Valkenswaards Weekblad 24-05-2023

Page 1

VA L KENS WAARD S

Bijna tijd voor de Atelierroute op 3 en 4 juni

Hemelse Sferen en Jurgen van Hoof was erbij

St. Nooit Voorbij houdt Sterrenweek Challenge

Vijftig jaar Atletiek Vereniging Valkenswaard

Lezing over Nederlandse schilders

Kerk vol met fietsen

De fietsen inzamelingsactie van St. Leergeld is een groot succes geworden: in totaal zijn er in Valkenswaard bijna 200 en in Waalre ruim 80 fietsen aangeleverd en opgehaald. De Mariakerk mocht tijdelijk als opslag gebruikt worden. St. Leergeld wil iedereen heel hartelijk bedanken.

Seniorenmarkt eind september in De Hofnar en bibliotheek

VALKENSWAARD – Seniorenbelang Valkenswaard (SBV) houdt dit jaar op zaterdag 30 september, de Seniorenmarkt.

Theater de Hofnar en de bibliotheek Valkenswaard worden deze zaterdag voor deze markt speciaal ingericht. De Seniorenmarkt gaat voor belangstellenden om 13.00 uur open. Tot 17.00 uur kunnen de bezoekers bij de standhouders terecht voor informatie en meer.

De Seniorenmarkt

Tijdens de Seniorenmarkt gaat het op de eerste plaats om informatie en het geven van voorlichting over zorgzaken, hulp- en ontspanningsmogelijkheden voor vijftigplussers. Het SBV biedt met deze markt een platform voor ontmoeting en informatieuitwisseling. Er verandert veel op gebied van gezondheidszorg, sociale zorg, maatschappelijke hulpverlening en creatieve en/ of sportieve mogelijkheden. Wil je op de hoogte zijn, wil je erover praten? Daar is de Seniorenmarkt voor bedoeld. Het is prettig te weten wat in de regio Valkenswaard wordt aangeboden en hoe een en

ander is geregeld. Op deze markt zijn voor de bezoekers de bekende en vertrouwde zorg- en hulporganisaties vertegenwoordigd, de vaste en belangrijke partijen en partners voor senioren. Er zijn daaronder nieuwe aanbieders present. Ook mogelijkheden tot spel- en sportbeoefening worden gepresenteerd.

Meer informatie

Het SBV heeft de haar bekende organisaties en verenigingen aangeschreven om de stands op 30 september te bemensen. Het is mogelijk dat we er vergeten zijn. Geen uitnodiging ontvangen en toch graag meedoen? Wie geen oproep heeft ontvangen, wordt uitgenodigd alsnog te reageren.

Heeft u een aanbod voor de senioren, op zorg- en hulpgebied, of recreatief (sport-ontspanningcultuur) meldt het bij het SBV via mail naar: seniorenmarkt.sbv@ gmail.com.

24 mei 2023 21 WWW.VALKENSWAARDSWEEKBLAD.NL 3 9 12 16 18
WEEKBLAD 2e pinksterdag open Valkenswaard Nieuwe Waalreseweg 199 Aanbieding geldig van 24 t/m 30 mei 2023 en zolang de voorraad strekt.
in schaal Heeft felgekleurde bloemetjes die zich overdag openen. In grote 27cm-pot. 12.99 7.99 De Bus 36B tel. 040 368 82 75 zorgwinkelDeBus.nl Advertentie_IM_DIVERSEN_49x50mm.indd 2 16-12-2022 13:43 Zie gemeentenieuws vanaf pagina 5 V ERHAGEN MAKELAARS REAL ESTATE verhagenmakelaars.nl 040-2212291 Opslagruimte3m³-37m³ www.1storage.nl Info@1storage.nl 040-2405343 NieuwinValkenswaard SELF STORAGE Opslagruimte3m³-37m³ www.1storage.nl Info@1storage.nl 040-2405343 NieuwinValkenswaard Bezorger(s) GeZOCHT! Kijk ook op onze Meer informatie? Bel naar 06-5893 2875 of mail naar bezorgers@bravom.nl Vanaf 13 jaar, dus óók voor 55-plussers. Gezonde bijverdienste! Wij zoeken enthousiaste BEZORGERS voor Valkenswaards Weekblad in de omgeving: WilhelminaparkValkenswaard Hoekakker-Valkenswaard GaspeldoornlaanValkenswaard Open Open 2e Pinksterdag Maandag 29 mei geopend 11 - 17 uur Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.profita.nl K O O P Z O N D A G www.dasmediacentrum.nl Drukwerk & Verspreiding
Portulaca

→ Dierverzorging

→ Dier en gedrag

→ Dier en management

→ Wildlife management

→ Buitensport instructeur of coördinator

→ Voeding- en leefstijladviseur

Ga naar yuverta.nl/mbohelmond

Voorlichtingsavond ‘Artrose aan de knie’

Spreker:

Orthopedisch chirurg

Marijn van den Besselaar

Xpert Clinics Orthopedie is volledig gespecialiseerd in de behandeling van klachten aan de voet, enkel, knie, heup en schouder. Van behandeling na een trauma zoals een ongeluk of blessure, tot aan het plaatsen van een nieuwe heup of schouder bij slijtage (artrose). Alle artsen zijn specialisten binnen hun vakgebied. En de zorg die u bij ons krijgt is volledig verzekerd.

Ervaart u al lange tijd bewegingsklachten aan uw knie? Heeft u last van stijfheid of pijn? Deze klachten kunnen het gevolg zijn van een versleten gewricht (artrose).

Op de voorlichtingsavond ‘Artrose aan de knie’ op maandag 5 juni delen we graag onze kennis met u over de oorzaken, hoe u voorkomt dat ze verergeren en hoe ze te verhelpen zijn. We bespreken zowel niet-operatieve als operatieve behandelingen. Het is namelijk belangrijk dat u weet wat u zelf kunt doen om klachten bij artrose te verminderen. Daarnaast vertellen we meer over de verschillende prothesematerialen en het hersteltraject.

Datum: maandag 5 juni van 19:00-21:00 uur

Locatie: Xpert Clinics Orthopedie, Dr. Holtroplaan 3, Eindhoven

Telefoonnummer: 088 778 52 05

Aanmelden: orthopedie.xpertclinics.nl/infoavond

Deelname is gratis

SCHILDERWERK ONDERHOUD SCHILDERWERK ONDERHOUD advertentie 117 x 37 mm advertentie 130 x 45,45 mm Industriële eiken tafels Volledig zelf samen te stellen. John F. Kennedylaan 69, 5555 XC Valkenswaard Telefoon: 040 207 5345 WWW.DENATRISWOOD.NL
Schrijf je in bij Yuverta mbo Helmond
of proefstudeerdag
voor jouw opleiding
Clinics Or thopedie

Eerste weekend van juni, de Atelierroute

VALKENSWAARD - Bezoekers een kijkje in hun keuken gunnen. Dat was het uitgangspunt toen de Stichting Vaart in mei 2013 de eerste Atelieroute hield. De bedoeling daarbij was deze route te laten uitgroeien tot een terugkomende, tweejaarlijkse traditie. Het was een groot succes waarvan de charme om de kunstenaar thuis te kunnen bezoeken echt aansloeg. Dat allemaal vaak in hun eigen atelier.

Door Ton van Helvoort

Het mooie daarbij was dat het allemaal medewerkers en schilders waren uit onze eigen gemeente die ook zo gesitueerd waren dat de Atelierroute zelfs met de fiets kon worden gedaan. En dat is nog steeds zo.

Door de jaren heen

Het kon dan ook niet uitblijven dat op 6 en 7 juni 2015 weer een Atelierroute werd gehouden. In 2016 was er tussen twee Atelierroutes in, plaats voor een gezamenlijke expositie in de Hofnar met als thema: Visioenen van Vaart

Het was geweldig om te zien dat in een toch wel korte periode er een organisatie stond die alleen nog maar kon groeien. Het was dan ook geen verrassing meer dat op 10 en 11 juni 2017 de derde Atelierroute in Valkenswaard werd gehouden. En weer was de

Colofon

Valkenswaards Weekblad

Uitgever: DAS Mediacentrum

Bezoekadres:

Laan ten Roode 71e | 5711 GB Someren

Ma. t/m vr.: 09.00-17.00 uur

T 0493-473578

www.valkenswaardsweekblad.nl

Correspondentieadres:

Laan ten Roode 71e | 5711 GB Someren

Media-adviseur:

Marianne van Gelder

T 0493-473578 | M 06-82097740

E valkenswaardsweekblad@ dasmediacentrum.nl

Advertenties voor plaatsing op de eerstvolgende woensdag aanleveren vóór maandag 16.00 uur.

Redactie: Pien Buwalda (Hoofdredacteur)

M 06-57017064

E valkenswaard@dasmediacentrum.nl

Ton van Helvoort (correspondent Valkenswaard)

T 040-2015609

E tvhelvoort1935@gmail.com

Willem-Jan Schampers (correspondent Valkenswaard)

T 06-53135972

E kopij.vw@gmail.com

Johan Follon (correspondent Dommelen/Borkel en Schaft)

T 06-13773187

E jbgmfollon@kpnmail.nl

Roy de Leijer

T 06-25080189

E info@yormedia.nl

Berichten voor plaatsing op de eerstvolgende woensdag aanleveren vóór maandag 12.00 uur.

Valkenswaards Weekblad

Oplage: 18.800 exemplaren

Verschijnt op woensdag in Valkenswaard e.o.

Bezorgklachten: Via onze website

www.valkenswaardsweekblad.nl

Wij behouden ons ten aanzien van de inhoud van onze artikelen zowel het auteursrecht voor conform art. 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het Databankrecht.

Deze krant is aangesloten bij:

de deelname groter en van nog een hoger niveau. Dat de ware kunstenaar altijd met zijn werk bezig is bleek ook weer eens uit een gezamenlijke expositie van  Vaart in Antonius te zien in de Antoniuskerk die met name deels zou worden afgebroken door gebrek aan voldoende kerkbezoekers. Het werd een mooie expositie met enerzijds mooie kunstwerken maar aan de andere kant de wetenschap dat er weer

een kerk in Valkenswaard ging verdwijnen.

Intussen stond het jaar 2019 weer voor de deur. Met dat nieuwe jaar werden alweer snel de nodige voorzieningen getroffen om ook in 2019 weer een Atelierroute te houden. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het absoluut niet, dat de Atelierroute weer mooier en groter zou zijn als in de voorgaande jaren.

Milieustraat Valkenswaard drie dagen gesloten

VALKENSWAARD – De Milieustraat Valkenswaard is op woensdag 24 mei, donderdag 25 mei en vrijdag 26 mei gesloten. Dit in verband met herstelwerkzaamheden en onderhoud.

Inwoners van gemeente Valkenswaard mogen op deze dagen gebruik maken van de:

-  Milieustraat in Geldrop-Mierlo aan het Industriepark 8 in Geldrop, of

-  Milieustraat Lodewijkstraat in Eindhoven aan de Lodewijkstraat 7 in Eindhoven.

Voor beide milieustraten is toegang alleen mogelijk met de Val-

In 2020 was het niet mogelijk iets te organiseren omdat Nederland in de greep zat van Covid-19. Dat was voor iedereen een vervelende tijd maar wellicht kon er weer energie aangemaakt worden voor een Atelierroute in 2021. Dat jaar werd overigens de eerste keer dat er ook kunstenaars uit Aalst en Waalre aan de Atelierroute deelnamen. In 2021 werd er nog een speciale expositie georganiseerd

onder de naam Feniks

3 en 4 juni

En dan gaan we nu weer hard in de richting van de Atelierroute op 3 en 4 juni. De deelname is weer wat groter dan in andere jaren en 19 kunstenaars zullen dan ook hun werken aan de bezoekers met ongetwijfeld veel trots tonen. Kunstenaars uit Valkenswaard en Aalst-Waalre zulen laten zien dat hun werken terecht als heel bijzonder worden ervaren. De affiches met een oproep om de Atelierroute te bezoeken kleuren op diverse plaatsen de ramen. De organisatie van deze Atelierroute zal het dan ook fijn vinden iedereen op 3 en 4 juni te ontvangen.

Stichting VAART

Stichting VAART (VAlkenswaard ART) stelt zich ten doel het kunstklimaat in Valkenswaard voor beeldend kunstenaars te verbeteren. De stichting wil opkomen voor de belangen van: schilders, beeldhouwers, edelsmeden, keramisten, fotografen, glaskunstenaars etc.

Met name door het initiëren van activiteiten, het ondersteunen en begeleiden van initiatieven in het algemeen en van individuele kunstenaars. Ook het leggen en versterken van onderlinge contacten is een doel. Tevens wil de stichting de kunstenaars en de kunstliefhebbers met elkaar in contact brengen.

Boekjes en Babbels in de bieb: Van top tot teen

kenswaard milieupas en betaling kan uitsluitend via pin en niet contant

Zaterdag 27 mei is de Milieustraat in Valkenswaard weer op de normale tijden geopend: maandag t/m vrijdag: 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie: www.cure-afvalbeheer.nl/milieustraat/milieustraat-valkenswaard/

Lezersfoto – lente in de wei

VALKENSWAARD - In de bibliotheek Valkenswaard is vrijdag 26 mei weer een uurtje Boekjes en Babbels. Deze ochtend is speciaal bedoeld voor (groot)ouders met jonge kinderen.

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Deze keer sluit Miriam Bezemer aan en kunnen de kinderen luisteren naar het verhaal Beer zoekt een beste vriend van Petr Horácek. Miriam Bezemer is Kindercoach en Remedial Teacher in haar praktijk ‘Het Onbezorgde Kind’. Aan de hand van het voorleesboek van deze dag, gaan de kinderen een aantal oefeningen gaan doen die

bijdragen aan het zelfvertrouwen en het uiten van emoties. Daarnaast zal ze uitleg geven vanuit welke achtergronden ze werkt om een kind beter in balans te laten komen. Haar motto; ‘Ieder kind is OK en mag zijn wie het is’! De belangrijkste vraag; Hoe kunnen wij het kind goed zien?

Boekjes en Babbels start om 10.00 uur en is gratis, daarna is er volop mogelijkheid om vragen te stellen of om samen boekjes uit te zoeken. Meer informatie: www.bibliotheekdekempen.nl

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 24 mei 2023 3
Dinie van Lieshout-Ras mailde deze lentefoto naar de redactie en schreef daarbij: Drie Lakenvelders met drie jongen bij Loondermolen’. Deze ligt tussen Waalre en Valkenswaard. Vrijdag 26 mei kunnen de kinderen luisteren naar het verhaal ‘Beer zoekt een beste vriend’ van Petr Horácek. Leo van Hoof, deelnemer Atelierroute, bij zijn schilderijen van de kleindochters. (Foto: Jurgen van Hoof).
6.000 m² COMPLETE WONINGINRICHTING ALLES WORDT DOOR ONS GEMETEN EN GEÏNSTALLEERD WONEN SLAPEN ZITTEN MEUBELEN VLOERBEKLEDING RAAMDECORATIE G j f h t d A ping jdens de Lekkere Lenteweken voordeel Superzacht op al onze bedden en maatmatrassen G 5 A W s e l e c t s t o r e MODERN DESIGN IN MEUBELEN EN KARPETTEN Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 22 042 MA T/M ZA OPEN www.lineo.nl Ma v.a 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur WIJ KOMEN VOOR INTERIEURADVIES GRAAG BIJ U THUIS WIJ NEMEN UW OUDE MEUBELEN MEE E X C L U S I E V E I N T E R I E U R S en D E S I G N M E U B E L E N Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.pro ta.nl uw Maandag t/m zaterdag geopend Ma. v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur DINEREN IN STIJL 2e Pinksterdag Maandag 29 mei geopend 11.00 - 17.00 uur

VALKENSWAARD

GEMEENTE TIJDENS PINKSTEREN

Op maandag 29 mei (Tweede Pinksterdag) is het gemeentehuis aan de Hofnar gesloten.

OVERZICHT BEKENDMAKINGEN

In deze rubriek treft u (een verkorte versie van) de openbare bekendmakingen aan. Wilt u automatisch op de hoogte blijven van berichten over uw buurt? Meld u dan gratis aan voor de e-mailservice ‘Berichten over uw buurt’ en ontvang de bekendmakingen die voor u relevant zijn wekelijks in uw e-mail. Meer informatie vindt u op www.valkenswaard.nl/bekendmakingen.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende bezwaar maken tegen besluiten. Het bezwaarschrift moet binnen de termijn van zes weken worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10100, 5550 GA Valkenswaard of via de website: www.valkenswaard.nl/bezwaar. De termijn gaat in één dag nadat de vergunning/ beschikking aan de aanvrager is verzonden.

Let op: een ingekomen aanvraag voldoet niet automatisch aan alle vereisten. De beoordeling van een aanvraag vindt na de publicatie plaats.

Kennisgeving verlenging beslistermijn

• Zaak 2023-355666, legaliseren van schutting en carport (en verfraaien) Warande 9

De beslistermijn wordt verlengd in verband met een zorgvuldige besluitvorming. Door dit besluit is de nieuwe uiterste beslisdatum 24 juni 2023.

Omgevingsvergunning

• Zaak 2023-368449, verbouwen woonhuis (vergunningsvrij) , Keersop 16

• Zaak 2023-350932, nieuwbouw 8 woningen aan het Kerkeind (achtertuinen Bergstraat 54, 56, 58), Bergstraat

• Zaak 2023-364224, verbouwen hulp- en recreatiegebouw Kapellerpad 15 BS 01

Evenementenvergunning

Aangevraagd

• Zaak 2023-372496, bouwen erker aan de voorzijde woonhuis, Wilhelminapark 30

• Zaak 2023-373788, bouwen woonhuis, Pastoor Bolsiusstraat ong. sectie H750

• Zaak 2023-373796, bouwen opslagloods-jongveestal, Hoeverdijk 91

• Zaak 2023-373801, keerwand plaatsen in een B-watergang van het waterschap, Oude School ong. sectie D 356

• Zaak 2023-372571, bouwen woonhuis, Pastoor Bolsiusstraat ong. Sectie H 753

Verleend

• Zaak 2023-360132, vervangen gevelreclame, Markt 31

• Zaak 2023-336730, verbouwen en vergroten bestaande woning, Maastrichterweg 151

• Zaak 2022-318404, nieuwbouw van een loods, Abdijweg 4

• Zaak 2023-355846, houten kozijn met luik vervangen door kunststof kozijn zonder luik Carolusdreef 22

Verleend

• Zaak 2023-333038, Beachvolleybal toernooi op de Statie, 07 juli t/m 09 juli 2023(2024 25- 26 -27 )Frans van Beststraat 7

• Zaak 2023-346024, Jaarlijkse bedevaart van Valkenswaard naar Handel en terug, 17 en 18 juni 2023, (2024-25-26-27), de Markt

Valkenswaard, 24 mei 2023 het gemeentebestuur van Valkenswaard, de secretaris, de burgemeester, drs. W.J.S.A. Weeterings MBA drs. A.B.A.M. Ederveen

GEMEENTENIEUWS
44 | gemeente@valkenswaard.nl | www.valkenswaard.nl
040 - 208 34
gemeente_valkenswaard GemeenteValkenswaard @_Valkenswaard gemeente-valkenswaard
www.antistollingspas.nl VRAAG GRATIS AAN Gebruikt u bloedverdunners? Vraag dan de gratis Antistollingspas aan. MUST SEE Bestel je tickets online en ontdek 15 Nederlandse iconen

Naast het uitgeven van verschillende huis-aan-huiskranten, kan je bij DAS Mediacentrum terecht voor drukwerk en verspreiding, het vervaardigen van huisstijlen en campagnes, het opzetten van websites en webshops, het opzetten en beheren van socialmediapagina’s, het schrijven van teksten en fotografie. Lees hieronder meer over onze diensten:

Adverteren of hulp nodig bij het opzetten van social media? Wij kunnen je daarbij helpen!

Adverteren

Wij helpen graag mee aan een zo groot mogelijk bereik van jouw boodschap. Door de advertenties zowel in onze nieuwsbladen als op onze nieuwssites en socialmediakanalen te plaatsen, worden alle lezers (off- en online) bereikt. Hiermee is het bereik van je boodschap enorm groot en doeltreffend!

Drukwerk & Verspreiding

Als ondernemer heb je regelmatig drukwerk nodig. Van posters tot visitekaartjes en van bedrijfskleding tot placemats. Lokaalensneldrukwerk.nl is ons drukwerkplatform en werkt met prijzen die tot de laagste in Europa behoren.

Wil je een groot lokaal bereik en je drukwerk huis-aanhuis laten verspreiden? Wij verspreiden op wijkniveau of postcodegebied.

Social Media

Wil je als bedrijf online beter vindbaar zijn en meer interactie met jouw doelgroep, maar heb je hier zelf geen kennis van of tijd voor?

DAS Mediacentrum biedt professionele zorg voor jouw socialmedia- kanalen. Wij staan voor je klaar als socialmedia- manager en content creatie bureau; van het opzetten of optimaliseren van je bedrijfspagina tot contentstrategie.

Huisstijl & Campagnes

Een huisstijl zorgt ervoor dat alle uitingen van het bedrijf dezelfde positieve associatie oproepen. Wij helpen lokale ondernemers graag aan een moderne en professionele huisstijl zodat het bedrijf weer gezien mag worden! Je kunt ervoor kiezen om een logo te laten vormgeven voor gebruik op drukwerk of op de website. Dat is natuurlijk al een goed begin! Wij maken daarnaast ook gehele huisstijlen.

Websites

Een website is voor elke ondernemer een must. Je hebt een professionele site nodig die vindbaar is voor Google (SEO). Wij ontwikkelen aantrekkelijke en doelgerichte websites, gebouwd op WordPress. Wij hebben voor iedere ondernemer een passende mogelijkheid voor handen. Je beheert zelf eenvoudig de content van de website, maar uiteraard kunnen wij ook aanpassingen doen op jouw website.

De Lokale Verbinder

www.dasmediacentrum.nl

Tekst & Fotografie

Een goede tekst en bijpassend beeld kan de lezer dat laatste duwtje in de rug geven om met jou in zee te gaan. Wij ontzorgen jou op het gebied van tekst en fotografie. Zo kun jij je tijd aan andere zaken besteden. Onze ervaren tekstschrijvers helpen je verder met een bestaande tekst of schrijven deze van begin tot eind. Daarnaast regelen wij ook bijpassende fotografie die de tekst ondersteunt.

Open Open

Open dag Waterzuivering Eindhoven

REGIO – Waterschap De Dommel houdt 4 juni tussen 10,00 en 16.00 uur de jaarlijkse open dag bij rioolwaterzuivering in Eindhoven. Voor de bezoekers is het mogelijk om de ronde over het terrein van de rioolwaterzuivering te maken en te zien hoe het vuile rioolwater stap voor stap weer schoon water wordt. Bij de verschillende zuiveringsstappen staan medewerkers van Waterschap De Dommel om uitleg te geven over het zuiveringsproces.

Er liggen bootjes klaar voor een tochtje over de Dommel. Ook is het materieel waarmee de beken worden onderhouden, van dichtbij te bekijken.

Met de Afvaljuf kunnen kinderen hun eigen waterdier knutselen van afval. Ook is er een theatervoorstelling van de Klimaatjes over ‘Plastic soep’ van ongeveer een uur die past bij kinderen van 4 tot 8 jaar, maar leuk is voor het hele gezin. Zondag Waterdag is gratis toegankelijk en vindt plaats aan de Van Oldenbarneveltlaan 1 in Eindhoven. Aangeraden wordt om op de fiets te komen. Meer informatie: www.zondagwaterdag.nl

REGIO – GLOW, het jaarlijkse lichtkunstfestival in Eindhoven, keert breder terug dan ooit tevoren. Tussen 11 en 18 november van dit jaar gaat het festival de grenzen van Eindhoven over en worden innovatieve lichtkunstwerken ook in de omliggende gemeenten getoond. Op die manier werken de gemeenten gezamenlijk aan een nóg krachtiger uitstraling als Brainport regio.

Tijdens thema ‘The Beat’ bundelt GLOW de krachten met omliggende gemeenten Geldrop-Mierlo, Waalre, Best en Oirschot waardoor het festival een regiobreed project wordt.

Nieuw is de verbinding in het bewegen tussen het centrum en de omgeving. Niet alleen Eindhoven maar de regio als een state of the art creatief atelier.

De regio als ontmoetingsplek

Lichtkunst voor iedereen

Alle stappen van rioolwater naar zuiver drinkwater zijn te bekijken. (Foto: www.beeldveld.nl).

Muziek in de Cathrien

EINDHOVEN – Tijdens Muziek in de Cathrien van zaterdag 27 mei, bespeelt Johan Hermans het grote Verschueren-orgel in de Catharinakerk in Eindhoven.

Johan Hermans, stadsorganist in Hasselt, laat het Verschuerenorgel in de Catharinakerk met al zijn registers ingetogen en uitbundig klinken. In het gevarieerde programma zijn werken te horen van Franck ( Troisième Choral ), Lemmens ( Cantabile ), Guilmant, Fumagalli (delen uit Messe Solenne), Bach, Rachmaninov (Prelude in cis) en Vierne.

Johan Hermans dankt zijn reputatie als concertorganist aan succesvolle optredens in kathedralen, abdijen en concertzalen over de hele wereld. Tevens maakte hij opnames voor radio- en tvzenders en voor cd-labels. Hij onderhoudt een repertoire met werken van de 14e tot de 21e eeuw en bracht wereldpremières van hedendaagse werken.

Muziek in de Cathrien op zaterdag 27 mei is in de St. Catharinakerk Eindhoven en begint om 15.00 uur.

Aanmelden

Registratie en betaling voor dit concert is vooraf te regelen via: www.muziekindecathrien.nl

Vanuit de regiogemeenten kwam in het voorjaar van 2019 het verzoek om actief betrokken te worden bij GLOW. Met als doel het bevorderen van de sociale samenhang en versterken van de levenskwaliteit van de (toekomstige) inwoners op het gebied van cultuur en recreatie. Waar synergie in het grootstedelijke gebied van Eindhoven ontbreekt, bevordert GLOW als laagdrempelig festival het ontmoetings- en thuisgevoel in de dorpen van de regio.

Brainport voor elkaar helpt

REGIO – 60% van de mensen heeft weleens zorgen over geld. Over de energierekening bijvoorbeeld of over studiekosten van kinderen. Herken je dit? Praat er dan over.

Dat is de oproep van onder meer burgemeesters Jeroen Dijsselbloem (Eindhoven), Elly Blanksma (Helmond) en PSV-spelers

Xavi Simons en Luuk de Jong. Het is onderdeel van een grote campagne in de Brainport regio met als doel geldzorgen bespreekbaar te maken. Naast een website met tips en een directe hulplijn zijn er inloopspreekuren waar je terecht kunt met geldzorgen.

Met de zin Sta jij deze maand ook in het rood vragen bekende inwoners van Brainport om aandacht

voor geldzorgen. Je ziet het deze hele maand overal voorbij komen.   Op brainportvoorelkaar.nl staan relevante tips om het gesprek over geldzorgen te voeren, goed met geld om te gaan en schulden te voorkomen. Ook is er de mogelijkheid om direct hulp te zoeken. Ook zijn er extra inloopspreekuren voor advies bij geldzorgen op verschillende plekken in de regio. Wil je weten waar de inloopspreekuren zijn in jouw gemeente? Kijk dan op:   www.brainportvoorelkaar.nl.

Lezersfoto – nachtpauwoog

Samen met de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Waalre, Best en Oirschot, Eindhoven247 en kunstenaarscollectief Ocubo wordt er gewerkt aan spraakmakende werken die voor verbinding zorgen met omliggende dorpen. De projecties weerspiegelen de identiteit van ieder dorp op een eigen manier en vertellen verhalen van of over bewoners, geschiedenis of anekdotes. De kracht en identiteit van alle gemeenten wordt door het lichtfestival GLOW getoond én gebundeld tot een regionaal project én totaal projectie op de Catharinakerk in Eindhoven, de bakermat van het festival. Gedeelde, collectieve

kunst die de beleving van cultuur en recreatie in de regio bevordert en die voor iedereen, van jong tot oud, toegankelijk is.

Over GLOW

Het internationale lichtkunstfestival GLOW is een grote expositie in de openbare ruimte van Eindhoven met zo’n 30 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtkunstprojecten zijn verbonden met een looproute. Het evenement groeide van 45.000 bezoekers tijdens de eerste editie in 2006, naar ruim 750.000 bezoekers in 2019. Daarmee staat GLOW Eindhoven in de top vijf van best bezochte lichtfestivals ter wereld.

De Hofnar opent deuren voor het KROOST-festival

VALKENSWAARD – Alle bedrijven en instellingen die gevestigd zijn in Cultuurcentrum De Hofnar openen woensdag 7 juni hun deuren. Bezoekers kunnen rondkijken, meedoen aan diverse workshops, gratis voorstellingen bezoeken en luisteren naar muzikale optredens van leerlingen van het CMD tijdens Muziek in t ’Zonnetje.

In De Hofnar en op het plein is in de ochtend is een programma voor jonge kinderen tot 4 jaar, in de middag voor kinderen van 4-12 jaar en ‘s avonds zijn de pubers aan de beurt.

In het theater kunnen jonge kinderen genieten van de theatervoorstellingen Gonnie en Gijsje samen op stap (2+) en Hé koe, waar ga jij naartoe? (3+). ‘s Middags draait de film The Super Mario Bros (6+) en de oudere kinderen kunnen ’s avonds genieten

van de film Antoon Engel (AL). Het volledige festivalprogramma staat op: www.hofnar.nl.

Het KROOST-festival is georganiseerd door Bibliotheek De Kempen, Centrum voor Muziek en Dans, Cordaad Welzijn, Cultuurcoaches Valkenswaard, GGD Brabant Zuidoost en Theater De Hofnar.

Voor meer informatie of voor het bestellen van de gratis kaarten: www.hofnar.nl

Woensdag 24 mei 2023 | VALKENSWAARDS WEEKBLAD / WEEKBLAD DE SCHAKEL 8
GLOW
krachten
bundelt
Het lichtkunstwerk Confluence op de Catharinakerk door Ocubo Criativo. (Foto: GLOW Eindhoven / Bart van Overbeeke) De nachtpauwoog heeft een spanwijdte van 60-85 mm. Bij gespreide vleugels zijn de ‘ogen’ van het mannetje zeer indrukwekkend, schreef Erik van Asten bij zijn foto. Joes Boonen in ‘Hé koe, waar ga jij naartoe’, te zien tijdens het KROOST-festival (Foto: Kim Roufs).

Valkenswaard in Hemelse Sferen

Hemelvaartsdag bood dit jaar het perfecte weer voor Hemelse Sferen. De braderie was druk en gezellig net als de presentatie van het Bloemencorso waar de ontwerpen van de dahliaobjecten en de wagens (volwassenen en jeugdparade) getoond werden. Op de laatste foto overhandigt Gabriela Buijs de ontwerpersprijs aan Stadsebergen.

Fotograaf Jurgen van Hoof was erbij en maakte de foto’s op deze pagina.

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 24 mei 2023 9

De mooiste lentefoto’s van onze lezers

Onze lezers stuurden weer veel mooie lentefoto’s in wat de keuze voor de redactie er niet makkelijker op maakt. Maar alle foto’s zijn welkom!

Heeft u ook een (liggende) foto die u wilt delen met de lezers van De Schakel of het Valkenswaards Weekblad? Stuur deze in het originele formaat (minimaal 1 Mb) naar: deschakel@dasmediacentrum.nl of valkenswaard@dasmediacentrum.nl

Woensdag 24 mei 2023 | VALKENSWAARDS WEEKBLAD / WEEKBLAD DE SCHAKEL 10
Avondrood in Aalst (Foto: Jack de Bruin) Oehoe (Foto: Max Versteegh) Bij het IJsselmeer (Foto: Swanny Tops) Rode lucht (Foto: Jolijn Toonders) In Park Diepenvoorde (Foto: Bart Coenen) Winterkoninkje (Foto: Caspar van Sprang) (Foto: Jos Martens) Zonsondergang Mallorca (Foto: Annie Hoosemans)

Schooltuin is belangrijk onderdeel school

REGIO – De tweede Week van de Schooltuin duurt nog tot en met vrijdag 26 mei. In de provincie Noord-Brabant doen zo’n 7500 basisschoolleerlingen mee aan deze speciale week, waarin kinderen leren hoe ze zelf groente en fruit moeten zaaien, verzorgen en oogsten. In Valkenswaard doet OBS De Belhamel mee aan deze week.

Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten, die de Week van de Schooltuin organiseren, hopen hiermee bij te dragen aan een gezondere samenleving. “Zelf groente kunnen kweken, draagt bij aan een gezonde en natuurbewuste generatie”,  stelt projectleider Arjan Klopstra.

50.000 kinderen zijn deze week aan het schooltuinieren

Over heel het land zijn deze week bijna 50.000 kinderen met schooltuinieren aan de slag gegaan. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste editie van de Week van de Schooltuin. Deelnemende scholen, waarvan nu eenmaal niet alle juffen en meesters van nature groene vingers hebben, ontvangen ter inspiratie een lesbrief. Ook kunnen zij hulp vragen aan ondersteuners in de buurt, die al vele jaren ervaring

hebben met het schooltuinieren.

Lokale NME (Natuur-en Milieu

Educatie)-centra, moestuincoaches en vrijwilligers op schooltuincomplexen staan klaar om scholen te ondersteunen.

Record zaadjes zaaien

Het motto van de tweede editie van de Week van de Schooltuin is: samen zaaien, samen groeien. Leerlingen, juffen en meesters en moestuincoaches zullen

Besturen in minder uren

REGIO – De Vrijwilligerscentrales Cordaad Welzijn organiseren voor maandagavond 12 juni tussen 19.30 en 22.00 uur, in samenwerking met Frank Hoes, een workshop voor besturen.

In de workshop leren de deelnemers de fijne kneepjes van het versterken van hun bestuur en hun stichting of vereniging. Ze leren hoe ze zelf aan de basis staan van gedragen verandering en de verdere ontwikkeling van hun eigen bestuur. In een veilig en prettig leerklimaat worden praktijkvoorbeelden met elkaar besproken. Een praktische, interactieve workshop waar wordt ingaan op onder andere de volgende onderwerpen:

- Hoe houd je het ‘bestuursvuur’ brandend?

- Hoe word je effectiever en efficiënter als bestuur?

- Hoe vergroot de bestuurskracht zodat je meer bereikt?

- Op welke manier vergroot je de betrokkenheid?

- Hoe maak je het besturen aantrekkelijk voor een volgende generatie bestuurders?

Over de trainer

De training wordt gegeven door Frank Hoes, expert op het gebied van het besturen van verenigingen en stichtingen. Hij geeft al 20 jaar training, workshops en advies aan bestuurders en besturen op het gebied van organi-

satiekracht, strategie en beleid, financieel beheer, bestuursstijl en organisatie-ontwikkeling. Kijk voor meer informatie op www. frankhoes.nl

Frank Hoes: ‘Pas als je weet hoe het echt zit, kun je daadwerkelijk wat doen’.

De workshop

De workshop ‘Besturen in minder uren’ wordt gegevens in Dorpshuis ’t Perron, Schoolstraat 48, in Heeze op maandag 12 juni van 19.30 tot 22.00 uur.

De workshop is gericht bestuursleden van vrijwilligersorganisaties in het werkgebied van Cordaad Welzijn.

Aanmelden

Aanmelden voor deze workshop, met maximaal 2 bestuursleden per organisatie, kan via een mail naar: ellacornelissen@cordaadwelzijn.nl.

Doe dit wel voor maandag 29 mei.

Bij veel aanmeldingen zal een tweede avond georganiseerd worden.

deze week onder andere een recordaantal zaadjes zaaien. Voor scholen, die zelf niet over een schooltuin beschikken, zijn er eenvoudige, laagdrempelige lessen ontwikkeld. Ook zal dit jaar voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinwerk.

‘Elk kind een schooltuin’ De Alliantie Schooltuinen en Jong

Leren Eten vinden dat ieder kind op de basisschool aan de slag zou moeten kunnen in een schooltuin. Uit onderzoek van DUO (2021) blijkt echter dat slechts één op de vijf leerkrachten met hun klas een schooltuin heeft. Hoewel het merendeel van de leerkrachten aangeeft wel te willen schooltuinieren, ziet zij hiertoe geen mogelijkheden. Ook heeft slechts een kwart van de basisscholen in ons land schooltuinieren opgenomen

als onderdeel van het onderwijsprogramma. “Daarin moet echt verandering komen. De schooltuin is een essentieel onderdeel van de school”, stelt Klopstra, die de belangstelling voor de schooltuin bij scholen en gemeenten het afgelopen jaar wel zag groeien.

De organisatie

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zet zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid over natuur en biodiversiteit. Daarnaast is het sociale aspect belangrijk; de kinderen leren samenwerken om tot een goed resultaat te komen.  De Alliantie is een initiatief van Adviesbureau Beleef & weet, Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties), IVN Natuureducatie, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (EastWest Seed).

Meer informatie

Meer informatie over de Week van de Schooltuin, hoe je volgend jaar kan meedoen als school of als partner, welke activiteiten er zijn en over de Gouden Wortel-verkiezing, is te vinden op de website: www.alliantieschooltuinen.nl/ week-van-de-schooltuin

Koetsentocht met authentieke rijtuigen

BORKEL EN SCHAFT – Hippische Vereniging St. Servatius uit Borkel & Schaft houdt op 1e Pinksterdag, zondag 28 mei, een koetsentocht met authentieke rijtuigen.

De start en finish van de route is bij het Rijtuigenmuseum van de Familie Van Den Heuvel aan de Molenstraat 20 in Valkenswaard. De eerste koetsen vertrekken om 10.00 uur vertrekken en rijden individueel een ronde langs de markt van Valkenswaard en door het Wilhelminapark. Daarna gaan ze richting Borkel en Schaft waar ze tussen 11.30 en 13.30 uur verwacht worden. Op dit weiland

nabij de Dommelbrug is iedereen welkom om de koetsen van dichtbij te bekijken en informatie te vergaren.

Richting België

Na de lunchpauze gaat de route richting België, waarna de koetsen via de Achelse Kluis weer richting Valkenswaard gaan waar ze rond 16.30 uur zullen aankomen.

Deze koetsentocht, de ‘Pinksterrit’ genaamd, is een traditionele klassementsrit die is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands kampioenschap van het Traditioneel Gerij. Het gaat hierbij om het mooiste geheel van koets, paard(en), tuig en passende kleding die overeenstemt met het oorspronkelijk gebruik van de rijtuigen. Het is als het ware een rijdend museum.

Meer informatie over de Pinksterrit is te vinden op: www.pinksterrit.nl

VALKENSWAARDS WEEKBLAD / WEEKBLAD DE SCHAKEL | Woensdag 24 mei 2023 11
De organisatie achter de Week van de Schooltuin wil kinderen bewuster maken van hoe groenten groeien. Sjors van den Heuvel uit Valkenswaard is ook dit jaar weer van de partij.

Sterrenweek Challenge

VALKENSWAARD - Stichting

Nooit Voorbij, locatie Brabant/ Noord-Limburg, organiseert op woensdagmiddag 31 mei in Valkenswaard tijdens de Landelijke Sterrenweek een heuse Sterren Challenge.

Kinderen worden uitgedaagd om van tevoren een voetbalspel van een schoenendoos te maken en tijdens deze middag tegen elkaar te spelen op een nog nader te bepalen maar super toffe kinderspeellocatie in Valkenswaard. Kijk voor de uitleg hoe dit spel te maken op: https://www.youtube.com/ watch?v=CAftQsjVYMM

Alle kinderen

Alle kinderen uit de regio Eindhoven en Valkenswaard die op welke manier dan ook, in aanraking zijn (geweest ) met rouw worden zijn bij deze uitgenodigd om mee te doen.

Bij rouw kun je denken aan het verliezen van jouw lieve huisdier, je opa of oma, vader of moeder, je broertje of zusje, je favoriete oom of tante of misschien die aardige huisvriend.

Maar ook heb je met rouw te maken wanneer je ouders (gaan) scheiden, misschien je vriend of vriendinnetje die gaat verhuizen of die leuke meester die ziek is en niet meer terug komt op school.

Deze omstandigheden geven absoluut reden om jullie in het zon-

Afvalinzameling

Pinksteren

VALKENSWAARD - Tijdens

Tweede Pinksterdag op maandag 29 mei zamelt

Cure geen afval in. De Milieustraat en de Cure klantenservice is op deze feestdag ook gesloten.

Wordt normaal gesproken op donderdag of maandag uw container voor restafval of GFT geleegd? Bekijk dan in de afvalkalender wanneer Cure de inzameling inhaalt. U kunt de afvalkalender ook vinden via mijnafvalwijzer.nl of de Cure Afval App. De inzameling van het oud papier vervalt op deze feestdagen en wordt niet ingehaald.

Op tijd aanbieden Mogelijk rijden de inzamelvoertuigen op een ander tijdstip door uw straat dan u gewend bent. Zorg er daarom voor dat uw afval op tijd buiten staat, zodat Cure uw afval kan inzamelen. Zet uw afval daarom voor 6:45 uur aan de straat.

Cure Afval app

Met de Cure Afval App heeft u altijd uw eigen afvalkalender bij de hand. Stel pushnotificaties in, zodat u tijdig weet wanneer u uw afval buiten moet zetten. Zo bent u altijd op de hoogte, ook tijdens de feestdagen.

De uitleg voor het maken van een voetbalspel in een schoenendoos is te vinden op de YouTube. De link staat in het artikel.

netje te zetten in ruil voor misschien wel een hele kleine maar fijne glimlach op je gezicht en/of een fijn gevoel in je lijf!

Meer informatie

De Sterrenweek Challenge is op woensdag 31 mei  van 14.30 uur tot 16.30 uur. De middag is voor alle kinderen in alle leeftijdscategorieën. Ouders mogen meehelpen als hulpvoetballer.

Locatie

De locatie wordt nog bepaald naar gelang aantal aanmeldingen. Het zal in ieder geval een gevestigde kinderspeelgelegenheid zijn in Valkenswaard. De locatie wordt doorgegeven per mail na opgave

Lezers schrijven

In deze rubriek stelt de redactie ruimte beschikbaar voor meningen over en reacties op algemene en/of actuele zaken. Publicatie geschiedt geheel voor eigen verantwoording van de inzender. Door plaatsing spreekt de redactie geen voor- of afkeur uit. De redactie behoudt zich verder het recht voor om zonder opgaaf van redenen een ingezonden brief in te korten of niet te plaatsen. Inzendingen dienen voorzien te zijn van naam en adres.

Woningbelang sluit aan bij de VoorzieningenWijzer

De huurders van sociale woningen van Woningbelang hebben het financieel niet breed. Om hen te helpen, probeert Woningbelang de kosten betaalbaar te houden. Zo worden woningen in een razendsnel tempo verduurzaamd – iets waaraan Woningbelang al in 2009 is begonnen – en verlaagt zij in juli de huur voor circa 500 huurders.

Daarnaast wil Woningbelang

van de deelname en gedeeld via de social media-kanalen van de stichting.

Deelname is gratis en alle kinderen krijgen ranja en iets lekkers. Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 29 mei aanstaande via mail naar: kim@stichtingnooitvoorbij.nl

Stichting Nooit Voorbij is een landelijk initiatief om gezinnen en hun omgeving te ondersteunen bij het overlijden van een kind. Tijdens de Sterrenweek staan broertjes en zusjes, neefjes en nichtjes en vrienden en vriendinnen van een overleden kind (0-23 jaar) in het zonnetje. Maar ook kinderen die bijv. hun ouder(s) zijn verloren.

Verkeer met Ameezing

VALKENSWAARD - Zaterdag 27 mei vindt in Valkenswaard het Concert in het Park plaats en op zondag 28 mei (1e Pinksterdag) het meezingspektakel Ameezing Valkenswaard. Beide activiteiten vinden plaats in het Van Bestpark aan de Frans van Beststraat (Statie).

In verband hiermee gelden vanaf donderdag 25 mei 08.00 uur tot maandag 29 mei 12.00 uur, de volgende verkeersmaatregelen:

- afsluiting van het fietspad aan de Europalaan ter hoogte van het Van Bestpark. De omleidingsroute voor het fietspad loopt aan de overzijde van de Europalaan tussen Valkenierstraat en Leenderweg.

Verder gelden de volgende verkeersmaatregelen vanaf zaterdag 27 mei, 18.00 uur tot 03.00 uur in

de nacht van zondag 28 op maandag 29 mei:

- afsluiting van het gedeelte van de Karel Mollenstraat-zuid vanaf huisnummer 46 tot aan de Frans van Beststraat en afsluiting van de Frans van Beststraat tot aan nummer 1 (bij hotel De Valk).

De Kerverijstraat (doorsteek van de Europalaan/Frans van Beststraat naar het Kerverijplein) blijft open voor verkeer en het Kerverijplein is beschikbaar om te parkeren.

Lezersfoto – donkere lucht

het gebruik van minimaregelingen vergroten. Er is namelijk een groot aanbod voor minima in Nederland, zoals toeslagen, vergoedingen, gemeentelijke minimaregelingen en speciale fondsen.

En dat is meteen het probleem: er zijn zó veel regelingen en voorzieningen voor minima, dat zij niet meer weten welke er zijn en waarop ze recht hebben. En dat terwijl juist deze groep het extra geld zo goed kan gebruiken! Daarom heeft Woningbelang zich aangesloten bij de VoorzieningenWijzer, die de gemeente Valkenswaard heeft aangeschaft.

De VoorzieningenWijzer

De VoorzieningenWijzer is een combinatie van een gratis persoonlijk gesprek én op maat ingerichte informatie. Op www. datgeldtvoormij.nl/valkenswaard staan alle landelijke én Valkenswaardse steunmaatregelen. Alle inwoners kunnen via deze applicatie een check (laten) doen om te zien waar ze recht op hebben. Daarna kunnen zij via de website of telefonisch (040-2046614) meteen een gratis adviesgesprek aanvragen.

Adviesgesprek

Tijdens het adviesgesprek kijkt een adviseur samen met de klant of hij in aanmerking komt voor gemeentelijke regelingen en/of toeslagen van het Rijk. Ook kijkt hij welk zorgverzekeringspakket en energiecontract

Lentemarkt bij

het meest passend zijn en of de klant recht heeft op teruggave vanuit de inkomstenbelasting. De adviseur kan alles meteen regelen en aanvragen. En niet onbelangrijk: het adviesgesprek is geheel gratis.

500 tot 600 euro

Na het adviesgesprek kunnen huishoudens jaarlijks gemiddeld €500,- tot €600,- aan voorzieningen krijgen die zij ongebruikt lieten. Daarom moet de VoorzieningenWijzer bij zo veel mogelijk mensen bekend worden! Met deze slimme aanpak van onnodige armoede kunnen we er immers voor zorgen dat er minder mensen in de schuldhulpverlening komen, worden de armoedevoorzieningen beter benut, volgen er minder huisuitzettingen en is een hogere zelfredzaamheid.

Het aantal gemeenten, woningcorporaties en welzijnsorganisaties is nu nog beperkt, maar blijft gelukkig groeien. Hopelijk kan iedereen in Nederland straks gebruikmaken van de VoorzieningenWijzer.

Meer informatie

Meer informatie over de VoorzieningenWijzer en het aanvragen van een adviesgesprek:

www.datgeldtvoormij.nl/valkenswaard

Woningbelang

Waalreseweg 25, 5554 HA Valkenswaard

Tel.nr.: 040 – 208 3838

Ontmoetingskerk

VALKENSWAARD - De diaconie diaconie van de Ontmoetingskerk in de Julianastraat houdt op zaterdag 27 mei een lentemarkt ten gunste van 4 goede doelen.

De markt is geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. De organisatie hoopt op mooi weer zodat zij de tafels met allerlei goederen in de tuin van de kerk kunnen uitstallen. De opbrengst zal geheel ten goede komen aan:

- ‘t Hemeltje, dak- en thuislozenopvang in Eindhoven;

Deze dreigende lucht werd op de foto gezet door Erik van Asten. De dreiging wordt gelukkig iets afgezwakt door de zonnestralen die net door de donkere wolken heen prikken.

- Schuldhulpmaatje, er zijn in deze tijd helaas steeds meer mensen die in de problemen komen;

- de Trumpet Sound Full Church

in Jaffna Sri Lanka, de kerk waar zuster Sugasine Param vandaan komt;

- Serve India, zorgt voor voedsel, kleding , huur en onderwijs voor vier kinderen waarvan de vader zichzelf heeft opgehangen omdat hij zijn baan was kwijtgeraakt in de corona-pandemie, schulden had en niet in staat was om terug te betalen.

Meer informatie: www.pgvalkenswaard.nl

Woensdag 24 mei 2023 | VALKENSWAARDS WEEKBLAD 12

Alzheimer Café: dementie en veranderingen in je relatie

DOMMELEN – Het Alzheimer Café van dinsdag 30 mei heeft als onderwerp ‘Dementie en de veranderingen in je relatie.

Dementie beïnvloedt je hele leven. Ook de relaties die je hebt gaan veranderen en dus ook de relatie met je partner. De beleving van intimiteit kan anders worden en de behoefte aan intimiteit of de uiting daarvan kan veranderen. Dat betekent dat er voor jouw partner ook van alles verandert. Hoe ga je hier samen mee om?

Gastspreker deze avond is Riët Daniel. Zij is verbonden aan Archipel Zorggroep als GZ psycho-

De Hofnar start kaartverkoop

loog en seksuoloog.

Meer informatie

Iedereen is dinsdag 30 mei welkom om uzelf te informeren én om andere lotgenoten te ontmoeten. Het Alzheimer Café vindt zoals gewoonlijk plaats in café zaal De Dommelstroom, Bergstraat 32 in Dommelen.

Het programma start om 19.30 uur en eindigt om en nabij 21.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

VALKENSWAARD – Het nieuwe theateraanbod voor seizoen 2023-2024 van Theater De Hofnar staat online. En de kaartverkoop begint donderdag 25 mei, vanaf 12.00 uur.

Theater De Hofnar is erg trots op het nieuwe programma, want alle disciplines uit de theaterwereld zijn er weer.

Paul de Leeuw, Rob Scheepers, Christel de Laat, Henry van Loon, Kommil Foo en nog heel veel meer cabaretiers zullen je weer een lachwekkende avond bezorgen.

Voor de muzikale invulling komen onder andere Jamai, 3JS, Karin Bloemen & Old chool Band, Dominic Seldis, Tim Knol en Berget Lewis naar De Hofnar. Maar ook Kiki Schippers en Erik van Looy brengen een bijzonder programma naar De Hofnar.

Toneel

Toneelliefhebbers kunnen onder andere de voorstelling Wat

Mijn Man Niet Weet met Victoria Koblenko en Birgit Schuurman, Rust en Vreugd met o.a. Doris Baaten en Joep Onderdelinden en BABA  met Willem Voogd en Evgenia Brendes bezoeken.

werkgroep UNA.

Jeugd

Voor de jeugd zijn veel leuke voorstellingen geprogrammeerd. Waaronder 6 zeer bijzondere, niet alledaagse jeugdvoorstellingen met een prachtig verhaal of bijzondere diepgang, onder de noemer Jeugd Ontdektheater. Dit zijn onder andere ‘Boer Boris is de baas’ (4+) en ‘Lucky Luuk’ (4+).

Nieuwe klassieke muziekserie

Komend seizoen in De Hofnar

in Valkenswaard) solisten en ensembles uit die op topniveau spelen. Het worden aantrekkelijke voorstellingen, ook voor mensen (oud én jong) die nog niet vaak van klassieke muziek geproefd hebben, onder het motto: Everybody loves classical music, they just don’t know about it yet!

Kaarten bestellen

Tijdens het Alzheimer Café is er altijd veel informatie beschikbaar voor mensen die meer willen weten (Foto: Evert Meijs).

Bijeenkomst over prostaatkanker

REGIO – Voor mannen bij wie prostaatkanker wordt vastgesteld en er over willen praten, kan het moeilijk zijn om gehoor te vinden. Daarom nodigt de Prostaatkankerstichting hen uit om hun ervaringen en vragen te delen met lotgenoten.

Lotgenoten kunnen van onschatbare waarde zijn omdat zij hetzelfde hebben meegemaakt als degene die net de diagnose heeft gehoord. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie en tips rond een behandeling belangrijke steun geven.

Bijeenkomst

De stichting nodigt belangstellenden uit voor een lotgenotenbijeenkomst op donderdag 1 juni in Centrum de Eik, Klein Tongelreplein 8, Eindhoven. De bijeenkomst begint om 14.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Het thema van de middag is o.a.: Prostaatkanker heb je niet alleen. Ervaart u dat?

Aanmelden

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via een mail naar: eindhoven@prostaatkankerstichting.nl Graag in de mail vermelden of u alleen of samen met uw partner komt. De toegang is gratis. Ook gratis parkeren in de parkeergarage, Crabethstraat 18.

Meer info over prostaatkanker:  www.prostaatkankerstichting.nl

Lokaal talent komt uitgebreid aan bod in het nieuwe theaterseizoen, denk hierbij aan Harmonie De Dommelecho, Stichting TOV, Tributefest Valkenswaard en Slag-

Gastgezinnen gezocht

REGIO – High School Holland zoekt voor de periode vanaf augustus, voor een semester, trimester of een schooljaar, gastgezinnen voor scholieren uit andere landen.

Wij beseffen vaak niet hoe goed we het hebben, totdat we scholieren uit andere landen spreken. Dat wij wonen in een land zonder tralies voor de ramen is voor iemand uit Mexico iets heel bijzonders. Ons relaxte schoolsysteem is voor een gedisciplineerde Japanse scholier iets totaal nieuws. Een half uur naar school fietsen vinden we best ver, terwijl bijvoorbeeld in Italië anderhalf uur met de bus, geen uitzondering is.

Een manier om op een ongedwongen, leuke, opbouwende manier

te leren van anderen is bijvoorbeeld door een scholier (14-18 jarigen) uit een ander land in huis te nemen. Als gastgezin zorg je alleen voor kost en inwoning voor de scholier. Alle overige kosten zijn voor rekening van Travel Active of voor de scholier zelf. Natuurlijk wil je meer informatie over iemand, voordat je besluit je deur open te zetten. Neem contact op met het High School Holland team via tel.nr. 085-2224810 of via mail naar: highschoolholland@ travelactive.org

Lezersfoto – Canadese ganzen

Welkom bij Bram Invites , een 4-delige klassieke muziekserie.

Voor deze serie nodigt Bram de Vree (docent aan Conservatorium Maastricht en geboren en getogen

De kaartverkoopbalie is geopend op maan-, dins- en donderdag tussen 13.00-17.00 uur en is telefonisch bereikbaar via: 040-207 40 10. De theateragenda voor 20232024 is op te halen in De Hofnar.   Meer informatie en direct bestellen van kaarten: www.hofnar.nl

Voorproefje van de 64e Brabantsedag op Bouwmarkt

REGIO – Op pinksterzondag 28 mei is tijdens de Bouwmarkt alvast te proeven van wat de 64e Brabantsedag gaat voorschotelen aan vindingrijk en huizenhoog rollend theater.

Tijdens de Bouwmarkt presenteren de zestien wagenbouwersgroepen hun ontwerpen voor de grootste theaterparade van het jaar op zondag 27 augustus. Dat gebeurt natuurlijk in alle gezelligheid, vergezeld van een hapje, een drankje en muziek.

De Bouwmarkt is daarmee weer de aftrap van het wagenbouwseizoen, dat rond 1 juni start in de enorme blauwe tenten en andere bouwplaatsen in Heeze.

Thema Eureka!

De wagenbouwers focussen op

het thema Eureka! Dat staat voor een ontdekking door een Brabander of juist een uitvinding ín Brabant; zowel het Nederlandse als Belgische deel van het vroegere Hertogdom Brabant. Tipje van de sluier: Vlaamse Brabo’s zijn rijk vertegenwoordigd…

Meer informatie

De Bouwmarkt is zondag 28 mei van 14.00-18.00 uur op het terras van Loef de Heer van Hees, Kapelstraat 29c in Heeze. Bij slecht weer verhuist de Bouwmarkt naar De Hooizolder, Kapelstraat 29b.

VALKENSWAARDS WEEKBLAD / WEEKBLAD DE SCHAKEL | Woensdag 24 mei 2023 13
Jamai (Loman) komt in het nieuwe theaterseizoen naar De Hofnar (Foto: Jurgen-Jacob Lodder). Jos Geevers uit Dommelen mailde de redactie deze foto van Canadese ganzen met jongen. Een Canadese gans heeft een lichaamslengte van 55 tot 100 cm en een gewicht van 3 tot 6 kg. De theaterparade van de Brabantsedag in een eerdere editie. (Foto: Malou Evers)

VACATURE

Waarom werken bij D&M Vacuümsystemen?

3 enthousiast team met bevlogen professionals

3 Werken aan uitdagende projecten voor aansprekende klanten

3 Volop ruimte om jezelf te ontwikkelen

3 Weinig verloop door hoge teamspirit

Uitstekende arbeidsvoorwaarden

CNC frezer/draaier/ programmeur

Zie jij een uitdaging in het maken van complexe vacuümsystemen voor grote internationale klanten? Durf jij verantwoordelijkheid te dragen en zelfstandig te opereren?

Solliciteer dan als CNC frezer/draaier/programmeur.

Backoffice medewerker (24-38uur)

een Backoffice medewerker heeft een ondersteunende kantoorfunctie binnen D&M met taken verspreid over verschillende afdelingen naargelang de noodzaak. Door de veelzijdigheid van deze functie is de backoffice medewerker een echte spin in het web. Hierbij kan gedacht worden aan administratieve taken en ondersteuning voor het bedrijfsbureu, het printen van tekeningen en verzamelen van documenten. Ook receptietaken en beantwoorden van telefoon hoort bij de functie.

Impact op toekomstige technologie.

Dát is waar we bij D&M dagelijks aan werken. Vacuümtechniek speelt een rol in talloze processen en toepassingen. Met onze kennis van complexe vacuümsystemen leveren we maatwerkoplossingen die altijd uniek zijn. Daarbij werken we voor gerenommeerde spelers in de wereldwijde hightech industrie. Van design tot prototype, van assemblage tot service: alles in eigen huis, alles onder controle. Samen maken wij het verschil in vacuümtechniek, én in jouw carrière.

Word deel van D&M en groei met ons mee!

Vacuümtechniek gaat een gouden toekomst tegemoet. De vraag is groot want er zijn eindeloos veel toepassingen. Door onze kennis en kunde zijn we in staat om in deze branche een unieke positie in te nemen. Met onze kernwaarden als fundament bouwen we verder en breiden we ons team uit. Wil jij deel uitmaken van een groeiend bedrijf waar innovatie dagelijkse kost is? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer www.werkenbijdm.nl

Servicemonteur kwalificatiesystemen

Wil jij onze complexe vacuümsystemen in goede conditie houden? Zie jij in iedere storing een uitdaging? Word dan multidisciplinair servicemonteur en krijg de wereld als werkveld.

Software engineer

Kun jij je inleven in de wensen en behoeften van de klant? Is het ontwikkelen en onderhouden van software je passie? Als software engineer ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhoudenvan de software voor onze systemen. Hierbij dient wel multidisciplinair samengewerkt te worden met de engineers die verantwoordelijk zijn voor het mechanische en elektrische design.

Hoe verloopt het sollicitatieproces?

Bij D&M geloven we niet in lange procedures, wel in direct contact. Zie jij een vacature die je op het lijf geschreven is? Dan ontvangen wij graag je cv en motivatie. We bellen je op om meer te horen over wie je bent, wat jou motiveert en welke vaardigheden je meebrengt. Hebben we een klik? Dan nodigen we je uit voor een gesprek. Hebben we daarna nog steeds een match? Dan doen we je een (hopelijk) onweerstaanbaar aanbod om onderdeel te worden van de D&M-familie.

Je kunt reageren door te mailen naar Nellie van de Voort (HR manager) hr@dm-vacuumsystems.com

Of neem telefonisch contact op via +31(0)495-491967

D&M Vacuumsystemen

Albert Plesmanstraat 3

6021 PR Budel

The Netherlands

T 0031 495 491967

e info@dm-vacuumsystems.com

I www.dm-vacuumsystems.com

Scan voor meer info

Sport uit de regio

24 uurs zwemmarathon

VALKENSWAARD - Zwemvereniging Tempo houdt op zaterdag 27 en zondag 28 mei de 24 uurs zwemmarathon gaan houden in zwembad de Wedert. De marathon wordt gezwommen door 4 verenigingen: Zegenwerp uit Sint-Michelgestel, Nautilus uit Veghel, Argo uit Sint-Oedenrode en natuurlijk zwemvereniging Tempo.

Het is de eerste maal dat deze marathon in de Wedert wordt gehouden. Voorheen vond deze plaats in Sint-Oedenrode, maar door omstandigheden kreeg de vereniging het dit jaar niet voor elkaar. Samen met de gemeente Valkenswaard en de andere verenigingen is het gelukt om deze marathon naar Valkenswaard te halen.

De marathon

De 24 uurs marathon houdt in dat door elke vereniging met 12 zwemmers wordt gezwommen, 6 dames en 6 heren in de leeftijd 13 jaar en ouder. Zij worden opgedeeld in groepjes van 3 zwemmers, 2x 3 dames en 2x 3 heren. Deze groepjes gaan de eerste 20 uur, een uur 50m zwemmen in estafettevorm, na dit uur hebben ze 3 uur de tijd om te rusten, eten enz.

De zwemmers en reservezwemmers voor de marathon van aankomend weekeinde

Het doel van deze marathon is om een zo groot mogelijke afstand af te leggen binnen 24 uur. En de andere verenigingen te verslaan.

Dus het is een hele uitdaging om deze marathon uit te zwemmen, zeker als je bedenkt dat de zwemmers moeten presteren terwijl ze normaal gesproken in bed zouden liggen. Daarnaast is deze marathon niet mogelijk zonder een grote groep vrijwilligers die zich ook 24 uur inzetten.

Ploeg Tempo Zwemvereniging Tempo heeft

JO12-1 De Valk kampioen

VALKENSWAARD - Het JO12-1 team van voetbalvereniging De Valk uit Valkenswaard heeft zich tot kampioen gekroond na een indrukwekkende 4-0 overwinning op UNA uit Zeelst. Met dit resultaat hebben ze de competitie in de 3e klasse succesvol afgesloten, waarbij ze hun rivalen, het JO12-2 team van SV Valkenswaard, nipt voorbleven.

Onder leiding van trainers André van Asten, Rocco Carol en Robbe Heezius heeft het JO12-1 team van De Valk een buitengewone prestatie geleverd gedurende het seizoen. Het team heeft een reeks indrukwekkende overwinningen behaald, waarvan vijf van de zeven wedstrijden in de 3e klasse werden gewonnen. Naast de trai-

ners speelde ook Ludo Hertroijs een belangrijke rol als leider van het team. Zijn inzet en begeleiding hebben bijgedragen aan het succes van de spelers.

Het JO12-1 team van De Valk kan met trots terugkijken op een geweldig seizoen en het behaalde kampioenschap.

voor dit jaar een enthousiaste groep zwemmers en reservezwemmers namelijk: Lieke, Ilona, Danique, Lieke, Celine, Evi, Jessie, Luuk, Daan, Jelte, Jelle, Siem, Stijn, Guy, Djep. Zij hopen natuurlijk op veel support tijdens deze 24 uur. Wie het leuk vindt, om ze aan te moedigen, is welkom.

De marathon start op zaterdagavond 20.00 uur en duurt tot zondagavond 20.00 uur. In de nachtelijke uren is het zwembad ook open om te komen aanmoedigen.

Advertorial

De kampioenen van het JO12-1 op een rijtje en daardoor passen ze maar net op de foto in de krant.

Voorkom (voet)klachten, breng een bezoek aan uw podotherapeut

Even voorstellen

Mijn naam is Lindsey Timmer en ik werk met veel enthousiasme als podotherapeut bij Hallux Podotherapie. In mijn jeugd speelde ik voetbal op het hoogste niveau. Daarbij kampte ik regelmatig met scheenbeenklachten. De fysiotherapeut kon mij uiteindelijk niet meer verder helpen waardoor ik bij de podotherapeut terecht kwam. Door het aanmeten van een passend sportzooltje kon ik weer pijnvrij voetballen. Ik had er nooit bij stil gestaan dat het naar binnen zakken van mijn voeten een oorzaak zou kunnen zijn voor mijn pijnklachten. Het bezoek aan de podotherapeut wakkerde mijn interesse aan voor dit mooie vakgebied. Een voet kan namelijk veel zelf, maar heeft soms een beetje hulp nodig. Mijn persoonlijke interesse ligt bij de manuele therapie. Ik heb ervaring met het herkennen van blokkades in onder andere het enkelgewricht en het kuitbeen. Dit maakt ook dat ik mezelf op dit gebied blijf ontwikkelen naast de basis die ik al reeds heb.

Ik ben op verschillende locaties werkzaam als podotherapeut. In de regio Waalre kunt u mij vinden bij QUOLE Medisch Centrum Waalre, Van Dijklaan 9. Daarnaast kunt u mij vinden in Eindhoven (Tongelre), Den Bosch, Boekel en Sint-Michielsgestel.

Hallux Podotherapie

Heeft u last van uw enkels, knieën, heupen of rug door een afwijkende stand van uw voeten? De podotherapeuten van Hallux staan voor u klaar. Met behulp van podotherapeutische therapieën, zoals steunzolen of ortheses, verminderen we uw klachten of laten deze zelfs verdwijnen. Hierbij kan een goed schoenadvies niet ontbreken. Zo laten we

u, door aandacht en voetexpertise, beter lopen. Het uitgangspunt is om de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren door ze (opnieuw) in beweging te brengen. Dit is dan ook dagelijks mijn drijfveer om mijn vak zo goed mogelijk uit te voeren.

Nieuwste technieken

In onze praktijk proberen we iedereen met voet gerelateerde klachten

zo goed mogelijk te helpen. Bij Hallux Podotherapie werken we met de nieuwste technieken en maken met een speciale camera op een IPad een 3d-scan waarbij we half belast de voeten scannen. Hierdoor creëren we precies de optimale pasvorm voor de podotherapeutische zolen. De podotherapeut adviseert wat er in de podotherapeutische steunzool moet komen en ons deskundig team van

het atelier tekent de zolen vervolgens op de millimeter na af.

Afspraak maken Mocht u pijnklachten aan voeten, knieën of rug ervaren dan kunt u een afspraak maken of gebruik maken van onze gratis voetencheck! De podotherapeut kan tijdens deze gratis voetencheck uw klachten beoordelen. Indien u bij een podotherapeut aan het juiste adres bent kunnen zij een onderzoek uitvoeren en een passende oplossing op maat bieden. Ook kunt u bij ons terecht voor een diabetes voetonderzoek. U kunt een afspraak maken van maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur via het telefoonnummer 088 - 345 6 543 of per mail via info@hallux.nl of via onze website. www.hallux.nl .

Graag tot ziens!

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 24 mei 2023 15

De Valk wint van Veritas en blijft in de wachtkamer

VALKENSWAARD - Na de nederlaag tegen SV Valkenswaard heeft De Valk in de uitwedstrijd tegen Veritas een ruime overwinning geboekt. Topscoorder Joran Vermeulen wist met 4 treffers zijn doelpuntentotaal op te krikken naar 21, invaller Brian Vermeer was met een afstandsschot ook doeltreffend.

Door Marc Jansen

In het warme Neeritter kreeg Joran Vermeulen op aangeven van Timo Boomkens al in de derde minuut de kans om de score te openen, echter verdediger Siebe Vries van Veritas voorkwam de vroege openingstreffer. Na een kwartier spelen was het wel raak voor Joran Vermeulen, Luuk Broers bracht met een steekbal Joran Vermeulen in stelling en schoot onder doelman Mickey Beurskens door de 0-1 tegen de touwen. Enkele minuten later kreeg Veritas een strafschop, nadat aanvaller Gijs Hansen in een duel met verdediger Max Manche naar de grond ging. De strafschop werd beheerst ingeschoten door Sjoerd Linssen voor de 1-1.  Niet veel later was na een voorzet van Sjors van Roij bijna spits Koen Stoop trefzeker voor Veritas en kwam De Valk goed weg. Na een

klein half uur spelen was het Joran Vermeulen die na een snelle aanval ervoor zorgde dat De Valk op een hernieuwde voorsprong kwam door de bal in de verre hoek te plaatsen 1-2.

Verdediger Timo Boomkens werd vlak daarna met een hoofdblessure gewisseld en vervangen

SV Valkenswaard verliest van Mierlo-Hout

door Joost Thomassen. Vlak voor het rustsignaal was het Joran Vermeulen die met een stiftbal over doelman Mickey Beurskens zijn derde treffer van de middag maakte voor de 1-3 ruststand.

Tweede helft

In de tweede helft begon Veritas

vol goede moed om de achterstand ongedaan te maken. En doordat De Valk niet scherp de rust uit kwam, was het enkele keren bijna raak voor de thuisploeg. Een voorzet van Gijs Hansen werd bijna binnengegleden door Ruben Reijven. Ook Bowen Beurskens kwam in scoringspo-

sitie, maar door te lang treuzelen bleef een schot uit. Ook bij enkele hoekschoppen moest De Valk doelman Dennis Verhoeven handelend optreden.

En waar Veritas naliet de aansluitingstreffer te maken, was het invaller Brian Vermeer die met een kiezelhard schot doelman Mickey Beurskens het nakijken gaf voor de beslissing in de wedstrijd 1-4. Het slotakkoord was voor Joran Vermeulen die na een mooie loopactie vrij voor het doel werd gezet door Luc Nouwen en de bal vol overtuiging binnen schoot voor zijn vierde van de middag. Hiermee bracht Joran Vermeulen zijn seizoen totaal op 21!

Een ruime overwinning voor De Valk dat met alleen nog de thuiswedstrijd tegen Wilhelmina’08 te gaan nog steeds kans maakt op het bereiken van de nacompetitie.  De wedstrijd op maandag 29 mei begint om 14.30 uur.

De ploeg van Ronny Everaerts en Antwan Rijkers moet zelf winnen en hopen dat Mierlo Hout (tegen Veritas) of SHH (tegen SV Valkenswaard) een misstap begaat om zo aan het toetje van het seizoen deel te mogen nemen.

50 jaar Atletiek in Valkenswaard

VALKENSWAARD - Atletiek Vereniging Valkenswaard, beter bekend als AVV, viert dit jaar haar 50-jarig bestaan op zaterdag 3 juni. Naast een activiteitenmiddag voor de leden en vrijwilligers is er in de middag een receptie voor alle genodigden, belangstellenden, alle leden en ouders van jeugdleden maar zeker ook voor haar oud-leden. Deze is van 16.30 uur tot 18.00 uur in het verenigingsgebouw D’n Aanloop. Afsluitend wordt een feestavond gegeven, voorafgaand aan een buffet, waar ook de vrijwilligers, ouders van jeugdleden en oudleden welkom zijn.

Voorzitter Ruud van Dijk overhandigt een bos bloemen aan Jordi van Meurs die zijn laatste thuiswedstrijd in het 1e elftal speelde

VALKENSWAARD - Na het behaalde kampioenschap vorige week, trad SV Valkenswaard afgelopen zondag aan tegen Mierlo Hout, de nummer twee op de ranglijst die nog alle belang had bij een overwinning. Een plaats in de nacompetitie was de inzet van Mierlo Hout.

SV Valkenswaard startte wegens schorsingen en blessures met 5 andere spelers in de basis dan vorige week. De eerste 20 minuten hadden de Bosuilen een overwicht. Jammer genoeg konden twee goede kansen niet verzilverd worden. Naargelang de eerste helft verstreek werd Mierlo Hout sterker wat onderstreept werd met twee doelpunten.

Tweede helft

Na de rust ontspon zich een wedstrijd waarin Mierlo Hout nog 1

keer scoorde en eigenlijk vrij gemakkelijk hun voorsprong consolideerden. Verder was de keeper van Mierlo Hout zeer goed op dreef. Hij wist enkele schijnbaar zekere doelpunten uit zijn doel te ranselen.

Jordi van Meurs Tegen het einde van de wedstrijd was er een publiekswissel van Jordi van Meurs. Jordi stopt na dit seizoen. De Bosuilen zullen de razendsnelle, technisch zeer begaafde speler gaan missen.

Het inwonersaantal van Valkenswaard nam vanaf 1970 enorm toe. Naast diverse activiteiten werd er toen ook aan de sport gedacht. Een gymgroepje (trimmers) ontstond maar kon bij gebrek aan ruimte maar een beperkt aantal mensen opnemen. Toen ontstond bij twee leden van de wijkraad het Gegraaf, de heren Schenkelaars en Rutten, de gedachte van een atletiekclub. Er was al een sintelbaan in Valkenswaard maar nog geen atletiekvereniging. De gemeente stond zeer positief tegenover dit plan en op 19 februari 1973 werd AVVopgericht.

Veel veranderd

In de afgelopen 50 jaar is er veel veranderd. Niet alleen de sport maar ook de vereniging. Zo is op het AVV-terrein het houten verenigingsgebouw vervangen door

een eigen stenen gebouw met in 2012 nieuwe kleedkamers en in 2019 een volledig gerenoveerde atletiekbaan die aan alle eisen voldoet. Naast de vele atleten die aan de atletieksport doen, telt de vereniging ook een wandelafdeling en Frame Runners. Frame Running is een vrij nieuwe sport in de atletiekwereld en is erg geschikt voor mensen met bijvoorbeeld CP, Spina Bifida of die bijvoorbeeld door een amputatie of lichamelijke beperking in het dagelijks leven afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator. Frame Running geeft je de mogelijkheid om te lopen of zelfs te rennen.

Het jubileum

Op zaterdag 3 juni viert AVV haar 50-jarig jubileum. Zo zal er in de

middag een activiteit worden georganiseerd voor alle leden en vrijwilligers. Vanaf 16.30 tot 18.00 uur wordt een receptie gehouden waar iedereen welkom is.  Om 18.30 uur zal er een buffet plaatvinden met aansluitend om 20.00 uur een feestavond. Ook hier zijn naast de leden 18+, de vrijwilligers, ouders van jeugdleden en oud-leden welkom. Alle activiteiten vinden plaats op de atletiekbaan en in het verenigingsgebouw D’n Aanloop op sportpark Den Dries, Pastoor Heerkensdreef 8 in Valkenswaard.

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met zaterdag 27 mei via mail naar: activiteiten@avv-atletiek.nl

Woensdag 24 mei 2023 | VALKENSWAARDS WEEKBLAD 16
Joran Vermeulen scoort de 1-2, hij zou er 4 maken deze middag. (Foto: Henry Jansen)
Sport uit de regio
John Robbe, voorzitter van Atletiek Vereniging Valkenswaard bij het verenigingsgebouw.

Je was een rots in de branding en koerste recht door zee. Je trotseerde storm en golven alleen...... je had de wind niet mee.

Intens verdrietig, maar dankbaar voor al het goede wat hij mij heeft gegeven, heb ik afscheid moeten nemen vanmijn lieve man

Thé (Theo) Peters

echtgenoot van Nellie Peters-Karsmakers

5 Veldhoven, 29 augustus 1943 c Waalre, 17 mei 2023

Correspondentieadres:

Scheerderij 10, 5581 KA Waalre

De afscheidsdienst wordt gehouden op donderdag 25 mei om 12.00 uur in de aula van crematorium De Hoge Boght, Eindhovensebaan 29 te Veldhoven.

Ik zou het fijn vinden als u een losse (onverpakte) bloem wilt meenemen om samen een bloemenomhelsing voor Theo te maken.

Edith Kloppers 06-53 280 076 E l s U i tvaa r t zo r g aandacht en stijlvol eerbetoon Overlijden melden? Bel dag en nacht 088-2140400 edith@elsuitvaartzorg.nl | www.elsuitvaartzorg.nl Persoonlijke dienstverlening ongeacht óf en waar u verzekerd bent Waalre, Aalst, Eindhoven, Valkenswaard en omstreken www.vdstappen.nl Bergstraat 17, Valkenswaard | 040 201 7513 Felix Timmermanslaan 2, Eindhoven | 040 221 2550 Afscheid nemen begint bij vasthouden wat je lief is. Barbara Kolen RU Sarah van Hout-Trienekens een afscheid precies zoals u het wilt Anita Vos-van de Voort U bent altijd welkom voor een open gesprek. Bel 040 - 212 98 00 of ga naar monuta.nl/ eindhoven
P1anter1J de P1mperne1 zorgkweker11 We zetten de bloemetjes buiten: Geraniums, Petunias, Bacopa, Margrieten vaste planten & heesters Achtereindsestraat 1b, 5583 TB Waalre - Tel: 040 2222305 open op dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur NU VOLOP ZOMERGOED Eénjarige planten en perkgoed Keus uit 350 soorten vaste tuinplanten & heesters kruiden en leuke cadeautjes 23 24 SEIZOEN TOT GAUW Bestel nu op hofnar.nl
Nellie
040-2435700
Sloopauto’s gevraagd, hoge prijs, direct opgehaald. P. de Beer. Particulier vraagt te koop: Singles en LP’s. 06-20421053.

Lezing Bas van de Klundert

VALKENSWAARD - Bas van de Klundert-van der Hof verzorgt op vrijdag 26 mei, een lezing over de schilders Jan Toorop en Willem van Konijnenburg. De lezing is in het Nederlands Steendrukmuseum.

Bas van de Klundert-van der Hof is verzamelaar van Willem van Konijnenburgs werk. Tevens brengt hij werk en leven van de kunstenaar onder de aandacht door onderzoek en publicatie, het organiseren van tentoonstellingen, lezingen en het bijhouden van Instagram en een Facebookpagina over Willem van Konijnenburg.

In één adem de twee torens die uitsteken boven al het overige van onze hedendaagsche schilderkunst. Door de kracht van hun kunst en door de breedte en diepte van hun geest (uit Algemeen Handelsblad, 10-91918). Dit citaat schreef een anoniem journalist over Jan Toorop (1858-1928) en de Haagse kunstenaar Willem van Konijnenburg (1868-1943) naar aanleiding van een tentoonstelling in Den Haag. Alhoewel Willem van Konijnenburg, in tegenstelling tot Jan Toorop, nooit is doorgebroken bij het grote publiek, zijn hun namen jarenlang in één adem genoemd. Het werk van beide kunstenaars was tussen de Eerste- en Tweede Wereldoorlog beeldbepalend voor

VOS NIEUWS

De VOS start iedere maandag een nieuw item. Het item wordt vervolgens een week lang ieder uur herhaald.

De komende weken draaien de volgende items:

Vanaf 22 mei:

Rondwandeling VVV; Vanaf 29 mei: Wandeling met boswachter; Vanaf 30 mei:

Pinksterrit 2023;

Vanaf 5 juni:

Wà zedde naauw afl. 4:

Vanaf 12 juni:

Rondwandeling VVV Luikerweg. (onder voorbehoud van last minute wijzigingen)

De VOS is te zien op:

KPN/Telfort/XS4ALL/NLE:

kanaal 1415; Ziggo: kanaal

47; T-Mobile: kanaal 733

Of via You Tube: www.youtube.com/vostelevisie

Of via Facebook: www.facebook.com/omroepvalkenswaard

Voor een nieuw programma zijn de vrijwilligers van de VOS op zoek naar mensen met een passie/verzameling. Vind jij het leuk om dit te delen met Valkenswaard? Neem dan contact op tv@rtvos.nl.

Kerkberichten

H. Nicolaaskerk (Valkenswaard)

Doordeweekse vieringen:  Elke woensdag en vrijdag om 12.00 uur Eucharistieviering; Zaterdag 27 mei: 19.00 uur Eucharistieviering met samenzang; Zondag 28 mei: 11:00 uur Eucharistieviering met Laudate Dominum: Maandag 29 mei: 11:00 uur Eucharistieviering 2e Pinksterdag met Laudate Dominum.

van Gerwen, ouders Cornelis en Maria Theunisse-Schoone, Roosje Gruithuijzen-Jansen, Harrie  Daems, Martien Panhuijzen, Trees Das.

OLV Presentatiekerk (Aalst)

de moderne Nederlandse kunst.

Doorbraak

In 1917 vestigde Jan Toorop zich in Den Haag, in hetzelfde jaar breekt Willem van Konijnenburg door in de kunstwereld. Tijdens zijn doorbraak-tentoonstelling toont Van Konijnenburg voor het eerst een grote religieuze krijttekening die doet denken aan Toorops katholieke tekeningen. In navolging van kunstcriticus Albert Plasschaert (1874-1941) worden Toorop en Van Konijnenburg steeds meer gezien als rivalen. Waren ze dat ook? Kenden zij elkaar? Wat vonden ze van elkaars werk? Inspireerde ze elkaar?

Praktische informatie

De locatie van de lezing op vrijdag 26 mei is het Nederlands

Steendrukmuseum aan de Oranje Nassaustraat 8c in Valkenswaard. De lezing begint om 15.00 uur en duurt tot circa 15.45 uur. Inloop is vanaf 14.30 uur. Bezoekers van de lezing kunnen aansluitend het museum bezoeken.

Kaarten kosten 5 euro (excl. entree museum) Inclusief entree museum: 8 euro.

Koffie/thee is tegen betaling verkrijgbaar in de foyer.

Aanmelden voor de lezing kan via een mail naar: info@steendrukmuseum.nl!

www.steendrukmuseum.nl

Extra grote Molenmarkt in Borkel op zaterdag 3 juni

Misintenties:  Ellen van den Oetelaar-Schilders (1e jaargetijde), Ben Botterhuis (verjaardag), Pastoor van Rooij, overleden ouders Theuws-Otten en dochters Alda Theuws en Agnes SimonesTheuws, Angéle Balmer, Jef van der Zanden. 6-wekendienst: Dirk Broos, Toos van Beek-van de Ven, Jose Damen-van Eijndhoven

St. Servatiuskerk (Borkel en Schaft)

Zondag 28 mei: 09:30 uur Eucharistieviering.

Misintentie: Agnes Poos-Houben

H. Martinuskerk (Dommelen)

Zondag 28 mei: 09:30 uur Eucharistieviering met Martinuskoor

Misintenties: familie Nol en Gerarda van den Nieuwenhuijzen-

Doordeweekse vieringen: woensdag en vrijdag om 19:00 uur; Aanbidding woensdag na de Eucharistieviering tot 20:00 uur; Zaterdag 27 mei: 17.00 uur Eucharistieviering met samenzang; Zondag 28 mei: 09.30 uur Eucharistieviering met Volkszanggroep. Misintenties: Dora van den Nieuwenhof-de Goeij, echtpaar RijkSmulders

H. Willibrorduskerk (Waalre)

Doordeweekse vieringen: dinsdag en donderdag om 12.00 uur Eucharistieviering;

Zondag 28 mei: 11:00 uur Eucharistieviering met Willibrorduskoor. Misintenties: Piet Jansen, Marinus Lijten en Mia Hertogs de echtgenote, Rob van den Biggelaar, Harrie en Joke Groenen, Jan en Thea Groenen- Kroezen.

In mei wordt elke doordeweekse avond het rozenhoedje gebeden, in de Mariakapel in Dommelen aan het Helenadal. Aanvang is 19.00 uur en het duurt ongeveer 20 minuten. Iedereen is welkom om mee te bidden.

Valkenswaardevol

Hermenieke van Nix

Dit gezelschap maakt muziek. En hoe!! Deze Hermenie is bekend door jarenlange optredens tijdens de Carnaval, in café’s en op minizittingen. Niet mooi maar hard. Misschien vandaar de naam Hermenieke van Nix?

Wie, wat, waar dat zijn de vragen waar de Heemkundekring graag een antwoord naar zoekt.

Heeft u zélf een foto waarover u vragen heeft of waarvan u denkt dat deze in aanmerking komt voor plaatsing in deze rubriek neem dan contact op met:

Mailt u liever de antwoorden, dat kan natuurlijk ook. Stuur de mail naar: sgbmwetzer@onsbrabantnet.nl

Uw antwoorden kunt u ook mailen naar het onderstaande adres: valkenswaardevol@weerderheemvalkenswaard.nl

Onder de molen in Borkel en Schaft vindt zaterdag 3 juni weer de MolenMarkt plaats met lokale producten.

BORKEL EN SCHAFT - Op zaterdag 3 juni is er een extra grote MolenMarkt in Borkel & Schaft. De markt is geopend tussen 10.00 en 16.00 uur.

Er staan diverse kramen bij de molen, met brood, plantjes, kaas, koffie, jam, soep, gebak, chocola en vlees. Maar ook natuurlijke zeepjes, keramiek, sieraden, tassen, manden en woonaccessoires zijn er te vinden.

Kleinschalig De MolenMarkt staat bekend als kleinschalig met een gemoedelijke sfeer, een markt waar je ook ter plekke wat kunt eten en drinken. De ondernemers die de kramen bemannen komen allemaal uit de buurt. Zij vertellen met veel

enthousiasme over hun specialiteit. De markt die georganiseerd wordt door vrijwilligers uit Borkel & Schaft, is er iedere eerste zaterdag van de maand van april tot en met oktober. Het aanbod kan variëren, check onze Facebook- of Instagram pagina voor de meest actuele informatie.

Meer informatie:

www.facebook.com/MolenMarkt

www.instagram.com/molenmarkt/

Etienne Wetzer, Schutterwei 14 in Valkenswaard. Hij is telefonisch bereikbaar via: 06 – 474 997 57.

Meer informatie: www.weerderheemvalkenswaard.nl

Woensdag 24 mei 2023 | VALKENSWAARDS WEEKBLAD 18
Willem van Konijnenburg. De foto is afkomstig en bezit van het Haags Gemeente Archief.

nuvakeukens.nl

Bezoek onze inspirerende keukenshowrooms in Bergeij k | Deurne | Heerlen | Someren | Tilburg

Omdat jouw week al druk genoeg is Op 2e Pinksterdag alle vestigingen geopend
Ga relaxed de vakanti tegemoet Extra afprijzingen tot wel 50%* 250 stoelen direct uit voorraad e snel geleverd Nederlandse merken De Toekomst Gealux - Dat Zit! Maat xs-XXL Ook te vinden in onze win a nkel adviesprijs i t o en DITZIT.NL Dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur Dorpsstraat 15 Riethoven Voor de deur parkeren 040-2013103