Børn & Fritid nr. 81

Page 1

Du får hele pakken, når du rejser på krydstogt med Spies. Fly og første nat på hotel indgår altid i prisen.

Hver dag står du op til et nyt rejsemål og nye oplevelser for hele familien. Glæd dig til øer, strande og smukke havnebyer.

Helpension ombord er inkluderet i prisen, så den del behøver du heller ikke tænke så meget på. Vandhunde går ikke forgæves på et krydstogt! Udover mulighederne når I lægger til, kan du vælge imellem flere pools og jacuzzier ombord.

De mindste børn kan roligt glæde sig til sjove aktiviteter, der gør det meget svært at kede sig ombord.

Er familien vild med film og teater, er du kommet til det rette sted. Hver aften arrangeres shows, og i biografen vises nye og gamle film.

BØRN & FRITID NR. 81 · OKTOBER/NOVEMBER 2016 – 16. ÅRGANG

Prøv noget nyt hver dag

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

Krydstogt i Middelhavet

REJS F.EKS. 2/2. I PRISEN INDGÅR FLY, FØRSTE NAT PÅ HOTEL, 7 NÆTTERS KRYDSTOGT OG HELPENSION OMBORD.

13.295,-

FAMILIEPRIS FRA 2 VOKSNE OG 2 BØRN (2-11 ÅR).

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Et krydstogt med Spies er en vidunderlig måde at se verden på, for uanset om stævnen vender den ene eller den anden vej, har du udsigt til et hav af oplevelser for hele familien. Du vågner op et nyt sted hver dag, men du behøver kun at pakke kufferterne én gang.

Gratis magasin

Magasinet til børnefamilier

FERIE TIL VINTER

Udkomm er hve 2. måned r !

Sol- eller skiferie?

Blødt, varmt og smart tøj til ungerne i den kolde tid

Vitaminer og mineraler til dit barn

er

nd e l a k e l Ju

HØJSÆSON

DELTAG I VORES STORE KONKURRENCE OM JULEGAVER

for influenza

❤Jul TE T R O T S

Anthem of the Seas i Caribien

EN I HVER HAVN – DU ER JO PÅ FERIE

NR. 81 · OKTOBER/NOVEMBER 2016 – 16. ÅRGANG

MA

Vær i god tid med forberedelserne til årets fest

❤ SHOPPING ❤ LÆKRE OPSKRIFTER ❤ SKØNHEDSTIPS ❤ KONKURRENCER ❤


VorteFri – effektiv behandling af vorter ET SIKKERT VALG FOR DIT BARN

fekt Hurtig ef ørre God til st børn

n Behandl égen u gang om indre God til m børn

Læs mere om VorteFri på vortefri.dk Er du glad for flotte smykker? Det er vi også. Vi synes tilmed at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Samtidig synes vi, at dine børn eller børnebørn skal have samme mulighed. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. Vi er hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

www.blomdahl.dk

www.vortefri.dk Medicinsk udstyr. Læs vejledningen i pakken. Meda_New branding_Vortefri ann_A4_3 produkter_Sept16_OK.indd 2

9/22/16 9:48 AM


45

>>

TEMA:

15

>>

45

Dejlige dage i december Et hurtigt overblik over julens mærkedage

48

Jul uden stress, I følge coach og terapeut Tville Tvilling

51

Jul i Mexico Er julen i udlandet mere spændende end herhjemme?

55

Lav fine hjemmelavede julegaver med ungerne

58

Ideer til sjove adventsgaver

60

Ideer til julegaver til børnene og lidt til de voksne

64

Stor julekalender Deltag i konkurrencen om julegaver i 24 dage

70

Lækre julegodter til den søde tand

24

>>

indhold

N R . 8 1 · O K T O B E R / N O V E M B E R 2 0 1 6 · 16. ÅRGANG

Sundhed

Jul

10

Får dit barn nok vitaminer og mineraler?

13

Fiskeolie styrker hjernen

74

Skøn julemad

15

Naturens vitaminer

83

Skønne tips til badeværelseshylden

18

Influenza kan ramme os alle Højsæsonen er over os

95

Læsestof til de mørke aftener

Familieliv 21

Bøger til de mindste

24

Vinterferie i sol eller sne?

34

Lun og lækker vintermode til børnene

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

3


playtray til mad og leg Playtray giver det lille barn frie hænder til at eksperimentere, da Playtray er designet med en praktisk kant, så mad og legetøj ikke ryger på gulvet. Playtray skaber også en sikker afstand til varme gryder, ting der kan vælte, og skåner dit bord. Playtray er en tryg legeplads, som giver dig og barnet frie hænder. 100 % fri for phthalater og andre skadelige stoffer. Få oplyst nærmeste forhandler på playtray.dk eller telefon 78779595.

Unikt dansk design Designet til Stokkes Trip Trap stol Fra cirka fem måneder til cirka tre år Produceret i Danmark Nem at montere Findes Let at gøre ren i 4 farver


Velkommen

Julen er hjerternes fest Og det er den i allerhøjeste grad i min egen lille familie. Hjemme hos os elsker vi nemlig julen og alt hvad der hører til. Det gælder både juleræs med gaver der skal planlægges, indkøbes og pakkes fint ind derhjemme. Og de små personlige til og fra kort til modtageren. Med alle de fantastiske julesammenkomster der byder sig i løbet af december måned, både i skolen, hos familien og på alle fire adventssøndage, hvor der skal hygges til den helt store guldmedalje i det overdådigt julepyntede hjem. For julepynten er et helt kapitel for sig i vores familie. Mor med alle hendes troldgrene med hængepynt, nisser der står og ser så søde ud på alle flader og alle de smukke lysestager med levende lys der giver både hygge og varme.

NU ER DET MOR DER GERNE VIL HAVE LOV TIL AT HOLDE FAST I TRADITIONERNE, BARE LIGE LIDT ENDNU… FOR DET ER DA FANTASTISK, AT JULEHYGGE MED FAMILIEN OMKRING SIG OG SPISE DEJLIG MAD OG MASSER AF JULEKNAS OG GODTER.

Vores to drenge har siden de var helt små, haft hver sit juletræ på værelset. Det har de så med stolthed og stor iver, altid selv pyntet med både det fine julepynt fra mors julekasser og med alt det fine hjemmelavede julepynt, de selv har kreeret i børnehaven. I vores familie har vi masser af juletraditioner og de holdes i hævd, også nu hvor drengene efterhånden er blevet så store, at vores jul i år var lige ved at blive sløjfet til fordel for en dejlig oplevelsesrig og solvarm Thailandstur. Nu er julen ikke længere kun børnenes fest. De er nemlig blevet så store, at de gerne vil bytte pakkerne ud med en kuvert med en knitrende pengeseddel, eller en vinterferie. Nu er det mor der gerne vil have lov til at holde fast i traditionerne, bare lige lidt endnu… For det er da fantastisk, at julehygge med familien omkring sig og spise dejlig mad og masser af juleknas og godter. Og det er som om at december måned, er den måned hvor vi alle er bare lidt sødere ved hinanden og glæder os til at danse og synge, imens vi holder i hånd og traver rundt om vores nyindkøbte grantræ der er pyntet med guld, glitter, engle og alverdens fine ting mor har samlet sammen igennem årene. Juletraditioner er som bekendt forskellige både i familierne, i de forskellige trosretninger, og er meget afhængig af fra hvilken verdensdel man kommer fra. Læs med i denne udgave af magasinet hvor vi har opridset julens mærkedage, som nok er rimeligt ens uanset hvor man bor og lever. Vi har også fundet nogle lækre juleopskrifter frem til inspiration, og vi har kigget lidt på hvad de fint indpakkede julegaver under træet skal indeholde til både børn, far og til mor. Tilbage er nu bare at ønske jer alle en rigtigt glædelig jul…Q

Bonnie Jensen

Børn & Fritid Naverland 2 2600 Glostrup Tlf: 7022 1148

Abonnement: abonnement@boernogfritid.dk Annoncer: annoncer@boernogfritid.dk

mail@boernogfritid.dk Udgiver: www.bornogfritid.dk TB-Media ApS Redaktionschef: Susanna Larsen susanna@boernogfritid.dk

Redaktør: Bonnie Jensen bonnie@boernogfritid.dk redaktion@boernogfritid.dk Grafisk design: Rask Grafisk Design Forsidefoto venligst udlånt af Joha.

Skribenter: Bonnie Jensen Henriette Rosenthal Muld Susanna Larsen Frederik B. Ohsten Celia Schow Ann K. Tvilling

Kontrolleret oplag: Oplag 2. halvår 2015: 44.117 Tilmeldt Dansk Oplagskontrol

Læsertal iflg. Gallup: 1. kvartal 2016: 66.000

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

5


DIT NAVN

Lidt af hvert

Hygge omkring bordet

>>

l s en

LÆS MERE OG FIND NÆRMESTE FORHANDLER PÅ WWW.PLAYTRAY.DK

Muld

Testvindende barnestol til cyklen Yepp barnestol til cyklen er både smart at se på og sikker at bruge. Den kan bruges af børn optil 22 kg., monteres ganske let direkte på cyklens saddelrør, og passer derfor til alle cykler. Med 5-punktssele til dit barn, reflekser på bagsiden og en justerbar fodstøtte, er sikkerheden helt i top. Fordi sædet er lavet i et blødt og behageligt materiale, der ikke absorberer fugt, kan stolen bruges i al slags vejr. Yepp Maxi barnestol vandt i 2012 forbrugerrådet Tænks „Bedst i test“ med begrundelsen: „Fordele: Enkel mekanisme til at flytte stolen fra cykel til cykel. Tydelig indikation af at stolen sidder ordenligt i beslaget. Håndtaget i ryggen gør det let at bære stolen. Yepp Maxi er tyverisikker fordi den kan låses fast til cyklen. God fem-punktsele med skulderstropper og mulighed for højdejustering af seler og fodstøtter. Yepp er stabil at køre med.“

6 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

rsen

DIT NAVN

n s en

Årstiden er til hygge indendørs og masser af timers samvær omkring spisebordet. Varm kakao sørger for, at vi trods alt ikke er alt for utilfredse med efterårets regn og kulde, og da kalenderen snart skriver december, er det også tid til at klippe og klistre lidt frisk julepynt og til at komme i gang med de hjemmelavede julegaver. Derfor er det både hyggeligt og praktisk, at man kan placere familiens yngste i sin højstol med et påmonteret bakkebord. Så barnet kommer op i en højde, hvor det kan følge med i familiens aktiviteter. Med en Playtray sidder barnet godt og sikkert, med sin mad eller legesager, og har sine ting indenfor rækkevidde. Man slipper også for buler i baghovedet, for når Playtray er monteret på højstolen, kan barnet ikke nå bordkanten, og komme til at tippe stolen baglæns. Endvidere er den forsynet med en kant, der forhindrer mælken i at løbe ned på gulvet, når koppen vælter

BØRN & FRITID

TESTER

Terrængående luksusklapvogn Statistikken viser, at vi er mere end begejstrede for minibiler. De er både økonomiske og miljøvenlige. Det giver visse udfordringer når familien udvides, og barnet skal have sit helt eget fine køretøj. Klapvognen, som skal være komfortabel, nem at klappe sammen og kunne pakkes ned i et bagagerum med begrænset omfang. Velegnet til hverdag, nem at tage med overalt − også på ferie. Børn & Fritid bad Kristina Hansen, mor til Malvin, til at kigge nærmere på og teste en Baby Jogger City Elite, som kan bruges fra barnets fødsel og frem. Med sit patenterede Quick-Fold system er det nemt, at folde vognen med et enkelt løft og sammenfoldet med hjul fylder den ikke mere end 85 x 64 x 31 cm. Kristina fortæller: – Vi har været en uge på Korfu, og der er det bare alt for besværligt, at trille rundt med en stor barnevogn. Der er smalle gader og fortove, og mange ”bumlede” stier ned til strandene, så derfor var det genialt, at være testfamilie. Det var ingen sag at komme rundt alle steder, for Baby Jogger City Elite er utrolig nem at manøvrer rund med. At den så er rigtig fin at se på, gør den jo bare endnu bedre. – Herhjemme oplever jeg, at den er nem, at have med når vi skal ud at køre, og at der er masser af plads til indkøb og alt muligt andet i bagagerummet, nu når klapvognen næsten ikke fylder noget. Min mand er 15 cm. højere end jeg, men fordi der er justerbart styr, kan vi begge gå lige bekvemt med Malvin i klapvognen. – Jeg er vild med Baby Jogger City Elite, og Malvin, han ligner en der nyder, at blive transporteret standsmæssigt rundt i den flotteklapvogn. SE MERE PÅ WWW.BARNEVOGNSHUSET.DK


DIT NAVN

DIT NAVN DIT NAVN

N

DIT NAVN

DIT

NAV

DIT NAVN

DIT

NAV

N

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT DIT NAVN

DIT

NA

VN

NAVN

DIT

DIT NAVN

DIT

DIT NAVN

NAV

NAV

DIT NAVN

DIT

DIT NAVN

DIT NAVN

NAVN

N

DIT

DIT NAVN

NAVN

NAVN

DIT NAVN N

DIT

N

DIT NAVN

DIT

NAV

DIT NAVN

DIT NAVN

NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT

NAVN

DIT

DIT NAVN

DIT

NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN DIT NAVN

DIT

NAVN

DIT NAVN

DIT

NAVN DIT

NAVN

NAVN

NAV

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT

N

DIT

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT

NAVN

DIT NAVN

DIT

NAVN

DIT NAVN

DIT

NAVN

DIT NAVN

VN

T NA

DIT NAVN

DIT NAVN

NAVN

NAV

DIT NAVN

DIT

NAVN

DI

DIT

DIT

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

N

DIT NAVN

DI

DIT NAVN

T NA

VN

DIT

DIT NAVN

DIT

NAVN

NAV

DIT NAVN

N

DIT NAVN

e r d l æ r o F e r æ K VN

T NA

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DI

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

N

DIT NAVN

DIT

DIT NAVN

NAVN

DIT NAVN

NAV

DIT NAVN

DIT

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT

NAV

N

DIT NAVN

DIT NAVN

VN

T NA

DI

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

N NAV

DIT

NAVN

DIT NAVN

DIT

DIT NAVN

NAV N

DIT

DIT NAVN

NAVN

DIT NAVN

DIT

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT

N

DIT NAVN

NAV

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT

DIT NAVN

DIT NAVN

NAV

DIT

NAVN

N

DIT NAVN

j og ting... Husk at navnemærke jeres børns tø DIT NAVN

DIT

NA

VN

DIT

DIT NAVN

NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT

DIT NAVN

N

NAV

VN

DIT NAVN

T NA

DI

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

DIT NAVN

EMIL DIT NAVN

DIT NAVN DIT NAVN

A

DIT NAVN

la

I

Mik

ANN

el sab

DIT

Noah

N

kel

Ida

Will

iam

s

S

er:

Selvklæbende 1. ENKLE AT BESTILLE + GRATIS OG HURTIG LEVERING

ka

IE F O

Victor

EMMA

Lu

Maria

e

Børg

Fre

ja

NAV

2. FRI FOR FTALATER, BPA OG ANDRE SUNDHEDS­ SKADELIGE STOFFER

3. VEJRBESTANDIGE OG TÅLER KOGNING + MASKINVASK

Scan og bestil direkte fra mobilen...

Bestil nemt og hurtigt på

.dk

DIT NAVN


Diarré..? FÅS I HÅNDKØB PÅ APOTEKET

Effektiv behandling mod diarré symptomer

Skånsom virkning virker lokalt og giver ikke forstoppelse

TIL BØRN FRA 0 ÅR!

Sådan virker Tasectan® 1. Beskytter

3. Udskiller

Tasectan® danner en beskyttende film hen over den irriterede tarmslimhinde.

De skadelige bakterier og virus transporteres sammen med Tasectan® ud med tarmindholdet og tarmen genopretter sin normale funktion.

NR1605483164/maj2016

2. Isolerer Filmen forhindrer bakterier og virus i at komme i kontakt med tarmslimhinden.

Resultat: Væskemængden i tarmen normaliseres og afføringen bliver mere fast. Tarmfunktionen påvirkes ikke ved brug af Tasectan®.

Læs mere om Tasectan® og få gode råd ved diarré på www.tasectan.dk


t

Lidt af hvert

Ny familiemusical ”Hodja fra Pjort” Fra d. 27. oktober kan man opleve sæsonens helt store nye musical for hele familien ”Hodja fra Pjort” på Folketeatret i Nørregade. Kristian Gintberg fra Ramasjang Mysteriet og Ramajetterne har titelrollen i sin teaterdebut, hvor fantasien får luft under tæppet i denne helt nye musical baseret på Ole Lund Kirkegaards kendte og elskede børnebogsklassiker om drengen Hodja, der drømmer om at se, hvordan hele verden er. De fleste kan nynne med på Sebastians ørehængende titelmelodi fra filmen ”Hodja fra Pjort”, og nu har Sebastian skrevet en hel musical med sange inspireret af østens mystik og historien om Hodja, som drives af ustoppelig længsel. På et flyvende tæppe går det afsted, ud på et eventyr, der overgår Hodjas vildeste fantasi. Forestillingen spiller på Folketeatret i Nørregade til den 16. december 2016 og tager efterfølgende på stor turné i hele landet til 40 byer fra 11. januar til 12. marts 2017. BILLETTER KAN KØBES PÅ WWW.FOLKETEATRET.DK SAMT WWW.TEATERBILLETTER.DK.

Undgå tør hud i vinterens kulde Når kulden sætter ind, er mange børn og voksne plaget af tør og irriteret hud. Særligt børn der er ude at lege i al slags vejr, får nemt tørre pletter på huden, og så er det vigtigt, at få smurt de tørre kinder og ru hænder ind i en reparerende og fugtgivende creme. Locobase® REPAIR er en specialcreme, der lige netop reparerer tør og skadet hud, både hos børn og voksne. Huden egen reparationsevne styrkes af cremen, så der hurtigt dannes en barriere der beskytter mod påvirkning udefra. Cremen virker hurtigt og langvarigt – op til 24 timer efter én påsmøring. Så nu er det i gang med, at smøre de tørre områder eller allerhelst hele kroppen, inden vinteren for alvor træder til.

Målrettet og mild pleje til vinterens tørre hud Vinterens kulde og den lave luftfugtighed både inde og ude, giver mange problemer med tør og kløende hud. Derfor har Decubal i samarbejde med hudlæger udviklet milde, effektive og skånsomme produkter, som både plejer og fugter huden. Decubals produkter er alle specielt tilpassede tør og følsom hud og indeholder ingen parfume, farvestoffer og parabener. I hudplejeserien findes blandt andet Decubal shower & bath oil, der i stedet for sæbe indeholder meget milde vaskeaktive ingredienser og naturlige vandopløselige olier, der blødgør og

plejer huden. Den kan bruges som hele familiens vaske - og badeprodukt. Decubal lipid cream har 70 % fedtindhold og er god til ekstra tør og udsat hud. Cremen beskytter huden mod udtørring og fugttab, forbedrer hudbarrieren ligesom den også er god til at forebygge frostkinder. Smør dit barn ca 10 minutter før de skal udenfor og sove eller lege. Decubal lips & dry spots balm er effektiv hjælp til pleje af tørre, sprukne læber, flossede neglebånd, hvide knoer og smårifter.

LÆS MERE OM DECUBALS HUDPLEJEPRODUKTER PÅ WWW.DECUBAL.DK

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

9


Af Henr i ette R o se nt h al M u ld

Tips til at bevare vitaminer og mineraler, når du laver mad Q Brug kogevandet til supper, sovs eller lignende. Q Brug skyen fra kogt og ovnstegt kød, hvis ikke

den er branket eller fed. Q Det er bedst at servere maden kort efter tilbered-

ning og undgå at holde den varm. Q Frisk tilberedte grønsager indeholder flere vitami-

ner end nedkølede og genopvarmede grønsager. Q Snittede eller skivede rå grønsager kan tabe C-

vitamin, hvis de gemmes, da C-vitamin kan blive nedbrudt af luftens ilt.

Får dit barn nok

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

vitaminer og mineraler? Det kan være lidt af en udfordring, at få børnene til at spise sundt og varieret. Det er vi imidlertid nødt til, hvis børnene skal have dækket det daglige behov for vitaminer og mineraler.

K

roppen og dens immunforsvar har brug for både vitaminer og mineraler for at fungere. De kan ikke erstatte hinanden, for de har alle meget forskellige egenskaber og virkninger. Vitaminer er kemiske forbindelser, som kroppen ikke selv kan danne. Mineraler er grundstoffer, som kroppen også skal have tilført med maden. Ligesom vitaminerne er en lang række mineraler vigtige for, at kroppen kan fungere. Derfor er det vigtigt, at spise en sund og varieret kost, for på den måde at sikre, at du og dine børn ikke kommer til at lide af vitamin- og mineralmangel og som følge deraf, ender med få et svækket immunforsvar.

Dagens favoritret? Det kan godt være lettere sagt end gjort, at få børn til at spise sundt og varieret, for det kan være stærkt forvirrende, at bliv klog på sine børns spisevaner og yndlingsretter. Den ene dag elsker junior de små grønne ærter og fint udskårne gulerødder, den næste dag nægter junior kategorisk, at få andet end kogte pastaskruer øset op på sin tallerken. Grøntsager nej tak! Man kan så mene, at varieret kost her får en ny betydning. Problemet opstår, når junior for femte dag i træk fastholder sit nej tak til de sunde madvarer. Så er vi nødt til, at tage udfordringen op, for faktum er, at børns krop og hjerne er i stadig udvikling, og har brug for gode solide byggesten, heriblandt vitaminer og mineraler, til at danne det fundament som skal holde hele livet.

10 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

Begræns de søde sager Alle fødevaregrupper har både styrker og svagheder som bidragydere til vigtige de næringsstoffer. Derfor er det nødvendigt at spise noget fra alle fødevaregrupperne og variere mellem de ting, man spiser. Eneste undtagelse er gruppen med søde sager, som, bortset fra tilsat sukker og fedt, kun bidrager meget beskedent til indtaget af næringsstoffer og derfor lever op til betegnelsen tomme kalorier. Vitaminerne i grøntsager Nogle vitaminer kan blive ødelagt, når de tilberedes, på grund af varme, luftens ilt og lys. Det er bedre at dampe grønsager frem for at koge dem. Det gælder også for grønsager, der har en stor overflade fx broccoli. Når grønsagerne dampes, er de ikke i berøring med vandet, men dampen ledes op forbi grønsagerne. Mængden af vitaminer og mineraler, der forsvinder fra grønsagerne, nedsættes, da nogle ellers ville trænge ud i kogevandet. Nogle vitaminer vil dog fortsat blive ødelagt på grund af varmen. Du kan købe en såkaldt dampindsats til at sætte inden i dine gryder. Den type, som kan slås ud som en vifte, passer til alle grydestørrelser. Grønsager med relativ lille overflade, fx hele kartofler og store stykker gulerødder, kan bedre tåle at blive kogt uden meget store vitamintab.Q

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen og Department of Human Nutrition, University of Copenhagen.


Her kan du se hvilke fødevarer, der indeholder hvilke vitaminer og mineraler A-vitamin: f.eks. lever, æg, fisk, gulerødder, grønkål, abrikoser, melon og spinat. B1-vitamin (tiamin): f.eks. bælgfrugter, magert kød, korn-og mejeriproduker

og smør, mens særligt veganere anbefales regelmæssigt at komme ud i sollys samt at supplere med et tilskud af D-vitamin på 5-10 mikrogram dagligt.

B2-vitamin (riboflavin): f.eks. i fuldkornsprodukter, kød, bladgrønt, bælgfrugter og fisk.

E-vitamin: f.eks. i fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk.

B3-vitamin (riacin): f.eks. i kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter. B6-vitamin: f.eks. i magert kød, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk. B12-vitamin: f.eks. i magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter. C-vitamin: f.eks. i citrusfrugter, bær, tomater, rød peberfrugt, blomkål, kartofler og grønne blad-grøntsager. D-vitamin: I sommerhalvåret dannes D-vitamin i huden under indvirkning af solens stråler. Dette er den vigtigste kilde til D-vitamin. Fødevarestyrelsen anbefaler at spise 350 gram fisk om ugen samt få 5-30 minutters soleksponering nogle dage om ugen i sommerhalvåret. Det er dog vigtigt, at soleksponeringen ikke er så kraftig, at huden rødmer, da det øger risikoen for hudkræft. De vigtigste kilder til D-vitamin for en vegetar er mælk, ost

K-vitamin: f.eks. i mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer. Derudover lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt. Calcium: Calcium (kalk) er en vigtig bestanddel af vores knogler, og de væsentligste kilder til calcium er mælk, ost, æg, vegetabilske fødevarer og i nogen grad fisk som fx sardiner. Calcium optages godt fra mange vegetabilier. Derfor får vegetarer, som spiser mælk og æg, mindst lige så meget calcium fra maden som ikke-vegetarer. Jern: Jern findes i både vegetabilske og animalske madvarer. Jern findes i kød som hem-jern og i planter som nonhem-jern. Nonhemjernet fra planterne optages ikke lige så godt af kroppen som hemjernet fra kød, hvorfor vegetarer ofte har et

lavere jernindhold i kroppen end ikkevegetarer. Jernmangel er dog ikke hyppigere hos vegetarer end hos ikke-vegetarer. C-vitamin øger kroppens optagelse af jern. Gode kilder til C-vitamin er frugt, bær, grønsager og kartofler. Gode kilder til nonhem-jern er brød, kerner, havregryn, grønne grønsager som spinat, grønkål og broccoli, avokado, bælgfrugter, tofu, miso, nødder og tørret frugt. Selen: f.eks. i kød og især i lever og nyre, samt fisk, skaldyr, mælk, ost og æg, samt visse nødder, især paranødder. Jod: f.eks. i fisk og skaldyr samt mel, æg og grøntsager. Siden 1998 har man desuden beriget bordsalt med jod. Zink: Vigtige zinkkilder er kornprodukter, bælgfrugter, nødder og miso. Veganerens mad bør have et højere indhold af zink end mad sammensat efter de officielle kostråd, da det forholdsvis høje kostfiber-indhold er medvirkende til, at madens zink er sværere for kroppen at optage.

Hvis vi har et svækket immunforsvar, er vi meget mere modtagelige for smitte. Og vidste du at motion styrker immunforsvaret? Der er ikke tale om at løbe et maraton eller svømme 10 kilometer i havvand, men simpelthen moderat motion der passer til vores alder og fysiske form.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

11


De originale natunderbukser

Hjælp til børn der tisser i sengen DryNites® natunderbukser hjælper både barn og forældre til at få en god nats søvn. DryNites® har ekstra høj beskyttelse og er designet, så de ligner almindelige underbukser. DryNites® natunderbukser fås i 3 størrelser til både drenge og piger. Prøv også BedMats engangsunderlag for ekstra beskyttelse

Bestil en gratis prøve på www.drynites.dk DryNites® og BedMats kan købes i de fleste supermarkeder, Matas og på apoteket.

9830 DryNites annonce_DK_A4.indd 1

07/07/16 10.08


Af H enr iet te R o senth a l M ul d

Fiskeolie styrker hjernen

Fiskeolie, i den rigtige sammensætning og koncentration, styrker hjernens evne til at lære nyt og bearbejde indtryk.

D

et er efterhånden gået op for de fleste af os, at fisk er godt for både små og store, og skulle vi have været i tvivl, har Fødevarestyrelsen været så flinke, at skære det ud i pap for os. Anbefalingen lyder: spis 350 gram fisk om ugen, heraf skal 200 gram være fed fisk. Det er faktisk ikke så nemt, som det lyder, for ikke alle børn er lige begejstrede for fisk på menuen. De har en helt særlig evne til at spise tilbehøret og så ryger fisken i skraldespanden. Årsagen til at fisk er så vigtigt i kosten er, at fisk indeholder mange vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer. For at være sikker på at børnene ”er dækket godt ind” hvad angår de vigtige næringsstoffer, er det en god idé at give børnene fiskeolien som et kosttilskud, i et dagligt ritual – lidt ligesom, at man også børster tænder.

Vær opmærksom på at der er stor forskel på fiskeolie Omega-3 fiskeolie indeholder to gavnlige fedtsyrer – EPA og DHA. Og forskning viser, at forholdet mellem de to fedtsyrer er uhyre vigtigt for virkningen. Et dobbeltblindt cross-over studie, viser at Omega-3

Ro i geledderne Uro i klassen. Mange børn bliver urolige, rastløse og ukoncentrerede i løbet af skoledagen, for børn finder det svært at holde koncentrationen i længere tid. Særligt drenge har for meget krudt bagi til at følge med i skolen, og få knækket ”læsekoden”. Her hjælper et dagligt tilskud af den rigtigt afbalancerede dosis omega-3 fedsyrer, altså en speciel udviklet fiskeolie, styrker det hjernen samt koncentrations- og indlæringsevnen.

fiskeolie med tre gange så meget EPA som DHA tilsyneladende kan forbedre ikke bare børns men også voksne hjerners evne til at bearbejde ny information. Lige netop den formel finder man i eye q fiskeoliekapsler, hvor sammensætningen af EPA og DHA adskiller sig fra øvrige fiskeolier på markedet ved, at have et højt indhold af EPA i forhold til DHA.

Lettere indlæring og bedre koncentration med eye q Journal of Child Psychology and Psychiatry (JCPP) har for kort tid siden publiceret studiet: Omega 3/6 fedtsyrens betydning for børns læsning: en klinisk undersøgelse, som en dobbelt-blind, placebo-kontrolleret test på niårige, almindeligt fungerende, skolebørn i Sverige. Studiets formål var, at undersøge effekten af Omega-3 / Omega-6 tilskud eye q på læseevner blandt ikke specielt udvalgte gennemsnitlige-skolebørn og at undersøge om eye q forbedrede opmærksomhed, hukommelse, læring, sprog/kommunikation, problem løsning samt sociale færdigheder. Resultatet viste, at eye q signifikant forbedrede læseforståelsen, børnenes evne til at nævne navne på ting i 40 billeder, fonologisk afkodningstid (et barn læser 24 nonsens-ord, et ad gangen, her vurderes evnen til at afkode fonologi), visuel analyse tid (man viser 24 eksempler med to linjer med bogstaver og spørger om de to linjer er ens, eller om der er forskel) samt læsetiden pr. ord. Specielt drengene oplevede en stor forbedring, samt børn som havde koncentrationsproblemer. Q

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

10.08

13


Kulde og vind irriterer og udtørrer huden Tør hud giver problemer hele året og især om efteråret og vinteren, hvor luftfugtigheden er lav. Det virker nemlig udtørrende for huden. Selv normal hud vil i vores skandinaviske klima have brug for fugt og fedt, når de tørre årstider kommer. Vores børn både leger og sover udenfor, så husk altid at få smurt ansigtet og eventuelt hænderne med en fedtcreme. Også kinderne er udsatte.

UDEN parfume, farvestoffer og parabener!

Shower & bath oil

Shampoo

Lipid cream

Lips & dry spot balm

Indeholder i stedet for sæbe meget milde vaskeaktive ingredienser og naturlige olier, der blødgør og plejer huden. Olien er vandopløselig. Brug denne olie som familiens vaske- og badeprodukt.

Vasker håret og plejer samtidig hovedbunden med vitamin B5 og hvedeekstrakt. Indeholder blandt andet jojoba- og andre naturlige olier, der blødgør og beroliger huden i hovedbunden. Shampoo’en er mild og svier ikke i øjnene.

Beskytter huden mod udtørring og fugttab og forbedrer hudbarrieren. Til den ekstra tørre og udsatte hud. Også god til at forebygge frostkinder. Smør et godt lag på kinderne ca. 10 minutter før dit barn skal ud og lege eller sove.

Tørre læber, specielt om vinteren, er noget mange børn kender til. Det gør ondt, og det er svært ikke at slikke sig om munden. Decubal lips & spot balm plejer og beskytter læberne. Brug den flittigt et par dage når problemet opstår, og brug den derefter forebyggende.

Lidt til mor og far:

PAS PÅ JERES HÆNDER

Det slider huden på hænderne at blive forældre. Nybagte forældre oplever ofte at bleskift og hyppig håndvask får huden på hænderne til at blive tør og skællende, og i nogle tilfælde også med smertefulde revner i huden.

Det kan undgås! Her er et par råd: • Erstat håndvask med hånddesinfektionsmiddel med glycerin, når hænderne ikke er synligt snavsede • Brug mild håndsæbe uden parfume • Smør hænderne med en fed fugtighedscreme og følg de ti gode råd om forebyggelse af håndeksem. Læs mere i Decubal’s pjece om forebyggelse af håndeksem eller på www.decubal.dk


Af H enr iet te R o senth a l M ul d

Naturlige vitaminer til børn Børns daglige vitamintilskud styrker immunforsvaret og er nødvendige, hvis vi skal gøre os håb om, at komme gennem vinteren uden alt for mange ”barns første sygedag”. Særligt de mindste i familien skal vi passe godt på, for små børns immunforsvar er ikke optimalt udviklet, og derfor er de særligt modtagelige for bakterier og virus.

I

en travl hverdag er det lidt af et puslespil der skal lægges, når børnene gang efter gang bliver ”ringet hjem” af skolen og pasningsordningen, fordi der igen florerer virus mellem børnene. Det kræver et stærkt immunforsvar, og lige netop dette kan vi optimere for vores børn ved et dagligt indtag af naturens vitaminer − Børnevitamun, som er tyggetabletter, som er specielt udviklet til børn og de smager til og med godt, med en frisk smag af orange/lime. Med sit indhold af otte urter, 13 vitaminer og ti mineraler dækker Børnevitamun barnets daglige behov for et ekstra tilskud af næringsstoffer og plantestoffer.

Naturens eget apotek Ældgammel viden om hvilke planter og urter der styrker og helbreder, kombineret med den nyeste forskning, samler det bedste fra begge verdener. Det tog hele fem år, at udvikle Børnevitamun, til den succes som kosttilskuddet er i dag. En af udfordringerne var, at sløre smagen af de sunde naturlige ingredienser, som mange børn ville finde en tand for naturlige, på trods af de gode intentioner og egenskaber. Orange/limesmag viste sig, at fungere godt med de øvrige ingredienser, og børn elsker smagen, så den daglige vitaminpille glider let ned. Børnevitamun indeholder blandt andet eukalyptus olie, som virker

anti- inflammatorisk og immunstimulerende ligesom rød solhat, der har været kendt siden starten af 1900-tallet. Planten kommer fra de indfødte amerikanske indianere, og har været brugt i kampen mod infektioner, forkølelser og sårheling. I dag hører den til en af de førende immunstimulerende planter. Almindelig hyld er godt for mange ting og en af dem er, at det i forsøg har vist sig at være effektiv overfor ti forskellige influenzavirus. Gode gammelkendte planter og urter der sammen med andre naturlige ingredienser, i den rette sammensætning, udgør det naturligt kosttilskud, der holder antallet af sygedage nede.

Tak for tippet Josefine Nielsen er mor til Bella som går i børnehave og er fire år gammel. Efter sidste års vinter var Josefine tæt på at give op. Bella var konstant snottet og fik som følge deraf ondt i ørerne, den ene gang efter den anden. De daglige spekulationer, over hvem der skulle tage de næste dages fravær fra jobbet, skabte en anspændt stemning i hjemmet og til sidst var både Josefine og Bellas far Andreas, tyndslidte af mangel på søvn og dårlig samvittighed over hele tiden at forsømme arbejdet. – Jeg kan virkelig ærgre mig over, at jeg ikke delte min frustration med omverdenen noget før, for da jeg endelig tog bladet fra munden, og jamrede min nød til Bellas børnehavevenindes mor, rådede hun mig til at give Bella Børnevitamun hver dag. Hun er en erfaren mor til tre, og hun giver sine børn kosttilskuddet hver dag og har ingen problemer med syge børn. Det har vi heldigvis heller ikke mere, så nu har vi endda mod på og overskud til at tænke på at udvide familien med en lillebror eller -søster til Bella, fortæller Josefine. Q

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

15


Naturens eget medicin s Bronkitis

Rød Solhat

Diarré

Tarm og maveproblemer

X

Forkølelse

Hudlidelser, eksem

X X

Kamille

Mavesmerter

X X

X

Anis

Ondt i hals/ hoste

X X

X

Brændnælde Bukkehornsfrø

n s en

X

Fennikel

rsen

>>

Gyldenris

l s en

Hørfrø

Muld

X X

Ingefær Lakridsrod

X

X

X X

Padderokke Salvie

X

X

Stedmoderblomst

X

Guldblomme

X

Prikbladet Perikon X

Morgenfrue Havre Blåbær Lindeblomst

16 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

X X

X


Det har været kendt i mange hundrede år, at planter og urter lindrer og hjælper på en masse hverdagslidelser. Men hvilke hjælper på hvad?

n skab Uren hud og betændelse

Øjenbetændelse

Kolik

Blærebetændelse

Stress

Modløshed/trist

Forkølelse

X X

X

X

X

X

X

X

X X

X

X X X

X X

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

17


Af Henr i ette R o se nt h al M u ld

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

Højsæson for influenza I Influenza kan ramme alle, men nogle rammes hårdere end andre, og for disse kan influenza være en dødelig sygdom. Derfor er det klogt, at lade sig vaccinere mod influenza, hvis man er ældre, har et svagt immunforsvar, eller bare ønsker at være ”home safe”.

nfluenza er en kedelig omstændighed, uanset hvem den rammer, men der er stor forskel på hvor, medtaget man bliver af sygdommen. I takt med at vi bliver ældre, svækkes vores immunforsvar nemlig helt naturligt, hvilket øger risikoen for at blive alvorlig syg af influenzaen, så tilstødende komplikationer kan forværre sygdommen og i værste fald koste liv. Har man lider af en kronisk sygdom eller er over 65 år gammel, tilbyder Sundhedsstyrelsen gratis vaccine mod influenza, fordi immunforsvaret i disse tilfælde kan være for svagt til at bekæmpe sygdommen, og der er større risiko for at få følgesygdomme som f.eks. en alvorlig omgang lungebetændelse, med dertil hørende afkræftelse. Man skal ikke spøge med influenza, for Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år dør i gennemsnit cirka 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza, og heraf er de fleste 65 år og derover. Risikoen er størst, hvis man samtidig har en sygdom som for eksempel hjerte- eller lungesygdom eller diabetes, men også ældre, der ellers er sunde og raske, er i øget risiko. Influenza smitter gennem luften, ved kontakt som håndtryk og hvis man kommer i berøring med ting som er inficeret med influenzavirus.

Pas på de ældre Nær og kærlig kontakt mellem børn og bedsteforældre er kilde til stor glæde for begge parter, men man bør ikke vende det blinde øje til, at børn leger tæt og med mange forskellige i daginstitutionerne og derfor kan få influenzavira med hjem og uforvarende komme til at smitte andre − deriblandt deres bedsteforældre, som ofte hører til i aldersgruppen 65 +. Selv yngre, sunde personer kan rammes hårdt af influenza Susanne Mikkelsen oplevede sidste vinter, hvordan næsten hele familien lagde sig på skift, da influenzaen ramte husstanden.

18 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81


– Min søn på 17 år var den første, der mærkede noget til influenzaen. Han var i gang med sit tredje år i gymnasiet, og han var noget nær panikslagen, da han blev ved med at være syg. Han havde ondt i hele sin, ellers sunde sportstrænede, krop og havde en hovedpine, der var ved at drive ham til vanvid. Selv om han var lagt fuldstændigt fladt ned, var han oven i købet rigtigt ked af, at fraværsprocenten steg betragteligt, for han lå i sengen i en hel uge og måtte også have et par dages rekreation derefter. Men det var desværre kun starten på nogle seje uger, for efterfølgende havde han smittet min datter på 11 år, som heldigvis slap lidt letter igennem sin influenza, for hun kom sig lidt hurtigere, da feberen først havde lagt sig, men så var det min tur. Jeg betragter mig som en relativt sund og stærk person, og jeg dyrker motion flere gange om ugen. Måske har det hjulpet mig, for jeg ved jo ikke, om jeg var blevet ramt endnu hårdere af influenzaen, hvis jeg havde været i ringere form, men jeg kan sige så meget som, at jeg lå i sengen med høj feber og fuldstændigt ude af stand til noget som helst i to hele uger. Jeg kunne intet, ville bare gerne være i fred og blev ret bekymret over, at influenzaen ikke rigtigt ville slippe mig. Da feberen endelig forsvandt, erstattedes den af en fuldstændigt lammende træthed som varende i en månedstid, hvor jeg var utroligt frustreret over, at jeg intet kunne overkomme. Efter den omgang, er jeg slet ikke i tvivl om, at vi alle skal vaccineres mod influenza. Min mand slap med skrækken sidste år, men han stiller også op i køen, for han var også ret chokeret over, hvor hårdt vi andre blev ramt sidste år, fortæller Susanne.

Også gravide i 2. og 3. trimester tilbydes gratis vaccine For kvinder der venter sig, er det alfa og omega, at passe på sig selv, leve sundt og undgå at komme i kontakt med stoffer, der kan skade babyen i maven. Desværre tror et stort antal gravide, at vaccine mod influenza er en af de ting, som man skal være varsom med som gravid, men vaccine mod influenza har været anvendt i mange år og vaccinen

MAN SKAL IKKE SPØGE MED INFLUENZA, FOR SUNDHEDSSTYRELSEN ANSLÅR, AT DER HVERT ÅR DØR I GENNEMSNIT CIRKA 1000-2000 PERSONER I DANMARK AF KOMPLIKATIONER SOM FØLGE AF INFLUENZA, OG HERAF ER DE FLESTE 65 ÅR OG DEROVER. er, ifølge videnskabelige studier, meget sikker for både mor og barn. Sundhedsstyrelsen anbefaler rent faktisk, at gravide der er i 12 graviditetsuge eller derover, bør vaccineres mod influenza, og derved mindske risikoen for abort eller for tidlig fødsel. Ved at lade sig vaccinere mod influenza under graviditeten, er der som en ekstra bonus, den fordel for dit barn, at det er beskyttet af dine antistoffer i den første tid og ifølge sundhedsstyrelsen findes der undersøgelser der viser lavere sygelighed og dødelighed blandt nyfødte af vaccinerede mødre. Derudover er du, som ofte er dit barns tætteste kontakt, en potentiel smittekilde til influenza og den smittekæde brydes, hvis du bliver vaccineret.

Tilbud om gratis vaccination Bliv vaccineret, det er gratis for dig, der er fyldt 65 år Tilbuddet om gratis vaccination varer fra 1. oktober 2016 til den 31. december 2016. Bestil tid hos din læge eller hold øje med vaccinationstilbud i din lokalavis. Den gratis influenzavaccination til gravide bliver tilbudt til og med udgangen af februar 2017. Du kan blive vaccineret hos din læge eller holde øje med vaccinationstilbud i lokalavisen.Q

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

19


LEGO, the LEGO logo and DUPLO are trademarks of the LEGO Group. ©2016 The LEGO Group. 25189745_DA

Mine første LEGO® DUPLO® Mine første LEGO® DUPLO® sæt er den perfekte introduktion til grundlæg gende byg gefærdigheder med relevante temaer og umiddelbar læring for de mindste.

LEG OG LÆRING FOR DE MINDSTE Lær børnene at finde to ens med LEGO® DUPLO® Min første lastbil, eller lær dem om haven med Min første have. Der er masser af nye muligheder for leg og læring med disse Mine første sæt.

10818 LEGO® DUPLO® Min første lastbil

10819 LEGO® DUPLO® Min første have

10617 LEGO® DUPLO® Min første bondegård

Vejl. pris kr. 149,95

Vejl. pris kr. 149,95

Vejl. pris kr. 149,95

SE MERE PÅ LEGO.DK/DUPLO


BØGER

SPIL

& film

Hold øje med konkurre ncerne på www.bo rnogfritid .dk Her kan d u vinde b ø g er, billetter, fi lm og spil til bå de store og små.

TIL BØRN

Dinosauren Kurt Og andre historier fortalt af børn Forlaget Mellemgaard

Elefanten der så gerne eN nY sove godnaThISTOrIe, deR FÅR BØrN TIL ville At FAlDE I SØVN Forlaget Alvilda

Elefanten der så gerne ville sove er opfølgeren til den verdenskendte

godnathistorie Kaninen der så gerne ville sove. Millioner af forældre i over fyrre lande har på rekordtid taget den nyskabende bog til sig,

CArl-JOhAn FOrSsén EhrlIn

eN nY BOG deR KAN FÅ dIT BARn TIL At FAlDE I SØVN

Elefanten der så geRne VIlle sove

Sidste år tog Kaninen der så gerne ville sove verden med storm og røg af forfaTTeren TIl #1 BeSTselleReN til tops på bestsellerlisterne i hele KAniNeN dEr så gErNe ville sOve verden. Bogen virkede simpelthen – børnene faldt i søvn. Nu kommer opfølgeren, Elefanten der så gerne ville sove. Her møder vi den sødeste, søvnige elefantunge, Ellen Elefant, som tager barnet med på rejse mod søvnen gennem en magisk skov. Forfatteren bruger en særlig måde at fortælle på, der får børn til at slappe CArl-JOhAn FOrSsén EhrlIn IllusTrerET AF sYDnEy HAnson af, falde hurtigere i søvn og sove godt hele natten. Bogens illustrationer a lv i l d a skaber et smukt, trygt og eventyrligt VIND univers. Desuden indeholder bogen gode råd fra forfatteren og forældre, der har brugt teknikken. simpelthen fordi den virker. I denne nye bog er den særlige søvnhjælpsteknik forbedret og finpudset – så glæd dig til historien om Ellen

Elefants rejse gennem den magiske skov, som hurtigt vil hjælpe dit barn til at slappe af, og få det til at falde godt i søvn.

Gør som over 135.000 danske forældre, og se frem til en ny sengelægningsrutine, hvor godnatlæsningen bliver en fredelig og kærlig afslutning

på dit barns dag. Eller brug historien i daginstitutionen, når børnene skal sove til middag. Det er nemt at gå til, og det hele er forklaret i bogen. Udtalelser om Kaninen der så gerne ville sove:

”Virker på begge mine piger. Hvis de ikke sover allerede under historien, så gør de det, lige så snart den er slut.” – Forælder på Saxo.com

”Normalt tager ’sovekrigen’ over to timer. Med denne bog sov vores dreng efter tyve minutter.”

Elefanten der så gErNe ville sOve

Bogen indeholder 10 korte, sjove og umiddelbare fortællinger, som alle er digtet af børnehave børn – til en masse andre børn, dog omskrevet af forfatteren Jeanette Madsen. Siderne i bogen er illustreret af Birk på bare 11 år. Historierne i bogen inspirerer andre børn til at lave historier, og er lavet med det ene mål, at sætte fokus på børns fortællerevne og lyst til at læse historier.

– Forælder på Amazon.com

”Højtlæsning efter spisetid bør begrænses til særligt udvalgte bøger, der hjælper små børn med at ’rense

ud i pandelapperne’, finde ro og slippe sig selv fri til søvnen. Carl-Johan Forssén Erhlins bog er oplagt til denne proces.”

– Lola Jensen, familievejleder

En søvnhjælpsbog fra ALVILDA

VIND

VI UDLODDER 5 BØGER

Hvad er månen lavet af? Forlaget People´s Press

Danske Jim Lyngvild er den hurtigste mand i verden til at pille og spise tre citroner, Dannebrog er verdens ældste nationale flag, som stadig er i brug, og Samsø og Silkeborg imponerer verden med deres kæmpe labyrinter. Der er masser af sjove, ekstreme og overraskende rekorder fra hele verden i den ultimative rekordbog. Gå på opdagelse i over 4000 billeder og rekorder, læs om de sygeste stunts, mest blærede tekniske gadgets, rekordvilde rutsjebaner, ekstreme sportsrekorder og meget andet. Nye emner i 2017 er blandt andet: Universets historie set gennem 200 rekorder, chokolade, actionfigurer, Disney, 3D-print, labyrinter og sorte huller. Læs også interview med den verdensberømte astronaut Buzz Aldrin, se verdens største gyngestol og bliv klogere på goliatfugleedderkoppen, der kan blive stor som en middagstallerken.

Velkommen til den største opdagelsesrejse, du kan forestille dig. Her er en ny bog til videbegærlige børn giver ærlige svar på 50 af de største og vigtigste spørgsmål i livet. Om alt fra rummets, Jordens og hjernens dybder til svarene på, hvordan en atombombe og en flyvemaskine virker. Findes der kannibaler? Hvad var der før, universet blev skabt? Hvad er verdens klogeste dyr? Hvordan ser der ud nede i Jorden? Hvem er verdens mest berømte menneske? VIND Kan vi komme til at leve evigt? Har jeg en sjæl? Disse og mange andre spørgsmål får du svar på i bogen ’Hvad er månen lavet af’. Her giver professoren fra Kid’s News en kort og underholdende indføring i masser af grundlæggende og videnskabelige temaer og spørgsmål.

VI UDLODDER 5 BØGER

VI UDLODDER 5 BØGER

Guinness World Records 2017 Forlaget Carlsen

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

21


Et univers af mode og interiør til de mindste! Kig forbi Lovelymine.dk og se udvalget af alle de lækre brands som Ver de Terre, Livly, Marmar og mange flere

n s en

Hurtig levering og fri fragt ved køb over 499.

rsen

l s en

Muld

@Lovelymine.dk ❤ MADE WITH LOVE by Stefanie ❤ www.lovelymine.dk


FIND HOLGERS STORE FINDE-FARVEBOG

BØGER

SPIL

FIND HOLGERS

MARTIN HANDFORD

Han gemmer sig på hvert opslag i alle

MARTIN HANDFORD

Tag med Holger på eventyr gennem historiens mest spændende perioder.

FIND HOLGER NU

KAN DU FINDE HOLGER?

MARTIN HANDFORD

de tider, han rejser igennem – lige fra stenalderen og det gamle Rom

VIND

over vikingetiden til azteker-riget, 1800-tallets Paris og den amerikanske

& film

FIND R HOLGE

NU

Hold øje med konkurre ncerne på www.bo rnogfritid .dk Her kan d u vinde b ø ger, billetter, fi lm og spil til bå de store og små.

TIL BØRN

guldalder, indtil han ender i fremtidens rumverden. Find også hans nøgle, hans forsvundne bøger, Helgas kamera og meget mere. Kan du finde det hele?

9 788771 054675

31/03/2016 11.29

En A

– med

den sj

Kompo af

de

ti nd

rk. U

VI UDLODDER 5 SÆT MED BEGGE BØGER

VI UDLODDER 5 BØGER

-B-C

D

oves på 29 te alfabe vers tsang !

nere Sille t og inds Gr pi Palle ønberg llet af Windf og sp ille eldt de væ d en

tillade

in lse er al kopiering, udlejn

ller ne dlå g, u

for bu d t.

En eventyrlig fortælling på sjove, skøre børnerim om den lille gule ands rejse fra A til Å. Hvert bogstav er tydeligt fremhævet og gentages mange gange i hvert rim - og bogen giver derfor de mindste børn en uforpligtende og særdeles underholdende introduktion til bogstaverne i alfabetet. Dina Gellert, en af Danmarks mest populære børnebogstegnere, har illustreret bogen, som indimellem næsten VIND også fremstår som myldrebog med masser af sjove detaljer, der passer til de skøre rim. Med bogen følger stor ABC-plakat og CD med ny swingende ABC-sang af Sille Grønberg og Palle Windfeldt.

er ej

For første gang er ”Find Holger”-billederne renset for farve, så man selv kan farvelægge stederne i Holgers univers. I bogen ”Find Holgers store finde-farvebog”, kan du sammen med dit barn vække myldrende Find Holger-scener til live ved at farvelægge dem, samtidig med at I opsporer massevis af sjove ting undervejs. Kan I finde Holger og alle hans forsvundne farveblyanter? Glæd jer til at nyde de klassiske illustrationer på en helt ny måde. I bogen ”Find Holger nu”, kommer læseren med Holger på eventyr gennem historiens mest spændende perioder. Han gemmer sig på hvert opslag i alle de tider, han rejser igennem – lige fra stenalderen og det gamle Rom over vikingetiden til azteker-riget, 1800-tallets Paris og den amerikanske guldalder, indtil han ender i fremtidens rumverden. I bogen kan man finde hans nøgle, hans forsvundne bøger, Helgas kamera og meget mere.

og

Forlaget Bolden

n nte

Forlaget Alvilda

e uc r od sp lde eho

En ABC-historie på 29 vers

rb der fo Alle rettighe

Find Holgers store finde-farvebog / Find Holger nu

ng ive lse

find holder omslag2.indd 1

de an

n

fe of

lig nt

ge

Hr. Struganoffs MAD-alfabet Forlaget Carlsen

En af Danmarks bedste og mest populære børnebogsforfatter, Kim Fupz Aakeson, har skrevet 28 finurlige Pixi-bøger om den søde kok Hr. Struganoff og hans travle dag på restauranten, vidunderligt illustreret af Siri Melchior. Hr. Struganoff har åbnet en restaurant. Og der kommer mange gæster. Først en and, der vil have andemad, så en bokser, der vil have bankekød. Hver bog gennemgår et bogstav i alfabetet fra A til Å, så man kommer rundt om både chili, fiskefrikadeller, nudler og øller. Kufferten indeholder 28 Pixi-bøger – en til hvert bogstav i alfabetet – samt en plastlomme, man kan hænge op på væggen. Her er det nemt for barnet at danne sig et overblik over alfabetet, bogstavernes rækkefølge og holde styr på bøgerne.

VIND

VI UDLODDER 5 BØGER

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

23


Vinterferie i sol eller sne?

n s en

rsen

Begge dele lyder fortryllende, når efteråret svøber sig omkring os med sin kølige regnfulde luft.

>>

l s en

Muld

24 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81


Af H enr iet te R o senth a l M ul d

S

idste år var det som om, efteråret havde besluttet sig for at blive hængende lidt længere. Vinteren var længe om at indfinde sig, men da den endelig gjorde og afløste de endeløse regnbyger, endte den lige så brat, som den kom og afløstes af ren sommer i maj. Det føltes som et lidt specielt vejrlig og nu står vinteren – endnu en gang – for døren, og nu er det et oplagt tidspunkt til, at kigge nærmere på, om det måske er en hyggelig vinterferie, der skal stå øverst på julens ønskeliste? Og skal det så være en sol- eller skiferie, eller måske noget helt tredje? Hvis man ikke har mulighed for at stikke af på dyre udlandsrejser, så er det også fint, at holde en ”hjemmehyggeferie” med nærvær og tid til at være sammen.

Uge syv eller otte For børnefamilier med børn i skolealderen, eller i familier hvor mor eller far er ansat i det danske skolevæsen, ligger tidspunktet for vinterferien rimeligt fast. Uge syv eller otte danner rammen for den ugelange ferie, som falder på et tørt sted – eller rettere – et koldt og mørkt sted. Juleferien er for længst glemt, og januar er både lang og kedelig, med mindre man lige er så heldig at have fødselsdag denne måned. Lægger man planer om at rejse på eventyr i vinterferien er det klogt, hvis muligt, at navigere uden om de to førnævnte uger, hvor efterspørgslen på ferieaktiviteter ofte afspejles i forhøjede priser, og myldretid så det er svært at komme til.

man står af igen. En uge i sydens eller østens sol, beriget med en god swimmingpool eller strand, kan få resten af vinteren til at forekomme mere spiselig – også selv om vinteren trækker ud og stjæler sig tid helt ind i april som egentligt officielt er en forårsmåned. Både humør- og d-vitaminkontoen har godt af en optankning sol og varme. Med lidt held får man også navigeret ungerne uden om de værste vintersnuer.

Sjov på ski Nogle søger mod nord andre mod syd for at finde sne og løjper i regnbuens farver. Skiferie er sjov ferie for hele familien og børn i alle aldre kan være med. Hvis familiens yngste endnu ikke er klar til en debut på ski, er det på kælkebakken det foregår, men det er også både sjovt og udmattende. De fleste lidt større børn synes at det er skønt, at give den gas på børnebakken i selskab med søde skiskoleinstruktører. Det er sjovt, selv at stå på ski, men der sker altså et eller andet, et blødt sted i hjertet, når man betragter ungerne på ski. Efter en dag på ski er det indbegrebet af familiehygge, at samle hele familien i skihytten i skiundertøj og tykke sokker. Hold ferie hjemme I en travl hverdag hvor mange eftermiddage går med at bringe, hente, bringe og hente børnene igen til og fra de utallige fritidsaktiviteter, som mange danske børn dyrker, kan vinterferien være et tiltrængt pusterum fra hverdagen, også selv om hverdagen er en god en af slagsen. Ferie behøver ikke at være lig med, at vi styrter af sted ud i verden. Bliv hjemme og mærk roen sænke sig, når vækkeuret ikke tyranniserer fra morgenstunden, og alle får lov til at vågne i eget tempo. Forsøg at lade humør og fælles ønsker bestemme hvad dagen skal bringe. Det kan være en virkelig feriedræber, at mor i sin iver, har fået planlagt hele ferieugen, ud fra et godt hjerte og ønske om at få så meget ud af ferien som muligt. Nogle gange er det en befrielse og slippe tøjlerne og flyde med strømmen, og det kan faktisk være den største udfordring, når man er vant til at løbe med hundrede kilometer i timen til hverdag.

FERIE BEHØVER IKKE AT VÆRE LIG MED, AT VI STYRTER AF STED UD I VERDEN.

Solferie i den mørke årstid Nogle er til skiferie andre er knapt så begejstrede for tanken om kulde, og er udelukkende til solferie også i vinterferien. Det er faktisk også ualmindeligt sødmefyldt, at springe på en flyver med familien, på en kold og grå vinterdag og efter en flyvetid på måske fem timer, blive mødt af milde vinde og solstrejf når

Et pusterum Når familien er tilgodeset med ferie i den mere eller mindre officielle vinterferieuge, er det altså i orden, at mor og far snupper en ”weekendferie”, hvor ungerne enten råhygger hos venner, eller bliver forkælet hos bedsteforældrene. Det er en udbredt misforståelse, at det først er når man er slidt helt ned til sokkeholderne, man fortjener lidt voksentid sammen med sin elskede. Nogle forældre føler, at det er at svigte ungerne at stikke af på weekend med tilhørende ”voksenforkælelse”, og kommer derfor ikke af sted. Smid skyldfølelsen overbord, og gør forsøget.Q

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

25


Af Fre d e r ik B. O h ste n

Thailand er fyldt med glæde og kontraster, der går op i en højere enhed. Det er næsten synd, hvis du nøjes med ét rejsemål – og her kan oplevelser, tryghed og komfort nemt gå hånd i hånd.

Smilets hjemland

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

T

hailand er et land, der flyder over med attraktioner og spændende ting at se og gøre. Der er pulserende byer, den lækreste mad, gudesmukke øer, tætte jungler og rolige tilflugtssteder med skønne strande. Det er et ferieland, man nemt bliver afhængig af, og som bliver ved og ved med at byde på nye oplevelser. Det er grunden til, at mange har svært ved at holde sig til et enkelt rejsemål, når de er på ferie i Thailand. For mange er det ideelt at kombinere en god sjat eventyr og oplevelser med en pæn portion afslapning, strandliv og komfort, især når man rejser med børn. Der er ikke noget mere spændende end selv at sammensætte sin rejse, og hvis man for eksempel rejser med Spies, får man nemt et godt overblik, når man har bestemt sig for, om det skal være eksempelvis 10 dage, to uger eller en hel måned. Og skal det være en klassisk og nem charterferie, eller skal familien med på de vilde vover? Det første er selvfølgelig skønt, men det sidste vil være en ferie, børnene aldrig vil glemme.

Læg ud med eventyr Hvis der står storslåede bjerglandskaber, spændende vildmarksaktiviteter og flere hundrede år gamle templer på ønskelisten, bliver man absolut ikke skuffet i Chiang Mai. Den afslappede universitetsby ligger omkring 700 kilometer nord for Bangkok og er berømt for sin fine silke og sølvsmykker. Især for børn står de nye oplevelser i kø: templer, munke, citrongræs, tuktuks og aber. Chiang

Mai er en by, hvor man tager det roligt, og hvis man har rejst med rygsæk inden man fik børn, er det let at genkalde sig stemningen. Prøv at tage ungerne med til de farvestrålende markeder, prut om prisen med de handlende og sæt familien til rette ved et tætpakket bord med guddommelige, friske forårsruller og kokosvand direkte fra kilden. Du kan også vælge at tage endnu længere nordpå, helt op til Chiang Rai nær ved grænsen til Burma. Her kan du tage børnene med på vandretur i junglen eller sejle med flodbåd – det er et billedskønt område, hvor I med vandets klukken under båden har fornemmelsen af bare at være jer selv på eventyr langt, langt væk hjemmefra. Og når kokken gør klar til at servere aftenens måltid på det store kraftige træbord midt på båden, oplever I samtidig, at der bliver sørget godt for jer, og at I ikke skal gøre andet end at nyde de nye oplevelser, de skønne omgivelser og hinandens selskab.

I Leonardos fodspor I filmen The Beach jagtede Leonardo DiCaprio den perfekte strand i Thailand. Spørger du børnene, vil valget med stor sandsynlighed falde på stranden på Koh Lanta lidt syd for Phi Phi Island. Strandene er lange og lavvandede, og der er et stort udbud af service. Koh Lanta er blevet populær blandt skandinaviske børnefamilier, fordi man her får kombinationen af tilbagelænet, tropisk eventyrstemning og komfortabel tryghed, hvor pligter og bekymringer føles lige så langt væk som kolde vintermorgener og våde flyverdragter. Med Spies har du flere gode hoteller at vælge imellem på Koh Lanta – men Krabiprovinsen har flere pragtfulde øer at vælge imellem, som alle har deres individuelle kvaliteter, så husk at undersøge, hvad der bedst passer til dine ønsker og behov. Strandliv og afslapning Videre til Phuket, hvor du finder nogle af de allerbedste hoteller med de mest gennemtænkte detaljer for skandinaviske rejsende (og ikke mindst de yngste). Hvis det skal være virkelig bekvemt, og strandene ikke skal skuffe, så vælg Bangtao

26 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81


PRØV AT TAGE UNGERNE MED TIL DE FARVESTRÅLENDE MARKEDER, PRUT OM PRISEN MED DE HANDLENDE OG SÆT FAMILIEN TIL RETTE VED ET TÆTPAKKET BORD MED GUDDOMMELIGE, FRISKE FORÅRSRULLER OG KOKOSVAND DIREKTE FRA KILDEN. Beach. Det er et formentlig Phukets mest børnevenlige område. Her er roligt, og her er en lang, lavvandet strand med god plads – og så er her ingen trafik. Hvis det skal være vikelig bekvemt, så er det oplagt at bo på Sunwing Bangtao Beach, der er et af Spies’ koncepthoteller til skandinaviske børnefamilier, hvor der er tænkt på alle detaljer – det kommer I med garanti ikke til at fortryde.

Lyst til mere end smil og sødme? Hvis I alligevel får nok af at dase og lade jer opvarte på Phuket, så nap en dagstur til Ao Phang-Nga Nationalpark. Her oplever I, hvordan enorme, lodrette kalkstensklipper omgiver 42 øer, hvoraf flere kun er tilgængelige ved lavvande. Nationalparken er hjemsted for Thailands største mangroveskov og et vildt og eksotisk dyreliv. Her bliver I hurtigt mæt af oplevelser, inden turen går tilbage til Phukets smil og sødme.Q

Eventyr eller daseferie? Med Spies kan du både få en klassisk charter-ferie til Thailand, men du kan også vælge selv at sammensætte ferien med rutefly. Alt sammen med den tryghed, at du er dækket af loven om pakkerejser. Hør mere på 70 10 42 00 eller tjek selv Spies.dk.

Vidste du det om Thailand? 1. I Thailand er det forbudt at træde på pengene. 2. Thailand rangerer som nummer 13 på listen over verdens venligste lande. Danmark er nummer 117. 3. Bangkoks fulde, officielle navn (der bruges uhyre sjældent) er Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

27


Af Henr i ette R o se nt h al M u ld

BØRN & FRITID

TESTER

Personlige plejeprodukter

til hele familien Børn & Fritid har bedt tre testfamilier om at afprøve Organic Circle.

n s en

rsen

>>

l s en

O

rganic Circle er REMA 1000s plejeprodukter som er udviklet og produceret med fokus på både din sundhed og miljøet. I hudplejeserien findes tolv forskellige produkter, som alle i familien kan bruge. Derved slipper man for at fylde hylderne i toiletskabet med flere forskellige produktserier. På nær sikkerhedsvatpindene og vatrondellerne er alle produkterne Svane- & ECOCERTmærkede samt deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Q

Muld

Produkter mærket med AstmaAllergi Danmark og Svanen er din garanti for: Q Skrappe miljøkrav Q Hensyn til sundhed Q God kvalitet Q Ingen hormonforstyrrende stoffer Q Ingen brug af kendte allergifrem-

kaldende stoffer Q Skrappe krav til parfume

Organic Circle Q Naturlig og økologisk kosmetik,

med det nordiske miljømærke Svanen, deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark samt certificeret af ECOCERT Greenlife ifølge ECOCERT standarder. Læs mere på: http://cosmetics.ecocert. com. Q Produkterne kan anvendes af hele familien, og er yderst skånsomme for dit hår og din hud. Indeholder økologisk aloe vera, som giver dig den pleje og fugt du har behov for. Produkterne er uden farve, parfume og parabener. Q Produkterne er udviklet i Danmark og findes kun i REMA 1000.

28 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

Oscar vasker selv sit hår.

Første testfamilie består af Morten og Sille – som er gravid– samt Oscar på otte år, der glæder sig til at blive storebror. Sille har fra barnsben været plaget af sart hud, og selvom barndommens kraftige tilfælde af atopisk eksem også kaldet ”børneeksem” har fortaget sig, dukker der stadigvæk sporadiske tørre pletter op på huden, særligt omkring håndled og albuer. Derfor har det altid været naturligt for hende at bruge naturlige og uparfumerede produkter i husholdningen både til rengøring og til den personlige pleje. – Jeg er, af flere årsager, glad for at jeg er blevet gjort opmærksom på Organic Circle. Produkterne har en virkelig rimelig pris, de er både Svane-, Astma-Allergiog ECOCERT-mærkede så jeg kan stole på, at de er testet efter alle kunstens regler, de virker efter hensigten og holder, hvad de lover på etiketterne. Hvis man tror, at det er en selvfølge, kan jeg skrive under på, at det ikke altid er tilfældet. På grund af min egen sarte hud, har jeg prøvet et væld af produkter både i den dyre ende

og i den mere rimelige. Jeg synes egentlig først nu, at jeg med Organic Circle får en komplet parfumefri serie, som alle i husstanden kan bruge. Min kæreste har knurret lidt over, at jeg foretrækker produkter uden parfume, for han synes, at de ofte dufter decideret dårligt. Hans udmelding er, at med Organic Circle er det da virkelig lykkedes at lave parfumefri produkter, som dufter dejligt neutralt. Det passer mig fint, for med en lille ny på vej kan jeg garantere at jeg ikke har tænkt mig at slække på niveauet. Jeg vil gøre meget for at undgå, at vores lillesøster eller -bror, skal have de samme udfordringer med ”børneeksem”, som jeg selv har haft. Oscar er en ”langhåret bavian” og det fungerer ret godt, at han vasker hår i shampooen fra Organic Circle og putter balsam i de tørre spidser. Håret bliver dejligt blødt og er nemt at rede ud bagefter, fortæller Sille.


Næste familie er Maria og Michael, som har Elias på syv og Victoria på fire år. – Vi har prøvet alle tolv produkter og synes godt om dem alle. Særligt Organic Circle Sikkerhedsvatpinde er et hit, for vatpinde er ikke til at komme uden om, når Elias har været i bad, for han hader vand i ørerne. Jeg hjælper ham altid med at tørre ørerne ekstra godt med vatpinde, men han kan faktisk få lov til, at gøre det selv med Organic Circle Sikkerhedsvatpindene, fordi han ikke kan komme til at skade ørerne med dem. Jeg er særligt glad for Organic Circle Showergel, som både er godt til at vaske sig med, men som også er glimrende at barbere ben i. Efterfølgende er Organic Circle Bodycreme min foretrukne, fordi den er kraftig i konsistensen, og det er mine tørre skinneben særligt glade for. Victoria har en snert af tør eksem på sin ryg, så også hun er blevet smurt ind i bodycremen. Både Michael og jeg har afprøvet Organic Circle Deo Roll-On´en og den holder hvad den lover. Jeg skal lige vænne mig til, at den er fuldstændig duftneutral, for jeg er vant til deodorant med duft. Så putter jeg bare lidt duft på mit ærme i stedet for på min hud. Det er nok bare gammel vane, at jeg har været bekymret for om en parfumefri deodorant kunne holde svedlugt borte, men det kunne den sagtens, siger Maria.

Det er vigtigt, at Elias lærer at passe på miljøet.

Sara og Kenneth har Oliver på fire år, og som testfamilie har de også fået samtlige tolv Organic Circle hudplejeprodukter. – Hvis jeg skal fremhæve et enkelt produkt, som virkelig giver pote i forhold til mit behov, så er det Organic Circle Renseservietter, som er dejligt nemme at bruge, når jeg er træt om aftenen. Jeg har aldrig været specielt god til at få renset mit ansigt hver aften, men når det er så nemt med renseservietterne, er der ikke nogen undskyldning for at lade være. De virker meget milde på min hud, hvilket jeg også forventede, fordi de er Svane-, Astma-Allergi- og ECOCERTmærkede. Vi smører os alle sammen i bodylotion, efter vi har været i bad, og både Kenneth og jeg synes, at Organic Circle Bodylotion er ret nem at fordele på huden. Måske er den en lille smule længere om at trænge ind i huden, end hvad vi ellers har brugt. Det er også muligt, at det er indbildning, fordi vi pludselig er så opmærksomme på produktet. Organic Circle Håndcremen ligger nu fast i min taske, for jeg får det næsten klaustrofobisk, når mine hænder er tørre. Den er perfekt i størrelsen til taskebrug, lukker tæt og giver dejligt bløde hænder, siger Sara. Sara og Oliver i Tivoli.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

29


Host..,

Fås i håndkøb på apoteket

Snøft..!

Hark..,

Løsner slim i hals og lunger og letter hosten DRIKKES KOLD ELLER VARM

NR1606498112/juni2016.

Mucolysin®/acetylcystein brusetabletter 200 mg og 600 mg, pulver til oral opløsning 600 mg Anvendelse: Slimløsnende hostemiddel til hoste med sejt slim. Dosering: Mucolysin® brusetabletter 200 mg: Voksne: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 3 gange daglig. Børn over 5 år: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 2 gange daglig. Må ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) 2 gange daglig eller 1 tablet (600 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Børn over 14 år: ½ tablet (300 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Må ikke anvendes til børn under 14 år. Mucolysin® pulver til oral opløsning 600 mg: Voksne: 1 brev 1 gang daglig. Efter et måltid opløses pulveret i et ½ glas koldt vand og kan tilsættes varmt vand. Bemærk at koldt og varmt vand ikke må blandes i omvendt rækkefølge da dette kan ødelægge pulveret. Den færdige opløsning bør omrøres og indtages straks. Må ikke anvendes til børn. Kontraindikation: Må ikke anvendes ved nylig ophostning af blod, ved overfølsomhed over for acetylcystein eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Mucolysin® brusetabletter 200 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® 200 mg ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® 600 mg ikke anvendes til børn under 14 år. Mucolysin® pulver til oral opløsning 600 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof, må Mucolysin® 600 mg pulver til oral opløsning ikke anvendes til børn. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Hvis du oplever forandringer i hud eller slimhinder, bør du kontakte lægen omgående og indstille behandlingen med Mucolysin®. Spørg lægen eller på apoteket før du bruger Mucolysin® hvis du har astma eller tidligere har haft bronkospasmer, hvis du har eller har haft mavesår eller hvis du er særlig følsom overfor histamin. Kontakt lægen før du tager Mucolysin®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. 200 mg og 600 mg brusetabletter indeholder natrium. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Mucolysin® hvis du er gravid eller ammer. Spørg lægen eller apotekspersonalet til råds. Bivirkninger: Op til 30 % af dem, der anvender Mucolysin® kan forvente mave/tarm gener. Udlevering: Fås i håndkøb på apoteket. Pakninger: Mucolysin® brusetabl. 200 mg 25 stk, 50 stk. og 100 stk, Mucolysin® brusetabl. 600 mg 10 stk, 20 stk og 50 stk., Mucolysin® pulver til oral opløsning 10 stk. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer dateret 30. juni 2016 (Mucolysin® 200 mg brusetabletter), 28. juni 2016 (Mucolysin® 600 mg brusetableter) og 30. juni 2016 (Mucolysin® pulver til oral opløsning). Produktresuméerne kan frit rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00


❄ ❄ VINTERHYGGE Af H enr iet te R o senth a l M ul d

I pejsens skær

Vi har været heldige med efterårets vejr i år, men nu sætter mørket og kulden ind og det er tid til at rykke sammen indendørs. Det ville være dejligt at have en pejs, for der er ikke meget der hygger som levende ild. Det er faktisk muligt, også selv om man ikke har aftræk, skorsten eller en kæmpestor stue. Biopejse findes i alle størrelser og kan placeres i stort set alle rum. En biopejs skaber en utrolig hyggelig stemning og afgiver en dejlig afdæmpet varme. På Biopejs-shop.dk findes et kæmpestort udvalg af biopejse og tilbehør. Biopejs-Shop.dk er en webshop, og besparelsen ved ikke at have et stort forkromet showroom afspejler sig i priserne, som altid er meget rimelige – faktisk giver Biopejs-Shop.dk en prisgaranti, der betyder, at du vil kunne få tilsendt den billigere biopejs til samme pris - helt fragtfrit. Hvis du har brug for hjælp til at vælge den helt rigtige biopejs, er kundeservice klar ved hjælp af telefon, mail og chat.

Kvalitetsbrænde lige til døren Efteråret er sat ind og det er tid til at tænde op i brændeovnen. Det kan godt være lidt af en jungle, at finde ud af hvilket brænde der er det bedste. Der findes brænde i mange varianter. Skal det være lufttørret eller ovntørret? Hvilke slags brænder bedst og i længst tid? Er det bøg, ask, avnbøg, blandet løv eller eg. Vidste du, at der findes en blog på www.dkbrande.dk hvor du kan få svar på mange af dine spørgsmål om brænde? Når du er blevet klogere på hvad der er det rigtige brænde til dit behov, er det nemt at bestille det med levering lige til kantstenen. Ja, faktisk mere end det, for på Sjælland medbringer Dkbrænde.dk en lav gaffeltruck, så brændetårnet køres direkte ind under et halvtag eller ind i garagen. – Vi leverer ikke kun brænde til private husstande, men også til masser af institutioner og skoler, hvor man har udendørsaktiviteter og madlavning over bål. Uanset hvem der bestiller, har vi en hurtig leveringstid, som på Sjælland er maks. tre dage. I Jylland og på Fyn kan vi leverer i løbet af en til to dage, siger Jesper fra Dkbrænde.

Med et toast-jern får man de lækreste toasts lavet over bål.

Udendørsliv Brian Hyldborg og Jacob Andersen har siden 2006 drevet Danish Outdoor, som er en specialbutik med udendørs grej til både private og institutioner. Og selv om mørket falder på og vinteren står for døren, er der ingen grund til at opgive de hyggelige udendørs aktiviteter. Et bålfad med knitrende ild at varme sig ved, når fingrene fryser og det er tid til en pause i legen, skaber både dejlig varme og er et skønt syn – også for dem der bliver indendørs og nyder synet gennem vinduet. På www.danishoutdoor. dk findes en fane der hedder: gratis viden. Her kan du få masser af inspiration og er du i tvivl om noget som helst, er Brian og Jacob klar til at hjælpe. I modsætning til mange andre netbutikker, kan de godt lide den tætte kontakt til deres kunder og bruger gerne tid på at give råd og vejledning.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

31


LBR-142023-DK RELEVANS.NET

Hjælper mod røde numser, frostsprængte kinder og tørre hudområder på hele kroppen!

God mod eksemhud og anden folsom hud

LOCOBASE ® REPAIR – DIT VÆRKTØJ MOD TØR HUD Locobase® REPAIR er en fed creme, der hurtigt og effektivt reparerer tør og skadet hud på hele kroppen hos både børn og voksne. Fri for parfume, konserveringsmidler og farvestoffer, men fuld af alt det, der gør huden godt. Locobase® REPAIR fås på apoteket og anbefales af Astma-Allergi Danmark. Læs mere på www.locobaserepair.dk

Effektiv uden at svie


LBR-142023-DK

Af H enr iet te R o senth a l M ul d

RELEVANS.NET

Børnefamilier elsker økologi Skru op for økologien og server økologisk, varm og velsmagende suppe på ingen tid.

N

år efterårets kulde sætter ind, starter højsæsonen for suppe, for det smager godt og varmer dejligt i maven. Hvis du her tænker; det går ikke, for det har jeg ikke tid til efter en lang arbejdsdag, for supper er noget der skal koge i en evighed, hvis det skal smage af noget som helst, så bliv alligevel hængende. Mou sørger nemlig for, at middagen kan stå på bordet på

under 30 minutter. Lækker suppe som hele familien kan lide. Mou har siden 1960’erne kogt suppen fra bunden på basis af de bedste råvarer og herefter tilsat en ordentlig portion tålmodighed: otte timer for nu at være helt præcis. Alt sammen for at du kan sætte masser af dejlig varm og velsmagende suppe på dit middagsbord på ganske få minutter. Fordi suppen er lige til at gå til, giver det

Ifølge Danmarks Statistik er familier med børn, dem der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven. Det handler i høj grad om familiens sundhed, og ved at vælge de økologiske fødevarer, undgår man de potentielt skadelige sprøjterester og pesticider.

overskud til, at invitere børnene med i køkkenet, og hjælpes ad med at snitte ekstra grønt fyld til suppen – som også kan spises som den er, uden ekstra, fyld hvis det foretrækkes. Supperne er cremede og fyldige i smagen, men stadig tilpas milde til at hele familien vil kunne lide dem. Find opskrifter til familiens nye livretter på www.mou.dk, hvor du kan få inspiration til at ”digte videre” på de delikate supper fra Mou Q

Økologisk Tomatsuppe med Italian Meatballs og stegte peberfrugter Ingredienser til 4 personer: 1 ps. Mou Øko Tomatsuppe Italian Meatballs (20 stk.): 500 g hakket oksekød 2 æg 1 fed hvidløg 1 løg 1 tsk. salt 1 spsk. tomatpuré 1 spsk. røget paprika

4 stilke/blade persille, hakket 1 spsk. rasp ½ dl. vand Stegte peberfrugter: ½ rød peber ½ grøn peber ½ gul peber 1 spsk. oregano, frisk, groft hakket

Tilberedning: Italian Meatballs: Hak fint eller blend løg og hvidløg på en food processor og vend sammen med de øvrige ingredienser. Lad gerne farsen hvile 30 min. og form til kødboller på størrelse med en golfbold. Kog meatballs i ca. 4 min i saltet kogende vand og sigt. Steg evt. meatballs i lidt neutral fedtstof på en stegepande. Stegte peberfrugter: Skyl og snit peberfrugt i mindre stykker og steg kort på en varm stegepande tilsat lidt neutral olie og krydr med lidt salt og peber. Varm suppen op efter anvisning på emballagen. Anret meatballs i suppeskåle sammen med peberfrugt og hæld den varme fyldige tomatsuppe over.

Hvis du foretrækker at spise økologisk, så findes der, i Mous store sortiment, både tomat- og karrysuppe, som udelukkende er lavet på gode økologiske råvarer, ligesom der også er sørget for, at du kan vælge at tilsætte økologiske kødboller som ekstra fyld − og derudover kan du jo tilsætte lige præcist, hvad du selv synes smager dejligt.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

33


Af Henr i ette R o se nt h al M u ld

Lune nyheder fra Joha

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

34 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81


Af H enr iet te R o senth a l M ul d

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

35


Af Henr i ette R o se nt h al M u ld

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

Varm og fra blød uld inderst til yderst På kølige dage og nætter er uld det allerbedste materialevalg, og gerne lag på lag.

T

øjet vi har på tættest på kroppen, skal være dejligt blødt. Det skal holde på kroppens varme i kolde tider, og samtidig lade kroppen afgive varmen når vi sveder. Lige netop de gode egenskaber har, naturens fine materiale, uld. Uld har en særlig evne til at regulere kroppens temperatur. Der er to årsager til, at uld er varmere end andre tekstiler. Den ene er, at uld er bedre til at optage fugt – den anden årsag er, at uldtråde kan rumme mere luft end andre tekstilmaterialer. Forskellen mellem uldtøj og tøj fremstillet af syntetiske materialer er, at uldtøj er bedst til at optage det fugt, der hele tiden fordamper fra vores kroppe. Dermed forsvinder fugten ind i ulden i stedet for at køle kroppen. I syntetisk fremstillet tøj lægger fugten sig derimod på indersiden mod kroppen, og det betyder, at syntetisk tøj hurtigere føles fugtigt end uldtøj. En anden årsag til, at uld er så magisk er, at uldtrådene, der bliver til uldtøj, har masser af plads til al den varme luft, som strømmer fra din krop. Det ved man alt om hos Joha, som i årevis har produceret lækkert tøj i uld til både små og store. Det er kun naturens bedste materialer der finder vej ind i produktionen, som i øvrigt foregår i Europa. Det bomuld og uld der danner basen i en stor del af kollektionerne, er mærket med det europæiske miljømærke Ecolabel, som sikrer at miljøbelastningen er minimal, og at der ikke er brugt farlige kemikalier i produktionen af Johas produkter.

36 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

Hverdagens børnetøj Joha er muligvis mest kendt for sit under- og nattøj, men faktisk findes der også en fin kollektion af tøj til de ydre lag, altså rigtigt lækkert baby/børnetøj, i smukke afdæmpede farver. Det gør det dejligt nemt, at klæde børnene varmt og praktisk på, i alle lag fra inderst til yderst. Baby/børnetøjet er alt sammen produceret af slidstærke og miljørigtige materialer som kan tåle at blive vasket igen og igen. Jo, du læste rigtigt. For som noget fuldstændigt unikt, kan man nemlig både vaske og tumble det meste uldtøj fra Joha. Johas uld er kvalitetsmærket med Woolmark og findes i 100 % uld, men også uld kombineret med andre materialer. Find jeres egne favoritter på joha.dk Q

Uld inderst inde Uld er meget gavnligt i både de varme og kolde måneder, da den udover at holde barnet varmt og tørt når det er koldt, også regulerer barnets temperatur, når det er varmt. Uld suger nemlig helt op til 40% af sin egen vægt, hvis barnet har det for varmt og sveder.


Af H enr iet te R o senth a l M ul d

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

37


NĂŚrmeste forhandler: www.hartoketrading.dk Tlf: +45 4035 8810 - mail: info@hartoke.dk


Af H enr iet te R o senth a l M ul d

Lækker mode og unikt interiør til børn

Begge dele finder man hos en yngre kvindelig iværksætter, der med sin sikre sans for detaljen sørger for, at der er en fin rød tråd gennem alt, der forhandles i hendes webshop med lækre sager til de mindste.

B

aggrunden som uddannet designer fra Fashion Design Akademiet fornægter sig ikke. Ved første øjekast på Lovelymine.dk fornemmer man tydeligt, at indehaver, Stefanie Nielsen, 26 år, har mere end godt styr på, hvilke tendenser der rører på sig inde for børnemode i den lækre ende af skalaen. Denne viden om design, kombineret med en uddannelse til kontorassistent med speciale i administration, er en solid ballast, da drømmen om at åbne en webshop med alle de lækreste ting til de små skulle føres ud i livet – og så lige det faktum, at Stefanie selv blev mor til en lille pige gav det sidste lille puf ud i tilværelsen som selvstændig erhvervsdrivende. – Jeg har en datter på halvandet år, som helt klart er en kæmpe drivkraft og motivation for mig. Eftersom jeg valgte at udleve drømmen om Lovelymine midt i en sæson, har jeg ikke helt kunne få alt, hvad jeg har ønsket fra de forskellige brands, så jeg glæder mig utrolig meget til næste kollektion, 2017, hvor jeg har været med lige fra start og udvalget derfor bliver komplet. Derudover kommer der også en masse spændende nye mærker på shoppen. Det har været en benhård opstart, der er mange ting der skal gå op i en højere enhed, bare det at få de mærker, jeg har ønsket, har været en kamp, eftersom mange mærker er ret tilbageholdende, når det gælder nye webshops, hvilket er forståeligt nok, da de værner om mærkets image. Dette har dog ikke afholdt mig fra at tage kampen op, og det er da også lykkedes mig at få alle de mærker i min webshop, som jeg har kontaktet indtil nu. For mig er det rigtig vigtigt, at de forskellige brands tror på Lovelymine, ligesom jeg tror på de brands jeg kontakter. Det skaber det bedste samarbejde.

Det er uden tvivl utrolig hårdt at starte op som selvstændig, og det er arbejde 24/7, men med den baggrund jeg kommer fra, falder det mig meget naturligt. Mine forældre og to brødre er selvstændige, og min kæreste er speedwaykører. Den opbakning, jeg får fra min familie, er af stor betydning for mig. Vi inspirerer, hjælper hinanden og byder ind med vores forskellige kompetencer. Faktisk er vores familiesammenhold så stærkt, at vi alle sammen også ofte tager på ferie sammen. Udover Lovelymine universet, er jeg også i gang med at udvikle min egen linje, som jeg glæder mig til at introducere for mine kunder. Jeg har allerede nu været gæstedesigner for et brand, hvor jeg har designet min egen knage, med motivet enhjørning, som kan købes på www.lovelymine.dk Hos Lovelymine er kundeservice og hurtig levering en vigtig del, og hver ordre uanset størrelse bliver sendt afsted med kærlighed og en personlig hilsen, fortæller Stefanie.

Lækre detaljer til børneværelset Det behøver ikke at koste det hvide ud af øjnene, at indrette børneværelset i en lækker personlig stil. Man kan sagtens vælge neutrale praktiske møbler, og så give den lidt ekstra gas med tilbehøret. Hos Lovelymine.dk har Stefanie et fint udvalg af skønne unikke lamper, posters og knager til børneværelset, der lige sætter prikken over i´et i indretningen. Er man i tvivl om hvilken størrelse eller farve, der er den helt rigtige, er Stefanie klar til at rådgive både pr. telefon eller e-mail. Hos Lovelymine.dk er den bedste kundeservice en selvfølge. Q

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

39


PLAY OUT STAY OUT LONGER! ecco.com


Af H enr iet te R o senth a l M ul d

Børnefodtøj i den rigtige størrelse Ny app giver et godt overblik over hvordan dine børns fødder vokser, og kommer med anbefaling til den rigtige skostørrelse.

B

ørns fødder vokser og afhængigt af det faktum, samt årstid og vejrlig, skal der skal med jævne mellemrum ryddes ud i børnenes fodtøj. Når jagten går ind på sæsonens udvalgte sandaler, sko, støvler eller gummistøvler og hjemmesko, er der lige det der med størrelsen. Hvordan er det nu juniors fødder vokser? Er det meget eller lidt henover året, og hvordan er det nu med voksetillæg og pasform? Alle disse spekulationer, kan man nu sparke til hjørne, for netop nu lanceres en ny app, Growing Feet, og det er faktisk en af disse apps man først opdager, hvor meget man har manglet, når man får kigget nærmere på funktionerne. App´en gør

det nemmere, at shoppe fodtøj til børnene, i den rigtige størrelse, også i webbutikker.

Fodtøj der passer Signe Ulka, som er kvinden bag Growing Feet, har skabt app´en af samme navn, fordi det derved er meget lettere at få et overblik over udviklingen i børnenes fødder. Man opretter en profil i app´en over hvert barn, og indtaster data hver gang man foretaPå ger en måling af barnets fødder. På den måde får Growingfeet.dk man hurtigt et overblik findes en fodmåler over, hvor hurtigt barsom er lige til at nets fødder vokser, og printe ud. kan på den måde forebygge, at barnet kommer til at gå i for småt fodtøj. Det kan nemlig give alvorlige skader på bløde børnefødder. Når man indtaster sine overvejelser om køb af det nye fodtøj, kan man opgive hvor længe man forventer, at barnet skal kunne bruge det, og bliver derefter guidet til hvilken størrelse der er rigtig i forhold til de givne oplysninger. Der er indbygget en form for sikkerhed, forstået sådan, at hvis man angiver et for stort tidsrum, vil app´en advare om at man er ved at træffe en uheldig der vej til Growingfeet.dk´s hylder, og det beslutning. Alt i alt er app´en Growing Feet handler i høj grad om pasform, slidstyrke, en hjælp til at undgå fejlkøb. Prøv selv. Grokomfort og selvfølgelig om, at børn altså wing Feet findes i App Store. også godt må være lidt smarte i en fart på Danmarks største specialbutik for fødderne. Det kan godt være, at junior synes børnesko på Internettet at det er kedeligt, at købe fodtøj, men når Det kan være lidt af en udfordring, når popakken med de nye sko, bliver leveret lige til derne skal have nye sko eller støvler. Derdøren, er det alligevel sjovt at se, hvad der for vælger mange, at købe børnenes fodtøj gemmer sig. Måske er det netop derfor, at på Internettet hvor Growingfeet.dk har et det ofte ender som det helt store hit, at få kæmpestort udvalg. nye sko, fordi barnet oplever pakken ligesom Det er kun lækre mærkevarer, der finen gave. Q

GrowingFeet GrowingFeet App App App GrowingFeet AppGrowingFeet TIL DINFØDDER GUIDE TIL FØDDER DINFØDDER GUIDEDIN TILGUIDE FØDDER DIN GUIDE TIL DER VOKSERDER VOKSER DER VOKSER DER VOKSER

MÅL INDTAST DIT FÅ ANBEFALET FÅ ANBEFALET MÅL INDTAST DIT FÅ ANBEFALET DOWNLOAD MÅLDOWNLOAD MÅLDOWNLOAD DITFOD DIT DOWNLOAD DIT DIT BARNS INDTAST DITDIT INDTAST FÅ DIT ANBEFALET DOWNLOAD GROWINGFEET MÅL MED INDTAST DIT BARNS FODMÅL OGSKOSTØRRELSE, SKOSTØRRELSE, BARNS OG BARNS FODMÅL BARNS FOD OGFÅ ANBEFALET SKOSTØRRELSE, GROWINGFEET FOD MED BARNS BARNS FODMÅL OGMED FODMÅLSKOSTØRRELSE, GROWINGFEET BARNSGROWINGFEET FOD MED BARNSGROWINGFEET BARNS FODMÅLFOD OGMED SKOSTØRRELSE, APP’EN GRATIS I APP STORE EN FODMÅLER ELLER LINEAL FØLG FØDDERNES UDVIKLING NÅR DU KØBER BØRNESKO APP’EN GRATIS EN FODMÅLER FØLG FØDDERNES NÅR DU KØBER APP’EN GRATIS EN FODMÅLER FØLG FØDDERNES NÅR DU KØBER EN FODMÅLER APP’EN GRATIS APP’EN GRATIS EN FODMÅLER FØLG FØDDERNES FØLG FØDDERNES NÅR DU KØBER NÅR DU KØBER APP STORE ELLER LINEAL ELLER LINEAL UDVIKLING UDVIKLING BØRNESKO I APP UDVIKLING STORE ELLER BØRNESKO LINEAL UDVIKLINGBØRNESKO BØRNESKO I APP STOREELLERILINEAL I APP STORE NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

R KWBSEØBSRTSNØ RSASPKN TOM EMEA WDREKBSSØHSRO BØ S KPOM E D B Ø R N E S K O TNØPE RSMSK TEOD E W E BR SNHEO S TAEED HD D A N M A R K S S T ØDRASNTM E AWREKBSS SHDTOAØPNRM M EO

41Af H enr iet te R o senth a l M ul d

Efteråret byder på skiftende vejr, og det er tid til at få garderoben ”tanket op” med lunt tøj til store og små.

SHOP til hele familien

F

ire gange om året virker det som om, at alle Danmarks børnefamilier mødes i de samme butikker, hvor de kigger efter stort set de samme varer. Det er ikke så sært, for når børnepengene lander på kontoen, benytter mange lejligheden til at få opdateret indholdet i skabe og skuffer. Nu skriver kalenderen oktober, og årets sidste børnepengeindbetaling er klar, som en lille ”saltvandsindsprøjtning” til økonomien, og det er tid til at tjekke, hvad poderne og vi selv mangler for at komme lunt og godt gennem den kolde efterårs- og vintersæson. I stedet for at bruge den sparsomme fritid på at gå fra butik til butik, med trætte og utålmodige børn − og mand − på slæb, er det meget lettere og langt mere hyggeligt, at handle i ro og mag til hele familien på www.stylepit.

dk. Her findes cirka 400 brands til hele familien, og oven i købet til rigtigt gode priser. Her er ingen irriterende lukketider og du kan shoppe lige præcis, når det passer dig bedst.

Til hele familien Sortimentet spænder bredt og foruden hverdags- og festtøj, overtøj og fodtøj, er der også et kæmpe udvalg af fritidstøj og kosmetik. Kort sagt kan du ”gå tur” i ro og mag i stormagasinet STYLEPIT, når det passer dig, og købe lækre sager til hele familien. Fordi STYLEPIT tilbyder de håndplukkede kollektioner online, er der intet fordyrende mellemled. Denne besparelse får kunderne lov til at nyde godt af, i form af gode priser.

mer børn i alle aldre og oveni købet støtter et godt formål, da Joha donerer et stykke tøj til udsatte grønlandske børn for hvert stykke tøj som sælges. Tiden er også til flyverdragter, varme vanter og huer. Stylepit.dk har mange gode brands til vinterens overtøj. For eksempel fra Ver de Terre til de små og Ticket to Heaven til de lidt større, ligesom Mikkline klarer både sne og regn. Både Bisgaard og Angulus er optimale til børnefødder, med støvler som ikke bare ser godt ud, men fungerer optimalt, når barnet bevæger sig og leger udendørs. Der skal være masser af bevægelsesfrihed i børnenes vinterovertøj og fodtøj og det skal være nemt at tage på selv. Skulle du mod forventning have købt, noget i en forkert størrelse eller farve, bytter STYLEPIT din vare ganske gratis. Det betyder, at du roligt kan købe ind til hele familien, også selv om du skulle komme til at ramme en størrelse forbi til den ene eller anden side. Q

Hold varmen Uldundertøj er uundværligt om vinteren, og lag på lag uld holder børn dejligt varme. På Stylepit.dk findes der masser af lækkert uld og bomuldstøj fra bl.a. Joha, hvis kollektion i samarbejde med Julie Berthelsen var-

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

43TEMA:

Af H enr iet te R o senth a l M ul d

Jul

Dejlige dagei december Der er ikke mange måneder i årets løb, der byder på så mange hyggelige stunder som december. Juletraditioner, som flittigt holdes i hævd og gives videre til den næste generation. Mange af os elsker det genkendelige i julesammenkomsternes ritualer, og der er helst ikke nogen, som skal bede os om, at ændre selv den mindste detalje.

❤ 1. december

Så starter julerierne. Den første låge i julekalenderen åbnes, og måske har nissen lagt en lille gave i julesokken. Den kristne jul er fejringen af Jesu fødsel, som fandt sted d. 25. december, men som vi i Danmark fejrer allerede d. 24. december, fordi dagen efter den gamle nordiske tidsregning begynder ved solnedgang. Hele december er en festlig optakt til ”fødselsdagsfesten”.

❤ Advent

De fire søndage før jul indbyder til ekstra hygge, for her tændes adventskransen. Hvis juleaften falder på en søndag, tæller den som fjerde søndag i advent. Det er også ofte på disse søndage, man samler familie og venner til et glas gløgg og lidt juleknas. Om man tænder et lys hver søndag eller alle fire på en gang, kan vække livlige diskussioner. Ifølge traditionen som opstod i Tyskland omkring første verdenskrig, tændes ét lys første søndag i advent, næste søndag tændes både det første lys og et nyt, og så fremdeles. Oprindeligt var adventskransen bundet af gran, men i dag er det kun fantasien der sætter grænsen.

❤ Luciadag Den 13. december er Luciadag. Her fejrer og ærer vi den italienske helgeninde Santa Lucia, som bar lys på hovedet for at kunne hjælpe med at dele mad ud til de fattige med begge hænder. Traditionen tro, går børn luciaoptog i skoler og børnehaver, på plejehjem og arbejdspladser. Luciadagen er en festdag for lyset og den hellige Lucia, og forrest går da også Luciabruden, som bærer en krans med fire lys på sit hoved. Hun følges af et antal ”terner” som også bærer et lys i hænderne. Mens børnene går i to lige rækker i optoget synger de den traditionelle ” Santa Lucia” sang. En dejlig indledning på en mørk december-dag.

❤ Vintersolhverv

Vintersolhverv markerer årets korteste dag og falder i dagene lige før jul, i år er det den 21. december. Det er her vi begynder, at drømme om lysere tider og jubler over at dagene langsomt bliver længere igen.

❤ Lillejuleaften Den 23. december er det lillejuleaften. Det er en aften, som ofte præges af travlhed i det lille hjem, for det er sidste arbejdsaften inden julefesten kan begynde. De sidste gaver skal i hus og pakkes ind, og risengrøden skal koges for at være klar til at blive til Ris a la mande. Mange familier pynter også deres juletræ denne aften. Endelig er det vigtigt at huske, at man altid skal byde eventuelle besøgende på noget denne dag og aften, for ellers siger folkeovertroen, at gæsterne bærer julen ud.

❤ Juleaften Mange går i kirke juleaftensdag. En andet fast ritual er, at samles foran fjernsynet og se Disney Show. Om aftenen spises julemiddagen, og ifølge Danmarks Statistik vinder anden over flæskestegen. Gåsesteg er også noget danskerne har fået øjnene op for, så det er også en populær spise juleaften. Når alle er ved at revne af mæthed, afsluttes måltidet med ris a la mande med en mandel i. Den der finder mandlen i sin grød, får overrakt en mandelgave. Juletræet tændes, der danses rundt om træet imens alle ihærdigt synger med på de velkendte julesalmer. Herefter er det børnenes fest, idet det så bliver gavetid. I nogle familier er det julemanden der kommer med en sæk med alle gaverne i til børnene, i andre familier lægges alle gaverne under træet.

❤ Dagene derpå Den 25. og 26. december er helligdage. Her samles man igen til de traditionelle julefrokoster, hvor det ikke er kalorierne der er sparet på. Ofte er det store kolde bord på menuen, og der hygges og spilles spil. Det er dage hvor børnene for alvor får kigget på de nye legesager der lå under juletræet, og de voksne kan læne sig tilbage, og glæde sig over at der er lang tid til næste års julehurlumhej.❤

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

45


Nøstebarns uldtøj er GOTSeller IVN-certificeret Det sikrer: - Trygge, økologiske tekstiler - uden brug af skadelige farvestoffer og fremmede kemikalier mod huden. - Gode arbejdsforhold baseret på ILO*-standarden. Ikke børnearbejde, og sikre arbejdspladser.

Tøj med om tanke

- Økologisk og ansvarligt dyrehold, - uden bruk af mulesing. - At fremstillingen følger de strengeste miljøkrav.

*International Labour Organization

www.nostebarn.dk


TEMA:

Jul

Årets julegave der funkler

Alle piger elsker sten der funkler. Men at vælge smykker til sig selv eller sine børn kan være svært, da der er mange ting at tage hensyn til. For børn skal naturligvis ikke udsættes for usunde stoffer og materialer, der kan give risiko for nikkelallergi. Når man bærer smykker, der er i kontakt med huden hele tiden, er det ekstra vigtigt at være påpasselig med hvad man vælger. Samtidigt vil man jo også gerne have at det er smukt. Hvis vi skal vælge øresmykker som anbefales til os der ønsker at kunne bære smykker hver dag uden risiko for helbredet, så kan Blomdahl helt sikkert anbefales. Øresmykkerne fra Blomdahl Medical, er ikke blot smukke smykker, de skiller sig ud fra ”almindelige” øresmykker, da der kun er anvendt medicinske og hudvenlige materialer, og derved minimeres risikoen for allergiproblemer. Blomdahl er hudvenlige smykker, der er udviklet i samråd med hudlæger. SE MERE PÅ WWW.BLOMDAHL.DK

Svært at finde gaven

til hestepigen?

Slip for stress og jag i en butik, og undgå kø. Kæmpe hjælp hvis du ikke selv har fuldstændig styr på hesteudstyret. Vi nærmer os tiden, hvor ønskesedler udveksles, og vi skal til at tænke på at købe julens gaver til hinanden. Hvis det er rideudstyr der står på listen, er det nemt at sprede glæde når gaverne pakkes op til jul, for på Rideudstyr.com, findes alt hvad man kan ønske sig af lækkert rideudstyr – og til rigtigt gode priser oven i købet. Lad barnet lave sin ønskeseddel på Rideudstyr.com – det er virkeligt nemt – ligesom det efterfølgende er nemt for mormor/farmor eller mor og far at bestille gaven, for det nemlig meget overskueligt, at finde rundt i ”butikken”, med det store udvalg. Varerne bringes lige til døren – i en flot indpakning, hvis du ønsker det. Der er i øvrigt fri fragt, hvis man handler for 500 kr. eller derover. Skulle man være så uheldig, at flere har fået den samme gode idé og der viser sig dubletter iblandt gaverne, bytter Rideudstyr.com gerne julegaver helt hen til midten af januar. SE DET STORE UDVALG PÅ WWW.RIDEUDSTYR.COM

Julekalender til de mindste

Hver dag op til jul afsløres en ny overraskelse, og dag for dag bliver det fortryllende PLAYMOBIL-univers større og større. Børnenes kreative leg får dagligt en ny fantasifuld vinkel, og når den 24. låge er åbnet, har man et komplet PLAYMOBIL-tema, som inviterer til timevis af leg. Julekalenderen indeholder desuden et baggrundslandskab i pap, der passer til legetøjet og kan være scenen i børnenes kreative leg. I år fejrer PLAYMOBILs julekalendere 20 års jubilæum, og med de nye temaer hvert år er de et hit hos både børn og voksne, som et godt alternativ til slik og chokolade. Årets tre temaer er: en Kongelig skøjtetur, hvor prinsessen og den kongelige familie hygger sig i det smukke vinterlandskab, Politiaktion juveltyveri, hvor betjentene er på jagt efter en snedig juveltyv, og 1.2.3 Jul på gården, hvor julemanden og englen er kommet for at fejre jul. De henvender sig til hhv. børn fra 1½ år og børn fra 4 år, så der er noget for alle.

Sødt mor/datter look til julens fester! Udenfor rusker regn og blæst men indenfor hygger vi med stearinlys, musik og hygge. Og er der noget mere hyggeligt, end at gøre sig klar til en fest? Giv jer god tid, og gør en ellers hektisk stund til en god oplevelse for dig selv og ungerne. Find jeres fineste tøj frem, kæm håret og tilsæt de perfekte festsko. Und jer selv et par nye sko til anledningen, og husk at du hos Deichmann finder et stort udvalg til gode priser.

VIND

SE MERE PÅ WWW.DEICHMANN.COM KLIK IND PÅ WWW.BORNOGFRITID.DK OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL KØB HOS DEICHMANN TIL EN VÆRDI Á 500,-

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

47


TEMA:

Jul Jul

uden stress

Nedenstående er selv en af dem der elsker julen – og har, lige på nær teenageårene - altid gjort det. Men jeg ved, at når december nærmer sig frygter mange forældre de mange julesammenkomster i børnenes institutioner.

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

Af Ann K. Tvilling – også kaldet Tville Tville arbejder i egen praksis beliggende i Køge C. Tville har klienter mellem 6 og 63 år. Hun arbejder med individuel terapi, hypnoterapi, coaching og de-stress. Du kan læse mere på www.tville.dk

D

– hvis den er det. Tag en snak med partneren om hvordan I vil prioritere. Tag en kalender eller et stykke papir og skriv ned hvad der skal nås og hvad der skal deltages i. Se på listen og beslut hvad du kan starte på, i god tid. Oktober-november. Hvad er der på rodehylderne der hvor du handler? Hav en gemmekasse, hvor du løbende dumper dine små fund (måske fra næste år).

Den rigtige jul? Første gang jeg selv skulle holde jul ved familie, var sønnen to år. Åh, blev der nu serveret det ”rigtige og på den rigtige måde? – ellers kunne det jo overhovedet ikke blive en hyggelig jul”. Sådan set i bakspejlet, forstår jeg godt, at min mand først i bilen på vej derop, fortalte at man jo altså brugte lyskæder på juletræet dér. Jeg var parat til at vende om. Det ville da aldrig kunne blive jul, så. At han strategisk advarede mig i tide, er jeg sikker på forhindrede en diplomatisk krise i forhold til svigerfamilien. – Og faktisk var det jo utroligt praktisk, med kunstigt lys, når man har en nysgerrig kravlenisse med. Så hvordan håndterer man julen, så den har de bedste betingelser for at blive hyggelig og samlende, frem for en sur pligt? Beslut dig for at julen er en familie ting

Hvis du synes, at alt i pakkekalenderen skal være hjemmegjort. Sørg for at prioritere noget ”egentid”. Det kan være tid til en tur alene i svømmehallen, en times massage, et fodbad, en times fordybelse i en bog – hver dag. Jamen det er der da ikke tid til! Jo! Du har ikke tid til andet, hvis du skal have en god december. Og det gælder alle i familien. Italesæt over for børnene, at ro og fordybelse er nødvendigt og gør det til en del af december (og andre måneder). Du viser dermed til dine børn, at det er vigtigt at skabe ro inden i. Ikke nogen dårlig lektie, for børn med en travl hverdag. Snak med dine børn om det glansbillede reklamer er. Julen er – så snart de har nået ”plage alderen”, en glimrende lejlighed til at tage snakken om, hvordan man vil manipulere dem. Selvfølgelig i et alderssvarende sprog. Lav evt. en konkurrence om, hvem der kan gennemskue reklamerne. Det kan børn komme til at gå vildt op i. Hvis du tænker ”dét orker jeg ikke”, så overvej hvor meget ubrugt legetøj der er på børneværelset, fordi det lige var dét hit det år med en mini slush-ice maskine eller et sminkehoved. Tag en runde med dit barn på dets værelse og snak om, hvad det faktisk bruger – og lav ønskelisten ud fra det. Lav en hyggestund omkring julekataloget fra legetøjskæden. Se på ønsker og snak om dem. Du kender dit barn og vil kunne se og mærke hvad der er virkelige ønsker. Det kan også være en god anledning til at snakke om julegavebudgetter. Ikke alle familier giver det samme. Aftal eventuelt med dem I skal holde jul med, hvad man giver gaver for. Eller fortæl, hvad I giver for pr. barn / voksen. Og hvis nogen vælger at give for mere, så er det deres valg. Det er fordi de kan og har

er er i forvejen mange daglige gøremål i hverdagen – men i december kan man føle, at der stilles ublu krav om; at stille op med hjemmelavede specialiteter – ad flere omgange i institutionen / skolen, om kreative og interessante pakker til fælleskalenderen, en meningsfuld pakkekalender derhjemme – og så skal vi også lige hygge og have kvalitetstid samtidig. For slet ikke at nævne; at skulle diskutere med partner om ens respektive familietraditioner, aktivitets prioriteringer og budget for julen, og hvornår man er for gammel til at være på pakkelisten. Jo, der er mange grunde til at julen boomer på stressbarometeret.

48 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81


TEMA:

Jul

DER ER MANGE, MANGE JULEMÅNEDER FORUDE. DET HELE BEHØVER IKKE KØRES AF, FRA BARNET ER TO.

lyst. Og så må du lade dem, uden at tillægge dem motiver. Sørg for at få nogle oplevelser ind i det der ellers kunne være stressende. Tag ud, en voksen og et barn, og køb julegaver med barnet. Få en pandekage eller en bolle på café. Kig på julepyntede vinduer og snak om hvilket der er flottest. Hyg jer. Det skal helst ikke vare mere end et par timer. Du vil her få grundlagt en tradition omkring julen, som dit barn altid vil forbinde med julehygge. Og det er godt givet ud, i forhold til din julefred og følelsen af nærhed og ægthed. Sæt en aften af til at lave juledekorationer – hvis du og partneren synes det er hyggeligt. LAD VÆRE, hvis I synes det er en pligt – og køb én i stedet. Sæt en anden af til at lave julepynt – Hvis I synes det er en god tradition – lad være, hvis I ikke føler for det. Det behov skal nok blive dækket af SFO mv. Lav småkager en weekenddag, hvis I synes det hører til – og I elsker det; eller køb dem ved bageren. Der er mange, mange julemåneder forude. Det hele behøver ikke køres af, fra barnet er to. Det er JERES jul. Sørg for et par aftner med børnene i fokus OG et par, hvor det er dig / jer der er det. Så bliver julen den fredelige og gode oplevelse, som det er meningen den skal være. ❤

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

49TEMA:

Af Cel ia S c how

Jul

Jul i udlandet Af Celia Schow Celia er 25 år gammel, bor i Los Angeles og er blogekspert, digital designer og en teknisk nørd. Til dagligt blogger hun på Wanderings.dk og hjælper andre med lyst til at blogge i gang på Lavenblog.dk. Her beskriver hun sin lyst til at holde jul i udlandet, og hvorfor idéen måske ikke var så god som hun først antog.

I

– det er bare ikke det samme

2013 prøvede jeg noget, for allerførste gang: jeg holdt jul i udlandet. Det havde været en drøm for mig meget længe, og jeg så virkelig frem til dagen. Men i år holder jeg jul hjemme i Danmark. Med min familie. Og der er ikke noget, jeg hellere ville.

Barndommens jul Julen var helt speciel for mig som barn – det er den nok for de fleste, og jeg elskede de danske traditioner. Jeg elskede at spise den gode mad, danse om juletræet og særligt alle gaverne. Men som jeg blev ældre, begyndte julen at blive meget anderledes for mig. Mine forældre blev skilt, da jeg var ni år gammel, og det gjorde også julen til noget helt andet for mig. Pludselig opstod en masse problemer: hvem skulle jeg holde jul hos? Hvad med 1. og 2. juledag? Hvornår skulle vi bytte gaver? Hvem skulle hente mig hvor, og alt sådan noget. Det var hårdt for min børnepsyke. Og mine forældres skilsmisse ændrede for altid julen for mig. Også selvom vi gjorde det sådan, at jeg var hos min mor og hendes familie det ene år og hos min far og hans familie det næste. I takt med at jeg blev ældre, begyndte flere af de danske traditioner også at irritere mig grænseløst. Jeg hadede at danse om juletræet, og jeg hadede, når de mindre børn i min familie var helt oppe at køre juleaften. Kunne de ikke bare

slappe af? De skulle jo nok få deres gaver. Allerede i mine spæde teenageår drømte jeg om at skride fra det hele. Pakke mine tasker og flygte sydpå. Væk fra familie. Væk fra traditioner. Af sted til bedre steder og færre forpligtelser. Sådan skulle det dog ikke gå. Jeg måtte holde jul med min familie hvert år. Og det irriterede mig. Min lyst til at holde jul i udlandet blev bare større og større for hvert år med dansk jul.

Jul i Mexico I 2013 havde jeg endelig mulighed for at holde jul langt væk fra Danmark og de danske traditioner, der hang mig langt ud ad halsen. Jeg kunne ikke have været mere spændt og glad! D. 9. december rejse min kæreste og jeg til Fort Lauderdale i Florida, og allerede ni dage senere, d. 18. december, landede vi i Playa del Carmen i Mexico – klar til at holde jul helt selv i varmen. Da det blev d. 24. vågnede jeg og følte mig godt tilpas. Jeg var spændt på den dag, vi havde foran os: vi skulle bare slappe af og nyde hinanden og varmen. Perfekt. Som dagen skred frem, blev jeg dog mere og mere trist. Vi startede med en dejlig tur langs stranden, hvor de lokale mexicanere havde slået sig ned og nød dagen på stranden med familien. Da vi nåede ind til byen, spiste vi pandekager til morgenmad og gik derefter på Starbucks for at få kage og kaffe. På Starbucks havde de vild julestemning og spillede hyggelig julemusik, fyldte kaffe i julekopper, havde speciel Christmas blend og sagde “Merry Christmas!”, når man fik sin kaffe. Alligevel manglede min julestemning fuldstændigt. Senere på dagen spiste vi en overdådig julemiddag bestående af tacos og andre mexicanske retter. Og her var jeg bare ikke særligt glad længere. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, at min familie var samlet uden mig. At der ikke var nogen gaver. At vi bare sad herovre i Mexico og gik glip af den gode julestemning, den danske julemad, de danske traditioner og gaverne. Men hov! Var det ikke lige netop det, jeg var træt af, og som jeg glædede mig til at undvære? Jo. Det var det. Men sandheden er, at jeg følte mig tom uden det. Jeg havde det som om, at der manglede noget. Det føltes helt forkert at sidde i Mexico juleaften. Jeg havde virkelig hjemve. Jeg tror ikke, min kæreste havde helt så meget hjemve som mig, men han var heller ikke helt pjattet med at holde jul helt selv i varme Mexico. Derfor aftalte vi, at vi ikke ville holde jul væk fra Danmark igen. Vi ville prioritere familien og traditionerne fremover.Q

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

51TEMA:

Af H enr iet te R o senth a l M ul d

Jul

Vælg mellem yndlingsfotografierne og få lavet de fineste personlige julekort og matchende julegaveindpakningspapir.

personlig hilsen…

Send en

J

ulen er en skøn tid af mange årsager. Én af dem er, at vi i højere grad finder tid til, at sende hinanden hilsner med ønske om en glædelig jul og et lykkebringende nytår. Mange benytter også lejligheden til, at give en lille ”update” på hvad året har budt på af oplevelser, og hvad er så mere naturligt end at vælge et julekort med et personligt foto til disse hyggelige hilsner. På Printswithwings.com findes de fineste skabeloner med flere forskellige temaer, hvor man uploader sit eget foto, og efterfølgende fremsendes de helt personlige kvalitetsjulekort lige til døren. Ikke nok med det – for at sætte prikken over i´et kan man få trykt det fineste gaveindpakningspapir i de samme temaer.

lemmer samlet om den lille ny. Inspireret af dette, etablerede Lisa for seks år siden Printswithwings.com, hvor det er muligt at uploade sine yndlingsbilleder, og skabe helt personlige kort og meget andet – deriblandt gavepapir, kalendere og fotobøger. På trods af at Printwithwings.com er beliggende i Sverige, er fragtprisen til Danmark den samme billige takst som i Sverige. ❤

LÆS MERE OG SE DE FINE SAGER PÅ WWW.PRINTSWITHWINGS.COM

Inspireret af ophold i udlandet Kvinden bag Printwithwings.com, Lisa Haggård, boede i en årrække i USA. Her oplevede hun, hvor meget amerikanere gør ud af, at sende personlige hilsner til hinanden i en hvilken som helst anledning. Flotte kort med billeder af familie, kæledyr og hvad der ellers kunne snige sig ind som en del af motivet. Lisa bor nu i Sverige, og eftersom de amerikanske venner begyndte at stifte familie og få børn, landede der også, i Lisas postkasse, mange dejlige kort og hilsner efter den ”amerikanske opskrift”, med billeder af glade familiemed-

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

53


Skabt til leg og læring G

UA

RANTE

E

118216

BRAKTIVITETSCENTER

Aktivitetscentret har syv forskellige aktiviteter, f.eks. snurrende hjul, tittebøh-vinduer og zigzag-ruller, som hjælper de små med at lære om tal og farver. Med gummifødder, som beskytter gulvet. Normalpris 649,-

✁ Med denne rabatkode får du

25% rabat

118224

118207

Hjælp dit barn med at lære bogstaver, tal og løse gåder med disse sjove klodser. Når I er færdige med at lege, kan I opbevare alle klodserne i trækvognen. Der er gummiringe på hjulene, så gulvet beskyttes. Normalpris 249,95

Hjælper dit barn med at lære om farver og former. Med dyreklodser, der skal sorteres, træer, der skal matches farvemæssigt, perler, der skal tælles, og meget andet. Normalpris 249,95

BR-TRÆKVOGN MED KLODSER

HAPPY GUARANTEE G

UA

RANTE

E

BR-AKTIVITETSHUS

Hvis et af vores BR-produkter ikke gør dit barn glad, kan du bytte det til en anden vare inden for 14 dage – også selvom det har været leget med. Husk blot kvitteringen. Det er vores GARANTI FOR GLÆDE.

på en valgfri vare fra BR’s egen serie til babyer og tumlinger.

Gælder i alle danske BR-butikker til og med 27. november 2016. Kan ikke kombineres med andre rabatter. Gælder ikke online.

Priserne er inkl. 25% moms. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl og udsolgte varer.

d-øjeres hån e d r e l til Udvik og evne n io t a er. ko ord in problem at løse


Priserne er inkl. 25% moms. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl og udsolgte varer.

g

TEMA:

Jul

julegaver! Vi elsker

Gem skotøjsæsker i stedet for at smide dem ud, når skogarderoben udvides. Lad børnene dekore æskerne med farverigt papir, eventuelt en flot decoupage, vælg et flot bånd og bind en kæmpesløjfe. Voila, en gave der i sig selv ligner en million.

Hjælp dit barn med at lave en fin julegave til lillesøster- eller bror. En uro til at hænge i loftet, kræver ikke mere end et par pinde, noget kraftig karton i forskellige farver, noget snor og en livlig fantasi. Det hele, foruden den livlige fantasi, købes i en hobbybutik og behøver ikke at koste alverden. Lad barnet tegne nogle fine figurer og klippe dem ud. Hjælp med at få arrangeret pinde på kryds ved hjælp af snor. Hæng derefter de fine figurer, eventuelt i forskellig længde, på trækrydset og sæt til sidst en snor i til ophæng.

Årets allerbedste julegave er ikke nødvendigvis den, der har kostet flest penge. Det kan lige så godt være det helt rigtige sæt skitøj til yndlingsbamsen, som det kan være sidste skrig i ny kostbar elektronik. En fin indpakning i den kreative ende af skalaen, er også med til at glæde modtageren af gaven. Det er altid dejligt når der er lagt lidt personlighed og engagement i valg af papir og bånd, når gaverne ligger og frister under juletræet.

En julegave behøver hverken at koste det blå ud af øjnene, eller fylde en hel kubikmeter for at være en succes. Tag barnet med ud i naturen, og find nogle flotte kogler eller agern. Pak et par af disse naturens gaver sammen i en fin pakke med et par stearinlys og en pakke servietter i naturfarver, og her er den perfekte gave til moster eller faster.

Hjælp dit barn med at lave nogle fine julegaver til mormor og farmor. På Internettet findes masser af opskrifter på fine hæklede grydelapper. Det er hyggeligt, at give denne kundskab videre til vores børn. Når mormor og farmor begejstret slår hænderne sammen, når de pakker denne fine hjemmelavede gave op juleaften, vokser børnene lige et par centimeter.

Hjælp børnene med at lave fine hjemmelavede til og fra kort. Køb noget god kraftig karton i forskellige farver, og lim små fine udklippede hjerter, stjerner eller juletræer på. Alle der modtager en gave kan få deres helt personlige til og fra kort, og lur mig om ikke mange gemmer dem, og bruger dem til bogmærke eller lignende.

Pynt julegaven med en grankvist, som lige har fået et pift med guldeller sølvspray. Bind eventuelt kvisten fast med et stykke sejlgarn, for at styrke det naturlige udtryk.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

55


TEMA:

Jul

L   av fine julegaver med ungerne

Fine glasbrikker Det skal du bruge: Fimo eller cernit. Maling eller sprittusch Lak Sådan gør du: Del fimoleret op – her er brugt fem forskellige farver og sammenlagt er der brugt 1/2 pakke per brik. Rul leret ud i bånd – alle bånd skal være ca. lige lange. Sæt båndene sammen og sno dem rundt om hinanden – fold på midten engang imellem, så den ikke bliver for tynd. Jo flere gange du snor, jo mere marmoreret bliver dine brikker. Rul det sammen til en kugle og rul den derefter flad med kagerulle. Skær brikken ud i passende størrelse – jeg har brugt toppen af et glas. Bag brikkerne ved 100 grader i amindelig ovn i ca 30 minutter. Lad dem køle af og mal eller tegn i kanten. Lad dem tørre og laker dem med vandfast lak.

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

Mal-selv 2017-kalender Print en kalender ud via linket: Kreativmedungerne.dk/kalender2017 Det er en super nem julegave til bedsteforældrene eller andre. Få barnet til at dekorere siderne flot med tusch, vandfarve eller andet. Lav huller i toppen og sæt et fint bånd i, så kalenderen kan hænges op på væggen. Idéer til kalendersiderne: ❤ Mal med vandfarve ❤ Lav håndaftryk med akrylfarve ❤ Lav aftryk med grønt/frugt, opvaskebørste, svampe ❤ Pynt med palietter ❤ Lav collager ud af gamle ugeblade og reklamer ❤ Sy et motiv i papiret med garn. Tegn først motiv. Lav herefter huller, som barnet kan stikke nålen igennem.

56 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81


TEMA:

Jul

Bag Kreativ med Ungerne står de to kreative kvinder, Christine Christensen og Line Hvid, som har hver to børn. Kreativ med Ungerne tager ud til messer, workshops og har netop lanceret en kreativ kasse til bestilling. I kassen får du alle materialer til tre sjove idéer. Ingen besvær, bare sjov.

Lysestage formet af et håndaftryk Det skal du bruge: Trylledej Lille ovnfast skål Hobby maling

Trylledej: Mel Fint salt Vand Olie

Sådan gør du: 2 dl hvedemel, 2 dl fint salt, 1 dl vand og 1 spsk olie æltes godt sammen. Lad dejen hvile en times tid. Er det tynde figurer, så bag dem 3 timer ved 100 grader. Er det tykke figurer eller der er mange af dem på bagepladen, er det mest optimalt at bage dem i intervaller. 1 time ved 50 grader, 1 time ved 75 grader, 1 time ved 100 grader og 1 time ved 125 grader. Er figuren ikke gennembagt, så giv den en time mere på 125 grader. Rul trylledejen ud i ca. 5-10 mm tykkelse, marker hånden på trylledejen og skær den ud. Læg hånden på noget bagepapir og form den henover den lille skål. Bag hånden jævnført opskriften. Når hånden er afkølet kan den males med hobby maling.

Lav søde kaniner af klude Det skal du bruge: Vaskeklude eller microfiberklude (eller et stykke stof) Dem på billedet er købt i Tiger. Bånd Filtkugler - 4 stk. pr. kanin - gerne 3 hvide og en lyserød Rulleøjne Universallim Sådan gør du: Klip to stykker bånd af, ca. 20 cm hver. Fold kaninen og bind båndene omkring, ligesom du kan se step-by-step på billederne. Lim rulleøjne på og filtkugler til snude og hale på. Så er der en sød kanin klar til at lege med.

Se her, hvordan man folder dem.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

57


TEMA:

Jul

Ideer til

adventsgaver r

ve a g s t n Adviel piger t

FurReal Friends kæledyr Bedårende kæledyr på størrelse med din hånd, som elsker at putte og synge. Reagerer med bevægelse og lyd, når du aer dem på ryggen. Vælg mellem 6 forskellige dyr. 3-5 år. Set til kr. 119,95

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

Guess Who-rejsespil Det originale gættespil, hvor du er klar til at spille på få sekunder. Dette kompakte, bærbare spil er perfekt til feriebrug, bilture og når som helst, du er væk hjemmefra. 6-8 år. Set til kr. 64,95

Trolls samlerpakke Saml alle de nye TROLLS-venner. De måler ca. 12 cm og har hver deres vilde, farverige hårpragt. Hver enkelt Trolls-dukke i samlerpakken har sit eget unikke look, og der medfølger en kam, så du kan børste og style deres vidunderligt fløjlsbløde lokker. 6-8 år. Set til kr. 59,95

Play-Doh Burger barbecue sæt Lav lækre Play-Doh-burgere og hotdogs med sættet, der inkluderer en grill, som du kan bruge til at forme bøffer, pølser og boller, samt forskellige redskaber, inklusive udpresser til ketchup osv. Inklusive 5 bøtter Play-Dohmodellervoks i standardstørrelse. 3-5 år. Set til kr. 119,95

58 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

DohVinci Platinum Styler Kit Med denne helt nydesignede styler og med mere end 20 unikke redskaber og tilbehør, har du så mange muligheder – og du får samtidig en bog fyldt med alle mulige teknikker og ideer. 9-12 år. Set til kr. 184,95

DohVinci Mini Project Du får blandt andet et dørskilt og et 10 x 15 cm stort komplet rammesæt med dele til blomsterudsmykning. Hvert sæt indeholder projekt, 2 Deco Pops og et styler-redskab. 9-12 år. Set til kr. 64,95

My Little Pony Equestriadukker Fra den nye film 'Legends of EverFree'. Hver dukke i serien har en unik kode. Når du scanner koden, låser den op for mode og tilbehør i appen. 6-8 år. Set til kr. 134,95

Cluedo-rejsespil Brug dine evner som detektiv, løs mysteriet, og fremsæt en anklage. Den detektiv, der hurtigst opklarer forbrydelsen, har vundet. Det er det klassiske spil med et tvist - nu til rejsebrug og med et hurtigt gennemspil. 9-12 år. Set til kr. 64,95

My Little Pony Forestil dig de eventyr, du kan opleve i Equestria sammen med dine ponyvenner. Scan din ponys kode for at låse op for mere sjov i My Little Ponyappen. Vælg mellem 3 forskellige figurer. 3-5 år. Set til kr. 84,95


TEMA:

Jul

ver a g s t n Advedrenge til Star Wars E7 Hero Series 12" The Force Awakens Hero Series-figurer har 5 bevægelige led og tilbehør. Vælg mellem helte og skurke. Alle figurerne er 30 cm høje. 6-8 år. Set til kr. 149,95

Avengers Hero Mask Forestil dig, at du deltager i kampen mellem det gode og det onde som en af Jordens mægtigste helte. Captain America: Civil Warheltemaskerne: Iron Man, Captain America, War Machine og Black Panther. 3-5 år. Set til kr. 109,95

Transformers MiniCons Saml, og kør din egen Minicon-hær i stilling præcis som i animationsserien Robots in Disguise. Minicons kan transformeres fra angrebstilstand til robottilstand i ét nemt trin. Vælg mellem flere forskellige figurer. 3-5 år. Set til kr. 84,95

Nerf N’strike Elite Jolt Lad dig ikke narre af, hvor lille blasteren er, for den har mega-kræfter. Skjul den i lommen, så du kan snige dig helt ind på fjenden. Tryk på aftrækkeren, og genlad hurtigt, så vinder du. 6-8 år. Set til kr. 64,95

Marvel Micro Mashers figurer Hvis du mikser dine nye 6 cm store Mashers fiurer, dem med de originale 15 cm store Super Hero Mashers, får du de sjoveste figurer ud af det. Hver pakke indeholder 1 stk. 6 cm stor figur og 2 ekstra dele. 3-5 år. Set til kr. 74,95

Transformers 1-step Med forskellige muligheder for transformering, er ændringen fra køretøj til robot altid en overraskelse, men uanset hvad skal du kun bruge ét enkelt trin for at skifte tilstand. Vælg mellem 14 forskellige figurer. 6-8 år. Set til kr. 144,95

Nerf ZombieStrike Sidestrike Vær hurtig, og træk din Sidestrike-blaster op af hylsteret før din næste mission. Du kan opbevare 4 pile i opbevaringsrummet i hylsteret og fastgøre det til dit bælte med bælteklemmen. Vær hurtig på aftrækkeren, og nedkæmp selv den sidste zombie. 9-12 år. Set til kr. 189,95

Monopoly-rejsespil Her er spillet, hvor du kan gøre hurtige ejendomshandler, mens du er på farten. Dette kompakte, bærbare spil er perfekt til feriebrug, bilture og når som helst, du er væk hjemmefra. 9-12 år. Set til kr. 64,95

Jenga Classic Byg det højeste tårn ved at skubbe, trække og stable Jengaklodserne, men sørg for at have en rolig hånd – ellers vælter Jengatårnet. 9-12 år. Set til kr. 164,95

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

59


TEMA:

Jul

Julegaver

til de søde børn – og lidt til deres forældre

Trivial Pursuit 2000s I Trivial Pursuit 2000s spiller I på en helt ny måde baseret på sjove og overraskende fakta fra perioden fra 2000 og frem. Nu kan du se det specifikke emne, når du lander på en kategori, og beslutte, om du vil svare på spørgsmålet. Hvis du ikke ved noget om emnet, kan du vælge at udfordre dine modstandere. For de voksne. Set til kr. 349,95

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

My Little Pony Crystal Empire Tag på en spændende udflugt gennem det magiske slots to etager, mens Princess Cadance præsenterer sit nye føl Baby Flurry Heart for Crystal Empire. Tryk på hjertet, og se, hvordan gulvet lyser op med cutiemark-mønstre. Gå op ad trappen til anden sal, hvor du kan opbevare tilbehør i den roterende trone og det drejende krystalskab. Legesættet leveres med figurerne Princess Cadance og Baby Flurry Heart, kjole, tiara, øreringe, sutteflaske, kam og andet tematilbehør. Fra 3 år. Set til kr. 534,95

My Little Pony Baby Princess De helt små kan passe og pleje den søde My Little Pony Explore Equestria Baby Flurry Heart, deres helt egen bløde babypony, der er skøn at kramme. Hun reagerer på lyde og berøringer – hendes enhjørningehorn lyser i forskellige farver, og hun pludrer og laver søde lyde. Den nye kæledægge leveres med en rangle og en sutteflaske. Kræver 2 AA-batterier (ikke inkluderet). Fra 3 år. Set til kr. 539,95

Speak Out Vær forberedt på latterkramper, når du spiller det fjollede spil med mundstykker. Speak Out samler venner og familie til masser af gak og løjer, hvor spillerne skal prøve at sige forskellige sætninger, mens mundstykket forhindrer dem i at lukke munden. For de voksne. Set til kr. 249,95

60 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81


TEMA:

Jul

Transformers Power Heroes Boost dine yndlingsbotter med helt nye Mini-con-våben. Inklusive 1 Autobot og 1 Mini-con, der kan konverteres fra robot til unikt våben i kun ét trin. Sæt Mini-con’en på din Power Hero Autobot, og boost den med lyde fra serien. Fra 5 år. Set til kr. 469,95

Pie Face Showdown Hver spiller stikker sit hoved igennem masken og trykker så hurtigt som muligt på knappen i et hektisk kapløb om at sende flødeskum i hovedet på modstanderen. Tryk på knapperne så hurtigt du kan, for at flytte kastearmen mod den anden spiller. Skynd dig, hvis du ikke vil tørre flødeskum af ansigtet. Spillet indeholder en knapaktiveret kastearm, to hagestøtter og to ansigtsmasker til spillerne. Til 2 spillere fra 5 år og opefter. Set til kr. 299,95

Nerf N’strike Elite Hyper-Fire HyperFire er den hurtigstaffyrende blaster nogensinde, og kan affyre 5 pile i sekundet. En helt ny motoriseret mekanisme giver denne højkapacitetsblaster fuldautomatisk lynaffyring med en rækkevidde på op til 27 meter. Fra 8 år. Set til kr. 374,95

Play-Doh Dr. Drill ’n Fill Det har aldrig før været så sjovt at gå til tandlægen. Ved hjælp af Play-Doh modellervoks og din fantasi, kan du forme tænder og lave bøjler til at skabe det perfekte smil til din patient. Har din patient et hul i en tand? Brug det larmende bor, og fyld derefter hullet op. Med patientens hoved følger 5 bøtter modellervoks, elektrisk bor, pincet, tandbørste, tandlægeredskaber og vejledning. Fra 3 år. Set til kr. 184,95 FurReal Friends Torch My Blazin' Dragon Tag på ildsprudende eventyr med denne bedårende plysbabydrage, og se ham ånde flammefarvet tågedis, når du rører ved hans amulet. Hold den farveændrende skumfidusgodbid tæt på tågedisen, og se den blive „ristet“. Giv den så til Torch, og hør ham lave glade smaskelyde. Torch har mere end 50 lyd- og bevægelseskombinationer, og følerne omkring hans næse giver ham mulighed for at reagere på dine berøringer på sjove måder. Efter legen kan du kramme ham helt tæt takket være hans bevægelige arme. Fra 4 år. Set til kr. 1089,95

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

61


TEMA:

Jul

Af Henr i ette R o se nt h al M u ld

Julegaver

der vækker jubel

n s en

BABY Born® dukken er en klassiker som gennem 25 år har begejstret børn. De søde dukker med det naturtro udseende, giver de små ”dukkemødre” mange timers god leg. Dukken kan nemlig spise, drikke, gå på potte, tisse i bleen, tage et bad, græde, sove og den kan bevæge sine arme og ben. Alt sammen handlinger, som man oplever med en rigtig baby. Til BABY Born® findes en masse fint tilbehør, som skaber det helt særlige BABY Born® univers.

rsen

>>

l s en

Muld

BABY Born® Interactive Dukke Den klassiske BABY Born® dukke med 8 livagtige funktioner kommer som pige, drenge og etnisk dukke og med masser af tilbehør. (Potte, sut, suttesnor, sutteflaske, tallerken, ske, ble, mad, venindearmbånd og fødselscertifikat.) Set til: 449,00

BABY Born® Interactive badekar Børn elsker at lege med vand og bade deres dukker. Badekarret her har både lydog lysfunktion samt to små pumper, så der kan pumpes både vand og sæbeskum. Set til: 449,00

62 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81


TEMA:

Jul

BABY Born® pusletaske Når BABY Born® skal med på farten, så er denne pusletaske fuldstændig uundværlig! Den har masser af rum og praktiske lommer. Der medfølger en skiftemåtte, ble og sutteflaske. Set til: 249,00

BABY Born® Deluxe cykelsæt BABY Born® er helt med på cykel-trenden og er med dette fantastiske sæt med matchende cykeltøj, hjelm, sko, solbriller og cykelsæde, som kan monteres på cykelstyret, fuldstændig klar til at komme med på cykelturen. Set til: 299,00

BABY Born® jogger Uanset om turen står på løb i skoven eller shopping i byen, så vil denne babyjogger føles uundværlig! Den rummer både indkøb og pusleting, er super smart og nem for børnene at håndtere. Set til: 599,00

BABY Born® Wonderland Dragon Den sødeste, blødeste og super charmerende drage! Når du rører ved dens pande med tryllestaven, siger den sjove lyde og basker med vingerne. Den søde lille drage har også en helt speciel overraskelse til dig – den kan nemlig også lægge et æg, hvor der gemmer sig en lille babydrage indeni! Set til: 699,00

BABY Born® Sister BABY Born® har fået en søster, og det bedste er at hun har samme kropsstørrelse som BABY Born® og de kan derfor passe tøj sammen. BABY Born® søster har langt fint hår, som kan sættes i de fineste frisurer. Hun har bevægelige led og kan græde rigtige tårer. Set til: 599,00

BABY Born® Deluxe vintersæt Der findes rigtig meget fint tøj til BABY Born®, men til de kolde dage, så er det her sæt både praktisk, varmt og rigtig fint. Det hele matcher og BABY Born® vil elske det! Set til: 279,00

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

63


Julekal 1 7 13 19

rsen

>>

l s en

Muld

3 9 15 21

LEGO® DUPLO® Min første traktor

GAVEKORT fra Stylepit.dk

Teddy Cream er en super blød bamse med et sødt hjerte på maven. Teddy Cream fås i flere størrelser.

Leg og lær med LEGO® DUPLO® Min første traktor. Byg traktoren med de store klodser, og læs så de farverige frugter af i kurven. Indeholder to LEGO DUPLO figurer af børn.

Her har du mulighed for at handle lige det du ønsker af bløde pakker.

VI UDLODDER 5 LÆKRE BLØDE BAMSER FRA TEDDYKOMPAGNIET.

n s en

2 8 14 20

Bløde bamser

LEGO® Juniors Emmas isbil

Besøg Emmas isbil sammen med Andrea for at få en lækker is i solen. Sæt jer ved bordet, og få en hyggelig snak, før turen går tilbage til stranden. VI UDLODDER 3 ISBILER.

VI UDLODDER 5 TRAKTORSÆT.

FurReal Friends Torch My Blazin´ Dragon Torch har mere end 50 lyd- og bevægelseskombinationer, og følerne omkring hans næse giver ham mulighed for at reagere på dine berøringer på sjove måder.

VI UDLODDER 4 GAVEKORT A 500,-

Transformers Power Heroes Boost dine yndlingsbotter med helt nye Mini-con-våben. Inklusive 1 Autobot og 1 Mini-con, der kan konverteres fra robot til unikt våben i kun ét trin.

VI UDLODDER 1 PLYSBABYDRAGE, DER KAN ÅNDE FLAMMEFARVET TÅGEDIS.

VI UDLODDER 2 STK. POWER HERO.

Pie Face Showdown

Play-Doh Dr. Drill 'n Fill

LEGO® DUPLO® Tog med tal

Skynd dig, hvis du ikke vil tørre flødeskum af ansigtet. Spillet indeholder en knapaktiveret kastearm, to hagestøtter og to ansigtsmasker til spillerne.

Ved hjælp af Play-Doh modellervoks og din fantasi, kan du forme tænder og lave bøjler til at skabe det perfekte smil til din patient.

De nummererede LEGO DUPLO klodser og tre vogne hjælper unge byggere med at udvikle deres regnefærdigheder. Kan ombygges til en tunnel, en bygning, et hundehus og meget mere. Indeholder en LEGO DUPLO figur af et barn samt en hund.

VI UDLODDER 3 TANDLÆGESÆT.

VI UDLODDER 5 STK.

Blomdahl øreringe

Tropisk ø med juicebar

Sej racerbil

Alle piger elsker sten der funkler, derfor udlodder vi her 5 lækre sæt ørestikker fra deres nyeste efterårskollektion.

Tag afsted på en vidunderlig, eksotisk ferie på den tropiske Playmobil-ø. Besøg den hyggelige juicebar og smag en kokosnød blandt papegøjer og palmer.

Send dækket med den seje racerbil frem eller tilbage i fuld fart – eller hvad med at få den til at spinne 360 grader? Bestem selv om raceren skal køre i eller uden for dækket.

VI UDLODDER 3 SPIL.

VI UDLODDER 5 SØDE SÆT ØRESTIKKER.

64 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

VI UDLODDER 3 PLAYMOBIL-ØER.

VI UDLODDER 2 STK. LITTLE TIKES TIRE TWISTER.


alender ❤ TEMA:

Jul

Klik ind på www.bornogfritid.dk i hele november måned og deltag i lodtrækningen om de mange fine julegaver

4 10 16 22

New Classic Toys Containerskib på hjul

Skønt containerskib der giver mange timers sjov leg fra Penescotrading.com. VI UDLODDER 5 CONTAINERSKIBE.

5 11 17 23

6 12 18 24

Fine ørestikkere

Nerf N'strike Elite Hyper-Fire

Blomdahls øreringe er lavet af 100 % ren medicinsk plast, og er derfor allergivenlige.

HyperFire er den hurtigstaffyrende blaster nogensinde, og kan affyre 5 pile i sekundet. Og er nu udviklet med fuldautomatisk lynaffyring med en rækkevidde på op til 27 meter.

VI UDLODDER 5 SØDE SÆT ØRESTIKKER.

VI UDLODDER 2 STK. HYPERFIRE.

Edushape Mariehøne puttekasse

Bezzerwizzer Familie

Kongeligt par med karet

Her er skøn leg i badet for de mindste fra fra Penescotrading.com.

Indeholder 2.400 underholdende spørgsmål og ledetråde til børnene, så de kan spille på lige fod mod de voksne. Fra 2 spillere. Fra 10 år.

Tag med prinsen og prinsessen på en romantisk skovtur. Når den fine, hvide hest har fået pyntet manken med blomster og hårnåle er den klar til at trække den Kongelige karet.

VI UDLODDER 4 SPIL.

VI UDLODDER 4 PLAYMOBILSÆT.

Nattøj fra Joha

En skøn krammebamse

LEGO® DUPLO® Arktis

Nattøj fra Joha er dejligt blødt at have på og er lavet i enten ren uld, i uld-silke eller i lækkert bomuld.

Jessie er en stor lækker kaninbamse der fortjener knus og kram. Jessie er hvid og har lyserød snude. Dejlige lange ører og store fødder. Jessie er 55 cm stor, dejligt blød og kommer fra Teddykompaniet.

Små dyrevenner vil elske dette enkle Arktissæt. Hundeslæden, kajakken og igloen giver børn en fornemmelse af eventyr. To LEGO® DUPLO® figurer medfølger: far og barn samt hval, isbjørn og slædehund.

VI UDLODDER 5 SKØNNE MARIEHØNE PUTTEKASSER.

VI UDLODDER 4 SÆT NATTØJ FRA JOHA. NÅR VI HAR VINDERENS STØRRELSE OG KØN, UDVÆLGER JOHA ET SÆT UD.

VI UDLODDER 5 KRAMMEBAMSER.

VI UDLODDER 5 SÆT.

LEGO® DUPLO® Min første have

BABY Born® pusletaske

MY Little Pony Crystal Empire

Min første have hjælper de mindste med at udvikle grundlæggende byggefærdigheder, stable klodser for at bygge voksende planter og lege med solsikker, tomater, gulerødder og kartofler. To DUPLO børnefigurer og en kanin medfølger.

Når BABY Born® skal med på farten, så er denne pusletaske fuldstændig uundværlig. Den er masser af rum og praktiske lommer. Der medfølger en skiftemåtte, ble og sutteflaske.

Legesættet leveres med figurerne Princess Cadance og baby Flurry Heart, kjole, tiara, øreringe, sutteflaske, kam og andet tematilbehør.

VI UDLODDER 5 STK.

VI UDLODDER 2 PUSLETASKER.

VI UDLODDER 2 LEGESÆT.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

65


TEMA:

Jul

Sæt smag på din julemiddag med Talent Pro produkterne Takket være banebrydende teknologi, er Tefal gryder, potter og pander fra serien Talent Pro noget af det bedste køkkengrej man overhovedet kan få fingre i. Super lækre at kokkerere med og utroligt lette at rengøre. Q Fusionsteknologi i hele serien Q THERMO-SPOT (kun på pander) bliver rødt, når panden har nået den ideelle temperatur Q Belægning: holder op til tre gange længere end normalt Q Ny topbelægning forstærket med titanium partikler DU ØNSKES EN GLÆDELIG JUL FRA GROUP SEB SOM I ÅR UDLODDER ET SÆT TIL FIRE HELDIGE VINDERE. SE MERE PÅ WWW.TEFAL.DK

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

❤ 1.

Advents k Estée Lauder er garanti for exceptionel lækker hudpleje

Advanced Night Repair serum er Estée Lauders ikoniske bestseller, som gennemfugter og reparerer huden. Den anvendes hver aften, og eventuelt også hver morgen, på ren hud inden man påfører sin creme. Produktet har en praktisk doseringspipette, og man bruger cirka 3-5 dråber her gang. Revitalizing Supreme er Estée Lauders nye creme, som bruges både morgen og aften. Med denne creme får huden opfyldt alle sine ønsker om fugt, næring, anti-age og ikke mindst, at hudens eget forsvar overfor ældning optimeres. VÆR EN AF DE FIRE HELDIGE VINDERE SOM FÅR TILSENDT ET SÆT BESTÅENDE AF REVITALIZING SUPREME OG ADVANCED NIGHT REPAIR SERUM. DU ØNSKES EN GLÆDELIG JUL AF ESTÉE LAUDER.

66 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

❤ 3.


TEMA:

2.

Jul

Hos Lene Bjerre skaber de rum Rum, der skal leves i, og rum, hvorfra man reflekterer over livet. Rum der afspejler, hvem du er. Home is where the heart is, og hos Lene Bjerre har de hjertet med i alle kollektionerne – også de skønne julesager. Vær en af de fire heldige vindere af julelækkerier fra Lene Bjerre. 2 stk. Gleia ornamneter ø7,5 cm. 1 stk. Serafina engel 21,5 cm 1 pk. servietter 33x33 cm 1 stk. kalenderlys 5x25 cm 1 stk. stage ø9,5 cm 1 stk. bordløber 150x50 cm DU ØNSKES GLÆDELIG JUL AF LENE BJERRE.

kalender SE MERE PÅ WWW.LENEBJERRE.COM

❤ Til Mor

❤ 4.

Mai Manniche, smykkedesigneren bag Jewls Cph, er kendt for sine smukke designs Men også for hendes tips til styling med smykker. Hun er en sand mester i at rådgive omkring hvilke smykker, der fremhæver den enkelte kvindes stil og ansigtstræk. Derfor udlodder JEWLSCPH fire smukke sæt bestående af en fin enkel hjertehalskæde længde 79 cm. og hjerteøreringe, der matcher halskæden. Hele sættet er i sterling sølv. DU ØNSKES EN GLÆDELIG JUL AF MAI MANNICHE. SE MERE PÅ WWW.JEWLSCPH.COM

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

67


TEMA:

Jul

Af Henr ie t te R o se nt h al M u ld

Smykker med personlighed

I hjertet af København har to uddannede guldsmede etableret sig i et kreativt fælleskab, hvor de sammen skaber spektakulære smykker.

D

e mødtes i branchen. Wicki Hein og Emma Giorgi fornemmede straks, at kemien mellem dem var særlig, og at begge havde en stor forkærlighed til stærkt nordisk design. Drevet af de samme ambitioner om livet som selvstændig guldsmed med foden under eget bord og lysten til at skabe egne kollektioner fik dem i 2013 til, at springe ud i det og lade drømmene folde sig ud.

Eksklusiv adresse lige midt i smørhullet Butikken med det tilhørende guldsmedeværksted hedder Giorgi & Hein og adressen er ikke en hvilken som helst. Ti skridt fra Kgs. Nytorv, midt i hjertet af København, i Store Kongensgade nr. 32 ligger den hyggelige butik, hvor man meget hurtigt lader sig omslutte af den lidt ”huleagtige” stemning, og føler sig velkommen og godt tilpas. Og det er netop hvad Wicki og Emma ønsker, for det er, for de fleste, en vigtig beslutning når der skal vælges det helt rigtige smykke uanset anledning, og derfor er det vigtigt, at kunderne føler sig godt tilpas og trygge når beslutningerne skal træffes. Sille Nielsen har to gange fået et smykke fra Giorgi & Hein, og glæder sig til, at der en dag opstår en ny anledning. – Jeg har fået en sindssygt flot signetring og et par rigtigt skønne øreringe fra Giorgi & Hein, og jeg elsker stemningen i butikken. Jeg kan godt, uden nogen egentlig grund, blive lidt genert, når jeg skal entrere en fin og fancy smykkebutik, hvor formen er lidt mere stiv og formel, end den man oplever hos Wicki og Emma. De er meget professionelle, men alligevel også så afslappede og nede på jorden, så man godt tør stille ”dumme” spørgsmål, så man er sikker på at få valgt det helt rigtige smykke, siger Sille. Personlige smykker til enhver anledning Giorgi & Hein skaber løbende nye smukke smykker til kollektionen, men løser også mange opgaver for kunder, der ønsker hjælp til at få skabt et helt unikt smykke helt fra bunden. – Vi har en del kunder, der ønsker at få et helt personligt

68 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81


TEMA:

Jul

udtryk i et smykke. Nogle gange tager vi udgangspunkt i et af smykkerne i vores eksisterende kollektion, og customizer det i lige netop den retning, som er den helt rigtige for den enkelte kunde. Måske skal brillanterne være sorte i stedet for hvide og placeres på en anden måde i smykket, og på den måde ændrer smykket form og bliver mere personligt. Andre gange har kunden, en forestilling om at få skabt et smykke helt fra bunden, og har måske en idé inde i sit hoved om, hvordan det gerne skal se ud. Her hjælper vi med, at få idéen ned på papir i en tegning, så vi er helt sikre på at ramme helt præcist, når vi går i gang med den håndværksmæssige proces. Det er ret fantastisk, at skabe disse helt peronlige smykker, som betyder så utroligt meget for vores kunder, for det er de nemlig flinke til, at lade os vide at de gør. Vi er meget forkælede af tilfredse kunder, der en gang imellem kommer forbi med lækker kage eller kølig champagne om fredagen. Det bekræfter os i, at vi valgte rigtigt, da vi etablerede vores samarbejde og skabte Giorgi & Hein. Vi supplerer hinanden rigtigt godt og inspirerer hinanden på daglig basis, fortæller Wicki og Emma.

Til enhver anledning Hos Giorgi & Hein findes smykker i alle prisklasser. Wicki og Emma skaber smykker i både guld og sølv. Nogle blinker af funklende ædelstene og andre er mere enkle i sit udtryk uden. Et smykke er ofte en kærlighedsgave i form af forlovelses- eller vielsesringe, men også andre af livets begivenheder markeres med et varigt minde i form af et personligt smykke. Man kan for eksempel få lavet et fingeraftryk af sit barns finger og få det støbt i guld eller sølv, som det fineste vedhæng til en halskæde. Den idé er ret oplagt til en ”forsinket” barselsgave fra far til mor. Faktisk er der ikke nogen grænser for kreativiteten, og både Wicki og Emma elsker en udfordring. Så hvis du går med en vild idé til dit næste smykke eller en gave til din elskede, er de klar til at tage udfordringen op og lade kreativiteten få frit spil. ❤

Et smykke er ofte en kærlighedsgave i form af forlovelses- eller vielsesringe, men også andre af livets begivenheder markeres med et varigt minde NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

69


Lækre julegodter

n s en

rsen

l s en

Muld

Danske æbleskiver

Smukke æbleskiver, som er allerbedst, når de er nybagte! Ca. 30 stk. Ingredienser 100 g smør 5 dl hvedemel 4 spsk. Dansukker Bagesukker 1 tsk. Dansukker Vaniljesukker 1 tsk. stødt kardemomme 5 tsk. bagepulver 3 dl mælk 3 æggeblommer Revet skal af ½ citron 3 æggehvider

Smeltet smør til at pensle panden med, flormelis til at drysse over og lækkert syltetøj til at dyppe i. Smelt smørret, og lad det køle lidt af. Bland alle tørre ingredienser sammen. Pisk mælk, æggeblommer og smeltet smør samt revet citronskal i. Pisk æggehviderne til fast skum, og vend det forsigtigt ned i dejen. Varm en æbleskivepande op, og pensl med lidt smeltet smør. Kom dej i, så det næsten fylder fordybningerne i panden. Drej skiverne rundt en halv omgang, og bag videre, til de er gennembagte.

70 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

Brug et grillspyd eller en gaffel. Læg de færdige æbleskiver på en tallerken med fl ormelis.  Drys rigeligt med fl ormelis over, når alle er  færdigbagte, og dyp dem i lækkert syltetøj. Velbekomme!


TEMA:

Jul

Brændte mandler Ingredienser 250 g mandler (med skal) 250 g (2¾ dl) Dansukker Sukker ¾ dl vand

Kom mandler, sukker og vand i en kasserolle, og sæt det på høj varme, indtil vandet koger, og massen begynder at boble. Rør ofte rundt med en gaffel. Skru ned for varmen, til vandet er fordampet helt, og sukkeret er krystalliseret igen. Sukkeret skal smelte, men kun delvist, så det lægger sig i klumper om mandlerne. Hæld mandlerne ud på et stykke smørrebrødspapir, og skil dem ad med en gaffel.

Varm æblemost 4 glas Ingredienser 8 dl æblejuice 2 tsk. Dansukker Vaniljesukker 4 spsk. Dansukker Økologisk Lys Sirup Saft af 2 citroner 1 kanelstang 1 tsk. stødt kardemomme

Varm æblejuicen op, og kom vaniljesukker, sirup, citronsaft og krydderier i. Lad det stå lidt tid. Serveres varm eller kold.

Chokolade- og hindbærkugler Ingredienser 180 g blødt smør 2 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker 2 tsk. Dansukker Vaniljesukker 3 spsk. kakao 50 g finthakket mørk chokolade 7 dl havregryn 1 spsk. cognac eller æblejuice 2 spsk. frysetørret hindbær, knust Pynt 100 g smeltet mørk chokolade

Rør smør og sukker sammen til en smidig masse. Kom kakao, chokolade, havregryn og cognac i. Vend de frysetørrede hindbær i til sidst. Form til kugler. Dyp dem i smeltet chokolade, og pynt evt. med lidt knust frysetørret hindbær.

Chokoladetrøffel med stjerneanis 50 stk. Ingredienser 200 g mælkechokolade 250 g mørk chokolade 2 dl piskefløde 3 stk. stjerneanis 3 spsk. Dansukker Muscovadosirup Kakao

Beklæd en form (20 x 20 cm) med bagepapir. Hak chokoladen. Varm piskefløden op sammen med stjerneanis, så den næsten kommer i kog. Tag blandingen af kogepladen, og lad den hvile i fem minutter. Varm fløden op igen, og rør den hakkede chokolade og siruppen i. Tag stjerneanissen op. Hæld blandingen i formen beklædt med bagepapir. Dæk med plastfolie, og lad det stå i køleskabet i mindst 24 timer. Skær ud i 50-60 stykker, og drys med kakao.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

>>

71


TEMA:

Jul

Lakridskaramel med mandel

>>

1 lille plade Ingredienser 3 dl Dansukker Sukker 1 dl Dansukker Lys Sirup 2 dl piskefløde 2 dl hakkede mandler 1 dl knust Tyrkisk Peber

Hvis blandingen bliver for hård, mens du trækker, kan den kommes kortvarigt i mikrobølgeovnen.

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

Rør sukker, sirup og piskefløde sammen i en tykbundet kasserolle, og lad det koge op. Rør rundt af og til. Skru ned for varmen, og lad det simre i ca. 20-30 minutter (134 °C), til blandingen er blevet sej. Du kan også lave kugletesten. Hak mandlerne, og knus Tyrkisk Peber imens, og læg halvdelen på en plade beklædt med bagepapir. Når karamellen er klar, blandes den sidste portion mandler og Tyrkisk Peber i, og det hældes over pladen. Lad det køle af ved stuetemperatur. Bryd karamellem i mindre stykker, og opbevar dem i et glas med mellemlægspapir mellem hvert lag, så de ikke hænger sammen.

Chokoladesnitter 40 stk. Ingredienser 175 g smør 2½ dl Dansukker Sukker 3 tsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade 4 spsk. Dansukker Muscovadosirup 5 spsk. kakao 3 ½ dl hvedemel 4 tsk. bagepulver Skal fra en halv grundigt skyllet appelsin 1 æg til pensling Dansukker Perlesukker som pynt

Sæt ovnen på 200 °C. Rør smør, sukker, vaniljesukker og sirup luftigt. Tilsæt de tørre ingredienser. Rul dejen til ca. 1 cm brede ruller. Læg dem på en plade med bagepapir, og tryk dem flade. Pensl med æg, og strø perlesukker på. Bages i ovnen i 10-12 minutter. Tag rullerne ud, og lad dem køle af. Skær stykker på skrå, mens længderne stadig er lidt varme.

Flødekarameller Ca. 50 stk. Ingredienser 2 dl piskefløde 2 dl Dansukker Lys Sirup 3 dl Dansukker Sukker ½ dl Dansukker Glukosesirup 2 spsk. smør eller margarine ½ tsk. eddike

72 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

Bland alt, bortset fra smør og eddike, i en tykbundet kasserolle. Lad det koge op og lad blandingen koge i ca. 45 minutter, til den bliver lysebrun eller har nået en temperatur på 140 °C. Kontroller, om karamellen er færdig, ved at komme en dråbe af blandingen i en kop med koldt vand. Stivner dråben, er den klar. Bland smørret og eddiken i, og hæld straks efter blandingen på en let olieret marmorplade eller bageplade. Når massen er kold nok, skal der trækkes, snos og lægges sammen igen. Jo mere du trækker, jo finere bliver den færdige flødekaramel. Afslut med at sno, og klip herefter i mindre stykker i passende størrelse. Kom gerne karamelstykkerne i cellofan eller folie.


TEMA:

Jul

Chokoladefondant 10 portioner Ingredienser 10 stk. ovnfaste portionsforme af crème brulée-typen 200 g smør 300 g god mørk chokolade 4 hele æg 4 æggeblommer 1 dl Dansukker Bagesukker 2 spsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade 4 spsk. hvedemel 1 tsk. stødt ingefær Smør og sukker til formene Tranebær eller andre bær efter eget valg til servering

Smelt smørret i en kasserolle, og tag den af kogepladen. Bræk chokoladen i mindre stykker, og lad dem smelte i smørret. Pisk æg, æggeblommer og bagesukker i en skål. Rør melet i, og kom derefter chokolade- og smørblandingen i. Rør, til cremen er jævn og blank. Smør formene, og kom sukker på. Fordel dejen i formene. Du kan forberede frem til dette. Sæt ovnen på 200 °C, og sæt formene i midten af ovnen. Bag dem i 6-8 minutter. Hold øje med, at de ikke bliver bagt for længe. Kagerne skal være bløde og flydende i midten. Server med det samme med en klat flødeskum eller is samt bær efter eget valg.

Pebermyntestangspannacotta 4 portioner Ingredienser 4 dl piskefløde 200 g knuste pebermyntestænger 3 blade husblas ½ dl Dansukker Bagesukker

Sigt fl ormelis over, og  pynt med tranebær.

Bland fløden og de knuste pebermyntestænger i en kasserolle, og lad stængerne smelte. Tilsæt husblas og sukker, og lad det koge i et halvt minut. Hæld op i portionsglas, og lad dem køle af i køleskabet.

Julestænger 15 stk. Ingredienser 2 ½ dl Dansukker Sukker ½ dl vand ½ dl Dansukker Glukosesirup Bland sukker, vand og sirup i en kasserolle. Varm blandingen op til ca. 160 °C. Tilsæt smag, farve og pynt efter eget valg. Læg slikkepindspinde på et stykke bagepapir, og hæld forsigtigt sukkerlagen over. Lad det køle helt af. Opbevares tørt og køligt.

Se flere opskrifter på dansukker.dk NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

73


Skøn

Julemad

Julen handler om at samles, og mange familier gør det over en hyggelig julemiddag, men det kan være svært at finde på juleopskifter, derfor får du her får du lidt gode ideer til dejlig julemad, som du kan byde dine gæster.

Andebryst

med rødkål, appelsin råkost og peberrod Det skal du bruge (4 pers.)

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

Fedtebrød Det skal du bruge (4 pers.) Fedtebrødsdej 125 g mel ½ tsk. bagepulver 100 g smør 100 g kokos 50 g mandler 50 g sukker 1 stk. vaniljestang Citronglasur 150 g flormelis ½ stk. økologisk citron 1 stk. pasteuriseret æggehvide 1 tsk. brun rom 25 g kokosmel

Sådan gør du Fedtebrødsdej Korn fra vaniljestang og finthakkede mandler røres godt sammen med alle øvrige fedtebrødsdejingredienser til en dej. Rul dejen ud til en pølse og rul den ind i bagepapir og stil den i køleskabet i et par timer. Ovnen stilles på 200 grader. Fedtebrødsrullen tages ud af køleskabet og skæres ud i pegefinger tykke skiver. Læg skiverne på en bageplade med bagepapir men ikke for tæt da de ellers flyder sammen. Sæt dem i den forvarmede ovn i ca. 8 minutter. Når småkagerne er gyldenbrune, tages de ud af ovnen og afkøles på bagepapir. Småkagerne er meget skrøbelige så vær forsigtig med dem. Herefter smøres citronglasuren på hver småkage. Lad dem stå til de er helt kolde, inden de pakkes i en kagedåse foret med bagepapir. Citronglasur Æggehvide og citronskal røres godt sammen med en ske. Sigt lidt flormelis sammen med æggemassen uden at sukkeret klumper sammen. Tilsæt rom og sigt mere flormelis i blandingen. Tilsæt kokosmel og rør det hele godt sammen igen. Nu er glasuren klar til brug.

74 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

4 stk. andebryst olivenolie til stegning Salt og peber

1 stk. rødløg 2 spsk. revet peberrod Salt og peber

Rødkål/appelsin råkost ½ stk. rødkålshoved 1 dl balsamico mørk 1 dl olie til stegning 2 stk. appelsiner

Nøddeblanding 1 pose hasselnødder 1 pose mandelsplitter 1 spsk. honning 1 knivspids salt 1 bundt basilikum

Sådan gør du Det optøede andebryst brunes godt af på begge sider i en sauterpande og krydres med salt og peber. Læg andebrystet i et ildfast fad og sættes i en forvarmet 200 grader varm ovn i 8 minutter. Imens laves nøddeblandingen. Mandelsplitter og hasselnødder ristes på en varm pande sammen med honning, salt og basilikum. Nøddeblandingen afkøles. Snit rødkålshoved fint, skær appelsin uden skræl i skiver, skær rødløg i tynde ringe og riv peberrod. Vend alle rødkålens ingredienser sammen og anret rødkålssalaten i en skål. Når andebrystet er færdigt, tages den ud af ovnen, og hviler i 10 minutter. Skær andebrystet i skriver og anret med de øvrige ingredienser. Retten er klar til servering


Af H enr iet te R o senth a l M ul d

Klassisk ris a la mande med kirsebærsauce Det skal du bruge (4 pers.) 1 l mælk 4 stk. vaniljestænger 160 g grødris 80 g rørsukker 1 knivspids salt

½ l fløde 400 g mandelsplitter 1 l kirsebærsauce 2 dl vand ½ tsk. kanel

1 stk. vaniljestang 1 spsk. amaretto likør 1 stk. hel mandel 1 stk. mandelgave

Sådan gør du Flæk vanillestængerne og skrab dem fri for vanillekorn. Put vanillekorn og stængerne i en gryde med 1 liter mælk. Varm mælken langsomt op under omrøring. Det er meget vigtigt, at du hele tiden bliver ved komfuret i den del af fasen. Ris a la mande er noget man tager sig tid til at lave. Mælk brænder let på, og er det først sket, er du nødt til at starte forfra. Det kan ikke reddes. Når mælken koger op, tilsættes grødrisene og sukkeret. Det hele koges op igen og låg på. Sæt nu gryden i ovnen med låg på i 30 minutter ved 125 grader, check efter 30 minutter og og rør den igennem. Sæt tilbage i ovnen et sted mellem 10 og 30 minutter afhængig af ovnen. På den måde undgår du at risengrøden brænder på! Tag risengrøden ud af ovnen og lad den stå i gryden med låg i 30 minutter. Risengrøden hældes over i en skål og stilles et køligt sted. Pisk fløden til lige før det bliver stift. Vend halvdelen af fløden sammen med hakkede mandler i risengrøden, glem ikke den hele mandel! Tilsæt evt. lidt mere fløde til ris a la mande har den helt rigtige konsistens. Stil den på køl en times tid inden servering. Alle ingredienser til kirsebærsauce varmes stille og roligt igennem til den er lun. Server den sammen med ris a la mande.

Per’s hvide

Julegløgg Det skal du bruge (4 pers.) Hvid julegløgg 1 flaske hvidvin 2 dl æblemost 2 dl cognac 1 dl snaps 2 spsk. honning Fyld til julegløgg 2 tsk. ingefær 1 tsk. kanel 2 stk. vaniljestænger 1 tsk. kardemomme 1 stk. klementin 1 stk. citron 1 bundt mynte

TIP: Meget egnet drik i hele december måned.

Sådan gør du Pres saften fra appelsinerne, hak myntebladene groft, riv muskatnød og citronskal. Varm æblemost og hvidvin langsomt op i en gryde og tilsæt resten af ingredienserne til julegløgg. Rør det hele rundt undervejs. Husk kun at varme op til før kogepunktet. Tag gryden af blusset og hæld gløgg på 4 glas. Til sidst tilsættes mynteblade. Serveres straks. Se mange flere opskrifter på www.rema1000.dk NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

75


TEMA:

Jul

Slip den gode smag FRI Anne Hjernøe er tv-kok og har desuden skrevet flere kogebøger. Her er et par juletips fra Anne.

I

n s en

rsen

>>

l s en

Muld

julemånederne holder jeg meget af traditioner, især dem i køkkenregionerne. Det er som om, at maden får en helt anden smag. I vores hus bliver der bagt småkager, lavet konfekt og stegt æbleskiver til den store guldmedalje. Aftensmaden får et lidt mere julet udtryk. Der bliver skruet op for ”de varme” krydderier som kanel, allehånde og kardemomme, og de mere rustikke råvarer som kål og æbler kommer frem. Selve julemiddagen juleaften må gerne være nogenlunde traditionel med and, brunede kartofler og en god sauce, der måske i virkeligheden nærmere er en sovs. Til gengæld kan jeg godt lide at eksperimentere med tilbehøret, så rødkålen får besøg af soltørrede tranebær og valnødder, og den klassiske Waldorfsalat bliver skiftet ud med grønkålssalat med saftige appelsiner og granatæblekerner. I det hele taget syntes jeg, det er dejligt at udfordre smagsløgene lidt i juletiden. Jeg kommer revne æbler og allehånde i frikadellerne og krydrer min æblekompot med peberrod, så den river lidt i næsen. I december måned skal der også altid en god flæskesteg på bordet. Hvis man gnubber den godt med timian, får den en dejlig smag, og serverer man den med sprød rødkålssalat, så får den et lidt lettere udtryk. Prøv også at lade melposen blive i skuffen, når du laver stuvet grønkål - brug piskefløde i stedet for, det smager himmelsk og er en god afveksling. Når jeg vælger kød, kan jeg godt lide, at dyret har haft et godt liv, inden det er blevet slagtet. Jeg spiser som regel kun økologisk kød, eller kød fra dyr jeg ved har gået frit og godt, og jeg sætter stor pris på dyrevelfærd. Det er godt for dyret, og så synes jeg, det er med til at give en god smag i munden, og på tallerkenen. ❤

til jul

Mørbrad

serveret med bagte rødbeder og kartofler Til 4 personer Mørbrad med grov sennep og øl 550 g svinemørbrad 3 spsk. grov sennep, med sennepskorn i 1 tsk. flydende honning ½ dl bock øl 12 enebær Et lille bundt frisk estragon Flagesalt og friskkværnet sort peber Bland sennep med honning, øl, knuste enebær, finthakket estragon, salt og peber. Kom det i en frysepose sammen med mørbraden og massér kødet godt ind i marinaden. Lad mørbraden trække i 4-5 timer. Skær den derefter i bøffer som steges på pande til de er svagt rosa inden i, og gyldne og sprøde uden på. Servér mørbradbøfferne med bagte marinerede rødbeder samt brasede eller kogte kartofler.

76 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81

Bagte marinerede rødbeder med persille og forårsløg 600 g rødbeder Koldpresset jomfruolivenolie Flagesalt og friskkværnet sort peber 6 spsk. balsamicoeddike 1-2 spsk. flydende honning 6 forårsløg Et bundt bredbladet persille Skræl rødbederne og skær dem i både. Vend dem med olie, salt og peber og bag dem i ovnen i 30 minutter ved 200 grader, i et ovnfast fad, foret med bagepapir. Vend de varme færdige rødbeder med balsamico rørt med honning. Hak persille og forårsløg, og vend det sammen med rødbederne, der serveres til den stegte mørbrad, sammen med kogte eller brasede kartofler.


TEMA:

Jul

Stegt svinekam

serveret med rødkålssalat og æblekompot med friskrevet peberrod

Til 6 personer Stegt svinekam med timian En svinekam på ca. 1.5 kg Et lille bundt timian Flagesalt og friskkværnet sort peber Gnub svinekammen i en blanding af rigeligt med frisk timian samt salt og peber. Stil den i et ovnfast fad, foret med bagepapir og steg den i ovnen ved 225 grader i ca. 5 kvarter. Brug et stegetermometer som skal vise ca. 65 grader, når stegen er færdig. Spis svinekammen med rødkålssalat og æblekompot med peberrod.

Rødkålssalat med tranebær og valnødder 1 porre 2 dl soltørrede tranebær 2 dl valnøddekerner 100 g blød gedeost Et lille bundt frisk timian Dressing: 8 spsk. koldpresset jomfruolivenolie 4 spsk. balsamicoeddike 1 tsk. flydende honning Flagesalt og friskkværnet sort peber Snit rødkålen så fint du kan, bland den med finthakket porre og soltørrede tranebær. Rist velnøddekernerne på en tør pande, til de begynder at tage farve. Lad dem køle af og bræk dem i grove stykker. Pisk alle ingredienserne til dressingen godt sammen og fordel den over salaten. Drys med nødder, ost og frisk timian. Servér salaten sammen med stegt svinekam og æblekompot med friskrevet peberrod.

Æblekompot med peberrod 800 g æbler, renset vægt 2 dl vand 2 dl lys rørsukker Flagesalt og friskkværnet sort peber 4-5 spsk. friskrevet peberrod, efter smag Skræl æblerne og fjern kernehuset. Skær æblerne i tern og kom dem i en gryde med vand og sukker. Lad æblerne koge under låg til en tyk kompot, rør i dem undervejs. Fjern gryden fra blusset og smag kompotten til med salt og peber, samt masser af friskrevet peberrod. Servér den lune kompot til stegt svinekam med rødkålssalat.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

77


Nyd efteråret!

Tag børnene med i haven og få nogle hyggelige timer sammen.

100,PRISEN

KØB SÆTTET PÅ

ER INK

L. FOR

SENDE L

SE.

Nelson Garden børnesæt, 3 dele Haveredskaber fra Nelson Garden, 3 dele i kraftig kvalitet. Sættet består af, spade, rive samt løvrive.

Nelson Garden er en førende aktør inden for havebranchen, og vores sortiment indeholder ikke kun frø. Du kan også finde løg, redskaber, tilbehør, plantepleje og ikke mindst Nordens bredeste sortiment inden for forspiringsprodukter. Se mere på www.nelsongarden.dk

GAV

MED

FRA

I KØ

NELS

ON G

E

BET

ARD EN


Af Henr iette R o s enth a l M ul d

Hold fest i historiske rammer

På Bellahøj – tæt på Danmarks hovedstad København – ligger den fineste stråtækte, trelængede gård, hvis historie kan dateres helt tilbage til 1682. Her kan man holde sin fest i de hyggelige og flotte, nyligt renoverede lokaler.

G

ennem de senere år er der foregået meget på restaurant Bellahøj, som har til huse i de gulkalkede længer på gården. Ikke bare er her afholdt et utal af begivenheder og fester, man har også, ind imellem, renoveret ejendommen så alle lokaler i dag står fuldstændigt funklende og fine samtidig med, at den helt særlige hyggelige stemning er bevaret. Udendørsarealerne som byder gæsterne velkommen og som indrammer stedet, og den særlige beliggenhed ”på landet midt i byen”, er gennemgået og anlagt på ny, så både det ydre og indre på Restaurant Bellahøj supplerer hinanden som rammen om livets begivenheder og fester.

Lille sammenkomst eller kæmpe fest? På Restaurant Bellahøj kan man holde sin sammenkomst eller fest uanset om man inviterer 20 eller 500 gæster. Så vidt spænder størrelsen på lokalerne og personalet yder samme gode service uanset antal af gæster. I køkkenet hersker dygtige kokke, som altid er klar til at råde og vejlede i forhold til festens menu og ønsker hertil. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at kokkene på Restaurant Bellahøj meget gerne bruger sæsonens friske råvarer og allerhelst de økologiske, men alfa og omega er, at når man holder sin fest på ”gården” er man i centrum og får opfyldt sine ønsker til den perfekte fest.

Læs mere på www.bellahoej.dk

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

79


Miele. Til alt det, du virkelig holder af Skinnende ren opvask på under én time. Læg en trofast følgesvend i de bedste hænder, og oplev trygheden ved Mieles nye G 6000 EcoFlex opvaskemaskiner. På under én time er din favoritkop igen klar til brug, og dine glas bliver skinnende rene. Mieles QuickPowerWash-program og de nye, hurtigopløselige UltraTabs Multi giver dig det flotte rengøringsresultat A. Læs alt om kampagnen på miele.dk.

ET HELT ÅRS GRATIS FORBRUG AF MIELES NYE OPVASKETABS* *Køb en Miele G 6000 EcoFlex opvaskemaskine i kampagneperioden 01.09.2016 – 28.02.2017 og få 15 x 20 af de nye, hurtigopløselige Miele UltraTabs Multi (= 300 programforløb) med i købet. Værdi kr. 645,-.

Miele A/S · Erhvervsvej 2 · 2600 Glostrup · Tlf. 43 27 11 00 · www.miele.dk. Besøg Miele Experience Center: Øst: Erhvervsvej 2 · 2600 Glostrup. Vest: Logistikvej 3 · E45 - exit 59 · 7100 Vejle.

16-0448_08_DK_Print_ad_A4_G6000_EcoFlex_with_promotion.indd 1

30.05.16 09:54


Lidt af hvert

Julefred i maven Vi nærmer os jul og dermed også sæsonen for rumlen i maven, for mange af os spiser lidt federe kost, end vi plejer, på denne tid af året. Uro og rumlen i maven er i sig selv irriterende, men værre er det, når den går helt bersærk i et anfald af rædselsfuld diarré. Skulle uheldet være ude, bekæmper Tasectan® årsagen til diarré og genopretter tarmens normale fysiologiske funktion. Indenfor 12 timer forkortes hyppigheden og varigheden af den dårlige mave. Der dannes en fysisk film mellem tarmindholdet og tarmvæggen for at beskytte den irriterede slimhinde. Takket være den beskyttende film undgås yderligere irritation af tarmslimhinden og den kan genoprette sin normale funktion. De skadelige bakterier, virus og parasitter isoleres inde i tarmen og transporteres ud med tarmindholdet. Årsagen til diarréen er væk og væskebalancen i tarmen genetableres. Tasectan® findes både til børn og voksne.

Slanke Wrap Bliv Slank i en fart og tab dig centimeter med det samme. Slanke Wrap behandlingen er den ultimative slanke og detox behandling, for dig hvor det gerne må gå lidt hurtigt. Behandlingen er et godt valg lige inden du skal til julefrokost, hvis kjolen strammer lidt for meget, eller til en anden lejlighed hvor du skal se godt ud i en fart. Her er der virkelig tale om at reducere centimeter. Jeg ville anbefale Slanke Wrap som et boost til slankekuren, eller hvis du lige har brug for en opstrammer. Her er en virkelig effektiv behandling der giver gode resultater. SE MEGET MERE PÅ WWW.KLINIKSKØN.DK ELLER RING PÅ 2868 1490 FOR TID TIL BEHANDLING.

Lækkert blankt hår

Host, host…

På denne tid af året er vi rykket indendørs, og det giver udfordringer til frisuren. Håret stritter i alle retninger på grund af den statiske elektricitet, som er en følge af det tørre, varme indeklima. Det harmonerer ikke rigtigt med ønsket om lækkert blankt hår, der gerne skulle bølge blødt ned ad ryggen. Heldigvis findes Mane N Tail som er en serie af kvalitetsshampoo og -conditioner, der giver både rent og sundt hår. Plejeprodukterne blev oprindeligt brugt til hestes man og hale, med fantastiske resultater. Derfor videreudviklede Mane N Tail en serie af kvalitetsshampoo og -conditioner til brug for mennesker. Hårplejeserien giver masser af fugt og pleje til slidt og skadet hår, og findes i flere varianter.

Man bliver ubeskriveligt træt og øm i mavemusklerne af at hoste igen og igen. For ikke at tale om hvor forstyrrende hoste kan være for nattesøvnen − både ens egen, men også resten af familiens. Hvis hosten er en af de seje, med slim der ikke rigtigt kan hostes op, kan det være nødvendigt med lidt hjælp, gerne i form af håndkøbsmedicin. Og det er, lige netop hvad Mucolysin® er − et slimløsnende hostemiddel som fås i håndkøb. Mucolysin® virker slimløsnende ved at gøre sejt slim i luftvejene mere tyndtflydende og derved lettere at hoste op.

DU KAN LÆSE MERE PÅ WWW.MANENTAIL.DK, HVOR DU OGSÅ KAN FINDE NÆRMESTE FORHANDLER.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

09:54

81


Depends nye øjenserie indeholder alt hvad du skal bruge for, at fremhæve dine øjnes naturlige skønhed. Skab et rent og frisk look med produkter såsom Eyebrow Trimmer, Eyebrow Cutter og Facial Cleansing Kit. Giv dine øjne en ny attitude med vores fantastiske kunstige øjenvipper, og hjælp samtidig dine egne vipper med, at vokse med Fortifying Growth Serum. Tegn dine øjenbryn som en professionel med vores øjenbrynspenne Slim&Thin og Triangular, eller frisk dem op med både farve og form med produkter såsom Eyebrow Beauty Kit og Eyebrow Pomade Colour Cream. Gå ikke glip af vores helt nye applikator til kunstige vipper eller nogle af vores andre spændende nyheder.


TEMA:

Jul

Jeg ønsker mig... VIND

VIND

Optimal forbedring af fugtbalancen Trilogy Ultra Hydrating Face Cream fordriver tør og dehydreret hud. Produktet anbefales når det kølige efterår sætter ind og frem til foråret. Ultra Hydrating Face Cream er beskyttende og genopretter fugtbalancen i huden. En god blanding af økologisk hybenkerneolie og et mix af antioxidanter, som alle bidrager til at holde vores hud sund og lækker.

VIND

Klik ind på www.bornogfritid.dk og deltag i konkurrencen om de lækre præmier.

Farven rød Always Red fra Elizabeth Arden, er en uimodståelig duft, som er en blanding af pulserende blodappelsin, frodige røde blommer og passionsfrugt. En fræk, forførende duft til julen.

Olie til håret Lections Luminous Smoothening Oil indeholder macadamiaog avokadoolie, der blødgør alle hårtyper og giver en førsteklasses, skinnende glans. En af Wella Professionals bestsellere og en inspirationskilde for hele Oil Reflections Kollektionen.

En A-vitamin serum der rykker Retinol & C-vitamin Rejuvenating Serum er et kraftfuldt serum, som bekæmper rynker og giver et yngre udseende. Produktet gør huden synligt yngre, glattere og lysere. Rejuvenating Serum indeholder olier, retinol og C-vitamin. Sammen med anti-aging natcremen i samme serie som indeholder 0,5% retinol, får du den mest optimale pleje og fugt til din hud.

VIND 83 · BØRN & FRITID OK TOBE/NOVEMBER 2016 · NR. 81

Forførende læber Natural lipstick, er en silkeblød læbestift, der plejer, beskytter og fremhæver læberne. Den unikke formulering sørger for, at dine læber fremstår velplejede og smukke.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

>>

83


Annonce

Sundt og glansfuldt hår som i Hollywood Efter en sommer med for meget sol og saltvand kan det være nødvendigt at give dine lokker lidt ekstra opmærksomhed. Så snup Hollywoodstjernernes bedst bevarede hemmelighed til smukt og sundt hår.

H

årplejeserien The Original Mane ’n Tail har vundet flere beauty-priser i USA og er hurtigt blevet et af Hollywoodstjernernes yndlingsmærker. Serien blev, som navnet antyder, oprindeligt udviklet til at gøre hestes genstridige og stive børster glansfulde og silkebløde op til konkurrencer. Men siden The Original Mane ’n Tail sendte deres første produkt på markedet i 1970, er kunderne blevet ved med at melde tilbage om overraskende resultater – ikke blot på hestenes manker og haler, men også på deres eget hår. Flere ryttere blev så imponeret af hestenes veltrimmede haler, at de selv begyndte at eksperimentere med produkterne, og til deres overraskelse virkede det som om deres hår groede hurtigere, blev stærkere og sundere, og havde et mere blødt og lækkert look. The Original Mane ’n Tails Produkterne sortiment er siden vokset til føres blandt andet shampoo og balsam i flere i Magasin, Matas, forskellige varianter, stylingBeautycos.dk, produkter, hårkure og håndog neglepleje. Fælles for dem alle er, at de stadig er baseret på samme effektive grundformel. Q

DERFOR SKAL DU BRUGE DET Q The Original Mane ’n Tail Sham-

poo hjælper dig med at opnå og bevare et kraftigere, længere og sundere hår. Q The Original Mane ’n Tail Conditioner mindsker dit hårs tørhed og forhindrer spidserne i at spalte. Q The Original Mane ’n Tail Hair Strengthener styrker dit hår, så det holder til den daglige styling og giver det glans og fylde. Q The Original Mane ’n Tail Deep Moisturizing Conditioner giver dit hår masser af fugt, og er nærmest uundværlig i både sommervarmen og i vinterkulden. Q The Original Mane ’n Tail Hoofmaker giver dine tørre og sprukne hænder nyt liv. Q Vejl. priser fra kr. 69,95 til 89,95. SE MERE PÅ MANENTAIL.DK

Official Distributor A og I System manentail.dk Hair Strengthener

Product of the USA

Herbal E


Jeg ønsker mig...

TEMA:

Jul

Boost om natten En mild tonic fra Norel Dr. Wilsz serien, der fjerner døde hudceller, opløser hudorme og renser huden uden at irritere eller efterlade en brændende fornemmelse. Denne tonic har en let lysende effekt og genopretter hudens PH balance. Sammen med Mandelic Acid Cream, får du optimal energi til huden. Ønsker du samtidig en reducering af synligheden af linjer, så er det denne creme der skal til. Cremen forvandler din hud, imens du sover og du vågner op med en synligt forbedret glød.

Glansfuldt hår Light Luminous Reflective Oil, er skabt for at give håret pleje og gøre det blødere med en luksuriøs finish med øjeblikkelig glans. Light Luminous Reflective Oil indeholder kamelia olie.

VIND

VIND

Smukke øjne Benecos Natural Quattro er den nye øjenskyggepalet fra Benecos. Her er fire plejende, silkebløde og holdbare øjenskygger. Skyggerne kan let tones ud eller bygges op, så farven intensiveres. Den nye palette med de grå toner er perfekt til at lave smokey eyes til julefrokosten.

Skinnende negle Benecos neglelakker har høstet meget ros for at være uden skadelige opløsningsmidler, men samtidig have en rigtig god holdbarhed. De er nemme at påføre, da de “flyder” godt på neglene, så man undgår striber.

VIND

Klik ind på www.bornogfritid.dk og deltag i konkurrencen om de lækre præmier.

Regenering af huden En dermaroller, er et redskab mod rynkerne, eller er blot en vej til en smukkere hud, hvor man selv kan udføre behandlingen derhjemme. Med en dermaroller, laver man små huller i huden med en rulle med micro nåle. De mikroskopiske huller i hudens øverste hudlag gør, at huden tror den er skadet og begynder at reparere sig selv. Efter man har kørt denne roller over ansigtet, så påfører man den medfølgende serum fra DM Skincare, som absorberes nemmere ind i huden, som nu er mere modtagelig, grundet de små mikroskopiske huller. Dermarolleren er CE-godkendt og sterilt indpakket. De små nåle er lavet af kirugisk stål og er titanium legeret, da dette giver den mest holdbare dermaroller. SE MERE PÅ WWW.SHOPDERMAROLLER.DK ELLER RING PÅ 2868 1490 FOR BEHANDLING.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

>>

85


never miss a spot

Træt af besværlig selvbruner påføring med uheldige resultater? Det er vi også. Never Miss a Spot™ teknologien gør det muligt at nå alle områder af din krop med nemhed og resultatet er en smuk, solbrun, naturlig farve. Vores mest holdbare formel giver dig naturligt udseende og den perfekte glød hver gang. Undgå de akavede “vil du smøre mig ind på ryggen?” situationer på stranden med PHD Skin Care’s bredspektrede Solcreme med solfaktor 50+. Vores revolutionerende ”Never Miss a Spot” tryllestavs teknologi sikrer jævn påføring af alle de steder der normalt er svære at nå, såsom ryggen og bagsiden af benene.

UV-Defence Daily Moisturiser. Daglig UV stråling udtørrer huden og får den til at ældes selv på overskyede dage. PHD Skin Care’s super fugtende ansigtslotion er spækket med anti-aging solfaktor til at slukke den fugthungrende huds tørst, mens den blokerer for de skadelige solstråler.

Produkterne føres i Matas.dk, Beautycos.dk, Billigvoks.dk og Starcare.dk Official Distributor A og I System

www.phdcare.dk

Udvalgte produkter fås i 230 Matas forretninger fra uge 38: Never Miss a Spot Self Tanner – Medium Never Miss a Spot Self Tanner – Dark


Jeg ønsker mig...

TEMA:

Jul

Et farvel til ar/ strækmærker og rynker Hybenkerneolie er en fantastisk, let absorberende ren frøolie, som forbedrer forekomsten af ar, strækmærker og rynker. Dens særdeles elskelige naturlige aktiver, er meget effektive til behandling af tør og dehydreret hud.

VIND Peeling uden udtørring Enzymatic peeling er en mild og cremet peeling med frugtenzymer, der fjerner døde hudceller og efterlader huden glat og fugtet. Den anbefales til alle hudtyper, såvel fedtet hud som sensitiv hud, da peelinger ikke virker udtørrende.

VIND

VIND

VIND Plantscription sheet mask En nærende og udglattende maske der gir øjeblikkelig kamp til fine og tørre linjer. Masken fornyer hudens ungdommelige spændstighed, tilfører tabt fugt og genopretter hudens udstråling. Opfrisker sanserne med en æterisk olie blanding af: Pink Rose, Mandarin, Appelsin og Stjerne Anis.

VIND Julefrokost-klar-læber Med Matte Max L’Oréal Paris, får du de mest forførende læber. Her kan du vælge mellem de 6 meget markante matte farver, så nu er looket til julefrokosten i hvert fald reddet.

Klik ind på www.bornogfritid.dk og deltag i konkurrencen om de lækre præmier.

Smukke juleøjne Få skabt de smukkeste øjne med Nilens Jord Limeted Edition Eyeshadow Symphony III En smuk palet hvor du kan blende farverne i et mix, så du opnår lige den nuance du ønsker, uanset om det er til dag, aften eller fest.

En forførende duft Duften UNTOLD ABSOLU er en dybere og mere sensuel udgave af den originale UNTOLD fra Elizabeth Arden. TOLD-duftene er skabt til kvinden, der tror på, at skønhed også kommer indefra og vælger at bære en duft, der afspejler alle hendes sindsstemninger – forførende, munter, selvsikker, frisindet, sårbar, glad og tilfreds.

VIND

Øjeblikkelig fugt En lækker dagcreme fra Origins der giver øjeblikkelig fugt og fremhæver din udstråling Denne lette, oliefri creme, der er tilsat den legendariske fugt – booster Panax Ginseng og kaffebønner, som er med til at kickstarter hudens fugtniveau. Glansløs hud genopbygges hurtigt og efterlades med en sund og strålende glød.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

87


NYH

ED

- That’s it

micelle rensevand med fugtpleje

Renser mildt, men effektivt huden uden brug af vand. Fjerner makeup og snavs, mens den bĂĽde fugter og plejer huden.

Made In Denmark

Udviklet og produceret i Danmark

www.beaute-pacifique.com


Lidt af hvert

Genfind den smukke

sommerglød Sommerens smukke solkyssede hud er for længst blegnet, og når man taler om efterårets smukke farver, er det desværre ikke vores egne, men dem der befinder sig i naturen. En god selvbruner, kan gøre underværker, giver et hurtigt resultat og en fin hudtone. Vælg en, der er nem at påføre i ansigtet og på hele kroppen. PHD Skin care er en hudplejeserie, som er udviklet af to af USA´s mest anerkendte hudlæger og forskere, brødrene Dr. Michael Isaacman og Dr. Steven Isaacman. I serien findes, PHD Never Miss a Spot Self Tanner, selvbruner med et smart applikationshoved, som gør det nemt at påføre selvbruneren på ryggen og bag på benene. PHD Never Miss a Spot Self Tanner findes i tre forskellige farvestyrker. Selvbruneren til ansigtet, PHD Selv Tanner Face Lotion, findes i medium farve, som passer til de fleste hudfarvetyper. LÆS MERE PÅ WWW.STARCARE.DK

Få styr på dine krøller

Japansk lifting Vi kan helt sikkert anbefale Japansk Lifting, som er en helt igennem super lækker behandling af ansigtet. Under behandlingen benyttes japanske behandlingsteknikker, massage & ansigtszoneterapi. Der arbejdes med ansigtets muskler, der afspændes ved hjælp af specielle teknikker. Resultatet ved behandlingen er bl.a., at dit ansigt løftes og dine rynker glattes lidt mere ud, så du på den måde opnår et mere afslappet udseende. Ansigtsvævet drænes for eventuelle væskeophobninger, hvilket for nogen kan være en forløsning. Allerede efter første behandling, kunne jeg se resultater. Behandlingen var så behagelig, at jeg var ved at falde i søvn. Intet af det gør ondt, tværtimod så føler du at du er i himlen. Japansk Lifting bruges af mange kendte. Behandlingen består af: Q Afrensning af ansigtet Q Maske Q Ansigts Zoneterapi, akupressur og lymfedrænage Q Ansigtscreme og øjencreme Alle produkterne dufter himmelsk. SE MEGET MERE PÅ WWW.KLINIKSKØN.DK ELLER RING PÅ 2868 1490 FOR TID TIL BEHANDLING.

Håret er lige så vigtigt som resten af din krop, det betyder at det også skal have lige så meget pleje som eksempelvis dit ansigt eller krop. Pleje til håret er lige så stor en jungle som at lede efter den rigtige ansigtscreme, men hvis du spørger ind til brug af shampoo, conditioner og hårekur hos din frisør, så går du måske ikke galt i byen. Joico K-pak Shampoo er det ultimative for naturkrøllet hår, da det fra begyndelsen har haft en tørre hårstruktur end andre typer af hår. Det betyder at det har brug for mere fugt end andet, men heldigvis kan du ved brug af Joico K-Pak shampoo og Conditioner nemt give dine trætte lokker et velfortjent energiboost. Den revolutionerende shampoo genskaber hårets oprindelige tilstand, den styrker det enkelte hårstrå fra rod til spids og tilføjer hele håret et plejende lag, der beskytter mod fremtidig slitage og skade. Vi ved det jo godt. Stylingjern, hårtørrer, kemiske farver og afblegninger er ikke godt for håret. Men det er umuligt at undvære! Derfor har Joico lavet Kpak Conditioner, som effektivt redder selv det mest udpinte hår. K-pak Conditioner genopbygger de slidte og skadede hårstrå ved at zoome ind på de beskadigede områder og styrke dem med masser af fugt og det unikke, plejende peptid kompleks. Produktet der ikke tynger eller fedter håret.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

89


3912_BF_Vigo_BF 4 sider 22/09/16 13.26 Side 1

VI R E L D HAN FOR N E D N A N HI

SE ME RE PÅ VIGO. DK

• Vigo er en ny tjeneste udviklet af REMA 1000 • Vigo er lokale indkøbere der bringer dine dagligvarer til døren • Lav din indkøbsliste på mobilen

• Dine varer bliver hentet i REMA 1000 og bragt hjem til dig • Betal nemt og sikkert med MobilePay • Download app til iOS og Android fra 25. oktober


STARTE R 25. O KTOBER

VARER TIL

DØREN INGEN

MINIM UMSKØ B


Af Hen r ie t te R o se nt h al M u ld

Operation i trygge rammer

n s en

rsen

l s en

Efter Louise fødte sin datter, måtte hun konstatere at den store vægtøgning, som blev efterfulgt af et større vægttab, havde ændret kroppen så meget, at hun måtte overveje endnu en operation af sit brystparti. De silikoneimplantater som – mange år forinden – var blevet indopereret passede ikke længere og var årsag til en smertefuld kapseldannelse. Det var ikke ligefrem et smertende hængende brystparti i en forkert facon, der var drømmen.

Muld

92 · BØRN & FRITID OK TOBER/NOVEMBER 2016 · NR. 81


I

sine yngre år, for cirka ti år siden, var Louise Kjær ikke helt tilfreds med sine bryster. Hun syntes, at de var for små og manglede naturlig fylde. Derfor valgte hun at få forstørret sine bryster ved en brystforstørrende operation, hvor hun fik indlagt silikoneimplantater á 350 ml i hvert bryst. Resultatet blev som hun ønskede sig, og efterhånden som årene gik, blev ”de nye bryster” en fuldstændig naturlig del af Louise og hendes fornyede voksende selvværd – for jo, utilfredsheden med sin krop og den manglende brystfylde, havde påvirket Louises selvopfattelse af sin egen kvindelighed, også selv om Louises søde kæreste var ovenud lykkelig over, hvad han så, når han kiggede på sin dejlige kæreste.

Tung graviditet For otte år side fødte Louise sin datter. De mange graviditetskilo, som vitterligt var alt for mange, skulle trænes væk og det blev de ganske effektivt i fitnesscentret, hvor Louise var meget dedikeret til at genvinde sin tidligere gode form. Det tog tid, men det lykkedes. Kiloene raslede af og Louises energi vendte tilbage. Desværre raslede alt det naturlige fedt også af Louises bryster, og selv om den brystforstørrende operationen for ti år siden var ganske vellykket, kunne selv ikke silikoneimplantaterne længere tilføre brysterne den ønskede fylde. Oven i det kæmpede Louise med smerter når hun trænede, fordi der havde udviklet sig en hård kapseldannelse omkring implantaterne. Ny facon Vægttab og amning havde ændret Louises anatomiske udtryk, og endnu en gang kunne hun mærke selvværdet dale, og hun synes ikke længere, at synet af hendes ellers fine, slanke veltrænede krop var tilstrækkeligt. Her hjalp det ikke, at omverden var flink til at fortælle Louise, at alle betragtede hende som en virkelig køn kvinde i sin bedste alder, og at det burde være godt nok, kombineret med en god stilling som indkøber, en dejlig datter og en sød kæreste, som elsker hende præcis som hun er. – Det er vigtigt for mig, at pointere, at beslutningen om at få yderligere en operation er hundrede procent min egen. Ingen har kritiseret min krops udseende, eller givet udtryk for at mine bryster ikke er ok. Tværtimod synes min kæreste, at det er lidt fjollet, men heller ikke det har rokket mig i min beslutning. Jeg valgte, efter en grundig research, at blive opereret på CFR Hospitalet som ligger i Kgs. Lyngby og det var speciallæge i plastikkirurgi, Trine Foged Henriksen, som både rådgav og opererede mig. Grunden til at jeg var helt tryg ved at lægge mig under kniven lige netop her var, at jeg selv har oplevet, men også hørt fra andre, at de to plastikkirurger på CFR Lyngby, Trine Foged Henriksen og Benedikte Thuesen, simpelthen hellere vil sige nej tak til at udføre en plastikkirurgisk operation, hvis de ikke selv mener, at resultatet kan blive 100% godt. Det vil sige, at man ikke kan ”løbe om hjørner” med dem, og overtale dem til at lægge større implantater ind, end de vurderer, er æstetisk, passer til kvindens kropsform og er klinisk forsvarligt. Jeg fik efter min mening også den helt rigtige størrelse, for jeg er tilbage i min tidligere størrelse, og det er en befrielse ikke længere at have ondt af kapseldannelse, når jeg bevæger mig, fortæller Louise.

Implantater der med garanti holder På CFR Hospitaler i Lyngby anvender man kun brystimplantater af høj kvalitet fra Mentor, blandt andet fordi disse har en livsvarig produktgaranti og sikkerheden er veldokumenteret i mange, store videnskabelige undersøgelser. Et brystimplantat består af en silikonegele omgivet af en tyk, elastisk skal af silikone med en ru overflade. Indholdet kan bestå af mere eller mindre tyktflydende silikonegele og implantaterne kan være runde eller dråbeformede. Når man vurderer hvilke implantater der er bedst egnede, er det på baggrund af kvindens anatomi, hvor meget fedt- og kirtelvæv der er i brystet og selvfølgelig også kvindens ønske om udseende efterfølgende, og som Louise fremhævede har CFR Hospitaler en høj etisk standard – også når det handler om brystforstørrende operationer. Speciallæge i plastikkirurgi, ph.d. Trine Foged Henriksen, som opererede Louise, har tidligere været overlæge på plastikkirurgisk afdeling på Rigshospitalet, og har mange års erfaring med både kosmetiske brystoperationer, korrektion efter tidligere operationer og rekonstruktion efter brystkræft. Hun stiftede i 1999 Dansk Plastikkirurgisk Mammaregister, hvilket hun i 2005 fik Feminas kvindepris for. Mammaregistret er verdens første vidensbank, hvor man systematisk har indsamlet viden om kvinders helbred og livsstil før og efter plastikkirurgiske brystoperationer, samt viden om diverse brystimplantater på markedet. – Alle vores patienter skal have den bedste kvalitet, både når det gælder behandling og implantater. Vi lytter til kvindens behov og ønsker, og ud fra en individuel undersøgelse af kvinden, herunder hendes generelle helbred, kropsbygning, brystets udseende og størrelse, rådgiver vi om passende implantatstørrelser og vejleder om både fordele og risici ved at blive opereret. Brystet har tilbage i tiden været symbol på femininitet og frugtbarhed. De fleste af vores patienter ønsker ikke at se ”opererede ud”. De vil bare gerne være glade, når de ser sig i spejlet og har lagt BH’en. Det er et spørgsmål om livskvalitet. Mange kvinder, der ønsker brystforstørrende operation vælger det efter graviditet og amning, for at få samme eller optimeret form og størrelse som før graviditeten. Brystimplantation er den hyppigste plastikkirurgiske brystoperation. Alternativt, hvis man bare ønsker en eller to skålstørrelser større bryst, kan man i stedet for implantater vælge brystforstørrelse med fedtvæv, såkaldt lipoinjektion, hvor ens eget, naturlige fedtvæv høstet fra et andet sted på kroppen med tilstrækkeligt fedtdepot, f.eks. på lår, knæ, mave eller lænd, og endelig kan man evt. have tilstrækkelig effekt af et brystløft. Man skal være fyldt 18 år, før man kan få en kosmetisk brystoperation, siger Trine Foged Henriksen.Q

Speciallæge i plastikkirurgi, ph.d. Trine Foged Henriksen har mange års erfaring med både kosmetiske brystoperationer, korrektion efter tidligere operationer og rekonstruktion efter brystkræft. Hun stiftede i 1999 Dansk Plastikkirurgisk Mammaregister, som hun modtog Feminas kvindepris for.

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

93


3912_BF_Vigo_BF 4 sider 22/09/16 13.22 Side 3

TJEN LIDT A R T S EK SE ME RE VIGO. PÅ DK OG VI ND FE DE PRÆM IER!

KØB IND

• Vigo er en ny tjeneste udviklet af REMA 1000 • Bestem selv dine arbejdstider og tjen penge på en sjov og aktiv måde • Se mere og meld dig til på vigo.dk

FOR DIN

NABO PÅ VEJ HJEM


BØGER

SPIL

& film

Hold øje med konkurre ncerne på www.bo rnogfritid .dk Her kan d u vinde b ø ger, billetter, fi lm og spil til bå de store og små.

TIL VOKSNE

Kødfri mandag

Det der er værre

Forlaget Samvirke

Forlaget Rosinante & co

Drabsefterforsker Thor Belling får et alvorligt problem, da en døende kvinde ud af det blå tilstår et drab, som Belling ti år tidligere fik dømt en anden for. Den dømte tilstod og har udstået næsten hele sin straf. Men hvorfor tilstå et mord, man ikke har begået og gå frivilligt i fængsel? Thors samvittighed er anfægtet, og han beslutter at kontakte den dømte mand, inden han løslades. Besøget giver ham ikke alle svar, og da skæbnen kort efter indhenter den uskyldige mand, begynder en ny sag. Efterforskningen afdækker en række tragiske hændelser i mandens liv, og den fulde opklaring sætter både Hvid og Belling på en hård prøve.

VIND

Den populære madblogger Nadia Mathiasen (foodfanatic) har ladet sig inspirere af den globale bevægelse Meat Free Monday og har skabt Kødfri mandag en indbydende kogebog, som gavner både dig selv og miljøet. Nadia er selv kødspiser med stort K, og hun har med Kødfri mandag lavet kødelskerens guide til grønne retter med masser af smag. En kødfri dag om ugen - eller to – er ifølge Nadia helt foreneligt med ønsket om at spise velsmagende mad. I Kødfri mandag har hun nemlig udviklet nogle VIND smagfulde hverdagsretter, som selv bøfelskeren vil spise med glæde. I bogen har Nadia skåret kødet væk i 52 nemt tilgængelige hovedretter – én ret til hver uge, året rundt. Og retterne laves selvfølgelig med udgangspunkt i de grøntsager, som er i sæson. I bogen får du Nadias bedste tips til at erstatte det røde kød med gode grøntsager, og du lærer, hvordan du ved at bruge krydderier og umami-rige ingredienser så som svampe og parmesan, gør det nemmere at lave mad, som får selv de mest inkarnerede kødspisere til at tage to gange.

VI UDLODDER 5 BØGER

Tågens fyrste Forlaget Lindhardt & Ringhoff

Meyers salater året rundt Forlaget Lindhardt & Ringhoff

Nu kommer afløseren til Meyers salatværksted, med 100 helt nye opskrifter på grønne salater, fyldige måltidssalater og salater inspireret af asiatiske, mellemøstlige og middelhavets køkkener. Salaterne tager udgangspunkt i de råvarer, hver sæson har at byde på, og kan laves af alle. Undervejs kan du lære at piske perfekt emulgerede dressinger, koge knasende sprøde rodfrugtchips, sylte citroner og meget mere. Eksperimenterende sjæle vil sætte pris på at se teknikker som fermentering og røgning introduceret i salatkøkkenet.

Tågens fyrste er en vaskeægte spøgelseshistorie og første bind i en trilogi. Året er 1943, og i familien Carvers nye hus fornemmer man ånden efter de tidligere beboere, især sønnen Jacob, der druknede under mystiske omstændigheder. Med hjælp fra deres nye ven Roland går de tre Carver-børn i gang med at efterforske dødsfaldet og snart trækkes de tre venner ind i et eventyr, der vil ændre deres liv for evigt.

VI UDLODDER 3 BØGER

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

95


cotton/wool

100% wool

SmĂĽfolk winterwear 2016

Waterpillar effect: 10.000 mm Breathability effect: 10.000 g/m2/24h All seams are taped. Bionic Finish ECO coating at topside of shell fabric. 3M reflexes, for your childs safety. Thermolite Plus padding (soft and light padding, that keeps your child warm).

cotton/wool

See the whole collection 2016

Shop online www.smafolk.dk


Shopping

VITAMUN

Er du rejseklar?

10 urter - 10 mineraler -13 vitaminer VITAMUN giver dig et dagligt tilskud af dise urter: Grøn te Hyld Lapacho Sarsaparilla Cat´s claw

Forhandles af Matas, Materialister og Helsekostforretninger

Holistica - Medica A/S

Laboratorium for avancerede kosttilskud og homøopatiske lægemidler Apotekerbakken 23 A - 8783 Hornsyld - Tlf. 7683 3000 www.holistica-medica.com

ER DEN BIL KLAR TIL VINTEREN?

Kig ind til Leitz Auto og lad os gennemgå bilen, så du er sikker på at den starter hver dag. Vi laver service på alle mærker. Ingen opgaver er for store/små. Kør forbi Leitz Autoservice og få en professionel og pålidelig vurdering.

Leitz Autoservice v/Kenneth Leitz

DK00198 · november · 2015

Rød solhat Ginseng Hyben Chlorella Ingefær

Smitsom leverbetændelse Hepatitis A kan forebygges ved vaccination Søg rejserådgivning hos din læge eller i vaccinationskliniken

Følg os på facebook og deltag i de mange konkurrencer www.facebook.com/ BornogFritid

Arnold Nielsens Boulevard 64b · 2650 Hvidovre · Tlf. 36775140

NR. 81 · OK TOBER/NOVEMBER 2016 · BØRN & FRITID ·

97


Abonnement BØRN

NR. 74

· AUGUST/S

EPTEMBER

NR. 75 · OKTOBER/NOVEMBER 2015

15. ÅRGANG

NR. 74

& FRITID

NR. 78

2016 – 16. ÅRGANG

TIPS

Nelson Garden, Galoche Alle 2, 4600 Køge. Tlf. 2048 9800, www.nelsons.dk

FLY, FØRST INDGÅR TOGT OG 2/2. I PRISENERS KRYDS REJS F.EKS. , 7 NÆTT HOTEL RD. JO PÅ NAT PÅ OMBO at NSION DU ER måde HAVN – en vidunderlig r den enelser HELPE RIS FRA (2-11 ÅR). EN I HVER med Spies erom stævnen vende FAMILIEP E OG 2 BØRN af opleve t togt et hav 2 VOKSN Et kryds for uanse ✱ S HtilO P P hver dag,

KRIF

TER

✱ SK Ø

NHE

DST

IPS

✱ KO N

KUR

REN

CER

FERIE

rsferien?

du udsigt sted I N G ✱ n på, se verde anden vej, har r op et nyt én gang. kufferterne n. Du vågne eller den familie kun at pakke for hele er behøv men du 00 70 10 42 .dk eller på spies ferien Bestil

13.295,-

Seas i

❤Jul

STO

E

OP ❤ SH

LÆKRE OPSKRIFT ER ✱ SKØNHEDST IPS ✱ KONKURRE NCER

RT TE

MA

med årets fest til god tid Vær i edelserne ER forber RENC NKUR

Caribien

Anthe

LIER

OPS

m of the

TAG ✱ KONKURRENCER ✱ P I N G ✱ L Æ K R E O P S K R I F T E R ✱ S K Ø N H E D S T I P S Hvad ✱ S H O PPÅ FEST skal vi lave elha vet IVAL i efterå Krydstogt i Midd

26/05/16 16.06

KRE

SKOLESTART:

hjælper du barn på vejdit

Sjov sommer ferie for hele familien

SON

HØJSÆuenza for infl

nder

kale

Jule

RES NCE RE AG I VO DELT E KONKUR R STOR LEGAVE OM JU

TIL BØRNEFAMI

Nelson_Garden_Microleaf.indd 1

sig glæde t kan roligt det mege gør te børn De mindsaktiviteter, der ombord. sig til sjove t at kede svær

Udkomm er 2. måned!hver

r og Vitaminen til dit bar

Lækre,

Masser af inspiration til lækker grillmad i haven

R ✱

magastisin

MAGASINET

ÆKR G ✱ L

ENCE

ER

varmt Blødt, art tøj til og sm neSk i den unger tidudolebarne viklin ts er kolde g ral mine

sunde og nemme RÅD 7 GODE ideer til aftensmaden

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

ER ✱

og førende havecentre. HEDS

SKØN TER ✱ SKRIF E O P✱ SHO PPIN G ✱ LÆ

Micro Leaf forhandles hos Ring 2048 9800 for nærmeste forhandler.

PIN SHOP

URR KONK

familier

VINT RIE TIL Gra

Sol-

er INDR strandtur ETNING

liv

vi i som merferi Allergis en? æsonen er startet

– 16. ÅRGANG

2016

ude? er Hjemme eller mange måd Der findes n på at fejre dage

smi SJOVE Hvordanssebørn: E deler vi børnene SKEDAG ✱ Hva PÅi ferien? d skal

børne sinet til

FEeller skiferie?

et ves på ikke forgæ ne når unde går er muligheder m Vandh imelle Udov vælge krydstogt! til, kan du zier ombord. er I lægg og jacuz flere pools

STORT TEMA OM

SERIE NY SPIRE ✱ Skil

OVEMBER

TEMA:

Sikk

r, er og teateaften med film sted. Hver en vild Er famili et til det rette biografen vises og i du komm shows, e film. arrangeresnye og gaml

Udkommer hver 2. måned!

· OKTOBER/N

Tips oger gode ide

– 16. ÅRGANG

Gratis magasin

Maga

på Magasinet til børnefamilier du rejser n, når første hele pakkeSpies. Fly og . Du får i prisen med r altid krydstogt hotel indgå nat på

Hjælp dit barn med legeaftaler

BER 2016

NR. 81

Udkommer hver 2. måned!

eret i rd er inklud ombo er du heller nsion del behøv t på. Helpe , så den e så mege prisen ikke tænk

R/NOVEM

& FRITID

ns leg og udvikling

· OKTOBE

BØRN

2016 – 16. ÅRGANG

ål nyt rejsem en. op til et står du for hele famili Hver dagoplevelser strande og øer, og nye dig til byer. Glæd havne smukke

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

RRENC

· AUGUST/SEPTEMBER

ÅRGANG

S ✱ KO NKU

BØRN & FRITID NR. 80

– 16.

EDSTIP

Udk omm 2. mån er hver ed!

Skal legdeev?i Børn og socialeBørmedier

Masser af tips og gode ideer til en skøn sommer

ILIER

✱ SKØ NH

Gr magatis asin

Test:

Vi har smagt og testet lækkerier til en sjovere hverdag

at gør det nemt året spireserie spirer indendørs Vores økologiske du og delikate Garden har dyrke lækre spirer fra Nelson hånden. rundt. Med spirer ved altid friske

BØRNEFAM

IFTER

TEMA

T TIL

OPSKR

en træningsmehelt ny tode

NR. 81

Gratis magasin

NR. 80 · AUGUST/SEPTEMBER

dag t hver ER DIT BARN get ny SKOLEKLAR? røv no P SKAL VI LEGE?

SKOLESTART

VEN

MAGASINE

k

ING ✱ LÆKRE

Magasinet til børnefamilier

Maga

Børlnsed-ag omm Sol og Sådan fødseS er sommerferie

ER

NCER

✱ SHO PP

NR. 79 · JUNI/JULI 2016 – 16. ÅRGANG

ÅRGANG

taurant.

TIL BØRNEFAMILI

URRE

❤ SHOPPING ❤

Løb med børnen e 5-10-15 er

KURRENCER ❤ ❤ SKØNHEDSTIPS ❤ KON

– 16.

i køkkan dyrkes spises Leafder hurtigt og nemt hvis bladene ro små MicLeaf eres, blade, yldte med er et maksim er sprængf skud Micro Næringsindhold sprøde skud til sunde første kenvinduet. Såd an indr du få adgange klar efter 2-4 høst. Forårets Leaf ettekanr du lige efter nde er skudden r, og med med spænde shygMicro haven med vitamine tilet geogoglystlegsted luksusre På varmt smukke blade året rundt. på den finesteplads kan du klippe for - som børn uger, og derefterdirekte i maden og voksne bruge smag og

v Bysaudvibklingyli

Årets store fester

✱ Konfirm ation ✱ barned åb ✱ bryllup

AJ 2016

d kan ndhe SuH ær svG enG reY væ lse IH stø Arre E

til ferier

Udko mme 2. måne r hver d!

FYRVÆRK og sikke ERI rhed

Nytårs forsætter-

Jul A

STORT TEM

· APRIL/M

Udkommer hver 2. måned!

2016

TIPS

Hverda gen i fa amilien

NR. 78

Gratis magasin

Fokus sinet på til børn efamilier familiens sundhed

MAGASINET

k KO NK

familier

Gr magaatis sin ts åre

BESKYT FAMILIENS HUD I VINTERKULDEN

Masser af julegaveinspiration

10 42 00

til børne

Så for trin atter er detrin tid tilt

TIL BØRNEFAMILIER

TIPS

dk eller 70

Magasinet

milier

MAGASINET

HEDS

på spies.

-kræves ikke

· APRIL/MAJ

ER

tart Bestil ferien

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

TIL BØRNEFAMILI

k SKØ N

BØRN

MAGASINET

RIFTER

– 16. ÅRGANG

på julegodter og julens lækre mad

STORT TEMA

Grønne fingre

16. ÅRGANG

Bab

Kroppen

Hvad ska har brug for dem atlfungere vi lavfor optimalt efterå e i rsferien opskrifter ? Skønne

2016 –

TS 2016

Vitaminer og mineraler ?

tmarke d

P G k Leller 70 10 42 00 Bestil ferien påI Nspies.dk ÆKRE M ADO PSK

et til børnefa

I SKOLEN

familiehotel Du går aldrig forgæves efter det perfekte du ikke f.eks. en vinterferie på Sunwing, hvor hos Spies. Prøv Kom medig d om detaljerne, men kan slappe bekymre behøver atøko logisk til sekund. af fra første høs

Skoles

Magasin

Parfo n rhold Skolebør Er parterapi løsningen, sover hele er gåetnår det i stå? for lidt

BLIVER På Sunwing spiser børn under 12 år gratis fraBARN MO DIT BBET Lollo & Bernies buffet.

Tips ti lET HOTEL ... boliBARE MERE END gen

k SH OP

Udkommer hver 2. måned!

TEMA:

Hvad skal vi lave i vinterferien?

BØRNENE SPISER FOR 0,-

udvikl gennem er sig leg

MARTS

· FEBRUAR/MAR

er er hver 2.(og måninfluenza) ed! hjørnet lige om

· FEBRUAR/

NR. 77

,Spar 3000

Gratis magasin

– 15. ÅRGANG

Vintersnue varme og Grat mkinder agasisinfektioner UdkVinterensin omm

NR. 77 – 15. ÅRGANG

& FRITID

ier

HVAD DER I SKAL SKOLETASKEN ? Kan bø SMIL TIL KAMERAET være strrn mo nwi-fi på hotellet, essGratis så I nemt kan sende ed e? sjove feriehilsner hjem. Børn

Vælg den type lejlighed, der passer bedst til jeres familie og nyd ferien.

ANUAR 2015/2016

76 · DECEMBER/JANU AR 2015/2016

2015 – 15. ÅRGANG

15. ÅRGANG

børnefamil

ANDEN ...

BØRN

2015 –

sinet til

HELT AF! SLAP ,-

KONFIRM

FRITID NR.

EMBER

4+

1 uge

NR. 76 · DECEMBER/J

BØRN &

· AUGUST/SEPT

Afrejse f.eks. 12/10,

Familiepris 17.496

DEN MED

En rejse med være fælle dit barn eller barne Berlin eller s om nye oplevelser. barn giver jer god tid New York? Måsk verdens Mærke stemn e I vil på en storb sammen, hvor NEM HJEMREJSE stærkeste Magasinet I kan til børnefamilier yferie til ingen til ligaer - eller Spiesind London, har mass en fodbo Tjek jeres bagage udfor er ldkamp slip for med t ved at vælgaf forslag til konfirske Universal Studio på hotellet ogsvær s i Orlan mationsgav e, er et rejseg do? køen i lufthavnen. en, og har avekort du altid en sikker vinde r.

Tennis, minigolf, svømmeskole sammen og hver for sig. kan I være aktiveMaga Sunwing Side East Beach, På Sunwing kat.

2 voksne + 2 børn

– 15. ÅRGANG

UD I VER

AKTIV FAMILIEFERIE og gratis motionsrum ...

BØRN & FRITID NR. 79 · JUNI/JULI 2016 – 16. ÅRGANG

2015 –

BØRN & FRITID NR. 75 · OKTOBER/NOVEMBER

& FRITID

Tyrkiet

PING

SK E OP LÆKR

RIFT

SKØN ER ❤

Modtag magasinet Børn & Fritid 6 gange om året for kun 249 kr. (du betaler kun porto)

HEDS

TIPS

❤ KO

Gå ind på www.bornogfritid.dk eller Like vores facebook-gruppe, så kan du deltage i alle vores konkurrencer – med masser af skønne præmier

Klik ind på bornogfritid.dk og tilmeld dig De første 10 læsere der bestiller et abonnement af magasinet Børn & Fritid, vil med næste udgave modtage den helt nye Børnenes Rekordbog, med mere end 1000 sjove rekorder i børnehøjde.

n s en

rsen

>>

l s en

Børnenes Rekordbog 2017 er tilbage med over 400 nye rekorder og mere end 1.000 fantasifulde og flotte børnerekorder. Det er både SFO’er, klubber, spejdere, skoleklasser, kammerater og enkeltpersoner, som hvert år indsender rekordforsøg inden for kategorierne: flest, mindst, størst, længst, højest, hurtigst, samlinger m.fl. I 28 år har Børnenes Rekordbog skabt sjove oplevelser for børn, og det handler om mere end et godt grin. Det er også et pædagogisk projekt, hvis fornemmeste opgave er at styrke fællesskab, fantasi, spontanitet og kreativitet hos børn og give dem et sted, hvor de kan konkurrere på egne præmisser.

Muld

Adidas neo label Løbesko lite racer Str. 28-35 1 714 315

349,-

Sneaker Str. 26-30 1 710 311

249,-

Time spent playing is never wasted. deichmann.com


VorteFri – effektiv behandling af vorter ET SIKKERT VALG FOR DIT BARN

fekt Hurtig ef ørre God til st børn

n Behandl égen u gang om indre God til m børn

Læs mere om VorteFri på vortefri.dk Er du glad for flotte smykker? Det er vi også. Vi synes tilmed at du skal kunne bære flotte smykker uden at være urolig for nikkel, cadmium, bly og andre uhensigtsmæssige stoffer. Samtidig synes vi, at dine børn eller børnebørn skal have samme mulighed. Derfor findes Blomdahl medicinsk ørepiercing og hudvenlige smykker, udviklet i samråd med hudlæger. Vi er hos guldsmede, der tænker på dit helbred og din hud.

www.blomdahl.dk

www.vortefri.dk Medicinsk udstyr. Læs vejledningen i pakken. Meda_New branding_Vortefri ann_A4_3 produkter_Sept16_OK.indd 2

9/22/16 9:48 AM


Du får hele pakken, når du rejser på krydstogt med Spies. Fly og første nat på hotel indgår altid i prisen.

Hver dag står du op til et nyt rejsemål og nye oplevelser for hele familien. Glæd dig til øer, strande og smukke havnebyer.

Helpension ombord er inkluderet i prisen, så den del behøver du heller ikke tænke så meget på. Vandhunde går ikke forgæves på et krydstogt! Udover mulighederne når I lægger til, kan du vælge imellem flere pools og jacuzzier ombord.

De mindste børn kan roligt glæde sig til sjove aktiviteter, der gør det meget svært at kede sig ombord.

Er familien vild med film og teater, er du kommet til det rette sted. Hver aften arrangeres shows, og i biografen vises nye og gamle film.

BØRN & FRITID NR. 81 · OKTOBER/NOVEMBER 2016 – 16. ÅRGANG

Prøv noget nyt hver dag

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

Krydstogt i Middelhavet

REJS F.EKS. 2/2. I PRISEN INDGÅR FLY, FØRSTE NAT PÅ HOTEL, 7 NÆTTERS KRYDSTOGT OG HELPENSION OMBORD.

13.295,-

FAMILIEPRIS FRA 2 VOKSNE OG 2 BØRN (2-11 ÅR).

MAGASINET TIL BØRNEFAMILIER

Et krydstogt med Spies er en vidunderlig måde at se verden på, for uanset om stævnen vender den ene eller den anden vej, har du udsigt til et hav af oplevelser for hele familien. Du vågner op et nyt sted hver dag, men du behøver kun at pakke kufferterne én gang.

Gratis magasin

Magasinet til børnefamilier

FERIE TIL VINTER

Udkomm er hve 2. måned r !

Sol- eller skiferie?

Blødt, varmt og smart tøj til ungerne i den kolde tid

Vitaminer og mineraler til dit barn

er

nd e l a k e l Ju

HØJSÆSON

DELTAG I VORES STORE KONKURRENCE OM JULEGAVER

for influenza

❤Jul TE T R O T S

Anthem of the Seas i Caribien

EN I HVER HAVN – DU ER JO PÅ FERIE

NR. 81 · OKTOBER/NOVEMBER 2016 – 16. ÅRGANG

MA

Vær i god tid med forberedelserne til årets fest

❤ SHOPPING ❤ LÆKRE OPSKRIFTER ❤ SKØNHEDSTIPS ❤ KONKURRENCER ❤


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.