Et bedre liv med KOL hæfte

Page 1

Et bedre liv med KOL

En trĂŚningsvideo til dig, som vil holde fast i din livskvalitet pĂĽ trods af KOL


Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er særlig vigtig, når du har KOL. Mange KOL-patienter oplever, at de bliver forpustede eller får åndenød, når de er fysisk aktive. Det er helt normalt, så derfor må du ikke stoppe din fysiske aktivitet af den grund. Det kan nemlig medføre, at du bliver forpustet af endnu mindre aktivitet og på den måde kommer ind i en ond cirkel.

Hold dig i god form Det er aldrig for sent at gå i gang med de fysiske aktiviteter. Og jo bedre form du er i, jo bedre kan du leve med sygdommen. Hvis du træner og motionerer, opnår du en bedre fysik, en bedre vejrtrækning, færre symptomer på sygdommen, færre indlæggelser og en bedre livskvalitet.

Hvad er fysisk aktivitet? Fysisk aktivitet er mange ting. Men det er først og fremmest en ny måde at tænke på i hverdagen. For alle former for motion gavner dig nemlig.

2

Det er en god idé at tænke i nye vaner for at være aktiv i din hverdag, men du skal også træne – og gerne flere gange om ugen.


KOL og træning

• • • •

Tag trappen i stedet for elevatoren Tag cyklen i stedet for bussen Stå af bussen et stop før planlagt Parker langt væk fra forretningen

Træning gør, at dine muskler bliver bedre til at koordinere bevægelser. Træning forbedrer dit kredsløb og danner fine nye blodkar, så musklerne nemmere får den ilt, som er deres brændstof. Når du har KOL, har du kun en begrænset mængde ilt til rådighed. Men hvis du træner, bliver du i stand til at udføre flere ting med den mængde ilt, du har til rådighed. Derfor er inaktivitet KOL-patientens værste fjende.

Både styrke og kondition er vigtig Sæt tid af i dagligdagen til træning og dyrk den motionsform, du har det godt med. Det er vigtigt, at du får trænet både styrken og konditionen. Hvis det er længe siden, at du sidst har trænet, så begynd stille og roligt og arbejd dig gradvist op. Efterhånden mærker du, at din åndenød bliver mindre.

3


Træning

Konditionstræning Når du træner din kondition, skal din puls op, og du skal være så forpustet, at du ikke kan tale, mens du træner. Under træningen skal du koncentrere dig om din vejrtrækning. Brug især tid på udåndingen. Når du ånder langsomt ud, bliver din indånding bedre og udskiftningen af luften i lungerne mere effektiv. Det vil give dig større udholdenhed i dagligdagen.

Styrketræning Også når du styrketræner, må du gerne blive forpustet. Hvis du går til styrketræning i f.eks. et fitnesscenter, skal du træne de store muskelgrupper, f.eks. læg, lår, baller, mave og ryg. Du skal gentage dine øvelser 8–10 gange, før du holder pause og så gentage dem 3 gange til. Sæt gradvist mere vægt på.

4

Åndenød i forbindelse med træning er ikke i sig selv farlig. Men hvis du oplever åndenød, når du er aktiv, og åndenøden ikke forsvinder, når du holder pause, skal du søge læge.


KOL og træning

Kombination af konditions- og styrketræning Du kan også slå to fluer med ét smæk og få både konditionstræning og styrketræning på en gang. F.eks. ved: • Træning i fitnesscenter • Fodbold, håndbold, badminton • Løbetræning • Cykling • Gymnastik, dans • Stavgang, powerwalking (gang i rask tempo) Det er vigtigt, at du vælger en motionsform, som du synes er sjov. Træn evt. sammen med en ven, men husk, at hvis I kan tale sammen under træningen, arbejder du ikke hårdt nok.

5


Råd og kost

Gode råd til træningen Hvis du har en inhalator med hurtigvirkende medicin (anfaldsmedicin), som du bruger ved åndenød, så tag evt. et sug, inden du starter træningen. Det kan muligvis hjælpe dig til at træne længere og med mindre åndenød. • Husk altid at have din inhalator med ved træningen • Undgå at spise et stort måltid, før du træner • Skriv en træningsdagbog, så du kan se din fremgang, og så du kan presse dig selv endnu mere hver gang • Hav en nødplan parat, hvis vejret er dårligt, og du træner ude • Spis eller drik noget proteinholdigt efter træningen, f.eks. kakaomælk eller knækbrød med kødpålæg. Det hjælper til at opbygge musklerne • Forsøg at være aktiv mindst 30 min. hver dag • Sjov træning er nemmere at holde fast i • Træning giver dig en bedre livskvalitet

6


KOL og træning

Efter træning kan du med fordel drikke en proteinrig drik.

Fælles for alle med KOL, uanset BMI, er, at KOL­ patienter har behov for en mere proteinholdig kost.

HJEMMELAVET PROTEINDRIK (2 GLAS)

2 dl kærnemælk 1 pasteuriseret æg 1 spsk. sukker 1 dl fromage frais, ymer eller kvark Evt. frugt, frisk eller frossen, f.eks. 200 g jordbær + 75 g sukker eller 150 g henkogt ananas + 40 g sukker. Kom alle ingredienserne i en blender eller brug en stavblender. Blend til bærrene er helt purerede. Smag til. Server drikken i glas enten med ske eller tykt sugerør. (Kilde: ”KOL i almen praksis”, DSAM 2008)

7


Træningsdagbog Her kan du holde øje med, hvor mange gentagelser du kan lave af hver af de øvelser der er på din træningsvideo. På den måde kan du holde øje med din fremgang. Når øvelserne bliver for lette, kan du øge sværhedsgraden. I videoen er der anvisninger på, hvordan du gør dét. God fornøjelse. Dato

8

Rejse/sætte

Armbøjere

Trappe


KOL og træning

Skulder

Lår

Armstrækkere

9


Video

10


KOL og træning

Denne video er til dig, som gerne vil holde dig aktiv trods de begrænsinger, som sygdommen giver. Træn gerne efter den hver dag og kombiner det med en gå- eller cykeltur. For mere information: www.aktivmedkol.dk

11


Et bedre liv med KOL

Videoen er udarbejdet i samarbejde med: Fysioterapeut Gerd Martinez, Hvidovre Hospital Fysioterapeut Malene Mourier, Hvidovre Hospital KOL-patienter fra Hvidovre Hospital

Spl-15-01-57 April 2016

Boehringer Ingelheim Danmark A/S Strødamvej 52 · 2100 København Ø Telefon 39 15 88 88 · Telefax 39 15 89 89