__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Erleben Sie das Leben in einem Brabanter Dorf im Jahr 1900 Dieses Freilichtmuseum mit zahlreichen Szenerien des bäuerlichen Lebens um die Jahrhundertwende wurde in der Vergangenheit zum schönsten Ausflugsziel in Nordbrabant (vor allem auch für Familien) erkoren und bietet für Jung und Alt eine Fülle von interessanten Informationen und Erfahrungen. Man fühlt sich wie durch eine Zeitmaschine in das Jahr 1900 zurückversetzt: Die Maschinen und Werkzeuge auf dem Bauernhof sind wie zu Urgroßvaters Zeiten, es gibt einen Streichelzoo mit typischen Bauernhoftieren, der Dorfplatz lädt zum gemütlichen Klönschnack ein, in der Dorfschule scheint der Lehrer gerade erst das Klassenzimmer verlassen zu haben und abgerundet wird das Bild durch eine Reihe von kleinen Manufakturen, wie es sie zu jener Zeit überall in den ländlichen Gebieten Brabants gab.

Praktische informatie 2020 Entreeprijzen • • •

Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang Kinderen van 4 tot en met 12 jaar: € 3,00 Vanaf 13 jaar: € 6,00

Een levend Brabants openluchtmuseum anno 1900

Jaarkaarten van het Boerenbondsmuseum • •

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar: € 7,50 Vanaf 13 jaar: € 17,50

Parkeren is gratis.

Openingstijden Het Boerenbondsmuseum is elke zondag geopend van 13u tot 17u. Gedurende het zomerseizoen is het museum open op dinsdag t/m zondag van 13u tot 17u. Het zomerseizoen is dit jaar van 29 maart t/m 8 november. Tijdens schoolvakanties gelden ruimere openingstijden. Kijk voor actuele informatie over de openingstijden op www.Boerenbondsmuseum.nl.

Experience life in a Brabant village around 1900 Voted several times as the nicest place for a (family) outing in Brabant, this living open-air museum offers a experience for both young and old. The authentically furnished farm (with delightful live animals), the charming village square with artisan cottages and farms, the country school and a number of functioning workshops will make you feel like you are in the Brabant countryside of 1900. Located at the birthplace of Father Van den Elsen, founder of various Dutch corporations, the Boerenbondsmuseum is literally at the cradle of the cooperative ideology.

Contactgegevens Pandelaar 106 5421 NJ Gemert Tel. +31 (0)492 36 64 44 info@boerenbondsmuseum.nl www.Boerenbondsmuseum.nl Facebook.com/boerenbondsmuseum

Scan de QR-code en bekijk het museum in vogelvlucht

© 2020 Boerenbondsmuseum Gemert. Fotografie: Jo van Es, RJ van Es foto- en videoproducties.

Op maandag is het museum gesloten. Het museum is ook gesloten op Koningsdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

www.Boerenbondsmuseum.nl


Beleef het leven in een Brabants dorp anno 1900

Jaartentoonstelling 2020: Bernard van Dam Tekenaar, schrijver en journalist Bernard van Dam (18811958) heeft, naast een jarenlange kritische kijk op de nationale landbouwpolitiek, de plattelandscultuur van het vroegere Brabant op indrukwekkende wijze vastgelegd. In de expositieruimte is in 2020 een overzichtstentoonstelling over deze markante Brabander ingericht.

In het Boerenbondsmuseum in Gemert (Noord-Brabant) komt het Brabantse verleden tot leven. U knippert met uw ogen en bevindt zich ineens middenin een Brabants dorp aan het begin van de vorige eeuw. U vindt in dit Brabants openluchtmuseum oorspronkelijk ingerichte gebouwen, originele voorwerpen en nog de echte verhalen van vroeger.

Ambachten en activiteiten Tijdens het zomerseizoen worden elke zondag demonstraties gegeven en zijn er afwisselende themaactiviteiten die het leven in een Brabants dorp anno 1900 laten zien. Ook zijn er vaste en wisselende tentoonstellingen die een beeld geven van het dorpse leven van begin vorige eeuw. Daarnaast is het Boerenbondsmuseum decor van diverse jaarlijks terugkerende evenementen zoals de historische optocht, een nostalgische kermis, een muzikaal pleinfestijn, het Winterpleinfestijn en het Dorp van Sinterklaas. Voor meer informatie bekijk de programmabijlage of kijk op www.Boerenbondsmuseum.nl/agenda.

Authentiek ingerichte gebouwen Het museum herbergt twee authentieke boerderijen met levende have, een sfeervol en karakteristiek dorpspleintje met rondom de dorpspomp verschillende kleine ambachtsgebouwen zoals een klompenmakerij, smederij en wevershuisje. Maar ook een klein caféetje en snoepwinkeltje. Op het terrein van het museum zijn verder een machinale klompenfabriek, een handkrachtmelkfabriek en een plattelandsschooltje gehuisvest en is een replica van de NCB-destructor te bekijken. Allemaal ingericht naar de sfeer en beleving van destijds.. Het boerenerf, maar ook de landerijen en velden die tot het museum behoren zijn ingericht zoals rond 1900. De akkers aan het karrenspoor tonen gewassen die geteeld worden op schrale grond, typerend voor de omgeving van het Boerenbondsmuseum. Aan het karrenspoor is ook de veldkapel van de patroonheilige van het vee, Sint Gerlachus, te bezoeken

Van Dam was een eigenzinnige, kosmopolitische man die veel meer zag dan de romantiek van het ongerepte boerenleven. Hij stond open voor vernieuwing en schreef daar beschouwend over. Van Dam had geen vrees voor autoriteit en bracht humor, creativiteit en verbeeldingskracht. De tentoonstelling geeft een unieke kijk op zijn oeuvre. Kijk voor meer info over Bernard van Dam op www.bernardvandam.com.

Arrangementen en groepen Voor groepen >10 personen is een speciaal arrangement beschikbaar, bestaande uit o.a. een rondleiding met een gids, een uitgebreide Brabantse koffietafel, een rit met De Goede Moordenaar door de omgeving van het museum of een andere activiteit. En zoekt u een bijzondere locatie voor een evenement met familie, vrienden of collega’s? Informeer dan naar de mogelijkheden. De arrangementen en groepsactiviteiten zijn niet beschikbaar op zondag.

ANBI-status Het Boerenbondsmuseum heeft de culturele ANBI-status. Stichting Boerenbondsmuseum Pater van den Elsen heeft tot doel de inrichting, instandhouding en exploitatie van een museum in Gemert over de Boerenbond en zijn coöperaties. Het museum wordt in stand gehouden door ruim 250 trotse vrijwilligers. Het Boerenbondsmuseum bestaat in 2020 30 jaar.

Profile for Boerenbondsmuseum

Folder Boerenbondsmuseum Gemert  

De folder van het Boerenbondsmuseum Gemert 2020.

Folder Boerenbondsmuseum Gemert  

De folder van het Boerenbondsmuseum Gemert 2020.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded