Page 1

Centrale Markthallen Bulletin Officieel orgaan van de Centrale Markthallen, Jan van Galenstraat 4 te Amsterdam. Speciale krant gedrukt in 4 kleurendruk. oplage 22.000 stuks juni 1959

1959: 25 Jaar Centrale Markthallen Amsterdam. In de afgelopen 25 jaren is het streven van Gemeentebestuur en zijn vertegenwoordigers er voortdurend op gericht geweest, de Centrale Markt voor de handel, zoveel als practisch mogelijk was, tot een goed werkterrein te maken. Deze houding heeft VRUCHTEN afgeworpen en vergeleken met 1934 en de jaren daarvoor, is er veel ten goede veranderd. Dit moge bijvoorbeeld blijken uit de volgende beoordeling van een marktambtenaar. Toen in 1950 de grossiersvereniging “Onderling Belang” haar 50-jarig jubileum vierde, werd in het ter gelegenheid daarvan uitgegeven gedenkboek “Van Westertoren tot Markthal” een apart hoofdstuk gewijd aan “Luuk”, de chef der Centrale Markt, “de heer l. de Vries, thans gepensioneerd”. Van deze ambtenaar - en mager was hij geenszinswerd o.a. gezegd: “Hij is niet zijn ge-

Toekomst Wat de volgende 25 jaren zullen brengen ligt in de schoot der toekomst verborgen. Veel zal daarbij afhangen van de mate, waarin Amsterdam zich als wereldstad zal ontwikkelen en welke wijzigingen er op het gebied van de teelt en de voorziending van voedingsmiddelen zullen plaatsvinden.Wijsheid en beleid van handel en overheid zullen in onderlinge samenwerking ongetwijfeld ook in de voor ons liggende jaren de juiste koers weten te bepalen, tot zegen van de Centrale Markt in het bijzonder en tot meerdere glorie van ons goede en mooie Amsterdam. J.W. van Beeren

wicht in goud, maar in diamant waard”. Luuk “de ontwarrer” heet het verder, want deze volkomen met de marktvergroeide figuur wist op zijn eigen wijze altijd wel oplossing voor de vele problemen, welke zich dagelijks op de markt voordeden.

DE CHAMPIGNONS KOMEN IN DE MODE Een uitkomst op vleesloze dagen. Een delicatesse en toch niet duur. Vraag naar de interessante folder in onze Champignonstand

Dankzij de in 1947 uitgevonden transistor is de komst van de draagbare radio niet meer te stuiten. Draagbare radio’s zijn er tegenwoordig zelfs in allerlei kleuren en modellen.


KT R N A M AKE NI E D M JU K 1 S 28 E ZO 00 G BE N 1 DA N VA ZO OP

COLOFON Centrale Markt bulletin is een uitgave van Food Center Amsterdam. Nr. 2 Juni 2009. Oplage 22.000 stuks. Controlled circulation. Redactie: Evelien Duncker, Hayke Hulshof, Marjolein Okkinga, Theo Schönhage, Wilson Numan, Wim de Graaf. Lay-out: Wilson Numan Druk: Rodi Broek op Langedijk. Druk- en zetfouten voorbehouden.

AMSTERDAM STAD VAN 1001 SMAKEN

De Markt van 1001 Smaken op het Food Center Amsterdam past geheel in het kader van ‘Amsterdam Stad van 1001 Smaken’. Het vormt een mooie opmaat naar de landelijke ‘Week van de Smaak’ die plaats vindt van 20 tot en met 27 september en waarin Amsterdam dit jaar het predikaat heeft van ‘Hoofdstad van de Smaak’. Door het hele land heen en in Amsterdam in het bijzonder ligt de aandacht op duurzame en streek gebonden producten. De opening van de ‘Week van de Smaak’ vindt plaats op het Centraal Station van Amsterdam op 20 september met de aankomst van de ‘Smaaktrein’. De 1001 Smaken zijn die dag ook te proeven in het Oosterpark. De hele week door presenteren horecabedrijven, natuurwinkels, cateraars, delicatessenzaken, markten, stadsdelen, bedrijfsrestaurants, schoolkantines en uiteraard ook het Food Center Amsterdam heerlijke gezonde duurzame en regionale producten. In het slotweekend van de ‘Week van de Smaak’ van 25-27 september vindt onder

andere in Amsterdam Zuid-Oost het ‘Festival van 1001 Smaken’ plaats, zijn er ‘Smaakexplosies’ op het Hembrugterrein en opent het Food Center Amsterdam wederom zijn poorten. Ook u kunt meedoen met ‘Amsterdam Stad van 1001 Smaken’. (www.amsterdamstadvan1001smaken.nl)

Koop je een kiwi met het bekende ZESPRI® label, dan ben je verzekerd van een constante kwaliteit en een verrukkelijke smaak. Met een ZESPRI® GREEN kiwi kies je voor kwaliteit, gezondheid, vitaliteit en smaak!

Een ZESPRI® GOLD kiwi herken je aan zijn vijg-achtige vorm en gladde schil.

Het sappige vruchtvlees van één kiwi levert één vijfde van de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen, die je lichaam nodig heeft om gezond en fit te blijven. Bovendien zit een kiwi boordevol antioxidanten en is van nature rijk aan vezels.

Het goud-gele vruchtvlees smaakt verleidelijk tropisch en zoet. Deze zalige vrucht zit vol vitaminen, mineralen en andere essentiële elementen die helpen je lichaam gezond en vitaal te houden. Je kan hem uitlepelen, schillen of verwerken in een origineel recept. Wat je ook kiest, met een ZESPRI® GOLD kiwi geniet je elke dag gezond.

Eén ZESPRI® GREEN kiwi per dag, geeft je de nodige energie en vitaliteit voor je actieve en dynamische levensstijl.

www.zespri.nl

ONZE KLANTEN Wij interviewen de heer Frans Plasmeijer van Restaurant Plasmeijer gevestigd in Leimuiden, mooi gelegen aan de Westeinderplassen. De heer Plasmeijer vertelde ons dat hij zeer tevreden is over de ontwikkelingen van zijn bedrijf, waarvan hij al 16 jaar eigenaar is. Vanaf zijn 14e jaar “zit” de heer Plasmeijer in de Horeca, begonnen als algemeen medewerker en daarna assistent kok, inmiddels chef-kok van zijn eigen restaurant. Toen wij hem vroegen wat hem in het Foodcenter aantrok, vertelde hij enthousiast; het Foodcenter heeft goede producten waarbij de prijsverhoudingen helemaal kloppen, is gespecialiseerd en tegelijkertijd divers, klantvriendelijk en vooral goed bereikbaar. Vooral het contact met de klant is uitmuntend. Dit zijn allemaal zaken die de heer Plasmeijer ook hoog in het vaandel heeft staan met zijn clientèle. De heer Plasmeijer koopt bij verschillende bedrijven op het Foodcenter, waaronder de firma Pieter van Meel en Jan van As. Nieuwsgierig geworden naar het Restaurant Plasmeijer bezoek dan www.plasmeijer.nl

ZESPRI® kiwifruit Salsa Ingrediënten: · 4 ZESPRI® GREEN kiwi’s · 1 fijngesneden rode ajuin · 1 eetlepel vers citroensap · 1 theelepel komijn · 4 ZESPRI® GOLD kiwi’s · 2 eetlepels fijngehakte verse koriander · 1 eetlepel fijngehakte verste munt Bereidingswijze: Schil de ZESPRI® GREEN en GOLD kiwi’s in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Doe deze ZESPRI® kiwiblokjes in een kom samen met alle andere ingrediënten en meng alles goed. Laat het mengsel minstens 1 uur koelen in de ijskast, zodat de smaken zich goed vermengen. Serveer deze salsa met tortilla chips of als begeleiding bij gegrilde stukjes vlees of vis.


MARKT VAN 1001 SMAKEN

Op zondag 28 juni aanstaande vindt de tweede activiteit plaats in het kader van het 75–jarig jubileum van het Food Center Amsterdam. Na een succesvolle start met Beleef de Lente op 17 april, wordt er dit keer een ‘Markt van 1001 smaken’ neergezet. Opnieuw staan duurzame en streek gebonden producten centraal. Hiermee wordt weer ingehaakt bij de Hoofdstad van Smaak activiteiten die heel 2009 in Amsterdam plaatsvinden. Dit keer staat de markt niet alleen open voor relaties van het Food Center Amsterdam maar ook voor hun klanten, buurtbewoners en overige belangstellenden. Langs 101 marktkramen kunt u de producten zien, ruiken en proeven wat het Food Center Amsterdam te bieden heeft. Aangezien de activiteit op een zondag plaatsvindt is het een ideale gelegenheid om de familie kennis te laten maken met de prachtige bedrijven en producten die op het Food Center te vinden zijn. Tevens kan men zich daar laten informeren over de gemeentelijke herstructurering en de toekomst van het Food Center Amsterdam Er is voor ieder wat wils; rondleidingen met een paardentram over het 26 ha grote terrein, een tal van kinderactiviteiten, proeverijen, muziek en entertainment. Daarnaast zullen er bij de verschillende marktkramen producten worden verkocht waardoor de bezoekers direct kennis kunnen maken met de 1001 smaken die het Food Center te bieden heeft. Laat u op 28 juni verrassen door de diverse smaken van duurzaamheid!

ONZE KLANTEN Patrick Ik ben sedert 2004 mede-eigenaar van Cavacatalunya. Ik ben al heel lang bezig een goede cava op de markt te brengen en het gaat erg goed, de Nederlander drinkt steeds meer cava. Omdat mijn Opa in Valencia woont kom ik al vanaf mijn jeugd in Spanje. Mijn opa nam als goede gewoonte bij het eten altijd een rioja of een goede cava. Zo kwam ik met een goede cava in aanraking. Ik haal de cava uit de beste streek van Spanje, Penedes en distribueer die hier, maar ook in Suriname ben ik actief, en ik moet zeggen het gaat goed aan de overkant van de oceaan.Ook voor feesten en partijen lever ik, even een mail naar cavacatalunya@hotmail.com en ik lever dezelfde dag.

Ik kom graag op het Foodcenter voor mijn inkopen, ik koop bij de Kweker, Paardekooper en de Vismarkt, dit doe ik voornamelijk voor hapjes bij mijn proeverijen, vooral de vismarkt heeft goede producten. Ik vind het Foodcenter goed bereikbaar en de producten zijn divers, eigenlijk voor ieder wat wils. Ook kijk ik wat mijn concurrenten doen, dat houdt me scherp. Het is makkelijk dat ik kan parkeren op het Foodcenter en direct me producten kan meenemen. Kortom het Foodcenter geeft mij als ondernemer alle faciliteiten om goed, snel en betrouwbaar me inkopen te doen, Proficiat met jullie 75 bestaan!

WIST JE DAT... Alles verandert, behalve het veranderen zelf. Als deze wijsheid ergens bewaarheid wordt dan is het op de markt van Amsterdam. Vers betekent ook “up to date” zijn in je bedrijfsvoering. Het heilig boontje echt bestaat? Deze behoort tot de groep droogbonen, ze hebben een harde schil en kunnen bewaard worden en later gekookt. Het is een witte boon met bruine vlekken. De tekening op het heilig boontje doet denken aan een biddende Maria en is daarmee de naamgever van deze boon.

21-juni Zimmerende Zondag Zimmerterrein, Oud-West, Amsterdam 25 – 28 juni Taste of Amsterdam Amstelpark, Amsterdam 28-juni Finale StadsSpelen Dam, Amsterdam 30 augustus 11.00 – 18.00 uur De Pure Markt Park Frankendael, Amsterdam Hele maand september Havensafari Noordzeekanaal Amsterdamse Haven 12 t/m 20 september Oogstweek van Heerlijk Noord-Holland Diverse locaties in Noord-Holland 20-september Opening Week van de Smaak

www.oudwest.amsterdam.nl www.tasteofamsterdam.com www.stadsspelen.nl www.puremarkt.n www.havensafari.nl www.noordhollandsegrond.nl www.amsterdamstadvan1001smaken.nl


KT R N A M AKE NI E D M JU K 1 S 28 E ZO 00 G BE N 1 DA N VA ZO OP

A.C. Loogman & Zn B.V. Arie Loogman Aardappels, daar draait het om bij de firma Loogman, heel veel aardappels. Vastkokend of iets kruimig, voorverpakt of los, vuil of gewassen. Tussen de 800 en 1200 ton per week gaat er naar binnen en weer naar buiten. Aardappels staan nog steeds op nummer 1 als het om ons volksvoedsel gaat. Niet alles gebeurt in Amsterdam. Voor de export wordt er op andere locaties nog eens 300 tot 800 ton verpakt. Daarnaast zijn er de uien, en in de winter zuurkool en winterpeen, en het totale assortiment voor de snackbar, meer dan 500 producten. Patat natuurlijk, maar ook kroketten en frikadellen, milkshakes, bekertjes, deksels. Arie Loogman is de 3e generatie in het bedrijf. Grootvader Loogman begon als venter langs de deuren in Badhoevedorp, had een tijd een groentewinkel en startte in 1953 met zijn drie zoons de groothandel in aardappelen en uien op de Centrale Markt.

GROOTHANDEL IN FRUIT

Inmiddels werken bij Loogman 35 mensen om te zorgen dat de klanten krijgen wat ze hebben willen. Groenteboeren, Turkse winkeliers, marktkooplui, snackbarhouders, uit Amsterdam, maar ook uit de hele provincie, komen al vanaf 5.00 om hun spullen te halen. De horeca heeft een ander ritme. De koks krijgen hun bestellingen keurig netjes aan huis bezorgd. En achterin de hal staat een lopende band waarop de aardappels voorbij komen die verpakt worden voor de grootwinkelbedrijven en in grote vrachtwagens vervoerd worden naar de distributie centra (DC’s). Loogman rijdt met eigen waar, maar heeft ook een transportvergunning; als hij aardappels naar Spanje heeft gereden, hoeft hij niet leeg terug. Hij kan zijn wagen vullen met sinaasappels en die lossen op de markt in Barendrecht.

Bij de septemberoogst gaat het anders. Alles komt direct van de telers door heel Nederland vandaan. Dat betekent vaak bellen en horen wie wil verkopen of nog wil wachten op een betere prijs. Een teler heeft 600 of 700 ton aardappels in een schuur en kan die in principe bewaren tot mei. Als de markt stijgt, bijvoorbeeld door veel vraag uit het buitenland, heeft hij mazzel. Dat is niet te peilen. In de winter komen ook veel aardappels uit Spanje, en als het er de tijd voor is gaan de pootaardappels weer daar naar toe. De plek is belangrijk voor Loogman, omdat het een echte markt is. Daar komen de klanten op af. ‘Als je als bedrijf ergens alleen gaat zitten, is het nog maar de vraag of die klanten speciaal voor jou willen omrijden.’ ‘Een toekomstdroom? Laaddocks om de vrachtwagens te lossen. En veel hoge gebouwen. Er zijn plannen, altijd maar plannen. De ondernemers weten niet wat er exact gaat gebeuren. Daar kan je je wel druk over gaan zitten maken, maar je hebt wel wat anders te doen. Een definitieve stap ondernemen is zo gebeurd als je weet wat je wilt en weet wat je kan doen. Maar zonde als het weg zou gaan, het is toch een prachtig gebied.’

Waar zijn handel vandaan komt? In augustus komt er veel uit Zeeland, de Doreetjes, de Bildstars. Aardappels worden vooral ‘droog uit de schuur’ ingekocht. Met de teler wordt afgesproken dat hij gaat rooien en dan gaan de aardappels nog een dag of tien de schuur in om te drogen. De slechte aardappels tonen hun karakter al in de schuur en worden eruit gehaald. Loogman neemt alleen ‘het gezonde spul.’

Arie Brouwer Fruitgroothandel Jan Brouwer Jan Brouwer werkt bij z’n broer Arie Brouwer en ze handelen in fruit. Hun vader begon samen met zìjn broer 56 jaar geleden met het bedrijf in de Centrale Markthallen. De gebroeders Brouwer (Freek en Gijs) deden in appels, peren en zomerfruit, allemaal Nederlandse waar, vooral uit de Betuwe en Zeeland. De groothandelsmarkt was het centrale verzamelpunt voor alle handel die van buitenaf werd aangevoerd, waar de marktkooplui en de groenteboeren uit Amsterdam en de directe omgeving hun inkopen kwamen doen, in het begin zelfs nog met paard en wagen. Het was in die tijd veel moeilijker om je handel

bij elkaar te krijgen, want de transportmiddelen waren beperkt. Koele opslag was er alleen in de kelderruimte onder de centrale hal en daar had je weinig grip op de temperatuur. Je kocht gewoon veel minder in. Het was allemaal veel arbeidsintensiever. “Ze reden ‘s ochtends om drie uur weg. Mijn vader kwam dan tussen de middag wel thuis eten, maar daarna gingen ze naar de veilingen om inkopen te doen voor de volgende dag. Pas na 4 uur waren zij terug. ’s Zomers gingen ze na het eten nog wel eens kersen en aardbeien halen en dan gingen wij als kind mee om te helpen laden en lossen.” Per dag kwamen er zo’n 30 klanten. De concurrentie was in die tijd veel feller: eerst overal kijken en keuren en dan bepalen bij wie je koopt. Tegenwoordig


hebben de bedrijven meer een vaste klantenkring. Arie Brouwer kwam op z’n 15e in de zaak en leerde het vak al doende.Toen zijn vader met pensioen ging (Gijs had het bedrijf al verlaten), nam Arie het bedrijf over, samen met zijn vrouw Anne Marie. Beetje bij beetje breidde hij de handel uit. Elf jaar geleden verhuisde het bedrijf vanuit de hal naar een nieuw en veel groter bedrijfspand. Dat gaf ruimte om het assortiment (en de omzet) flink te laten groeien. De buitenlandse appels en peren, en later ook het citrusfruit kwamen erbij, maar de specialiteit bleef en blijft het Hollandse fruit. In het voorjaar vertegenwoordigt dat zeker 50% van de omzet, vooral door de aardbeien en straks de bessen, frambozen, bramen etc. De vraag bepaalt min of meer het aanbod. Er moet genoeg omzet in een product zitten, bepaalde fruitsoorten zijn bijvoorbeeld zo exclusief en duur dat Brouwer ervoor kiest die niet te verkopen. De vraag verschilt per regio: in Amsterdam hebben ze liever een grote maat appels en peren dan in de rest van Nederland. De klantenkring van Arie Brouwer bestaat voor een groot deel uit de kleinhandel en in dit seizoen uit collega grossiers op het Food Center die bij hem hun aardbeien inkopen. De horeca bedient Arie Brouwer alleen indirect door te leveren aan een grote horecaleverancier Inversco. Bijna de gehele klantenkring bestaat uit Amsterdamse bedrijven.

worden netjes uitgestald. Collega grossiers komen al heel vroeg hun waar halen, want zij moeten ook om 6.30 klaar staan als de markt open gaat. Dan komt de kleinhandel zijn inkopen doen. Dat duurt tot een uur of elf en dan wordt alles weer opgeruimd en netjes gemaakt voor de volgende dag. Om een uur of één vertrekken Arie en Jan weer.

BE VA ZO OP N EK ZO 100 DE ND 1 MA AG SM RK 28 AKE T JU N NI

De toekomst? Het Food Center is het enige terrein in Nederland waar zoveel producten bij elkaar op één terrein worden aangeboden. Prettig voor de klanten, want die hebben iets te kiezen. Prettig voor de ondernemers, want die versterken elkaar. Het is er ook gezellig, een soort dorp. Er zitten veel familiebedrijven die elkaar van generatie op generatie kennen en contact met elkaar hebben. “Een praatje maken, maar ook gezonde concurrentie, dat houd je scherp.” Er zijn allerlei plannen voor herinrichting van het Food Center, maar die gelden niet voor de plek waar Arie Brouwer zit. Hun pand staat straks hopelijk als een rots in de branding.

Het lijkt minder hard werken dan vroeger , maar nog steeds stappen Arie en Jan ‘s ochtends om 4 uur in hun auto om van Leerdam naar Amsterdam te rijden en dat zes dagen in de week. Als zij aankomen, staan de wagens die gelost moeten worden vaak al voor de deur. De inkoop wordt gecontroleerd en de producten

Vroegop-Windig

A.C. LOOGMAN & ZONEN B.V.

Ben Vroegop Het verhaal van Vroegop-Windig is het mooie verhaal van een gestaag groeiend familiebedrijf. Toen de Centrale Markt in 1934 open ging begon grootvader Vroegop daar op de pieren met zijn grossiersbedrijf Vroegop AGF. Vader Vroegop kwam na de oorlog in de zaak en toen hij het drukker kreeg door ondermeer de ontwikkeling van de groothandel, betrok hij zijn broer en zijn zwager erbij. Ben kwam in 1965 in de zaak, net voor de opkomst van de supermarkten. In die tijd was het heel gewoon dat kinderen in de zaak van hun vader gingen werken. “Wat wil je worden? Kom maar in de zaak.” Het werk betekent gewoon je brood verdienen, maar het is ook een hobby:”Je moet er ook lol in hebben, anders houd je het niet vol.” Oorspronkelijk werkte de familie alleen met Nederlandse waar, eerst groenten, later ook fruit en na de oorlog kwamen de conserven erbij. Vooral in de winter was de handel beperkt, koolsoorten, zoute snijbonen, zuurkool uit het vat en dan had je het wel

gehad. Te weinig om van te leven, zodat de handel in blikgroenten een welkome aanvulling vormden. En omdat vader Vroegop vond dat er voor de groentehandel een eigen merk moest komen, startte hij met het merk De Kweker. Een reis naar Amerika zorgde voor nieuwe inspiratie; vader Vroegop maakte daar kennis met de moderne horecaontwikkelingen en zag de kansen die dat bood voor zijn eigen bedrijf. In een nieuw pand werd de Kweker gevestigd, de ‘voorraadschuur’ voor de kleine restaurantjes. Vroegop AGF, dat inmiddels ook in bananen en citrusfruit deed, vestigde zich in de andere helft van het pand. Met de overname van Windig kwam ook het exotische fruit in het assortiment. Inmiddels was het jasje alweer te krap geworden; Vroegop–Windig bouwde een nieuw pand en de Kweker kon de vrijgekomen ruimte goed gebruiken. De vraag bepaalt het assortiment, niet alleen van het soort producten, maar bijvoorbeeld ook welk ras aardbei je voert. “Maar zelf ben je ook ‘productgek’, je wilt een product met smaak verkopen en niet een aardbei die er wel uitziet als een aardbei, maar smaakt als een radijs. Je maakt afspraken met een teler welke soort hij zal telen en dat probeer je dan samen in de markt te zetten. Soms lukt dat, soms niet.” De handel op het Food Center is vooral bedoeld voor de Amsterdamse klanten, de groentespecialisten, de Turkse winkels en de horecagrossiers. De grootschalige distributie heeft weinig te zoeken in Amsterdam en werd een aantal jaren geleden in Bleiswijk gevestigd, dichtbij de havens voor de importproducten en bij de kassen voor de Nederlandse teelt.


KT R N A M AKE NI DE SM JU K E 01 28 O G Z 0 BE N 1 DA N VA ZO OP

Voor het bezorgen van bestellingen in en rondom Amsterdam experimenteert Vroegop–Windig met een milieuvriendelijke elektrische vrachtwagen. Dat soort wagens hebben een beperkt bereik. Als het Food Center verder van de stad zou zitten, zou deze schone transportvorm niet mogelijk zijn. Maar dat is niet de enige reden waarom VroegopWindig graag op de huidige locatie zit. Het Food Center heeft ook vandaag de dag nog een belangrijke functie voor Amsterdam en omgeving, belangrijker dan het stadsbestuur misschien wil geloven. De verscheidenheid in retail en horeca en dus de aantrekkelijkheid van de binnenstad is grotendeels afhankelijk van het Food Center. Vooral de kleinere winkeliers, maar ook de kleine restaurantjes en broodjeszaken, doen hun inkopen graag op het Food Center. Juist deze ondernemers hebben vaak weinig ruimte en daardoor geen mogelijkheid om voorraad te houden. Het Food Center is hun “voorraadschuur”. Hun aanbieders zitten er bij elkaar, ze kunnen kwaliteit vergelijken en

als de een iets niet heeft, heeft de ander het wel. Ze kunnen per dag inkopen en hun bestelling laten bezorgen, of zelf meenemen want het Food Center is dichtbij en het kost ze dus relatief weinig van hun schaarse tijd. Hun nerinkjes verlevendigen de stad: de terrasjes, de kleurrijke uitstallingen rondom een winkel vrolijken de straat op. En het is toch ook gewoon leuk om af en toe je boodschappen te doen bij de Turk op de hoek en een praatje te maken met je buurtgenoten? Ben Vroegop is inmiddels met pensioen, maar wel nog als adviseur betrokken bij het Vroegop-Windig. En hij kan nog steeds lyrisch worden over een appel!

Gebroeders de Mooij BV Roel de Mooij We aaien de sla en proeven de fel oranje worteltjes die zijn gekweekt op zandgrond vlak achter de duinen. Makkelijk voor de worteltjes, die hoeven niet te zwoegen om zich de grond in te werken en daardoor gemakkelijk voor de kok, schrappen hoeft niet en dat beetje zand is er zo afgespoeld. Roel de Mooij loopt met zichtbaar genoegen door de koude hal waar een keur aan groenten in kratten hoog staat opgestapeld. Van jonge geplukte sla uit Italië tot stevige meloenen uit Turkije, maar nu in augustus toch voor 80% Nederlandse waar. Begin jaren 80 namen Roel en Dick de Mooij de handel over van hun vader en oom. Die vestigden zich in 1934 op wat toen de Centrale Markt heette, in de grote markthal tussen de andere handelaren. Vader en oom begonnen klein, kochten groente en fruit in bij kwekers en veilingen door het hele land en probeerden hun waren te slijten aan de Amsterdamse marktkooplui en groenteboeren die hun inkopen kwamen doen op de Centrale Markt. In handen van Roel en Dick is de zaak uitgegroeid tot een internationaal bedrijf waar per week tussen de 400.000 en 800.000 ton voornamelijk groenten wordt in- en weer verkocht. Op het terrein van het Food Center vindt de handel plaats gericht op Amsterdam, in Barendrecht worden de internationale orders verwerkt. Een kleine 40 mensen staan bij de gebroeders vast op de loonlijst, de meeste al lang in dienst, soms wel 25 jaar. Er is weinig verloop en als er al eens een weggaat komt die wel weer terug. De werkdag op het Food Center begint om 4.00 in de ochtend. Dan komen de eerste vrachtwagens met handel. Om 4.30 arriveren de eerste inkopers en

om 6.30 gaat de markt open voor de Amsterdamse klanten. ‘Het Food Center is populair, omdat je als klant wat te kiezen hebt’, vertelt Roel de Mooij. En dat is precies de reden waarom hij en z’n broer er graag zitten. Het grote assortiment trekt klanten aan. Ze keuren en proeven en kiezen uiteindelijk de producten die hen het meeste aanspreken. Dat en de sfeer van de ondernemers onder elkaar, ‘net een eigen dorp in de stad’, maakt het een aantrekkelijke plek voor de nering. ‘Je bent concurrent van elkaar, maar soms ook klant en als het rustig is ga je voor een kop koffie naar de buren.’ Het samenstellen van het assortiment gaat op gevoel dat is ontwikkeld door ervaring. ‘Dat is niet op school te leren’, zegt Roel. Dat is een kwestie van steeds om je heen kijken wat de markt te bieden heeft, producten proberen en laten proeven. Van de tien die je probeert, slaat er altijd wel een aan. En vooral laten proeven; Roel houdt zelf van koken en heeft zijn garage omgetoverd in een soort Grand café waar hij zijn producten uitprobeert op vrienden en familie. “Want als je alleen op je eigen smaak afgaat, begin je niks”. De toekomst? De gemeente, marktwezen en de verenigde bedrijven zijn het er allemaal over eens dat er iets moet gebeuren op het terrein. Als het aan De Mooij lag kwam er mooie strakke nieuwbouw en werd de hoofdingang verplaatst van de Jan van Galenstraat naar de Haarlemmerweg. Het idee om het terrein deels openbaar te maken en er huizen te bouwen, lijkt hem niets. Huizen en deze handel gaan niet samen, worden er straks honden uitgelaten tussen de aardbeien en meloenen? Het Food Center verplaatsen naar buiten de ring van Amsterdam is ook geen optie. Te ver weg voor alle klanten die nu een paar keer per week of soms dagelijks hun inkopen kunnen doen. Bovendien zou dan bezorgen met elektrische wagens, waarmee nu geëxperimenteerd wordt, niet meer kunnen zonder een extra overslag te maken.


VERS&DIVERS ZOMERROOD

BE VA ZO OP N EK ZO 100 DE ND 1 MA AG SM RK 28 AKE T JU N NI

HET SEIZOEN

Half juli, op een terrasje, de kop vol in de zon, de ogen licht gesloten; achter de oogleden verschijnt het mooiste rood wat er is… zomerrood. Rood van warmte en geluk, van welbehagen en van nostalgie. Het gekke is dat terwijl ik, zittend achter mijn PC op een bewolkte dag, hier aan denk, de zilte smaak van een zomerbriesje op mijn lippen komt en ik in de verte vanille, teer en zonnebrand ruik. Hetzelfde extatische gevoel krijg ik ook als ik mijn, redelijk flinke, neus in een doos échte aardbeien steek. Ruikt elke aardbei nou zo lekker? Nee, is er wel degelijk verschil. Aardbeien smaken zoals ze ruiken; bij weinig geur is de aardbei dus meestal net zo smakeloos als reukloos. Of erger, wel mooi rood, maar niet rijp en dus hard en zuur. De lekkerst ruikende, vind ik de (wilde) bosaardbei, die helaas in Nederland niet veel voorkomt. Ik weet een plekje in een heemkundige tuin in de Randstad, waar je op een stille dag er stiekem een paar kan plukken. Ik vertel u niet precies waar, want voor je het weet, houd ik niks meer over! Een goed alternatief voor wilde bosaardbeitjes zijn de oorspronkelijk uit Frankrijk komende ‘Mara du Bois’ aardbeien. Klein van gestalte, heerlijk van geur en weeïg zoet van smaak. Verkrijgbaar van begin mei tot laat in september. Op de gedeelde eerste plaats staan de ‘Lambada’ aardbeien van de koude grond Met hun wortels in de klei en hun vruchten op een bedje van stro om beschadiging te voorkomen Vol, romig, zoet en zacht, zijn ze vanaf eind mei tot begin september van de koude grond verkrijgbaar. Voor en na die tijd is er ook het hele jaar rond aanvoer vanuit de Hollandse kassen. Weliswaar zijn de kas ‘Lambada’s’ duurder dan de alternatieven uit Spanje en Frankrijk, maar ze steken er absoluut met hun groene kroontje en rode kop en schoudertjes boven uit. Aardbeien zijn snoepjes die je zonder toevoegingen kunt eten Maar natuurlijk zijn er ook heerlijke toepassingen te verzinnen. De lekkerste vind ik nog steeds de klassieker van dun gesneden aardbeien met zwarte peper uit de molen en met de hand lobbig geslagen room. Hiervoor moet je wel echt zoete en volle aardbeien hebben anders wordt het niks! Probeer ook eens aardbeien te marineren in een zoete witte wijn (bijvoorbeeld Mont Bazzilac) met een vanillestokje, een sinaasappelschil (ook het wit voor het bittertje) en 2 steranijsjes. Je moet het wel een nachtje laten staan, maar dan mag je ze uitscheppen en serveren met vanille-ijs. En dan… weer die extase !

AARDBEIEN SCHUIMTAART VOOR CIRCA 8 PERSONEN Heerlijk zomers en makkelijk te maken

Bereidingstijd: circa 1½ uur (inclusief bak- en afkoeltijd) Apparatuur: oven, mixer met gardes, springvorm, mengkom en lepels Ingrediënten Cake: • 25 gram ongezouten, gepelde pistachenoten (gehakt) • 100 gram zachte boter • 100 gram lichte basterdsuiker • 1 ei + 2 dooiers (bewaar de eiwitten voor het schuim) • 85 gram zelfrijzend bakmeel • 2 eetlepels melk • Springvorm van 20 cm doorsnede • Schuim: • 2 eiwitten • 100 gram lichte basterdsuiker • Bovenlaag: • 250 ml slagroom, half stijfgeklopt • 250 gram aardbeien, schoongemaakt Bereiding Verwarm de oven voor op 180°C, hete lucht oven 160°C. Vet de springvorm in. Klop de boter met de suiker tot een lichte massa (3-4 minuten). Klop het ei en de eidooiers erdoor, meng zelfrijzend bakmeel, pistachenoten en melk erdoorheen. Schep in de vorm en strijk glad. Klop de eiwitten stijf, meng de suiker erdoorheen. Schep het op het cakemengsel. Spreid het uit en maak er pieken in. Bak 45 minuten in de oven tot het schuim droog aanvoelt. Laat afkoelen. Sla de room stijf, schep op de taart. Verdeel de aardbeien erover.

Rustenburg Groothandel bv J.L.P Fatels

Sinds wanneer is Uw bedrijf gevestigd op het Food Center Amsterdam? Het bedrijf is in 1934 opgericht door P. Rustenburg en is sindsdien op de groothandelsmarkt gevestigd. P. Rustenburg NV handelde voornamelijk in groenten uit Noord Holland. Omstreeks 1970 hebben Bert,Klaas en Dirk Rustenburg de zaak overgenomen van hun vader en starten onder de naam Gebr.Rustenburg BV. Wij leveren dagelijks al uw verse groente, fruit, champignons en taugé producten. Ook voor uw gesneden groente zoals slamix, wortelen, prei, uien en fruitsalades kunt u bij ons terecht welke wij in onze eigen professionele snijderij bereiden. Tevens vindt u in ons assortiment verse vruchtensappen, augurken op zuur en specerijen. Uiteraard tegen de beste prijs kwaliteit verhoudingen en elke dag vers! Wat is uw handel, wat heeft u in het assortiment en waar bent U goed in? Rustenburg levert dagelijks aan 2 eigen winkelvestigingen en 8 franchise ondernemingen onder de naam “De Twee Gebroeders”in de kop van Noord Holland. De twee gebroeders vallen ook onder de Dutch Vegetable Group. Rustenburg Groothandel BV kan profiteren van de import van Dutch Green en kan altijd beschikken over de beste kwaliteit groente en fruit verpakt onder

eigen merk Elite. Verder importeert Dutch Green vele merken van het mooiste fruit waaronder de merken Cordero en Filosofo en groente onder het merk Primaflor. Dutch Green beschikt over een computergestuurde bananenrijperij met capaciteit van 10.000 dozen per week om bananen te leveren zo als de klant het wenst. Wat zijn de grootste veranderingen op het food center Amsterdam sinds uw bestaan? De grootste verandering is dat het klanten bestand van Rustenburg is veranderd, sinds we een verkoper in dienst hebben uit Turkije krijgen we meer klanten van Turkse afkomst. Hoe ziet U de toekomst van het Food Center Amsterdam en uw bedrijf? De toekomst voor het Food Center zie ik er niet makkelijker op worden. Onze concurrent is de supermarkt

en we moeten samen zorgen voor een breed assortiment met de mooiste handel uit alle windstreken van de wereld tegen en zo goed mogelijke prijs. Kijk maar eens terug hoe het 75 jaar geleden ging en hoe het nu gaat. Ik zoek alleen nog iemand die mijn kan vertellen hoe het over 75 jaar gaat!


KT R N A M AKE NI DE SM JU K 8 OE 001 G 2 Z BE N 1 DA N VA ZO OP

ELDERS IN DE WERELD

Nagyvásárcsarnok Budapest In 1897 zijn in de stad vijf markthallen neergezet bij besluit van de regering. De grootste is de Centrale Markthal. Deze had oorspronkelijk een inpandig kanaal zodat goederen ook via het water konden worden aangeleverd. De markthal biedt zowel een gastronomische als een esthetische ervaring; een grote diversiteit aan producten in een monumentale hal. Door de jaren heen is het gebouw steeds slechter onderhouden en werd daarom in 1991 gesloten. In 1994 is besloten tot renovatie en vandaag de dag straalt het gebouw weer de levendigheid uit die het vroeger had. Hoewel het inpandige kanaal allang verdwenen is, kunnen bezoekers (zo’n 30.000 per dag) nog steeds genieten van grote hoeveelheden verse producten. De oppervlakte bedraagt 10.000 m2.

A-VLEES Sinds wanneer is uw bedrijf gevestigd op het food center Amsterdam? Wij zijn in 1986 meeverhuisd met het slachthuis van de Veelaan te Amsterdam Oost naar de lokatie op de Centrale Groothandels Markt. Wat is uw handel, wat heeft u in het assortiment en waar bent u goed in? Wij zijn een vleesgroothandel die al ruim 15 jaar onder de vlag van A-Vlees BV met grote continuïteit de betere slagerijen, horeca leveranciers en groot winkel ketens zowel nationaal als internationaal bevoorraden met eerste kwaliteits kalfs en lamsvlees. Onze kracht is dat wij als een van de weinige kalf en lamsvlees grossiers beschikken over zeer exclusief vee uit eerste hand, wat zich vertaalt in bevleesdheid van de dieren en natuurlijk malsheid en smaak. Om onze klanten alle service te verlenen die zij verlangen, beschikken wij ook over een zeer goed georganiseerde logistiek waardoor wij u als klant, waar u zich ook bevindt meerdere malen per week kunnen bevoorraden, middels onze eigen vrachtwagens, die een voor een zijn uitgerust met de laatste techniek om er voor te zorgen dat een relatief duur en delicaat produkt bij u wordt afgeleverd met de juiste specificaties. Wat zijn de grootste veranderingen op het food center Amsterdam sinds uw bestaan? Er zijn natuurlijk veel veranderingen geweest op het food center, zoals de hele groente afdeling toentertijd in een nieuw jasje is gestoken, en er zijn verschillende bedrijven die een facelift hebben gekregen, maar voor ons vastzittend aan het abattoir is er niet meer veranderd dan een kleine verhuizing van de voorkant naar de zijkant. Wat is uw leukste herinnering aan het food center Amsterdam ? Ik heb alleen maar leuke herinneringen aan het

foodcenter, maar ik vind de verhalen van vroeger het leukst die worden verteld door de oude stempel. Hoe ziet u uw toekomst van het Food Centrum Amsterdam, en uw bedrijf? Ik voorzie voor het Food Center een uitstekende toekomst mede door de centrale ligging en diversiteit aan produkten die er op het food center worden verhandeld. En voor A-Vlees BV voorzie ik na de herstrukturering buitengewoon veel mogelijkheden hier onze vruchten van te plukken, mede doordat het een meer gestruktureerd handelscentrum wordt waar alles voor handen is.

Fa. G. Schönhage & Zn. Sinds wanneer is uw bedrijf gevestigd op het Food Center Amsterdam? Ons bedrijf is sinds 1934 gevestigd op het FCA toen de centrale markthallen. Opa is in de marnixstraat begonnen en hiernaar toe verhuist waarna later zijn drie zonen in het bedrijf zijn gekomen.In 1987 zijn daarvan ook weer drie zonen in toegetreden en inmiddels is de vierde generatie actief. Wat is uw handel ,wat heeft u in het assortiment en waar bent u goed in? Onze handel is het totale AGF pakket,altijd geweest. We leggen ons toe op de primeurs en op het hollandse produkt in het speciaal. Onze grootste specialiteit is nog steeds “de westlandse druif”,welke wij vanaf de eerste tot de laatste dag altijd in ons assortiment voeren. Wat zijn de grootste veranderingen op het FCA sinds uw bestaan? De grootste veranderingen op het FCA zijn wel het dempen van het water tussen de pieren,de verwijdering van de spoorbaan en het asfal-

teren van de wegen (hoe het was is iedereen altijd snel vergeten). Jammer was de sloop van de toren van de grote hal wat toch een kenmerk was van de markthallen. Wat betreft de verandering van het assortiment op het FCA, dat is in de loop van de jaren veel breder geworden,door verschuivingen in het eet en koopgedrag van de consument. Wat is uw leukste herinnering aan het Food Center Amsterdam? De leukste herinnering is het festival of food wat hier plaatsvond in 1984. De samenwerking op het terrein was toen geweldig. Legendarisch waren de zaalvoetbaltoernooien en de tennistoernooien. Hoe ziet u de toekomst van het Food Center Amsterdam en uw bedrijf? Hopelijk wordt het voor iedereen snel duidelijk hoe de toekomst ingevuld gaat worden van het Food Center Amsterdam. Het FCA zelf is de laatste jaren goed omgesprongen met alle veranderingen in en op de markt. Wat ons bedrijf betreft, ik ben nog steeds van mening dat als je handen goed staan er altijd een goede boterham te verdienen is in de agf.Het is er alleen voor een jonge ondernemer steeds moeilijker om een winkel te starten vanwege hoge opstartkosten en de vele regeltjes. Zoals iedereen weet ,’t was 75 jaar geleden hard werken in de agf en dat is het nu nog. Dat is in ieder geval een ding wat in 75 jaar nog niet is veranderd.

food center  

newspaper summer event

food center  

newspaper summer event

Advertisement