Page 1

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen verschijnt driemaandelijks nummer 02 | mei 2017

BengelBlad

Bekende Borgerhoutenaar

Borgergoud

Twee pagina’s vol spelletjes, tekeningen en weetjes, gemaakt door de leerlingen van het zesde leerjaar van Het Plantijntje.

Toon Van Mierlo heeft net zijn tweede boek geschreven. We spraken hem op zijn favoriete Krugerplein.

Zoveel mensen en organisaties die van Borgerhout een nog toffere plek maken. Bijvoorbeeld het medialab in de bib.

Lees verder op pagina 16.

Lees verder op pagina 10.

Lees verder op pagina 5.

Sport: Sofie Goos, meter van de Grote Prijs Borgerhout. Lees verder op pagina 22.

Fotoreportage: lente in Borgerhout. Kijk verder op pagina 13.

Koken: Nadia leert je haar versie van harira maken. Lees verder op pagina 20.


de opvoedingswinkel (pagina 14), namen we deel aan het medialab in de bib (pagina 5) en kwamen we te weten dat er weer een aantal toffe zomerbars zijn (pagina 18). Andere suggesties noteerden we plichtsgetrouw als inspiratie voor een volgende editie.

Dag lieve lezer

Welkom bij de tweede editie van BorgerBlad! Woehoe!

Het was fantastisch om al jullie reacties op de eerste editie te lezen. Ok, er waren mails bij die vriendelijk en iets minder vriendelijk informeerden naar een ontbrekende krant nogmaals onze excuses daarvoor. We ontvingen zelfs een handgeschreven brief vol negatiefs. Nu willen we in onze krant wel zaken aankaarten die minder goed gaan, maar we willen er vooral voor zorgen dat mensen mekaar beter leren kennen. Dus waren we ook enorm blij met alle duimpjes op facebook, de positieve berichtjes en vele suggesties. Er zijn zelfs zoveel ideeën binnengekomen dat we niet alles konden opnemen. Maar zo leerden we wel veteraan Jos kennen (pagina 7), stapten we binnen in

zin om mee te werken? Geef dan snel een gil via Leen@borgerblad. be De zon schijnt, de lente is in het land. En laat dat nu net de rode draad zijn van dit tweede nummer: de lente. Om alle zorgen even te vergeten en te genieten van het mooie weer. En is het toch even typisch Belgisch regenweer? Lees dan deze editie nog eens. Het zal je zeker opbeuren.

Heb je het trouwens al gevoeld? De krant is dikker geworden! Dat komt omdat er meer advertenties zijn. Want ook vanuit die hoek was er plots meer interesse. Omdat we niet wilden knippen in de inhoud, hebben we de krant dus gewoon uitgebreid. De enige reden waarom je BorgerBlad deze keer niet zou ontvangen, is omdat het te dik is om in je brievenbus te passen. :-) Wat ik het meest fantastisch vind, is om te zien hoe onze vrijwilligers zich stuk voor stuk geweldig hard inzetten. Daarom zetten we hen vanaf nu elke editie in de picture (pagina 24). Ook

zonnige groeten, Leen

FOTOVRAAG

Zoek de zes verschillen. Gevonden? Kijk op pagina 25 voor de oplossing. (foto’s: Marysol Contreras

Diaz)

Wil je nog spelen? Vul dan snel de filippinepuzzel in op pagina 25 en win fantastische prijzen.

[advertentie] Nieuwsgierig naar ons volledig aanbod? Bezoek www.walls.be of bel ons op 03 233.33.00

HEEFT U VRAGEN OF WIL U EEN VRIJBLIJVENDE SCHATTING VAN UW EIGENDOM? Borgerhout

TE KOOP Borgerhout, Leescorfstraat 40 EPC: 399 kWh/m² - (Vg, Wg, Gvkr, Gdv, Gvv) € 249.000 4 1

2

TE KOOP ja

Borgerhout, Morckhovenlei 93 EPC: 495 kWh/m² - (Vg, Wg, Gvkr, Gvv, Gvkr) € 127.000 1

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

TE HUUR 1

Borgerhout, Helmstraat 35 EPC: 239 kWh/m² € 600

EN

1

1

N BIN

DE

2W

N EKE

HT

C KO

VER

Neem dan contact op met Maxime Post – Hij is uw aanspreekpunt voor de regio Borgerhout! 0471-32.21.84 I maxime@walls.be


Een nieuw ijkpunt

KAMALITEITEN

Hallo iedereen, Hier ben ik terug! In het vorige BorgerBlad heb ik jullie op de hoogte gebracht van mijn kersverse leven als Nieuw-Borgerhoutenaar.

column door Kamal Kharmach

Ondertussen heb ik toch een ietsiepietsie klein moeilijkheidje gevonden: ik mis een ijkpunt. Er is bijvoorbeeld geen moskee in de buurt. Nu, ik pretendeer niet dat ik de meest frequente moskeebezoeker ben. Ik poneer slechts dat ik het best wel jammer vind dat er op vrijdagnamiddag in mijn straat geen mensenmassa’s zijn.

Ik roep iedereen op om op zoek te gaan naar innerlijke schoonheid

Ik moest dus op zoek gaan naar een nieuw ijkpunt in mijn buurt. Ik heb daar lang over zitten mijmeren. Tot ik bedacht dat een wandeling misschien nieuwe inzichten zou brengen. Wat bleek? In NieuwBorgerhout is wandelen minder cool dan joggen. Ik ben dan maar al joggend beginnen mijmeren over dat nieuwe belangrijke punt in mijn buurt en mijn leven. In het begin dacht ik dat het Te Boelaerpark mijn groengezinde vuurtoren moest worden. Alleen heb ik schrik van parken in het donker. En niet gewoon schrik. Veel schrik. Ik heb meer schrik van parken in het donker dan Samson van de logopedist. En dat wil al behoorlijk wat zeggen.

Mijn lief en ik wonen in een bescheiden appartementje in Borgerhout. We hebben geen tuin, maar onze overburen wel. Daarin staat een oude boom. Sinds enkele dagen staat hij in bloei. Zijn bloesems zijn van een wit dat ik nog nooit had gezien. Ik nodig mijn moeder uit om te komen kijken en ik neem mijn fototoestel. Hoe ik ook probeer, ik slaag er niet in om de schoonheid vast te leggen. In Japan noemt men bloesems sakura. Dat betekent ook vergankelijke schoonheid. De lente in Borgerhout is als de Japanse bloesem. Tekst: Liselotte De Clerck Foto’s: Luc Van Peer

Toen ben ik tot het besef gekomen dat een volledig park als ijkpunt geen goed idee is. Een park is te groot, te divers om als enige referentie te nemen. Het is altijd beter om een stevige basis te hebben. Zo kan je van dat punt kijken naar de schoonheid van alle elementen daarrond. Dat heb ik ook nodig in mijn leven als Nieuw-Borgerhoutenaar. Een ijkpunt met een schoonheid die erkend kan worden door iedereen. En waarrond iedereen zijn eigen schoonheid mag en kan ontdekken. Ongeacht achtergrond, job, financiële status en religie. Dat heb ik gevonden bij het inluiden van een nieuw seizoen.

De lente. Niet alleen een zeer mooi stuk van Vivaldi, maar ook bekend als ontluiker van nieuwe schoonheid. En het is ook de periode waarin ik naar Nieuw-Borgerhout ben verhuisd. Op mijn joggingtocht - zie je wel! ik doe echt mijn best om erbij te horen - zag ik een fantastische boom in het Te Boelaerpark. Een 100 jaar oude magnolia. Even prachtig als stevig. Toen besefte ik iets. In het amalgaam van een groot en divers park is de échte schoonheid en het universele ijkpunt net datgene dat er vaak al het langste was. Daarom roep ik iedereen op om opnieuw op zoek te gaan naar de innerlijke schoonheid die iedereen heeft en van waaruit je de schoonheid van de diversiteit rondom kan ontdekken en waarderen. Die zoektocht kan verdomd moeilijk zijn. Maar als je die innerlijke schoonheid vindt, dan kan je misschien - heel erg misschien - wel rustig blijven als je weeral geen parking vindt.

Thierry en zijn dochter Yoko zijn samen op pad. “Yoko is op zoek naar een eiland,” glimlacht Thierry, “maar eigenlijk wonen wij al op een soort van eiland. We wonen tussen twee pleintjes: het Krugerplein en het Vinçotteplein. Daarmee hebben we veel geluk.”

We passeren een stralende, energieke man die in zijn blitse auto wil stappen. Hij gaat joggen in het Rivierenhof, maar wij houden hem even tegen. “De lente?” vraagt Dan. “Dat is geluk. En vreugde. Joi de vivre. Je ziet dat in de ogen van de mensen, en aan hun lach. De zon zorgt ervoor dat we ons bevrijden. Al is het maar op vestimentair vlak.”

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

3


BORGERKORT: Kort nieuws uit Borgerhout

Tekst: Dorien Ivens, Eva Staes, Wilfried Defillet | Foto’s: Heemkundige Kring Borgerhout

Oude magnolia kondigt lente aan De magnolia in het Te Boelaerpark is minstens even oud als het park dat in 2014 zijn 100ste verjaardag vierde. Op de Krugerplein&Peperbusblog verscheen er eerder al een foto uit 1920 waarop de boom al een behoorlijke omvang heeft. De bloemen van de magnolia vertonen kenmerken van fossiele bloemen, wat erop zou wijzen dat de oorsprong van deze plant in een erg ver verleden ligt. De struik groeit vooral in Azië maar ook in LatijnsAmerika. In Europa is hij in parken en tuinen aangeplant. (WD)

Nieuwe mozaïeken in de wijk

Twee keer feest bij de Buurderij

Het wijkcomité van de Willibrorduswijk, die ook deels in Borgerhout ligt, organiseert Scherven Brengen Geluk. Dankzij dit kunstproject krijgen buurtbewoners de kans hun straat op te vrolijken met kleurrijke mozaïektegels die ze zelf hebben ontworpen. De tegels worden deze zomer in het voetpad verwerkt en in het najaar volgt er een feestelijke inhuldiging. Vanaf dan kan je meer dan zestig tegels ontdekken als je naar beneden kijkt. (DI) Meer info: https://www.schervenbrengengeluk.info/

In februari mocht Buurderij Roma haar eerste verjaardagskaarsje uitblazen. In april was het de beurt aan Buurderij Gitschotelhof. Op een Buurderij koop je je voeding rechtstreeks van de producenten. Zo ontvangen boeren een eerlijke prijs voor hun producten en krijgen consumenten ecologisch verantwoord voedsel op hun bord. Je bestelt je boodschappen online en haalt ze af op een vast moment en een vaste plek. Voor Buurderij Roma is dat in De Roma. Voor Buurderij Gitschotelhof is dat het Woon- en Zorgcentrum Gitschotelhof. (WD)

Applaus voor fietsers

Extra bigbellies in Te Boelaerpark

De eerste lentedag is ook de Nationale Applausdag voor Fietsers. Verschillende teams moedigen fietsers aan op weg naar school of werk. Zo tonen ze automobilisten en beleidsmakers dat het anders kan. Aan school De Vlinderboom in het Te Boelaerpark stonden leden van de oudervereniging enthousiast te klappen voor elke passerende tweewieler. Organiserende ouder Rebekka Deleu: “Wij willen ouders die hun kinderen met de fiets brengen, aanmoedigen om dat te blijven doen. Ouders die hun kinderen met de wagen brengen, laten we zien dat het ook minder stresserend kan.” (WD)

Bigbellies - Engels voor ‘dikke buiken’ - zijn grote slimme vuilnisbakken die het afval samendrukken, zodat ze een capaciteit hebben van zes gewone bakken. Ze werken autonoom op zonneenergie en geven een seintje wanneer de vuilnisbak bijna vol is. Hierdoor vermijdt de stad onnodige ritten van vuilniswagens. De ‘dikbuiken’ maken bovendien muziek bij gebruik. Vanaf nu heeft geen enkele picknicker nog een excuus om afval te laten liggen. In het Te Boelaerpark worden er vijf geplaatst. (WD)

Nieuw urban festival

Nieuw eetcafé op Vosplein

Skaters, artistiekelingen, dansers, graffitikunstenaars en liefhebbers van het betere r&b- en hiphopwerk krijgen hun eigen festival. Op zaterdag 26 augustus wordt op de site van Spoor Oost het Mac ‘n Cheese Street Culture Festival georganiseerd. Initiatiefnemer is Vincent Ekwunor. “We willen een platform creëren waar alle mogelijke street-sub­culturen elkaar ontmoeten”, vertelt de organisator. “Voor de live-acts doen we een beroep op een mix van lokaal aanstormend talent en gevestigde waarden”, voegt hij er nog aan toe. (WD)

Deze zomer starten Stefanie Anciaux en Hanne Elsen een dagzaak op het Vosplein. Café Josee wordt het uithangbord van lokale en seizoensgebonden producten. “We maken zoveel mogelijk zelf en zorgen toch voor een gevarieerd aanbod”, vertelt Hanne. “In de week kan je bij ons terecht voor koffie, lunch en apero. Donderdag- tot zaterdagavond kan je genieten van volkse keuken. In het weekend is iedereen welkom om te brunchen”. Op het menu staan er naast vegetarische gerechten ook klassiekers met vlees of vis. Wie kennis wil maken met de keuken van Café Josee, kan alvast eens voorproeven op Circus Boelaere. (ES)

Drie buurtcomités bezwaar tegen heraanleg Kroonstraat Na het bouwverlof start de heraanleg van de Kroonstraat. Na de werken zal de straat veiliger zijn. Toch dienden drie buurtcomités een bezwaarschrift in. Buurtbewoonster Patsy Goderis: “We blijven ons zorgen maken over het laad- en losprobleem bij bouwbedrijf Sani Construct. Alhoewel in de bouwplannen geen laad- en loszone staat, vrezen we dat die er tijdens de werken toch zou komen.” Districtsschepen Marij Preneel (Groen) reageert beslist: “Wat ons betreft, komt die zone er niet.” Het stadsbestuur laat echter nog niet in zijn kaarten kijken. (WD)

4

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

Hinder aan de Turnhoutsepoort De Turnhoutsepoort was een onoverzichtelijke toegang tot de stad. Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt nu de kruispunten compacter en overzichtelijker. Er komen ook meer fietspaden en een aparte toegang voor fietsers en voetgangers. Tram 10 duikt aan de Turnhoutsepoort onder de grond. Rond de kruispunten wordt het groen. De werken duren tot het einde van het jaar en zorgen voor heel wat verkeershinder. (WD)


BORGERGOUD

Tekst en foto’s: Jef Vandermosten

Medialab in bib Vrede

W

ie vaak op de Turnhoutsebaan komt, kent het gebouw van het Vredegerecht wel. Maar dat er achter de statige en verweerde gevel ook een gezellige en levendige bib schuilt, weet niet elke Borgerhoutenaar. Op zaterdag 1 april wacht een tiental jongeren aan het einde van de duistere gang. Het is de eerste dag van de paasvakantie, maar toch komen ze talrijk opdagen voor een workshop die drie uur duurt.

In de leeszaal, onder een grote lichtkoepel, zetten cultuurnetwerker Seddik Azouage en bibliotheekverantwoordelijke Anke Van Bockstaele alles klaar voor de volgende sessie van Medialab. Elke eerste zaterdag van de maand organiseren ze een gratis workshop rond digitale media voor 11- tot 13-jarigen. “Omdat we een kleine bib zijn, richten we ons op kinderen uit de buurt. Zo komen op woensdagnamiddag regelmatig dezelfde tieners games spelen op de computers. We willen hen stimuleren om hun leefwereld uit te breiden, dus spreken we ze aan voor onze workshops. Vaak nemen ze dan een vriendje mee. De eerste vijf workshops in het najaar van 2016 waren een succes. De jongeren ontdekten nieuwe mogelijkheden en leerden iets bij, maar ze hadden vooral ook veel plezier”, vertelt Anke.

Filmpjes maken Hans van Jekino, een Brusselse organisatie gespecialiseerd in filmeducatie, zal vandaag de eerste sessie geven. “Wie heeft er al eens een animatiefilmpje gemaakt?”, gooit hij in de groep. Een zestal handen gaat enthousiast de lucht in. Hans toont een kleine camera die is opgesteld aan een tafel en verbonden is met een laptop. Met zijn hand manoeuvreert hij een dinosaurus over de tafel en van elke beweging neemt hij een foto met de spatiebalk. “Als je 12 foto’s achter elkaar zet, krijg je één seconde beeld. Als je een filmpje van één minuut wil, moet je dus 720 foto’s hebben.” Na de uitleg van Hans verdelen de jongeren zich in groepjes van twee of drie. Ze krijgen niet alleen een hele zoo van plastic dieren, maar ook plasticine voor extra beweeglijke figuurtjes en attributen en vellen papier voor de achtergrond. Het valt meteen op hoe creatief de jongeren zijn en hoe verschillend de scenario’s die ze uitwerken. Ze bedienen de camera en de laptop vingervlug, het monteerprogramma kent al geen geheimen meer.

Meer dan boeken in de bib “We boetseren de letters van Medialab”, vertelt Mohammed. “Die laten we één voor één in beeld verschijnen. Wat er daarna gebeurt, zien we nog.” Het blijkt een dinosaurus te worden die de letters zal opeten. In een ander groepje tekent Fatima een jungle op een blad, terwijl Sarah kleine boompjes maakt. “Ik was woensdag in de bib om aan mijn spreekbeurt te werken toen ze mij vroegen of ik vandaag ook niet wou komen”, vertelt ze. Ovalid kiest de dieren uit die hij tegen elkaar wil laten vechten. “Ik kom vooral naar de bib om boeken te lezen, maar filmpjes maken is ook leuk”, zegt hij. “Ze vliegen er meteen in, tof om te zien he?”, glundert Seddik. “We houden de instructies zo kort mogelijk, zodat ze meteen aan de slag kunnen. En dat werkt! Achteraf komen we nog eens met enkele deelnemers samen en posten we de resultaten van hun werk op een blog. Zo leren ze weer een nieuwe vaardigheid bij. Maar een artikel in BorgerBlad zou hen nog trotser maken, dat kunnen ze meenemen en aan hun ouders laten zien.”

Praktisch

- De animatiefilmpjes kan je bekijken op de blog: www.bohomedialab.weebly.com - Medialab is gratis voor 11- tot 13-jarigen. De inschrijvingen voor dit voorjaar zijn afgesloten, maar nieuwe workshops vinden plaats op de eerste zaterdagen van oktober, november en december. Inschrijvingen starten in september 2017. - Meer info: bib Vrede, Turnhoutsebaan 92, bib.vrede@ stad.antwerpen.be

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

5


6

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

© BARBARA ROTTIERS


NE MENS IS EEN VERHAAL

Tekst: Evy Kempenaers | Foto’s: Marysol Contreras Diaz

Jos Janssens

“Van een avonturier kan dan toch nog iets goeds komen.”

D

e Turnhoutsebaan is altijd levendig en kleurrijk, maar ik had niet gedacht dat er achter deze grijze gevels zo’n mooie appartementen schuilgingen. Ik kom binnen bij Manuela en word meteen verrast door de grote ruimtes en de geweldige lichtinval. De ontvangst is bijzonder hartelijk. Ik neem plaats aan een lange tafel en word rijkelijk voorzien van taart en koffie. “We maken het graag gezellig”, zegt Manuela overtuigend. Manuela’s vader, Georges ‘Jos’ Janssens, is 87 jaar. Hij werd geboren in het Heilig Huisken aan de Kloosterstaat. Het gebouw was destijds een kruidenierszaak. Na de oorlog werd het gebouw terug

Bevordering tot hoofdsergeant

Aanvankelijk zou Jos maar een jaar in Korea blijven, maar zijn twee plaatsvervangers zijn op twee dagen tijd gesneuveld. De ene liep over een mijnenveld, de andere werd doodgeschoten. “Ik mocht dus niet vertrekken. Pas na vijftien maanden kon ik terug naar België.” Aan het front nam hij de organisatie van het hele vervoer van het bataljon in handen. Dat was duidelijk een succes: “Er waren honderden Belgen in Korea, maar er zijn er maar zes bevorderd”, zegt hij fier.

Avonturier

Op het moment dat de Belgen terug huiswaarts keerden, werd geloot wie met het vliegtuig mocht en wie met de boot. Maar toen zijn ouders hem aan het vliegveld vol verwachting opwachtten, bleek Jos niet op de vlucht te zitten. Jos had zijn vliegticket verkocht en omgeruild voor een bootticket om nog enkele maanden rond te trekken. “Mijn vader was een echte avonturier. Een belhamel ook wel, denk ik. Maar ik heb veel bewondering voor hem”, klinkt het bij dochter Manuela.

Dansen met Jennie

opgebouwd door brouwerij Artois. Tot op de dag van vandaag is het Heilig Huisken een drukbezocht café in het centrum van Antwerpen.

Idealisme

“Ik ben van de klas van ’48”, vertelt Jos. “Als jongeman vond je hier weinig werk. De militaire dienst gaf zekerheid.” Als kleine jongen droomde hij er nochtans niet van om in dienst te gaan. Terwijl Jos enkele foto’s en documenten van die periode laat zien, verklaart hij die keuze als volgt: “Ik voelde wel een zekere vorm van idealisme, maar ik ga ook niet ontkennen dat het een goede manier was om bevorderd te geraken en om thuis te kunnen vertrekken. De relatie met mijn moeder was niet de beste.”

Jos (tweede van links) met zijn collega’s in Keulen.

Hoofdgriffier bij het militair gerecht

Jos was intelligent en viertalig en hij maakte na 23 jaar de overstap naar het militair gerecht. Hij ging eerst aan de slag als onderofficier klerk van de militaire justitie en klom gaandeweg op tot klerk-griffier, griffier en ten slotte tot hoofdgriffier. Met veel trots duwt Jos me de brief in handen die hij bij zijn pensioen in ’94 ontving. Zo’n expliciete blijk van erkenning doet hem na al die jaren nog duidelijk deugd.

Tram 10 op de Turnhoutsebaan

Enkele jaren voor zijn pensioen kochten ze een appartement op de Turnhoutsebaan. “We hebben

Ik heb mijn talenten ontwikkeld, ik zal gelukkig sterven.

Pas na die periode in Korea leerde Jos zijn vrouw Eugenie - Jennie - kennen. “Door mij raakte hij zijn wilde haren kwijt”, lacht ze. “Van een avonturier kan dan toch nog iets goeds komen, hé.” Jennie werkte in een frituur en op haar vrije dag ging ze eens dansen. Jos was daar ook. “Hij danste de hele avond met mijn vriendinnen,” vertelt ze, “maar niet een keer met mij.” Op het einde van de avond kwam hij naar haar toe en vroeg of ze de dag erop wilde terugkomen. Dan zou hij wel met haar dansen. Jennie ging terug en drie maanden later trouwde ze met Jos. Dat is intussen bijna 65 jaar geleden.

Loopbaan in Duitsland

Foto: rr

Jos had een goed loon en daarbij kwam ook een moderne woning in Leopoldsburg, met een badkamer, een voortuin én een achtertuin. Zeer luxueus voor die tijd. “We hadden financieel niet te klagen, alles was goed geregeld.” Toen Jos aan de slag ging in Duitsland, verhuisde het jonge gezin mee. Ze kregen vier kinderen samen en bleven daar meer dan dertig jaar wonen.

hier altijd graag gewoond. Maar er is wel veel veranderd.” Jos en Jennie gaan nog dagelijks op stap. “Maar tram 10 gaat nu ondergronds. Voordien vertrokken we vanaf halte Drink, nu moeten we tot voorbij de Zegelstraat wandelen. Ons verplaatsen wordt steeds moeilijker.”

Naar Den Bleek en de kringloopwinkel

“We zijn ook lid van verschillende verenigingen en gaan regelmatig naar café De Griffier, het Dienstencentrum Den Bleek of het Reuzenhof.” Jennie gaat ook graag eens kijken in de kringloopwinkels. “Ik ga altijd met haar mee, om haar een beetje af te remmen”, grapt Jos. “Het gaat helaas niet meer zo vlot als vroeger, de tol van de leeftijd.” Maar om af te sluiten voegt Jos er wel aan toe: “Ik heb mijn talenten ontwikkeld, ik zal gelukkig sterven.” Ik wens hen nog veel uitstapjes samen, met taart en koffie. Of iets straffers, natuurlijk.

Koreaans oud-strijder

Met veel zin voor avontuur bood Jos zich op 22-jarige leeftijd aan om in Korea te gaan vechten. In totaal zouden er meer dan drieduizend Belgische militairen deelnemen aan het vrijwilligerskorps. Velen onder hen sneuvelden of geraakten gewond, maar Jos kwam er gezond en wel door. Manuela spoort haar vader aan om te vertellen over de uitdagingen aan het front, over de helse fysieke trainingen en over de slang in zijn slaapzak, maar Jos blijft wat aan de oppervlakte. Volgens zijn vrouw komen die verhalen pas los als hij wat gedronken heeft.

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

7


[advertentie]

30 MEI

COMEDY

17

MEI

IMARHAN & KEL ASSOUF

AGAINST

POVERTY

dubbelconcert + dj Condor Man

met ERHAN DEMIRCI, LATIF AIT & SOE NSUKI

NDL 18 MEI RAYMOND VAN HET GROENEWOUD: 40 JAAR MEISJES

benefiet t.v.v. Al Ikram

2 JUN STEF BOS: WERELDWIJD

FEEST!

BOEIEND

19 MEI RADIO MODERN MET LAURA B AND HER BAND

15 MEI EEN JIHAD VAN LIEFDE + VREDE KUN JE LEREN DUBBELE BOEKVOORSTELLING

20 MEI BORGERRIO GOES MARDI GRAS: AFTERPARTY IN DE ROMA 21 MEI ROLLER SKATING JAM: DE FAMILIE-EDITIE! 10 JUN RAMADANMARKT OP HET LAAR + IFTAR IN DE ROMA

13 JUN ZUIDCAFÉ: HOE EERLIJK IS ONZE SMARTPHONE? GESPREKSAVOND

11

6 JUN 24 JUN

JUN

23 JUN WYCLEF JEAN

GOV’T MULE

STORMY MONDAY

met special guests Ludo Mariman & Marcel Vanthilt + support Mainman

18 JUN HAZMAT MODINE + support The Rhythm Junks

LITTLE STEVEN and the Disciples of Soul + Sugar Onion Sounds dj’s DE ROMA TURNHOUTSEBAAN 286, 2140 BORGERHOUT HET VOLLEDIGE PROGRAMMA & TICKETS: WWW.DEROMA.BE + 03 600 16 60


LOPEND VUUR

Slam poetry is de verzamelnaam voor gedreven en ritmische poëzie die dichters op een podium brengen. Zo’n performance heet poetry slam of poëzieslag en heeft veel weg van een boksmatch met woorden. En laat Borgerhout nu net een kweekvijver van getalenteerde boksers én poëten zijn!

Borgerhout me bezig door Yannick Moyson

Podiumdichters met een boon voor Borgerhout geven de fakkel van het woord door aan elkaar. Lies Jo Vandenhende koos in de vorige editie voor Yannick Moyson. Yannick Moyson groeide op in Borgerhout en blijft tot op de dag van vandaag een echte stadsduif met wereldallures. Hij is podiumpoëet bij Eigen Wolk Eerst en de bezieler van het maandelijkse open mic-concept You On Stage. Hij staat sinds 2012 op allerhande podia in België en Nederland, van bruine kroegen tot cultuurcentra en zelfs festivals. Met het hart op de tong, zijn baard en zijn staart, gaat hij glimlachend door het leven. Yannick: “Ik zou graag Hind Eljadid naar voren schuiven als opvolgster. Hind is al lang actief als vrijwilligster bij JES Antwerpen en in de Branderij in Borgerhout. Ze is openhartig, zet zich belangeloos in voor jongeren in de stad en ze heeft een sterke en scherpe pen, die ze regelmatig met pit op het podium ten berde brengt. Hind Eljadid is een beloftevolle, jonge, creatieve vrouw, wiens woord gehoord mag worden.” Meer lezen? www.eigenwolkeerst.com en www.facebook.com/YouOnStage

“De perfecte lentedag begint met een kop koffie op mijn terras. En dan de krant lezen in het zonnetje”, mijmert Tinneke. “Als het mooi weer is, ga ik met vrienden naar het Krugerplein. Ik ga ook wel eens naar het Groeningerplein. Het zou fijn zijn als dat volledig autovrij zou worden. Schrijf dat maar in BorgerBlad!”

Eric heeft een palmtakje vast. “Het is vandaag Palmzondag. Het begin van de Goede Week”, vertelt hij. “Op zondag ga ik in Borgerhout naar de kerk. Maar als het zonnig is, zit ik het liefst op de Groenplaats. Daar ga ik chillen met mijn vrienden.”

Toen ik klein was, leek je soms te groot maar nu ik ouder ben, voelt het soms te klein Ik denk bij momenten dat ik u ontgroeid ben en soms ook wel dat ik aan u geboeid ben eenmaal ontgroend kon ik niet anders dan u te blijven beschrijven terwijl ik ook uw kluchten wil ontvluchten want gij zijt zoveel van vanalles en niks tegelijk en ook al loopt dat niet altijd even goed het is altijd vanuit een portie goedbedoeld Ge zijt niet vast te pinnen of in een hokje te binden en zelfs al is ’t geen wedstrijd laat ons er geen doekjes om winden ge hebt de mentaliteit om te winnen altijd wel paraat voor wat nieuws te vinden op elke hoek van de straat staan potentiële vrienden en als het er op staat, dan staat er altijd wel een paar helpende handen paraat dat is hoe het er in Borgerhout aan toegaat andere keren staat ge dan weer in spagaat verspreidstand door verscheidenheid, ge lijdt maar het is wel de diversiteit de met de winst aan de haal gaat als ge tenminste nog praat met diegene die naast u staat Ik kan het niet onder stoelen of banken steken zelfs in al je gebreken ben je een aardige naaste gebleken en dat Borgerhout me dankbaar bezig

Mohamed en zijn broertje Anas zijn samen onderweg. Met zachte stem en ernstige blik beantwoordt Mohamed onze vragen. “Ik hou vooral van bloemen in de lente. Op de perfecte lentedag kan ik heel de dag in het park zitten. Ik ga met vrienden naar het Cogelsplein, het Krugerplein, het Rivierenhof of Park Spoor Noord. We gaan er voetballen of we gaan zwemmen.”

Jasminka en haar dochter Nora nodigen ons uit op hun terras met zicht op het Vinçotteplein. “In de lente bloeit alles weer”, zegt Jasminka stralend. “Van de regen en de grijze dagen in België word ik depressief. Wij komen uit Bosnië en daar is veel zon. Zelfs in de winter, wanneer het sneeuwt.”

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

9


BEKENDE BORGERHOUTENAAR Tekst: Petia Minnebach l Foto’s: Marysol Contreras Diaz

Schrijver Toon Van Mierlo T

oon Van Mierlo woont aan het Krugerplein, is vader van drie en gelukkig getrouwd. Volgens zijn vrienden en familie niet het type dat bekend is met intriges, leugens of overspel. Toch gaat zijn nieuwe boek Een paar is twee voornamelijk daarover: drie schoonbroers in een midlifecrisis die elk op hun eigen manier omgaan met de spanningen in hun huwelijk én in het politieke landschap van België. Je beschrijft verschillende taboes binnen een klassieke, Vlaamse familie. Bekeken je eigen familieleden je niet raar?

“Dat valt goed mee. Het verhaal is verzonnen, het gaat niet over mij of over mijn eigen familie. Natuurlijk zijn er wel elementen uit mijn eigen leven en dat van de mensen rondom mij die in het boek voorkomen. Zo heeft mijn vrouw drie broers, mijn schoonbroers dus. Zij vroegen zich al grappend af wat ik zoal zou schrijven over drie schoonbroers. Mijn andere schoonzus dacht na het lezen van mijn boek de berging te herkennen waarin twee personages een verboden kus uitwisselen. Het gaat om een man die een affaire heeft met zijn schoonmoeder. Al lachend speculeerden mijn familieleden op wie ik mijn personages baseerde. ‘Ik kijk al uit naar het volgende familiefeest’, grapte mijn schoonzus.” Hebben je kinderen het boek al gelezen? “Dat denk ik niet. Mijn zoon toonde onlangs wel interesse, maar hij bleek vooral op zoek te zijn naar een boek ‘zonder symboliek’ voor een boekbespreking op school. Hij heeft uiteindelijk een ander boek gekozen.” (lacht) Wie is jouw lievelingsschrijver? Volg je zijn stijl? “Ik denk dat een van mijn favoriete auteurs Kurt Vonnegut is. Ik ontdekte hem vrij recent bij toeval toen ik boeken van de American Library bestelde. Ik was aangenaam verrast door de verscheidenheid van zijn werk. Hij is thuis in verschillende genres: sciencefiction, satire, essays. Zijn romans zijn grappig en to the point. In sommige van zijn boeken verwerkt hij zelfs tekeningen: het is die speelse manier van schrijven die mij aanspreekt. Ik probeer zijn stijl niet te imiteren of te volgen, maar ik hou wel van zijn vindingrijkheid. Dat vind ik mooi.” Er zijn schrijvers die niet lezen om hun eigen schrijfstijl niet te laten beïnvloeden. Volg je dat? “Nee, ik geloof daar niet in: volgens mij begint schrijven bij graag lezen en veel lezen. Als ik lezen en schrijven niet combineerde, zou ik tien jaar niet hebben gelezen. Het duurde immers tien jaar vooraleer ik mijn tweede boek publiceerde. (lacht) Ik werk in een uitgeverij, ik moet wel lezen. Ik denk niet dat er veel schrijvers zijn die nooit lezen, net zoals alle muzikanten naar muziek luisteren.”

Een boek schrijven dat zich afspeelt in Borgerhout? Wie weet ...

Onverklaarbare ontploffingen vormen een rode lijn in het boek. Het verhaal neemt een verrassende wending wanneer verschillende mensen plotseling exploderen en in een steen veranderen. Wat betekenen deze explosies en waarom heb je daarvoor gekozen? “Natuurlijk kan dit in het echt nooit gebeuren, maar dat maakt schrijven net zo leuk: alles is mogelijk! Mensen die na een te intensieve sportsessie zomaar exploderen en in een steen veranderen … Ik vond het een schoon beeld, ik zag dat zo voor mij. Wanneer je schrijft moet je je niets aantrekken van de wetten van de natuurkunde. De explosies hebben niet echt een bepaalde betekenis, het is slechts een weergave van de spanningen waaronder de personages en het land staan. Het boek speelt zich af wanneer België en heel Europa zich in moeilijke posities bevinden. Je kan dus een zekere symboliek zien in het feit dat de epidemie van explosies zich beperkt tot Europa en zich niet naar andere continenten verspreidt. Maar eigenlijk vond ik het gewoon heel grappig.” Het boek speelt zich grotendeels af in Antwerpen. Niet expliciet in Borgerhout, maar we herkennen wel enkele plekken op het Eilandje. Zo lezen we hoe iemand zelfmoord pleegt door in het Willemdok te springen. Was het belangrijk voor jou dat het verhaal zich zo duidelijk in het Antwerpse stadsleven bevindt? “Ik werkte vroeger in een uitgeverij op het Eilandje. Dat was nog voor het MAS er stond. Het was toen nog een veel rustigere buurt. Daar kreeg ik ook het idee voor het eerste deel van het verhaal. In mijn hoofd speelt het grootste deel van het verhaal zich af in Antwerpen, waar precies maakt niet zoveel uit. Alleen de familiefeesten gaan misschien door in de randgemeenten. Een boek schrijven dat zich afspeelt in Borgerhout? Wie weet, misschien ooit. Met het risico dat dan niet enkel mijn familieleden, maar ook mijn buren zich proberen te identificeren met de personages.” (lacht)

10

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

• geboortejaar: 1971 • beroep: andermans boeken verpatsen • beste film: Butch Cassidy & the Sundance Kid • favoriete muziek: ik hou van veel muziekjes • lekkerste eten: ik eet alles • aan welke Borgerhoutse plek heb je speciale herinneringen: Krugerplein in de sneeuw • waar eet je graag: Brutal in de Kerkstraat • waar ga je graag iets drinken: Bar Leon • wat vind je leuk aan wonen in Borgerhout: er is hier veel volk dat graag leeft • wat vind je helemaal niet leuk in Borgerhout: gezaag over parkeerplaatsen • Waar ben je opgegroeid: geboren in Leuven, opgegroeid in Leuven, Hasselt, Hoogstraten, Zoersel en volwassen geworden in Antwerpen en Liverpool

Ontmoet schrijvers Toon van Mierlo en Valerie Eyckmans op de boekvoorstelling in Bar Leon op 19 mei 2017 om 18u30


BUUR NATUUR Tekst: Jens Verwaerde

Vergeet David Attenborough of het Amazonewoud. Trek eropuit in je eigen buurt, zet je een uurtje op een bank in tuin of park en laat je verrassen door wat er allemaal bloeit, groeit, vliegt en verschijnt.

Bloemetjes en bijtjes

Bloemenrijk grasland of biljartlaken?

Wat is het verschil tussen een grassprietje en een pinksterbloem? Gras groeit langs de onderkant, zoals het haar op je hoofd. Daarom kan gras ertegen als je het regelmatig maait. Of als een koe, konijn of paard ervan eet. Andere planten, zoals een pinksterbloem, groeien aan de bovenkant. Als je hen zou maaien zoals een gazon, verdwijnen ze. Soms wil je zo’n perfect gazonnetje, maar voor de natuur is een kruiden- en bloemenrijk grasland veel beter. Daarom zie je in het Te Boelaerpark en op de middenberm van de Plantin en Moretuslei hier en daar krokussen en paasbloemen. Want wees eens eerlijk: zo’n grasland vol kruiden en bloemen is toch véél mooier dan een biljartlaken, nietwaar? Bloem van straatgras © Forest and Kim Starr

Bloemen zijn mooi. Maar wat is hun nut in de natuur? Voortplanting! En dat gebeurt op twee manieren. Sommige planten rekenen op de wind om stuifmeelkorrels te vervoeren in de hoop dat er dan enkele op de stamper van een andere bloem terechtkomen. Hooikoortslijders zullen het geweten hebben: in deze periode is de lucht vergeven van miljarden stuifmeelkorrels. Grassen en brandnetels gebruiken deze strategie bijvoorbeeld. Want ja, ze hebben bloemen, maar wel vrij onopvallende. Andere planten zoals de bosanemoon, dovennetel, vlinderstruik, maar ook heel wat fruitbomen lokken insecten door zoetigheden zoals nectar aan te bieden. Hun bloemen zijn wél opvallend, zodat insecten goed weten waar ze moeten zijn. Terwijl de bij of mier zich aan het zoet tegoed doet, wrijft ze tegen het stuifmeel en dat blijft aan haar lichaam kleven. Op een volgende halte veegt ze dat stuifmeel aan de stamper van de andere bloem. Missie geslaagd en bloem

bevrucht! Miljoenen bloemen zijn afhankelijk van insecten om hun stuifmeel te vervoeren. Zelfs tomaten en appelbomen hebben nood aan insecten voor hun bevruchting. Daarom zorgen we best voor veel insecten in tuinen, parken én op je balkon. Hoe? Laat zoveel mogelijk onkruid staan want daar leven veel jonge insecten van. En zorg ervoor dat kruiden de kans krijgen om te bloeien. Niet alles plat maaien dus.

Zweefvlief op brandnetel © Peter O’Connor

In mei legt elke vogel een ei?

Spinnen: achtvoeters mét karakter

Vogels leggen hun eieren als het warm genoeg is en er voldoende te eten valt. Vroeger zeiden ze dat dat in mei gebeurde. Dat klopt maar een beetje: veel vogels leggen immers ook in andere maanden eieren. De bosuil in het Te Boelaerpark heeft zijn ei al in februari gelegd. De Turkse tortel, merels en de mezen volgen een maand later. Mezen kunnen zelfs tot ver in de zomer nog een nest hebben. Late vogels zijn de gierzwaluwen, die pas half mei beginnen broeden. Geen wonder, want gierzwaluwen overwinteren ver weg in Centraal-Afrika en komen helemaal naar hier om te broeden. Ook voor vogels kan je in de lente iets doen: laat onkruid staan. Er leven heel wat insecten op en daar leven dan weer veel vogeljongen van. Zelfs de brandnetel is een goede plant waar heel wat insecten op kunnen overleven

Spinnen herken je aan hun acht poten. Ze leven nogal verborgen, ook al zal je sommige soorten wel opmerken doordat ze een web maken. En laat ons eerlijk zijn: veel mensen hebben er vreemd genoeg wat schrik van, ook al kunnen ze niemand kwaad doen. Maar niet alle spinnen maken webben. De huis-zebraspin is er zo een die je zeker al hebt gezien: een wit-zwart gestreept spinnetje van een halve centimeter lang. De grijze huisspin maakt wél een web. Je vind het in de kelder als een soort dicht geweven, witgrijze mat in een hoek. De spinnenwebben zoals we die kennen, worden gemaakt door spinnen die er hopen een vlinder of ander insect mee te vangen. Spinnen maken deel uit van de natuur en zijn een belangrijke voedselbron voor heel wat vogels en andere dieren. Je hoeft ze niet te aaien, maar laat ze wél leven. Spinnen helpen je zelfs een beetje in de strijd tegen muggen en vliegen.

Grote brandnetel met slakjes © Jens Verwaerde

Klassiek spinnenweb © Donald Lee Pardue.

[advertentie]

van nieuwbouw naar renovatie

www.ecoverbo.be11

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen


STRAAT IN DE KIJKER

Tekst: Cien Schelkens | Foto’s: Myriam Fierens, tuinkabouter: Cien Schelkens

I

n Borgerhout extra muros ligt de Bouwhandelstraat. Een lange straat midden in de Laboratorium-wijk, zo genoemd naar het Waterbouwkundige Laboratorium vlak achter de hoek. Het is een levendige straat vol jonge mensen en leuke activiteiten. En binnenkort misschien zelfs een eigen theater?

Bouwhandelstraat

Coole kabouter Eén van de beroemdste bewoners van de Bouwhandelstraat is zonder twijfel een kabouter. Voor het raam van nummer 66 staat al meer dan 15 jaar een stenen beeld van een zittende kabouter met zonnebril. In zijn hand houdt hij een tekstballon met wisselende uitspraken als: “En nu weer flink naar school, hé kindjes”, “Wat is het zonnetje heerlijk”, “Brrr, koud’, ‘Ne vriendelijke goeiendag voor iedereen’. Piet Laureyssens is de geestelijke vader van de kabouter en woont sinds 1980 in de Bouwhandelstraat, samen met zijn vrouw José. “Die kabouter zorgt mee voor een goed contact in de straat. Het is een ijsbreker en het doet de mensen lachen. Soms verander ik zijn uitspraken zelf, soms komen de kinderen bellen om mij te melden wat de kabouter moet zeggen.” Piet zelf stond ook mee aan de wieg van het eerste straatcomité, jaren geleden. “Toen organiseerden we elke laatste zondag van augustus een groot straatfeest met een lange tafel, tentjes, eten, drinken en spelletjes voor de kinderen. Opsinjoren (nu Stadsmakers, red.) bestond toen nog niet, we deden alles zelf. Ik was altijd verantwoordelijk voor het technische verhaal. Ik ben heel mijn leven onderhoudstechnieker geweest, dus dat was mijn ding. Ik zorgde voor de lampjes en de aankleding. Heel aangenaam. Ik denk er graag aan terug. Nu organiseert de jongere generatie de feesten in de straat. Ik vind het allemaal prima, maar mijn vrouw en ik verkiezen nu de rust.”

Bouwen en verbouwen De Bouwhandelstraat kreeg haar naam van de Berchemsche Bouwhandel, een immobiliënmaatschappij die tussen 1910 en 1930 in Berchem en Borgerhout honderden huizen bouwde. Nu wordt er in de Bouwhandelstraat vooral veel verbouwd. Door Sam en Lies De Buysscher bijvoorbeeld. Iets meer dan tien jaar geleden kochten ze hun huis (én iets later een tweeling). “We woonden op een appartement tegenover het Te Boelaerpark en zochten iets groters in dezelfde buurt. Het park heeft nog altijd een grote aantrekkingskracht voor ons. Eerst wilden we niet te veel verbouwen, maar uiteindelijk is het hele huis gestript. We voelden ons meteen welkom in de straat door het gastvrije straatcomité. Nu we zelf kinderen hebben, is de speelstraat natuurlijk onze favoriet. En de pubers van de straat komen bij ons babysitten. Dat is handig: ze wonen vlakbij en je kent hun ouders.”

Jong en hip De wijk verjongt permanent. Iets meer dan 85% is jonger dan 65 jaar. Tot 2005 liep het aantal jongeren gelijk met de rest van de stad. Daarna vond er een spectaculaire stijging plaats. Gemiddeld wonen in deze wijk dus meer jonge gezinnen dan in een andere wijk in Antwerpen. Leen en Roel Luyckx voelen zich ook nog altijd een jong gezin, ook al hebben ze ondertussen kinderen van 14, 12 en 10. Met zijn vijven staan ze altijd paraat om iets mee te organiseren voor de straat. “Vooral Marjan van nummer 38 is al jaren de trekker van de straatactiviteiten, maar wij helpen graag. Mijn persoonlijke favoriet is het jaarlijkse doorschuifetentje. Dan eet je op één avond je aperitiefhapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert in vier verschillende huizen. Je leert je buren zo op een heel andere manier kennen. En ik merk dat die activiteit bij iedereen populair is. We communiceren via een straatmail en een website, maar ik verkies toch de ‘authentieke’ babbel. En dat gebeurt gelukkig vaak.”

Eigen theater kopen Dat de bewoners van aanpakken weten, bewijst ook het lopende project van de Theatergarage. Van deze instapklare theaterzaal op nummer 72 willen ze een cultureel buurtcentrum maken waar plaats is voor theatervoorstellingen, rustige concerten, workshops, tentoonstellingen, een leesgroep, volkskeuken ... Om dit te realiseren is een coöperatieve vennootschap opgericht en moet er 350.000 euro op de bankrekening staan tegen eind juni 2018. “Iedereen kan een aandeel kopen van 100 euro en wordt zo mede-eigenaar van de Theatergarage. We vragen dus geen ‘plat’ geld. Het is een investering die meer is dan gewoon geld geven. Je investeert in stenen én in de buurt, dus ook in jezelf en in je kinderen. En als de theatergarage ooit verkocht wordt, krijg je je geld terug”, zegt straatbewoner Steven Ceuppens. “Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen bijdragen. Als het niet lukt, dan komt het gebouw opnieuw op de markt en kan eender wie de vraagprijs biedt, het kopen. Een gemiste kans, lijkt me.’

Honkvast

Meer informatie over de Theatergarage vind je op www.samenvoordetheatergarage.be en op de gelijknamige facebookpagina.

Bijna alle bewoners van de Bouwhandelstraat zeggen hier niet weg te willen. “Je voelt je hier zowel in een stad als in een dorp. Ze zullen mij hier buiten moeten dragen”, zegt Piet Laureyssens. Roel Luyckx verwoordt het iets poëtischer: “Mijn vrouw wil alleen nog maar verhuizen als het naar een serviceflat is. Dat wil zeggen dat we hier nog wel een tijdje post houden. Ik ben van plan om haar te volgen. Dat doe ik trouwens al twintig jaar.”

[advertentie]

12

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen


13


IN DE KIJKER

Tekst: Leen Lesire | Foto’s: rr

Huis van het kind kwetsbare ouders”, licht coördinator Alexandra Taylor toe. Tot die doelgroep rekenen ze bijvoorbeeld mensen die het financieel moeilijk hebben, weinig Nederlands kennen of niet lang naar school zijn geweest. Zij komen vaker naar het onthaal met kleine problemen omdat ze bijvoorbeeld de weg door het bureaucratische bos niet altijd vinden.

O

p de Turnhoutsebaan, enkele huizen voorbij het Ecohuis, vinden we het Huis van het Kind Borgerhout. Al tweeënhalf jaar werken verschillende organisaties hier samen om alle vragen rond opvoeding - in de zeer ruime zin van het woord - te beantwoorden. Per dag staan er ongeveer vijftien mensen aan het onthaal met een vraag. Die vragen zijn zeer uiteenlopend, maar toch komen dezelfde onderwerpen vaak terug: hoe kies ik een kinderopvang of een school, wat is een studietoelage, hoe stel ik grenzen, wat moet ik allemaal doen nu ik een kindje verwacht ... Want ook als je zwanger bent, kan je hier terecht. En dat tot je kind 24 is.

Iedereen heeft dezelfde zorgen “We richten ons tot alle gezinnen in de buurt. Want het maakt niet uit wat je achtergrond is: iedereen heeft wel zorgen en vragen rond kinderen en jongeren. Wel hebben we extra aandacht voor de meest

Via alledaagse vragen komen er soms dieperliggende problemen aan het licht. Opvoedingsconsulente Jamila Boukchour: “Mensen komen soms met een heel praktische situatie zoals ‘sinds een week slaapt mijn dochtertje moeilijk’. Als je dan doorvraagt, blijkt dat de ouders bijvoorbeeld net uit elkaar zijn.” Vooraleer ouders zoiets vertellen, moet er natuurlijk een vertrouwensband zijn. Dat een gesprek anoniem en gratis is, helpt ongetwijfeld.

Een warme plek “We beweren zeker niet de waarheid in pacht te hebben”, vertelt Alexandra. “We luisteren en proberen te helpen, maar het kan evengoed zijn dat ouders advies krijgen van andere ouders. Veel mensen voelen zich alleen. We willen een warm huis zijn waar mensen zich op hun gemak voelen. Dat vind ik het mooiste aan wat we hier doen: dat mensen ergens terechtkunnen om andere mensen te leren kennen.” En dat doen ze door allerhande cursussen, speelmomenten, verwenmiddagen, oudergroepen enzovoort te organiseren.

“Bij zulke oudergroepen komen de thema’s uit de groep zelf”, verduidelijkt ze.

Dankbaarheid troef De medewerkers doen hun uiterste best om iedereen altijd zo goed mogelijk te helpen met tips, informatie en doorverwijzingen. De dankbaarheid die ze in ruil krijgen, is de kroon op hun werk. Wanneer ouders bijvoorbeeld geen Nederlands spreken, dan wordt Google Translate of het betere handen- en voetenwerk bovengehaald. “Als mensen zien dat je moeite doet, zie je de opluchting in hun ogen: ‘oef, eindelijk iemand die luistert’. Ze voelen zich gehoord en zeggen wel tien keer ‘dank u wel’.”

Week van de opvoeding De Week van de Opvoeding vindt dit jaar plaats van 16 tot 23 mei. Het thema van de Week van de Opvoeding 2017 is ‘samen dingen doen’. Ook het Huis van het Kind Borgerhout doet eraan mee. Woensdag 17 mei, 9.30u: 0010 Babbel over internet en gamen bij tieners Woensdag 17 mei, 14u: bewegingsworkshop Poi Poink in het Ecohuis, ouder en kind (6-9 jaar) samen Woensdag 17 mei namiddag: fietsparcours Apen op Wieltjes Vrijdag 18 mei, 9.30-11.30u: voorleesmarathon: voorlezen voor kinderen 0-3 jaar Vrijdag 18 mei start kleurwedstrijd

[advertentie]

BORGERHOUT - TURNHOUTSEBAAN 222 - tel: 03 236 19 79

2 Dolle Borgerrio Dagen 19-20 mei

Borgerrio Burgers 2+2 gratis geldig 19-20 mei 2017 afdeling beenhouwerij 14

GRATIS 100 gr Borgerrio Salade

(eigenbereid) bij aankoop van VijF EURO CHARCUTERIE IN BEDIENING

Geopend op feestdagen:

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

Kiwi’s 2+2 gratis ANANAS 1+1 gratis afdeling fruit

KOFFIEKOEKEN 4 voor €2,50 (vers gebakken)

afdeling brood

donderdag 25 mei 8u30-13u maandag 5 juni 8u30-16u


Aankondiging

Een greep uit de activiteiten (meestal gratis) 0010 babbel: oudergroep voor ouders van tieners

0010 stress: een actieve trainingsreeks voor ouders met tieners

speelhaven: samen spelen met je kindje en andere ouders ontmoeten

spelbus: een rijdende bibliotheek met speelmateriaal. Elke vrijdag op de markt op het Laar, elke woensdag 11u30 - 13u30 op het Koxplein

oudergroepen voor kinderen tussen 0 en 6

babbeldoe: een actieve oudergroep voor ouders met alle niveaus van Nederlands

instapje: ontwikkelingsstimulering als voorbereiding op de kleuterschool

huiswerkhulp

spreekuur opvoeding

spreekuur zwangerschap

spreekuur vrije tijd

mamacafé

Wil je samenwerken met het Huis van het Kind? of zoek je een locatie voor jouw opvoedingsgerelateerde evenement? Dan kan je gebruik maken van hun lokalen. Meer informatie

Huis van het Kind Borgerhout, ​Turnhoutsebaan 133, 2140 Borgerhout huisvanhetkind.borgerhout@stad.antwerpen.be

ZOMERBAR #BarRedBorgerhout

Bouw je eigen reus!

Herinneren jullie ook het Reuzenjaar 2012 waar meer dan zestig zelfgemaakte reuzen door de straten trokken? Dat feest gaan de Reuzen van Borgerhout opnieuw doen! Elke drie jaar nodigen we alle Borgerhoutenaars uit om het beste van zichzelf te tonen. De Reuzen vragen dus weer aan alle bewoners, verenigingen, scholen en organisaties of ze een eigen reus willen bouwen om in 2018 mee in de stoet te stappen. Ze staan je met raad, daad en bouwpakket bij, vanaf oktober 2017. Start dus al met fantaseren, naar de bib gaan, Pinterest afschuimen en ontmoet ons op een eerste infomoment, donderdag 8 juni om 14u & 20u in de Zermatt, Terloplein. Daar kom je te weten hoe je een eigen Reus kan bouwen!

STOET 305, 4de WEEK VAN SEPTEMBER, 23 SEPTEMBER Dit jaar staat de Reuzenstoet in het teken van de Reuskens zelf. Ze worden omringd door steltenlopers en een grote groep schoolkinderen die zich als reuskens verkleden. Let op: plan je agenda een weekje later dan gewoonlijk, het is deze keer de vierde en niet de derde zaterdag van september groot Reuzenfeest!

[advertentie]

Kom genieten in de stad. Installeer je in onze zomerbar, met of zonder kids. Op en top vakantiegevoel dicht bij huis.

Vakantiegevoel in eigen stad Proef van gratis activiteiten zoals Tibetaanse klankschalensessies, nek- en schoudermassages, pilates, yoga, grime, boccia, curling, hiphop, zouk, salsa, lachsessies, creatief atelier voor ouder en kind, spelen in de zandbak, randanimatie … of kom gewoon lekker genieten van een hapje, drankje en sfeermuziek midden in het bruisende Borgerhout.

Kom naar de leukste zomerbar in Borgerhout!

Wanneer? Weekends van 14 juli tot en met 13 augustus 2017. Waar? Het Keerpunt Prins Leopoldstraat 51 2140 Borgerhout.

Gratis toegang en activiteiten voor het hele gezin.

www.facebook.com/barredzomerbar www.barred.be (voor alle activiteiten en de agenda) BarRed is een initatief van De VoorZorg provincie Antwerpen

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

15


EEN PAGINA VOOR EN DOOR KINDEREN

Deze pagina wordt verzorgd door de leerlingen van het zesde leerjaar uit een Borgerhoutse school. Elke editie een andere school. Deze keer is het de beurt aan ’t Plantijntje, een basisschool van het Gemeenschapsonderwijs aan het Koxplein. http://plantijntje. weebly.com/

Op onze school hebben we al vele jaren een basketbalproject. Meisjes en jongens van 9 tot 12 jaar trainen een keer per week. We spelen in een scholencompetitie van 12 teams die strijden om het buurtkampioenschap van Antwerpen. Zo krijgen kinderen met een diverse achtergrond of afkomst dezelfde kansen als iedereen. Later kan je dan doorstromen naar de ‘echte’ basketbalclub Wolf Pack. Hier kan je beter worden als speler of zelfs coach worden. Enkele spelers zijn zelfs doorHet is kei leuk! gestoten tot in de Amerikaanse basketcompetities. En meerdere speJe leert de spelregels van het bas lers coachen nu zelf teams. Als je niet houdt van basketbal, kan je ketten kennen! ook cheerleader worden. Cheerleaders trainen ook samen Je leert nieuwe mensen kennen ! en verzorgen de animatie tijdens de wedstrijden. Hiernaast een aantal uitspraken van enkele sterspelers uit het zesde leerjaar:

Ik heb veel nieuwe vriendschappe

n gesloten door het proje

Ik voel me een deel van een plo Ik voel me gewaardeerd.

eg!

De coaches leren me veel bij!

Fouten maken mag ik, daar leer

ik van! n spelen, een echte competi

Ik vind het fijn dat we wedstrijde

Dankzij dit project heb ik de kan

s gekregen om lid te worden van

Het geeft me een super gevoel

een sp als we een wedstrijd winnen

We hebben al vaak gewonnen,

Wie lost deze rebus op?

ook al wel eens verloren.


Oplossing: Als je op ‘t Plantijntje zit, pluk je de vruchten.

ect!

itie!

portvereniging.

Onze school ligt aan het Koxplein in Borgerhout. Wij hebben een grote speelplaats met grote bomen. Onze school is multicultureel. In iedere klas zitten kinderen uit andere culturen. Op onze school zitten kinderen van over de hele wereld. Wij hebben kinderen uit België, Marokko, Spanje, Italië, Kosovo, Polen, Senegal, Thailand en nog veel meer andere landen. Wij vinden het goed dat er in onze school veel culturen en godsdiensten zijn. Onze klassen zijn niet heel groot. Soms zitten we met 22 kinderen in de klas. Maar de juffen en meesters willen alle kinderen goed helpen. Onze meesters en juffen werken heel hard.

n!

1ste t=v 1ste e=u 2de r=n


STAPPEN OP DEGRENSGEVAL GRENS Tekst & foto’s: Koen Huybreghts

D

e meest westelijke grens van ons district loopt dwars door wijk den Dreihoek.De Antwerpenaar van over de grens noemt het daar de Kievitbuurt, maar wij weten natuurlijk beter hoe je een mooie naam moet geven. Er heerst toch wel weer een aparte sfeer binnen die driehoek. Zeker in de Dodoensstraat en de Van Geertstraat voel je een zekere stijlvolle stedelijkheid. Het doet wat aan ‘t Zuid denken of Zurenborg. Daar hebben de bomen in de straat mee te maken. Die maken een wereld van verschil. Grensstenen Ook hier zien we grensstenen op het trottoir. A|B deze keer: Antwerpen - Borgerhout. Sommige liggen er duidelijk al erg lang: je kan A niet meer van B onderscheiden. Een recht en een schuin stenen sneetje in het voetpad is al wat er overblijft. Op de schuine hoek van de Dodoensstraat en de Van Geertstraat zien we een hoek van de grillige grens uitgebeeld. Twee grensstenen zijn zo gelegd dat ze de hoek weergeven die de grens vormt. Gescheiden huizen en auto’s Bijna op de hoek van A|B in de Ketsstraat botsen we op een speciaal huis. De architect maakte er de perfecte tweewoonst van. Zelfs de voordeur werd in twee gesneden en kleeft tegen elkaar als een eeneiige tweeling. De ene Antwerpenaar, de andere van Borgerhout? In de Borgerhoutsestraat ligt de A|B-steen pal voor een garagepoort. Bij het binnenrijden zit de chauffeur dus in Antwerpen en zijn passagier in Borgerhout.

[1]

We eindigen deze westwandeling met het merkwaardige feit dat er een Borgerhoutsestraat in Borgerhout bestaat. Niet veel districten kunnen dat zeggen, volgens mij.

Zomerbars 2017 BarRed Periode? 14 juli tot 13 augustus Openingsuren? elk weekend Waar? Het Keerpunt, Prins Leopoldstraat 51 Wat? Een gezellige gezinsvriendelijke zomerbar boordevol gratis activiteiten voor jong en oud. Massage, yoga, grime, salsa en nog veel meer. Zeker doen! Meer info? www.barred.be of www.facebook.com/barredzomerbar

Krugerbar Periode? 21 juli tot 6 augustus Openingsuren? nog niet bekend Waar? Krugerplein Wat? Een gezellige bar met verschillende activiteiten Meer info? www.facebook.com/krugerbar

ter MESTIZO

Boelaer Zomerbar

Periode? juli en augustus Openingsuren? elke vrijdag van 10u tot 22u Waar? Terloplein (Zermatt) Wat? Een mix van coworking, workshops, film, mini-optredens … en drinks & food natuurlijk! Meer info: www.facebook.com/ termestizo

Periode? juli en augustus Openingsuren? elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13u tot zonsondergang. Niet bij regen. Waar? Te Boelaerpark, aan de speeltuin Wat? Een bar met streekbiertjes aan vriendelijke prijzen, een toilet dat open is en vlak aan de speeltuin. Je kan er overigens ook privéfeestjes geven. Meer info? www.facebook.com/BoelaerZomerBar

[advertentie]

Berc

Bij STRENGTH & Company houden we KRACHT- & CONDITIETRAINING in kleine groep.

kenl

Voss t

raat

aan

Leer STRENGTH & Company kennen door een

GRATIS PROEFWEEK & schrijf je in via onze website:

Cruyslei 54, 2140 Borgerhout

18

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

STRENGTH & Company

strength_and_company


GRENSGEVAL GRENSGEVAL

Tekst & foto’s: Chrisje Stultiens

Wie woont er op de grens van Borgerhout? Dodoensstraat. Ze verhuisde van Mechelen naar Borgerhout na haar eerste huwelijk. Tante Wieza houdt enorm van kinderen en in haar straat speelden de drie kinderen van Jef. Ze zorgde af en toe voor de koddige meisjes en stak hen regelmatig in bad. Later trouwde ze met Jef. “Toen hij me leerde autorijden, sprong de vonk eindelijk over! Helaas kon ik zelf geen kinderen krijgen. Maar deze drie dochters, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen zijn het grootste cadeau in mijn leven.” Propere straat De Dodoensstraat ligt naast de zoo waar Wieza graag komt en dichtbij het Moorkensplein waar ze in de zomer naar de beiaard gaat luisteren. “Ik woon graag in deze gemoedelijke straat. We spreken elkaar met de voornaam aan - zelfs de dokters! Iedereen helpt elkaar. Als het fel heeft gesneeuwd in de winter zal een buurman de stoep ruimen. Maar meestal kuis ik die zelf. Mijn straat moet proper zijn!”

B

en jij benieuwd naar de bewoners van Borgerhout? Wij ook! We stappen langs de grens van ons district, bellen lukraak aan en maken kennis met onze Borgerburen. Tante Wieza Op een druilerige dinsdagmiddag leren we Wieza kennen: een klassedame met pit. Wieza Dijckmans groot en klein zegt Tante Wieza - woont al 47 jaar in de

Den Dreihoek Tante Wieza en haar man stonden mee aan de wieg van vzw Dreihoek, ongeveer 37 jaar geleden. Nu ze bijna 89 is, geeft ze de fakkel door aan de jongere generatie. “Wij hebben er hard voor gewerkt en veel uurtjes geklopt. Altijd met heel veel plezier. Van een straatbewoner hebben we toen zelfs gratis een buurthuis gekregen. Ongelooflijk!” Jaarlijks organiseert de vzw een rommelmarkt, een buurtbrunch, kerstbomenverkoop … “Die activiteiten scheppen een band. Op 7 mei is het Den Dreihoek Koers. Dat trekt altijd veel volk. En eind mei maak ik rijstpap en een volle thermos koffie voor de

burendag. Dan doen we samen een klapke en eten we wat lekkers.” Mijn veranda “Ik zit bijna altijd in mijn veranda. Jef heeft die helemaal zelf gemaakt. Die kon écht alles. Uren kan ik hier kijken naar den hof. Vorig jaar heeft die hevige hagel het dak vernield. Ik stond toen te trillen op mijn benen.” Geloof In haar huis staan er veel beeldjes. “Bijna dagelijks babbel ik tegen mijn Lievevrouwke. Als ik het moeilijk heb of als ik het fijn heb. Dat helpt me. Ik ben heel gelovig. Waarom ik zo vaak naar de kerk ga? Ik voel me daar goed. Voor de pastoor ga ik niet, ik ga alleen voor mezelf. Als iedereen de tien geboden zou naleven, dan leefden we in een paradijs.” Wijkagent gevraagd! “Als ik écht iets zou kunnen veranderen in Borgerhout, dan zou ik het liefst regelmatig een wijkagent zien. Vroeger kwam die af en toe bellen om te vragen hoe het ging. Nu zien we die niet meer. En het is belangrijk om te weten wat er gebeurt in de buurt.” Den hemel “Mijn ‘wijze’ raad aan de Borgerhoutenaars: blijf uzelf, helpt waar ge kunt en vooral: zijt verdraagzaam. Als iedereen zich respectvol gedraagt, dan leven we in den hemel.”

[advertentie]

Gratis ravotbril

VIZI OPTICIENS

voor kinderen tot 12 jaar!*

Bij aankoop van een bril van minstens 200 euro. Niet te cumuleren met andere voordelen of kortingen. *Zolang de voorraad strekt

Borgerhout Turnhoutsebaan 220 2140 Borgerhout - T. 03 236 08 37 optic2012@skynet.be Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

19


[advertentie]

KIJK- & KOOPDAG ZET EEN PUNT ACHTER JE WOONKEUZE! Aan het einde van de Roderveldlaan, de Lode Vissenaekenstraat en de Fruithoflaan, ligt het woonproject PUNT AAN DE LAAN. Het project heeft een aanbod met grote diversiteit, nl. oppervlaktes van 75m² tot mogelijk 180m² vanaf € 168.000 excl. kosten en is voorzien van alle modern comfort.PUNT AAN DE LAAN is hét project bij uitstek voor wie het beste van twee levensstijlen wil combineren: groen wonen op een steenworp van ’t stad.

MEER INFO? Kom op 20 mei naar onze KIJK- & KOOPDAG en ontdek al onze projecten!


KOKEN

Tekst: Ria Massy | Foto’s: Luc Van Peer

Harira à la Nadia dadels, sterk gekruide gekookte eitjes, en chebbakia: zoete sesam-amandelkoekjes met een vleugje anijs en oranjebloesem. Een voedzame maaltijd na een dag vasten. Je eet hier zoet en hartig door elkaar, en het moet gezegd: het is een geslaagde combinatie. Maar de ramadan is voor Nadia veel meer dan ’s avonds de magen vullen. Het is een periode van vrede, en vriendschap sluiten. Vooral delen is belangrijk. Ze maakt altijd twee potten harira, één voor haar gezin, en één voor mensen die het minder makkelijk hebben zoals alleenstaanden, mensen met financiële problemen of zorgbehoevenden. Elke goede moslim deelt in deze periode. Iedereen zorgt voor iedereen. Restaurants geven gratis soep aan wie die het nodig heeft, moslim of niet. Ook in de moskee worden minderbedeelden gevoed. “Spijtig dat dit niet heel het jaar gebeurt”, verzucht Nadia. Bezinnen is ook belangrijk in de ramadan. Nadenken over waar je mee bezig bent, stilstaan bij het leven.

n het Borgerhout buiten de ring zijn we te gast bij Nadia. Ze woont graag in dit deel van Borgerhout, dat een stuk rustiger is dan rond de Turnhoutsebaan. Haar huis ademt de gezellige versmelting van culturen uit. En dat kan je ook over onze gastvrouw zeggen. Ze kookt voor ons een eigenzinnige, gezonde variant van harira: gekruide stevige soep.

We luisteren geboeid en slurpen onze heerlijke soep. Waar heeft ze toch zo lekker leren koken? Om te beginnen al doende, van haar moeder, die deze kunst zo onder de knie heeft dat ze mensen kan beroeren met haar gerechten. We proeven het. Verder snuistert ze ook in kookboeken van inspirerende mensen zoals de welbekende Fatima Marzouki van restaurant El Warda in Zurenborg. Maar niet alleen de Marokkaanse keuken bekoort haar. Nadia houdt van het mengen van keukens. Het verbaast ons niet.

Tijdens de ramadan wordt in veel moslimgezinnen het vasten ’s avonds verbroken met deze hartige harira, die samen wordt gegeten met

Het huis verlaten zonder nog wat lekkers mee te nemen, is onmogelijk. Wat een gastvrijheid. We hebben het weer getroffen.

I

Hoe maak je het? Doe alle groenten rauw in een blender (ajuin, tomaat, selder, wortel, peterselie, koriander, aardappel) en doe er dan de helft water bij. Mix tot een soort koude soep. (Prijs je gelukkig met de moderne tijden, want vroeger moest alles met de hand worden geraspt.) Zet een pot op het vuur en stoof de kip, de kruiden en de linzen in een mengeling van olijfolie en geklaarde boter. Als de kip een

Somia is opgegroeid in Borgerhout. “In de week woon ik in Dendermonde, maar ieder weekend heb ik mijn portie Borgerhout nodig. Nu ga Ik op bezoek bij mijn moeder. Zij woont hier nog.”

mooi kleurtje heeft doe je er het groentemengsel bij. Vervolgens ook de opgeloste maïzena. Laat een veertigtal minuten koken. De soep wordt stilaan dikker en de heerlijke geur verspreidt zich in je keuken. Een tweetal minuten voor het opdienen, doe je er de vermicelli bij, en de kikkererwten. Die warmen nog even mee op en dan is het klaar. Dien op in een mooie kom en strooi er een handvol koriander over.

Wat heb je nodig? 250 g kikkererwten (uit een bokaal, goed gespoeld) 2 ajuinen, in blokjes gesneden 2 tomaten, in blokjes gesneden ½ bussel selder, grof gehakt 3 wortelen, in blokjes gesneden ½ bussel bladpeterselie (platte peterselie), grof gehakt ½ bussel koriander, grof gehakt (hou een beetje over om de soep te garneren) 1 aardappel, in blokjes gesneden 1 blik tomaten (minder zuur dan verse) een handvol vermicelli een handvol linzen 1 afgestreken eetlepel harirakruiden (vind je in - bijna - elke Marokkaanse winkel) 1 afgestreken eetlepel kurkuma (gezond en ontstekingswerend) 1 afgestreken eetlepel gember 3 bouillonblokjes (kip) ½ kipfilet, in blokjes gesneden 2 drumsticks (deze blijven heel) 1 afgestreken eetlepel maïzena, opgelost in wat lauw water geklaarde boter (lekkerder dan gewone) olijfolie eventueel nog wat peper en zout

Nadia’s moeder maakt de harira met droge kikkererwten, die eerst moeten weken en dan één voor één worden gepeld. Nadia gebruikt kikkererwten uit een bokaal. Dat is makkelijker. Bovendien vindt ze dat verse kikkererwten zo lang moeten koken dat de rest van de soep dan wat te gaar wordt. En nog een toemaatje? En alsof we ons buikje nog niet rond hadden gegeten, kregen we nog een avocado-shake als toemaatje. Met zijn fris groene kleur ziet de shake er onweerstaanbaar uit en hij smaakt heerlijk. Blend een avocado met een halve liter melk, drie dadels en een goeie scheut agavesiroop. Op het einde doe je er nog een handvol amandelen bij, maar die moet je niet helemaal plat mixen, het mag wat crunchy blijven.

Abdessadik en Faiza genieten van de zon. Ze lachen en lijken blij om elkaar te zien. “In de lente ga ik graag barbecueën”, zegt Abdessadik. “Soms ga ik ook voetballen, daar op het pleintje.” Faiza lacht: “Sinds wanneer voetbal jij?” “Moet ik eerlijk zijn?” vraagt Abdessadik. “Eigenlijk zit ik in de gevangenis. Ik heb een dag verlof vandaag en ik probeer van de zon te genieten. Vanavond moet ik terug naar de gevangenis.”

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

21


SPORT

Tekst: Jef Vandermosten | Foto’s: rr

Triatlete Sofie Goos geeft haar naam aan Grote Prijs van Borgerhout

“Hoe meer sportwedstrijdjes in de stad, hoe beter” V

rouwelijke eliterenners en ambitieuze wielertoeristen smeren nu al hun benen in voor de Grote Prijs Sofie Goos. Op 9 juli rijden ze om ter snelst een parcours rond het Te Boelaerpark, waar die zondag ook Festival Flandrien doorgaat. De bekende triatlete staat klaar om alle deelnemers aan te moedigen.

De Grote Prijs van Borgerhout werd in 1933 voor de eerste keer gereden. De wielerwedstrijd kreeg in 2016 een nieuw leven als elitewedstrijd voor dames, met een nevenwedstrijd voor wielertoeristen. Organisator Marc D’Hooghe vroeg of triatlete Sofie Goos voor de editie van 2017 het meterschap op zich wilde nemen. Praktisch - De Grote Prijs Sofie Goos start zondag 9 juli aan de Karel De Preterlei. Het parcours gaat door de districten Borgerhout, Berchem en Deurne. Ook de aankomst ligt aan de straat langs het Te Boelaerpark. - Eén ronde is 5 km lang. Eliterenners rijden 17 rondes, 85 km in totaal. Wielertoeristen wagen zich aan 7 rondes, een traject van 17 km. Voor caféploegen is er de speciale Reuskens Wisselbeker. - Meer info: http://gpsofiegoos.doodlekit.com

Sofie Goos bracht de laatste maanden door in Spanje, waar ze hard traint voor haar comeback op 7 mei in Lissabon. Om mee te lopen met de Antwerp Ten Miles keert ze echter graag terug naar haar thuisstad. En zo hebben wij het geluk dat de atlete BorgerBlad even te woord kan staan over de wedstrijd die nu haar naam draagt. Wat dacht je toen ze je vroegen voor het meterschap van de wedstrijd? “Ik krijg tegenwoordig veel aanvragen, maar de Grote Prijs van Borgerhout lag mij meteen na aan het hart. Als grote wielerfan vind ik het namelijk heel belangrijk om het dameswielrennen te promoten. Het is al veel beter dan vroeger, je ziet bijvoorbeeld meer dameswedstrijden op televisie, maar het wordt toch nog niet altijd even warm onthaald. ‘Vrouwen koersen minder snel en minder explosief’, hoor je dan. Maar dat is niét zo. Vrouwen koersen ook hard, en hun koersen worden ook tactischer en aantrekkelijker. Net als bij de mannen.” Heb je zelf zo’n tegenstand ervaren als vrouwelijke topsporter? “Triatlon is een heel andere sport. Bij elke wedstrijd verschijnen mannen en vrouwen gelijk aan de start. De mannen finishen wel eerder, maar vrouwelijke triatleten krijgen evenveel respect voor hun resultaten, want de omstandigheden zijn even hard. Gelukkig hebben we nu ook heel sterke vrouwelijke renners mét heel mooie resultaten, zoals Jolien

D’Hoore en Lotte Kopecky die goud haalden op het wereldkampioenschap baanwielrennen. Hopelijk zetten zij jonge meisjes aan om te beginnen koersen. Want hoe ruimer het deelnemersveld, hoe sneller het niveau zal stijgen.” Je hebt duidelijk een passie voor wielersport. Ga je zelf ook meerijden op zondag 9 juli? “Neen, ik heb nog nooit ‘een echte koers’ gereden. Mijn man, Jef De Batist, gaat trouwens wel deelnemen aan ‘mijn koers’! Het wordt zijn eerste rit dit seizoen. Dat is toch een beetje bijzonder. Hij rijdt bij de eliterenners zonder contract en wij gaan soms samen trainen. ‘Het kan niet dat jij dat niet kan’, zegt hij dan. Maar het is toch heel anders. In een triatlon rijd ik 180 kilometer alléén aan één tempo. Wielerwedstrijden vragen een heel andere inspanning, en dus ook een heel andere training. Je moet in sommige fases optrekken en versnellen, in het rood gaan en nadien recupereren. Ik ben het ook niet gewoon om in een peloton te rijden en om zoveel bochten te nemen, ik zou bang zijn om te vallen en om mij te blesseren. Maar wie weet, na mijn carrière als triatlete. ‘Daar is die oude doos op haar fiets’, hoor ik ze al zeggen (lacht).” Wat betekent het voor jou dat de wedstrijd in Borgerhout doorgaat? “Borgerhout is zeker de tweede reden waarom ik ja heb gezegd! Net als het dameswielrennen heeft Borgerhout onterecht een negatief imago. Ik woon zelf met mijn gezin in het district, op de grens met ‘den Dam’. Maar ik heb mij er altijd heel veilig gevoeld, ook na het incident van vorig jaar (Goos werd tijdens een trainingsloop in Park Spoor Noord neergestoken door een onbekende man, red.). Er worden veel leuke dingen georganiseerd in de buurt, zoals rommelmarktjes en eetfestijnen. Maar ook sportwedstrijden, zoals de retrokoers Den Damse Pijl. Het is zo plezant om te zien: al die mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de wijk en al die mensen die ervan genieten om samen te komen en samen iets te beleven. Ik geloof ook echt dat sport mensen samenbrengt. Dus hoe meer sportwedstrijdjes in de stad, hoe beter.”

[advertentie]

22

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen


GESCHIEDENIS

Tekst: Geert Janssens | Foto’s: Heemkundige Kring Borgerhout

Ringland avant la let re Mobiliteit troef Bij de wedstrijd stonden er twee ontwerpen op een gedeelde derde plaats. Het ontwerp Anvers en Avant was er een van. Het werd voorgesteld door bouwmeesters Frobath, Lechner en Warga uit Boedapest. Zij richtten zich meer op mobiliteit met een Nieuwe Ringlaan, een bredere Plantijnlei en een Turnhoutsebaan die doorgetrokken moest worden naar de Herentalsebaan. De bouwmeesters wilden de Louiseen Leopoldpoort behouden en zorgen voor parken tussen de Louisepoort en ’t Klein Duivelshof (de huidige Duivelshofstraat). Hun verplichte feestpaleis wilden ze in een klein park, omringd door villa’s. De kerk zou vlak voor de Leopoldspoort komen.

Vier parken en een echte metro

R

ingland, het is een heikel thema. Actueel ook. Alhoewel … Wist je dat er al een soort van Ringland was zo’n honderd jaar geleden? Inclusief voorstellen van bouwmeesters uit binnen- en buitenland. In 1905 werd afgesproken om krijgsgrond - oud militair gebied - over te dragen van de staat België aan verschillende gemeenten, ook aan Borgerhout. Die gebieden moesten nog ingericht worden en hoe dat zou gebeuren, daarvoor moest er een wedstrijd uitgeschreven worden. Zoals dat gaat in de politiek, werd er een commissie opgericht die de wedstrijd in goede banen moest leiden. Die werd op 20 december 1907 door Koning Leopold II benoemd. In de commissie zaten de vertegenwoordigers van de stad Antwerpen en de omliggende gemeenten broederlijk aan tafel. Burgemeester Karel De Preter zetelde erin voor Borgerhout. Ook de burgemeesters van Austruweel, Oorderen, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Ekeren, Edegem, Hove, Wilmarsdonck en Schoten waren van de partij. Na vele vergaderingen stelden ze richtlijnen op voor de wedstrijd. Die waren gebaseerd op de bevolking, de grondoppervlakte en de bebouwde oppervlakte van de betrokken gemeenten.

Paleis en kerk verplicht Per gemeente werden er ook een paar eisen gesteld. Zo moesten er op de nieuwe gronden in Borgerhout een kerk en een feestpaleis komen. En de Turnhoutsebaan moest breder worden, tot 22 meter. Tussen 24 oktober en 24 november 1910 werden de inzendingen tentoongesteld in de Stadsfeestzaal op de Meir. Uiteindelijk ging het vooral tussen vijf ontwerpen.

Park en ondergrondse spoorweg Op de laatste plaats stond het ontwerp Brabo van bouwmeester Hansen uit München. Hij wilde een ‘groote Ringlaan’ aanleggen voor de modernste transportmiddelen. Daarbij probeerde hij wel om enkele oude vestingstukken te behouden. Het feestpaleis van Borgerhout voorzag hij in de huidige tuinwijk. Dat feestpaleis zou een uitgebreid park krijgen, een symmetrisch waterbekken en een lange vijver. Het paleis zelf lag ook iets hoger zodat je kon uitzien op het park met de vijvers. De ingang had hij voorzien in bestaande vestingmuren. In dezelfde muren zou een ingang voor een ondergrondse stadsspoorweg komen.

Het project Afgehakte Hand van dhr. Van Mechelen, bouwmeester van de Stad Antwerpen, stond ook op de derde plaats. Zijn Ringlaan baadde in het groen met maar liefst vier grote parken. Er zou een gemeenschappelijk park komen voor Deurne en Borgerhout. We citeren even zijn voorstel: “Voor het park van Deurne en Borgerhout zal bewaard worden zijn uitzicht van natuurlijk landschap dat er door het Schijn en de Herentalsevaart zo grillig kronkelen; dit park zal heel gunstig aan te leggen zijn mits aanwending van die landen.” Hij voorziet het feestpaleis vlak aan een halte van een metropolitain - een echte metro dus, zoals in Parijs of Londen in die tijd. Daarnaast plande hij nog een nieuw ziekenhuis op het hoogste en gezondste oord van Borgerhout.

ontwerp 1: arbeiderswijk

ontwerp 1: feestpaleis

ontwerp 1: plattegrond

Wandelen naast de ring De tweede plaats was voor bouwmeester Auburtin uit Parijs. Zijn ontwerp heette Pour l’Avenir. Hij tekende een Ringlaan van 70 tot 120 meter breed. Op het breedste punt had het twee voetpaden van vier meter langs huizen, twee zijdelingse rijwegen van acht meter, twee wandelwegen van 35 meter en een rijweg in het midden van 26 meter breed. De kerk plande hij tussen de Leopold- en Louisepoort. Daar zou een Leopoldsplein komen van 170 op 190 meter. Het zou een fontein bevatten en langs dit gedeelte van de Ringlaan zouden huizen met voortuintjes komen. De winkels en handelshuizen verbande hij naar de zijstraten.

Paleis en arbeiderswoningen

ontwerp 2

Het winnende ontwerp was voor Henri Prost, een bouwmeester uit Parijs. Het heette Gulden Ring. Hij zou een kerk zetten ter hoogte van de Leopoldspoort. Het feestpaleis zou worden opgericht naast een groot plein. Aan dat plein voorzag hij ook werkmansbuurten - wijken voor de gewone mensen - met een boekerij (bibliotheek), vakscholen en een volkshuis. Een van de gevels van dit paleis zou het plein opluisteren. De andere gevels zouden het zicht op het kanaal afsluiten. Aan dit feestpaleis kwam het grote park voor de werkende bevolking. De arbeiderswoningen wilde hij bouwen in een restant van de vesting. Zo zouden de huizen een klein eilandje vormen.

En nu? Waar kan je het resultaat zien? Jammer genoeg is er geen enkel plan uitgevoerd. Daar stak de Eerste Wereldoorlog een stokje voor. Wie weet hoe Borgerhout er anders had uitgezien …

ontwerp 3

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

23


VRIJWILLIGERS IN DE KIJKER

Tekst: Petia Minnebach

Natuurkenner Jens

Fotografe Marysol

Elk seizoen brengt Jens ons op de hoogte van wat er vliegt, kruipt en broedt in Borgerhout. Jens was als kind al verzot op natuurdocumentaires. Vandaag is hij actief in de organisatie Natuurpunt Schijnvallei vzw, organiseert hij activiteiten en gidst hij natuurwandelingen. Jens is bijzonder geïnteresseerd in ecologie en de verhouding tussen mensen en de natuur rondom hen. Een vijftal jaar geleden verhuisde Jens naar de Foto: Natuurpunt omgeving van het Te Boelaerpark, waar hij zich graag inzet voor de natuur in stad en park. Deze passie deelt hij graag met alle lezers. “Natuur is iets wat iedereen kan boeien. Of je nu hondeneigenaar, Natuurpunter of neoliberaal bent: ik geloof in de rol van de natuur als bindende factor.”

Marysol is een gepassioneerde kinesiste, maar in Borgerhout kennen we haar vooral als fotografe. Wanneer er iets te doen is in ons district trekt ze eropuit met haar fototoestel om met haar foto’s een verhaal te vertellen. Het liefst fotografeert ze straattaferelen: vluchtige, alledaagse momenten van mensen in de stad. “Mijn lievelingsplek in BorgerFoto: Marysol Cotreras Diaz hout is het Krugerpark: prachtig zowel bij onweer als bij stralende zon. Vanuit mijn living zie ik het liggen als een levend schilderij.” Het was ook Borgerhout waar Marysol 15 jaar geleden voor het eerst foto’s nam. De buren organiseerden picknicks op het Krugerplein. Die fijne momenten wilde ze graag laten zien aan haar familie en vrienden die nog niet wisten hoe leuk het leven was in Borgerhout. Die mooie momenten wil ze blijven delen met iedereen. “Ik werk als vrijwilliger mee aan het Borgerblad omdat het een positief verhaal vertelt, net zoals ik mijn roze bril wil delen via mijn foto’s van Borgerhout.”

Colofon Werkten mee aan dit nummer: Barbara Rottiers, Basisschool Het Plantijntje, Chrisje Stultiens, Cien Schelkens, District Borgerhout, Dorien Ivens, Eva Staes, Evy Kempenaers, Geert Janssens, Jef Vandermosten, Jens Verwaerde, Kamal Kharmach, Lies Van Gasse, Liselotte De Clerck, Luc Van Peer, Marysol Contreras Diaz, Petia Minnebach, Ria Massy, Tom Delsaer, Wilfried Defillet, Yannick Moyson.

Druk: Printing Partners Brussels nv

Kernredactie: Bianca De Wolf, Koen Huybreghts, Leen Lesire

Papier: verbeterdagblad papier, iso 80

Eindredactie: Leen Lesire Vormgeving: Koen Huybreghts en Marnix Van Ruysseveldt (districtspagina’s) Communicatie en advertentiewerving: Bianca De Wolf Verdeling in Borgerhout: Scouts 30, Boelaerpark.

Oplage: 24.000 Uitgave: mei 2017 V.U.: Koen Huybreghts, K. Van den Oeverstraat 26, 2140

BorgerBlad is een uitgave van Boelaer Buurt vzw met de steun van het district Borgerhout en adverteerders. Het wordt vier keer per jaar gratis verdeeld in alle brievenbussen van Borgerhout en een gedeelte Deurne-Zuid.

Contact: redactie@borgerblad.be www.facebook.com/Borgerblad

[advertentie] Constructie op maat, nieuwbouw en renovatie Eigentijdse ontwerpen voor binnen & buiten Tuin-, kelder- en binnenhuistrappen, balustrades, poorten, keldergaten Metalen terrasconstructies op hoogte Staal & Roestvaststaal in combinatie met hout, glas, steen, … Afwerking in poederlak, galvanisatie, parelstralen, …

Ontwerp en realisatie gebaseerd op uw wensen Maatwerk voor elk budget ook kleine opdrachten en laswerk Nieuwbouw, onderhoud, herstelling voor de nijverheid Vrijblijvende offerte en advies

Metaalconstructie Vereycken 0476/23.08.41 johan.vereycken@gmail.com 24

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen


filippine 1- Welke Ria schrijft onze kookrubriek? 2- Hoe heten de grote vuilbakken in het Te Boelaerpark? 3- Wie won in 1910 de eerste prijs voor ‘Ringland avant la lettre’? 4- Wat was Jos Janssens bij het militair gerecht? Een _____ 5- Wie is de lievelingsschrijver van Tom Van Mierlo? 6- Welke Sofie geeft haar naam aan een koers? 7- Hoe noemt Jens Verwaerde een gazon? 8- Wat is de voornaam van dichter Moyson? 9- Welke windrichting nam ‘Stappen op de grens’? 10- Welke Tante woont in de Dodoensstraat? 11- Wie is de bekendste inwoner van de Bouwhandelstraat? 12- Over welke oude boom heeft Kamal het?

1 2 3 4 5 6 7

WIN WIN WIN Vul in, vind het 12-letterwoord en stuur de oplossing voor 10 mei naar Bianca De Wolf met als titel ‘filippine’. Vermeld ook zeker welke tickets die je graag zou willen winnen. mail: bianca@borgerblad.be post: Muggenberglei 232 in 2100 Deurne Je maakt kans op duotickets voor:

8 9 10 11 12

FOTOVRAAG OPLOSSING

+++ Antwerpse rapper, zanger en songwriter TheColorGrey op 12 mei in Trix (19.30u) +++ Dubbele boekvoorstelling Een jihad van liefde & Vrede kun je leren op 15 mei (20.30u) +++ Jazztopper Sons of Kemet + Jasper Hoiby op 3 juni in Rataplan (20u) +++ Volxkeuken op een vrijdag naar keuze in ‘t Werkhuys (18.30u)

Ella, Kaat en Rik zitten in het zesde leerjaar. “Mensen denken altijd dat wij familie zijn,” zegt Rik, “maar dat is niet zo. Wij zijn vrienden.” Ella: “In de lente hangen we rond op het Krugerplein om te spelen of te babbelen.” “Of op het Vinçotteplein”, vult Kaat aan, “daar kan je beter waveboarden.” “Ik speel ook waveboardbasketbal”, zegt Rik laconiek. “Dat is niet moeilijk. Maar de meisjes doen dat niet.”

Leen, Veerle en Ria rollen hun yogamatjes op. Ze hebben zonet de zon gegroet op het Krugerplein. “Een perfecte manier om deze mooie lentedag in te zetten”, zegt Ria. Veerle is yogalerares (veerleyogarage@gmail.com). Leen en Ria zijn haar vriendinnen. De lente associëren de vrouwen met zon, vrienden, zonnige contacten, bloesems en bloemen. Leen weet waarover ze spreekt. Ze heeft haar eigen bloemenwinkel in Berchem. “Ik stel natuurlijke boeketten samen”, zegt ze. “De bloemen komen van een bloemenplukweide en van eigen teelt.” (www.fluitekruid.be)

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

25


CULTUUR

Tekst: Eva Staes | Samenstelling: Bianca De Wolf | Foto’s: rr

Te Boelaerpark wordt circusparadijs

C

ircus Boelaere is deze zomer al aan zijn derde editie toe. Opnieuw puilt het Te Boelaerpark uit van zotte circusacts en gezellige buurtmomentjes. Vrijdagmiddag 30 juni starten kinderen hun vakantie met een heleboel leuke activiteiten. ’s Avonds genieten buurtbewoners van een picknick en live muziek. Zaterdag 1 en zondag 2 juli is iedereen vanaf de middag welkom voor acrobatie en circus van de bovenste plank.

Circus Boelaere is een initiatief van de districten Borgerhout, Berchem en Deurne. Omdat het Te Boelaerpark net op het ‘drielandenpunt’ ligt, bundelen ze de krachten om er telkens een groots festival van te maken. “De eerste editie lokten we ongeveer 2000 bezoekers naar het park”, vertelt programmator Leslie Verelst. “In 2015 was dat aantal al verdubbeld”. Volgens zijn collega Kim Rombouts komt dat door het laagdrempelige karakter. “Bijna alle activiteiten zijn gratis en het thema circus is ook erg toegankelijk, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Er zijn geen barrières zoals taal of complexe muziek. Dagelijks zijn er ongeveer twaalf acts vol spektakel en humor.” Gezellig buurten Vrijdag staat vooral in het teken van de buurt. Vanaf de middag kunnen kinderen deelnemen aan gratis sport- en spelactiviteiten, circus- en dansworkshops. Om 17 uur mogen buurtbewoners komen picknicken op het kleed van Du Vin, du Pain en Madame. Ook de dagen erna zijn er lekkere hapjes en drankjes te verkrijgen.

JAZZSEIZOEN SLUIT AF MET TOPPER

Buurtbewoner en enfant terrible Boots (DJ Butsenzeller) draait heel het weekend gezellige familieplaatjes. Internationaal en interactief Naast heel wat kinderanimatie en circusworkshops, kan je op zaterdag en zondag ook je ogen de kost geven. Trampolines, acrobatie, trapeze, jongleren en indrukwekkende verrassingen … Het passeert allemaal de revue. In de grote circustent zorgt Hoetchatchov voor interactieve voorstellingen terwijl talloze nationale en internationale gezelschappen een gevarieerd programma aanbieden in openlucht. “Ik kijk vooral uit naar de act van Sur Mesure”, zegt Kim. “Het is een spectaculaire retroshow met acht acrobaten die live muziek en acrobatie verrassend weten te combineren.” “Het Spaanse La Trócola vult de scène met bloempotten en bouwt van daaruit een poëtische en ritmische voorstelling op. Wat mij betreft de hoofdvogel van het festival”, lacht Leslie.

Meer informatie Vrijdag 30 juni - 12u30 - 22u Zaterdag 1 en zondag 2 juli - 13u tot 18u www.circusboelaere.com circusboelaere@stad.antwerpen.be Alle voorstellingen zijn gratis, behalve die in de tent. Voor die voorstellingen kan je ook best reserveren.

RELEASESHOW VAN ANTWERPS TALENT

Voorstelling van Rebelation, het debuutalbum van de Antwerpse rapper, zanger, producer en songwriter TheColorGrey. Prachtige beats, melancholische texturen, soulvolle vibes en een rapflow om u tegen te zeggen. Sinds november 2016 bracht hij enkele straffe singles uit. De meest opmerkelijke daarvan is Someday, een samenwerking met de Amerikaanse hiphopheld Oddisee, voor wie hij al twee keer het voorprogramma verzorgde.

____________________________ VR 12 MEI * 19.30U * TRIX * WWW.TRIXONLINE.BE

Sons of Kemet is één van de grootste revelaties van de laatste jaren. De Britse band heeft een unieke bezetting met twee drummers en een dansbare stijl met drie muzikale pijlers: jazz, Caribische muziek en Afrikaanse ritmes. Tussendoor hoor je ook fanfaremuziek uit New Orleans, Arabische toonladders en gepassioneerde solo’s. Ze sluiten het jazzseizoen in Rataplan af samen met de Deense bassist Jasper Høiby en zijn quintet. ZATERDAG 3 JUNI * 20U * RATAPLAN * WWW. RATAPLANVZW.BE

EEN JIHAD VAN LIEFDE

Journaliste Ann Peuteman spreekt met David Van Reybrouck en Mohamed El Bachiri. Mohamed El Bachiri verloor zijn grote liefde en de moeder van zijn drie kinderen bij de aanslagen op de metro van Brussel. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt Mohamed zijn leed om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid. David Van Reybrouck werd hierdoor diep geraakt en bracht het verhaal onder woorden in Een jihad van liefde. Het boek is inbegrepen in je inkomticket. MAANDAG 15 MEI * 20.30U * EEN JIHAD VAN LIEFDE & VREDE KUN JE LEREN * DUBBELE BOEKVOORSTELLING * DE ROMA * WWW.DEROMA.BE

____________________________ 26

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

``

FILMPARELS

Een film kan mensen bewuster maken van zichzelf en de wereld rondom. Zo ook Todo Sobre Mi Madre van Pedro Almodóvar uit 1999. Achteraf kan je nog rustig napraten. WOENSDAG 17 MEI * 19.30U * ’T WERKHUYS WWW.WERKHUYS.BE

___________________________ WARDROBE

Johan Verckist heeft zich in zijn nieuwe project Wardrobe van zijn meest dogmatische kant laten zien. Voor ze samen de studio indoken, hadden de muzikanten nog geen noot gezien van de composities die hij voor debuut Crawling had geschreven. Hij wilde zo de frisheid van de nummers bewaren. Kom luisteren naar een broos en ingetogen concert. VRIJDAG 25 AUGUSTUS * 20U * BAR BAKELIET * WWW.FACEBOOK.COM/BARBAKELIET

___________________________


agenda WEKELIJKS (niet tijdens juli & augustus)

elke ma | 10u-15u | Ontmoetingsatelier Knooppunt | Het Keerpunt | www.facebook.com/doek.kopspel elke di | 11u-12u | Samen lezen | t Werkhuys | www. werkhuys.be/ elke wo & vr | 9.30u-12u | Spel-en ontmoetingsplaats ‘De Speelhaven Borgerhout’ | Ecohuis | www.facebook.com/Speelhaven elke vr | 13u-15u | VIVA Creativa: samen knutselen | Huis van het Kind Borgerhout | www.antwerpen.be/ huizenvanhetkind elke vr | 18.30u | Volkxkeuken: samen eten | t Werkhuys | www.werkhuys.be/

MEI

wo 10 | 14.30u | LeesLekker: verhalen voor kinderen van 4 tot 8 jaar - gratis | Bib Vredegerecht | wo 10 | 13u | Vertelfeest voor groot en klein gratis | De Roma | www.deroma.be do 11 | Reuzen crea atelier: gekleurde zoutbokalen maken | De Shelter | www.samenlevingsopbouw. be/antwerpenstad do 11 | 21u | CD voorstelling Ramona - gratis | Trix | www.trixonline.be vr 12 | 20.30u | Symfonische klasse van Mendelssohn en Schumann | De Roma | www.deroma.be vr 12 | 20u | The Knuckleboys - gratis | Bar Bakeliet | www.facebook.com/BarBakeliet za 13 | 9u-20u | Bazaar op ‘t Laar | t Laar za 13 | 12u | 80-jarig bestaan kindervreugd: kinderanimatie + foodfestival - gratis | Boelaerpark wo 7 | 20.30u | Comedy against poverty - benefiet tvv Al Ikram | De Roma | www.deroma.be

do 25 | 20u | A school called tribe: een cocktail van hiphop, slam poetry & jazz | Rataplan | www. rataplanvzw.be

za 22 | 14u | Borgerwood 2017 met o.a. Millionaire | Spoor Oost & Trix | www.borgerwood.be

vr 26 | 20u | Dries Live - gratis | Bar Bakeliet | www. facebook.com/BarBakeliet

AUGUSTUS

wo 31 | 19.30u | Workshop ecologische poetsproducten maken | Het atelier van Eva V | www. facebook.com/hetateliervanevav

JUNI

di1 | 21u | Low Land Home | Trix | www.trixonline.be za 3 | 13u | Repair Café | Ecohuis | ecohuis.antwerpen.be za 3 | 14u | Een groendak aanleggen: zelf doen of laten doen? - EcoHuis Antwerpen | Ecohuis | ecohuis.antwerpen.be

wo 7 | 14u | Warm water met een zonneboiler: infosessie | Ecohuis | EcoHuis Antwerpen vr 9 | 19.30u | Infosessie wasbare luiers - gratis | La madrugada | www.lamadrugada.be di 13 | 20.30u | Zuidcafé: Hoe eerlijk is onze smartphone | De Roma | www.deroma.be wo 14 | 14u | T-dansant met Radio Minerva | De Roma | www.deroma.be wo 14 | 14.30u | LeesLekker: verhalen voor kinderen van 4 tot 8 jaar - Gratis | Bib Vredegerecht | wo 14 + do 15 | 20u | De Beloften Spelen: Aïcha Cissé & KunstZ: Geen lief | Rataplan | www. rataplanvzw.be

vr 30 | 20u | Strange Ways Off Attraction gratis | www.facebook.com/BarBakeliet

wo 17 | 20.30u | Improcomedyshow Konfituur - gratis | t Werkuys | www.werkhuys.be

JULI

za 20 | 12u | Platenbeurs - Bar Bakeliet - gratis | Bar Bakeliet | www.facebook.com/BarBakeliet di 23 | 20u | De Beloften Spelen: master zang conservatorium A’pen - gratis | Rataplan | www. rataplanvzw.be wo 24 | 20u | De Beloften Spelen: master piano conservatorium A’pen - gratis | Rataplan | www. rataplanvzw.be

comedy film ecologie theater actualiteit

DE REUZEN VAN BORGERHOUT MOBIELE TENTOONSTELLING

Momenteel reist er een mobiele tentoonstelling rond in Borgerhout. Ze komt op erg

zo 18 | 10u-13u | Workshop Broche borduren | Het atelier van Eva V | www.facebook.com/hetateliervanevav

zo 14 + 21 + 28 | 10u-13u | Workshop wallhanging weven | Het atelier van Eva V | www.facebook.com/ hetateliervanevav

za 20 | 20.30u | Borgerrio goes Mardi Grass: afterparty | De Roma | www. deroma.be

literatuur

muziek

vr 23 | 20u | Violets’s Tale - gratis | Bar Bakeliet | www.facebook.com/BarBakeliet

za 20 | 11u | Borgerrio | Turnhoutsebaan | www. borgerrio.be

creatief

zo 4 | 19u | Ell Circo D’ell Fuego: eindshow | De Roma | www.deroma.be

zo 14 | 13u | Terlopleinfeest & Reuzenloop | Terloplein | www.borgerhout.be

vr 19 | 20u | Rootsriders: Bob Marley coverband | Trix | www.trixonline.be

ma 21 tot vr 25 | 10u-16u | Muzisch kamp voor kinderen van 8 tot 14 jaar | ‘t Werkhuys | www. werkhuys.be

familie

vr 23 | 20.30u | Stormy Monday met special guests Ludo Mariman en Marcel Vanthilt | De Roma | www.deroma.be

vr 19 | 18.30u | Ontmoet schrijvers Toon van Mierlo en Valerie Eyckmans - gratis | Bar Leon

vr 18 | 20u | The Hadacol Tremblers - gratis | Bar Bakeliet | www.facebook.com/BarBakeliet

za 3 | 20u | Afsluiting Jazz-seizoen: Sons of Kemet + Jasper Høiby | Rataplan | www.rataplanvzw.be

za 13 | 20u | FUNDAMENT - JazzLab Series | Sint-Willebrorduskerk Kerkstraat | www.rataplan.be

vr 19 | 20u | The Mojo Deamons - gratis | Bar Bakeliet | www.facebook.com/BarBakeliet

ma 7 tot vr 11 | 9u-16u | Inleefkampen: Senegal, China, Peru: voor kinderen van 3 tot 6 jaar | t Werkhuys | www.werkhuys.be

ma 3 tot vr 7 | 9u-16u | Inleefkampen: China, India, Marokko: voor kinderen van 3 tot 6 jaar | t Werkhuys | www.werkhuys.be ma 10 tot vr 14 | 9u-16u | Inleefkampen: China, India, Marokko: voor kinderen van 3 tot 6 jaar | t Werkhuys | www.werkhuys.be

diverse plekken te staan. Op die manier willen ze zo veel mogelijk mensen de kans geven bij te leren over de Reuskens, hun geschiedenis, de praalstoet, reuzen in de wereld, en nog veel meer. Je leert zelfs hoe je een Reuske kan herkennen: is het nu Kinnebaba of toch Reuzin? De Reuzenstoet gaat terug tot 305 jaar geleden. Het eerste jaar waren er alleen Reus en Reuzin, het jaar daarna zijn Dolfijn en Kinnebaba erbij gekomen. En sindsdien tonen ze zichzelf aan Borgerhout. Locaties vòòr de zomer:

ma 10 tot vr 14 | 10u-16u | Zomerkamp film & toneel | t Werkhuys | www.werkhuys.be

Heemkundige Kring Borgerhout, Vrijgeweide 42/b, 6 en 7 mei

ma 10 tot vr 14 | 10.30u-16u | FUS!-zomerstage improvisatietheater voor jongeren | t Werkhuys | www.werkhuys.be

De Shelter, Langstraat 102 8/5 - 19/5 - 9/5 openingsmoment

juli | 19.30u | Argentijnse Tango Zomercursus: beginners en gevorderden | t Werkhuys | www. werkhuys.be za 15 | 15u | After World: Urban Festival met optredens, foodtrucks - gratis | Spoor Oost

Den Drossaert, Helmstraat 163 22/5 > 4 juni Den Bleek, Montensstraat 4 5/6 > 11/6 Borsbeekhof, Borsbeekstraat 11 12/6 > 23/6 Meer info: www.facebook.com/ Reuzenstoetborgerhout Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

27


districtnieuws

#samenborgerhout

StatenGeneraal

Samen voor een sterke Turnhoutsebaan! De Turnhoutsebaan is de centrale straat van Borgerhout. Het is een (over)drukke verkeersas, maar ook een winkel- en woonstraat en een ontmoetingsplek. Dat is vandaag al zo, maar kan in de toekomst beter. Daarom startte het district met de Staten-Generaal Turnhoutsebaan. Op 25 maart lanceerden bewoners hun ideeën om de toekomst van de baan vanaf vandaag vorm te geven. Ondersteuning van startende winkeliers De Turnhoutsebaan is altijd een handelsstraat geweest. Natuurlijk veranderde het karakter van de straat. Vroeger vond je er statige winkels, die klanten uit de wijde omgeving lokten. Vandaag is er een heel divers aanbod, waar vooral een lokaal publiek zijn gading vindt. In een lange winkelstraat als de Turnhoutsebaan is er altijd vernieuwing, en in die vernieuwing zit de toekomst. De ondersteuning van startende winkeliers is dan ook belangrijk. Turnhoutsebaan van iedereen Meer dan we denken, is de Turnhoutsebaan ook een ontmoetingsstraat. Mensen wandelen er, blijven even staan voor een kleine babbel. Of vinden er een plek om gewoon even samen te staan en te zitten. Her en der is er een drukbezocht terras. Maar is de baan voor iedereen een uitgelezen ontmoetingsplek? De Staten-Generaal wil hier de troef van de vrouw uit spelen: als de

28

Turnhoutsebaan meer vrouwvriendelijk wordt, wordt ze nog meer de baan van iedereen. Turnhoutsebaan als sterk merk Veel Borgerhoutenaren ‘hebben iets’ met de Turnhoutsebaan. Misschien hebben we nog niet de juiste woorden om dat ‘iets’ uit te drukken. We hoorden in het kader van de StatenGeneraal veel getuigenissen over de Turnhoutsebaan, en daar komt een sterk verhaal over een unieke plek in de stad naar voor. Dat sterk en uniek verhaal moeten we in de verf zetten. En dan wordt de Turnhoutsebaan een sterk merk. Dat is het derde actiespoor dat op het projectatelier werd vastgelegd. Sneeuwbaleffect Het is trouwens opvallend hoe hard de Turnhoutsebaan leeft. Pieter Embrechts inspireerde zich op het leven in de straat voor een mooie voorstelling. Borgerhoudt van Mensen neemt het initiatief voor een grote straatpicknick op 17 september waarvoor al meer dan 900 mensen zich inschreven. Ook Borgerrio zet extra in op kleur op de baan, met in de aanloop naar 20 mei een kunstzinnig etalageproject. De winkeliersvereniging BOHO2140 startte een petitie voor de opening van metrostation Drink. Al deze creatieve initiatieven duwen de baan mee vooruit in de richting die ook de Staten-Generaal wil uitgaan.

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

Met de Staten-Generaal Turnhoutsebaan neemt het district Borgerhout de toekomst in handen. Het is een uitnodiging aan alle Borgerhoutenaars die de baan sterker willen maken, om hier mee hun schouders onder te zetten. De Turnhoutsebaan is en blijft de centrumstraat van Borgerhout, waar het diverse leven van Borgerhout kan groeien en bloeien. Doe mee! De Staten-Generaal bundelt acties die de toekomst van de Turnhoutsebaan nu al vorm geven. Wil je hieraan meewerken of heb je zelf nog ideeën, neem dan zeker contact op met het wijkoverleg.

wijkoverleg.borgerhout@stad.antwerpen.be Meer info over de Staten-Generaal Turnhoutsebaan en de acties vind je vanaf 4 mei op www.borgerhout.be.


Straatvoetbal 10 jaar Antwerp Street Soccer Op zondag 21 mei 2017 vindt vanaf 14 uur de grote finale van Antwerp Street Soccer plaats op Spoor Oost in Borgerhout. De allerbeste pleintjesvoetballers nemen het tegen elkaar op voor de titel ‘Straatvoetbalploeg van ’t Stad 2017’. De 10de editie wordt een echte feesteditie! In mei werden de kwalificaties voor Antwerp Street Soccer gespeeld op verschillende Antwerpse pleintjes in verschillende districten. De winnaars nemen het op zondag 21 mei tegen elkaar op in de grote finale. De winnende ploeg behaalt de titel ‘Straatvoetbalploeg van ’t Stad 2017’ en wint bovendien een citytrip naar een Europese voetbalgrootstad! Voor de tiende editie is er extra veel animatie en kan je ook van andere sporten proeven, zoals een BMX parcours, 60 meter sprint, basketbal en gevechtssporten. Iedereen kan gratis komen kijken en supporteren voor de allerbeste technische voetballers van ’t stad en dit tussen 14 en 18 uur op Spoor Oost (Buurtspoorweglei, Borgerhout). Antwerp Street Soccer is een organisatie van Kras Sport en Futsal Topsport Antwerpen, met ondersteuning van het district Borgerhout.

Park Spoor Oost Zondag 21 mei 2017 vanaf 14 uur www.borgerhout.be

Borgerrio, het kleurrijkste festival van ‘t stad Iedereen is welkom op dit gratis familiefestival. Place to be op zaterdag 20 mei is de Turnhoutsebaan en zijstraten. Maak je klaar voor een swingende mix van muziek, dans, sport, spel, lekker eten en fantastische sfeer! Ontdek wereldse hapjes en drankjes. Kuier over de Boho Promenade en geniet van de braderij met duizend smaken en verrassende acts. Den Drink en Generaal Eisenhowerlei worden de speeltuin en het sportveld, met originele attracties en sporthelden. Dit jaar verwelkomt de Borgerrio parade, naast heel wat andere groepen, ook een Mardi Grasgroep. De parade start om 14.30 uur aan de Zegelstraat en danst en swingt dan over de Turnhoutsebaan. En op het hoofdpodium op het Moorkensplein kom je ogen en oren te kort voor een geweldige mix van artiesten.

Borgerrio 2017 Zaterdag 20 mei 2017 vanaf 11 uur Turnhoutsebaan en zijstraten www.borgerrio.be

Gratis nestkasten Hoe kan je de gierzwaluw helpen? (en de huismus en de vleermuis) Vroeger waren er nog spleten en kieren aan de huizen. In de meeste nieuwe woningen is er geen gaatje meer te vinden, alles zit potdicht. En daarmee zijn dieren als de gierzwaluw hun nestje kwijt.

Youthcup 2140

Voor je een nestkast wil ophangen, is het belangrijk na te gaan of je een geschikte plek hebt: • Zorg ervoor dat de nestkast niet te warm wordt. Kies voor een gevel op het oosten, noorden of westen. • Hang de kast beschut, onder een dakgoot of luifel zodat er geen regen in kan komen. • Onder het nest moet er minstens 3 meter vrije val mogelijk zijn. • Gierzwaluwen leven in kolonies. Daarom is het dus best om altijd minstens 2 of 3 nestkasten bij elkaar te hangen, maar meer mag natuurlijk ook altijd.

Door het succes van Antwerp Street Soccer sloegen de Borgerhoutse partners Kras Sport, JES en Samen op Straat de handen in elkaar om ook een street soccer tornooi te organiseren in Borgerhout voor jongere kinderen (max. geboortejaar 2003). Zij spelen 4 tegen 4 (2 wisselspelers). Binnen enkele jaren hopen we de Borgerhoutse winnaars van de Youth Cup te zien triomferen in de Antwerp Street Soccer finale. Thumbs up! Stel jij ook een ploegje samen met je vrienden? Kom dan op volgende data naar deze pleintjes: 31/5 Lt. Naeyaertplein - 7/6 Bloemstraat - 14/6 Vinçotteplein. Je kan telkens ter plaatse inschrijven tussen 13.30 en 14 uur. De grote finale is gepland op zaterdag 17 juni op het Terloplein.

Wil je een gratis nestkast hangen? Contacteer Natuurpunt: Guy.van.steen@telenet.be www.borgerhout.be

Youthcup 2017 T: 03 270 99 69 Buurtsport.Oudborgerhout@stad.Antwerpen.be

De gierzwaluw brengt zowat zijn hele leven door in de lucht. Alles doet hij daar: eten, slapen, paren. Alleen voor hun jongen gaan ze op zoek naar een plek om eieren te leggen, te broeden en de kleintjes groot te brengen. Hier kan je hen bij helpen door voor nestgelegenheid te zorgen.

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

29


Unieke ‘Urban’ Reuzenloop Loop net als Tine Embrechts door Rataplan en Trix De 5de editie van de Reuzenloop loopt op zondag 14 mei dwars door 5 gebouwen. Een miniversie van de populaire Urban Trail dus, maar dan zonder de aanschuifrijen in de gebouwen. Het concertgebouw Trix, cultuurhuis Rataplan en Open School werden vorig jaar al doorkruist, nu komen daar de Floraschool en Sint-Annakerk bij. Op verschillende plaatsen op het parcours is er muziek of animatie en op Spoor Oost komt een heuse ‘regenboogtunnel’. Je kan alleen 4, 8 of 12 km lopen, maar je kan ook de aflossingsloop van 12 km met 3 vrienden afleggen. Gratis Kidsrun Alle kinderen krijgen een medaille en een drankje aan de aankomst. Vanaf 13 uur is er een massaopwarming met de Speltrappers aan het grote podium. Inschrijven via www.borgerhout.be of de dag zelf vanaf 12.30 uur in de inschrijftent (€ 3 / € 5). Deelnemers kunnen bij inschrijving een vrije bijdrage storten voor Al Ikram.

Reuzenloop Zondag 14 mei 2017 tussen 13 uur en 17 uur Start en aankomst: Terloplein www.borgerhout.be

“Met een hele groep lopen we samen de Reuzenloop, dwars door verschillende gebouwen en met aankomst op een groot buurtfeest. Superleuk met zoveel supporters!”

Gohdar Avdal (Open School Antwerpen)

De tijd van het jaar ... Hulp nodig bij het invullen van uw belastingaangifte? Wie hulp nodig heeft bij het invullen van zijn belastingaangifte, kan op dinsdag 30 en woensdag 31 mei terecht in het administratief centrum in Borgerhout. Een ambtenaar van de federale overheidsdienst Financiën registreert de aangiftes meteen online. Je krijgt ter plaatse een bewijs van aangifte.

Assistentie belastingsaangifte (gratis) Dinsdag 30 mei en woensdag 31 mei 2017 van 9 tot 12 en van 13 tot 15 uur Moorkensplein 19, 2140 Borgerhout

Gratis wandelingen voor 55-plussers Een groep enthousiaste senioren wandelt wekelijks samen in en rond Antwerpen. Op 2 mei gaan ze van Maria Ter Heide naar het Park van Brasschaat, op 16 mei wordt een hele dag gewandeld in Lokeren, de Durmevallei, op 6 juni in Putte, Bos van Moretus (bloei rododendron) en op 27 juni van Hemiksem naar Schelle. Vertrek telkens aan De Roma om 9 uur.

Inschrijvingen (gratis) Seniorenconsulent T: 03 338 17 43 of jos_henderieckx@hotmail.com www.borgerhout.be

30

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen


Sport en spel Gratis spelen met de Speltrappers in de zomervakantie Van 3 juli tot en met 30 augustus staan de Speltrappers op acht Borgerhoutse pleinen met een aanbod aan super leuke sport- en spelactiviteiten. De Speltrappers komen met een bakfiets vol spelmateriaal jouw richting uit. Telkens van 13 tot 17 uur. Touwtrekken of gewoon verstoppertje, knutselen of dansen, de speltrappers zorgen elke dag weer voor een nieuw en divers aanbod zodat niemand zich verveelt. Voor kindjes van 4 tot 12 jaar. Ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen. Je vindt de Speltrappers deze zomer op de Weerstandlaan, Terloplein, Laar, Koxplein, Spoor Oost, Te Boelaerpark, Monseigneur van Goethemplein en Krugerplein.

Maak je straat groener: Boomspiegelwedstrijd Een boomspiegel is een stukje grond rond een boom in het voetpad. Maak je straat groener en zet plantjes of bloemen rond uw buurtboom, alleen of samen met je buren. Schrijf in vóór 1 juni via www.borgerhout.be. Er zijn mooie prijzen te winnen, begin september kiest een jury de mooiste boomspiegels. Op 10 mei is er ook een inspiratiemoment, de eerste honderd aanwezigen krijgen gratis 10 liter compost en een verrassing.

Inspiratiemoment boomspiegelwedstrijd (gratis) Woensdag 10 mei 2017 om 19.30 uur Ecohuis, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout www.borgerhout.be

Speltrappers (gratis) Van 3 juli tot en met 30 augustus Verschillende locaties in Borgerhout www.borgerhout.be

Sport K.O.R.T.

Den Dreihoek

Grasvolleybaltornooi 7 mei 2017 van 10 tot 16 uur € 30 per ploeg (waarvan € 12 aan drankbonnen) Te Boelaarpark, 2140 Borgerhout volleybalgroenenhoek@gmail.com

Koers voor klein en groot Den Dreihoek Koers op zondag 7 mei is intussen een klassieker onder de Antwerpse recreatieve koersen. Iedereen kan deelnemen: van kleuter tot senior, met loopfiets, bmx, bakfiets of koersfiets.

Er zijn koersen voor kinderen van alle leeftijden, vanaf kleuters met loopfietsjes. Ook volwassenen komen in verschillende categorieën aan bod, van ‘wielrenners voor één dag’ tot enthousiaste wielertoeristen die elke zondag op pad gaan met de vrienden en vriendinnen. Een DJ zorgt voor extra sfeer aan de start- en aankomstzone in de Dodoenstraat. Aan de verraderlijke kasseistrook op het Moorkensplein is een extra supporterszone in de Stan Ockersbocht aan café Mombasa, hier staat bovendien een tribune. De dag wordt afgesloten met een buurt BBQ aan de aankomst en een afterparty in café Mombasa.

Den Dreihoek koers Zondag 7 mei vanaf 12.30 uur Start en aankomst: hoek Dodoensstraat/Van Geertstraat, 2140 Borgerhout Parcours door de volgende straten: Dodoensstraat, Van Geertstraat, Van Leentstraat, Kroonstraat, Zonstraat, Moorkensplein, Oedenkovenstraat, Ketsstraat en de Tuinbouwstraat Info en inschrijven: www.dendreihoekkoers.be

Zen in de zomer / gratis yoga (gratis) 24 juni tot 9 september 2017, elke zaterdag van 10 tot 11 uur Krugerplein, 2140 Borgerhout sportenbeweegmee@stad.antwerpen.be

Antwerpse Sportweken 1 juli tot 31 augustus 2017 € 90 voor een week (gemiddeld) Plantin Moretus en Luisbekelaar & Tafeltennisclub AFP 2140 Borgerhout www.antwerpen.be/sportweken

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

31


Borgerblad 02  
Borgerblad 02  
Advertisement