagagerummet ikke rækker, kan man vælge at køre afsted med en tagboks, hvor de letteste ting i bagagen kan placeres. Tjek forinden hvor mange kilo tagboksen er beregnet til og overhold altid den anbefalede vægtangivelse.

DET VAR LIDT TRÆTTENDE, AT KØRE I LÆNGERE TID OG BØRNENE SNUPPEDE OFTE EN LUR.


TEMA: Ferie

FOR OS VAR FIDUSEN, AT VI HAVDE AFTALT, AT FERIEN STARTEDE NÅR VI SATTE OS IND I BILEN.

Hvis bilen har et stort åbent bagagerum, f.eks. en stationcar, er det en god idé at købe et gitter til at sætte bag ved bagsædet. På den måde minimere man risikoen for flyvende bagage i kabinen, hvis uheldet er ude. Husk også at sikkerhedsvesten er obligatorisk i mange lande og skal tages på, hvis man får motorstop på motorvejen. Vær opmærksom på at bremselængden øges, jo tungere bilen lastes. Så husk at holde ekstra afstand og kør langsommere, hvis I kører med en fuldt pakket bil.

Start ferien når I sætter jer ind i bilen I mange år tog min familie og jeg på bilferie fire gange årligt. Påske-, sommer og efterårsferien gik sydpå til varmere egne, og i vinterferien var destinationen et sted, hvor vi kunne stå på ski. Det betød, at når jeg regnede efter, havde vi faktisk tilbragt temmelig mange timer i bilen på vej på ferieeventyr. Ret imponerende med tanke på, at ingen af os er berømte for vores store tålmodighed. For os var fidusen, at vi havde aftalt, at ferien startede når vi satte os ind i bilen. Turene ud og hjem var en del af ferien, og derfor valgte vi ofte at bide de lange strækninger over med en hotelovernatning, som vi havde booket hjemmefra. Hvis man er nået til punktet, hvor alle i bilen er trætte af at køre, og chaufføren trænger til en god nattesøvn, er det ualmindeligt ubehageligt, og farligt for trafiksikkerheden, at være nødt til at køre rundt og lede efter en ledig overnatningsmulighed. Vi har også altid vægtet at holde regelmæssige pauser, hvor chaufføren fik en ”powernap”, og vi andre tjekkede rastepladsen ud. Da børnene var små, kan det godt være, at vores medtrafikanter syntes, at det så tosset ud, når jeg løb væddeløb

med børnene på rastepladsens sparsomme græsareal, men jeg kan godt anbefale det. Det satte godt gang i blodomløbet, og gav energi til at snuppe endnu et stræk på motorvejen. Vi gjorde også en dyd ud af, at pakke tæpper og puder til bagsædepassagerene, hvilket vil sige børnene. Det er lidt trættende, at køre i længere tid og de snuppede ofte en lur. Fordi det var vigtigt, at de stadig sad korrekt fastspændt i sikkerhedsselerne, kunne de pakke sig med puder og tæpper, der så at sige ”klodsede dem op”, så de blev forsvarligt siddende.

Må man spise i bilen? Ja, i vores biler måtte man godt. Det giver nemlig også en større ro på bagsædet. Skyllet frugt og snittet grønt, kiks, sandwich og lignende er vi altid startet ud med, men jeg må nok også indrømme, at vores ferieture i bil også implicerede ret store mængder engelske vingummier. Krummer i bilen? Ja, masser og efter min erfaring kan man roligt afsætte et par timer til støvsugning og rengøring af bilen, når man er kommet godt hjem efter en bilferie med børn på bagsædet. Bilferie er, som sagt, en rigtig god måde at få set sig omkring, uanset om det er i Danmark eller i vores omkringliggende lande. God tur, hvis I vover modet. Det skal nok blive en oplevelse. Q

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

31


Annonce

Hvor skal turen gå hen, hvor findes gode facilliter tilpasset børnefamilien, hvad skal man tænke på, når man flyver på ferie med sit barn, og hvordan gør man flyrejsen lettere med et spædbarn? Gode, relevante spørgsmål når familieforøgelsen har fundet sted, og man skal til at se på ferieplanlægningen med helt nye øjne. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

>>

Rejs med børn D er er stor forskel på behov og ønsker til drømmeferien afhængigt af, hvor i livets cyklus vi befinder os. Ungdom skriger, ganske naturligt, på fest i gaden, den ældre generation ønsker måske adventure eller fred og ro på destinationen, og så er der børnefamilien som drømmer om børnevenlige destinationer, hvor der findes legekammerater til børnene og gode baby- og børnefaciliteter.

ste ferie. Værterne får selvfølgelig hjælp af de populære maskotter, giraffen Lollo og bjørnen Bernie, som elsker at lave spas med børnene. Her møder børnene hurtigt nye venner og da mange af dem taler skandinavisk er der ingen sprogproblemer. På nogle Sunwing Family Resorts findes endda Lollo & Bernies specialdesignede suiter, som er indrettet specielt til mindre børn.

Tre populære Sunwing Family Resorts Nem ferie med en baby På Cypern, øen med de hvide, hvide strande, krystalklart vand og En vellykket familieferie handler i høj grad af god planlægning og den evig sol, ligger Sunwing Sandy Bay Beach i rolige omgivelser. Der er planlægning har Spies faktisk taget sig af for børnefamilier, der rejser mulighed for mange timers hygge, afslapning og sjov leg ved de seks med en ”baby on board”. Ønskedrømmen er sol, afslapning og en pools hvoraf tre af dem er børnepools, her findes vandrutsjebaner, nem ferie, hvor man kan lade op sammen med familien, fordi der på som garanteret bliver alle børns feriefavorit. Hotellet ligger kun 100 forhånd er tænkt på alt, hvad man har brug for, når man rejser med m fra den børnevenlige strand, hvor der kan bygges fine, kunstfærdige selv de allermindste. Spies har derfor indrettet særlige Happy babysandslotte og hvor livet under vandoverfladen kan udforskes hvis man lejligheder på nogle af de særligt velegnede Sunwing Family Resorts. trækker i svømmefødderne og snorklen. Happy baby-lejlighederne ligger, med en enkelt undtagelse, altid i Sunwing Makrigialos Beach, på den populære græske ø Kreta, ligger direkte på en af øens bedste strande, hvor man bader i det klare, stueplan med egen indhegnet terrasse, så baby kan sove azurblå Middelhav. Her findes pools for store og små, for middagslur i den svale lejlighed, mens mor og far vandhunde og for dem, der vil have fred og ro. Babyponyder solen på terrassen. Lejligheden er indolen er naturligvis solafskærmet. rettet med alt hvad en baby kan få brug for ─ Hotellet ligger i gåafstand til den lille hyggelige højstol, barneseng, skråstol, børnebestikVidste du at: fiskerby Makrigialos. Her findes en hyggelig lille og tallerkner, skammel, pusleunderlag, Spies har lanceret en koncept, havn og en håndfuld tavernaer, hvor man møder potte og paraplyklapvogn. Ting som Spies Solo, til den lille familie, hvor lige så mange grækere som turister. man ikke kan undvære men som er man rejser som singleforælder med sit På Mallorcas nok smukkeste kyst ligger Suntunge og fylder alt for meget til at barn? De synes nemlig at det uretfærdigt, wing Cala Bona Beach. Her kan du se frem til tage med hjemmefra. at man bliver ”straffet” med en højere pris, en ferie med fokus på familien og et poolombare fordi man ikke er en større familie Mød Lollo og Bernie i Mini Land råde med vidtstrakt udsigt over Middelhavet. med både en mor og far. Med Spies Der findes et rent slaraffenland for En lille kilometer fra hotellet ligger Cala Bona Solo, får man opredningsrabat eller børn, – MiniLand – på alle Sunwing og omkring byens lille havn findes et meget charbørnepris, selv om man rejser merende miljø med masser af fiskerbåde og lystsejFamily Resorts, hvor erfarne værter søralene sammen med lere at kigge på. Q ger for at børnene får den bedste og sjovebarnet. 32 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84


Annonce

Tips til rejsen med børn Under flyrejsen: At flyve med børn kan være rigtig hyggeligt, hvis man har forberedt sig godt og pakket de rigtige ting i håndbagagen. Her er nogle eksempler på ting, som kan være dejlige at have med på flyrejsen: Q En lille taske med favoritlegetøjet. Q En overraskelsespakke med gaver du kan give dit

barn undervejs på flyturen. Q IPad eller tablet med downloadede børnefilm (på

både Netflix og Viaplay kan man downloade film, som man kan se offline). Q Mobiltelefon med eventyr og musik. Q Bøger og tegneseriehæfter. Q Spil på mobil eller tablet og nogle klassiske spil som for eksempel kort og Yatzy. Q Farveblyanter og en tegneblok og måske et ark med klistermærker. Q Müsli-barer, babygulerødder, rosiner, riskager og ekstra babymad (samt en tudkop eller en sutteflaske). Q Skiftetøj, ekstra sutter og suttesnor. Q En let pusletaske med et par bleer og vådservietter. Q Panodil Junior og næsespray (små børn kan få ondt i ørerne af lufttrykforandringer ombord på flyet).

Solbeskyttelse til dit barn Det er absolut dejligt med sol og varme men sørg for at beskytte dit barn mod de skadelige stråler og hold en pause i skyggen midt på dagen. Her følger nogle enkle tips til, hvordan du beskytter dit barn mod solen: Q Små børn under 1 år skal ikke opholde sig i solen

overhovedet men kun i skyggen. Q Hold øje med temperaturen. Selvom barnet

ligger i skyggen i barnevogn, kan det blive rigtig varmt. Q Børn i solen er bedst beskyttet med tøj. Man kan købe specielt solbeskyttelsestøj med ”indbygget” solbeskyttelsesfaktor. Q Solcreme med solbeskyttelsesfaktor er egentlig blot et supplement til tøj på steder, hvor det ellers er svært at beskytte, for eksempel i ansigtet. Q Søg altid skygge midt på dagen når solen er stærkest. Benyt lejligheden til at spise frokost og/eller hvile på hotellet i de varmeste timer. Q Børns hud er tyndere og mere følsom end voksnes, og de brænder sig derfor nemmere. Den bedste beskyttelse mod hudkræft er at forhindre, at barnet bliver forbrændt i solen.

På rejsemålet: Hvad du bør medbringe, når du rejser med børn, varierer fra rejsemål til rejsemål. Herunder finder du nogle generelle tips: Q Babymad i tilfælde af at dit barn ikke synes om de

lokale produkter. Q Sutteflaske og tudkop. Q Ekstra sutter og suttesnor. Q Bleposer. Q Kartoffelskræller til at skrælle frugt med. Q Bæresele eller bærestol (eventuelt også bilbarnestol). Q Rejseseng hvis hotellet ikke har en. Q Paraplyklapvogn med mulighed for at lægge ryggen

helt ned. Q Myggenet og myggemidler. Q Rejseapotek. Q Solcreme med solbeskyttelsesfaktor og solbeskyttel-

sestøj. Q Legetaske. Q IPad eller tablet med film og lydbøger for børn. Q Badesko og badeble (mange hoteller kræver, at

babyer er iført badeble i poolen). Q Babyalarm (kan være rart at have med hvis man sid-

der ude på terrassen, og barnet sover indenfor).

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

33
TEMA: Ferie

Ferie med familien

>>

…er mere og andet end far, mor og børn – for i statistikkerne fylder singleforældre med deres børn en hel del.

D

Af Hen riette Rosenth al Muld

en traditionelle kernefamilie, findes stadigvæk i stor udstrækning, men en nyere undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik viser, at der blandt 800.000 børnefamilier, findes ikke mindre end 37 forskellige børnefamilietyper. Den mest almindelige er, et forældrepar med fælles børn og de udgør over halvdelen af børnefamilierne i Danmark. Den næstmest almindelige familietype er en enlig mor med børn. Enlige fædre er der ikke så mange af, men de findes. Summa Summarum, findes der en stor gruppe som af en eller anden årsag, er singleforældre. Måske på grund af et parforhold der er brudt op, eller som et helt bevidst valg om at få et barn ”med sig selv”. En tanke som i ”gamle dage” var uhørt, men som efterhånden ikke er så ualmindelig. I samme takt som gruppen af singleforældre vokser, er mulighederne og tilbuddene blomstret op til netop denne målgruppe.

Smid genertheden overbord Ferietid er en skøn tid, men også nogle gange en udfordring, hvis man er singleforælder. Det er ofte dyrt at rejse på ferie, for hos nogle rejseselskaber udløses børnerabatterne ofte først, når man rejser to voksne sammen med et barn. Det kan synes uretfærdigt, men det er altså et

36 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

faktum. Måske er der flere i bekendtskabskredsen der går og gemmer sig lidt med den ærgrelse. Kom ud ad busken og bekend kulør – måske ville det være hyggeligt, at slå pjalterne sammen med en anden singleforælder, og derved få en bedre pris på en ferietur, og til og med have nogle at dele hele rejseoplevelsen med. Der findes også – efterhånden – flere rejsearrangører, der har fået øje på denne store gruppe rejselystne singleforældre med et eller flere børn. På disse ture møder man en masse ligesindede, som har samme lyst til, at møde andre singleforældre og sjove nye legekammerater til børnene. En anden idé kunne være campingferie. Her er prisen den samme uanset hvor mange man rejser sammen. Det sociale samvær og fællesskabet er ofte langt nemmere at finde på en campingplads. Hvis man har svært ved at se sig selv som friluftstypen, der klemmer sig ind i et lille utæt topersoners telt, findes der masser af skønne campingpladser i både ind- og udland, hvor der står et fuldt monteret villatelt eller mobilhome, så man blot skal huske badetøjet og tandbørsten. Eller hvad med at tage på festival rundt omkring i landet. Her kommer man ofte i snak med naboen og her kan der opstå masser af muligheder for nye oplevelser og hyggeligt samvær med nye bekendte. Og hvem ved? Måske ”risikerer” man også at møde en dejlig


TEMA: Ferie kæreste på sådan en rejse, andre får måske nye venner som de også kan dele de sjove ferieoplevelser med, når man lander igen hjemme i hamsterhjulet. De fleste oplevelser er bare sjovere og mere berigende, når vi deler dem med andre.

Mød nye venner Det skulle gerne være en hyggelig omstændighed, at have ferie sammen med familien uanset hvor mange medlemmer af store og små den tæller. Det er det bare ikke altid. Følelsen af ensomhed og måske endda skyldfølelse over at mangle en partner, kan snige sig ind og lægge en skygge over glæden hos singleforælderen. Hvis man har lyst til et fællesskab, som ikke nødvendigvis betyder at finde en ny kæreste, findes der flere forskellige websites, ingen nævnt ingen glemt, søg på Nettet, hvor man enten selv søger det fælleskab, som man synes kunne være det rigtige, eller kigger på andres profiler og tager kontakt. Det kan være, man møder nye venner som man kan slå følge med på tur til en god legeplads eller en skovtur med madpakker i rygsækken, eller hvis det må koste lidt, en tur i Zoo eller lignende. Det er ofte sjovere, at have andre at dele oplevelserne med, også når man efterfølgende mødes, og får sig et godt og billigt grin over fælles oplevelser. Q

De fleste oplevelser er bare sjovere og mere berigende, når vi deler dem med andre.

Have fun. Wear sneaks. deichmann.com


TEMA: Ferie

for børn

Sommerskoler >>

Hvad med at give børnene en sjov og anderledes sommerferieoplevelse, der både inspirerer, udvikler og forvandler. Send dem på en sommercamp eller sommerskole og lad dem lære en masse nyt om deres interesser og samtidigt møde en masse søde nye venner. En sommerskole er en slags ferieskole, hvor undervisningen står på sjove aktiviteter, ofte af sportslig eller kreativ karakter. Meningen med sommerskoler er at give ungerne en social oplevelse med et planlagt forløb, der udvikler og udfordrer dem. Sommerskoler ligger oftest i skoleferier og kan være både med og uden overnatning. De varer typisk en uges tid. Her et udpluk af årets sommerskoler.

Q Vil dit barn lære at lave mad? På en Madskole bliver forældrene smidt ud af køkkenet, og børnene tager grydeskeen i egen hånd. De lærer at lave god, sund mad fra bunden, dyrker motion og kommer på ekskursion, hvor de ser fødevarer i kæden fra jord til bord hos en dansk jordbrugs- eller fødevarevirksomhed. Madskoler foregår i skoleferien, hvor langt de fleste Madskoler afholdes i ugerne: 26, 27, 30 og 31. En Madskole forløber over fem dage. Se mere på www.madskoler.dk

Q Har du en ridepige eller dreng?

Q Vild sommerskole i Zoo Nu har alle mindre børn mulighed for at komme på en sjov soommerskole i Aalborg, Odense og Københavns Zoo. Her kommer de til at lære meget mere om dyrene og får lov at prøve hvad det vil sige at være dyrepasser. Børnene skal hjælpe dyrepasserne når der skal trænes, gøres rent og fodres. Børnene kommer helt tæt på zoos dyr og lærer samtidig om livet for dyr og mennesker i Zoo. Se mere på www.zoo.dk www.aalborgzoo.dk og www.odensezoo.dk

38 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

Tiden for ridelejre nærmer sig med hastige skridt, og det betyder traditionen tro meget aktivitet på rideklubber i hele landet. Har du valgt hvor du eller dit barn skal på ridelejr i år? Blandt Dansk Ride Forbunds klubber er der mange gode muligheder. Ridelejren har heste og ridning som omdrejningspunkt. Dette afspejles af dagsprogrammet, som er tilgængeligt på klubbens hjemmeside senest en måned inden ridelejren afholdes. Se mere på www.rideforbund.dk


TEMA: Ferie

Q Scenekunstskole Hvis dit barn er vild med at danse, synge og spille skuespil og gerne vil lære mere, så er sommercamp en fantastisk oplevelse i sommerferien. Barnet behøver ikke at have noget erfaring, eller at være en del af Scene Kunst Skoler. På campen er der tid til at lære det hele, og børnene skaber nye bekendtskaber og gode venner på campen der byder på masser af drama, sang, og danseundervisning. Se mere på www.scenekunstskoler.dk

Q For børn og unge med ordblindhed eller andre læse-stavevanskeligheder Har dit barn – i grundskolen eller på en ungdomsuddannelse - problemer med at læse og skrive? Vil du gerne give ham eller hende et mærkbart skub i den rigtige retning? Nyt mod og nye færdigheder op til det næste skoleår? Så tag et kig på Sommerskolen Nyt Mod, der med undervisning i læsning, stavning og skrivning, er tilrettelagt præcist efter den enkeltes behov, og som regel med brug af IT-støtteprogram - CD-ord, IntoWords eller AppWriter. Se mere på www.nyt-mod.dk

Q Idræts- og gymnastik camp DFI Gymnastik afholder i skoleferierne idrætsskoler og camps for alle børn. Her er camps og skoler inden for f.eks. friluftsliv. gymnastik, badminton, basketball, svømning eller fodbold. Her får børnene nogle spændende dage, der balancerer mellem udfordring, sundhed og fælles oplevelser. På en børneidrætsskole, får dit barn mulighed for at prøve mange forskellige idrætsgrene. På alle skolerne er idræt i fokus, og dit barn får med garanti grinet og bevæget sig sammen med andre børn på samme alder. Se mere på www.dgi.dk

Q Kreativ sommercampus for børn og unge Campus på Børnenes Design- og Tegneskole er det mest kreative og inspirerende sted for tegneglade børn og unge. Børnenes Design- og Tegneskole arbejder seriøst på tværs af køn og alder, da det giver god mening at blande aldersgrupper samt drenge og piger, da det udvikler diversiteten i det kunstneriske arbejde og inspirerer børn og unge i forhold til deres kreativitet. På et sommercampus vil børnene lære nye tegneteknikker og lære at kreere nye fantasifulde ideer. Børnene kommer med ud og se på København som en kunstner eller designer. Får lov at arbejde som en kunstner i naturen og i et tegnestudie, og vil opleve nye måder at opleve og blive inspireret på. Se mere på www.tegneogdesignskolen.dk

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

39


Strøgårdens Ridelejr 2017 Strøgårdens Ridelejr i Greve er en ridelejr for børn i alle aldre, en uge med hest og rytter i fokus. En ridelejr betyder ferie, rideundervisning og dejligt samvær med heste og de bedste venner /veninder med samme interesse. Der er ridning flere gange dagligt og så får du din helt egen hest under hele opholdet. Din egen hest er selvfølgelig også velkommen i denne uge.

Alt dette – og meget mere – sker på Danmarks sjoveste ridelejr i uge 26 og 27 ● Ponygames ● Kvadrilleridning ● Ridning med og uden sadel ● Dressur og programridning ● Teori – forskellige opgaver/prøver ● Pudse sadel og hovedtøj ● Klippe og ordne hestene ● Ture i naturen ● Springning ● Striglekonkurrence ● Orienteringsløb/Skattejagt ● Voltigering ● Opvisning

Tilmeldingsblanket til årets ridelejr eller rideskolen kan hentes på www.rideklubbenstroegaarden.dk eller ved at kontakte rideskolen direkte. Strøgårdens Ridecenter Strøhusvej 20 · 2670 Greve Mobil: 26 15 23 31 E-mail: annette_sederberg@yahoo.dk

Strøgårdens Rideskole er et sted med plads til ryttere på alle niveauer. Både nybegyndere, let øvede og mere øvede ryttere kan få stor udbytte af at ride på rideskolen, med vores meget kvalificerede undervisere. Undervisningen foregår på stor udendørs indhegnet ridebane eller i vores ridehus. Vi har 15 søde og dygtige rideskoleheste.

Se mere på www.rideklubbenstroegaarden.dk


Familieliv

Samsø, sol og sommerferie for fuld musik

Husk , at d allerede n u kan booke u til færgenbillet !

Pak hele familien og tag med på Samsø Festival. Øen er et skønt bekendtskab året rundt, men når sommeren er på sit højeste, og kalenderen skriver d. 19. juli, er det tid til et af højdepunkterne på den lille naturskønne ø – Samsø Festival, som samler folk fra nær og fjern med lyst til at opleve et overflødighedshorn af god musik. Af Hen riette Rosenth al Muld

S

ommerferie. Det er tid til at få fyldt fornyet energi på batterierne igen, og i sommerferien sammen med familien ønsker vi os nærvær, sjove oplevelser, sol strand og vand. Det findes alt sammen på Samsø, og hvis I lægger vejen forbi i uge 29, kan ferien krydres med et soundtrack af fed musik og stjernedryssede koncertoplevelser. En masse fælles oplevelser som man, i familien, kan leve længe på når hverdagene indfinder sig igen.

Glade børneaktiviteter og -koncerter Festivallivet, når man drager afsted som familie, ser selvfølgelig anderledes ud, end det gør for ny-udklækkede studenter, der bare skal have rigelige mængder fest i gaden og minimal mængde af søvn. Det er en af årsagerne til Samsø Festivals store popularitet hos alle, små som store. Her er nemlig god plads til alle og en masse sjove indslag og aktiviteter til børnene. Her kan man have det sjovt i Legeministeriet, som er skabt for børnene der trænger til en pause fra musikken, eller som bare har lyst til at slappe af med de mindste. Her er det nemt, at få at få nye venner som man kan have det sjovt med hele ugen. Sol, strand og fint sand Sommerferie og familieliv rimer også på strandtur og madkurv. Det er der rig mulighed på Samsø, og faktisk ligger den hyggelige festivalplads i Strandskoven ved Ballen, hvor der er en rigtig fin og børnevenlig sandstrand. Her er masser af plads til at lege, bygge sandslotte, bade eller fange krabber, hvis man skulle være så heldig, at der kommer en forbi. Hvem kommer og spiller i år? Samsø Festival offentliggør løbende, hvem årets optrædende bliver, og præsenterer det endelige program Skærtorsdag 2017 ved en reception i Sejlerstuen i Ballen. Men vi kan da godt løfte sløret for nogle af kunstnerne, der lægger vejen forbi i år. Det gør blandt andre Hanne Boel, Noah, Rasmus Walter, Folkeklubben, Djämes Braun, L.O.C., Gulddreng og Gnags. Børnene kan glæde sig til at feste til MGP, som for længst er blevet et stort fænomen blandt de yngste. Det er med stor fornøjelse, Samsø Festival igen i år kan præsentere morgendagens stjerner, når nogle af de bedste fra årets MGP går på scenen – bl.a. årets vinder Bastian. Læs mere om alle de optrædende og hvad I kan glæde jer til på Samfest.dk. Q

Camping, strand, by, udflugter eller skønne musikoplevelser? På Samsø behøver man ikke at vælge. Her findes det hele indenfor rækkevidde, i uge 29, så det er nemt at holde en skøn ferieuge for hele familien – små som store.

Samsø er også kendt for sine skønne kulinariske råvarer – hvem elsker ikke nye Samsø kartofler med en klat smør og et drys salt?

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

41


MUSIK

TEMA: Ferie

>>

Danmark er et festivalland, og i de senere år er udbuddet af god musik og fest i gaden vokset betragteligt. Overalt i Danmark kan selv den mindste flække efterhånden byde publikum velkommen til en festival med masser af gode musikoplevelser. Nogle festivaler strækker sig over en uge, andre er blot en intensiv dag eller weekend i musikkens tegn. Her giver vi dig et overblik over nogle af de familievenlige festivaler.

M

ange familier har fået øje på, at det er rigtigt sjovt og hyggeligt, at kombinere ferielivet med at høre en masse god musik. Samtidig får man også introduceret ungerne til en musikkultur som er både farverig og nuanceret. Om man er til den folkelige og primitive udgave, hvor man slår teltet op og lader skægget gro, eller om man foretrækker at medbringe en campingvogn eller noget helt tredje, er en temperamentssag. Børn og unge finder hurtigt hinanden og nye venskaber opstår på tværs af landet.

Tips til en vellykket festival På de børnevenlige festivaler, er det en god idé, at medbringe et godt vatteret tæppe, hvor familien kan slå lejr under koncerterne. Så kan både voksne og børn snuppe et velfortjent hvil i dansetrætte ben. Regntøj er nok det sidste man har lyst til at pakke ned i festivaltasken. Men gør det alligevel, så ikke oplevelsen bliver spoleret, fordi der kommer en byge, man ikke er forberedt på. Der er også noget triumferende skønt i, at pakke det ud igen uden det har været i brug. Pas på hørelsen og husk, at høj musik i længere tid kan skade hørelsen permanent. Derfor er det en god idé at få pakket høreværn til børnene, når I skal afsted til en musikfestival fuld af god musik. Q

42 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

For at deltage i lodtrækningen af festivalbilletter, så klik ind på boernogfritid.dk og deltag.

r e n a b e g n i la

Q Heartland Festival Finder sted: 2.-4. juni på Egeskov Slot på Fyn Heartland Festival er en festival, der ikke ligner andre af de festivaler, vi kender i Danmark, men som har succes i andre lande, f.eks. England og Holland. Det er en festival der kombinerer live-samtaler og samtidskunst med det bedste fra musik- og madscenen. At kunne skabe en sådan type festival herhjemme og oven i købet at kunne gøre det på et af de smukkeste steder i verden er en drøm, der går i opfyldelse for folkene bag. Heartland Festival henvender sig til et kulturinteresseret, kvalitetsbevidst publikum, og festivalen præsenterer et internationalt program sammensat af fire søjler: MUSIC, ART, TALKS og FOOD. Heartland Festival har også området "Hjerteland", der er specielt til egnet børnefamilier med børn fra 3-12 år. Desuden er festivalen gratis for børn mellem 0 og 5 år. VI UDLODDER 2 X VOKSEN OG 2 BØRNE PARTOUTBILLETTER DER GÆLDER TIL ALLE DAGENE. SAMTIDIGT MEDFØLGER 4 CAMPINGPASS, DER GIVER ADGANG TIL CAMPINGOMRÅDET OG DETS FACILITETER, SAMT RET TIL AT SÆTTE ET TELT OP OG OVERNATTE PÅ OMRÅDET.

VIND


TEMA: Ferie

Q Rock Under Broen i Middelfart

Q Vig Festival

Finder sted: 10. juni

Finder sted: 6.-8. juli

Rock Under Broen skriver sig tilbage i festival-historien til 1989, hvor Bent Ove Hansen, en lokalpatriot i Middelfart, fik opfyldt et af sine allerstørste ønsker; nemlig at lave en friluftskoncert på de smukke arealer under den nye Lillebæltsbro, alt sammen til glæde for det lokale foreningsliv. Også i år glæder Rock Under Broen sig til at byde jer og de mange tusinder andre velkommen til Danmarks fedeste endags-festival.

Vig Festival er en fest for hele familien. Her er hyggelig stemning, musik, afslapning, underholdning og samvær på tværs af generationer. På Vig Festival er det vigtigt, at der ikke kun er underholdning for de voksne, men også for børnene. I Viggos Grønne Verden har børnene deres egen scene som byder på masser af underholdning og sjov for børn og barnlige sjæle. I Viggos Grønne Verden kan børnene bruge mange timer på alle de forskellige aktiviteter, som er til stor fornøjelse for børn i alle aldre.

Q Langelandsfestivalen Finder sted 22.-29. juli Langelandsfestivalen er en ”100 % familiefestival” fuld af musik og hygge. Her er blandt andet Børneland, som fylder mere end fire fodboldbaner, hvor børnene kan fornøje sig med masser af sjove aktiviteter og også finde nye hyggelige legekammerater. VIND De mange børn og familier giver festivalen en hel speciel stemning. VI UDLODDER 2 X 2 VOKSNE OG 2 BØRNEBILLETTER, DER GÆLDER TIL ALLE DAGENE.

Q Ringsted Festival Finder sted: 3.-5. august

Q Tinderbox i Odense Finder sted: 22.-24. juni Tinderbox er et brag af en festival, hvor op imod 40.000 mennesker fester igennem i smukke omgivelser Tusindårsskoven. Børn og unge er meget velkomne på Tinderbox, og er man under 12 år, er det gratis at komme ind ifølge med en betalende voksen.

Ringsted Festival er indbegrebet af smukke omgivelser, kærlig stemning og sublime koncertoplevelser. Festivalen ligger gemt mellem hundredvis af gamle træer, som lyses op af kulørte lamper i massevis og de fem fantastiske og specielle scener. Der er børneland til de livlige unger.

Q Kalundborg Rocker Finder sted: 11.-12- august

Q Samsø Festival Finder sted 19.-22. juli Udover den gode musik satser Samsø Festivalen på, at være Danmarks hyggeligste festival. Børn under 13 år har gratis adgang ifølge med en voksen. Ligeledes er der camps med såkaldte stillezoner. Samsø Festivalen afholdes tæt på den skønne badestrand i Strandskoven ved Ballen, så husk at pakke badetøjet. VI UDLODDER 5 X 2 PARTOUTBILLETTER TIL SAMSØ FESTIVAL.

VIND

Kalundborg Rocker er en hyggelig familiefestival på Vestsjælland. Hvert år i august spiller de største danske musikere og bands på scenen på flotte Gisseløre – lige ud til vandet ved Kalundborg Fjord. Børn på eller under 12 år kommer gratis ind og der findes hvert år et stort og sikkert legeområde. På pladsen er der gode muligheder for at finde mad og drikke. Lokale sportsforeninger – der arrangerer festivalen – sælger lækre hjemmelavede burgere, sandwiches mv. til meget fair priser. Også lokale café’er og restauranter har opsat telte, hvor det er muligt at købe god mad. Det er med andre ord en festival for hele familien.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

43


Nyheder fra LEGO® DUPLO® Verden er så stor, så stor, men med Min DUPLO® by-sættene bliver den en smule mindre. Sættene har genkendelige bygninger, fartøjer og figurer, og dit barn vil nyde at designe sin egen by og udspille virkelige handlinger.

LEGO, the LEGO logo and DUPLO are trademarks of the LEGO Group. ©2017 the LEGO Group. 207129_DA

MIN BY

MA VILLE

MI CIUDAD

10834 LEGO® DUPLO® Pizzaria Vejl. pris kr. 249,95

10835 LEGO® DUPLO® Familiehus Vejl. pris kr. 349,00

10836 LEGO® DUPLO® Bytorvet Vejl. pris kr. 549,00

LEGO.d

k/DUPL O


TEMA: Ferie

Festival

– en anderledes ferieform Der er larm, solen varmer i teltet og der lugter ikke så godt. Sådan kan scenariet se ud, hvis man vælger at tage på festival i telt. Når børnene så skal med, kan det være fint med nogle overvejelser i forhold til at bo i campingvogn.

N

Af Lo n e Ca r m e l

Familierådgiver og terapeut hos Relazion.dk

år familien skal på ferie, kan der være mange interesser på spil. Nogle vil sole og dase, andre vil noget med fart og spænding. Nogle vil være stille i et sommerhus, mens andre vil høre musik og være sammen med mange mennesker. De familier der gerne vil have en på opleveren sammen med deres børn, kan vælge festival. Det er ofte de unge, der selv har været på festival, der nu er blevet familier med børn, som husker suset og den særlige stemning der er når mange mennesker mødes. Musikken og samværet. Man skal vurdere målgrupperne, for festivaler har et meget forskelligt publikum. Tjek hvilken en der passer til jeres humør og familiesammensætning. Der er nogle gode festivaler for børn som er så oplagt for familier, som har særlige børneområder, stillezoner og lidt mere luksus i form af campingvogne med mere. Jeg har selv været mange gange på festival med mine børn. Jeg er ikke så god til larm om natten, så efter første gang på festival uden at få lukket et øje, måtte jeg leje et værelse i nærheden og cykle derhen med de små. Hvor og hvordan man skal sove, afhænger af ens magelig-

JEG HAR SELV VÆRET MANGE GANGE PÅ FESTIVAL MED MINE BØRN. JEG ER IKKE SÅ GOD TIL LARM OM NATTEN, SÅ EFTER FØRSTE GANG PÅ FESTIVAL UDEN AT FÅ LUKKET ET ØJE, MÅTTE JEG LEJE ET VÆRELSE I NÆRHEDEN OG CYKLE DERHEN MED DE SMÅ.

hed, for man kan gå glip af noget ved ikke at sove på festivalen. Man kunne holde et familiemøde, for festival indeholder dele af campinglivet og dele af mere arrangerende oplevelser som oftest er koncerter. Derfor indeholder festivalferien mange muligheder, hvilket også kan gøre at familiens ønsker kan gå i forskellige retninger. Det er en fordel at være åben overfor spontaniteten, da en festival meget handler om at være der hvor der sker noget i øjeblikket. Når børnene er små, er du som voksen tæt på dem og det kan være udfordrende med alle de mennesker. Til gengæld er det ofte ret sjovt, fordi folk er søde og venlige og alle er der for at have det sjovt. Det er godt at holde fokus på helt faste mødepunkter og tider med de lidt større børn. De kan tit godt finde rundt, hvis de får nogle bestemte pejlemærker. Tal gerne med dem om hvad der er i orden at gøre. Når så ungerne bliver unge vil de måske selv på festival. Der må du selv afgøre og vurdere hvad dit barn kan navigere rundt i. Festivaler er som så mange andre fester, fyldt med forskellige tilbud. Min erfaring er, at der er forholdsvis roligt på en festival i forhold til antallet af unge. Det afhænger af hvordan du har opdraget dit barn. Det er vigtigt at sige nej til fremmede drinks. Altid at være to og to og ikke være alene i teltet. Nyd de mange gode festivaler i løbet af sommeren. De er kimen til mange sjove oplevelser. Q

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

45


TEMA: Ferie Oplevelser der samler familien og som giver glade minder til resten af året. Det er essensen af en god familieferie.

Familieferie

med musik for store og små På den idylliske ø Langeland, stimler folk i alle aldre, sammen år efter år. Det er der mange gode grunde til, for strandene er fantastiske, befolkningen utroligt venlige og naturen er skøn. I uge 30 er der noget særligt, som trækker folk til fra nær og fjern – Langelandsfestivalen, der med musik, fest og farver har eksisteret siden 1991.

>>

Af Hen riette Rosenth al M ul d

C Til koncerterne er der god plads og masser af luft, selv når der er mange samlet til de større musikbegivenheder. Tag bare et tæppe med så ungerne kan hvile benene, hvis de bliver trætte af at danse og hoppe rundt. Det er også en god idé at pakke høreværn, der beskytter de smås ører og hørelse.

46 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

amping, strand, by, udflugter eller fantastiske koncerter? På Danmarks absolut mest familievenlige musikfestival behøver I ikke at vælge. Her findes det hele indenfor rækkevidde, og det er nemt at holde en skøn ferieuge for hele familien. De mange børn og familier giver festivalen en hel speciel stemning. Her er god plads til alle: far og mor, teenageren, bedstefar, kusinen, de mindre og større børn samt babyen. For de som ikke er så velbevandret udi festivallivet, er det vigtigt at understrege en gang for alle, at Langelandsfestivalen er en rigtig hyggelig familiefestival. Der er indrettet pusleplads til de mindste og et ”Børneland” på 25.000 kvadratmeter og masser af forskellige aktiviteter til de lidt større, ligesom der også er arrangeret børneaktiviteter til børn helt ned til to årsalderen, f.eks. en hoppeborg der er ”reserveret” til de mindste børn, så de ikke bliver ”hoppet af ”, når de større giver den gas. Det gør det både sjovt og nemt, at have familiens mindste rollinger med.


TEMA: Ferie

Mange tror, at det er umuligt at forene familiens yngste og musikfestivallivets glæder. Det er det langt fra – slet ikke hvis man vælger den rigtige festival.

Lidt om faciliteterne der gør Langelandsfestivalen til børnefamiliens foretrukne:

Ud over at alle børnene udfordres til kreativ og sjov leg, er her rig mulighed for at knytte nye venskaber, og man oplever hurtigt, at alle passer på hinanden, hvilket giver ekstra tryghed, når vi slipper ungerne løs i Børneland.

Hvad med natteroen? Børnefamilier sætter virkelig pris på at få en god nattesøvn, så alle er glade og udhvilede og hvis man ikke har været på musikfestival før, er det oplagt, at frygte for familiens nattesøvn. Det er der ingen grund til. Der findes flere muligheder for indkvartering når man kommer som en børnefamilie, hvor der er ro så alle kan få sin nattesøvn. Familiecampen ”Sjov for Børn”, er et oplagt sted at slå lejr, for der er man sikker på, at der også bor børnefamilier i naboteltene. Campen er indhegnet, så det kun er børnefamilier med en billet hertil der har adgang. Man skal selv medbringe sit telt, til gengæld er man sikret en placering i umiddelbar nærhed af ”Børneland” og festivalpladsen. Nemt og bekvemt. Bred musiksmag Ingen nævnt ingen glemt, men musikprogrammet er et enormt udvalg af cremen i den danske musikverden. Hele programmet kan ses på langelandsfestival.dk. Fra onsdag til lørdag vil Bubber med vanlig energi være konferencieren, som altid glad og veloplagt, guider festivalens gæster gennem alle de fede musikoplevelser på Store Scene. Om formiddagen er det børnene der styrer, for der er Store Scene børnenes, hvor også barnlige sjæle er velkomne til fest, sjov og koncerter med alle de dygtigste kunsterne i Danmark. Plads til børnene Til koncerterne er der god plads og masser af luft, selv når der er mange samlet til de større musikbegivenheder. Tag bare et tæppe med så ungerne kan hvile benene, hvis de bliver trætte af at danse og hoppe rundt. Det er også en god idé at pakke høreværn, der beskytter de små ører og deres hørelse. Q

Der findes ikke mindre end 400 vandskyllende toiletter, og der er indrettet pusleplads til de mindste. Til ungerne er der indrettet et ”Børneland” på 25.000 kvadratmeter og 32 forskellige aktiviteter. Børn i alle aldre fra 2 - 12 år, udfordres til kreativ og sjov leg. Der er mere end 20 grillpladser hvor man kan grille sine egne pølser, eller man kan nyde sin aftensmad i en af de gode madboder, der serverer lækre retter, lige fra nysmurte håndmadder over thaimad til det gode traditionelle danske køkken. Campingområdet har plads til 2.000 campingvogne og 4.000 telte. Børnevenlig strand Sommerferie er for mange, også lig med hyggelige dage på stranden. Det er der rig mulighed for på den hyggelige ø. Den nærmeste nabo til Langelandsfestivalen en rigtig fin og børnevenlig sandstrand, hvor man kan lege, bygge sandslotte, bade eller fange krabber afhængigt af temperament og eventyrlyst. Gå en tur i Rudkøbings hyggelige gader Langelandsfestivalen holder til i udkanten af Rudkøbing, som er en af Danmarks gamle købsstæder. Besøg byen, og oplev de mange hyggelige torve med toppede brosten og et godt udvalg af fine forretninger, som plejer at bugne med gode festivaltilbud. Læs mere om festivalen på www.llf.dk

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

47


Annonce

Årets store begivenheder Midt i København ligger de smukkeste lokaler, som taget ud af et eventyr med smuk park, gode parkerings muligheder og flotte lokaler som er prinser og prinsesser værdige.

>>

P

Af Dea L arsen

å toppen af København og med udsigt over byen, har Bellahøj ligget siden 1792, hvorfra der med stor succes er drevet restauration siden 1937. Det er tæt på det hele og alligevel fjernt fra byens stress og jag. Bellahøj er derfor et oplagt valg til selskaber i alle størrelser. De smukke og rummelige lokaler med udsigt over København har plads til 500 gæster, men også mindre antal gæster kan gøre det og er således en perfekt ramme til en fødselsdag, et jubilæum, konfirmation, bryllup og barnedåb. Gennem deres mangeårige erfaring med håndtering af ovenstående type arrangementer, kan personalet sikre en høj kvalitet og en fest I sent glemmer. De sørger for, at alt bliver skræddersyet til jeres ønsker og behov, ligesom de løbende bidrager med input og erfaringer med henblik på at skabe de bedst mu-

lige rammer og indhold for arrangementet. De har årelang erfaring i at holde den perfekte fest, til den anledning der nu er brug for om det er barnedåb, konfirmation, bryllup eller anden festlighed der skal fejres. Så personalet på Bellahøj garanterer en super dejlig dag, hvor I kan nyde den uden at tænke på servering, oprydning eller andet. Det tager de sig nemlig af for jer!

På toppen af København og med udsigt over byen...

48 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

Catering Restaurant Bellahøj tager imod bestilling af mad ud af huset alle dage hele året for min. 20 kuverter. De leverer menuer, buffeter, koldt bord og receptionsbuffeter til galla, til receptioner og til private sammenkomster. De nye ejere, som er kommet med nye og store ambitioner for stedet, glæder sig til at vise Bellahøj og deres kunnen frem, så hvis I har spørgsmål, eller ønsker at komme forbi til en uformel snak og et tilbud, kan i se meget mere på www.bellahoj.dk Q


Familieliv

Overblikket

Forberedelse til den store dag

En toastmaster har en meget ansvarsfuld post, idet han overordnet set, har ansvaret for festens forløb fra værten byder velkommen og indtil bordet forlades efter spisningen.

Det kan virke uoverskueligt at gå i gang med planlægningen, men hvis du laver en tjekliste fra starten, så kan du efterhånden sætte hak ved hvert punkt, og til sidst er du helt klar til den store dag. Om du skal fejre rund fødselsdag, barnedåb, konfirmation, studenterfest, svendegilde, forlovelse eller bryllup, så skal der laves invitationer, reserveres festlokaler, laves bordkort, planlægges mad, skrives en tale, planlægges bordpynt og ikke mindst indkøbes den perfekte gave.

Der er masser af inspriration og gode råd at finde på internettet.

Hvad må festen koste? Læg et realistisk budget, med plads til en smule overskridelse. Gæsteliste, og invitationer. Skal invitationerne være hjemmelavede eller købes færdige? Husk at sende dem ud i god tid, så gæsterne kan reservere dagen. Ønskeliste. En god idé kan være at lægge ønskelisten sammen med invitationen. Skal festen holdes hjemme, i selskabslokale eller på yndlingsrestauranten? Hvis hjemme, skal der så bestilles festtelt og lejes borde, stole og service? Hvad skal på menuen? Hvem skal levere eller forberede maden? Hvis festen holdes hjemme, er det en god ide at arrangere serveringspersonale og opvasketeam. Toastmaster. Skal det være onkel Bjarne eller kusine Charlotte der skal styre festens sjove indslag? Bordpynt. Hvem arrangerer blomster og lys på bordene? Bordkort. Skal de købes færdige eller skal de laves i et tema der fortæller noget om hovedpersonen? Fotos og video. Skal der være en gæst der er ansvarlig for at festen bliver foreviget digitalt? Musik. Skal der være DJ, spillemand eller er det playlisten på telefonen, der klarer underholdningen?

Talen Kunsten at holde festtaler er svær at mestre, men man kan gøre det meget lettere for sig selv, ved at forberede sig ordentligt. Der er nemlig masser af gode råd og guidelines om kunsten at skrive og holde taler. Det er bare ikke ret mange der kender til dem! Inden man overhovedet begynder at tænke på at holde taler til bryllup eller fest, er det selvfølgelig vigtigt, at man først forstår hvordan man skriver en god tale. 90% af arbejdet består i at skrive og forberede talen, og inden man holder talen bør man samtidig have forberedt en drejebog. Du kan få hjælp til talen på bl.a. www.skriventale.dk eller www.denstoretaler.dk

Invitationen Den traditionelle måde at lave en invitation på er at tegne klippe eller male et selv, men der er også mange andre måder at gøre det på, og her kommer et par idéer: Skriv et kort så sirligt og flot som du kan, og bind gavebånd rundt om kortet efterfølgende. Når du putter kortet i en konvolut, putter du små stjerner i sølv eller guld med eller evt. små hjerter. Du kan også tørre vilde blomster, som du limer fast på forsiden eller inde i fødselsdagskortet, og så skriver du der, hvor der er plads. Hent flere inspirerende tips til invitationer på bl.a. www.gratis-fest.dk

Gammel overtro Vielsesringe kan spores tilbage til middelalderen og ifølge gammel overtro, er det den person som får ringen på først under vielsen, som kommer til at ”have bukserne på” i forholdet, om det passer eller ej, må i selv finde ud af.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

49


så stor... 98 cm

...og så lille

- et af de mindste barnevognsstel

Kom og se den fantastiske nyhed...

Køb den online eller find nærmeste butik på www.kærebørn.dk


Annonce

Bløde børnefødder der ”slippes fri” i lækre sandaler. Et skønt syn og lige om lidt er tiden til det, for sommeren er heldigvis lige om hjørnet. Af Hen riette Rosenth al Muld

E

Tid til sandaler

fter en lang sæson med fødderne spærret inde i støvler dit barns gang. Vi anbefaler et voksetillæg på max 1 cm, når du køber og varme sko, er det skønt, når foråret banker på døren begyndersandaler. og vi igen skal shoppe sandaler til vores børn – og til os Lukkede sandaler selv. Der er altså noget særligt over foråret, lyset og lyden Når du køber sandaler til et mindre barn (2-4 år), anbefaler vi stadigaf glade børn, der springer lysting omkring på legepladvæk, at sandalen har en fast hælkappe, så den sidder til omkring hæl sen eller i haven og ikke længere behøver at være pakog ankel og støtter foden. Ligeledes er det en god idé at vælge ket ind som små mumier, for at holde varmen. en lukket sandal, så tæerne er beskyttet. Vores erfaring er, Børn elsker at lege, så i stedet for at bruge at drenge ofte fortsætter med lukkede sandaler, også energi på at slæbe dem, nødtvungent, når de er ældre end fire år, mens pigerne begynder at med i butikker, så find sæsonens nye få åbne sandaler fra 4-års alderen. Her er der ikke sandaler på Internettet hos Growingfeet.dk, som noget rigtig eller forkert, det er udelukkende et har Danmarks største udvalg af alle de bedste spørgsmål om temperament. børnesko fra flere end 50 danske og udenlandPå Growingfeet.dk Vi anbefaler et voksetillæg på 1-1,5 cm når ske mærker. Du får 5 % i medlemsrabat og findes en fodmåler du køber en lukket sandal. Tryghedsgaranti, så du kan få byttet et fejlkøb uanset om skoene er brugt. Du skal ikke vente som er lige til at Smart app hjælper til at finde den rigtige længe på dine køb, for der er dag-til- dag leprinte ud. størrelse vering, gratis bytteservice og har du spørgsmål, Growing Feet har udviklet en app, som gør det får du personlig og kompetent rådgivning i kunnemmere, at shoppe fodtøj til børnene i den rigtige deservice. størrelse. Signe Ulka, kvinden bag GrowingFeet giver dig disse Man opretter en profil i app´en over barnet, og indtaster data råd med på vejen: hver gang man foretager en måling af barnets fødder. På den måde Begyndersandaler får man hurtigt et overblik over, hvor hurtigt barnets fødder vokser, Når du køber sandaler til en baby, skal du sørge for, at sandalen har en og kan på den måde forebygge, at barnet kommer til at gå i for småt fast hælkappe, der kan give en god støtte til foden på de første usikre fodtøj. Det kan nemlig give alvorlige skader på bløde børnefødder. skridt. De fleste begyndersandaler går lidt højere op om anklen end Når man indtaster sine overvejelser om køb af det nye fodtøj, kan normale sandaler, for at give en optimal støtte. Det er også vigtigt, at man opgive hvor længe man forventer, at barnet skal kunne bruge sandalen sidder tæt omkring anklen, så foden ikke svupper op og ned. det, og bliver derefter guidet til hvilken størrelse der er rigtig i forhold Begyndersandaler må ikke købes alt for store, for så vil de hæmme til de givne oplysninger. Q

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

51


Annonce

Glade sommerfødder o k s e y in

Fin lille Skofus babystøvle i blåt skind. Støvlen har to justerbare velcroremme, så den er let at få af og på. Den har hvide og grønne deko-stikninger. Str. 19-26. Vejl. pris 450 kr.

Sød Skofus babystøvle i beige skind. Støvlen har to justerbare velcoremme, så den er let at få af og på den lille fod. Den har søde blomsterdetaljer på velcro og forblad. Str. 19-26. Vejl. Pris 450 kr.

>>

Smart Skofus børnesandal i navyfarvet ruskind. Sandalen har tre justerbare velcroremme med koboltblå detaljer samt et sejt motiv på ydersiden. Sandalens for er sort neopren. Der er lys i sålen. Str. 24-34. Vejl. pris 500 kr.

Smart Skofus børnesandal til de mindste. Sandalen er i rosafarvet skind, med glitterdetaljer, og velcrolukning. Lukket tå. Str. 19-26. Vejl. pris 400 kr.

Smart Skofus sandal i sort skind til de mindste. Sandalen har justerbar velcrorem om anklen og har lukket tå, hvilket beskytter barnets tæer. Str. 19-26. Vejl. pris 400 kr.

Smart Skofus sneaker til de mindste i pink. Skoen har justerbar velcrorem og en blå elastik snøre. Str. 20-26. Vejl. Pris 350 kr.

Super fin børnesandal i gammelrosa skind og rosa kombinationer. Sandalen har justerbar velcrorem med hjerte- og sommerfugle detaljer. Str. 25-32. Vejl. pris 450 kr.

Smart Skofus sneaker til de mindste i koboltblå. Skoene har justerbar velcrorem og en limegrøn elastik snøre. Str. 20-26. Vejl. pris. 350 kr.

Smarte Skofus børnesneakers i navyfarvet ruskind. Skoen har to justerbare velcroremme. Den har fine refleksdetaljer og et sørøvermotiv på siden. Der er lys i sålen. Str. 24-32. Vejl. pris 500 kr.

52 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84


Annonce

Lidt sjov e at ha sk re o på!

Smarte Skofus børnesneakers i navyfarvet ruskind. Skoen har to justerbare velcroremme. Den har fine refleksdetaljer og et sørøvermotiv på siden. Der er lys i sålen. Str. 24-32. Vejl. pris 500 kr.

Sød Skofus børnesneaker i beige ruskind. Den har fine detaljer med similisten på siden. Modellen leveres med lys. Str. 24-33. Vejl. pris 450 kr.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

53


klar t p a r a a rt ! s o l s my app! n

ny a

Skygge SOLHAT SOLCREME

Og så selvfølgelig din solven

www.solsmart.dk


Annonce

Forårets børnesko ny app!

Der laves hitlister over lidt af hvert – også børnenes forårsfavoritter blandt børneskoene. Der tegner sig et ret tydeligt billede af, at også børn elsker god komfort og smart design.

på top tre-listen

N

Af He n r ie t te R osent hal M u ld

u er det tid til at pakke vinterens tunge fodtøj væk, og slippe de lækre, bløde børnefødder fri i lette forårssko og sandaler. Hos børneskomærket Skofus har man en veludviklet sportsånd, og så laver man selvfølgelig en top tre-liste over de allermest populære forårsbørnesko. I toppen af listen, på første- og andenpladsen, finder vi lette forårssko i et smart design, udviklet helt specielt til at passe og ”passe på” bløde, uspolerede børnefødder. Tredjepladsen indtages af fine lukkede sandaler, som er perfekte til lune forårs- og sommerdage på legepladsen. Susanne Kristensen er Product Manager hos Skofus og fortæller her lidt om, hvilke tanker der ligger bag, når designteamet går i gang med at udtænke sæsonens favoritter til børnene. – Når man udvikler børnesko, er der flere parametre, der spiller ind. Pasform og materialevalg er vigtige, og hvad skal skoene bruges til? Når det regner, er det gummistøvle-vejr, og på en varm solskinsdag, så er der oftest brug for sandaler. Alt materiale kan i princippet bruges, blot det er blødt og ikke skader børnenes fødder Forårsskoene, som ligger øverst på hitlisten, er designet overvejende i ruskind med lidt syntet, og så er der lys i sålen og udtagelig indlægssål i skind. Nummer to på listen er en letvægtskondisko i syntetisk materiale med udtagelig indlægssål. Sandalen, som ligger på tredjepladsen, er lukket i snuden, og dem sælger vi oftest til de små børn, således at der bliver passet på tæerne, når de for eksempel løber og leger. Vi har velcrolukning i meget af vores fodtøj til børn, og det er praktisk, fordi børnene selv kan tage skoene af og på og hurtigt kan komme ud at lege. Hvornår man kan gå over til børnefodtøj med snørebånd, er et spørgsmål om træning, og det er individuelt fra barn til barn, så der sætter vi ikke alder eller størrelse på vores anbefaling, fortæller Susanne.

Faguddannet hjælp Få hjælp til at vælge det rigtige forårsfodtøj til poderne. I Skoringens butikker, fordelt i hele Danmark, er faguddannede specialister klar til at hjælpe med at finde forårets fodtøj til alle de glade børn, der er mere end klar til at ”blive sat på græs”. Det er nemlig vigtigt, at børnefodtøj passer perfekt, for det giver barnet den bedste mulighed for at hoppe, løbe og lege frit uden risiko for at vrikke om eller snuble. Find den nærmeste Skoringen butik på www.skoringen.dk, og få eksperternes hjælp til at vælge dit barns forårsfodtøj. Q

2

1

3

7 gode råd, når du køber børnesko Q Voksetillæg skal være på 10 -15 mm afhængig af

typen af sko. Q Vælg sko med en fast hælkappe, der sikrer støtte til

barnets fod. Q Skoene skal sidde godt fast på foden f.eks. med

velcro eller snørebånd. Q Vær opmærksom på barnefodens bredde, så den

passer til skoene. Q Sålen skal være fleksibel og bevægelig fra midt

på skoen og ud til tæerne, mens den skal være forholdsvis stiv fra midten til hælen – det giver børn fri bevægelighed til leg. Q Børnesko må ikke gå i arv. Q Tag barnet med, når der skal købes børnesko.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

55


Mod allergi ●

Lindrer gener i øjne og næse Tabletter eller i flydende form

VIRKER I

24 TIMER

OGSÅ TIL

BØRN

Produktinformation for Alnok® 10 mg tabletter og 1mg/ml oral opløsning

NR1701578323/jan2017

FRA 2 ÅR

Alnok® er et anti-allergisk lægemiddel, der indholder det aktive stof cetirizin. Alnok® filmovertrukne tabletter kan anvendes af voksne og børn over 6 år. Alnok® oral opløsning kan anvendes af voksne og børn fra 2 år. Anvendelsesområde: Til behandling af øjen- og næse symptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Dosering: Tabletter: Voksne og unge over 12 år: 1 tablet (10 mg) 1 gang daglig. Børn 6-12 år: ½ tablet (5 mg) 2 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. Tabletten synkes hel med et glas vand. Oral opløsning: Børn fra 2 til 6 år: 2,5 mg svarende til 2,5 ml oral opløsning (½ måleske) to gange daglig. Børn fra 6 til 12 år: 5 mg svarende til 5 ml (1 fuld måleske) to gange daglig. Voksne og unge over 12 år:10 mg svarende til 10 ml (2 fulde måleskeer) en gang daglig. Nedsat nyrefunktion: Hos patienter med nedsat nyrefunktion anbefales 5 mg én gang daglig. Hvis virkningen af Alnok® er for stærk eller svag, kontakt lægen. Kontraindikationer: Patienter med alvorlig nedsat nyrefunktion med kreatinin clearance under 10 ml/min bør ikke anvende Alnok®. Anvend ikke Alnok® ved overfølsomhed over for cetirizin, for et eller flere af af de øvrige hjælpestoffer eller over for hydroxyzin eller piperazinderivater. Særlige advarsler: Alnok® bør anvendes med forsigtighed ved nedsat nyrefunktion, epilepsi, eller ved risiko for krampeanfald. Spørg lægen til råds, hvis du har vandladningsproblemer. Alnok® tabletter: Indeholder lactose. Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Alnok® oral opløsning: Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Indeholder sorbitol. Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet og amning: Spørg din læge til råds. Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner: Hvis du ønsker at køre, involvere dig i potentielt farlige aktiviteter eller betjene maskiner bør du ikke overskride den anbefalede daglige dosis og bør tage hensyn til din respons på lægemidlet. Bivirkninger: Træthed, mundtørhed, kvalme, svimmelhed, hovedpine, søvninghed, halsbetændelse, hævelse og irritation i næsen. Udlevering: Alnok® tabletter og oral opløsning kan købes på apoteket uden recept. Pakninger: Tabletter: 10 stk., 30 stk., 60 stk. og 100 stk. Oral Opløsning:150 ml. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter den dagsaktuelle pris på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt inden brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer dateret 23. marts 2016 (Alnok® tabletter) og 21. august 2015 (Alnok® oral opløsning). Fuldt produktresumé kan rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, tlf.: 63 95 10 00, www.sandoz.dk


Annonce

TRÆNINGSTØJ

og streetwear

Er du typen der blot har lyst til, at gå i afslappende og løst tøj, når du kommer hjem og skal slappe af? Så kig med her og bliv inspireret til hyggetøj i den moderne ende.

Bes vores øg b Vester utik på broga eller k de, lik i loaded nd på .dk

r ”Vi ha t på e g o ikke n ne, som r hylde e selv k k i i v ” å med ville g

Jumpsuit – det perfekte valg. Synes du at joggingdragten er lidt “kikset” eller 80ér agtig? Så skulle du prøve en jumpsuit fra Loaded, som er det helt store hit til sommer. Så er det nu, du vil være med på moden, skal du udskifte campinghabitten med en jumpsuit. Den findes i mange friske farver og er dejligt blød og behagelig til de lune sommeraftner.

NR1701578323/jan2017

Til løbeturen Aftenerne er nu blevet lysere, og det indbyder til en rask løbetur. Når man er aktiv får man varmen, og det betyder også, at vi ikke skal have den store jakke på. Denne ladies athletic interlock hoody med lynlås, er i tynd lækker bomuld, og så er den super feminin og figursyet. Her er en rigtig god investering, da den er let i materialet og ikke bliver for varm når du skal ud og løbe en tur, eller blot lufte hunden.

år. glig. e) to nter nce er: gen, cin, øre, me, 60 et i hos

Bomber Jacket Hverdagsjakken til foråret kan være svær at finde, men hvorfor ikke prøve Ladies Sweat Bomber Jacket? Her er en sporty model til dig, der gerne vil være med på moden. Jakken er figursyet men uden at sidde for stramt.

Til far Far får næsten altid til sidst. Men han skal vel også bruge en ny trøje indimellem? En dejlig trøje der ikke er for varm, ikke er løsthængende, kort sagt en trøje der er behagelig at have på og som sidder godt. Denne relaxed zip hoodie fra Loaded, har en perfekt pasform, da den sidder til uden at stramme.

Hos Lo altid på aded er vi produk jagt efter nye ter gerne a , og tester dem fs vores ku ammen med n ikke på der. Vi går kompro med vor mis det skal es varer, og vore da helle s kunder r ikke.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

57


Haveliv

Tag børnene med på havearbejde >>

Det er hyggeligt, at have små projekter sammen. At passe haven og frembringe fine blomster og friskt frugt og grønt, giver mange gode timers samvær i haven og ved at involvere børnene i havearbejdet, giver vi haveglæden videre til næste generation. Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

58 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84


Haveliv

B

arndommens have. Ordet klinger nostalgisk, og man kan se den for sig ved at lukke øjnene og dvæle ved tanken et øjeblik. Hvis man altså er vokset op med en have, naturligvis. Haven, som er det trygge sted, hvor man leger, spiller bold og hopper i trampolin, og hvor grillen tændes når det nærmer sig spisetid. Haveliv er uforpligtende samvær under åben himmel… og alligevel ikke for haven passer og plejer ikke sig selv. Der skal både slås græs, klippes hæk og meget andet i sæsonens forløb. Hvis man er lidt smart, gør man det til et familieprojekt sammen med børnene, og da børn trives, lige som de fleste andre, ved at føle sig nyttige i familien, er der stor chance for, at succesen er i hus – eller rettere sagt: i have. Man skal jo nok ikke starte med, at sætte familiens yngste, på fem år, til at klippe hæk eller slå græs med det motoriserede haveværktøj, men at anlægge og passe en køkkenhave er et hit, uanset barnets størrelse og alder, for her kan man få fingrene helt ned i mulden, og glæden ved at høste egenproduktionen er stor uanset alder.

En børnevenlig have For at det skal være sjovt, at komme med på havearbejde, nytter det ikke noget, hvis køkkenhaven er placeret i det fjerneste hjørne, skjult bag høje buske. Der skal være mulighed for øjenkontakt med de andre i haven, for anerkendende smil og ros er en god drivkraft og fremmer, naturligvis, barnets glæde ved havearbejdet. Man kan med fordel lægge trædesten mellem rækkerne hvor frøene skal sås, så børnene ved, hvor man må træde, når de skal luge i bedet og tilse de spirende afgrøder. Man kan også, med ubehandlet træ, lægge en kant langs bedene, så det bliver et slags ”børnehøjbed”, igen for at gøre det let for barnet at overskue, hvor man må træde. I en ”børnehave” skal der selvfølgelig være masser af blomster, som man kan plukke til fine buketter, og et brev med frø af blandede sommerblomster, er nemt at gå til og vokser hurtigt frem af jorden. Meterhøje solsikker er også et sikkert hit blandt børn. Søde bær af egen avl Der findes jordbærsorter, som modner fra midt i juni og til omkring første august. Ved at blande tidlige og sene jordbærsorter, kan man nyde de søde hjemmedyrkede bær gennem det meste af sommeren. Særligt skovjordbær, giver små bær over en meget lang periode. Børns glæde ved de ”hjemmelavede” bær og grønt, er næsten lige så stor, hvis ikke endda større, som hvis man stikker dem en is. At holde en køkkenhave er også en fin

Kilde: dr.dk

indgangsvinkel til, at lære børn noget om at spise sundt, og hvordan man dyrker grøntsagerne selv. Det giver også en god anledning til, at vise børnene hvor maden kommer fra, ligesom de også lærer og smager forskellen på de hjemmedyrkede grøntsager og de masseproducerede fra supermarkedet.

Køkkenhave på altanen Selvom man hverken har hus eller have, kan man sagtens dyrke en køkkenhave i krukker på altanen eller i vindueskarmene. De fleste grøntsager har brug for mere jord og plads end krydderurterne kan klare sig med. Så dyrk dem i spande eller store krukker. Rodfrugter som kartofler og gulerødder har brug for en del jord og en dyb spand/krukke for at udvikle sig ordentligt. De vil også sætte pris på, at pottemulden er blandet op med lidt grus eller sand. Ellers kan du give dig i kast med: Q Jordbærplanter er lette at dyrke i potter og krukker - og der findes mange finurlige tårne og tønder, der er som skabt til jordbærplanter. Jordbær elsker sol og har brug for en del vand. Du kan have dem i årevis, hvis bare du dækker dem godt til om vinteren og stiller dem på en beskyttet plads. Q Tomater - især de mindre sorter som fx cherrytomater trives fint på en solvarm altan, hvor der er læ. De kræver en del vand, men kan klare sig i en mellemstor potte/ krukke. Til gengæld fylder de godt i højden sidst på sommeren og skal have noget at støtte sig til. Q Agurker: Vælg en baby- eller miniagurk, sæt den i altanens luneste krog og glæd dig til massevis af små, friske og sprøde agurker. Q Peberfrugter har det også fint i et lunt hjørne af altanen. Planten ligner en lille, frodig busk og er ganske dekorativ. Q Bønner, radiser, majs og kål kan være lidt mere tricky at dyrke - men planter har det nu engang ligesom mennesker. De trives bedst, når de får spandevis af kærlighed, så hvis du har tid, lyst, plads og tålmodighed, så er det da bare om at eksperimentere med alt fra rødbeder og knoldselleri til ærter. Q

AT HOLDE EN KØKKENHAVE ER OGSÅ EN FIN INDGANGSVINKEL TIL, AT LÆRE BØRN NOGET OM AT SPISE SUNDT, OG HVORDAN MAN DYRKER GRØNTSAGERNE SELV.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

59


Haveliv

Der er noget særligt ved at spise frugt og grønt, som man selv har været med til at plante. Af B o nnie J e ns en

>>

Hjemmedyrkede grøntsager smager bedre

S

må børn kan sagtens være med til at dyrke grøntsager. Alt, hvad I har brug for, er et lille stykke jord med sollys, en spade, en vandkande, frø og masser af tålmodighed. At høste og spise egne afgrøder er både sundt og spændende. Her kan I med fordel plante karse, courgetter, jordbær, hindbær, tomater, gulerødder, ærter, majs og tomater. Det plejer at være favoritter, og de fleste er nemme at have med at gøre.

Et lille bed er bedst De vigtigste forudsætninger for et vellykket projekt, er at ambitionsniveauet ikke er for højt. Det er bedst at starte med et lille bed på cirka en halv gange en meter. I kan altid udvide næste år, hvis barnet kan magte mere end det til den tid. I byggemarkederne kan man finde de skønneste mistbænke, der gør kampen mod ukrudt langt nemmere. Med en mistbænk kan du fylde ren jord i og med låg på holder planterne bedre på varmen. I kan derfor starte med at så jeres frø tidligere end på frilandsjord og dermed også høste de første grønsager tidligere. Og hvilket barn nyder ikke at spise deres egne hjemmedyrkede grønsager?

60 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

Frø i haven Ærtefrø er store og nemmere at have med at gøre for en lille hånd. Vand jorden før I sår. Grav jorden godt igennem og sørg for at få løsnet jorden i dybden. Lad barnet så frøene. Frøene skal være cirka tre centimeter ned i jorden. Husk at vande igen. Q

Nemme grøntsager i haven: Q Ærter Q Jordbær Q Hindbær Q Tomater Q Gulerødder Q agurker Q Majs Q Salatblandinger Q Squash

Gode grøntsager i krukke: Q Tomater Q Squash

La børne d lave p ne selv lantep inde Tegn p lan

terne karton eller sk på farvet navn. riv pla Bag nt gerne efter lamine ens r tegn og lim inde Husk a t brug m på pinde. e lim d opløse e s af va r ikke nd.


Haveliv Så har vi besøg af myrerne igen De kan være svære at slippe af med, de kommer i flok og er alle steder. Men det er der råd for, for med en myrelokkedåse fra ECOstyle, fjerner du hurtigt og fornuftigt alle de uindbudte gæster. Lokkemidlet indeholder et effektivt aktivstof, spinosad, som myrerne spiser. Efter nogen tid, afhængig af myreboets størrelse, vil alle arbejdermyrer, der har været i kontakt med midlet være bekæmpet og dør nede i boet. Dronningen dør også og derfor bekæmper den genopfyldelige myrelokkedåse hele myreboet. Bemærk, at det kan være nødvendigt at genbehandle store myrebo, hvis der igen ses myrer. De genopfyldelige myrelokkedåser kan anvendes i den økologiske have. DELTAG I KONKURRENCEN PÅ WWW.BOERNOGFRITID.DK OM EN MYRELOKKEDÅSE DER KAN FYLDES OP IGEN OG IGEN. SÅ HER SKAL MAN IKKE UD OG KØBE EN NY HELE TIDEN.

Forspiringssæt til vindueskarmen Nu kan børnene tyvstarte med at plante grøntsagerne indendørs i den varme vindueskarm. I forspiringssættet, ligger frøene allerede og venter i de små briketter. Her skal bare fyldes vand i og så kan emballagen bruges lille minidrivhus. Det er både nemt og smart og man behøver ikke engang at få beskidte hænder.

God i haven Klassisk gummistøvle fra Aigle, som er håndlavet i naturgummi. Smal pasform, som gør at støvlen sidder bedre fast til foden.

VIND

Små børn kan sagtens være med til at dyrke grøntsager. Alt, hvad I har brug for, er et lille stykke jord med sollys, en spade, en vandkande, frø og masser af tålmodighed. Børnenes egne haveredskaber At være sammen med børnene i haven er ren nydelse for hele familien, lige meget om man leger eller arbejder sammen om at samle blade, feje eller plante. Haveredskaberne er udviklet så børn i alle aldre kan udforske haven. My First Fiskars består af kost, rive, spade og skovl samt en vandkande (2 L). Haveredskaberne er fremstillet i fleksibelt plast og robust aluminium – og håndtagene matcher små hænder. Redskaberne er CE-godkendt.

Både med og uden regn Når børnene skal med i haven, er det praktisk med gummestøvler, så deres fine hverdagssko ikke bliver ødelagt af jord og mudder. Lolly Pop fra Aigle har en indvendig sål der nemt kan tages ud, så den hurtigt kan tørre. Og under bunden har de riller i et zigzag mønster, så støvlerne er mere skridsikre. Til de varme dage Når der skal graves og trædes rundt i jorden, er det skønt med gummistøvler. På de varme dage, er korte ankelstøvler ikke helt så varme som de lange modeller. Her er vist Miss Juliette Botillon fra Aigle, der sidder godt på foden og er lavet i et fantastisk blødt materiale.

Kartofler i potte Kartoffelpotten er en nem og sjov metode til at hjemmedyrke kartofler, selv om man ikke har en køkkenhave – eller slet ikke har en have. Systemet består af 2 plastpotter som sættes ind i hinanden, fyldes med gødet sphagnum og efterfølgende placeres der i sphagnummen 2-3 læggekartofler af den type man nu bedst kan lide. Nu skal der kun vedligeholdes med vand og måske lidt gødning, og efter kort tid begynder kartoffeltoppene at titte op af jorden. Er også velegnet til dyrkning af jordskokker og peberrod, da disse har en vis ”evne” til at brede sig ukontrollabelt.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

61


Haveliv

Forårsrengøring  i haven

Temperaturen stiger og i takt med denne, stiger vores trang for at komme ud under åben himmel og rode i jorden, eller bare at sidde og nyde den friske forårsluft. Men før der kan nydes, skal der som bekendt ydes. Her får du lidt tips med på vejen. Af D e a L a r s e n

>>

VIND KLIK IND PÅ WWW.BOERNOGFRITD.DK OG DELTAG I KONKURRENCEN OM ET GAVEKORT Á 5000 KR. TIL KØB AF NYE HAVEMØBLER, FLISER, GRÆSSLÅMASKINE, HAVEGRILL, PLANTER ELLER NOGET HELT ANDET HOS BAUHAUS ELLER I JEM OG FIX. VI UDLODDER ET GAVEKORT PR. BUTIK OG GAVEKORTET KAN IKKE OMBYTTES TIL KONTANTER.

Giv drivhuset en overhaling Q Bær alle blomsterkasser, plantesække borde og

andre genstande udenfor. Q Fyld en spand med varmt vand og en biologisk

Fliser og terrasse Efter en lang vinter vil mange fliser og terrasser være grønne af alger eller fyldt med hvide plisepest plette. Her er en højtryksrenser genial. På de fleste højtryksrensere kan man sætte en lille beholder med sæbe på selve sprøjtepistolen, og på den måde skure fliserne med et algefjendtligt middel. Efter selve vasken skylles fliserne over med rent vand enten fra vandslangen eller fra højtryksrenseren. Har du ikke en højtryksrenser, kan en stiv kost og flydende brun sæbe i en spand lunkent vand sagtens bruges. Hæld sæbevandet ud over fliserne på et mindre område, og skrub med kosten, indtil snavs og alger løsner sig. Lad blandingen virke et kvarters tid, før du skrubber igen og til sidst skyller du af med rent vand fra vandslangen. Hvad enten du bruger knofedt eller maskine, trænger fugerne mellem fliserne til at blive fyldt op efter vasken. Lad fliserne tørre helt og strø derefter sand, som du fejer ind mellem fliserne med en tør stiv kost.

62 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

nedbrydelig drivhussæbe. Det er vigtigt, at du ikke blot bruger opvaskesæbe eller andre almindelige rengøringsmidler. Q Skrub drivhuset med sæbevandet og sørg for at vand og sæbe kommer ind i alle hjørner og kanter. Lad vandet sidde i 10-15 minutter. Q Brug en børste eller en almindelig grydesvamp til at rense snavs, mug og alger fra drivhusets ruder. Dyp gerne børsten i vand, så snavs og skidt lettere bliver opløst. Skyl efter med en haveslange / mild højtryksrenser. Q Fej snavs og algerester væk fra gulvet og skyl igen efter med haveslangen. Q Afhængigt af gulvbelægningen i dit drivhus, kan du også vælge at skrubbe gulvet i vand og algerens, inden du sætter dit inventar på plads. Inventaret bør du selvfølgelig også give en omgang, så det hele er rent og pænt.


Haveliv

Klargøring af havegrillen Sommertid er lig med grilltid, og denne skal også klargøres til de mange hyggeaftener, med venner og familie på terrassen. Der findes mange produkter til klargøring og rengøring af din grill, men som udgangspunkt kan du nøjes med en grillbørste, lidt stanniol og stærk base som eksempelvis brun sæbe. Er din grill begyndt at ruste hist og pist, så tag lidt husholdningseddikesyre fra køkkenskabet og fortynd det i forholdet 1 til 4. Bland 3 dele lunkent vand med 1 del eddikesyre og vask på det rustne område med en blød svamp eller klud og bemærk, der skal bruges lidt knofedt. Så er din gril så god som ny.

Skab en smuk græsplæne Når du skal vælge en plæneklipper, så er der flere forskellige typer at vælge mellem. Der er en el plæneklipper med ledning, motorplæneklipper der kører på benzin, akku plæneklipper der er batteridrevet og til sidst en cylinderklipper også kendt som en håndskubber. Hvis du synes, at forlængerledninger og benzin er besværligt, så er den nye batteridrevne Rotak-plæneklippere måske lige noget for dig. Rotak’s hærdede præcisionsklinge muliggør klipning af alle former for græs, og de forlængede plænekamme gør det muligt at klippe tættere på plænekanten, så ekstra trimning hører fortiden til. Samtidig opsamler den optimerede luftstrøm effektivt op til 99 % af alt græsafklippet, så plænen efterlades pæn og nydelig. Med Powerdrive LI+ motoren, 36 V lithium-ion-batteri og integreret Syneon-chip har Rotak 430 LI masser af kraft til plæner med en størrelse på op til 600 m2.

Forkæl dine havemøbler Du skal helst oliere dine havemøbler mindst en gang om året og gerne to, hvis du vil undgå, at de bliver grå og vejrbidte. Malede møbler har også godt af en ny gang maling en gang om året. Hvis du har havemøbler af teak, kan de holde i mange år uden behandling. Teaktræ har fra naturens side så stort et indhold af harpiks som beskytter træet naturligt. Teaktræ vil dog med tiden blive gråt, så vil du undgå den grå farve, skal du jævnligt give det olie. Hvis det er havemøbler af plast du har stående i haven, kan du tillade dig at pjaske og skrubbe. Plastmøbler kan i hovedreglen gøres rene med et universalt rengøringsmiddel. I vanskelige tilfælde kan man få en plastrens i byggemarkederne.

VI UDLODDER 1 PLÆNEKLIPPER. KLIK IND PÅ WWW.BOERNOGFRITD.DK OG DELTAG I KONKURRENCEN OM EN BATTERIDREVET PLÆNEKLIPPER ROTAK 430 LI FRA ROBERT BOSCH.

VIND

Pas på dyrene Når du fjerner visne blade og rydder op i bedene, så vær forsigtig med bunkerne af visne blade og kompostbeholderen - der kan gemme sig pindsvin, som endnu ikke er vågnet fra vintersøvnen. Finder du et pindsvin, så lad det sove videre og udskyd oprydningen til senere. Pindsvin er fredede. NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

63


Om myrer og hvordan du slipper af med dem Hov... Der var en myre. Og en mere. Og en til. Indenfor, udenfor og alle vegne. Myrer invaderer haven og hjemmet så snart forårssolen titter frem. De findes i mange slags - brune, sorte, store, små, og de er lige irriterende alle sammen. På nær flyvemyren, den er ekstra irriterende! >>

Problemet med myrer er, at de undergraver din indkørsel eller terrasse, så stenene bliver løse. Og de stjæler dit mad i køkkenet og giver hjemmet en generel følelse af myrekryb.

ECOstyle har løst problemet med en genopfyldelig og gennemsigtig myrelokkedåse. Ret enkelt, for så kan du se, hvornår dåsen er tom og klar til en genopfyldning. Der er myrelokkemiddel nok til femten opfyldninger i en pakke og myrelokkedåserne kan placeres både ude og inde. Til bekæmpelse på svært tilgængelige steder, eller som tilskud til myrelokkedåserne, har ECOstyle flere effektive myremidler.

Tricket til at komme af med myrerne er at gå målrettet efter dronningen dybt nede i boet. Det er myrelokkedåsen uden tvivl det bedste våben til. Arbejdermyrerne, hvis job er at skaffe føde, samler lokkemidlet fra dåsen op og bringer det ned til dronningen, som dør af det - ellers kunne hun fortsætte med at levere nye tropper til boet i op til 5 år. Er der rigtig gang i myreboet, kan myrerne tømme en traditionel dåse på under en time. Men hvis ikke myrerne kontinuerligt bekæmpes, vokser boet sig hurtigt stærkt igen.

Biocidmidler skal anvendes med forsigtighed. Læs etiket og brugsanvisning, før produktet tages i brug.

Sund fornuft. Grøn samvittighed. www.ecostyle.dk


er es gæs ugg, et g.

Haveliv

UNDER

EFTER

Tid til rengøring af tag og terrasse Så er det tid til at slå dørene op og rykke udendørs. I de mørke måneder er det lettere, at ignorere at terrassen ser ”træt” ud med snavsede belægninger og at taget er grønt af alger. Nu ser vi det igen, og i stedet for at irriteres over det, så er der faktisk noget at gøre ved det, og bagefter spørger man sig selv: hvorfor gjorde jeg ikke det for længe siden? Af He nr ie t te R osent hal M u ld

N

år Dansk Alge- og Fliserens har været forbi matriklen, og har udført deres professionelle afrensning af fliser og tag, opdager man pludselig at terrassen er lagt i det fineste mønster, men at fliserne nærmest var ”smeltet” sammen af snavs og ”flisepest”. Det oplevede Kathe Jensen, som ønskede sig nye fliser i indkørsel, omkring huset og på terrassen. En større udskrivning, som må vente, da der står et nyt badeværelse højere oppe på ønskesedlen. Derfor kontaktede hun Dansk Alge- og Fliserens i Roskilde, for at høre om der kunne gøres noget ved flisernes slukørede udseende. Det kunne der og det blev der. – Jeg fik, selv om det er store ord, et chok da jeg kom hjem fra arbejde og så vores ”nye” terrasse. Det viser sig, at den er lagt i det fineste mønster og fliserne ser nu fuldstændigt nylagte ud. Både indkørsel, og resten af fliserne omkring huset og på terrassen fejler intet, og vi har helt skrinlagt ønsket om at udskifte noget af det. Nemt var det også. Vi flyttede bare alle havemøblerne ud på græsset dagen før, og så kom Michael, fra Dansk Alge- og Fliserens, og udførte arbejdet. – Min mand var bekymret for om fliserne, der i forvejen så forfærdelige ud, ville tage yderligere skade af behandlingen, men Michael

BØRN & FRITID

TESTER

havde forklaret mig, at de benytter en særlig skånsom teknik, med et lavere tryk og varmere vand end andre bruger. Derefter imprægneres fliserne, så de bliver modstandsdygtige overfor slid, fortæller Kathe. Også Line Frederiksen har haft besøg af Dansk Alge- og Fliserens, som rensede både fliser og tag. – Jeg har boet i huset i ca. to år, og har gjort en masse ved det indvendige. Nu var tiden kommet til at se nærmere på udearealerne, og ærlig talt var synet lidt trist. Fliserne omkring huset og terrassen fejlede ikke spor, men snavset sad så fast, at det ingen mening gav, at gå i gang med at fjerne det selv. Det gjorde Dansk Alge- og Fliserens, ligesom de også rensede taget for alger. Det er blevet rigtigt pænt at se på, og det er vigtigt for mig at vedligeholde alt, hvad der bliver gjort her på ejendommen. Det er trods alt lidt af en investering, og den vil jeg gerne værne om. Derfor er det helt optimalt, at man kan tegne en serviceaftale hos Dansk Alge- og Fliserens, siger Line.

Passer på miljøet – Vi er blevet så dygtige til at passe på miljøet, at det gamle begreb ”syreregn” ikke længere er så aktuelt. Det betyder, at den regn der tidligere var med til at holde tag og fliser fri for belægninger ikke længere er så ”effektiv”, fortæller Michael, indehaver af Dansk Alge- og Fliserens i Roskilde. – Vi kommer i stedet for, og renser fliser og belægninger ved hjælp af afdampning med lavt tryk og høj temperatur, som skåner overfladen, afslutter Michael. Q

»

– JEG FIK, SELV OM DET ER STORE ORD, ET CHOK DA JEG KOM HJEM FRA ARBEJDE OG SÅ VORES ”NYE” TERRASSE. DET VISER SIG, AT DEN ER LAGT I DET FINESTE MØNSTER OG FLISERNE SER NU FULDSTÆNDIGT NYLAGTE UD. NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

65Astma, allergi og høfeber

Til den ”lille rengøring” af gulvet er en 1-2 Spray fladmoppe helt genial.

BØRN & FRITID

TESTER

Rent gulv i en fart

G

lem alt om at finde rengøringsmiddel, spand og vand frem. Det hele er samlet i moppen, og med en velfungerende sprayfunktion spredes den helt rigtige mængde rengøringsmiddel lige foran moppens bløde påmonterede microfiberklud. Det er selvfølgelig Vileda der står bag den smarte og funktionelle 1-2 Spray fladmoppe, og den er særligt velegnet til mindre boliger, eller til punktrengøring på de særligt udsatte gulve i hjemmet, som for eksempel køkken-, badeværelses- og entrégulvet. Vi har bedt tre familier om at teste Vileda 1-2 Spray fladmoppe. I første familie, bor der to voksne og to friske drenge på henholdsvis 11 og 14 år. Derudover har familien en større blandingshund i labradorstørrelsen. – I vores hus er der et livligt rend af drengenes venner, og jeg elsker det. For et par år siden fik vi ordnet alle vores gulve, som nu fremstår helt lækre, glatte og lyse. Vores entre er ikke stor, så ungerne går altid lige direkte ind i vores køkken-alrum, for sådan nogle store drenge er jo

kronisk sultne. Når de bagefter går ind på værelset, ligner gulvet noget der er løgn, for der kan sidde ret meget smuds under fem gange ”størrelse 43 sko”. Jeg ”elsker” allerede den nye 1-2 Spray fladmoppe, for med den stående lige ved hånden i højskabet i køkkenet, er det nemt at ”fare over” gulvet, når drengene er hvirvlet gennem lokalet. Det samme er gældende, når hunden har overplastret gulvet med mudrede poteaftryk efter morgenens gåtur, fortæller Karina. I næste familie bor to voksne. – Vores hjems ”svage punkt” er badeværelsesgulvet. Det er lyse marmorfliser, som er vældigt moderne lige nu, men det er ikke så nemt at holde pænt og rent. Tidligere har jeg haft en pakke vådrengøringsservietter, og har bukket mig ned dagligt, for at tørre gul-

vet over, hvor det er mest tiltrængt. Det er hundrede gange lettere at bruge 1-2 Spray fladmoppen til det daglige smuds på gulvet, og den er også supernem at komme omkring toilettet med. Det er rart, at holde badeværelset rent på daglig basis, for det letter også den ugentlige rengøring, at man ikke behøver at ”starte forfra” fra bunden, siger Helle. I sidste testfamilie er de to voksne, to piger på 13 og 18 år, en hund og en kat. – Denne 1-2 Spray fladmoppe er landet i mit liv på det helt rigtige tidspunkt. I hverdagene bruger vi bryggersdøren som hoveddør, for det er her alt vores daglige overtøj og fodtøj er placeret. Vores lyse klinkegulv er praktisk, fordi det tåler våde sko og poter, men er svært at holde pænt af samme årsag. Jeg har i ren irritation ovevejet, at få udskiftet gulvet, til noget mere praktisk i farven, men har hele tiden stoppet processen, fordi det egentligt har en virkelig slidstærk overflade, der tåler det daglige brug. Den lyse farve afslører bare alt, og det er også ok nu, hvor det er så nemt at svinge moppen, hvor rengøringsmidlet sidder i skaftet og er klar til brug. Så jeg ikke først skal have gang i rengøringsmiddel, spand og vand, fortæller Susanne. 1-2 Spray fladmoppen er ideel til såvel den hurtige opfriskning, som til den grundigere rengøring. Med Vileda rengøringsmiddel i aluminiumsskaftet er 1-2 Spray fladmoppe altid klar til brug. Q

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

67


Astma, allergi og høfeber

Vidste du det om astma o Astma er den hyppigste lungesygdom hos børn I rigtig mange familier findes et eller flere børn med astma, for mellem 10 og 20 procent af alle danske børn har i dag astma eller astmalignende symptomer. Langt de fleste astmabørn er velbehandlede og lever et godt børneliv trods sygdommen. Pibende, hvæsende vejrtrækning, nattehoste og åndenød. Det er nogle af de symptomer, som op mod hvert femte danske barn oplever på et tidspunkt i løbet af barndommen. Det er yderst ubehagelige symptomer, men de kan holdes i skak, hvis astmaen er velbehandlet. >>

Kontaktallergi Mindst 10 % af den danske befolkning lider af kontaktallergi over for et eller flere kemiske stoffer. Kontaktallergi forårsages af små kemiske stoffer, som trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, så der opstår allergi. Stofferne, der kan fremkalde allergi, kaldes også allergener. Allergenerne kan være metaller, konserveringsmidler, parfumestoffer, farvestoffer og andre stoffer, som forekommer i forbrugerprodukter som kosmetik, smykker og rengøringsmidler, men allergien kan også fremkaldes af “naturlige” stoffer som f.eks. æteriske olier og planter.

Har mit barn astma? Her kan du se hvilke symptomer, du skal holde øje med, hvis du er i tvivl: Q Langvarig og gentagende

hoste i forbindelse med virusinfektioner, eller når de sover, griner, græder, leger, løber og lignende. Q Vejrtrækningsbesvær og hvæ-

sende eller pibende vejrtrækning, når vejret skifter, når det er i røgfyldte lokaler eller der bliver sprayet parfume, eller i forbindelse med fysisk anstrengelse. Q Barnet stopper op for at få

luft, eller trækker sig ved fysisk aktivitet før de andre børn. Q Hyppige luftvejsinfektioner

som forkølelse, hoste og lungebetændelse. Q Barnet bliver hurtigt træt og

trives dårligt. Hvis mindst to ud af de fem ovenstående symptomer passer, bør man søge læge med henblik på at få barnet undersøgt for børneastma.

Kan man dyrke sport hvis man lider af astma? Ja, hvis ens astma er velbehandlet, kan man dyrke sport på linje med andre. Det er ikke farligt at løbe, når man har astma. Men det er en god idé at have sin medicin med, hvis man pludselig mærker, at man får mere end almindelig besværet vejrtrækning. Motion er vigtigt, da det styrker den måde, dit hjerte og dine lunger arbejder sammen på. Vores lunger er overdimensionerede, hvilket vil sige at de reelt kan ventilere mere ilt, end hjertet kan pumpe rundt. Når du dyrker motion, styrker du muskulaturen i hjertevæggene, hvilket gør at hjertet kan slå. Motion styrker også immunforsvaret, hvilket kan have den positive effekt, at motion på sigt kan formindske betændelsestilstanden i lungerne.

6 8 · B Ø R N & F R I T I D ·A AP RP IRLI /LM/ MA AJ J2 02 10 71 7· ·N NR .R 8. 48 4


Astma, allergi og høfeber

a og allergi? Mange lider af høfeber Der er mange danskere, ca. en million, der er plaget af høfeber, som er en udbredt overfølsomhedssygdom. Symptomerne minder om en forkølelse med, røde irriterede øjne der klør, masser af nys og enten dryppende eller tilstoppet næse. Ifølge Netdokter.dk opstår høfeber som regel i barndommen, og mange vokser fra det i 30-40 års alderen. Andre har ”glæde” af høfeber hele livet. Derfor kan det godt betale sig at besøge lægen og få udredt præcist hvad man er overfølsom overfor, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt.

Naturlige parfumer Amning reducerer risikoen for astma og allergi Selv om debatten om at amme i fuld offentlighed indimellem raser i nyheder og på de sociale medier, er der mange gode grunde til at amme alligevel. Fuld amning i 4 måneder nedsætter risikoen for: Q udvikling af allergisk sygdom, især hos børn, der er arveligt disponeret for allergi. Q udvikling af komælksallergi i ammeperioden Q atopisk eksem (børneeksem) op til 3-års-alderen Q udvikling af astma – især i de første leveår.

De mest allergifremkaldende duftstoffer er naturlige. I en undersøgelse af naturkosmetik fra 1996 blev 22 naturparfumer kemisk analyseret, og man fandt at 82 pct. af parfumerne indeholdt kendte allergifremkaldende stoffer og visse i så store mængder, at det blev anset for risikabelt at anvende dem. Set fra et allergiperspektiv er det således hverken sundere eller mindre risikofyldt at benytte naturlige ekstrakter/duftstoffer fremfor syntetisk fremstillede parfumer.

Ingen forklaring på hvorfor børn får astma Hos småbørn udløses astma typisk af infektioner, ofte i forbindelse med vuggestuestart. Hos skolebørn derimod er allergi en af de almindeligste årsager til, at sygdommen bryder ud. Men lægerne kender ikke årsagen til, at så mange børn udvikler astma.

Kilder: Sundhed.dk, Videncenter for Allergi, Astma-Allergi Danmark, Lunge.dk

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

69


Astma, allergi og høfeber

Smart app holder dig opdateret om dagens pollental

Der er noget i luften Astma-Allergi Danmark anslår, at der findes ca. en million danskere der er ramt af høfeber. I år startede el og hassel pollensæsonen, helt ekstraordinært tidligt, den 21. februar. Det er fem-seks uger tidligere end for 40 år siden. Det skyldes især, at temperaturen i Danmark er steget, og at vintrene er blevet mildere. I foråret er pollen fra elm og birk de store syndere, om sommeren er det ofte græs og bynke. Pollen er de små partikler fra træer og planter, der som små fnug blæser i vinden. Mængden varierer fra år til år og dag til dag. Også vejret spiller en afgørende rolle, for der er forskel på mængden af pollen i luften afhængigt af, om det er en tør solskinsdag eller om regnen siler ned.

Med app´en Dagens Pollental til smartphone er du altid opdateret med det seneste pollental. Dagens pollental udgives normalt mellem kl. 14-16 i sæsonen. Du kan derfor bruge pollenvarslingen i app’en til at forberede dig på den kommende dag. Dagens Pollental findes både i gratis version til din telefon, og en pro-version som har flere features. I den gratis version kan du se: Q Dagens Pollental Q Dagens Pollenvarsling Q Svampesporeniveau Q Personlig Pollenprofil Q Niveauforklaringer på pollentyperne Q Pollenkalender

>>

Pro-version koster 8 kr. og har samme funktioner som den gratis plus: Q Symptomscore - hold styr på dine symptomer igennem sæsonen Q Kontakt en rådgiver - direkte mail korrespondance med Astma-Allergi Danmarks rådgivere Q Pollenalarm tilpasset efter pollenvarslingen Q Personlig oversigt over krydsallergier Q Udvidet oversigt over pollenniveauerne igennem sæsonen. Pollental lagres kun, når man indtaster symptomer - husk derfor at registrere symptomer hver dag. Q Oversigt og forklaring af de forskellige pollentyper Pengene går ubeskåret til Astma-Allergi Danmarks videre arbejde med at forbedre pollenmålingerne i Danmark. WWW.DAGENSPOLLENTAL.DK

70 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

Tre gode råd til dig der lider af Høfeber: Hvis du er én af dem, der snøfter og får røde øjne, når el, hassel eller birketræer springer ud, er der her tre råd fra Astma-Allergi Danmark, du kan følge. Skyl håret inden sengetid. Q Undgå udendørsaktiviteter. Q Brug solbriller, når du cykler. Q

Forebyggelse og behandling Det er muligt i samarbejde med din læge, at forebygge de værste reaktioner på høfeber, enten i form af piller eller indsprøjtninger. Står symptomerne allerede i fuldt flor findes der i håndkøb både tabletter, næstespray og øjendråber til at lindre.

Høfeber starter som regel i barndommen, og mange vokser fra det i 3040 års alderen. Andre har ”glæde” af høfeber hele livet. Derfor kan det godt betale sig at besøge lægen og få udredt præcist hvad man er overfølsom overfor, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt.

Kilder: Astma-Allergi Danmark, Dr.dk, Netdoktor.dk


Astma, allergi og høfeber

Foråret kommer os i møde Det er dejligt når træerne springer ud og alt det grønne pibler frem. Men for nogle er foråret den værste tid på året. Af B ørn & Fritid

P

ollenbesværet kan gøre det exceptionelt svært for dem med allergi at holde af denne årstid. Der kan dog være hjælp at hente netop fra naturen, og her får du Børn & Fritids favoritter til at dæmpe allergiens symptomer. favoritter

Vagtelæg i pulverform Vagtelæg er et optimalt naturmiddel mod de alment kendte former for allergi: Pollen/ allergi/høfeber, allergisk betinget astma, astmatisk bronkitis, husdyr/husstøv-allergiformer og eksemer. Men ikke en hvilken som helst type kan bruges. Forsøg fra Frankrig har vist at den mest effektive er B. Mina æg fra en særlig krydsning mellem vagteltyperne Cortinux cortinux og Cortinux japonica. Har du ikke lige den type i baghånden, kan du søge produktet der hedder Amizan, som er pulveriseret og frysetørret vagtelæg i kapsler. Patienter behandlet med disse æg viste efter 2-4 ugers behandling en normalisering af tilstanden. Hos 29 af 30 patienter med forskellige allergiformer kunne disse resultater fastslås

allergiske reaktioner. Det gør den ideel til fx hudlidelser som eksem og nældefeber. Brændenælde har været anvendt i århundrede som fysisk behandling for sæsonbetonet allergi, høfeber, astma og nældefeber. Forskningen har vist at brændenælde effektivt reducere histaminniveauerne og reducere betændelse i de angrebne væv. Selv en simpel kop te indtaget dagligt gennem sæsonen lindrer symptomer på allergi. Brændenælde virker uden de gængse bivirkninger som sløvhed, irritation og fordøjelsesubehag. Mange mærker faktisk mere energi.

Tre fluer med et par smæk Solklar, solbrun og solsikker. Det nye produkt SOL-KLAR kan sammen med Dolomit tabletter & tidselolie i kapsler skabe en herlig tre-i-en kur: SOL-KLAR er fyldt af naturlige antioxidanter, men det er især betacaroten i organisk form, der kan tåles af alle – også rygere – der gør det største arbejde med at klar-gøre huden til solen. Når kroppen indtager betacaroten vil hudens naturlige pigment frem-

mes på huden. Det vil kunne give huden en fin gylden kulør i sig selv, men mest betyder det for os danskere der er blege, at vi nemmere kan tåle solens stråler. Udover at give huden sin fine glød er SOL-KLAR også med til at beskytte huden. Den indeholder en stor mængde ellaginsyren fra granatæbler, en rigtig vigtig antioxidant for huden som sammen med betacaroten beskytter mod solens kraftige U stråler. Dolomitkalk tabletter kan sammen med SOL- KLAR både forebygge og hjælpe til, hvis uheldet er ude og du har fået soleksem. Der er naturligvis også magnesium i Dolo

Er du en af dem, der har børn der ikke tåler aloe vera? Hvad smører man så på et barns hud, der er blevet brændt af solen? Nigellafrøolie, som også kaldes Habbatul barakah, hvilket betyder ”frø af velsignelse”. Nigella Sativa har været anvendt til at helbrede kroppen med i mere end 3000 år, det kunne man se, da arkæologer opdagede, at den egyptiske Pharoah Tutankhamons grav indeholdt en flaske Sort spidskommen frø olie – til brug i efterlivet. Der har ligeledes været rapporter om disse “magiske” frø gennem hele historien både i Mellemøsten, Middelhavsområdet og i Indien. Kleopatra brugte det som en skønhedsbehandling. Dronning Nefertiti brugte olien til at bringe glans til sit hår og negle. Hippokrates anvendte det til at helbrede fordøjelseskanalen og mod metaboliske forstyrrelser. Q

Gode urter til de værste symptomer Brændenælde, en urt vi hader i haven, men elsker som hjælp ved allergi. Ernæringsmæssigt giver brændenælde kroppen et boost, den virker anti inflammatorisk ved både bihuler, luftveje og i fordøjelsen. De aktive stoffer øger produktionen af kroppens T-celler som står for at kontrollere

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

71


Astma, allergi og høfeber

Slip af med din

ALLERGI Nogle af os jubler ved tanken om forår, andre ser frem til det med lige dele glæde og bekymring, fordi den lune luft gemmer på kilden, til røde øjne der løber i vand, kløe og irritation i halsen og vejrtrækningsproblemer. Pollen, der dagligt generer den million danskere, som lider af høfeber. Af He nr ie t te R o s ent hal M u ld

>>

D

et er skønt når forårsbebuderne i bedene og kalenderen meddeler forårets komme, men Astma-Allergi Danmark anslår, at der findes ca. en million danskere der er ramt af høfeber, og blandt disse er glæden ved foråret ofte ledsaget af en bekymring for - hvor slemt bliver symptomerne i år? Papirlommetørklæder i massevis, næsespray indenfor rækkevidde og dagligt indtag af antihistamin, er nok det mest velkende forsvar mod allergi, og hvis det er nok til at holde symptomerne nede, er mange da også godt tilfredse med det. Mange tror nemlig fejlagtigt, at det er eneste mulighed når allergien blusser op. Derfor kan det godt betale sig at besøge lægen og få udredt præcist hvad man er overfølsom overfor, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt, for der findes faktisk en anden løsning, og det er immunterapi, som gives som indsprøjtninger eller tabletter, der indeholder det man er allergisk overfor, i små mængder. Helt banalt ”lærer det kroppen”, at kunne tåle disse helt naturlige ting, som man ikke kan undgå at støde på, og som kroppen fra naturens side burde tåle. Man omprogrammerer, så at sige, immunforsvaret, så det kommer til at fungere, som det gør hos mennesker, der ikke lider af allergi. Niels-Erik Schollert, speciallæge i øre-næsehalssygdomme, Ørelægerne Fredericia, er en af de læger der, med stor succes, vaccinerer allergikere, til at få en lettere hverdag, uanset om det er husstøvmider eller pollen der er skaber problemerne.

– Vaccination kan tilbydes, når allergien er veldokumenteret i forhold til hvad man er overfølsom over for, og konventionel behandling, som antihistamin og næsespray, ikke er tilstrækkelig. Når man er allergisk, kan symptomerne på allergien være så kraftige, at de ødelægger hverdagen og også gør det vanskeligt at passe et arbejde. Det er f. eks. ikke hensigtsmæssigt at få næseblod flere gange dagligt eller have gentagne bihulebetændelser, som nogle allergikerer desværre oplever. Allergi er en immunforsvars sygdom, som får kroppen til at reagere negativt på ting, som den sagtens burde kunne tåle at være i kontakt med, f.eks. pelsdyr, husstøvmider eller græs. Ved at vaccinere udsætter man kroppen for det som fremkalder den allergiske reaktion i kontrollerede mængder, hvorved kroppen langsomt ændrer immunforsvarets respons, så den ikke længere reagerer uhensigtsmæssigt på det, som man er overfølsom overfor. En anden stor fordel ved vaccination mod allergi, er at man samtidig kan slippe af med krydsallergierne, som mange også oplever som meget generende. Vaccinen virker rigtigt godt hos en meget stor del af de behandlede, og jeg mener, at det er fremtiden indenfor behandlingen af luftbåren allergi. Behandlingen er ikke gratis, men hvis man betragter det i et større billede, er allergi en af verdens ”dyreste sygdomme” og derfor giver det rigtig god mening, at nedbringe antallet af personer der lider af allergi. Set med europæiske øjne har disse vacciner en kæmpe fremtid, og efter min mening burde langt flere tilbydes behandlingen, fortæller Niels-Erik Schollert.

Man kan bruge priktest og blodprøver til at beeller afkræfte en formodning om pollenallergi.

72 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

Krydsreaktioner Hvis man lider af pollenallergi, kan man være så uheldig, at man udvikler krydsreaktioner, hvilket vil sige, at når man spiser bestemte fødevarer, får man en allergisk reaktion. Symptomerne kommer, fordi kroppen ikke kan kende forskel på de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer. Så hvis man er allergisk over for birk, el, elm og hassel, vil mange også reagerer allergisk hvis de spiser kiwi, æble, eller hassel- og paranødder, samt en række andre grøntsager og frugter. Hvis man er allergisk over for græs, er det typisk tomater, man skal holde sig fra ligesom bynkeallergi også ofte fremkalder en al-


Sæsonen for pollen starter i det tidlige forår og slutter typisk i løbet af september måned. Hvad er allergi

lergisk reaktion, når man spiser peberfrugt. Det kan man læse meget mere om på Sundhedsstyrelsen.dk, hvis man er i tvivl om hvilke fødevarer, man skal være forsigtig med at spise, når man har allergi. Nogle oplever kun krydsreaktioner i selve pollensæsonen, mens andre har dem hele året. Krydsreaktionerne forsvinder, når man lader være med at spise de fødevarer, man ikke kan tåle. En krydsallergisk reaktion viser sig ofte som kløe og lettere hævelse på læberne, i munden og svælget. Q

Når man udvikler allergi, sker der en overreaktion i kroppens immunsystem over for ellers normalt uskadelige stoffer. Ved allergiudvikling danner kroppen antistoffer mod stoffer i omgivelserne, som normalt ikke er skadelige – der sker altså en „fejl“ fra kroppens side. Disse normalt uskadelige stoffer kaldes allergener. Kilde: Astma-Allergi Danmark

Vidste du at: Regn mindsker antallet af pollen i luften, fordi regnen vasker pollen ud af luften og ned på jorden. Regner det f.eks. 1mm. i én time, vil 65 % af pollenkornene fra birk og bynke være vasket ud af luften efter en time. Græspollen falder hurtigere til jorden, fordi de er større. Det betyder med andre ord, at jo større pollen er, jo sværere har de ved at holde sig svævende i regnvejr. Desuden sender planten ikke nye pollen af sted i regnvejr. Morgendug kan have den samme effekt. Kilde: Astma-Allergi Danmark

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

73


Astma, allergi og høfeber

Hjælp til rengøring Mon ikke de fleste, ville elske at komme hjem til gulve der er fri for støv, hunde- og kattehår, som er blevet støvsuget imens man er på job eller ude at gå en tur i naturen? Det kan faktisk lade sig gøre med en robotstøvsuger, og sådan en har vi ladet to familier teste.

BØRN & FRITID

TESTER

Af He n r ie t te R o s ent hal M u ld

>>

I en stor familie med børn, katte og hunde, hvor der ovenikøbet er allergi, stilles der høje krav til støvsugerens evne til at komme godt rundt i alle hjørner.

I

starten af 2017 var der gode nyheder til alle de, der nyder at have rene pæne gulve, men som også synes, at det er langt hyggeligere, at gå en tur sammen eller med hunden, end at ”gå en tur” med støvsugeren. Her lancerede Electrolux en splinterny version i genren, robotstøvsugeren; MotionSense. I første testfamilie, som består af John og Jasmin Johansen der hver har to børn, er der ”gang i butikken”, for med fire børn i huset, der hver især er særdeles socialt anlagte, er huset ofte fuld af børnenes venner, og det sætter sig præg på gulvene og høje krav til daglig støvsugning. – John er allergisk overfor hund, og det er ret upraktisk, da jeg allerede havde en hund, dengang vi traf hinanden. Vi kan holde allergien i ave, hvis vi sørger for, at der ikke ligger hundehår alle steder kombineret med, at John tager antihistamin-piller. Jeg støvsuger hver eneste

74 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

dag, og så er det altså helt optimalt at være testfamilie af MotionSense fra Electrolux. Jeg var spændt på, om den kom langt nok ind i hjørnerne, for det er jo der alt, både støv og hundehår, hvirvler hen. Det gjorde den rent faktisk, hvilket overraskede mig lidt, men støvsugerens trekantede facon må være det, der er forskellen fra andre robotstøvsugere. Jeg har nemlig ladet mig fortælle, af bekendte der har en robotstøvsuger, at det er hjørnerne, der plejer at være robotstøvsugerens svage punkt. Det passede perfekt, at når børnene gik i skole og John på arbejde, satte jeg robotstøvsugeren i gang, og så kunne jeg gå en god lang morgentur med hunden, for derefter komme hjem til rene gulve. Og fordi støvsugeren er poseløs, er det faktisk ret interessant, at tømme støvbeholderen hver dag og se hvor meget snavs og hundehår, der rent faktisk opsamles i en støvsugning – det er ikke så lidt endda. En anden fordel ved den poseløse robotstøvsuger er, at så slipper jeg for, at skulle huske at købe støvsugerpose, fortæller Jasmin.

Finder selv vej udenom møblerne MotionSense har et infrarødt system, der betyder at den opdager møbler og kører udenom og undgår at falde ned ad trapper. Hvis man har områder i hjemmet som


Astma, allergi og høfeber

Victoria på fem år elsker at lege med familiens kat, men er stort set altid er overklistret af løse kattehår, fordi hun leger på gulvet. Det problem løser robotstøvsugeren.

ikke skal støvsuges, kan man sætte en virtuel barriere op, som ”fortæller” robotstøvsugeren, at her er der ingen adgang. Modsat tidligere versioner af robotstøvsugere, kan denne nye udgave forcere niveauforskelle på op til to cm. Derfor klarer den nemt, at komme over dørtrin og at komme fra glat gulv til tæppe uden at køre fast. Anden testfamilie er Maria Berg der, sammen sine to mindre børn, er meget glad for deres skønne langhårede kat. Hvad Maria derimod ikke er så glad for er, at datteren Victoria på fem år stort set altid er overklistret af løse kattehår, fordi hun leger på gulvet. – Jeg er positivt overrasket over hvor effektivt MotionSense får støvsuget kattehårene op. Min erfaring er ellers, at selv om jeg synes, at jeg har været grundig med min gamle støvsuger, så kan jeg alligevel finde kattehår i krogene. Min største begejstring er nok i virkeligheden, at jeg nu ikke behøver at tage stilling til, om jeg har tid til at støvsuge – for det har jeg, med min nye ”rengøringsassistent”. Når vi kommer hjem om eftermiddagen, er både børnene og jeg trætte og med madlavning og lektielæsning er dagen omme, før vi får set os om. Jeg synes også, at det er ret smart, at robotten selv finder hjem til sin ladestation, for så er den hele tiden klar til brug, siger Maria.

Trekantet og poseløs MotionSense er trekantet, så den kan komme tæt på panelerne og helt ind i hjørner og kroge,

og nå alle de nullermænd, der plejer at gemme sig lige netop der. Der er ikke rigtig mulighed for, at støv og snavs kan undslippe det foran anbragte børstehoved som er 21 cm bredt. Man slipper for bøvlet med pludselig at være løbet tør

Allergi over for hunde- og kattehår kan holdes i ave med daglig grundig støvsugning. En stor opgave, som robotstøvsugeren nemt klarer.

Testfakta, i Sverige, har testet syv forskellige robotstøvsugere, og Electrolux MotionSense kom ud som klar vinder. I testen på hårdt gulv sugede den mere end 95 % af støvet op, og det er en af de eneste robotstøvsugere, der klarede at få hår og fnug op af gulvtæpperne.

for støvsugerposer, for her er i stedet for en stor støvbeholder, der kan indeholde en halv liter, og den tømmer man bare hver gang ”rullemarie” beder om det – nemmere og billigere end med et posesystem. Hvis man har områder i hjemmet som ikke skal støvsuges, kan man sætte en virtuel barriere op, som ”fortæller” robotstøvsugeren, at her er der ingen adgang. Modsat tidligere versioner af robotstøvsugere, kan denne nye udgave forcere niveauforskelle på op til to cm. Derfor klarer den nemt, at komme over dørtrin og at komme fra glat gulv til tæppe uden at køre fast. Efter endt støvsugning kører MotionSense tilbage til sin ladestation, og lader lynhurtigt op til næste gang der er brug for den. Og al den tid man ikke bruger på kedelig støvsugning, kan man jo i stedet for, bruge til hyggelige stunder med familien. Q

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

75Annonce

Brød og kager uden gluten Ifølge sundhedsstyrelsen lever ca. en procent af den danske befolkning med lidelsen cøliaki. Når man har cøliaki kan man ikke tåle gluten og skal livet igennem spise glutenfri mad. Foruden denne ene procent der er udredt for sygdommen, oplever nogle, at hvede gør dem oppustede og giver ubehag. Af He n r ie t te R osent hal M u ld

H

vis man ikke tåler gluten, og elsker et godt brød, har det været en udfordring, at finde noget i butikkerne, der ikke er langtidsholdbart og derved mangler smagen af friskt brød. Alternativet har været at bage selv, men det er heller ikke altid sagen. Problemet er nu løst med Kohbergs nye serie FRI bestående af en række Gluten og Hvede FRI brød og kager. Prøv f.eks. Kernebrødet, der minder rigtig meget om et traditionelt rugbrød i smag og konsistens, eller de velsmagende Flerkerneboller eller Flerkernesandwich – begge med et højt fiberindhold og masser af lækre kerner. Det giver mulighed for at udtænke lækre overraskelser til madpakken, og skulle man få en gæst der ikke tåler gluten, kan man nu servere brød og kager, der ligner og smager lige så dejligt, som dem resten af selskabet spiser. For selv-

følgelig skal man ikke snydes for lækre kager, selv om man ikke tåler gluten. Derfor findes nu også saftige chokolademuffins og sprøde, krydrede havrecookies. Det betyder, at hvis man har et barn der ikke tåler gluten og som føler sig lidt snydt til de mange børnefødselsdage, kan barnet nu også smovse på lige fod med vennerne. Q

Glutenfri rejemad med smag af forår 2 skiver Kohberg Gluten, Hvede- og laktose FRI Kernebrød 1 spsk laktosefri flødeost ½ dl edamammebønner 50 g rejer 1 spsk plante mayo 1 kvist dild salt & peber citronskal Grovhak bønner og bland med flødeost. Smør rugbrød med flødeost, dæk med rejer og top med mayo, pynt med dild og revet citronskal

Gluten findes i protein fra hvede, rug og byg, som indgår i rigtig mange fødevarer.

Italiensk Frokost sandwich 2 skiver Kohberg Gluten, Hvede- og laktose FRI Flerkernesandwich ½ dl hestebønner (udblødt) 60 g laktosefri mozzarella 1 tomat ca. 90 g 1 kvist basilikum 1 spsk. grøn pesto Finhak hestebønner, mozzarella, tomat og basilikum og bland sammen. Smør brødet med pesto saml sandwichen med. Grill evt. i en klaprister

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

77


Sund mad

Danske sommerfisk >>

Fisk er sundt, bl.a. fordi de indeholder sunde fedtstoffer og er gode kilder til D-vitamin, jod og selen. Anbefalingen fra sundhedsstyrelsen lyder på spis masser af fisk. Danmark har nogle af verdens fineste spisefisk, men vi spiser for lidt fisk. Her er lidt opskrifter til at få gang i fiskeretterne. Fiskene og foråret er på vej.

Mørksej med nudler, forårsløg, broccoli og sød chili a la Vietnam Til 4 personer 4 stk. mørksej Olie til stegning 1 tsk. karry Salt og peber 2 pakker tørrede nudler 4 stk. forårsløg 1 stk. broccoli 1 stk. chilifrugt 200 g cashewnødder 4 dl sød chilisauce 2 dl vand 2 tsk. sojasauce 1 dl sesamolie Salt og peber

78 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

Tilberedning Læg nudlerne i blød i vand efter anvisningen på pakken. Skær broccoliet ud i små buketter, snit chilierne i halve og hak forårsløgene fint. Varm sesamolien op og rist cashewnødderne i olien. Tilsæt broccolibuketter, forårsløg og chili og lynsteg grøntsagerne sammen med cashewnødderne i et par minutter. Tilsæt sød chili, vand og soya og lad det simre i 5 minutter. Smag til med salt og peber. Bring en gryde vand i kog og kog nudlerne efter anvisning på pakken. Nudlerne koger, mens du steger fisken. Hæld nudlerne i en sigte når de er færdigkogte. Varm en pande op og tilsæt olien. Krydr mørksej stykkerne på begge sider med salt og peber. Drys den ene side med karry og steg dem i 3-4 minutter på begge sider afhængig af tykkelse. Servér straks med nudler og tilbehør.


Sund mad

Rugmelsstegt hornfisk med fennikel, squash og agurk Til 4 personer 2 pakker hornfisk 1½ dl rugmel Salt og peber Vindruekerneolie til stegning Smør Tilbehør 1 stk. fennikel 2 stk. squash 1 stk. agurk 1 bundt Persille 1 stk. citron Danske kartofler

Tilberedning Skyl og rens hornfiskene. Vend dem i rugmel og krydr stykkerne med salt og peber. Varm en pande op og tilsæt olie og smør. Steg dem 3 minutter på hver side. Skær stokken af fennikelhovedet og tag bladene af, skær squash i skiver og halvér agurken. Når fisken er stegt, lynsteges grøntsagerne på en varm pande med lidt olie. Krydr med salt og peber. Pynt med persille. Kog de danske kartofler. Til sidst presses saften fra 1 citron ud over alle grøntsagerne. Servér straks.

Grillet hel rødspætte med creme de la creme asparges og spinat Til 4 personer 4 stk. rødspættefileter Olivenolie til smøring 1 bundt asparges 2 pakker spinat 4 stk. løg 2 fed hvidløg 2 dl fløde 1 dl hvidvin Muskatnød Salt og peber Smør til stegning Pynt 1 stk. citron

Tilberedning flødeostecreme Rødspætterne renses, smøres med lidt olivenolie og krydres med salt og peber. Læg rødspætterne på den varme grill og grill dem 2 min. på hver side. Tag dem af grillen og lad dem hvile et par minutter. Løg og hvidløg snittes i skiver og svitses i lidt smør på en sautérpande eller en gryde. Skær bunden af de grønne asparges. Tilsæt de grønne asparges og den skyllede spinat og sautér til det ikke fylder så meget. Tilsæt hvidvin og lad den koge helt ind. Krydr med salt og peber samt lidt revet muskatnød. Tilsæt fløden og lad den koge op. Pynt med citronbåde og server straks til den grillede rødspætte.

Muslinger med glutenfri pasta Til 4 personer 2 kg blåmuslinger 1 pakke glutenfri pasta 150 g bacon i skiver 4 fed hvidløg 1 stk. skalotteløg 2 spsk. hvidvinseddike ¼ flaske hvidvin ½ l fløde 1 bundt basilikum 1 bundt asparges 1 bundt forårsløg 1 spsk. olie til stegning Salt og peber

Tilberedning Alle de åbne muslinger smides ud. Tryk på hver enkelt muslingeskal, lukker de sig ikke, skal de smides ud. De gode og friske muslinger skylles og lægges i en sigte så vandet kan dryppe af. Skær baconskiverne i strimler. Forårsløg og skalotteløg snittes på langs. Pastaen koges i letsaltet vand i 6 minutter. Hvidløg og skalotteløg sauteres sammen med bacon på en pande sammen med lidt olie ved middel varme. Må ikke tage farve. Tilsæt eddike og hvidvin og lad det koge ind til det halve. Tilsæt fløden og lad det hele koge ind til det halve. Tilsæt de rensede muslinger, groftsnittet asparges og forårsløg og lad det hele simre i 5 minutter under omrøring. Vend basilikumblade i retten sammen med den kogte pasta og servér straks.

Opskrifterne er udarbejdet af Per Thøstesen til REMA1000

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

79


SPIS FISK I SÆSON

Køb dansk fisk, og støt de danske fiskere. Dansk fisk er godt for vores miljø, vores økonomi og for dig. Prøv maj måneds fisk, hornfisk.

Kampagnen gennemføres af Fiskebranchen med støtte fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Miljø- og Fødevareministeriet.

Uge 13 hornfisk.indd 1

Få opskrifter og viden om dansk fisk: danskfisk.dk

31/03/2017 11.02


Annonce

Slip din madglæde FRI Grillet mørbrad i baconsvøb & kartoffel-bønne-salat 1 mørbrad af gris Salt, peber 3-4 skiver bacon 750 g små nye kartofler 150 g græsk yoghurt 2% 1 spsk mayonnaise 1 tsk sennep ½ tsk honning Saft og revet citronskal fra ½ citron Salt, peber 1 bundt forårsløg 250 g bælgede hestebønner eller edamame bønner Tilbehør: brød

Krydr kødet med salt og peber og pak det ind i bacon. Kog kartoflerne møre i letsaltet vand, hæld vandet fra og afkøl. Grill mørbraden indirekte 20-25 min. Rør yoghurt, mayonnaise, sennep, honning, citronsaft og skal sammen og smag dressingen til med salt og peber. Skær de største kartofler i lidt mindre stykker og vend dem i dressingen. Lad det trække og smag til. Blanchér bønnerne et kort øjeblik. Snit løgene og drys dem og bønnerne ud over kartoffelsalaten. Skær kødet i pæne skiver og servér det med salat og brød.

Små grillspyd på fladbrød med humus & grønt 400 g hakket grisekød 1 tsk salt 1-2 fed knust hvidløg 1-2 spsk friskhakket mynte 2 spsk hakkede oliven uden sten Friskkværnet peber 4 brød f.eks. wrap tortilla, græske - eller tyrkiske fladbrød 200 g humus, vælg en god kvalitet 1 agurk Salat Mynte Oliven Ærteskud

Rør kødet sejt med salt og tilsæt knust hvidløg, mynte og oliven. Krydr med peber og form farsen til små ovale kødboller. Sæt evt. et spyd i hver og grill dem 10 min. Vend dem jævnligt. De kan også steges i lidt olie på en pande ca. 10 min. i alt. Lun brødene og kom lidt humus på hver. Skær agurk i lange bånd og fordel oven på sammen med salat. Læg spyddene oven på, drys med mynte, oliven og ærteskud og servér straks.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

11.02

81


Annonce

”Var der ingen økologi, var jeg ikke landmand i dag” >>

82 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84


Annonce

Preben Drastrup er kompromisløs økolog, og han lader sine smågrise gå sammen med deres mor i ni uger i stedet for de syv uger, som er kravet for produktionskonceptet FRILAND ØKOLOGI.

S

elv da Preben Drastup var konventionel landmand, var han ikke meget for kemikalier, og han sprøjtede ikke sine roer og gødede aldrig sine græsmarker med kunstgødning. Da en af naboerne overgik til økologi, var Preben Drastup ikke lang tid om at hoppe med på vognen, og i dag kunne han ikke forestille sig at vende tilbage til konventionel landbrug. – At være økolog betyder alt for mig. Havde den mulighed ikke eksisteret, havde jeg ikke været landmand i dag, fastslår Preben Drastrup, som lagde om til økologisk svineproduktion i 2006 efter at have været konventionel mælkeproducent i 25 år.

Kom og mød de økologiske griseproducenter på Sofari, søndag d. 21. maj. Læs mere på sofari.dk

Mere end penge Hans glæde ved at være økolog handler om meget mere end at få en højere pris for sine grise. Høj dyrevelfærd, grisenes trivsel og evnen til at kunne opfylde forbrugernes behov for økologisk kød og friheden i produktionsformen er også store og vigtige faktorer. – Jeg ville ikke kunne gå inde i en stald hele dagen, men elsker at være ude og nyder at se grisene tumle på marken og rode i jorden både sommer og vinter. En omgang sne får dem ikke til at holde sig fra at være aktive. Og så må fodermesteren leve med, at han af og til skal gå i en halv meter mudder i vinterhalvåret, siger Preben Drastrup og forsætter: – Men ingen skal tro, at jeg har kælegrise. At være økolog er ren business. Er Sofari vært Han viser gerne sin bedrift frem til blandt andet den årlige Sofari, hvor forbrugerne inviteres ud på de økologiske bedrifter for at opleve det økologiske griseliv. Desuden åbner Preben Drastrup også med fornøjelse dørene op for skoleklasser og fortæller om sine grise og sin bedrift. – Vi skal være stolte af det, vi laver og være lige så stolte af at vise det frem, fastslår han. Ud over fodermesteren har han en medarbejder i stalden, hvor de drægtige søer går, og søger desuden en tredje mand. – Vi har forøget antallet af søer fra 200 til 300 og skal selvfølgelig fortsat kunne have en 37 timers arbejdsuge. Desuden skal jeg passe på mig selv. Jeg er 60 år og vil gerne kunne holde en hel del år endnu, for jeg er vild med at være økologisk landmand, forklarer Preben Drastrup. Q

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

83


Annonce

Dagligvarer bragt til døren

der n u k e r d af an

>>

84 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84


Annonce

En lettere hverdag og ganske almindelige mennesker der giver hinanden en hjælpende hånd med indkøbene. Det er tanken bag app´en REMA 1000 med Vigo – og den er allerede en stor succes. Af He n r ie t te R osent hal M u ld

L

ad os hjælpes ad og gøre tilværelsen en lille smule lettere for hinanden. For lad os da bare være ærlige – en gang imellem er det bare umuligt, at få hverdagen til at hænge sammen. Måske tager arbejdet længere tid end beregnet, så det er svært at nå både at handle og hente barnet i pasningsordningen, det kan også være, at du er passiviseret i lænestolen med en forstuvet fod, eller også er der en helt tredje årsag til, at du har brug for hjælp til at få handlet og leveret dine fornødne dagligvarer.

1000, og idéen er, at hvis man har brug for hjælp til sine indkøb, kan de, der alligevel er i REMA 1000 for at handle, vælge at købe ind for dig og aflevere varerne på vejen. Hvis du selv har tid og overskud, er det måske dig der tjekker, hvem i dit nærområde der har brug for hjælp til indkøb og tager opgaven. Man kan tjene en skilling på at være hjælpsom, men det er sjældent pengene der er drivkraften og årsagen til tjenestens store succes. Det er snarer det logiske i, at de som har tid og lyst til at hjælpe andre med de daglige ind-

Og mon ikke en del kan nikke genkendende til, at der i den forbindelse nogle gange ryger lidt vel meget take-away på middagsbordet? Ikke et ondt ord om det, men hvis det er fordi, du ikke har haft tid eller mulighed for at få købt ind, og du ved, at alle i familien kommer til at ”skrige af sult”, er app´en REMA 1000 med Vigo et glædeligt bekendtskab. Det er den også for dig, der måske befinder dig i den anden ende af skalaen, og er den der har tiden og overskuddet til, at hjælpe et medmenneske med at få klaret indkøbene – og så kan du oven i købet tjene lidt på dit overskud og hjælpsomhed.

køb, når de alligevel handler i REMA 1000, nemt kan gøre en stor forskel for dem der ikke har tid eller mulighed for at få købt ind. – Den væsentlige forskel på at benytte tjenesten i forhold til andre leveringsformer af dagligvarer er, at når man benytter REMA 1000 med Vigo, er der ingen krav til minimumskøb for at få bragt varerne lige til døren og at ordningen er landsdækkende. Ydermere viser vores statistikker, at den gennemsnitlige leveringstid for straksleveringer typisk er 123 minutter, hvilket viser, at brugerne af app´en virkelig har taget den til sig, og at rigtigt mange er helt med på at hjælpe hinanden, fortæller Jesper Bove Nielsen, der har stået i spidsen for udviklingen af den digitale tjeneste.

Hvad er REMA 1000 med Vigo? Den deleøkonomiske tjeneste og digitale platform der ligger bag REMA 1000 med Vigo er udviklet af discountkæden REMA

Hvad er radius ift. udbud af opgaver, når man er til fods, på cykel eller i bil? Radius fra butikken: Til fods: 2 km På cykel: 5 km I bil: 25 km

Hvordan virker det? Først downloades app´en REMA 1000 med Vigo fra App Store eller Google Play. Man opretter en profil med de nødvendige oplysninger, hvilket indebærer, at man benytter sig af MobilePay der er indbygget i appen, og så er man faktisk i gang. Hvis man har brug for hjælp til sine indkøb, opretter man en indkøbsliste med de dagligvarer, man mangler i sin husholdning. Det er utroligt nemt, at navigere rundt i det ”virtuelle supermarked” og det føles hurtigt lige så naturligt, som at gå på indkøb i den fysiske butik. Herefter offentliggøre man listen, så andre i området kan se, at man beder om hjælp til indkøb. Nu kan de som alligevel er på vej til

Har du tid, lyst og overskud til at hjælpe andre – og lyst til at tjene lidt ekstra? Så kom ombord og vær med til at rulle deleøkonomien ind i den lokale dagligvarehandel. Se mere på Vigo.dk

REMA 1000 for at handle, give sig til kende, hvis de synes, at de har tid og mulighed for, at snuppe de ønskede varer med og komme forbi med dem. Det økonomiske mellemværende foregår udelukkende via det indbyggede MobilePay modul, hvor beløbet plus pengene til indkøberen reserveres, når man bestiller sine varer i Vigo app´en. Man betaler derfor ikke for sine varer, før man har fået dem leveret, for beløbet bliver først overført til ”indkøberne” når varerne er afleveret på adressen. Det sker ved, at man bekræfter modtagelsen i app´en, hvorefter indkøberen med det samme får sit udlæg refunderet via MobilePay og sine penge for at løse opgaven. Det er lige så nemt og sikkert, at hjælpe hinanden med appen som bindeled, som det lyder, og selv om man betaler for hjælpen med indkøbene, vil det ofte vise sig, at være billigere sammenlignet med indkøb i andre dagligvarebutikker, for hvis der er noget REMA 1000 går op i, så er det at kunne tilbyde sine kunder høj kvalitet til lav pris. Tjek det selv ud og download REMA 1000 med Vigo – REMA 1000 giver første levering kvit og frit. Derefter betaler du 39 kr. for indkøb og levering af én pose, 49 kr. for to poser og 59 kr. for tre og 5 kr. ekstra pr. pose herover. Q

Hvad betyder Vigo? Servicen er en sammensætning af ‘Vi’ og ‘go’. Det er det skandinaviske vi, som står for fællesskab og tillid – at vi hjælper hinanden; og det engelske go, som betyder, at vi går ærinder for hinanden – en Vigo-indkøber er altså en anden kunde, der frivilligt tager dine varer med hjem.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

85


Lidt af hvert

Mad med naturens vilde planter

>>

Naturen er et skatkammer af vilde planter, som ikke bare er kønne, men også kan spises. Denne bog viser hvilke – og ikke mindst hvordan man kan bruge dem hjemme i køkkenet. Bogen præsenterer 54 af de mest almindelige spiselige planter, svampe og bær med oplysninger om, hvor de kan findes og hvornår. Det er planter, de fleste af os helt sikkert har set mange gange langs veje og stier. De gør ikke meget væsen af sig, og man går let forbi dem uden at vide, at dette faktisk er god mad. Men her er alle planter nøjagtigt beskrevet, så de er nemme at identificere i naturen. Desuden er de tjekket og godkendt af en botaniker og ekspert i urtemedicin. Efter hvert planteopslag følger opskrift er på enkle og gode retter med de forskellige planter. Begiv dig ud i naturen, pluk vilde planter, tag dem med hjem – og nyd dem!

Ro i maven Mavekneb og usikkerheden ved hvornår maven ”eksploderer” i et anfald af diarré, er et mareridt, som de fleste, der har prøvet det, gerne vil undgå eller slippe så let over som overhovedet muligt. Skulle uheldet være ude bekæmper Tasectan® årsagen til diarré og genopretter tarmens normale fysiologiske funktion. Indenfor 12 timer forkortes hyppigheden og varigheden af den dårlige mave. Der dannes en fysisk film mellem tarmindholdet og tarmvæggen for at beskytte den irriterede slimhinde. Takket være den beskyttende film undgås yderligere irritation af tarmslimhinden og den kan genoprette sin normale funktion. De skadelige bakterier, virus og parasitter isoleres inde i tarmen og transporteres ud med tarmindholdet. Årsagen til diarréen er væk og væskebalancen i tarmen genetableres. Tasectan® findes både til børn og voksne.

RYGESTOP?

Er du en af de 1.3 millioner danskere som ryger cigaretter eller e-cigaret, kan det være at du også er i blandt de 600.000 som ønsker at blive røgfri, men som har brug for hjælp. Hos en hypnotisør, vil du gennemgå en proces der minder om det at dagdrømme, eller at du falder i staver. Det opleves ofte, som om man bare sidder med lukkede øjne og slapper helt af. Du er fuldstændig klar over hvad der sker, og hvad der bliver sagt. Efter hypnosebehandling mod rygestop, vil du ikke savne dine cigaretter, eller føle du har ofret noget i dit liv når du holder op med at ryge. Hypnose fjerner trangen og savnet til at ryge, og du vil ikke få brug for dyre substitutter. Shinhypnose har specialiseret sig indenfor hypnoterapi behandling og hypnose uddannelse. Shinhypnoses klinikker er beliggende i København Ø i hyggelige lokaler tæt på Nordhavn St. Ring for nærmere aftale på telefon.: 26808433, eller klik ind på www.shinhypnose.dk

86 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84


Kender du det? At blive spurgt om man er træt eller trist, når man overhovedet ikke er nogen af delene. Relativt irriterende, men nogle af os får desværre rynker tidligere end andre. Disse rynker som bevirker, at ens sindsstemning bliver misfortolket. Det kan f. eks. være den klassiske bekymringsrynke mellem øjnene, fuger omkring munden eller tværgående linjer i pandeområdet. Det er muligt, at få reduceret rynker ved hjælp af små injektioner med botulinum toxin, også kaldet botox, og det endda af en stor kapacitet på området – Just Christensen, som er overlæge i klinisk neurofysiologi. Som den første i Danmark fik Just tilladelse til at behandle rynker med botox. Prisen for en rynkereducerende behandling, hos Just Christensen, er yderst rimelig. Idéen er, at det skal være muligt for alle, at få en rynkereducerende behandling. Derfor vurderer Just, ud fra sit lægefaglige synspunkt, om der er grundlag for at reducere de ønskede rynker, og hvis ja, er det hvad han gør. Man bliver hverken svøbt i lune tæpper eller beroligende kling-klang musik. Kort sagt er alle fordyrende elementer og hokus pokus skåret fra, hvilket er med til at holde prisen på et yderst fornuftigt leje. Læs på www.neruroklinikken.dk hvor du kan blive behandlet af Danmarks mest erfarne læge i rynkereduktion.

Lider du også af allergi? Atjuuu! Røde øjne og en næse der drypper som en utæt vandhane. Mange døjer med høfeber eller allergi og der går papirlommetørklæder i dusinvis til, når høfeberen eller allergien topper. Det klør ubehageligt i svælget, og endnu mere i øjnene der løber over, hvilket giver et forgrædt og lidet flatterende look. Har du hørt om antihistamin? Alnok® er lige netop et middel, antihistamin, som kan anvendes mod allergi, især nældefeber og høfeber. Tabletterne hæmmer virkningen af histamin, som medvirker til udviklingen af den allergiske reaktion.

Ren

samvittighed? Apotekets Alcogel er nem og effektiv hånddesinfektion, der stopper bakterier og virus og holder hænderne rene. Den er parfumefri og skånsom for huden. Læs mere på apotekets.dk

På rejsen kan der være langt til vand og sæbe

Ved sygdom er håndhygiejnen vigtig for at undgå smitte

På jobbet deler vi skriveborde, tastaturer, mødelokaler – og kantine…

Fritiden husk også håndhygiejnen udendørs

Apotekets Alcogel 500 ml Vejl. pris på tilbud kr. 59,15

Tilbuddet gælder t.o.m. 26.04.17. Normal vejl. pris 73,95. Biocidmidler skal anvendes med forsigtighed. Læs brugsanvisningen på emballagen, før produktet tages i brug.

Sig farvel til rynkerne


Skønhed

Beskyt din hud Beskyt din hud mod solens UV stråler

>>

Sol og tang Vi skal passe på huden hele livet, og beskytte den mod skadelig påvirkning. Hvad er mere nærliggende end at gøre det med hjælp fra naturen selv. Tang indeholder et væld af næringsstoffer, mineraler og antioxidanter, som er gavnlige og beskyttende for huden, og derfor har man valgt at basere en ny solserie på tang. Den primære aktive ingrediens i ILSE SUN er tangekstrakt, udvundet af to forskellige typer tang, der vokser langs de skandinaviske kyster og naturligvis også i farvandene omkring Hornbæk hvor Ilse bor. Disse tangtyper er særligt rige på mineraler og vitaminer, og besidder blødgørende og nærende egenskaber, der er særligt gavnlige for meget tør og sensitiv hud. Med et højt indhold af proteiner og antioxidanter, har disse typer tang også en anti-aging og beskyttende effekt på stresset og moden hud.

Avène har solbeskyttelsesprodukter der dækker ethvert behov. Produkterne er vandfaste, fotostabile og giver optimal UV-beskyttelse. Avène solbeskyttelse anbefales af hudlæger og omfatter en række specialprodukter. F.eks. Avène Sun Cleanance SPF30 til fedtet og uren hud og til alle der ønsker en oliefri ansigtscreme, og Sun Lotion Kids SPF50+, der er særligt udviklet til børns sarte hud. Nu lanceres en nyhed: Avène SunsiMed, der er ekstra effektiv solcreme med meget høj beskyttelse til personer, som kronisk er udsat for solen. Det kan f.eks. være personer, som har udendørs arbejde. Vælg solbeskyttelse efter hudtype og solens intensitet. Jo lysere hud og jo større solintensitet, jo højere SPF. Og husk frem for alt at påføre solcreme nok: 1 håndfuld til 1 krop.

Forkælelse til kroppen Med to nye NATRUE certificerede naturlige produkter, Trilogy Pure Plant Body Oil og Trilogy Exfoliating Body Balm findes der nu en hel serie, som kan give et strejf af nydelse til hverdagen. Disse produkter er fremstillet med de reneste planteolier og botaniske aktiver fra naturen. Serien er fugtgivende, styrkende og beskyttende for din hud – luksus fra top til tå.

8 8 · B Ø R N & F R I T I D ·A AP RP IRLI /LM/ MA AJ J2 02 10 71 7· N · N R .R 8. 48 4

Smukke og bløde hænder Til dig med tørre, sprukne hænder som ofte er på farten. Denne creme giver intensiv fugt og pleje, og er i en praktisk størrelse, til at tage med i tasken på farten. Håndcremen fra Barielle kommer ru, tørre, sprukne hænder til livs og giver en beskyttende barriere på huden som forhindrer tørhed.


Skønhed

En silkeblød læbestift

Tre lette trin til smuk hud

Her får du pleje, beskyttelse og fremhævet formen på læberne. Den unikke formel sørger for, at dine læber fremstår velplejede og smukke, og den særlige pigmentering giver en lang holdbarhed. En skøn læbestift fra Benecos.

Paletten fra MAYBELLINE er logisk – du starter fra venstre og arbejder mod højre. Første trin: korriger dine hudtoner. Grøn neutraliserer rødmen og gul dækker misfarvninger. Andet trin: concealeren dækker mørke rande under øjnene. Blend de to farver sammen, til du opnår en farve der matcher din hudtone. Tredje trin: highlighter påføres alle de steder, hvor lyset naturligt falder. Vær særlig opmærksom på kindben, næseryg, amorbue, hage og pandeben.

Klar til kys Nu kan du få tiltrækkende bløde ”kom og kys mig” læber med en smuk, intens farve som holder i timevis. Prøv den nye Ultra HD Gel Lipcolor™ fra REVLON - en fugtgivende, pigmentrig læbefarve, der opfylder alt, hvad man kan ønske af en læbestift – silkebløde og glansfulde læber.

Lækre læber Fugt til læberne IDUN Minerals byder foråret velkommen sammen med en højpigmenteret lipgloss, som findes i flere smukke farver.

Solskins kulør Bronzing duoen er en nyhed fra Benecos. Den har en silkeblød konsistens, og den varme brune nuance, blandet med pink, giver et naturligt, smukt og solkysset look.

Glæd dig til juni REVLON, der er banebrydende indenfor long-wear makeup, udvider nu sin ColorStay™-linje med lanceringen af REVLON ColorStay™ Creme Eye Shadow. Denne kollektion af cremeøjenskygger har indbygget pensel i låget, som giver en nem påføring. Få øjne med en smuk, metallic glød.

Højpigmenteret læbestift Højpigmenteret læbestift i intense farver fra IDUN Minerals, som blødgør læberne og plejer dem med multebær, jojobaolie og E- vitamin. Læbestifterne findes i flere smukke farver, som har en lang holdbarhed.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

89


SKÅNSOM FRISERING FOR STORE OG SMÅ

Baby Wet Brush Ekstra skånsom børste med bløde nylonpigge – perfekt til de helt små. Til både vådt og tørt hår. Vejl. pris 79 kr.

Wet Brush Midi Verdens bedste børste i håndtaskevenlig variant. Den er kun 18. cm. og kan nemt tages med på farten. Fås i flere farver. Vejl. pris 99 kr.

#hhsimonsen

Wet Brush Den originale HH Simonsen Wet Brush ér verdens bedste børste og et must-have i kampen mod krus og knuder. Nemt, nænsomt og smertefri. Fås i flere farver. Vejl. pris 149 kr.

13927_HH_Annonce_A4_BørnOgFritid_V2.indd 1

Shine Brush Lækker børste med vildsvinehår, der fordeler hårets naturlige fedt og giver masser af glans. Vejl. pris 199 kr.

29/03/17 08.39


Skønhed

Sunde negle

Slut med gule negle Negle kan få gulligt skær og det ser rigtig kedeligt ud. Nail Brightener fra Barielle er specielt sammensat, til dig der ikke anvender neglelak, men ønsker sunde naturligt udseende negle. Eller til dig, der efter brug af neglelak, har fået misfarvede negle. Denne unikke hurtigtørrende formel har anti-oxiderende egenskaber, der ikke kun fugter dine negle men også lysner neglene og får dem til at skinne af sundhed.

’Care’ ikke ’Kedelig’ Essies amerikanske laboratorier produktudvikler hele tiden, for at finde nye metoder til, at gøre vores negle smukke og velplejet. Neglene behøver nemlig ikke være farveløse, bare fordi det er plejen der sættes i fokus; og os der er vilde med at give fingrene et kulørt skær, selv når de er under kærlig behandling, kan se frem til forårfarverne fra Essie.

Vådservietter/pads med acetonefri neglelakfjerner

Intens pleje til neglebåndene

De dufter dejligt af citrus, så du ikke genererer dine medmennesker når du fjerner lak i toget, bussen eller andre steder. Pakken indeholder 25 pads.

Cuticle pleje på den sunde måde. Opgradér din manicure til det næste niveau, ved at give dine neglebånd lidt ekstra pleje. Barielle Extra Gentle Cuticle Minimizer Gel indeholder en omhyggeligt udviklet formular til at komme tørre neglebånd til livs.

Forårsnegle Så kom foråret sammen med IDUN Minerals forårslakker, som findes i bl.a. lilla, rosa og turkise nuancer. Lakkerne giver en ensartet dækning og en fin glans. Indeholder mineraler, vitaminer og mandelolie. De nærende mineraler bidrager til, at neglelakken lægger sig jævnt på neglen. Den plejende mandelolie tilfører fugt, og E-vitamin beskytter mod frie radikaler, der kan skade neglens struktur.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

08.39

91


Skønhed

Lækkert hår SOS red mit hår

>>

Træt af krøller Det nye CHI glattejern består af meget holdbare keramiske plader med titanium, som tilsammen sikrer et fantastisk blødt og glansfuldt hår. 3 indstillinger: blå for fint hår grøn for medium og krøllet hår, og rød for kraftigt hår.

Tea Tree Oil Vi ved godt at Tea Tree er super godt for mange ting, derfor er serien CHI Tea TreeOil, ideel for hele familien, uanset om der er tale om tør og irriteret hovedbund, luseforebyggelse eller om det er arp som ofte rammer de yngste familiemedlemmer.

92 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

Her er en blødgørende og plejende serie til det mest genstridige hår. Med CHI Keratin serien, får du alt hvad håret har brug for. Så du kan komme i bund med behandling af dit hår.

Strandlooket er in Tykke, lange og samlede lokker som når man har været en tur på stranden, det er hvad du får når du bruger Beach Texture Spray fra Biosilk.


Skønhed

Ekstra blødt hår CHI Keratin K-Trix, er en hårkur som skal blive siddende i håret. Kuren trænger dybt ind i hårstrået og arbejder med håret i op til 5 hårvaske.

Lækkert hår og bløde ben

Silke på flaske

2 i 1 BioSilk Silk Therapy Original, giver dig optimal pleje og glans til håret. Den originale leave-in olie kan bruges i både tørt og vådt hår. Som en ekstra bonus, kan du med fordel bruge det på dine sommerben efter barbering.

Genopbyggende silkekur til dit hår, som gør det mere blødt og lækkert. Det som vi har brug for i sommerens varme med alt for meget sol, varme og saltvand, det hedder CHI Silk Infusion.

Aldrig mere filtret hår Vi med langt hår, ved hvor ondt det kan gøre at rede hår, der filtrer. Her er en mist, der kan sprayes ind i håret, og som ikke skal skylles ud. Den behandler og gør bare håret så meget nemmere at rede ud.

Fugt og beskyttelse til farvet hår Den nye hårplejeserie CHI RoseHipOil, en rigtigt lækker hårserie, der indeholder silke, vitaminer og mange andre lækkerier til at booste det farvede hår. Serien indeholder også UV beskyttelse.

Førstehjælp til håret Efter for mange kemiske behandlinger, kan dit hår trænge til ekstra pleje. Med CHI ArganOil serien er der tale om masser af fugt, vitaminer og arganolie for at få det til at se skinnende og sundt ud igen.

Skånsom tørring af håret I udlandet er deres hårtørrere kåret som de bedste. Nu kommer, CHI ONYX Euroshine Dryer, der tørrer dit hår 40 % hurtigere og tørrer håret indefra og ud, som er en mere skånsom metode.

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

93


Underholdning

BØGER Stormsøsteren

& film TIL VOKSNE

Rosinante & Co

>>

Andet bind i Lucinda Rileys nye store serie De syv søstre, der denne gang tager læseren med på en medrivende rejse rundt i Europa i jagten på at afdække den anden søster, Allys, historie. Ally d’Aplièse er i gang med at forberede sig til en kapsejlads, da hun bliver kaldt hjem til sit barndomshjem ved Genèvesøen, fordi hendes adoptivfar pludselig er død. Her mødes hun med sine fem søstre og opdager, at deres far – en mystisk millionær, som søstrene kalder Pa Salt – efter eget ønske allerede er begravet, men har efterladt dem hver en nøgle til at finde deres rødder. Allys nøgle fører hende til Norge, hvor hun opdager, at hendes fortid er forbundet til en ung ukendt sangerinde, Anna Landvik, som levede for hundrede år siden og sang til premieren af Henrik Ibsens Peer Gynt, kendt for den stemningsfulde musik, som den store komponist Edvard Grieg komponerede til stykket. Jo mere Ally opdager om Anna, jo mere begynder hun også at spekulere over, hvem hendes far, Pa Salt, virkelig var. Og hvorfor hendes syvende søster aldrig er dukket op.

VIND

Hold øje med konkurre ncerne på www.bo rnogfritid .dk Her kan d u vinde b ø g er, billetter, fi lm og spil til bå de store og små.

Aldrig glemt Lindhardt & Ringhoff

En stærk psykologisk thriller om familie, identitet og hævn. Et mareridt bliver til virkelighed, da Julie som trettenårig bliver kidnappet fra sit værelse midt om natten. Otte år senere ringer det på døren. Udenfor står en ung kvinde, der hævder at være Julie. Kan det virkelig være sandt? Familien tager imod hende med åbne arme, men i takt med at Julie fortæller sin historie, er der små ting, der ikke hænger sammen. Da hendes mor Anna bliver kontaktet af en tidligere efterforsker på sagen, starter en følelsesmæssig svært jagt på sandheden. For hvis Julie ikke er den, hun siger, hun er, hvad er det så, hun vil dem?

Æg Rosinante & Co

Førerulve - Det livsvigtige lederskab i familien Akademisk Forlag

Det er tvingende nødvendigt for børn at have forældre, der kærligt varetager deres førerrolle i familien. Som tager ansvar for relationen, skaber tillid, og som træffer beslutninger på familiens vegne – både de populære og de ikke populære. "Der er ingen tvivl og ingen diskussion om, at børn har brug for voksnes lederskab. Det ved vi, fordi børn, som lever uden dette lederskab, vantrives. Det gælder, hvad enten de er overladt til sig selv, kun omgås andre børn eller er overladt til forældre, som ikke kan eller vil lede. Hvordan udviser man lederskab? Svaret er i grunden meget enkelt, men alligevel svært at omsætte til praksis. Det handler om at lære sig selv og sine børn at kende, at lære de personlige grænser at kende og respektere disse og omgås sine børn så autentisk som overhovedet muligt. Det er temaet for denne bog, fortæller Jesper Juul i bogens forord.

VI UDLODDER 5 BØGER

94 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

En dreng lytter til sin morfars rablende fortællinger, der alle har rod i slægtens historie og cirkler om et gådefuldt æg af guld. Ægget er et frugtbarhedsæg og følger familien op gennem generationerne, fra middelalderen til vore dage. Liggende i sit drivhus med en øl på maven fortæller morfaren med lige dele humor og alvor om, hvordan en fattig bondefamilie kommer i besiddelse af et magisk æg. Han fortæller om den kutteklædte muldvarpefænger, Thord, og hans søn, dværgen Sten. Om Freja, der på ryggen af en okse flygter fra pestens hærgen i Lübeck, og ved æggets kraft fører slægten videre. Og han fortæller om kvinden med egernøjne, der ved hjælp af fiskemagi og sprællende karusser besnærer sin herremand til lystfuld opmærksomhed.


Underholdning Jeg overvejer at gøre det forbi

VIND

Lindhardt & Ringhoff

Her er en nervepirrende og spændingsfyldt thriller om en biltur, der får fatale konsekvenser. Jake og hans kæreste er på vej hjem for at besøge hans forældre på deres afsidesliggende gård. Da en snestorm bryder ud, tager parret en uventet omvej og strander foran en tom high school og søger tilflugt indenfor. I dagene efter efterforsker politiet et mord, der er sket på samme high school. Men hvem er offeret?

Krukker og Højbede Politikens forlag

VIND Hurtig lækker mad - 160 opskrifter - alle kan være med Forlaget Lindhardt & Ringhoff

Med denne lækre bog, bliver det nemt at lave god mad på meget kort tid og uden det store besvær. Indledende kræver det et minimum af forberedelse. Og har man, som forfatteren foreslår, bare et mindre et udvalg af gode ingredienser i køle- og køkkenskabet, gør dem og redskaberne klar, og følger opskriften, så er det muligt at tilberede de lækre retter i bogen på kun 10 minutter. Med 160 opskrifter, er der masser at vælge i mellem fra salater og supper, pasta og ravioli, kød, fjerkræ og fisk til lynhurtige desserter.

VI UDLODDER 5 BØGER

Ottolenghi: Kogebog #1

VIND

Lndhardt & Ringhoff

På mindre end et årti har Ottolenghi opnået stjernekok-status på linje med Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gordon Ramsay m.fl., og Ottolenghi: Kogebog #1 er for længst blevet en klassiker. Nu foreligger den endelig på dansk. Kogebogen er fuld af den mad, der har gjort Ottolenghis køkken så populært: gavmilde retter, opfindsomme smagskombinationer, strålende farver og et rigt udvalg af enestående råvarer. Her er opskrifter på alt fra kød og fisk, til overdådige salater og de mange skønne brød og kager, der har gjort Ottolenghis delier i London så berømte og besøgte. De opfindsomme, men ukomplicerede retter bygger på kulinariske traditioner fra både Mellemøsten og Nordafrika såvel som Italien og Californien.

Bogen Krukker og højbede er fuld af tips og konkrete ideer til, hvordan man nemt og billigt indretter en hyggelig lille have med krukker, plantekasser og højbede. Uanset om udgangspunktet ’bare’ er en lille altan, eller man har et gårdrum, en terrasse eller måske et sted i haven, der trænger til et løft. Og den gode nyhed er, at det faktisk ikke kræver de store kundskaber at skabe noget unikt og personligt på forholdsvis kort tid. Siden er der masser af muligheder for at forfine udtrykket, for krukker og højbede er nemlig også den sjove og hyggelige genvej, når man vil skabe rum og stemning, snyde øjet, trylle med farver, udvide eller markere grænserne og lege med symmetri, perspektiv, frodighed og blikfang.

VI UDLODDER 5 BØGER

Bowls 90 skåle fyldt med vegetarisk næring og nydelse Lindhardt & Ringhoff

Her er en super lækker kogebog, som fanger to af tidens største tendenser. Vegetarmad og serveringer i skåle. Med inspiration hentet fra hele verden, er bogen Bowl´s fyldt med lækre, sunde opskrifter til alle dagens „alt-i-én-skålmåltider“. Alle opskrifter er vegetariske – ofte også veganske og glutenfri. En god „SKÅL“ indeholder ingredienser med varierende teksturer. Nøglen er at balancere kontrasterne. Mixe råt og tilberedt med ristet – og ristede ingredienser med purerede. Smag f.eks. en Blåbær-açaismoothie, Regnbuesalat, Laksenudler, Risotto med kantareller og Banan-nicecream med karamelsauce. Fra smoothies og salater til nudler og kerner. Alle måltidsskåle, om det er til 1 person eller til deling, er fyldt med vitalitet og sundhed, og omfavner en madfilosofi, der lægger vægt på at hvert måltid skal være afbalanceret og en fornøjelse.

VI UDLODDER 5 BØGER

NR. 84 · APRIL/MA J 2017 · BØRN & FRITID ·

95


4019_Hund_kat_A4_annonce.qxp_BF 4 sider 03/04/2017 10.24 Page 1

“Hej Misse... skal du med en tur i REMA 1000”

”Ikke lige nu - jeg skal til spinning...”

4019_


4019_Hund_kat_A4_annonce.qxp_BF 4 sider 03/04/2017 10.26 Page 2

ENDELIG EN SERIE PREMIUM HUNDE- OG KATTEFODER SOM IKKE ER FOR DYR • • Premium foder - kvalitet til lave priser • Korn- og glutenfri • Skabt i samarbejde med førende opdrættere af racehunde Dyrlæge Flemming Obling

• Anbefalet af dyrelægen • Udviklet i Danmark, produceret i Frankrig • Dansk Varefakta • Læs mere og spørg dyrelægen på excellentpet.dk 4-5 KG

99

95

4 KG

99

Max. 24,95 pr. kg

95

Max. 24,95 pr. kg

9 KG

169

95

18,88 pr. kg

Kattefoder med kylling

Hvalpefoder med kylling Hundefoder med lam

Hundefoder med kylling og fisk


BØRN

NR. 84

· APRIL/MAJ

& FRITID

2017

– 17.

ÅRGANG

NR. 84 · APRIL/MAJ

nne fingre

2017

NR. 79 · JUNI/JULI 2016 – 16. ÅRGANG

– 17.

2017 – 17. ÅRGANG

BØRN & FRITID NR.

of the

Seas i

T TE

MA

SKIFERIE

MAGASINET

TIL BØRNEFAMILIER

TIL BØRNEFAMILIER

OP ❤ SH

LÆKRE OPSKRIFT ER ✱ SKØNHEDST IPS ✱ KONKURRE NCER

KR ❤ LÆ PING

SK E OP

NY TÅR

SKØN ER ❤

Q SHO PP

ING Q LÆKRE

OPSKR

IFTER

Q SKØ NH

TEMA

Q SH O

med årets fest til

i rne FåVær hjælp ER ❤ tilelse en forbered RENC sund NKUR ere hverd ❤ KO TIPS H E D S ag

RIFT

EDSTIP

S Q KO NKU

RRENC

en stor er hjæl hele fami p til lien

TAG BØR NENE MED I HAV EN Og

Ferie Gå ind på

TAG BØRNENE MED I KØKKENETTEMA

Fyrværkeri, sikkerh og nytårsforsætted er

Få tips og inspiration til en

ER Q

Modtag magasinet Børn & Fritid 6 gange om året for kun 249 kr. (du betaler kun porto)

PPIN

G Q LÆK

under få jord neglene

Tag

www.bornogfritid.dk eller Like vores facebook-gruppe, så kan du deltage i alle vores konkurrencer – med masser af skønne præmier

vellykket børnefødselsdag

STIPS TER Q SKØNHED LÆKRE OPSKRIF Q SHOPPING Q

SKØ NHE D

Sundhe d BodySDS

familien medudeni den friskemed luft livsstilsændring

hjemmelavet påskepynt

TEMA

eret

TIL DIN

GR dMOTATIOIS Sundhe N Tag Tab dig

En nem Børneere hverdm fødselsdag ag god tid

Caribien

42 00

MAGASINET

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

13.295,-

på, du udsigt nyt sted I N G ✱ gang. se verdenanden vej, har op et ne én Du vågner kufferter eller den familien. kun at pakke for hele behøver men du 10 42 00 eller 70 på spies.dk ferien Bestil

Påskehygge

har mødt en plejefamilie, donorbørn uden far og en sammenbragt Opskrifter familie til fin,

Tips gode råd

Gra magastis in

Udkomm hver er Annonc 2. måned. efinansi

TIPS

Giv børn

TIL BØRNEFAMILIER

Anthem

eller 70 10

TIPS

Forskel TIL DIN NATURLIGE lige familief SKØNHED orm er Vi

milier

ene du kan lave, når du sjove ople alligevel skal ud at sommer velser i ferien trille med barnevogn

Gratisøvelser Se hvilke mababys gasinudvikling din Udkomme hver r 2. måned. Annoncefi nansieret

børnefa

Somm erskol er

Smarte øvelser

BABY LEG MED DIN der styrker

MAGASINET

STOR

Udkommer hver 2. måned. Annoncefinansieret

BABYS UDVIKLING DET FØRSTE ÅR

net til

Leg Læri& ng

Gratis magasin

Magasinet til børnefamilier

ier

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

på spies.dk

2017 – 17. ÅRGANG

Bestil ferien

til børnefamil

❤Jul

OM

IPS ✱ KONKURRENCER ✱ ✱ SHOPPING ✱ LÆKRE OPSKRIFTER ✱ SKØNHEDST

FLY, FØRSTE INDGÅR GT OG 2/2. I PRISEN S KRYDSTO 7 NÆTTER REJS F.EKS. HOTEL, NAT PÅ ION OMBORD. at DU måde ene HELPENS HAVN – en vidunderlig den FRA r (2-11 ÅR). EN I HVERt med Spies erom stævnen vender FAMILIEPRISOG 2 BØRN af oplevelse et hav 2 VOKSNE Et krydstog for uanset ✱ S HtilO P P hver dag,

– 16. ÅRGANG

Udkommer hver 2. måned!

Magasinet

Magasi

83 · FEBRUAR/MARTS

RES NCE RE G I VO DELTAE KONKUR R STOR LEGAVE JU

barn på vej

Hvad skal vi lave lhavet i Midde Krydstogt i efterårsfe rien? PÅ FERIE ER JO

– 16. ÅRGANG

Ju

sunde og nemme RÅD 7 GODE ideer til aftensmaden

R 2016/17

MILJØMÆ Hvad betyd RKER egentligt? er de ON HØJ SÆSenza influ ogfor

er og min Vitamin r ende til dit barn lekal

sig glæde roligt børn kan gør det meget . er, der De mindste aktivitet sig ombord til sjove at kede svært

Gratis magasin

2016/17

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

26/05/16 16.06

82 · DECEMBER/JANUAR

Udkommer 2. måned!hver

Solskinsøen i Middelhave klassiker, t er en når sommerfer familien trænger til ie med masser og varme. af vand Cypern har muligheder uanede for oplevelser, I bare vil og når dase ved poolen, sørger vores familiehote ller gennemtæn OMforSKOLESTART: skønne, TEMA STORT ke vores nyeste detaljer. Nu åbner med en unik Ocean Beach Club design og blanding af nordisk sydlandsk stemning.

NR. 82 · DECEMBER/JANUA

PARFOR OG PAR HOLD TERAPI

sin

varmt Blødt, rt tøj til og sma Sk i den olebar ungerne net tid kolde udvikling s er eral

INDRE strandtur TNING

Masser af inspiration til lækker grillmad i haven

Nelson Garden, Galoche Alle 2, 4600 Køge. Tlf. 2048 9800, www.nelsons.dk

FRITID NR.

milier

Sol-

Sol og Sådan sommerferie hjælper du dit

ogiske spirer indendørs du e og delikate Garden har fra Nelson ed spirer ved hånden. id friske spirer

og førende havecentre.

NordISk

et til børnefa

VINTER IE TIL Grati FER ? maga s eller skiferie

Magasin

s på et når ikke forgæve derne de går Vandhun t! Udover mulighe imellem . vælge krydstog til, kan du r ombord I lægger og jacuzzie flere pools

Lækre,

BØRN &

er inkluder du heller ion ombord Helpens den del behøver på. så så meget prisen, ikke tænke

16. ÅRGANG

iliehotel design. på Cypern

på Magasinet til børnefamilier rejser når du første Fly og hele pakken, Spies. prisen. Du får t med altid i krydstog hotel indgår nat på

Hjælp dit barn med legeaftaler et i

Tips og gode ideer Sikker

er teater, film og aften vild med sted. Hver Er familien til det rette biografen vises og i du kommet film. res shows, arrange nye og gamle

– 16. ÅRGANG

TEMA:

Nyt fam BER 2016

Børn og de sociale medier

ERIE at Y SPIRES gør det nemt året spireserie

ndler.

Udkommer hver 2. måned!

· OKTOBER/NOVEM

taurant.

l nyt rejsemå. op til et står du for hele familien Hver dagoplevelser strande og øer, og nye er. dig til Glæd havneby smukke

2016 –

· OKTOBER/NO

NR. 81

Vi har smagt og testet lækkerier til en sjovere hverdag

2016 – 16. ÅRGANG

Test:

holdet er sprængfyld skud Micro Næringsind sprøde skud til sunde kenvinduet. Forårets første du få adgang klar efter 2-4 høst. Leaf kan lige efter og med Microog lyst sted er skuddenemed spændende vitaminer, På et varmt klippe smukke blade fineste luksusresåret rundt. den kan du - som på uger, og derefterdirekte i maden bruge smag og

& FRITID

· AUGUST/SEPTEMBER

ER DIT BARN SKOLEKLAR?

kan dyrkes

dag t hver get ny Prøv no SKAL VI LEGE?

SKOLESTART

i køkspises

Leafder hurtigt , hvis bladenete med Micro blade, maksimeres Leaf er små

2016 – 16. ÅRGANG

VEMBER

stemning.

NR. 81

BØRN

BØRN & FRITID NR. 80

Magasinet til børnefamilier

es ikke

og nemt

ÅRGANG

BØRN & FRITID NR. 79 · JUNI/JULI 2016 – 16. ÅRGANG

NR. 83 · FEBRUAR/MARTS

Sydlandsk

Gratis magasin

NR. 80 · AUGUST/SEPTEMBER

ER Q KONKURRENC

Q

RE O PS

KRIF

TER

Q SK Ø

NHE

festiv

al

DSTI

PS Q KON

KUR

REN

CER

Q

Klik ind på bornogfritid.dk og tilmeld dig De første 6 læsere der bestiller et års abonnement på Magasinet Børn & Fritid, vil med næstkommende udgave modtage en skøn strandtaske med lækre solbeskyttelsesprodukter fra Avène.

n s en

rsen

>>

l s en

Avène solbeskyttelse anbefales af hudlæger og omfatter en række specialprodukter De kosmetisk lækre solprodukter i Avène serien giver meget effektiv beskyttelse mod solskader helt ned på celleniveau. Familiepakken består af et bredt udvalg af produkter med og uden parfume. I strandtasken kan du finde nyhederne Sun Spray SPF20+ og Kids SPF50+ til hele kroppen og Anti-aging Suncare SPF50+, el lækker Sun Oil SPF30+ og en lindrende aftersun. Udover dette, får du også en Avène Termalkildevand, der er en forfriskende skintonic der køler efter en lang dag i solen, eller hvis du har irritabel hud. Strandtasken med alle de lækre produkter har en samlet værdi á kr. 972,-

Læserservice A

www.Avene.dk www.Apotekernes.dk www.Aigle.com www.Amo-toys.dk www.Arena.dk

B

www.Bellahoej.dk Benecos / 33 33 04 00 www.Blomdahl.com Bog og film www.Akademiskforlag.dk www.Alvilda.dk www.Carlsen.dk www.Disney.dk www.Dreamworks.dk www.Lindhardtogringhoff.dk www.Musicarma.dk www.Nordiskfilm.dk www.Forlagetfortuna.com www.Politikensforlag.dk

C

www.Curaprox.dk www.Csbeauty.dk

D

www.Deichmann.com

E

www.Emmaljunga.dk www.Electrolux.dk www.Eurotoys.dk www.Eco-style.dk

F

www.Friland.dk www.Farouk.com / 44221444 www.Fribikeshop.dk www.Fiskars.dk

G

www.Growingfeet.dk

Kig ind til Leitz Auto og lad os gennemgå bilen, så du er sikker på at den starter hver dag. Vi laver service på alle mærker. Ingen opgaver er for store/små. Kør forbi Leitz Autoservice og få en professionel og pålidelig vurdering.

Leitz Autoservice v/Kenneth Leitz Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140

98 · BØRN & FRITID APRIL/MA J 2017 · NR. 84

www.Nicehands.dk www.Navnelapper.dk

P

www.Politikensforlag.dk www.Psykiatrifonden.dk

R

www.Rema1000/opskrifter.dk www.Rockunderbroen.dk www.Ringstedfestival.dk www.Revlon.dk

S

www.Spies.dk www.Smukfest.dk www.Samfest.dk www.Superfit.dk www.Skoringen.dk www.Shinhypnose.dk Sommerskoler www.Aalborgzoo.dk www.Dgi.dk www.Madskoler.dk www.Nyt-mod.dk www.Odensezoo.dk www.Rideforbund.dk www.Scenekunstskoler.dk www.Tegneogdesignskolen.dk www.Zoo.dk Skønhed www.Farouk.com / 44221444 www.Ilsejacobsen.com www.Trilogy.com www.Nicehands.dk www.Avene.dk Benecos / 33 33 04 00 www.Idunminerals.com www.Revlon.dk www.Maybelline.dk

T

www.Idunminerals.com www.Ilsejacobsen.com

www.Tasectan.dk www.Trilogy.com www.Tinderbox.dk www.Thunderbirds.com

J

V

I

HUSKER DU AT FÅ TJEKKET DIN BIL?

N

www.Joha.dk www.Heartlandfestival.dk www.HHsimonsen.dk

K

www.Vernon-sport.dk www.Vigfestival.dk www.Vileda.dk

Festival for hele familien www.Samfest.dk www.Llf.dk www.Smukfest.dk www.Heartlandfestival.dk www.LLF.dk www.Ringstedfestival.dk www.Loaded.dk www.Vigfestival.dk www.Lambi.dk www.Kalundborg-rocker.dk www.Tinderbox.dk Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140 www.Maybelline.dk www.Rockunderbroen.dk www.Kalundborg-rocker.dk

L

M


KOM MED REMA 1000 I LEGOLAND®

Her er din børnebillet!

NYHED 2017

Sådan gør du:

Klip denne kupon ud og aflevér den i billethuset ved LEGOLAND®, så får du fri entré. Tilbuddet gælder ét besøg for ét barn 3-12 år. Gyldig i perioden 15. april - 30. juni 2017. Tilbuddet kan ikke kombineres med andre kampagner/rabatter, indløses til kontanter eller ændres til andre billettyper. Kuponen må ikke videresælges. Værdi op til 339 kr. Se åbningstider på LEGOLAND.dk.

I Miniland om rådet ”Fra jord til bo rd” i LEGOLAND, ka n du på en sjov måde opleve Gram Slot mælkens vej fra koen på marken, og til mælken står p å bordet i en alm . husholdning. Alt sammen b ygget i LEGO ® klodse r!

LEGO, the LEGO logo, the Brick and Knob configurations, LEGOLAND are trademarks of the LEGO Group. ©2017 The LEGO Group.

ET SIKKERT VALG FOR DIT BARN

Er du glad for flotte smykker? Det er vi også. Vi synes tilmed at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Samtidig synes vi, at dine børn eller børnebørn skal have samme mulighed. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. Vi er hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

www.blomdahl.dk

REMA 1000 lastbil i Miniland

01_019_llb_2017_rema_1000_børn_fritid_210x297.indd 1

REMA 1000 butik i Miniland

Gram Slot i Miniland

03-04-2017 10:12:43


NR. 84 · APRIL/MAJ 2017 – 17. ÅRGANG BØRN & FRITID NR. 84 · APRIL/MAJ 2017 – 17. ÅRGANG

Gratis magasin

Magasinet til børnefamilier

Leg & Læring Sommerskoler

VI VIL HAVE MERE TID

Giv børnene sjove oplevelser i sommerferien

GRATIS MOTION

FORLÆNG SOMMEREN

Tag familien med ud i den friske luft

August rimer på lange sommerdage, varme aftener og mere plads for jer selv på stranden. Og skal ferien være ekstra afslappet, kan vi anbefale vores familiehoteller, hvor detaljerne er i orden. Prøv f.eks. Family Garden, som har store lejligheder, skønne pools og børneklub med Lollo & Bernie, så der er muligheder for børn og voksne, som det passer jer.

TIPS

TIL DIN SKØNHED

Sundhed BodySDS er en stor hjælp til hele familien

TAG BØRNENE MED I HAVEN

Og få jord under neglene

Ferie

Tyrkiet. Green Garden, kat. 4 Afrejse f.eks. 17/8, 1 uge

TEMA

9.996,-

Familiepris 2 voksne og 2 børn (2-11 år) Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00 MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

Udkomm hver 2. m er Annoncefi åned. nansieret

Tag p å

festiva

l

✱ SHOPPING ✱ LÆKRE OPSKRIFTER ✱ SKØNHEDSTIPS ✱ KONKURRENCER ✱